Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/1/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 887 van 24/1/2015Gegroet lezer,

Een voorwoord dat geschreven wordt op zaterdagochtend, in een wereld wit van sneeuw. Eventjes nog, want zo dadelijk zal hij gesmolten zijn. Met zicht op de tuin - onze redactie is de laatste tijd erg verwend, met elke dag het uitzicht op heerlijke gasten in de tuin: uiteraard merels en mussen, maar ook roodborstjes, koolmeesjes en zelfs een Vlaamse gaai komen er op bezoek. Een heerlijk tegengewicht voor alle digitale berichten die hier op de computer getypt worden -zo wordt het nieuws terug in proportie gezet.

Deze week enkele heel mooie aankondigingen van Microsoft, die bewijzen dat het bedrijf nog altijd innoveren kan. Vooral de HoloLens maakt grote indruk, en dan hebben we het niet eens over het feit dat de nieuwe versie van het besturingssysteem, Windows 10, gratis zal zijn voor de gebruiker, op voorwaarde dat hij binnen het jaar na het lanceren van WIndows 10, daarop overschakelt. Slim bekeken - het moedigt de gebruiker aan om snel over te schakelen, zodat het nieuwe OS snel ingeburgerd geraakt.

O ja, en dan was daar nog onze Netties-verkiezing. De winnaars zijn nu gekend, en ook dit jaar zijn het weer echt pareltjes die onze lezers aangebracht hebben. Bedankt aan allen die meegeholpen hebben aan de verkiezing! De resultaten vindt u hier:
http://www.netties.be/archief_edities/20150120_resultaat2014.htm

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VK EN VS PLANNEN STRATEGISCHE "CYBERGAMES"... MAAR NIEUWE GELEKTE SNOWDEN DOCUMENTEN TONEN HOE ERNSTIG HET WEL IS
De cyberwereld. De hele economie, de overheden, alles hangt af van het internet, de inter-geconnecteerde netwerken. Zonder deze netwerken zouden economieën niet meer draaien, zou de communicatie van de overheid niet meer draaien, zou de overheid op zich niet meer draaien. Om die reden hebben de VS en het VK aangekondigd dat zijn "war games" plannen, gesimuleerde oorlogen die moeten onderzoeken of en in welke mate de verdedigingslinies wel betrouwbaar zijn.

Eind dit jaar zou er, aldus Downing Street, een eerste oefening gehouden worden, een zogenaamde aanval op de financiële sector. Daarbij zouden onder andere de Bank of England en andere commerciële banken aangevallen worden, zowel in Londen als in Wall Street. Waarna nog andere testen zouden volgen, die levensbelangrijke nationale infrastructuren moeten testen. En er zou ook geld uitgetrokken worden om de "next generation" cyberagenten op te leiden. (1)

Zelfs al is het een war "game", toch is het de beide landen ernst. Meer dan je zou denken, want uit nieuwe documenten van Edward Snowden, bekend gemaakt door o.a. Der Spiegel blijkt dat het niet bij spelletjes blijft. De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA zou namelijk zijn surveillance programma's gebruiken als absis om geavanceerde digitale wapens te bouwen waarmee zij informatie zouden kunnen stelen van de vijanden, om die dan in te zetten. Samen met GCHQ, de Britse geheime dienst, zouden zij zich zelfs zo zeker voelen over wat zij kunnen, dat zij in slides van hun presentaties grapjes over maken.

Er is zelfs een slide bij die "(Ab)using BADASS for Fun and Profit" heet, waarbij met behulp van een tool die BADASS heet, informatie kan opgepikt worden die door mobiele apps van het toestel van de gebruiker naar mobiele adverteernetwerken en analytics bedrijven gestuurd wordt, en die geen persoonlijke gegevens zou bevatten waarmee de gebruiker geïdentificeerd kan worden, maar waarmee de tool die informatie toch kan bemachtigen. Wat de geheime diensten zo leuk vinden, dat zij er dus over pochen.

Als het daarbij blijven zou, dan kan je er nog mee lachen. Maar volgens Snowden is het surveilleren van het internet gewoon fase "0", waarbij gezocht wordt naar zwakke plekken in de systemen van de vijand. Daar worden dan "geheime" tools geplant, om die systemen te infiltreren zodat de geheime diensten permanente toegang hebben.

Wat je, als je het op de keper beschouwt, ook wel zou verwachten van een geheime dienst. In die zin brengen de nieuwe Snowden niet echt veel nieuws - enkel de bevestiging dat de NSA zich supermachtig voelt, en daar graag mee te koop loopt! (2)
http://www.bbc.com/news/uk-politics-30842669
http://www.spiegel.de/international/world/new-snowden-docs-indicate-scope-of-nsa-preparations-for-cyber-battle-a-1013409.html
NU OOK EEN KNOWLEDGE GRAPH VOOR EVENEMENTEN, EN MEER OVER GOOGLE
In maart 2014 heeft Google een "markup" ontworpen voor evenementen. HTML is nu eenmaal Hyper Text Markup Language, en het hele internet bestaat uit zulke "markups", punten die naar elkaar verbinden. De bedoeling van een markup is simpel: er worden standaarden bepaald, en nadien kunnen deze markups in allerlei toepassingen verwerkt en opgeroepen worden.

Nu heeft Google vier updates uitgebracht waarmee de "knowledge graph" meer informatie kan brengen over evenementen. Zoals je weet is een "knowledge graph" bij Google  een stukje informatie dat naast de gewone zoekresultaten gebracht wordt, en beknopte informatie geeft. Bij een (bekende) persoon zijn bio, bij een film de regisseur, acteurs, enz, bij een bedrijf korte bedrijfsinfo, enz.

Concreet betekent het dat je voortaan bij een zoekopdracht bij Google - maar ook bij de Google Maps landkaarten een link vindt naar "upcoming events", waarbij je de datums ziet van volgende concerten of voorstellingen, en een link naar ticketbureaus. In de VS wordt daarvoor samengewerkt met TicketFly, Ticketmaster en AXS.

Bovendien werkt de Markup met een script, Delegated Event Listings, waarmee organisatoren van evenementen of theaterbureaus hun informatie kunnen delegeren zodat andere sites die kunnen oproepen. In de Markup wordt nu ook gewerkt met komieken, naast andere artiesten. En tot slot kunnen ook theater-, concert- en andere evenementenzalen alle evenementen tonen die op een bepaalde plek plaatsvinden. Voor de informatie over deze verschillende Markup opties vind je de links in het artikel van SearchEngineLand. (1)

De toekomst van Google
Google wordt steeds beter. Wat ook de kritiek is die je mag hebben op Google, onder andere op de manier waarop het concurrenten uit de markt drumt, en waarop het omgaat met onze privacy, toch blijft het dé beste zoekmachine en is er geen enkele die er ook maar aan kan tippen.

Maar zal het dat ook in de toekomst zo blijven? Google doet alvast zijn uiterste best om dat te doen. Zo wil het ook op het mobiele toestel relevant blijven - en dat is toch een heel grote uitdaging. Waar Google op de desktop vele resultaten onder elkaar kan zetten, zijn die op het kleine scherm echt een ware marteling. Anderzijds zorgt het mobiele toestel voor veel extra mogelijkheden waarmee de zoekmachine rekening kan houden, zoals de plaats waar de gebruiker zich bevindt, en andere informatie doorgegeven door allerlei sensoren.

Hoe bereidt Google zich voor op deze toekomst? Door vooral met VOice te werken, wat het intikken van zoekopdrachten moet vervangen. En ook door met de Knowledge Graph te werken, zodat je de gevraagde informatie in een oogopslag vinden kan. Een uitgebreid artikel hierover vind je bij BackChannel van Medium.com (2).

Cijfers
Google zou, tussen haakjes, meer dan 1 triljoen zoekopdrachten per jaar verwerken. Tenminste: in 2012 had Google, naar eigen zeggen, het cijfer van 1 triljoen bereikt hebben. Nu zegt het dat het "erover" is, maar hoeveel juist wil het niet zeggen. Het zouden er in elk geval 3 miljard zijn per dag. Search Engine Land ging zelf uit op onderzoek naar die cijfers. (3)
http://searchengineland.com/google-events-knowledge-graph-adds-ticket-links-delegated-events-comedian-events-venue-events-212894
https://medium.com/backchannel/how-google-search-dealt-with-mobile-33bc09852dc9
http://searchengineland.com/google-1-trillion-searches-per-year-212940UBER WIL EUROPA VEROVEREN, MAAR KRIJGT ELDERS TER WERELD ZWARE TEGENKANTING
Zullen we het nog eens over Uber hebben? De alternatieve taxidienst, die eigenlijk een gezond principe heeft (taxi's laten bestellen via een app, je die taxi laten volgen op een map zodat je weet wanneer hij voor de deur staat, en hem ook betalen via de app), maar die zoveel tegenkanting krijgt omdat er zoveel regels zijn die het aan zijn laars lapt, zowel wat de bestaande regels op taxivergunningen betreft als sociale zekerheid, belastingen, verzekeringen en
Vandaag dus enkele berichten over Uber.

Uber komt naar Europa
Om te beginnen is er bij Re/code een interview te lezen met Uber-patroon Travis Kalanick. Daarin kondigt hij aan dat hij zijn operaties wil uitbreiden naar Euopa en daar 50.000 jobs wil creëren, plus  maar liefst 400.000 persoonlijke wagens overbodig wil maken.  Opvallend daarbij is dat Kalanick zijn dienst nog altijd "ride-sharing service" noemt, niet taxidienst. En als Uber gewoon bij dat delen van ritten, een
soort carpooling gebleven was, dan had niemand iets tegen Uber kunnen hebben.  Maar Uber gaat veel verder dan een vriendschappelijk delen van een auto, om benzine te sparen, uit milieuvriendelijkheid: Uber werkt met betaalde chauffeurs, en speelt dus wel degelijk voor taxi. Om die reden heeft het dan ook  overal te maken met sterke tegenkanting. In Madrid werd het bevolen zijn dienst stop te zetten, net als in Bangkok. In Bejing mag het geen taxichauffeurs zonder licentie gebruiken. In Delhi is Uber verboden nadat een Uber chauffeur aangeklaagd werd voor verkrachting van een passagiere. En zelfs in de Amerikaanse staat South-Carolina kreeg Uber het bevel zijn dienst stop te zetten.

Kalanick vindt dat allemaal onterecht. Hij zegt dat verouderde wetten de mensen het recht ontzeggen op veilig, betaalbaar vervoer. Hij gaf ook enkele cijfers: 1,6 miljoen mensen hebben een Uber genomen in de vier en half jaar dat het bestaat, waardoor een equivalent van 7.500 full time jobs gecreëerd werd. In New York heeft het 1,9 miljoen mensen vervoerd, in Londen 900.000. (1)

Voor zijn uitbreiding naar Europa wil Uber in elk geval samenwerken met de overheden. Hij roept de steden op om de regels rond taxilicenties te versoepelen. En, zo voegt hij er dan tussen neus en lippen aan toe, hij wil samenwerken met de belastingdiensten in Europa, om de steden te helpen inkomsten te halen uit de transport industrie, vermits vele transacties nu op cash-basis verlopen en niet aangegeven worden".  Uberpool, de tegenhanger van onze Carpooling, zou de speerpunt worden om Europa te veroveren. (2)

Charme-offensief
Uber heeft trouwens ook een charme-offensief ingezet. Het zal de steden anoniem gemaakte informatie verstrekken over de ritten die zijn chauffeurs uitvoeren, zodat de steden op basis daarvan files kunnen verhelpen en beter aan stadsplanning kunnen doen.  Zo zouden de steden kunnen bepalen waar er nieuwe wegen aangelegd moeten worden, of welke routes dagelijks afgelegd worden, en waarvoor dus misschien wel een vaste lijn voorzien moet worden met het openbaar vervoer. De stad Boston is de eerste die van dit aanbod gebruik kan maken. New York zou later aan de beurt zijn.

Geen slecht idee... Maar of het zal volstaan om Uber vaste voet aan de grond te laten krijgen is nog de vraag!

http://www.cnet.com/news/ubers-roadmap-50000-new-jobs-in-europe/
http://recode.net/2015/01/18/uber-wants-to-create-50000-jobs-take-400000-cars-off-the-road-in-europe-this-year/
UBER-PLUSPUNTEN TOCH OVERGENOMEN
Toch nog even dit. Zoals gezegd biedt de manier van werken bij Uber, met een app in plaats van een taxicentrale, echt wel voordelen. En mag je het uber-kind niet met het badwater weggooien. In Los Angeles hebben ze dat begrepen. De overheden daar willen nu taxichauffeurs verplichten om een soort Uber-app te gebruiken bij hun dagelijkse werking, zodat de klanten via een app op hun mobiele telefoon de taxi's kunnen oproepen. De bedoeling van die verplichting is de vergunde taxi's beter de concurrentie te laten aangaan met de diensten van Uber, Lyft, Sidecar en andere diensten om een rit te delen.

Het gaat om de "e-hail" app, die, aldus een woordvoerder van de stad Los Angeles, misschien niet de grote zaligheid is, maar toch wel het een en ander verbeteren zal. Een broodnodige maatregel, want de 2.300 vergunde taxi's in de stad kenden verleden jaar een daling met 21% in hun ritten. Zij klagen er (terecht) over dat zij gebonden zijn door reglementen over bijvoorbeeld veiligheid en structuur van de rittenprijs, terwijl Uber en co die verplichtingen volkomen ontlopen.

Meer hierover lees je bij Yahoo. Of en wanneer de taxidiensten en de overheden in ons landje wakker gaan worden is nog de vraag. Een versoepeling van soms absurde reglementen is broodnodig, zowel in het voordeel van de taxigebruiker als de taxichauffeur!
https://www.yahoo.com/tech/s/los-angeles-require-taxis-uber-style-mobile-apps-222450200.htmlNIEUWE TREND: GRAPPIGE URL's OPSPOREN
Hoe vaak kijk jij, wanneer je een link aanklikt, naar het adres in de adresbalk van je browser? Wellicht raar of zelden. En dan heb je ongelijk, want sommige auteurs blijken namelijk heel wat informatie en grapjes in het adres te stoppen. Het is zelfs een leuke trend geworden om zulke grappige adressen te spotten.

Het is de New York Times die op deze trend wees. In het artikel wordt verteld hoe de 26-jarige media consultant Dean Praetorius uit Manhattan URL grappen verzamelt, en dat hij heel wat inzendingen krijgt van andere internauten die zulke url's tegenkomen tijdens hun surftochten.

Het zijn eigenlijk grapjes van auteurs die, na het schrijven van een artikel, dat uploaden naar het Content Management Systeem van hun uitgever, en daar dan een titel voor de link moeten kiezen. En daarbij hun fantasie de vrije loop laten, of lucht geven op hun echte gevoelens. Zo bijvoorbeeld een artikel op Engadget, waarin een wearable toestel besproken wordt dat seksuele activiteit monitort. In de URL geeft de auteur uiting aan zijn frustratie:
engadget.com/2014/08/07/bondara­-sexfit-i-used-to-be-a-serious-­journalist/
Nog een voorbeeld: in een artikel op The Verge over lichtsabels, zoals gebruikt in de nieuwe Star Wars film, besprak de auteur de lichtsabel die in de film gebruikt werd. De titel van het artikel was: "Ik ontwierp een betere lichtsabel toen dan J.J. Abrams toen ik vanmorgen in de rij stond te wachten op koffie". En de url:
theverge.com/tldr/2014/­11/28/7303233/please-hire-me-jj.
Meer grappige url's bij NYTimes. Ben jij zelf al zo'n onthullende titel tegengekomen?
http://www.nytimes.com/2015/01/08/style/this-story-is-funny-you-should-read-it.html?_r=0
MICROSOFT KRIJGT PATENT VOOR "THEATER MODUS"
Er is niets zo vervelend in het theater of de bioscoop dat de sfeer verpest wordt door een of andere smartphone die met een beep of een belletje een gesprek, een sms of een andere melding luidkeels de wereld instuurt. Of wanneer de duisternis in de zaal doorbroken wordt door het heldere scherm van de een of ander die wil weten hoe laat het is.

Daar zou binnenkort wel eens een einde aan kunnen komen, en dat dankzij Microsoft. Het bedrijf heeft een patent aangevraagd voor de "theater modus", door Microsoft zelf de "inconspicuous mode" genoemd. Je telefoon zal geen geluid maken, en het scherm wordt verduisterd. Meldingen verschijnen niet op het homescherm. En de tijd wordt in grote cijfers weergegeven op het scherm, duidelijk te zien.

Je zou deze modus zelf nog wel wat kunnen tweaken. Zo zou je bijvoorbeeld nog wel sms berichten kunnen lezen. Of je zou het scherm nog meer kunnen verduisteren. Het belangrijkste is dat je telefoon automatisch in theater modus zou gaan - en dat gebaseerd op de GPS van je toestel. Wanneer de technologie ontdekt dat je in een theater bent, of wanneer de Wi-Fi of Bluetooth bakens van een restaurant dit doorgeven aan jouw toestel. Bovendien zou de technologie ook gebruik kunnen maken van je kalender of recente mobiele betalingen: als je tickets gekocht hebt met je phone, dan zou de technologie hiermee rekening houden.

Hopelijk wordt deze theater modus snel overgenomen door alle fabrikanten van mobiele telefoons. Het zal heel wat ergernissen schelen!
https://www.yahoo.com/tech/s/microsoft-patents-theater-mode-phone-165300860.htmlIOT STANDAARD: DE MESSEN WORDEN GESLEPEN
Bij onze berichtgeving over het "Internet of Things" (IoT) hebben wij altijd de noodzaak beklemtoond voor interconnectiviteit. Alle toestellen met sensoren, bedienbaar via een app, van de slimme lamp, de slimme koelkast en de slimme thermostaat, tot het slimme slot in je voordeur, moeten immers compatibel zijn met een besturingssysteem om die sensoren te lezen en commando's door te geven.

Maar bij het woord "standaards" denk je natuurlijk (tenminste, wanneer je al wat ouder bent) aan het gevecht voor standaards tussen VHS en Betamax bij videocassettes. Welnu, ook voor het IoT schuiven verschillende industriegroepen hun eigen standaard naar voor. Enerzijds heb je het Open Interconnect Consortium of OIC, dat kan rekenen op de steun van Intel en Samsung Electronics. Anderzijds is er AllSeen, met Qualcomm, Cisco en anderen aan boord.  Zij zullen de spelers zijn die het gevecht om de standaard zullen uitvechten.

En hun wapens worden in stelling gebracht. AllSeen Alliane heeft verleden week een software framework uitgebracht (1) dat gebruikt kan worden voor de bediening van allerlei AllJoyn-gebaseerde toestellen.

En deze week kondigde het Open Interconnect Consortium een preview aan van IoTivity, een software framework voor de implementatie van de IoT standaard.

Meer achtergrond in dit artikel bij PC World (2)
http://www.pcworld.com/article/2866252/alljoyn-iot-platform-reaches-out-to-the-internet-for-remote-control.html
http://www.pcworld.com/article/2870872/intelbacked-oic-advances-in-fastmoving-iot-standards-race.html?nullBE MY EYES: LEEN JE OGEN AAN EEN BLINDE
We hebben het al eerder gezegd: het is allemaal goed en wel dat er zoveel software en diensten uitkomen die ons toch al comfortabele leventje nog wat luxueuzer maken met allerlei hebbedingetjes en apps. Maar het wordt pas echt mooi wanneer er ook producten uitgebracht worden die het leven van mensen met een fysieke handicap kunnen verbeteren.

En deze app behoort tot die categorie. Be My Eyes is een app voor iOS, gebouwd door de Deense ontwikkelaar Robocat, in opdracht van een non-profit startup met dezelfde naam.  Het principe is simpel: mensen met een visuele handicap gebruiken de camera op hun mobiele toestel om live videobeelden te filmen van dingen waarmee zij geconfronteerd worden, die zij moeten kunnen lezen of onderscheiden. De informatie wordt doorgestuurd naar het netwerk, en ergens is er dan een vrijwilliger die de nodige informatie geeft aan de persoon met de handicap. Het mooie daarbij is dat die vrijwilliger zich ergens aan het andere eind van de wereld kan bevinden - het enige wat nodig is, is een gemeenschappelijke taal, maar daar zullen de vertaaldiensten die de laatste tijd zo goed geworden zijn, wel een mouw aanpassen!

Het systeem werd al in Denemarken opgestart, waar er nu 700 vrijwilligers zijn, zo lees je bij GigaOm. Apple heeft beloofd dat de app binnenkort ook in de AppStore zal komen. Later zou ook een versie voor Android uitkomen.
https://gigaom.com/2015/01/15/be-my-eyes-app-harnesses-volunteers-to-help-sight-impaired-people/
WINDOWS 10: HET NIEUWS KORT SAMENGEVAT

Microsoft heeft woensdag de kenmerken voorgesteld van de nieuwe versie van zijn besturingssysteem, Windows 10. En er zitten inderdaad heel wat aantrekkelijke nieuwigheden in. Voorlopig beperken wij ons tot een opsomming van die nieuwigheden - commentaren volgen later, nadat het stof neergedwarreld is.
Even een lijstje met de belangrijkste nieuwigheden:

- Cortana zal je niet enkel op de Windows Phone aantreffen, maar ook op de pc en de tablet. De virtuele assistent zal je dus op meer toestellen de informatie kunnen geven die je nodig hebt, nog voor je erom gevraagd hebt.

- Het bericht over de compleet nieuwe browser, Project Sparten, wordt bevestigd. Voornaamste kenmerk daarvan is dat je notities zal kunnen maken op websites met je klavier en een stylus, en die kan delen met je vrienden. Er komt ook een niet-storen modus om rustig te kunnen lezen, en integratie met Cortana.

- Voortaan zal je ook je Xbox games kunnen streamen vanuit je Xbox One naar je Windows 1O computer of tablet. Door gebruik te maken van DirectX12 zal je spelletjes kunnen spelen met je vrienden op verschillende toestellen.

- En dan is er nog een nieuwe versie van Office, speciaal voor Windows 10: de universele apps zijn geoptimaliseerd voor touch, en je zal dezelfde omgeving aantreffen op telefoon, tablet en PC.

- Heel bijzonder: Microsoft brengt een holographic computer platform. Ontwikkelaars zullen een hologram-ervaring kunnen creëren die je kan beleven door een soort VR-bril/helm op te zetten. Bij Wired vind je daar meer info over (1). De helm, en dat is wel bijzonder, is een echte zelfstandige computer. Er is geen draad, telefoon of verbinding met een pc vereist.

- Om te eindigen: de Microsoft Surface Hub maakt Windows beter geschikt om met groepen samen te werken.

Zoals gezegd zal je in de volgende dagen meer informatie krijgen over de verschillende afzonderlijke onderdelen van Windows 10. En natuurlijk ook opmerkingen en suggesties van de waarnemers.

Voor meer informatie kan je ook terecht bij TechMeme dat alle berichten over de presentatie op een rijtje gezet heeft.
http://www.wired.com/2015/01/microsoft-hands-on/
http://www.techmeme.com/150121/p31#a150121p31
FACEBOOK WIL EEN EINDE BRENGEN AAN HOAXES
Zullen we het nog eens over Facebook hebben? Vandaag enkele berichten over het sociale netwerk dat niets aan populariteit lijkt in te boeten, ondanks de vele kritiek die het soms met bakken over zich heen krijgt.

Een eerste bericht betreft het feit dat Facebook de verspreiding van hoaxes wil indijken. Zulke hoaxes, of broodjes aap-verhalen, zijn berichten die mensen met goede bedoelingen aan elkaar doorsturen, en waarin gewaarschuwd wordt voor deze of gene dreiging - naalden van verslaafden in de zetels van de bioscoop, een wereldramp die zal gebeuren wanneer je op een bepaalde link klikt, enz. Het typische aan deze hoaxes is dat zij altijd vergezeld gaan van het verzoek om het bericht aan zoveel mogelijk kennissen door te sturen. Wat de meesten ook doen.

Hoaxen verspreiden zich onder normale omstandigheden heel snel, maar op sociale netwerken, waar het delen van een bericht supersimpel is, nog veel sneller. Facebook wil de verspreiding van zulke hoaxes tegengaan. Om een hoax te herkennen zal het zich baseren op twee kenmerken: het feit dat vele gebruikers het bericht als vals markeren, en het feit dat veel gebruikers het bericht waarin zij naar de hoax verwijzen gepost te hebben, terug verwijderen. Is er een bericht dat aan deze voorwaarden voldoet, dan zal het in de automatische News Feed veel lagere prioriteit krijgen en dus minder snel de ronde doen. Meer bij WebProNews.

http://newsroom.fb.com/news/2015/01/news-feed-fyi-showing-fewer-hoaxes/
http://www.webpronews.com/facebook-is-finally-trying-to-stop-those-dumb-hoaxes-from-spreading-2015-01
HEEFT FACEBOOK WERKELIJK 227 MILJARD DOLLAR GEGENEREERD?
Als je Facebook mag geloven, dan is het een ramp voor de (privacy van) de mensheid, maar de grote weldoener. Naar eigen zeggen zou het sociale netwerk 227 miljard dollar gegenereerd hebben, en gezorgd hebben voor 4,5 miljoen jobs.

Cijfers waarbij je je wel kan afvragen waar zij vandaan komen. Het is nochtans een ernstig onderzoeksbureau dat ze gepubliceerd heeft. Waarnemers, o.a. de Mike Elgan in de podcast Tech News Today noemt het "fuzzy math", en wordt daarin bijgestaan door een professor Economie van de George Mason University, die beweert dat de berekeningen gebaseerd zijn op slechte argumenten.

Zo zou er bijvoorbeeld gekeken worden naar hoeveel mensen een RSVP gaven op een evenement op Facebook, waarna het geschatte aantal aanwezigen bij het evenement vermenigvuldigd werd met het gemiddeld bedrag dat uitgegeven wordt tijdens een avondje uit, pak  20 dollar.

Maar het blijft natuurlijk de vraag: kan er werkelijk een economische waarde geplakt worden op een "Like"? Vooral als je rekening houdt met het feit dat de mensen zomaar alles Like'n , en dat een Like nog altijd geen verkoop is...

Toch valt niet te ontkennen dat Facebook wel degelijk een grote economische impact heeft. De inkomsten groeiden van 1,98 miljard dollar in 2010 tot 3,78 miljard in 2011, 5,1 miljard in 2012 en 7,8 miljard dollar in 2013. Cijfers om U tegen te zeggen!
http://www2.deloitte.com/uk/en/pages/technology-media-and-telecommunications/articles/the-global-economic-impact-of-facebook.htmlTWITTER LANCEERT DIGITS EN "WHILE YOU WERE AWAY"
Twee nieuwigheden uit de Twitter-stal. Om te beginnen pakt de microblogging/nieuwsdienst uit met een nieuwe manier om in te loggen, Digits. Dat bestond reeds avoor Android en iOS apps, maar nu komt het ook uit voor het web.

Twitter heeft namelijk deze week een SDK gelanceerd waarmee ontwikkelaars de site die bij een bepaalde app hoort, kunnen koppelen aan het Digits login systeem dat op SMS gebaseerd is. De bedoeling is dan dat de gebruiker nog altijd zijn account kan aanmaken op een iOS of Android app, maar wanneer zij dan naar de website gaan van die app kan kunnen zij inloggen met hetzelfde telefoonnummer dat zij ook voor de app gebruikt hebben.

Bovendien is het zo dat, wanneer een gebruiker dat telefoonnummer gebruikt voor verschillende apps die met Digits werken, en die een gewone website hebben, dan moet hij slechts één keer inloggen met zijn telefoonnummer.

Met andere woorden: hierdoor wordt het paswoord uitgeschakeld, een account wordt gekoppeld aan iets dat exclusief aan jou toebehoort: je telefoonnummer. Je meldt je aan, krijgt een code per sms, voert die in de app in en je bent klaar. Geen paswoord nodig, geen paswoord-manager.

Het grote verschil met de Facebook Login is dat Digits je niet aan Twitter koppelt - Digits is volkomen afzonderlijk. Meer bij The Next Web of de Digits Dev site '-(1)(2)

While you were away
En dan is er nog het bericht dat de reeds vroeger aangekondigde functie "while you were away" stilaan uitgerold wordt. Die zorgt ervoro dat je, wanneer je inlogt, een samenvatting krijgt van de belangrijkste tweets tijdens je afwezigheid - of tenminste wat Twitter beschouwt als de belangrijkste tweets.

De functie zal eerst bij alle iOS gebruikers verschijnen, daarna zijn de Android app-gebruikers aan de beurt en tot slot de webversie. Meer bij Twitter zelf (3)
https://dev.twitter.com/products/digits
http://thenextweb.com/twitter/2015/01/21/twitter-launches-phone-number-based-login-system-digits-web/
https://blog.twitter.com/2015/while-you-were-away-0 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DENIM UPDATEVOOR WINDOWS PHONE VERBETERT LUMIA CAMERA

De Lumia reeks Windows Phone toestellen krijgt een update - zoveel is al een tijdje geweten, Microsoft kondigt het al aan vanaf einde september. En sinds december wordt de nieuwe software ook uitgerold, heel langzaam, met de belofte dat de update in januari voor iedereen beschikbaar zou worden.

Een belofte die het nu waarmaakt. De update is er wel, maar voor sommige providers of toestellen moet je nog even wachten. Ondertussen kunnen we al wel wat informatie geven over wat je in de Denim update vinden zal. Bij GigaOm (1) vind je een filmpje dat het een en ander illustreert.

Zo zal je nieuwe mogelijkheden vinden voor de Corana voice assistent, de tegenhanger van Siri van Apple. Er zijn ook enkele tweaks aan de gebruiksinterface. Je zal bovendien, naast de Live Tiles (de Levende Tegeltjes) ook Live Folders maken, dus mappen waarvan de gewijzigde inhoud getoond wordt in een tegel op je homescreen.  Maar vooral is er de nieuwe Lumia Camera app. Zo is er de Moments capture, die korte filmpjes in 4K opneemt. In de Rich Capture kan je het dynamisch bereik én de hoeveelheid flash aanpassen nadat de fotot genomen werd. Maar vooral het feit dat de snelheid van de Camera app erg verhoogd werd zou belangrijk zijn. Het verwerken van de foto gebeurt op de achtergrond, zodat je foto's kan blijven nemen, zonder telkens te moeten wachten op de verwerking ervan. Meer hierover bij GIgaOm. (1) en Lumia Conversations (2)

http://lumiaconversations.microsoft.com/2015/01/15/lumia-denim-update-coming-way/
https://gigaom.com/2015/01/16/lumia-camera-plays-a-starring-role-in-windows-phone-denim-update/SURFACE HUB: EINDELIJK EEN CONSUMENTENVERSIE VAN DE FUTURISTISCHE SURFACE
Eigenlijk heeft Microsoft het de internaut niet gemakkelijk gemaakt: het heeft de productnaam  Surface gekozen voor twee verschillende soorten toestellen. Enerzijds heb je de Surface, een tablet/laptop met aanraakscherm en in zijn laatste versie ook een stylus. En anderzijds de Surface, het grote scherm met aanraakfuncties dat zo weggelopen lijkt uit SF films.

Wel, van die laatste werd deze week een nieuwe versie voorgesteld: de Surface Hub. Het is maar liefst 84 inch (210 cm!) groot, en van een 4K kwaliteit. In het scherm allerlei sensoren die kunnen ontdekken wie het scherm gebruikt, plus dubbele camera's, een reeks microfoons en luidsprekers.

Het scherm is tegelijk ook computer, met een speciale versie van het nieuwe Windows 10 aan boord waarmee je toegang hebt tot OneNote, Skype en allerlei andere software om in een groep samen te werken. Meer nog: het toestel kan content overnemen van een toestel in de kamer, zoals bij een projector, en die content kan dan bijvoorbeeld gedeeld worden tijdens een conferentiegesprek.

Volgens Venturebeat zijn die conferentiegesprekken dan ook het voornaamste doel van dergelijke Surface schermen: tijdens een vergadering kunnen één of meerdere personen een presentatie geven en tegelijk de content doorsturen naar anderen die aan het gesprek deelnemen, vanuit een andere vergaderzaal of vanop hun eigen computer.

Een filmpje en foto's kan je in het artikel bekijken.  Ook The Verge vermeldt het nieuwe toestel. En Datamation heeft een grondige bespreking van de mogelijke zakelijke toepassingen van deze computer-in-een-scherm .

http://venturebeat.com/2015/01/21/microsoft-announces-surface-hub-an-84-inch-4k-display-with-pen-input-dual-cameras-and-microphone-array/
http://www.theverge.com/2015/1/21/7867585/microsoft-surface-hub-announced
http://www.datamation.com/commentary/surface-hub-and-hololens-changing-the-world-with-windows-10.html?utm_medium=email&utm_campaign=DM_NL_ITMD_20150122_STR1L1&dni=212006760&rni=8150175HOLOLENS: VIRTUELE EN AUGMENTED REALITY IN ÉÉN VIZIER
Eerst moet ons iets van het hart. Het is echt onbegrijpelijk dat, wanneer Apple nog maar de minste update uitbrengt, of een nieuwere versie van een product, de wereldpers maandenlang op voorhand bol staat van geruchten, en dat zelfs de mainstream media, radio en tv, plaats inruimen in hun journaal voor de Apple producten. Wanneer echter Microsoft een echt revolutionair toestel uitbrengt zoals de HoloLens, dan hoor je daar niet veel van. Het kan dan misschien niet trendy zijn om over Microsoft te berichten, maar dit is echt te gek voor woorden.

Dit terzijde. De HoloLens is eigenlijk een holografische computer, gemonteerd in een vizier dat je dus op je hoofd draagt, en volkomen draadloos is. Het is nog maar de eerste versie van dit nieuw soort toestel, maar het is al wel in staat om holografische afbeeldingen weer te geven tegen een achtergrond van échte voorwerpen, op de juiste schaal, en die zelfs laten bewegen.

Dit is een combinatie van virtuele realiteit en augmented realiteit: je ziet extra informatie, je ziet allerlei dingen geprojecteerd, maar je blijft je echte omgeving zien - dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Oculus Rift, waarbij je geheel ondergedompeld wordt in de realiteit die op het scherm weergegeven wordt.

De HoloLens heeft prachtige toepassingen en bij Datamation vonden we enkele daarvan. Een architect bijvoorbeeld kan door het in opbouw zijnde gebouw wandelen met de HoloLens op het hoofd, hij ziet wat er al is, en ziet de plannen geprojecteerd zodat hij meteen kan vergelijken wat er afwijkt van wat er zou moeten zijn. Bovendien kan de architect een levensecht beeld tonen op reële schaal, vooraleer het gebouwd wordt. Een ander voorbeeld: wie een auto wil komen, kan een auto bekijken in de showroom, en dynamisch kleur, opties, afwerking, materiaal zien en zo weten hoe de auto van zijn dromen eruit moet zien.

Maar je kan ook een virtueel venster in een muur projecteren ,en door middel van een camera buitenshuis beslissen of je een venster wil in de muur, en waar.

Voor toerisme biedt de HoloLens eveneens pracht van opportuniteiten. Zo zou je bijvoorbeeld naar je geboorteplek kunnen terugkeren, en een projectie opvragen van hoe het er toen uitzag.

Een voorbeeld dat zeker tot de verbeelding spreekt: een combinatie met telepresence robots - robots die ergens geplaatst worden en die uitvoeren wat jij hen zegt te doen. Je zou zo vanop afstand verre plekken kunnen bezoeken, zelfs Mars, zonder ook maar in een vliegtuig te moeten stappen. Experts kunnen samenwerken met de mensen die op een site zijn bijvoorbeeld. Je begrijpt het: dit opent echt ongelooflijke kansen.

Op verschillende sites kan je de HoloLens in werking zien. Indrukwekkend. En wat nog het meest interessant is, is dat Mirosoft aangekondigd heeft dat het toestel nog dit jaar op de markt komt. Want in het verleden heeft Microsoft heel wat knappe technologie bedacht, en gedemonstreerd, maar zijn er nooit echte toepassingen voor gekomen.
http://www.datamation.com/commentary/surface-hub-and-hololens-changing-the-world-with-windows-10.html?utm_medium=email&utm_campaign=DM_NL_ITMD_20150122_STR1L1&dni=212006760&rni=8150175
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2475581,00.asp
http://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DINSDAG TECH4-DAG: #227: ALS IK IN HET ENGELS SPREEK, VALT HET NIET OP


De heren van het panel (wanneer komt Cindy nog eens terug, of een ander vrouwelijk panellid, zoals Siegried?) bogen zich deze week over de One Plus One telefoon - een toestel dat veel kan, heel mooie specs heeft, en slechts 299 euro kost. Verder werden de vele mooie dingen doorgenomen die op de CES beurs in Las Vegas voorgesteld werden, waarbij de nieuwe Mercedes echt wel de ogen van het panel deed schitteren. Maar is een zelfrijdende auto wel realistisch - en bovenal, willen we dat wel, of zitten we liever zelf achter het stuur?

Verder werden ook de "wearables" besproken die op CES ten tonele gevoerd werden. Ook het Tech45 team heeft de indruk dat de hele Wearables trend eigenlijk aan het uitgroeien is tot gewoon sensoren, die op allerlei plekken geplaatst kunnen worden, en die de basis vormen van het Internet Of Things, het internet van de voorwerpen met internetverbinding, van een gloeilamp tot de ijskast en de thermostaat.

Kortom, weer heel boeiende gesprekken, doorspekt met de nodige humor, te beluisteren in deze aflevering.
http://tech45.eu/2015/01/14/227-als-ik-in-het-engels-spreek-valt-het-niet-op/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-227.mp3Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er is veel verstand voornodig om sommige dingen onbegrijpelijk te vinden
-C. J. Wijnaendts Francken (1864)-

 

De nieuwe oogst


FIREFOX-EXTENSIE: HTTPS EVERYWHERE
Met deze gratis extensie voor de Firefox browser worden websites versleuteld en surf je anoniem op het internet. Duizenden websites worden ondersteund, waaronder Facebook, Wikipedia, Google. Het is een tool van EFF, Electronic Frontier Foundation.Er bestaan ook versies van deze extensie voor Chrome en Opera, voor de verschillende besturingssystemen.
http://www.chip.de/downloads/HTTPS-Everywhere-fuer-Firefox_43521096.html
https://www.eff.org/https-everywhere


FIREFOX-EXTENSIE: NOSCRIPT

Deze extensie zorgt er dan weer voor dat mogelijk gevaarlijke scripts op een website niet uitgevoerd kunnen worden in je Firefox browser. Na installatie verschijnt de extensie als symbool in je browser balk. Standaard is de extensie zo geconfigureerd dat àlle Javascripts tegengehouden werden. Pas na jouw toestemming worden de scripts toegepast. De extensie  blokkeert ook Java-Applets, Flash en Silverlight-animaties, zodat die pas na jouw explicite toestemming uitgevoerd worden.
http://www.chip.de/downloads/NoScript-fuer-Firefox_15563274.html
https://noscript.net/


FIREFOX EXTENSIE: FAST VIDEO DOWNLOAD
Met deze extensie kan je content die normalerwijze enkel in je browser getoond wordt, ook heel simpel downloaden, of het nu gaat om MP3's, QuickTime of Flash. In de nieuwste versie heb je nu ook een Search menu, zodat je nog sneller video's kan vindenop sites zoals YouTube, MySpace, Vimeo of Metacafe.
http://www.chip.de/downloads/Fast-Video-Download_19803279.html
http://vixy.net/


FIREFOX-EXTENSIE: PROXTUBE
ProxTube helpt je om YouTube video's die normalerwijze niet te zien zijn in jouw land, toch te activeren. Om dat te kunnen doen, wordt jouw verbinding perfect legaal via een Amerikaanse Proxy omgeleid, zodat YouTube gelooft dat je je in de VS bevindt.
https://proxtube.com/
http://www.chip.de/downloads/ProxTube-fuer-Firefox_52895105.html


FIREFOX-EXTENSIES: VIDEO DOWNLOADHELPER
Zoals de naam het doet vermoeden, helpt deze extensie je om video's van YouTube en Co te downloaden. Daarbij heb je telkens de keuze om die in verschillende formaten op te slaan. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die de werking van de tool stap voor stap uitlegt.
http://www.chip.de/downloads/Video-DownloadHelper_22542006.html
http://www.downloadhelper.net/


FIREFOX-EXTENSIE: ADBLOCK PLUS

Dit is volgens Chip.de dé populairste extensie voor de Firefox browser. Met deze tool kan je die enerverende pop-ups en reclame op websites weren. Je surft daardoor meer geconcentreerd, en ook sneller.
http://www.chip.de/downloads/Adblock-Plus-fuer-Firefox_22437623.html
https://adblockplus.org/


KALENDER TEMPLATES: OFFICE
Eigenlijk is een kalender enkel... iets dat je zelf heel gemakkelijk zou kunnen printen, vooral omdat je het aan je eigen noden kan aanpassen. Eens je bijvoorbeeld de verjaardagen van vrienden en familie in een template toegevoegd hebt, heb je meteen die gegevens voor de volgende jaren ook.
In een artikel bij MakeUseOf vonden wij tien websites waar je kalender templates vinden kan. En wie zijn wij om jou die templates of sjablonen te onthouden?
Om te beginnen is er natuurlijk Office zelf. Op de Office pagina kan je een hele reeks kalenders vinden - per maand, per jaar, enz. Je kan die gratis downloaden, maar je hebt wel Office of een alternatieve software die met de Office-formaten omkan nodig, om de kalender te printen.
Blader gerust eens door de sjablonen, je zal ongetwijfeld iets naar je smaak en behoefte vinden.
[Taal: ENG / NL]
http://office.microsoft.com/en-001/templates/results.aspx?qu=calendar
http://www.makeuseof.com/tag/10-sites-find-perfect-free-printable-calendar-template-year-long/


KALENDER TEMPLATES: MICROSOFT OFFICE ONLINE

Een andere bron voor kalenders is de gratis ONline Office dienst. Daar vind je een prachtige selectie sjablonen voor elke gelegenheid, voor Excel, PowerPoint en Word. Soms vermelden de thumbnails wel oude datums, maar trek je dat niet aan: de kalenders worden dynamisch aangepast. De kalender kan je gemakkelijk aanpassen. Je kan het template opslaan op je OneDrive en openen met Office Online. Je kan het ook op je desktop opslaan, en bewerken met je eigen Office programma.
https://templates.office.com/templates/Calendars?ui=en-US&rs=en-GB&ad=GB&fromAR=1


KALENDERS OM TE PRINTEN: VERTEX 42
Vertex brengt een gids uit die je alles verteld over Excel, en daarin staat ook een uitgebreide collectie kalender templates voor privé- of zakelijk gebruik. Je hebt verjaardagskalenders, eeuwige kalenders, wekelijkse en maandelijkse templates in portret of landschap vorm, met weken die starten op zondag of maandag... aan jou de keuze!
http://www.vertex42.com/calendars/printable-calendars.htmll


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE NETTIES-WINNAARS/ ISTOIRES


Wanneer je niet op onze nieuwsbrieven geabonneerd bent, heb je misschien ons bericht gemist over de uitslag van de Netties-verkiezing. Het was ook dit jaar weer een erg boeiende wedstrijd, waarin onze jury weer heel knappe sites kon ontdekken. De volledige uitslag kan je lezen op de eerste link. In de volgende weken zullen wij de nominaties een voor een aan je voorstellen in deze rubriek. Om van te genieten!
De grote winnaar was iStoires. Een initiatief van Rosemie Callewaert en ianka fleerackers om mensen nieuwe auteurs te leren kennen.
Onze jury had volgende commentaar: Een literatuur site die nog vaker geüpdate wordt dan een nieuwssite? Dat kan. iStoires bewijst het. Auteurs gebruiken de site als een toonzaal voor hun verhalen, om uitgevers te prikkelen, om hun lezerspubliek te verwennen. Een heerlijke site, erg eenvoudig van lay-out, maar een snoepje voor tussen de oren.
[Taal: NL]
http://www.istoires.be
http://www.netties.be/archief_edities/20150120_resultaat2014.htm


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAYENNE'S FOODBLOG
De tweede plaats in het algemeen klassement. Het onderwerp van deze site: glutenvrij koken, en toch lekker. Een blog van een moeder en huisvrouw die veel tips geeft.
Mooi maar eenvoudig, verzorgd van taal en lay-out.
[Taal:NL]
http://dayennefoodblog.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SYNONIEMEN.NET
Als auteur bemerk je plots dat je teveel een bepaald werkwoord of woord gebruikt hebt. Deze site helpt je om alternatieven te vinden die gelijkaardig zijn.
Deze site behaalde de 3e plaats in het algemeen klassement van onze Netties-verkiezing.
http://www.synoniemen.net


VRIJDAG MULTIMEDIA: SYTYCD
Het is nog een maand wachten voor je de eerste audities van So You Think You Can Dance op VTM ziet, maar tot het zover is kan je al wel audities op het web bekijken, en punten geven. Er is de Top 10 "hot", en de top 10 "not". Sommige prestaties zijn echt indrukwekkend.
[Taal: NL]
http://sytycd.vtm.be/#/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VAN ZWART/WIT NAAR KLEUR

In dit artikel bij Indulgd vind je een reeks oude foto's, oorspronkelijk in zwart/wit, die op een professionele manier ingekleurd werden. Het resultaat is verrassend - niet alleen omdat er erg beroemde foto's zijn die je plots in een ander licht ziet, maar ook omdat die kleur plots foto's veel actueler maakt.
[Taal:---]
http://indulgd.com/realistically-colorized-historical-photos/


VRIJDAG MULTIEDIA: PEGGLE (GAME)
Het opzet van dit game is simpel, gewoon ballen ooien naar kegels. Daarbij moet je enkel de gemarkeerde ballen raken. Maar let op: wanneer je een kegel geraakt hebt, dan wordt die gemarkeerd. Wanneer de bal door de onderkant valt, of wanneer de bal door de vanger opgevangen wordt die onderaan heen en weer loopt, dan pas wordt de kegel verwijderd. Ook wanneer de bal op de kegel blijft plakken, wordt de kegel verwijderd.
http://www.popcap.com/peggle
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  

Len Lavens, de man achter het blog, stopt na 10 jaar met dit blog. In De Standaard is een interview met hem te lezen:
Securityblogger Len Lavens zet na tien jaar een punt achter zijn Belsec-blog. Niet dat er niets meer te schrijven valt. ‘Het ontbreekt dit land al jaren aan middelen en samenwerking om de cyberveiligheid te verbeteren.’
http://www.tijd.be/ondernemen/ict/Overheid_moet_internet_dringend_veiliger_maken.9592005-3127.art


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Microsoft laat nieuwe browser Spartan zien
http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3834724/2015/01/21/Microsoft-laat-nieuwe-browser-Spartan-zien.dhtml
- KPN start prijzenslag mobiel internet
http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3834584/2015/01/21/KPN-start-prijzenslag-mobiel-internet.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Test Tidal: het gemak van streaming met de kwaliteit van een cd 
Vergeet Spotify, muziek in cd-kwaliteit is het nieuwe hebbeding. Vandaag lanceert de streaming muziekdienst Tidal in België met 25 miljoen nummers in ... 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8846/Test-Tidal-het-gemak-van-streaming-met-de-kwaliteit-van-een-cd.html
- Panasonic lanceert Lumix GF7 
De compacte camera met verwisselbare lens richt zich op de casual fotograaf en komt met een handsfree selfiefunctie. De 16 megapixelsensor en Full HD- ... 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8843/Panasonic-lanceert-Lumix-GF7.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Windows 10, een ander economisch model voor Microsoft
https://www.digimedia.be/News/nl/17606/Windows-10.html
- Lumia Gestures: de app om uw Windows Phone te bedienen zonder het scherm aan te raken
https://www.digimedia.be/News/nl/17604/Lumia-Gestures.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- De (on)veiligste paswoorden van 2014
http://computertaal.info/2015/01/22/de-onveiligste-paswoorden-van-2014/
- Screen Reader: Je persoonlijke voorlezer
http://computertaal.info/2015/01/22/screen-reader-je-persoonlijke-voorlezer/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederland staat grootschalig testen zelfrijdende voertuigen toe
http://tweakers.net/nieuws/100996/nederland-staat-grootschalig-testen-zelfrijdende-voertuigen-toe.html
- Tom Kabinet komt met 'all you can eat'-abonnement voor e-books
http://tweakers.net/nieuws/100995/tom-kabinet-komt-met-all-you-can-eat-abonnement-voor-e-books.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Wat als Facebook al in 1995 bestond? (Video)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/wat-als-facebook-al-in-1995-bestond-video/article-normal-527729.html
- Mobistar veroordeeld voor misleidende 4G-reclame
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/mobistar-veroordeeld-voor-misleidende-4g-reclame/article-normal-527679.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- 3 Dingen die Steve Jobs nooit gedaan zou hebben. Maar Apple toch doet:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/3-dingen-die-steve-jobs-nooit-gedaan-zou-hebben-maar-apple-toch-doet
- Google kiest het Belgische Cubigo als 1 van 15 meest beloftevolle start-ups ter wereld
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-kiest-het-belgische-cubigo-als-1-van-15-meest-beloftevolle-start-ups-ter-wereld

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET JE BROWER: FIREFOX

Ook deze week enkele tips over de instellingen die je absoluut eens even moet nakijken in je brower. Bij Firefox moet je volgende opties nakijken.
Bij General
- Beslissen wat de browser doet wanneer hij terug opstart: de voorgaande tabs terug openen, starten met je startpagina (die je hier kan instellen) of met een groep pagina's.
- Bepaal je downloadmap. Wil je dat alles meteen naar die grote map "Downloads" gaat, of wil je voor elk geval apart beslissen?
Bij Tabs
- Zorg dat Open New Windows In A New Tab Instead aangevinkt is; werken met tabs is veel beter dan telkens een nieuw venster, het is veel overzichtelijker.
- Kies ook voor de optie Don't Load Tabs till Selected; heropen je een browser met vele tabblaadjes, dan worden de tabs niet allemaal geladen, pas wanneer je een tab activeert. Dat spaart geheugen en werkt sneller.
Bij Search
- Bepaal je zoekmachine. Kies tussen Google, DuckDuckGo of andere.
Bij Privacy
- Activeer de optie dat je niet getraceerd wil worden("Tell Sites that I donotwant to be tracked")
Bij Security
- Bepaal of je wil dat de browser je paswoorden onthoudt.


SLIMMER WERKEN MET WORD: GEEN AFLEIDING
Ben je aan het werken aan een document, dan wil je geconcentreerd kunnen werken en wil je dus geen afleiding. Maar dat Ribbon met zijn vele buttons zit dan soms wel in de weg. Om die afleiding te vermijden, kan je het Ribbon wegklappen door op het pijltje in het ribbon onderaan rechts te klikken. De ribbon terug openen doe je door een van de titels van de tabblaadjes aan te klikken (Start, Invoegen, ...), en vervolgens het ribbon vast te pinnen met de duimspijker rechts onderaan in de ribbon. Een alternatieve manier is CTRL+F1, dat de ribbon aan en uitzet.
Je kan ook sleutelen aan de opties voor de weergave van de Ribbon: klik daarvoor op het vierkantje met de pijl dat zich naast de optie Help (?) / minimaliseren / Maximaliseren / Sluiten rechts bovenaan van het scherm bevindt. Hier kan je bepalen dat het venster zichzelf automatisch moet verbergen (AutoHide)
http://www.makeuseof.com/tag/10-hidden-microsoft-word-features-will-make-life-easier/


SLIMMER WERKEN MET WORD: GEEN AFLEIDING (2)

Wil je rustig kunnen lezen, dan is er ook nog de optie Distraction Free Reading. Deze modus is eigenlijk vooral voor tablets ontworpen met hun aanraakscherm, maar werkt ook prima op gewone laptops. Je activeert deze modus met ALT+W-F (dus: druk de alt-toets, de W en F tegelijkertijd indrukken).
Een andere manier om dit op te roepen:
- In het Ribbon kies je Beeld / Leesmodus
- in de statusbalk heb je rechts onderaan de button met het boekje, die voor de Leesmodus staat.
Je kan in deze modus dubbeltikken met je vinger of dubbeklikken met je muis om in te zoomen, of om afbeeldingen, tabellen, statistieken op volledig scherm te zetten.
http://www.makeuseof.com/tag/10-hidden-microsoft-word-features-will-make-life-easier/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GOOGLE PASSWORD DECRYPTOR

Windows XP/Vista/7/8 - 2,0 MB - freeware
Deze tool gaat in alle programma's die je Google inlog lokaal op je computer bewaard hebben, op zoek naar je inlog en paswoord. Daartoe behoren Picasa, Gmail Notifier, Opera, Firefox, IE. Het resultaat wordt in een lijst gestopt, die je kan exporteren als txt, html, csf of xml bestand.
http://www.chip.de/downloads/Google-Password-Decryptor_75585014.html
http://securityxploded.com/googlepassworddecryptor.php


PICK IPHONE APP
iPhone - 6,1 MB - freeware
Deze gratis app zou je moeten helpen om snel en simpel een tijdstip voor ontmoeting af te spreken met vrienden of collega's. De voorstellen voor de afspraak worden met de verschillende deelnemers automatisch gesynchroniseerd, zodat het duidelijk wordt wat het beste moment is.
http://www.pick.co/
http://www.chip.de/downloads/Pick-iPhone-App_75647248.html


EXECUTEDPROGRAMLIST: WELKE PROGRAMMA'S?
Windows XP/Vista/7/8 - 0,05 MB - freeware
Dit progje geeft je een lijst met alle .exe bestanden op je computer die momenteel geactiveerd zijn. Je zal zeggen: dat kan je toch ook via de Task Manager (CTRL+ALT+DEL) te weten komen? Deze tool doet het echter veel gedetailleerder, zodat je weet welke data bij welke tool behoren.
http://www.chip.de/downloads/ExecutedProgramsList_75739150.html
http://www.nirsoft.net/utils/executed_programs_list.html


AIRDROID: VANOP JE DESKTOP JE ANDROID BEDIENEN


Windows XP/Vista/7/8 - 8,4 MB - freeware
Met dit progje kan je je Android smartphone besturen vanop je Windows PC, en heb je zelfs toegang tot zo goed als alle functies van de smartphone. Bij Chip.de vind je een fotoreportage over hoe je met de tool werken moet.
http://www.chip.de/downloads/AirDroid_74739799.html
http://airdroid.com/en/


STREAMUS: MUZIEK STREAMEN VANUIT JE BROWSER
Windows/Linux /MacOS
Streamus is een extensie voor de Chromebrowser, die hem omvormt tot een dienst om muziek te streamen. Video's toevoegen tot Streames is heel simpel, en het maakt het bookmarken van youTube filmpjes zelfs overbodig. Je kan bovendien nieuwe muziek ontdekken, dor de Stream Radio te activeren.
https://streamus.com/


PP JAILBREAK VOOR IOS
Mac OS - 4,4 MB- freeware
Met dit progje kan je je iPhone, iPod Touch en iPad jailbreaken via je Mac OS. Alhoewel het nog de vraag is waarom je dat zou willen doen. Vooral omdat je door je toestel te jailbreaken je waarborg verbreekt..
http://www.chip.de/downloads/PP-Jailbreak-fuer-iOS-8.1.2-Mac-OS-X_75766633.html
http://en.pangu.io/


LASTPASS NU OOK VOOR MAC
De wachtwoord manager Lastpass heeft nu ook een versie uitgebracht voor de Mac. Die bevat Quick Search, controles op beveiliging, en offline toegang tot de tool. Want ja, je hebt niet altijd een internetverbinding!
TechCrunch maakte een uitgebreide bespreking van de tool. De dienst is gratis, maar je kan ook upgraden naar een abonnement van 12 dollar per jaar, wat je recht geeft op tech-support en multi-factor authenticatie.
http://techcrunch.com/2015/01/20/lastpass-launches-a-native-password-manager-for-mac-offering-quick-search-security-checks-and-offline-access/


CHROME 40 VOOR IOS
Google bracht deze week Chrome40 uit voor iOS, en je kan de browser meteen downloaden in de App Store.
Venturebeat bekeek deze versie van de Chrome browser reeds, en kwam tot de vaststelling dat het meest opvallende de vormgeving is: deze browser heeft nu ook de zogeheten Material Design.  en verder ondersteunt de browser Handoff, waarbij je een taak op het ene toestel kan beginnen, en verderzetten op een ander toestel in je nabijheid. Het vereist wel OS X Yosemite en iOS8 op de toestellen. Je kan dus van je iPhone naar de iPad of naar je Mac gaan. Meer bij Venturebeat.
https://itunes.apple.com/ca/app/chrome-web-browser-by-google/id535886823
http://venturebeat.com/2015/01/20/chrome-40-for-ios-arrives-with-material-design-handoff-support-to-your-default-browser-on-os-x/


VRIJDAG APPDAG: DROPBOX VOOR WINDOWS PHONE
Eindelijk is het zover: nu is er ook een versie van de handige tool om bestanden te delen via een virtuele harde schijf, Dropbox, voor Windows Phone en tablets. De app bevat alle functies die je kan verwachten, zoals automatische back-up van de foto's op je smartphone, favoriete bestanden zowel online als offline toegankelijk, en ondersteuning voor meerdere accounts voor wie bijvoorbeeld een account voor het werk en eentje voor privé heeft.
http://www.windowsphone.com/s?appid=47e5340d-945f-494e-b113-b16121aeb8f8
http://thenextweb.com/apps/2015/01/22/dropbox-windows-phone-arrived/


VRIJDAG APPDAG: WHATSAPP NU OOK VOOR HET WEB
Nog een app waarbij je "eindelijk!" zal roepen. Want voortaan is er ook een webversie van Whatsapp, het heerlijk goedkope alternatief voor sms .
Handig, want op het scherm van je laptop heb je toch nog altijd meer ruimte dan op je telefoon, en zo kan je bijvoorbeeld de gesprekken in een handig overzicht bekijken.
Om je browser te verbinden met de Whatsapp op je telefoon, ga je naar onderstaand adres in je Google Chrome browser. Je ziet daar een QR code. Scan die code in met je Whatsapp op je mobiele telefoon. En klaar ben je! Er werd nu een verbinding gelegd tussen je WhatsApp op je telefoon, en de webapp. . Voor iOS gebruikers kunnen de mensen van Whatsapp nog geen versie aanbieden "vanwege platformbeperkingen van Apple".
htEersttp://blog.whatsapp.com/614/WhatsApp-Web
https://web.whatsapp.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als gij standbeelden neerhaalt, bewaar dan het voetstuk: het kan van pas komen.
-Stanislaw Jerzy Lec (1909)-