Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/11/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 877 van 15/11/2014Gegroet lezer,

Na een dikke week vakantie zijn we er weer. Alhoewel we in onze vorige nieuwsbrief die vakantie aangekondigd hadden, waren verschillende lezers ongerust toen zij een week lang geen nieuwsbrief ontvingen. En het moet ons van het hart dat het ons geraakt heeft dat de lezers zo vertrouwd zijn met onze nieuwsbrief, dat zij hem echt missen :)

In die week hebben wij niet stilgezeten. Wij hebben onder andere enkele activity trackers getest, en onze bevindingen leest u deze en volgende week. Ook onze testresultaten van de Wiko Lenny smartphone kunt u volgende week van ons verwachten.

Verder hebben wij op de achtergrond de nodige voorbereidingen genomen voor onze nieuwe verkiezing van de NETTIES verkiezing van de beste Nederlandstalige website (privé-initiatief). En net als andere jaren doen wij een oproep aan al onze lezers: stuur ons uw favoriete Nederlandstalige websites in, gemaakt door een privé-persoon of een klein bedrijf (geen grote uitgever dus). En hebt u wat tijd, zou u dan eventueel in onze jury willen zetelen? Helemaal voor niets moet u het niet doen -net als vorige jaren proberen wij de aandragers en de juryleden voor hun inspanningen te belonen.

Stuur ons uw favoriete Nederlandstalige sites (privé-initiatief) of meld u aan als jurylid via mail: redactie@netties.be Alvast bedankt!
De volledige uitleg over deze site vindt u op deze link:
http://www.netties.be/archief_edities/20141115_site2014.htm

Wij wensen u alvast veel leesplezier met dit nummer, en hopen snel van u te horen!
Bij leven en welzijn tot volgende week,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.NETTIES IS ER WEER!
Wel, lezers, wij zijn er terug, na onze herfst-pauze van 10 dagen. Wij hadden die aangekondigd via de nieuwsbrief, maar helaas, onze excuses, is de melding op de website vergeten. Heel wat ongeruste lezers hebben ons dan ook gecontacteerd om te vragen waar hun Netties bleef... Maar geen nood: hier zijn we er weer!

In die tien dagen hebben wij heel wat achterstallig werk kunnen inhalen - want geloof ons: elke dag voor een nieuwe Netties zorgen, dat vraagt tijd waardoor we sommige andere dingen moeten uitstellen. Wij hebben ook iets kunnen doen wat we al een hele tijd wilden doen: activity trackers uittesten. Dat zijn handige toestelletjes die je om je pols draagt en die je activiteiten traceren, met name of je voldoende beweegt.

Nu behoort onze redactie niet tot de meest sportieve mensen, en door de aard van het werk dat we doen (zitten achter een computer) laat die beweging wel eens te wensen over. Omdat wij veronderstellen dat wij niet de enige zijn die in deze omstandigheden verkeren, vinden wij deze nieuwe soort toestelletjes wel belangrijk. Zij zetten je aan om gezonder te gaan leven - op welke bescheiden manier dan ook.

Je zal dus de volgende dagen een verslag vinden van deze toestelletjes. En ook van de Wiko Lenny smartphone die we mochten testen. Nogmaals onze excuses dat we jullie ongerust gemaakt hebben - maar het heeft ons toch wel getroffen dat wij zo'n trouwe lezers hebben, dat zij onze dagelijkse bijdrage gemist hebben!

Hilde en het netties-team!MICROSOFT BRENGT OOK EEN FITNESS TRACKER UIT
Aansluitend op het voorgaande het bericht dat ook Microsoft zich op gezondheid en fitness geworpen heeft. En net zoals bij zijn andere projecten zet Microsoft hierbij in op multi-platform, multi-hardware. Microsoft heeft nu wel zijn prototype van een health tracker uitgebracht, maar het is de bedoeling dat het een platform wordt. Zoals je kan lezen in onze bespreking van de Lifetrak en de Vivofit/Vivosmart ligt de sleutel bij de software die alles verbindt. Elke hardware heeft zijn eigen software, en met een beetje geluk werkt die ook op jouw smartphone of tablet.

Microsoft wil die compatibiliteit verbreden, door verschillende toestellen te laten aansluiten op het Health platform, dat ook geopend wordt voor verschillende apps. Concreet wil dit zeggen dat Microsoft Health apps zal maken die draaien op Android, iOS en Windows Phone, en dat je al die gegevens via de cloud zal kunnen synchroniseren.

Bovendien wil Microsoft betere sensoren bouwen, zodat er meer gegevens verzameld kunnen worden, die ook accurater zijn. Daarvoor zal het samenwerken met verschillende producenten. Een uitgebreid verslag hiervan, met foto's en een eerste review, vind je bij The Verge (1)(2). Wat wij vooral onthouden is dat Microsoft niet zozeer een smart "watch", geen uurwerk, wil maken die je aan je linkerpols draagt, maar een extra bandje voor je rechter arm. En bovendien dat deze band natuurlijker aanvoelt wanneer je het schermpje met de meldingen aan de binnenkant van je pols draagt. Wat eigenlijk nog niet zo slecht bekeken is!

Wij staan al te springen om kennis te maken met deze activity tracker. Hoera, weer wat beweging!
http://www.theverge.com/2014/10/29/7118533/microsoft-health-band-hub-for-fitness-data
http://www.theverge.com/2014/10/30/7132901/wearing-the-microsoft-band-is-this-the-next-big-thing-in-fitnessUBER ZET ZIJN CHAUFFEURS AAN TOT RISICOVOLLE LENINGEN
"Subprime", het woord dat mee verantwoordelijk is voor de bankencrisis...

Een van de oorzaken van de bankencrisis was het systeem van "subprimes". Kort samengevat komt het erop neer dat kredietmaatschappijen roekeloos leningen verstrekken, ook aan mensen van wie je kan verwachten dat zij die nooit kunnen terugbetalen. Het enige wat zij willen is de (dure) rente op die leningen te innen.

Met het systeem van de subprimes werden heel wat huizen gefinancierd via hypotheken. Iedereen kocht een huis, maar wanneer, zoals te verwachten was, de afbetalingen niet meer volgen, werden massaal huizen gedwongen verkocht. Gevolg: ook de huizenmarkt stortte in.

Welnu, na het systeem van deze risicovolle leningen voor huizen, is er nu een systeem voor het verstrekken van leningen voor de aankoop van dure auto's. En het is Uber, de "alternatieve" taxi- en limousinedienst die de kern vormt van het systeem.

Het blog Valleywag klaagt het systeem aan. Volgens dit blog zouden twee "partners" van Uber voor dit financieringsprogramma erg dubieus zijn, en zou er zelfs een onderzoek naar hen gevoerd worden. Uber zelf trekt zich daar niets van aan, en blijft zijn chauffeurs pushen om dure wagens te kopen.

Uber wil immers méér chauffeurs, met mooiere wagens. En deze tactiek moet daarbij helpen. Meer bij Valleywag, Business Insider en Wall Street Journal.
http://en.wikipedia.org/wiki/Subprime_lending
http://valleywag.gawker.com/uber-and-its-shady-partners-are-pushing-drivers-into-su-1649936785
http://www.businessinsider.com/uber-encourages-drivers-sign-up-subprime-loans-2014-11?op=1
http://blogs.wsj.com/digits/2014/11/04/ubers-thousands-of-car-loans-said-to-include-risky-subprime-borrowers/BHAALU: ILLEGAAL OF TOCH NIET? STIEVIE BREIDT ZIJN AANBOD UIT NAAR ANDROID...
... en Ello toch niet zo populair

Drie berichten uit eigen land. Om te beginnen Bhaalu, een alternatieve manier van tv kijken die in korte tijd erg populair geworden was. De dienst zweefde op de rand van wat wel en niet legaal is qua auteursrechten. Bhaalu bood namelijk een dienst aan die omschreven wordt als "een digicorder in de cloud". Je kon namelijk via Bhaalu programma's van alle zenders tot een maand terug kijken, net alsof je ze zelf op je eigen digicorder opgenomen had. Je moest wel aantonen dat jerecht had om die programma's te bekijken, doordat je een abonnement had op Telenet of Belgacom bijvoorbeeld.

Je begrijpt dat de zenders niet gelukkig waren met Bhaalu, en zij trokken naar de rechter. Die heeft verleden week dan uitspraak gedaan: het aanbod van Bhaalu is illegaal, want zonder toestemming van de content aanbieders. Bhaalu moet zijn dienst binnen de maand stopzetten, zoniet krijgt het een boete van 1000 euro per gebruiker per week. Bhaalu heeft al wel aangekondigd dat het tegen dit vonnis in beroep zal gaan. (1)

Die andere alternatieve tv-dienst, Stievie, biedt  eveneens een dergelijk aanbod, met toch enkele wezenlijke verschillen. Je kan namelijk slechts tot een week terugkijken, en niet alle programma's - de zelfgemaakte Vlaamse content wél, buitenlandse films en reeksen meestal niet. Stievie betaalt ook aan de zenders voor het recht om deze content aan te bieden. Bhaalu daarentegen had geen enkele afspraken gemaakt met de content aanbieders.

Over Stievie trouwens een heuglijk bericht: tot nu toe was de mogelijkheid om content op te nemen en later te bekijken, ook wanneer je geen internetaansluiting hebt, enkel beschikbaar voor wie een iToestel had (iPad of iPhone). Wij waren dan ook verleden week erg verheugd dat onze Stievie app op de Android tablet wist te melden dat je nu dus ook programma's kan opnemen om later te bekijken. Het programmeren van reeksen is super simpel, en na het bekijken wis je de programma's gewoon. Je kan wel, omwille van de auteursrechten, enkel opnemen op het intern geheugen van je Android tablet, niet op een externe geheugenkaart.

Een derde binnenlands bericht betreft Ello, het nieuwe sociale netwerk dat met veel hype gelanceerd werd. Alhoewel de toegang tot nu nog altijd beperkt is (je geraakt er enkel binnen via een uitnodiging) en de dienst officieel nog altijd in bèta is, zou het publiek niet zo ingenomen zijn met Ello. Velen zijn komen piepen maar verdwijnen weer, zo lees je bij De Tijd dat zich baseert op waarnemingen van blogger Bruno Peeters in zijn B.V.L.G. blog (2)(3).

Nu, persoonlijk heb ikzelf Ello nog niet uitgetest, wegens gebrek aan tijd. Maar wanneer een sociaal netwerk van start gaat in een reuze mediahype, dan zijn wij toch altijd wat wantrouwig. Het bedrijf heeft in elk geval nog maar net 5,5 miljoen dollars opgehaald bij investeerders, om aan nieuwigheden voor de dienst te werken. Benieuwd hoe dit afloopt!
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2138911
http://www.tijd.be/ondernemen/media_marketing/Ello_al_grotendeels_uitgedoofd_in_Belgie.9563845-3133.art?itm_campaign=newsteaser
http://bvlg.blogspot.be/MICROSOFT: LYNC WORDT SKYPE FOR BUSINESSS...
... terwijl Apple zich volop op de bedrijven wil richten

Als er één plek is waar Microsoft sterk staat, dan is het bij de bedrijven. Exchange, Office, en allerlei serverdiensten zorgen ervoor dat bedrijven nog altijd bij het Windows OS blijven zweren voor hun computerpark in het bedrijf. Apple weet dat ook, maar probeert die massamarkt steeds agressiever naar zich toe te trekken. Na eerdere akkoorden met IBM om apps te ontwikkelen voor zakelijke klanten, volgt nu het bericht dat Apple speciale teams ingehuurd heeft, die naar corporate klanten zoals Citigroup uitgestuurd worden om hen te overtuigen met Apple in zee te gaan.

Apple is wel verplicht om een nieuwe bron van inkomsten te zoeken, nu de verkoop van iPads achteruit loopt; zo'n tablet blijkt immers een toestel te zijn dat de mensen niet zo gemakkelijk als de smartphone vernieuwen. Waar de gebruikers grif geld neertellen voor de nieuwste hebbeding-iPhone, blijkt de iPad jaren te moeten meegaan. Meer achtergrond over deze business-plannen van Apple bij Reuters (1)

Uiteraard laat Microsoft niet de kaas van zijn brood eten. Je hebt in de voorbije dagen al kunnen lezen hoe Microsoft zich diversifieert, en zijn producten steeds vaker voor verschillende besturingssystemen uitbrengt, inbegrepen die van  Apple en van Google.

Deze week kondigde Microsoft dan aan dat er een nieuwe versie komt van zijn Lync software, die "Skype for business" genoemd zal worden. Volgens Microsoft moet deze versie de bekende Skype-ervaring combineren met bedrijfsbeveiliging om zo een geliefde, vertrouwde communicatieomgeving te creëren. Een filmpje bij WebProNews moet het een en ander verduidelijken (2)
http://www.reuters.com/article/2014/11/10/us-apple-ibm-enterprise-exclusive-idUSKCN0IU2ED20141110
http://www.webpronews.com/microsoft-lync-is-becoming-skype-for-business-2014-11SOUNDCLOUD BRENGT MUZIEK VAN WARNER
En YouTube tekent met de indie labels

Enkele berichten uit muziekland. Om te beginnen een contract dat de befaamde muziekdienst Soundcloud gesloten heeft met Warner Music. Soundcloud is namelijk al een tijdje bezig om te proberen geld te verdienen - van de hemelse dauw kan zo'n dienst, hoe populair ook, nu eenmaal niet leven. Een manier om aan dat geld te komen, zou het aanbieden van streaming abonnementen zijn, tegen betaling dan. In deze strategie past dus het eerste contract dat Soundcloud afgesloten heeft met een muziekaanbieder, in casu dus Warner Music Group.

Volgens het contract zullen de artiesten zelf controle hebben over het dan niet beschikbaar zijn van hun muziek op Soundcloud, en zullen zij ook zelf geld kunnen verdienen door de remixes en mash-ups die met hun muziek daar gemaakt wordt. Uiteraard zullen zij ook geld krijgen telkens hun song gespeeld wordt. The Next Web heeft meer bijzonderheden (1).

Over het geld dat artiesten verdienen via streaming diensten zoals Spotify, is de laatste tijd heel wat te doen geweest. De Amerikaanse zangeres heeft immers onlangs al haar muziek uit Spotify gehaald, omdat die dienst volgens haar niet genoeg opbracht. Fout, zegt Daniel Ek, de CEO van Spotify: wij keren wel degelijk geld uit aan de artiesten.

Volgens Ek zou Spotify in minder dan 6 maanden tijd 2,5miljoen betalende abonnees gewonnen hebben, en zou het meer dan 2 miljard uitgekeerd hebben aan de muziekindustrie (2). Ek probeert hiermee de groeiende bezorgdheid te weerleggen dat de streaming diensten de verkoop van cd's en songs volledig kannibaliseren, en tegelijk de artiesten zo weinig uitkeren dat zij hier niet meer van kunnen leven.

Voor artiesten is het natuurlijk kiezen tussen cholera en de pest: hun muziek aanbieden via streaming diensten aanbieden brengt per beluisterde song minder op dan een verkoop, maar nog altijd meer dan de duizenden exemplaren van diezelfde song die anders via de piraatsites zouden circuleren.

Een derde bericht betreft YouTube. Ook die dienst maakt zich op om een streaming abonnementendienst uit te bouwen. In die optiek past het bericht dat YouTube overeenkomsten afgesloten heeft met onafhankelijke labels die vertegenwoordigd worden door een bepaald auteursrechtenbureau, namelijk Merlin. Meer hierover bij Financial Times.

Het lijkt er dus op dat Spotify in de toekomst geconfronteerd wordt met zware concurrentie. In Europa is er niet alleen Deezer, maar ook Apple wil uitpakken met de Beats Music, en dan is er dus ook nog YouTube....
http://thenextweb.com/insider/2014/11/04/soundcloud-is-launching-a-subscription-music-service-in-2015/
http://www.cnet.com/news/taylor-swift-is-right-about-music-wrong-about-spotify-ceo-ek/
http://www.ft.com/cms/s/0/ff6bf816-699a-11e4-8f4f-00144feabdc0.html#axzz3IpHcm1b9YOUTUBE LANCEERT ZIJN MUSIC KEY ABONNEMENTSDIENST...
Bandcamp helpt de artiesten, en Rdio past aanbod aan

Ook vandaag weer enkele berichten uit de muziekwereld. Om te beginnen is er de streaming muziekdienst van YouTube waar we het ook gisteren al over hadden. Daarover is nu wat meer concreet bekend. Met YouTube Music Key zou je muziek en muziekvideo's in streaming kunnen beluisteren en bekijken, in hoge kwaliteit, en zonder advertenties. De dienst zou $7,99 kosten per maand, maar voorlopig is hij enkel nog op uitnodiging toegankelijk, en enkel in de VS en zes Europese landen. Meer bij The Verge (1).

Het tweede bericht is afkomstig van Bandcamp. Deze dienst was in 2008 gelanceerd en wou artiesten helpen om hun eigen online winkel op te bouwen, waar zij zelf hun eigen muziek kunnen verkopen. Sinds zijn oprichting heeft Bandcamp, aldus The Guardian (2), al meer dan 87 miljoen dollars kunnen uitkeren aan de artiesten.

Nu heeft Bandcamp het plan om, vermits de verkoop van muziek stilaan vervangen wordt door het streamen van muziek, de artiesten te helpen om ook hun muziek in streaming aan te bieden. Zij zullen hun eigen prijs kunnen bepalen voor een abonnement, waarbij al hun nieuwe muziek meteen beschikbaar is voor de abonnees via de Bandcamp app, zodra hij uitkomt. Wie een abonnement neemt, zal nog altijd de muziek ook kunnen downloaden.

En tot slot is er nieuws over nog een andere muziekdienst, Rdio. Die past zijn tarieven aan die van Spotify aan, door het gezinsabonnement uit te breiden. Rdio was eigenlijk een van de eersten om zo'n gezinsabonnement aan te bieden, in 2011 al, maar dat was toen beperkt tot 3 gezinsleden, wat verleden jaar opgetrokken werd tot 5. Voortaan zal een gezin van twee personen slechts $14,99 moeten betalen, en een van 5 $29,99.

Maar is dat wel nodig, zo'n gezinsabonnement, zal je vragen? Pa en ma en zoon en dochter kunnen toch van hetzelfde abonnement genieten? Tja, dat had zo geweest, indien ze met zijn allen rond één toestel gezeten hadden. Je kan immers bij het abonnement slechts naar één toestel tegelijk streamen. Vandaar de gezinsabonnementen, waarbij elk gezinslid op zijn toestel kan luisteren naar wat hij leuk vindt. (3)
http://www.theverge.com/2014/11/12/7201969/youtube-music-key-new-subscription-service
http://www.theguardian.com/technology/2014/nov/11/bandc
http://thenextweb.com/media/2014/11/12/rdio-matches-spotify-lowering-price-family-subscription-plan-5-extra-member/amp-musicians-subscription-services
SAMSUNG BRENGT EEN ALTERNATIEF UIT VOOR IBEACON...
... en een 3D camera voor Gear VR, terwijl de Oculus Mobile SDK gelanceerd wordt

We hebben het al eerder gehad over iBeacon, een systeem dat Apple bedacht heeft om met bakens die in winkels en grootwarenhuizen geïnstalleerd worden, de voorbij komende bezoekers te attenderen op koopjes en promo's in de rayons waar zij nu staan. Daarbij hebben we gezegd dat het een fantastisch systeem is, maar toch met twee grote nadelen - enerzijds de gevaren die het oplevert voor jouw privacy, en anderzijds het feit dat het dus van Apple is, en gesloten (alles enkel voor iPhone en iPad)

Welnu, Samsung heeft deze week een gelijkaardig systeem voorgesteld, Proximity, dat het een "mobiel marketing platform" noemt en dat ook met bakens werkt. Uiteraard zou dit systeem dan niet zo gesloten zijn, in die zin dat het met Android toestellen werkt, afkomstig van allerlei fabrikanten. Meer bij Engadget (1), dat een belangrijk verschil tussen de technologieën van Apple en Samsung aantoont: bij Apple heb je een app nodig die enkel in die winkel werkt, terwijl bij Samsung de Proximity meer in het systeem verweven is.

Een tweede bericht over Samsung: het heeft Project Beyond voorgesteld, een 360° camera die beelden in 3D kan vastleggen en naar de Gear VR kan streamen, de 3D virtuele headset van Samsung. Volgens Engadget (2) zou de camera eigenlijk uit 16 ull HD camera's bestaan en zou hij elke seconde een gigapixel van 3D data verzamelen. Meer nog: het is geen project voor de verre toekomst, maar bestaat nu al in werkende vorm.

Deze 3D camera brengt ons op een volgend onderwerp: de Oculus. Zoals je wellicht weet zorgt deze futuristische helm voor een volledige onderdompeling in een virtuele realiteit. Welnu, Oculus, dat trouwens nauw samenwerkt met Samsung, heeft deze week aangekondigd dat het een mobiele SDK uitbrengt. Met deze Software Developer Kit zullen dus ook andere fabrikanten aan de slag kunnen om toepassingen voor de Oculus te bouwen. Aan de slag dus, heren en dames ontwikkelaars!(3)
http://www.engadget.com/2014/11/12/samsung-proximity/
http://www.engadget.com/2014/11/12/samsung-project-beyond/
http://techcrunch.com/2014/11/12/oculus-mobile-sdk-goes-live-for-vr-developers/
FACEBOOK LAAT JE "THANKS" ZEGGEN...
... en Twitter lanceert geprefabriceerde tijdlijnen

Twitter heeft heel wat mensen die het ooit geprobeerd hebben, maar afhaakten. De reden daarvoor ligt bij het feit dat je in het begin niet zoveel andere mensen kent om te volgen, en je tijdlijn dus redelijk leeg en interessant is. En zo leer je natuurlijk nooit de grote voordelen van Twitter kennen.

Twitter heeft nu aangekondigd dat het daaraan iets wil doen, met zijn "instant Timeline". Wie zich als nieuwe gebruiker aanmeldt, krijgt meteen een tijdlijn te zien met content die (volgens Twitter althans) hem kan interesseren.

Twitter wil ook nog een tweede probleem aanpakken, namelijk dat Twitter altijd een momentopname is. Je ziet in je tijdlijn wat nù gezegd wordt. Ga je enkel 's avonds online, dan mis je haast alles wat overdag gezegd werd (tenzij je met lijsten werkt, maar dat blijkt iets té ingewikkeld te zijn voor de meeste gewone gebruikers).

Ook hieraan wil Twitter iets doen, maar of het door de gebruikers gewaardeerd zal worden is nog de vraag: het zal een "While You Were Away" tool uitbrengen, waardoor jij wanneer je inlogt de tweets kan zien van de dag die volgens Twitter het interessantst waren. Nu, voor ons niet gelaten, zolang Twitter ook de mogelijkheid biedt om die optie te deactiveren... (1)

Een bericht tot slot van dat andere grote sociale netwerk, Facebook: het brengt "Say Thanks" uit, een tool waarmee je via gepersonaliseerde video's je vrienden kan bedanken. Deze tool past natuurlijk in het kader van Thanksgiving day, die er binnenkort aankomt. De tool is verkrijgbaar voor de mobiele app op iOS, of via een website waar je de video kan aanpassen.
http://techcrunch.com/2014/11/12/twitter-instant-timeline/
http://www.iphoneincanada.ca/news/facebook-say-thanks/
http://facebook.com/thanks
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LIFETRAK: SPIJTIG VAN DE APP
In de volgende dagen volgt hier een reeks besprekingen van activity trackers. Dat is een aparte categorie "wearables", toestelletjes die je op het lijf draagt en die voorzien zijn van sensoren, en die de voorloper zijn van de "smart watch". De besproken toestellen zijn erg uiteenlopend: van de simpele Lifetrak, tot de meer hippere Vivofit van Garmin, en een tweede toestel van Garmin, dat al meer de richting van een smartwatch uitgaat, omdat je er ook meldingen van je smartphone kan bekijken en de muziek op je smartphone kan bedienen vanop dit toestel.

Om te beginnen is er de Lifetrak Zone C410 (1). Dit toestel heb ik zelf gekocht, omdat het, na vergelijking van verschillende activity trackers via de website van Coolblue (2), het beste aan mijn vereisten leek te voldoen. Belangrijk voor de niet zo sportieve mens, die toch wat aan zijn fitnesswil doen, zijn namelijk enkele statistieken: hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt, hoe goed je geslapen hebt. Daarbij wil je liefst ook een scherm waarop je de gegevens kan aflezen, een app waarmee je je statistieken kan opvolgen, en het als de batterij lang mee gaat is dat mooi meegenomen.

De Lifetrack (99 euro) heeft de meest klassieke vorm, namelijk die van een uurwerk. Het rubber bandje kan je omdraaien, zodat je de keuze hebt tussen een blits blauw en een discreet zwart. Het scherm geeft je met één blik alle informatie: tijd (uur, dag, maand), een balk bovenaan die weergeeft hoeveel je al bereikt hebt ten opzichte van je doelstelling, en daaronder het detail van het gekozen onderdeel (stappen, calorieën, slaap, afgelegde afstand...)

Met de grote knop onderaan blader je doorheen deze onderdelen. Met de bovenste van de twee knoppen die rechts op de "wijzerplaat" zitten, kan je dan in het gekozen onderdeel, zoals stappen, zien hoeveel je er die dag per uur afgelegd hebt, per week, en kan je een workout opstarten.

Houd je de button onderaan lang ingedrukt, dan kan je je hartslag meten. En met de onderste knop op de zijkant kan je bluetooth activeren, om gegevens te synchroniseren met de bijhorende app.

Op de pagina van Coolblue wordt vermeld dat de bijhorende app zowel met iOS als met Android toestellen werkt. Wij hadden beter deze informatie nagetrokken op de website van Lifetrak zelf, want het is slechts een beperkt aantal Android toestellen, zoals de Samsung Galaxy 4, 5 en NOte III, de LG Nexus 5, de Motorola Moto G en HTC One M8. Onze 'simpele' Wiko Android zit daar dus niet bij... Geen app dus, alhoewel het bedrijf de API wel beschikbaar stelt. Maar heb jij een iOS toestel, of behoort jouw Android tot een van de voornoemde toestellen, dan heb je geluk en kan je de app downloaden op onderstaande link. (3)


Pluspunten:
- dit toestel werkt met een gewone platte batterij, die gemakkelijk een jaar meegaat. Dat betekent dat je het toestel niet moet uitdoen tijdens het herladen, en je dus een continue meting krijgt van je resultaten.
- de slaap wordt automatisch gemeten; je moet het toestel niet vertellen dat je gaat slapen en dat je opstaat, het detecteert dit zelf. En word je 's ochtends vroeg wakker, ga je even een plasje maken, en kruip je in je bed om verder te slapen, dan wordt de slaap verder geteld.
- het scherm is 'always on': je moet het niet aanraken om resultaten te zien. Ik heb het voortdurend op het aantal stappen staan.
- de kwaliteit van het glas van de 'wijzerplaat' is uitstekend: na bijna 2 maanden dragen is er geen kras te zien.
- bij duisternis zijn de gegevens op de wijzerplaat automatisch verlicht. Overdag zijn zij, ook bij zonlicht, goed te bekijken.

Minpunten:
- het ontbreken van de app
- geen waarschuwingen wanneer je te lang stilzit, geen wekkerfunctie.
http://lifetrakusa.com/product/zone-c410/
http://www.sporthorlogecenter.be/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.salutron.lifetrak
GARMIN VIVOFIT: AAN ALLES IS GEDACHT
Het tweede toestel is een Garmin Vivofit, dat wij mochten uittesten. Het toestelletje zelf zit in een verwisselbaar bandje, verkrijgbaar in allerlei hippe kleurtjes. Omdat je het toestel kan verwijderen uit het bandje, kan je dat bandje ook een goede wasbeurt geven. Bij het terugplaatsen moet je wel opletten dat je de button onderaan weer onder de bijhorende plaats van het bandje zet.

Ook dit toestel noteert je stappen, de verbrande calorieën, je slaap. Maar die slaap moet je zelf wel instellen. Met de knop onderaan blader je doorheen de details (stappen, calorieën, doel). Door hem lang ingedrukt te houden kom je in een menu om aan te geven dat je gaat slapen. Nogal omslachtig, dan is de Lifetrak simpeler.

Met de knop onderaan kom je, wanneer je hem ingedrukt houdt, in een menu terecht waarmee je je toestel kan koppelen aan je smartphone (pair) of je gegevens kan synchroniseren. En daar is Garmin heel sterk in, ook voor "gewone" gebruikers die geen smartphone hebben. Garmin levert de Vivofit namelijk met een "ant", een kleine dongle die je in de USB poort van je computer steekt, en waarmee je dan gegevens kan ontvangen van je Vivofit om ze in de Garmin Express software te verwerken.

Garmin biedt verschillende mogelijkheden om de gegevens te synchroniseren. Via de Ant en de bijhorende software voor Windows en Mac, maar ook via een app op je Androids of iOS smartphone, waarbij je dan wel met Bluetooth LBE moet werken. Dit alles is verbonden met een website waarop je gegevens ook nog eens centraal bijgehouden worden, en waar je uitdagingen kan aangaan met anderen.

Voor het koppelen van het toestel vind je uitgebreide instructies in de gebruikershandleiding. Het enige wat je moet weten is dat, wanneer er om een pincode gevraagd wordt, deze code gewoon de cijfertjes zijn die op dat moment op het scherm van de Vivofit verschijnen.


Via de app en de Connect Express software kan je heel wat instellingen aanpassen, o.a.ook de richting van de tekst op het scherm van de Vivofit: vind je het gemakkelijker om de tekst niet liggend maar staand te lezen, dan kan dit ook. Het scherm is trouwens heel duidelijk leesbaar, met witte letters op een donkere achtergrond.

Pluspunten:
- Lange batterijduur (twee CR-1632 batterijen, die je zelf kan vervangen)
- Duidelijke, permanenten zichtbaarheid van de gegevens; je kan het toestel dus echt als een vervanger van je uurwerk dragen.
- Een bewegingsbalk toont je wanneer je té lang stilzit.
- Mogelijkheid om het te koppelen met een ANT-hartslagmeter, een band die sporters dragen tijdens de workout
- De fantastisch mooie software, ook voor wie geen Android heeft. Garmin heeft hier echt aan àlle gebruikers gedacht.
- Waterdicht
- Via de Connect software kan je het toestel "calibreren" door het te vertellen hoeveel passen je doet per 100 meter. Dat kan je heel gemakkelijk zelf berekenen: in een gang met tegels van bijvoorbeeld 60 cm, stap je eerst de afstand af om te weten wanneer je 100 meter bereikt hebt, en dan ga je naar je vertrekpunt terug en tel je het aantal stappen dat je ondertussen maakt.

Minpunten:
- Je moet zelf aangeven wanneer je gaat slapen, maar ben je dit vergeten, dan kan je na het synchroniseren van het toestel tijd van slapen en opstaan manueel ingeven
- Geen hartslagmeting op het toestel zelf, wel via de speciale Ant+ hartslagmeterband. Nu is het wel zo dat een hartslagmeting via een polsarmband nooit echt accuraat is, de band die je rond de borst draagt is dat wel.
- Je hebt wel een visuele aanduiding wanneer je te lang stil zit, maar geen echt alarm.
Meer over het toestel bij Garmin. De Garmin Vivosmart kost 99 euro bij Coolblue.
http://sites.garmin.com/en-US/vivo/vivofit/
http://connect.garmin.com/en-US/start/vivo
http://www.garmin.be'NOGOTOFAIL' MOET PROBLEMEN MET HTTPS VOORKOMEN

Na de recente zware fouten die ontdekt waren in SSL (Secure Socket Layer) en TLS (Transport Layer Security), die het veilig geachte https protocol ondermijnden, heeft Google nu een tool uitgebracht die ontwikkelaars moet helpen om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

De tool heet 'Nogotofail'; hij laat ontwikkelaars toe om bugs en fouten te ontdekken waardoor paswoorden en andere informatie door anderen ingezien kunnen worden. Met de tool wordt nagegaan of de toestellen en apps die gebruikt worden, veilig zijn voor de gekende TLS en SSL fouten die recent ontdek werden. De tool werkt voor Android, iOS, Linux, Windows, Chrome OS, OSX.

Meer achtergrond bij Ars Technica en Threatpost
http://threatpost.com/google-releases-nogotofail-tool-to-test-network-security/109143
http://arstechnica.com/security/2014/11/google-releases-nogotofail-to-detect-https-bugs-before-they-bite-users/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

- HTC is in de Benelux gestart met een systeemupdate voor de HTC One (M8) met daarin de upgrade naar Android KitKat 4.4.4 en de nieuwe EYE Experience.
http://www.htc.com/be-nl/innovations/eye-experience/
- http://www.htc.com/be-nl/smartphones/htc-one-m8/

- HTC en Google introduceren eerste Nexus tablet met Android Lollipop
De Nexus 9 is beschikbaar in een 16GB en een 32GB uitvoering. De 16GB uitvoering komt in de kleuren zwart en wit en de consumentenadviesprijs bedraagt 399,00 euro inclusief BTW. De 32GB uitvoering komt voor in de kleur zwart en de consumentenadviesprijs bedraagt 489,00 euro inclusief BTW. Beide uitvoeringen zijn WiFi only. De tablet is in België vanaf 3 november exclusief verkrijgbaar via de Media Markt, Coolblue, Vanden Borre en Fnac.

***Naar aanleiding van de jaarlijkse Boekenbeurs, die van 31 oktober tot 11 november plaats heeft in Antwerpen, organiseert online boekenwinkel Bol.com ook signeersessies en meet&greets met bekende internationale en Vlaamse auteurs.
http://bol.com/boekenbeurs

*** Europa houdt grootste cyberoefening ooit
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2107101/2014/10/30/Europa-houdt-grootste-cyberoefening-ooit.dhtml

*** Hilde Crevits denkt na voor ze iets online zet
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2134199

***Palo Alto Networks:Palo Alto Networks onthult nieuwe malware voor iOS en OS X
Onderzoek wijst uit dat nieuwe malware familie wordt verspreid via herpakte Apple OS-applicaties met trojans
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=42675&language=NL

*** Resto.be : Marktleider gaat nu ook naar Nederland
http://www.resto.be
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=42667&language=NL

*** Media alert: Software update 4.3 Nest Thermostat biedt o.a. extra besparing op verwarmingskosten
https://nest.com/be/nl/blog/2014/11/04/whats-in-the-4-3-software-update/

*** Sociale kloof op internet wordt steeds groter
http://www.demorgen.be/wetenschap/sociale-kloof-op-internet-wordt-steeds-groter-a2119805/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik heb geen attitude probleem. U hebt een probleem met mijn attitude.
-anoniem-


 
De nieuwe oogst


   
URL TOOLS: URL VERKORTER

Wat Twitter automatisch doet voor jou, namelijk een lange url (de link van een artikel zoals www.netties.be/....) verkorten tot een korte link, kan ook handig zijn voor gebruik in bijvoorbeeld een mail, een artikel. Hoe kan je zo'n lange URL verkorten? Dat kan bijvoorbeeld met Google, dat de link koppelt aan een goo.gl adres. Je moet gewoon naar de website surfen, en daar de lange url ingeven. En heb je Chrome als browser, dan kan je de extensie voor Chrome in je browser installeren.
[Taal: ENG]
http://www.goo.gl/
https://chrome.google.com/webstore/detail/googl-url-shortener/iblijlcdoidgdpfknkckljiocdbnlagk?hl=en


URL UITPAKKER: WETEN WAARHEEN JE GAAT
Zo'n URL-verkorter is natuurlijk heel handig - maar ook gevaarlijk. Je ziet immers niet waarheen je gevoerd zal worden, en komt misschien wel op een onbetrouwbare pagina terecht of op een spam pagina. Daarom is het handig om, wanneer je een verkorte link ontvangt, die even te bekijken vooraleer erheen te surfen.
Dat kan dan weer op deze site - gewoon de verkorte link plakken, en je ziet het échte webadres.
[taal: ENG]
http://wheredoesthislinkgo.com/


HIPER URL: MEERDERE ADRESSEN IN ÉÉN LINK

En dan is er deze site nog. Hier kan je namelijk in het online formulier tot 5 links invullen, en die als één link doorsturen naar iemand anders. Degene die deze link opent, zal de verschillende websites in tabblaadjes zien verschijnen. Handig! (Bron: MakeUseOf)
[taal:ENG]
http://hiperurl.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK ZEGT STOP
Dit is een site van de overheid die kinderprostitutie een halt wil toeroepen. De site wil mensen bewust maken van het probleem, en hen aanmoedigen om deze vorm van prostitutie, wanneer zij hem tegenkomen waar ook ter wereld, te melden.
[Taal: NL]
http://ikzegstop.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FREELANCE NETWORK

Een site die alle collega freelancers ongetwijfeld zal interesseren. Freelancers kunnen hier namelijk hun diensten aanbieden, en opdrachtgevers kunnen er op zoek gaan naar de freelancer die zij nodig hebben voor hun specifieke opdracht.
[Taal: NL]
http://www.freelancenetwork.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE WINKELWINKEL
Een site die het initiatief is van bank en verzekeringen AXA; het wil het overlaten van een zaak vergemakkelijken, door overlaters in contact te brengen met mensen die eventueel geïnteresseerd zijn in het overnemen van een bestaande zaak.
[Taal: ENG]
http://www.dewinkelwinkel.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HELLO PLAY
Dit is een nieuw platform voor elektronische muziek, waar je exclusieve live sessies kan bijwonen, lezen over evenementen en reportages. Je kan er ook een playlist aanmaken van de muziek die jou het meeste bevalt. De site is te bekijken en te beleven op desktop, tablet en smartphone. De lancering van de site werd op 12 november in de verf gezet met een knaller van een privé-concert van maar liefst 4 uur lang, waarbij Amon Tobin, Pomrad, Michael Midnight, Surfing Leons en Bafana optraden. Dit is een initiatief van BNP-Paribas.
[Taal: NL/FR]
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/detail.do?pressId=43513&searchKey=1&languageId=NL
https://www.helloplay.be/nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: >900 KLASSIEKE ARCADE SPELLETJES IN JE BROWSER

Het Internet Archive is een prachtig initiatief dat tracht zoveel mogelijk spullen te bewaren, vooral dingen in digitale vorm, die anders misschien verloren zouden gaan. Zo is er nu een nieuwe categorie toegevoegd aan het archief, de klassieke Arcade games. Dankzij Internet Archive kan je nu meer dan 900 van de bekende spelletjes uit de lunaparken gewoon in je browser spelen.
Het kan soms even vreemd aandoen eer je weet hoe je zo'n spelletje moet spelen. Maar over het algemeen is het zo dat je met de "5" toets zogezegd geld in de muntgleuf doet, en de 1 is dan meestal de startknop voor Speler 1. Pijltjes worden meestal gebruikt voor de richting, en CTRL/ALT/SPACE zijn de drie belangrijkste knoppen. En voor de rest moet je het zelf maar uitzoeken, alhoewel soms op de TAB toets drukken ook het een en ander kan duidelijk maken! (Bron: TechCrunch)
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/internetarcade


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGRAFIE VAN GILBERT CLAES
Onze Belgische fotografen mogen er gerust zijn. Op de fotosite 1X.com bijvoorbeeld zijn de foto's van Gilbert Claes te bewonderen. Een fotograaf met een bijzonder oog, die bij de verwerking van zijn beelden de speciale effecten niet schuwt - die toch nog altijd natuurlijk blijven lijken. Om te ontdekken.
Taal: ENG
http://1x.com/member/gilclaesBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Maak zelf een tafel van je favoriete materiaal met Floyd Leg
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/maak-zelf-een-tafel-van-je-favoriete-materiaal-met-floyd-leg/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Amazon met e-books naar Nederland
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3788238/2014/11/11/Amazon-met-e-books-naar-Nederland.dhtml
- Apple aangeklaagd voor niet ontvangen sms'jes
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3788180/2014/11/11/Apple-aangeklaagd-voor-niet-ontvangen-sms-jes.dhtml
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Belg ontwikkelt slimme batterij voor rookmelders  
http://www.elektrozine.be/ez/article/8625/Belg-ontwikkelt-slimme-batterij-voor-rookmelders.html
- Richt LG zich op oprolbare tablets en televisies?  
http://www.elektrozine.be/ez/article/8624/Richt-LG-zich-op-oprolbare-tablets-en-televisies.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Zalando lanceert in België de nieuwe tool "Zoeken op foto`s"
http://www.digimedia.be/News/nl/17267/zalando-lanceert-in-belgi-de-nieuwe-tool-zoeken-op-foto-s.html
- Gratis 4G internet in de Brusselse taxi`s!
http://www.digimedia.be/News/nl/17255/gratis-4g-internet-in-de-brusselse-taxi-s.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Ruim je inbox op in Office 365 met… Clutter
http://computertaal.info/2014/11/13/ruim-je-inbox-op-office-365-met-clutter/
- iOS: Flash SMS, klaar voor de ‘funny’ stuff?
http://computertaal.info/2014/11/12/ios-flash-sms-klaar-voor-de-funnt-stuff/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Samsung en BlackBerry gaan samenwerken op zakelijke markt
http://tweakers.net/nieuws/99657/samsung-en-blackberry-gaan-samenwerken-op-zakelijke-markt.html
- Philae-lander verstuurt eerste foto's vanaf komeet naar ESA
http://tweakers.net/nieuws/99645/philae-lander-verstuurt-eerste-fotos-vanaf-komeet-naar-esa.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Telenet verliest alleenheerschappij op de kabel
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/telenet-verliest-alleenheerschappij-op-de-kabel/article-normal-510593.html
- Draagbare Bluetooth-speaker van Bowers & Wilkins
http://datanews.knack.be/ict/gadgets/draagbare-bluetooth-speaker-van-bowers-wilkins/article-normal-510579.html
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- iPad-verkoop staat op instorten: Analisten verwachten daling van 40 procent
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/ipad-verkoop-zal-in-2015-dalen-met-40-procent
- Apple & Beats lanceren draadloze Headset
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/apple-werkt-aan-eerste-apple-beats-headset
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
BETER WERKEN MET ONENOTE: TOEGANG OVERAL

Een van de onderdelen van de Office kantoorsuite is OneNote. Dat is een tool om je leven beter te organiseren, met to-do lijstjes, dingen om je te herinneren, een knipselboek waarin je links, teksten en foto's kan verzamelen om later te bekijken. Deze week enkele tips om beter gebruik te maken van OneNote.
Om te beginnen is het zo dat er wel meerdere to-do lijstjes bestaan, maar dat het grote probleem is dat die bestemd zijn voor je Android of iOS toestel, voor je tablet of voor je computer, en je eigenlijk een tool nodig hebt die op elk van die toestellen aanwezig is. Evernote doet dat, in zekere zin, met zijn online tool voor de browser, die je kan synchroniseren met de app voor je Android. OneNote trekt die alomtegenwoordigheid  nog verder door.
Je hebt One Note apps voor elk OS, en je kan dit alles nog synchroniseren met je desktop app, plus de OneDrive account, die je bij OneNote Online vindt (1). Combineer dit met de app voor Android (2) of voor iPhone (3). Je wordt meteen een kampioen in productiviteit!
https://onedrive.live.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.onenote&hl=en
https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-onenote-for-iphone/id410395246?mt=8


BETER WERKEN MET ONENOTE: LINKEN
In OneNote kan je werken met tabellen, wat heel handig is. Maar wanneer je veel verschillende tabs aangemaakt hebt in OneNote, dan is het niet altijd gemakkelijk om een tabel terug te vinden. Dat kan je oplossen door een link te leggen:  klik rechts op een tabel en kies: Copy link to Paragraph. Deze link kan je dan ergens anders invoegen, of op een pagina bewaren die je tot korte inhoud maakt van je OneNote. Of je kan de link op je desktop bewaren.
Je kan trouwens een quick link leggen naar alles wat je in je OneNote bewaart, een tekst, een foto en meer.
http://www.makeuseof.com/tag/5-ways-get-productive-microsoft-onenote/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WEBPASSBOOSTER: PASWOORDEN AANMAKEN EN BEHEREN
Windows XP/7/8 - 0,8 MB - shareware
Met deze tool kan je gemakkelijk paswoorden aanmaken die niet te achterhalen zijn. Je geeft gewoon een woord in, en de tool versleutelt het paswoord. Als extra voorzorgsmaatregel kan je zelfs een woord invoeren via een virtueel klavier, om keyloggers te slim af te zijn. Nadien kan de tool dan het paswoord op de gewenste website terug oproepen. Nadeel is dus wel dat je de tool op je computer moet hebben staan. Installeren op een USB stick is ook wel mogelijk, maar al even gevaarlijk. Misschien is Keepass toch iets eenvoudiger...
http://www.chip.de/downloads/WebPassBooster_73954878.html
http://silicostar.com/Web%20PassBooster.htm


ARTWEAVER: GRATIS BEELDBEWERKER

Windows XP/Vista/7/8 - 11,6 MB - freeware
Dit is een gratis tekenprogramma, met veel tools. Je kan penselen kiezen, krijt, houtskool of kleurstiften: alles wordt echt realistisch gesimuleerd. Je kan zelf een tekening opbouwen van niets, of je kan digitale foto's inladen, die je dan kan bewerken via de vele effecten.
http://www.artweaver.de/en
http://www.chip.de/downloads/Artweaver-Free_13013583.html


LIGHTSHOT: SCREENSHOT MAKEN
Windows XP/Vista/7/8 - ac - 2,3 MB - freeware
Met deze tool wordt het heel gemakkelijk om een schermafbeelding te maken, ook van een deel van je scherm. Het progje is heel gemakkelijk: na installatie moet je maar gewoon op de Windows Print-screen knop drukken om het progje te activeren - de tool neemt als het ware de functie van deze knop over. Handig is ook dat je schermafdrukken meteen kan uploaden naar de could en een verkorte link krijgt, die je dan in tweets kan gebruiken.
http://app.prntscr.com/en/index.html


IPHONE BACKUP EXCTRACTOR

Windows XP/Vista / 7/ 8 - 20,1 MB - freeware
Telkens je je iPod, iPad of iPhone met iTunes synchroniseert, dan wordt er een backup van je data op je pc aangemaakt. Handig, want wanneer je toch eens je data verliest, dan kan je ze via deze backup terug herstellen. Deze tool ontgrendelt de backups zodat je de inhoud kan bewerken: contacten, afbeeldingen, lijst met oproepen, afspraken in je agenda enz.
http://www.chip.de/downloads/iPhone-Backup-Extractor_48609888.html
http://www.iphonebackupextractor.com/


VRIJDAG APPDAG: MESSENGER APP
Begrijpe wie begrijpen kan: Google, dat ook al zijn Hangouts heeft, brengt nu een aparte versie uit van een boodschappendienst, Messenger. Die heeft dus, gek genoeg, gelijkaardige functies als Hangouts, en zit net als die laatste ingebakken in de nieuwe versie van Android, Lollipop. Je kan de dienst gebruiken om SMS en MMS te verzenden, maar ook om audio boodschappen te ontvangen en verzenden. Engadget heeft een uitvoerige bespreking.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.messaging
http://www.engadget.com/2014/11/12/google-messenger-app-android/


VRIJDAG APPDAG: SCR SCREEN RECORDER 5+ PRO
Android - 0,98 €
Met deze tool kan je bewaren wat er op het scherm van je tablet of phone gebeurt. Het is wel een Beta preview die niet op alle toestellen en ROMs werkt. De maker van de app adviseert dan ook dat je eerst de gratis versie uitprobeert, vooraleer de betalende versie aan te kopen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iwobanas.screenrecorder.noroot.pro

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Lezer Leo heeft een vraag:
<<<
Hilde,
 
Heb je hiervan al gehoord?
 
Ik beheer mijn LinkedIn abo vanop mijn pc of mijn tablet.
 
Maar omdat ik binnenkort voor een tijdje de hort op ga en maar wein ig bagage kan meenemen, heb ik LinkedIn eveneens op mijn smartphone geïnstalleerd. Ik denk dat ik een 1.000-tal contacten heb.
 
Toen ik LinkedIn synchroniseerde op mijn smartphone, begon mijn contacten-app door te draaien. Hij bleef maar contacten laden, zo zegde hij, want ik zag alleen maar een draaiend rondje en de mededeling dat hij aan het laden was.
 
Op een bepaald ogenblik was ik dat beu en trachtte het laden te onderbreken. Dat lukte niet echt maar op een bepaald ogenblik zag ik een lijntje tekst waarin stond dat ik al meer dan 18.500 contacten had.
 
Mijn smartphone was ineens onbruikbaar (bij uit en aan begon hij meteen weer contacten te laden...). Alleen een reset hielp.
 
Heb je al gehoord dat anderen dat ook al meemaakten?

>>>>
Wie van onze lezers heeft hier ervaring mee, of heeft al erover gehoord?
Alvast bedankt voor de reacties!
Hilde

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wees niet onvervangbaar, want wanneer je niet vervangen kan worden,
kan je ook niet gepromoveerd worden.
-nadenker-