Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/3/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 892 van 28/2/2015Gegroet lezer,

U zal meteen bemerken dat dit nummer dunner is dan u van ons gewend bent - onze redactie had de voorbije week immers last van een virus. Gelukkig geen computervirus, wel het griepvirus - alhoewel "gelukkig" niet meteen goed gekozen is, want het virus heeft ons maar liefst 5 dagen lang parten gespeeld. Gevolg: minder artikels - maar hopelijk toch nog een goede selectie van het laatste nieuws.

Op naar een andere, en betere week! Bij leven en welzijn tot dan.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

NSA, GCHQ stelen cryptosleutels van SIM-kaarten
Weliswaar op verminderde kracht wegens de griep (en aan de lezers die ons goede beterschap gewenst hebben: bedankt!), toch drijft verontwaardiging ons om dit artikel te schrijven. Het blijkt namelijk dat zowel de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst NSA als de Britse evenknie GCHQ via allerlei slinkse wegen, zoals het bespioneren van werknemers in de Gemalto-fabriek, de hand hebben kunnen leggen op de encryptiesleutels die gebruikt worden in de SIM-karten die zij vervaardigen.

Het is The Intercept die het verhaal uitbracht, op basis van documenten die Edward Snowden kon inzien. Daaruit blijkt dat het de bedoeling was van de beide geheime diensten om, door die encryptiesleutels in handen te krijgen, alle conversaties te kunnen afluisteren, zelfs zonder een bevelschrift van de rechter. En dat is wat het meeste zorgen baart uiteraard.

Gemalto is een in Nederland gevestigde fabriek die SIM chips vervaardigt, die wereldwijd gebruikt worden door mobiele operatoren. Maar ook in bankkaarten, toegangskaarten, paspoorten en zelfs identiteitskaarten.

Het verhaal van hoe de veiligheidsdiensten te werk gingen om deze sleutels te stelen lees je bij Dark Reading. Wat wij vooral onthouden is dat dit weer eens de zoveelste slag is in het gezicht van de gewone, brave burger, die altijd vertrouwen gehad heeft in de overheid. Een vertrouwen dat niet wederkerig is, hoe braaf de burger ook is: hij wordt langs alle kanten bespioneert. En als het nu nog zin had, tot daar toe. Maar noch de aanslagen in Boston, noch die op Charlie Hebdo, noch die op het Joodse museum in Brussel, konden erdoor voorkomen worden...
http://www.darkreading.com/attacks-breaches/nsa-gchq-theft-of-sim-crypto-keys-raises-fresh-security-concerns/d/d-id/1319182?_mc=NL_DR_EDT_DR_daily_20150223&cid=NL_DR_EDT_DR_daily_20150223&elq=016a23a239074b50beb7b00c31bb63b2&elqCampaignId=12812
http://www.cnet.com/au/news/chipmaker-gemalto-investigating-alleged-sim-card-hacks-by-us-uk/LENOVO COMPUTERS BEVATTEN GROOT BEVEILIGINGSGAT
Alsof het vorige bericht nog niet erg genoeg is, zou blijken dat computerfabrikant Lenovo een grove fout gemaakt heeft, door een op elke computer die van de band afrolde, software te installeren die in werkelijkheid malware blijkt te zijn.

Eigenlijk gaat het om een tool die Superfixh heet, en die te vinden is op alle Lenovo laptops die tussen september en januari verkocht zijn. De bedoeling van het programma is om het shoppen gemakkelijker te maken, maar het programma doet veel meer dan dat, zo brengt Re/Code aan het licht. SUperfish vangt namelijk het webverkeer ook het beveiligde, door middel van een zelf getekend beveiligingscertificaat. En daar ligt het probleem: dat certificaat kan door derden gespoofd worden.

De CEO van Lenovo heeft ondertussen al mea culpa geslagen (1) en de Windows Defender antivirustool van Microsoft speurt ondertussen de malware op en verwijdert hem (2).

Maar het blijkt dat nog meer vooraf-geïnstalleerde software op de Lenovo computers gebruik maakt van de technologie die de HTTPS-beveiligde verbinding breekt, waardoor nog andere malware op de computer geladen kan worden.

Een zwarte dag voor Lenovo, want welke gebruiker heeft nu nog vertrouwen in de computermaker? De lijst van de andere malware vind je bij Ars Technica. (3)
http://recode.net/2015/02/20/lenovo-cto-admits-it-messed-up-allowing-major-security-hole-onto-pcs/
http://arstechnica.com/security/2015/02/windows-defender-now-removes-superfish-malware-if-youre-lucky/
http://arstechnica.com/security/2015/02/ssl-busting-code-that-threatened-lenovo-users-found-in-a-dozen-more-apps/
APPLE BRENGT TWEEDE PRE-RELEASE VAN OS X 10.10.3...
... en Siri leert Nederlands!

Ben je een beetje avontuurlijk ingesteld, en wil je er graag als de kippen bij zijn wanneer Apple een nieuwe versie uitbrengt van zijn OS, dan is dit bericht voor jou: het heeft zopas een nieuwe build uitgebracht van OS X 10.10.3 pre-release, en een nieuwe beta van iOS 8.3. Wie wil kan ze gewoon downloaden om uit te testen.

9to5Mac heeft een uitgebreide bespreking; wij onthouden alvast dat er een nieuwe versie van de Photos app in zit. Er is ook een balk onderaan het scherm bij Faces, die je suggesties geeft van nieuwe mensen die je aan je Faces albums kan toevoegen.

Verder is er ook een uitgebreide reeks emoji's, die nu wat meer verschil in "kleur"  vertonen. Bij de vorige emoji's kreeg Apple de kritiek dat het te "blank" was met zijn emoji's - dat zou nu verholpen moeten zijn.

Maar het belangrijkste blijft toch het feit dat Siri in de beta2 van iOS 8.3 nu ook Nederlands spreekt. Hoe goed deze virtuele assistent van je iOS toestel dat doet, zal je zelf moeten uittesten. Maar ongetwijfeld zuller binnenkort heel wat grapjes te lezen zijn over stommiteiten die Siri in het Nederlands zegt :)
http://9to5mac.com/2015/02/23/apple-releases-latest-pre-release-os-x-10-10-3-w-build-14d87h-to-developers/
http://9to5mac.com/2015/02/23/siri-learns-russian-danish-dutch-swedish-and-thai-for-ios-8-3-beta-2/
MOBIELE BETALINGEN: VELE INITIATIEVEN, GEEN EENHEID
Er zijn de laatste weken verschillende berichten de wereld ingestuurd over nieuwe initiatieven, die het betalen met je mobiele toestel gemakkelijker zouden moeten maken. Maar als er één ding is wat al die berichten bewijzen, dan is het dat er geen uniforme markt is, dat alle systemen naast elkaar werken, dat bovendien wat in de VS geldt niet in Europa opgaat... kortom: allerlei goedbedoelde initiatieven, maar een moeras van onduidelijke (en dus niet te betrouwen) experimenten voor de gebruiker.

Zoals reeds eerder gezegd ligt een groot deel van het probleem bij het feit dat de VS werkt met kredietkaarten, en wij cash betalen met onze "Mister Cash". Met andere woorden: een aankoop in de supermarkt gaat meteen af van het banksaldo. Terwijl bij een kredietkaart het openstaande saldo slechts één keer per maand verrekend wordt, en de kredietkaart bovendien een soort lopende lening is, die je eigenlijk nooit moet terugbetalen, alleen minstens 5% van het geleende bedrag per maand.

Bovendien, en ook dit hebben wij reeds vroeger gezegd, staat Europa op vlak van veilig betalen veel verder dan de VS. De kredietkaart van de Amerikaan bevat tegenwoordig (eindelijk!) ook een chip, maar nog altijd geen pincode. Met een klassieke kredietkaart, zoals de Amerikaanse burgers doorsnee gebruiken, kan je gewoon de gegevens van iemands kaart overschrijven (kaart nummer, naam, vervaldatum, en verificatiecode achteraan) en kan je als het ware over de hele wereld gaan shoppen!

Je begrijpt het dus: grote verschillen tussen de VS en Europa. Een reden waarom ook bijvoorbeeld Apple Pay zo moeilijk van de grond raakt in Europa.

Enkele artikels die over recente evoluties op dat vlak vertellen. Om te beginnen heeft Visa Europe aangekondigd dat het start met een systeem van "tokenisation" bij betalingen met de smartphone, waarbij de informatie van de kredietkaart vervangen wordt door een reeks getallen die dan de betaling eenmalig autoriseren, zonder de details van de rekening te onthullen. (1)

Een tweede bericht komt van TElecoms.com, en het geeft een interessante samenvatting van wat Google en Samsung, elk op hun eigen terrein, proberen te doen om een weerwoord te bieden op Apple Pay enerzijds, en om mobiel betalen naar zich toe te trekken anderzijds.

Tot slot op de derde link een artikel bij De Tijd, waarin een overzicht geboden wordt van wat Apple Pay is.
http://thenextweb.com/apple/2015/02/24/visa-announces-credit-card-tech-that-could-speed-up-apple-pays-arrival-in-europe
http://telecoms.com/400921/google-samsung-visa-seek-to-counter-apple-pay-debut/
http://www.tijd.be/ondernemen/technologie/Apple_Pay_werkt_feilloos_maar_krijgt_weerstand.9561483-7764.artHET INTERNET WORDT PREUTS!
In de bioscoop gaat het er heet aan toe, met het grensverleggende 50 tinten grijs. De tv doet er niet voor onder, met programma's zoals "Alle dagen seks" of "Sex academy". En het internet - die poel van verderf, waarop alle mogelijke porno te vinden is? Wel, dat probeert wat properder te worden. Toeval of niet: verschillende webdiensten hebben aangekondigd dat zij wat meer fatsoen gaan eisen van hun gebruikers.

Blogger (Google) verbiedt expliciete content
Om te beginnen iser het blogging-platform Blogger, eigendom van Google, dat aankondigt dat het posten van seksueel expliciete content niet langer toegestaan zal zijn. Vanaf 23 maart zijn geen "grafische naaktafbeeldingen of -video's" meer toegestaan. Een blog dat nog dergelijke afbeeldingen vertoont, zal privaat gezet worden. Dat wil zeggen dat de afbeeldingen en filmpjes niet verwijderd worden, doch enkel nog bekeken kunnen worden door de eigenaar van het blog, de admins, en mensen met wie de eigenaar het blog gedeeld heeft. "artistiek, opvoedkundig, documentair en wetenschappelijk" naakt zullen nog toegestaan worden. Maar wie bepaalt de grens?

Snapchat tegen tieners: geen naakt!
Ook Snapchat, dat ervoor berucht staat dat het al menige tiener in verlegenheid gebracht heeft die in een onbewaakt moment een sexy foto gedeeld heeft, kiest nu voor een strenger beleid. Snapchat, dat zelfs de reputatie gekregen had dat het een "safe sexting" app was, omdat de foto's na x seconden terug verdwenen, wil blijkbaar van dat imago af, nu het probeert zichzelf als bron voor serieus nieuws te profileren via zijn Discover platform.

Snapchat heeft daarom verleden week richtlijnen uitgevaardigd over wat je wel en niet kan "snappen", en die je zou kunnen samenvatten met "jou je kleren aan!"

De regels en meer achtergrond bij deze beslissing bij Fusion.net (2)

Reddit past regels over posten naaktfoto's aan
Nog een andere webdienst past zijn reglement over naakt aan, en wel Reddit. Die dienst kwam namelijk zwaar onder vuur te liggen toen de via iCloud gestolen naaktfoto's van celebs daar gepost (en gretig bekeken!) werden. Maar op dat moment had Reddit geen enkele reden om die foto's te laten verwijderen nadat zij er door een gebruiker gepost zijn: Reddit is immers aanhanger van het principe van zelf-regulatie, en laat zijn gebruikers de vrije hand.

Daar komt nu dus verandering in: in de toekomst zullen er geen naaktfoto's of -video's geplaatst mogen worden, of foto's / films van mensen die "het" doen, tenzij de betrokken personen op voorhand hun toestemming daarvoor gegeven hebben. Een beslissing die wellicht niet meteen in goede aarde zal vallen bij de vele gebruikers van Reddit... (3)
http://www.theverge.com/2015/2/24/8097975/google-owned-blogger-bans-sexually-explicit-content
http://fusion.net/story/51883/snapchat-tells-teen-users-no-nudes/
http://bits.blogs.nytimes.com/2015/02/24/in-privacy-update-reddit-tightens-restrictions-on-nude-photos/?_r=0WEARABLE TECHNOLOGIE: NIEUWE PEBBLE TIME...
... en eerste updates voor Microsoft Band en Health

Het is al enkele dagen geleden dat we nog iets brachten over "wearables", de categorie technologieën die je op je lijf draagt. Meestal wordt, wanneer men het over wearables heeft, aan smart watches gedacht, aan activiteitentrackers die al dan niet ook meldingen van je smartphone weergeven.

Maar wist je dat een van de eerste "slimme" uurwerken eigenlijk de Pebble was? Dit uurwerk is ooit als project gestart op KickStarter, en werd vooral populair bij de echte geeks, omdat zij zelf konden knutselen met het ding. Ondertussen zijn we al wel enkele jaren verder, en Pebble heeft zich een solide reputatie verworven. Met de komst van de Apple Watch als een uitdaging om het nog beter te doen, heeft Pebble nu een nieuw model aangekondigd: de Time. Die heeft een kader van roestvrij staal, is 20% dunner dan vorige versies, en heeft bovendien een ingebouwde microfoon die ook waterbestendig is.

Het bijzondere is echter de interface op het scherm: de Timeline. Eigenlijk best logisch bedacht: het verleden (ontvangen berichten), het heden (al jouw connected apps) en de toekomst (app meldingen voor evenementen in de toekomst). Een uitgebreide bespreking bij Wall Street Journal. (1)

Microsoft Band & Health krijgen update
Een tweede bericht betreft Microsoft. Want terwijl iedereen zijn mond vol heeft over de Apple Watch, mag je niet vergeten zijn dat er ondertussen al ontelbare spelers hebben die elk al een niche markt gevonden hebben - de ene als activiteitentracker, de andere als sportuurwerk, en de derde als compagnon voor de smartphone. Andere spelers zijn bovendien druk bezig om een eigen platform uit te bouwen, zoals Microsoft. Dat heeft een fitness wearable, de Band, en een overkoepelende dienst, de Health. Over beiden is nu nieuws te melden, zo weet Thurrott.com: er zijn belangrijke updates uitgebracht.

Zo heb je nu meer inzicht in je statistieken, die je kan raadplegen op je smartphone - niet alleen Windows Phone, maar ook Android en iPHone, en bovendien via een webtool in de browser. Doordat je meer informatie krijgt, kan je ook een beter overzicht krijgen, en dus ook betere conclusies kunnen trekken.

Verder, en dat zullen de Vlamingen, verzot op wielrennen, wel kunnen smaken, ondersteunt Band nu ook het fietsen: in de interface is er een Bike tegeltje bijgekomen. Daarmee kan je ritten zowel binnenshuis als buitenshuis volgen, waarbij je hartritme opgevolgd wordt, de hoogte, de afstand, de verbrande calorieën, enz. 

Thurrot heeft, zoals gezegd, een uitgebreide bespreking, met verhelderende foto's.
http://blogs.wsj.com/personal-technology/2015/02/24/pebble-unveils-color-screen-time-smartwatch-as-apple-threat-looms/
https://www.thurrott.com/mobile/microsoft-band/1529/first-major-updates-microsoft-band-microsoft-health-arrive
GOOGLE PLAY MUSIC: NU TOT 50.000 SONGS
Het concept van muziek "bezitten", in de vorm van cd's of zelfs MP3's, is stilaan aan het verdwijnen in dit tijdperk dat beheerst wordt door de Pandora's, Spotify's en andere streaming diensten. Toch zijn er nog altijd mensen die muziek aankopen - gelukkig voor de artiesten, zouden we zo zeggen.

Voor hen dit bericht: voortaan kan je tot 50.000 songs uploaden naar je Google Play Music ruimte in de cloud, waar dat er voorheen 20.000 waren. En bovendien moet je niet eens een Android toestel hebben. Je moet gewoon je muziek uploaden, en daarna kan je die vanop een Android smartphone of tablet, een iPad of iPhone, een Chromebook of via de browser op je computer beluisteren in streaming, of kan je ze downloaden.

Een leuk aanbod - vooral wanneer je het vergelijk met wat Apple aanbiedt met zijn iTunes Match. Daar kan je 25.000 songs uploaden, maar het kost je wel $24,99. En je kan je songs enkel via iTunes of een Apple TV beluisteren.

Meer over het aanbod bij GigaOm en The Verge.
https://gigaom.com/2015/02/25/you-can-now-store-50000-songs-online-with-google-play-music/
http://www.theverge.com/2015/2/25/8107131/google-play-music-song-upload-limit
TWITTER BRENGT OFFICIËLE WORDPRESS PLUG-IN UIT
Goed nieuws voor wie een WordPress blog heeft: Twitter heeft een plug-in uitgebracht voor dit populaire blogsysteem die extra Twitter-functies aan het blog toevoegen. Even enkele mogelijkheden op een rijtje:
- Er worden automatisch Twitter Cards aangemaakt. Zo'n Twitter Card breidt de gewone 140 karakters van een tweet uit met thumbnail afbeeldingen, koppen en tussenkoppen. Elke pagina van je blog krijgt zo'n Card.
- Je kan het uitzicht aanpassen van ingebedde tweets, zoals de kleuren van links en randen
- Je kan Twitter video op pagina's embedden
- Voeg tweet buttons toe aan postings; zij bevvatten dan de URL, de account van de auteur, maar je kan dit ook aanpassen zodat er speciale tekst verschijnt, die bij die bepaalde posting hoort.
- Je krijgt ook wat statistieken: Twitter Analytics over de site en de auteur; je kan zo impressies volgen en zien welke de gebruikers zijn die het vaakst jouw content verspreiden.
- Uiteraard kan je ook "follow" buttons toevoegen aan elke pagina

Kortom: als auteur van een Wordpress blog doe je er best aan dit snel uit te testen. Meer bij Marketing Land, The next Web, en Twitter zelf natuurlijk.
http://marketingland.com/twitter-releases-first-official-wordpress-plugin-119582
http://thenextweb.com/twitter/2015/02/25/twitter-now-has-an-official-wordpress-plugin/
https://blog.twitter.com/2015/twitter-plugin-wordpress 
 
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een boek kan zoveel aanstoot geven
dat iedereen het leest
-Otto Weiss-
-

 
De nieuwe oogst


   
GRATIS ONLINE RSS-FEEDREADERS: THE OLD READER

Deze online feedreader heeft alles wat je zou verwachten van een goede RSS-reader: snelkoppelingen om taken te vergemakkelijken, verschillende manieren om het schermte bekijken, enz. Bovendien is The Old Reader ook een soiaal netwerk: je kan met andere gebruikers contact leggen en content met hen delen.
De webdienst is gratis tot 100 abonnementen. Maar zeg nou eerlijk:bij meer dan 100 wordt het echt wel onoverzichtelijk.
[Taal: ENG]
https://theoldreader.com/


GRATIS ONLINE FEEDREADERS: G2READER
In ons rijtje van gratis RSS readers, de G2Reader. Tot 100 abonnementen op feeds kanje gratis invullen in deze reader. Heb je er meer, dan kost je dat $29 per jaar.
[Taal: EGN]
http://www.g2reader.com/en/


GRATIS ONLINE FEEDREADER: GOOD NEWS
Deze tool aggregeert al je verschillende content bronnen in één plek. Hierdoor kan je je RSS feeds, je favoriete sites, , en je sociale media op één plek kan lezen. Er zijn 12 alternatieve manieren om de bronnen te bekijken.
[Taal: ENG]
http://goodnoows.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-NOMINATIES: WHISKY WITH FRIENDS

Een blog over whisky, voor en door whiskyliefhebbers- nieuws, nieuwe smaken, achtergronden. Smaakvol, met warme foto's die de gloed van de whisky prachtig weergeven.
[Taal: NL]
http://www.whiskywithfriends.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETT IES-NOMINATIES: EXPRESS.BE
Nog een nieuwssite, maar dan met vooral de nadruk op economie. Verzorgde lay-out. Net als Newsmonkey het initiatief van particulieren, buiten grote uitgevers om. Een bron waar je toch altijd ander nieuws vindt dan in de mainstream media in eigen land.
[Taal: NL]
http://www.express.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: SUDOKU
Een online spelletje, voor als je even wat tijd door te brengen hebt. Een Sudoku puzzel dus. En ben je geen grote puzzelaar, dan kan je via op "Hint" te drukken, een tip krijgen die je op weg moet zetten.
[Taal: ENG]
http://www.jigsawdoku.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: MALIN FEZEHAI (FOTOGRAFIE)

Dit is een Zweedse / Eritreese fotogreef en filmmaakster. Na fotografie gestudeerd te hebben in geboorteland Zweden trok zij naar New York, waar zij het International Center of Photography wijwoonde. Nu specialiseert zij zich in portretten en reportages.Die worden gekenmerkt door het gevoel van vervreemding. Om aandachtig te bekijken - ongelooflijk heldere foto's, die je even laten stilstaan. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.malinfezehai.net/home-1
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Met de FixMeStick verwijder je virussen via een usb stick
http://www.belgiancowboys.be/technology/met-de-fixmestick-verwijder-je-virussen-via-een-usb-stick/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Getinte emoji's van Apple: is 'de gele Aziaat' racistisch?
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3873151/2015/02/25/Getinte-emoji-s-van-Apple-is-de-gele-Aziaat-racistisch.dhtml
- Stemtinder is een hit: politici willen nieuwe foto's
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3872357/2015/02/24/Stemtinder-is-een-hit-politici-willen-nieuwe-foto-s.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - LG breidt middensegment smartphones uit
De fabrikant trekt voor het eerst een curved scherm door naar de goedkopere toestellen. De vier nieuwe toestellen zullen beschikbaar zijn in zowel 3G- ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8945/LG-breidt-middensegment-smartphones-uit.html
- Test: Samsung SSD T1
Op de CES-beurs van dit jaar stelde Samsung een draagbare SSD-schijf voor, waarmee je op een veilige en snelle manier data moet kunnen opslaan en overzetten. Wij gingen aan de slag met het toestel.  
http://www.elektrozine.be/ez/article/8922/Test-Samsung-SSD-T1.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Apple snoept ingenieurs weg bij een batterijfabrikant
https://www.digimedia.be/News/nl/17759/apple-snoept-ingenieurs-weg-bij-een-batterijfabrikant.html
- Apple zou vijf tot zes miljoen exemplaren van de Apple Watch besteld hebben
https://www.digimedia.be/News/nl/17729/apple-zou-vijf-tot-zes-miljoen-exemplaren-van-de-apple-watch-besteld-hebben.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Privacy 18: detective spelen via Google Alerts
http://computertaal.info/2015/02/27/privacy-18-detective-spelen-via-google-alerts/
- Computertaal Dossiers: PGP installeren met Thunderbird
http://computertaal.info/2015/02/27/computertaal-dossiers-pgp-installeren-met-thunderbird/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- .Geek - Nederlandse Comic Con vindt op 28 en 29 maart plaats
http://tweakers.net/geek/101613/nederlandse-comic-con-vindt-op-28-en-29-maart-plaats.html
- Googles Blogger-dienst draait 'naaktverbod' grotendeels terug
http://tweakers.net/nieuws/101612/googles-blogger-dienst-draait-naaktverbod-grotendeels-terug.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Strikt wettelijk kader op komst voor technologische initiatieven als Uber
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/strikt-wettelijk-kader-op-komst-voor-technologische-initiatieven-als-uber/article-normal-537395.html
- Apple presenteert behalve smartwatch wellicht nog wel 'one more thing' op 9 maart
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-presenteert-behalve-smartwatch-wellicht-nog-wel-one-more-thing-op-9-maart/article-normal-537335.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Stubru onderwerpt Siri aan een test. Maar het liep niet zoals gepland
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/studio-brussel-testte-eerste-versie-van-nederlandstalige-siri-maar-het-liep-niet-zoals-gepland
- Opinie: E-commerce binnen 5 jaar voorbijgestoken door traditionele "brick & mortar" winkels
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/opinie-e-commerce-binnen-5-jaar-voorbijgestoken-door-traditionele-brick-mortar-winkels
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE JE IPHONE OF ANDROID BEVEILIGEN: FIND MY IPHONE / ANDROID DEVICE MANAGER
Zowel iPhone en iPad als Android toestellen hebben een ingebouwde tool die je moet helpen je toestel te beschermen als het verloren is, door o.a. de inhoud vanop afstand te vergrendelen, de ringtone te activeren, en meer.  Maar je moet natuurlijk eerst zorgen dat deze tool actief is vooraleer je het toestel verliest of het gestolen is...
Voor Android: ga naar je browser (Chrome, Firefox of andere) en zorg ervoor dat je ingelogd bent op Google met dezelfde gegevens als wat je gebruikt hebt toen je voor het eerst je toestel activeerde. Ga vervolgens naar de Android Device Manager pagina. Daar zal nu een van volgende dingen gebeuren: ofwel zal je huidige locatie vertoond worden op het scherm, ofwel zal je gevraagd worden of er een melding naar je phone of tablet gezonden mag worden. Tik die melding aan, en geef toestemming aan de Android Device Manager om je toestel te traceren.
Voor iOS: ga naar Settings / iCloud / Find my iPHone of Find My iPad, en zorg dat die geactiveerd is. Ga vervolgens naar iCloud.com in je browser, klik op Find My iPHone, en bekijk welke toestellen op de map weergegeven worden
http://www.pcworld.com/article/2881182/9-ways-to-lock-down-your-iphone-or-android-device-before-it-goes-missing.html#tk.nl_todayHOE JE IPHONE OF ANDROID VERGRENDELEN: EEN PASWOORD
Je hebt het wellicht deze week ook gelezen: het aantal diefstallen van iPhones is indrukwekkend gedaald, sinds je vanop afstand het toestel kan wissen. Als iedereen enkele simpele voorzorgsmaatregelen name, dan zou het aantal diefstallen nog meer kunnen dalen, gewoon omdat de dief weet dat hij niets kan aanvangen met zijn buit.
In deze reeks , gebaseerd op een artikel bij PCWorld, tonen we hoe ook jij je toestel beveiligen kan, Android of iPhone.
Het eerste wat je moet doen is gewoon een paswoord zetten op je toestel. Er zijn heel wat mensen die zelfs deze simpele voorzorg niet nemen. Daarbij vergeten ze dat een dief meteen toegang heeft tot het hele adressenboek, alle foto's, en meer op het toestel. Dus: meteen aan de slag!
- Voor iOS: tik op Instellingen > pascode (of wanneer je iPhone of iPad een Touch-ID heeft: ga naar Touch ID & passcode)
- Voor Android: ga naar Instellingen > Beveiliging > schermvergrendeling.  Hier kan je kiezen uit Geen / Vegen / Patroon / Pin / wachtwoord.
http://www.pcworld.com/article/2881182/9-ways-to-lock-down-your-iphone-or-android-device-before-it-goes-missing.html#tk.nl_today
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

YOUTUBE FOR KIDS: BESCHERM DE ONSCHULDIGE KINDERZIELTJES

iPhone / iPad - 45 MB -freeware
Je moet wel een Amerikaanse iTunes account hebben, wil je deze software kunnen downloaden. Hoe je dat doet, vind je in dit artikel bij CHip.de. De bedoeling van deze speciale app voor kinderen is dat zij geen inhoud te zien krijgen die hen kan choquereren.
http://www.chip.de/downloads/YouTube-for-Kids-iPhone-_-iPad-App_76786215.htmlVIVALDI: BROWSER
Windows XP/Vista/7/8 - 40,0 MB - freeware
Opera, de browser, ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat er ook een Vivaldi-browser bestaat, een opvolger van Opera? De browser geeft je heel wat mogelijkheden om hem helemaal aan je eigen smaak aan te passen, met snelkoppelingen, enz.Bij Chip.de een fotoreportage die je toont wat de mogelijkheden zijn.
http://www.chip.de/downloads/Vivaldi-64-Bit_76820393.html
 https://vivaldi.com/


FOTO-MOSAIK EDDA: MOZAÏEK MAKEN


Windows 2000/XP/Vista/7 - 1,8 MB -freeware
Toch mooi - waar je vroeger voor dergelijke software veel geld moest neertellen, omdat hij zo geavanceerd was, kan je hem nu gratis gebruiken. Op basis van vele kleine afbeeldingen maak je een mozaiek. Bij CHip.de vind je een fotoreportage die de verschillende stappen uitlegt.
http://www.chip.de/downloads/Foto-Mosaik-Edda_13012997.html
http://www.fmedda.com/en/home


TOOMANY TABS VOOR GOOGLE CHROME
All OS - 0,2 MB - freeware
Deze extensie voor de Chrome browser zorgt ervoor dat je, zelfs wanneer je veel tabs open hebt staan, het overzicht niet verliest. Hij voegt namelijk een birds-eye perspectief toe aan de tabs.
http://www.chip.de/downloads/TooManyTabs-fuer-Google-Chrome_68949505.html
http://blog.visibotech.com/p/toomanytabs-for-chrome.html


INCREDIBLE STARTPAGE
Extensie voor Google Chrome
Deze extensie voor de Chrome browser laat je toe om de startpagina van je browser te personaliseren. Normalerwijze krijg je, wanneer je op "new tab" klikt, een keuze te zien van vaak bezochte websites. Deze extensie voegt extra opties toe, zoals notities, en zelfs je eigen Gmail account.
http://www.chip.de/downloads/Incredible-StartPage_42131195.html
http://www.visibotech.com/TMTChrome


VRIJDAG APPDAG: BLOKKEN APP


Het spelletje Blokken is al zo oud als de straat, en hele generaties zijn groot geworden met Ben Crabbé, zijn quizvragen, zijn soms stomme grapjes, en zijn blokkenspel. Nu kan je ook op je eigen smartphone gaan quizzen, dankzij deze app (verkrijgbaar voor Android en iOS).
http://www.een.be/programmas/blokken/blokken-quiz-app


VRIJDAG APPDAG: DE NIEUWE LICHTING


Een app van Studio Brussel, waarmee je gewoon de camera van je smartphone moet rihten op een bierviltje van De Nieuwe Lichting, waarna je drie winnaars aan het werk kan zien, in drie dimensies. Leuk gevonden!
(voor iOS en Android)
http://stubru.be/denieuwelichting/checkdenieuwelichtingin3d

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Een lezer heeft deze vraag:
<<<

Ik ben al een tijdje op zoek naar een software voor pc om foto's te indexeren op geolocatie,

Tegenwoordig neem je 1000'den fotos per jaar/maand/week... (zeker met een iphone) Waarbij ze allemaal op de "filmrol" terecht komen, (en in backup mappen op je pc)

Als ik een foto zoek, kan je gemakkellijk in de filmrol op je iphone een kaart tonen met al je foto's en inzoomen tot op ... bvb "ertvelde" omdat ik daar deze zomer ne keer Eddy Wally tegengekomen heb...
Of, op nieuwpoort zeedijk, omdat ik me herinner dat ik daar iemand met 10 honden aan de leiband heb gezien...

Op die manier vind je supersnel je foto's terug omdat je nog weet waar je die genomen hebt.

Nu zoek ik een proggie om 10.000'den foto's te catalogeren en via een kaart gemakkellijk in te zomen...
(iets a la Picasa, maar dan natuurlijk niet al mijn foto's publiceren, )
+ ook de foto's die geen geotag hebben, ergens apart op een plaats toont.


Misschien kent U of uw redactie een oplossing, Zoniet, zal ik nog zelf iets moeten laten programmeren.

Succes verder met Netties
>>>
Hebt u een antwoord op deze vraag?
Alvast bedankt!

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Dikke mensen leven korter.
Maar ze zitten langer aan tafel.
-Sanislaw Jerzy Lec-