Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/2/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 890 van 14/2/2015Gegroet lezer,

Een nieuwe week, weer veel nieuwe berichten. Het leuke aan een e-zine zoals Netties, dat niet aan commerciële normen moet voldoen, is dat onze redactie zelf kan kiezen welke artikels wij brengen. Ook als het droge onderwerpen zijn, zoals de keuze voor SPDY van Google. En ook als het onderwerpen zijn die grote gevolgen kunnen hebben in de toekomst, zoals de Beacons, met de iBeacons voorop.  Maar ook de vraag of "apps" evenveel waarde hebben als geijkte medische instrumenten.

Een eigenzinnige keuze - die eigenlijk ook weerklank behoeft. Wanneer u, de lezer, vindt dat de balans teveel of te weinig doorslaat in deze of gene richting, dan mag u dat gerust zeggen. Wij hebben alvast deze week getracht in onze rubrieken met tips en software iets meer aandacht te schenken aan Linux en Apple- want dat ontbrak, zo lazen wij in uw reacties.

Hebt u nog meer suggesties? Laat het ons weten! Onze redactie lees uw brieven heel graag :)
Veel leesplezier gewenst, en natuurlijk ook veel experimenteerplezier!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE: HANGOUTS ALS GENIUS BAR, MAPS DIE YELP NADOEN... EN GAAT GOOGLE EEN DIGIBARBIE UITBRENGEN?
De week beginnen we met enkele berichtjes uit de afdeling Google. Om te beginnen de Hangouts. Deze videoconferentiedienst waarbij je met verschillende andere gebruikers tegelijk via videobeelden kan communiceren, kreeg in 2013 een extra functie, toen Google de Helpouts creëerde. Daar konden mensen die een dienst aan te bieden hadden, zoals lesgeven of advies, die dienst al dan niet tegen betaling in een live video verkopen.

Nu heeft Google echter bedacht dat het eigenlijk die Helpouts ook goed kan gebruiken voor eigen diensten. En dus zal je voortaan, wanneer je een Google product (smartphone, tablet of Chromebook) wil aankopen, advies kunnen vragen via de Helpouts aan een Google medewerker. Of het succes zal hebben, is nog de vraag. Persoonlijk vinden wij het wel handig om via een chatbox op een website vragen te kunnen stellen aan een medewerker. Maar die moet bij voorkeur niet zien dat wij nog in pijama rondlopen, of dat ons haar in de war zit - de video mag voor ons gerust wegblijven! (1)

Local Guides voor Google Maps
Een tweede nieuwtje betreft Local Guides, een extraatje dat Google toevoegt aan zijn Google Maps. Daarbij kan iemand zich uitroepen tot een specialist in een bepaalde wijk of stad, en kan hij dan uitgenodigd worden om anderen rond te leiden. Het systeem is gebaseerd op de hoeveelheid reviews die bepaalde gebruikers gepost hebben. De plaatselijke gidsen zullen herkend kunnen worden aan speciale badges.

Hiermee wil Google wat meer leven brengen in zijn landkaarten, en wellicht ook de profielen op Google+ wat meer stofferen. In ruil voor het posten van reviews krijgen de commentatoren toegang tot nieuwsbrieven en de kans om samen met andere commentatoren in Hangouts te communiceren. Zij zullen ook speciale meetups kunnen organiseren.Wij zijn alvast benieuwd of dit meer succes zal hebben dan het toch wat saaie Google+... (2)

Viewmaster?
En dan is er nog een geheimzinnige uitnodiging die Google en speelgoedfabrikant Mattel, bekend van zijn Barbie & Ken-poppen, gezamenlijk hebben uitgestuurd. zij houden namelijk op 13 februari een pers-event, onder de titel "to view what's possible, with exclusive announcement and product debut". Het gekke is dat de uitnodiging een afbeelding bevat van wat lijkt op de plaatjes die je vroeger bij de viewmaster zag, de kijker waarin je een ronde schijf stak met daarop dia's. Worden Barbie & Ken tot leven gebracht in een virtuele omgeving? Of komt er een ander interactief spel uit? Nog even geduld, en we zullen het weten. 9to5Mac heeft alvast enkele speculaties. (3)
http://techcrunch.com/2015/02/06/google-uses-hangouts-as-a-virtual-genius-bar-to-sell-google-devices/#OwP6We:i2R
http://techcrunch.com/2015/02/06/google-takes-on-yelp-elites-with-its-new-local-guides-program/
http://9to5google.com/2015/02/05/mattel-google-product-invite/BOEREN WILLEN ZELF HUN LANDBOUWMATERIAAL KUNNEN HERSTELLEN
Een artikel uit Wired verwijst naar een situatie in de VS, maar waarmee de landbouwers hier ten lande eveneens geconfronteerd worden. Alleen is het probleem in de VS natuurlijk veel groter - daar zijn de landbouwterreinen veel uitgestrekter, waardoor automatisering veel vaker gebruikt wordt.

Die automatisering veroorzaakt namelijk problemen. Steeds vaker worden geavanceerde landbouwmachines gebruikt om te zaaien, te ploegen, te oogsten. Tractoren worden niet meer door de mens bestuurd, maar rijden rond volgens een voorgeprogrammeerde route, gebruik makend van allerlei sensoren, GPS, satelliet enz.

Maar hoe meer high-tech, hoe kwetsbaarder zo'n tractor wordt. Wanneer een sensor het opgeeft, zo lees je in het verhaal bij Wired, dan kan bijvoorbeeld de tractor zichzelf deactiveren uit veiligheid. En kan de landbouwer niet verder werken, tot de technieker een vervangstuk gebracht heeft - wat soms dagen kan duren. In het geval van een oogst, die binnen gehaald moet worden voor de regen begint, kan die wachttijd een ramp betekenen.

Kan de boer dan niets zelf herstellen? Moeilijk. Er zijn wel hersteldiensten die trachten landbouwvoertuigen te depanneren, maar zij hebben geen toegang tot de oorspronkelijke plannen van de tractor, en evenmin tot de software. In het geval van de boer in Wired wou zo'n onafhankelijke hersteller een systeem bedenken waardoor de sensor die steeds kapot ging, overruled zou kunnen worden. Maar hij kon en mocht niet, omdat de fabrikant van de tractor toegang tot de software onmogelijk gemaakt had.

Een probleem waarmee trouwens ook de gewone automobilisten hier in Europa geconfronteerd worden. Vroeger kon je, wanneer je een handige Harry was, zelf het onderhoud aan je auto uitvoeren: remblokjes en olie vervangen, bougies verwisselen, enz. Nu kan dat niet meer: alles is van sensoren voorzien, en een herstelling die je zelf uitvoert wordt vaak door het boordsysteem van je computer niet beschouwd als een herstelling, omdat je niet de nodige seinen kan doorgeven tot die computer.

Een interessant probleem dat zich vandaag stelt. Wired gaat nader in op de nijpender wordende problematiek waarbij je steeds minder "eigenaar" wordt van de dingen die je koopt, en steeds meer afhankelijker van de regels die de fabrikant oplegt.
http://www.wired.com/2015/02/new-high-tech-farm-equipment-nightmare-farmers/PLUG-IN AMBER WIL LINKROT VOORKOMENBIJ BLOGS
Het zal je wellicht ook al overkomen zijn: je komt een interessant artikel tegen, en dat verwijst naar een nieuwsbericht. Je klikt de link aan... en komt op een 404 pagina terecht, omdat de link niet meer werkt.

Wellicht heeft de bron waarnaar verwezen wordt zijn site geherstructureerd, of werd er overgestapt op een nieuw CMS waardoor het oude archief in het beste geval een andere structuur kreeg, in het slechtste geval gewoon verdwenen is. Het gevolg blijft echter hetzelfde: een dode link.

In vaktermen heet dat "linkrot", en hoe ouder het internet wordt, hoe vaker het voorkomt. Een plug-in voor blogs, gemaatk met het Drupal of WOrdpress content management systeem, zou een oplossing moeten bieden. De tool werd bedacht door medewerkers van het Berkman Center in Harvard. Installeer je de plug-in in je Drupal of Wordpress blog, en vermeld je een link in je blog, dan zal Amber automatisch een kopie van die pagina maken, en op zijn eigen servers bewaren. Indien de originele link zou verdwijnen, dan zou de mirror versie nog altijd beschikbaar zijn op de servers van Amber.

Momenteel dus beschikbaar in bèta voor WordPress en Drupal, en uitgevers die dit willen uittesten voor hun site kunnen dit via mail aanvragen. Meer bij Nieman Lab.

http://www.niemanlab.org/2015/02/amber-a-new-tool-to-prevent-linkrot-on-websites-is-out-in-beta/
http://amberlink.org/
PRIVACY: SOMMIGE TV'S LUISTEREN MEE... EN VERTELLEN HET DOOR!
Opgelet - je tv luistert mee! Maar dat mag je eigenlijk niet verwonderen. Want ook je smartphone luistert mee, je tablet, en zelfs je computer wanneer je bepaalde browsers gebruikt. Kijk je verbaasd op? Nochtans is het perfect logisch: steeds vaker maken besturingssystemen voor smartphones en tablets, en zoekmachines in browsers gebruik van gesproken commando's. En om zo'n zoekopdracht te kunnen herkennen, moeten zij natuurlijk voortdurend aan het luisteren zijn, toch?

Alhoewel dit een logisch gegeven is, ging er begin deze week een golf van verontwaardiging doorheen het internet, toen bekend werd dat ook de tv's van Samsung naar je luisteren, en de opgenomen geluiden doorsturen naar derden. Uiteraard moet Samsung naar de geluiden in de kamer luisteren, want anders kan het de gesproken commando's om over te schakelen naar een andere zender, om een programma op te nemen, enz., niet herkennen. Wil je dat niet, dan moet je geen smart tv met voice commando's nemen, zo simpel is het.

Dat Samsung de opgenomen geluiden doorstuurt naar derden, is natuurlijk een andere zaak. Volgens de gebruiksvoorwaarden, aldus The Daily Beast, zou Samsung deze informatie vooral gebruiken in programma's om de gebruikservaring te verbeteren, en de tv dus nog slimmer te maken. Maar toch wil je, wanneer je als gebruiker leest dat jouw gesprekken doorgegeven worden aan een derde, toch graag weten wie die derde is, en wat hij met die informatie doet. Is het een adverteerder, die wil weten of je Lays chips eet of een ander merk?

Samsung heeft, in een reactie op het artikel, laten weten dat de data enkel doorgestuurd wordt naar een server, die dan de gevraagde content opzoekt en dan naar de tv doorstuurt. Er worden geen gegevens van de gesprekken in de huiskamer of andere audio opgenomen of bewaard. En de gebruiker kan altijd zien of voice activation actief is, doordat een icoontje met een microfoon te zien is op het scherm.

Toch blijft er iets knagen, wanneer je zo met je neus op de feiten gedrukt wordt. Net zoals hackers je webcam kunnen wegkapen, zouden zij wel eens de microfoon op je smart tv kunnen kapen - of die van je smartphone of tablet. En waarom zouden ordediensten geen gebruik maken van de smartphone, in een zoektocht naar boeven?

Hou het toch maar in je achterhoofd, dat al deze smart technologie je overal en altijd in het oog houdt..

Meer bij BBC, The Daily Beast en PandoDaily.
http://www.bbc.com/news/technology-31296188
http://www.thedailybeast.com/articles/2015/02/05/your-samsung-smarttv-is-spying-on-you-basically.html
http://pando.com/2015/02/09/should-consumers-be-worried-their-televisions-are-spying-on-them/PRIVACY: FACEBOOK WEET WAAR JE BENT, VIA SPECIALE BEACONS
We staan met zijn allen veel te weinig stil bij het feit dat we, min of meer vrijwillig, min of meer bewust, steeds meer gegevens over onszelf prijsgeven, en zo zelf de grootste schuldige zijn aan de uitholling van onze privacy. We willen steeds meer leuke gadgets, en als die dan vereisen dat je vertelt waar je bent, dan geef je die app toch gewoon toegang tot je locatie, niet? Waarbij je wel vergeet dat die locatie wellicht bewaard wordt in een database, naast de vele andere gegevens die men reeds van je verzameld heeft.

Neem nu de nieuwe tool die Facebook uitgebracht heft voor de iPHone: Place Tips. Een tool die, let wel, "opt-out" is, dus dat wil zeggen dat die standaard op jouw toestel al geactiveerd is, en jij zelf de moeite moet doen om de app uit te zetten. Maar als je dit artikel niet gelezen had, was je dan überhaupt op de hoogte geweest van deze nieuwe tool, laat staan dat je wist dat die bij jouw al geactiveerd was?

Concreet maakt Place Tips, zoals gezegd, gebruik van jouw locatie om je tips te kunnen geven over wat er zoal te beleven valt in jouw omgeving. Dat Facebook daar een terrein betreedt dat nu voornamelijk door Yelp en Foursquare gedomineerd wordt, is wat de meeste nieuwsmedia als belangrijkste facet beschouwen.

Naar onze mening is echter het belangrijkste: de Bluetooth-beacons die Facebook gebruikt om jouw locatie nauwkeurig te kunnen bepalen. GPS is immers niet nauwkeurig genoeg, en werkt binnenshuis niet ideaal. Beacons of bakens die in winkelcentra geplaatst worden, kunnen jouw signaal via Bluetooth oppikken en je een boodschap sturen, zoals een extra korting die je bij de broodjeszaak krijgt, waarvan je nu likkebaardend naar de vitrine staat te kijken.

Buiten deze beacons zou Facebook ook andere middelen gebruiken om jouw locatie te bepalen: WiFi, het gsm-netwerk en GPS. Voorlopig is het enkel nog beperkt tot een test die het in New York uitvoert, maar uiteindelijk zou het tot alle (iPHone) gebruikers uitgerold worden.

Dus: als jij er geen probleem mee hebt dat Facebook weet waar jij geweest bent, waar jij je nu bent, en al die gegevens in zijn databestanden opslaat, dan kan je gewoon na het lezen van dit artikel even de schouders op halen en verder aan je koffie drinken, van post op de tv veranderen, of even een koekje gaan halen in de kast. "No Problemo". Maar wanneer het voorgaande je aan het denken gezet heeft, is het dan niet eens tijd om af te wegen wat je Facebook account nu echt voor meerwaarde te bieden heeft, en of dat opweegt tegen de zware prijs die je moet betalen?
http://venturebeat.com/2015/01/29/facebook-invades-yelp-foursquare-territory-with-geo-specific-place-tips-for-iphone/
PRIVACY: DE ONVERMIJDELIJKE OPKOMST VAN BEACONS
Eerlijkheid gebiedt ons ertoe, voortgaand op vorig artikel, om te vermelden dat het eigenlijk Apple is die als eerste het gebruik van Beacons gepromoot heeft. Het luisteren naar beacons-signalen staat trouwens standaard op elke iPhone op "aan" - je moet het zelf uitzetten. De beacon-toepassing (die Apple natuurlijk "iBeacons" genoemd heeft!) werd trouwens al in 2013 geïntroduceerd, als onderdeel vaniOS 7. Wie meer wil weten over de iBeacons, vindt een goede uitleg bij Pocket Lint (1).

Nu is het wel zo dat de iBeacons op zich een goede technologie is, die handig kan zijn bij navigatie in een grootwarenhuis. Zoek je bijvoorbeeld koffie of suiker, dan kunnen beacons je op de goede weg zetten om de producten op je boodschappenlijstje te vinden. Je kan een coupon aangeboden krijgen wanneer je een bepaalde rayon voorbij wandelt in de winkel, of bijvoorbeeld een recept te zien krijgen van een gerecht dat je met een bepaald product kunt maken.

Alles hang er echter af van wat de beacons doen - of het nu iBeacons van Apple of andere bakens van Facebook zijn (tussen haakjes, dat is trouwens nog een ander probleem: een wildgroei aan verschillende bakens met fabriekseigen codes, in plaats van universele baken-taal en baken-boodschappen. Maar dat is stof voor een ander artikel).

Ben jij (of liever: jouw smartphone) het die een signaal naar de baken uitstuurt, om informatie op te vragen? Of zijn de beacons voortdurend aan het luisteren, en volgen zij jouw signaal doorheen het shopping center, met alle gevolgen voor je privacy? Belangrijk hierbij te weten is dat een beacon een reikwijdte heeft tot op 50 meter. Kan je nog ontkomen aan bakens - zonder je hele telefoon te moeten uitschakelen?

Feit is in elk geval dat volgens recente rapporten bakens of (i)Beacons niet meer uit onze maatschappij weg te zullen denken zijn. Zij zijn namelijk de belangrijkste mobiele technologie om bakstenen winkels weerwerk te geven tegenover de e-commerce, zo stelt Business Insider (2). In de VS zijn er verschillende grootwarenhuizen die op grote schaal de bakens uittesten.

Enkele belangrijke conclusies uit het rapport:
- In de VS zullen de bakens van invloed zijn op verkopen voor een bedrag van meer dan 4 miljard dollar. Dat is 0.1% van alle totale verkopen, maar dat cijfer zou tegen 2016 tot het zesvoudige stijgen.
- De mensen die het eerst overtuigd worden om boodschappen van de beacons te ontvangen, zullen de coupon-verzamelaars zijn, mensen die nu ook al elke week naar de supermarkt trekken met tientallen bons die zij in allerlei reclamefolders uitgeknipt hebben.
- Een andere manier om de gebruiker te overtuigen, is het getrouwheidsprogramma. Wie de beacon-technologie activeert, zal op verschillende manieren beloond kunnen worden, zelfs gewoon voor het betreden van de winkel.
- Na de gebruikers overtuigd te hebben om in de beacon-technologie te stappen, kan het verzamelen van data beginnen. Wat doen de klanten, welke rayons spreken hen aan, wat is hun parcours in de winkel, wat kopen ze, enz.

Voor wie geïnteresseerd is, vanuit zakelijk oogpunt, in de kracht die van de beacons uitgaan, is het rapport te vinden en gratis te downloaden bij Business Insider.

Het is natuurlijk wel de vraag of de EU het gebruik van beacons die de gebruikers volgen, zomaar zal toestaan. Zal er niet minstens een duidelijke waarschuwing in de winkel moeten komen dat er ibeacons gebruikt worden? Moet er geen controle zijn op de databases die zo aangelegd worden? En hoe zit het met de opt-in/opt-out, iets waar de EU heel streng over is, maar waarmee Amerikaanse bedrijven zoals Apple en Facebook de vloer aanvegen?
http://www.pocket-lint.com/news/123730-apple-s-ibeacons-explained-what-it-is-and-why-it-matters
http://uk.businessinsider.com/beacons-impact-billions-in-reail-sales-2015-2?r=US
MOET EEN GLUCOSE-APP MEDISCH GOEDGEKEURD ZIJN?
Een van de verkoopargumenten voor de Apple Watch zal zijn dat hij niet alleen een slim uurwerk is, maar ook een gezondheids- en fitness tracker. Wanneer het gaat om gewoon "vrijetijds" gegevens, zoals hoeveel stappen je gezet hebt of hoeveel categorieën je verbrand hebt, zal niemand vragen stellen bij de accuraatheid van de metingen. Maar wanneer het aankomt op levensbelangrijke gegevens, zoals het meten van glucose bij diabetici, is dat een andere kwestie. De vraag dringt zich op: moet een app dan eerst medisch gekeurd worden, vooraleer hij toegestaan wordt?

In de VS werd het probleem als volgt aangepakt. Daar is er het bedrijf DexCom, dat een meettoestel uitbrengt in de vorm van een soort centuur die de diabetici rond het middel moeten dragen. De sensoren meten het glucoseniveau elke vijf minuten, en zenden die data naar een draagbaar toestel. Het meettoestel heeft de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het draagbaar toestel zou, in het geval van de Apple Watch, dus vervangen worden door een app op de Watch. Waar vroeger het draagbare toestel van DexCom eveneens tot klasse III behoorde, net als het meettoestel, heeft de FDA nu beslist dat de software die de metingen enkel maar vertoont, tot  Klasse II behoort - en dus ook de app voor de Apple Watch.

Deze beslissing zou ook doorgetrokken worden naar andere apps, zodat er meer gezondheidsapps op je Apple Watch vertoond kunnen worden, zonder dat die eerst een strenge controle moeten doorlopen van de medische keuringen. Goed voor ontwikkelaars. Maar is het ook goed voor de patiënt?  Moeten die apps nie evengoed gekeurd worden? Wat heeft het voor zin de meettoestellen streng te controleren, als het toestel dat de gegevens ontvangt deze onnauwkeurig weergeeft?

Meer bij Cnet en 9to5 Mac.
http://9to5mac.com/2015/02/09/diabetes-apple-watch/
http://www.cnet.com/news/apple-watch-app-will-track-your-glucose-levels/IMGUR: VOORTAAN DE PRO-TOOLS OOK VOOR GRATIS ACCOUNTS
De webdienst Imgur, waar je gratis foto's kan uploaden, heeft 6 kaarsjes op zijn verjaardagstaart uitgeblazen. En om dat te vieren heeft de dienst een leuk cadeautje voor alle gebruikers: de tools, die voorheen voorbehouden voor wie een pro-account had van $23,95 per jaar, zijn nu gratis door iedereen te gebruiken.

Hiermee hoopt Imgur niet alleen de gebruikers terug voor zich te winnen, maar ook de kwaliteit van de ingezonden beelden te verhogen, wat het voor alle gebruikers aangenamer moet maken om de site te doorbladeren.

Onlangs had Imgur nog een speciale Video To GIF uitgebracht, waarmee iedereen, of je nu ingelogd bent als Imgur-gebruiker of niet, gratis een online video kan omzetten naar een GIF. En nu, dankzij dit verjaardagscadeautje, krijgt je onbeperkte afbeeldingen in je account (waar dat voorheen tot 225 beperkt was) en analytics voor je afbeeldingen,di je een top 100 geven van de sites die naar jouw afbeelding verwijzen.

Een mooi achtergrondartikel over de kracht van Imgur en zijn community van "imgurians" lees je bij Fast Company. The Verge heeft een korte samenvatting.
http://www.fastcompany.com/3042163/tech-forecast/imgur-unleashes-subscription-only-pro-editing-tools-for-all
http://www.theverge.com/2015/2/9/8007965/imgur-kills-its-pro-subscriptionSAMSUNG TV STOPT ADVERTENTIES IN JE FILMS!
De mensen van de PR-afdeling bij Samsung zullen deze week wel hun handen vol gehad hebben. Eerder deze week was er het bericht over de afluisterende Smartsung-tv's. En enkele dagen later pakte GigaOm uit met de melding dat verschillende bezitters van een Samsung-tv op Reddit kloegen over het feit dat die tv zomaar om de 20-30 minuten een pepsie-advertentie in hun film inlaste.

Onderzoek wees uit dat dit te wijten was aan het per vergissing activeren van een tool die Samsung (en wellicht ook andere tv-makers) in het toestel ingebouwd hadden, in hun zoektocht om extra centjes te verdienen. De winstmarges op hardware zijn immers klein, en extra inkomsten via apps en advertenties zouden erg welkom zijn. Samsung zou echter al snel begrepen hebben dat mensen niet bepaald bereid zijn om te betalen voor apps op hun tv, en extra-diensten aanbieden op de tv bleek evenmin populair.

De meldingen van de Reddit-gebruikers zouden dus berusten op een fout bij Samsung, en je zou je dus niet ongerust moeten maken over wat de Samsung-tv's je in de toekomst nog kunnen opsolferen. Alhoewel de lezers van het GigaOm-artikel niet bepaald gerustgesteld zijn, als je hun commentaren mag geloven... Ook Ars Technica en TechDirt hebben hun bedenkingen bij het fenomeen.
https://gigaom.com/2015/02/10/samsung-tvs-start-inserting-ads-into-your-movies/
http://arstechnica.com/gadgets/2015/02/samsung-smart-tvs-inserting-ads-into-third-party-apps/
http://www.techdirt.com/articles/20150210/14533429978/samsung-perfectly-illustrates-why-i-want-my-smart-tv-to-be-as-dumb-as-possible.shtml
FACEBOOK LANCEERT THREAT EXCHANGE
Vandaag drie berichtjes over veiligheid, en de grote risico's die sommigen wel nemen.

Om te beginnen iets over Facebook. Het bedrijf neemt wel meer "sociale" initiatieven, zoals het internet gratis brengen aan alle burgers (althans: toegang tot Internet bieden!), die je met de nodige dosis wantrouwen moet bekijken. En ook bij dit nieuws zal je op de nodige dosis scepsis moeten ontvangen: Facebook werpt zich namelijk op als politieagent, een centraal meldpunt voor lekken. Het zou een sociaal platform moeten worden, iets waar Facebook natuurlijk wel goed in is, en bedrijven zouden er details kunnen uitwisselen over malware en phishing aanvallen.
Het platform is al een hele tijdje in testfase, en Pinterest, Tumblr, Twitter en Yahoo werkten in een eerste fase mee. Daar hebben recent Bitly en Dropbox zich ook aangesloten. Meer bij Venturebeat. (1)

DARPA brengt zoekmachine voor het Dark Web
Het tweede bericht betreft het zogenaamde "dark web" - het deel van het internet dat niet gevonden kan worden via de gewone zoekmachines. Het zal je wellicht verwonderen, maar Google en Bing, van wie de zoekresultaten beïnvloed zijn door populariteit en ranking, zijn slechts in staat om ongeeer van 5% van het internet weer te geven. De rest is het "dark web", en daar spelen zich vaak dingen af die illegaal of onfatsoenlijk zijn.

Om de wetgever wat inzage te geven in dat dark web, en patronen en verbanden in die data te kunnen vinden, om misdaden op te sporen, heeft Darpa nu een project opgestart, dat Memex heet. Daarbij werkt de Amerikaanse militaire organisatie (DARPA staat voor DefenseAdvanced Research Projects Agency) samen met 17 verschillende onderaannemers.

Een heel interessant artikel hierover vind je bij Wired (2)

Wetenschapper publiceert 10 miljoen paswoorden / gebruikersnamen
Het derde bericht is echt iets waarbij je je in het haar krabt. Een wetenschapper heeft namelijk 10 miljoen gebruikersnamen en paswoorden gepubliceerd. Kort samengevat (en wellicht iets te kort door de bocht) omdat hij, naar eigen zeggen, vreest dat het FBI hem anders zou aanklagen omdat hij in het bezit is van deze gegevens. Hij zou die verzameld hebben om een studie uit te voeren naar het gebruik van paswoorden, het voorkomen ervan, en eventuele correlatie met gebruikersnamen. Bij de meeste gevallen waarbij gelekte paswoorden vrijgegeven worden, zijn de gebruikersnamen meestal wél anoniem gehouden, waardoor dit onderzoek niet uitgevoerd kan worden.

Dat de man in naam van de wetenschap dit onderzoek mogelijk wil maken, dat kan je nog begrijpen. Dat hij vreest, gezien de recente wijzigingen in de wetgeving in de VS waarbij hacken en kraken, zelfs voor het goede doel, strafbaar gesteld worden, om zelf door het FBI opgepakt te worden, is een begrijpelijke vrees - en je zou kunnen begrijpen dat zijn actie bedoeld is om dit aan te klagen. Maar dat hij hiermee 10 miljoen gebruikers in gevaar brengt, daar kan je toch vragen bij stellen. Mensen gebruiken nu eenmaal vaak bij verschillende diensten dezelfde gebruikersnaam (ikzelf ben haast overal hvangool), en reken maar dat hackers ondertussen druk bezig zijn om deze gegevens uit te testen op allerlei diensten en netwerken...

Ars Technica heeft dit toch wel erg opmerkelijke verhaal, van een wetenschapper die, mogen we toch wel stellen, onverantwoorde dingen doet om zijn gelijk te halen?
http://venturebeat.com/2015/02/11/facebook-launches-threatexchange-an-api-based-platform-that-lets-companies-share-security-threat-info/
http://www.wired.com/2015/02/darpa-memex-dark-web/
http://arstechnica.com/security/2015/02/fearing-an-fbi-raid-researcher-publishes-10-million-passwordsusernames/
GOOGLE CHROME VERVANGT SPDY DOOR HTTP/2
Het web bestaat uit standaards - maar voor iets een standaard geworden is, moest er ooit een (groot) bedrijf geweest zijn dat zijn nek uitstak om iets anders te doen met zijn browser of een of ander protocol, waarvan de anderen dan zagen dat het goed was, en zij het ook begonnen toe te passen. In sommige gevallen echter volgden de anderen niet, en dan zat je dus met een browser die dingen kon die bij andere browsers niet mogelijk waren - een ramp voor de ontwikkelaar, een ramp voor de gebruiker.

Microsoft met zijn IE browser was daar een rampzalig voorbeeld van. Die kon dingen die andere browsers niet konden, en dat heeft geleid tot een tijdperk waarbij op webpagina's te lezen stond "best te bekijken met IE versie X.X of hoger". Sindsdien is men van dat standpunt afgestapt, en wordt zoveel mogelijk achterwaartse compatibiliteit betracht, zodat ook gebruikers met oudere browsers of besturingssystemen een website kunnen bekijken.

Google met zijn Chrome browser wil nu het voortouw nemen om de overstap naar een nieuw protocol te maken,. Het huidige http-protocol dat door de meeste websites gebruikt worden is versie 1.1, die in 1999 (!) al vastgelegd werd met RFC2616. Sindsdien is er natuurlijk héél veel veranderd,  en er zou nu een nieuwe versie van dit protocol onderweg zijn, HTTP/2.  Google wil die versie er graag doordrukken.... maar het is wel zo dat de meeste browsers ondertussen gebruik maken van een ander protocol dat ondertussen uitgegroeid is tot een "de - facto" standaard: SPDY. Wanneer de Chrome-browser van Google in 2016 HTTP/2 zal ondersteunen, en niet langer SPDY, is dat toch wel een gewaagde zaak.

Ontwikkelaars zijn niet zo gelukkig met deze ontwikkeling. Zij wijzen er bovendien op dat HTTP/2 geen encryptie vereist, en dat veel sites dus zonder encryptie zullen blijven werken. Bij SPDY is dat echter wél vereist.

Bij TechCrunch vind je meer informatie over waarom SPDY en nu ook HTTP/2 nodig zijn, en wat zij eigenlijk kunnen doen.
http://betanews.com/2015/02/09/google-chrome-to-ditch-spdy-implementing-http2/
http://techcrunch.com/2015/02/09/google-starts-fading-out-spdy-support-in-favor-of-http2-standard/
PROJECT PHIRE: DE OPVOLGER VAN CORNING GORILLA GLASS
Het verschil van kwaliteit tussen een goedkopere smartphone en de duurdere, is niet alleen wat er onder de motorkap zit, maar ook het materiaal waarvan die "motorkap" gemaakt is: het scherm. Bij de goedkopere toestellen zal je een zachtere soort glas aantreffen, waarop je redelijk gemakkelijk putjes kan maken. Bij de duurdere is dat harder glas, zoals Gorilla Glass van het bedrijf Corning.

Zoals je je wellicht herinneren kan, was het de bedoeling van Apple om bij zijn nieuwe iPhone6 en 6Plus, en dan zeker en vast met zijn Apple Watch, uit te komen met een nieuw soort glas, waarvan saffier een bestanddeel zou zijn, en dat dus Sapphire genoemd werd. Een gigantische fabriek werd opgetrokken, maar ofwel kon de verwachte kwaliteit niet bereikt worden, ofwel kon het tijdschema niet gehaald worden. Feit is dat de iPhone6 en zijn grotere broer, de 6Plus, geen Sapphire glas aan boord hadden. De fabriek ging over kop, en wordt nu omgevormd tot een gigantisch datacenter voor Apple. 02100212

Wil dat nu zeggen dat Gorilla Glass voor eeuwig en altijd de "hardste" soort glas zal blijven.? Toch niet. Het bedrijf Corning is namelijk bezig aan een opvolger, en noemt dat Project Phire. Naar eigen zeggen zou daarbij de "hardheid van Gorilla gecombineerd worden met de krasvrijheid die die van saffier benadert". Het nieuwe materiaal zou ook uitstekend bestand moeten zijn tegen breken, even goed als de Gorilla Glass 4 kwaliteit die Corning in november uitbracht.

Het nieuwe materiaal zou later dit jaar klaar zijn. Cnet merkt daarbij op dat Apple zijn plannen om met saffier te werken niet opgegeven heeft, en dat bij de Apple Watch je dat materiaal ongetwijfeld zal zien opdagen.
http://www.pcworld.com/article/2880208/corning-aims-to-go-beyond-gorilla-glass-with-project-phire.html#tk.nl_todayFACEBOOK LAAT JE NU JE FACEBOOK-ERFGENAAM BEPALEN
Het is misschien niet het leukste onderwerp om over na te denken, maar toch moet je het doen. Want wat gebeurt er met jouw account bij de sociale netwerken, wanneer jou iets overkomt?  Normaal gezien mag je je inloggegevens en paswoord niet aan derden doorgeven, dus is er niemand die de account kan afluisteren, er foto's van afhalen, of zelfs een simpele melding plaatsen dat je overleden bent. Je paswoord ga je wellicht niet aan je ouders of kinderen geven, en zelfs aan je partner zal je dat misschien niet geven - je houdt nu eenmaal vast aan wat privacy!

Facebook heeft nu gezorgd voor een oplossing: je kan een "Legacy contact" aanduiden, een contactpersoon voor jouw "erfenis". En die zal dan postuum bepaalde delen van jouw account kunnen beheren. Je kan in je virtuele testament trouwens ook bepalen dat je hele account gewist moet worden.

Heeft het nut om een account na iemands dood te bewaren, kan je je afvragen? Wel, sommigen menen van wel. Het kan een virtuele grafsteen zijn, waar mensen hun medeleven kunnen betuigen en herinneringen ophalen.

Daarbij heeft Facebook wel beslist dat je, zelfs na je overlijden, toch recht blijft houden op privacy. Want je virtuele "executeur-testamentair" zal wel een archief van postings en foto's kunnen downloaden om ze offline te bewaren, maar het archief met de privé-boodschappen blijft verboden terrein.

Ben je nu verplicht zo'n bewaarder van jouw erfenis te bepalen? Neen. Doe je niets, en Facebook verneemt op een of andere manier dat je overleden bent, dan zal je account bevroren worden zoals ze op dat moment is. Momenteel zouden er al honderdduizenden accounts in dergelijke staat zijn.

Een positief gebaar van Facebook. Het is echter niet de eerste die aan het hiernamaals denkt: in 2013 heeft Google als eerste de mogelijkheid in het leven geroepen om digitale erfgenamen te bepalen voor Gmail, cloud opslag en andere Google-diensten. Bij Google heten ze iets meer neutraal "inactive account managers".

Meer bij Wall Street Journal en The Next Web.
http://thenextweb.com/facebook/2015/02/12/facebook-will-let-designate-contact-manage-account-youve-died/
http://www.wsj.com/articles/facebook-heir-time-to-choose-who-manages-your-account-when-you-die-1423738802
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE EERSTE UBUNTU PHONES ZIJN ER, MAAR MOEILIJK TE PAKKEN TE KRIJGEN
Ubuntu, een speciale, heel gebruiksvriendelijke versie van het Linux besturingssysteem, bestaat al jaren. En het heeft een schare heel trouwe fans. Die mogen we verblijden met goed nieuws: de Ubuntu phone, de smartphone met een volledig nieuw en anders besturingssysteem is er eindelijk!

Het toestel heet Aquaris E4.5, en het is heel schappelijk geprijsd: 170 euro. Bij Toms Guide vind je een uitgebreide beschrijving, en het besturingssysteem wordt omschreven als "duidelijk verschillend vanAndroid, iOS en Windows". In plaats van apps die in een rooster op een pagina staan, bevat de Ubuntu verschillende home screens met content rond een bepaald thema, zoals Music, Video en News. Dat heten dan "Scopes". Bij de Video Scope bijvoorbeeld vind je content van YouTube, VIdeo en andere videobronnen. Klik je op een ervan, dan word je naar de bijhorende pagina gevoerd.

Swipen doe je van links naar rechts, in tegenstellingtotandere toestellen, om de apps op te roepen. Swipen van rechts naar links brengt dan weer een andere app in de kijker. Wat wél "gewoon" is, is het feit dat je moet swipen om het toestel te ontgrendelen, en dat je dan bovenaan een statusbalk ziet met klok, batterij, indicatoren voor je verbinding. De balk naar beneden sleuren geeft je meldingen en een paneel met snelle instellingen.

Het toestel zal verkocht worden via zogenaamde Flash Sales, en wanneer die plaats vinden, kom je te weten door de accounts @Ubuntu en @Bqreaders te volgen op Twitter. Meer bij Toms Guide, en een filmpje vind je op de tweede link.
http://www.tomsguide.com/us/aquaris-e-45-ubuntu-phone-specs-price,news-20420.html
https://www.youtube.com/watch?v=TShKZLeZzWE
LG VOLGT VOORBEELD VAN GOOGLE MET "KARTONNEN" HEADSET - EN GRATIS BOVENDIEN!
Onlangs verbaasde Google de wereld, door als zijn toestel voor de virtual-reality toekomst geen peperduur high-tech ding voor te stellen, maar wel... een soort kartonnen omhulsel, waarin je je mobiele telefoon plaatst, en zo via je scherm en het oog van de camera de wereld bekijkt.

Nu blijkt LG dit voorbeeld te volgen. Wie een van de nieuwe G3 toestellen van LG koopt, zal (in bepaalde landen) ook de nieuwe "VR for G3" headset gratis krijgen. Die werkt samen met de Cardboard software van Google, en ook met apps die gemaakt zijn voor een dergelijke headset. De koper van een G3 krijgt tevens een QR code die hij moet inscannen, om zo een VR game in huis te halen, met de naam Robobliteration.

TechCrunch maakt hierbij een rake opmerking. Wat Google brengt met zijn Cardboard project, is eigenlijk volkomen tegengesteld aan wat Oculus doet met zijn Oculus Rift. Google brengt kleine experimenten in de hoop dat die zullen aaneengroeien tot iets meer permanent, in een super goedkope omgeving, terwijl Oculus jarenlang gewerkt heeft aan de optimalisering en research van zijn software, en de hardware van Oculus echt niet goedkoop te noemen is. Maar voeg die twee samen, en je krijgt een goede mix tussen experiment en ervaring.

Meer bij TechCrunch en ook de LG Newsroom.
http://techcrunch.com/2015/02/09/lg-vr-for-g3/
http://www.lgnewsroom.com/newsroom/contents/64924

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Lycamobile snelst groeiende MVNO in België
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=44020&language=NL

*** Belgische zonnewagen op podium in eerste Abu Dhabi Solar Challenge
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=44111&language=NL

*** Linux-service.be bvba opent als eerste in België een webshop met opensource computers
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=44122&language=NL

*** Praemium Erasmianum Foundation:Erasmusprijs 2015 naar Wikipedia
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=44066&language=NL

*** Ricoh gaat partnerschap aan met Leapfrog 3D Printers
http://bluechilli.prezly.com/ricoh-gaat-partnerschap-aan-met-leapfrog-3d-printers?utm_source=email&utm_medium=campaign&utm_id=9118026Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45-DAG: #230 - PANNEKOEKEN VOOR 4 PERSONEN

Het Tech45-team boog zich deze week over de toch wel hallucinante cijfers die Apple bekend maakte. Maar zijn die enkel te danken aan de iPhone 6 en 6 plus? En kan dat succes wel herhaald worden, tot in het oneindige? Of moet Apple het gaan hebben van de Smartwatch? Veel goeds voorspelt de toekomst niet voor dat slimme uurwerk van Apple, wanneer het Tech45 team, toch meestal grote fans van de stijl en klasse van Apple, nu reeds aankondigt niet veel te zien in een Apple watch...
http://tech45.eu/2015/02/04/230-pannenkoeken-voor-4-personen/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-230.mp3Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De slechtste aanbeveling van een boek is dat men het in één adem uitleest.
[Koos J. Versteeg]De nieuwe oogst


   
TOP 25 FOTO' VAN FLICKER IN 2014
Veel mensen delen hun foto's op Flickr. In 2014 waren dat er honderden miljoenen. Flickr heeft een lijstje gemaakt met de top-25 foto's van Flickr in 2014, gebaseerd op het feit dat de foto's het vaakst bekeken werden en het meest gedeeld werden.
[Taal: ENG]
https://blog.flickr.net/2015/01/12/top-25-photos-from-flickr-in-2014/


HOE MAAK JE GOEDE FOTO'S BIJ WEINIG LICHT?
Fotografie draait om het bewaren van licht op een lichtgevoelige plaat - dat was zo in den beginne, en ook in de huidige digitale tijd speelt licht de belangrijkste rol bij fotografie. Maar hoe ga je tewerk om een goede foto te maken, wanneer er weinig licht is? Er bestaan verschillende trucjes voor. Dit artikel bij MakeUseOf vertelt hoe het moet.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/illuminating-guide-low-light-photography/


VINE VOOR KINDEREN

Vine, de dienst waar je bewegende GIF's kan bekijken, is niet altijd kindvriendelijk. Ooit hebben wij het geprobeerd om de stream van geüploade filmpjes te bekijken terwijl we in een kapsalon zaten te wachten - maar we moesten snel, met rode kaken, de dienst afzetten!
Nu heeft Vine een nieuwe laag van de dienst onthuld, Vine Kids, die veilig moet zijn voor kindvriendelijke oogjes. De dienst is verpakt in een app, met speciale geluidjes die de kinderen moet plezieren.
Ter info tevens een artikel bij FastCompany, waar je kan lezen hoe je op het web (dus buiten de app om) ook VInes kunt bekijken.
[Taal: ENG]
https://itunes.apple.com/us/app/vine-kids/id959063693?mt=8
http://www.fastcompany.com/3005327/7-places-watch-videos-vine-even-if-you-dont-have-app


TERMS OF SERVICE: WIE LEEST ZE?
Hoe vaak heb je op een website geklikt dat je de gebruiksvoorwaarden gelezen en begrepen bent, en ermee akkoord bent - zonder die ooit gelezen te hebben? Deze site wil daar wat aan doen. Zij bekijkt de gebruiksvoorwaarden (Terms of Service) van allerlei producten en diensten, en geeft die een kwotering, van zeer goed (klasse a) tot zeer slecht (klasse e). Je kan de kwoteringen op deze website bekijken, maar ook rechtstreeks in je browser, wanneer je de bijhorende browser add-on installeert. (Met dank aan Johan Vereecken voor deze tip)
[Taal: ENG]
https://tosdr.org/


WAT IS DE IDEALE LENGTE OM DE AANDACHT VAN DE LEZER/KIJKER NIET TE VERLIEZEN?
Bij Twitter kan je tot 140 karakters gaan in een tweet. Maar blijkbaar is dat niet ideaal- 100 karakters is de beste manier om de lezer te overtuigen. En bij postings op Facebook moet je ook opletten, enz. Deze posting bij MakeuseOf geeft een overzicht van de ideale "maten" van je communicaties op het internet.
http://www.makeuseof.com/tag/perfect-length-kinds-online-content/


GRATIS ONLINE RSS READERS: DIGGREADER

Er is zoveel nieuws te lezen, zoveel sites te bezoeken. Gelukkig zijn er de RSS-feeds, waardoor je automatisch op de hoogte blijft van nieuwe berichten op de blogs die je volgt. Trouwe nieuwtjesjager Wim W. heeft een artikel gevonden warin enkele van deze RSS-readers besproken worden. En natuurlijk konden wij deze kans niet laten liggen om deze informatie aan jullie door te geven!
Om te beginnen is er Digg Reader. Daar kan je allerlei RSS feeds in toevoegen, en hij is ook compatible met andere webdiensten zoals Instapaper, zodat je een posting kan bookmarken om later te lezen.
[Taal: ENG]
http://digg.com/reader


RSS READERS: FEEDREADER ONLINE
We gaan verder met onze RSS readers, waarmee je gemakkelijk de RSS feed van een blog of website kan volgen, zodat je meteen op de hoogte bent van de nieuwste artikels daar.
Een andere, heel gebruiksvriendelijke reader, is Feedreader Online. Gratis, met twee verschillende manieren om de feeds te bekijken, plus een feature die Starred Items heet, en waarbij je RSS feed items kan bewaren om later te bekijken, plus een filter om enkel de nog niet gelezen items te vertonen.
[Taal: ENG]
http://feedreader.com/online/


RSS READERS: COMMAFEED
Deze feed reader heeft zijn inspiratie gehaald bij wijlen de Google Reader. Toen Google die afdankte, was er heel wat protest. Dit is een van de readers die een vervanger wil zijn. CommaFeed is open source, wat wil zeggen dat je de code kan downloaden en kan hosten op je eigen server.
[Taal: ENG]
https://www.commafeed.com/#/welcome


RSS-READER: FLOWREADER
Deze reader gooit het over een andere boet: hij combineert gewone RSS-feeds met sociale media. Hier kan je dus alle content in één plek zien.
[Taal: ENG]
http://flowreader.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-WINNAARS: HOORSPELEN

Jury (Hilde): Ik hou van hoorspelen, en dankzij vele andere hoorspelliefhebbers kom ik via allerlei bronnen in het bezit van de MP3 bestanden die vaak decennia oud zijn. Maar wie zijn de acteurs, de regisseur en de schrijver ervan? Deze site geeft je die informatie. Je kan opzoeken op genre of alfabetisch.
Uiteraard is deze website enkel interessant voor een beperkt publiek  - hoorspelliefhebbers. Maar voor hen is dit wel een rots in de branding, waar zij terecht kunnen voor duidelijke informatie. De site wordt regelmatig aangevuld, en de lay-out is discreet maar duidelijk.
[Taal: NL]
http://www.hoorspelen.eu


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-WINNAARS: BEERTJES-SITE
Deze site heeft heel veel rubrieken, maar de rubriek die wij fantastisch vinden, is die over fotografie. Je vindt er een echte schat aan informatie over hoe je de beste foto's maakt, in allerlei mogelijke omstandigheden.
Commentaar van de jury: Een van die sites waarbij het gebrek aan een flashy lay-out ruimschoots goed gemaakt wordt door de degelijke informatie die je er vindt. In dit geval is het de (beginnende) fotograaf die profijt kan halen van de ontelbare tips op de site. Ook hoe je, na het maken van een foto, die via een speciaal effect kan bewerken in Photoshop.
[Taal: NL]
http://users.telenet.be/beertjesfotosite/Beertjessite/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE ROBOT-HOND VAN GOOGLE
Als er één filmpje is dat de voorbije week rondging op het internet, en dat je gezien zou moeten hebben, dan is het wel dit filmpje, waarin getoond wordt hoe fabrikant Boston Dynamics erin geslaagd is om een robot te ontworpen die echt wel stabiel op zijn vier poten staat - zelfs wanneer je hem stampt. Nu, een hond stampen vinden wij niet netjes, zelfs niet als het om een robot-hond gaat. Maar dit punt buiten beschouwing gelaten is het echt wel een indrukwekkend filmpje.
Trouwens, wanneer het filmpje gedaan is, krijg je zoals gewoonlijk bij YouTube een selectie met andere filmpjes voorgeschoteld rond hetzelfde thema. En dan kan je de evolutie van deze robot-hond eigenlijk goed volgen.
[Taal: ENG]
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2946682/Here-Spot-Google-reveals-smaller-version-robo-dog-walk-trot-climb-steps-KICKED.htmlVRIJDAG MULTIMEDIA: DE SCHUUR VAN SCHEIRE

Deze week ging het nieuwe programma van Lieven Scheire van start op tv - de man die altijd leuke dingen weet te vertellen over de wetenschap, en de gekste experimenten bedenkt. Bij het tv-programma hoort ook een website, waar je o.a. de instructies vindt voor enkele van de experminten die hij uitgevoerd heeft.
[Taal: NL]
http://deschuurvanscheire.een.be/VRIJDAG MULTIMEDIA: DE LEUKSTE GIF'S
De boog moet niet altijd gespannen zijn. En sommige dingen zijn gewoon té leuk om te laten liggen. Daarom deze reeks plezante GIF's (die soms heel pijnlijk kunnen zijn!)
[Taal: ENG]
http://www.funnyordie.com/lists/f4ceb0d3a7/21-best-gifs-of-all-time-of-the-week-volume-32
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Galaxy Alpha is de eerste mooie Samsung smartphone
http://www.belgiancowboys.be/mobile/galaxy-alpha-de-eerste-mooie-samsung-smartphone/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Twitter houdt Europese banendag
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3849948/2015/02/12/Twitter-houdt-Europese-banendag.dhtml
- Smart-tv, Xbox én telefoon luisteren met je mee
http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3849175/2015/02/11/Smart-tv-Xbox-en-telefoon-luisteren-met-je-mee.dhtml

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Nieuwe videostandaard maakt 8K-laptopschermen mogelijk
De Video Electronics Standards Association of VESA heeft met Embedded DisplayPort 1.4a een nieuwe videostandaard opgesteld die de weg naar computerschermen ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8910/Nieuwe-videostandaard-maakt-8K-laptopschermen-mogelijk.html
-      Compactcamera’s bij Nikon: voor elk wat wils
Nikon heeft zijn gamma compactcamera’s voor dit voorjaar voorgesteld. Het gamma herbergt toestellen voor jong en oud, en voor stevigheid en finesse.
http://www.elektrozine.be/ez/article/8909/Compactcamera%E2%80%99s-bij-Nikon-voor-elk-wat-wils.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Shelterr.com, de toekomstige Belgische parel van de online immobiliën?
https://www.digimedia.be/News/nl/17696/shelterrcom-de-toekomstig-belgische-parel-van-de-online-immobilien.html
- Facebook voegt de functie verkoop/aankoop toe bij de groepen
https://www.digimedia.be/News/nl/17702/facebook-voegt-de-functie-verkoop-aankoop-toe-bij-de-groepen.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Sensoa jongerensite: allesoversex.be
http://computertaal.info/2015/02/13/sensoa-jongerinsite-allesoversex/
- PeerVPN – verbind twee of nog meer systemen met elkaar (Linux)
http://computertaal.info/2015/02/11/peervpn-verbind-twee-meerdere-systemen-met-elkaar-linux/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Vint Cerf: oude digitale documenten gaan verloren
http://tweakers.net/nieuws/101362/vint-cerf-oude-digitale-documenten-gaan-verloren.html
- Panasonic toont vr-bril en omnidirectionele camera
http://tweakers.net/nieuws/101356/panasonic-toont-vr-bril-en-omnidirectionele-camera.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Beltug fluit BSA terug
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/beltug-fluit-bsa-terug/article-normal-533097.html
- VIM: laat de sensoren in auto's de staat van het wegdek in kaart brengen
http://datanews.knack.be/ict/vim-laat-de-sensoren-in-auto-s-de-staat-van-het-wegdek-in-kaart-brengen/article-normal-533105.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- IKEA wil huishoudelijke ruzies voorkomen via eigen emoticons
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/ikea-helpt-koppels-beter-communiceren-met-eigen-emoticons
- Cronos groep en IBM lanceren nieuwe startup incubator in Antwerpen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/cronos-groep-en-ibm-lanceren-nieuwe-startup-incubator-in-antwerpen

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET WORD: JE DOCUMENT INSPECTEREN

Wanneer je een document digitaal doorstuurt, dan is het belangrijk dat je document geen informatie bevat die je er niet in wil hebben, zoals verborgen tekst, voorgaande verbeteringen, informatie over jouw naam enz.
Word heeft daar een speciale functie voor: de Document Inspector. Die roep je op via: Bestand > Info > Voorbereiden voor delen > Controleren op Problemen > Document inspecteren.  Hier kan je nu de nodige optievakjes aanvinken. Na inspectie krijgen de categorieën die een probleem bevatten een uitroepteken. Bij elke optie zie je een Alles verwijderen - die verwijdert dan de data zodat het document definitief klaar is.
http://www.makeuseof.com/tag/10-hidden-microsoft-word-features-will-make-life-easier/
BETER WERKEN MET WORD: VERBORGEN TEKST

Waarom zou je tekst willen verbergen in een document, vraag je je af? Wel, dat kan voor verschillende situaties nutig zijn:
- je maakt een simpele quiz door de antwoorden te verbergen
- voor bepaalde print jobs kan je de layout zo controleren
- je kan twee versies van een document afprinten, waarbij je in een ervan tekst verbergt. zo moet je geen twee versies van een document maken of een stuk van het document verwijderen
- je kan vertrouwelijke informatie tijdelijk verbergen waarvan je niet wil dat anderen die zien.
Hoe ga je tewerk?
1. Selecteer de tekst die je wil verbergen (of tekst die al verborgen is)
2. Ga naar Start > Lettertype dialoogbox > Lettertype > vink het vakje aan of uit naast Verborgen
3. Om verboden tekst te printen: ga naar Bestand > Opties > Beeld > selecteer het Verborgen Tekst vakje > selecteer het Verborgen tekst afdrukken > Klik OK


BETER WERKEN MET WORD: NON-PRINTING KARAKTERS
"Non-printing karakters" zijn merktekens om een format uit te drukken; zij zorgen ervoor dat je de layout van een document kunt bekijken en problemen oplossen. Die markeringen geven een bepaalde opmaak weer, zoals enkele lijn tussen regels, paragrafen met een andere spatie, tabs moeten op een lijn staan, cellen in een tabel moeten netjes gepagineerd zijn, enz.
Al deze dingen zitten in het document, maar zijn normaal niet zichtbaar voor het oog, net zoals verborgen tekst.
Om deze non-printing karakters weer te geven op je sherm, klik je op de Home tab, en daar op het symbooltje met de P. Je kan ook de toetscombinatie CTRL+* gebruiken.
http://www.makeuseof.com/tag/10-hidden-microsoft-word-features-will-make-life-easier/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

LMMS: MUZIEK MAKEN
Deze software zorgt ervoor dat je met je computer muziek kan maken. Je kan instrumenten playback'en, muziek creëren met melodie en beats, synthesizer klanken en arrangementen. De software bevat verschillende instrumenten en effecten.
Werkt met Linux, Windows of Apple OS X.
https://lmms.io/


MICROSOFTIMAGE COMPOSITE EDITOR

Windows all - 5,9 MB - freeware
Dit is dus de fameuze software van Microsoft waarmee je van verschillende foto's, geschoten vanuit één zelfde gezichtspunt, een panoramafoto kunt samenstellen. Zelfs verschillende zoom-instellingen kan de software verwerken, en ook verschillende sluitertijden worden gecorrigeerd.
Bij Chip.de staat een fotoreportage die je uitlegt hoe je tewerk moet gaan.
http://www.chip.de/bildergalerie/Stylishe-Panoramabilder-im-Handumdrehen-Microsoft-Image-Composite-Editor-Galerie_48272837.html
http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/ice/


AFFINITY PHOTO BETA: BEELDBEWERKER
Mac OS  144,7 MB - freeware
Dit is een gratis maar toch wel professioneel beeldbewerkingsprogramma voor de Mac.Net zoals bij grote broer Photoshop vind je in de linker rand verschillende tools, zoals bijvoorbeeld penseel of teksteditor. Om uit te proberen, vooral wanneer het gratis is!
http://www.chip.de/downloads/Affinity-Photo-Beta_76369783.html
https://affinity.serif.com/en-gb/about/?source=UKwebgains&siteid=16644&IsoCode=GB&culture=en&MC=WBGSER01


WAOM: WHATSAPP ON MAC
Mac OS - 31,7 MB - freeware
Veel meer moeten we niet vertellen over deze software: het is gewoon een gratis desktop client voor de Mac, van de bekende WhatsApp dienst. Na installatie moet je de getoonde QR-code inscannen met je smartphone. En meteen worden alle lopende chats vertoond en kan je van start gaan op je Mac met je gesprekken.
http://dedg3.com/wao/


Aida64: je hard- en software analyseren


WinXP/Vista/7/8 - 16,2 MB - shareware (30 dagen probeerversie)
Met dit progje kan je snel uitvinden wat er eigenlijk in jouw computer steekt: geluidskaart, harde schijf, processor. De tool toont ook de software die geïnstalleerd is, en bevat ook een014 Autostart manager en een tool om het verwijderen van programma's gemakkelijker te maken.
Bij Chip.de een fotoreportage over deze tool. Je kan trouwens deze software nu ook vanop je smartphone of tablet controleren.
http://www.chip.de/bildergalerie/AIDA64-Galerie_45082992.html
http://www.aida64.com/


SKYPE: NIEUWE VERSIE VOOR ANDROID
Android - freeware
Dit is versie 5.2 van de Skype-app voor Android. Daarmee kan je dus chatten met tekst of beeld met je correspondenten, via WLAN en UMTS. In deze versie werd de user-interface perfect aangepast aan het mobiele Android besturingssysteem. Met het simpele menu kan je gemakkelijk de verschillende functies oproepen.
Nieuw in deze versie is vooral het feit dat je beelden kan sturen naar je Skype-contacten, ook wanneer die offline zijn.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.skype.raider


KINDLE VOOR PC

WIndows XP/Vista/7/8 - 38,9 MB - freeware
Metdeze software kan je de eBoeken van Amazon ook op je PC lezen. Je kan trouwens met de software ook boeken aankopen op de Kindle store en eBooks downloaden. Dankzij de software wordt je leespositie in het boek gesynchroniseerd tussen verschillende pc's (en natuurlijk je Kindle, als je die bezit). Ook bookmarks en opmerkingen worden gesynchroniseerd.
https://www.amazon.com/gp/digital/fiona/kcp-landing-page?ie=UTF8&ref_=kcp_pc_mkt_lnd


VRIJDAG APPDAG: STUDENT@WORK
Sinds kort is het stelsel voor studentenarbeid erg versoepeld. Zij mogen ook buiten de officiële schoolvakanties werken, en zij mogen in totaal 50 werkdagen aan de slag. Maar hoe kunnen zij zelf (en hun toekomstige werkgever) controleren hoeveel dagen zij nog mogen werken? Deze app vertelt het je.
De app is beschikbaar voor iOS en Android, en ook voor het web via je eID.
https://www.mysocialsecurity.be/student/nl/blog/diverse-app.html
https://www.mysocialsecurity.be/student/nl/index.html


VRIJDAG APPDAG: BOOKING NOW
Wanneer je een last-minute reis maakt, dan is het soms zoeken naar de juiste accomodatie. En omdat het zo kort dag is, moet je vaak genoegen nemen met een iets mindere kamer of iets duurder. De befaamde hotel-site Booking.com heeft nu een mobiele app uitgebracht "voor impulsieve reizigers", die het mogelijk moet maken om de best mogelijke reis te maken te maken, gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeuren.
https://itunes.apple.com/app/id516563800?mt=8


 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

Wij danken nogmaals de sponsors die voor prachtige prijzen gezorgd hebben, die wij aan de winnaars van onze wedstrijd konden schenken.
Voor de
algemene winnaar, iStoires

Een Evohome van Honeywell

Het Evohome-systeem biedt extra gemak en comfort, vooral als je regelmatig andere kamers dan de woonkamer wil verwarmen en je - op afstand - alvast kamers wilt voorverwarmen.
Evohome is de slimme zoneregeling voor elk verwarmingssysteem, die je altijd controle geeft over jouw verwarmingssysteem, waar je ook bent.
Het centrale punt, het Evohome bedienpaneel waarmee je de temperatuur kan bepalen in elke kamer van je huis, kan je ook via je Pebble-smartwatch besturen.
Bovendien kan je de Evohome nu ook met de IFTT app gebruiken (If This Then That). Met het Evhohome channel kan je de Evohome met 134 verschillende connected proucten en diensten koppelen.

(Winkelwaarde: 299 euro)

(Wij danken het team van LVT Benelux en Honeywell voor het ter beschikking stellen van deze prijs)Onder de 1e plaats bij de websites (algemene rangschikking, beste website nut voor het algemeen, beste website originaliteit, beste website lay-out) en de 1e plaats bij de podcasts worden volgende prijzen verdeeld:

Vijf pakketten office 365 Personal


Office 365 Personal biedt u volledig geïnstalleerde Office-toepassingen(zoals Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote). Met de 1 Tb extra onlineopslag van Office 365 Personal in combinatie met OneDrive hebt u altijd uw belangrijke documenten en foto's bij. Deze zijn altijd up-to-date, of u ze nu maakt, bewerkt of deelt op uw pc, Mac, iPad, Windows-tablet of smartphone. Met één klik kunt u bestanden delen (ook grote bestanden) door iemand een koppeling of een bestand te sturen, of door ze op Facebook te publiceren. De services van Office 365 worden constant verbeterd en u krijgt de laatste verbeteringen automatisch bij uw abonnement

(Wij danken het team van Quadrant Communications en Microsoft voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)

********
Opslagmedia van Kingston
Een Kingston Data Traveler microDuo 3.0Extra opslaggeheugen dat bijzonder geschikt is voor smartphones en tablets, omwille van zijn kleine vormgeving. Je kan snel foto's, bestanden en video's overzetten van en naar je computer. Deze stick heeft een capaciteit van 16 GB, maar er zijn ook versies van 32 en 64 GB.

Een Kingston DataTraveler 101 G3 16 GBCompact, stijlvol en handig, een USB 3.0 flash drive verkrijgbaar in verschillende kleuren afhankelijk van de capaciteit.


De Mobile Lite maakt zijn eigen Wi-Fi signaal zodat je meerdere films tegelijkertijd kan streamen naar verschillende toestellen. Je kan foto's posten en delen op de sociale media via WiFi. Bovendien kan je het apparaat gebruiken als een extra batterij: met de MobileLite kan je je smartphone tot 2 keer herladen vanuit een volledig geladen batterij.

(Wij danken het team van LewisPR en Kingston voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)

*****

3 pakketten Bullguard Internet Security 2015
De beste bescherming tegen allerlei malware, supersnel en performant, met automatische scans van je pc. Bullguard zorgt ervoor dat ongewenste software jouw computer niet kan wegkapen.

(Met dank aan het team van LewisPR voor het ter beschikking stellen van de prijzen)

***

Leuke spullen van Philps - hun A-team!


Philips USB Battery Pack, een draadloze oplader die al je mobiele toestellen snel kan opladen. Met de twee USB poorten kan je tegelijkertijd je tablet en smartphoneherladen. (€39,99)

Philips Value back batterijen - 24 betterijen Power Alkaline batterijen AAA of 32 batterijen Power Alkaline AA(€29,99)

Philips TV Cleaner - want je mag dan wel een pracht van een tv hebben, het scherm moet ook netjes zijn! (€ 17,99)

Philips LED Zaklamp - een ware krachtpatser, een van de krachtigste zaklampen op demarkt. (€39,99)

(Met dank aan het team van PilipiliCommunications  en Philips voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)s

Onze dank aan de vele lezers die de websites genomineerd hebben, aan de juryleden voor hun vele werk, en uiteraard ook aan de sponsors.


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer je iemand een boek verkoopt, verkoop je hem niet zoveel ons papier en inkt en stijfsel
- je verkoopt hem een heel nieuw leven.
-Christopher Morley-