Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
11/12/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 632 van 9/1/2010Gegroet lezer,

Achter de schermen is onze redactie druk bezig met de verkiezingen van de Beste Nederlandstalige website (privé-initiatief). En we hebben goed nieuws, want verschillende PR-bedrijven hebben ons enkele erg leuke prijzen bezorgd! Verschillende lezers hebben al hun lijstje met kanshebbers ingestuurd, en ook de Tech45 podcast heeft een oproep gedaan aan zijn luisteraars om sites aan te melden. Zij hebben meteen zelf ook hun eigen sites en apps aangemeld. Hebt u nog sites of apps die u wil aanmelden? U kent het adres: redactie@netties.be! Alle suggesties zijn erg welkom!

Deze week zal je bemerken dat er verschillende artikels zijn die gaan over maatregelen die Europa Google wil oplegen. Enerzijds rond het recht op vergeten (dat trouwens ook voor de andere zoekmachines telt), en anderzijds rond het opsplitsen van Google in aparte entiteiten (de zoekmachine aan de ene kant, de vertikale diensten zoals reizen, producten enz. aan de andere kant). Sommige van die maatregelen kan je wel begrijpen, andere niet. Maar wanneer je naar Amerikaanse podcasts luisteren, dan hebben die helemaal geen begrip voor deze maatregelen. Daar heerst een sfeer van "Europa is tegen ons, en wil Google breken". Wat uiteraard erg, erg kort door de bocht is!

Er valt deze week weer heel wat te lezen. Snel aan uw leesvoer dus! Meld ons uw favoriete Nederlandstalige sites (privé-initiatief) en apps aan, en hopelijk zien wij u volgende week, bij leven en welzijn, weer terug!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.OOK BING EN YAHOO PASSEN HET "RECHT OM VERGETEN TE WORDEN" TOE...
... wat een nieuwe industrie in het leven roept?

Het "Recht om vergeten te worden" dat de EU in het leven geroepen heeft, krijgt van alle hoeken en kanten kritiek. Maar dat is voer voor een ander artikel. Voor dit artikel houden wij ons bij het feit dàt het bestaat, en dat Google het al een tijdje toepast.

Uiteraard is dat hele recht op vergetelheid een delicate zaak. Google moet nu immers individuele gevallen gaan beoordelen, in detail bekijken of een verzoek gerechtvaardigd is. Dat vergt uiteraard heel wat mankracht, en dus geld. Google heef wel geld met hopen, maar toch is er een zee van verschil tussen gewoon een zoek-algoritme te bedenken en een internet te indexeren, alles automatisch te laten draaien, en persoonlijke dossiers een voor een te bekijken.

Het moet daarbij zelf de richtlijnen bedenken om te zien wat wél en niet mag. Google heeft daarvoor een adviesraad in het leven geroepen, die een reeks publieke consultaties gehouden heeft om aan het publiek te vragen wat volgens hen rechtvaardig is.

Op basis van die adviezen werkt Google nu stug het lijstje aanvragen af. Het heeft ook al enkele resultaten bekend gemaakt van het aantal verzoeken dat het kreeg en wat daarmee gebeurd is. het kreeg meer dan 602.000 verzoeken, wat resulteerde in het verwijderen van 208.000 links van de zoekresutlaten. 294.500 verzoeken werden afgewezen, en voor 99.500 links moet het nog een beslissing nemen.

Maar in deze hele affaire wordt wel eens vergeten dat het niet enkel Google is dat dit recht op vergetelheid moet toepassen, maar ook alle andere zoekmachines. The Wall Street Journal bericht nu dat ook Bing en Yahoo begonnen zijn met de toepassing van dit recht op vergetelheid. Maar daar zijn nog geen resultaten bekend. (1)

Wat ons wel opvalt is dat in het artikel bij Wall Street Journal cijfers geciteerd worden van een Frans bedrijf, Reputation VIP. Dat heeft namelijk een portaalsite gecreëerd waar mensen hun verzoek tot verwijdering kunnen indienen. Dit bedrijf gaf wél cijfers: van de 699 aanvragen die via de portaalsite ingediend waren sinds juli dit jaar, zijn er 79 afgewezen. Daarvan waren er 77 die betrekking hadden op de sociale media, en Microsoft rechtvaardigde de afwijzing met het argument dat er via deze sociale media tools zijn om de content zelf te verwijderen. "En dat is de meest effectieve manier om content van dezoekresulaten te verwijderen", aldus Microsoft. En gelijk heeft het natuurlijk!

Het blijkt in elk geval dat de nieuwe industrie die de laatste jaren ontstaan is, namelijk het bewaren en beschermen van uw online reputatie, met deze nieuwe EU-wet een bijkomende tool kan aanbieden: verzoeken indienen bij de zoekmachines, gebaseerd op het Recht om Vergeten te Worden! (2)
http://blogs.wsj.com/digits/2014/11/28/in-europe-microsoft-and-yahoo-have-started-to-forget/
http://thenextweb.com/eu/2014/11/28/bing-begins-removing-search-results-following-right-forgotten-requests-europe/
UBER NEEMT DAN TOCH ACTIE TEGEN PRIVACY INBREUKEN...
... En Lyft, dat mooi kan profiteren van de negatieve sfeer rond Uber, brengt een nieuwe dienst uit

Je hebt kunnen lezen dat er verleden week heel wat te doen was rond Uber, de alternatieve taxidienst. Door zijn agressieve manier van zakendoen heeft die al heel wat negatieve pers gekregen, en verleden week was het weeral raak: tijdens een zakelijk diner had een van de kaderleden de mogelijkheid geopperd om kritische pers de mond te snoeren, door hun doen en laten na te gaan en zo vuil over hen boven te halen.

Een uitspraak die uiteraard een storm van reacties losmaakt, waarvoor Uber zich verontschuldigde, waarna alles afgezwakt werd tot een klein incident, een uitspraak die tussen neus en lippen gemaakt werd, en die de journaliste in kwestie niet zo persoonlijk had mogen opnemen.

Bij dat verhaal hebben wij toen de opmerking gemaakt dat hetgeen ons in de hele affaire nog het meest verwonderde (en beangstigde) het feit was dat daarbij gebruik gemaakt zou kunnen worden van data waarover de chauffeurs beschikkken. Op dit thema wordt vrijdag nog voortgeborduurd, nadat de journaliste bekend maakte dat een specifieke chauffeur haar gegevens traceerde en zelfs op plaatsen verscheen waar hij haar opwachtte - zonder dat zij om een taxi gevraagd had uiteraard. Uber heeft nu aangekondigd dat het een onderzoek instelt naar de chauffeur in kwestie en dat het 'disciplinaire acties' tegen hem ondernomen heeft. Wat dat ook moge betekenen. (1)

"De een zijn dood is de ander zijn brood", zo luidt het gezegde. En het blijkt dat de concurrerende taxidienst Lyft, die een veel minder agressief imago heeft, mooi heeft kunnen profiteren van de negatieve kritiek op Uber. Het bedrijf kondigde aan dat het een recordweek had qua aantal ritten. Het bedrijf heeft trouwens ook een nieuw privacy-beleid uitgebracht, waarin het beklemtoont dat inzage in de gegevens van klanten onder stricte regels gebeurt. (2)

Hoe het ook zij, een nieuwigheid die Lyft nu uitgebracht heeft bevalt ons zeker en vast - en het herleidt eigenlijk het hele "alternatieve taxi" gebeuren tot iets wat eigenlijk de oorspronkelijke betekenis is van "share" - auto-delen, het meenemen van passagiers op een route die je toch al aflegt. Carpoolen dus- maar dan met de extra dimensie van het taxi-spelen. Het gaat om "Driver Destination", en het maakt het simpelweg mogelijk voor een chauffeur om extra passagiers mee te nemen op de rit die hij voor een bepaalde passagier moet afleggen. Passagier X bijvoorbeeld moet van Antwerpen naar Brussel, maar passagier Y van Mechelen naar Brussel. Waarom niet onderweg passagier Y oppikken? Die laatste moet natuurlijk wel akkoord zijn met een medereiziger...

Het zou natuurlijk wel de deur kunnen open zetten naar een meer losse groep chauffeurs. Slim bekeken van Lyft! (3).

Het is inderdaad waar dat het principe van taxi's herbekenen moet worden. Een gewone taxi nemen is te duur. Taxi's delen is een oplossing, op vele manieren: minder auto's op de baan, meerdere mensen kunnen met één auto op hun bestemming geraken, zonder zich zorgen te maken over parkeerplaatsen, enz. Hopelijk zullen de overheden overal ter wereld eens gaan nadenken over het inschakelen van taxi's in hun openbare vervoersysteem. Waarom geen taxi's, in plaats van belbussen bijvoorbeeld?
http://www.slate.com/blogs/moneybox/2014/11/28/uber_josh_mohrer_new_york_s_general_manager_is_facing_disciplinary_action.html?wpsrc=sh_all_tab_tw_top
http://venturebeat.com/2014/11/25/lyft-says-it-had-record-usage-last-week-in-wake-of-uber-controversy/
http://techcrunch.com/2014/11/25/lyft-driver-destination/FOTOGRAFEN ONGELUKKIG MET NIEUWE ZET VAN YAHOO
Verkoopt Flickr creative commons foto's, en houdt alle geld voor zich...

Wall Street Journal meldt over een nieuw initiatief van Yahoo, waarmee de fotografen die hun foto's op Flickr publiceren echt niet gelukkig zijn. En zij kunnen er niet veel tegen doen.

De online opslagdienst Flickr, dat al enkele jaren in handen is van Yahoo, is erg populair bij fotografen. Zij gebruiken het als vitrine voor hun foto's. Sommigen enkel om zo klanten te winnen voor betalend werk, meestal professionele fotografen. Maar vaak beschouwen amateur fotografen dit vooral als een plek waar zij hun kunst kunnen tonen. Vaak stellen zij dan ook hun foto's tentoon via "creative commons" licenties, wat (kort samengevat, want het is ingewikkelder dan dat) anderen de mogelijkheid biedt om hun foto te gebruiken, mits zij de naam van de fotograaf vermelden. Daarbij heeft de fotograaf de optie om dat gebruik te beperken tot niet-commercieel gebruik, of ook commercieel gebruik (op een commerciële website bijvoorbeeld, of in een magazine) toe te staan.

Met de jaren heeft Flickr een grote community van fotografen opgebouwd. En sommigen daarvan reageerden onthutst toen zij vernamen dat Yahoo de foto's, waarvoor een creative commons licentie geldt mét commerciële toepassing, gebruikt om die in het groot af te drukken, en te verkopen - om de hele opbrengst van de verkoop in eigen zak te steken.

Strict genomen doet Yahoo niets verkeerds - het vermeldt wel degelijk de naam van de fotograaf op de canvas, en de fotograaf heeft wel degelijk de toestepping gegeven dat zijn werken gebruikt mogen worden voor commerciële doeleinden. Maar tussen het gebruik op een commerciële site, en de foto's stuk voor stuk verkopen en dat geld dan in eigen zak te steken, is er nog een wereld van verschil.

Wall Street Journal maakt de vergelijking met andere fotosites. 500px bijvoorbeeld helpt de fotografen om digitale kopieën van hun werk te verkopen, in ruil voor een percentage. Van de 50 miljoen foot's om de sites zijn er een 100.000 die met Creative Commons werken, en in dat geval verkoopt de sit edie niet. BIj Devian 1rt staan 50 miljoen Creative Commons afbeeldingen, en daar krijgen de artiesten een deel van de verkoop.

Een beslissing van Yahoo die dus ophef veroorzaakt. Meer bij Wall Street Journal en WebProNews.
http://online.wsj.com/news/article_email/fight-over-flickrs-use-of-photos-1416875564-lMyQjAxMTA0OTIwNDkyODQwWj
http://www.webpronews.com/yahoo-angers-photographers-by-selling-their-work-2014-12
EUROPA PUBLICEERT RICHTLIJNEN VOOR HET RECHT OM VERGETEN TE WORDEN - EN ZE ZIJN VAAG!
... En er lijken nog meer storende meldingen op websites à la cookie op ons af te komen

Neen, wij zijn niet tegen Europa. En neen, wij vinden het niet verkeerd dat de EU wetgeveing probeert de privacy van de burger te beschermen. Maar zoals men zegt: de weg naar de hel ligt geplaveid met goede voornemens. In casu de wetten en regeltjes waarmee de EU probeert zijn goede voornemens praktisch tot uitvoering te brengen.

Om te beginnen is er nieuws over het "Recht om Vergeten te Worden", waar wij het ook gisteren al over hadden. De EU heeft nu richtlijnen uitgevaardigd over de toepassing van dat recht. Alleen zijn die richtlijnen... erg vaag, waarover TechCrunch klaagt. (1) Er wordt bijvoorbeeld wel bepaald dat het publieke leven van een "publiek" persoon (een politicus bijvoorbeeld) niet onder dat recht valt, wel zijn privéleven. Maar wanneer een politicus een scheve schaats rijdt, valt dit dan onder zijn publieke leven, of zijn privéleven.

In het artikel bij TechCrunch wordt ook gewezen op het feit dat de EU wil dat Google zoekresultaten niet alleen verwijderd in de plaatselijke versies van de zoekmachine (google.be, google.fr enz.) maar ook in de internationale versie, google.com. Google verzet zich hier uiteraard tegen.

En Google mag, aldus de wetgever, niet langer bij bepaalde zoekresultaten vermelden dat "sommige resultaten mogelijk verwijderd zijn onder de data protectie wet in europa". Ofwel zet het die melding bij àlle zoektochten, maar enkel bij bepaalde resultaten, neen, dat kan niet, zo meent de EU. Want uiteraard gaat de internaut dan vermoeden dat er iets aan de hand is, dat er iets verzwegen moet worden (en gelijk heeft hij!)

Waarschuwing tegen verzamelen van gegevens
Maar daarmee zijn wij nog niet rond met ons artikel over de EU en Google. "Article 29", een data regulator groep met leden uit de hele EU, heeft een advies uitgebracht over hoe en wat websites en adverteerders kunnen traceren, en of en hoe zij daarvoor toelating moeten vragen.

Het gaat met name om "device fingerprinting", een alternatieve manier die verschillende websites, waaronder Google, Facebook en Microrosft gebruiken om de gebruiker toch te traceren, zonder gebruik te maken van cookies. Zoals je weet, heeft de EU getracht de gebruiker bewust te maken van die cookies, waardoor alle websites verplicht zijn om te melden, bij een eerste bezoek aan de site, dat zij gebruik maken van cookies. De gebruiker klikt op "akkoord", en daarmee is de kous af. Een extra hindernis voor de websites, die niets aan de privacy van de gebruiker verbetert.

Om van die verplichting af te komen, hebben dus vele websites een alternatieve manier bedacht, device fingerprinting, om de gebruiker toch te traceren. En ook daat wil de EU verhinderen, door websites te verplichten om ook hierover een melding te plaatsen. Je zal dus in de toekomst niet alleen de "cookies" waarschuwing moeten wegklikken, ook de "device fingerprinting" waarschuwing. Niet zo leuk voor de gebruiker!

Meer hierover bij The Guardian (2)
http://techcrunch.com/2014/11/28/rtbf-29wp-guidelines/
http://www.theguardian.com/technology/2014/nov/28/europe-privacy-war-websites-silently-tracking-users
APPLE VOOR DE RECHTER IN DE VS WEGENS ITUNES...
... en Steve Jobs zal getuigen vanuit het graf

Opmerkelijk: in een rechtszaak in de VS zal Steve Jobs moeten getuigen. De betreurde topman van Apple, die het bedrijf van de ondergang redde en tot ongekende hoogten bracht, zal dit doen via een videogetuigenis, die hij nog voor zijn dood opgenomen heeft.

Het proces draait rond het feit dat je bij de eerste iPods enkele MP3's en andere tracks kon afspelen die je ofwel van je eigen CD collectie geript had, of aangekocht via de iStore. Songs die je bij andere muziekwinkels digitaal aangekocht had kon je niet afspelen, en dat is anti-concurrentieel gedrag, waarvoor Apple nu op het matje geroepen wordt.

Buiten de video zullen ook mails van Steve Jobs als bewijsmateriaal aangebracht worden, waaronder een mail waarin Jobs toch wel hint op die incompatibiliteit met songs van andere diensten. Zo schreef hij, zo lees je bij The Register, in 2003, toen hij concurrentie vreesde van MusicMatch, een nieuwe muziekdienst die toen in de steigers stond "Wij moeten ervoor zorgen dat wanneer Music Match zijn download muziekwinkel lanceert, zij de iPod niet kunnen gebruiken. Is dat een probleem?"

Waarmee nogmaals bewezen wordt dat je altijd voorzichtig moet zijn met mails. Het proces ging dinsdag van start. The Register en New York Times schrijven erover.

http://www.theregister.co.uk/2014/12/01/steve_jobs_returns_from_beyond_the_grave_to_give_evidence/
http://mobile.nytimes.com/2014/12/01/technology/star-witness-in-apple-suit-is-steve-jobs.html?referrer=201
HACKERS MAKEN HET SONY ERG MOEILIJK
Eerst bedrijf plat leggen, nu films lekken. Zit Noord-Korea erachter?

Bij Sony kunnen ze er niet mee lachen: het bedrijf werd verleden week lam gelegd door hackers. Over de hele wereld kon het personeel niet inloggen op het systeem, en moest het proberen zijn job te doen met pen en papier, en gewone telefoonlijnen. De hack duurde zelfs een hele week, dus bereken de economische schade dus maar!

Wie erachter zat? Een groep hackers die zich GOP noemde, "Guardians of Peace", maar waarover niet veel meer geweten is. Enerzijds lijkt de hack heel amateuristisch, uitgevoerd door script kiddies. Anderzijds zou volgens sommige bronnen Noord-Korea achter de hack zitten, als wraak voor het maken van de film "The Interview", een action-comedy die binnenkort uitkomt en waarin Seth Rogen en James Franco de rollen spelen van journalisten die een interview mogen doen met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un, maar door de CIA geronseld worden om hem te vermoorden.

De financiële schade die Sony door de hack geleden heeft is enorm. En deze week kwam daar nog een tegenslag bij - maar of dit veroorzaakt werd door dezelfde hackers is nog niet bekend. Er werden namelijk kopieën van vijf recente filmen in hoge dvd-kwaliteit gepost op file-sharing websites. Het gaat o.a. om de nieuwe films Fury en Annie.  Sony heeft nu een beveiligingsbedrijf onder de arm genomen om de hack te onderzoeken en alle mogelijke lekken te dichten. Ook het FBI stelt een onderzoek in, en waarschuwt bedrijven alvast voor de malware die Sony zoveel schade berokkend heeft (3).

Meer bij The Washington Post en bij Reuters.
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/12/01/hackers-gave-sony-pictures-entertainment-a-major-headache-thanksgiving-week/
http://mobile.reuters.com/article/idUSKCN0JE0YA20141201?irpc=932
http://www.reuters.com/article/2014/12/02/us-sony-cybersecurity-malware-idUSKCN0JF3FE20141202TWEEDE RONDE VOOR PROCES APPLE ROND PRIJSAFSPRAKEN VOOR BOEKEN
Gisteren hadden wij het over een proces dat dezer dagen gevoerd wordt, en waarin Apple zich moet verdedigen tegen beschuldigingen dat het té nauwe banden wou leggen tussen iTunes en zijn iPod speler. Maar er is nog een tweede proces op komst, ditmaal rond vermeende prijsafspraken voor boeken.

In feite is het een tweede rond van een proces dat eerder al gevoerd werd; daarin achtte de rechter de feiten bewezen, maar trof Apple een schikking vooraleer het vonnis uitgesproken werd. Apple kon zich echter niet bij deze "niet-veroordeling" neerleggen en ging in beroep. Wat erop neerkomt dat, als ook in beroep de feiten bewezen geacht worden, Apple de oorspronkelijke som van de schikking, 450 miljoen dollar, toch moet betalen.

De feiten: toen Apple begon met de verkoop van e-boeken in zijn Store, onderhandelde het de prijzen met de grote uitgevers - onderhandelingen die gevoerd werden door Eddy Cue, de man die ook zorgde voor de onderhandelingen met de platenmaatschappijen toen iTunes in 2003 lanceerde, die de lancering van de App Store afgerond heeft in 2008, en Apple Pay dit jaar oktober. Tot op dat moment had Amazon voor 70-80% de boekenmarkt in handen. Toen Apple zijn digitale boekenwinkel opende, stegen plots de prijzen van àlle boeken met 17%.

Prijsafspraken, zo meent de rechter. Niets van, zo zegt Apple  - de uitgevers hadden gewoon meer vrijheid, nu er een andere speler op de markt gekomen was, en zij niet langer zo goed als volledig afhankelijk waren van Amazon.

Meer achtergrond over de zaak bij The Register en bij Fortune, dat ook een interview brengt met Eddy Cue.
http://fortune.com/2014/12/02/apple-ebooks-litigation/
http://www.theregister.co.uk/2014/12/03/apple_eddie_cue_ebooks/

TWITTER WIL GEBRUIKERS WAPENEN TEGEN MISBRUIK
De sociale netwerken zijn helaas vaak niet erg sociaal. Zij kunnen het toneel zijn van bitsige commentaren, ruzies, pesten, en meer dergelijk fraais. Mensen worden lastig gevallen, uitgescholden. Jongeren worden zelfs tot wanhoopsdaden gebracht door wat over of tegen hen geschreven en gezegd wordt op Twitter, Facebook en co.

Tijd om daar wat aan te doen, dachten ze bij Twitter, dat de laatste tijd veel kritiek kreeg omdat het té laks zou reageren op zulke pesterijen en zelfs doodsbedreigingen. Denk maar aan Gamergate, waarbij een vrouwelijke journaliste bedreigd werd, en aan de tweets die Zelda, de dochter van de overleden Robin Williams, ertoe brachten om Twitter de rug toe te keren na de dood van haar vader.

Twitter heeft dus maatregelen aangekondigd. Het wil het melden van misbruik gemakkelijker maken. Ook mensen die niet rechtstreeks betrokken partij zijn, maar zulk misbruik zien, kunnen het melden. De gebruiker krijgt ook een pagina waar hij kan zien wie hij geblokkeerd heeft, omdat eventueel te wijzigen. Heeft iemand jou geblokkeerd, dan kan jij zijn profiel niet bekijken.

Een hele verbetering - tot nu moest je bij het indienen van een klacht een vragenformulier invullen dat uit 9 delen bestaat, wat niet echt bemoedigend werkt.  Meer bij The Verge en ReadWrite
http://readwrite.com/2014/12/02/twitter-abuse-blocking-reporting-tool-updates-zelda-williams
http://www.theverge.com/2014/12/2/7317955/twitter-releases-improved-tools-for-reporting-abuse-and-harassmentGOOGLE: NIEUWE RECAPTCHA API, PRODUCTEN VOOR KINDEREN...
... en Device Assist

Drie berichten vandaag uit de Google stal. Om te beginnen het feit dat Google zich voortaan ook tot kinderen richten wil. De zoekmachine verwerkt ondertussen 40.000 zoekopdrachten per seconde, wat neerkomt op 1,2 triljoen per jaar. En heel wat daarvan zijn afkomstig van kinderen. Google wil in de toekomst daarom specifieke versies van zijn producten gaan maken die aangepast zijn voor kinderen onder de 12. Denk daarbij aan het zoeken, aan YouTube en Chrome.

Een zet die weliswaar controversieel is, omwille van d eprivacy van de kinderen. Maar anderzijds is het gewoon een aanpassing aan de realiteit. Het is nu eenmaal een feit dat kinderen op jonge leeftijd bezig zijn met de computer. En dan is het beter dat zijn tools gebruiken die aan henaangepast zijn, niet? Meer bij USA Today. (1)

Het tweede bericht betreft een verbetering die we allemaal wel welkom zullen heten: de captcha. Dat is de vervelende test die je moet ondergaan vooraleer je bijvoorbeeld een formulier kan verzenden, om te bewijzen dat je geen robot maar een mens bent. Vaak zijn dat verwrongen letters, die zo moeilijk te lezen zijn dat je wel twee of meer keren opnieuw moet beginnen. Een noodzakelijk kwaad, om spam door bots te vermijden. Maar wel heel vervelend.

Google zou nu werken aan een techniek waarbij die letters vervangen worden door een simpel vakje naast het woord "Ik ben geen robot", dat je dan moet aanvinken. De technologie van Google zou in staat zijn om enkel door jouw muisbewegingen te zien of jij een mens bent of een robot.(2)

Een mooie zaak - maar het valt natuurlijk te vrezen dat spammers al snel een techniek zullen uitvinden die ook deze nieuwe vorm van captcha's zal omzeilen.

En tot slot is er het bericht dat Gmail een handige extra mogelijkheid krijgt: je zal voortaan Microsoft Office documenten, die je als bijlage bij een mail ontvangt, ook zal kunnen bewerken vanuit Gmail. De bijlagen zullen voortaan een Google Drive Edit icoontje krijgen. Klik je daarop, dan zal de bijlage automatisch geconverteerd worden naar Google Docs, Sheets of Slides. In het document zal je ook de wijzigingen kunnen bijhouden, wat handig is wanneer je er met anderen aan samenwerkt. Bij Venturebeat kan je de nieuwe tool in actie zien (3)
http://www.usatoday.com/story/tech/2014/12/03/google-products-revamped-for-under-13-crowd/19803447/
http://www.wired.com/2014/12/google-one-click-recaptcha/
http://venturebeat.com/2014/12/02/google-drive-now-lets-you-edit-microsoft-office-attachments-right-from-gmail/
http://www.usatoday.com/story/tech/2014/12/03/google-products-revamped-for-under-13-crowd/19803447/
Ex-Skype makers bedenken nieuwe VoIP chat
....  Maar kan Microsoft daar wel mee lachen?

Drie techneuten, die mee aan de wieg stonden van Skype, hebben een nieuwe VoIP boodschappendienst bedacht, Wire, die de concurrentie moet aangaan met Skype. Met de dienst zal je dus gesprekken kunnen voeren via het internet, met klank en beeld.

Nu zijn er toch wel enkele bedenkingen bij dit bericht. Enerzijds het feit dat Wire een markt betreden wil die al druk bevolkt is. Er is natuurlijk Skype zelf, maar ook Google Hangouts en het populaire Whatsapp.

De makers van Wire hopen de gebruiker te kunnen overtuigen door een betere klank te beloven - maar of dat voldoende zal zijn, is nog de vraag. Zij rekenen bovendien op wat naambekendheid van de oprichters van de tool, die de steun krijgen van Janus Friis, een van de oorspronkelijke oprichters van Skype.

En dan is er nog de vraag wat Microsoft van deze zaak denkt. Het heeft immers Skype gekocht van de makers, en nu gaan die een concurrent ontwerpen voor Skype. Mag dat wel? Dat is een vraag die voor de advocaten van de betrokken partijen een flinke kluif wordt!

Meer over Wire bij The Guardian en TechCrunch.
http://www.theguardian.com/technology/2014/dec/03/wire-communications-skype-janus-friis-app
http://techcrunch.com/2014/12/02/skype-co-founder-backs-wire-a-new-communications-app-launching-today-on-ios-android-and-mac/
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!INTEL BEZORGT STEPHEN HAWKING EEN NIEUWE COMMUNICATIETOOL

Er is geen zinnig mens die geen bewondering heeft voor Stephen Hawking, de geniale geest die in een hulpeloos, door een motor MND (Motor Neuron Disease) geteisterd lichaam gekluisterd zit. Ondanks zijn zware fysieke problemen (hij is zo goed als verlamd) slaagt hij erin om lezingen te geven, papers te schrijven, en gewoon zo'n geniale dingen te bedenken dat het haast ongelooflijk is.

Het systeem waarmee hij met de buitenwereld communiceert, werd nu, dankzij Intel, verbeterd, wat hoop geeft voor de miljoenen mensen die net als Hawking geconfronteerd worden met een verslechtering van hun spieren zodat zij niet of moeilijk kunnen spreken, lopen, slikken, hun lichaam bewegen.

Bij USA Today vind je een reportage over het oude systeem. Kort samengevat omvat het een sensor, gemonteerd op de kaak van Hawking, waarvan de bewegingen gedetecteerd worden door een infrarode switch op zijn bril. Daarmee kan Hawking dan een leter op zijn computer selecteren. Een speciale versie van de populaire SwiftKey app maakt het gemakkelijker om woorden te vormen. Deze woorden worden dan naar een spraaksynthesizer geleid die ze voorleest.

Ter gelegenheid van zijn 71e verjaardag heeft Intel in samenwerking met Hawking een nieuw systeem bedacht waarbij ook technologie om gebaren en gezichtsuitdrukkingen te herkennen gebruikt wordt. Hierdoor heeft Hawking meer mogelijkheden om met de computer te interageren, zodat hij 10 keer sneller kan 'dicteren' dan met zijn huidige systeem. Bij Intel lees je er meer over.
http://iq.intel.com/how-intel-helps-stephen-hawking-communicate-with-the-world/
http://www.usatoday.com/story/tech/2014/12/02/intel-hawking-tool/18822665/
http://www.hawking.org.uk/the-computer.html
ROBOTISCHE HANDPROTESE MOET PATIËNTEN EEN NORMAAL LEVEN LATEN LEIDEN
.... en Hawking systeem wordt open source, voor iedereen

Eerder deze week hadden wij het over de nieuwe technologie die Intel bedacht heeft om de ernstig zieke wetenschapper Stephen Hawking toch de mogelijkheid te geven om sneller te communiceren. Wat wij toen niet vermeld hadden, is dat het systeem ACAT heet, Assistive Context Aware Toolkit, en dat het als open source project geschonken werd aan de hele gemeenschap, zodat iedereen erop verder kan bouwen om nog meer toepassingen te bedenken (1)

Ondertussen valt er nog ander mooi nieuws te melden over vooruitgang in de wetenschap die mensen met een handicap kan helpen. Ditmaal gaat het om mensen die een hand verloren hebben. De high tech start-up Open Bionics zou namelijk een revolutionaire doorbraak gemaakt hebben bij het vervaardigen van individueel aangepaste robot handprothesen.

Hierbij zou gebruik gemaakt worden van de moderne mogelijkheden van 3D scanners, in combinatie met 3D printers. Het zou het mogelijk maken om de protheses op een veel goedkopere manier te produceren dan vroeger het geval was.  In de hele wereld zijn er ongeveer 11, 4 miljoen mensen van wie een hand geamputeerd is. De meeste van hen konden zich geen prothese veroorloven, wegens te duur. Dat zou nu dus veranderen.

Goed nieuws dus, vooral voor kinderen. Omdat die nog in de groei zijn, hebben die eigenlijk om het jaar een nieuwe hand nodig. Bij de oude productiemethode was dat natuurlijk niet haalbaar, nu wordt het dat wel.
http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-12/02/stephen-hawking-intel-communication-system
http://www.pressetext.com/news/20141203025UPDATE OVER BATTERIJEN EN BLUETOOTH

Even wat nieuws over twee technologieën waarvan wij haast dagelijks gebruik maken, en die toch nog verder zouden moeten evolueren. En er is goed en
slecht nieuws.

Eerst het goede nieuws: er is een nieuwe versie van Bluetooth onderweg: versie 4.2. Een jaar geleden werd versie 4.1 aangekondigd, een update die een hogere snelheid bracht voor data transfers, de mogelijkheid op interferentie met LTE v erminderde, en het gemakkelijker maakte voor allerlei slimme toestellen om met elkaar te praten zonder een smartphone of computer als tussenpersoon te moeten gebruiken.

Nu wordt dus versie .2 aangekondigd. Dat zorgt ervoor dat toestellen met 4.2 rechstreeks het internet opkunnen via IPv6 en 6LoPAN. Een andere specificatie interesseert ons echter nog meer: het feit dat je privacy beter beschermd wordt. Bluetooth beacons zullen voortaan niet langer contact kunnen leggen met jouw toestel en je kunnen volgen, zonder dat jij uitdrukkelijk toestemming geeft. En het mooie is dat toestellen die Bluetooth versie 4.0 aan boord hebben, via een simpele software update naar 4.2 gebracht kunnen worden. Meer bij Ars Technica (2)

En dan het minder goede nieuws. Dat betreft de batterijen. Waar onze toestellen steeds beter worden en met de loop der jaren echt radicaal veranderd zijn, is dat niet het geval met batterijen. Die laten ons nog altijd op onze (energie) honder zitten - ondanks het feit dat bedrijven zoals Apple en Samsung miljoenen dollars stoppen in Research & Development om de batterijen te verbeteren.  Het enige wat de fabrikanten momenteel kunnen doen is sleutelen aan de software, zodat die minder energie vereist, en onderdelen nog kleiner maken, zodat er meer ruimte is voor de batterij in de behuizing.

Over dit probleem vind je bij CNet een mooi achtergrondartikel (2)
http://arstechnica.com/gadgets/2014/12/new-bluetooth-4-2-spec-brings-ipv6-better-privacy-and-increased-speed/
http://www.cnet.com/news/why-batteries-arent-getting-better/


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


Dinsdag Tech45 dag: Wij worden vermeld!


Dat de mensen van podcast een super professionele podcast maken, dat hebben wij hier al vaker gezegd. Dat zij week na week interessante informatie brengen, en via de gesprekken tussen de verschillende panelleden de diverse aspecten van het nieuws belichten, hebben wij ook al gezegd. Maar deze keer willen wij toch ook nog eens zeggen dat de mensen van het team super sympathiek zijn - toen wij vroegen om onze netties-verkiezing te vermelden, deden zij dat meteen. Bovendien gaven de panelleden ook hun eigen kandidaten - die wij in dank aanvaarden en aan onze juryleden zullen voorleggen.
In aflevering #220 heeft het team het verder ook nog over HBBTV of Hybrid Broadcast Broadband TV, en de aankondiging van Telenet dat de prijzen opgetrokken worden. Verder nog enekle handige tips, waarvan je de adressen vindt op de website van de podcast. (1)
De podcast in streaming beluisteren doe je op de tweede link (2). En wil je live de opname van de podcast bijwonen, dan kan dat via de website.
http://www.tech45.eu
http://tech45.eu/2014/11/26/220-t-zijn-allemaal-glazen-platen/
http://live.tech45.eu/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een diplomaat is een persoon die je op zo'n manier kan vertellen naar de hel te lopen, dat je zelfs naar de trip uitziet!
-Caskie Stinnett-


 
De nieuwe oogst


   
EXTENSIES: FOXY SPIDER

All OS - 91 kb - 30 dagen probeertijd
Deze handige Firefox extensie is jouw persoonlijk web crawler! Hij loopt de website die je bezoekt af, en zoekt er naar de links van wat je daar wil vinden( video, afbeeldingen, muziekbestanden enz.). Die items worden dan weergegeven in een galerij met thumbnails, om ze dan gemakkelijker te kunnen bekijken.
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/foxyspider/


CLIPCONVERTER: DOWNLOADEN EN CONVERTEREN
All OS - 0,9 kb - freeware
Metdeze add-on voor FIrefox kan je niet alleen YouTube filmpjes downloaden, maar meteen ook converteren. De extensie plaatst onder het YouTube venster een button waarmee je alle functies van de web app kan bedienen.
http://www.clipconverter.cc/
http://www.chip.de/downloads/ClipConverter-fuer-Firefox_48971373.html


EXTENSIE: CHAT UNDETECTED
Windows - freeware
Wat zijn onze gevoeligheden toch anders gaan liggen, wat zijn onze prioriteiten verschoven... Facebook overheerst het leven van de meeste internauten, en het lijkt wel of hun leven er vanaf hangt of een bericht al dan niet gelezen wordt door hun vrienden, of genegeerd...
Wie niet wil dat zijn vrienden weten of een bericht al dan niet gelezen wordt, kan dat met deze extensie voor de browser vermijden. Je kan namelijk een Facebook bericht lezen, zonder dat je vriend te weten komt dat je het gedaan hebt.
Opgelet!! De maker van deze extensie is een bedrijf dat tools ter beschikking stelt om advertenties te serveren. Het laat wel vermoeden dat je, door deze app te installeren, ook advertenties voor lieft moet nemen. Aan jou de keuze dus!
http://www.chip.de/downloads/Chat-Undetected_57209370.html
https://crossrider.com/


EXTENSIES: COLORFUL TABS

All OS - freeware
Een kleine, maar o zo handige extensie voor de Firefox browser, waar we het vroeger ook al eens over gehad hebben: deze extensie doet niets anders dan je tabblaadjes een kleurtje geven. Dat zorgt ervoor dat je pagina overzichtelijker wordt en je tabblaadjes sneller kan terugvinden.
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/Colorful-Tabs_19170846.html
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/colorfultabs/


EXTENSIES: IMAGE ZOOM
All OS - freeware
Opnieuw een heel handige extensie: je kan de afbeeldingen op een website naar believen vergroten. Handig wanneer je een scherm hebt dat een hoge resolutie aankan!
http://imagezoom.yellowgorilla.net/
http://www.chip.de/downloads/Image-Zoom_15562693.html


EXTENSIES: FACEBOOK PRIVACY WATCHER
Firefox - all os
Met deze extensie krijg je een goed overzicht van de privacy instellingen van je Facebook profiel. Eigen postings worden door de extensie in vier verschillende kleuren weergegeven, die snel tonen wie de bijdrage kan zien. Met een muisklik kan je dan een klein menu oproepen, om die specifieke instelling aan te passen.
[Taal: ENG]
http://www.daniel-puscher.de/fpw/
http://www.chip.de/downloads/Facebook-Privacy-Watcher-fuer-Firefox_57997141.html


EXTENSIES: REMINDERFOX

Firefox - freeware
Met deze extensie vergeet je geen enkele afspraak of deadline meer. Gewoon vanuit je browser herinneringen aanmaken, lijkt je dat wat? Alle belangrijke datums kan je herinneren via lijstjes, alarmen en herinneringen.
[taal: ENG]
http://www.reminderfox.org/


EXTENSIES: TINEYE
TinEye is eigenlijk een zoekmachine voor afbeeldingen. Maar in tegenstelling tot het zoeken op afbeeldingen bij Google of Bing, zoek je hier niet op trefwoorden, maar écht op afbeeldingen. Zo kan je bijvoorbeeld met een stuk van een afbeelding op zoek gaan naar de volledige afbeelding - wat handig is om bijvoorbeeld een grotere versie als wallpaper te gebruiken.
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/TinEye-fuer-Firefox_42660998.html


EXTENSIE: USER AGENT SWITCHER
Extensie - freeware
Wanneer je een website bezoekt, dan zendt die een informatie naar de website, o.a. de naam van de browser. Afhankelijk van de browser zal namelijk een bepaalde versie van de website getoond worden. Deze extensie zorgt ervoor dat je die informatie kan manipuleren, bijvoorbeeld om de toegang via eenbepaalde browxer te omzeilen.
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/TinEye-fuer-Firefox_42660998.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FOODWE

Er wordt zoveel voedsel verspild in restaurants en supermarkten, dat eigenlijk niet bedorven is, maar dat kort tegen de vervaldatum zit. Anderzijds zijn er heel veel mensen die honger lijden. Daarom is er Foodwe, een vzw die eerder ook al in Wallonië en Brussel acties opzetten, en nu ook in Vlaanderen aan de slag gaat. Supermarkten, producenten, veilingen, restaurants kunnen via een website hun producten aanbieden, en liefdadigheidsinstellingen of goede doelen kunnen die daar selecteren om ze op te halen. Mooi om te weten dat zo'n initiatief bestaat in deze toch barre tijden.
[Taal: NL]
https://www.foodwe.org/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RUDI VRANCKX
Deze VRT-journalist heeft zich al in heel wat gevaarlijke oorlogssituaties gewaagd. Hij kent de vaak ingewikkelde achtergronden, de betrokken partijen, de inzet waar het om draait, dan ook als geen ander. Hij heeft nu een eigen website waar je zijn verhalen kan lezen. Aanbevolen lectuur voor wie wat meer wil weten over vaak ingewikkelde materie. Toch een opmerking. Waar je een blog verwacht, met artikels die elkaar opvolgen, lijkt deze site op het eerste zicht tamelijk beperkt. Het is enkel via de button "Ontdek" rechts boven dat je meer artikels ontdekt. En dat is toch een ongewone interface, een drempel die sommige gebruikers niet meteen zullen nemen.
[Taal: NL]
http://www.rudivranckx.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AHOSA
Ahosa is een vzw, een afkorting voor Anders HOrendoor SpraakAfzien. Deze vereniging zet zich in voor mensen die geconfronteerd worden met een blijvend gehoorprobleem. Je vindt er informatie over de verschillende problemen waarmee mensen geconfronteerd worden, maar ook hulpmiddelen die kunnen helpen om het gehoor te verbeteren, of indien dat niet mogelijk is, om auditieve informatie op andere manieren te brengen.
[Taal: NL]
http://www.ahosa.be/index.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: MARCEL HAKVOORT

Een fotograaf die over een indrukwekkende uitrusting moet beschikken - zijn foto's zijn van een opvallendescherpte, zelfs van bijvoorbeeld een vogel die fladdert, zoals bij de fotoreejs GaiaZOO. De foto's van rockconcerten tonen de artiesten in een woeste setting. Om van te genieten.
[Taal: NL]
http://www.hakvoortfotografie.nl/uncategorized/gaiazoo-2014/ 


VRIJDAG MULTIMEDIA: 13,8 MILJARD JAAR GESCHIEDENIS OP YOUTUBE
Deze reeks filmpjes wil je alles leren over geschiedenis. Niet wat wij gewoonlijk geschiedenis noemen - van toen er geschreven overlevering was, maar het grote geheel, te beginnen met het ontstaan van het universum. Het zijn verschillende grappige filmpjes, in het Engels weliswaar.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/explore-13-8-billion-years-history-youtube-crashcourse-stuff-watch/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JIGSWAW PUZZELS
Zin om wat tijd te verdrijven op het internet, zonder er echt over te moeten nadenken? Dat kan, op deze site. Gewoon heel simpele legpuzzels. En jij kan zelf een foto uploaden om er een puzzel van te maken. Het resultaat kan je zelfs in je website inbedden!
[Taal: ENG]
http://www.jigzone.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Safety First: beveilig je account met 2-Stap Verificatie
http://www.belgiancowboys.be/social/safety-first-beveilig-je-account-met-2-stap-verificatie/
- Extra beveiliging voor je Google account
http://www.belgiancowboys.be/web/extra-beveiliging-voor-je-google-account/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- App toont hoe ver je kunt vliegen met jouw budget
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3803077/2014/12/03/App-toont-hoe-ver-je-kunt-vliegen-met-jouw-budget.dhtml
- Autistische Hagenaar is wereldwijd gamewonder
http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/3800946/2014/11/29/Autistische-Hagenaar-is-wereldwijd-gamewonder.dhtml
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Samsung lanceert revolutionaire stofzuigerrobot 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8698/Samsung-lanceert-revolutionaire-stofzuigerrobot.html
- Maai je gazon via je smartphone
http://www.elektrozine.be/ez/article/7942/Maai-je-gazon-via-je-smartphone.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
-ikwiliets.be: Een vliegende start
http://www.digimedia.be/News/nl/17428/ikwilietsbe-een-vliegende-start.html
- Een Berlijnse start-up maakt medische verzorging in het buitenland toegankelijk
http://www.digimedia.be/News/nl/17410/een-berlijnse-startup-maakt-medische-verzorging-in-het-buitenland-toegankelijk.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Psy’s Gangnam Style kreeg meer bezoekers dan Youtube kan tellen
http://computertaal.info/2014/12/04/psys-gangnam-style-heeft-meer-bezoekers-gekregen-dan-youtube-kan-tellen/
- Review: SpaceMonger 3, een boomstructuur van gebruikte bestanden
http://computertaal.info/2014/12/04/review-spacemonger-3-een-boomstructuur-van-de-gebruikte-bestanden/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Update Sonos-app voor iOS en Android brengt ondersteuning meerdere accounts
http://tweakers.net/nieuws/100073/update-sonos-app-voor-ios-en-android-brengt-ondersteuning-meerdere-accounts.html
- Politie vordert steeds vaker gegevens
http://tweakers.net/nieuws/100072/politie-vordert-steeds-vaker-gegevens.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Vacatures bevestigen komst Belgische Apple Store
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vacatures-bevestigen-komst-belgische-apple-store/article-normal-516311.html
- Waarom de 'legendarische' Apple-garage van Steve Jobs een mythe is
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarom-de-legendarische-apple-garage-van-steve-jobs-een-mythe-is/article-normal-516177.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Google: 56 procent van Online Banners worden nooit gezien door mensen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-56-procent-van-online-ads-worden-nooit-gezien-door-mensen
- Dit Kickstarterproject wil Kindersterfte verminderen via een app
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/kindersterfte-verminderen-met-mobiele-app


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WERKEN MET ONENOTE ONLINE
Je kan, net als bij Evernote, niet alleen OneNote gebruiken als aparte app op je computer, maar ook online. De notities die je daar aanmaakt, worden via je OneDrive gesynchroniseerd met je computer.
Een notitieblok aanmaken is simpel: gewoon klikken op Maken > OneNote -notitieblok, geef het notitieblok een naam.
Je kan ook notities maken in je browser, door tekst te typen of kopiëren, afbeeldingen toe te voegen. Hier moet je geen opdracht geven tot opslaan: je werk wordt voortdurend automatisch opgeslagen. Maar wil je een zopas gemaakte tekstbewerking herzien, dan kan je dat via CTRL+Z (bij Windows) of Cmd+Z (bij Mac).

Links vind je in een balk de pagina's die je gemaakt hebt; je kan ze groeperen om het overzichtelijk te maken.
Soms kan het gebeuren dat je probeert te typen in een notitieblok en er gebeurt niets. Dat is wellicht omdat enkel de leesweergave actief is. Schakel over naar bewerken: klik op Notitieblok bewerken, en Bewerken in OneNote Online.
http://www.onenote.com/


WERKEN MET ONENOTE ONLINE: KOPPELINGEN
OneNote zal alles wat eruit ziet als een webadres automatisch als link herkennen en aanklikbaar maken.  Wil je een link manueel toevoegen, dan kan dat ook: selecteer de tekst die naar de link moet verwijzen, klik op Invoegen > Koppeling. In het dialoogvenster tik je nu in het veld Adres de url in. Klik op Invoegen. Een koppeling bewerken doe je door er rechts op te klikken, en dan Koppeling bewerken of Koppeling verwijderen te kiezen.
Een afbeelding toevoegen is al even simpel - je kent het ongetwijfeld van Word: zet de cursor op de gewenste plaats, klik op Invoegen. Wil je een afbeelding invoegen die zich op je computer bevindt, kies dan Afbeelding. Wil je een afbeelding uit de bibliotheek van Office toevoegen, kies dan Illustratie.


ONLINE WERKEN MET ONENOTE: TABELLEN TEKENEN
Werken met tabellen kan heel handig zijn om je notities in te delen. Ook dit is iets dat je net zo doet als in je Word: klik op Invoegen > Tabel. Beweeg de cursor om het aantal rijen en kolommen te kiezen.
Om een tabel of een cel te wijzigen, klik je rechts op een cel in de tabel, en dan in het ribbon op het tabblad Indeling. In dit tabblad heb je de opties om rijen en kolommen in te voegen of te verwijderen. Je kan tabelranden weergeven of verbergen, en bijvoorbeeld ook tabelcellen links, rechts uitlijnen of uitvullen.


WERKEN MET ONENOTE ONLINE: SECTIES EN PAGINA'S
Een notitieblok heeft secties en pagina's. Om in een sectie een pagina toe te voegen, klik je op Invoegen / Nieuwe pagina. Vul een pagina naam in aan de bovenkant van de pagina. Alternatieft: klik rechts op een bestaande paginatab in het notitieblok, en kies Nieuwe pagina. Je kan de volgorde van pagina's wijzigen door de tabblaadjes te verslepen.
Je kan ook secties toevoegen, die dus pagina's bevatten. Zo kan je pagina's die bij elkaar horen, netjes samen houden. Om een sectie toe te voegen, klik je op Invoegen > Nieuwe sectie, en geef de sectie een naam. Alternatief kan jerechts op een bestaande paginatab klikken en dan op Nieuwe Sectie.Ook hier kan je de volgorde van de sectietabs in de zijbalk veranderen: klik op een sectietab en versleep hem naar de gewenste positie.


WERKEN MET ONENOTE ONLINE: NOTITIES DELEN
Vermits het notitieblok online opgeslagen is, kan je het delen door een koppeling te verzenden, zo moet je dus het bestand niet per e-mail verzenden. De bestemmeling moet dan enkel op de link klikken, en hij kan je notities in zijn browser lezen.
Samenwerken in een notitieblok is trouwens heel handig. Bewerkingen worden getoond terwijl ze aangemaakt worden. Je kan zien wie wat op de pagina gedaan heeft, door op Weergave > Auteurs weergeven te klikken. Het notitieblok wordt voor iedereen gesynchroniseerd, of die nu een app of online gebruiken, op een Windows of Mac computer, tablet of phone.
http://www.onenote.com/
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WEBCAM7: BEELDEN UITZENDEN
Windows all- 18,6 MB -freeware
Met dit progje kan je de beelden van je webcam via het internet uitzenden. Het programma simuleert een webserver die het uitzenden mogelijk maakt. Je kan ook foto's via FTPof HTTP naar het internet uploaden. Ideaal dus eigenlijk als bewakingscamera...
http://www.webcamxp.com/home.aspx


PAINT NET VERSIE 4.0.4


Windows 7 / 8 6,2 MB - freeware
Er is een nieuwe versie uit van deze software, die ooit ontstaan is uit het logge Paint van Microsoft, maar ondertussen uitgegroeid tot een volwassen alternatief voor betalende programma's. Op de tweede link vind je (in het Duits) wat er allemaal voor nieuws zit in deze versie.
http://www.getpaint.net/download.html#download
http://www.chip.de/bildergalerie/Fotostrecke-Paint.NET-4.0-Galerie_64865396.html


PRINT CONDUCTOR: PRINTEN MET EXTRA OPTIES
Windows XP/Vista/7/8 - 30 MB - freeware
Metdeze gratis tool kan je bij het afdrukken van documenten veel werk besparen. In plaats van de documenten een voor een te openen, en dan vanuit het bijhorende programma te printen, kan je de documenten gewoon vanuit de Print Conductor aan de print rij toe te voegen. Het progje kan overweg met Adobe PDF, Word DOC en XLS, Autodesk AutoCAD DWG, Powerpoint en meer.
http://www.print-conductor.com/
http://www.chip.de/downloads/Print-Conductor_43120272.html


OPERA VOOR MAC
MacOS- 53,3 MB - freeware
Net zoals je bij Windows de keuze hebt om alternatieve programma's te gebruiken voor de ingebakken tools, heb je die keuze ook bij Mac. Zo bijvooorbeeld Opera, dat je als alternatief kan gebruiken voor de Safari browser. Opera ondersteunt de nieuwste internet technologieën zoals HTML5 met drag&drop en webcam, en CS3 animaties. Bovendien kan je de browser, net als bij Firefox, via extensies extra mogelijkheden geven.
http://www.opera.com/nl
http://www.chip.de/downloads/Opera-fuer-Mac-OS_22703681.html


TEAMVIEWER: VANOP AFSTAND BESTUREN


Windows all - 7,3 MB - freeware
Met deze software kan je een computer besturen vanop afstand. Het programma baant zich zonder probleem een weg doorheen firewalls - wat een beetje doet denken dat je aan het hacken bent, maar wees gerust: wat hier gebeurt is volkomen legaal. De toegang tot die andere pc geschiedt via een gebruikersnaam en een paswoord.
http://www.chip.de/downloads/TeamViewer_25566883.html
http://www.teamviewer.com/nl/index.aspx


AUTORUN ORGANIZER: BEPALEN WAT OPGESTART WORDT

Windowsall  2,3 MB - freeware
Dit progje laat je toe om te bekijken welke programma's automatisch opgestart worden wanneer jij je computer opstart, en die aan banden te leggen. Het resultaat: na wat opschonen in die programma'as zal je computer veel sneller opstarten, en ook veel sneller draaien!
http://www.chip.de/downloads/Autorun-Organizer_71162561.html
http://www.chemtable.com/autorun-organizer.htm


REALVNC: TOEGANG VANOP AFSTAND
Windows XP/Vista/7/8 - 12,1 MB - freeware
VNC staat voor Virtual Network Computing, en het betekent dat de ene computer door een ander via een netwerk bewaakt en bestuurd kan worden. De input van muis en klavier wordt overgedragen aan de andere computer. Handig om vanop een computer op afstand jouw thuiscomputer te besturen - het lijkt echt alsof je thuis achter je scherm zit!
http://www.chip.de/downloads/RealVNC_12997724.html
http://www.realvnc.com/


TOR-BROWSER PAKKET VOOR MAC OS
Mac OS - 37,9 MB - freeware
Deze gratis tool beschermt je privacy: met het Tor-browser pakket voor Mac OS kan je anoniem surfen op het internet, via de open-source browser Firefox. Met deze bundel kan je gebruik maken van Tor op je Mac OS, zonder de software te moeten installeren.
http://www.chip.de/downloads/Tor-Browser-Paket-fuer-Mac-OS_37083601.html
https://www.torproject.org/


VRIJDAG APPDAG: HOTEL HISTORY
Met deze app kunnen hoteliers suggesties krijgen van hun klanten, zodat zij hun dienstverlening nog kunnen aanscherpen. De app is gratis te gebruiken voor de gebruiker, maar de hotels en B&B's die willen opgenomen worden in de gids, moeten daar wel opstartkosten voor betalen.
http://cucumberapps.com/home.htm
http://cucumberapps.com/hotelhistory


VRIJDAG APPDAG: GENIUS TRAVEL
Deze Nederlandse app laat je wereldwijd zoeken naar vluchten, hotels en het huren van auto's, aan de beste prijzen uiteraard. Naar eigen zeggen is dit zelfs de eerste reis metazoekmachine waar je kan zoeken op basis van budget.
Dankzij de geolocatie functie in de app ken je, wanneer je op je bestemming bent, op zoek gaan naar hotels en autohuur. Voor de app wordt samengewerkt met o.a. Booking.com en RentalCars.
http://www.geniustravel.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een roddelaar is iemand die tegen jou over anderen vertelt; een vervelende mens is iemand die tegen jou over zichzelf praat;
en een briljante gesprekspartner is iemand die tegen jou over jezelf spreekt.
-Lisa Kirk-