DE NETTIES-VERKIEZING:
het hoe en waarom


Eerst even het waarom uitleggen. Traditioneel worden tegen het einde van het jaar verkiezingen gehouden in allerlei categorieën, ook op internet-gebied. Dat daarbij altijd (dezelfde) grote sites met de prijzen gaan lopen, was de Netties-redactie al jaren een doorn in het oog.

Daarom werd in het jaar 2008 voor het eerst besloten onze eigen verkiezing te houden, die de nadruk moet leggen op privé-initiatief. Enkel kleinschalige projecten komen in aanmerking voor nominatie en selectie.

De respons was erg positief, en de lezers én de bekroonde sites reageerden erg enthousiast. Dankzij gulle sponsors en de fantastische medewerkers van PR-bedrijven konden wij vaak erg mooie prijzen aan  de winnaars overhandigen.

Een geslaagd initiatief dus, dat ondertussen tot traditie uitgegroeid is. Ook einde 2014 deden wij daarom een beroep op de lezers om hun favoriete websites, apps en podcasts te nomineren, Nederlandstalig, gemaakt door een klein bedrijf of privé-personen.

Afgaande op de reacties moesten wij vaststellen dat er nog altijd wel websites genomineerd worden die aan deze categorie voldoen, maar dat het heel moeilijk is om apps te vinden die niet door grotere bedrijven gemaakt zijn.

Daarom vroegen wij aan de jury, nadat wij hen de lijst met nominaties doorgegeven hadden, om voor de categorie websites nog altijd de vereiste "privé-initiatief" (dus door een privépersoon of een klein bedrijf gemaakt) te handhaven, maar voor de apps deze vereiste te laten vallen: ook grote bedrijven kwamen in aanmerking voor deze verkiezing.

Voor de podcasts kwam er, buiten Tech45, geen enkele nominatie binnen - het fenomeen lijkt toch niet zo populair te zijn bij onze lezers. Wij hebben daarom besloten om deze podcast tot winnaar uit te roepen: de Tech45 podcast is steengoed, trouw elke week op post, professioneel gemaakt, met altijd verrassende inhoud en heel veel humor!

Het resultaat vindt u hiernaast weer. Het doet ons groot plezier om te moeten vaststellen dat alle juryleden eensgezind waren over de winnaar. En ook dit jaar waren er weer pareltjes bij, onontdekte schatten die dankzij deze verkiezing misschien de aandacht krijgen die zij verdienen.

Gelukwensen aan de winnaars, en hartelijke dank aan de lezers die hun favoriete sites en apps genomineed hebben - en natuurlijk aan onze jury, voor hun deskundig oordeel!


Dit jaar worden de prijzen als volgt verdeeld:

- in de categorie "websites"
* de winnaar in de algemene rangschikking

* de winnaar in de categorie Nut voor de Gemeenschap
* de winnaar in de categorie Originaliteit
* de winnaar in de categorie Lay-out


- in de categorie "podcasts":
de winnaar

- in de categorie "apps": de winnaar,  maar omdat het grote bedrijven zijn die de apps ontwikkeld hebben krijgen zij enkel een symbolische prijs, zodat wij de "echte" prijzen aan de privépersonen en kleine bedrijven kunnen schenken.


Ter herinnering:
de spelregels van de verkiezing


De verkiezing verloopt als volgt. Onze lezers nomineren hun favoriete sites. Onze deskundige jury beoordeelt deze sites op nut voor de gemeenschap, originaliteit van het idee, en lay-out.

Want dat is wat wij willen bekronen: mensen die zelf een initiatief nemen, dat de hele gemeenschap ten goede moet komen.Wij noemden deze verkiezing de NETTIES- verkiezing:

N Nederlandstalig
E Eigen project
T Taalvaardig
T Taakgericht
I Innovatief
E Ergonomisch
S Stijlvol


Met andere woorden: voor deze verkiezing komen enkel sites in aanmerking die voldoen aan volgende criteria:

- Nederlandstalig

- Geen vertaling van een buitenlands concept naar Nederland/Vlaanderen, en ook geen website van een grote uitgever; de voorrang wordt gegeven aan sites die gemaakt zijn door gewone mensen of kleine bedrijven

- Verzorgde taal

- Nut hebben voor de gemeenschap (dus niet een site die enkel reclame maakt voor zichzelf)

- Vernieuwend is (sites die in het verleden meegedaan hebben, komen enkel in aanmerking indien zij iets echt vernieuwend aan de site toegevoegd hebben)

- Gebruiksvriendelijk is, en bij voorkeur ook voor mensen met een visuele handicap

- Een verzorgde lay-out hebben


De uitslagen van de vorige jaren vindt u hier:
Jaar 2008
Jaar 2009
Jaar 2010
Jaar 2011
Jaar 2012
Jaar 2013


Deze verkiezing zou niet kunnen bestaan, als wij niet de steun hadden van onze vele lezers, de jury, en de PR agentschappen die gezorgd hebben voor leuke prijzen!


Onze juryHet vele werk werd natuurlijk gedaan door onze deskundige jury, die de sites bezocht en testte. Zij zijn:


- Nancy Verbrugghe
Een erg warme persoonlijkheid, die weet wat werkt op het internet en wat niet. Haar beoordeling van websites is vlijmscherp, maar perfect gefundeerd.

- Peter D'Hollander
Uitgever van het computermagazine Computertaal.info en auteur van verschillende boeken. Als ervaren internaut kan hij de waarde van een website perfect inschatten.

- Eddy De Pauw
Al jaren trouwe lezer van dit e-zine, staat altijd klaar met suggesties en tips. Hij bekijkt de sites vooral op hun praktisch nut.

- Paul Liekens
De man die voor Netties heel wat producten uitgetest heeft, en met zijn scherp verstand perfect in staat is om marketing en andere ballonnetjes te doorprikken. Als hij het goed vindt, is het ook goed!

- Hilde van Gool
Eindredactrice van dit e-zine, voor wie teksten en verzorgde taal belangrijker zijn dan de lay-out. Maar als beiden gecombineerd kunnen worden, is dat natuurlijk een plus!De nominaties
http://users.telenet.be/beertjesfotosite/Beertjessite/
http://www.belgiumdigital.com/bdvzw/
http://www.belgiumdigital.be
http://www.beterspellen.nl/website/index.php?pag=4
http://www.breekpunt.nl/
http://www.calorielijst.nl
https://www.dagtickets.be/
http://dayennefoodblog.com/a
http://www.deredactie.be
http://www.mijnwoordenboek.nl/dialecten/index.php?provincie=west-vlaanderen
http://www.encyclopedoe.nl/
http://www.eznc.org/primosite/show.do?ctx=25145,25148&anav=25224
http://expattvvlaanderen.blogspot.be/
http://www.express.be
http://kwanten.home.xs4all.nl/nedindex.htm
htttp://www.haikuforismen.nl
http://www.hoorspelen.eu/
http://www.istoires.be
http://www.krantenkoppen.be/
http://www.leejoo.nl/
http://www.mediamonkey.be
http://www.meteovista.be
http://users.telenet.be/WebsitePat/index.html
http://www.route.nl
http://scratch.mit.edu/
http://www.synoniemen.net
http://www.volksverhalenbank.be/
http://www.wandelpad.nl/
http://www.wattedoen.be/
http://www.whiskywithfriends.be/De apps
De lezers die nomineerden:


Dit jaar danken wij de volgende lezers voor het aanbrengen van sites:
Eddy De Pauw
Pat
Francis Vissers
Wim Daisy
Marc Geys
Martin Hokke
Jan Van Reeth
Atty van Delden
R. Callewaert
Wim Leurink
Joachim VerplanckeNeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg

Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


Wij danken de vele mensen die nu 

of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de weekNeTTieSNETTIES Verkiezing

Beste Nederlandstalige website 2014 (privé-initiatief)
Algemene Rangschikking
Winnaar


iStoires

Wat:Ja, heus, een literatuursite. Een initiatief van Rosemie Callewaert en ianka fleerackers om mensen nieuwe auteurs te leren kennen. En omdat de makers van de site zich bewust zijn van de kortstondige aandacht van de lezer, van zijn jachtige leven, wordt er netjes bij elk stuk vermeld hoeveel minuten het lezen ervan vergt!

Wij stelden de volgende vragen aan de makers: 


Wie maakte de site?  De personen achter iStoires.be zijn te vinden op: http://istoires.be/paginas/2-over-istoires
iStoires.be is één van de projecten van de start-up http://istoires.com van ianka fleerackers en Rosemie Callewaert. De ambitie is om verhalen op originele manieren bij een breder publiek te brengen.
De founders vonden elkaar in hun gedeelde passie voor nieuwe media en verhalen.


Hoe ontstond het idee voor de site? 1) het idee kadert in de ambities van istoires.com.
2) Wat we doen, is altijd vanuit de overtuigingen die we samengevat hebben in een manifest http://istoires.com/manifest/.
3) De keuze voor korte verhalen heeft o.a. te maken met het feit dat deze vorm past bij de tijdsgeest. Zie http://istoires.com/renaissance-van-het-korte-verhaal/
4) iStoires.be als online platform is gegroeid vanuit de overtuiging dat digitaal lezen meer is dan het lezen van e-boeken. E-boeken werpen voor een breed publiek nog altijd heel wat drempels op. iStoires.be was bij de lancering op 1 mei 2013 één van de eerste sites die resoluut kiest voor fictie die net zoals longreads gelezen kan worden in de browser op diverse (mobiele) toestellen.  Het gebruik van de website wordt voortdurend gescreend, deze data en feedback van eindgebruikers zijn input om de leeservaring te verbeteren.
5) iStoires.be is opgezet vanuit de constatatie dat bekende auteurs vaak niet of weinig online aanwezig zijn. Door hen een verhaal- en auteurspagina te geven op iStoires.be kunnen ze online gevonden worden en maken we via iStoires promotie voor hun andere werk via doorverwijzingen naar hun boeken. Daarom werken we op dit moment enkel samen met reeds publicerende auteurs.

En wat met de toekomst? Hoe ziet u de verdere evolutie van de site, zijn er nog ontwikkelingen gepland?
-> Inhoudelijke verbreding door meer auteurs en meer verhalen te brengen.
-> internationale uitstraling door vertalingen van verhalen te publiceren
-> vormelijke verbeteringen door de leeservaring te blijven optimaliseren

Commentaar van onze jury:
Peter:
Eenvoud, zoals het hoort. Alsof je een boek vast hebt, maar dan digitaal.
Hilde: Een literatuur site die nog vaker geüpdate wordt dan een nieuwssite? Dat kan. iStoires bewijst het. Auteurs gebruiken de site als een toonzaal voor hun verhalen, om uitgevers te prikkelen, om hun lezerspubliek te verwennen. Een heerlijke site, erg eenvoudig van lay-out, maar een snoepje voor tussen de oren.

Algemene score:96
Nut voor de gemeenschap: 32
Originaliteit van het idee:31
Lay-out: 33
Totaal punten: 96

2e plaats: Dayenne Foodblog (zie verder: winnaar Originaliteit)
3e plaats: Synoniemennet
(Jury: de vormgeving is simpel, maar doeltreffend. Er wordt wel gebruik gemaakt van automatische scripts en algoritmes, maar die zijn goed gemaakt, zodat je bij je trefwoord de juiste antwoorden vindt.)
Categorie Websites
Nut voor de gemeenschap
Winnaar
BeertjessiteWat: Een site boordevol tips voor fotografen.

Commentaar van onze jury:
Nancy:Zeer volledige site, must voor elke beginnend fotograaf
Eddy: leerlijk en nuttig voor beginners

Peter:
Mooie site met misschien iets te veel onderdelen.
Hilde: Een van die sites waarbij het gebrek aan een flashy lay-out ruimschoots goed gemaakt wordt door de degelijke informatie die je er vindt. In dit geval is het de (beginnende) fotograaf die profijt kan halen van de ontelbare tips op de site. Ook hoe je, na het maken van een foto, die via een speciaal effect kan bewerken in Photoshop.


Nut voor de gemeenschap: 33
Originaliteit van het idee: 29
Lay-out: 25
Totaal Punten:87

2e plaats: Istoires (zie boven)
3e plaats (ex aequo)
   Breekpunt 
(Jury: Handige site met veel tips)
   Dialecten
(Jury: Vorig jaar verhuisd naar West Vlaanderen om alhier m’n laatste jaren (decennia) te slijten.
Dus als je geconfronteerd wordt met zinnen als: “drisn ruutuut, en os trint trint trin”... wat zoveel wil zeggen als: er is ‘n ruit uit, en als het regent, regent het erin...
Op zulk ogenblik lach je absoluut niet, maar ben je blij dat er een site bestaat met alle dialecten van welk dorp ook, van alle Vlaamse provincies)

   Meteovista
(Jury:
Gaat het regenen, bliksemen enonweren, of gaat de bui overdrijven? Deze website vertelt het je, heel nauwkeurig, en hij zit er niet vaak naast. Het enige wat je moet weten is dat "smos" of mierregen niet echt als regen meetelt op de raders… alhoewel je er toch flink nat van kan worden!)
   Synoniemen.net
(Jury:
Als auteur bemerk je plots dat je teveel een bepaald werkwoord of woord gebruikt hebt. Deze site helpt je om alternatieven te vinden die gelijkaardig zijn.)

Originaliteit van het idee
Winnaar
Dayenne Foodblog


Wat:Glutenvrij koken, en toch lekker. Een blog van een moeder en huisvrouw die veel tips geeft.

Wij stelden de volgende vragen aan de makers:
 
Kan je je even voorstellen - wie zijn de personen die de site gemaakt hebben?
Ik ben Dayenne Bos (natuurvoedingsadviseur en voeding- en suppletietherapeut) en onder het motto “Het hele gezin vrij van gluten, koemelk en geraffineerde suiker!!” deel ik mijn gezonde maar vooral ook lekkere recepten op Dayenne's Food Blog. Mijn uitgangspunt is dat iedereen gemakkelijk, snel en niet al te dure gezonde gerechten moet kunnen maken.
 
Hoe ontstond het idee voor de site?
Al jarenlang had ik vage gezondheidsklachten en kon ik heftig op bepaalde voedingsmiddelen reageren. Ik besloot zo'n anderhalf jaar geleden het roer om te gooien en meer natuurlijke producten te eten, ook ging ik de opleiding tot Natuurvoedingsadviseur volgen. Tijdens die opleiding maakte ik kennis met de orthomoleculaire voedingsleer en omdat steeds meer vriendinnen en familieleden benieuwd waren naar de recepten van de lekkere en gezonde gerechten die ik ze voorzette, besloot ik mijn recepten te gaan delen op een blog.
 
Hoe zie je de verdere evolutie van de site? Zijn er nog verdere ontwikkelingen gepland?
Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat ik steeds meer mensen inspireer tot gezond(er) eten en ben dan ook nog lang niet klaar met mijn pleidooi voor natuurlijke en onbewerkte voeding. Recentelijk heb ik Gezond! geschreven, een (kook)boek dat je leert hoe je met volwaardig natuurvoedsel een goede gezondheid kunt bereiken en in stand kunt houden. Het is een waardevol hulpmiddel dat je helpt om bewuste voedingskeuzes te maken. Naast de basisbeginselen over gezonde voeding bevat het praktische tips en vele recepten, allen vrij van gluten, koemelk en geraffineerde suikers. 100% puur, eerlijk, lekker en gezond! Hopelijk komt Gezond! dit voorjaar uit en op dit moment ben ik druk bezig mijn blog in de stijl van de blog te vernieuwen, zodat een mooie 'huisstijl' ontstaat, in lijn met het boek. Ook wil ik dit jaar weer workshops gaan geven en een menu op de site inbouwen, waar je straks heel gemakkelijk week menu's kan samenstellen

Commentaar van de jury:
Nancy: Voor mij de winnaar!


Originaliteit van het idee: 31
Nut voor de gemeenschap: 30
Lay-out:
31
Totaal punten:
92

2e en 3e plaats (ex-aequo)
 
Volksverhalen
(Jury: Een site die enorm interessant is, een schat aan informatie bevat over volksverhalen en legendes. Bovendien is er een prachtige zoekmachine waar je kan zoeken op thema, provincie, en periode. Voor al wie interesse heeft voor volksverhalen is dit een must! ... Volksverhalen worden ook vandaag nog altijd verder verteld. Alleen gebeurt het niet meer mondeling, maar via internet.
   Istoires
(zie boven)


Lay-out van de website

Winnaar
Istoires
(zie boven)

2e plaats: Dayenne Foodblog (zie boven)
3e plaats: Encyclopedoe
(Jury: Wetenschappen populairder maken onder de kinderen is iets wat we enkel kunnen toejuichen. Er zouden meer dan deze sites zijn - eenvoudig, leuk en gericht op onze toekomst!)De beste Nederlandstalige podcast

Winnaar: Tech45

Opmerking: er werd slechts één podcast genomineerd. Helaas blijft het genre "podcast" voor vele lezers tamelijk onbekend. Wat niets afdoet van de kwaliteiten van de genomineerde podcast, die we vol overtuiging de beste Tech-podcast van Vlaanderen mogen noemen.

De Beste Nederlandstalige app
Winnaar: Radioplus


Opmerking: omdat onze lezers geen of weinig apps kennen die het initiatief zijn van een privépersoon of klein bedrijf, en enkel apps nomineerden van grotere uitgevers, vroegen wij aan onze juryleden om dit criterium te laten vallen, en gewoon rekening te houden met lay-out, nut en originaliteit vande app. Dit is het resultaat:

Beste Nederlandstalige app 2014

Winnaar: Radioplus

Wat: Radiospeler van de VRT waarmee je op één centrale plek alle zenders van de Vlaamse Openbare Omroep kan beluisteren, ook herbeluisteren on demand, en zelfs kan deelnemen aan podcast. Naast de app voor iOS en voor Android is er ook een website.
Jury: Sterke verbetering!
 

Voor de algemene winnaar, iStoires

Een Evohome van Honeywell

Het Evohome-systeem biedt extra gemak en comfort, vooral als je regelmatig andere kamers dan de woonkamer wil verwarmen en je - op afstand - alvast kamers wilt voorverwarmen.
Evohome is de slimme zoneregeling voor elk verwarmingssysteem, die je altijd controle geeft over jouw verwarmingssysteem, waar je ook bent.
Het centrale punt, het Evohome bedienpaneel waarmee je de temperatuur kan bepalen in elke kamer van je huis, kan je ook via je Pebble-smartwatch besturen.
Bovendien kan je de Evohome nu ook met de IFTT app gebruiken (If This Then That). Met het Evhohome channel kan je de Evohome met 134 verschillende connected proucten en diensten koppelen.

(Winkelwaarde: 299 euro)

(Wij danken het team van LVT Benelux en Honeywell voor het ter beschikking stellen van deze prijs)Onder de 1e plaats bij de websites (algemene rangschikking, beste website nut voor het algemeen, beste website originaliteit, beste website lay-out) en de 1e plaats bij de podcasts worden volgende prijzen verdeeld:

Vijf pakketten office 365 Personal


Office 365 Personal biedt u volledig geïnstalleerde Office-toepassingen(zoals Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote). Met de 1 Tb extra onlineopslag van Office 365 Personal in combinatie met OneDrive hebt u altijd uw belangrijke documenten en foto's bij. Deze zijn altijd up-to-date, of u ze nu maakt, bewerkt of deelt op uw pc, Mac, iPad, Windows-tablet of smartphone. Met één klik kunt u bestanden delen (ook grote bestanden) door iemand een koppeling of een bestand te sturen, of door ze op Facebook te publiceren. De services van Office 365 worden constant verbeterd en u krijgt de laatste verbeteringen automatisch bij uw abonnement

(Wij danken het team van Quadrant Communications en Microsoft voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)

********
Opslagmedia van Kingston
Een Kingston Data Traveler microDuo 3.0Extra opslaggeheugen dat bijzonder geschikt is voor smartphones en tablets, omwille van zijn kleine vormgeving. Je kan snel foto's, bestanden en video's overzetten van en naar je computer. Deze stick heeft een capaciteit van 16 GB, maar er zijn ook versies van 32 en 64 GB.

Een Kingston DataTraveler 101 G3 16 GBCompact, stijlvol en handig, een USB 3.0 flash drive verkrijgbaar in verschillende kleuren afhankelijk van de capaciteit.


De Mobile Lite maakt zijn eigen Wi-Fi signaal zodat je meerdere films tegelijkertijd kan streamen naar verschillende toestellen. Je kan foto's posten en delen op de sociale media via WiFi. Bovendien kan je het apparaat gebruiken als een extra batterij: met de MobileLite kan je je smartphone tot 2 keer herladen vanuit een volledig geladen batterij.

(Wij danken het team van LewisPR en Kingston voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)

*****

3 pakketten Bullguard Internet Security 2015
De beste bescherming tegen allerlei malware, supersnel en performant, met automatische scans van je pc. Bullguard zorgt ervoor dat ongewenste software jouw computer niet kan wegkapen.

(Met dank aan het team van LewisPR voor het ter beschikking stellen van de prijzen)

***

Leuke spullen van Philps - hun A-team!


Philips USB Battery Pack, een draadloze oplader die al je mobiele toestellen snel kan opladen. Met de twee USB poorten kan je tegelijkertijd je tablet en smartphoen herladen. (€39,99)

Philips Value back batterijen - 24 batterijen Power Alkaline batterijen AAA of 32 batterijen Power Alkaline AA(€29,99)

Philips TV Cleaner - want je mag dan wel een pracht van een tv hebben, het scherm moet ook netjes zijn! (€ 17,99)

Philips LED Zaklamp - een ware krachtpatser, een van de krachtigste zaklampen op demarkt. (€39,99)

(Met dank aan het team van PilipiliCommunications  en Philips voor het ter beschikking stellen van deze prijzen)s

Onze dank aan de vele lezers die de websites genomineerd hebben, aan de juryleden voor hun vele werk, en uiteraard ook aan de sponsors.


NeTTies e-zine

p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg

E-Mail: NeTTies@netties.be
Website: http://www.netties.be

Verantwoordelijke uitgever: 
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25/28.71