Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
25/12/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 822 van 20/12/2014Gegroet lezer,

De aandachtige lezer zal bemerkt hebben dat bovenaan dit nummer "Jaargang 19" staat. Inderdaad, op 15 december ging een nieuwe jaargang in. De eerste Netties verscheen namelijk op 15 december 1996. Dat onze redactie zovele jaren lang erin zou slagen om dag na dag, week na week, nieuws voor u bijeen te sprokkelen, hadden wij nooit kunnen denken. Wij danken onze vele lezers voor hun jaren trouw aan dit e-zine. En persoonlijk dank ik de trouwe medewerkers en de mensen die ons hun tip toesturen. In het bijzonder Gerard (alias Sjeef) voor de tips, en uiteraard ook Paul, voor de mooie reportages maar vooral voor het vele geduld, de steun en sympathie.

Ondertussen werkt onze redactie nog altijd dapper verder aan de Netties-verkiezing. Vele lezers hebben al hun lijstje ingestuurd, waarvoor wij hen hartelijk danken. Deze lijstjes worden nu gecompileerd, en dan is het aan de jury om de sites en apps te beoordelen.
Hebt u nog geen lijstje ingestuurd? Doe het snel - uw medewerking wordt erg gewaardeerd! En wil u zetelen in de jury? Laat het ons gerust weten, wij kunnen uw hulp gebruiken. Het adres kent u: redactie@netties.be

Nog even dit: deze week hadden wij het erg druk met Netties, maar ook met enkele andere taken. Het is enkele keren nachtwerk geworden, waardoor de zetduivel enkele keren genadeloos heeft toegeslagen in onze teksten. Onze excuses daarvoor.

Zo. Veel leesplezier gewenst met dit nummer. Ook fijne feestdagen gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.OMVANG VAN GCHQ HACK OP BELGACOM IN KAART GEBRACHT...
... Veel verstrekkender dan Belgacom zelf wil toegeven!

We zeiden het verleden week al, en ook deze week herhalen we het. 2014 is het jaar van de hacks... of althans, het aan het licht komen van hacks en allerlei spionage.

Zo is er het verhaal van "Regin", een malware die door de Britse geheime dienst al in 2010 en 2011 geplant werd in de systemen van Belgacom, met de bedoeling de systemen diep te infiltreren, en zo communicatie af te luisteren. Een operatie die "Operation Socialist" genoemd werd - hadden de Britten dan angst dat ons landje te rood zou worden? De omvang werd nu pas echt bekend, dankzij de onthullingen van Edward Snowden. NRC Handelsblad en De Standaard brachten de afgelopen dagen onthullingen over hoe diep deze malware wel de Belgacom systemen binnengedrongen waren - dat terwijl Belgacom al die tijd de impact van de malware afgezwakt had. FirstLook.org, de website die opgericht werd om te kunnen berichten over deze (vaak staatsgesponsorde) hacks maakte een reconstructie van het verhaal (3).

Het is wel opvallend dat de ene EU-staat de andere gaat bespioneren. Zijn wij dan vijanden, kan je vragen? Volgens de Nederlandse politica Sophia in 't Veld zou men moeten sancties tegen Groot-Brittannië moeten overwegen omwille van deze spionage.

Aanbevolen lectuur, die je toch even doet slikken...
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/12/13/verantwoording-en-documenten/
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141212_01426880
https://firstlook.org/theintercept/2014/12/13/belgacom-hack-gchq-inside-story/HACKS, MALWARE: ZOWEL "KLEINE" HACKERS ALS DE OVERHEDEN DOEN HET
De Belgacom hack is slechts één van de vele die de laatste weken de wereldpers gehaald hebben. In de VS zijn verschillende databases van grote winkelketens gehackt, waardoor hackers de hand konden leggen op de gegevens van gebruikers. Hacks die de winkelketens en betaalsystemen veel geld gekost hebben, wantzij moesten de gebruikers voorzien van een nieuwe betaalkaart, een operatie die logistiek heel veel geld kost.

In eigen land zijn er de laatste dagen ook verschillende hacks geweest van sociale sekretariaten. Vermoed wordt dat het criminelen zijn die deze hacks pleegden, omdat zij de bedrijven in kwestie eerst gecontacteerd hadden, en geld eisten zoniet zouden zij de gegevens bekend maken. Omdat de bedrijven er niet op ingingen, werden de data gepubliceerd. Verleden week was er weer zo'n hack, ditmaal bij interimbureau Xtra-Interim. De gegevens van 1000 mensen werden gecompromitteerd. Meer hierover op het security blog Belsec (1).

Zulke hacks kosten de bedrijven handenvol geld. Ofwel omdat ze de afpersers moeten betalen. Ofwel omdat ze een flinke deuk in hun reputatie kregen, omdat ze de gegevens van hun gebruikers onvoldoende beschermden. In het geval van het bekend maken van de persoonlijke gegevens van de gebruikers, is die natuurlijk eigenlijk zelf het grootste slachtoffer. Want zijn gegevens zijn publiek gemaakt, vaak met rijksregister en al. Het creëren van een nieuwe identiteit is niet even gemakkelijk als zomaar even een nieuwe bankkaart geven - deze mensen zullen voor eeuwig en altijd moeten opletten dat zij geen slachtoffer worden van identiteitsdiefstal.

De betrokken bedrijven (en hun IT-leveranciers) mogen eigenlijk nog van geluk spreken dat de getroffen gebruikers geen collectieve schadevergoeding eisen voor het onbeschermd laten van hun gegevens....

In de VS was er natuurlijk ook de Sony-hack. Daarbij konden de hackers toegang krijgen tot het Sony netwerk, dat zij niet alleen stillegden, met alle gevolgen van productiviteitsverlies, maar waarbij zij bovendien massaal informatie van die servers overpompten naar hun eigen servers, om die bij mondjesmaat op het internet te lekken. De salarissen van de CEO's, interne documenten over nieuwe producten of films die uitgebracht gaan worden, zelfs volledig nieuwe films... alles kwam op het web terecht. Voer voor ijverige journalisten, die nu alle geheimpjes van Sony konden blootleggen. Of het ethisch verantwoord is om die gestolen documenten te gebruiken om er artikels over te schrijven, is natuurlijk de vraag.

Het meest flagrante is eigenlijk dat de grote schuldige in de zaak van Sony toch wel de beveiligingsverantwoordelijke is. Als je hem die titel tenminste kan geven. De man had namelijk pocherig beweerd, aldus de TNT podcast (2)dat het geen zin heeft om een beveiligingssysteem van 10 miljoen dollar te installeren, om een intrusie te vermijden die je 1 miljoen dollar kunnen kosten. De man zal ondertussen wel zitten te knarsetanden, want de schade als gevolg van de recente hack loopt ondertussen op tot de honderden miljoenen!
http://belsec.skynetblogs.be/archive/2014/12/14/rexmundi-publishes-the-dataset-from-xtra-interim-be-8345730.html
http://twit.tv/show/tech-news-today
http://arstechnica.com/security/2014/12/unprecedented-cyberattack-no-excuse-for-sony-breach-pros-say/GCHQ LEERT KINDEREN VERSLEUTELEN
We waren deze reeks van drie artikels rond veiligheid vandaag begonnen met GCHA, de Britse veiligheidsdienst die het lef had om een bevriende natie, ons eigen Belgacom, te gaan bespioneren. Geloof het of niet, maar diezelfde organisatie brengt nu... een tool uit waarmee het kinderen wil leren om te gaan met versleuteling.

Een eigenaardig initiatief. Had GCHQ, net als collega-veiligheidsdiensten in de VS niet onlangs aangedrongen dat fabrikanten het de burger niet te gemakkelijk mochten maken om encryptie te gebruiken, omdat dit een eventueel onderzoek naar pedofilie en allerlei misdaden moeilijk zou maken? Toch is het zo. GCHQ heeft een app uitgebracht die kinderen moet leren om de basistechnieken voor versleuteling te begrijpen.

"Criptoy" heeft de app, en hij is gratis voor Android tablets. Een iPad versie zou er volgend jaar aankomen. The Guardian vertelt er meer over. De tweede link verwijst naar de app. De derde link heeft nog wat meer informatie over de GCHQ infiltratie.
http://www.theguardian.com/technology/2014/dec/12/gchq-cryptoy-app-encryption-kids
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hmg.cryptoy
http://googlemapsmania.blogspot.be/2014/12/how-uk-spies-on-its-friends.html
GOOGLE FIT ONDERSTEUNT 100 NIEUWE ACTIVITEITEN
Enkele weken geleden heb je hier bij Netties enkele besprekingen kunnen lezen van fitness trackers. Daarbij hebben wij duidelijk gesteld dat, hoe goed de tracker zelf ook is, de software die erbij hoort, en waarmee je al je vorderingen kan noteren, nog veel belangrijker is. Zonder bijhorende software is de hele fun én de zin van de tracker immers verdwenen.

Google heeft voor zijn Android toestellen een tool uitgewerkt, Google Fit, die een centrale bewaarplaats moet zijn van je fitness gegevens. Google Fit werkt samen met Google Wear, het Google besturingssysteem voor wearables zoals slimme uurwerken. Maar zelfs zonder zo'n smartwatch kan je Google Fit gebruiken, omdat de tool kan werken met de sensoren op je Android toestel.

Er is nu een update uit voor Google Fit, die 100 nieuwe activiteiten brengt. Daarbij is het wel zo dat de sensoren in je gewone Android telefoon weliswaar je stappen kunnen tellen via algoritmes, en ook je data kunnen noteren wanneer je aan het lopen of fietsen bent, je voor deze andere activiteiten je data manueel zal moeten invoeren.

Tot die activiteiten behoren: wintersport, skiën, skaten, biathlon, volleyball, zelfs boksen en dansen... en voor de minder kwikke mens: vliegeren.

Wie wél een Android Wear toestel zoals een smart watch heeft, zal bemerken dat de Google Fit app nu voor betere ondersteuning zorgt. De smartwatch zal in de toekomst niet meer verbonden moeten zijn met je phone om stappen te tellen: het telt ze autonoom, en houdt die bij om nadien die gegevens te sync'en met je app.

De app is gratis verkrijgbaar in de Play Store van Google.
http://www.androidauthority.com/google-fit-100-new-activities-574076/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.fitness
https://gigaom.com/2014/12/12/google-fit-gains-offline-android-wear-support-100-activities/SPAANSE UITGEVERS SMEKEN OVERHEID OM GOOGLE TE VERBIEDEN TE VERDWIJNEN
Het kan verkeren, zei Bredero. Verleden week heb je kunnen lezen hoe de Spaanse uitgevers boos waren op Google, omdat in de Google News de koppen en korte fragmenten van hun nieuwsartikels opgenomen werden, zonder dat zij hiervoor een vergoeding ontvingen. De uitgevers trokken naar de rechter, die beval dat Google hen moést vergoeden. Meer nog: om te vermijden dat, zoals in andere landen gebeurd was, uitgevers akkoorden maakten met Google om toch opgenomen te worden, ook zonder vergoeding, bepaalde de wetgever dat het de uitgevers niet toegestaan was een dergelijke vergoeding te weigeren.

De reactie van Google was simpel. In Google News staan er nu eenmaal geen advertenties, zodat Google helemaal geen inkomsten haalt uit News. Wanneer Google dan de uitgevers moet gaan betalen om hun koppen te mogen gebruiken, dan is het slimmer om de boeken te sluiten. Een voornemen dat Google verleden week dan ook aankondigde.

De reactie van de uitgevers kwam er snel. Zij beseffen maar al te goed hoe afhankelijk zij zijn van Google, om bezoekers naar hun site te trekken. En daarom trekken zij opnieuw naar de overheid, ditmaal met de vraag om Google te verbieden om Google News te stoppen, dit "om de rechten van gebruikers en bedrijven te beschermen".

Kortom: eigenlijk komt deze hele hetze neer op een spelletje spierballen rollen vanwege zowel Google als de uitgevers, en dat wellicht zal eindigen in een of andere vorm van compensatie die Google de uitgevers zal toestoppen...

Meer bij The Spain Report, TechDirt en The Register.
https://www.thespainreport.com/13199/spanish-newspaper-publishers-association-now-asks-government-help-stop-google-news-closure/
https://www.techdirt.com/articles/20141212/07360229413/surprise-spanish-newspapers-beg-government-eu-to-stop-google-news-shutting-down.shtml
http://www.theregister.co.uk/2014/12/14/spain_google_news_aede_volte_face/BING ZOEKMACHINE WERKT MET "SAFE PREFERENCE"
Er was een tijd dat het enige advies dat ouders kregen, om hun kroost te beschermen tegen de 'gevaren' die hen op het internet beloerden, dat de computer altijd in de leefkamer moet staan, en dat kinderen enkel onder ouderlijk toezicht mogen computeren. Nu is dat nog altijd een gezond standpunt, dat zeker voor de kleintjes blijft gelden. Toch is er de laatste jaren veel verbeterd aan die kind-onvriendelijkheid van het internet, in die zin dat je, bij het zoeken op het internet en YouTube, niet gemakkelijk meer geconfronteerd wordt met ongewenste content. Waar je vroeger bij het zoeken naar bepaalde termen al eens in aanraking kwam met 'vieze plaatjes', is dat nu veel minder, vooral wanneer je 'safe browsing' geactiveerd hebt.

Microsoft heeft nu aangekondigd dat het nog een stapje verder gaat met haar Bing zoekmachine. Er wordt immers al een tijd gewerkt aan een nieuwe web standaard voor veilig internet, die "safe preference" heet. Daarbij kan de browser zo ingesteld worden dat hij enkel "safe" content toont wanneer je surft op het web. De Bing zoekmachine zou nu als eerste deze webstandaard verwerken in zijn zoektool.

Concreet gaat het om de volgende procedure. Om te beginnen moet je IE10+ of Firefox als browser hebben. Vervolgens moet je als ouder Windows Family Safety activeren voor de account van je kind. De browser herkent dat ouderlijke controle geactiveerd werd, en geeft aan Bing door dat de gebruiker enkel safe resultaten wil ontvangen. Bing zal die voorkeur erkennen, en enkel resultaten vertonen die beschouwd worden als non-adult, kindvriendelijk dus.

Nu is het wel zo dat "veilig" surfen, nog niet hetzelfde is als kindvriendelijk surfen. In dat kader past dan weer een aankondiging die Google verleden week gedaan heeft, om verschillende tools uit te brengen die geschikt zijn voor kinderen. Berichten waarover ouders zich enkel maar kunnen verheugen!
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-child-account
http://searchengineland.com/bing-upgrades-child-safe-search-features-210820
http://rt.com/usa/211295-google-kids-search-eng
CARPOOLING NIET ALLEEN EEN WERKWOORD, MAAR OOK EEN MERK...
... en Uber blijft onder vuur liggen

In onze contreien is "carpoolen" een werkwoord, dat een sociale samenwerking omschrijft die al bestond voor er enige spraak was van sociale netwerken of Uber. Je spreekt gewoon af met mensen die je kent en die dezelfde weg uit moeten als jij, bijvoorbeeld elke dag 's ochtends naar het werk, dat je met één auto rijdt, en je spreekt een vergoeding af voor het aantal kilometers.

Maar blijkbaar is "Carpoolen" ook een merk, een website, een bedrijf, opgericht in Duitsland. De bedoeling van de website is om mensen die elkaar niet kennen, maar die toch dezelfde richting uit moeten, met elkaar in contact brengen zodat zij aan carpoolen kunnen doen. De site werkt met een app, waarmee passagiers onderweg opgepikt kunnen worden, en waarmee chauffeur en passagier van elkaar kunnen zien waar zij zich bevinden. Een beetje Uber dus, maar dan occasioneel, omdat men toch onderweg is- geen chauffeurs die, als echte taxi's, enkel en alleen rijden om een of meerdere passagiers te vervoeren.

Welnu, Carpooling steekt de Oceaan over en wil in de VS van start gaan. Een concurrerende dienst die in Frankrijk werkt, BlaBlaCar, heeft aangekondigd dat het die stap niét zal zetten omdat het twijfelt over de leefbaarheid op lange termijn van die stap. Carpooling zelf heeft er wél vertrouwen in, maar zal in de VS wel gaan samenwerken met Uber. (1)(2)

Hopelijk zal Carpooling.com die stap niet betreuren, want Carpooling op zich heeft een sympathiek imago, terwijl dat van Uber steeds meer onder vuur komt liggen.

Wij verwijzen daarbij naar de negatieve pers die Uber kreeg, toen een van zijn stafleden dreigementen uitte tegen een vrouwelijke journaliste die kritisch stond tegenover Uber. Vooral toen bleek dat Uber informatie over de journaliste wou gebruiken die het verworven had via de gegevens die de chauffeurs noteerden. Uber heeft nu gezegd, aldus Buzzfeed, dat het die informatie enkel opgezocht had omdat de journaliste "laat" was op een afgesproken plek. Dit neemt echter niet weg dat er een groot gebrek aan transparantie is over welke informatie verzameld wordt, en wie toegang heeft tot die data. (3)

Toch nog even ons standpunt over de hele Uber hetze. Het principe van Uber, namelijk het gebruik van een app om een rit te boeken, om te kunnen volgen waar de chauffeur zich bevindt zodat je weet wanneer je aan de deur moet gaan staan, enz., is niet verkeerd. Integendeel: het is iets wat de reguliere taximaatschappijen al lang hadden moeten invoeren, en wij hopen dat de komst van Uber hen eindelijk wakker gemaakt heeft. Maar het feit dat iets innovatief is, is geen reden om Uber te ontslaan van regels qua sociale verzekering, belastingen, aansprakelijkheid, privacy, taksen en reglementen waaraan de reguliere maatschappijen wél onderworpen zijn...
http://techcrunch.com/2014/12/15/carpooling-us/
http://tech.eu/news/carpooling-us-uber-partnership/
http://www.buzzfeed.com/jacobfischler/uber-said-it-accessed-buzzfeed-news-reporters-information-be
SOUNDCLOUD PAKT UIT MET "COLLECTION"
De muziekdienst Soundcloud moeten wij je wellicht niet meer voorstellen. Het is een van de beste plekken op het internet om nieuwe muziek te ontdekken. Artiesten hebben er hun eigen pagina waar zij hun songs in streaming en vaak zelfs ook in download aanbieden. Het mooie aan de dienst is dat je commentaren kan toevoegen aan de songs op een originele manier: door op een bepaalde plek in de song te klikken, en daar iets te zetten zoals "mooie drum" of "knappe overgang", enz.

SoundCloud werkt ook samen met Twitter, waardoor artiesten in een tweet een song kunnen embedden. Dat maakt het nog gemakkelijker om songs te ontdekken. Je begrijpt dat wij een boontje hebben voor SoundCloud ;)

Welnu, de muziekdienst heeft nu een nieuwe rubriek uitgebracht voor iedere muziekfan die er een eigen account aangemaakt heeft: Collection. Het wordt jouw home op de dienst, en je zal er je favoriete muziek en audio vinden. Je kan artiesten volgen, tracks en speellijstjes liken, je eigen speellijst aanmaken van je favoriete songs. Maar je zal er ook meteen het laatste nieuws vinden over de artiesten die je goed vindt.

Collections is te vinden op de webversie van de dienst, en ook op de iOS app. Voor de Android versie moet je helaas nog wat wachten...
http://blog.soundcloud.com/2014/12/15/introducing-collection-your-new-soundcloud-home-on-the-web/
http://thenextweb.com/insider/2014/12/15/soundcloud-introduces-collection-hub-page-favorite-music-artists/BETALEN: SAMSUNG GAAT HET PAD VAN APPLE PAY OP...
... en Google Wallet ondersteunt TouchID

Apple werkt dus al een tijdje aan zijn eigen betalingssysteem, dat niet alleen online maar ook offline moet werken - en ongetwijfeld veel succes zal kennen, vooral in de VS. Volgens recente berichten zou de lijst met banken, winkelketens en start-ups die aangekondigd hebben Apple Pay te ondersteunen, elke dag aangroeien. Zoals we al eerder gezegd hebben, is dit echter vooral een Amerikaans verhaal - maar wel een succesrijk verhaal, want Apple is nu in staat om 90% van de aankopen per kredietkaart in de VS voor zijn rekening te nemen. (1)

Nu is het wel zo, zo merkt de Tech podcast TNT op, dat dit cijfers op papier zijn. Wanneer je als gewone gebruiker naar een gewone winkel gaat in de VS, zal men je daar aan de kassa met vreemde ogen bekijken wanneer je naar betalen via Apple Pay vraagt. Wellicht duurt het nog even voor het systeem concreet bij de mensen bekend is, bij hun dagdagelijkse betalingen in de supermarkt, en niet alleen in geek-winkels zoals een Starbucks.

Maar dat Apple Pay in de VS een groot succes tegemoet gaat, staat als een paal boven water. Het is een grote verbetering tegen de huidige betaalsystemen daar met kredietkaarten die haast geen enkele beveiliging kennen. Maar vergeet niet dat het nog altijd om "krediet"kaarten gaat, à la Mastercard, niet om directe betalingen zoals wij die in Europa kennen met onze "Mister cash" debetkaart. Het is dus nog de vraag of Apple Pay, wanneer het naar Europa komt, met debet of kredietkaarten werken zal.

Samsung
Dat Apple met zijn eigen besturingssysteem voor een eigen betaalsysteem gaat, lijkt nog logisch. Maar dat een bedrijf zoals Samsung, dat eigenlijk alleen telefoons vervaardigt die draaien met een besturingssysteem dat het moet delen met andere fabrikanten, eveneens een eigen betaalsysteem wil bedenken, is toch een initiatief waar je vragen achter kan zetten. Toch is dit wat Samsung van plan is: het wil in 2015 een mobiel betaalsysteem uitbrengen dat de concurrentie moet aangaan met Apple Pay. Uiteraard heeft Samsung de kracht van het getal achter zich staan, maar toch...

Het plan is in elk geval dat je met een aantal Samsung smartphones, net als bij Apple Pay, kan betalen door met je telefoon te wuiven, in plaats van je kredietkaart door een terminal te moeten halen. Het zou daarvoor samenwerken met een Amerikaanse start-up, LoopPay. (2)

Anderzijds is het ook zo dat Samsung, door zijn populariteit bij de gewone mensen, juist de kracht heeft om een nieuw betaalsysteem erdoor te krijgen. NFC is natuurlijk een vereiste, maar qua beveiliging is het toch ook nodig dat de toestellen een vingerafdruk-scanner bevatten, om te vermijden dat de dief die jouw smartphone steelt lekker leuk kan gaan shoppen met jouw geld!

Google Wallet
En dan is er nog Google, de maker van het Android besturingssysteem. Tot nu toe was Google Wallet niet echt populair in Europa, maar met het stijgend aantal gebruikers van dit betaalsysteem zou ook Google Wallet eens meer ingeburgerd kunnen geraken. Google heeft in elk geval deze week enkel nieuwigheden aangekondigd die Wallet weer wat aantrekkelijker maken. Ook voor iOS gebruikers, want de updates werden (ook) aangebracht aan de iOS app voor de iPhone 6/Plus: er wordt nu ondersteuning geboden voor TouchID op die toestellen.

Dat wil niet zeggen dat je een aankoop gewoon kan betalen, zoals bij Apple Pay, door met je toestel te wuiven en met een vingerafdruk te bevestigen. TouchID dient bij de iOS app enkel om in Google Wallet in te loggen - Apple is zo slim om apps van derden geen toestemming te geven om gebruik te maken van de NFC chip voor contactloze betalingen.

Nog een nieuwigheid in Google Wallet is dat je rekeningen kan delen met vrienden. Samen iets gaan eten, en dan elk zijn eigen eten betalen werd hiermee iets gemakkelijker. (3)
http://bits.blogs.nytimes.com/2014/12/16/dozens-more-companies-sign-up-for-apple-pay/?_r=0
http://recode.net/2014/12/16/samsung-in-talks-to-launch-apple-pay-competitor/
http://9to5mac.com/2014/12/16/google-wallet-iphone/DE HACK BIJ SONY: MEDIA SMULLEN VAN GESTOLEN INFORMATIE
... en werknemers dienen klacht in wegens schending van hun privacy

Hadden we het niet gezegd, toen wij eerder deze week de verschillende hacks vermeldden die zich de laatste dagen voorgedaan hebben? Omdat bij die hacks personeelsgegevens betrokken waren, voorspelden we dat de werknemers wel eens een schadevergoeding zouden kunnen indienen wegens het schenden van hun privacy, nu hun persoonsgegevens te grabbel gegooid werden op het internet.

Die voorspelling is uitgekomen. Weliswaar hebben de Belgische gebruikers dat (nog) niet gedaan, van wie de gegevens bij hacks op interim bedrijven en sociale secretariaten gestolen en gepubliceerd werd. Maar de werknemers van Sony deden het wel: namens twee voormalige werknemers van Sony Pictures Entertainment hebben advocaten een collectieve klacht ingediend wegens schending van hun privacy. De advocatenstellen dat de studio negligent was en waarschuwingen genegeerd had dat zijn computersysteem niet bestand zou zijn tegen een aanval. (1)

De gegevens die bij de hack buit gemaakt werden worden ondertussen gretig door de media uitgespit en ontleed. En dat zint Sony helemaal niet. Het bedrijf heeft via zijn advocaten verschillende kranten en andere media gewaarschuwd dat Sony actie zou ondernemen indien er artikels gepubliceerd zouden worden, gebaseerd op die gestolen informatie. Of dat veel zal uithalen is nog de vraag, want de vrije pers laat zich niet zo snel ringeloren. Vooral niet wanneer er feiten aan het licht gebracht kunnen worden die echt wel het publiek zou moeten weten, zoals de ongelijkheid in salaris tussen man en vrouw die uit de gestolen cijfers opgemaakt kan worden...

http://www.latimes.com/entertainment/envelope/cotown/la-et-ct-sony-class-action-lawsuit-employees-20141215-story.html
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1djK6AtYzrt6lSLMT4xUqJwYvbjs8Wi6wAZJkj1sp_JA/pubhtml?gid=694350495&single=trueMOET TWITTER AUTOPLAY ACTIVEREN? NEEN, ROEPEN WE IN KOOR!
... En verbeteringen aan de localisering van de gebruiker

Twee berichten over Twitter. Het eerste een debat dat de laatste dagen losgebarsten is, namelijk over de vraag of Twitter Autoplay moet activeren. Dat zou ervoor zorgen dat filmpjes die je in je tijdlijn ziet, automatisch beginnen te spelen wanneer je doorheen je tijdlijn bladert.

Uiteraard zouden adverteerders die autoplay toejuichen - je zou hun gesponsorde video immers meteen zien, zonder dat je erop moet klikken (en wie klikt nu in 's hemelsnaam vrijwillig op een reclamefilmpje?). Het zou voor Twitter ook een inhaalbeweging kunnen zijn ten opzichte van Facebook, dat deze autoplay wél geactiveerd heeft, tot vreugde van de adverteerders.

Maar de gebruikers zullen niet staan trappelen voor deze autoplay. Niet alleen omwille van die advertenties, maar ook omdat er filmpjes zijn die je echt niet wil zien. Denk maar aan de afschuwelijke beelden van de onthoofding van Amerikaanse gijzelaars door IS-militanten, die door veel Facebook gebruikers gedeeld werden, maar voor velen een reden waren om die dagen van Facebook weg te blijven, juist om die beelden niet te moeten zien.

Anderzijds is er natuurlijk de macht van het getal. Verleden week werd bekend dat Instagram (in handen van Facebook) Twitter voorbij gestoken heeft op vlak van aantal gebruikers: 300 miljoen tegenover 284 miljoen. Bovendien vertoont Facebook nu meer filmpjes per dag dan YouTube - in september dit jaar waren dat er 1 miljard per dag, maar bronnen zeggen dat dit ondertussen uitgegroeid is tot 3 miljard per dag (1)

Een tweede bericht betreft een samenwerking tussen Twitter en Foursquare. Twitter wil namelijk informatie naar voor brengen in de tijdlijn van de gebruiker die relevant en interessant is, niet enkel omdat het nu gebeurt, maar omdat het zich in zijn omgeving afspeelt. Daarvoor moet het natuurlijk die locatie kennen.

Een samenwerking met Foursquare zou de oplossing moeten brengen. Door meer relevante informatie te brengen hoopt Twitter, opnieuw, aan meer gebruikers te geraken, en vooral actieve gebruikers. Testen wezen immers uit dat mensen die locatie-gebaseerde content te zien kregen in Twitter, eerder geneigd waren om Twitter te heropenen binnen de 30 dagen dan mensen die dit niet te zien kregen. Meer achtergrond bij Business Insider (2)
http://www.adweek.com/news/technology/twitter-debates-whether-hit-autoplay-videos-compete-facebook-161933
http://uk.businessinsider.com/twitter-and-foursquare-partnership-in-2015-2014-12?op=1?r=US
GOOGLE ZET ZIJN BAKENS IN OM DE STRIJD AAN TE GAAN MET APPLE...
... en voor Amazon heeft het ook wat in petto.

We hebben het al eerder gehad overde iBeacons van Apple - eigenlijk een meer speciale vorm van wat je beacons of bakens kan noemen, kleine toestelletjes die met low-power bluetooth werken. Je plakt ze tegen de muur of op objecten, en in het geval van de iBeacons communiceren ze met je iPhone of iPad. De bedoeling is om winkeliers te helpen hun klanten beter te kunnen volgen - te weten bijvoorbeeld waar ze de winkel binnengaan, welke rayons ze wel of niet aandoen, en dit dan te combineren met bijvoorbeeld de producten die ze aankopen en zelfs persoonlijke informatie via de kredietkaart. Een echt knappe technologie die de winkeliers wel leuk zullen vinden - maar die natuurlijk weer een flinke hap neemt uit onze toch al zo beperkte privacy.

Welnu, Apple heeft zijn iBeacons, en daartegenover wil Google een open initiatief zetten. Het is daarvoor in zee gegaan met Blesh, een Turks bedrijf dat beacons in licentie maakt voor Apple, en nu dus ook voor Android toestellen zal werken. Het initiatief van Google heet The Physical Web, en bij Github vind je er een pagina over. Google heeft een framework vastgelegd en een open source project dat erbij hoort.

Blesh beacons, die de UriBeacon standaard van Google ondersteunen, worden verkocht in een set van 3 stuks voor $50. De kleine voorwerpen zenden ofwel een unieke identifier of een standaart HTTP ULR over Bluetooth Low Energy. Wanneer de winkelier zo'n beacon aankoopt, kan hij die configureren vanuit een Android app. (1)(2)

Amazon
Maar Google richt ook zijn e-commerce pijlen op een andere internetgigant: Amazon. Waar de meeste Europeanen enkel een boek voor hun Kindle kopen bij Amazon, koopt de gemiddelde Amerikaan zowat alles bij Amazon - van luiers tot scheermesjes,  boeken, filmen en meer. Dat komt omdat Amazon het de gebruiker heel gemakkelijk gemaakt heeft, met de "Buy now" button, die de gegevens van de gebruiker onthoudt zodat het afreken proces pijnloos verloopt. Bovendien biedt Amazon supersnelle levering, zelfs dezelfde dag, en wie een premium account heeft kan gebruik maken van allerlei voordelen, zoals gratis verzending.

Google wil nu een graantje meepikken van die grote, aanlokkelijke commercekoek, en komt zelf met een dergelijke button uit.
http://www.forbes.com/sites/rogerkay/2014/12/16/ibeacons-make-the-jump-from-apple-only-to-the-android-world/
https://github.com/google/physical-web
https://www.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fwww.blesh.com%2Fphysical-web&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNHP-JqAZAlC1kH0M1qow0snnTXTxw
DE VOORBIJE WEEK IN BELGIË: BEWEGING IN HET TV-LANDSCHAP...
... en Netlog geeft de pijp aan Maarten

Telenet Play en Play More:

In de afgelopen dagen is er heel wat veranderd in het tv-landschap - en omdat tv tegenwoordig ook via het internet komt, en met allerlei apps te bekijken is, behoort dit dus ook tot een van de onderwerpen waarover Netties wil berichten. Eerst was er de aankondiging van Telenet dat je voortaan tot een week terug kan kijken via je eigen digicoder, naar vooral Vlaamse producties en sommige feuilletons waarvoor de rechten gecleard zijn. Je moet gewoon op de knop "tv-gids" van je afstandsbediening drukken, en je kan de programma's herbekijken. Het krolletje dat er achter een programma staat in de gids betekent dat je het kan herbekijken.

Daarbij dient wel opgemerkt dat je er wel voor moet zorgen dat je een interactieve digibox hebt. Hoe kom je te weten of jij zo'n interactieve box hebt? Door de tv-gids op te roepen, en te proberen één of meerdere dagen terug te gaan met de dubbele-pijltjes toets van de afstandsbediening. Lukt dat, dan zit je goed, en kan je programma's herbekijken. Lukt dat niet? Geen probleem: Telenet heeft geleerd van vorige gebruikersprotesten, en je kan in dit geval gratis je decoder inruilen voor een moderner toestel.

Dit is natuurlijk wel een streep door de rekening van Stievie, de dienst die je eveneens de mogelijkheid bood om programma's een week terug te kijken - maar waarvoor je dan wel 9,99 euro per maand betalen moet. De terugkijkoptie bij Telenet zit vervat in je Play-abonnement (dat vroeger Rex heette) en dat slechts 10,99 euro kost in plaats van 14,99. De gebruikservaring is heel vloeiend en intuïtieft en Telenet verdient echt complimenten voor deze extra dienst.

Mobistar  en Base
Maar er is nog nieuws over tv en internet: de ene begint ermee, de ander stopt ermee. Door een recent vonnis werd Telenet verplicht om zijn kabel open te stellen voor andere operatoren. Want het feit dat Telenet zoveel succes heeft, is omdat het via glasvezel werkt, terwijl Belgacom, als je een beetje pech hebt, nog via gewone koperlijnen werkt. En kabel geeft nu eenmaal meer waarborgen op bandbreedte dan koper, niet? Die kabel werd deels door Telenet gelegd in alle straten van Vlaanderen, deels door de voormalige kabelbedrijven zoals Integan, ooit in handen van de gemeenten, maar een voor een opgekocht door Telenet.

De mobiele operator Mobistar heeft nu aangekondigd dat hij zijn eerste testen begint met gewone gebruikers om tv via de kabel te brengen. De bedoeling is natuurlijk om, net als Telenet en Proximus, pakketten te kunnen aanbieden die zowel tv, internet als telefonie omvatten. (1)

Een andere provider die dit al eerder geprobeerd had, maar wel op een tijdstip toen de kabel nog niet open stond voor Telenet-concurrenten is Base. Dat bood sinds februari 2013 SNOW aan, een tv-aanbod waarbij de gebruiker enkel betaalde voor de zenders die hij echt wil zien - een goed systeem, want zeg nu zelf: hoeveel van die 999 digitale tv-kanalen bekijk je echt? Base heeft dus deze week aangekondigd dat het stopt met dit aanbod. De huidige SNOW gebruikers zullen een aanbod krijgen van Scarlet om naar hen over te stappen. Scarlet aast trouwens ook op de Telenet-klanten die ontevreden zijn omdat Telenet de abonnementen van de pakketten met 3 tot 5 euro per maand verhoogd heeft. (2)

Netlog wordt Twoo
Een derde bericht deze week betreft dan weer een van de oudste sociale netwerksites van ons land, Netlog. Toen Facebook nog maar pas ontstaan was, en het succes ervan iedereen duidelijk werd, probeerden verschillende plaatselijke entrepreneurs een sociaal netwerk uit de grond te stampen, met plaatselijke roots, meteen in het Nederlands, en meer aangepast aan onze gewoonten hier. Voor Nederland was dat Hyves, voor België Netlog. Beide netwerksites hebben echter de laatste jaren hun actieve bezoekersaantal drastisch zien teruglopen. Waarom heb je een Netlog nodig, als je Facebook hebt, waar meer vrienden op zitten?

De site gooide deze week de handdoek in de ring. Netlog verdwijnt, om samen te smelten met Twoo, een netwerk dat meer daten gericht is. Een stukje Vlaamse digitale nostalgie verdwijnt... (3)
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=43644&language=NL
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=43647&language=NL
http://newsmonkey.be/article/26935

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MICROSOFT BRENGT GESTURES NAAR LUMIA PHONES...
...en opent presentatie app Sway als preview

Twee berichten vandaag uit de Microsoft stal. Om te beginnen het bericht dat het werkt aan een reeks interessante nieuwe gebaren waarmee je je toestel kan bedienen... zonder zelfs het scherm aan te raken. Deze technologie heet, hoe origineel, Gestures, en deze week wordt hij als aparte app uitgebracht, in bètaversie weliswaar, voor de Windows phones uit de Lumia reeks.

Zo zal je met de app een gesprek kunnen beantwoorden door je telefoon op te nemen en tegen je oor te houden, de microfoon kunnen muten tijdens een gesprek door de telefoon met zijn display naar onderen op een plat oppervlak te leggen, gesprekken op de luidsprekker zetten door de telefoon neer te leggen met de display naar boven, en meer. Je zou haast willen dat je een Windows phone had om dit te kunnen uittesten. Maar, de recente strategie van Microsoft kennende om zijn apps voor alle besturingssystemen uit te brengen, zou deze app misschien ook wel eens voor een Androidje of iOS toestel beschikbaar kunnen worden ... (1)

Het tweede bericht betreft Sway, een tool waarmee je content van verschillende bronnen kan verzamelen en op een mooie manier kan presenteren. Sway werd al in oktober uitgebracht, als een nieuwe telg voor de Office familie. Maar hij was toen beperkt- een beperking die nu opgeheven werd.

Concreet kan je een presentatie maken voor het web, door allerlei content in je presentatie te stoppen: tekst, afbeeldingen, video. De nieuwste versie die nu publiek gegaan is, bevat onder andere een undo/redo (de laatste wijzigingen ongedaan maken of terug herstellen), het aanmaken van lijsten met bullets en cijfers, secties gemakkelijker in een andere volgorde zetten, een PDF importeren, en meer. Venturebeat heft een volledige opsomming van de tools (1)

Sway kan je testen via Sway.com.
http://www.pocket-lint.com/news/132044-microsoft-s-gestures-beta-app-brings-enhanced-gestures-to-lumia-windows-phone-devices
http://venturebeat.com/2014/12/15/microsoft-removes-waitlist-for-its-office-presentation-app-sway-adds-slew-of-new-features-to-the-preview/
http://www.say.com


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45 DAG: AFLEVERING 222

Het Tech45 team, dat deze week bestond uit Maarten Hendrickx, Toon van de Putte en Floris Daelemans, boog zich over de vraag van Maarten, over wat er nu eigenlijk goede oortjes zijn die je niet via een kabel, maar Bluetooth aankoppelt. Verder over een opzienbarend experiment rond een primitieve worm waarvan de individuele cellen in software nagemaakt werden. En hij "leeft", aldus het experiment. Moeten wij, mensen, gaan vrezen? Wellicht niet, want de worm heeft maar ongeveer 1000 verschillende cellen, en de mens.... tja, onnoemelijk veel.
Kortom: weer een heel interessante en onderhoudende podcast. Het is niet voor niets een van onze favorieten!
http://tech45.eu/2014/12/10/222-een-representatief-staal-van-de-vlaamse-bewolking/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-222.mp3
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een van de beste manieren om anderen te overtuigen is met je oren.
-Dean Rusk-
 

 
De nieuwe oogst


   
FIREFOX EXTENSIES: WEB DEVELOPER

Deze extensie voegt een hele reeks nuttige tools toe aan je Firefox browser die je vooral handig zullen lijken wanneer je bezig bent met webdevelopment. Het is ook handig om, wanneer je een mooie site tegenkomt, te zien hoe die gemaakt werd. Kwestie van inspiratie ;)
http://www.chip.de/downloads/Web-Developer-fuer-Firefox_18918339.html
http://chrispederick.com/work/web-developer/


FIREFOX EXTENSIES: FASTERFOX 2
Deze extensie voor de Firefox browser belooft het surfen sneller te maken, doordat de extensie ervoor zorgt dat alle pagina's, die achter de links op de pagina die jij nu bezoekt, in de achtergrond al ingeladen worden. Zodra je dus een van die links aanklikt, heb je de pagina meteen in je browser!
http://fasterfox.mozdev.org/
http://www.chip.de/downloads/Fasterfox_16798733.html


FIREFOX EXTENSIE: DOWNLOAD MANAGER TWEAK
Deze plug-in zorgt ervoor dat je de normale Download Manager van Firefox kan aanpassen aan je eigen behoeften. Zo kan je de download manager in een apart window openen, de zijbalk of een tab. Bovendien worden er vele opties toegevoegd.
http://dmextension.mozdev.org/
http://www.chip.de/downloads/Download-Manager-Tweak_19169643.html


FIREFOX EXTENSIES: CLICK&CLEAN
Deze extensie, die voor zowel Firefox als Chrome werkt, zorgt ervoor dat je een deel van je surfgeschiedenis, of de hele geschiedenis kan wissen.
http://hotcleaner.com/clickclean_chrome.html
http://www.hotcleaner.com/index.html


FIREFOX EXTENSIE: FOXLINGO
Deze extensie zorgt ervoor dat je via het uitklapmenu een volledige website met één click kan laten vertalen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de vertaaldiensten van Google, Bablylon en Co.
http://www.foxlingo.com/
http://www.chip.de/downloads/FoxLingo_33632690.html


FIREFOX EXTENSIE: IMTRANSLATOR

Deze extensie zorgt er dan weer voor dat gemarkeerde stukken tekst via het contextmenu vertaald kan worden in maar liefst 1.640 taalcombinaties. Als je dat wil, kan je de tekst ook door een webdienst laten voorlezen. Een geïntegreerd woordenboek laat je woorden snel opzoeken. Via een virtueel klavier kan je teksten in een ander schrift noteren. En bovendien zit er een spellingscontrole in.
http://www.chip.de/downloads/ImTranslator-fuer-Firefox_37029317.html
http://www.imtranslator.net/ff-plugin.asp


FIREFOX EXTENSIE: TAB MIX PLUS
Deze extensie geeft je meer controle over de manier waarop tabs geopend en gesloten worden, hoze ze eruit zien, hoe je navigeert tussen de tabs en meer. Bij Chip.de vind je een fotoreportage over de functies van deze extensie.
http://www.chip.de/bildergalerie/Tab-Mix-Plus-Volle-Kontrolle-ueber-Firefox-Tabs-Galerie_55154085.html
http://www.chip.de/downloads/Tab-Mix-Plus_16855848.html
http://tmp.garyr.net/


FIREFOX EXTENSIES: ALL-IN-ONE SIDEBAR

Met deze zijbalk voor je Firefox browser heb je snel toegang tot verschillende functies. Na installatie verschijnt er een balk links van je scherm, waarin je rechtstreeks toegang hebt tot je bookmarks, history, downloads, add-ons, thema's, enz.
http://www.chip.de/downloads/All-In-One-Sidebar_16376337.html
http://firefox.exxile.net/aios/index.php


FIREFOX EXTENSIE: EBAY SIDEBAR
Ben jij iemand die vaak op eBay vertoeft, en daar regelmatig mee biedt op veilingen... wat echt spannend kan zijn, om te weten of niemand jouw bod overtroeft! Dan is deze extensie iets voor jou, want zo kan je de verschillende biedingen volgen vanuit een zijbalk, terwijl je aan het surfen bent.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ebay-sidebar/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK WIL IETS

Een nieuwe zoekertjes site, die het probeert te maken op een markt die toch al door enkele grote spelers beheerst wordt. Deze site probeert het pleit te winnen door enkele functies zoals de matchail, waarmee je gewaarschuwd wordt wanneer er een advertentie verschijnt die aan jouw vereisten beantwoordt. Tevens is er een gratis vergelijkingstool om de beste voorwerpen te vinden aan de beste prijs. En dan is er natuurlijk ook nog een integratie met de sociale media, waardoor jouw advertentie meer bereik krijgt.
[Taal: NL]
http://www.ikwiliets.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PAWSHAKE
Een Engelstalige naam, een site die al in 16 landen aanwezig is, maar die wel Belgische roots heeft. Op deze site kan je als bezitter van een huisdier op zoek gaan naar mensen, zowel privé als professioneel (kennels, dierenpensions enz.) die je huisdier willen bijhouden wanneer jij op vakantie moet - pet-sitters dus.
[Taal: nL/FR/ENG]
https://nl.pawshake.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LEUKE GAGS VAN THE ONION
Deze website steekt graag de draak met onze maatschappij. En verschillende evoluties op het internet lenen zich daar uitstekend toe. NetworkWorld maakte een compilatie van verschillende leuk gevonden items.
[Taal: ENG]
http://www.networkworld.com/article/2860388/software/the-onion-s-10-greatest-gags-about-google.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE GAMES VAN 2014
Dit artikel schetst enkele achtergronden van de evolutie van games in het voorbije jaar, waarbij het scherpe kritiek niet schuwt. Volgens de auteur hebben games, "als een culturele beweging, amper het equivalent van de stomme films uit de geschiedenis van de film bereikt".
Het artikel noemt de verschillende hits op van het voorbije jaar, geeft een korte samenvatting en meer.
[Taal: ENG]
http://www.theage.com.au/digital-life/games/the-best-games-of-2014-20141218-128paz.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: SURREALISTISCHE LANDSCHAPPEN

Deze reeks foto's, bijeengezocht op mnn.com, vertoont een wereld die in niets gelijkt op wat wij dagelijks zien, die haast gephotoshopt lijkt, maar toch werkelijk is. Om te genieten!
[Taal: ENG]
http://www.mnn.com/lifestyle/eco-tourism/stories/too-beautiful-to-be-real-16-surreal-landscapes-found-on-earthBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Cyberbeveiliging : wat gebeurde er in 2014?
http://www.belgiancowboys.be/technology/cyberbeveiliging-wat-gebeurde-er-2014/
- Het meest verslavende spelletje voor de kerstdagen, Peugeot 208GTi the game
http://www.belgiancowboys.be/automotive/het-meest-verslavende-spelletje-voor-de-kerstdagen-peugeot-208gti-game/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

  - Instagram houdt opruiming: miljoenen volgers gewist
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3814595/2014/12/19/Instagram-houdt-opruiming-miljoenen-volgers-gewist.dhtml
- Wekkerapp geeft goed doel geld terwijl je doezelt
http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3812387/2014/12/16/Wekkerapp-geeft-goed-doel-geld-terwijl-je-doezelt.dhtml

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Facebook-app gaat je foto’s automatisch verbeteren
De mobiele app van Facebook zal de foto’s die je met je smartphone of tablet neemt automatisch verbeteren als je die op de sociale netwerksite wil uploaden ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8740/Facebook-app-gaat-je-foto%92s-automatisch-verbeteren.html
- Test: Slimme rookmelder Nest Protect
http://www.elektrozine.be/ez/article/8708/Test-Slimme-rookmelder-Nest-Protect.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De slee van de Kerstman besturen, het kan!
http://www.digimedia.be/News/nl/17486/de-slee-van-de-kerstman-besturen-het-kan.html
- Apple vrijgesproken in het iPod/iTunes proces
http://www.digimedia.be/News/nl/17482/apple-vrijgesproken-in-het-ipod-itunes-proces.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


  - Hackers hebben je kerstvakantie vol games gered
http://computertaal.info/2014/12/18/hackers-hebben-je-kerstvakantie-vol-games-gered/
- Populaire video’s: the Office op z’n Hobbits
http://computertaal.info/2014/12/17/populaire-videos-office-op-zn-hobbits/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Video - De auto enhance-functie die Google heeft ontworpen voor video's
http://tweakers.net/video/9812/de-auto-enhance-functie-die-google-heeft-ontworpen-voor-videos.html
- Gerucht: Microsoft werkt aan vr-bril voor Xbox One
http://tweakers.net/nieuws/100374/gerucht-microsoft-werkt-aan-vr-bril-voor-xbox-one.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Miljoenen thuisrouters makkelijk te hacken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/miljoenen-thuisrouters-makkelijk-te-hacken/article-normal-519785.html
- Chinese werknemers Apple worden nog steeds uitgebuit
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/chinese-werknemers-apple-worden-nog-steeds-uitgebuit/article-normal-519755.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Coverband zet Shazam op het verkeerde been
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/coverband-brengt-shazam-in-de-war
- Google onthult populairste Belgische zoektermen van 2014
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-onthult-populairste-belgische-zoektermen-van-2014

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BETER WERKEN MET HET KLEMBORD: INHOUD VANOP AFSTAND OPROEPEN
Kan je vanop je computer thuis bijvoorbeeld iets oproepen dat op het klembord op je werk op het klembord staat? Ja, dat kan. De beide computers moeten uiteraard aan staan, en beiden moeten Windows pc's zijn.
Ga hiervoor naar Start, en tik in: Remote desktop connection
In het venster dat geopend wordt, ga je naar het tabblad Local Resources.Onderaan vink je naast Clipboard het vakje aan.
Leg vervolgens de verbinding met die andere computer en je hebt toegang tot het klembord daar.


BETER WERKEN MET HET KLEMBORD: KOPIËREN ZONDER FORMAAT
Hoe vaak is het al niet gebeurd dat je iets gekopieerd hebt, maar dat je niet alleen de tekst hebt maar ook de hele formatting, zodat die tekst in koeien van letters in je document staat. Heel vervelend! Je kan natuurlijk eerst Notepad openen, en daar dan de tekst naartoe kopiëren, om hem vervolgens daar te selecteren en als simpele .txt naar je document te kopiëren.
Er is een progje dat ervoor zorgt dat je enkel tekst kopieert, zonder opmaak. Dat heet PureText. Na installatie daarvan kan je een sneltoets combinatie kiezen, bijvoorbeeld Alt-V. Heb je met Ctrl-C tekst gekopieerd, dan zal met Alt-V die tekst ontdaan worden van zijn formatting, en kan je de tekst plakken.
http://www.stevemiller.net/puretext/


40 DAGEN MARATHON

Chami, de maker van HTML-Kit (292) * en HTML-Kit Tools ** is op 14 juli van start gegaan met een 40-daagse marathon.
Met deze marathon brengt hij elke dag een  vernieuwde uitvoering HTML-Kit Tools uit.
Zo’n marathon heeft hij vorig jaar ook al eens gedaan, maar dan voor 30 dagen lang.
De bedoeling van deze marathon is om gebruikers zaken te testen op gebruikersgemak, design of wat je ook maar zou kunnen bedenken.
Er bestaat uiteraard een onmiddellijke terugkoppeling naar een forum waar uitwisseling plaats vindt van de geventileerde ideeën.
Chami gaat voor deze nieuwe uitgave gebruik maken van snelle servers in Noord-Amerika en Europa.
HTML-Kit is een programma om webpagina’s te maken en is voorzien van vele plugins om de webmaster het leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Helaas is HTML-Kit alleen voor Windows OS te gebruiken.

* - HTML-Kit 292 is een  gratis uitvoering van de editor.
** - HTML-Kit Tools vereist een registratie en is niet gratis. ($ 59)

http://www.chami.com/
[Sjeef]
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ICECREAM PDF CONVERTER


Windows XP/Vista/7/8 - 89,4 MB - freeware
Deze gratis software laat je bestanden van en naar het PDF formaat omzetten. Je kan een .doc bestand omzetten naar PDF, EPUB naar PDF, JPG naar PDF, en je kan bovendien alle bestanden in één PDF documenten combineren.
http://icecreamapps.com/PDF-Converter/
http://www.chip.de/downloads/Icecream-PDF-Converter_74827673.html


MP3TAG: TAGS AANPASSEN
Windows XP/Vista/7/8 - 2,6MB-freeware
Een tool die, simpelweg doet wat de titel aankondigt: je kan de tags van MP3 bestanden, de zogenaamde ID3-tags, snel wijzigen. Daarbij kan de tool zelf zoeken naar informatie over de bestande nop het internet, maar je kan ook informatie over de titel kopiëren van andere bestanden. De tool ondersteunt AAC, FLAC, APE, MP4, MPC, OFR, OFS, SPX, TTA, WMA, WV.
http://www.chip.de/downloads/Mp3tag_13001170.html
http://www.mp3tag.de/en/index.html


HUGIN: 360° PANORAMA BEELDEN


Windows all - 44,1 MB - freeware
Met deze freeware kan je op simpele manier en snel zelf een 360° panorama beeld maken. Dat is heerlijk om een foto te maken van een landschap of een skyline. De software automatiseert niet alleen de overgang, en zorgt ook voor het vervelende plakken van de aparte foto's.
http://hugin.sourceforge.net/
http://www.chip.de/downloads/Hugin-2014.0_13014544.html


CONTINUITY ACTIVATION TOOL
Mac OS - 0,4 MB - freeware
Het is geen officiële iOS tool, maar hij zorgt er wel voor dat je de mooie Apple functie "Continuity" ook op andere Mac toestellen kan gebruiken. Zoals je wellicht weet zorgt deze tool ervoor dat je een taak die je op het ene toestel begonnen bent, kan verderzetten op het andere toestel.
http://www.chip.de/downloads/Continuity-Activation-Tool_73560837.html
https://github.com/dokterdok/Continuity-Activation-Tool/


FBACKUP:BEPAALDE MAPPEN EN BESTANDEN BEWAREN


Windows all - 54 MB- freeware
Met deze tool kan je snel en eenvoudig een back-up maken van bepaalde gegevens op bepaalde tijdstippen. Je kiest de bepaalde map of data, bepaalt wat het doelbestand is, kiest de periodiciteit, en de software doet de rest.
http://www.fbackup.com/
http://www.chip.de/downloads/FBackup_37492501.html


FONTFORGE: LETTERTYPES BEWERKEN
Windows XP/Vista/7/8 - 14,6 MB - freeware
Met deze tool kan je lettertypes zelf maken of bestaande lettertypes bewerken. Hij ondersteunt lettertypes in de volgende formaten: Postcript, TrueType, OpenType, Cid-Keyed, Multi-Master, CFF, SVG, BMP. Bij Chip.de vind je een reportage hoe je tewerk moet gaan.
http://www.chip.de/bildergalerie/Schriftarten-bearbeiten-und-erstellen-mit-FontForge-Portable-Galerie_59723706.html
http://fontforge.github.io/en-US/


VUESCAN
Vuescan: Windows all - 8,7 MB - shareware
Deze tool legt contact met je scanner, zodat je documenten kan digitaliseren. Je kan daarbij kleuren aanpassen, en motieven uitkiezen.  Bij deze nieuwe versie 9.x werd de gebruikersinterface fel verbeterd.
http://www.hamrick.com/


WIRELESS NETWORK WATCHER: VOOR DE VEILIGHEID
Windows all  - 0,3 MB - freeware
Deze tool zorgt ervoor dat je snel een overzicht krijgt van de computers in een netwerk. De freeware lijst die in enkele secondenop. Je kan ook aan geven dat je met een signaal verwittigd wordt zodra er een nieuw toestel opduikt in je netwerk.
http://www.chip.de/downloads/Wireless-Network-Watcher_54098883.html
http://www.nirsoft.net/


VRIJDAG APP-DAG: SMULWEB
Android - freeware
De website van Smulweb ben je ongetwijfeld al tegengekomen wanneer je naar een recept zoekt. Maar er is ook een app van - handig wanneer je in de supermarkt bent, een aanbieding van groente of vlees/vis ziet, en wil weten wat je verder nog nodig hebt om een gerecht te kunnen maken met dit ingrediënt.
[Taal: NL]
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.smulweb


VRIJDAG APPDAG: ONZE TAAL
Taaladvies heb je altijd nodig. Schrijf je iets met een d of t, plaats je een spatie voor of na een muntsymbool, enz. Een must op je smartphone!
[Taal: NL]
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.firmit.onzetaal


 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Grote publieke sprekers luisteren naar hun toehoorders met hun ogen.
-onbekend-