Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/2/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 891 van 21/2/2015Gegroet lezer,

Een nieuwe week, een nieuwe Netties. Wat hebben wij deze week voor u in de pot? Buiten weer een bont allegaartje erg uiteenlopende berichten, ook een langer artikel van medewerker Paul. Hij woonde de persconferentie bij waarop "Round Connected" thermostaat van Honeywell voorgesteld werd, en bekeek de verschillende mogelijkheden van het toestel. En zoals gewoonlijk spaart hij de kritiek, maar ook de lofprijzingen niet :)

Wat ons deze week ook van bijzonder belang leek, was de mogelijke toepassingen die Facebook in petto heeft voor de VR headset van Oculus Rift. En het mogelijk effect dat een Virtuele Werkelijkheid à la Second Life, waarin je dankzij deze headset écht kan in rondlopen, zou kunnen hebben op onze maatschappij.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DE VERRASSING VAN GOOGLE: VIEWMASTER OPNIEUW UITGEVONDEN
We kondigden het verleden week aan: Google had een persbericht laten uitgaan waarin "iets" aangekondigd werd in samenwerking met speelgoedfabrikant Mattel. Een nieuwe Barbie? De achtergrond-foto op de uitnodiging liet echter eerder vermoeden dat het om iets anders ging, want die verwees naar dealoude view-master plaatjes.

Welnu, het blijk dat het inderdaad om View-Master gaat, en wel om de het toestel zelf, de kijker ervan: die wordt van onder het stof vandaan gehaald, en krijgt een remake als VR-toestel. In plaats van je smartphone in een kartonnen omhulsel te stoppen, zou het dus deze viewmaster-kijker worden.

Waarom Google Mattel gekozen heeft, is een moeilijk te beantwoorden vraag. De speelgoedfabrikant heeft het moeilijke - collega's zoals Hasbro en Lego zijn erin geslaagd om op tijd op de digitale trein te springen, maar Mattel had die trein tot nu toe gemist. Mattel had jaren geleden wel zijn view-master, en de 3D-effecten die je kon bereiken door via de kijker naar de bekende plaatjes te kijken, waren echt wel indrukwekkend. Maar of deze viewmaster-kijker een voldoende reden is voor Google om met het bedrijf samen te werken, is nog de vraag. Google had immers zelf heel gemakkelijk een dergelijk toestel kunnen laten ontwikkelen...
Meer bij Yahoo.
https://www.yahoo.com/tech/mattels-view-master-gets-a-google-vr-makeover-110903020944.html
KASPERSKY ONTDEKT GROTE VIRTUELE BANKROOF...
.. terwijl de kredietkaartmaatschapppijen proberen hun beveiliging op te voeren

Het elektronisch bankverkeer gaat vliegensvlug. Dat is leuk, want zo krijgt iedereen snel zijn geld (alhoewel de banken natuurlijk nog altijd een centje verdienen door met de valuta te spelen...). Maar heb jij je al eens afgevraagd of die snelheid niet ten koste gaat van veiligheid? In de tijd van de papieren overschrijvingen was er een bankbediende die de handtekening nakeek vooraleer een betalingsopdracht uit te voeren, en die ook keek of het nummer van de bestemmeling overeenkwam met naam en adres. In dit digitale tijdperk met zijn massa transacties per dag is dit in de praktijk uiteraard onmogelijk geworden. Maar is het nog altijd even veilig?

Blijkbaar zijn de veiligheidsmaatregelen die de banken intern in het leven geroepen hebben, toch onvoldoende. Dat mag je afleiden uit het verhaal van de bankkrakers die miljoenen dollar gestolen hebben in de loop van een tweetal jaren, een verhaal dat de voorbije dagen uitgebracht werd door beveiligingsbedrijf Kaspersky. Blijkbaar zouden de krakers via malware het gedrag van personeelsleden van verschillende banken in het oog gehouden hebben om het dan nadien te imiteren, waarbij dan bedragen naar speciaal daarvoor opgezette rekeningen afgeleid werden.

Het geheel, zo lees je bij onder andere The New York Times, zou al sinds 2013 aan de gang zijn, en de eerste tekenen waren een geldautomaat die zomaar geld begon te spuwen. Een verhaal dat toch vraagtekens oproept over de controles bij de banken zelf. Het geld zal immers niet afkomstig kunnen zijn van bedrijfsrekeningen, die moeten een sluitende balans voorleggen. En de gewone rekeninghouder heeft meestal zo weinig geld op zijn rekening, dat elke onverklaarbare transactie meteen zou opvallen. Het geld dat naar de hackers gegaan is, moet toch ergens van een of andere rekening verdwenen zijn? (1).

Visa en MasterCard verhogen beveiliging
Over de veiligheid van digitaal betalen valt er nog meer te vertellen. Wij hebben het al eerder gezegd dat Europa met zijn  bankkaart met chip en pincode toch wel erg geavanceerd is, wanneer je het vergelijkt met betaalsystemen in de VS. Neem nu de betaling die je doet met je gewone bankkaart bij het internetbankieren: je hebt een inlogcode voor de bank nodig, en bovendien de bankkaart zelf, die je in het speciaal internetbankier-toestel moet stoppen. Je moet de pincode kennen van je bank. Beide factoren (bezit van kaart, kennis van code) vormen de zogenaamde two-factor authentication. Vergelijk dit met het betalen van een aankoop op het internet via de kredietkaart, dan zie je meteen het enorme verschil: bij de kredietkaart (American Express, Maestro, ...) volstaat het om de nummer vande kaart in te vullen, de geldigheidsduur, en de veiligheidscode die achteraan op de kaart gedrukt staat. Iedereen die die kaart ooit in handen gehad heeft (en wie geeft zijn kaart niet mee met de ober in het restaurant?) kan over die gegevens beschikken, en kopen wat hij wil, in jouw naam...

Blijkbaar zijn de kredietkaart maatschappijen zich eindelijk bewust geworden van dat schrijnend gebrek aan beveiliging. Visa en MasterCard hebben, elk apart, aangekondigd dat zij de beveiliging gaan opdrijven. Zo zou Visa, dat nu al een soort beveiligde transactie aanbiedt via de toestellen van Apple, de Visa Token Service, dit uitbreiden. In plaats van met de naam van de gebruiker en zijn kaartnummer, zou met een reeks getallen gewerkt worden. En MasterCard zou werken met een combinatie van biometrie, zoals gelaats- en spraakherkenning, plus inscannen van de vingerafdruk. (2)

Visa zou bovendien gaan werken met wat Mobile Location Confirmation heet. Kort samengevat zal Visa rekening houden met de plek waar je je bevindt, via je smartphone, om dan gemakkelijker verdachte betalingen op te kunnen sporen. Meer bij 9to5Google. (3)

http://www.nytimes.com/2015/02/15/world/bank-hackers-steal-millions-via-malware.html?_r=0
http://www.wsj.com/articles/visa-mastercard-to-roll-out-new-cybersecurity-features-1423834542
http://9to5google.com/2015/02/12/visa-hopes-to-track-smartphone-locations-to-prevent-credit-card-fraud-for-travellers/PINTEREST STOPT MET AFFILIATE LINKS, MAAR ZOU WEL AAN EEN "BUY" BUTTON WERKEN
Sociale netwerken, het is mooi, maar zij zijn niet gemaakt om het de leven van de gebruiker leuker te maken, wel om bedrijven en beleggers geld te laten verdienen. Dat is zo voor Facebook, voor Twitter, en ook voor Pinterest. Deze dienst, waar je foto's (eigen of afkomstig van het internet) kan verzamelen rond een thema, is erg leuk, maar tot nu toe nog altijd niet commercieel leefbaar.

Voor de gebruikers daarentegen was Pinterest wél interessant, vooral wanneer zij aangesloten waren bij een affiliate network, een dienst dus waarbij je een klein percentage krijgt van een aankoop, wanneer die gebeurt nadat een andere gebruiker via jouw link op de e-commerce website belandt. "Was" is het juiste woord, want Pinterest heeft aangekondigd dat dit systeem niet meer toegelaten is op de sociale fotosite.

Er zou wel een "buy" knop komen, maar dat zou pas later dit jaar zijn. Hopelijk is tegen dan de opschudding wat geluwd die ontstaan is na de aankondiging dat affiliate links niet meer toegestaan zouden zijn..
Meer bij Re/Code, VentureBeat en Journal Du Net.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/publicite/pinterest-monetisation-bouton-buy-0215.shtml
http://venturebeat.com/2015/02/12/pinterest-bans-all-affiliate-links-asks-power-users-to-monetize-in-other-ways/
http://recode.net/2015/02/12/pinterest-is-working-on-a-plan-to-introduce-a-buy-button-as-soon-as-this-year/
LG LANCEERT URBANE WATCH
Binnenkort start in Barcelona opnieuw de Mobile World Congress, de grootste beurs voor mobiele toestellen. En reken maar dat je dit jaar heel wat wearables zal zien, in alle mogelijke vormen en groottes. Ook slimme uurwerken zullen in grote getale aanwezig zijn.

Om die stortvloed een beetje voor te zijn, en wat aandacht van de pers te kunnen wegsnoepen, heeft LG deze week al zijn nieuwe slimme uurwerk voorgesteld: de LG Watch Urbane. Net als zijn "R" modellen breekt ook dit uurwerk met de vormgeving van concurrenten die voor een vierkant scherm gaan: de Urbane is rond, en ziet eruit als een uit de kluiten gewassen sportuurwerk. Wat ons direct opvalt is het feit dat het een gewoon uurwerkbandje  heeft, in leder, dat je zal kunnen verwisselen met elk ander 22-mm breed uurwerkbandje.

Want dat is een van de zwakheden van al die dure smart watches, die op dat punt toch niet zo slim zijn: het uurwerkbandje. Zo'n bandje kan slijten, en bij andere fabrikanten zit je letterlijk en figuurlijk vast aan het bandje van het merk zelf, omwille van de manier waarop het bevestigd is aan het uurwerk - als je het al vervangen kan! Hier zit het bandje gewoon bevestigd via de klassieke telescopische staafjes, zodat je zelf het bandje kan vervangen wanneer het stuk gaat of wanneer je een ander bandje liever zou zien.

Wat kunnen we meer vertellen over de Urbane? Het scherm is dus rond, 1,3 inch groot, 320x320 OLED met 245 pixels per inch. Het heft een 1.2 GHz Snapdragon 400 processor, er zit 4 GB opslagruimte in en 512 MB RAM. Het bevat een hartritme monitor voor tijdens het sporten, en een barometer voor de hoogte, het is bestand tegen water en stof, maar niet bedoeld om te douchen of zwemmen.

CNet heeft een uitgebreide bespreking met foto's. Wat ontbreekt is de prijs - maar die zullen we later wel te horen krijgen.
http://www.cnet.com/products/lg-watch-urbane/
EN WAT ALS WE VAN IBM'S WATSON EENS EEN KINDERSPEELGOED MAAKTEN?
De razend knappe technologie "Watson" van IBM won het in een spelletje "Waagstuk" van gewone mensen.  Hij wordt gebruikt om kankercellen te bestrijden, om de manier van lesgeven op de universiteiten te verbeteren, om leuker en gemakkelijker te shoppen. En nu... wordt de technologie in een speelgoedje gestopt.

Het gaat met name om een dinosaurus van een 30 cm groot. Het diertje (of liever: de Watson technologie die erin gestopt wordt) kan spraak herkennen, kan de namen van kinderen onthouden, kan vragen stellen en beantwoorden, en zelfs (stomme) grapjes vertellen. Een soort veredelde Furby eigenlijk, maar dan wel slim. Want de Watson technologie die in het diertje zit, zou ook kunnen leren uit de antwoorden en zelf evolueren naargelang de kinderen meer taalvaardig zijn of beter kunnen rekenen.

Concreet moet het kind op een knop drukken op de buik van het diertje, en dan beginnen te praten. Wanneer het kind een vraag stelt, zal het diertje via WiFi contact opnemen met de Watson servers, het antwoord opzoeken, en dat in een grappig stemmetje aan het kind geven.

Het geheel zit nog in Kickstarter fase, maar werd wel voorgesteld op de International Toy Fair in New York. Bij Yahoo vind je een filmpje. Leuk!
https://www.yahoo.com/tech/connected-dinosaur-brings-ibms-watson-to-your-111186254784.html
ENGELAND EN WALES VERBIEDEN "REVENGE PORN"
Het gebeurt helaas zo vaak. Mannetje ontmoet vrouwtje, het klikt, ze gaan een relatie aan, en in de intimiteit van die relatie worden er wel eens spelletjes gespeeld en foto's genomen in de gekste posities. En dan, op een mooie dag, is de relatie over. Wanneer een van beide partners wraakgevoelens heeft tegenover de ander, dan kunnen die foto's wel eens voor veel onheil zorgen, vooral in tijden van Facebook en het internet. Een verkeerd afgelopen relatie, met alle smeuïge details uitgesmeerd in een Facebook account, zelfs met wat sappige illustraties erbij.. het komt steeds vaker voor. En de ex-partner kan niet veel anders dan dit lijdzaam ondergaan.

Alhoewel... in Engeland en Wales hebben ze nu zulke "wraak-porno" strafbaar gesteld. Wie daar betrapt wordt op het delen van zulke pornobeelden op sociale netwerken als Facebook of Twitter, of via SMS en mail, riskeert tot 2 jaar  gevangenis. Eerder hadden ook al Japan en de Amerikaanse staat Californië het verspreiden van revenge-porn strafbaar gesteld. Een initiatief dat navolging verdient(1)... Vandaag werd bekend dat Laura, het meisje dat toen ze 9 was de harten veroverde met haar jodelliedje, nu het slachtoffer is van een dergelijke wraakactie, waarbij een ex-vriendje sensuele foto's van haar online gezet zou hebben... (2)

Bij Yahoo vind je enkele verhalen over (vooral vrouwelijke) slachtoffers, en wat meer achtergrond.
https://www.yahoo.com/tech/s/revenge-porn-law-passed-133741191.html
http://4nieuws.be/cultuur/803352/ex-verspreidt-naaktfotos-van-junior-eurosong-jodelmeisje.html
EERSTE VERSIE VAN APPLE WATCH MOET HET MET VEEL MINDER SENSOREN DOEN...
... en toch vraagt Apple aan zijn fabrikanten om 5 miljoen stuks te maken

Is het weer de zoveelste marketingstunt, om iedereen te laten twijfelen aan het vermogen van Apple om een goede wearable, in dit geval een slim uurwerk te maken - om dan, wanneer het toestel eindelijk uitkomt, iedereen te verrassen met een leuk uitziend hebbeding dat meteen als razende zal verkopen?

Feit is dat Wall Street Journal niet zo'n best nieuws heeft over de Apple Watch. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit slimme uurwerk verschillende sensoren zou bevatten om hartslag, stress en bloeddruk te meten. Maar nu de lancering, gepland voor april 2015, steeds dichterbij komt blijkt Apple deze doelstellingen niet te kunnen halen. Enerzijds omdat sommige dingen te complex waren om te meten, of teveel op het échte gezondheidsvlak lagen om een mogelijke medische goedkeuring te vereisen. En anderzijds omdat voor sommige sensoren de makers niet voldeden aan de standaarden die Apple voorop gesteld had.

Apple zou, aldus WSJ, zich zelfs afvragen hoe het de gebruiker zou kunnen overtuigen om zo'n slim uurwerk te kopen (1)(2). Een bericht dat in schril contrast staat met een tweede bericht van diezelfde Wall Street Journal, waarin te lezen staat dat Apple aan zijn Chinese fabrieken gevraagd heeft om meteen al 5 miljoen exemplaren te produceren . Daarbij zou de helft van de productie gaan naar het goedkoopste model, de Watch Sport, terwijl het model uit het middensegment goed zou moeten zijn voor 1/3 van de productie. Voorlopig worden er nog niet zoveel exemplaren gemaakt van de versie met zijn 18 kt gouden frame, maar Apple is echt niet bang, en verwacht meer dan een miljoen stuks PER MAAND te produceren in het tweede kwartaal 2015. Een groot deel daarvan zou naar de Chinese markt zijn. Het goedkoopste model zou $349 moeten kosten, maar van de andere modellen is nog geen prijs gekend. Het dure model met zijn gouden frame zou volgens bronnen het duuurste product ooit moeten worden dat Apple verkocht heeft, en dus nog duurder zijn dan de Mac Pro computer van $4.000. Begin maar te rekenen: 1 miljoen stuks per maand, aan 4000 dollar verkoopprijs... de cijfers van het volgende kwartaal van Apple zouden de investeerders wel eens kunnen laten duizelen. Hopelijk is het van de hoogte!
http://9to5mac.com/2015/02/16/apple-watch-health-features-cut/
http://www.wsj.com/articles/challenge-of-apple-watch-defining-its-purpose-1424133615
http://blogs.wsj.com/digits/2015/02/17/apple-orders-more-than-5-million-watches-for-initial-run/MICROSOFT: VERDERE INTEGRATIE VAN DROPBOX EN BOX IN OFFICE...
... en doet inspanningen om privacy in de cloud te verzekeren

Enkele berichtjes vandaag over Microsoft. Om te beginnen het feit dat het bedrijf zijn strategie om zijn software voor alle platformen beschikbaar te stellen consequent doortrekt. Zo was het tot nu toe al mogelijk om, wanneer je een bestand opslaat of opent, dit niet alleen op je eigen harde schijf te doen, maar ook meteen op je ONeDrive, je virtuele harde schijf die je krijgt bij een Office 365 abonnement met véél ruimte, of die je gratis kan aanvragen met 15 GB ruimte.

Welnu, voortaan zal het ook mogelijk zijn om zo'n virtuele harde schijf van andere providers te integreren in je iOS Office apps. En anderzijds zullen clouddiensten ook hun toepassingen kunnen integreren in Office Online, zodat je documenten die je bij deze diensten opslaat zal kunnen openen, bekijken en bewerken. Momenteel zijn Box, Citrix en SalesForce al aan boord om dit toe te passen. Meer in het blog van Microsoft (1)

Microsoft krijgt erkenning voor privacy standaard.
Enerzijds zijn er steeds meer mensen die gebruik maken van de cloud, en er documenten opslaan. Het is zo gemakkelijk, zelfs al deel je ze niet met anderen, dan toch voor je eigen gebruik: je kan je documenten terugvinden, of je nu je smartphone gebruikt, je tablet, je laptop of een gastcomputer. Toch blijft er één heikel punt bij de cloud: privacy. De perikelen met de NSA hebben heel wat burgers en bedrijven wantrouwig gemaakt tegen de Amerikaanse cloud - alhoewel, als je de laatste berichten van Kaspersky geloven mag, de NSA zich niet beperkt heeft tot enkel de Amerikaanse burger, maar gewoonweg de hele wereld probeert te bespioneren.

Om dat wantrouwen weg te nemen werd er in de IT-industrie een standaard uitgewerkt, en Microsoft is trots te kunnen melden dat het de eerste grote could provider is die aan de ISO/IEC 27018 beantwoordt. Het BSI (Britisicrosoft Azure, Office 365 en Dynamics CRM Online onderzocht, en bevestigd dat deze werken volgens de in deze standaard vastgelegde praktijken om Personally Identifiable Information (PII) te beschermen. Ook Microsoft Intune werd onderzocht en goedgekeurd, maar dit gebeurde dan door Bureau Verits. Meer in een tweede artikel van Microsoft (2)

Xbox One wordt open platform
Een derde bericht tot slot heeft het over Xbox One. Dat zou nog dit jaar een open platform worden, waarvoor externe ontwikkelaars apps zullen kunnen bedenken. In mei, zo weet The Verge (3) te melden zou er een SDK uitkomen. Tijdens de Build developer conferentie in april zou Microsoft meer details over deze plannen bekendmaken.
http://blogs.office.com/2015/02/17/new-cloud-storage-integration-office/
http://blogs.microsoft.com/on-the-issues/2015/02/16/microsoft-adopts-first-international-cloud-privacy-standard/
http://www.theverge.com/2015/2/17/8050743/microsoft-xbox-one-apps-sdk-plansAPPLE HEEFT PATENT VOOR VR-BRIL, BOUWT AUTO, EN DOET AAN PRODUCT PLACEMENT
Na de drie berichtjes over Microsoft, tijd voor drie berichten over Apple. Kwestie van de balans in evenwicht te houden...

Bouwt Apple zijn eigen auto?
Eerst en vooral: er zijn steeds hardnekkigere geruchten dat Apple aan zijn eigen zelfrijdende auto aan het werken is. Volgens sommigen zou het een mini-camionette zijn, vooral bedoeld voor leveringen. Anderen menen dan weer dan Apple eerder de gebruiksinterface van het dashboard compleet onder handen wil nemen, dat gebruiksvriendelijk wil maken - net zoals het met de iPhone de smartphone voor het eerst gebruiksvriendelijk gemaakt heeft.

Sommige waarnemers hebben echter hun bemerkingen bij deze geruchten. Om te beginnen zouden de beleggers niet meteen gelukkig zijn, indien Apple zich daadwerkelijk op het terrein van de automobielsector zou begeven. Daar bedraagt de winstmarge zelfs bij de grootste autofabrikanten slechts 3%. Terwijl Apple met zijn iPhone en andere toestellen een winstmarge heeft van maar liefst 60 tot 70%.

En verder is het ook zo dat Apple, als het dit bedrijf uit Cupertino echt menens is om met auto's te beginnen, eigenlijk voldoende cash geld heeft om zelf een bestaande autofabrikant te kopen. Meer nog: Apple zit op zo'n berg cash geld dat het 10 fabrikanten zou kunnen kopen! In dat verband wordt verwezen naar Tesla - een samengaan van Tesla met Apple zou perfect mogelijk zijn.(1)

Apple heeft patent voor VR-headset met phone
Kan je je herinneren, toen Google zijn "Cardboard" (kartonnen) headset voorstelde, waarin je je smartphone moest stoppen om zo een Virtual Reality te creëren? En we dat met zijn allen gek, maar eigenlijk best goed gevonden vonden? Welnu, Google zou, als je sommige bronnen geloven mag, zijn mosterd ergens gehaald hebben, en wel bij Apple. Het bedrijf heeft namelijk deze week een patent toegewezen gekregen voor een dergelijke headset - een patent dat het al 7 jaar geleden aangevraagd zou hebben! (2)

Van product placement gesproken...
Het derde bericht betreft een extreem geval van product placement. Het is je wellicht al opgevallen dat in sommige feuilletons en series iedereen een toestel (smartphone, laptop, tablet, ...) van een bepaald merk gebruikt. Soms is dat Samsung, maar veel vaker nog is dat Apple, met zijn duidelijk te herkennen logo op de achterkant van het scherm. "product placement" heet dat, producten vertonen in een film of feuilleton zodat de gebruiker ermee vertrouwd raakt, en ook hij het in huis wil hebben om "erbij te horen".

Apple is daar heel sterk in. Binnenkort komt er een heel straf staaltje van zulke product placement uit, een aflevering namelijk van de reeks Modern Family. Die speelt zich namelijk volledig af op het scherm van een MacBook Pro. Een lid van de familie, Claire Dunphy, zit te wachten op de luchthaven. Zij heeft zojuist ruzie gemaakt met haar dochter, en probeert haar via haar MBP te bereiken. Via chats met andere familieleden, gevoerd op allerlei apps en allerlei toestellen van die familieleden, probeert zij haar dochter te vinden: via FaceTime, iMessaging op de iPads en iPhones van de andere familieleden. Van product placement gesproken. Naar verluidt zou Apple niet eens moeten betalen hebben voor deze gratis reclame - het enige wat het moest doen was de toestellen gratis ter beschikking stellen, en wat leuke apparatuur er bovenop gooien voor de eindproductie...
Meer bij The Verge (3)
http://www.slate.com/blogs/future_tense/2015/02/13/wsj_report_apple_building_a_minivan_like_electric_car_to_rival_tesla.html
http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2015/02/apple-granted-a-video-headset-patent.html
http://www.theverge.com/2015/2/17/8050553/modern-family-apple-mac-episode-connection-lost
TWITTER LANCEERT TWEETDECK TEAMS
De microblogging / nieuwsdienst Twitter wordt door heel veel bedrijven gebruikt om een luisterend oor te leggen naar hun gebruikers, te reageren op klachten of hun verzuchtingen op te pikken. Vaak wordt het verzorgen van deze public relations toevertrouwd aan een extern PR-bureau, alhoewel steeds meer bedrijven ook intern de Twitter-account van het bedrijf beheren.

In beide gevallen echter zijn het meestal heuse teams, niet één persoon, die voor de Twitter account instaan. Zij maken dan gebruik van tools zoals Tweetdeck, waar je verschillende tijdlijnen naast elkaar kan openen - eentje met de gewone tijdlijn, een ander met DM's, nog een ander met zoektermen, enz. Maar het probleem is dat tot nu toe het hele team, dat aan een bepaalde account werkt, hetzelfde paswoord moest delen.

Dat verandert nu, en dat is een geode zaak. Twitter had namelijk al een hele tijd geleden Tweetdeck opgekocht, en heeft daar nu een prima toepassing voor gevonden: voortaan kunnen verschillende personen aan dezelfde Twitter account werken, maar hebben zij elk een ander paswoord. Deze mogelijkheid is vandaag al beschikbaar voor de versies van Tweetdeck voor het we, voor Chrome en voor Windows.

In het blog van Twitter vind je een filmpje dat je uitlegt hoe het een en ander werkt, en hoe je de verschillende paswoorden opzet voor de teamleden. Denk er wel aan om, nadat je alle teamleden hun eigen paswoord gegeven hebt, het oude paswoord annuleert!
https://blog.twitter.com/2015/introducing-tweetdeck-teams
http://marketingland.com/tweetdeck-teams-twitter-gives-groups-secure-access-accounts-118655
WIL FACEBOOK EEN 3D WERELD CREËREN... EN WILLEN WIJ DAN NOG UIT DIE DROOMWERELD WEG?
Toen Facebook Oculus Rift kocht, de maker van de virtual-reality headset, keken veel waarnemers verbaasd op. Wat heeft Facebook te zoeken met die VR-headset? Wat heeft dit nog met "social" te maken? Wel, de plannen van Zuckerberg met VR en Oculus lijken nu meer vorm te krijgen. Op de Code/Media conferentie van Re/code deze week heeft Chris Cox, chief product officer bij Facebook, aangekondigd dat Facebook aan zijn eigen apps werkt voor VR.

Wat we ons daarbij moeten voorstellen? Blijkbaar allerlei soorten virtuele omgevingen, waarin je met zo'n headset terechtkomt. Cox citeert daarbij een straaljager waarmee je door de lucht zou vliegen, of een yurt die je zou kunnen bezoeken in Mongolië.

Maar buiten door uitgevers gemaakte content denkt Cox ook aan wat gewone mensen kunnen maken. Een 360° van hun omgeving, en die dan met anderen delen. Bij Re/Code kan je de video bekijken.

Nu is het interessant hierbij op te merken dat een van de mensen die bij Facebook mee aan de wieg stonden van de overname van de Oculus VR technologie ene Cory Ondrejka was; de man heeft Facebook ondertussen verlaten om aan een nieuwe start-up mee te werken, maar hij was wel, voor hij bij Facebook kwam, CTO bij Linden Lab, dat de virtuele wereld Second Life gemaakt had. Dus je begint al wat beter te begrijpen wat hier aan het gebeuren is: er worden virtuele werelden gecreëerd en jij kan daarin écht gaan rondlopen.

Maar bestaat het gevaar niet dat die virtuele werelden zo mooi zijn, dat wij niet meer uit die droomwereld weg willen? Er is nu al een hele generatie ontstaan die elke seconde vrije tijd besteedt aan narcistische postings op sociale netwerken, het volgen van vrienden (vermeende of echte) in plaats van echte interactie met hen te ondernemen in het echte leven, in plaats van even de tijd te nemen om stil te staan en ruimte te creëren voor creatieve gedachten en plannen... Deze generatie is al verslaafd aan zijn virtueel gecreëerde wereld, en nu zou daar nog eens een volledige onderdompeling in die virtuele wereld bijkomen.

Toch iets om over na te denken! Meer bij VentureBeat en bij Re/code, waar je het gesprek met Cox ook kan bekijken.
http://venturebeat.com/2015/02/18/facebook-says-its-developing-its-own-apps-for-oculus/
http://recode.net/2015/02/17/facebook-is-working-on-virtual-reality-apps-that-it-thinks-beyonce-will-use/BE-HACKATON: APPS VOOR MENSEN MET EEN HANDICAP

Wis je dat er bijna één op vijf mensen in Europa een handicap heeft - wat neerkomt op meer dan 50 miljoen Europeanen? En dat is dan buiten de mensen met een tijdelijke handicap of een lichte handicap als gevolg van een ongeval, een ziekte of ziekenhuisopname. Het is een belangrijke bevolkingsgroep, die al te vaak vergeten wordt, ook door technologie, die altijd afgestemd is op "normale" mensen die over al hun ledematen en zintuigen kunnen beschikken.

Daarom willen we toch even dit initiatief vermelden: de be-hackaton. De bedoeling daarvan is apps te ontwikkelen die h et leven kunnen veraangenamen van mensen met een handicap of hun begeleiders. Het project verloopt in verschillende fasen: nu kunnen mensen zich aanmelden voor deelname. Op 18 maart worden de deelnemers uitgenodigd om elkaar te ontmoeten maar ook de potentiële gebruikers van de applicaties. En dan gaat op vrijdag 27 maart om 18u de marathon van 36u van start, om op zondag 29 maart besloten te worden met een voorstelling van de apps. Een jury zal de beste apps bekronen.

De hackaton is het initiatief van het bedrijf Be.wan, dat beheersoftware op de markt brengt. Het krijgt de steun van CAP48 en het Waals Agentschap voor de iNtegratie van Personen met een Handicap, van vele universiteiten, en van sponsors zoals Microsoft Developer Network, Belfius, Co-Station, le Wagon, GitHub en Proximus.

Meer kom je te weten op de website van het project, waar geïnteresseerden zich ook kunnen inschrijven.
http://be-hackathon.be/PANDORA LAAT ARTIESTEN EEN BOODSCHAP STUREN
Deze week heeft muziekstreaming dienst Pandor aan concept aangekondigd, dat mooi meegenomen is voor de artiest - en toch ook interessant is voor de muziekfan. Artiesten zullen namelijk een gepersonaliseerde boodschap kunnen sturen naar wie naar zijn muziek luistert.

Die boodschappen zouden dingen kunnen bevatten zoals een tournee die binnenkort in jouw omgeving plaats heeft, de aankondiging van een nieuw album, of context rond een bepaalde song.

Momenteel is deze optie beperkt tot een aantal artiesten waaronder Lenny Kravitz. Maar het is de bedoeling dat alle artiesten deze mogelijkheid krijgen, en meer. Want volgens Pandora kadert deze boodschappendienst in een breder initiatief, om de artiesten meer tools te geven om hun muziek te promoten. Een eerder initiatief, om de artiesten analytics te geven over de plekken waar hun muziek beluisterd wordt, welke songs zij het best vinden, valt ook binnen dat kader. En eventueel zou Pandora wel eens een virtuele fooienpot kunnen gebruiken, waarin je de artiest een extraatje kan toesturen.

Meer bij Re/Code en Pandora zelf.
http://recode.net/2015/02/18/pandora-to-let-music-artists-like-lenny-kravitz-send-audio-messages-to-fans/
http://blog.pandora.com/2015/02/18/now-playing-on-pandora-messages-from-artists/
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HONEYWELL: DE ROUND CONNECTED THERMOSTAAT
De Round Connected thermostaat van Honeywell verbaast ons. En dat is niet enkel door zijn mogelijkheden, kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en zo,  maar vooral door zijn prijs.

Het productengamma van de Thermostaten van Honeywell bevat bovenaan de Evohome, een geavanceerd intelligent systeem met zoneregeling, uitgebreide besturingsmogelijkheid via een app op smartphone of tablet enz.r. Daar hangt natuurlijk een aangepast prijskaartje aan vast - voor wat hoort wat. Aan het andere eind van het gamma heb je de gewone thermostaat. Nacht- en dagtemperatuur instelbaar, week- en weekenduren instelbaar, en in sommige gevallen heb je ook een weekprogramma.

Maar nu brengt Honeywell de Round Connected op de markt, een 'gewone thermostaat' met besturing via een app, en dat voor een prijskaartje in de buurt van een conventionele thermostaat. De adviesprijs voor de Round Connected Modulation (net zoals een conventionele thermostaat verbonden met de verwarmingsketel via bedrading)  bedraagt 149 € en voor de wireless versie 179 €. De gateway (verbinding met het internet) is telkens inbegrepen. De app is gratis, net als het registreren. De app kan op meerdere toestellen geïnstalleerd worden, dus voor iedere huisgenoot. En dat is heel schappelijk, toch?

Voor wie?
In feite zou heel het verhaal hier verteld kunnen zijn. Maar we willen graag de mogelijkheden nog even toelichten:
Voor wie is de Round Connected geschikt? Het antwoord is simpel: voor iedereen. De mensen die er het meeste nut gaan van hebben zijn degenen met een onregelmatige uurrooster. Voor je naar huis vertrekt, na een feestje, vergadering …. vlug even de verwarming opzetten. Maar ook mensen met zogenaamd ‘vaste uren’ komen in situaties dat hun uurrooster niet zo muurvast is als ze denken. (File onderweg, familiale verplichtingen enz… ). Maar ook als je op een vrije dag wat langer wil blijven slapen, je kan gewoon de verwarming bij wijze van spreken à la minute aanzetten.

Terugverdienen
Je hebt dus meer comfort met een Round Connected dan met een conventionele thermostaat. Maar er is nog een voordeel: het terugverdieneffect. Volgens studies zou het verbruik bij een Round Connected gemiddeld 20% lager liggen. Sommige bronnen spreken zelfs van 30%. Dit is echter sterk afhankelijk van het type gebruiker en draait vooral rond discipline, of beter gezegd: gewoonte. Je moet je het echt wel eigen maken om de verwarming uit te zetten als er niemand thuis is. Vergelijk het met de verlichting. Je laat toch niet overal het licht branden als je niet thuis bent? En doordat je je verwarming van om het even waar kan besturen is dit heel simpel.
Om het terugverdieneffect aan te tonen halen we er enkele cijfers bij. Volgens het CREG was het gemiddeld jaarverbruik voor verwarming in 2013 (recentere cijfers hebben we niet gevonden) 23 260 kWh. En dit aan gemiddelde energieprijzen van 0.0625€ en 0.0795€ per kWh (voor resp. aardgas en stookolie). Dus je betaalde in 2013 gemiddeld 1450 of 1850 € aan verwarming. Bespaar je daar dus gemiddeld 20% op, dan betaal je op een jaar 290 tot 370€ minder aan verwarming. En hoeveel kostte een Round Connected alweer? Juist….

If this then that
En nog zijn we er niet. Round Connected heeft ook een IFTTT kanaal. Hierdoor kan je je thermostaat aan ‘gebeurtenissen’ koppelen. Enkele voorbeelden:
-Als het buiten 16° warm wordt zet dan de verwarming volledig uit.
-Als ik de postcode van mijn gemeente binnen rijd, zet pas dan de verwarming aan.
Besparen zonder een inspanning te doen en zonder comfortverlies wordt zodoende veel gemakkelijker.

Veilig?
Heeft dit systeem nadelen? Nadelen ten overstaande van de conventionele thermostaat kunnen we niet vinden. Natuurlijk, ben je je smartphone vergeten, is de batterij van je tablet niet opgeladen, dan blijft de Round Connected gewoon op de laatst geselecteerde stand staan. Maar dat kunnen we niet in de schoenen van de thermostaat schuiven.

Een andere opmerking die we kregen in verband met de Round Connected is dat hackers aan je adresgegevens kunnen komen en zodoende kunnen zien wanneer je afwezig bent en dan een inbraak beramen.

Nu, Honeywell bewaart zijn gegevens op eigen en beveiligde servers. Dat is punt één. Een beetje zichzelf respecterende hacker gaat zich niet bezighouden met je verwarmingsgegevens te kraken, punt twee. Het is niet omdat uit je verwarmingsgegevens blijkt dat je afwezig bent dat je woning ‘inbreekbaar’ is. Woon je op de achtste verdieping van een appartementsblok, is dat al veel minder. Streetview geeft een beter beeld op ‘inbreekbare’ woningen. Uit angst voor hackers je adresgegevens niet of niet correct invullen bij het registreren doet ons denken aan alle kieren aan ramen dichtstoppen om de kou kan weren, en vergeten dat zowel de deuren als de garagepoort open staan. En, ja, dan hebben we het over sociale media waarvan de namen alom gekend zijn.

Trouwens, als je online een vakantie boekt, ga je dan ook een vals adres opgeven? Een hacker kan zo ook te weten komen wanneer je afwezig bent.

We begrijpen wel dat mensen voorzichtig zijn, maar reken op je gezond verstand. Maar dit is een heel ander verhaal.

We houden het liever bij Honeywell en zijn Round Connected….

Meer info en specificaties vind je op:
http://getconnected.honeywell.com/nl/thermostats/round-connected
En wat ifttt betreft vind je info op:
https://ifttt.com/honeywell_round
Paul Liekens
NIEUWE TECHNOLOGIE BRENGT FIBER NAAR DE LIVING
Het kan altijd nog sneller. Waar de "gewone" WiFi volgens wetenschappers meerdere gigabits zouden kunnen gaan halen, is er een nieuwe vorm van dataoverdracht onderweg die een snelheid van 100 Gbps en meer belooft in je huiskamer.

Het onderzoek, dat uitgevoerd wordt aan de Oxford University, maakt gebruik van een basis station om met de computer te communiceren via licht, in plaats van radiogolven, en dat aan een snelheid die zelfs 3 Tbps zou bedragen. Jawel: terrabyte per seconde!

Er zit nog een bijkomend voordeel aan. Bij radiogolven zit je vast aan frekwenties, en die zijn strikt verdeeld over allerlei toepassingen. Bij licht echter heb je een onbeperkte bandbreedte en een spectrum zonder licenties.

Het enige wat moet gebeuren is dat het ontvangende toestel in het zicht staat van de "zender".

Meer over de technologie lees je bij IEE.org en bij The Register.
http://spectrum.ieee.org/tech-talk/semiconductors/optoelectronics/fiber-to-the-living-room
http://www.theregister.co.uk/2015/02/15/a_little_light_music_200_gbps_plus_without_a_fibre/
PHORM VAN TACTUS: HOESJE WORDT KLAVIER
Tablets en aanraakschermen: voor sommigen zullen het nooit echt hun vrienden worden. Zij willen typen, hun vingers vliegensvlug over de toetsen laten gaan, en meestal liefst ook blind typen. En dat kan je bij een virtueel klavier dat op het scherm verschijnt nu eenmaal erg moeilijk, omdat de fysieke vormgeving, aanraking van de toetsen ontbreekt.

Een nieuwe accessoire voor de iPad mini zou dat moeten veranderen. Het gaat om de Phorm, een hoesje-annex-schermbeschermer, ontworpen door de fabrikant Tactus Technology. Uit de schermbeschermer komen, wanneer je de Phorm activeert via de knop aan de rugzijde van het hoesje, een soort bubbeltjes te voorschijn die bakens worden om je vingers te geleiden bij het typen.

Bij Yahoo zie je enkele foto's. Het ding zou 99 dollar kosten in voorverkoop, en wanneer het product definitief op de markt komt, zou het 149 dollar gaan kosten.
https://www.yahoo.com/tech/this-ipad-case-gives-you-a-pop-up-bubble-keyboard-110824343669.html 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***Brussels 'taxiplan' opent deur voor Uber
12:45 De Brusselse regering legt de laatste hand aan een 'taxiplan' waarin ook de activiteiten van de alternatieve taxidienst Uber een wettelijke basis zouden krijgen. Dat plan oogst al verzet van de ..
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_brussel/Brussels_taxiplan_opent_deur_voor_Uber.9602281-3139.art

*** Regering voert strijd op tegen illegaal downloaden
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150221_01541265

*** Bruna gaat over drie maanden van start met Bliyoo, een boekendienst die je voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang biedt tot 26.000 e-books en tijdschriften. Deze boeken kun je lezen op de iPhone, iPad, iPod touch en Android-toestellen.
 http://www.iculture.nl/bruna-bliyoo-abonnementsdienst-aangekondigd/

*** Booking.com heeft nu 600.000 accommodaties om uit te kiezen
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=44635&language=NL

*** Aldi verkoopt laptop met processor van de 5de generatie
http://datanews.knack.be/ict/reviews/aldi-verkoopt-laptop-met-processor-van-de-5de-generatie/article-normal-534051.html

*** De Microsoft Lumia 435 die eind februari uitkomt is wel een heel aanlokkelijke Windows Phone, vooral door de prijs: 69,99 euro! Het toestel heeft een 4" WGWA lcd met een Qualcomm Snapdragon processor 1,2 GHz dualcore.Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45 DAG: #231 DE NOUGABOLLE S

Om je alvast zin te geven om de live opname bij te wonen van de nieuwe aflevering van deze steengoede Vlaamse podcast, vanavond dinsdag, vatten we even de korte inhoud samen van de vorige aflevering, die je via onderstaande link beluisteren kan.
Het goed gevulde panel, waartoe je deze week ook Jan Seurinck en Dave Buntinx mag rekenen, vroeg zich, naar aanleiding van een bericht over AdBlock en AdBlock plus, af of het eigenlijk wel fair is om advertenties te blokkeren op de websites die je bezoekt. Verder werd stilgestaan bij Beats - wat zou Apple hiermee van plan zijn? De VR bril van Google kwam ook aan bod. Kortom: weer enorm interessante gesprekken, die honger geven naar meer!
http://tech45.eu/2015/02/11/231-de-nougabolle-s/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-231.mp3Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een goed boek moet ons niet iets geven,
maar iets afnemen: een van onze zekerheden.
-Jan Greshoff-


De nieuwe oogst


   
YOUTUBE MIX: DE PANDORA VAN YOUTUBE

YouTube heeft een nieuwe tool uitgebracht, YouTube Radio. Die kan je vergelijken met YouTube Mix, die automatisch een speellijst aanmaakt met daarin video's die verwant zijn met het filmpje dat je momenteel afspeelt. De nieuwe Radio dienst zou echter draaien rond muziek. Meer in het Google System blog zelf.
[Taal: ENG]
http://googlesystem.blogspot.be/2015/02/youtube-radio.html
https://www.youtube.com/user/radiodotcom


47 ALTERNATIEVEN VOOR WIKIPEDIA
Wanneer je écht iets wil weten over een bepaald onderwerp, dan ga je wellicht naar de online encyclopedie Wikipedia. Maar wist je dat er nog andere bronnen zijn, die elk wellicht zelf gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerpen In dit artikel bij about.com worden 47 alternatieve bronnen aangereikt. Om te ontdekken! [Tip: Wim W]
[Taal: ENG]
http://websearch.about.com/od/referencesearch/tp/wikipedia-alternatives.htm?nl=1


VIJF TOOLS OM EEN PAGINA TE ONTWERPEN
En daarmee bedoelen we geen pagina voor het web, maar een briefpapier. Sorry voor de drukkerijen, maar het is o zo gemakkelijk om zelf een of meerdere sjabloons in je computer te hebben van jouw bedrijf of de verschillende bedrijven waarmee je werkt, en dan naargelang de behoefte het briefpapier digitaal op te roepen en je brief te schrijven op het juiste papier. Het bespaart je ook het probleem om telkens het juiste papier met hoofding in de printer te stoppen!
In dit artikel vind je vijf tools die je kunnen helpen om zo'n briefpapier te ontwerpen.
[Taal: ENG]
http://www.techrepublic.com/blog/five-apps/five-affordable-page-layout-tools/?tag=nl.e059&s_cid=e059&ttag=e059&ftag=TRE4e2523d


ONLINE RSS READER: FEEDLY

We hervatten onze reeks over de RSS- feed readerdie je vanuit de browser kan gebruiken. Dit is een reader met heel simpele  interface. ViaAddContent kan je snel nieuwe bronnen vinden waarop je je kan abonneren. De dienst is gratis, maar via een betalend abonnement van 5 dollar per maand krijg je meer opties, zoals integratie met Evernote en Dropbox.
[Taal: ENG]
https://feedly.com/


ONLINE RSS READER: INOREADER
Deze online reader heeft vele opties die je zelf naar eigen smaak kan aanpassen. Zo kan je eigen regels aanmaken die acties uitvoeren zoals "Zend naar email" of "Zend naar Instapaper". Van deze webdienst bestaan ook apps voor iOS en Android.
http://www.inoreader.com/


ONLINE RSS READER: FEEDSPOT
Deze online reader heeft dan weer een geïntegreerde zoekfunctie, waarmee je je eigen gewoonlijke bronnen kan doorzoeken. Bovendien zal hij aanbieden om je te abonneren op bepaalde bronnen, gebaseerd op je interesses. Ook hier weer: een simpele versie die gratis is, en een betaalde versie van $24 per jaar met extra functies (en zonder advertenties!)
[Taal: ENG]
http://www.feedspot.com/


WEBAPP VOOR STRARTENDE BEDRIJVEN: LAUNCH CLOCK

Bij MakeUseOf vonden wij een lijstje met enkele leuke apps die je als startend (of al bestaand) bedrijf van pas kunnen komen, omdat je er meteen mee aan de slag kan. Het zijn namelijk webapps, wat betekent dat je ze gewoon vanuit je browser kan oproepen, zonder enige installatie.
Om te beginnen deze, die eerder een gimmick is. Het is namelijk een klok die aftelt naar het uur waarop je website open gaat. Zo creëer je verwachting en buzz, en de nieuwsgierigheid van de toekomstige bezoeker. Je moet enkel het uur en datum invullen van release, en de app berekent het aantal dagen, uren, minuten, seconden... en begint te tellen!
[Taal: ENG]
http://www.launchclock.co/
http://www.makeuseof.com/tag/5-web-apps-online-business-startup/


WEBAPPS VOOR HET (BEGINNENDE) BEDRIJF: SENDY
Wil je je klanten aan je bedrijf binden, dan moet je een e-mail nieuwsbrief hebben. Daarmee kan je de klanten op de hoogte houden van nieuwe producten en andere nieuwigheden over je bedrijf. Het verzenden van e-mails naar een groot aantal mensen tegelijk is echter geen sinecure. Deze webapp maakt het echter mogelijk, alhoewel hij niet gratis is (eenmalig $59) en toch wat technische kennis vereist (de webapp moet geïnstalleerd worden op je webserver). Maar eens dat gebeurd is, is het verzenden van e-mailings een fluitje van een cent; het gebeurt namelijk via de Simple Email Service van Amazon, die belooft dat je mails echt afgeleverd worden.
http://sendy.co/
http://www.makeuseof.com/tag/5-web-apps-online-business-startup/


WEBAPPS VOOOR HET (BEGINNENDE) BEDRIJF: PAYZO
Wil je aan e-commerce doen, dan moet je natuurlijk betalingen kunnen ontvangen. Maar de banken vragen vaak erg hoge commissies op de betalingen, die een flinke hap van je inkomsten inpikken. Deze dienst zou een oplossing kunnen bieden: je kan erg eenvoudig een betaalpagina aanmaken door de details van je bedrijf in te vullen, het logo van je bedrijf toe te voegen, en je link aan te passen. De tarieven vallen mee: tot $200 per maand is gratis, tot $2.000 per maand kost $9, en onbeperkte betalingen kosten $15 per maand. Betaalbaar, niet?
[taal: ENG]
https://www.payzo.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-WINNAARS: RADIOPLUS

De website en app van de VRT- één centrale app voor alle zenders, eindelijk! Je kan ook herbeluisteren en commentaar geven. Een mooie verbetering, omdat eindelijk alle zenders onder één dak staan, en het super gemakkelijk geworden is om een bepaald programma, dat je gemist hebt, terug te beluisteren.
http://www.radioplus.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-WINNAARS: BREEKPUNT
Een site vol nieuws over computers.
Commentaar van de jury: Breekpunt ken ik erg goed - Computertaal is ontstaan uit Breekpunt toen er 10 jaar geleden gezegd werd dat de site ging stoppen. Ondertussen zijn we ieder onze weg gegaan, maar ik heb nog altijd wel bewondering voor de maker van deze site. (Peter)
Een van de betere tech nieuwssites, met een duidelijke klemtoon op Nederland. De site wordt gemaakt en onderhouden door Perfect User bv, wat me een klein bedrijf lijkt, dus op dat vlak beantwoordt de site aan de voorwaarden.
Concreet: Veel tips, en ook een forum. Het prototype van een tech nieuwssite. Ook qua lay-out niets op aan te merken, en de taal is verzorgd.(Hilde)
http://www.breekpunt.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-WINNAARS: EXPAT TV VLAANDEREN
Mooi overzicht van het nieuws over TV in Vlaanderen, voor Vlamingen in het buitenland.
Commentaar van de jury: Een site met informatie voor de expats, zodat zij te weten komen waar zij uitzendingen van Vlaamse omroepen kunnen beluisteren / bekijken. De bedoeling van het blog is prima, maar de informatie is beperkt. Er is ook geen informatie over de maker - en elke site zou toch een verantwoordelijke uitgever moeten vermelden. (Hilde)
http://expattvvlaanderen.blogspot.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PRACHTIGE VERBORGEN LOGO'S

De zwart-wit tekening "what's on a man's mind" is wereldbekend - als je goed toekijkt zie je namelijk niet enkel twee koppen in silhouet tegenover elkaar, maar ook in elke kop het silhouet van een naakte dame.
In dit artikel bij  het blog KnaveOnline vind je 30 voorbeelden van slim bedachte logo's van merken, die van datzelfde "verborgen" principe uitgaan.
[Taal: ENG]
http://knaveonline.com/30-clever-examples-of-negative-space-logos/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TOUCH EFFECTS
Eigenlijk is dit een testpagina om de IE browser te testen. Je kan spelen met de controles onderaan, en dan zie je de puntjes op het scherm bewegen - en dit zonder enige Flash. Klik bovenaan op Return to Testdrive, en je kan nog meer knappe experimenten zien.
[Taal: ENG]
http://ie.microsoft.com/testdrive/Graphics/TouchEffects/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ZAC'S HAUNTED HOUSE
Dit gratis e-boek is wel in een erg bijzondere vorm verpakt: auteur Dennis Cooper heeft het "geschreven" in GIF's, korte bewegende beelden dus. Geen stripverhaal, geen video. Bij Yahoo vind je een bespreking van het genre.
https://www.yahoo.com/tech/an-american-novelist-wrote-a-book-entirely-out-of-110899201479.html
http://www.kiddiepunk.com/zacshauntedhouse/index.html
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- Nieuwe software kan elk gezicht perfect herkennen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3854265/2015/02/18/Nieuwe-software-kan-elk-gezicht-perfect-herkennen.dhtml
- Smileys steeds vaker bewijs in rechtszaal: vijf voorbeelden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3852579/2015/02/16/Smileys-steeds-vaker-bewijs-in-rechtszaal-vijf-voorbeelden.dhtml
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Deze banaan is de eerste eetbare wearable  filmpje
http://www.elektrozine.be/ez/article/8932/Deze-banaan-is-de-eerste-eetbare-wearable.html
- Deze apps komen vanaf dag één naar je Apple Watch
De lancering van de Apple Watch, voorzien voor april, komt steeds dichterbij. Om je nog een beetje warmer te maken voor het slimme horloge, sommen we ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8931/Deze-apps-komen-vanaf-dag-een-naar-je-Apple-Watch.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- 100.000 downloads van Mobile Vikings app op amper zeven maanden
https://www.digimedia.be/News/nl/17741/100000-downloads-van-mobile-vikings-app-op-amper-zeven-maanden.html
- Carbanak: de internetroof van de eeuw
https://www.digimedia.be/News/nl/17722/carbanak-de-internetroof-van-de-eeuw.html

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Privacy 13: Ontdek of jouw mobieltje afgeluisterd wordt
http://computertaal.info/2015/02/20/privacy-13-ontdek-jouw-mobieltje-afgeluisterd-wordt/
- Error-lookup: vertaal die onduidelijke foutboodschappen
http://computertaal.info/2015/02/18/error-lookup-vertaal-die-onduidelijke-foutboodschappen/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft brengt update Defender uit voor verwijderen SuperFish
http://tweakers.net/nieuws/101506/microsoft-brengt-update-defender-uit-voor-verwijderen-superfish.html
- Nederlandse providers doen onderzoek naar NSA-hack simkaarten
http://tweakers.net/nieuws/101502/nederlandse-providers-doen-onderzoek-naar-nsa-hack-simkaarten.html
*** DATANEWS
http://www.datanews.be- 'Klanten Proximus, Mobistar en Base mogelijk afgeluisterd door NSA en GCHQ na simkaartenhack'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/klanten-proximus-mobistar-en-base-mogelijk-afgeluisterd-door-nsa-en-gchq-na-simkaartenhack/article-normal-535081.html
- VIDEO: Het digitale kassasysteem waarmee deze Gentse ondernemers Noord-Amerika willen veroveren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/video-het-digitale-kassasysteem-waarmee-deze-gentse-ondernemers-noord-amerika-willen-veroveren/article-normal-535101.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Wereld futurist Rohit Talwar komt naar België!
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wereld-futurist-rohit-talwar-komt-naar-belgie
- Bouw eerste Belgische Apple Store gestart
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/bouw-eerste-belgische-apple-store-gestart 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE JE IPHONE OF ANDROID VERGRENDELEN: EEN PASWOORD
Je hebt het wellicht deze week ook gelezen: het aantal diefstallen van iPhones is indrukwekkend gedaald, sinds je vanop afstand het toestel kan wissen. Als iedereen enkele simpele voorzorgsmaatregelen name, dan zou het aantal diefstallen nog meer kunnen dalen, gewoon omdat de dief weet dat hij niets kan aanvangen met zijn buit.
In deze reeks , gebaseerd op een artikel bij PCWorld, tonen we hoe ook jij je toestel beveiligen kan, Android of iPhone.
Het eerste wat je moet doen is gewoon een paswoord zetten op je toestel. Er zijn heel wat mensen die zelfs deze simpele voorzorg niet nemen. Daarbij vergeten ze dat een dief meteen toegang heeft tot het hele adressenboek, alle foto's, en meer op het toestel. Dus: meteen aan de slag!
- Voor iOS: tik op Instellingen > pascode (of wanneer je iPhone of iPad een Touch-ID heeft: ga naar Touch ID & passcode)
- Voor Android: ga naar Instellingen > Beveiliging > schermvergrendeling.  Hier kan je kiezen uit Geen / Vegen / Patroon / Pin / wachtwoord.
http://www.pcworld.com/article/2881182/9-ways-to-lock-down-your-iphone-or-android-device-before-it-goes-missing.html#tk.nl_today

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GAMERANGER: SPELLETJES SPELEN
Windows Xp/Vista/7/8 - 0,11 MB -adware
[voor alle duidelijkheid: deze gratis tool zal wel advertenties vertonen]
Met GameRanger kan je heel simpel oude computergames, waarvan de officiële ontwikkelaar de online modus uitgeschakeld hebben, terug online spelen. Je kan met andere woorden een eigen online server hosten, waarop je andere gebruikers kan uitnodigen.
http://www.chip.de/downloads/GameRanger_76424751.html
http://www.gameranger.com/NOKIA HERE NU VOOR ANDROID


Wie zelf een Nokia smartphone gehad heeft, weet dat de toestellen betrouwbaar zijn... en een fantastisch goede software bevatten voor landkaarten. Die kan je nu ook apart verkrijgen, voor je Android toestel. De definitieve versie bevat veel meer interactiviteit. Wanneer je klikt op een detail van een map krijg je meer info; bij een teken van een afgesloten weg krijg je bijvoorbeeld te zien hoe lang de weg gesloten zal zijn. De Android versie bevat ook een 3D map van de belangrijkste bezienswaardigheden. Een uitgebreide bespreking bij GIgaOm.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps&hl=en
https://gigaom.com/2015/02/12/nokia-here-for-android-is-updated-out-of-beta-and-in-google-play/


AVIATOR: VEILIG SURFEN
Windows - 60,7 MB - freeware
De makers van deze browser, WhiteHat Security, beweren dat hij de veiligste browser ter wereld is. De browser is gebaseerd op Chromium, wat garant staat voor snelheid en surf comfort. Bovendien kan je alle Chrome-extensies ook in deze browser gebruiken. Waarin hij dan verschilt van andere browsers? De incognito modus is standaard.
Meer bij Chip.de
http://www.chip.de/downloads/Aviator_68629450.html
https://www.whitehatsec.com/aviator/


ONENOTE 2013 FREE: NU MET MEER MOGELIJKHEDEN


Sinds kort kan je gratis gebruik maken van OneNote 2013 voor WIndows. Maar er waren wel enkele beperkingen - sommige functies van de betalende versie waren niet beschikbaar. Wij hebben echter goed nieuws voor je: voortaan gelden die beperkingen niet meer. Voortaan kan je dus delen van je notebooks beveiligen met een paswoord, vorige versies van een pagina bekijken, audio of video in een notebook opslaan, en zelfs andere Office documenten inbedden in je notities.
Zoals je wellicht weet krijg je bij de gratis versie van OneNote 15GB gratis opslagruimte in de OneDrive dienst waarmee je bestanden online kan opslaan of op je eigen harde schijf. Dat maakt het dus heel handig om OneNote vanop verschillende computers te gebruiken.
http://blogs.office.com/2015/02/13/onenote-now-even-free/
http://www.onenote.com/download


IWORK VOOR ICLOUD BETA APPS: NU OOK ZONDER APPLE TOESTEL
Apple heeft blijkbaar een voorbeeld genomen aan Microsoft, dat zijn software opengesteld heeft voor andere besturingssystemen - zijn apps kan je niet alleen op het Windows OS gebruiken, maar ook steeds vaker op Android en zelfs iOS. Apple brengt nu zijn Pages, Numbers en Keynote software beschikbaar voor gebruikers die geen Apple toestel hebben, als je tenminste in de cloud wil werken. Alles wat je moet doen is een Apple ID aanvragen, en dan je de iCloud beta apps gratis online gebruiken. Bij elke account hoort 1 GB extra iCLoud opslagruimte. Meer bij MacRumors.
https://beta.icloud.com/
http://www.macrumors.com/2015/02/13/iwork-for-icloud-beta-signup/


LOGEMEIN HAMACHI: VPN
Windows XP/Vista/7/8 - 8,2 MB - demo (25 euro)
Meestal zijn professionele tools op een VPN (virtueel privaat netwerk) via het publieke internet op te bouwen redelijk duur. Hamachi is goedkoop, en bovendien simpel om  op te zetten. Bij CHip.de vind je een fotoreportage die je erbij helpt.
http://www.chip.de/downloads/Hamachi_14293249.html
https://secure.logmein.com/DE/products/hamachi/


PUSHBULLET: UNIVERSELE BOODSCHAPPER


Deze software / webdienst maakte het verleden jaar al mogelijk om een sms-bericht te verzenden vanuit de Chrome browser of erop te antwoorden, zelfs al was de eerste boodschap verstuurd vanop een aan de browser geconnecteerde phone. In januari werd dit ook mogelijk voor Mac OS X en iOS. Nu ondersteunt Pushbullet ook antwoorden in WhtsApp, Telegram, Hangouts, Facebook Messenger en Line. Hiermee wordt het aldus een universele messenger.
GigaOm heeft eenuitgebreide bespreking.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pushbullet.android
https://www.pushbullet.com/apps?utm_campaign=playstore
https://gigaom.com/2015/02/17/pushbullet-is-quietly-becoming-a-universal-message-app-interface/


IBACKUP: BEKIJK JE IPAD BACKUP VANUIT JE WINDOWS COMPUTER

WIndows XP/Vista/7/8 - 8,7 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je de back-up van je iPad en iPhone bekijken vanop je Windows computer. Je kan natuurlijk via iTUnes je iPhone of iPad synchroniseren, of er een backup van maken. Die wordt dan op de harde schijf bewaard. Maar hij is wel versleuteld, zodat je er geen toegang toe hebt. Dit progje zorgt dat je deze backup wel kunt bekijken, in een overzichtelijke weergave.
http://www.imactools.com/
http://www.chip.de/downloads/iBackup-Viewer_64558561.html


VRIJDAG APPDAG: LIVE MAPS+
Windows phone - freeware
Met deze app kan je de landkaarten van Google raadplegen, doorzoeken, routebeschrijvingen opvragen. Bovendien krijg je alarmen die herinneren wanneer je op een bepaalde plek komt, je kan je sporen via de GPS volgen en vastleggen, op de kaart zien waar er tweets geplaatst zijn, en meer. (Deze app is NIET afkomstig van Google zelf)
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/live-maps/d1d83adb-a2d9-40d9-8f12-23b4020c5ddc

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er is een groot verschil tussen de enthousiaste man die een boek wil lezen,
en de vermoeide man, die een boek wil om te lezen.
-Gilbert K. Chesterton-