Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
5/2/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 888 van 31/1/2015Gegroet lezer,

In vele media wordt het breed uitgesmeerd: Facebook heeft nieuwe gebruiksvoorwaarden, en die voorspellen niet veel goeds voor jouw privacy. Trouwe lezers weten dat wij altijd onze afstand bewaard hebben tot Facebook, vooral wat ons eigen privé-leven betreft. Facebook is wel een enorme publiekstrekker, en omdat zovele media er beroep op doen, is de lokroep steeds groter om onze Netties ook via Facebook te brengen.

Tot nu toe hebben we dat geweigerd. Wanneer we onze lezers voortdurend waarschuwen tegen Facebook, dan past het ons, naar onze mening, niet om de lezer toch naar Facebook te lokken, omdat het daar gemakkelijker zou zijn om commentaren te leveren. Wij zijn er ons echter van bewust dat wij hierdoor veel potentiële lezers mislopen. Vindt u dat wij bij ons besluit moeten blijven om Facebook links te laten liggen?Of zou u graag zien dat wij van enkele positieve tools van Facebook gebruik maken?

Wij zouden uw mening graag weten. Geef ons uw commentaar op redactie@netties.be

Hieronder enkele links naar artikelen die nader ingaan op de wijzigingen die Facebook aan zijn gebruiksvoorwaarden doorvoert.
http://tweakers.net/reviews/3891/nieuwe-privacyvoorwaarden-facebook-wat-verandert-er-echt.html
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2200398/2015/01/30/Facebook-verandert-gebruiksvoorwaarden-vandaag-bye-bye-privacy.dhtml
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/kamerleden-bezorgd-over-nieuwe-gebruiksvoorwaarden-facebook-hold-up-op-onze-privacy/article-normal-525429.html
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2224361


Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard. Maar als u het ons vraagt... de meeste gebruikers zullen gewoon hun schouders ophalen, en Facebook gewoon blijven gebruiken. Privacy - who wares?

In dit nummer gelukkkig veel positieve nieuwsberichten. Veel leesplezier gewenste, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MAG DE POLITIE ZONDER HUISZOEKINGSBEVEL IN JE HUIS KIJKEN?
In de VS is deze week opschudding ontstaan toen bekend werd dat al een 50-tal politionele organisaties gebruik maken van een nieuw soort radar, waarmee IN een huis gekeken kan worden. Daarmee kan ontdekt worden of er iemand in het huis is, waar hij zich bevindt, en hoe het huis ingedeeld is.

Het feit dat zulke toestellen al meer dan een jaar gebruikt worden, zonder dat er enige ruchtbaarheid aan gegeven werd, kwam aan het licht toen een rechter een zaak moest behandelen waarin een verdachte, die zijn probatiemaatregelen geschonden had, via het toestel ontdekt kon worden in het huis waar hij zich schuil gehouden had. De rechter stelde zich grote vragen over de privacy - je eigen huis is beschermd, mag niet betreden worden zonder huiszoekingsbevel. Dat staat zelfs in de Amerikaanse grondwet. En toch kan met dit toestel (er zijn er ondertussen al een 200 in gebruik) dat huis virtueel betreden worden. Elk huis , ook dat van niet-verdachten. Moeten wij ons een toekomst voorstellen waarin dergelijke radars in de toekomst gebruikt zullen worden vanuit patrouillewagens, en onderdeel vormen van de surveillancetools? Mogen agenten dan zomaar binnenkijken in elk huis, of mag het toestel enkel gericht gebruikt worden? En is dan een huiszoekingsbevel nodig van de rechter, of wordt het juiste gebruik overgelaten aan de beslissing van de agent in kwestie, met mogelijk misbruik tot gevolg?

Het is USA Today die de kat de bel aanbond. Het maakte een reportage over het nieuwe toestel, die je in een video kan bekijken.

Hier past het om dit bericht in een breder kader te plaatsen. Tegenover toegenomen terreurdreiging, ook in eigen land, klinkt de roep om meer controle steeds luider. Controle moet kunnen, maar in alle transparantie. De nodige wettige procedures moeten uitgewerkt worden om het "spioneren" van de overheid aan wettelijke regels te koppelen, zodat de burger nog altijd het recht heeft om te weten te komen wat de overheid over hem verzameld heeft - maar meer nog: wie daar inzage in heeft. Het argument van het inzakerecht wordt bij de discussie rond privacy helaas vaak over het hoofd gezien...
http://www.usatoday.com/story/news/2015/01/19/police-radar-see-through-walls/22007615/GEEN PANIEK: PRE-1972 SONGS ZAL JE NOG IN STREAMING KUNNEN BELUISTEREN
Eventjes waren er erg alarmerende titels te lezen in de verschillende online media. Een zeker bedrijf, Zenbu Magazines LLC, dat beweert rechten te bezitten op opnames van o.a. The Flying Burrito Brothers, heeft namelijk een proces ingespannen tegen verschillende streamingdiensten: Beat Electronics van Apple, Sony Entertainment, Rdio, Songza, Slacker en Escape Media Group (eigenaar van Grooveshark). Het bedrijf wil betaling van royalties en schadevergoeding, omdat deze streaming diensten zonder toestemming van de uitvoerders hun muziek gestreamd zouden hebben op hun diensten.

Hun aanklacht is gebaseerd op een tamelijk ingewikkelde claim die betrekking heeft over de verdeling van royalties en akkoorden die daarover in de VS bereikt werden. Het juiste daarvan kan je lezen bij Hollywood Reporter (1)

Paniek alom - want deze diensten zouden dan wel eens kunnen beslissen om helemaal geen pre-1972 muziek meer te spelen, en zo deze extra kosten te vermijden. En dat zou dan een enorme verschraling van het muziekaanbod in deze streaming diensten zijn.

Maar gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als ze opgediend wordt. Om te beginnen is hier de Amerikaanse jurisdictie van kracht, en Amerikaanse afspraken rond auteursrechten. Daar hebben wij, Europeanen, niets mee te maken. Het klinkt egoïstisch, maar het is realiteit. En verder is de aanklacht, aldus GigaOm (2) zonder merite. Enkel de songwriter zou recht hebben op royalties, zo stelt GigaOm, niet de uitvoerder, tenminste toch niet wanneer het gaat om een opname van een concert. De uitvoerder zou namelijk op voorhand betaald zijn, via de ticketverkoop, en dus geen recht meer hebben op royalties achteraf.

Een juridisch kluwen dus. Het enige wat jij hieruit moet onthouden is dat je voorlopig nog altijd met een gerust hart kan blijven luisteren naar muzie uit de zestiger en zeventiger jaren!
http://www.hollywoodreporter.com/thr-esq/sony-google-apple-hit-lawsuits-766187
https://gigaom.com/2015/01/23/apple-is-latest-target-in-legal-shakedown-over-pre-1972-songs/MAAKT YOUTUBE MISBRUIK VAN DE SAFEHARBOUR REGELS MET ZIJN MUSIC KEY CONTRACTEN?
We blijven nog even in de muziekwereld. Eerder al hadden wij geschreven dat YouTube nieuwe contracten wil afsluiten met indie muzikanten, om nieuwe voorwaarden te bepalen voor het afspelen van hun muziekvideo's en de verdeling van de inkomsten uit reclame bij het vertonen van die filmpjes.

Een Amerikaanse harpiste, Zoe Keating, is nu in haar blog hard uitgevallen tegen deze nieuwe voorwaarden. Volgens haar zou zij de nieuwe voorwaarden moeten tekenen, zoniet zou haar eigen "kanaal" geannuleerd worden, en zou zij gewoon een van de miljoenen mensen worden die muziek / filmpjes uploaden, zonder de artiestenstatus dus. Zij verzet zich echter tegen die voorwaarden. Die zouden haar namelijk verplichten om haar hele cataloog zowel in de gratis als premium dienst bij YouTube uit te brengen. Bovendien zou alles wat derden met haar info in de beschrijving van de film, automatisch in de muziekdienst terecht komen. Alle songs zouden onder het geldverdien-model vallen, wat dus zou zeggen dat er advertenties vertoond worden. En zij zou alle songs tegelijk op YouTube als op andere kanalen moeten publiceren - waardoor zij haar trouwe fans op Bandcamp bijvoorbeeld niet meer het voordeel van de première zou kunnen geven.(1)

Het nieuwsblog Gizmodo vindt dat Keating niet moet zeuren - als ze niet akkoord is met de voorwaarden van Google, dan moet ze maar elders gaan. "Als je je muziek op YouTube's grote platform wil zetten, en betaald wil worden, dan moet je daarvoor ook de prijs betalen". Een commentaar dat niet in dank afgenomen wordt door de vele lezers van het blog.

The Register (2) echter beziet het van een ander standpunt. De nieuwe voorwaarden zouden immers YouTube misbruik laten maken van de Safe Harbour regeling. Even ter info: in die regeling wordt een dienst waar gebruikers iets uploaden, niet verantwoordelijk geacht wanneer dat"iets" strijdig geacht wordt met de wet, o.a. de auteursrechten. Daar hangt wel een voorwaarde aan vast: zodra deze dienst gewezen wordt op die strijdigheid, moet hij onmiddellijk de gewraakte content verwijderen.

Welnu, in deze nieuwe contracten moeten indie artiesten afzien van een vraag tot verwijdering van hun muziek wanneer die illegaal geüpload wordt. Google wil hiermede dus een Safe-Harbour deken over zich heen trekken, waardoor Google op de youTube diensten de vrije teugel krijgt om illegaal geposte content te blijven publiceren. Het maakt, met andere woorden, misbruik van een regel die in het leven geroepen was om diensten die geen of bijna geen inkomsten haalden uit de user generated content, te beschermen. En ook Facebook zou in hetzelfde bedje ziek zijn, aldus The Register.

De commentaren bij The Guardian zijn evenmin mals voor YouTube. Een lezer schrijft zelfs het volgende: "Het verschil tussen een piraatsite en YouTube is de directe aanmoediging. Een piraatsite moedigt zijn gebruikers aan om illegale content te uploaden, terwijl YouTube dat niet mer rechstreeks doet. Maar vergis je niet: toen Google YouTube kocht, wist het dat het een piraatsite was die ze kochten. Verwijder alle illegale content, en YouTube is niets".
http://zoekeating.tumblr.com/post/108898194009/what-should-i-do-about-youtube
http://gizmodo.com/why-google-is-strong-arming-artists-into-signing-with-1681466872
http://forums.theregister.co.uk/forum/1/2015/01/23/youtube_google_contract_music_zoe_keating/
http://www.theguardian.com/technology/2015/jan/23/zoe-keating-youtube-block-channel
SUNDANCE FESTIVAL STOND BOL VAN VR
Zal de volgende film geen film meer zijn, maar een VR ervaring?  Afgaande op de verslagen die o.a. The Verge en Engadget brengen over het Sundance Film Festival, het festival van de onafhankelijke film, is Virtual Reality inderdaad dé toekomst, ook op filmgebied.

Drie jaar nadat VR zijn debuut er maakte, is er nu een volledige afdeling van het festigval gewijd aan VR ervaringen. Filmmakers noemen het zelfs de dageraad van een nieuw medium. Enkele voorbeelden: Birdly, een VR experiment waarbij je hele lijf betrokken is, en waarbij je als een vogel boven de straten van San Francisco kan vliegen, hoger en hoger bij elke wapper van je armen. Bij Project Syria word je midden in een raketaanval ondergedompeld. En een heel bijzonder project: Perscpective; Chapter i: the Party, waarmee je eerst door de ogen van een man ziet, dan een vrouw, in een verhaal waarbij een ontmoeting op een schoolparty uitdraait op een seksuele aanranding.

En ook Hollywood zou in VR gaan geloven. Annapurna Pictures, maker van film zoals Her en Zero Dark Thirty, heeft een VR afdeling opgericht. En ook 20th Century Fox plant VR experimenten in de Fox Innovation Labs.

Maar er is nog veel meer werk te verrichten, vooraleer VR echt als "film" ervaren kan worden. Een scenario, een verhaal, en natuurlijk de interactie, dat is wat nodig is.

Interessante verhalen over films en VR lees je bij The Verge en Engadget, dat een gesprek heeft met een van de makers van zulke VR ervaringen.
http://www.theverge.com/2015/1/24/7882339/sundance-film-festival-2015-virtual-reality
http://www.engadget.com/2015/01/23/sundance-virtual-reality/FIREFOX ONDERSTEUNT OCULUS RIFT IN ZIJN NIEUWSTE VERSIE
We blijven nog even in de virtuele realiteit. Mozilla heeft namelijk aangekondigd dat de nieuwste versie van Firefox, momenteel reeds in zogenamde Nightly versie te verkrijgen, ook virtuele realiteit zal ondersteunen.

Concreet gaat het om een ondersteuning van de Oculus Rift headset: gebruik je deze nieuwe Firefox, en heb je een Oculus Rift VR toestel/vizier, dan zal je 3D omgevingen in een webpagina kunnen ervaren. Je zal dus in een 3D omgeving, weergegeven in een webpagina, kunnen rondkijken door je hoofd met daarop de help in verschillende richtingen te draaien.

Het is nog wel eventjes toekomstmuziek. Zoals gezegd is dit slehts de "nightly" versie van Firefox, dus duurt het nog even voor die aan het grote publiek vrijgegeven wordt, na de commentaren van testers verwerkt te hebben. En bovendien moet de eerste commerciële Oculus Rift nog in de handel verschijnen ˆiets wat later dit jaar zou zijn.

Wat er nu al wel is aan toestellen om Virtual Reality te beleven, is de Samsung Gear VR. Een heel simpele en goedkope headset, waarin je de Samsung Galaxy Note 4 stopt, om zo, dankzij de krachtige weergavemogelijkheden van het scherm, de virtuele realiteit voor ogen te zien.

Meer over 3D in Firefox bij ZDNet en bij PC World
http://www.pcworld.com/article/2873492/mozillas-added-support-for-oculus-rift-a-step-in-broader-plans-for-vr.html?null
http://www.zdnet.com/article/firefox-enters-the-realm-of-virtual-reality-with-the-oculus-rift/
TWITTER WIL INSTAGRAM WEREN, EN VERTAALT INSTANT JE TWEETS
Twitter heeft al een hele tijd zijn eigen fotodienst, waarvan je gebruik kan maken om een foto die je met je smartphone of andere camera gemaakt hebt, te vertonen in een tweet. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een foto die je elders gepost hebt, en daar dan de link van vermelden.

Hierbij werkt Twitter met verschillende diensten samen, zodat je de foto of andere content die je op een externe dienst geplaatst hebt, rechtstreeks in een tweet vertoond wordt. Daarvoor wordt dan gewerkt met de zogenaamde Twitter Cards, en o.a. YouTube maakt daar gebruik van zodat je content rechtstreeks in je Twitter feed kan zien.

Nu is het zo dat Instagram in 2012 de ondersteuning van die Twitter Cards stopgezet heeft, zodat er in een tweet enkel een url verschijnt naar een Instagram foto, geen preview meer van die foto. Wie de foto wil zien, moet de url aanklikken, en verlaat dus (even) Twitter. Iets waarmee Twitter natuurlijk niet opgezet is. Daarom vraag het nu, met zachte dwang, aan celebs om niet langer links naar Instagram foto's te posten, maar in plaats daarvan gebruik te maken van de eigen fotodienst van Twitter.

Het is natuurlijk de vraag of de celebs op dat verzoek gaan ingaan. Wellicht zijn ook zij gewoontebeesten, en hebben zij een trouwe aanhang op Instagram zodat zij geen dubbel werk willen doen - én op Instagram, én op de Twitter fotodienst posten. Zou dit verzoek aan de celebs hen misschien kunnen vervreemden van Twitter? Mashable en TechCrunch berichten over de zaak.

Twitter vertalingen
Een tweede bericht over Twitter betreft tweets in andere talen. Voortaan zal je namelijk dankzij de @Bing translator, tweets in meerdere talen kunnen bekijken. Hierbij heb je (gelukkig!) de optie of je al dan niet de vertaalde tweets optie in je account ziet. Kies je voor het activeren van de optie, dan zal je het symbool van een wereldbol zien naast tweets in andere talen. Klikken op de wereldbol zal de vertaling laten verschijnen onder de originele tweet.

De optie zal beschikbaar zijn op twitter.com, de apps voor iOS en ANdroid, en bij Tweetdeck, dat ook eigendom is van Twitter (3)
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2475714,00.asp
http://mashable.com/2015/01/22/twitter-instagram-photos/
http://www.itproportal.com/2015/01/26/twitter-bing-bring-translation-tweets/SNAPCHAT DISCOVER: WIL MEER DAN EEN BOODSCHAPPENDIENST ZIJN
Het is een project dat al een tijdje staat te sudderen bij Snapchat: het wil niet enkel een dienst zijn waar je boodschappen kan plaatsen, maar een heus mediaplatform. Al een jaar lang wordt eraan gewerkt, de naam van het project is verschillende keren gewijzigd om nu Discover te heten, de releasedatum en zelfs het businessmodel zijn verschillende keren gewijzigd.

Maar nu zou het dan toch zover zijn: deze week gaat Discover van start. Concreet zal je een selectie multimediacontent kunnen zien in Snapchat, afkomstig van grote media zoals ESPN, CNN, Vice, Warner Music. Wanneer je zo'n filmpje bekijkt zal je ook advertenties te zien krijgen, en de inkomsten van die advertenties worden gedeeld tussen Snapchat en de uitgevers.

Het is trouwens niet het eerste project om Snapchat-gebruikers wat anders te bieden dan de filmpjes en foto's die ze zelf posten en naar hun vrienden sturen. Er is ook al Stories, waarbij je geselecteerde clips van concerten of sportwedstrijden kan bekijken. Het verschil tussen Stories en Discover is dat de gebruiker zelf bij Stories de content aanmaakt en deelt, en dat het bij Discover de media zijn die de content aanbrengen. Maar de boodschap die Snapchat bij beide diensten duidelijk wil maken is dezelfde: wij hebben het (jonge en trendy) publiek, en gebruikers komen naar ons voor meer dan enkel hun privé-boodschappen.

Je kan, zo merkt Re/Code terecht op, je afvragen of het jonge volkje op Snapchat wel geïnteresseerd is om in hun favoriete chat-omgeving clips te bekijken van iets 'serieus' zoals CNN. Maar ja, Facebook was ooit ook maar een plek waar je met schapen dolde in Farmville of mensen ging "poken". En nu is het een heus video powerhouse....

Meer bij Re/Code.
http://recode.net/2015/01/26/snapchats-content-play-comes-into-focus-discover-debuts-tuesday/TWITTER NIEUWIGHEDEN: DM'S NAAR GROEPEN, 30 SECONDEN VIDEO OPNEMEN EN DELEN
De microbloggindienst Twitter wil absoluut meer volk aantrekken, en het volk dat er nu al is meer activeren. Want een dooie boel mag het niet worden - de adverteerders wensen actie, en veel eyeballs!

De nieuwe tools die Twitter nu uitbrengt, komen aan die wens tegemoet. Want voortaan kan je een direct message (DM) sturen naar een groep mensen. Die aan diezelfde groep kunnen antwoorden. Dat bevordert de gesprekken, maar zorgt er ook voor dat je tegelijkertijd ook kennis maakt met andere mensen die je misschien nog niet kende, en hen gaat volgen.

Het heeft dus wel een nadeel: tot nu toe kon je enkel een DM ontvangen van iemand, indien je elkaar wederzijds volgde. Om deze groep-DM mogelijk te maken, wordt die regel dus versoepeld. Hopelijk gaan gisse marketeers niet meteen misbruik maken van deze groep-DM!

Een andere nieuwe tool  heeft te maken met video. Voortaan kan je video's van maximaal 30 seconden opnemen met je mobiele toestel, en rechtstreeks uploaden naar Twitter, om het filmpje te delen met je vrienden. Ook marketeers zullen gebruik kunnen maken van de korte filmpjes, maar voorlopig is zijn er geen speciale tools voorzien om advertenties in te bouwen in de filmpjes.

Het is de derde nieuwigheid die Twitter in korte tijd aangekondigd heeft, na eerder al zijn "While you were away" te lanceren. Het is duidelijk dat Twitter de investeerders wil overtuigen!

Meer bij Marketing Land, Re/code en Twitter zelf.
http://marketingland.com/twitter-video-launches-115691
http://recode.net/2015/01/27/twitter-rolls-out-group-messaging/
https://blog.twitter.com/2015/now-on-twitter-group-direct-messages-and-mobile-video-capture
CIJFERS BEVESTIGEN HET: GOOGLE HEEFT CATEGORIE WEBSITES UIT DE MARKT GEDREVEN
Met zijn allen gebruiken we Google. Niet alleen omdat er geen concurrentie is , maar gewoon omdat Google zo goed is. En steeds beter wordt, doordat je rechstreeks simpele antwoorden in de zoekresultaten ziet via de Google Graph. Tik je bijvoorbeeld Boudewijn in, dan zal je in een kadertje rechts de bio en voornaamste feiten over koning Boudewijn zien staan.

Google heeft ondertussen ook zijn eigen resultaten voor reizen, voor hotels, voor allerlei vertikale zoekopdrachten. Goed voor ons, maar minder goed nieuws voor de webdiensten die zelf dergelijke informatie aanbieden: zij worden uit de markt geconcurreerd door Google. Mag je dat machtsmisbruik noemen?

Toen Google aankondigde dat het voortaan ook songteksten zou brengen wanneer je naar muziek zoekt, viel te voorspellen dat dit een harde knauw zou zijn voor webdiensten die zich gespecialiseerd hebben in songteksten ('lyrics' in het Engels). En WebProNews heeft verleden week uitgepakt met cijfers die dit overduidelijk bewijzen.  Het keek een lijst in, verzameld door SearchMetrics, waarin de top winnaars en verliezers in verkeer vermeld worden. En die lijst staat vol met lyrics sites.

Google speelt het spel zelfs nog wat smeriger. Bij de zoekresultaten krijg je dus rechtstreeks de tekst van de song te zien, met daaronder een verwijzing naar Google Play, waar je de muziek kan aankopen. NIet naar andere, concurrerende muziekdiensten dus.

Toch niet netjes van Google, vind je niet?
(Afbeelding: Webpronews)
http://www.webpronews.com/data-confirms-google-is-wiping-out-a-whole-category-of-websites-2015-01
http://blog.searchmetrics.com/us/2015/01/19/the-rising-and-falling-stars-in-google-us/NIEUWE SPARTAN BROWSER ZAL EXTENSIES HEBBEN
Microsoft heeft deze week wat meer informatie gegeven over de nieuwe browser waaraan het werkt, Spartan. Die zou de "gewone" desktop browser van de softwaregigant, Internet Explorer, moeten vervangen Hij zal kunnen draaien op zowel de Windows 10 desktop versie, als de mobiele versie, en je zal hem kunnen bedienenm et je klavier,  de muis maar ook met touch.

Bedrijven die IE 11 nodig hebben omdat zij dit in hun bedrijfssoftware ingebouwd hebben, moeten niet in paniek slaan: Microsoft zal nog altijd de IE browser ondersteunen.

Verder werd bekend dat de Spartan browser ook extensies zal ondersteunen. En dat is een heel interessante ontwikkeling, want het zijn de extensies die Firefox en ook Chrome zo aantrekkelijk maken.

Volgens ZDNet zou het team dat aan de Spartan browser werkt na de release voor Windows 10 bekijken of er ook vraag is naar een versie van de browser voor Windows 7, en dan beslissen of die versie er ook komt.

En, zoals een van de commentaren op het artikel opmerkt, deze browser zal als een "dienst" opgevat worden. Wat niet betekent dat je ervoor moet betalen, maar wel dat hij uitgebracht zoals hij nu is, en via updates verder uitgebouwd zal worden. Net zoals andere "diensten" die Microsoft nu aanbiedt, denk maar aan Office 365.
http://www.zdnet.com/article/microsoft-confirms-windows-10s-spartan-browser-to-get-extensions/GOOGLE: MEER APPS DAN IOS, MINDER GELD
Zullen we het nog eens over Google hebben? Om te beginnen kreeg Google flink wat kritiek te verwerken de voorbije week, omdat het informatie over gebruikers (e-mails en andere data) overhandigd had aan de Amerikaanse overheid, in het kader van een onderzoek naar WikiLeaks, en dat het die gebruikers daar niets van verteld had, tot juist voor Kerstmis.

Nu is het natuurlijk wel slim bekeken om dat juist die dag te doen - wellicht heeft Google gehoopt dat het bericht tussen alle festiviteiten en kerstdiners  niet al te veel aandacht zou krijgen in de pers. Wat het dus wel deed , alhoewel het enkele dagen duurde eer de pers wakker werd.

Welnu, Google heeft zich verdedigd door te stellen dat het een "gag-order" had, een spreekverbod dus, en bij de rechter getracht had dit spreekverbod ongedaan te maken, maar geen gelijk kreeg. Een achtergrondartikel hierover bij Washington Post (1)

Een tweede bericht betreft cijfertjes. Het is nu eenmaal het moment waarop bedrijven hun kwartaalbedragen bekend maken. Apple doet het fantastisch goed, vooral door de verkoop van iPhones in China, en haalde gewoon recordcijfers. Facebook doet het ook prima, en zelfs Microsoft haalde mooie cijfers - alhoewel die laatstse nog altijd niet de lieveliing is van de beleggers, dat blijft Apple: ondanks de goede cijfers van Microsoft daalde het aandeel na bekend maken ervan.

Wanneer je Google vergelijkt met Apple, dan stellen analisten vast dat de downloads in Google Play, de online winkel van Google, sneller groeien dan de downloads in de  App Store van Apple. In aantal wint Google deze race, maar niet in geld: Apple heeft weliswaar een kleiner marktaandeel dan Android, maar de iOS gebruikers lijken gemakkelijker in-app aankopen te verrichten. Hierbij mag opgemerkt dat drie landen (Japan, Zuid-Korea en de VS) meer inkomsten genereerden dan de hele wereld samen. (2)

Het derde bericht betreft juist die Google Play, en zal muziekliefhebbers plezieren. Het magazine Rolling Sone zal zijn archieven aanbieden via de online winkel van Google.  Wat een initiatief is dat zin heeft. Rolling Stone heeft namelijk interviews met alle grootheden en beginnende sterren uit de hele muziekgeschiedenis. En mensen willen over die sterren lezen, hoe zij opgeklommen zijn, hoe zij geëvolueerd zijn, enz.

En dus zal je, vanaf nu vrijdag, het archief kunnen aantreffen in de Newsstand in Google Play. Fastcompany bericht erover.
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/google-says-it-fought-gag-orders-in-wikileaks-investigation/2015/01/28/e62bfd04-a5c9-11e4-a06b-9df2002b86a0_story.html
http://recode.net/2015/01/28/google-play-downloads-are-growing-faster-but-apple-is-still-winning-the-money-race/
http://www.fastcompany.com/3041581/fast-feed/rolling-stone-teams-up-with-google-play-to-monetize-its-archivesMICROSOFT MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM TEKST EN FOTO'S IN ONEDRIVE TE DOORZOEKEN
Sommigen zweren bij Dropbox, maar ook Microsoft heeft een virtuele opslagplaats waar je gratis je documenten kan bewaren: OneDrive. Deze dienst zit sinds kort ook volkomen ingebakken in het Windows OS, zodat je vanuit haast alle tools rechstreeks een bestand kan opslaan of openen op die OneDrive. De bestanden die je in deze virtuele harde schijf stopt, worden ook automatisch geüpdate tussen computer en online ruimte, maar ook met de andere computers waar je via dezelfde login gebruik maakt van OneDrive.

Microsoft heeft nu aangekondigd dat het in de volgende weken een update uitbrengt, die het gemakkelijker moet maken om foto's te bekijken en beheren, zowel op je desktop als op je mobiele toestel. Zo zal Microsoft, wanneer je foto's uploadt, die door een virtuele OCR scanner (Optical Character Recognition) die tekst zal opsporen in de foto's. ZO krijg je, naast de normale tags die jij aan foto's geeft, een extra identificatie. Microsoft zal trouwens ook zelf tags gaan geven aan je foto's. Heb je liever dat MIcrosoft zo gaat speuren in de bestanden die je uploadt, dan kan je de optie gewoon afzetten.

In je OneDrive zal je ook een Camera IMports map zien vanaf volgende maand. Verbind je een camera of USB stick met je Windows 7 of 8 computer, dan zullen de foto's automatisch naar de Microsoft cloud overgezet worden. Maak je een screenshot van iets op je Windows 7 of 8 machine, dan gaat het naar een andere map, Screenshots, maar eveneens automatisch.

Een uitgebreide bespreking van deze update bij The NExt Web en PCWorld.
http://www.pcworld.com/article/2876548/microsoft-onedrive-adds-super-intelligent-searching-of-document-text.html?null
http://thenextweb.com/microsoft/2015/01/28/microsoft-onedrive-update-will-let-search-photos-based-time-location-extracted-text/
TUMBLR WIL OOK UITGEBREID BLOGGEN AANTREKKELIJK MAKEN
De blogs bij Tumblr kennen we: ze zijn heel kort. Tumblr heeft zich namelijk gespecialiseerd in het zo bloggen zo simpel mogelijk te houden, zodat je in een enkele seconden een blogartikel "geschreven" hebt. Vaak is dat dan ook niet meer dan een foto met een onderschrift.

Tumblr wil nu echter ook mensen aantrekken die langere artikels schrijven. Hiervoor heeft het enkele wijzigingen aan zijn interface toegebracht en enkele extra tools toegevoegd. Een van die tools is een knoppenbalk die verschijnt in het editor scherm wanneer je een zin markeert. TechCrunch wijst erop dat deze knoppenbalk om tekst op te maken eigenlijk gelijkt op de balk die in Medium gebruikt wordt  - eveneens een bloggingplatform, maar dat zich meer richt naar blogggers die langere artikels posten.

Medium werd, tussen haakjes, opgericht door een van de medestichters van Twitter. Alhoewel het een heel knappe bloggingdienst is, heeft het bijlange niet hetzeflde aantal blogs als Tumblr: 165 actieve gebruikers tegenover 420 bij Tumblr. Een langer artikel schrijven vergt nu eenmaal meer inspanning dan een korte Tumblr blog.

Een andere nieuwigheid, zo lees je bij The Verge, is dat er een plusteken verschijnt wanneer je een nieuwe lijn begint. Die maakt het mogelijk om meteen foto's, GIFs en video's toe te voegen. En bovendien zal je meteen vanuit het dashboard kunnen zien hoe de Tumblr posting eruit zal zien.

De wijzigingen zullen langzaam uitgerold worden voor alle Tumblr gebruikers, en ook in de Android en iOS app zullen er updates zitten.
http://www.theverge.com/2015/1/28/7932611/tumblr-cleans-up-its-interface-in-an-attempt-to-entice-longform
http://techcrunch.com/2015/01/28/tumblr-takes-on-medium-with-upgrades-to-its-writing-interface-and-more/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MISFIT FITNESS TRACKER WORDT AFSTANDSBEDIENING
De nieuwigheden rond ons "connected" huis volgen elkaar steeds sneller op. Allerlei sensoren in het huis die niet alleen gegevens  verzenden maar ook commando's kunnen ontvangen: zij zorgen ervoor dat je steeds meer dingen kan doen vanop afsand. Het licht aan of uitdoen, je moet er niet meer voor opstaan, en je moet je zelfs niet meer in dezelfde kamer bevinden.

Wat belangrijk wordt bij deze evolutie is de manier waarop je deze dingen bedienen zal. Wordt het je smartphone, en apps die erop staan? Of zal het ook kunnen vanop het smartwatch dat je draagt?

De makers van de Misfit fitness trackers zijn alvast aanhangers van dat laatste. Hun  Misfit Flash, die verleden jaar uitgebracht werd en zowel goed als goedkoop is, zal in die zin verder ontwikkeld worden. Het bedrijf heeft namelijk aangekondigd dat het nu partnerschappen afgesloten heeft die dit mogelijk moeten maken.

Zo zal de MisFit Flash in de toekomst kunnen samenwerken met IFTTT (if this then that), een app die verschillende andere apps laat reageren op elkaar. Ook met het Logitech Harmony API voor media in huis en voor lichtcontroles zal Misfit samenwerken, het August Smart Lock om je deur te openen, en met de Nest thermostaat om de temperatuur in de kamer aan te passen. Dubbelklikken op de Flash zou Spotify activeren op je phone.

Het zal allemaal wel gewoon een kwestie van aan/uit zijn - de tracker werkt nu eenmaal enkel met de klik-knop die niet veel meer kan doen dan een enkele en een dubbele klik. Toch blijft het indrukwekkend, en geeft het een beeld van wat de toekomst nog voor ons in petto heeft met de smartwatches en het "connected home".

Bij CNet vind je een filmpje.
http://www.cnet.com/news/misfit-turns-50-flash-fitness-band-into-smart-home-remote-too/TELEFOONHOESJE PRYNT MAAKT EEN POLAROID CAMERA VAN JE SMARTPHONE
Het telefoonhoesje Prynt gaat uit van een interessant idee: foto's die zich op je smartphone bvinden, instant afdrukken. Hiermdede wordt je smartphone als het ware een Polaroid toestel!

Het hoesje werd al voorgesteld als project op de CES beurs, en is nu een project op Kickstarter, waar je nu een bestelling kan plaatsen om het toestel aan $49 aan te kopen. Het printen duurt wel even, maar dat is te verklaren door het feit dat het printen niet gebeurt via een Lightning of USB kabeltje. Het team heeft wel een 30 seconden printtijd als doel gesteld.

Maar het toestelletje is meer dan enkel een printer - het bevat ook een stukje augmented reality. De add-on voor het Android of iPhone toestel kan namelijk zelf ook een opname maken, een stilstaand beeeld of een video van enkele seconden. Scan een afgeprinte foto in en je zal de video kunnen bekijken op het scherm van je telefoon waarbij de video in de afgeprinte foto lijkt te staan.

Het een en ander wordt uitgelegd in een filmpje bij GigaOm. Ook TechCrunch vertelt meer over het project. Hebben?
https://gigaom.com/2015/01/27/step-aside-polaroid-prynt-is-a-phone-case-that-prints-your-pics/
http://techcrunch.com/2015/01/27/the-case-that-turns-your-phone-into-a-polaroid-camera-is-now-on-kickstarter/


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG PODCASTDAG: TECH45 #228 - EEN AIR, DAT HEB IK WEL!

Zoals je hebt kunnen lezen in de resultaten van onze Netties-verkiezing, heeft de Tech45 podcast de prijs van de beste Nederlandstalige podcast (privé-initiatief) gewonnen. Het was dan ook heel leuk dat wij, bij het beluisteren van de podcast van verleden week dinsdag, de reactie van de teamleden op deze verkiezing konden horen :)
Uitzending #228 had het over de ervaringen van Floris Daelemans die een One Plus smartphone heeft, en de andere panelleden gaven hun mening over laptops - is een Macbook Air echt het summum, en wat te denken van de "gewone" bakjes? Is het echt een pluspunt om zo slank te willen gaan als in de nieuwe, aangekondigde Air, of weegt dat mooie uiterlijk niet op tegen het gebrek aan poorten? Maar hebben we wel zoveel poorten nodig op onze draagbare computer?
Veel vragen, deskundig door het panel besproken. Beluister de aflevering, en als je ze van repliek wil dienen, laat dan een commentaar op de website of de iTunes pagina.
http://tech45.eu/2015/01/21/228-een-air-dat-heb-ik-wel/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-228.mp3Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Goede literatuur bezit het vermogen ons met andermans ogen te laten zien
- Gerrit Komrij -


 
De nieuwe oogst


   
KALENDER TEMPLATES: WINCALENDAR SJABLONEN

We blijven nog even hangen bij het artikel op MakeUseof, waarin tips aangereikt worden om zelf een kalender af te drukken, aangepast aan je eigen behoeften. We zijn nu eenmaal nog maar net het nieuwe jaar begonnen, en zo'n kalender komt echt wel van pas.
Deze keer kijken we even naar de WinCalendar Templates, van een site die geen banden heeft met Microsoft zelf, maar die sjablonen ter beschikking stelt in het Word of Excel formaat. Je moet enkel kiezen of je een Excel of Word bestandn wil, en je kan aan de slag. Je hebt trouwens ook de optie om de verlofdagen in een bepaald land te printen.
[Taal: ENG]
http://www.wincalendar.com/Calendar-and-Schedule-Templates
http://www.makeuseof.com/tag/10-sites-find-perfect-free-printable-calendar-template-year-long/http://www.makeuseof.com/tag/10-sites-find-perfect-free-printable-calendar-template-year-long/


KALENDER TEMPLATES: PRINT A CALENDAR
Een heel eenvoudige interface: je moet bepalen of je een kalender wil hebben per jaar of maand, en je kan op Print drukken.Maar je hebt natuurlijk ook meer opties - zoals landschap of portret modus, roosterlijnen of niet, weekends anders gemarkeerd of niet, enz. In het artikel van MakeUseOf vind je nog meer websites die een dergelijke mogelijkheid aanbieden.
[Taal: ENG]
http://print-a-calendar.com/
http://www.makeuseof.com/tag/10-sites-find-perfect-free-printable-calendar-template-year-long/


KALENDER TEMPLATES: MINT PRINTABLES

Deze dienst maakt van "stijlvol" zijn belangrijkste aantrekkingspunt. Je vindt hier dus dagelijkse en wekelijkse planners,  maandelijkse kalenders. De kalenders zijn tijdloos, en echt wel knap van ontwerp.
Een gelijkaardige dienst is CreativeMamma.com
[Taal: ENG]
http://www.mintprintables.com/calendars/
http://creativemamma.com/free-printable-doodle-weekly-and-daily-pages-v-2/KALENDER TEMPLATES: EEN FOTO KALENDER
Een leuk ideetje is een kalender die je voorziet van eigen foto's. Leuk om bijvoorbeeld aan oma en opa cadeau te doen, zo'n kalender met elke maand foto's van de kinderen en kleindinderen. Bij Calenderlabs kan je zo'n kalender aanmaken. En heb je geen eigen foto's, dan kan je gebruik maken van de sfeerfoto's opde site.
Bij deze site kan je ook de feestdagen van je eigen land automatisch markeren op de kalender.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-sites-find-perfect-free-printable-calendar-template-year-long/
http://www.calendarlabs.com/photo-calendar.php


KALENDER TEMPLATES: MR. PRINTABLES
Wil je een echt originele kalender? Dan moet je bij deze website zijn. Hier vind je super leuke kalender formaten, in de vorm van huisjes, rupsen, en meer. Vooral leuk om samen met de kindjes uit te werken.
[Taal: ENG]
http://www.mrprintables.com/printable-calendars.htmlKALENDER TEMPLATES: OWL LOVER
Heb je iets met uiltjes? Dan is deze tip iets voor jou. Op de website My Owl Barn kan je je eigen kalender aanmaken op basis van artwork van verschillende artiesten. Je kiest gewoon 12 afbeeldingen, en dan kan je de PDF downloaden.
[Taal:ENG]
http://www.myowlbarn.com/p/owl-lover-2015-cal.htmlMANUALS ONLINE: CENTRAL MANUALS

Opnieuw vonden wij bij de altijd zo handige site MakeUseOf een reeks artikels die je vast en zeker handig zal vinden. Deze keer gaat het over manuals of handleidingen: hoe je verschillende toestellen moet bedienen. Handig voor wanneer je, jaren na aankoop, plots iets extra moet doen op een toestel, maar niet meer weet hoe het moet. Of wanneer er een probleem is met het apparaat, en een manual je wellicht op weg had kunnen zetten om enkele oorzaken uit te slutien.
Om te beginnen is er Central Manuals. Daar staat een enorme collectie manuals voor een uitgebreide reeks hardware, en zelfs voor software. De kleuren van de site mogen dan al wat schreeuwerig zijn, maar de informatie is er te vinden. De manuals zijn in PDF formaat, en gratis te downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.central-manuals.com/


MANUALS ONLINE: SCRIBD
Een tweede bron waar je handleidingen vinden kan is Scribd. Er is een uitgebreide afdelingn met documenten die door gebruikers geüpload zijn. Zo zijn er bij de afdeling Gadgets meer dan 8000 user manuals. Deze dienst werkt normalerwijze met een betaald abonnement, maar na registratie kan je ook met je gratis account manuals kiezen, en online lezen. Downloaden vergt vaak een betaald abonnement.
[Taal: ENG]
https://www.scribd.com/browse/HowTo-GuidesManuals
http://www.makeuseof.com/tag/5-sites-find-download-user-manuals/


MANUALS ONLINE: ARCHIVE.ORG
Wellicht denk je bij Archive.org in de eerste plaats aan multimedia. Maar dit digitale archief heeft uiteraard ook manuals in digital vorm! Je vindt er manuals voor computergames, hardware, allerlei elektronische apparaten, enz. Die kan je online lezen in een speciale widget, of downloaden in PDF, ePUB, Kindle, TXT, DjVu en zelfs Daisy!
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/manuals


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS - DE NETTIES-WINNAARS: METEOVISTA
Ook deze week zetten wij onze reeks verder met de Nederlandstalige sites die genomineerd zijn voor onze Netties-verkiezing. Nogmaals onze dank aan de jury, de aanbrengers, en de sponsors! De volledige uitslag kan je trouwens bekijken op onze website (1)
De site die 4e werd in de algemene rangschikking is MeteoVista. Het lijkt een beetje op Buienradar, maar ons lijkt het dat deze site betere voorspellingen geeft, en fijner afgesteld is. Ontelbaar zijn de keren dat ik, op een regenachtige ochtend, een nat pak heb kunnen voorkomen door het juiste moment te kiezen via deze website om mijn boodschappen te gaan doen!
[Taal: NL]
http://www.netties.be/archief_edities/20150120_resultaat2014.htm
http://www.meteovista.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS - DE NETTIES-WINNAARS: ENCYCLOPEDOE

Alhoewel de site informatie over de proeven die kinderen kunnen doen, om de wetenschap te begrijpen, van elders haalt, zie je duidelijk dat dit niet een automatisch, door algoritmes bijeengeschraapte site is. Een pracht van een initiatief - kinderen kunnen nooit vroeg genoeg interessen krijgen voor wetenschap.
Commentaar van de jury: Wetenschappen populairder maken onder de kinderen is iets wat we enkel kunnen toejuichen. Er zouden meer dan deze sites zijn - eeznvoudig, leuk en gericht op onze toekomst! [Peter]
[Taal:NL]
http://www.encyclopedoe.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS - DE NETTIES-WINNAARS: DIALECTEN
Vorig jaar verhuisd naar West Vlaanderen om alhier m’n laatste jaren (decennia) te slijten.
D us als je geconfronteerd wordt met zinnen als: "drisn ruutuut, en os trint trint trin"... wat zoveel wil zeggen als: er is 'n ruit uit, en als het regent, regent het erin...
Op zulk ogenblik lach je absoluut niet, maar ben je blij dat er een site bestaat met alle dialecten van welk dorp ook, van alle Vlaamse provincies, en bovendien mag je zelf aanvullen...
Commentaar van de jury: Een uniek verhaal - al was het alleen al maar voor het bewaren van de dialecten nadat we die er jarenlang uit hebben proberen te meppen.[Peter]
Inderdaad: de verschillende dialecten worden hier mooi in kaart gebracht. Als uitgeweken Antwerpenaar en ingeweken Heist-op-den-Bergenaar plaagt mijn partner me met het dialect van zijn streek, en inderdaad, dat vind je terug bij het 'Bonheidens': een pjeit dat een stjeit heeft (paard en staart!).
Een interessante site, gemaakt door een privébedrijf, dat nog meerdere woordenboeken op zijn actief heeft staan.
[Taal: NL]
http://www.mijnwoordenboek.nl/dialecten/index.php?provincie=west-vlaanderen


VRIJDAG MULTIMEDIA: LUC DE VOS

Na het plotse overlijden van Gorki-frontman Luc De Vos hebben de andere groepsleden aangekondigd dat ze, om de memorie van Luc in leven te houden, elke 29e dag van de maand nieuw, nog nooit vertoond materiaal online zullen zetten. Je kan nu al een eerste van dergelijke opnames bekijken. (Bron: Newsmonkey)
[Taal: NL]
http://gorki.be/
http://m.newsmonkey.be/article/30379


VRIJDAG MULTIMEDIA: HISTORISCHE AFBEELDINGEN VAN ANTWERPEN
Het Prentenkabinet bevat oude "prenten" - afbeeldingen, litho's, landkaarten en meer die een uniek beeld schetsen van de geschiedenis van Antwerpen. De universiteitsbibliotheek van Antwerpen heeft 3 jaar lang gewerkt om deze collectie  met 1.350 beelden te digitaliseren en te ontsluiten. Het resultaat kan je nu bekijken. Geschiedenisliefhebbers zullen hun hartje kunnen ophalen!(Bron: GVA)
[Taal: NL]
http://www.gva.be/cnt/dmf20150129_01500203/historische-prenten-tonen-antwerpse-geschiedenis
https://www.uantwerpen.be/nl/bibliotheek/collecties/bijzondere-collecties/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DON'T LOOK NOW!
Sommige mensen hebben hoogtevrees. Ik behoor daartoe - en het bekijken van deze foto's maakt me gewoon aan het bibberen! Prachtige foto's, maar zo'n hoogtes, en zulke doodsverachting!
[Taal: ENG]
http://www.boreddaddy.com/photos-stomach-drop/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Bill Gates test machine die uitwerpselen verandert in drinkwater
http://www.belgiancowboys.be/technology/bill-gates-test-machine-die-uitwerpselen-verandert-drinkwater/
- #6FriendsTheory: Mercure trapt af met Internationale ‘Casting’
http://www.belgiancowboys.be/travel-2/6friendstheory-mercure-trapt-af-met-internationale-casting/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

-Kleuters leren selfies maken
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3838617/2015/01/28/Kleuters-leren-selfies-maken.dhtml
- Rijkste YouTube-ster is vrouw die speelgoed opent
http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3838369/2015/01/27/Rijkste-YouTube-ster-is-vrouw-die-speelgoed-opent.dhtml

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Playbulb: lamp met ingebouwde speaker
http://www.elektrozine.be/ez/article/8836/Playbulb-lamp-met-ingebouwde-speaker.html
- Ook Sengled combineert muziek met licht in Pulse-lamp 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8835/Ook-Sengled-combineert-muziek-met-licht-in-Pulse-lamp.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- IKEA is op zoek naar jouw droomslaapkamer op Pinterest
https://www.digimedia.be/News/nl/17636/ikea-is-op-zoek-naar-jouw-droomslaapkamer-op-pinterest.html
- PSV lanceert nieuwe site en app
https://www.digimedia.be/News/nl/17616/psv-lanceert-nieuwe-site-en-app.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Privacy: moet je als Europeaan schrik hebben van de NSA?
http://computertaal.info/2015/01/30/privacy-moet-je-als-europeaan-schrik-hebben-van-de-nsa/
- iOS-app: pplkpr – beheer je vriendschappen met je mobiel
http://computertaal.info/2015/01/28/ios-app-pplkpr-beheer-je-vriendschappen-met-een-computer/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

-Mozilla voegt 14 relays aan Tor-netwerk toe
http://tweakers.net/nieuws/101098/mozilla-voegt-14-relays-aan-tor-netwerk-toe.html
- Nederlandse start-up Printr maakt module voor vereenvoudigen van 3d-printen
http://tweakers.net/nieuws/101100/nederlandse-start-up-printr-maakt-module-voor-vereenvoudigen-van-3d-printen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Aantal fraudegevallen met internetbankieren daalt sterk
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/aantal-fraudegevallen-met-internetbankieren-daalt-sterk/article-normal-529549.html
- 'Echte privacy bestaat al lang niet meer'
http://trends.knack.be/economie/e-business/echte-privacy-bestaat-al-lang-niet-meer/article-opinion-529423.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Google laat je nu geld versturen via GMail
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-laat-je-nu-geld-versturen-via-gmail
- Vergeet Storytelling, Begin met Storydoing
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/vergeet-storytelling-begin-met-storydoing
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautBETER WERKEN MET WORD: OUTLINE


Bij het maken van een document zal je wellicht eerst je ideeën op papier zetten, een overzicht willen maken. Zo werk je immers productiever. De Outline View kan je daarbij helpen.
Ga bij het tabblad Beeld naar het onderdeel Weergaven (uiterst links) op het Ribbon. Hier kan je de de organisatie van je document verfijnen, door tekstblokken in een andere volgorde te zetten. Je kan ook werken met negen niveaus van headers / titels.
Bij de Oultine View  hoort een speciale knoppenbalk waarmee je bepaalde tekst meer of minder kan benadrukken. Enkele tips:
- Wil je naar een specifiek punt in een lang document? Ga dan naar Outline View en ga naar een specifiek niveau van titels
- Wil je snel een ontwerp schrijven? Maak een plan van de voornaamste delen in Outline View en schakel dan over naar andere lay-outs om de body van de tekst te schrijven
- Wil je een rapport reorganiseren door grote blokken tekst te verschuiven? Klik en versleep een heading, daarmee verzet je niet alleen de heading, maar ook de subniveaus en de bijhorende tekst. Werk met de pijltjes naar boven en beneden om de tekst te bewerken.
- Wil je snel een titel formatteren? Gebruik Headlines 1, 2 en 3 in plaats van manueel grootte van de tekst te wijzigen of hoofdletters te gebruiken.


BETER WERKEN MET WORD: BRAINSTORMEN
Normaal gezien moet je in Word altijd aan het begin beginnen, en wil je ergens op lijn 25 beginnen, dan gaf je enkele returns om daar te geraken. Maar het kan anders - tenminste wanneer je werkt in de Print Layout of in de Web Layout. Dan kan je namelijk gewoon ergens op de canvas dubbelklikken, en kan je daar beginnen te typen.
Dat is heel handig wanneer je bijvoorbeeld tekst en afbeeldingen wil invoegen. Maar zo kan je bijvoorbeeld Word gebruiken als een mindmapping tool.


BETER WERKEN MET WORD: TABELLEN OMZETTEN IN GRAFIEKEN

Een grafiek zegt veel meer dan een tabel met getalletjes. Ook in Word kan je informatie uit een tabel omzetten in een grafiek. Voor een erg complexe tabel gebruik je misschien beter Excel, maar voor een simpele tabel voldoet Word zeker en vast. Zo ga je te werk:
- Selecteer de tabel met de data
- Klik op Insert / Invoegen tab op het Ribbon
- Klik bij het gedeelte Text op Objet, en open het dialoogvenster Object.
- Uit de lijst met mogelijke Object types, kies je Microsoft Graph Chart. Klik OK
De data uit de tabel worden nu vertoond als een mooie grafiek; je kan hem nog verder formatteren, net als de andere elemenen in het document.


BETER WERKEN MET WORD: FORMULES EN VERGELIJKINGEN
Excel is heel krachtig, en een echte tovenaar met formules. Maar in Word zit er ook een krachtige tool: de Equation Editor. Die vind je onder Insert / Invoegen  bij het gedeelte Symbols. Kies daar Equation. Dit opent een speciale knoppenbalk om complexe vergelijkingen en wiskundige of andere formules neer te schrijven.
Bij Lynda.com vind je een tutorial die je uitlegt hoe je met deze tool kan werken
https://www.youtube.com/watch?v=sk1CSGMpMEk
http://www.makeuseof.com/tag/10-hidden-microsoft-word-features-will-make-life-easier/
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

EVGA OC SCANNER X
Windows XP/Vista/7/8 - 17,6 MB - freeware
Met dit gratis progje kan je je Nvidia grafische kaart uittesten door middel van verschillende tools. Je hebt benchmarks, artifact-scanning en je krijgt allerlei informatie over je grafische kaart.
http://www.evga.com/ocscanner/
http://www.chip.de/downloads/EVGA-OC-Scanner-X_75854282.html


REMOTE MOUSE: JE ANDROID ALS MUIS


Android - 5,1 MB - freeware
Deze app zorgt ervoor dat je je Android smartphone kan gebruiken als muis en klavier voor je computer. Je moet wel eerst het gratis progje op je computer installeren. Nadien kan je de computer bedienen met je smartphone: gewoon de app opstarten op je smartphone, en leg de verbinding met je computer. Je moet wel op hetzelfde WiFi netwerk zitten.
Je kan je smartphonezowel als touchpad gebruiken, of als computermuis. Je kan zelfs snelkoppelingen gebruiken, om bijvoorbeeld de muziek stiller te zetten.
De app is ook verkrijgbaar voor Windows Phoneof iPhone.
http://www.remotemouse.net/
http://www.chip.de/downloads/Remote-Mouse_75827764.html
http://www.chip.de/downloads/Remote-Mouse-Free-iPhone-App_75826980.html


UNIVERSAL MEDIA PLAYER: MULTIMEDIA
Windows XP/Vista/7/8 - 49 MB - freeware
Met deze tool kan je video's, muziek en beelden weergeven op je tv, smartphone of ander toestel dat DLNA (Digital Living Network Alliance) ondersteunt. Daarbij worden de data vanop je pc via het thuisnetwerk naar het eindtoestel gestreamd.
http://www.chip.de/downloads/Universal-Media-Server_67315719.html
http://www.universalmediaserver.com/about/


TSR WATERMARK IMAGE: EEN WATERMERK OP JE AFBEELDINGEN


Windows XP/Vista/7/8 - 8,7 MB - freeware
Zorg ervoor dat anderen je foto's of afbeeldingen niet kunnen pikken, door een digitaal watermerk op die afbeeldingen te plakken. Je maakt het watermerk naar eigen keuze aan, en dan voeg je het aan een afbeelding toe, vooraleer die naar het internet te uploaden.
http://www.chip.de/downloads/TSR-Watermark-Image-Software_43363092.html
https://www.watermark-image.com/


OPERA 27 IS UIT
Windows, Mac, Linux
Er is een nieuwe versie uit van de Opera Browser, na Firefox, Crhome en IE toch nog altijd een van de meeste gebruikte tools om te surfen.  Aan boord HTML5 en CSS3-animaties, en door hardware-acceleratie werkt de nieuwe Opera duidelijk sneller dan zijn voorganger. En net zoals bij Firefox en Chrome kan je via vele Add-ons je browser aanpassen aan je eigen noden. Opera heeft een speciale site voor deze downloads.
http://www.opera.com/


FIREFOX 36 BÈTA 4
Ook van deze browser is er een nieuwe versie onderweg. Wellicht heb je nog maar pas versie 35 geïnstalleerd, maar dit is dus versie 36. Weliswaar in bètaversie, dus kan je nog wat stabiliteitsproblemen ondervinden. Maar wie graag de browser als eerste uittest, kan dat alvast doen.
https://www.mozilla.org/nl/


YOUTUBECENTER VOOR CHROME EN FIREFOX
Deze userscript zorgt ervoor dat je extra tools krijgt wanneer je een filmpje bekijkt op YouTube. Zo kan je de video die je bekijkt ook downloaden, je kan automatisch je favoriete videokwaliteit selecteren, advertenties verwijderen, de YouTube titel suffix verwijderen, enz. Een lijst met alle mogelijkheden vind je op de site van de maker. Deze extensie is beschikbaar voor Chrome en Firefox.
https://github.com/YePpHa/YouTubeCenter/wiki/Features
https://github.com/YePpHa/YouTubeCenter


DISKBOSS: JE DATA ONDER DE KNIE
Windows all - 6.0 MB - freeware
Dit iseen datamanager met extra functies. Hij kan bijvoorbeeld gegevens opsporen die dubbel op je schijf staan, of mappen synchroniseren. Je kan het gebruik van je harde schijf visueel voorstellen, gerangschikt op soort bestand, enz.
http://diskboss.com/
http://www.chip.de/downloads/DiskBoss_54732048.htmlVRIJDAG APPDAG: OFFICE TOOLS VOOR ANDROID


Het is officieel: het label "preview" wordt van de verschillende Office tools verwijderd, en nu kan iedereen die het wil dus Word, Exel en PowerPoint downloaden als aparte apps voor zijn Android tablet. Deze gratis apps bevatten de vaakst gebruikte functies. Heb je een Office 365 abonnement, dan krijg je ook toegang tot premium tools.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.word
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.excel
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.powerpoint


VRIJDAG APPDAG: OUTLOOK VOOR IOS EN ANDROID
Naast de aankondiging van de definitieve versies van Word, Excel en PowerPoint voor Android, heeft Microsoft deze week ook  een nieuwe versie uitgebracht van de Outlook apps voor iOS en Android. In een blogpost van Office.com vind je meer uitleg en enkele filmpjes over de werking van deze apps.
https://itunes.apple.com/app/id951937596
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.outlook

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

Wij danken nogmaals de sponsors die voor prachtige prijzen gezorgd hebben, die wij aan de winnaars van onze wedstrijd konden schenken.
Voor de
algemene winnaar, iStoires

Een Evohome van Honeywell

Het Evohome-systeem biedt extra gemak en comfort, vooral als je regelmatig andere kamers dan de woonkamer wil verwarmen en je - op afstand - alvast kamers wilt voorverwarmen.
Evohome is de slimme zoneregeling voor elk verwarmingssysteem, die je altijd controle geeft over jouw verwarmingssysteem, waar je ook bent.
Het centrale punt, het Evohome bedienpaneel waarmee je de temperatuur kan bepalen in elke kamer van je huis, kan je ook via je Pebble-smartwatch besturen.
Bovendien kan je de Evohome nu ook met de IFTT app gebruiken (If This Then That). Met het Evhohome channel kan je de Evohome met 134 verschillende connected proucten en diensten koppelen.

(Winkelwaarde: 299 euro)

(Wij danken het team van LVT Benelux en Honeywell voor het ter beschikking stellen van deze prijs)Onder de 1e plaats bij de websites (algemene rangschikking, beste website nut voor het algemeen, beste website originaliteit, beste website lay-out) en de 1e plaats bij de podcasts worden volgende prijzen verdeeld:

Vijf pakketten office 365 Personal


Office 365 Personal biedt u volledig geïnstalleerde Office-toepassingen(zoals Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote). Met de 1 Tb extra onlineopslag van Office 365 Personal in combinatie met OneDrive hebt u altijd uw belangrijke documenten en foto's bij. Deze zijn altijd up-to-date, of u ze nu maakt, bewerkt of deelt op uw pc, Mac, iPad, Windows-tablet of smartphone. Met één klik kunt u bestanden delen (ook grote bestanden) door iemand een koppeling of een bestand te sturen, of door ze op Facebook te publiceren. De services van Office 365 worden constant verbeterd en u krijgt de laatste verbeteringen automatisch bij uw abonnement

(Wij danken het team van Quadrant Communications en Microsoft voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)

********
Opslagmedia van Kingston
Een Kingston Data Traveler microDuo 3.0Extra opslaggeheugen dat bijzonder geschikt is voor smartphones en tablets, omwille van zijn kleine vormgeving. Je kan snel foto's, bestanden en video's overzetten van en naar je computer. Deze stick heeft een capaciteit van 16 GB, maar er zijn ook versies van 32 en 64 GB.

Een Kingston DataTraveler 101 G3 16 GBCompact, stijlvol en handig, een USB 3.0 flash drive verkrijgbaar in verschillende kleuren afhankelijk van de capaciteit.


De Mobile Lite maakt zijn eigen Wi-Fi signaal zodat je meerdere films tegelijkertijd kan streamen naar verschillende toestellen. Je kan foto's posten en delen op de sociale media via WiFi. Bovendien kan je het apparaat gebruiken als een extra batterij: met de MobileLite kan je je smartphone tot 2 keer herladen vanuit een volledig geladen batterij.

(Wij danken het team van LewisPR en Kingston voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)

*****

3 pakketten Bullguard Internet Security 2015
De beste bescherming tegen allerlei malware, supersnel en performant, met automatische scans van je pc. Bullguard zorgt ervoor dat ongewenste software jouw computer niet kan wegkapen.

(Met dank aan het team van LewisPR voor het ter beschikking stellen van de prijzen)

***

Leuke spullen van Philps - hun A-team!


Philips USB Battery Pack, een draadloze oplader die al je mobiele toestellen snel kan opladen. Met de twee USB poorten kan je tegelijkertijd je tablet en smartphoen herladen. (?39,99)

Philips Value back batterijen - 24 batterijen Power Alkaline batterijen AAA of 32 batterijen Power Alkaline AA(?29,99)

Philips TV Cleaner - want je mag dan wel een pracht van een tv hebben, het scherm moet ook netjes zijn! (? 17,99)

Philips LED Zaklamp - een ware krachtpatser, een van de krachtigste zaklampen op demarkt. (?39,99)

(Met dank aan het team van PilipiliCommunications  en Philips voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)s

Onze dank aan de vele lezers die de websites genomineerd hebben, aan de juryleden voor hun vele werk, en uiteraard ook aan de sponsors.


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een boek mag wel zwaar in de hand zijn,
maar niet zwaar op de hand
- Cees Buddingh -