Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/3/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 894 van 14/3/2015Gegroet lezer,


Naast de vele nieuwe smartphones die op het World Mobile Congress in Barcelona voorgesteld werden, waren er ook heel wat VR-toestellen. Daarom besloten wij deze week wat nader in te gaan op Virtuele Realiteit. Want niet alleen het zicht moet een virtuele realiteit bieden, ook je oren moeten geloven in deze nieuwe werkelijkheid. Bovendien blijkt VR je zintuigen los te koppelen van je hersenen, waardoor je heel gemakkelijk misselijk kan worden. En dan is er nog de vraag: heeft VR ook toepassingen buiten games? Wij zochten enkele interessante artikels bijeen om hierop antwoord te bieden.

En dan was er natuurlijk ook het langverwachte Spring Forwared evenement van Apple. Waarop niet zozeeer de Apple Watch de hoofdrol speelde, als wel de nieuwe superslanke Macbook... met slechts één aansluiting, die tegelijk moet dienen voor stroomvoorziening als poort voor bijvoorbeeld een extern scherm, USB dongle en andere randapparatuur. Het wordt drummen rond die poort!

Veel te lezen dus, en wij hopen dat u veel plezier beleeft bij het lezen van onze artikels. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER EN IS: EEN ONGEMAKKELIJKE RELATIE
Moet Twitter actief censureren, of moet het alle mogelijke content laten verspreiden op zijn netwerk, onder het motto "vrijheid, blijheid"? Het is een vraag die vele waarnemers zich stellen, en die nog scherper werd toen Islamitische Staat (IS), de terreurbeweging die de oprichting van een eigen Kalifaat wil afdwingen door westerse waarden te belagen, via Twitter zijn propaganda verspreidde. Want voor een beweging die zo barbaars en van enige beschaving ontdaan is bij het bejegenen van zijn tegenstanders, heeft IS wel degelijk een heel goed begrip hoe de sociale netwerken zoals Twitter werken, en hoe zij die naar hun hand kunnen zetten. Twitter bleek een dankbaar medium om filmpjes met gruwelijke onthoofdingen en zelfs het in brand steken van mensen te verspreiden.

Blijkbaar vindt Twitter toch dat dit een boodschap die een halt toegeroepen moet worden. Volgens recente berichten, o.a. van ABC News, zou Twitter in de laatste maanden minstens 2.000 individuele accounts geschorst hebben die banden hebben met IS en met aanhangers van de groepering.(1)

Toch is dit slechts een druppel op een hete plaat, zo blijkt uit een onderzoek van The Brookings Institution. Dat onderzocht namelijk hoe IS gebruik maakt van Twitter om zijn boodschap te verspreiden. Naar schatting zouden, zo blijkt uit het onderzoek, minstens 46.000 accounts met sympathie voor IS gebruikt zijn voor die propaganda tussen september en december 2104 (alhoewel die niet allemaal op hetzelfde moment actief waren blijkbaar). Het zouden er zelfs meer kunnen zijn, tot 70.000.

Het rapport had nog meer interessante gegevens. De typische account met sympathie voor IS kan men geografisch situeren in de gebieden in Irak en Syrië waar IS meester is, alsook in de gebieden waar het om grondgebied aan het strijden is. Honderden van deze accounts zenden namelijk tweets met de locatie metadata bijgevoegd.

Hebben die accounts veel invloed? Blijkbaar toch niet. Gemiddeld hebben zij een 1.000 volgers, wat meer is dan de gewone Twitteraar, maar toch relatief beperkt. En heeft het schrappen van die accounts dan een zin? Blijkbaar evenmin. Het bereik van de boodschap wordt wel (tijdelijk) beperkt, maar de boodschap zelf blijft rondgaan op Twitter.

Feit is in elk geval dat de pogingen van Twitter om IS-propaganda op zijn netwerk tegen te gaan, de woede opgewekt heeft van IS, en dat alvast Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter, doodsbedreigingen ontvangen heeft. IS zou ook al een prijs gezet hebben op het hoofd van iedereen die voor het bedrijf werkt.

Meer bij WebProNews en New York Times (2)(3)
http://abcnews.go.com/International/twitter-escalates-isis-skirmish-2000-accounts-suspended-week/story?id=29335434
http://www.webpronews.com/twitter-is-playing-whack-a-mole-with-isis-accounts-2015-03
http://www.nytimes.com/2015/03/06/world/middleeast/isis-is-skilled-on-twitter-using-thousands-of-accounts-study-says.html?_r=0
GOOGLE: COCKTAILS EN AUTOVERZEKERINGEN
De lange zomeravonden komen er weer aan, en dan is het terrasjestijd! En natuurlijk ook cocktailtijd, want geen enkele hipster die zich au serieux neemt drinkt nog een democratisch pintje - neen, een cocktail moet het zijn! Google bedient je op je wenken, want het heeft de "knowledge graph" van zijn zoekmachine uitgebreid met cocktails. "How to make" kan je voortaan aanvullen met een Tequila Sunrise bijvoorbeeld, en je krijgt een recept om zo'n cocktail thuis ook te maken, op voorwaarde natuurlijk dat je de ingrediënten in huis hebt. Een Dark 'N' Stormy kent bijvoorbeeld voor Google evenmin een geheim (1)

Maar als je het ons vraagt, dan blijft het geen Google ons voorschotelt toch nog geheimtaal. 3 1/3 oz Ginger Beer bijvoorbeeld, en 2 oz Dark ruim? Daar moeten wij toch even exotische maatbekers bij halen. Geef ons maar de "gewone" zoekresultaten die je krijgt buiten de Knowledge Graph, en waarbij Google verwijst naar recepten bij Nederlandstalige receptenboeken... (2)

Google en autoverzekeringen
De zoekgigant blijft echter volharden in zijn pogingen om zijn zoekmachine steeds verder verticaal te organiseren. Je hebt Google Flights, Google Products, ... en allerlei andere verticale zoekmachines die zich tot een bepaald onderwerp beperken. Dat rijtje wordt nu aangevuld met Google Compare for Auto Insurance (althans in de VS). Daarbij gaat Google op zoek naar informatie die het haalt bij partners in dit programma, zodat jij de beste verzekering kan kiezen. Let wel: je krijgt enkel de informatie te zien van partners die meewerken, want voor deze verticale zoekmachine werkt Google met leads, en strijkt het een percentje op wanneer de gebruiker daadwerkelijk een verzekering afsluit.

Search Engine Land heeft alle details van het aanbod. Voorlopig enkel beschikbaar in enkele staten van de VS, maar wie weet ooit ook in Europa / België?
https://www.google.com/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=how%20do%20i%20make%20a%20dark%20and%20stormy
https://www.google.com/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=hoe+maak+ik+tequila+sunrise
http://searchengineland.com/official-google-compare-auto-insurance-launches-216125
MAX KRIJGT ZIJN EIGEN HI-TECH DROOMHUIS VAN SAMSUNG!
Bedrijven sponsoren nu eenmaal evenementen. En doen dan extra pogingen om die sponsoring in de spotlights te krijgen. Samsung is daar geen uitzondering op, maar het ding dat de Koreaanse fabrikant bedacht heeft voor zijn sponsoring van de Crufts Dog Show in het VK is echt te schattig (en te onnozel!) om links te laten liggen.

Het gaat om een droomhuisje voor je trouwe viervoeter, bedacht door de ingenieurs van Samsung. De contouren zijn speciaal afgerond, om het hondje zich niet te laten kwetsen, en het huisje is half transparant. De binnenkant is bekleed met vinylpapier met daarop hondensnoepjes op, en er zit zelfs een houder in voor een Samsung smartphone, die vol zit met leuke filmpjes van honden. Buiten is er een lopende band met kunstgras, voor de conditie van de hond, en er is zelfs een jacuzzi om te relaxen.

Te gek om los te lopen? Toch bestaat het werkelijk, en het werd als prijs weggeschonken op de Crufts dog show, de grootste hondenshow ter wereld. Bij Yahoo een filmpje. En ja, negeer die jaloerse blikken van je eigen hond maar! Dat ze hem een hondenhuis willen geven in plaats van zijn eigen, o zo comfortabele deken, tot daar toe. Maar dat verplichte bad - neen, dat gaat te ver!
https://www.yahoo.com/tech/samsung-builds-high-tech-dream-doghouse-with-a-pup-112883897659.html
DE LANGVERWACHTE "SPRING FORWARD" AANKONDIGING VAN APPLE
Iedereen verwachtte dat Apple eindelijk meer details zou vrijgeven over zijn Apple Watch, en toch minstens zou aankondigen wanneer die mirakeluurwerken in de winkel liggen. Apple hield de vele media die over de persconferentie via blogs verslag uitbrachten echter lang aan het lijntje.

De aankondigingen in chronologisch verloop:
- Om te beginnen een aankondiging voor de VS: HBO Now zal via Apple TV verkrijgbaar zijn en moet een concurrent worden voor Netflix. Prijs: 14,99 per maand.
- De tweede aankondiging is eveneens voor de VS bestemd: via ResearchKit kan de Amerikaanse burger deelnemen aan research, en zijn gegevens doneren aan de wetenschap.
- Een nieuwe MacBook met Retina scherm, een nieuwe MacBook Air, een nieuwe MacBook Pro. Nog dunner, nog beter, nog altijd even duur.
- Een nieuwe versie van het iOS: versie 8.2 ondersteunt Apple Watch. In afwachting van het magische uurwerk kan je je alvast troosten met de gedachte dat het OS op je smartphone nu kan werken met het uurwerk... als en wanneer je er eentje kan bemachtigen. Kwestie van de verwachting op te bouwen natuurlijk.
- En dan eindelijk de langverwachte aankondiging, met meer details over de Apple Watch. Prijzen: $349 en $399 voor het Sports model, $549 en $599 voor Collection, en $10.000 voor Edition. Vanaf 24 april in de VS in de winkel. En het uurwerk zou 18 uur mee moeten gaan op één batterij. Maar of dat gewoon verwijst naar het "dragen" en af en toe een melding krijgen, of intensief gebruik, dat zullen we wellicht pas weten wanneer de eerste gebruikers hun ervaringen delen.

Dat is een korte samenvatting van het lang verwachte Apple event. Zijn wij onder de indruk? Zoals meestal niet echt - maar ongetwijfeld de rest van de wereld wel, en staat die al te trappelen om zijn Apple Watch zo snel mogelijk te kunnen bemachtigen.

Wil je echt onze mening over smart watches? Dan zijn naar onze bescheiden mening slimme armbandjes zoals de VivoFit meer dan voldoende, en zij hebben een veel langere batterijduur. En de Lifetrak, die wij nu al maanden rond de pols dragen, en ons elke dag vertelt hoeveel uur we geslapen hebben, hoeveel calorieën verbrand, hoeveel stappen gezet, en dit alles op nog altijd dezelfde batterij, is voor ons nog altijd dé ideale "smart watch". Maar ja, dat is puur persoonlijk natuurlijk...

De verslaggeving van de verschillende media werd netjes bijeengebracht door TechMeme.
http://www.techmeme.com/150309/p18#a150309p18
VR HEEFT OOK 3D GELUID NODIG: DOLBY ATMOS
Wil je echt ondergedompeld worden in een virtuele realiteit, dan moet je niet alleen door beeld omringd worden, maar ook door klank. En daarvoor zorgt Dolby, met een techniek die al jaren gebruikt wordt in bekende films: Atmos surround. Om deze cinematische ervaring nu ook door te trekken tot individuele belevenissen in een VR omgeving, werkt Dolby nu samen met VR filmmaker Jaunt.

Volgens Ars Technica gaat het om een techniek waarbij het overbodig geworden is om de luidsprekers in een kamer in exact dezelfde positie te zetten als de microfoons stonden toen het geluid opgenomen en gemixt werd. Meer nog: er zijn geen echte luidsprekers meer nodig, want het surround effect wordt nu gerealiseerd in een koptelefoon.

Er zijn reeds een drietal virtuele ervaringen verkrijgbaar bij Jaunt: de Sundance film Kaizu, een live weergave van Live and Let Die, gebracht door Paul McCartney, en een griezelige kortfilm met de naam Black Mass. Die laatste werd als demo gegeven op het Mobile World Congress in Barcelona, en als je het verslag ervan bij Ars Technica leest, komt je haar recht van spanning en griezeligheid. Het artikel omschrijft het als "Het ergste house of horrors ooit. Twee van mijn zintuigen worden overmatig gesimuleerd en staan in alarm. De rest van me is nutteloos door de paniek. En de korte zwarte perioden dienen enkel om mijn oren te spitsen ) op dat moment zijn zij alles waarop ik kan rekenen".

Nu, zo'n horror moment hopen wij nooit mee te maken. Maar het geeft wel een idee van wat VR betekenen kan voor een super-cinematografische belevenis. VR als de toekomstige cinemazaal... maar enkel voor de dappersten onder ons!
http://arstechnica.com/business/2015/03/dolbys-stereoscopic-virtual-reality-proves-utterly-terrifying/
VR ZONDER MISSELIJK TE WORDEN?
We hadden het in een vorig artikel over het feit dat je ook "ruimtelijke" klank moet hebben, om virtuele realiteit aannemelijk te maken. Maar er is nog een hindernis die het beleven van VR in de weg staat - en dat zijn we namelijk zelf. Onze ogen zoeken immers naar realiteit, naar een punt om ons te oriënteren in de omgeving. En dan komen we plots in een virtuele realiteit, zonder oriëntatiepunt. En dan worden we misselijk - net zoals je wagenziek kan worden bijvoorbeeld, en enkel tot rust komt door je te concentreren op een punt in de verte.

Blijkbaar is misselijkheid een erg hinderlijk bijverschijnsel van al die virtuele helmen. En dus wordt er met man en macht gezocht naar een methode om die misselijkheid te voorkomen. Enerzijds door de makers van videogames en VR filmpjes aan te moedigen zo weinig mogelijk games en filmen te maken die dit gevoel van misselijkheid aanwakkeren. Anderzijds door de gebruiker meer houvast te geven, zodat hij zich zekerder voelt in zijn VR omgeving.

In een interessant artikel bij New York TImes wordt verteld hoe het bedrijf Valve meent een oplossing gevonden te hebben. Bij experimenten zouden namelijk 0% van de testpersonen nog misselijk geworden zijn.

Waaraan dit te danken is? Wel, via een op lasers gebaseerd systeem dat jouw bewegingen volgt, worden je échte bewegingen ook getrouw weergegeven in de virtuele wereld. Daardoor krijg je terug het gevoel van oriëntatie.

Valve zou zijn systeem gratis ter beschikking stellen van hardwarefabrikanten, zodat zij deze technologie kunnen toepassen. Maar goed ook, want voor ons hoeft het niet, VR die je misselijk maakt...

Meer bij NYTImes.
http://www.nytimes.com/2015/03/05/technology/solution-to-nausea-puts-virtual-reality-closer-to-market.html?_r=0
KAN VR OOK ZAKELIJKE TOEPASSINGEN HEBBEN?
Je hebt het al begrepen: deze week wilden wij ons wat meer verdiepen in virtuele realiteit - hoe "reëel" is het, wat zijn de voordelen en mogelijkheden, wat zijn de valkuilen en hindernissen die nog overwonnen moeten worden?

Een van de aspecten van VR is: bestaat er ook een praktisch nut? Het is natuurlijk erg leuk om games te spelen in een VR omgeving, en om ondergedompeld te worden in een VR-film, maar bestaan er ook industriële toepassingen? Het antwoord daarop is wel degelijk "ja", en Datamation zette enkele voorbeelden ervan op een rij.

Zo is er bijvoorbeeld "telemedicine", het toedienen van gezondheidszorgen vanop afstand. Artsen zouden een situatie kunnen bekijken alsof zij vlak naast hem stonden. VR zou ook gebruikt kunnen worden door chirurgen, om een moeilijke procedure te trainen vooraleer zij die op echte patiënten uitproberen.

Robotica is een andere toepassing, vooral wanneer je VR combineert met de nieuwe controllers die de laatste tijd ontwikkeld werden. Hierdoor kan een operator vanop afstand via VR de robot bedienen, kan hij in de virtuele pilotenstoel van een drone zitten bijvoorbeeld. Beveiligingsagenten zouden van thuis uit hun ronde kunnen doen, of virtueel in een drone een site overvliegen. Wetenschappers kunnen vanop aarde virtueel Mars bezoeken, en de robot aldaar bedienen om stalen te nemen, enz.

Ook in de bouw en architectuur kent VR een toepassing, door te werken met schaalmodellen. De architect zou zo virtueel kunnen laten zien hoe een gebouw er aan de binnen- en buitenkant uitziet, gewoon op basis van een schaalmodel.

In het artikel van Datamotion vind je ook enkele voorbeelden om te bekijken.

Conclusie: VR heeft wel degelijk zijn industriële toepassing, het is enkel een kwestie van tijd vooraleer je die in het dagelijkse leven toegepast ziet.
http://www.datamation.com/commentary/the-enterprise-impact-of-virtual-reality.html?utm_medium=email&utm_campaign=DM_NL_ITMD_20150309_STR1L1&dni=224378125&rni=8150175
VR EN "SMELLOVISION"
Blijkbaar is er voor onze nieuwe virtuele werkelijkheid niet alleen technologie nodig om onze ogen en oren te prikkelen, maar ook andere zintuigen moeten eraan geloven - en wel onze reuk en tastzin. Het bedrijf Feelreal heeft op de Game Developer Conference een randapparatuur voor de virtuele helm voorgesteld, een soort masker dat via Bluetooth met de helm verbonden is en je neus bedekt. In het masker apparatuur die warmte verspreidt en de lucht afkoelt, mist verspreidt, trillingen veroorzaakt. En dat ook een reservoir bevat met "zeven unieke geuren": oceaan, jungle, brand, gras, poeder, bloemen, metaal.

Je kan het natuurlijk oneerbiedig een gasmasker noemen, en maar hopen dat de geuren je bevallen - wat volgens een artikel bij The Verge, waarin de technologie van Feelreal besproken wordt, helemaal niet het geval was. The Verge spreekt van een verschrikkelijke ervaring, kunstmatige geuren vermengd met warme plastiek. De proefpersoon was onder de indruk van het "nat" gevoel dat het masker kon creëren, maar het "heet" gevoel, te vergelijken met een haardroger die op zijn gezicht gericht werd, bracht hem ei zo na in paniek.

Kortom: de experimenten met Feelreal zijn weliswaar veelbelovend, maar wat fine-tunning is op zijn plaats. Wat wij in elk geval onthouden van de verschillende artikels over VR, is dat zij je echt wel kunnen onderdompelen in een virtuele werkelijkheid, die zo écht aanvoelt, dat het griezelig wordt...
http://www.theverge.com/2015/3/6/8159983/feelreal-smellovision-virtual-reality-mask
WHATSAPP WEERT CLIENTS VAN DERDEN
Verleden week ontstond er lichte paniek bij de vele gebruikers van WhatsApp, de handige app die het dure sms'en haast compleet vervangen heeft. WhatsApp begon namelijk gebruikers, die voor hun boodschappen niet gebruik maakte van de officiële WhatsApp app, maar van een client van derden, te verbannen van de dienst. Er circuleerden zelfs geruchten dat deze verbanning levenslang zou kunnen duren.

Gelukkig bleek deze paniek voorbarig: de gebruikers zullen niet levenslang hun WhatsApp boodschappen moeten missen, zij krijgen nog een tweede kans - maar moeten dan wel het programma, dat WhatsApp een doorn in het oog is, verwijderen, om dan de officiële app te downloaden en installeren.

De officiële reden voor dit strenge optreden is dat WhatsApp zelf niet kan waarborgen dat die programma's van derden betrouwbaar zijn, omdat het geen toegang heeft tot hun broncode. Een probleem waarmee, aldus TechCrunch, wel meer aanbieders van online diensten geconfronteerd worden. Denk maar aan Snapchat, waarvoor eveneens verschillende extra clients ontstonden, tot op een mooie dag de Snapchat-gebruikers gehackt werden via zo'n third party app, met alle gevolgen vandien. Vandaar ook de voorzichtigheid bij WhatsApp, en als je het verhaal leest bij TechCrunch dan kan je het begrijpen.

Geen paniek dus, WhatsApp-gebruiker, je mag nog gewoon whatsappen, je moet alleen zorgen dat je het met de juiste app doet!
http://techcrunch.com/2015/03/06/whatsapp-says-its-not-permanently-banning-users-from-its-service-just-blocking-third-party-clients/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2477955,00.asp
GIGAOM STOPT ERMEE
Het bericht was een schok voor velen: het eerbiedwaardige GigaOm, het nieuwsblog van de voormalige Forbes journalist Om Malik, stopt ermee. De reden is simpel: het bedrijf achter GigaOm kan zijn schulden niet meer betalen.

Dat bedrijf was in 2006 opgericht door Om Malik, met de bedoeling nieuws te brengen over technologie, met een nadruk op start-ups. Sinds zijn oprichting heeft het 22,3 miljoen dollar opgehaald bij beleggers, en in februari 2014 haalde het nog eens 8 miljoen dollar op.

Maar blijkbaar valt er met nieuws niet echt geld te verdienen, toch niet het grote geld dat je verdient met, laat ons zeggen, Apple Watches te verkopen voor 10.000 dollar ;)  Om  Malik zelf trok zich eveneens in februari 2014 terug uit GigaOm. Dat nog altijd prima content bleef leveren tussen haakjes, met goede in-depth artikels en analyses. Maar het beging wel een flater, zo wijst PandoDaily erop, toen het in oktober 2014 een stuk publiceerde waarvan de content gesponsord en betaald was bij de NSA. En dat, zo stelt PandoDaily, kwam bij menige journalist over als een klap in het gelaat. Dit feit buiten beschouwing gelaten, is het natuurlijk de vraag of er met diepgaande analyse en originele content voldoende geld te verdienen valt, vooral voor zelfstandige nieuwsmedia zoals The Verge, ReadWrite, en co.

Vooral omdat alle echt grote gevestigde media zelf ook technologienieuws brengen. En waar echt diepgaand tech nieuws misschien niet zoveel geld opbrengt van advertenties, kunnen die grote media geld doorschuiven van andere afdelingen, zoals society nieuws of het bizarre nieuws, de rubrieken die op veel eyeballs kunnen rekenen, en die wél veel geld binnenbrengen van advertenties.

Een heel interessante discussie over de rendabiliteit en leefbaarheid van tech journalistiek kan je trouwens volgen in de uitzending van het tech podcast Daily Tech News Show #2446, in een gesprek tussen Tom Merrit en de Franse podcaster Patrick Béja. Hun stelling is dat de spoeling van het nieuws te dun wordt, dat er eigenlijk té veel bronnen zijn die hetzelfde nieuws brengen, en dat de inkomsten door teveel mensen gedeeld moeten worden. "Kleine" media kunnen daar wellicht mee rondkomen, grote uitgevers met een volledige redactie en stafmedewerkers kunnen daar niet van overleven.

Maar beluister zelf de discussie - echt aanbevolen!

Tussen haakjes: als je je mocht afvragen hoe Netties het doet om te overleven, dan is dat simpel: wij hebben nooit vooropgesteld dat we er geld mee zouden verdienen. Wat wij brengen doen wij enerzijds voor u, de lezer, omdat wij vinden dat u dingen moet weten. En anderzijds voor onszelf, omdat het ons plezier doet dat onze teksten gelezen en gewaardeerd worden. En dat is, voor een blogger of tech journalist, nog altijd het belangrijkste: gelezen worden.
http://pando.com/2015/03/09/content-shakeout-alert-gigaom-runs-out-of-money-will-shut-down/
https://gigaom.com/2015/03/09/about-gigaom/
http://www.dailytechnewsshow.com/dtns-2446-rip-gigaom/
IS HET DE TAAK VAN ICANN OM PIRATERIJ TE WEREN?
Een interessant artikel bij The Washington Post wijst op een heikel punt dat momenteel nog geen probleem is, maar het wel zou kunnen worden: heeft ICANN de macht en de verplichting om domeinnamen te verbieden die naar piraterij verwijzen? En zo ja: wie bepaalt wat piraterij is, volstaat gewoon een bewering of zijn er gerechtelijke stappen vereist, en bovenal: heeft de domeinhouder de mogelijkheid zich te verweren?

ICANN is, zoals je wellicht weet, de organisatie die als het ware het internet beheert - het overziet onder andere het ontstaan van de vele nieuwe top level domains, de nieuwe .goeroe en .news die naast de aloude landencodes zoals .be en .nl, en de klassieke Generische Top Level Domains zoals .com en .net nu stilaan live gaan.

Nu blijkt dat, wanneer de nieuwe gTLD's zoals .app, .blog, .brussels en andere live gingen, de "registries", de operatoren die het nieuwe gTLD beheren, een nieuwe overeenkomst moesten sluiten met ICANN. En een van de bepalingen daarvan was dat degene die een domeinnaam in die nieuwe domeinextensies (android.app of netties.blog) zou registreren,  in vaktermen de registrar geheten, in zijn contract met de registry moest beloven dat hij zich niet aan piraterij, phishing, inbreuken op handelsmerken, .... zou bezondigen. Doen zij dat niet, dan kan de domeinnaam geschrapt worden.

Dat kan op het eerste zicht doodnormaal zijn dat je iets dergelijks belooft, wanneer je een domein registreert. Maar nu blijkt uit brieven die de RIAA (Recording Industry Association of America) en de MPAA (Motioni Picture Association of America), de organisaties dus die de belangen van de platen- en filmindustrie verdedigen, blijkt dat deze op het eerste zicht onschuldige verplichting ertoe kan leiden dat het voortaan de taak is van de registrar en de registry om aan ICANN aan te tonen dat zij voldoende maatregelen nemen om gebruikers die zich aan o.a. piraterij bezondigen, te schrappen. Doen zij dat niet, dan verliezen zij zelf hun plek in de DNS-hiërarchie.

Maar wat zijn "voldoende maatregelen"? Gaan de registry's misschien overijverig worden, om ICANN tevreden te houden en gaan zij bijvoorbeeld domeinen schrappen zonder enige vorm van proces of verweer van de domeinhouder?

Een interessante vraag. Achtergronden bij Washington Post en EFF
http://www.washingtonpost.com/news/volokh-conspiracy/wp/2015/03/09/icann-copyright-infringement-and-the-public-interest/
https://www.eff.org/deeplinks/2015/03/hollywood-asks-domain-registrars-censor-web-copyright-infringment
OPERA LAAT JE TERUG SYNC'EN!
Tegenwoordig werken we al lang niet meer met één toestel - we hebben een laptop, een tablet, een smartphone. En soms niet één, maar meerdere. En liefst worden alle bestanden zoveel mogelijk gesynchroniseerd tussen alle toestellen, maar ook je bookmarks in je browser.

En op dat vlak hebben we een heuglijk bericht. De Opera-browser had namelijk, toen hij in 2013 overstapte naar Webkit als browser engine, kreeg het wel enkele nieuwe functies, maar het verloor er ook enkele, waaronder de mogelijkheid om je bookmarks op verschillende toestellen te synchroniseren via een tool die Opera Link heette.

Welnu, deze dienst werd nu terug in het leven geroepen. Je moet gewoon naar het menu met de Instellingen gaan in je Opera browser, en daar een account aanmaken als je er nog geen had, en diezelfde gegevens ook invullen in de andere versies van de Opera browser op je verschillende toestellen.

Prima - alleen zou het nog leuker zijn indien ook je paswoorden en instellingen op alle toestellen eveneens gesynchroniseerd zouden worden. Wat nog niet het geval is, maar wat is, kan nog komen :)
http://techcrunch.com/2015/03/10/opera-brings-back-cross-platform-bookmark-syncing/
DE APPLE WATCH WORDT EEN SUCCES: JA/NEEN
Het is moeilijk om te voorspellen of de Apple Watch een succes gaat worden. Het is de vreemde combinatie van modesnufje met technologie waarop Apple gokt, om van zijn watch een hebbeding te maken. Want eerlijk gezegd: om de technologie alleen moet je het niet doen. De Watch is, in zijn huidige versie, immers té afhankelijk van de nabijheid van de iPhone om als een echt nieuw computing toestel beschouwd te kunnen worden. Als je een iPhone hebt, heb je dan überhaupt een Apple Watch nodig, is de vraag die je je stellen kan. Want een van de leukste aspecten van zo'n slim uurwerk is in de Apple Watch niet tot uitvoering gebracht, namelijk dat je je smart phone kan laten liggen in de auto tijdens je dagelijkse gezondheidsloopje en via de gps in het uurwerk de route van je loop kan noteren om later op de kaart weer te geven. De Apple Watch heeft namelijk zelf geen GPS aan boord, maar maakt gebruik van de GPS in je iPhone. En dit vereist dus dat ook je iPhone mee gaat in je zak of aan je arm. Wat toch te gek is, niet?

Douchebag detector
Dit als persoonlijke noot terzijde. Wij gingen even kijken naar wat de waarnemers van de Apple Watch vinden. En we kwamen terecht bij TechCrunch, waar de mening te lezen valt van Kevin Rose, oprichter van Digg en recent ook van Watchville, een aggregator voor nieuws over (slimme) uurwerken. Hij vertelt dat hij zelf een Apple fanboy is, en een collectioneur van uurwerken, en heel graag betoverd had geweest door de charme van de Apple Watch Edition, de "gouden" editie van de Apple Watch die tussen de 8 en 17.000 euro kost. Kevin Rose vertelt echter hoe hij, noch als collectioneur, noch als liefhebber van technologie, zich aangesproken voelt door de Apple Watch. En hij citeert actrice Anna Kendrick op Twitter: "We zouden Apple dankbaar moeten zijn voor het lanceren van het $10.000 "apple watch" als de nieuwe gouden standaard in het ontdekken van douchebags"... (1)

Apple zal slagen
Maar het feit dat de houden versie van de Apple Watch meteen afgedaan wordt als een gadget voor de snoeverige superrijken, wil niet zeggen dat de "gewone" versie van de Watch geen succes zal hebben. Elmar Mock, de mede-uitvinder van het Swatch-uurwerk, voorspelt het slimme uurwerk van Apple zelfs een gouden toekomst (leve de woordspeling!). Volgens hem zullen er in de volgende jaren 20 tot 30 miljoen stuks verkocht worden per jaar, wat de traditionele uurwerkindustrie onder zware druk zal zetten. (2)

Geen concurrenten in de Apple Store
Een industrie die de Apple Watch zeker onder druk zal zetten, is die van de fitness trackers. Slimme armbanden en uurwerken zoals de Jawbone Up en de Nike+ Fuelband, die voorheen in de Apple winkels te koop waren, omdat zij samenwerken met een app voor de iOS toestellen, zijn nu opvallend afwezig in deze winkels. Eerder waren ook al de Fitbit armbandjes uit de winkel verdwenen, omdat zij niet compatibel waren met het Healthkit platform van Apple.

Apple heeft wel vaker eigenzinnige beslissingen genomen over producten die wel of niet in zijn winkels verkocht mochten worden. Zo zie je bijvoorbeeld nog altijd high-end modellen koptelefoons van Sennheisers, Bowers & Wilkins en Marshall in de winkels van Apple, maar is Bose enkele maanden geleden uit de winkel verdwenen. De reden daarvoor zou, aldus Re/code, het feit zijn dat Bose en Apple in een proces verwikkeld geraakt waren, nadat Bose de ondertussen in handen van Apple overgegane fabrikant van koptelefoons Beats ervan beschuldigd had inbreuken te maken op zijn patenten voor geluidsonderdrukking (3).

Uiteraard is Apple baas in eigen appel, en heeft het het volste recht om te beslissen dat producten van concurrenten geen plaats hebben in zijn eigen winkel...
http://techcrunch.com/2015/03/11/rose_gold/
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-10/swatch-co-inventor-sees-apple-causing-ice-age-for-swiss-watches
http://recode.net/2015/03/11/apple-stops-selling-jawbone-up-nike-fuelband-in-stores-making-way-for-the-apple-watch/NEDERLANDSE RECHTER VERNIETIGT DATARETENTIE
Een tijdje geleden heeft het Europees hooggerechtshof de Data Retentie Richtlijn van Europa vernietigd, een wet die de landen in de EU verplichtte om data bij te houden rond de communicatie van zijn burgers. De wet kwam er na de bomaanslagen in Londen en Madrid, en verplichtte de ISP's en telecomproviders weliswaar niet de eigenlijke inhoud van de gesprekken te bewaren, als wel de metadata errond - wie met wie belde, wanneer, hoe lang het gesprek duurde, en met welke verbinding.

Dat de Europese directieve vernietigd werd, betekende echter niet dat de individuele lidstaten ook verplicht waren die richtlijn meteen af te schaffen. Integendeel: in vele landen waren ondertussen al nationale wetten uitgevaardigd, die een dergelijke bewaarplicht invoerden.

In Nederland bijvoorbeeld bleef die Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens na de Europese uitspraak dan ook gewoon verder bestaan; die verplichtte het bewaren van metadata van communicaties via de telefoon gedurende 12 maanden, en via internet gedurende 6 maanden.

Welnu, woensdag heeft een rechtbank in Den Haag deze Nederlandse wet op de bewaarplicht geschrapt, omdat het een inbreuk zijn op het recht op privacy van de burger, en op de wetten op bescherming van gegevens. Meer achtergrond bij de uitspraak vind je bij Tech.eu en Wall Street Journal.
http://tech.eu/news/dutch-court-suspends-data-retention-law/
http://blogs.wsj.com/digits/2015/03/11/dutch-court-strikes-down-countrys-data-retention-law/GOOGLE: EEN EIGEN ONLINE WINKEL MAAR OOK EENTJE OFFLINE, EN EEN NIEUWE PIXEL LAPTOP
Steekt de nieuwe Macbook van Apple je de ogen uit? Wacht nog even, voor je je portefeuille boven haalt. Want ook Google heeft een nieuwe slanke laptop, de Pixel 2, en die mag er ook wezen. En hier geen probleem met te weinig poorten, want Google beseft dat er wel degelijk mensen zijn die nog met kabels werken moeten.

De Pixel2 is een erg slank toestel, met een prachtig scherm in hoge resolutie. Als besturingssysteem het Chrome OS, het cloud gebaseerde besturingssysteem van Google. Waar de vorige versie, Pixel 1, nog $1.299 kostte, is deze iets schappelijker geprijsd aan $999. Wat nog veel duurder is dan de gemiddelde Chromebook, die je meestal onder de 500 euro kan krijgen. Maar je hebt hier wel hoge specs, zoals je kan lezen bij CNet. (1)

Online en offline winkel...
Het wordt trouwens gemakkelijker om Google spullen te kopen, want Google heeft twee extra opties toegevoegd. Om te beginnen is er een online winkel gekomen, de Google Store, waar je terecht kan voor een Nexus smartphone, een Nest Thermostat, en alle andere hardware. Kort samengevat: wil je hardware, dan ga je naar de Google Store, en voor software moet je naar de Google Play gaan (2).

Maar er is ook een bakstenen winkel gekomen, en wel in het hipster Londen. Het is geen aparte winkel, wel een hoekje in een bestaand grootwarenhuis, namelijk Currys PC World, gelegen op de Tottenham Court Road in London. Als je in de buurt bent, kan je natuurlijk eens binnenwippen (3)!
http://www.cnet.com/products/google-chromebook-pixel-2/
http://arstechnica.com/gadgets/2015/03/google-launches-the-google-store-a-new-second-place-to-buy-hardware/
http://www.telegraph.co.uk/technology/google/11462726/Google-opens-first-ever-Google-Shop-in-London.html


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!GOOGLE LANCEERT ANDROID 5.1
Versie 5.1 Lollipop van het Android besturingssysteem is klaar om uitgerold te worden. Welke toestellen deze versie automatisch zullen krijgen, en wanneer, dat is natuurlijk de vraag. Wie nu reeds versie 5.0 heeft zal ongetwijfeld op deze update mogen rekenen, maar voor de andere toestellen is het koffiedik kijken.

Tot de belangrijkste verbeteringen in deze versie behoren de ondersteuning voor dual Simkaarten, zodat je bijvoorbeeld de simkaart met het nummer van je werk, en een andere kaart met je privénummer in hetzelfde toestel kan stoppen (iets wat nu reeds mogelijk is bij verschillende fabrikanten, en niet eens voor de duurste toestellen - de Wiko Lenny bijvoorbeeld van 109 euro ondersteunt dual sim).

Verder is er hard gesleuteld aan de beveiliging van het toestel. Een gestolen of verloren toestel zal niet zo eenvoudig ontgrendeld kunnen worden, zelfs wanneer de dief of oneerlijke vinder een factory reset doet: inloggen met je Google account blijft verplicht. Wat natuurlijk de vraag oproept hoe het dan moet wanneer je het toestel aan iemand anders wil schenken wanneer jij een nieuw koopt...

En dan is er ook nog HD Voice Call, een betere kwaliteit van klank tijdens het bellen, maar dat vereist wel dat de beide gesprekspartners een Android 5.1 toestel bezitten.

Meer bij CNet en het Google Blog.
http://officialandroid.blogspot.com/2015/03/android-51-unwrapping-new-lollipop.html
http://www.androidpolice.com/2015/03/09/google-officially-announces-android-5-1-rollout-starts-today-dual-sim-support-hd-voice-and-device-protection/MIT WETENSCHAPPERS HOUDEN WÉL VAN KABELS - EN MAKEN ZE INTELLIGENT!
Je hebt het wellicht ook gelezen: bij Apple blijven ze vasthouden aan het motto dat alles moet wijken voor schoonheid. De nieuwe MacBook heeft dan ook maar één USB-C poort, de enige poort die je kan gebruiken om zowel het toestel te laden, een scherm aan te sluiten, een USB stick. Apple gaat er namelijk van uit dat je die dingen voortaan draadloos aansluit, en dat je eigenlijk geen poorten en kabels meer nodig hebt.

Een gedurfd idee, niet? Wat als je een muis wil aansluiten, een scherm, en een externe harde schijf? Tja, dan moet je de speciale dock kopen. En om je bestaande USB kabeltjes op de nieuwe USB-C poort aan te sluiten, val je ook al in de kosten, want ook daarvoor moet je een adapter kopen.

Toch hebben kabels wel degelijk hun nut - wie ooit al eens bestanden van de ene computer naar de andere overgezet heeft via het WiFi netwerk thuis zal moeten toegeven dat het véél vlugger gaat via een gewone ethernetkabel van het netwerk. Maar ethernet is bij de meeste computers ook al verbannen...


Wetenschappers bij MIT houden echter nog altijd van kabels. Zij gaan uit van het idee: als je ze toch hebt, waarom ze niet nuttig gebruiken? En zij gingen aan de slag met verschillende experimenten. Zo bijvoorbeeld een kabel van een lamp waarin je een knoop legt. Hoe strakker je de knoop aantrekt, hoe meer het licht gedimd wordt. Ook de lichtkleur zou je kunnen bepalen, door bijvoorbeeld de plaats van de knoop.

Een ander idee: bij een koptelefoon het geluid onderbreken door gewoon op de draad te duwen, de klank als het ware "af te knijpen". Het zijn maar ideetjes die nog lang geen werkelijkheid zijn, maar toch is het leuk dat er eens op een andere manier nagedacht wordt over kabels!
https://www.yahoo.com/tech/mit-inventors-turn-power-cords-into-gadget-112939982924.html 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

De nieuwe Macbook vergeleken met PC concurrenten
http://nl.pcmag.com/apple-macbook-air/1582/news/de-nieuwe-macbook-vergeleken-met-pc-concurrenten

***  Die ene USB Type-C poort op de nieuwe Macbook. Geniaal of melkkoe?
http://nl.pcmag.com/apple-macbook-air/1581/news/die-ene-usb-type-c-poort-op-de-nieuwe-macbook-geni

*** Vijf vragen over USB Type-C beantwoord
http://www.clickx.be/hintsentips/161342/vijf-vragen-over-usb-type-c-beantwoord

*** Software herstelt zichzelf na besmetting door computervirus
http://tweakers.net/nieuws/99677/software-herstelt-zichzelf-na-besmetting-door-computervirus.html
 
*** Op deze manier kan je controleren wat Google allemaal over je weet
http://newsmonkey.be/article/24334Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DINSDAG TECH45 DAG: DE APPLE-NABESPREKING

Maandag was het dus de grote dag waarop Apple zijn nieuwigheden voorstelde. En je mag dus verwachten dat het Tech45-team, dat toch wel heel wat Apple-toestellen vertegenwoordigt, met zijn kritische oor en oog de prestentatie gevolgd heeft.
Wil je live de opname meemaken van de podcast waarin zij deze nieuwigheden bespreken? Afspraak dinsdagavond om 21u30, op onderstaand adres!
http://www.tech45.euNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Veroudering kan je niet tegenhouden, vernieuwing wel.
-Hans van Mierlo-

 
De nieuwe oogst


MUST-HAVE CHROME EXTENSIE: BETTTER SEARCH
Een prima extensie voor wie echt vaak zoekt via Google: je kan namelijk de zoekresultaten in preview bekijken, zonder een nieuwe tab te moeten openen. Bovendien kan je tekst markeren op pagina's, notities toevoegen, en de pagina's met tags organiseren. Echt handig voor wie veel opzoekwerk verricht!
https://chrome.google.com/webstore/detail/better-search/ipicopkjbiphdmegamfkeieghhmcjema


MUST-HAVE EXTENSIES VOOR CHROME: SORTD SMALL SKIN VOOR GMAIL

Deze extensie geeft een extra twist aan je Gmail. Je kan namelijk van je mails een soort takenlijst maken, door ze in tabellen onder te brengen. Je sleept de mails naar deze tabellen, om zo hun status te bepalen. Sortd is dus eigenlijk een task manager, waarmee je prioriteiten kan vastleggen in je inbox.
https://chrome.google.com/webstore/detail/sortd-smart-skin-for-gmai/aohlfneeliakfcefeffppfplagbccbni?hl=en


MUST-HAVE EXTENSIES VOOR CHROME: DF YOUTUBE
DF staat voor Distraction Free, dus het feit dat je een YouTube filmpje kan bekijken zonder allerlei storende elementen zoals advertenties, de video aanbevelingen, de verwante video's, en meer.
https://chrome.google.com/webstore/detail/df-youtube-distraction-fr/mjdepdfccjgcndkmemponafgioodelna


MUST-HAVE EXTENSIES VOOR CHROME: UPTO VOOR GOOGLE CALENDAR

Deze extensie maakt het mogelijk om een hele reeks kalenders met allerlei schema's in je Google Calendar te importeren. Voor sportprogramma's, tv-shows, muziek, filmpremières, enz. De extensie zorgt ervoor dat je dingen ontdekt die je anders gemist had.
https://chrome.google.com/webstore/detail/upto-for-google-calendar/amigbaiadfckeeclpfefbckcakegjnbb


MUST-HAVE EXTENSIES VOOR CHROME: GOOGLE CALENDAR
Dit is de officiële Google Calendar extension, die ervoor zorgt dat je afspraken gewoon vanuit je browser kan bekijken. Kom je op een website waar een evenement staat dat als dusdanig gecodeerd werd, dan kan je het evenement aan je kalender toevoegen.
De extensie is netjes in de Material Design vormgeving uitgevoerd.
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-calendar-by-google/gmbgaklkmjakoegficnlkhebmhkjfich


MUST-HAVE EXTENSIES VOOR CHROME: DROPBOX VOOR GMAIL

Deze extensie zorgt ervoor dat je je Dropbox bestanden kan delen met anderen via Gmail. Het delen werkt net zoals de Google Drive button. Je moet op de button klikken die je na installatie van de extensie krijgt in het Compose venster. Selecteer het bestand dat je wil delen, de mensen met wie je het wil delen en hop, klaar!
https://chrome.google.com/webstore/detail/dropbox-for-gmail-beta/dpdmhfocilnekecfjgimjdeckachfbec


MUST-HAVE EXTENSIES VOOR CHROME: DISCOVERLY
Deze extensie voegt een extra laag informatie toe aan sites zoals Gmail, LinkedIn, en Facebook. Zo kan je o
bij Gmail de sociale profielen zien van je contacten, je gemeenschappelijke kennissen, recente tweets. Op Facebook zie je informatie over het beroepsleven van je contacten, afkomstig van LinkedIn, en zie je ook de gemeenschappelijke kennissen. Bij LinkedIn kan je dan weer zoeken naar gemeenschappelijke Facebook vrienden en recente tweets. Zo blijf je echt op de hoogte van je vrienden!
http://discover.ly


MUST-HAVE EXTENSIES VOOR CRHOME:PULLQUOTE
Deze extensie zorgt ervoor dat je geselecteerde tekst als een afbeelding kan tweeten, wat niet alleen eleganter is, maar ook ervoor zorgt dat je gemakkelijker geretweet zou worden. Je kan meteen ook zien welke tweets het meeste clicks krijgen. Bij MakeUseOf een filmpje dat de werking uitlegt.
https://chrome.google.com/webstore/detail/pullquote/odepjlkgmleifdipoemkdalmakbemeaa
http://www.makeuseof.com/tag/10-must-have-chrome-extensions-for-2015/


MUST-HAVE EXTENSIES VOOR CHROME: DOCUSIGN
Deze extensie maakt het super gemakkelijk om een document digitaal te ondertekenen, of aan iemand anders te vragen om het document te tekenen. Je moet zelfs Gmail niet verlaten: gewoon het bijgevoegde document openen of vanop de desktop uploaden, en via de extensie het document tekenen. Ook documenten die in je Dropbox bewaard zijn kan je zo tekenen.
https://www.docusign.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-NOMINATIES: BELGIUM DIGITAL

Deze site biedt je veel info en hulp, vooral wanneer je als beginnende fotograaf aan de slag wil gaan.
Commentaar van de jury: Deze site is het initiatief van een Belgische vzw, en lijkt dus te beantwoorden aan de vereisten, maar werkt inmiddels samen met Shoot, een uitgave van Minoc, een grote uitgever dus. Bij de meeste recente artikels staat ook: Bron: Shoot.be, en dus is de vraag of de site zelf nog actief is, en we dit nog onder de noemer "kleine zelfstandige" mogen rangschikken De site draait rond fotografie, met enorm veel tips en nieuws, en ook een heel actieve community. De vormgeving is ok.
http://www.belgiumdigital.com/bdvzw/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-NOMINATIES: PAT WEBSITE
Een website met vele interessante links, in een lichte en strakke vormgeving. Maar toch met enkele fundamentele fouten. Zo zal je, wanneer je een rubriek aanklikt zoals Favorieten, en dan de subrubriek Meten/ Weten, naar een pagina gevoerd worden met vele interessante links... maar je kan niet meer terug naar de startpagina. Er is enkel een link "menu", maar daarmee blijf je ter plaatse trappelen. De verzamelde links zelf zijn wel kwalitatief.
http://users.telenet.be/WebsitePat/index.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-NOMINATIES: DRA.SH
Dit is een nominatie voor een app (iOS, WP7 en Android) waarmee je kan zien of het binnen de volgende 30 minuten gaat regenen. De kansen worden berekend, dus het is geen app die gebruik maakt van de wolkenradars zoals buienradar of meteovista.
http://dra.sh/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BACK TO THE FUTURE

Fotografe Irina Werning heeft een knappe reeks foto's gemaakt waarbij ze de foto van een jeugdig iemand opnieuw genomen heeft, in exact dezelfde pose, maar dan wanneer die persoon ouder is. Het resultaat is echt leuk!
[Taal: ENG]
http://irinawerning.com/back-to-the-fut/back-to-the-future/


VRIJDAG MULTIMEDIA: POST-APOCALYPS WALLPAPER
Sommige mensen zijn geobsedeerd door de Apocalyps, de ondergang van onze huidige cultuur. Maar na de Apocalyps, of de mens nog leeft of niet, bestaat de materiële wereld nog altijd. Hier vind je 51 adembenemende wallpapers die een beeld schetsen na de Apocalyps.
[Taal: ENG]
http://www.presidiacreative.com/51-breathtaking-post-apocalypse-wallpapers/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PINBALL
Een demo van wat HTML5 vermag: het is een simpel flipper spelletje, met een eenvoudige vormgeving, maar het werkt prima. Met de pijltjes links en rechts bedien je de flippers, met de pijltjes op en neer kan je het balletje lanceren.
[Taal: ENG]
http://ie.microsoft.com/testdrive/Graphics/CanvasPinball/default.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be 

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Kenners: 'Apple Watch wordt ook in Nederland succes'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3893769/2015/03/10/Kenners-Apple-Watch-wordt-ook-in-Nederland-succes.dhtml
- Brij van wifi-netwerken maakt internet traag
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3892835/2015/03/09/Brij-van-wifi-netwerken-maakt-internet-traag.dhtml

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- App van de maand: Brush Busters
Tandverzorging is een belangrijk onderdeel van onze algemene gezondheid. Tandbederf is niet enkel pijnlijk, maar kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9011/App-van-de-maand-Brush-Busters.html
- Olympus blijft voor retro gaan met de Stylus SH-2
De Stylus SH-2 lijkt bijzonder sterk op zijn voorganger de SH-1 en pakt uit met hetzelfde retro-geïnspireerde design. Nieuw is de Nightscape-modus om ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/9009/Olympus-blijft-voor-retro-gaan-met-de-Stylus-SH-2.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- 100.000 nieuwe jobs over vijf jaar dankzij de Belgische start-ups?
https://www.digimedia.be/News/nl/17835/100000-nieuwe-jobs-over-vijf-jaar-dankzij-de-belgische-startups.html
- Wat zal de killer app zijn voor de Apple Watch?
https://www.digimedia.be/News/nl/17827/wat-zal-de-killer-app-zijn-voor-de-apple-watch.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Wiko Highway Pure en Highway star demo’s
http://computertaal.info/2015/03/11/wiko-highway-pure-en-highway-star-demos/
- Netneutraliteit in Europa zou wel eens snel kunnen verdwijnen
http://computertaal.info/2015/03/11/netneutraliteit-in-europa-zou-wel-eens-snel-kunnen-verdwijnen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- BBC geeft scholieren gratis minicomputer
http://tweakers.net/nieuws/101884/bbc-geeft-scholieren-gratis-minicomputer.html
- Blendle komt later dit jaar met internationale versie
http://tweakers.net/nieuws/101875/blendle-komt-later-dit-jaar-met-internationale-versie.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- 'Nieuwe Barbie luistert kinderen af'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-barbie-luistert-kinderen-af/article-normal-541019.html
- Netflix in België: Een balans na zes maanden
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/netflix-in-belgie-een-balans-na-zes-maanden/article-normal-540757.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Steeds meer merken verkiezen Instagram boven Facebook
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/steeds-meer-merken-verkiezen-instagram-boven-facebook
-8 ideeën die de Apple Watch onmisbaar zouden maken in België
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/8-ideeen-die-de-apple-watch-onmisbaar-zouden-maken-in-belgie
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE JE ANDROID OF IPHONE TOESTEL BEVEILIGEN: WACHTWOORD NA SLUIMEREN
Je kan natuurlijk je iPHone of Android toestel zo instellen dat je geen pascode moet invullen nadat het recent gebruikt werd - bijvoorbeeld wanneer het in slaaptoestand ging nadat je het enkele minuten geleden of een uur geleden gebruikt hebt. Maar is dat ook slim? Dat hangt ervan af hoe en waar je je toestel gebruikt. Gaat het om een tablet die thuis op tafel ligt, dan is die pascode niet nodig (tenzij je wil verhinderen dat de kroost met het toestel rommelt bijvoorbeeld). Maar voor de telefoon die je overal meeneemt (en ook overal kan vergeten) is het misschien toch slimmer om een pascode te verplichten na het ontgrendelen van het toestel.
Op deze manier kan je deze instelling bepalen:
- voor Android: Settings > Security > Automatically Lock. Kies nu de instelling die je bevalt, van 5 seconden tot 30 minuten.
- voor iOS: Settings > Passcode > Require Passcode. Kies nu tussen onmiddellijk tot vier uur. Heb je een toestel met Touch ID (vingerafdruk scanner) dan heb je geen keuze dan "Require Passcode" te accepteren.
http://www.pcworld.com/article/2881182/9-ways-to-lock-down-your-iphone-or-android-device-before-it-goes-missing.html#tk.nl_today


HOE JE ANDROID OF IOS TOESTEL BEVEILIGEN: STERK WACHTWOORD OF PIN (ANDROID EN IOS)
Normalerwijze ontgrendel je je toestel met een PIN code van 4 karakters. Maar je kan die beveiliging nog strenger maken met een langere PIN, of zelfs een heus wachtwoord.
Op een Android toestel kan je een numerieke PIN of een alfanumeriek wachtwoord aanmaken van maximaal 16 karakters.  Op iOS lijkt er zelfs geen limiet te staan op de lengte van het wachtwoord. Zo ga je te werk:
- Voor Android: Settings > Security > Screen lock, kies PIN of Password, en volg dan de instructies.
- Voor iOS: Settings > Passcode, deactiveer de Simple Passcode optie. Nu zal je gevraagd worden om een nieuw paswoord in te vullen.
http://www.pcworld.com/article/2881182/9-ways-to-lock-down-your-iphone-or-android-device-before-it-goes-missing.html#tk.nl_todayHOE JE ANDROID OF IOS TOESTEL BEVEILIGEN: TOEGANG TOT CONTROL CENTER BLOKKEREN (ENKEL IOS)
vanaf de versie 7 van iOS zit er in de iPhone en iPad een Control Center, een venster dat je naar boven kan schuiven en dat je snel toegang geeft tot de instellingen voor WiFI en je mobiele toegang, media controle, alarmen, camera, enz. Je kan dit Control Center ook openen zelfs wanneer het toestel vergrendeld is. Een beetje riskant? Het is vooral bedoeld om je toe telaten de iPhone in "Do not Disturb" modus te zetten, zonder een paswoord in te moeten vullen, of in Airplain modus.
Toch blijft het gevaarlijk, want zo kan iedereen met je toestel rommelen zonder de pascode te moeten invullen. Zo kan een dief het toestel in Airplane modus zetten, zodat de Find My iPhone functie niet werkt. Daarom blokkeer je best de toegang tot het Control Center. Daardoor kan je dus niet meer de "do not disturb" activeren zonder pascode, maar het maakt je toestel toch wat beter beschermd.
Ga hiervoor naar Settings > Control Center , en deactiveer "Access on Lock Screen".

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SIGNAL: VERSLEUTEL IOS BOODSCHAPPEN
iOS - freeware
De open source encryptie software groep Open Whisper Systems heeft verleden week een update uitgebracht aan Signal, waarmee niet alleen voice gesprekken, maar ook sms boodschappen end-to-end versleuteld worden. Wired.com heeft een uitgebreide bespreking.
https://itunes.apple.com/us/app/signal-private-messenger/id874139669?mt=8
https://whispersystems.org/blog/signal/
http://www.wired.com/2015/03/iphone-app-encrypted-voice-texts/


GOOGLE LANCEERT EINDELIJK ADWORDS APP!


Android - freeware
Eigenlijk, wanneer je dit bericht leest, dan vraag je je af waarom deze app er al niet veel eerder gekomen is. Google heeft namelijk (eindelijk!) een app voor AdWOrds (Android) uitgebracht, waarmee de adverteerder zijn campagne kan beheren wanneer hij onderweg is. De app biedt een overzicht van de prestaties van de campagne, en de adverteerde kan de parameters aanpassen. Een uitgebreide bespreking bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/google-finally-launches-adwords-app-2015-03
http://adwords.blogspot.be/2015/03/adwords-app-launches-on-android.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.adwords


MYTUNESRSS: JE EIGEN BIBLIOTHEEK THUIS
Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 118 MB - freeware
Met deze software moet je niet langer een abonnementsgeld betalen om toegang te hebben tot jouw eigen muziekbibliotheek die je in de cloud gezet hebt. Want hiermee kan je via het internet gewoon jouw eigen bibliotheek, op jouw eigen computer, oproepen, zodat je je muziek kan beluisteren, films en tv-programma's vanop andere plekken, waar ook ter wereld, vanop een pc of mobiel toestel, en dit simpel via een webbrowser.
http://www.codewave.de/mytunesrss.php


PLANTS VS ZOMBIES
Het cult-game Plants vs Zombies is nu als Game of the Year in complete versie volledig gratis te downloaden. Bij Chip.de vind je ook een fotoreportage die de werking uitlegt.
http://www.chip.de/downloads/Pflanzen-gegen-Zombies-Vollversion_36366064.html
http://www.ea.com/


HOOVER ZOOM VOOR CHROME
Een extensie voor de Chrome browser, die ervoor zorgt dat je een afbeelding in full screen kan bekijken, zonder dat je een nieuwe pagina moet laden.
https://code.google.com/p/romanito/wiki/HoverZoom


BOUML: UML DIAGRAMMEN


Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 30,8 MB -shareware
UML staat voor Unified Modeling Language, een modelleringstaal voor het ontwikkelen van software. Bij deze taal horen ook een reeks diagrammen, die bij de ontwikkeling moeten helpen. Bouml is een UML werktuig, om de bijhorende diagrammen vorm te geven. Je kan het resultaat ook exporteren naar verschillende programmeertalen, zoals C++, Java, Python en PHP.
http://www.bouml.fr/
http://www.chip.de/downloads/Bouml_42660800.html


VIRTUAL DJ: ZELF DJ SPELEN
Windows XP/Vista/7/8 - 37,2 MB - freeware
Geen DJ's meer die met koffers vol platen rondsleuren: alles gaat tegenwoordig digitaal. De DJ van vandaag heeft zijn laptop bij, een goede keuze MP3's, en natuurlijk ook een programma zoals Virtual DJ, waarmee je songs kan mixen en overgangen kunt maken.
http://www.virtualdj.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: 15 MUST HAVE UBUNTU EXTENSIES
Wij kloppen ootmoedig op de borst: het is waar dat wij heel vaak software voor Windows gebruiken, en te weinig voor andere besturingssystemen. Met dit artikel proberen we het een beetje goed te maken: het vertelt namelijk over 15 must-have uitbreidingen voor het Ubuntu besturingssysteem. Van X2Go, een remote desktop tool, tot Synapse, een toevoeging voor het klavier.
[Taal: ENG]
http://www.datamation.com/open-source/15-must-have-ubuntu-enhancements.html


VRIJDAG APPDAG: SMAPPEE MET GEDETAILLEERDE FACTUUR
Deze app voor de iOS gebruikers wil je helpen om je energieverbruik te verlagen. Het is een Belgische app, met roots in Kortrijk, en dus afgestemd op de Belgische gebruiker en de Belgische markt. De nieuwste functie die aan Smappee toegevoegd werd is het feit dat je voortaan ook een gedetailleerde factuur-functie in de app krijgt.
http://smappee.prezly.com/smappee-komt-als-eerste-ter-wereld-met-gedetailleerde-elektriciteitsfactuur#
http://www.smappee.com

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vooruitgang is het vermogen van de mens om simpele dingen gecompliceerd te maken.
-Thor Heyerdahl-