Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/1/2015 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 884 van 3/1/2015Gegroet lezer,

Om te beginnen wensen wij al onze lezers een prachtig nieuw jaar: veel geluk en vreugde, en veel nieuwe ontdekkingen!

Wij moeten dit nieuwe jaar beginnen met een minder goed bericht. Ondanks onze voorzichtigheid bij het aanbrengen van nieuwe software en tips, hebben wij toch een software besproken die een malware bevat. Het gaat om de software IDPHOTOSTUDIO besproken in editie 883, die een extra zoekbalk installeert bij de gebruiker.
Wij baseren ons bij onze tips op sites die meestal erg betrouwbare tips brengen, zoals Chips.de, maar dit blijkt dus door de mazen van het net geglipt te zijn. Onze excuses.
Hebt u deze software geïnstalleerd en wil u de zoekbalk verwijderen, dan vindt u hier de instructies:
http://www.techsupportall.com/how-to-remove-mystartsearch-com-homepage-removal-help/
Onze excuses alvast voor het eventuele ongemak.

Ondertussen is er ook nieuws over onze NETTIES verkiezing. De jury heeft haar punten gegeven, en nu worden de nodige controles uitgevoerd om te zien of de genomineerde kandidaten wel degelijk aan onze vereisten voldoen. Spannend! In de volgende dagen zal je meer vernemen.

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!
HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK KWETST SOMMIGEN MET HET JAAROVERZICHT...
... en gaat met zijn video's concurrentie aan met YouTube

Hoe wreed kan een algoritme zijn? Dat vroeg Eric Meyer zich af, toen Facebook hem een jaaroverzicht bood in een feestelijke achtergrond, met centraal een foto van zijn dochtertje... dat dit jaar overleed. Uiteraard gebeurde dit niet opzettelijk, en is de bedoeling van Facebook om de gebruikers een mooi overzicht te bieden, met leuke herinneringen. Maar het is een algoritme dat die herinneringen verzamelt, en kan je en algoritme wel vertrouwen?

Meyer heeft twee suggesties voor Facebook: dat het aan de gebruikers zou vragen of zij wel zo'n overzicht willen hebben. Vele mensen hebben een jaar achter de rug dat helemaal niet denderend was, en kunnen dat overzicht missen als kiespijn. Dat Facebook dat jaaroverzicht niet automatisch gaat vullen met foto's, maar gewoon vraagt aan de gebruikers of zij deze app wel willen hebben. Volgens Meyer is bij het creëren van de app al te veel enkel rekening gehouden met mensen die een ideaal leven hebben, niet met worst-case scenario's. En dat is iets wat Facebook nog altijd moet leren. Lees het verhaal van Meyer, en ook de commentaren van anderen die dergelijke ervaringen meemaakten. (1) Wil jij zelf zien hoe jouw jaar in terugblik eruitziet, dan moet je naar de tweede link surfen. (2)

Nieuwe tab in Facebook
Na de toch wel pijnlijke blunders waarmee Facebook niet gerekend had bij zijn overzicht, toch ook iets positiefs over de sociale netwerksite. Facebook is namelijk de manier waarop nieuws gebracht wordt grondig aan het herzien. Op de Pages sectie van een account zal je voortaan de video's in een nieuwe vormgeving zien. Een bedrijf zal één filmpje kunnen kiezen dat prominent, en in groot formaat, op hun Pagina getoond wordt, met daarbij een live commentaar feed. Verder kunnen zij ook een playlist maken met meer van hun filmpjes op.

Daarmee vormt Facebook ernstige concurrentie voor YouTube, want de Pagina lijkt zo meer op een YouTube kanaal. Een strijd waarin het de overhand lijkt te halen. Door zijn filmpjes automatisch te laten spelen, in plaats van de gebruiker die te moeten activeren, plus de video-advertenties die ook automatisch spelen, is het bekijken van filmpjes op Facebook serieus gestegen. Van mei tot juni dit jaar is het aantal video views met 50% gestegen, en in september haalde Facebook maar liefst 1 miljard views per dag! Meer bij TechCrunch. (3)
http://meyerweb.com/eric/thoughts/2014/12/24/inadvertent-algorithmic-cruelty/
http://facebook.com/yearinreview
http://techcrunch.com/2014/12/24/facebook-videos/
SAMSUNG ZAL OOK PLAYSTATION GAMES VERTONEN...
... en lanceert een app voor autistische kinderen

Begin januari komt de CES beurs eraan. En in de aanloop ervan zal je heel wat aankondigingen over Consumer Electronics vinden - computers, tablets, smartphones, maar ook echte gebruiksvoorwerpen zoals tv-toestellen. Een van die aankondigingen komt van Samsung, samen met Sony. Beide bedrijven hebben namelijk een deal gesloten waardoor PlayStation Now, de streaming dienst voor het spelen van PlayStation spelletjes, ook naar de Smart TV's van Samsung komt.

Samsung wordt daarmee de eerste die een licentie voor PlayStation Now krijgt. En Sony maakt daarmee duidelijk dat het, net als Microsoft, eindelijk kiest voor interoperabiliteit, en het belangrijker vindt om zijn software te brengen op zoveel mogelijk toestellen, niet enkel toestellen die het zelf maakt of waarvoor het zelf het besturingssysteem maakt. Meer over deze aankondiging bij The Verge (1)

App voor autistische kinderen
Wanneer producten gemaakt worden die het leven van de gewone, toch al redelijk verwende internaut, nog wat leuker en gemakkelijker maken, is dat positief. Maar het is veel positiever wanneer technologie aangewend wordt om mensen het leven gemakkelijker te maken die het leven op een andere manier ervaren - mensen met een fysieke of geestelijke handicap. Mensen met een visuele handicap bijvoorbeeld kunnen, ondanks de vorderingen in de technologie, nog altijd niet zien, maar er zijn de laatste tijd enorme vorderingen gemaakt waardoor zij, zelfs zonder zicht, zelfstandig door de wereld kunnen stappen, zich via allerlei sensoren meer bewust kunnen zijn van hun omgeving, screenreaders hebben het leven enorm vereenvoudigd, en meer.

Vandaag een bericht dat in deze optiek kadert, en dat eveneens rond Samsung draait. Het  bedrijf heeft namelijk een app gelanceerd die kinderen met autisme moet helpen. Zij hebben namelijk vaak moeite om oogcontact te maken met anderen, en om emoties in anderen te zien of te begrijpen. De app van Samsung zou dit niet alleen moeten verbeteren, maar het bovendien op een ludieke manier moeten doen, zodat het kind het leuk vindt.

Het kind moet interactieve opdrachten uitvoeren, waarvoor het punten krijgt. Elke dag 15 tot 20 minuutjes spelen, en het spel is na een week klaar. Bij The Next Web kan je een video zien die het game 'Look at me', uitlegt (2). De software is verkrijgbaar voor Android toestellen (enkel Samsung).
http://www.theverge.com/2014/12/24/7446201/playstation-now-game-streaming-coming-to-samsung-tvs-in-2015
http://thenextweb.com/apps/2014/12/23/samsungs-look-app-android-helps-kids-autism-make-eye-contact/
http://www.samsung.com/sec/lookatme/
ONTHULLINGEN SNOWDEN: WELKE VERSLEUTELING IS VEILIG?
Wanneer geheime diensten zoals de Amerikaanse NSA trachten om de communicatie via het internet af te luisteren, dan moet je als burger trachten je communicatie te versleutelen. Maar een analyse van de onthullingen van Snowden toont aan dat zelfs versleuteling niet veilig is voor de NSA - tenminste bepaalde protocollen niet.


Het weekblad Der Spiegel haalt als voorbeeld de versleuteling aan die gebruikt wordt in Skype - een programma dat toch door 300 miljoen gebruikers gebezigd wordt om videogesprekken via het internet te voeren, en waarvan de communicatie veilig heet te zijn. Maar dat is niet waar, aldus Der Spiegel. Sinds februari 2011 worden gesprekken onderschept, en 6 maanden later verklaarden de codekrakers van de NSA dat zij erin geslaagd waren de code te breken. Sindsdien kan de NSA dus elk gewenst Skype gesprek afluisteren.

De weg volgen die een document via het internet aflegt is een fluitje van een cent voor de NSA. Facebook chats opnemen is maar een kleine moeite. En het ontcijferen van versleutelde mails verzonden via de Moskouse ISP mail.ru vraagt al wat inspanning. Maar toch: de NSA kan het allemaal ontcijferen.

Maar sommige protocollen blijken toch problemen te geven. Mails verzonden via versleutelde e-mail diensten zoals Zoho blijken toch iets boven het petje van de NSA te gaan, en ook gebruikers van het Tor netwerk monitoren gaat niet zo gemakkelijk. Dat is omdat TOR, kort voor The Onion Router, een open software is waarbij je op het internet surft via een netwerk van meer dan 6.000 computers van vrijwilligers, die met elkaar verzonden zijn. Bij de versleuteling van de gegevens heeft geen enkele van deze computers in het netwerk alle informatie van een bepaalde gebruiker. Daardoor kunnen spionagediensten heel moeilijk een persoon volgen die een bepaalde website bezoekt.

Ook Truecrypt bezorgt de NSA grote problemen, een programma waarmee bestanden op een computer versleuteld kunnen worden. Helaas hebben de ontwikkelaars van Truecrypt dit jaar in mei hun werk aan de software stopgezet, waarbij er heel wat speculatie ontstond dat dit gebeurde onder druk van de overheid.

Een ander protocol dat moeilijk om kraken is, is OTR of Off-The-Record, dat instant messaging boodschappen versleutelt. Net zoals TruCrypt is OTR open source, wat betekent dat de broncode van de software bekeken kan worden. En dat, zo blijkt, biedt een veel grotere bescherming tegen het manipuleren van code dan bij fabriekseigen, gesloten code van fabrikanten zoals Apple of Microsoft. Juist doordat iedereen de code kan inkijken, is het moeilijker om bijvoorbeeld een achterpoortje in de software in te bouwen.

Zo goed als onmogelijk te kraken (door de NSA een "catastrofe" genoemd) wordt het wanneer verschillende beveiligde diensten gecombineerd worden. Zo bijvoorbeeld Tor in combinatie met het IM systeem CSpace en een VoIP systeem ZRTP. In documenten die Snowden kon inkijken moest de NSA toegeven dat het geen inzage kon krijgen in de communicaties van de targets.

Nu is ZRTP geschreven door ene Phil Zimmerman (de Z in de naam van de software verwijst naar hem), en die heeft ook Pretty Good Privacy bedacht - een van de meest gebruikte encryptieprogramma's voor mails en documenten. PGP is al meer dan 20 jaar oud, maar nog altijd zouden codekrakers hun tanden er stuk op bijten, zo blijkt uit de documenten van Snowden.

Tot zover het goede nieuws. Want er is ook slecht nieuws: naast de reeds eerder genoemde manke beveiliging van Skype, zijn er nog andere protocollen die wij met zijn allen als beveiligd beschouwen, maar het niet zijn. VPN (virtuele private netwerken) bijvoorbeeld zijn niet bestand tegen de meeluisterende oortjes van de NSA.  En evenmin is SSL/TLS veilig, het protocol dat vaak gebruikt wordt wanneer je bijvoorbeeld aan internetbankieren doet, of goederen aankoopt via het internet. Https, waarbij de "s" staat voor secure, mag volgens Der Spiegel die laatste letter schrappen...

Interessante, maar beangstigende lectuur (1). GigaOm (2) en The Verge (3) laten ook hun licht schijnen op deze analyse.
http://www.spiegel.de/international/germany/inside-the-nsa-s-war-on-internet-security-a-1010361.html
https://gigaom.com/2014/12/26/what-you-need-to-know-about-the-nsa-document-dump/
http://www.theverge.com/2014/12/28/7458159/encryption-standards-the-nsa-cant-crack-pgp-tor-otr-snowdenTOR TOCH NIET ZO VEILIG?

Bij het vorige artikel dient een kanttekening gemaakt te worden. Volgens Der Spiegel zou het Tor netwerk onkraakbaar zijn; Maar volgens PandoDaily is dat absoluut niet het geval. Verleden week heeft het groepje hackers dat verantwoordelijk is op de aanval op Playstation en Xbox, die "gewoon voor de lol" compleet plat gelegd werden, ook zijn pijlen gericht op het Tor netwerk. En volgens Pandodaily zou daarmee de anonimiteit die Tor biedt in het gedrang komen.

Eerder al had de maker van Tor moeten toegeven dat het netwerk gekaapt kan worden wanneer bijvoorbeeld de NSA vijf Tor directory authority servers in handen zou krijgen. Krijgen zij vijf nog niet vervallen ondertekeningsleutels in handen, dan kunnen zij samenwerken en mensen naar hun eigen knooppunten zenden.

Gelukkig heeft de groep hackers de aanval op Tor erg openlijk gedaan, zodat Tor enkele voorzorgen kon nemen. Maar het is bewezen dat het kan, en een volgende groep hackers (of wie weet, de NSA misschien) zal niet zo publiek te werk gaan.

Een artikel dat een andere klok laat horen bij PandoDaily.
http://pando.com/2014/12/26/if-you-still-trust-tor-to-keep-you-safe-youre-out-of-your-damn-mind/
MAG IK EVEN BIJ JOU KOMEN LOGEREN TERWIJL IK MIJN FLAT VERHUUR OP AIRBNB?

Tja, ideetjes voor nieuwe diensten, je kan ze zo gek niet bedenken of ze worden wel uit de grond gestampt. Zoals deze nieuwe dienst, die, vrij vertaald, heus waar onder de lange titel die hierboven staat van start zal gaan - maar dan in het Engels natuurlijk: CanIStayWithYouWhileIRentMyPlaceOnAirBnB.com

Het idee is simpel: wanneer je je flat verhuurt terwijl je afwezig bent, kan je geld verdienen.Je zou nog meer geld kunnen verdienen, indien je je flat vaker kan verhuren - maar waar ga jij dan slapen? Dit netwerk wil de AirBnB voor de AirBnB-mensen zijn: je komt er in contact met anderen waar je tijdelijk gratis kan overnachten, terwijl jij jouw flat verhuurt.

We zeggen wel "gratis", maar uiteraard wordt het wel geapprecieerd indien je je gastheer een geschenkje geeft, of een deel van het geld dat jij verdient door je flat te verhuren.

Wedden dat er binnenkort een paar slimmeriken zijn die, in plaats van beroep te doen op AirBnB om een slaapplaats te vinden, zich rechtstreeks wenden tot de site met de onmogelijke lange naam, om daar goedkoper aan hun bedje te geraken?
http://canistaywithyouwhileirentmyplaceonairbnb.com/
http://www.theverge.com/2014/12/27/7455351/new-startup-wants-to-be-the-airbnb-for-airbnbAPPLE PAY NAAR UK, GEMAKKELIJK APPLE PRODUCTEN WEERGEVEN...
... en Apple nog altijd het populairst in de VS

Om het jaar in schoonheid te eindigen: drie berichten over Apple. Om te beginnen: Apple Pay. Zoals je weet wordt het systeem om met je iPhone je aankopen in échte winkels te betalen, momenteel in de VS op grote schaal uitgerold. Wij hebben er echter al vaker op gewezen dat in de VS een heel ander betaalsysteem bestaat dan in Europa. Daarom is het belangrijk te vermelden dat Apple in onderhandeling zou zijn met Britse banken om het "wave and pay" systeem ook naar de UK te brengen, zodat de gebruikers daar maar met hun toestel moeten wuiven om hun rekening via NFC (Near Field Communication) te betalen.

De Britse krant The Telegraph weet echter te melden dat de onderhandelingen stroef verlopen. De struikelblok zou namelijk de hoeveelheid informatie zijn die Apple kan en wil verzamelen. Niet omdat de banken ongerust zijn over jouw privacy en die kost tot kost willen beschermen, maar wel omdat zij vrezen dat deze verzamelde data Apple een voorsprong zal geven op de reguliere banken wanneer ook zij met mobiele betaalsystemen uit zouden pakken, en dat Apple zich wil profileren als een bankier. (1)

Een tweede bericht betreft eveneens Europa. Apple heeft het daar al een tijdje aan de stok met de EU regulator over de waarborgen die het de gebruikers geeft op aangekochte producten. Over een ander aspect van klantvriendelijkheid valt goed nieuws te melden: voortaan krijg je twee weken tijd om een in iTunes, App Store of iBooks aangekocht goed terug te geven, zonder dat je moet aantonen dat het product niet werkte of een andere rechtvaardiging te moeten opgeven.

Op aandringen van de Europese Commissie heeft Apple nu een automatische procedure uitgewerkt voor het retourneren van goederen. Die kan je aanroepen via de optie "Report a problem" in de store. (2)

Een derde bericht betreft de verkoop van iThings, zoals Register iPhones en consoorten noemt. Op dat vlak zit Apple op rozen, of, zoals onderzoeksbureau Flurry het uitdrukt "Santa doet niet meer in cookies, hij verkiest Apples".

Het blijkt namelijk dat Apple het populairste merk was van phones en tablets tijdens de kerstperiode, gebaseerd op het aantal activeringen van nieuwe toestellen, en dat wereldwijd. Apple had namelijk een aandeel van 51,3%, van verre gevolgd door Samsung met 17,7%., Nokia/Microsoft met 5,8%, Sony met 1,6% en LG met 1,4%.  Het publiek lijkt bijzonder verzot op de phablets, want die waren goed voor 13%. Tablets (groot en klein scherm dooreen) waren goed voor 11%.

The Register koopt er wel de bedenking aan vast dat deze cijfers eigenlijk een vertekend beeld geven. Samsung blijft immers de koploper qua smartphones, wereldwijd. De dominantie van Apple tijdens de kerstweek is gewoon... omdat het geven van kerstkadootjes niet zo ingeburgerd is in de Aziatische markt, waar Samsung, Xiaomi en ZTE nog altijd de onbetwiste heersers blijven. (3)
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/telecoms/11312574/UK-banks-in-talks-over-Apple-wave-and-pay.html
https://gigaom.com/2014/12/29/europeans-have-two-weeks-to-return-itunes-purchases-for-a-refund/
http://www.theregister.co.uk/2014/12/29/metrics_house_predicts_apple_dominance_of_xmas_sales/MICROSOFT ZOU WERKEN AAN EEN LIGHT BROWSER

Wanneer Windows 10 uitkomt zal je niet alleen een nieuwe versie van het besturingssysteem te zien krijgen, maar ook een nieuwe browser. En dat wordt geen IE 12, maar een écht nieuwe versie, afgeslankt, die meer op Firefox en Chrome lijkt, en die, toepasselijk, Spartan heet, omdat hij dus spartaanser is, simpeler en strakker.

Het bericht komt  van ZDNet, dat het van zijn eigen bronnen heeft. De browser zal nog altijd gebaseerd zijn op de Chakra JavaScript engine van Microsoft, en zijn eigen Trident rendering machine (niet WebKit dus, waarop andere browsers gebaseerd zijn. De browser zal tevens extensies ondersteunen - en als er één ding is dat Firefox zo'n leuke browser maakt, dan zijn het juist de extensies waarmee je de browser volledig aan je eigen behoefte kan aanpassen.

Om de die-hard IE gebruikers niet te vervreemden, zou Windows 10 uitgebracht worden met twee browsers aan boord: IE11, en Spartan. Er zouden ook versies van die laatste browser uitkomen voor mobiele toestellen waarop Windows 10 draait, je smartphone en je tablet dus.

Meer lees je bij ZDNet (1)   en The Register (2)
http://www.zdnet.com/article/microsoft-is-building-a-new-browser-as-part-of-its-windows-10-push/
http://www.theregister.co.uk/2014/12/29/ie12_trident_fork/
CHAOS COMPUTER CLUB ZEGT VINGERAFDRUKKEN TE KUNNEN HACKEN..
...en meer nog: met enkel simpele software en wat foto's!

Blijkbaar zijn vingerafdrukken die genomen worden doordat jij je vinger op het scherm legt, toch niet zo veilig. Het is al bewezen dat vingerafdrukken van een persoon gekopieerd kunnen worden wanneer die een glad oppervlak (zoals een glas of een smartphone) aanraakt. Nu echter heeft de grootste hackersgroep van Europa, Chaos Computer Club, beweerd dat het ook kan met gewoon enkele foto's waarop je vingers te zien zijn. Die bewering werd gedaan tijdens de 31e jaarlijkse bijeenkomst van Chaos Computer Club.

Woordvoerder Jan Krissler, gekend onder de naam Starbug, legde er uit dat foto's van een vinger, genomen met een gewone camera vanuit verschillende  hoeken, en software die gewoon in de handel verkrijgbaar is, VeriFinger (1), volstaan om de vingerafdruk na te maken.

Als dit inderdaad zo simpel is, dan is dit een enorme slag voor het gebruik van vingerafdrukken als beveiliging in het algemeen, en de nog prille betaalmethode waarbij de vingerafdruk als extra token gebruikt wordt in het bijzonder.

Meer lees je bij Venturebeat en PandoDaily.
http://www.neurotechnology.com/verifinger.html
http://venturebeat.com/2014/12/28/chaos-computer-club-claims-it-can-reproduce-fingerprints-from-peoples-public-photos/
http://pando.com/2014/12/29/a-researcher-recreated-iphone-thumbprints-using-photographs-and-commercial-software/APPLE VRAAGT PATENT AAN VOOR STYLUS
Draait Steve Jobs zich om in zijn graf?

Toen de betreurde Steve Jobs zijn eerste iPhone voorstelde (1), sprak hij heel schamper over de stylus als mogelijk inputtoestel voor deze nieuwe soort consumententoestellen. Neen, de stylus was niet aan hem besteed: Jobs meende  dat je geen stylus moet gebruiken wanneer je een veel beter input-apparaat altijd bij je hebt: je eigen vingers.

En toch blijkt nu dat Apple een patent aangevraagd heeft voor een stylus, en het is niet eens het eerste patent voor dergelijke apparaatjes dat Apple op zijn naam heeft staan. Maar het is dan ook geen gewone stylus: hij zou in staat zijn om wat je op een gewoon papier schrijft, draadloos over te brengen naar het scherm van je smartphone of computer. Daarvoor zou het toestelletje gebruik maken van accelerometers, hardware voor draadloze communicatie en eigen opslagruimte.(2)

Dus in die zin zal Steve Jobs misschien vrede kunnen nemen met deze stylus, want je gaat er niet rechtstreeks mee op het scherm van je iPhone aan de slag.

Toch verwondert  het ons dat Apple een dergelijk patent in de wacht zou kunnen slepen. Een dergelijke pen bestaat immers al: de LiveScribe. Zij wordt aanbevolen om notities te maken tijdens een cursus op de unief, of notulen tijdens een vergadering. De bewegingen worden genoteerd, en de handgeschreven notities overgebracht naar een scherm. En zelfs de audio kan met de pen opgenomen worden. Het enige verschil zou zijn dat je voor de iStylus geen speciaal notitiepapier nodig hebt.

Benieuwd wat deze iStylus meer gaat kunnen dan de LiveScribe... als hij er ooit komt natuurlijk!
http://youtu.be/4YY3MSaUqMg?t=4s
http://appleinsider.com/articles/14/12/30/apple-patents-smart-pen-for-capturing-digital-copies-of-handwritten-notes
http://www.livescribe.com/nl/ 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LEUK BEDACHT: EEN COMBINATIE VAN DRONE EN GO-PRO CAMERA

Heel wat sporters maken gebruik van een Go-Pro camera, vaak bevestigd via een statief op een helm die ze dragen, om zo hun sportieve prestaties vast te leggen. Je ziet het bijvoorbeeld ook vaak tijdens reality shows waarin deelnemers taken moeten uitvoeren.

Uiteraard hinderen statief en helm je wel tijdens het sporten. Daarom is het idee waarmee een Chinees bedrijf uitpakt wel interessant: een drone die zo'n Go-Pro camera aan boord heeft. Via je smartphone kan je de drone bedienen, zodat die naast of voor je gaat vliegen. En dan houdt die gelijke tred met jou, terwijl je fietst, loopt, klimt en dergelijke.

Het lijkt wel een engelbewaarder die voortdurend naast jou hangt en je bewegingen volgt. Of misschien wel je goede geweten, dat je voortaan voor kattenkwaad kan behoeden? 

De Ghost-Drone, zoals het toestelletje genoemd wordt, wordt vervaardigd door het Chinese bedrijf EHANG, dat "honderd miljoen piloten" betekent in het Chinees. De toestellen kosten tussen de $500 en $1000, wat een redelijke prijs is: voldoende om kwaliteit te waarborgen, maar toch nog altijd betaalbaar. Vanaf volgende maand zou hij op de markt komen. Wij voorspellen deze toestelletjes alvast een grote toekomst!
http://www.ghost-drone.com/
http://www.virtual-strategy.com/2014/12/30/ehang-announces-10-million-series-round-led-ggv-capital-take-personal-drones-mainstreamLENOVO WIL EEN CONCURRENT VOOR DE DROPCAM ONTWIKKELEN

Lenovo associëren de meeste mensen met degelijkheid - niet met sexy of fancy. Toch heeft het bedrijf in recente jaren toch enkele innoverende toestellen uitgebracht, waaronder enkele hybride laptops/tablets die echt wel knap bedacht zijn.

Nu heeft het bedrijf besloten dat het een concurrent wil maken voor de Dropcam, die het dan de Cloud Camera noemt. Wat geen slecht idee is. Zoals Mike Elgin van Tech News Today opmerkt, zien we een convergentie van allerlei technologieën die samen zorgen voor het Internet of Things (IoT). Denk maar aan het verwerken van de camera in de drone, zoals in ons vorig artikel.

Maar er zijn nog meer toepassingen mogelijk voor camera's die hun beelden naar de cloud sturen- zoals de Cloud Camera waaraan Lenovo werkt. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van de sproeiers in de tuien via je smartphone, maar dan wel in combinatie met een camera die een beeld van je tuin geeft. Of een camera in je keuken, waarmee je meteen kan zien of de rook die in de keuken de rookdetector in werking gezet heeft, afkomstig is van een brand, of gewoon van het té ijverig wokken van een beginnende kok.

In elk geval: de Cloud Camera van Lenovo zou al op de CES te zien zijn, die van 6 tot 9 januari plaats heeft in Las Vegas. Je kan er beelden maken van 1280 x 720 dpi, aan een tempo van 30 frames per seconde.

Lenovo zal het echter wel moeten opnemen tegen een andere grote speler op dit terrein: Dropcam, de maker van camera's die je gewoon ergens "dropt" en die dan automatisch beelden én klank kunnen doorsturen via het internet naar je smartphone. Dropcam werd in juni 2014 gekocht door Google - of liever: door de NEST afdeling van Google, want nadat Google deze fabrikant van slimme thermostaten gekocht had, bleef de afdeling autonoom bestaan.
http://www.pocket-lint.com/news/132140-lenovo-cloud-camera-set-to-be-a-dropcam-rival-fcc-photos-reveal-all
http://techcrunch.com/2014/06/20/google-and-nest-acquire-dropcam-for-555-million/Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DINSDAG TECH45 DAG: DE EINDEJAARSQUIZ!

Heb jij alle afleveringen van het voorbije jaar goed gevolgd? Dan zou je de vragen van de traditionele eindejaarsquiz van onze favoriete tech podcast zonder probleem goed moeten kunnen beantwoorden. Iets waar de eigen panelleden toch ook wat moeite mee hadden- maar ja, een jaar is dan ook lang, en er gebeurt zo, zo veel!
Test snel je kennis, en haal herinneringen op aan de gebeurtenissen van het voorbije jaar!
http://tech45.eu/2014/12/24/224-ge-kunt-er-niet-langs-als-m-in-uw-gezicht-gedrukt-wordt/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-224.mp3


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Man zou niet mogen spreken, tenzij men zeker is de stilte te verbeteren.
-anoniem-
 
De nieuwe oogst


   
FIREFOX EXTENSIE: DISCONNECT

Je kan er niet onderuit: via cookies, trackers, gepersonaliseerde advertenties wordt jouw privacy volledig onderuit gehaald. Deze extensie voor je browser vertelt je in real time wie toegang vraagt tot jouw data. En dan kan je aparte meldingen ook blokkeren.
Met de tool kan jeook je locatie verbergen of maskeren, je internettoegang versleutelen, en de trackers in een visuele weergave bekijken.
https://disconnect.me/
http://www.chip.de/downloads/Disconnect-fuer-Mozilla-Firefox_61550326.html


FIREFOX EXTENSIE: IMACROS
Altijd dezelfde handelingen groeperen onder een sneltoets, zoals bepaalde sites oproepen, een formulier invullen, of een paswoord opgeven, dat wordt simpeler met iMacros. Met een klik op het iMacros icoon in de navigatiebalk van je browser wordt een zijbalk geopend. Daar kan je de reeds opgenomen macro's bekijken, en ook nieuwe opnemen. Deze tool is wel betalend, maar je kan een 30 dagen gratis versie uitproberen.
http://www.chip.de/downloads/iMacros-fuer-Firefox_23880468.html
http://imacros.net/


FIREFOX EXTENSIES: NETVIDEOHUNTER
Met deze extensie kan je op videoportalen zoals YouTube, Veoh, Google Video, Metacafe of Blip.tv, maar ook op online communities zoals MySpace gaan zoeken naar video's, en ze bovendien ook bewaren op je harde schijf.
http://www.chip.de/downloads/NetVideoHunter_37028602.html
http://netvideohunter.com/


FIREFOX EXTENSIE: MAGIC ACTIONS VOOR YOUTUBE
Met deze extensie kan je YouTube, de populairste website van het internet, nog gemakkelijker bedienen. Zo kan je het geluidsniveau aanpassen met het scrollwieltje van je muis, wanneer je de cursor over de film beweegt. Je kan ook elke video automatisch in HD afspelen, via de HTML5 videoplayer van YouTube.
De extensie zogt er ook voor dat je de video in een speciale cinema-modus kan afspelen, waardoor afleiding rond het videovenster wordt weggenomen. De extensie is ook beschikbaar voor Chrome.
http://www.chip.de/downloads/Magic-Actions-for-YouTube-fuer-Firefox_56935285.html
http://www.chromeactions.com/


FIREFOX EXTENSIE: FIREFOX OS SIMULATOR

De makers van Firefox hebben ook een eigen besturingssysteem bedacht. Met deze extensie kan je via je muis en klavier dit Firefox OS uittesten. Je kan zelfs apps opstarten en extra apps via de geïntegreerde marktplaats downloaden.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/firefox-os-simulator/
http://www.chip.de/downloads/Firefox-OS-1.1-Simulator_58062628.html


FIREFOX EXTENSIE: FACEPASTE
Deze extensie laadt volledige fotoalbums van Facebook met één simpele klik naar je computer. Wat je dus het werk bespaart om de afbeeldingen een voor een aan te klikken en dan naar de harde schijf te bewaren.
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/facepaste/
http://www.chip.de/downloads/facepaste_36134246.html


FIREFOX-EXTENSIES: FLAGFOX

Het zijn vaak de kleine dingen die het hem doen.... Zoals het plaatsen van een vlaggetje in de adresbalk van je browser, dat het land aangeeft waar de server staat van de site die je bezoekt.  Want zelfs al heeft een domeinnaam de domeinextensie van een bepaald land, zoals .be of .nl, dat wil nog niet zeggen dat de server zich ook in België of Nederland bevindt. Deze extensie zorgt ervoor. Klik je op het icoontje met de vlag in je balk, dan krijg je meer informatie zoals IP-adres, enz.
http://flagfox.net/
http://www.chip.de/downloads/Flagfox_31279257.html


FIREFOX-EXTENSIE: FIREFTP
In tegenstelling tot Internet Explorer bevat Firefox geen ingebouwde FTP-client om bestanden te downloaden via het FTP protocol. De extensie FireFTP maakt het echter wel mogelijk.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/fireftp/
http://fireftp.net/
http://www.chip.de/downloads/fireFTP_15579287.html


FIREFOX-EXTENSIE: FLASHBLOCK
Een van onze favorietste extensies: een tool om Flash media te blokkeren. Daarmee verhinder je meteen dat verschillende video-advertenties automatisch afgespeeld worden. Na installatie verschijnt er in de Flashplayer gewoon een symbooltje om de Flash content toch in gang te zetten. En zijn er sites waar je toch absoluut Flash nodig hebt, dan deactiveer je gewoon even de add-on via Extra > add-ons, en later activeer je die opnieuw!
http://www.chip.de/downloads/FlashBlock-fuer-Firefox_31948581.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/flashblock/


VRIJDAG MULTIMEDIA: "DE PLEINTJES"
Deze documentaire over de straatvoetbalcultuur in Antwerpen, kan je nu ook gratis bekijken via YouTube. De documentaire werd gemaakt door productiehuis nummer 10, en was tot nu toe enkel tegen betaling te bekijken. In de documentaire vertennen enkele profvoetballers hoe zij opgroeiden op pleintjes Antwerpen.
https://www.youtube.com/watch?v=n0bNPZ94jyY


VRIJDAG MULTIMEDIA: POLYSCAPES

Photoshop is er niet alleen om mannequins wat slanker te maken, of om foutjes te verdoezelen. Je kan immers ook echt heel creatief aan de slag gaan met deze software. Een voorbeeld daarvan zijn de Polyscapes: landschappen me in een inzet stukken van datzelfde of een ander landschap. Bewonder hier enkele voorbeelden.
[Taal: ENG]
https://tackk.com/polyscapes


VRIJDAG MULTIMEDIA: PLANTS VS ZOMBIES ONLINE
Dit populaire spelletje kan je nu ook online spelen. De opzet is gekend: door verschillende planten in te zetten moet een huiseigenaar voorkomen dat een legertje zombies hun hersens opeten. Elke soort plant heeft zijn eigen verdedigingsmechanisme of aanvalskracht.
[Taal: ENG]
http://www.popcap.com/games/plants-vs-zombies/onlineBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Jouw privé foto’s, straks als reclame op Facebook
http://www.belgiancowboys.be/social/jouw-prive-fotos-straks-als-reclame-op-facebook/
- Komt The Pirate Bay terug? “We weten het nog niet”
http://www.belgiancowboys.be/web/komt-pirate-bay-terug-weten-het-nog-niet/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Facebook stelt nieuwe voorwaarden maand uit
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3820163/2014/12/30/Facebook-stelt-nieuwe-voorwaarden-maand-uit.dhtml
- Hackers: duimafdruk Duitse defensieminister gekopieerd
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3818941/2014/12/28/Hackers-duimafdruk-Duitse-defensieminister-gekopieerd.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Test: Bose SoundLink Color
Bose heeft zich de laatste jaren steeds meer op de mobiele audiomarkt gericht. De SoundLink Color is de laatste toevoeging aan het gamma en komt zoals ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8754/Test-Bose-SoundLink-Color.html
- LG gaat webOS 2.0 voorstellen
Het webOS-besturingssysteem, dat LG in zijn nieuwste Smart TV’s gebruikt, krijgt begin volgend jaar een nieuwe versie. WebOS 2.0 wordt sneller, krijgt ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8759/LG-gaat-webOS-2.0-voorstellen.html *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 

- Roularta herstructureert DataNews
http://www.digimedia.be/News/nl/17505/roularta-herstructureert-datanews.html
- Het magazine Pub geeft de pijp aan Maarten
http://www.digimedia.be/News/nl/17502/het-magazine-pub-geeft-de-pijp-aan-maarten.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 2015 – 10 jaar computertaal – de prijzen
http://computertaal.info/2014/12/31/2015-10-jaar-computertaal-de-prijzen/
- Autcraft: een Minecraft server voor mensen met autisme
http://computertaal.info/2014/12/29/autcraft-een-minecraft-server-voor-mensen-met-autisme/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft: aantal app-downloads Windows Store is gegroeid met 110 procent
http://tweakers.net/nieuws/100522/microsoft-aantal-app-downloads-windows-store-is-gegroeid-met-110-procent.html
- Britse politie arresteert verdachte na ddos Xbox- en PlayStation-netwerken
http://tweakers.net/nieuws/100517/britse-politie-arresteert-verdachte-na-ddos-xbox-en-playstation-netwerken.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Welke tech-trends mogen we verwachten in 2015?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/welke-tech-trends-mogen-we-verwachten-in-2015/article-normal-521877.html
- Proximus stelt nieuw pakket met telecomdiensten samen voor groepsaankoop
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/proximus-stelt-nieuw-pakket-met-telecomdiensten-samen-voor-groepsaankoop/article-normal-522007.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Werden de hoge Apple verwachtingen in 2014 ingelost?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/werden-de-hoge-apple-verwachtingen-in-2014-ingelost
- PayPal blikt vooruit: 2015 wordt het begin van het einde van het wachtwoord
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/paypal-blikt-vooruit-2015-wordt-het-begin-van-het-einde-van-het-wachtwoord
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


MEER DOEN MET VLC: EEN ABONNEMENT NEMEN OP EEN PODCAST

Je zal niet gauw aan VLC denken als een tool om de podcasts te beheren waarop je geabonneerd bent. Toch is het wel degelijk zo te gebruiken, en is VLC zelfs handig.
Om een podcast toe te voegen, moet je het adres hebben van de RSS feed. Die vind je wellicht op de homepagina van de  podcast, bijvoorbeeld Tech45.
Vervolgens doe je dit:
- In de zijbalk van VLC blader je naar beneden tot je bij Podcasts komt
- Beweeg de cursor over het woord Podcasts tot daarnaast het plusteken verschijnt. Klik erop.
- Plak de RSS feed van de podcast in het dialoogvenster
- Klik op OK
De podcast zal nu verschijnen in de lijst met Podcasts. Klik op de naam van een show, en je zal de beschikbare episodes zien. Dubbelklik op een episode om hem te starten.
http://lifehacker.com/the-best-hidden-features-of-vlc-1654434241MEER DOEN MET VLC: JE WEBCAM OPNEMEN
Wanneer je een aparte webcam gekocht hebt voor op je desktop, dan heb je daar wellicht software bij gekregen om foto's te nemen of video's op te nemen. Maar meestal, wanneer je een laptop hebt met webcam, dan heb je geen speciale software daarvoor. In dat geval kan VLC helpen.
Je kan niet alleen kiezen in welk formaat je de beelden opneemt, je kan ook aan de instellingen sleutelen zodat die minder korrelig overkomen. Wat uiteraard mooi meegenomen is wanneer je een video wil opnemen om naar je vrienden te versturen. Zo doe je het:
- Ga naar Media > Open Capture Device
- In het uitklapmenu Capture MOde kies je DirectShow
- Bij Video Device Name kies je je webcam
- Bij Audio Device Name kies je je microfoon
- Klik op Advanced Options
- - Wil je de software van je opnametoestel gebruiken om de input instellingen te bepalen, kies dan Device Properties
- - Zoniet geef een waarde in bij Video Input Frame Rate. 30 is een goede waarde voor een soepele video, maar je kan minder kiezen als de kwaliteit niet je grootste zorg is. Hoe hoger het getal, hoe groter je bestand wordt!
- - Bevestig met ok

Nu heb je twee opties. Je kan op Play klikken om live video via VLC te spelen en fragmenten naar believen op te nemen door op de Record button te klikken. Of je kan uit het uitklapmenu "Convert/Save" kiezen, en bepalen waar de opgeslagen video bewaard moeten worden.
Beide methoden hebben hun voordelen. Bij de eerste kan je je video bekijken en fragmenten selecteren. Je moet hier echter wel een koptelefoon gebruiken, omdat dit een feedback loop kan veroorzaken.
Bij Convert/save heb je dit probleem van de feedback niet, maar het geeft je ook niet veel informatie over wat er op de video staat. Je kan het opnemen stopzetten via de Stop button, maar er is geen indicator die je vertelt dat je nog aan het opnemen bent.
http://lifehacker.com/the-best-hidden-features-of-vlc-1654434241


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
AIRPARROT: STREAMENVIA APPLETV


Windows XP/Vast/7/8- 42,3 MB - 15 dollar
Een staaltje van interoperabiliteit. Met deze software kan je namelijk de inhoud van je Windows desktop naar de tv in je woonkaper streamen, zonder enige kabel, en dat via Apple TV. Daarbij wordt de inhoud van het scherm van je Windows computer op de tv weerspiegeld. De data worden via WLAN naar de AppleTV box gestreamd, en zo heb je dus geen kabels nodig die je living ontsieren kunnen.
http://www.chip.de/downloads/AirParrot_56242005.html
http://www.airsquirrels.com/airparrot/


TENCODER: AUDIOSPOREN EXTRAHEREN
Windows XP/Vista/7/8 - 73,1 MB - freeware
Met deze software kan je niet alleen audio- en videobestanden omzetten in andere formaten, maarje kan ook audiosporen extraheren. Wat bijvoorbeeld nuttig kan zijn om bepaalde geluiden minder te laten doorwegen. Je kan ook bitrate, framerater en container zelf instellen. En ben je zelf bijzonder ijverig, dan kan je ook ondertitels zelf toevoegen.
http://www.chip.de/downloads/TEncoder_61971562.html


FOLDERCHANGESVIEW: MAPPEN BEWAKEN


Windows all - 56,5 kb - freeware
Een klein, maar handig progje. Je kan namelijk monitoren wat er aan een bepaalde map verandert, door het pad van die map aan te duiden in de instellingen. De tool vereist geen installatie, je kan het progje gewoon opstarten zodra je het gedownload hebt.
http://www.chip.de/downloads/FolderChangesView_57707447.html
http://www.nirsoft.net/utils/folder_changes_view.html


TRIBLER: BITTORRENT CLIENT
Windows Xp/Vista/7/8 49,3 MB - freeware
Deze software werd bedacht door de Universiteit van Delft. Het is een anonieme BitTorrent Client die de gebruiker volledige anonimiteit belooft. Bovendien zou de Torrent zoekmachine ervoor zorgen dat je beschermd bent tegen censuur en spam.
http://www.tribler.org/
http://www.chip.de/downloads/Tribler_20326120.html


PLEX MEDIA SERVER: STREAM JE MEDIA


Windows XP/Vista/7/8 - 82,8 MB - freeware
Met deze gratis too lkan je je muziek, je video's en foto's vanop je Windows computer streamen naar een Mac, iOS of Android mobieltje. De tool bestaat al langer voor het Mac OS, als Plex Media Center. Met deze gelijknamige Server kan je jouw multimedia vrijgeven voor je andere toestellen.
http://www.chip.de/downloads/Plex-Media-Server_47722931.html
https://plex.tv/


AUTOHOTKEY: HANDELINGEN AUTOMATISEREN
Windows all - freeware - 2,9 MB
Een open source programma dat vaak herhaalde taken kan automatiseren. Zoals bijvoorbeeld een briefaanhef die je vaak herhaalt, je adres als ondertekening van een brief of mail, enz. Bovendien kan je ook repetitieve taken onder een sneltoets opslaan, via een Macro-recorder.
http://www.chip.de/downloads/AutoHotkey_13653378.html
http://www.autohotkey.com/


VRIJDAG APPDAG: POCKET


Android - freeware
Misschien iets minder bekend danzijn grote broer Evernote, maar daarom niet minder handig. Pocket heeft de Webby Award gewonnen voor Best Productivity app. Alles wat je online vindt of in je email kan je naar Pocket plakken, om het later terug op te halen en rustig te lezen. Je kan je plaksels organiseren en delen op de sociale netwerken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ideashower.readitlater.pro&hl=en


VRIJDAG APPDAG: SOUNDCLOUD
Android - freeware
Waarom zou je betalen voor een abonnement op een streaming muziekdienst, wanneer je deze app gratis kan gebruiken? Je vindt er muziek, podcasts en veel meer mee, je kan je eigen playlist maken, of die van een ander beluisteren.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.soundcloud.android&hl=en

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het tegengestelde van praten is niet luisteren.
Het tegengestelde van praten is wachten.
-Fran Levowitz-