Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/1/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 885 van 10/1/2015Gegroet lezer,

Een trieste week, waarin het woord "terrorisme" pas echt een betekenis kreeg voor velen. Er werd inderdaad angst gezaaid, de zekerheden van het leven zijn niet meer. Wellicht heerst bij u hetzelfde gevoel als na 9/11, dat het nergens nog veilig is, dat publieke plaatsen best vermeden worden. Maar u mag niet aan dat gevoel toegeven, het mag uw leven niet gaan overheersen, want dan hebt u gewoon geen leven meer. Hoe het dan verder moet, met onze maatschappij, met onze wereld? Geen enkele wereldleider, religieus of politiek, weet het nog. We kunnen alleen hopen dat de waanzin niet wint.

Alhoewel de gebeurtenissen in en rond Parijs deze week op de voorgrond stonden, stond de wereld niet stil. Deze week viel er veel nieuws te melden uit de CES-Beurs, en dat hebben we dan ook gedaan. De grote trends zijn de wearable en nieuwe vormen van computing.

Veel leesplezier gewenst - en "bij leven en welzijn" tot volgende week - een wens die nog nooit zo hartsgrondig gemeend was.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.2014: HET JAAR VAN DE (GELDBEWUSTE) HACKERS

Het mag gezegd worden: verleden jaar was echt een jaar dat hackers enorme schade toebrachten aan bedrijven. Het meest bekende geval was natuurlijk Sony, dat eerst zijn bedrijfsnetwerk plat zag gaan, en waar het personeel zich bij wijze van spreken met pen en papier moest behelpen en uit pure armoe... de eigen Sony smartphones verving door... Blackberry toestellen, omdat die blijkbaar toch iets veiliger waren.

En daarna volgde een hack van het Sony PlayStation Netwerk, maar ook van het gaming netwerk van Microsoft,  waardoor gamers een tijdlang geen toegang hadden tot hun favoriete games. Wie de eerste hack uitgevoerd had is nog altijd niet duidelijk - hackers uit Noord-Korea, al dan niet met steun en medeweten van de overheid aldaar, ontevreden Sony werknemers, of hackers uit op geld. Feit is in elk geval dat het twee verschillende hackers of hackergroepen zijn; Guardians of Peace voor de bedrijfshack, Lizard Squad voor het PlayStation Netwerk.

Over die laatste groep valt nieuws te melden: de Britse politie heeft naar eigen zeggen een Lizard Squad hacker gearresteerd nadat een speciale afdeling van de politie zijn huis binnenviel.  De jongeman van 22 is ondertussen vrij op borgtocht. (1)

Ondertussen heeft Sony aan de gamers een vergoeding aangeboden, om het goed te maken dat PSN onbereikbaar was op toch een belangrijke dag - Kerstmis nota bene. De gamers krijgen vijf dagen extra voor hun PlaysStation abonnement. En elk lid krijgt een code, waarmee hij eenmalig een korting van 10% krijgt bij een aankoop. (2)

In 2014 manifesteerde zich het kwalijke fenomeen dat hacks niet langer zomaar "voor de fun" uitgevoerd werden, maar wel degelijk met geldelijk gewin voor ogen. Blackmail dus. Hackers dringen netwerken binnen, stelen informatie, en bedreigen bedrijven: betaal ons, of we gooien die informatie op het internet.

In eigen land heeft een hacker die zich Rex Mundi noemt, zich gespecialiseerd in deze praktijken. Hij heeft zich in de netwerken van verschillende bedrijven ingewurmd, en heeft vlak na Nieuwjaar persoonlijke informatie van heel wat Belgische burgers op het internet gezet. Gelukkig, zo schrijft De Tijd, kan niet iedereen die zomaar bekijken, en staat die op het "Darknet". (3) Maar dat is juist de plek waar allerlei schimmige figuren ronddwalen, die ongetwijfeld dankbaar gebruik zullen maken van die data voor allerlei onfrisse praktijken - identiteitsdiefstal, fraude, enz. Het is trouwens Len Lavens van het Belsec Security Blog die aan De Tijd gesignaleerd heeft dat deze gegevens er te bekijken vallen; Lavens is, naar onze mening, een van de knapste koppen op vlak van beveiliging en het ontdekken van veiligheidslekken. Hij wendt echter zijn kracht op een positieve manier aan, en werkt vaak samen met anderen oom problemen op te lossen. Iets wat van die Rex Mundi niet gezegd kan worden...
http://www.dailydot.com/crime/lizard-squad-vinnie-omari-arrested/
http://venturebeat.com/2015/01/01/heres-how-sony-is-going-to-make-up-for-the-psn-outage/
http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=newssearch&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCIQ-AsoBDAA&url=http%3A%2F%2Fwww.techzine.nl%2Fnieuws%2F40316%2Fgestolen-data-van-duizenden-nederlanders-en-belgen-openbaar-gemaakt.html
http://belsec.skynetblogs.beMONTBLANC BRENGT EEN E-STRAP LIJN UIT

Wanneer je als fabrikant heel sterk bent in het maken van heel goede uurwerken, dan zit je natuurlijk verveeld met de trend van de smart watches - digitale toestellen die je weliswaar om je pols draagt, maar die helemaal niets meer te maken hebben met het tonen van het uur. In tegendeel zelfs: bij de meeste van deze "wearables" heb je zelfs de grootste moeite om het uur te kunnen lezen. Je moet het scherm van het toestel aanraken of je pols draaien vooraleer je het lezen kan, en bij hel zonlicht of 's nachts is het helemaal een probleem...

Montblanc heeft nu een slimme oplossing gevonden, een tussenstap voor de wearable. In plaats vandigitale technologie in het uurwerk te stoppen, laat Montblanc zijn stijlvolle uurwerken voor wat ze zijn, maar stopt de technologie in de uurwerkbandjes, die dan e-Straps worden. Zij brengen meldingen van je smartphone, bevatten onder andere een activiteitstracker en een Find-Me functie. Via Bluetooth Low Energy wordt contact gelegd met bepaalde (niet alle dus) Android en iOS smartphones. De meldingen verschijnen echter NIET op je uurwerk, wel op een scherm dat als het ware de sluiting van het bandje vormt, en zich dus aan de binnenzijde van je pols bevindt. Je kan daar dus sms berichten lezen, status updates, zien wie er je opbelt.

Qua activiteitentracker zit er ook een stappenteller in, wordt geteld hoeveel calorieën je verbandn hebt, en hoeveel afstand je afgelegd hebt. Er hoort ook een smartphone app bij, die je vorderingen na verloop van tijd in kaart brengt.

Maar wacht, er is meer. Je kan vanuit de e-Strap je telefoon bedienen: de camera (tik op het bandje, en je phone maakt een foto), je kan je smartphone terugvinden, en je kan je muziek bedienen. De batterij zou 5 dagen mee gaan, een hele verademing tegenover andere smart watches. En het mooie is: wanneer de batterij van de e-Strap leeg is, kan je nog altijd het uur zien!

Op de CES beurs wordt het toestel voorgesteld. Meer bij Forbes en Wearable World News.
http://wearableworldnews.com/2015/01/02/montblancs-band-makes-watch-smartwatch/
http://www.forbes.com/sites/robertanaas/2015/01/01/2015-montblanc-just-got-smarter/HYUNDAI BRENGT WEARABLE APP UIT OM JE AUTO TE STARTEN

We blijven nog even bij de 'wearables'categorie. En bereid je maar alvast voor: de CES beurs komt eraan, Consumer Electronics Show in Las Vegas, de grootste elektronica beurs ter wereld, en het zal dus in de volgende dagen hardware berichten regenen!

Dit bericht betreft automaker Hyundai, die een app aangekondigd heeft voor Android Wear, het besturingssysteem voor wearables zoals slimme uurwerken en slimme brillen. De app kadert in het Blue Link systeem van de autofabrikant, een systeem waarmee je je auto vanop afstand kunt monitoren.

Met de app op je wearable toestel zal je gesproken commando's kunnen geven - in het Engels weliswaar. Je zal kunnen zeggen "lock my car" bijvoorbeeld. Maar op je smartphone en je wearable heb je nog meer functies naast het vergrendelen/ontgrenden van de portieren. Je kan bijvoorbeeld de lichten uit/aanzetten, en zelfs je auto vanop afstand aanzetten. Handig voor wanneer je op een winterse ochtend gewoon op een knopje moet duwen, de auto 5 minuutjes stationair kan laten draaien, en dan in een verwarmde auto kan instappen!

Meer bij 9to5Google en Hyundai zelf.
http://9to5google.com/2015/01/02/hyundai-android-wear-app-blue-link/
http://www.hyundainews.com/us/en/media/pressreleases/42526/hyundai-blue-link-to-debut-smartwatch-app-with-voice-recognition-at-2015-consumer-electronics-show-aWITHINGS ACTIVITÉ POP: NIET ZWITSERS, MAAR OOK GEEN $450

We blijven nog even bij onze 'wearables', en dan wel de combinatie uurwerk / activiteitentracker. De fabrikant Withings heeft al een stevige ervaring opgebouwd in zulke trackers, met o.a. een klein toestelletje dat je als stappenteller aan je broeksriem kan dragen, of in een armband kan verwerken om aan je pols te dragen.

Het heeft ook een "echt" uurwerk, de Activité, heel stijlvol, in een vorm die haast niet te onderscheiden is van een echt uurwerk, maar wel allerlei functies aan boord heeft. Deze Activité kost echter wel $450. Er hoort ook een heel knappe app bij om al die activiteiten op te volgen. Helaas is die enkel voor iOS beschikbaar. Leuk is wel dat je het uurwerk zelf als alarm kan gebruiken, om 's ochtends gewekt te worden door een gezoem aan je pols. Maar voor de rest is het enkel een uurwerk, dat data verzamelt en doorstuurt naar de app. Alles gebeurt eigenlijk in de app dus - behalve dat je, via wat je op het eerste zicht als de secondenwijzer zou beschouwen in de wijzerplaat, ook kan volgen hoeveel stappen je al gezet hebt. Maar juist doordat alles in de app gebeurt, verbruikt die minder energie en gaat de batterij lang mee. Bijkomend voordeel is dat de software, de app dus, voortdurend geüpdate kan worden, slimmer kan worden, meer kan halen uit de sensoren die in het uurwerk zitten.

Nu is er dus een goedkopere versie van de Activité uit, de Activité Pop, die heel wat democratischer is. Gemaakt in stijlvolle kleuren kost het slimme uurwerk slechts $149. Bij The Verge vind je eenfilmpje en wat foto's van dit slimme uurwerk.
http://www.theverge.com/2015/1/4/7488043/withings-activite-pop-smartwatch-announced-at-ces-2015BELKIN BRENGT NOG MEER WEMO SENSOREN UIT

Van de categorie 'wearables' naar het Internet Of Things is maar een stap - bij beiden wordt gebruik gemaakt van sensoren, die informatie verzamelen die in apps en allerlei toepassingen verwerkt worden. Bij de Wearables zijn het sensoren die wij op ons lijf dragen, bij het Internet of Things zijn het sensoren die in ons huis her en der verspreid zijn.

Slimme camera's, dus camera's met een netwerk verbinding zoals de Dropcam, raken steeds meer ingeburgerd. De slimme thermostaat Nest moeten wij je ook niet meer voorstellen. En nu werkt Belkin dus aan een reeks sensoren die nog meer mogelijkheden bieden. Het fijne daarbij is dat de sensoren gewoon op je eigen netwerk aangesloten kunnen worden - je moet geen duur abonnement nemen op een dienst die ergens in de cloud werkt, zoals bijvoorbeeld bij Dropcam wel het geval is.

De WeMo sensoren, zoals ze heten, zijn:
- een Keychain Sensor, die je op jou draagt, en als een trigger kan werken: wanneer je het huis verlaat, zouden alle andere WeMo connected toestellen uitgeschakeld kunnen worden.
- een WeMo Alarm Sensor, die de branddetector en koolmonoxid detector monitort -tenzij die zelf natuurlijk al aangesloten zijn op het netwerk thuis.
- een sensor voor ramen en deuren, die met magneten werkt en verwittigt wanneer een deur geopend wordt.
- en de WeMo Room MOtion Sensor vertelt je wanneer iemand zich beweegt in de kamer. Daarbij belooft Belgkin dat enkel mensen gedetecteerd worden, wanneer je Minneke poes de kamer binnenkomt gaat het alarm niet af!

Meer bij The Next Web en GigaOm.
https://gigaom.com/2015/01/04/belkin-expands-wemo-line-with-four-new-sensors/
http://thenextweb.com/gadgets/2015/01/05/belkin-announces-new-wemo-sensors-connected-home/BEEWI: EEN NOG ONBEKENDE SPELER OP HET TERREIN

In een vorig artikel hadden wij het over sensoren voor je huis, in het kader van het Internet of THings - de trend om "gewone" voorwerpen en huishoudelijke toestellen te verbinden met het internet, zodat je ze vanop afstand in het oog kan houden en kan controleren. In dat artikel hadden we het over sensoren van Belkin, een bekende fabrikant van allerlei randapparatuur.

Maar net zoals met de markt van de wearables, waar al enkele externe spelers actief waren zoals Garmin, Withings, LifeTrak, zijn er op de IoT markt ook al spelers aanwezig die al langer tools aanbieden die met een internetverbinding werken - spelers met namen die niet echt gemeengoed zijn bij de meeste burgers. Zo bijvoorbeeld BeeWi, een bedrijf waarvan wij tot nu toe nooit gehoord hadden. In een persbericht viel te lezen dat dit bericht zowel software aanbiedt als hardware om zo'n "connected" home mogelijk te maken.

Enerzijds is er dus de Smartpad app, waarmee je alle hardware domotica accessoires kan bedienen. De app is beschikbaar voor zowel iOS, Android als Windows, en laat het toe om o.a. de sterkte en de kleur van de BeeWi lampen te controleren, de temperatuur in het huis, de vochtigheid, en bovendien elk elektrisch toestel kan controleren dat een van de SmartPlug stekkers aangesloten is.

En anderzijds zijn er dus de accessoires: de Smart Color Light, een LED lamp van de derde generatie, waarvan je het licht vanop afstand kan controleren; de Smart Plug, de stekker waarmee je elk elektrisch toestel aangesloten op die stekker kan bedienen en bovendien een lamp automatisch aangestoken wordt op basis van de geïntegreerde sensor om bewegingen te ontdekken; de Smart Weather Station, waarmee je de luchtkwaliteit kan controleren en die via de SmartPad app gecontroleerd kan worden; de Smart Proximity Sensor, een sleutelhanger die je aan elk mogelijk voorwerp kan hangen zodat je dat object kan vinden binnen een afstand van 30 meter, en die o.a. een verwittiging geeft wanneer je je sleutels verliest, en zelfs een geolocalisering van de sleutelhanger op de laatste plaats waar hij zich bevond toen hij nog in verbinding stondmet de smartphone, en meer.

Op de site van BeeWi vind je meer info. Wellicht zijn er nog andere spelers, maar dit verhaalt dient alvast als illustratie van het feit dat dit een nieuwe markt is, met nieuwe spelers om te ontdekken!
http://www.bee-wi.com/en.cfm
NAAR ÉÉN STANDAARD VOOR DRAADLOOS HERLADEN?

Versnippering is voor niets goed. In plaats van samen aan één project te kunnen werken, worden de krachten verdeeld. En voor de gebruiker zorgt het alleen maar voor verwarring. Daarom is het mooi het bericht te kunnen brengen dat twee concurrerende groepen die allebei hun eigen systeem hebben om toestellen draadloos te herladen, nu een intentieverklaring ondertekend hebben waarin zij beloven samen voor één standaard te gaan.

Maar helaas wil dat nog niet zeggen dat nu alle herlaadsystemen dezelfde technologie gaan gebruiken - er is immers nog een derde groep die ook zijn eigen technologie heeft. Maar nu deze twee groepen, de Alliance for Wireless Power en de Power Matters Alliance samengaan, is de kans wel groter geworden dat hun technologie het haalt. Tot het zover is, zullen smartphones en andere toestellen dus nog altijd twee verschillende technologieën aan boord moeten hebben.

In een artikel bij Wall Street Journal worden de spelers voorgesteld. Power Matters Alliance of PMA zou werken met inductie bij het herladen, en wordt gesteund door AT&T, Duracell, Powermat Technologies en Starbucks, dat in zijn koffiehuizen al herlaadstations geplaatst heeft. De Alliance for Wireless Power of A4WP van zijn kant zou werken met een nieuwere technologie, magenteische resonantie, en kan rekenen op de steun van Qualcomm, Intel en Samsung.Meer bij WSJ.
http://blogs.wsj.com/digits/2015/01/05/two-rival-groups-pushing-wireless-charging-declare-peace/
 


GARMIN BRENGT DRIE NIEUWE SMARTWATCHES UIT

Tja, hier zijn we weer met onze slimme uurwerken - wij zijn nu eenmaalfan van de hebbedingetjes. Na Withings en Montblanc is het de beurt aan Garmin om hier besproken te worden. Deze fabrikant, waarvan wij de VivoFit en VivoSmart konden uittesten, heeft ter gelegenheid van de CES beurs in Las Vegas drie nieuwe, erg verschillende slimme uurwerken voorgesteld, die ook duidelijk gericht zijn naar verschillende doelgroepen.

Eerst is er de Fenix 3, dat je het best kan omschrijven als een GPS-uurwerk voor alle sporten. Zo werkt het smartwatch samen met hartmonitoren die je rond je borst bindt om je hartslag te meten tijdens een jogging, je fietstocht, zwemmen enz. Uiteraard woren er ook simpele dingen gemeten zoals je stappen, en krijg je, net als bij andere Garmin fitness bands, een seintje om het uur dat je moet opstaan en bewegen. Maar de Fenix 3 gaat wel een stuk verder, zaols het berekenen van je recovery tijd, het tellen van het aantal slagen bij het zwemmen, enz. En met LiveTrack kan je samen met anderen trainen, doordat je data met je vrienden gedeeld worden. Aan boord ook een kompas, barometer en hoogtemeter, en al dat moois zou je $499 kosten ($599 met hartslagmeter).

Het tweede toestel is de Epix, dat zich meer op het GPS gedeelte concentreert. Je kan het omschrijven als een groot uurwerk met vierkante wijzerplaat, waarop je landkaarten te zien krijgt, ideaal dus voor de trekker. Maar natuurlijk ook hier weer activiteitentrackers via een digitaal kompas, hoogte- en barometer, ondersteuning voor ANT+ toestellen zoals hartslagmeters, en waterdicht tot op 50 meter. Beide toestellen ondersteunen Connect IQ zodat je bijkomende apps ervoor kan donwloaden. Je kan je smartphone koppelen via Bluetooth, en zo berichten bekijken op je Epix. Prijs:$599.

En dan is er nog de VivoActive, die meer voor de "gewone" mens is. De extra functies zoals bij de Epix en Fenix 3 zijn achterwege gelaten, je hebt gewoon een kleurenscherm en allerlei sensoren. Ook hier weer ondersteuning voor ConnectIQ, zodat je via mooie apps je ontwikkeling kan volgen. Dit toestel kost toch nog altijd $249. ($299 met hart monitor inbegrepen).

Meer info en afbeeldingen bij The Verge en TechCrunch.
http://www.theverge.com/2015/1/5/7486787/garmin-fenix-3-epix-vivoactive-smartwatch-connect-iq-ces-2015
http://techcrunch.com/2015/01/05/garmin-just-entered-the-smartwatch-race-with-the-250-vivoactive/OOK LENOVO WAAGT ZICH AAN EEN SMART FITNESSBAND

Nog meer slimme activiteitentrackers, deze keer van Lenovo - een nieuwe speler op dat terrein, want tot nu toe hield deze fabrikant zich eerder met grote toestellen (laptops, desktops, tablets, ... ) bezig. Lenovo kiest ook voor een aparte technologie bij de display van zijn slimme fitnessband: e-Ink.

Het toestel heet de Vibe Band VB10, en bestaat uit een uurwerkbandje en een rechthoekig, lichtjes gebogen scherm met enkele knoppen aan de zijkant. De scherpte van het scherm is 230 pixel per inch, zodat het tot 150 karakters kan tonen van een melding of tekst.

Op het scherm kan je ook de activiteiten aflezen: stappen, verbrande calorieën. En als je overschakelt op de "klok" functie, dan ziet het bandje er echt uit als een gewoon uurwerk - iets plomper, dat wel. Maar dat wordt goed gemaakt door de prijs, want je moet slechts $89 betalen voor deze fitness band. Erg democratische prijs, die het toestel meer geschikt maken voor de "gewone" consument.

Meer bij CNet en Mashable.
http://www.cnet.com/products/lenovo-vibe-band-vb10/
http://mashable.com/2015/01/05/lenovo-vibe-band-vb10/PONOPLAYER VAN NEIL YOUNG GELANCEERD, EN RUZIE IN DE BEATS-STAL

Na de stortvloed nieuwe hardware producten, tijd voor wat anders: muziek. Vandaag krijg je van ons enkele berichten over nieuwe en bestaande diensten en producten.

Zo is er, om te beginnen, het bericht dat de Ponoplayer van Neil Young  eindelijk van start gaat. Naar deze speler werd door veel muziekliefhebbers uitgekeken, omdat de iconische muzikant beloofd heeft dat de muziek die je daarop beluistert, in veel betere kwaliteit weergegeven zal worden dan wat wij momenteel gewoon zijn met onze simpele MP3 players of onze smartphones.

Het toestelletje zelf zal vanaf nu maandag in de winkels liggen in de VS, aan een prijs van $399. Niet goedkoop, maar er zijn mensen die meer geld uitgeven voor mindere kwaliteit, maar meer naam - denk maar aan de Beats headphones.

Bij de hardware hoort ook een muziekwinkel, waar je muziek in betere kwaliteit kan downloaden. En die heet, o verrassing, Pono Music Store. Je zal wel iets meer moeten betalen voor dergelijke muziek dan wat je momenteel gewoon bent voor je MP3'tje.

De Pono (o, hoe vaak zal iemand zich vergissen met die naam, en er een "r" in zetten!) zal ook samenwerken met audiobedrijf Harman, zodat je Pono-muziek zal kunnen beluisteren in voertuigen waarin Harman geïnstalleerd is (1)

Ruzie in het Beats-huishouden

We hadden het daarnet over Beats, het audiobedrijf opgericht door muzikant Dr. Dre en producer Jimmy Iovine, en onlangs gekocht door Apple. Welnu, daar zit een haar in de boter. Het blijkt namelijk dat de originele Beats by Dr. Dre koptelefoon mede ontworpen werd door het audio tech bedrijf Monster, en dat bedrijf beschuldigt nu Dre en Iovine van fraude omdat ze de headphones weggekaapt zouden hebben van MOnster. Iovine en Dre verdienden bergen geld met de verkoop van Beats aan Apple, maar Monster zag geen cent terug van zijn investeringen, zo luidt de aanklacht volgens USA Today. Wordt dus in de rechtbank vervolgd (2)
http://www.theverge.com/2015/1/6/7505513/pono-release-date-announced-neil-young-ces-2015
http://www.usatoday.com/story/tech/2015/01/06/monster-suit-beats-electronics/21355033/NIEUWE SONY WALKMAN KOST... $1119!

Dat er nog een markt is voor aparte digitale muziekspelers, dat zullen wij niet ontkennen. Zelf gebruiken wij nog een apart toestel, gewoon omdat het gemakkelijker werkt. Dat er een markt is voor duurdere spelers, zoals de Pono, met een betere geluidskwaliteit, dat zal wellicht ook wel waar zijn. Maar heel dure spelers? Dat durven we toch te betwijfeln - en wij zijn niet de enige, de meeste waarnemers onthalen de aankondiging van Sony, dat het een nieuwe Walkman uitbrengt die maar liefst $1.119 gaat kosten, dan ook op het nodige ongeloof.

De Walkman, de ZX2, is bovendien zelfs gewoon een Android toestel, maar dan wel een oudere versie (4.2 Jelly Bean), met beperkingen. Je kan dus weliswaar apps van Google Play downlaoden en afspelen, maar je hebt niet alle mogelijkheden die je met de huidige smartphones hebt.

Je hebt wel betere klank, daarover zijn de weernemers het eens. Het toestel ondersteunt DSD, WAV, AIFF, FLAC, Apple Losless en meer. Via Bluetooth kan je wireless streamen en dankzij NFC kan je met één aanraking het toestel koppelen aan luidsprekers en koptelefoon. Maar is dat voldoende om een prijs van $1.119 te rechtvaardigen? The Verge betwijfelt het, maar maakt het goed met Sony door een eresaluut te brengen aan vorige versies.
http://www.theverge.com/2015/1/5/7493145/new-sony-walkman-zx2-ces-2015
http://www.theverge.com/2015/1/5/7493145/new-sony-walkman-zx2-ces-2015NU OOK GOOGLE CAST VOOR AUDIO

Nog een bericht uit muziekland: op CES heeft Google een versie aangekondigd van Google Cast voor audio. Die maakt het mogelijk om muziek vanuit apps rechstreeks naar luidsprekers, muziekbalken en A/V ontvangers te sturen. En er zijn meteen al enkele fabrikanten van versterkers en luidsprekers die aankondigen dat hun producten "Google Cast Ready"zullen zijn, aldus Google.

De tool zal exact werken zoals de Chromecast streaming stick van Google, zo weet Venturebeat te vermelden. Je moet in een app op Android of iOS gewoon op de "cast" button klikken, en dan een toestel kiezen dat Google Cast ondersteunt. De speakers zullen dan de content uit de cloud halen, niet vanop jouw toestel. Dat vraagt dus geen processorkracht van je smartphone of tablet, zodat jij ondertussen andere dingen kan doen.

Verschillende app-makers hebben al aangekondigd dat ook hun app deze tool zal ondersteunen. Dat is het geval bij Deezer, Google Play Music, iHeartRadion NPR One, Pandora, Rdio, en TuneIn.

Meer bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2015/01/05/google-cast-will-offer-direct-streaming-from-apps-to-sony-lg-and-denon-audio-products-this-spring/RADIOHEAD FRONTMAN THOM YORKE VERDIENDE 20 MILJOEN VIA BITTORRENT

En dan tot slot nog een bericht dat alle tegenstanders van BitTorrrent, die vinden dat alle torrents verboden moeten worden omdat er enkel maar illegale stuff ronddwaalt, aan het denken moet zetten.

Het blijkt namelijk dat Thom Yorke, frontman van Radiohead, verleden jaar 20 miljoen dollar verdiend heeft via BitTorrent. Dat is mogelijk doordat BitTorrent in 2013 een nieuw product gelanceerd had, Bundles, waarbij artiesten gratis content konden koppelen aan te betalen producten. BitTorrent geeft 90% van wat het ontvangt bij die bundles aan de artiesten.

Toen Yorke zijn bundle uitbracht, voegde hij eraan toe dat de bundle een alternatieve manier zou worden voor artiesten om hun muziek te releasen. In zijn bundle zat een pakketje van zeven songs, die $6 kostten om te downloaden. volgens GigaOm heeft Yorke zo meer geld ontvangen dan hij had kunnen doen via enige andere traditionele methode.

https://gigaom.com/2015/01/05/thom-yorke-made-as-much-as-20m-from-his-bittorrent-experiment/CES: FITNESS TRACKERS VAN FITBIT, ALCATEL EN RAZER

Een van de grote thema's op de CES beurs waren duidelijk de fitness trackers, al dan niet in de vorm van een smart watch, dus al dan niet met de mogelijkheid om samen te werken met je smartphone en meldingen weer te geven zoals SMS berichten, inkomende mails, berichten van de sociale media. Drie fabrikanten op een rijtje.

Om te beginnen is er Fitbit, dat al langer actief is in deze markt. Deze fabrikant brengt twee nieuwe bandjes uit, de Charge HR en de Surge. Beid toestelletjes geven het telefoonnummer weer van degene die je belt op je smartphone (Caller ID), geven statistieken weer op het scherm over het aantal stappen, calorieën verbrand, hartslag, en ook je slaap. De Charge kost $149,95 en heeft constante hart monitoring. De Surge kost $249,95 en heeft ook GPS, meldingen van je smartphone plus je kan je muziek op je smartphone bedienen. Foto's vind je bij Time.(1)

Een andere fabrikant is Razer. Die brengt de Nabu X uit aan de heel democratische prijs van $49! Ondanks die lage prijs krijg je heel wat voor je geld. Het is een smartband heeft eigenlijk geen echt scherm, maar werkt met LED lampjes, die kunnen oplichten bij bepaalde meldingen zoals sms berichten en mail. Het toestelletje traceert het aantal stappen, verbrande calorieën, afstand, slaap. En er zijn apps voor iOS en Android (Windows zou later volgen).

Het bijzondere aan dit fitness bandje is dat het "sociaal" is, in die zin dat wanneer je je in de nabijheid bevindt van een andere persoon die ook een Nabu draagt, het signaal opgepikt wordt en gecommuniceerd wordt met die ander. Zo wordt er informatie uitgewisseld over je gaming, fitness en andere, naargelang de apps die je met het toestel gekoppeld hebt. Een demo en foto's vind je bij Toms Guide. (2)

En dan is er nog een toestel dat we eerder bij de smart watches moeten ranschikken - en dat, weinig origineel, The Watch heet. Het is vervaardigd door Alcatel, en bevat een grote wijzerplaat, waarop je de meldingen ziet. In het bijhorende uurwerkbandje zit een USB lader verwerkt - wat wel nodig is, want het uurwerk moet om de 2 dagen herladen worden.

Aan boord geen Android Wear, maar een eigen besturingssysteem dat zowel met iOS als Android compatibel is, en dat is toch wel opmerkelijk. Bij aankoop staan er reeds heel wat toepassingen op: een hartslagmeter, pedometer, stopwatch, slaap monitor, muziekspeler, afstandsbediening voor je camera, kompas, en find-my-phone. Je kan het toestel koppelen zodat je meldingen krijgt van bijvoorbeeld je Twitter app.

De bediening is heel intuïtief, maar toch wel even wennen, zo lees je bij PC World, omdat je anders moet werken dan bij de gewone Android Wear. Met je vinger veeg je van onder naar boven om door de meldingen te bladeren, naar links of rechts om door het menu te bladeren. Dit toestel zou $150 moeten gaan kosten, en zou in maart op de markt komen. Beelden vind je bij PC World.
http://time.com/3654599/fitbit-fitness-trackers/
http://www.tomsguide.com/us/razer-nabu-x-hands-on,news-20141.html
http://www.pcworld.com/article/2864973/hands-on-alcatel-s-watch-is-a-cross-platform-smartwatch-for-the-budget-conscious.html?nullINTEL: DE COMPUTE STICK EN DE CURIE
De nieuwe vormen die, wat we gemakshalve "computers" zullen noemen, aannemen, vereist ook nieuwe vormen van processoren. Waar je bij een klassieke computer ruimte hebt op een moederbord om allerlei chips en onderdelen te zetten, was dat met de smartphone al veel minder het geval, en met de wearables wordt die ruimte nog beperkter.

Intel heeft daarom twee nieuwe "verpakkingen" van computerkracht voorgesteld. Enerzijds is er de Curie, een module die niet groter is dan een knoop en die gebouwd wordt op basis van een kleine nieuwe chip, de Quark SE, met 384kB flash geheugen, bewegingssensoren, Bluettoth LE en de mogelijkheid om de batterij te herladen. Het kleine formaat van deze chip zou het mogelijk moeten maken om wearables in allerlei mogelijke vormen te maken, o.a. ringen, hangers, armbanden, en, ja zelfs knopen.

Meer bij Wired (1)

Een tweede nieuwe vorm van computing is de PC-on-a-stick, die, ook niet zo bijster origineel, COmpute Stick gedoopt werd. Het is, zoals de naam het zegt, een computer die op een USB stick gemonteerd is, beschouw het als de kracht van een tablet, verpakt in een pakje kauwgum. Hij is niet alleen bedoeld om media te streamen via de HDMI poort, maar je kan veel meer, want er zit een volledig besturingssysteem op, Windows 8.1 of Linux.

Voor de Windows versie is er 2 GB RAM voorzien en 32 GB flash opslagruimte, bij de Linux stick is dat wat minder: 1 GB RAM en 8 GB ingebouwde opslag. Verder een microSD kaartsleuf om nog meer ruimte toe te voegen, een gewonen en een micro USB poort, Bluetooth 4.0 en 802.11b/g/n WiFi. Een stick die $149 kost voor de WIndows versie en $89 voor de Linux versie.

Wat je er praktisch mee kandoen? In je bedrijf zou je de stick aan een HDMI monitor kunnen hangen en zo een allles-in-één PC maken, of aan een TV hangen om zo een reclamescherm te maken. En thuis kan je hem natuurlijk ook aan je tv hangen. Benieuwd of deze compute stick een grote toekomst weggelegd is...

Meer bij Ars Technica en ZDNet (2)(3) waar ook de commentaren interessant om lezen zijn.
http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-01/07/intel-curie-quark-chip
http://www.zdnet.com/article/ces-2015-intel-introduces-compute-stick-with-atom-quad-core-cpu/
http://arstechnica.com/gadgets/2015/01/intels-compute-stick-is-a-full-windows-or-linux-pc-in-an-hdmi-dongle/TOSHIBA KIEST VOOR DE PEN
Een woord dat, helaas, de laatste dagen veel gevallen is, is de pen - en laat ons hopen dat die nog lange tijd machtiger blijft dan het zwaard! Maar ook in de computerwereld is er een pen, een elektronische pen. Samsung had die pen terug bovengehaald voor zijn Note-reeks. Microsoft heeft voor zijn nieuwe Surface toestellen ook de pen terug in gebruik genomen. En nu brengt ook Toshiba een tablet uit die je met de pen bedienen kan.

Het gaat om twee Write tablets in 10.1 inch ($400) en 8 inch ($350), met het Windows besturingssysteem aan boord, én een stylus. Geen goedkope pen, maar een hoogwaardige pen met maar liefst 2.048 niveaus van drukgevoeligheid. Plak er nog een klavier tegen aan, en je hebt een Surface, maar voor veel minder geld...

Toshiba heeft ook enkele apps laten maken die de functionaliteit van de tablet verhogen. Met TruNote kan je notities maken, tekenen, notities maken bij foto's en afbeeldingen. TruCapture laat je een foto nemen van iets met de ingebouwde 8 MPcamera, waarna je er dan weer notities op kan maken. En TruRecorder laat je een vergadering opnemen, waarbij elke speler automatisch herkend wordt, en een eigen spoor krijgt.

Verdere specificaties: eenAtom CPU, 2 GB RAM, 64 GB opslagruimte, uitbreidbaar via de MicroSD sleuf. Batterijduur: 11 uur. Laat de vergadering maar beginnen!

Meer bij PCWorld.
http://www.pcworld.com/article/2864238/toshiba-embraces-pen-based-computing-with-new-windows-tablets-portege-hybrid.html?nullHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG PODCASTDAG: TECH45 # 225: EEN TABKE IN ITUNES


Na de eindejaars quize verleden week, maakten de panelleden van onze favoriete tech podcast een lijstje op van de beste producten van het voorbije jaar.De beste app, beste hardware, de WTF van het voorbije jaar. Een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met nieuwe producten waarvan je misschien nog niet gehoord hebt, maar ook om te weten te komen welke producten je eigenlijk best niet koopt. En natuurlijk zijn al die tips overgoten met de nodige droge humor van de panelleden!
http://tech45.eu/2014/12/31/225-een-tabke-in-itunes/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-225.mp3


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vrouwen zijn als sneeuwvlokken: zij zijn prachtig, er zijn er geen twee gelijk,
en het is moeilijk om te rijden met veel ervan op je voorruit.
- onbekend -


 
De nieuwe oogst


FIREFOX-EXTENSIE: GREASEMONKEY

Wanneer je deze extensie geïnstalleerd hebt, dan kan je voortaan je Firefox browser volledig aanpassen aan je eigen wensen. Tal van andere tools zijn op Greasemonkey gebaseerd, waarbij allerlei scripts toegepast worden. Zo kan je prijzen omrekenen, reclame onzichtbaar maken, en meer. Op de website van de maker van Greasemonkey vind je dergelijke scripts.
http://www.greasespot.net/
http://wiki.greasespot.net/User_Script_Hosting
http://www.chip.de/downloads/Greasemonkey-fuer-Firefox_16639448.html


FIREFOX-EXTENSIE: YOUTUBE CENTER
Met deze extensie kan je niet alleen video's downloaden van YouTube, maar je kan ook een video in een gesloten lus herhalen, en de standaardkwaliteit wijzigen.
https://github.com/YePpHa/YouTubeCenter/wiki
https://github.com/YePpHa/YouTubeCenter
http://www.chip.de/downloads/YouTube-Center-fuer-Firefox_64503314.html


FIREFOX-EXTENSIE: FIRESHOT
Ook dit is een gratis extensie voor de Firefox browser, en hij zorgt voor betere schermafdrukken. Wanneer je via de toets PRTSCR van je klavier een schermafdruk opvraagt, dan krijg je, wanneer je de afdruk via CTRL+V in je favoriete beeldbewerker opvraagt, enkel het beeld te zien dat je scherm op dit moment weergeeft. Met deze extensie kan je, indien je dat wenst, ook de hele website in de schermafdruk tonen, ook het gedeelde waarvoornormalerwijze vereist is dat je eerst gaat scrollen.
http://www.chip.de/downloads/FireShot-fuer-Firefox_31656240.html
http://screenshot-program.com/


FIREFOX-EXTENSIE: FIREBUG

Met Firebug krijg je verschillende tools aangereikt die je als webontwikkelaar kunnen helpen. De extensie toont je namelijk de fouten in de broncode van een website, zodat het gemakkelijk is om niet alleen je eigen site te verbeteren, maar ook om te leren uit de fouten van anderen.
http://www.chip.de/downloads/Firebug-Web-Developer-Tool_26579619.html
http://getfirebug.com/


FIREFOX-EXTENSIE: EPUB READER
Met deze extensie voor Firefox kan je eBox in het ePUB formaa rechtstreeks in je browser openen. Daar kan je dan via snelkoppelingen en de inhoudstafel navigeren door het boek. Alle gelezen boeken worden in een cataloog verzameld, die je met een klik kan oproepen.
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-100-besten-Add-ons-fuer-den-Firefox-Galerie_44231012.html
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/epubreader/


FIREFOX-EXTENSIE: FLASHGOT
Deze extensie installeert een extra optie in de interface bij het rechts klikken op een website, waardoor je meteen alle afbeeldingen, teksten en andere informatie van die pagina naar je harde schijf kan downloaden.
http://www.chip.de/downloads/FlashGot-fuer-Firefox_13108318.html
https://flashgot.net/


FIREFOX-EXTENSIE: MEDIA HINT
Deze extensie zorgt ervoor dat je toch gebruik kan maken van bepaalde diensten, die normalerwijze enkel toegankelijk zijn voor internauten van bepaalde landen. Daarbij baseren de sites zich op jouw IP-adres - wat door deze extensie gemaskeerd wordt. De dienst kan je gratis voor 7 dagen uitproberen, daarna is het wel te betalen.
http://www.chip.de/bildergalerie/Die-100-besten-Add-ons-fuer-den-Firefox-Galerie_44231012.html
http://www.chip.de/downloads/Media-Hint-fuer-Firefox_58418050.html
https://mediahint.com/


FIREFOX-EXTENSIE: YOUTUBE TO MP3
Wat deze extensie doet moeten wij je wellicht niet vertellen: hij zet de muziek van YouTube filmpjes om tot MP3's die je dan kan downloaden. Na installatie van de extensie zal je onder de video twee balken zien, waarmee je met een simpele klik het geluidspoor van de lpende video kan kiezen. Je hebt daarbij de keuze tussen "normaal" en"high quality".
http://www.chip.de/downloads/YouTube-to-MP3-fuer-Firefox_44437709.html
http://www.video2mp3.net/nl/


FIREFOX-EXTENSIE: SOTHINK FLASH DOWNLOADER
Deze extensie zorgt er dan weer voor dat content, die in Flash getoond wordt op jouw scherm, ook gedownload kan worden om die offline af te spelen. Na download vind je bij de menu-optie "Extra" van je Firefox browser ook de Sothink Flash Downloader. Die toont je dan welke Flashdata je in de verschillende tabblaadjes die op dat moment open staan, kandownloaden.Meteen klik rechts op die bepaalde data kan je die dan downloaden.
http://www.chip.de/downloads/Sothink-Flash-Downloader-For-Firefox_32545397.html
http://www.sothink.com/product/swfcatcher/firefox/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NETFLIX IN BELGIE

Sinds kort behoort ons land ook tot de gelukkigen waar je betaalzender Netflix (eindelijk legaal!) kan ontvangen. Maar wat kan je er bekijken, wat is er nieuw, pas toegevoegd, en wanneer komen de nieuwe reeksen die aangekondigd zijn ter beschikking? Deze site vertelt het je allemaal!
[Taal: NL]
http://netflixinbelgie.be/netflix-aanbod-belgie/
http://netflixinbelgie.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NERDLAND
Lieven Scheire is niet alleen grappig, maar ook en vooral een wetenschapper. Dat zie je op zijn site, die vol wetenschappelijke verklaringen van fenomenen, in een erg mooie en speelse vormgeving. Een aanrader!
[Taal: NL]
http://www.nerdland.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HEBBAN

Er bestaan natuurlijk sociale netwerken zoals Goodreads, waar je tips kan krijgen over goede boeken om te lezen. Maar die is echt georiënteerd op het Engelse taalgebied. Gelukkig is er deze community voor lezers in Vlaanderen en Nederland. Je vindt er tips om te lezen, lijstjes van de populairste boeken, en heel veel informatie over nieuwe boeken met besprekingen. In het Nederlands uiteraard! Er is ook een afdeling voor boekbloggers, en die kan je heel veel ideetjes geven wanneer je zelf een boekenblog hebt of wil starten.
[Taal: NL]
http://www.hebban.nl/main/colofon


VRIJDAG MULTIMEDIA: TESTSITE VOOR APPLE WATCH
Hij is er nog altijd niet, die zo vaak vermelde Apple Watch. Maar via deze site, gemaakt door eenbedrijf dat de news app Pimes maakt, kan je alvast uittesten in een emulator hoe de Apple Watch zou werken. Het gaat dan wel enkel om de standaard functies, zonder apps of zonder speciale configuraties.(Bron: The Next Web)
http://www.demoapplewatch.com/
http://thenextweb.com/apple/2015/01/08/test-drive-apple-watch-browser-free-site/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CURVY
Een spelletje dat simpel lijkt, maar het echt niet is. De opdracht lijkt eenvoudig: door op de zeshoekige puzzelstukken te klikken, kan je ze draaien (één draai per klik). Je moet ze zo draaien dat de lijnen (rood en blauw) aansluiting geven op elkaar. Veel plezier!
[Taal: ENG]
http://www.flaminglunchbox.net/curvy


ARCHIVE.ORG: 2.400 MS-DOS GAMES

Nostalgievolop: bij het Internet Archief vind je nu 2.400 oude MS-DOS videogames die je in de browser kan spelen, gratis en voor niets. Er zijnvele klassiekers bij, en illustere onbekendes. En, tja, ook enkele die wat aan de "hete" kant zijn. En soms moet je wat sukkelen met de bediening, maar in de meeste gevallen zullen de pijltjestoetsen van je klavier je wel helpen.
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/softwarelibrary_msdos_games/v2
http://gizmodo.com/2-400-ms-dos-games-are-now-free-online-some-of-them-ar-1677816759Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Jouw privé foto’s, straks als reclame op Facebook
http://www.belgiancowboys.be/social/jouw-prive-fotos-straks-als-reclame-op-facebook/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- #JeSuisCharlie zet Europa in lichterlaaie
http://www.ad.nl/ad/nl/33624/Aanslag-Parijs/article/detail/3825594/2015/01/08/JeSuisCharlie-zet-Europa-in-lichterlaaie.dhtml
- Spelletje #wistjeniethe van Arjen Lubach is internethit
http://www.ad.nl/ad/nl/1022/Celebs/article/detail/3824182/2015/01/06/Spelletje-wistjeniethe-van-Arjen-Lubach-is-internethit.dhtml
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Virtuix Omni: virtual reality ten top  
Virtuix Omni wil met zijn speciale ‘loopband’ en VR-bril een complete VR-ervaring bieden, ideaal voor bijvoorbeeld het spelen van games.  
http://www.elektrozine.be/ez/article/8806/Virtuix-Omni-virtual-reality-ten-top.html
- Samsung gaat Gear VR voeden met Milk  
Milk VR wordt het contentsysteem dat Virtual Reality-beelden moet voorzien voor Samsungs Gear VR-bril.  
http://www.elektrozine.be/ez/article/8805/Samsung-gaat-Gear-VR-voeden-met-Milk.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Daimler stelt zijn auto van de toekomst voor: een rijdend salon
http://www.digimedia.be/News/nl/17539/daimler-stelt-zijn-auto-van-de-toekomst-voor-een-rijdend-salon.html
- Intel baart opzien met een PC zo groot als een knoop en een mini-drone
http://www.digimedia.be/News/nl/17548/intel-baart-opzien-met-een-pc-zo-groot-als-een-knoop-en-een-minidrone.html
 
 *** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Splat 1.0.1: eenvoudig toepassingen starten en afsluiten
http://computertaal.info/2015/01/07/splat-1-0-1-eenvoudig-toepassingen-starten-en-afsluiten/
- Consumentenbond: G DATA INTERNET SECURITY wederom ‘Beste uit de Test’
http://computertaal.info/2015/01/08/consumentenbond-g-data-internet-security-wederom-beste-uit-de-test/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HTC laat actiecamera Re beelden live naar YouTube streamen
http://tweakers.net/nieuws/100681/htc-laat-actiecamera-re-beelden-live-naar-youtube-streamen.html
- Lenovo maakt van Motorola merk voor duurdere smartphones
http://tweakers.net/nieuws/100679/lenovo-maakt-van-motorola-merk-voor-duurdere-smartphones.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Details over volledig nieuwe Microsoft-browser Spartan gelekt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/details-over-volledig-nieuwe-microsoft-browser-spartan-gelekt/article-normal-523647.html
- Mastercard toont 'bijna onkraakbare' kredietkaart
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/mastercard-toont-bijna-onkraakbare-kredietkaart/article-normal-523679.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Coolblue test klantendienst op WhatsApp
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/coolblue-test-klantendienst-op-whatsapp
- Plague, de nieuwste hype in social media
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/plague-het-tinder-voor-berichten
*** WIJS 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET GOOGLE CALENDAR: ZET HEM OP JE GOOGLE SITE

Bij Edudemic vonden wij een interessante reeks tips, die vooral handig zijn voor wie in het onderwijs staat, of verantwoordelijk is in het verenigingsleven.  Het zijn toepassingen voor je Google Calendar, die hem meer open maken voor je klas of vereniging.
Zo is het geen slecht idee om je Google Calendar rechtstreeks in je website in te bedden. Zo kan je huiswerk dat de studenten moeten doen publiceren, vertellen wat de deadline is voor een taak, en studenten en hun ouders op de hoogte houden van activiteiten enz.
Maak je voor je site gebruik  van Google Sites dan is het heel simpel: ga naar Insert > Calendar.
Heb je je site elders dan kan het ook, maar is het iets ingewikkelder. Je moet, in je Calendar, naar het uitklappijltje gaan naast je kalender, en dan zie je Calendar Details. Blader naar beneden, en dan zie je de code staan om je kalender in je site te embedden. Kopieer deze code, en plak hem in de code van je website. Je kan zelfs je kalender aanpassen qua kleur en vorm.
http://www.edudemic.com/5-tips-get-organized-google-calendars/BETER WERKEN MET GOOGLE CALENDAR: EEN KALENDER VOOR JE KLAS
In plaats van dat de studenten telkens naar je kalender moeten komen kijken, kunnen zij zich ook abonneren op de data ervan. Zo hebben zij altijd de meest recente gegevens. Zij kunnen deze data zelfs synchroniseren met hun computer, tablet of smartphone. Abonneren kan op twee manieren:
- Wanneer de student de kalender bekijkt, klikt hij op +Calender onderaan rechts. Ervan uitgaande dat zij ook zelf een Calendar hebben, brengt dit naar hun eigen kalender, en krijgen zij de vraag gesteld of zij deze kalender willen toevoegen aan hun eigen kalender.
- Maakt de student gebruik van een andere kalender, zoals iCal of Outlook, dan moeten zij naar de Calendar Details gaan (te vinden wanneer ze klikken op de uitklappijl naast jouw kalender) en daar Calender Address te kiezen.
Met dit adres kunnen zij de Calendar importeren in hun eigen kalender vieuwer.
http://www.edudemic.com/5-tips-get-organized-google-calendars/BETER WERKEN MET GOOGLE CALENDAR: BIJLAGEN HANGEN AAN EVENEMENTEN

Wanneer je je Google Calendar gebruikt om taken te verdelen onder de studenten, dan is het handig om weten dat je ook bijlagen kan toevoegen aan die taken.
Hiervoor moet je wel "Labs" activeren in je Calendar; dat zijn tools die nog niet voor iedereen uitgerold werden, en eigenlijk nog in bètavorm zijn. Soms kunnen zij dus ook niet perfect werken, maar dat neem je er dan wel bij omdat zij handige extraatjes brengen. Ondervind je problemen, dan moet je gewoon Labs terug uitzetten.
Om de "Evente Attachment" Lab tool te activeren, moet je op het tandwieltje bovenaan rechts klikken, en daar Labs kiezen. Blader naar beneden, en activeer er Event Attachments. Voortaan zal je, wanneer je een nieuw Event of gebeurtenis aanmaakt, de optie zien om een bijlage toe te voegen. Wanneer de student de details van uw kalender bekijkt om te zien welke taak hij heeft, dan kan hij die extra content ook bekijken.
http://www.edudemic.com/5-tips-get-organized-google-calendars/


BETER WERKEN MET GOOGLE CALENDAR: EEN VIDEOGESPREK INPLANNEN
Wil je iets met iemand bespreken in een live chat, dan kan je heel gemakkelijk een video chat opstarten, tenminste wanneer die persoon ook een Google account heeft. Je maakt een evenement aan en nodigt daarvoor een gast uit; die krijgt dan de optie om je via video te woord te staan, door op het icoontje voor de video te klikken in de uitnodiging. Wat veel gemakkelijker is dan een Google Hangout of een Skype gesprek te organiseren.
http://www.edudemic.com/5-tips-get-organized-google-calendars/


BETER WERKEN MET GOOGLE CALENDAR: GESCHIKTE TIJDEN MARKEREN
Wil je aan studenten tijdstippen voorstellen waartussen zij kunnen kiezen om een afspraak met jou te maken, dan kan je dat doen zonder daarom je hele kalender met hen te moeten delen. Wat bijvoorbeeld ook geschikt is om afspraken te maken voor een ouderavond.
Deze tool is echter enkel beschikbaar wanneer je Google Apps for Education hebt of een business account, niet wanneer je een gewone Google account hebt.
Open je kalender, ga naar Week of Dag overzicht. Klik op een plek in je kalender en kies Appointment Slots. Kies uit het uitklapmenu de kalender die je wil gebruiken, best je professionele kalender. Wees niet bang dat anderen daarmee al je afspraken kunnen zien: enkel de tijdstppen die beschikbaar zijn voor een afspraak worden op deze speciale kalender aangeduid. Geef deze kalender met de tijdstippen een naam, zoals "Meester Jos afspraken". Ben je klaark, kopieer dan de URL van deze pagina en kik op Bewaren.
Je kan nu de URL delen met je studenten, die op deze kalender een afspraak kunnen maken.
De onderstaande video toont hoe het moet.
http://www.edudemic.com/5-tips-get-organized-google-calendars/ http://www.edudemic.com/5-tips-get-organized-google-calendars/
http://thegooru.com/ 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

DRUNK MODE APP BEHOEDT JE VOOR BLUNDERS
iOS - Android
De feestdagen zijn achter de rug, en hopelijk heb je niet teveel blunders begaan door met een dronken kop mensen te gaan bellen, selfies van je verdwaasde kop in allerlei netelige situaties te nemen en dan ongegeneerd op Facebook te posten? Deze app moet je in de toekomst helpen. Hij verbergt onder andere je lijst met contacten, zodat je niemand kan bellen, en wanneer de app weet dat je de onhebbelijke gewoonte hebt om dronken selfies te posten, zal hij je waarschuwen dat neit te doen.
http://www.DrunkMode.org
https://itunes.apple.com/us/app/drunk-mode/id628228162?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.launchfuture.drunk_mode&hl=en


PORTEXPERT: HOU JE POORTEN IN HET OOG

Deze software geeft je een gedetailleerd overzicht van de poorten die gebruikt worden op jouw computer. ALle applicaties die een verbinding vragen met het internet worden opgelijst, en je krijgt ook alle bijkomende informatie zodat je potentiële bedreigingen gemakkelijk kan identificeren.
http://www.kcsoftwares.com/?portexpert
http://www.chip.de/downloads/PortExpert_75333930.html


CHEATBOOK DATABASE 2015
Met deze tool kan je een beetje sjoemelen in de games die je speelt, in zoverre dat je van andere spelers tips krijgt hoe je bepaalde hindernissen kan ontwijken om in een volgende level te geraken.. Deze cheatbook heeft tips voor meer dan 22.500 games, en je kan eigen tips toevoegen of bepaalde tips bewerken.
http://www.chip.de/downloads/Cheatbook-Database-2015_12993315.html
http://www.cheatbook.de/


FOTOKALENDER 2015 ALS PDF
Windows all - 8,2 MB - freeware
Dezegratis tool zort ervoor dat je een fotokalender kan aanmaken, waarin je je eigen foto's kan plakken, maar ook verjaardagen kan noteren van familie en vrienden. Daarvoor moet je wel eenmalig registreren na de download
http://www.chip.de/downloads/Fotokalender-2015-PDF-Vorlagen_75384586.html
http://www.mt66.de/home.html


NIRLAUNCHER: ALLE NIRSOFT TOOLS IN ÉÉN HAP

Windows all - 20,3 MB - freeware
We hebben het hier al ontelbare keren gehad over de erg handige en betrouwbare tools van Nirsoft, die de bestaande Windows tools net dat beetje uitbreiden, dat ze zo handig maakt. Dit pakket biedt een launcher, om deze tools op te starten. De toepassingen worden daarbij in verschillende categorieën onderverdeeld - handig!
http://www.chip.de/downloads/NirLauncher_38353307.html
http://launcher.nirsoft.net/


VERACRYPT: VERSLEUTELEN
Windows XP/Vista/7/8 - 7,3 MB - freeware
De recente berichten hebben overtuigend bewezen dat versleuteling absoluut geen overbodige luxe is voor vertrouwelijke informatie. Deze software zegt een nog betere versleuteling te bieden dan TrueCrypt - het is er wel op gebaseerd, maar verbeterd.
https://veracrypt.codeplex.com/
http://www.chip.de/downloads/VeraCrypt_70310496.html


COLLAGE IT: EEN COLLAGE VAN JE FOTO'S
Windows all - 8,4 MB - freeware
Met deze software kan je een collage samenstellen van je foto's. Je kan de grootte van foto's aanpassen, de lay-out van de collage, de rotatie van de foto, de achtergrond, enz. Chip.De heeft ook een fotoreportage over hoe je moet werken om een collage te maken.
http://www.chip.de/downloads/Collage-It_44710403.html
http://www.collageitfree.com/


SKYPE VOICE CHANGER


Windows 2000/XP/Vista/7 - 2,4 kb - freeware
Een onooglijk klein progje, dat je toch best verstandig gebruikt. Hiermee kan je namelijk je stem vervormen tijdens een Skyp gesprek. Leuk om een geintje uit te halen met je vrienden, die plots met een piepstem of een hele zware bas gaan spreken!
http://www.chip.de/downloads/Skype-Voice-Changer-Stimmenverzerrer-fuer-Skype_47281298.html
http://skypefx.codeplex.com/


VRIJDAG APP-DAG: BECOVER
Android freeware
Deze app wil informatie brengen over de mobiele netwerkdekking in jouw gemeente. Hij rekent daarbij op informatie van andere gebruikers van de app - wat misschien wel het zwakke punt is. Volgens de eerste commentaren op de Google Play Store zijn de gebruikers niet onder de indruk, omdat die informatie ontbreekt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.testachat.signalandposition&hl=nl%E2%80%8B


VRIJDAG APPDAG: WHATSAPP (WINDOWS PHONE)
Deze app is enorm populairals vervanger voor de bestaande berichtendiensten, gewoon omdat de berichtjes die je verzendt niet apart via de operator gaan, maar wel via je 3G, EDGEof WiFi verbinding - wat veel voordeliger is, en zelfs gratis bij WiFi. Van deze app, die al veel langer bestaat voor iOS en Android, is er nu ook een Windows PHone app.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/whatsapp/218a0ebb-1585-4c7e-a9ec-054cf4569a79

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Lezer Johan reageerde op een artikel van verleden week over drones:

<<<

Dag Hilde,

Ook voor jou de beste wensen voor 2015.

Het artikel "LEUK BEDACHT: EEN COMBINATIE VAN DRONE EN GO-PRO CAMERA" geeft inderdaad een mogelijks leuke toekomst weer, echter in België is nog niet zovele geregeld betreffende UAVs met on-board cams. Best toch even verwijzen naar de website van de privacycommissie vooraleer dergelijke kosten te maken: http://www.privacycommission.be/nl/nieuws/privacycommissie-beantwoordt-veelgestelde-vragen-over-drones

Het vergt een hele hoop administratie om te mogen vliegen met een drone/UAV/RPAS en zeker als er een camera aan boord is.

Groetjes
Johan
>>>  


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Advies is minder nodig voor de wijzen dan voor de dommen,
maar de wijzen halen er meer voordeel uit.
-Francesco Guicciardini, 1564-