Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/3/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 893 van 7/3/2015Gegroet lezer,

Nog niet 100%, maar toch bijna op volle kracht: onze redactie is er weer, na de hardnekkige griepaanval die ons flink te parten gespeeld heeft. We zijn heel blij dat we er terug zijn, en hopen dat wij u opnieuw kunnen boeien met onze artikels.

Deze week nog heel wat berichten uit Barcelona, waar het Mobile Word Congress gehouden werd. Veel smartphones dus, wat wearables, en ook VR-helmen. Die wij, eerlijk gezegd, spuuglelijk vinden en asociaal, maar die blijkbaar de toekomst van het individuele tv-kijken en gamen moeten worden.

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LENOVO BELOOFT: MINDER BLOATWARE

Zoals je hebt kunnen lezen, kwam computerfabrikant Lenovo de voorbije weken in het oog van de storm terecht, toen bleek dat zijn computers een bepaalde adware bevatten, Superfish, die de veiligie SSL verbinding gewoon doorbraken op de computers.

Nu is het wel vaker zo dat fabrikanten hun machines volladen met allerlei "bloatware", programma's die in het begin gratis zijn maar de gebruiker na enkele maanden aanzetten om een betalende versie te kopen. Of programma's die wel gratis blijven, maar die in ruil daarvoor advertenties gaan vertonen, je zoekbalk wegkapen, en erger. In het geval van Lenovo was het helaas een stukje erger: de "Superfish" adware doorbrak een van de fundamentele beveiligingen van het internet, de SSL-layer, en dit alles om toch nog wat meer informatie over de gebruiker te kunnen verzamelen, die te kunnen doorsluizen naar derde partijen, en de gebruiker wat "aangepaste" advertenties te kunnen opsolferen. Wraakroepend, niet?

Welnu, Lenovo heeft blijkbaar zijn lesje geleerd. Het heeft aangekondigd dat zijn volgende reeks Windows 10 computers een minimaal aantal bloatware zal bevatten. Meer nog: het bedrijf wil het voortouw nemen om "propere, veilige pc's" ge brengen. En het zal over alle vooraf geïnstalleerde software voortaan volledige documentatie verschaffen, zodat de gebruiker tenminste wat beter gewapend is tegen dergelijke fratsen...

Meer bij The Verge.
http://www.theverge.com/2015/2/27/8120793/lenovo-bloatware-superfish-windows-10APPLE WATCH ALS VERVANGER VAN JE AUTOSLEUTELS: REALISTISCH?
De trommen van Apple zetten hun geroffel in. Apple heeft een uitnodiging verstuurd voor een evenement op 9 maart, en in de aanloop ernaartoe begint Apple CEO Tim Cook weer op de voorgrond te treden, met interviews en optreden her en der. Uiteraard vraagt iedereen zich af waarover de persuitnodiging zal gaan. Wordt de Apple Watch dan toch voorgesteld? En, belangrijker nog: hoeveel zal hij gaan kosten - en klopt het dat hij minder sensoren aan boord zal hebben dan oorspronkelijk beloofd?

Of gaat het over een inititiatief op vlak van de automobielsector, en tovert Apple plots een auto uit zijn hoge hoed?

Tim Cook heeft alvast een boude bewering gemaakt tijdens een exclusief interview met The Telefgraph: volgens hem zou het futuristische uurwerk van Apple ons leven op veel meer manieren gaan overhoop gooien dan we nu zouden kunnen denken. En als voorbeeld haalt hij aan dat "onze" smart watch (de uwe dan toch, want wij zullen niet gemakkelijk in het Apple ecosysteem stappen) ook onze autosleutels zullen worden.

Een goed idee? In principe is er niets verkeerd met het concept dat je iets op je arm draagt, met daarin veel informatie. Integendeel: het is zelfs veel natuurlijker om die informatiedrager op je arm te dragen, dan als een apart toestel dat je apart moet dragen - en overal kan vergeten. Autosleutels, gsm, en ja, je huissleutels, het zijn onhandige dingen die je in je broekzak moet stoppen, die je moet neerleggen... en kan vergeten!

Maar toch zit Cook er, naar onze mening, faliekant naast wanneer hij beweert dat de Apple Watch, althans in zijn huidige (en wij durven zelfs stellen, tweede en derde generatie) de autosleutels gaan vervangen. De Apple Watch moet namelijk nog altijd téveel doen. Notification center, gps, stappenteller, muziekspeler... Het arme ding houdt het amper één dag vol met een batterijlading. Vergelijk dit met autosleutels. Heb jij eigenlijk al eens ooit de batterij moeten vervangen van de module voorde automatische ontgrendeling van je autosleutels? Niet zo vaak. Die gaat dus echt wel lang mee. En zelfs wanneer de batterij het loodje gelegd heeft, dan kan je nog altijd je auto openen met de gewone sleutel.

Kan jij het je permitteren dat je auto niet kan openen, laat staan starten, omdat je Apple Watch aan het einde van zijn Latijn is?

En dan nog iets. Stel je eens voor dat je auto naar de garage moet. Uiteraard moet je dan je sleutels meegeven, niet? Geef je dan je Apple Watch mee? Of aan de bediende die je auto moet parkeren in de garage-met-bediening? Veel fabrikanten werken inderdaad met RFID cards om de auto te starten, en mogelijk ziet Apple daar een toepassing voor zijn Apple Watch. Maar ons lijkt dit toch niet de ideale oplossing...

Het zijn slechts enkele bedenkingen - en zoals altijd mag de lezer / autoliefhebber ons tegenspreken :)

Lees het artikel over Tim Cook en zijn autosleutels / Apple Wath bij The Telegraph.
http://www.telegraph.co.uk/technology/apple/watch/11439847/Apple-Watch-will-replace-your-car-keys-says-Tim-Cook.html
HTC GRIP: FITNESS TRACKER
Fasten your seatbelts: het Mobile World Congress in Barcelona gaat van start, en de aankondigingen van nieuwe of verbeterde hardware zullen elkaar in de volgende dagen supersnel opvolgen. Om te beginnen is er HTC, dat zijn eerste fitness tracker uitbrengt, de Grip.

Het werd geen Android Wear smartwatch dus, maar een eerder eenvoudige armband met GPS aan boord. Mat zwart aan de buitenkant, hel gekleurd aan de binnenkant, met een gebogen display. Het lijkt wel een beetje op de FuelBand2 van Nike, of de Band van Microsoft.

Aan boord vijf sensoren om je work-outs op te volgen, waaronder de GPS, dé belangrijkste tool voor lopers. Wanneer de GPS geactiveerd is, dan zal de Grip je route, afstand, je snelheid en de verbrande calorieën weergeven.

Batterijduur, met de GPS geactiveerd (en dan wordt het even slikken!): vijf uur! Een echte afknapper, als je he tons vraagt.

Grip is wel compatibel met iOS en Android smartphones, dus HTC wedt hiermee op verschillende paarden. De fitness tracker zal later dit jaar verkrijgbaar zijn aan $199 (1)
http://www.theverge.com/2015/3/1/8128561/htc-grip-specs-features-release-date-price

NOG MEER VAN HTC: M9 EN VIVEVR
We hadden het voorspeld: de berichten over nieuwe hardware zullen blijven toestromen. Naast de activity tracker heeft HTC ook nog andere nieuwigheden. Zo de M9, de nieuwste opvolger van de HTC One. Indrukwekkende specs: 2 GHz Qualcomm Snapdragon procesoor, 5 inch Super LD 3 1080p display, maar liefst 3 GB RAM, 32 GB intern geheugen met mogelijkheid tot uitbreiding vai microSD, 20 MP (!) maera achteraan, en 4 MP vooraan. En natuurlijk ook GPS? WiFi AC, Bluetooth 4.0 LE, 4G LTE. En Android 5.0 Lollipop, overgoten met het HTC Sense sausje. Vanaf 14 april 2015 beschikbaar, aan de prijs van 759 euro exclusief abonnement.

En dan is er nog het bericht dat HTC de handen ineenslaat met Valve, om samen de Vive VR headset voor gaming te maken. Een opmerkelijk bericht, want tot nu toe was HTC wel actief op het gebied van smartphones, maar niet van games.

Het Vive headset zou, in zijn Developer Edition, gebruik maken van twee 1200 x 1080 displays, met een refresh rate van 90 frames per seconde, wat fotorealistische beelden mogelijk zou moten maken. De displays zouden je hele gezichtsveld moeten omspannen, zodat je een 360 graden beeld krijgt. Het bedrijf belooft in zijn persbericht dat het een 'full room-scale' ervaring biedt, met andere woorden dat het lijkt alsof je volledig in een kamer staat. Je zou kunne opstaan, rondwandelen, je virtuele ruimte kunnen ontdekken, objecten kunnen bekijken vanuit elk oogpunt, en echt met je omgeving kunnen interageren.

Mooie theorie. Nu dus wachten op de concrete toepassing!
http://www.htc.com/be-nl/
http://www.theverge.com/2015/3/1/8127445/htc-vive-valve-vr-headset
BARCELONA: SAMSUNG GALAXY S6 EN S6 EDGE
We hadden je gewaarschuwd: de berichten over nieuwe mobiele toestellen, trackers, slimme uurwerken en VR headsets zullen je om de oren vliegen in de volgende dagen. Een van de fabrikanten waarnaar het meest uitgekeken werd, was Samsung. Die heeft nu zijn Galaxy S6 voorgesteld, een toestel waarvan ook een "Edge" versie bestaat. Daarbij loopt, net als bij soortgenoot Note Edge, het scherm als het ware voort over de zijrand van het toestel.

Volgens insiders is de Galaxy 6 reeks in die zin bijzonder dat het ontwerp geen voortzetting is van het model 5, maar dat er opnieuw van nul begonnen werd. De nadruk werd gelegd design, en dat ging ten koste van enkele andere eigenschappen zoals het feit dat het toestel niet meer waterdicht is, dat je de batterij niet kan vervangen, en dat er geen sleuf is om extra geheugen in te stoppen. Of dat een verstandige keuze is, laten wij in het midden.

Belangrijk is ook de nieuwe vingerafdruk sensor. Die kan gebruikt worden in combinatie met het nieuwe mobiele betaalplatform Samsung Pay, dat samenwerkt met Visa en Mastercard en de gewone kredietkaartlezers in de verkooppunten.

Een uitgebreide bespreking met foto's bij o.a. Business Insider.
http://uk.businessinsider.com/samsung-galaxy-s-6-and-galaxy-s-6-edge-2015-3SAMSUNG: OOK EEN UPDATE VAN DE GEAR VR
Een nieuw formaat van smartphone, dat betekent tegenwoordig ook een nieuwe versie van de Gear VR, de headset van Samsung waarin je de smartphone stopt om zo een Virtual Reality belevenis te krijgen.

Samsung had al een versie van de Gear VR headset uitgebracht die werkte met de Galaxy Note 4. En met de lancering deze week van de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge, moest er dus een nieuwe versie van deze headset uitkomen, die aangepast was aan de afmetingen van deze nieuwe toestellen. De S6 is namelijk 5.1 inch groot, terwijl de Note 4 een shcerm had van 5.7 inch.

De nieuwe versie zou nog enkele verbeteringen bevatten. Zo zijn de bandjes om de Gear op zijn plaats op je hoofd te houden  verbeterd, zodat het gewicht beter gebalanceerd zouden zijn. Er is ook een soort ventilatie toegevoegd, zodat je het toestel langer op je hoofd kan houden zonder helemaal bezweet te worden.

En tot slot is er ook het feit dat de VR nu ook een USB poort heeft, zodat het mogelijk is om de S6 te herladen, terwijl die in de headset steekt. Wat handig is wanneer je thuis in de zetel zit om filmpjes te bekijken, maar het onderlijnt wel het feit dat de batterijduur bij de headset toch niet onbeperkt is.
Meer info en foto's bij Engadget.
http://www.engadget.com/2015/03/01/samsung-gear-vr-2/
MOBILE WORLD: LENOVO VIBE SHOT EN A7000
We hadden het beloofd: deze week een editie vol met nieuws over smartphones, ter gelegenheid van het Mobile World Congres in Barcelona. Na eerder HTC en Samsung komen vandaag o.a. Lenovo en LG aan de beurt

Lenovo heeft de VIBE Shot voorgesteld, dat het zelf omschrijft als een poging om de kloof tussen smartphone en point-and-click camera te dichten. Het bijzondere aan dit doestel is dan ook het feit dat er buttons aan de zijkant van de smartphone staan om snel een foto te kunnen maken. Bovendien heeft het toestel een 16:9 16 MP sensor bij laag licht, en een tricolore flash.
Een uitgebreide bespreking van dit toestel, met foto's en volledige specificaties, bij Anand Tech. Vanaf juni op de markt aan de prijs van $349 (1)

Een tweede nieuwe toestel van Lenovo is de A7000. Dat is dan weer een smartphone met eigenlijk de specicaties van een high-end toestel, maar wel met een lage prijs: $169. Het toestel heeft een scherm van 5,5 inch, en bevat Dolby audio, waarvan je vooral genot zal hebben met je koptelefoon op. Onder de motorkap een octa-core processor en 4G LTE, een 8 MP camera achteraan en 5 MP vooraan. Voor foto's en meer kan je terecht bij CNet (2)
http://www.anandtech.com/show/9032/lenovo-at-mwc-2015-vibe-shot-smartphonecamera-crossover-announced
http://www.cnet.com/products/lenovo-a7000/
MOBILE WORLD: ALCATEL HERO
Ook Alcatel heeft een nieuw toestel voorgesteld ter gelegenheid van Mobile World Congres in Barcelona. Het bijzondere hier is dan weer dat het toestel Cyanogen OS aan boord heeft, de variant van het Android OS waarmee je minder afhankelijk bent van Google en zijn Play Store.

De Hero2+ is 6 inch groot, heeft een 1080p display, met onder de motorkap een 2GHZ octacore processor plus 2 GB RAM. Ook bevat het toestel een stylus, en dan vinden wij persoonlijk altijd een leuke toevoeging voor zo'n smartphone, vooral van deze grootte. Dit toestel zou dit voorjaar in de winkel liggen en $299 moeten kosten.

Als er één conclusie is die je mag trekken uit deze reeks aankondigingen, dan is het wel dat de tijd voorbij is dat je minstens 500 euro moest neerleggen, wou je een smartphone van ietwat degelijke kwaliteit. Zowel de Hero2+ van Alcatel als de A7000 van Lenovo bevatten een octacore processor, en dat aan een schappelijke prijs. Hopelijk beginnen de mensen eindelijk te begrijpen dat een democratisch geprijsd toestel eigenlijk meer dan genoeg is om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen...

De volledige bespreking van de Hero2+ vind je bij The Verge
http://www.theverge.com/2015/3/2/8133161/alcatel-hero-2-plus-cyanogenmod
MOBILE WORLD: OFFICE MOET LUMIA PHONES LATEN VERKOPEN
Nog een trend op het Mobile World Congres in Barcelona: het is een Android-wereld geworden. Android domineerde de showvloer, van voor naar achter en van onder tot boven.

Is er dan geen leven buiten Apple en Android? Een klein beetje. We hadden het al over de Cyanogen-toestellen van Alcatel, en blijkbaar doet Microsoft toch ook nog een poging om mee te tellen. Het heeft deze week namelijk twee toestellen vorogesteld, de Lumia 640 en 640 XL, met bieden het Windows Phone besturingssysteem aan boord. De Lumia 640 is de opvolger van de populaire Lumia 630, en de 640XL vervangt de grote Lumia 1320.

Het bijzondere aan dit aanbod is wel dat Microsoft probeert de gebruiker te overhalen om een Windows toestel te kopen, door zijn Office kantoorpakket in de strijd te gooien. Koop je zo'n teostel, dan krijg je namelijk een gratis versie van Office 365 Personal, en dat is toch wel $69,99 per jaar waard. Of dit een voldoende argument is om de gebruiker te laten overstappen tot dit OS, is nog de vraag.

De uitgebreide bespreking van beide toestellen, mét foto's, vind je bij The verge.
http://www.theverge.com/2015/3/2/8128667/microsoft-lumia-640-lumia-640-xl-hands-onTWITTER: GEEN ANONIEME TOR-GEBRUIKERS, INGEBEDDE VIDEO EN FRIEND-FIENDING
Het geweld van de Mobile World Congress in Barcelona ligt een beetje achter ons. Tijd dus voor ander nieuws, buiten de nieuwe smartphones.

Om te beginnen enkele berichten uit de Twitter-stal. Twitter is al een tijdje bezig om problemen rond stalking en trolling op de dienst aan te pakken. Een van de manieren om dat tegen te gaan, is anonimiteit tegengaan. Helaas vinden velen anonimiteit nog altijd een vrijgeleide voor onhebbelijk gedrag. Daarom deze maatregel. Gebruikers die zich aanmelden via de anonieme browser Tor, zullen een telefoonnummer moeten verschaffen willen zij een account kunnen openen. Dat telefoonnummer zal ook bij andere gebruikers als leidraad dienen om trollen op te sporen en te weren. Mooi van Twitter dat het toch probeert iets te doen om het klimaat op peil te houden (1).

Een tweede bericht betreft de inlogprocedure. Sinds enige maanden biedt Twitter aan ontwikkelaars van externe mobiele apps de "Digits" aan, een dienst waarbij de gebruiker op een eenvoudige wijze kan inloggen. Die Digits werd nu uitgebreid met een functie om bij het aanmelden ook meteen je vrienden te zoeken, op basis van hun mailadres. Verder kan je op de Digits-site je telefoonnummer aanmelden, zodat je voortaan gewoon met je telefonnummer kan inloggen in plaats van met login en paswoord. Je moet gewoon naar de website van Digits.com en het opzetten. Bij TechCrunch vind  je meer. (2)

Het derde bericht betreft tot slotte een manier om video, die bij Twitter gehost wordt, ook op jouw website te plaatsen. Net zoals je bijvoorbeeld tweets zou embedden, of een Tweet-button. Het is gewoon een kwestie van een sukje javascript in de broncode van je pagina op te nemen. Op het blog van Twitter kan je lezen hoe je dat doet. (3)

http://techcrunch.com/2015/03/02/twitter-tor-phone-verification/
http://techcrunch.com/2015/03/03/twitter-adds-friend-finding-and-two-step-authentication-to-its-login-service-digits/
https://blog.twitter.com/2015/embed-twitter-hosted-video-on-your-websiteSONY ONTHULT MEER DETAILS OVER ZIJN PROJECT MORPHEUS VR HEADSET
Er wordt heel veel verwacht van Virtual Reality. Verschillende bedrijven brengen een of andere headset uit die je een blik moet geven op de virtuele werkelijkheid, waarbij je echt IN een parallelle wereld ondergedompeld wordt. Oculus Rift, het bedrijf dat door Facebook gekocht werd, spreekt het meest tot de verbeelding. Andere fabrikanten doen het met een simpeler concept: in plaats van een volledig nieuwe helm, zoals de Rift, werken zij met een omhulsel waarin de smartphone gestopt wordt, die dan speciale VR software draait. Een slim concept, als je het ons vraagt - waarom een nieuw, speciaal VR toestel, als je al een smartphone hebt met prachtig scherm en enorme computerkracht?

Sony heeft ook zijn eigen project: het Morpheus VR headset. Daarvan heeft het deze week op een gaming conferentie wat meer details onthuld. Het toestel zou een refresh rate hebben van 120 Hz, en een OLED scherm van 1920 x RGB x 1080, bij afmetingen van 5,7 inch (14 cm). Het toestel bevat ook negen LED trackers, die een 360 graden tracking waarborgen.

Games voor de Morpheus zouden pas verkrijgbaar zijn vanaf de E3 conferentie. Maar volgens Ars Technica mocht de aanwezige pers al spelen met enkele demo's, die een voorproefje geven van de interactie met de virtuele wereld namelijk via iets dat PS Move en 3D audio heet. Bij het artikel vind je enkele foto's, die een blik moeten bieden in deze VR.
http://arstechnica.com/gaming/2015/03/sony-ps4-gets-vr-with-project-morpheus-in-early-2016/
http://www.connectedly.com/sony-shows-improved-project-morpheus-vr-prototype-pegs-2016-launch-window
"FREAK" KWETSBAARHEID HAALT SSL EN TLS BEVEILIGING ONDERUIT... EN JE MAG DE OVERHEID ERVOOR DANKEN!
Een nieuwe week, een nieuwe kwetsbaarheid, zo lijkt het wel. Deze keer gaat het om "Freak", een kwetsbaarheid waardoor de beveiliging van een SSL- of een TSL verbdinding doorbroken wordt, zodat een zogenaamde "man in the middle" aanval mogelijk wordt. Daarbij doet een malware of een booswicht zich voor als de beveiligde site die jij denkt te bezoeke, en geef je dus je privaatgegevens (login, paswoord, enz.) door aan die derde, in plaats van aan de eigenlijke site.

Het bijzondere aan deze "Freak" is dat je hiervoor eigenlijk de Amerikaanse overheid met de vinger moet wijzen. In de jaren negentig wou die immers verhinderen dat sterke encryptie geëxpporteerd zou worden. Software die naar het buitenland ging, mocht enkel een lagere vorm van encryptie bevatten. Maar door de jaren heen is die lagere vorm overal ingeburgerd geraakt, en zelfs teruggekomen naar de VS, waar zij ook op sites zoals die van de Amerikaanse overheid terecht gekomen is - met dus het gevaar op aanvallen. Washington Post heeft het verhaal (1)

Apple heeft al aangekondigd dat het volgende week een fix zal uitbrengen om deze bug te verhelpen. Google van zijn kant heeft een fix die het zijn partners aanbiedt, maar het hangt van hen af wanneer zij die aan de eindgebruiker zullen doorgeven. (2)
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2015/03/03/freak-flaw-undermines-security-for-apple-and-google-users-researchers-discover/
http://www.reuters.com/article/2015/03/03/us-apple-cybersecurity-idUSKBN0LZ2GA20150303
VR HELMEN: PURE SCIENCEFICTION EN SPUUGLELIJK...
De VR helmen mogen dan al de toekomst hebben, ze blijven echt toch wel iets heel ongemakkelijk en, eerlijk gezegd, spuuglelijk ding om op je hoofd te dragen. Maar dat mag de echte tech geek niet hinderen natuurlijk.

Verschillende fabrikanten zijn inmiddels druk bezig om de VR helm om te vormen tot een product voor de gewone gebruiker. En je leest ook steeds meer verslagen uit de eerste hand van mensen die zo'n headset gedragen hebben, en die onder de indruk zijn van de belevenis. Zo brengt The Verge onder de titel "Ik droeg de Vive VR headset en ik wou hem niet meer afzetten" een verslag van de Very Immersive Visual Experience van HTC. De conclusie van deze test is dat de technologie van de display zelf misschien aan de mindere kant is, maar dat de technnologie voor het volgen van de bewegingen die jij maakt, veel beter op punt staat en zo het gevoel geeft dat je echt IN deze virtuele wereld staat (1). Bij de headset horen namelijk ook een soort arm- en enkelbanden, die  bewegingen van voet en arm volgen. Maar wanneer je naar de foto's kijkt bij The Verge, dan zie je iets wat groot en log is, en waarmee je nooit van je leven op je hoofd gezien wil worden.

Een ander bericht komt van de Samsung Gear VR, die gebaseerd is op de Oculus VR. De CTO van Samsung heeft op de Game Developers Conference aangekondigd dat deze headset nog tegen eind dit jaar in een consumer versie op de markt zal komen. De originele Gear werkte enkel met de Galaxy Note4, maar nu er de Galaxy S6 en S6 Edge uit zijn, zullen er ook versies komen die samenwerken met deze toestellen. Opmerkelijk is dat er voor deze headset eerder gedacht wordt aan augmented reality, omdat dit veel meer mogelijkheden in zich houdt om met zo'n headset rond te wandelen. Een bril die het zicht van je échte omgeving volledig vervangt door een andere werkelijkheid, zal immers het contact met die werkelijkheid verbreken en maakt het onmogelijk om te "zien", laat staan rondstappen. (2)

Een derde bericht is dan weer afkomstig van Microsoft. Onlangs stelde het zijn HoloLens voor, en wij waren toen onder de indruk omwille van het feit dat dit de perfecte mengeling is van realiteit en VR/AR. Nu heeft Microsoft op de Game Developers Conference aangekondigd dat de games die voor Xbox verkrijgbaar zijn, ook voor de HoloLens gebruikt zullen kunnen worden.

Meer nog: niet alleen de eigen studio's zullen werken aan games voor de HoloLens, maar ook derden. Bovendien heeft Microsoft aangekondigd dat het een SDK (Software Developer Kit) zal uitbrengen voor de Xbox One, waardoor externe ontwikkelaars games zullen kunnen maken voor deze game console.

Daarbij is het erg belangrijk op te merken dat voor de ontwikkeling van deze games, de programmeurs gebruik zullen kunnen maken van het Windows 10 universeel app platform, zodat dze apps zowel op pc's, tablets, phones als de Xbox One zullen werken. The Verge heeft hier wat meer inforamtie over (3).
http://www.theverge.com/2015/3/4/8146523/htc-vive-valve-vr-headset-hands-on-preview
http://recode.net/2015/03/04/oculus-vr-will-go-full-consumer-with-samsung-by-years-end/
http://www.theverge.com/2015/3/4/8149315/microsoft-xbox-one-apps-sdk-developersAPPLE PAY LIJKT HET DE BOEVEN GEMAKKELIJK TE MAKEN
Betalen met Apple Pay is supersimpel. Zo simpel, dat ook boeven het ideaal vinden. Meteen nadat Apple Pay in de VS ingevoerd werd, sloegen de boeven toe, en het aantal fraudegevallen is meteen pijlsnel de hoogte in gegaan.

Nochtans is het niet zozeer een probleem bij de versleuteling van Apple zelf, als wel een probleem bij de authenticatieprocedure die gebruikt wordt door de banken, wanneer de gebruiker een nieuwe kredietkaart toevoegt. Normaal wordt, wanneer je voor het eerst een kredietkaart toevoegt, deze kaart geverifieerd met de bank. In een procedure die "green path" heeft, worden de data van jouw kaart versleuteld naar de bank verstuurd, samen met informatie zoals de naam van je toestel, je huidige locatie, en of je al dan niet al een geschiedenis hebt met iTunes transacties via deze kaart. De bank kan ook nog bijkomende authenticatie vereisen, iets wat dan "yellow path" heet, en het is bij die bijkomende authenticatie dat het verkeerd loopt. Sommige banken laten die verificatie achterwege, of gebruiken een te lakse verificatiemethode.

Gevolg: de boeven voegen gestolen kredietkaarten toe aan hun iPhone, en gebruiken deze methode dan om frauduleuze betalingen te doen. Het is dan ook, zo stelt The Verge, echt een heel aantrekkelijke manier om te frauderen. De boef moet geen fysieke kaart aanmaken, hij moet geen kaart overhandigen aan de cassière in de supermarkt, en een kaart die ingevoerd is op een telefoon,kan heel simpel ook weer gewist worden. Het voordeel van het mobiele betalen (de eenvoud en het gemak) is tegelijk het zwakke punt, in handen van de boeven...

In een reactie zegt Apple dat het aan de banken is om de kaarten te verfiëren vooraleer zij aan Apple Pay toegevoegd worden. Apple wast dus de handen in onschuld (en je kan het geen ongelijk geven). Toch doet Apple er naar onze mening best aan om zijn beveiliging strenger te maken, of toch minstens bij de banken aan te dringen op strengere procedures. Zoniet lijkt deze fraude het vertrouwen van de winkelier in het mobiele vertrouwen in het algemeen, en Apple Pay in het bijzonder, helemaal onderuit te halen...
http://www.theverge.com/2015/3/4/8149663/apple-pay-credit-card-fraud-banks
EN WAT ZOU JE DENKEN VAN EEN RONDE SMARTPHONE?
Soms denk je dat je alles gezien hebt, en dat het onmogelijk wordt om nog iets creatiefs te bedenken, een model van smartphone dat nog niemand gezien heeft. En dan komt een bedrijf uit San Francisco toch nog uit met iets ongehoords: een ronde smartphone!

Het gaat om de Runcible, bedacht door de startup uit San Francisco Monohm. Dit toestel werd deze week op de Mobile World Congress in Barcelona voorgesteld, en viel er echt wel op door zijn unieke vormfactor. Het toestel is namelijk... rond, en heeft het uitzicht van een zakhorloge volgens de een, een zakkompas volgens de ander. Het toestel past in elk geval in de palm van je hand, en de anti-glibberige achterkantn moet ervoor zorgen dat het toestel niet uit jouw hand schiet.

Het toestel draait op Firefox OS, heeft een laadpunt, een camera op de achterkant, en als je echt het idee van een zakhorloge wil doortrekken, kan je zelfs een ketting aan het ding bevestigen. Het besturingssysteem heeft enkele eigenaardigheden. Zo kan je slechts 12 contacten kiezen van wie je de gesrprekken tijdens de dag aanneemt, de rest gaat op antwoordapparaat. En je krijgt ook geen meldingen van je sociale netwerken, enkel een melding wanneer er abnormaal meer activiteit is in je sociale kringen dan normaal.

Een uitvoerige bespreking bij Mashable. Leuk gevonden, die Runcible. Maar of het toestel ook echt praktisch is?
http://mashable.com/2015/03/04/runcible-smart-pocket-watch/


   

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45-DAG: #233: GE MOET LEREN OM DE MUIS LOS TE LATEN

De titel is geïnspireerd op het feit dat ontwikkelaar Koen Van der Auwera, te gast in deze aflevering, vertelt over hoe hij tegenwoordig werkt met de iPad om te programmeren.
De aandachtige luisteraar zal trouwens bemerkt hebben dat de laatste weken dieper ingegaan wordt op bepaalde onderwerpen, en dat het "nerd" gehalte wat verhoogd is. Wat de gesprekken niet minder interessant maakt, integendeel!
Het gamma behandelde onderwerpen is trouwens erg uiteenlopend, wat weeral boeiende gesprekken oplevert!
Ondertussen is op dinsdagavond 3 maart weer een nieuwe aflevering opgenomen. Zoals je weet kan je zelf de opnames bijwonen via de website. Doen!
http://tech45.eu/2015/02/25/233-ge-moet-leren-om-de-muis-los-te-laten/
http://tech45.eu/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Veroudering kan je niet tegenhouden, verwnieuwing wel.
-Hans van Mierlo-
 
De nieuwe oogst


SIMPLENOTE: NOTITIES MAKEN
Er is Evernote, en er bestaan wel tientallen andere apps om notities te maken. Het belangrijkste daarbij is dat het gebruik erg simpel is, en dat je je notities op alle mogelijke toestellen kan openen en bewerken: smartphone, tablet, computer, webbrowser. SimpleNote is zo'n tool. Licht, strak, en gratis bovendien. Verkrijgbaar voor iOS, Android, Mac, Kindle en het web.
[Taal: ENG]
http://simplenote.com/SUPERFISH: DE TEST
Verleden week ontstond er commotie toen bekend werd dat computerfabrikant Lenovo een steek had laten vallen door een programma te installeren op al zijn nieuwe pc's, dat eigenlijk malware was en de SSL-verbindingen doorbrak.
Op deze site kan je ontdekken of jouw computer kwetsbaar is voor dit euvel. Voor alle zekerheid kan je de site bezoeken via de verschillende browsers op je computer.
[Taal: ENG]
https://filippo.io/Badfish/


ONLINE GIF ANIMATIES: GIFPAL

In dit tijdperk van sociale netwerken en mobiele toestellen is de animated GIF (of de GIF met bewegende beelden) dé tool om snel bewegend beeld te kunnen overbrengen met een minimum aan bandbreedte. Om zo'n animated GIF te kunnen maken, bestaan er verschillende tools. In de volgende dagen bespreken we er enkele van.
Om te beginnen GIFPal. Hier kan je animaties maken met beelden van je webcaom of van je computer. Je kan de helderheid aanpassen, contrast, hue, saturatie. Er zijn ook 30 verschillende effecten mogelijk, plus de optie om tekst toe te voegen of een tekening. Je kan tot maximaal 24 frames creëren.
[Taal: ENG]
http://www.gifpal.com/


ONLINE GIF ANIMATIES: FREEGIFMAKER.ME
Deze webdienst laat je gratis bewegende GIFjes maken. Je moet minstens twee en maximaal 10 foto's uploaden. Vervolgens kies je de afmeting en snelheid, en klik je op Create GIF. Het resultaat heeft geen watermerk. Anderer mogelijkheden vande dienst zijn 18 dynamische GIF effecten.
[Taal: ENG]
http://freegifmaker.me/


ONLINE GIF ANIMATIES: GICKR

Ook dit is een simpele online tool waarmee je bewegende GIF's kan aanmaken. Je moet tussen 2 en 10 afbeeldingen uploaden, de snelheid van het afspelen aanpassen, en dan op Create drukken. Het resultaat kan je downloaden of gebruiken in de vele sociale netwerken.
[Taal: ENG]
http://gickr.com/


ONLINE GIF ANIMATIES: MAKE A GIF
Deze website maakt het mogleijk om verschillende afbeeldingen tegelijk te uploaden. Vervolgens kies je de volgorde waarin de afbeeldingen moeten verschijnen in je geanimeerde GIF. Je kiezst snelheid en grootte, en kan nog het een en ander aanpassen. Je kan een GIF maken van je video, je webcam, of van YouTube afbeeldingen.
[Taal: ENG]
http://makeagif.com/


ONLINE GIF ANIMATIES: PICASION

Ook dit is een gratis online tool om bewegende GIF's te maken. Je kan tussen twee en tien afbeeldingen uploaden vanop je computer, vanop een URL of webcam. Je maakt je animatie, en kan die nog wat aanpassen. Het resultaat kan je via de soiale netwerken delen of gebruiken via een HTML code.
Als extraatjes heb je ook Glitter, effecten, je kan een avatar aanmaken, en een afbeelding vergroten/verkleinen.
[Taal: ENG]
http://picasion.com/


ONLINE GIF ANIMATIES: GIFMAKER.ME
Ook op deze site kan je bewegende GIF's aanmaken, maar ook diashows en video animaties. Via speciale controletools kan je de snelheid en grootte aanpassen. Interessant is dat je de animatie kan bekijken in preview terwijl je de instellingen aanpast. Bovendien kan je ook muziek toevoegen.
[Taal: ENG]
http://gifmaker.me/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-NOMINATIES: BETER SPELLEN

Jan Van Reeth schrijft bij deze website: "Zoals steeds zet ik me mee aan ‘t schrijven, zoals gisteren bij 'Het Groot Dicte'.
Wat me zeker geholpen heeft was de site: 'beter spellen', die je elke dag in je mailbox kunt vinden met vier dagelijkse zinnetjes en evenveel antwoordmogelijkheden, 3 niveaus.
 Je krijgt na je 'klik' meteen de antwoorden alsook de reden waarom je eventueel fout hebt gespeld. Een Aanradertje."
En wie zijn wij om Jan tegen te spreken ;) Inderdaad, wil je het niveau van je taalbeheersing opkrikken, dan is dit de site!
[Taal: NL]
http://www.beterspellen.nl
http://www.beterspellen.nl/website/index.php?pag=2


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-NOMINATIES: BPOST POSTKAART
Het concept is simpel: via deze dienst kan je een foto uploaden en dan als postkaart versturen.
[Taal: NL]
http://www.bpost.be/site/nl/residential/letters-cards/cards-envelopes/mobile_postcard.html?


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-NOMINATIES: WANDELPAD
Wanneer je van wandelen houdt, dan is deze site top, ook voor België. Een mooi verzorgd taalgebruik. De site voelt aan als een portaalsite, een verzameling links naar andere content op andere sites zonder echt veel eigen content van de makers van de site.
http://www.abellife.nl/nl/Over-Abel


VRIJDAG MULTIMEDIA: ZENPHOTO
Computer graphics - het is niet alleen een kwestie van programmeren, maar vooral van een idee hebben om iets kunstig ineen te steken. Zoals op deze pagina, waar je een mooie interactie krijgt met de computer graphics.
[Taal: ENG]
http://zenphoton.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LASTGIF
GIF's of bewegende beelden: zij blijven een onuitputtelijke bron van amusement. Deze site is een verzameling van zulke GIF's. Om uren plezier te hebben!
[Taal: ENG]
http://www.lastgif.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: 10 MOOISTE STEDEN TER WERELD

Een fotoreportage bij Earth Traveling, met daarin enkele heel mooie stadsgezichten. Je krijgt meteen zin om er een puzzel van te maken!
[Taal: ENG]
http://www.earthtraveling.com/10-most-beautiful-villages-in-europe/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Rijkste YouTube-ster die speelgoed test is pornoactrice
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3879743/2015/03/03/Rijkste-YouTube-ster-die-speelgoed-test-is-pornoactrice.dhtml
- Tinder Plus: boven de 30 dubbel zo duur
http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/3879448/2015/03/03/Tinder-Plus-boven-de-30-dubbel-zo-duur.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Sony bedient middensegment met waterdichte Xperia M4 Aqua 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8988/Sony-bedient-middensegment-met-waterdichte-Xperia-M4-Aqua.html
- De Xperia Z4 Tablet: dunner dan ooit en een 2K-scherm 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8982/De-Xperia-Z4-Tablet-dunner-dan-ooit-en-een-2K-scherm.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De toekomstige campus van Google lijkt op een decor uit een sciencefiction film
https://www.digimedia.be/News/nl/17782/de-toekomstige-campus-van-google-lijkt-op-een-decor-uit-een-sciencefiction-film.html
- Moovly bereikt een kwart miljoen gebruikers en heeft al 1,2 miljoen euro opgehaald
https://www.digimedia.be/News/nl/17779/moovly-bereikt-een-kwart-miljoen-gebruikers-en-heeft-al-12-miljoen-euro-opgehaald.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Microsoft waarschuwt opnieuw voor oplichters
http://computertaal.info/2015/03/05/37687/
- Torrents: verberg je identiteit tijdens het downloaden
http://computertaal.info/2015/03/03/torrents-verberg-je-identiteit-tijdens-het-downloaden/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Inloggen met je ogen - De eerste irisscanner voor smartphones
http://tweakers.net/reviews/3947/irisscanner-voor-telefoons-zijn-dat-jouw-ogen.html
- Jolla Tablet Preview - Sailfish OS op weg naar volwassenheid
http://tweakers.net/reviews/3926/jolla-tablet-sailfish-os-op-weg-naar-volwassenheid.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Waarom er nood is aan een Belgisch 'Startup Manifesto'
http://datanews.knack.be/ict/waarom-er-nood-is-aan-een-belgisch-startup-manifesto/article-opinion-539051.html
- Bellen en surfen in het buitenland blijft voorlopig duur
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/bellen-en-surfen-in-het-buitenland-blijft-voorlopig-duur/article-normal-538921.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- HBO will Netflix-concurrent lanceren voor 15 dollar per maand via Apple TV
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hbo-will-netflix-concurrent-lanceren-voor-15-dollar-per-maand-via-apple-tv
- Deze IT-technicus is de eerste cyborg van België
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/ontmoet-de-eerste-cyborg-van-belgie
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

MIMI HEARING TEST SUITE

iOS - 14,8 MB- freeware
En hoe staat het met jouw gehoor? Dit weekend werd nog bekend gemaakt dat een ontstellend hoog gehalte jongeren nu reeds onherstelbare hoorschade opgelopen heeft. Wil jij weten of je nog voldoende hoort? Deze test voor de iPhone laat het je uittesten. Voor de beste resultaten moet je de test uitvoeren op een rustige plaats, en met de originele in-ear koptelefoon (earpods) van Apple.
http://www.chip.de/downloads/Mimi-Hearing-Test-Suite-iPhone-App_76905248.html
http://www.mimi.io/


BATTLEWIZARD ATTACK VOOR DE SPEELVOGELS
Android OS - 24,0 MB - freeware
Een gratis spelletje voor je Android toestel. Wie kan daar nu neen op zeggen? Je moet wel enkele dingen weten, zoals hoe je de magiër bewegen moet - maar dat kan je lezen bij de intro.
Het is één van de verschillende games die dese ontwikkelaar gratis ter beschikking stelt.
https://burpsgames.com/


VLC VOOR IOS
Eindelijk is deze mobiele versie van VLC Media Player terug beshikbaar voor iPhone, iPad en iPod Touch. Daarmee kan je vele verschillende soorten audio- en videoformaten beluisteren / bekijken.
http://beste-apps.chip.de/ios/app/vlc-fuer-ios-iphone-ipad-app,650377962/
http://www.chip.de/bildergalerie/VLC-Player-fuer-iPhone-und-iPad-Galerie_63178420.html
https://itunes.apple.com/de/app/vlc-fur-ios/id650377962?mt=8&ign-mpt=uo%3D4


SAMSUNG GALAXY S6 EDGE: NU AL DE APPS
Het toestel is nog niet meteen verkrijgbaar, maar toch kan je al in première kennismaken met de apps die gebruik maken van de speciale extra schermruimte van de Galax S6, de gebogen rand dus. Bij Chip.de vind je een selectie, om het S6 gevoel te beleven. Je hebt wel minstens Android 5.0 Lollipop en de TouhWiz aanraakscherm nodig.
http://beste-apps.chip.de/android/app/samsung-galaxy-s6-edge-apps-android-app,cxo.76967405/


UNREAL ENGINE: VOLLEDIGE VERSIE
Windows Vista/7/8 - games
Epic Games stelt zijn game enginen Unreal Engine 4 gratis ter beschikking om te downloaden, inbegrepen de broncode.Bij Chip.de een fotoreportage.
https://www.unrealengine.com/what-is-unreal-engine-4
http://www.chip.de/bildergalerie/Unreal-Engine-4-Beeindruckende-Bilder-Galerie_70025618.html


BITTORRENT SYNC


Windows XP/Vista / 7 / 8 - 4 MB - freeware
Via BitTorrent Sync kan je data synchroniseren en delen tussen verschillende computers, via het Bittorrent protokol. Je kiest gratis 10 favoriete mappen op je harde schijf, die dan in een Dropbox-stijl gesynchroniseerd worden met al je toestellen.
http://www.chip.de/downloads/BitTorrent-Sync_61692014.html
https://www.getsync.com/intl/de/


PLANTS VS ZOMBIES
Het cult-game Plants vs Zombies is nu als Game of the Year in complete versie volledig gratis te downloaden. Bij Chip.de vind je ook een fotoreportagie die de werking uitlegt.
http://www.chip.de/downloads/Pflanzen-gegen-Zombies-Vollversion_36366064.html
http://www.ea.com/


HOOVER ZOOM VOOR CHROME
Een extensie voor de Chrome browser, die ervoor zorgt dat je een afbeelding in full screen kan bekijken, zonder dat je een nieuwe pagina moet laden.
https://code.google.com/p/romanito/wiki/HoverZoom


VRIJDAG APPDAG: FLIPAGRAM


Windows Phone - freeware
Met deze app kan je korte videoverhalen maken met behulp van je Facebook, Intagram en Camera Roll foto's. En voeg meteen maar wat leuke muziek toe!
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/flipagram/367ced42-96f6-4262-a3c7-1b9565d5d7b4


VRIJDAG APPDAG: TINDER
Vrijgezel? Dan heb je ongetwijfeld al eens gehoord van Tinder, de nieuwste rage onder de rendez-vous sites. Je kan er op zoek gaan naar interessante mensenomte ontmoeten, voor vriendschap of meer.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tinder
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Cultuur betekent oorspronkelijk 'een stuk zaairijp gemaakte grond'.
Was het dààr maar bij gebleven.
- Lévi Weemoedt-