Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/12/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 879 van 30/11/2014Gegroet lezer,
Onze excuses, geachte lezer. We moeten nog wennen aan onze nieuwe programma's - door een fout bij de opmaak hebt u geen afbeeldingen gekregen in de nieuwsbrief. Daarom zenden wij hem nogmaals, dit maal mét afbeeldingen. Sorry!
Wat een Netties-redacteur lijden kan.... Hoe het komt, weten wij niet, maar plots heeft het klavier van onze laptop (een Toshiba, waar wij heel tevreden over waren) de geest gegeven. Eerst was het de "i" die het begaf, waarna nog andere letters volgden. Met als eindresultaat: een dood klavier. Zelfs de functietoetsen doen het niet meer. En wat doe je met een laptop zonder klavier? Niet veel, niet? Je kan wel een extern klavier en muis aansluiten, maar die elke dag meesleuren en bovenhalen in de trein, dat is echt geen doen. Je begrijpt het al, het wordt een dure maand!

Nu is dat geld maar één vervelend aspect van de zaak. Het terug configureren van de nieuwe laptop, alle programma's en instellingen overzetten, dat is geen sinecure - en eerlijk gezegd hebben wij daar een bloedhekel aan, want het is verloren tijd, tijd die je niet productief kan doorbrengen. En dat terwijl wij echt bezig zouden moeten zijn met de voorbereidingen van onze Netties-verkiezing...

Maar geen nood. Het zorgt ervoor dat u nog wat langer tijd hebt om uw favoriete Nederlandstalige websites en apps in te sturen voor onze verkiezing. Ter herhaling, hier nog even het adres met de uitleg over de verkiezing:
http://www.netties.be/archief_edities/20141115_site2014.htm
Uw inzendingen zijn welkom op ons adres: redactie@netties.be
Alvast onze welgemeende dank voor uw inzendingen!

Veel leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn (en niet teveel digitale ongelukken!) tot volgende week

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CONTRIBUTOR: SITES ZONDER RECLAME
Een mooi experiment - maar ook realistisch?

Dankzij de reclame op de websites van uitgevers zijn zij in staat om te overleven; zij hebben immers de keuze tussen inkomsten uit reclame of inkomsten uit abonnementen. De meeste internauten zijn al lang blij dat zij niet moeten betalen voor content, en nemen die advertenties er maar bij. Trouwens, via allerlei extensies kunnen zij de advertenties blokkeren. En zelfs als de advertenties er nog staan, dan zijn wij met zijn allen zo eraan gewend, dat wij ze niet eens zien.

Een nieuw experiment van Google, Contributor, roept dan ook vragen op. Eerst even het principe uitleggen. Wil jij websites bezoeken zonder reclame te moeten zien, dan kan je via dit systeem een maandelijks bedrag tussen de 1 en 3 dollar per maand betalen en dan moet je die reclame niet meer slikken. In plaats van de advertenties komt er een "Bedankt" boodschap, en op de mobiele versies zou de reclame zelfs helemaal verdwenen zijn.

Via je Google+ account kan je zien welke sites aan het programma deelnemen; bekende namen zijn alvas Mashable, Imgur, WikiHow, Science Daily, maar Google zegt dat er nog meer partners klaar staan om mee te doen. De betaling geschiedt via je Google+ account. Het geld dat je betaalt geldt niet per site. Het gaat in een pot, en via je Google+ account wordt het aantal bezoeken geteld, en proportioneel verdeeld. De websites krijgen dus een alternatief voor de inkomsten uit Google AdSense advertenties.

Het is natuurlijk de vraag of de gebruiker bereid is deze bijdrage te betalen. Zoals gezegd, wij zijn ondertussen allemaal zo gewend geraakt aan deze reclame, dat wij hem  niet eens meer opmerken. De reclame stoort ons dan ook niet meer, dus waarom zouden we extra betalen?

En je kan je ook afvragen of Google hiermee niet zelf toegeeft dat het systeem van de AdWords reclame niet werkt. Zoals al eerder gezegd is die gebaseerd op hetgeen je opgezocht op het internet, je verleden dus. Na enkele zoektochten heb je wellicht je keuze gemaakt, maar je blijft nog altijd bestookt worden met advertenties over die onderwerpen. De reclame schiet dus duidelijk zijn doel voorbij.

En dan is er nog het feit dat niet elke site werkt met Google reclame. Door mee te doen aan Contributor zal je enkel de reclame die er door Google gezet wordt, niet meer zien. Advertenties van andere reclameregieën wellicht wel, voor zover wij het systeem begrepen hebben.

Kortom: bij Contributor hebben wij heel veel vragen. Je leest er meer over bij GigaOm en The Verge
https://gigaom.com/2014/11/20/google-launches-contributor-a-crowdfunding-tool-for-publishers/
http://www.theverge.com/2014/11/20/7255779/google-contributor-will-let-you-pay-to-see-sites-without-ads

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NIEUWE DELEN-ECONOMIE NOOPT TOT NIEUWE VERZEKERINGSPOLISSEN
We zitten werkelijk in een economie van alles delen. En dan hebben wij het niet over het feit dat we foto's delen via de sociale media, maar over écht delen. Het auto-delen is daar een mooi voorbeeld van. Dat Uber, de alternatieve taxidienst, uitgegroeid is tot hét model van agressieve verkooptechniek, kan niets afdoen aan het feit dat het principe van het delen van auto's, het tegen een vergoeding rondrijden om mensen op hun bestemming te brengen, een goed principe is. En ook het verhuren van je auto wanneer jij hem niet nodig hebt (wanneer je 's nachts thuis bent, of overdag op je werk) is een slim principe. Zelfs je garage in de stad verhuren aan iemand die overdag van buiten de stad moet komen om er te werken is slim en milieuvriendelijk.

Alleen zijn onze huidige systemen nog niet aangepast aan deze nieuwe werkelijkheid. Verzekeringen bijvoorbeeld hebben moeite met het bepalen van de rol die zo'n huurder heeft. Gelukkig komt daar verandering in. Het Een-journaal van zondag gaf enkele voorbeelden van autodelen-bedrijven die werken met zo'n nieuwe verzekeringspolis. Zo heeft Tapazz, in saenwerking met een verzekeringsmaatschappij, een polis uitgewerkt die verzekert voor ongevallen tijdens de verhuring, zodat er toch geen verhoging van de bonus/malus graad komt bij een ongeval veroorzaakt door zo'n huurder. De prijs is daar dan gebaseerd op het vermogen van de wagen. (1) (2)

In de Verenigde Staten heeft AirBnB ook een nieuwe soort polis laten uitwerken. Bij AirBnB kan je namelijk je huis ter beschikking stellen van gasten - maar wat als er je gast iets overkomt wanneer hij in jouw huis logeert? AirBnB heeft nu een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten die àl haar aangesloten leden telt; zij zullen voortaan tot 1 miljoen dollar gedekt zijn indien een gast iets overkomt tijdens zijn verblijf. (3)
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.36563?video=1.2156963
https://tapazz.com/
http://techcrunch.com/2014/11/20/airbnb-rolls-out-million-dollar-liability-insurance-program-for-hosts/


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


SHAZAM: NIET ALLEEN OM MUZIEK TE IDENTIFICEREN, MAAR OOK HITS
Is dat echter wel zo gezond voor de muziekwereld?

De muziekwereld draait de laatste jaren enorm rond data. Muziek zullen we allemaal wel beschouwen als iets van het hart, iets kunstzinnigs, maar toch kan je muziek herleiden tot data. Dat is bijvoorbeeld wat Shazam doet, de app waarmee je bijvoorbeeld je smartphone kan laten "luisteren" naar een song, en zo te weten komt welke song het is, en waar je hem kan kopen.

Shazam kan dat doen, door muziek te herleiden tot data. Het verzamelt zo enorm veel informatie over muziek, maar ook over de populariteit van muziek. De app kan zeggen welke songs er in welke streek (van de VS) populair zijn, en door die data in een tijdlijn te gieten, kan de app zelfs voorspellingen doen. Talentenscouts zitten dan ook steeds vaker achter hun computer naar de cijfers te kijken van Shazam en andere muziekdata-analysetools, dan zij in schemerige clubjes naar optredens van bands gaan. Hierover een heel knap artikel bij The Atlantic. (1)

Volgens het artikel zouden de radiostations echter zich teveel laten leiden door wat populair is; onder het motto "jullie vragen, wij draaien", zouden songs van populaire bands veel vaker gedraaid worden dan vroeger het geval was. Zo zou de song die het populairst was in 2013, Blurred Lines van Robin Thicke, 70% meer gedraaid zijn van de meest gespeelde song uit 2003.

Wat tot een nog grotere kloof leidt tussen de artiesten. De top 1% van bands en solo artiesten verdienen nu 77% van alle inkomsten voor opgenomen muziek (dus buiten concerten enz.). Doordat muziek digitaal te verkrijgen is, ook van beginnende bandjes, aan een minimum aan kost, is er meer muziek op de markt. Maar toch gaan de 10 best verkopende tracks met 82% meer van de markt lopen dan zij een decennium geleden deden. Digitale muziek heeft voor een "long tail" gezorgd, maar het kop van dat lijf wordt steeds dikker, aldus The Atlantic.

Interessante lectuur. Aanbevolen!
http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2014/12/the-shazam-effect/382237/?single_page=true
http://recode.net/2014/11/18/why-big-data-is-bad-for-pop-music-and-more-mustreads/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

WILDCARD LANCEERT "CARD" BROWSER
Je zal het wellicht opgemerkt hebben: content wordt op mobiele toestellen niet in browservorm gepresenteerd, wel in "card" formaat. Dit formaat is speciaal aangepast aan het scherm van het mobiele toestel dat, vergeleken met het scherm van een desktop, toch wel een pak kleiner is.

Het bedrijf Wildcard heeft nu een browser ontworpen die dezelfde naam draagt, en die gemaakt is om die cards weer te geven. 90% van de internetconsumptie op mobiele toestellen gebeurt via mobiele apps. Je zou kunnen concluderen dat de apps het gehaald hebben op het algemene open web, maar dat is juist wat deze browser niét wil: hij wil het open web dichterbij de native apps brengen.

Met de SDK die Wildcard brengt voor mobiele ontwikkelaars kunnen zij een card maken via het "card platform as a service" van Wildcard, en die card zal dan op elke mobiele dienst draaien die werkt met een card-interface, zoals Twitter, Pinterest, maar ook in de nieuwe mobiele browser die Wildcard aan het maken is.

De cards zullen ook via "deeplinks" kunnen doorverwijzen naar andere delen in de app, zodat het surfen er meer lijkt op surfen op het web. Meer hierover bij techCrunch.

Er is echter een "maar". De browser is momenteel enkel verkrijgbaar voor iOS toestellen. En zolang er geen versie is voor Android toestellen, kunnen wij dit niet als een nieuwe universele browser beschouwen...
http://www.trywildcard.com/
http://techcrunch.com/2014/11/13/wildcard-raises-10-million-launches-a-browser-built-for-the-mobile-web/
https://itunes.apple.com/us/app/wildcard-browse-better-mobile/id930047790?ls=1&mt=8

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NETWERK VAN BELGACOM BEVATTE REGIN MALWARE...
... en Amnesty laat je ontdekken of je bespioneerd wordt.

Neen, je lijdt niet aan achtervolgingswaanzin wanneer je denkt dat jouw doen en laten in het oog gehouden wordt - op je computer althans. Het blijkt namelijk dat veiligheidsdiensten uit de VS en Groot-Brittannië burgers en bedrijven in verschillende EU-landen, waaronder België, bespioneerd hebben. En dat al sinds 2008.

Het gaat om een complexe malware, Regin, waarmee wat The Intercept omschrijft als "gesofistikeerde cyberaanvallen" uitgevoerd werden, en dat al sinds 2008. Regin werd gevonden op interne computersystemen en e-mail servers bij Belgacom. De malware zou ook gevonden zijn op de computersystemen van de EU, die eerder al voorwerp bleken te zijn van spionage door de NSA - wat toen onthuld werd door Edward Snowden. Toen werd echter nooit bekend gemaakt welke malware voor die spionage gebruikt werd. Nu dus wel. Meer lees je bij The Intercept (1)

Als gewone burger voel je je natuurlijk geschokt door die wetenschap. Waarom werd dit nu pas bekendgemaakt, vraag je je dan af? En je voelt je ook bedrogen. Met alle voorzorgen die je neemt als gewone burger, met antivirussoftware en spamfilters, lijkt jouw systeem toch nog altijd toegankelijk voor spionerende ogen. Hoe kan je ooit nog je privacy beschermen?

Gelukkig heeft Amnesty International een software uitgebracht waarmee je spyware op je systeem kan opsporen. Het gaat om Detekt, die volledig gratis is voor Windows-gebruikers. Na installatie word je gewaarschuwd wanneer er iemand probeert in te breken op je computer of mobiele toestel (2)(3)

Ben je daarmee veilig? Wij willen geen illusies creëren - het lijkt ons dat een dergelijke tool alleen maar afgaat op wat nu bekend is over spionagetechnieken. Wordt er morgen iets nieuws bedacht, kan deze software die dan ook opsporen? Bovendien gebeurt spionage niet alleen op jouw toestel. Jouw data zit steeds vaker in de cloud. Wie garandeert dat daar niemand in je data snuffelt? En wat met de pijplijnen waarlangs al jouw data versast worden van een naar jouw computer, jouw cloud, jouw mobiele toestel? Veilig ben je dus, helaas, nog altijd niet...
http://firstlook.org/theintercept/2014/11/24/secret-regin-malware-belgacom-nsa-gchq/
http://www.volkskrant.nl/tech/amnesty-lanceert-tool-tegen-overheidsspionage~a3794406/
http://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/pers/new-tool-spy-victims-detect-government-surveillance
https://firstlook.org/theintercept/2014/11/24/secret-regin-malware-belgacom-nsa-gchq/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

FLICKR GEEFT FOTOGRAFEN EEN DUWTJE IN DE RUG
Ooit is Flickr begonnen als een online dienst voor het bewaren van je foto's. Je kreeg er veel ruimte om je foto's te plaatsen en te delen met vrienden. De interface was toen niet echt om naar huis te roepen - toch niet wanneer je het bijvoorbeeld vergelijkt met diensten zoals Pinterest, die echt het sociale volledig geassimileerd en geïntegreerd hebben.

De laatste tijd is Flickr echter een inhaalbeweging aan het maken. Een dikke maand geleden bracht het Flickr Wall Art (1) uit, waarbij je je eigen foto's kan laten afdrukken als behangpapier - niet voor je computer, maar voor de muren in je huiskamer. Eerder had Flickr ook al een dienst uitgebracht waarbij je je eigen foto's in een fotoboek kan afprinten. Redelijk laat, als je het op de keper beschouwt, want er bestaan al zoveel diensten waar je foto's kan afdrukken in allerlei vormen: op mokken, op handdoeken, als puzzel, en meer. Alleen moet je dan wel je eigen foto's uploaden naar de dienst, wat tijdrovend is.

Flickr begint nu blijkbaar te begrijpen wat de juiste manier is om geld te verdienen - maar ook om de trouwe gebruikers van zijn dienst te belonen. Het begon al met een dienst waarbij professionele fotografen hun foto's in licentie konden aanbieden aan nieuwssites. En nu breidt het die "marketplace" uit: je kan voortaan ook Wall Art kopen van andere mensen dan jezelf, in verschillende formaten, ingekaderd en al. Bovendien worden deze ingekaderde foto's (van 8"x10" tot 20"x30") ook internationaal verscheept, waar zij voorheen enkel in de VS verkrijgbaar waren.

Meer bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2014/11/20/flickr-now-lets-you-buy-wall-art-from-professional-photographers-and-creative-commons/
https://www.flickr.com/create

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MOET GOOGLE OPGEDEELD WORDEN IN EUROPA?
Volgens de Financial Times zou er een wetsvoorstel klaarliggen om ingediend te worden bij de EU, waarbij Google opgedeeld zou moeten worden. De zoekmachine zou met andere woorden gesplitst moeten worden van de andere diensten die Google aanbiedt - de landkaarten, zijn muziekdienst, zijn boeken, enz.

Nu is het inderdaad zo dat Google in Europa een dominante positie heeft als zoekmachine. Daar is op zich niets mis mee - als Google zich tenminste beperkt had tot die zoekmachine. Maar ondertussen heeft het zijn Google Maps, zijn Google Products, zijn Google Books, en noem maar op. Stel dat jij Mappy was, of een andere kaartendienst, dan zou je niet blij zijn indien Google, wanneer je naar een adres zoekt, meteen dat adres op Google Maps zou tonen, en niet zou verwijzen naar jouw kaartendienst, toch?

De EU wil dus vermijden dat Google door zijn dominantie zijn eigen diensten kan bevoordelen. Het doet wat het ook met Microsoft gedaan heeft: de dingen loskoppelen. Zoals je wellicht herinneren kan wou de EU voorkomen dat Microsoft, door zijn dominantie bij de besturingssystemen, zijn eigen browser IE wou bevoordelen. Daarom werd Microsoft, op straffe van strenge boetes, verplicht om de gebruiker de keuze te bieden: wanneer hij voor het eerst zijn Windows machine zou aanzetten, en het besturingssysteem dus zou activeren, moest hij op een meerkeuzescherm aanduiden welke browser zijn standaard browser zou worden: Firefox, Opera, IE, ...

De EU wil nu dus Google verplichten om iets dergelijks te doen - zijn zoekdiensten loskoppelen van de verticale diensten die Google aanbiedt. Uiteraard zal Google dat niet graag doen. Het heeft echt wel heel wat te stellen met de EU, waar het ook al geconfronteerd wordt met het Recht om Vergeten te Worden.

Is er een scenario mogelijk dat Google de bemoeienissen van de EU zo beu wordt, dat het "salut en de kost" zegt tegen Europa, en zijn zoekmachine terugtrekt? Het lijkt onwaarschijnlijk. Wellicht zal er een of ander compromis gevonden worden, waarbij bijvoorbeeld Google de eerste vijf zoekresultaten van concurrenten moet vertonen, en daarna vrij zijn gang kan gaan. Om te volgen dus.
http://www.mercurynews.com/60-second-business-break/ci_26987668/biz-break-eu-call-google-breakup-report-says

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KORT: E-SIGARETTEN ZIJN SCHADELIJK VOOR DE GEZONDHEID VAN JE COMPUTER...
... drones met mistletoe, en ruzie om instructies op landkaarten

Enkele korte berichten die wij u echt niet konden onthouden. Om te beginnen e-sigaretten. Die zouden gerookt worden om je gezondheid te sparen, maar toch niet zo gezond zijn. Althans niet voor je computer: bij Yahoo kan je namelijk lezen dat in China vervaardigde e-sigaretten gebruikt worden om malware te verspreiden; zo'n e-sigaret bevat namelijk een batterij en die moet herladen worden. Dat gebeurt via de USB poort van de computer, en zo kunnen virusjes en malware je computer binnendringen. Wellicht moet er nu een filter uitgevonden worden die de virusjes tegen kan houden? (1)

Het tweede bericht betreft drones, die onbemande kleine vliegtuigjes waarvoor zoveel handige toepassingen bestaan - maar waarover de luchtvaartautoriteiten het nog altijd niet eens zijn of het gebruik ervan aan banden gelegd moet worden of niet, omdat zij het reguliere luchtvaartverkeer zouden kunnen verstoren. Welnu in het VK heeft een winkelketen het slimme idee gekregen om de drones te laten rondvliegen met mistletoe (hulst) en halt houden boven de mensen. Volgens aloude traditie zouden mensen, wanneer zij onder mistletoe staan, elkaar namelijk moeten kussen. Deze kerst wil het bedrijf zo de mensen wat nader tot elkaar brengen (2).

En het derde bericht betreft een ruzie rond het befaamde Hollywood bord in de VS. Dat hangt op een peik van de Santa Monica bergketen in het Grifith Park, het grootste stedelijke park in de VS. En het is een trekpleister voor toeristen, die graag een foto van zichzelf naast het bord zouden nemen. Alleen, om daar te geraken is niet simpel. Het zijn kronkelige paadjes die erheen leiden, paadjes die een toevloed aan toeristen niet aankunnen. En de mensen die langs die paadjes wonen zijn de toeristen beu. Daarom hebben ze de instructies hoe aan het Hollywood bord te raken verwijderd van landkaarten zoals Google Maps. Moet dat als censuur beschouwd worden? Mag men trouwens mensen verbieden om op openbare wegen te rijden / wandelen, omdat dit de (rijke) bewoners van die heuvels stoort? Om over na te denken. Het artikel bij Gizmodo geeft alvast de nodige argumenten (3)
https://www.yahoo.com/tech/e-cigarette-from-china-infected-mans-computer-with-103466334849.html
https://www.yahoo.com/tech/tgi-fridays-to-fly-drones-with-mistletoe-this-103214280209.html
http://gizmodo.com/why-people-keep-trying-to-erase-the-hollywood-sign-from-1658084644

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MET HET SCHRAPPEN VAN NPAPI PLUG-INS NADEREN WE WEER EEN BEETJE EEN UNVERSEEL WEB!
Wanneer je als gebruiker in je Firefox browser Flash uitgeschakeld hebt, via een add-zon zoals Flashblock, dan zal je bemerken hoe vaak je nog altijd geconfronteerd wordt met Flash-afbeeldingen en filmpjes op een website. Je ziet dan wel een pijltje dat een Flash-animatie moet activeren, maar klik je daarop, dan gebeurt er niets. Een alternatief is dan om diezelfde site te openen in bijvoorbeeld een andere browser, waar je die Flashblock niet geactiveerd hebt, of de flashblock uit te schakelen en je Firefox browser te herstarten.

Google is vast van plan om al die plug-ins voor de browser te elimineren en vervangen door universele HTML code, althans voor zijn Chrome ecosysteem. In vaktermen gaat het om de Netscape Plugin API (NPAPI). Momenteel is het zo dat in Chrome alle NPAP plugins standaard geblokkeerd zijn, zo meldt ZDNet, met uitzondering van vijf: Silverlight, Unity, Google Earth, Google Talk, Facebook Video. Vanaf volgend jaar zouden ook die vijf ophouden uitzonderingen te zijn, en moet de gebruiker telkens toestemming geven om de plug-in op te starten.

Wat misschien wel een goede zaak is, want zo zullen ontwikkelaars gedwongen worden om beroep te doen op universele technologieën die standaard in de browser draaien, zoals HTML5. Het zou, aldus ZDNet, een stap vooruit zijn naar een veiliger internet, dat mobiel-vriendelijker is.

Een mooi idee. Alleen... het artikel heeft het vooral over Silverlight, een technologie van Microsoft. Wat er met Google Talk en Googel Earth moet gebeuren is ons niet zo duidelijk. Google Earth is immers ook een heel aparte technologie. Zal je die in de toekomst ook via HTML5 in je browser kunnen bekijken? Of is het enkel de bedoeling om de Chrome browser "Google friendly" te maken, niet zozeer "mobile friendly", zoals een van de commentaren op het artikel opmerkt?
http://www.zdnet.com/google-to-block-all-npapi-plugins-by-default-in-january-2015-7000036135/?s_cid=e539&ttag=e539&ftag=TRE17cfd61

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

JE EIGEN PUBLIEK UITBOUWEN WERD NOG GEMAKKELIJKER BIJ YOUTUBE EN VINE
Je moet geen grote regisseur zijn die een miljoenen dollar kostende film maakt, om beroemd te worden - hoe relatief dat "beroemd" ook is. Dankzij het internet en zijn vele mogelijkheden om leuke dingen viraal te verspreiden, kan iedereen zijn creativiteit tonen en er de gunst van het publiek mee winnen.

Deze week twee berichten over initiatieven die het winnen van publiek nog gemakkelijker maken. Om te beginnen: Vine - de bekende dienst voor korte clipjes met bewegende beelden die in eindeloze loop gezet worden. Sommige Vines zijn echt heel knap gemaakt, en bepaalde internauten hebben al een hele reputatie opgebouwd met hun Vines.  Het wordt nu nog gemakkelijker om een fanbase op te bouwen op Vine: voortaan kunnen gebruikers een account tot favoriet uitroepen, en dan krijgen zij een melding wanneer op die account een update verschijnt. Concreet moet je, om een favoriet aan te maken, naar dat bewuste profiel gaan, en daar op de ster klikken in de hoek rechts boven. (1)

Een tweede bericht dat mensen die zelf content maken zal interesseren, betreft YouTube. Wie daar zelf content online zet, en minstens 500 subscribers heeft, kan voortaan een eigen URL krijgen die hij dan zelf ook nog kan aanpassen. Bij WebPronews lees je hoe alles in zijn werk gaat. Het aanvragen van de urll doe je op de derde link.
http://venturebeat.com/2014/11/25/vine-now-lets-you-favorite-accounts-and-get-notifications-when-they-post-new-videos/
http://www.webpronews.com/youtube-gives-creators-new-custom-urls-2014-11
https://support.google.com/youtube/answer/6101202?p=customurl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TWITTER: ARCHIEF NIET OPEN VOOR DERDEN...
.... en kortingbonnen in tweets

Verleden week viel het heuglijke bericht binnen op de redactie dat Twitter (eindelijk) zijn hele archief sinds 2006 online gezet had, en doorzoekbaar zou maken. Mooi, want Twitter geeft een mooi tijdsbeeld van gebeurtenissen en hoe mensen erop reageerden.

Dat enthousiasme moeten we nu helaas temperen. Het blijkt namelijk dat Twitter geen API van die zoekmogelijkheid ter beschikking zal stellen van derden. Je zal met andere woorden dat archief niet kunnen doorzoeken met een app zoals Hootsuite, enkel in de officiële Twitter apps, en de website natuurlijk.  Het blog Marco.org (1) noemt dit de zoveelste stap in het afblokken van externe Twitter apps. Twitter wil namelijk volledige controle over zijn tijdlijn - en de reclame die er verschijnt. Doe zelf maar eens de test: vergelijk je tijdlijn in een "native" Twitter app voor Android of iOS, met de tijdlijn wanneer je bijvoorbeeld op Twitter inlogt via Hootsuite. Het zal meteen opvallen hoeveel reclame je te zien krijgt in de Twitter app, en hoe "proper" je tijdlijn is bij Hootsuite.

Met andere woorden is dit weer het zoveelste initiatief dat de beleggers van Twitter gelukkig zal maken, want het zet Twitter op het pad naar rendabiliteit. Maar de Twitter-gebruikers zullen er wellicht niet gelukkig mee zijn!

Van rendabiliteit gesproken:  Twitter breidt de mogelijkheden voor bedrijven om reclame te plaatsen in de tijdlijn nog verder uit. Voortaan kunnen zij ook coupons en kortingbonnen in de tijdlijn plaatsen, via een dienst die Twitter Offers heet.

Het werkt zo: in een Promoted Tweet zal een kortingbon verschijnen. Klik je daarop, dan claim je die korting. En is Twitter al in het bezit van je kredietkaartgegevens, dan wordt die korting gekoppeld aan je kaart, en kan je de korting opeisen wanneer je het product aankoopt.

Het bijzondere aan deze deals is dat zij een extra dimensie bieden aan de participerende bedrijven. Zij kunnen nu namelijk gemakkelijker de coupons opvolgen, en dus ook beter de efficiëntie van hun advertentie meten. Meer hierover bij The Verge (2) en Re/Code
http://www.marco.org/2014/11/24/twitter-california-knife
http://www.theverge.com/2014/11/25/7282333/twitter-offers-launches-collect-discounts-from-advertisers-tweets
http://recode.net/2014/11/25/twitter-introduces-offers-discounts-you-claim-in-tweets-and-redeem-in-stores/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

CHARTED: GRAFIEKEN IN SECONDEN
Medium heeft deze week een handige tool onthuld, Charted, waarmee je prachtige grafieken kan maken in slechts enkele seconden. De tool werd door de eigen ingenieurs van Medium gemaakt, om zelf data te kunnen analyseren en de resultaten ervan te kunnen delen met het Medium team. Waarschijnlijk waren ze zo enthousiast over de tool, dat ze hem met de hele wereld willen delen.

Charted werkt erg simpel. Je moet gewoon een link naar een CSV bestand of een  Google Spreadsheet geven, en de tool zal de grafiek voor je tekenen. Het bestand moet dus wel online staan  - je kan bijvoorbeeld ook een CSV bestand in je Dropbox zetten.  De grafiek wordt dus ook aangepast wanneer de gegevens veranderen. Bovendien zal de grafiek zich aan elk scherm aanpassen, en kan je een permalink aanmaken om de grafiek met anderen te delen.

Om uit te proberen dus. Meer bij The Verge en Medium zelf.
https://medium.com/data-lab/introducing-charted-15161b2cd71e
http://thenextweb.com/apps/2014/11/24/medium-releases-tool-help-build-beautiful-charts-seconds/
http://www.charted.co/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

INTEGRATIE TUSSEN DROPBOX EN MICROSOFT KOMT ERAAN...
... en Office voor Android tablets uitgetest

We hebben het er al eerder over gehad dat Microsoft (eindelijk) tot het besef gekomen is dat de leuze "if you can't beat them, join them", de enige mogelijke manier is waarop het oude bedrijf kan vernieuwen. Concreet wil dit zeggen dat Microsoft niet langer cavalier seul wil spelen, maar zijn producten steeds vaker uitbrengt voor andere besturingssystemen (iOS, Android) en nauwer samenwerkt met andere bedrijven.

In het kader van die strategie werd een tijdje geleden aangekondigd dat Microsoft en Dropbox de handen zouden ineen gaan slaan, en nu is daar het eerste resultaat van te zien. Dropbox wordt geïntegreerd met Office op je telefoon, je tablet en het web. Je kan dus vanuit de Office apps bestanden opslaan in je Dropbox, en ze ook vanuit je Dropbox bewerken (en ze natuurlijk ook sync'en op verschillende toestellen. Handig (1)

Een tweede bericht betreft Office zelf. Dat is nu ook beschikbaar voor Android tablets. Nog zo'n stap die Microsoft rijkelijk laat maakt, maar die zeker en vast welkom is. Hiermee moet Microsoft dus weerwerk geven tegenover de Gooogle Docs en Spreadsheets van deze aarde. Bij Ars Technica staat een uitstekende review van Office voor Android. Daarin wordt verteld dat Docs, Sheets en Slides wel handig en snel zijn, vooral omdat zij op alle besturingssystemen gebruikt kunnen worden, maar dat je ze niet echt "krachtig" kan noemen. Waar ze wel sterk in zijn is dat je online kan samenwerken aan documenten.

Eerder was er al Office  voor iPad, en nu dus Office voor Android.  Het goede aan deze versies is dat zij anders, maar toch gelijk zijn. Wie met de ene versie kan werken, kan het ook met de andere. De gebruiker zijn vertrouwde omgeving bieden, dat is waar het om draait. Lees zelf de uitvoerige review bij Ars Technica (2)

We hebben trouwens nog een derde bericht rond Microsoft. Dankzij een verspreking in een blogpost van een van de execs weten we nu dat het bedrijf van plan is om een e-mail client te kopen, Accompli. Momenteel is nog geen bevestiging van het bericht verschenen (3)
http://www.webpronews.com/microsoft-office-dropbox-integrations-arrive-2014-11
http://arstechnica.com/gadgets/2014/11/preview-office-for-android-tablets-is-like-office-for-ipad-but-on-android/
http://techcrunch.com/2014/11/26/microsoft-appears-to-pre-announce-its-purchase-of-email-startup-acompli/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

TWITTER ZORGT VOOR NIEUWE STORM DOOR APP TRACKING...
... en het snelst stijgende sociaal platform is geen sociaal netwerk?

Een nieuwe aankondiging van Twitter zal wellicht voor heel wat wrevel zorgen bij de gebruikers. Inderdaad is, wat Twitter van plan is, weer de zoveelste bedreiging voor de privacy, maar of de gebruikers, na het eerste gemor, massaal zullen afhaken van Twitter is nog de vraag.

Het gaat concreet om het feit dat Twitter voortaan meer data over jou zal verzamelen via zijn app, namelijk een lijst met apps die je op je toestel geïnstalleerd hebt. Twitter noemt dat de "app graph". Maak je gebruik van de officiële Twitter app op iOS of Android, dan zal je een melding krijgen van deze wijziging in het verzamelen van gegevens, en krijg je de keuze om via opt-out deze bijkomende inzameling af te wijzen.

Waarom Twitter wil weten welke apps je gebruikt? Omdat het denkt zo meer over jou te weten te komen, en je beter via "who to follow" in contact kan brengen met gelijkgestemden. (1)

Uiteraard is dit weer een poging om meer volk naar Twitter te trekken; de groei van Twitter stagneert, en de beleggers zijn niet gelukkig met deze informatie. Ook Facebook worstelt met het probleem van een niet meer aangroeiend publiek.

Er zijn echter sociale platformen en apps die dat probleem niét hebben. En het gekke is dat dat niet een sociale netwerken zijn. Tumblr bijvoorbeeld, de blogdienst voor snelle postings, heeft Instagram voorbijgestoken en is nu het snelst groeiende sociaal platform. Snapchat, de instant messaging met de verdwijnende boodschappen, is de snelst groeiende app. Meer daarover en een verklaring van het fenomeen bij TechCrunch (2)
http://techcrunch.com/2014/11/26/twitter-app-graph/
http://techcrunch.com/2014/11/25/tumblr-overtakes-instagram-as-fastest-growing-social-platform-snapchat-is-the-fastest-growing-app/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!WIKO LENNY: EEN KRACHTPATSER VOOR WEINIG GELD (1)

De trouwe lezer weet ondertussen dat wij vooral op zoek gaan naar producten voor de gewone mens - die dus geen duizenden euro's teveel heeft om telkens er een nieuw toestel uitkomt, dat meteen aan te kopen zelfs al kost het een half maandloon, en zelfs al is de voorganger nog helemaal niet versleten. In dat kader passen dan ook onze besprekingen van de Huawei toestellen. Veel kracht, weinig geld.
Ook de Wiko Lenny die wij nu aan het uittesten zijn past in deze categorie.
Nu is Wiko, dat Franse roots heeft, niet zo'n bekend merk hier in België. Het heeft echter toestellen in alle prijzen, in alle maten, en alle specificaties. Van de kleine Ozzy (3,5", 2 MP camera vooraan en 1 Ghz Dual Core), tot de uit de kluiten gewassen 5" toestellen. Ook daar heb je een erg uiteenlopend aanbod in specificaties: onze Lenny heeft een camera vooraan van 5 MP en achteraan 1,3 MP en een Dual Core processor van 1,3 GHZ, terwijl de even grote Getaway een camera vooraan van 13 MP en achteraan van 5 MP, plus een Quad Core processor van 1,3 GHZ heeft.
De Highway is ook even groot maar gaat nog verder: met zijn Full HD scherm en 16 MP/8MP camera heeft hij tevens een Octa Core processor van 2GHZ. OP de website van Wiko zelf kan je het aanbod bekijken en de toestellen vergelijken (1). Bij Eldi (2) vind je de prijzen. Zo leer je dat de Lenny die wij aan het uittesten zijn, in een erg trendy geel met turquoise omhulsel, slechts 99,90 euro kost. De hightway, met zijn "dure" specificaties, kost nog altijd maar 299,90

Enkele kenmerken

De Wiko toestellen zijn standaard voorzien van Android Kitkat. Of en wanneer er een update komt naar Lollipop, is het PR agentschap dat Wiko in ons land vertegenwoordigt, nog aan het uitzoeken. Het is bovendien een "naakte" versie van Android, dus niet overgoten door een fabriekseigen sausje waardoor extra opties toegevoegd worden aan de phone.
De batterij is niet zo bijster groot - 1800 mAh, en omdat wij, wanneer we voor een toestel kiezen, echt volledig ervoor gaan (mail, surfen, e-books lezen enz.) vreesden we dat dit te kort zou zijn. Om toch ten volle te kunnen genieten van het toestel, zonder angst om niet meer te kunnen bellen, hebben we daarom een externe batterij gekocht van Hama, die nog eens 2600 mAH energie bevat. Stop die in je tas, en je hebt altijd dat extraatje bij, voor je MP3 of voor je smartphone.
http://be-nl.wikomobile.com/p-Wiko-Smartphones

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

WIKO LENNY: EEN KRACHTPATSER VOOR WEINIG GELD (2) DUAL SIM
Wat de Lenny van Wiko zo bijzonder maakt (en alle andere toestellen van Wiko trouwens ook), is de dual sim: je kan hier namelijk twee simkaarten gebruiken - werk en privé bijvoorbeeld, zodat je niet met twee aparte toestellen moet rondlopen en alles kan centraliseren. Bovendien wordt standaard ook een kleine adapter bijgeleverd, erg handig, waardoor een kleine simkaart ook in de grote sleuf past. De manier waarop die tweede sim toegepast wordt is erg handig en heel intuïtief; je kan heel gemakkelijk bepaalde taken aan een SIM kaart toewijzen. Heel handig is het om een Sim-kaart uit te schakelen; zo kan je bijvoorbeeld met één toestel je privé en je kantoor nummer beheren. Overdag gebruik je beiden, om 18u schakel je de kaart van je werk uit.

De Lenny doet alles wat je van een smartphone verwacht. Hij speelt prima je muziek af, en je kan die correct laden op de externe geheugenkaart. De bijgeleverde koptelefoon laat je zelfs toe om vanuit de koptelefoon de muziek te onderbreken via de extra knop op de draden. De oortjes zelf maken een nogal blikkerig geluid wanneer zij tegen elkaar titsen, maar dat is helaas ook bij een dure Sennheiser het geval! Het geluid van de weergave is in elk geval prima.

Hij komt in een trendy behuizing die net gemakkelijk genoeg te openen valt. Bovendien kan je de batterij verwijderen, wat altijd handig is wanneer je toestel crasht.

Mail problemen opgelost

Het enige wat ons persoonlijk tegenviel, was een eigenschap van de mail die wij telkens en telkens weer herhalen. Wij willen overdag, tijdens de werkuren, mail bekijken op onze smartphone. 's Avonds en tijdens het weekend hebben we daar onze computer of tablet voor. Bij de Nokia E7, een toestel dat ons altijd veel plezier gedaan heeft, kon dat heel gemakkelijk ingesteld worden - per dag bepaal je of mail al dan niet opgehaald moet worden, en bij de synchronisatiefrequentie bepaal je ook tussen welke uren dat is (van 8u tot 17u bijvoorbeeld). En dat missen we wel bij deze Wiko, waar je manueel het ophalen van mail moet activeren of afzetten. De enige manier om te voorkomen dat je ook 's nachts gewekt wordt door mail, is het uitschakelen van de meldingen, dachten wij - maar dat weerhoudt je toestel er niet van om elke 15 minuten mail te gaan checken, en dus energie te gaan verbruiken die niet echt nodig is.

De oplossing bleek heel simpel: gewoon via het notification area de settings oproepen, en daar de dataverbinding uitzetten. Bovendien vonden we een heel mooie vervanger voor de standaard mail app, Blue Mail, die meer opties biedt voor de standaard mail app.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.trtf.blue&hl=en

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

WIKO LENNY: EEN KRACHTPATSER VOOR WEINIG GELD (3) LEUKE HOESJES

Een belangrijk pluspunt aan de Wiko toestellen, is dat er zoveel hoesjes verkrijgbaar zijn. Gewoonlijk vind je in de meeste telefoonwinkels hoesjes voor de meest gangbare iPhone en Samsung toestellen, maar wij vonden in de winkel achter onze hoek een heel mooie collectie hoesjes voor de Wiko Lenny, met een uitgebreide keuze kleurtjes. Nog een reden waarom de Wiko-reeks in de smaak zal vallen bij het jonge volkje!

Conclusie
Onze conclusie? De Wiko Lenny doet alles wat je van een smartphone mag verwachten - en dat mag voor ouders die het niet breed hebben een hele geruststelling zijn. In plaats van een dure smartphone van 600, 700 euro te moeten kopen om hun kinderen "mee" te laten zijn, kunnen zij met deze Wiki Lenny voor 99 euro een toestel kopen dat alles doet wat het moet doen, en bovendien in leuke kleurtjes verpakt is. Geen schuldgevoelens meer, en ook geen schulden bij de bank! 
http://be-nl.wikomobile.com/p-Wiko-Smartphones
http://www.eldi.be/nl/smartphone-gsm
https://be.hama.com/80214/hama-externe-batterij-power-stick-2600-mah-zwart-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

WIJZERPLAAT ÉN UURWERKBANDJE VAN SONY DIENEN ALS SCHERM
Het is leuk dat knappe koppen, ondanks het feit dat we al zoveel indrukwekkende nieuwe technologie hebben, toch nog altijd in staat zijn om dingen anders te benaderen, werkelijk te vernieuwen. Dit bericht van Sony is daar een bewijs van.

Volgens bronnen zou Sony namelijk aan het werken zijn aan een slim uurwerk, dat uit elektronisch papier bestaat. Zowel de wijzerplaat als het uurwerkbandje zouden met andere woorden als scherm dienen en hun uitzicht zal aangepast worden.

Het uurwerk zou volgend jaar uitgebracht worden, en het moet het begin aankondigen van een nieuwe stijl bij Sony, om terug creatief producten te ontwerpen. Sony heeft inderdaad de laatste tijd wat van zijn pluimen moeten inboeten. Het bedrijf stond aan de wieg van technologieën zoals de Walkman en Trinitron tv, maar de laatste tijd kon het alleen maar mee roeien, met de stroom mee. Dit nieuwe e-paper watch zou dus een welkomen afwisseling zijn. Meer bij Bloomberg en Mashable.

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-26/sony-said-to-plan-e-paper-watch-in-test-of-innovation.html
http://mashable.com/2014/11/26/sony-e-ink-smartwatch/

met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DINSDAG PODCAST DAG: TECH 45 #219 - GAS GEVEN OP MIJN TRACTOR

Verleden week bogen Maarten Hendrickx, Toon van de Putte en Steven Op de beek, ondertusen uitgegroeid tot vast panellid, zich over de komst van Amazon boeken naar Nederland (en Vlaanderen), wat meteen ook de aanleiding is om de discussie te verbreden naar e-boeken in het algemeen, en de mogelijkheden om zulke boeken naar je toestel te downloaden. Ook de verplichting die Telenet zich opgelegd kreeg om zijn kabels open te zetten voor andere aanbieders kwam aan de beurt. En het generatieverschil, waarbij de "oudjes" hun muziek halen bij Spotify, terwijl de jonkies tegenwoordig YouTube "opzetten".
Wil je zelfde volgende opname van de podcast bijwonen? Dat kan via onderstaande link (1). De vorige aflevering kan je ook in streaming beluisteren via de website (2) of downloaden (3)
http://tech45.eu
http://tech45.eu/2014/11/19/219-gas-geven-op-mijn-tractor/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-219.mp3
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De wereld is een schouwtoneel. Maar sommigen van ons hebben betere zitplaatsen...
-anoniem-De nieuwe oogst


   
EXTENSIES: MODIFY HEADERS
Deze gratis extensie voor de Firefox browser zorgt ervoor dat de HTTP request header van je Firefox browser gewijzigd worden. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld gebruik wil maken van diensten die enkel in het buitenland beschikbaar zijn, of wanneer je de automatische grafische comprimering wil omzeilen wanneer je via UMTS op het web surt.
http://www.garethhunt.com/modifyheaders/


EXTENSIES: POCKET / READ IT LATER

Tijdens het surfen kom je vaak links tegen naar artikels die je later wil lezen; je kan die natuurlijk in ander tabblad openen, maar na een tijdje heb je zoveel tabblaadjes open staan, dat je browser gaat kreunen. met Pocket kan je links en websites bewaren om die later te bekijken, ook wanneer je offline bent.
http://getpocket.com/


EXTENSIES: SHOWIP
Deze extensie is voor mensen die wat meer zekerheid willen over de sites die zij bezoeken. Na installatie van de extensie kan je met een klik rechts extra informatie vernemen: het IP adres, de host name, en meer.
https://addons.mozilla.org/de/firefox/user/849/


EXTENSIES: SEARCH PREVIEW
Deze extensie, die zowel bij de Firefox als de Chrome en Safari browser werkt, zorgt ervoor dat je in de zoekresultaten, wanneer je de cursor over een resultaat beweegt, een preview te zien krijg van de site in kwestie. De previews worden aangemaakt en verstuurd vanop de Search Preview servers.
[Taal: ENG]
http://searchpreview.de/


Add-On Compatibility Reporter

Deze add-on voor de Firefox browser zorgt ervoor dat add-ons die je vroeger al geïnstalleerd had voor je browser, ook bij een nieuwere versie nog werken. Vaak is het immers zo dat Firefox versies van add-ons, waarvan het niet zeker is of die compatibel zijn, uitschakelt tot er een nieuwe versie beschikbaar is. Deze tool helpt Mozilla doordat gebruikers automatisch kunnen rapporteren wanneer add-ons niet functioneren zoals het zou moeten.
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/add-on-compatibility-reporter/


EXTENSIES: PERSONAS PLUS
Met deze extensie voor de Firefox browser kan je de verschillende skins van Firefox,die daar "personas" genoemd worden, nog verder aanpassen. Na installatie van de extensie verschijnt er een button links onderaan in het Firefox venster. Vandaar kan je de populairste, de nieuwste, of alle verkrijgbare Firefox thema's oproepen, gerangschikt in categorieën. Met een simpele muisklik kan je dan het gewenste thema toepassen.
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/Personas-Plus_29879159.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/personas-plus/


EXTENSIES: QUICKJAVA
Met deze gratis add-on voor Firefox wordt er in je contextmenu een extra optie toegevoegd, zodatje met]
 een simpele klik op een icoon webtechnologieën zoals Java, Javascript, Flash, Silverlight of de afbeeldingen op de pagina in- of uit te schakelen.
[Taal: ENG]
http://quickjavaplugin.blogspot.be/
http://www.chip.de/downloads/QuickJava_19168624.html


IOS7 NEW TAB PAGE
extensie voor Chrome
Een extensie voor de browser past uiteraard in deze rubriek met de leuke sites. Deze extensie voor de Chrome browser vervangt de nieuwe tab pagina door een mooie nieuwe tab pagina, in de stijl en met de mogelijkheden van iOS. Leuk voor wie het gevoel wil hebben een Apple toestel te gebruiken, en niet een "gewone" Chrome, zo zegt het artikel bij Make Use Of. Van vooringenomenheid gesproken...
https://chrome.google.com/webstore/detail/ios-7-new-tab-page/nhbfhddhlcdaijmhfngbpihbhnbhjhgj


EXTENSIE: PDF VIEWER VOOR FIREFOX
Deze extensie brengt een door Mozilla zelf ontwikkelde reader voor PDF bestanden naar je browser. In de nieuwere versies van de Firefox browser is de reader al geïntegreerd.
https://mozillalabs.com/en-US/pdfjs/
http://www.chip.de/downloads/PDF-Viewer-fuer-Firefox_55151076.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VREMDE MIRROR

Je zou eigenlijk eens vaker moeten grasduinen in de Wordpress blog, want daar zijn echte pareltjes bij. Zoals deze - een satire, heel goed geschreven, soms bijtend, soms mild, maar toch altijd met een rake opmerking over onze samenleving. Het blog is trouwens al een hele tijd bezig, wat toch wel knap is, want zo gemakkelijk is het niet om het bloggen vol te houden!
[Taal: NL]
http://vremdemirror.wordpress.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 100 GRADEN EN MEER
Een blog dat helaas niet echt veel berichten plaatst. We weten allemaal hoe moeilijk het is om regelmatig te bloggen, nietwaar? Het blog draait koken, en dan vooral wat er fout kan gaan en hoe je dat kan verhelpen. Een "sos piet", maar dan met veel humor, en erg stijlvol geschreven.
[Taal: NL]
http://100gradenenmeer.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INVOERCALCULATOR
Deze website is heel handig voor wie goederen wil invoeren vanuit het buitenland - uiteraard voor de particulier, maar  natuurlijk ook voor bedrijven die de stap wagen om goederen in het groot willen aankopen. Bij verschillende producten moet je immers niet alleen BTW betalen bij de invoer, maar ook invoerrechten. De site leert je ook dat er niet alleen invoerrechten betaald moeten worden, maar ook inklaringskosten aan het vervoerbedrijf.
[Taal: NL]
http://www.invoercalculator.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: RAMON NAVARRO

Een fotograaf die haarscherpe beelden schiet - of het nu gaat om natuurfoto's, foto's van sportwedstrijden (de Paralimpycs 2012 en Dakar 2014) of portretten. Om te bewonderen.
[Taal: SPAANS]
http://www.ramonnavarro.net/galeria/naturaleza#!371


VRIJDAG MULTIMEDIADAG: 2048 (GAME)
Dit spelletje kan je best met de pijltjes van je klavier spelen - en het is behoorlijk verslavend. Het is de bedoeling om een 2048 tegel te bouwen, en dat is echt niet simpel; je start met lage tegels, van tweeën en vieren. Die kan je dan in alle mogelijke richting verschuiven, maar niet diagonaal. Wanneer twee tegels van dezelfde waarde elkaar raken, dan vormen zij samen een nieuwe tegel met de waarde van de twee samen. Twee vieren vormen dus een acht, twee achten een zestien, enz. Zo moet je uiteindelijk tot 2048 geraken. Geen sinecure!
[Taal: ENG]
http://gabrielecirulli.github.io/2048/


VRIJDAG MULTIMEDIA: COMPUTERTEKENINGEN EN TV
Bij sportwedstrijden, nieuws enz. zien we heel vaak computeranimaties die de score geven, de naam van een persoon, enz. Soms... komt het tot een vreemde wisselwerking tussen die animaties en wat er op het scherm gedaan wordt door mensen. Deze lijst met animated gifs toont zulke vreemde combinaties. Leuk om zien :)
[Taal: ENG]
http://www.funnyordie.com/articles/9207db3ea5/gifs-of-perfectly-timed-tv-graphics


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- 1TB Google Drive, 2 jaar gratis!
http://www.belgiancowboys.be/web/1tb-google-drive-2-jaar-gratis/
- 8 op 10 Vlamingen heeft een Facebook account
http://www.belgiancowboys.be/social/8-op-10-vlamingen-heeft-een-facebook-account/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
-  Tweakers Pricewatch verkozen tot 'Website van het Jaar'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3799852/2014/11/27/Tweakers-Pricewatch-verkozen-tot-Website-van-het-Jaar.dhtml
- Facebook waarschuwt voortaan zelf voor privacy
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3799325/2014/11/27/Facebook-waarschuwt-voortaan-zelf-voor-privacy.dhtml
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Wat als… Nespresso een KitchenAid-jasje aangemeten kreeg? 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8671/Wat-als%85-Nespresso-een-KitchenAid-jasje-aangemeten-kreeg.html
- Home cinema van Sonos: draadloos en uitbreidbaar 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8667/Home-cinema-van-Sonos-draadloos-en-uitbreidbaar.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Moto360, design alleen volstaat niet
http://www.digimedia.be/News/nl/17354/moto360-design-alleen-volstaat-niet.html
- Tapptic haalt 1 miljoen euro op en richt zijn vizier op Vlaanderen
http://www.digimedia.be/News/nl/17357/tapptic-haalt-1-miljoen-euro-op-en-richt-zijn-vizier-op-vlaanderen.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: Fritz! Powerline 540E/510E
http://computertaal.info/2014/11/27/review-fritz-powerline-540e510e/
- Freeware: Webcam on/off
http://computertaal.info/2014/11/26/freeware-webcam-onoff/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- BitTorrent gaat scifi-serie Children of the Machine via p2p distribueren
http://tweakers.net/nieuws/99940/bittorrent-gaat-scifi-serie-children-of-the-machine-via-p2p-distribueren.html
- Britse muziekindustrie verzet zich tegen legaliseren van rippen cd's en dvd's
http://tweakers.net/nieuws/99935/britse-muziekindustrie-verzet-zich-tegen-legaliseren-van-rippen-cds-en-dvds.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Cardoen lanceert 'eerste autowebshop voor particulieren in België'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/cardoen-lanceert-eerste-autowebshop-voor-particulieren-in-belgie/article-normal-514277.html
- Spar in Arnhem is 'eerste grote keten in Nederland die bitcoins accepteert'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/spar-in-arnhem-is-eerste-grote-keten-in-nederland-die-bitcoins-accepteert/article-normal-514275.html

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Verkoop Belgische webwinkels zal 34 Procent stijgen tijdens eindejaarsperiode
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/verkoop-belgische-webwinkels-zal-34-procent-stijgen-tijdens-eindejaarsperiode
- 5 Mobiele Trends waar Marketeers dringend op moeten inzetten
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/5-mobiele-trends-waar-marketeers-dringend-op-moeten-inzetten*** WIJS 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

 
BETER WERKEN MET ONENOTE: TO-DO LIJSTJES MAKEN
Met OneNote kan je heel gemakkelijk een to-do lijstje aanmaken. Ga daarvoor naar het Home (Start) ribbon. Klik daar op "To Do"(takenlijst)  in het tag gedeelte, of werk met de sneltoets CTRL+1. Tik de eerste taak in. Klik op enter en vervolgens op CTRL+1 om nog items bij te voegen. De items worden toegevoegd met een check-box ervoor, zodat je ze kan aftikken.
http://www.makeuseof.com/tag/10-awesome-onenote-tips-time/BETER WERKEN MET ONENOTE: VISUEEL WERKEN

Net zoals je vaak in het echt dingen wil tekenen, om iets beter uit te kunnen leggen, zal dat ook in je OneNote gebeuren. En daar kan je echt dingen tekenen, via het tabblad Tekenen. Je hebt verschillende tools ter beschikking, kleuren, tekengerei enz. Speel er maar wat mee!
http://www.makeuseof.com/tag/10-awesome-onenote-tips-time/


BETER WERKEN MET ONENOTE: JE EIGEN OMGEVING ONTWERPEN
Werk je beter op een wit blad, of een blad met lijntjes of ruitjes? Het kan allemaal. Ga naar View/ Beeld, kies in het  gedeelte Pagina instelling de knop Regellijnen, en selecteer de gewenste achtergrond. Je kan tevens de kleur van de pagina aanpassen.
http://www.makeuseof.com/tag/10-awesome-onenote-tips-time/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

PRODUCTIEVER WERKEN: ARTRESIZE
Windows all - 1,5 MB - freeware
Met deze tool kan je verschillende afbeeldingen in één klap bewerken. Bijvoorbeeld een hele reeks foto's herleiden tot één bepaald formaat, of foto's omzetten nar een formaat dat op iPod of DVD gebruikt kan worden.
http://www.softpedia.com/get/PORTABLE-SOFTWARE/Multimedia/Graphics/Portable-ArtResize.shtml
http://www.chip.de/downloads/ArtResize_36195656.html


WISHDRUM: OVERKOEPELEND


iOS / Android app - freeware
Een nieuw sociaal netwerk. Je kan een fictieve persoonlijkheid aanmaken, en je wensen, interesses, ideetjes of nieuws delen met de rest van de community. Hierbij wordt het zinnebeeld van de drums gebruikt, want zo roffel je jouw nieuws de wereld in. Je bepaalt zelf de afstand die je drum heeft, en hoe lang je roffels in tijd duren. Om te ontdekken.
https://wishdrum.com/#/home


WEBCAM ON/OFF: GEEN SPIEDENDE OGEN!
Windows XP/Vista/7/8 - 0,3 MB - freeware
Heel veel internauten kijken met een scheef oog naar dat cameraatje bovenaan het scherm van hun laptop, vooral sinds er onheilspellende verhalen verschenen zijn over ongewenst meekijken in de huiskamer van de internaut via deze camera. . Deze software maakt dat mogelijk, doordat jij de webcam gewoon kan uitschakelen met een simpele klik, en indien nodig terug weer inschakelen.
http://www.chip.de/downloads/Webcam-On-Off_74457342.html
http://www.sordum.org/8585/webcam-on-off-dont-let-your-webcam-spy-on-you/


HELICON FILTER: ONGEWENSTE PIXELS
Windows XP/Vista/7/8 - 280 MB - demo (30 dagen)
Bij een slechte licht heeft de fotograaf de keuze: ofwel gebruik maken van flash, en rood oplichtende oogjes riskeren, ofwel de ISO instellingen van de camera verhogen, waardoor hij dan wel onreine pixel-geruis erbij moet nemen. Want bij een hogere lichtgevoeligheid beeldt de sensor van de camera niet alle beeldpunten realistisch af, doch vult minder of meer heldere pixels rond. De Helicon filter moet dit probleem oplossen.
http://www.chip.de/downloads/Helicon-Filter_13014555.html
http://www.heliconsoft.com/heliconsoft-products/helicon-filter/


COREL PAINTER ESSENTIALS

Windows 7/8 - 204 MB - demo (30 dagen)
Vier met deze software je creativiteit uit: je kan foto's naar hartelust bewerken, en bijvoorbeeld van een foto een aquarel maken, een krijttekening enz.
http://www.painterartist.com/au/product/photo-effects/
http://www.chip.de/downloads/Corel-Painter-Essentials_32426928.html


KITTY: PUTTY KLOON


WIndows all - 0,5 MB - freeware
In sommige omstandigheden heb je behoefte aan Telnet, een ouderwets protocol, maar met een directe impact. Een van de bekendste programma's om met Telnet te werken is PuTTY, maar dit is een kloon die eveneens het SSH protocol ondersteunt. En bovendien bevat hij ook nog verschillende andere functies, zoals een beveiligde verbinding met de computer waarmee je een telnet verbinding legt.
http://www.chip.de/downloads/KiTTY_70886985.html
http://www.9bis.net/kitty/?page=Welcome&zone=en


GEOGEBRA: REKENEN!
Windows all - 55,7 MB - freeware
Een wiskund programma, dat niet alleen voor scholieren bedoeld is. De bedoeling is dat je geometrie, algebra en analyses leert. Je kan constructies maken met punten, vectoren, graden, kegeluitsneden enz. maken.
http://www.geogebra.org/
^

VRIJDAG APPDAG: GOED PLAN
Gratis - Windows Phone app
Deze app voor je Windows smartphone geeft je een lesrooster en tijdschema, gecombineerd met kalender en herinnering. Ideaal dus voor leerlingen en synchronisatie. De app synchroniseert trouwens ook met de Win8 applicatie met dezelfde naam.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/goed-plan/753bcaa2-4094-4af3-94c5-7c6913fe7b13


VRIJDAG APPDAG: BELGIË KRANTEN
Android - freeware
Deze app bevat een lijst met de grootste kranten en nieuwssites van België. Even aanklikken en je leest de krant (althans het deel dat publiek en gratis beschikbaar is).
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.barisefe.belgiumnewspapers

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een klassieker is iets wat iedereen gelezen wil hebben,
en niemand wil lezen.
- Mark Twain-