Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/11/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 876 van 1/11/2014Gegroet lezer,

Wij gaan er even tussenuit: gebruikmakend van de verlofdagen van 1 een 11 november, sluiten wij de deur van ons redactielokaal voor een weekje om andere dingen te doen. Onder andere de vele mails beantwoorden die wij van onze lezers ontvangen hebben en die, wij moeten het tot onze grote schaamte bekennen, al lang liggen te wachten.

En vele andere dingen te doen, die al lang op het programma staan, en waarvan wij hopen dat wij de resultaten over een dikke week aan u kunnen voorstellen.

U zal het dus een week zonder ons moeten doen. Maar kunt u in die week eens in uw bookmarks of favorieten kijken naar de beste Nederlandstalige sites en apps die in aanmerking zouden kunnen komen voor onze jaarlijkse verkiezing? Denk er wel aan dat zij door een privépersoon of een klein bedrijf gemaakt moeten zijn, niet door een grote uitgever. Al uw lijstjes en tips zijn erg welkom!

Bij leven en welzijn tot 12 november!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.CONCURRENTIESTRIJD IN DE VS LAAIT HOOG OP ROND BETAALSYSTEMEN

Wij hebben het al eerder gezegd: Apple Pay is momenteel vooral een Amerikaans verhaal. Wij Europeanen betalen nu eenmaal anders - veiliger, dat zeker en vast, met onze bankkaart en pincode. Maar ook directer: bij onze betaling gaat het bedrag meteen van ons banktegoed af. Gaan we onder nul, dan moeten we elke maand terug boven nul komen, door bijvoorbeeld de storting van ons loon.

Bij betalingen met kredietkaarten is dat niet het geval: het bedrag wordt afgetrokken van je kredietlimiet, en je moet op het einde van de maand slechts een minimum terugbetalen (meestal 5%) van het bedrag dat je opgenomen hebt. Je betaalt rente, heel veel rente, op het verschuldigde bedrag (12 tot 15% en meer zijn geen uitzonderingen!), en de kredietkaartmaatschappijen doen niets liever dan je een hogere kredietlijn aansmeren, want voor hen betekent dit gemakkelijk gewonnen geld - gemakkelijker dan de 1% rente die zij aan jou zouden moeten betalen wanneer jij geld op je rekening hebt staan dus! Dit, tussen haakjes, is in het kort de kredietcrisis verklaard in de VS: de banken gaven de gebruiker steeds meer krediet, en de kredietwaardigheid van de gebruikers werd alsmaar wankeler.

Dit stukje economie ter inleiding om te melden dat Apple Pay misschien binnenkort wel de VS zal kunnen veroveren, maar dat het voor Europa daarom nog niet gesneden koek is. Als je echt wil, dan kan je een huzarenstukje uithalen om met je nieuwe Apple smartphone te betalen in een Starbucks, maar daar blijft het dan bij. Bovendien moet je dan gaan rommelen met instellingen zoals het land, en dat kan dan weer negatieve effecten hebben op andere instellingen. Maar het kàn. Dat lees je bij iCulture.nl (1)

Trouwens, in de VS heeft Apple ook concurrenten die niet zo graag zien dat Apple de kaas van hun boterham eet. Grote winkelketens zoals Walmart zijn zelf ook al langer bezig om systemen te ontwerpen waarmee zij de 2 tot 3% commissies kunnen ontlopen die de kredietkaartmaatschappijen aanrekenen voor elke betaling. Het systeem waarmee Walmart wil werken heet MCX of Merchant Customer Exchange. Het fijne daarvan lees je bij TechCrunch. (2)

Nu blijkt dat Walmart de concurrentie van Apple niet graag ziet komen. Daarom zou het in zijn winkels NFC (Near Field Communication) blokkeren. Daardoor zou Apple Pay niet kunnen werken, maar evenmin Google Wallet, dat eveneens van NFC gebruik maakt. (3)

Je begrijpt het al: een heuse betaaloorlog is in de VS begonnen. Een oorlog die we momenteel gewoon observeren als buitenstaander, omdat hij op ons Europees/Belgisch betaalsysteem met debetkaarten weinig verschil maakt.
http://www.iculture.nl/apple-pay-nederland-uitleg/
http://techcrunch.com/2014/10/25/currentc/
http://www.theverge.com/2014/10/25/7069863/retailers-are-disabling-nfc-readers-to-shut-out-apple-payPASSEN ONLINE WINKELS VERSCHILLENDE PRIJZEN TOE?
Slechte transparantie van prijszetting wekt wrevel. Ook die van de EU?

Stel: je gaat de supermarkt binnen. Je koopt een pakje van 250 gram spaghetti van Soubry. Je gaat naar de kassa, en betaalt 1 euro. Maar de persoon achter jou heeft ook een pakje Soubry spaghetti gekocht. Hij komt aan de kassa en moet... slechts 75 cent betalen. Uiteraard ben jij verontwaardigd!

Dat is nochtans wat steeds vaker gebeurt wanneer je online koopt. Dat een prijs lager ligt wanneer je een account aanmaakt op een site zoals bijvoorbeeld Cheaptickets.com, en ingelogd bent tijdens het zoeken naar die prijs, dat kan je nog begrijpen. Je weet immers dat je betaalt met jouw gegevens voor die korting - net zoals je kortingen krijgt in de supermarkt wanneer je bij het afrekenen je klantenkaart toont.

Maar het blijkt, uit een recent onderzoek van de Northeastern University, dat ook andere factoren een rol spelen. Travelocity bijvoorbeeld rekent gebruikers met een iOS toestel $15 minder aan voor hotels dan andere gebruikers. Wie met een mobiel toestel naar HOme Depot surft, krijgt daar prijzen te zien die $100 hoger liggen dan wie met de desktop computer surft.

Zoals gezegd: met klantenkaarten, coupons, promotiecodes kan jij vaak een lagere prijs betalen dan een ander bij je aankoop. Maar wanneer je niet weet waarop die kortingen gebaseerd zijn, hoe kan je dan nog achter koopjes gaan? De betrokken sites beweren, aldus Wall Street Journal, dat het vaak factoren zijn die buiten hun wil liggen die een lagere prijs bepalen. Soms gaat het om A/B testing, waarbij de ene gebruiker een andere prijs voorgeschoteld krijgt, om te zien of hij toch toehapt.

Het feit blijft dat de gebruiker in het duister blijft over de prijsbepaling, en dat wekt wrevel. Tot de Europese Commissie zich met deze praktijken gaat bezighouden, blijft de gebruiker niets anders over dan: zoeken, vergelijken, op verschillende momenten inloggen, altijd maar weer proberen, om te zien of er een wijziging optreedt. En dat zou toch beter moeten kunnen, niet?
http://blogs.wsj.com/digits/2014/10/23/are-online-vendors-giving-you-their-best-price-maybe-not-research-says/
http://www.engadget.com/2014/10/23/online-deals-ios-users/
GOOGLE ROLT ZIJN PIRATE UPDATE UIT
Sites met gepirateerde content worden afgestraft

In augustus 2012 heeft Google een update uitgebracht aan zijn zoekalgoritme, die bekend stond als de Pirate Update. Sites waarop content aangeboden werd die een inbreuk vormden (of leken te vormen) op de auteursrechten kregen een lagere plaats in de zoekresultaten. Meer dan twee jaar nadien heeft Google nu een update uitgebracht, waarbij nieuwe sites die aan piraterij gestraft worden, en anderen die zich ondertussen in regel steld hebben, als het ware gerehabiliteerd worden. Over deze update lees je bij SearchEngineLand (1).

De update blijkt zijn uitwerking niet gemist te hebben. Torrent sites zijn, aldus Torrentfreak, erg hard getroffen door de update. Statistieken op de site tonen dit overduidelijk aan, dat wel de bemerking maakt dat de impact op de site ook afhankelijk is van de mate waarin mensen via Google op de site belanden. Mensen die automatisch naar Torrent sites gaan voor hun portie digitaal plezier, zullen deze sites nog altijd blijven vinden.

Toch nog even dit: Google baseert zich bij het bepalen van wat of niet een piratensite is, op het feit of deze site veel verzoeken krijgt om vermeende gepirateerde content te verwijderen.
http://searchengineland.com/google-pirate-update-206124
http://torrentfreak.com/googles-new-downranking-hits-pirate-sites-hard-141023/

FACEBOOK GAAT TERUG IN DE TIJD
Laat je met 'Rooms' terug anoniem zijn in chatrooms

Facebook blijkt zich toch bewust te worden van het feit dat zijn gebruikers af en toe wél de behoefte hebben aan wat privacy, en soms dingen in alle anonimiteit willen delen. Daarom werd zopas 'Rooms' opgericht, een app die momenteel enkel voor iOS verkrijgbaar is (1).

Rooms is eigenlijk een soort forum, waar je niet moet inloggen met je eigen Facebook account, maar een pseudoniem kan aanmaken. Iedereen kan een chatroom aanmaken rond een bepaald thema, en daar dan foto's, tekst en video's delen. Degene die de chatroom aangemaakt heeft is de baas en moderator van de room en kan bijvoorbeeld (hoe belangrijk!) de emmoji van de "like" button wijzigen. Minder triviaal is het feit dat de moderator ook de permissies van de leden van het forum kan aanpassen, en bijvoorbeeld kan bepalen of mensen al dan niet kunnen linken naar de content in het forum vanuit het open web.

Wat de anonimiteit betreft, dit wil alleen maar zeggen dat je met een pseudoniem deel kan uitmaken van een Room. Je kan zelfs in verschillende Rooms andere pseudoniemen hebben. Maar om in een Room te kunnen inloggen, moet je wel eerst je e-mailadres opgeven aan de app, die je zo zal onthouden wanneer je er terugkeert. En, gek genoeg, moet je niet eens hetzelfde e-mailadres opgeven dat je gebruikt voor Facebook. Over die privacy lees je meer bij Informationweek en WebProNews (2)(3)
https://itunes.apple.com/us/app/rooms-create-something-together/id924643029
http://www.informationweek.com/software/social/facebook-rooms-5-privacy-facts/d/d-id/1316949
http://www.webpronews.com/facebook-launches-mobile-message-board-app-rooms-2014-10
WIKIPEDIA VERTELT JE WAT ER IN JE BUURT IS
Handige toepassing van locatie in de app

De functie 'nearby', die je vertelt welke dingen zich in je omgeving bevinden waarover een artikel staat in de Wikipedia, is niet nieuw. Verleden jaar had Wikipedia die functie al ingebakken in zijn website voor de desktop en mobiele toestellen.

Nu werd die functie ook toegevoegd aan de apps voor Android en iOS, waardoor de functie pas echt tot zijn recht komt. Echt handig. Wanneer je je ergens bevindt, zal de app vertellen welke artikels je kan lezen over die omgeving, gebouwen die er staan, de stad zelf. Bovendien krijg je de afstand te zien van de gebouwen of voorwerpen, en zal een kompas je vertellen in welke richting je moet gaan om dat gebouw of merkwaardig punt te vinden.

Je kan dan op de link tikken om het artikel te lezen, of de link lang aanklikken om het te openen op de kaart.  Wikipedia zou nog meer willen spelen met deze tool. Zo zou er een filter komen in de 'nearby' items, zodat die op categorie (gebouwen, musea, gebeurtenissen, ...) geklasseerd worden. Je zou ook op verwante artikels kunnen lezen, en een pin op de kaart kunnen plaatsen om artikels te lezen die over die plaats gaan.

Om absoluut te ontdekken!
http://www.webpronews.com/wikipedia-mobile-apps-get-nearby-feature-2014-10
EUROPEES HOF VAN JUSTITIE VINDT EMBEDDEN NIET ILLEGAAL
Eindelijk doorgehakte knoop zorgt voor duidelijkheid

Wat als iemand op YouTube een filmpje zet dat een inbreuk vormt op de auteursrechten, en jij gaat die link inbedden op jouw website zodat het filmpje in de YouTube player bekeken kan worden op jouw site? Schend jij dan ook de auteursrechten? Want als dat zo is, dan zou je zelf elke link eerst moeten uitpluizen, vooraleer je daarnaar mag verwijzen.

Of nog: mag je eigenlijk wel naar content die op een andere site perfect legaal beschikbaar is verwijzen via een ingebedde speler? Je zou immers kunnen redeneren dat je daarmee de bezoeker op jouw website houdt, in plaats van die naar de website van die ander te laten gaan.

Daar was lange tijd onduidelijkheid over. Het Europees hof van Justitie heeft nu de knoop doorgehakt, en duidelijk gesteld dat het inbedden van content van een andere site geen inbreuk op de auteursrechten betekent, mits de content niet gewijzigd wordt, of niet doorgegeven wordt aan een nieuw publiek.

Wanneer een video dus op YouTube reeds beschikbaar is, legaal of illegaal, en jij bedt die in, dan doe je niets verkeerd. Uiteraard blijft het zo dat, wanneer YouTube die video op vraag van de eigenaar verwijdert van die site, het filmpje ook automatisch op jouw site verdwenen zal zijn - dat risico loop je dus wel.

De oorspronkelijke verantwoordelijkheid blijft dus gewoon bij de originele aanbieder, YouTube dus, liggen.

Meer hierover bij WebProNews, TechDirt en Torrentfreak.
http://www.webpronews.com/eu-court-video-embeds-dont-violate-copyright-law-2014-10
http://torrentfreak.com/embedding-copyright-infringement-eu-court-rules-141025/
https://www.techdirt.com/articles/20141026/06343628941/eu-court-justice-says-embedding-is-not-infringing.shtmlMICROSOFT GEEFT JE ONBEPERKTE OPSLAGRUIMTE
OneDrive geen limieten meer voor wie een Office 365 abonnement heeft

Wanneer je Microsoft Office 365 hebt, dan kan je deze software op verschillende toestellen gebruiken, zowel Mac als PC, tablet of smartphone. Maar dat heeft alleen maar zin wanneer je de documenten die je met de bekende kantoorsuite van Microsoft bewerkt, ook ter beschikking hebt op al die toestellen.

Daarom hoort bij het Office 365 abonnement gratis webruimte op de OneDrive diensten. Tot voor kort was dat 1 TB, een hoeveelheid die de meeste mensen niet eens op hun eigen computer hebben. Maar blijkbaar is dat voor sommige gebruikers toch nog wat weinig, en Microsoft heeft nu aangekondigd dat elke Office 365 abonnee onbeperkte opslagruimte krijgt. Dit aanbod wordt in de volgende weken voor alle gebruikers uitgerold, maar wil jij daar nu al van genieten, dan kan je op de OneDrive preview website de optie nu al aankruisen.

Microsoft legt daarmee toch wel een stevige druk op concurrerende aanbieders van online opslagruimte. Bij Google en Dropbox betaal je $9,99 per maand voor 1 TB ruimte, zonder dat je van Office genieten kan. Wellicht zullen beide concurrenten hun aanbod nu aanpassen. Als gebruiker kan je alleen maar gelukkig zijn met deze prijzenslag!
https://preview.onedrive.com/
http://techcrunch.com/2014/10/27/microsoft-adds-unlimited-onedrive-storage-to-all-office-365-accounts/
EEN 3D-SCANNER EN PRINTER IN ÉÉN
De Replicator uit Star Trek wordt werkelijkheid?

In decennia-oude SF films wordt heel wat technologie getoond die toen nog echt 'fiction' was, maar vandaag werkelijkheid. Teleporteren kunnen we nog altijd niet, maar de futuristische wanden waarop de acteurs objecten en foto's verplaatsten bestaan nu echt - denk aan de Surface van Microsoft.

In Star Trek werd er ook een Replicator getoond, een machine die elk object kan kopiëren. En ook dat blijkt nu werkelijkheid te worden. Het Taiwanese bedrijf XYZ, dat gespecialiseerd is in goedkope 3D printers ($500 voor een model met één kleur), brengt nu een 3D scanner en printer in één uit.

Wat erg interessant is, want vooraleer je iets kan printen met je 3D printer, moet je natuurlijk eerst instructies geven aan de machine over wat hij moet printen. Meestal zijn dat dan 3D CAD (computer aided drawings) tekeningen, maar om daaraan te geraken is niet zo simpel. Daarom is dit toestel zo ideaal: je stopt er een voorwerp in, de machine scant het en print een replica.

Een uitvoerige bespreking bij Gizmodo, dat ook vertelt hoe je het toestel gebruiken moet.
http://gizmodo.com/the-replicator-is-still-sci-fi-but-heres-a-start-1651519548
http://venturebeat.com/2014/10/27/taiwans-xyzprinting-launches-800-all-in-one-3d-printer-and-scanner/OOK LENOVO BRENGT EEN WEARABLE UIT
Kan bovendien je pc ontgrendelen

De markt van de wearables is erg uitgebreid - van simpele 'activity trackers' die je stappen tellen, de afgelegde kilometers, de verbrande calorieën, je slaap en hartslag, tot gesofistikeerde apparaatjes waarmee je ook meldingen van je smartphone kan bekijken en je muziek bedient.

Momenteel testen wij een simpele tracker van Lifetrak, en een eveneens eenvoudige tracker van Garmin, de Vivofit. Een meer geavanceerde tracker, de VivoSmart ligt op de redactie te wachten om getest te worden.

Het blijkt nu dat ook Lenovo een tracker zal uitbrengen. Die lijkt op de Fitbit Flex, een simpele polsband dus met een schermpje in, en hij doet wat andere trackers ook doen (stappen, afstand, calorieën, slaap, hartslag), plus de meldingen van je smartphone. Bovendien zou je met de wearable van Lenovo ook je pc kunnen ontgrendelen.

Het grote probleem met al deze trackers is compatibiliteit. De trackers worden pas leuk wanneer je de gegevens kan synchroniseren met een app, op je Android of iPhone. Maar alhoewel er vaak op de verpakking van zo'n toestel staat "compatibel met Android", blijft het aantal toestellen waarmee je de tracker kan sync'en erg beperkt.

Over de wearable van Lenovo meer bij TheVerge en Wearable Insider.
http://wearablesinsider.com/2014/10/27/noted-passing-lenovos-wristband/
http://www.theverge.com/2014/10/26/7072947/lenovo-reveals-its-first-fitness-tracker
APPLE PAY GEDWARSBOOMD DOOR UITSCHAKELEN NFC
... terwijl McDonald's juist NFC betalingen uitbreidt

Er lijkt een heuse betaaloorlog te ontstaan in de VS. Apple Pay, het systeem waarbij je een aankoop betaalt met je nieuwe iPhone met NFC mogelijkheden (Near Field Communication), krijgt fel weerwerk te slikken in de VS. Zoals reeds eerder gezegd heeft een groep van verschillende winkelketens beslist om de NFC functies in hun winkels uit te schakelen, omdat zij noch Apple Pay noch Google Wallet willen in hun winkels(die allebei met NFC werken), maar hun eigen systeem. De twee NFC systemen werken immers met kredietkaarten, en bij elke betaling via de kredietkaart moet de winkelier 1 tot 2% afstaan aan de kredietkaartmaatschappij. Bij hun eigen betaalysteem, MCX of MerchantCustomer Exchange, zou dat niet het geval zijn. Minder kosten, het geld zou sneller gecrediteerd worden. Alleen maar voordelen dus. Bovendien zouden zij zelf nu in het bezit komen van de gegevens van de gebruikers, en dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Het blijkt nu dat de winkelketens die zich aangesloten haden bij MCX, zelfs al zouden zij het willen, geen gebruik mogen maken van Apple Pay of Google Wallet. Zij hebben namelijk een contract afgesloten dat bepaalt dat zij geen ander concurrerend betaalsysteem in hun zaken mogen toelaten, en doen ze dat wel, dan riskeren zij een fikse boete. Hierover meer bij New York Times.

In contrast met dit bericht staat dan weer een ander nieuwtje uit de VS, over McDonald's. Dat zou in al zijn 14.000 Amerikaanse vestigingen de NFC betaling via Android mogelijk maken. Hierbij zou de betaling geschieden via Softcard, een joint venture voor mobiele betalingen afgesloten tussen enkele mobiele operatoren: AT&T, T-Mobile en Verizon

Is er een sociale breuklijn aan het ontstaan voor de betalingen? De simpele supermarkten en 'gewone' winkels zullen het met het MCX betaalsysteem doen, McDonald's met NFC op Android, en de duurdere winkels met Apple Pay...
http://www.nytimes.com/2014/10/29/technology/apple-pay-runs-afoul-of-a-rival.html?_r=0
http://thenextweb.com/insider/2014/10/28/mcdonalds-extends-android-nfc-payments-14000-us-outlets-softcard-tie/
GOOGLE RESEARCH HOOPT KANKER TE KUNNEN OPSPOREN..
... verbeteringen in Lollipop en Google Fit

Drie berichten uit de Google stal. Om te beginnen een futuristisch bericht: in de labo's van Google zou men bezig zijn aan een technologie die Google X heet, en een systeem is dat ziekten in een vroeg stadium kan opsporen. Speciale gekleurde Nano partikels zouden ingenomen worden in de vorm van een pil en zo in onze bloedstroom terecht komen. Vinden zij in het bloed microscopische kleine deeltjes die op een ziekte zoals kanker wijzen, dan zenden zij een signaal uit dat opgepikt wordt door een polsband. Ziekten die fataal zouden kunnen aflopen worden zo vroegtijdig opgespoord zodat zij met een minimale ingreep behandeld kunnen worden.

Een mooie theorie, die nog ver van werkelijkheid is. Hij werd uitgedacht door ene Andrew Conrad, die nu van Google de kans krijgt om deze theorie in werkelijkheid om te zetten. Bij Medium lees je het hele verhaal (1).

Voor het tweee bericht blijven we in de gezondheidssector, maar dan op lagere schaal - de gewone fitnesstrackers. Apple heeft al zijn HealthKit aangekondigd, maar Google klopt Apple in snelheid en heeft deze week al zijn Google Fit app voor Android gelanceerd. Fit wil een centrale plek zijn om alle statistieken, vooropgezette doelen en workouts te volgen. Gebruik je de app als een zelfstandige health tracker, dan zal de app opvolgen hoeveel stappen je zet, loopt, hoever je fietst. Maar je kan de app ook gebruiken in combinatie met aparte trackers, zodat de gegevens daarvan in Fit geïmporteerd en verwerkt kunnen worden.

Fit zou compatibel moeten zijn met elk Android Wear toestel op de markt. Je kan de app nu al gratis downloaden. Meer bij The Verge. (2)

Het derde bericht tot slot betreft de verbeteringen aan de beveiliging in Lollipop. TechCrunch bericht er uitvoerig over. Een van de opvallendeste dingen is Smart Lock. Dat moet de gebruiker zijn tegenzin laten overwinnen om zijn toestel te beveiligen. Normaal gezien zou je immers je smartphone, telkens je hem wekt uit zijn slaap, moeten ontgrendelen met een code. Maar de meeste mensen vinden dit teveel werk, en zij gebruiken enkel een code bij het ontgrendelen van hun simkaart. SmartLock moet, net als Touch ID van Apple, die vergrendeling toch mogelijk maken zonder dat de gebruiker gestoord wordt.

In het geval van Smart Lock gebeurt dat door een toestel met NFC of Bluetooth te paren met je smartphone of tablet. Meer over de betere beveiliging in Lollipop bij TechCrunch (3)

https://medium.com/backchannel/were-hoping-to-build-the-tricorder-12e1822e5e6a
http://www.theverge.com/2014/10/28/7083977/google-fit-now-available-android
http://techcrunch.com/2014/10/28/android-5-lollipop-security-features/NIEUWE OFFICE 365 MOGELIJKHEDEN VOOR ZOWEL WINDOWS, IOS, ANDROID EN WEB
... Terwijl Office 16 aangekondigd wordt voor najaar 2015

We hebben het al eerder opgemerkt: Microsoft wil terug een softwarebedrijf zijn, met producten die op alle toestellen draaien, niet alleen Windows. Wanneer je de laatste tijd goed opgelet hebt, zal je opgemerkt hebben da t bij de nieuwe producten die Microsoft lanceert, de merknaam "Windows" of "Microsoft" verdwenen is. Het is Office, het is Azur (voor de clouddiensten), maar het is duidelijk: de band tussen de software en het Windows OS wordt losser gemaakt.

In dit licht mag je dan ook de aankondiging beschouwen dat Microsoft zijn Office 365 open zet voor ontwikkelaars, die erop kunnen bouwen om apps te ontwikkelen voor Windows, iOS, Android en het web. Dat gebeurt door een API uit te brengen voor de mail, bestanden, agenda en contacten. Er komt ook een nieuwe mobiele SDK (software developer kit) voor het ontwikkelen van native apps, dus apps die in het OS ingebakken zijn. En bovendien zullen de ontwikkelaars de door hen gemaakte apps aan de wereld kunnen voorstellen via de nieuwe Office 365 app launcher. In het blog van Microsoft lees je meer (1)

Ondertussen weet ZDNet (2) te melden dat er een nieuwe versie van de "gewone" Office onderweg is, Office 16, en die zou in de tweede helft van 2015 op de markt komen.

En in een derde bericht, ditmaal bij TheVerge (3), lees je dat Microsoft in Windows 10 bij de interface de trackpad gebaren zal gebruiken die ook bij Macs gebruikt worden. Een van die gebaren is het swipen met drie vingers naar beneden toe, om alle actieve vensters te minimaliseren, en terug naar boven om de vensters terug te openen. 

http://blogs.office.com/2014/10/28/new-office-365-extensibility-windows-ios-android-web-developers/
http://www.zdnet.com/microsofts-latest-target-release-date-for-office-16-second-half-2015-7000035155/
http://www.theverge.com/2014/10/28/7082441/windows-10-new-trackpad-gestures
APPLE WORDT EEN E-COMMERCE BEDRIJF: IAD IN 70 NIEUWE LANDEN
... en eerste winkels met iBeacons in ons land

Apple verschuift duidelijk zijn focus. Via zijn iPhone en iPads heeft het de kredietkaartgegevens van bijna een miljard gebruikers op zak, via zijn Apple Pay int het bij elke aankoop die de iGebruikers doen een percentje. Van hardware fabrikant wordt het blijkbaar een leverancier van infrastructuur en financiële diensten.

Is dat fout? Neen, integendeel, het is heel slim. De belangstelling voor de hardware blijkt wat te tanen, zo menen sommige waarnemers (1), en met de financiële diensten heeft het een vast inkomen.

Naast Apple Pay, dat volgens de eerste berichten een enorm succes is in de VS, heeft het bedrijf uit Cupertino ook een advertentiedienst, iAd, en die is het nu wereldwijd aan het uitbreiden. Deze week werden 70 nieuwe landen toegevoegd.(2)

En in de gewone retail winkels wil Apple ook zijn zegje kunnen doen, met zijn iBeacons. In België zijn er al een paar winkels mee uitgerust. De technologie wordt als een zegen omschreven voor klant én winkelier - hij zou al weten wat jij gaat kopen van het moment dat je binnenkomt. (3). Over wat dit doet met jouw privacy wordt gezwegen; er wordt wel bij verteld dat je, wanneer je niet wil dat Apple en de winkelier deze gegevens over jou verzamelen, dat je de iBeacons dienst kan afzetten op jouw toestel.

Over de overgang van hardwarefabrikant naar e-commerce bedrijf lees je meer in het artikel bij Business Insider (2)
http://www.rohitbhargava.com/2014/09/5-signs-apples-era-of-dominance-is-over.html
http://www.businessinsider.com/apple-is-expanding-iad-to-70-new-countries-2014-10?op=1
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20141028_01347632
APPLE: DE NIEUWE SIM ENKEL VOOR IPAD
Toen Apple de nieuwe iPad en iPad mini voorstelde, heeft het tijdens de persconferentie niet gesproken over een toch wel opmerkelijke onderdeel van deze toestellen: een nieuwe soort SIM kaart. Wellicht heeft het de carriers en operatoren niet teveel tegen de haren in willen strijken, want deze Apple SIM werkt toch wel wat in hun nadeel.

Met de SIM kaart kan de gebruiker namelijk instant van provider overschakelen, zonder van SIM kaart te moeten wisselen. Hij kan dus, afhankelijk van de omstandigheden, zijn provider en tarieplan kiezen. De complete vrijheid voor de gebruiker, de complete onzekerheid voor de carrier.

Maar je moet niet te vroeg juichen - deze SIM kaart is enkel bedoeld voor de iPad,zo heeft een kaderlid van Apple deze week gezegd, en zal niet in de iPhonen gebruikt worden. En als je weet dat de meeste mensen een iPad kopen met enkel WiFi, omdat ze die toch enkel maar thuis gebruiken, dan begrijp je dat de operatoren niet echt ongerust moeten worden...

Meer bij FierceWireless.
http://www.fiercewireless.com/story/apple-exec-dont-expect-apple-sim-show-iphones/2014-10-28
NIEUWE ONENOTE VOOR IOS......
... en Office voor Mac 2015 zal niet van Windows versie te onderscheiden zijn

Twee berichten die nogmaals onze stelling van gisteren bewijzen, namelijk dat Microsoft een softwarebedrijf wil zijn waarvan de producten op alle toestellen, met alle mogelijke besturingssystemen, kunnen draaien.

Om te beginnen zijn er screenshots uitgelekt van de nieuwe versie van Office voor Mac 2015. De vorige versie dateert van vier jaar geleden, en devolgende versie zou er identiek uitzien als de versie voor Windows. Dat betekent dat de hele user interface herwerkt moet worden, wat uiteraard wel het nodige gemor bij de gebruikers zal veroorzaken. Deze versie zal ook de Retina display ondersteunen. Meer bij The Verge (1)

Een tweede bericht betreft OneNote, de app die eigenlijk deel uitmaakt van de Office suite, maar ook apart verkrijgbaar is en ook voor iPhone, iPad en Mac verkrijgbaar is. Van deze app is nu een nieuwe versie uit, die je vandaag kan downloaden. Enkele nieuwigheden: op de app kan je nu ook een met een paswoord beveiligd gedeelte ontgrendelen; voorheen kon je enkel op een Windows PC het beveiligd gedeelte aanmaken en ontgrendelen. Bij deze versie zal je zelfs met TouchID kunnen werken om beveiligde gedeeltes te ontgrendelen met je vingerafdruk.

Verder kan je ook bijlagen toevoegen aan OneNote die in de cloud zitten, zonder dat je OneNote moet verlaten. Handig. Een uitvoerige bespreking bij VentureBeat (2)
http://www.theverge.com/2014/10/29/7088589/office-for-mac-2015-screenshots-leaked
http://venturebeat.com/2014/10/28/onenote-for-ios-gets-cloud-storage-attachments-and-touch-id-onenote-for-mac-gets-sharepoint-server-support/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!IBM VOERT TWITTER AAN ZIJN WATSON
Van IBM hoor je niet zo veel - voornamelijk omdat het bedrijf niet zozeer (meer) gericht is naar de eindgebruiker, als wel naar (grote) bedrijven en op de achtergrond werkt. Maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf stilzit hoor! Denk maar aan zijn superintelligente computer Watson, die het in een leuke uitdaging moest opnemen tegen enkele echte mensen in een spelletje Waagstuk.

Welnu, IBM heeft aangekondigd dat het data uit Twitter gaat voeren aan Twitter. IBM is een van de weinige bedrijven die toegang hebben tot de Twitter 'firehose', de grote stroom Twittergegevens. Het is de bedoeling dat IBM en Twitter samen toepassingen bedenken voor de bedrijven, die hen moeten toestaan om beter geïnformeerde beslissingen te nemen gebaseerd op de verzamelde data. En dan hebben we het vooral over sales, marketing, klantendiensten.

Meer over IBM en Twitter bij Re/Code en Twitter zelf.
http://recode.net/2014/10/29/ibm-teams-up-with-twitter-adds-tweets-to-its-cloud/
https://blog.twitter.com/ibm
MICROSOFT ZAL WEBRTC ONDERSTEUNEN IN IE
Maakt Skypen vanuit de browser zonder plug-in mogelijk

Microsoft heeft aangekondigd dat het in zijn Internet Explorer ook de Web Real-Time Communication technologie (WebRTC) zal ondersteunen. Bravo voor Microsoft, dat nu eindelijk een brede stroming in de industrie gaat steunen om voice en videogesprekken in de browser te laten plaatsvinden, zonder dat er plug-ins vereist zijn.

Over deze technologie lees je meer bij het MSDN blog.
http://blogs.msdn.com/b/ie/archive/2014/10/27/bringing-interoperable-real-time-communications-to-the-web.aspx
http://venturebeat.com/2014/10/27/microsoft-eyes-webrtc-for-plugin-free-skype-calls-in-internet-explorer/


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DINSDAG TECH45 DAG: #215: VERTEL HET NE KEER AAN ONS MA

In deze aflevering een uitgebreid Tech45 team, dat weer heel wat zinnige dingen te vertellen had over zowel de updates van Android als die van Apple. De discussie die wij het interessantst vonden was die over het leren programmeren op school: moeten kinderen het programmeren als vak krijgen op de lagere school?
Beluister de aflevering via onderstaande link, en als je de opname wil bijwonen van de volgende aflevering, dan moet je dinsdag om 21u30 naar de tweede link surfen.
http://tech45.eu/2014/10/22/215-vertel-het-ne-keer-aan-ons-ma/
http://live.tech45.eu/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Succes speelt zich altijd privé af,
en falen volledig in publiek zicht.
-anonieme wijsheid-

 
De nieuwe oogst


WRITERS BLOG: VOOR WIE HET IN HET ENGELS DOET

Wie teksten schrijft in het Nederlands, zal bij het overlezen van zijn teksten soms bemerkten dat hij bepaalde woorden té vaak gebruikt. Voor de Nederlandse taal bestaat er de site Symoniemen.net. Voor het Engels vonden wij een Engels taalblog, waar een artikel staat dat je 45 alternatieven geeft voor het woord "very".
[Taal: ENG]
http://writerswrite.co.za/45-ways-to-avoid-using-the-word-veryEEN WETENSCHAPPELIJK VERANTWOORDE WORKOUT!
Om je lichaam in conditie te houden heb je echt geen grote middelen nodig - gewoon wat ruimte in je kamer, en kleding waarin je je vrij kan bewegen. Op het blog van New York Times vind je een workout die je erg gemakkelijk kan doen. Het geheel wordt via een filmpje heel duidelijk voorgesteld, en je kan het filmpje onderbreken door gewoon op het scherm te klikken.
Afspraak volgende week... en veel fitter dan!
[Taal:ENG]
http://well.blogs.nytimes.com/projects/workouts/


WAT JE ALS ONTWIKKELAAR VAN MOBIELE APPS MOET WETEN
Meestal gaat deze rubriek over hele sites, deze keer gaat het over één artikel. Maar het leek ons toch interessant om dit artikel te vermelden, omdat het voor App-makers toch wel duidelijkheid kan verschaffen. De auteurs van het artikel hebben 10.000 mobiele apps gedownload in een jaar tijd, en delen hun conclusies in dit artikel.
[Taal: ENG]
https://medium.com/@linktexting/10-000-apps-later-lessons-learned-77c48c40e7fb


BROADSHEET: ONLINE EEN WEBSITE MAKEN
Met deze webdienst kan je een website maken die past op elk toestel. Je krijgt erg veel tools waarmee je je site in een puur visuele omgeving kan bouwen (wysiwyg -what you see is what you get). Deze website kan je dan nadien gratis op je eigen site gebruiken, zo belooft de site, of een adres dat bij Broadsheetgehost wordt.
[Taal: ENG]
http://broadsheet.io/


DRONESTRAGRAM: INSTAGRAM VOOR DRONES

Steeds vaker maken fotografen gebruik van een drone om luchtfoto's  en video's te maken. De meeste video's die je tot nu zag van je omgeving, werden immers genomen vanuit de enige hoge gebouwen die er staan, zoals de kerktoren of een hoog flatgebouw. De drone kan van elke plek een video maken. Deze site verzamelt al deze filmpjes en catalogeert ze - noem het de Instagram voor drones!
[Taal: ENG]
http://www.dronestagr.am/


HALLOWEEN KOMT ERAAN!

In dit artikel bij MakeUseOf vind je 20 apps voor Android en tips om de meest griezelige verzinsels te bekokstoven met Halloween. Van Wallpapers tot sites waar je video's vindt om horror make-up aan te brengen, en tips over hoe je je pompoen moet snijden.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/20-halloween-themed-android-apps-shouldnt-miss/


CHECKER PLUS VOOR GMAIL
Met deze extensie voor de Chrome browser krijg je meldingen op je desktop, kan je mails lezen, beluisteren, archiveren of wissen zonder de Gmail tab te moeten openen. Je kan zelfs meerdere accounts beheren - en naar eigen zeggen zou dit zelfs de snelste en gemakkelijke manier zijn om dat te doen. De extensie ondersteunt trouwens ook de nieuwe "Inbox" van Gmail. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/checker-plus-for-gmail/oeopbcgkkoapgobdbedcemjljbihmemj?hl=en


KICK WITH CHROME:EXPERIMENTEREN
Wellicht heb je al door dat er in de Chrome browser tal van experimenten te beleven zijn, die de prachtige mogelijkheden van de browser en van HTML5 in de verf moeten zetten. Een van deze experimenten is "Kick with Chrome", die drie opties heeft: Infinite Dribble, Space Kirk, Shootout. Dit experiment werkt echter enkel op mobiele toestellen, dus klik deze link enkel aan wanneer je aan het mobiel surfen bent. (Bron:MakeUseOf)
http://kickwithchrome.withgoogle.com/en-US/#/


GAZE: SAMEN VIDEO BEKIJKEN

Met deze webdienst kan je video's samen met anderen bekijken, zelfs als die ver van jou zijn. Je kan bovendien elkaar zien, met elkaar spreken tijdens het bekijken van de film, om zo commentaar te geven. Door de tool wordt de video gesynchroniseerd, zodat je zelfs met zijn allen op hetzelfde moment een plasje kan doen!
[Taal: ENG]
http://letsgaze.com/#/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERLAAG UW FACTUUR
Deze website behandelt een project waaronder Test-Aankoop zijn schouders gezet had, namelijk om groepsaankopen voor energie te organiseren. Het initiatief werd al voor de4e keer georganiseerd, en heeft een record aantal mensen aan een record korting op hun energiefactuur bezorgd.
[Taal: NL]
http://www.verlaaguwfactuur.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BEL & BO
Een van onze meest favoriete en kleurigste winkels voor heren, dames en kinderkledij Bel&Bo heeft deze week laten weten dat er voortaan samengewerkt wordt met logistiek bedrijf PDB voor de verzending van zijn pakketjes. Wat dus betekent dat je met een gerust hart online kan aankopen. Bekijk dus maar de online cataloog!
[Taal: NL]
http://www.bel-bo.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEKKER BIEDEN

Op deze site kan je een bod uitbrengen op allerlei diensten en producten die aangeboden worden - van uitstapjes, overnachtingen in hotels, tot etentjes in restaurants en meer. Je kan zelfs beginnen met een bod van 1 euro!
[Taal: NL]
http://www.lekkerbieden.be/contents.php?show=uitleg
http://www.lekkerbieden.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: NOPHONE
De nieuwste hype: de NoPhone. Een reactie tegen de hinderlijke gewoonte van mensen om hun smartphone voortdurend boven te halen... en een persiflage op de iPhone uiteraard. Een artikel bij De Redactie, en een "review" in een filmpje/
[Taal: ENG/NL]
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/1.2133815


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEERTJES FOTOSITE
De naam van de site klinkt wat gek, en de lay-out doet inderdaad wat ouderwets aan. Maar je vindt er ontelbare tips over fotograferen, hoe je bijvoorbeeld 's nachts foto's moet nemen, over infrarood fotografie enz. Bovendien staat er onder de rubriek "Fotogalerijen" een heel uitgebreide reeks foto's, gerangschikt op thema. En het zijn echt wel mooie foto's!
[Taal: NL]
http://users.telenet.be/beertjesfotosite/Beertjessite/nachtfotografie.html
http://users.telenet.be/beertjesfotosite/Beertjessite/index.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: PHAGEWARS
Een online spelletje dat rond bacteriën draait: jij moet de cellen rondom je infecteren, en zorgen dat je zoveel mogelijk cellen besmet voor de antibiotica kunnen toeslaan.
[Taal: ENG]
http://www.stoneagegames.com/static/swf/phagewars.swfBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Trendy nieuw transportmiddel: self balancing unicycle
http://www.belgiancowboys.be/technology/trendy-nieuw-transportmiddel-self-balancing-unicycle/
- Hoverboard uit Back to the Future wordt realiteit
http://www.belgiancowboys.be/technology/hoverboard-uit-back-future-wordt-realiteit/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- KPN moet netwerk openen voor concurrenten
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3779402/2014/10/31/KPN-moet-netwerk-openen-voor-concurrenten.dhtml
- Nederlander onvoorzichtig met computer van werk
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3776986/2014/10/27/Nederlander-onvoorzichtig-met-computer-van-werk.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Acer blijft flexibel met de Aspire R13
http://www.elektrozine.be/ez/article/8563/Acer-blijft-flexibel-met-de-Aspire-R13.html
- Denon stelt DA-10 hoofdtelefoonversterker voor
http://www.elektrozine.be/ez/article/8558/Denon-stelt-DA-10-hoofdtelefoonversterker-voor.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Puzme wil een revolutie veroorzaken bij de datingsites
http://www.digimedia.be/News/nl/17245/puzme-wil-een-revolutie-veroorzaken-bij-de-datingsites.html
- Book2Meet.com wordt het grootste vergaderplatform in Europa
http://www.digimedia.be/News/nl/17232/book2meet-com-wordt-het-grootste-vergaderplatform-in-europa.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Freeware: OpenAge, Age of Empires II clone voor Linux (en Windows)
http://computertaal.info/2014/10/29/freeware-openage-age-empires-ii-clone-voor-linux-en-windows/
- Scammer wordt opgelicht
http://computertaal.info/2014/10/30/scammer-wordt-opgelicht/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Hongaarse regering blaast internetbelasting voorlopig af na protest
http://tweakers.net/nieuws/99375/hongaarse-regering-blaast-internetbelasting-voorlopig-af-na-protest.html
- Google moet in Spanje betalen voor indexeren van content
http://tweakers.net/nieuws/99369/google-moet-in-spanje-betalen-voor-indexeren-van-content.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Dit zijn alle 534 Apple-producten ooit gemaakt, van 1976 tot nu
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/dit-zijn-alle-534-apple-producten-ooit-gemaakt-van-1976-tot-nu/article-normal-507111.html
- Android-oprichter ruilt Google voor incubator
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/android-oprichter-ruilt-google-voor-incubator/article-normal-507071.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- 16 Tips voor een overtuigende website
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/jaagt-jouw-website-klanten-weg
- Nieuw: Facebook lanceert hyperlokaal adverteren met Local Awareness Ads
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/nieuw-facebook-maakt-hyperlokaal-adverteren-mogelijk-met-local-awareness-ads
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 8: HELP EN TIPS
Ben je een Windows 8 beginneling, en heb je problemen om sommige dingen aan de praat te krijgen, dan moet je eens de officiële Help-bestanden ter hand nemen. Hiervoor open je de Charms balk, klik je op Search en tik je Help: in. Help+Tips s een Windows8.1 app die de basis informatie bevat, terwijl 'Help and Support' meer geavanceerd advies geeft.
Wanneer meer ervaren gebruikers problemen hebben, of wanneer de problemen ernstiger zijn, dankan je de Controlepaneel applets bekijken. Zo kan je in Action Centre problemen zien die Windows al zelf ontdekt had. Bij Device Manager en bij Event Viewer kan je eveneens al enkele problemen bekijken. En in de applet Troubleshooting vind je een hele reeks oplossingen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent


WINDOWS 8: WAT ALS APPS NIET OPSTARTEN?
Wanneer je een WIndows 8 app aanklikt, en er gebeurt niets, dan zijn waarschijnlijk problemen met de weergave de oorzaak. Windows 8 apps ondersteunen namelijk geen schermresoluties die lager ligen dan 1024 x 768. Indien nodig moet je dan je schermresolutie verhogen. Dat doe je door de desktop te lanceren, op een lege plek rechts te klikken, en dan Schermresolutie te kiezen.
Biedt dan geen oplossing, dan kan het zijn dat je je video drivers moet updaten.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent


WINDOWS 8: PROBLEMEN MET DE STORE
Wanneer je een Windows 8 app installeert of update, dan is dit meestal erg snel gebeurd. Kan je pc dit echter niet meer doen, dan kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn.
Zo kan een corrupte cache in de Windows Store de boosdoener zijn. Windows heeft daarvoor een remedie voorzien: druk op Win+W en tik in Trouble, kies vervolgens Troubleshooting, en klik op "Fix problems with Windows Update" om problemen hier op te lossen. Voor Nederlandstalige Windows zal dit wellicht Probleem, Probleemoplosser, en Problemen oplossen met Windows Update zijn.
Microsoft heeft ook een officiële Store troubleshooter.
http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=268423


WINDOWS 8: PROBLEMEN MET PERFORMANTIE

Lijkt je Windows 8 systeem je wat aan de trage kant, dan kan de opgefriste Task Manager je een hint geven van wat er aan de hand is. Je opent die met Ctrl+Shift+Esc. Eens geopend kan je die ook in je taakbalk vastpinnen natuurlijk.
Klik om te beginnen op de button "Meer details". Op het tabblaadje "Processen" zie je welke taken je CPU tijd, RAM, harde schijf en netwerk bandbreedte gebruiken. Meer specifieke informatie over elk daarvan is te zien via de Details tab.
Via de tab Performantie krijg je een grafisch zicht op het energiegebruik in de voorbije seconden. Met App History zie je enkele dagen of meer terug om zo te bepalen welke app het meeste bronnen verbruikt.
Is je computer traag bij het opstarten? Klik dan op de Startuptab om te zien welke programma's gelanceerd worden wanneer Windows opstart. Via Startup Impact zie je hoeveel effect zij hebben op je opstarttijd. Zie je apps daar die erg veel tijd vergen, en die je eigenlijk niet nodig hebt, klik rechts op dat programma en kies gewoon "Disable" (uitschakelen).
Allemaal heel handig, maar vind je de oude Task Manager toch nog beter? Je kan die terugroepen door Windows-toets +R, tik in TaskMGR en druk op Enter.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

VSO DOWNLOADER: VIDEO'S DOWNLOADEN
Windows XP/Vista/7/8 - 20,3 MB - freeware
Bekijk je een filmpje in je scherm, dat je eigenlijk graag zou willen downloaden? Dan biedt dit progje uitkomst. Je kan filmpjes van YouTube, Vimeo en Co. gewoon meteen downloaden, zelfs zonder ze actief te moeten bekijken.
http://www.chip.de/downloads/VSO-Downloader_58151928.html
http://www.vso-software.fr/


JOURNEYS & NOTES: VOOR ANDROID
Android OS - 5,1 MB - freeware
Dit is een tool die echt speciaal ontworpen werd om notities te maken bij het reizen, om je indrukken en belevenissen neer te schrijven. De app is eigenlijk van Microsoft, en is via Chip.de als APK nu te verkrijgen.
http://www.chip.de/downloads/Journeys-Notes-Android-App_73565589.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.journeysandnotes&hl=en


PHOTOMATH: FORMULES VIA DE CAMERA

iOS / Windows
Deze app heeft de laatste dagen veel belangstelling gekregen in de pers. Wat de app doet is namelijk echt wel knap - het is tegelijkertijd ook de tool die alle leerkrachten vrezen, omdat spieken zo gemakkelijk wordt. Met de app kan je namelijk een foto nemen van een wiskundige opgave, en de app rekent ze voor je uit. Momenteel beschikbaar voor iOS en Windows, de Android versie wordt voor begin 2015 verwacht.
https://photomath.net/


CONKEROR: ATERNATIEVE BROWSER
Dit is de browser voor de MacGyver onder de internauten: je bedient hem met het klavier, en je kan hem van naadje tot draadje volledig aan je eigen vereisten aanpassen. De browser is geschreven in JavaScript en haalt zijn inspiratie bij software zoals Emacs en vi.
http://conkeror.org/


PRTG NETWORK MONITOR
Windows P/Vista/7/8 - 12,9 MB - freeware
Met deze software kan je alle activiteiten op je netwerk bewaken. Vooral bedrijven zullen deze software wel handig vinden; zij hangen immers steeds vaker af van de cloud, en dan is het belangrijk om de netwerkverbinding te optimaliseren. Met de software kunnen zij het gebruik van de bandbreedte, of kunnen zij de datastream analyseren.
http://www.chip.de/downloads/PRTG-Network-Monitor_38182489.html
http://www.paessler.com/


SUGARSYNC VOOR MAC OS


Mac OS - 35,1 MB - demo (vanaf 8 dollar)
Met SugarSync kan je je gegevens op je Mac OS computer synchroniseren met online backups en allerhande diensten om software te synchroniseren.
http://www.chip.de/downloads/SugarSync-fuer-Mac-OS_48115096.html
https://www.sugarsync.com/offers/affiliate1/index.2.html


STELLA: ATARI EMULATOR
Windows XP/Vista:7/8 - 4,5 MB - freeware
Voor de eerste homecomputer op de markt kwam, begin tachtiger jaren, beleefde videogamesystemen zoals Atari 2600 hun glansperiode. 30 jaar later kan je met de open source emulator Stella deze consolespelletjes op de pc spelen. Stella ondersteunt zo goed als alle Atari titels van toen en ook veel randapparatuur zoals joysticks, klavieren of andere controllers.
http://www.chip.de/downloads/Stella_46992772.html
http://www.smartredirect.de/redir/clickGate.php?u=uutB4J0Y&m=1&p=W68f4t8wg7&t=u3Ob2Kq5&st=&s=&splash=2&url=http%3A%2F%2Fstella.sourceforge.net%2F&r=http%3A%2F%2Fwww.chip.de%2Fdownloads%2FStella_46992772.html


TRUE LAUNCH BAR
Windows XP/Vista/7/8 - 10,7 MB - shareware (30 dagen probeerversie)
Een handige tool om het laden van programma's sneller te laten verlopen. Je startmenu wordt als het ware naar je taakbalk verlegd, en naar believen kan je daar dan mappen aanmaken en snelkoppelingen leggen.
http://www.chip.de/downloads/True-Launch-Bar_13014021.html
http://www.truelaunchbar.com/


VRIJDAG APPDAG: TO-DO
Windows Phone - freeware
Een app om je taken te beheren, en die je herinnert aan belangrijke taken. Je kan alarmen toevoegen aan de taken, en de status van een taak wijzigen.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/to-do/b2d7d948-fe0f-46d3-95ce-ac49b5196d08


VRIJDAG APPDAG: SMIGIN (IOS)

Deze app voor de iPhone belooft dat je hiermee gemakkelijk een vreemde taal kan leren spreken, doordat je alleen woordjes moet leren, en de grammatica en zelfs werkwoorden mag vergeten. Een vreemde redenering, maar wie weet helpt het? OM uit te proberen dus!
http://smigin.com/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het geheugen is zoals een orgasme. Het is een stuk beter wanneer je niet moet doen alsoft.
-Seymore Cray, over virtueel geheugen-