Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
23/10/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 874 van 918/10/2014Gegroet lezer,

Wie mijn verhalen gevolgd heeft over de problemen met ruimte in de trein, en de noodzaak om daarom een kleiner tabletje (mét klavier) te gaan gebruiken in de trein, volgt hier een update. Uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om terug met de laptop te werken. Indien je hem wat schuin zet, dan is er net genoeg ruimte om het scherm te openen. En het klavier laat ik dan maar op mijn buikje rusten (leve de speklagen!). Het is zo belangrijk om altijd je bestanden bij te hebben, om te kunnen zeggen: dat zoek ik even op... En je bestanden in de cloud zetten helpt echt niet, want de helft van de tijd heb je op de trein geen internetverbinding. Bovendien is het voor mij een hele handicap om niet met verschillende open vensters te kunnen werken, teksten gemakkelijk te kunnen selecteren, enz. Het tabletje was handig, maar om echt efficiënt te werken gaat er niets boven "the real stuff" - de laptop.

Dit gezegd zijnde: hier staat weer een boordevol nummer klaar voor jullie, waarbij ik toch even aandacht wil vragen voor het eerste onderwerp in onze nieuwsrubriek - tech en vrouwen. Een onderwerp dat ik me persoonlijk erg hard aantrek, en waarvan ik hoop dat het binnen afzienbare tijd uit de wereld wordt geholpen, door een hele lichting meisjes die nu technologie gaan studeren.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VROUWEN, SEKSISME, BEDREIGINGEN: SOCIALE MEDIA OP DE SLAPPE KOORD VAN VRIJE MENINGSUITING

Videospelletjes zijn soms geen "spelletje" meer, maar extreem gewelddadige uitingen van vrouwenhaat. meisjes die zulke spelletjes spelen voelen
zich vaak ook ongemakkelijk bij het feit dat vrouwen vaak in een bepaalde rol geduwd worden in die games. Met de jaren zwol dan ook de kritiek aan tegen de overheersend mannelijke visie op games - die er natuurlijk niet beter op wordt door het feit dat vrouwen zo ondervertegenwoordigd zijn in de wereld de IT in het algemeen, en het ontwikkelen van games in het bijzonder.

Die kritiek kreeg echter felle tegenkanting, omdat gamers vonden dat hen het plezier afgenomen werd van hun game. Het een leidde tot het ander, en mondde uit in een heus "gamergate", een onfris verhaal over onheuse kritiek, met echte doodsbedreigingen als triest hoogtepunt. De hele achtergrond van Gamergate vind je bij Wikipedia (1).

Sindsdien heeft de Gamergate beweging zijn pijlen blijkbaar duidelijk gericht tegen vrouwelijke ontwikkelaars van games, en verleden week werd Brianna Wu, hoofd van de afdeling Development bij Giant Spacekat, het voorwerp van aanvallen via de sociale media. Zij kreeg zelfs doodsbedreigingen via Twitter, en zag zich zelfs verplicht om met haar gezin de woning te ontvluchten, nadat haar persoonlijke adres op Twitter gepubliceerd werd. Bij Huffington Post lees je dit verhaal (2).

Het gebeuren was aanleiding voor Catherine Buni en Soraya Chemaly van The Atlantic om het een en ander op een rijtje te zetten, en aan te klagen hoe de sociale media zich tegen vrouwen gekeerd hebben. Het is een lang, maar gruwelijk artikel, dat verhaalt van filmpjes van echt gebeurde verkrachtingen, gepubliceerd op de sociale media, die er niet verwijderd worden ondanks herhaalde verzoeken, en zelfs uitgroeien tot een meme waarin de draak gestoken wordt met de verkrachting, iets wat Facebook dan weer beschouwt als een uiting van humor, die toegelaten moet worden. En het slachtoffer zelf, het moet dit alles lijdzaam aanzien. Sommige slachtoffers zien geen andere uitweg dan zelfmoord.

Feministische praat? Enkele ontluisterende cijfers uit het artikel liegen er niet om. Neem nu het fenomeen "revenge porn" - het verspreiden van erotische foto's die ooit genomen zijn, op een moment dat het koppel elkaar volledig vertrouwde, maar door een wraakzuchtige ex op het net gegooid worden wanneer het koppel uiteen gaat. 90% van die foto's hebben de vrouw als slachtoffer. 70% van de vrouwelijke gamers kiezen een mannelijk karakter in het game, om te voorkomen dat zij met seksuele intimidatie geconfronteerd worden.

Een lang, maar interessant artikel dat je met de neus op de feiten drukt, en vragen stelt bij de rol die Facebook en co spelen bij deze evolutie. Uiteraard ook heel veel reacties. Pak een kopje koffie of twee, zet je aan het lezen, en laat het even tot je doordringen.

Een mooi pleidooi vind je ook bij The Verge (4)
http://en.wikipedia.org/wiki/Gamergate_controversy
http://www.huffingtonpost.com/2014/10/11/game-developer-death-threats_n_5970966.html
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/10/the-unsafety-net-how-social-media-turned-against-women/381261/?single_page=true
http://www.theverge.com/2014/10/8/6919179/stop-supporting-gamergateNIET OM TE LACHEN: COMEDY CLUB REKENT PER LACH!

We verzinnen het echt niet: een comedy club in Barcelona is aan het experimenteren met een systeem waarbij de bezoeker per lach getaxeerd wordt. Gezichtsherkenning moet duidelijk maken of en hoezeer zij de show gewaardeerd hebben.

Daarvoor wordt een tablet geïnstalleerd op de achterkant van elke zetel, die dan de bezoeker in het oog moet houden. Elke lach wordt aangerekend aan een tarief van 0,30 euro. Maar liefhebbers van échte komieken, en mensen die graag aan het lachen gebracht worden moeten niet vrezen: er zit een maximum op van 24 euro voor de show.

Waarom de Teatreneu club in Barcelona dit doet? Wel, de overheid in Spanje heeft de belastingen verhoogd op tickets voor het theater, en dit leidde naar hogere entreeprijzen, en dus minder publiek in het theater. Met dit systeem wil het theater de bezoekers terug lokken.

Toch een foute redenering, als je het ons vraagt. De komiek die zijn best moet doen om het publiek aan het lachen te brengen, terwijl het publiek zijn best moet doen om zo weinig mogelijk te lachen, om zo weinig mogelijk te betalen? Trouwens: het maximum staat op 24 euro. Dat is dan 80 keer lachen aan 0,30 euro. Zouden Geubels en Hoste in de gemiddelde show echt niet beter doen?

Meer over het systeem bij BBC. The Verge steekt er een beetje de draak mee...
http://www.bbc.com/news/technology-29551380
http://www.theverge.com/2014/10/10/6954135/barcelona-comedy-club-is-charging-customers-by-the-laugh
TEKEN MET ANDROID WEAR KLAVIER VAN MICROSOFT LETTERS OP JE SMARTWATCH
Microsoft als softwarebedrijf, voor alle besturingssystemen, nogmaals bevestigd.

Verleden maand had Microsoft al te kennen gegeven dat het Android Wear zou ondersteunen, door een nieuwe OneNote app uit te brengen die met het nieuwe OS zou samenwerken. Een lijn die nu doorgetrokken wordt met een heus klavier voor het slimme Android uurwerk.

Het is in zekere zin een "analoog" klavier, omdat je tekst kan invoeren door handgeschreven letters te tekenen op het scherm van het smartwatch. De software zou zowel vierkante schermen ondersteunen met een resolutie van 320x320, als de ronde wijzerplaat van de Moto 360. Je kan zowel letters tekenen als speciale tekens en getallen.

Uiteraard wordt bij zo'n uurwerk met beperkte "werkruimte" niet zozeer aan het scherm gedacht voor de input, als wel aan spraakgestuurde commando's. Toch heeft zo'n klavier wel degelijk zin - er zijn genoeg situaties waarbij je niet luidop een commando geven wil, en je snel iets wil noteren op je smartwatch.

Het prototype kan je al downloaden, maar The Verge waarschuwt dat, als je een Moto360 hebt, de instructies om het te installeren wel wat ingewikkelder zijn omdat dit uurwerk geen USB ondersteunt.
http://research.microsoft.com/en-us/downloads/3e3aaa26-804c-486e-b3d7-d394c733da90/default.aspx
http://www.theverge.com/2014/10/11/6961447/microsoft-android-wear-keyboard-download-features
http://www.engadget.com/2014/10/11/microsoft-android-wear-keyboard/
EEN PRAATJE MET DE DOKTER WANNEER JE NAAR SYMPTOMEN ZOEKT
Google wil de lont halen uit het mijnenveld dat je betreedt bij het online zoeken naar symptomen.

Je voelt je wat ziekjes, je hebt een steek hier of daar, wat uitslag, pijn, opgeblazenheid... Er zijn tal van websites waar je dan kan zoeken wat er mis met je is. Misschien heb je geluk, en vind je inderdaad dat het om deze of gene ziekte is, of een onschuldig kwaaltje, maar misschien heb je minder geluk, en kom je tot een compleet verkeerde diagnose die je de angst om het hart laat slaan.

Kortom: online naar symptomen zoeken kan je informatie opleveren, maar een écht bezoek aan een échte arts is toch het enige dat je zekerheid kan geven over de juistheid van die informatie. Google wil nu een soort compromis bereiken: het experimenteert met een soort Helpouts-functie wanneer je naar symptomen zoekt, waarbij je kan praten met een échte arts.

Tijdens de experimentele fase zouden die gesprekken nog gratis zijn, later zou je voor een virtuele afspraak met de arts moeten betalen. Hoeveel dat zou zijn, en of de dienst er überhaupt zou komen, is nog niet geweten. En evenmin of de arts via het internet een doktersbriefje mag schrijven dat op de school of het werk telt. En of de doktersvisite terugbetaald wordt door het ziekenfonds.

Het is natuurlijk wel een initiatief dat past in de vele projecten die zowel voor Android en iOS recent gelanceerd werden, om gegevens van je lichaam te meten en te bewaren op een centrale plaats. Het lijkt ons niet ondenkbaar dat de arts tijdens zo'n virtuele consultatie dan toegang krijgt tot deze gegevens, en bijvoorbeeld ook je digitale patiëntendossier.

Of toch liever de vertrouwde huisarts? Ons moet je het geen twee keer vragen!
http://www.engadget.com/2014/10/11/google-tests-doctor-video-chats/YELP EN TRIPADVISOR LANCEREN "FOCUS ON THE USER"
Willen met Chrome extensie aantonen dat Google partijdig is

We hebben het al eerder gehad over de klachten die de laatste tijd steeds luider gehoord worden over Google en zijn zoekmachine - namelijk dat het, door het web niet langer gewoon te indexeren maar ook verticaal te klasseren, afstand genomen heeft van zijn onpartijdigheid en de resultaten van zijn eigen diensten (Google+, Maps, News enz.) hoger inschat dan wat gespecialiseerd zoekers zoals Yelp of Tripadvisor brengen.

De Europese Commissie werd er als scheidsrechter bij geroepen, en die onderzoekt nu deze klachten. Om hun argumenten kracht bij te zetten hebben Yelp en Tripadvisor nu een extensie bedacht voor de Chrome browser, die je op de site "Focus on the User" kan downloaden. Met deze extensie kan je de andere plaatselijke resultaten krijgen, afkomstig van andere bronnen. Het is de bedoeling om hiermee aan te tonden dat de zoekresultaten van Google partijdig zijn omdat zij niet noodzakelijkerwijs van betere kwaliteit zijn dan andere.

Een (Franstalige) video op de site Abondance.com legt uit wat Google gedaan heeft met zijn filters, en waarom het nodig is dat de gebruikers meehelpen om Google te overtuigen terug de focus te leggen op de gebruikers, niet op de eigen Google diensten.
http://www.abondance.com/actualites/20141007-14331-focus-on-the-user-plugin-tripadvisor-yelp-montrer-partialite-google.html
http://focusontheuser.eu/
NA .TK WORDT OOK .GQ GRATIS TE REGISTREREN
Maar is het wel eerlijk om van deze gratis domeinen te profiteren?

Het Nederlandse bedrijf Freenom laat weten dat het aanbod om een gratis domein te registreren in de .tk landencode, binnenkort ook een gratis .gq te registreren. In het eerste geval gaat het om de landencode van Tokelau, een eiland in het zuiden van de Stille Oceaan, dat tot het grondgebied van Nieuw Zeeland behoort. In het tweede geval gaat het om Equatoriaal Guinea, een klein landje aan de westkust van Afrika.

Een leuk bericht voor de gebruikers, want "gratis" is altijd meegenomen, niet? Toch laat het bericht een wrange nasmaak achter. Om te beginnen kan je vragen stellen of je als buitenlander zomaar misbruik kan maken van een optie die de registry van het country code Top Level Domain (.tk of .gq) wil bieden aan burgers in eigen land en ook internationaal om gratis online te gaan. De hele bedoeling van het gratis maken van domeinnamen is eigenlijk bedoeld voor het aanzwengelen van digitaal alfabetisme in eigen land, de eigen economie. Door bewust te kiezen voor de gratis domeinnamen ontzegt het registry zich inkomsten die normalerwijze de digitale ontwikkeling van het land tegoed hadden gekomen. En daar kom je dan als "rijke" buitenlander even om van die gratis domeinnaam profiteren? Er is minder nodig om je als een kolonialist te laten voelen, die misbruik maakt van de grondstoffen en rijkdom van een land...

Een andere vraag die je, als burger of bedrijf, kan stellen betreft de geloofwaardigheid van een .tk of .gq domeinnaam. Vermits die gratis zijn, zullen wellicht verenigingen of studenten met weinig geld deze kans voor een gratis domein gretig aangrijpen. Maar als bedrijf kan je echt niet met zo'n domeinnaam uitpakken, omdat het elke credibiliteit doet verliezen. Waarom immers beroep doen op een gratis .tk of .gq domein, wanneer een .be domeinnaam maximaal rond de dertig euro kost, en momenteel bij verschillende domein registrars zelfs tijdelijk voor 5€ te verkrijgen is voor een jaar tijd? En je bovendien een erg uitgebreid aanbod hebt aan nieuwe Top Level Domains zoals .goeroe, .immo, .lawyer en co, aan even schappelijke prijzen? Een goede indruk geeft het alvast niet, wanneer je met zo'n gratis .tk of .gq te kennen geeft dat je geen 30 euro wil of kan besteden voor een "echte" domeinnaam - het werpt een blaam op je bedrijf, en roept vragen op over de veiligheid van de site, over de betrouwbaarheid van je producten.

Toch nog even dit: ondanks de argumenten die wij hier aangehaald hebben, zijn er heel wat burgers, verenigingen en bedrijven die toch vallen voor het aspect "gratis" van domeinnamen. Momenteel zijn er meer dan 26 miljoen actieve domeinen in het .tk ccTLD, wat neerkomt op 20% van alle registraties met landencodes. Maar, zoals gezegd, hebben wij toch een bittere smaak in de mond bij dit succes...
http://www.prnewswire.co.uk/news-releases/freenom-relaunches-the-national-top-level-domain-of-equatorial-guinea-277787821.html
http://en.wikipedia.org/wiki/.tk
http://www.thedomains.com/2014/10/02/freenom-operator-of-2nd-largest-domain-extension-tk-to-launch-gq-yes-it-will-be-free/
PASWOORDEN GESTOLEN VAN DROPBOX EN SNAPCHAT
Apps van derden blijken de schuldige

Is 2014 het jaar van de gestolen paswoorden? Het lijkt erop. Er was al de zaak van de foto's van celebs die op gekraakte iCloud accounts gestolen waren. Deze week twee nieuwe gevallen van gekraakte accounts, waarbij het opvallende is dat het niet de webdiensten zelf zijn die verantwoordelijk zijn voor de kraak, maar wel diensten van derden.

Om te beginnen is er Dropbox, de online dienst waar je spullen kan bewaren maar ook delen met anderen. Op de site Pastebin werden de inloggegevens geplaatst van honderden Dropbox accounts, maar de poster beweert dat in totaal meer dan 6,9 miljoen accounts gecompromitteerd zijn.

In een reactie heeft Dropbox laten weten aan Ars Technica dat het niet zelf gehackt werd, maar dat de gebruikersnamen en wachtwoorden gestolen werden bij andere diensten die gebruik maken van Dropbox voor de opslag van gegevens. Welke wordt er niet bij verteld. Het is in elk geval zaak om nu meteen je wachtwoord voor Dropbox te wijzigen, en het systeem van 2 factor authenticatie te activeren. (1)

Een tweede gelijkaardig geval is dat van Snapchat - maar hier is wél bekend welke dienst verantwoordelijk is voor de lek. Zondag werden duizenden foto's en video's van Snapchat online gezet. Het blijkt dat die afkomstig zijn van Snapsaved.om, een dienst waarbij mensen met hun Snapchat gebruikersnaam en paswoord kunnen inloggen om zo via de desktop foto's te bekijken in plaats van op hun mobiele toestel. Snapsaved zelf heeft toegegeven dat de foto's van deze dienst afkomstig zijn, omdat hackers toegang tot de dienst hadden kunnen forceren door een fout in de instelling van de servers. Verander dus ook maar bij Snapchat je inloggegevens! (2)
http://arstechnica.com/security/2014/10/7-million-dropbox-usernamepassword-pairs-apparently-leaked/
http://www.theguardian.com/technology/2014/oct/13/third-party-snapchat-site-claims-says-pics-were-hacked-from-server
DOMEINNAAM ZWAKKE PLEK VOOR POPCORNTIME
'Netflix voor Piraten' uit de lucht nadat domeinnaam geschrapt werd

Wellicht ken je Popcorn Time? Dat is een app waarmee je alle mogelijke content kan terugvinden die op allerlei (hoofdzakelijk illegale) sites aangeboden wordt, maar wel op een heel simpele manier. Voor velen immers is het enige wat hen tegenhoudt om films en feuilletons illegaal te downloaden, het feit dat je daarvoor moet werken met torrents, en zij daarmee niet echt vertrouwd zijn. Popcorn Time maakt het dus heel simpel om aan die content te geraken en heeft in de paar maanden dat hij bestaat dan ook miljoenen gebruikers getrokken.

De dient heeft altijd beweerd dat hij niet uit de lucht gehaald kan worden, omdat hij gedecentraliseerd werkt. Toch ging hij eind verleden week onderuit - om de simpele reden dat de domeinnaam van een van de "forks" of afsplitsingen van PopcornTime, Tome4Popcorn.eu, plots zonder waarschuwing geschrapt werd. Volgens Torrentfreak zou EurID, de registry van de .eu domeinnamen, deze maatregel genomen hebben omdat er onjuiste contactgegevens gebruikt zijn bij de registratie.

Doordat de domeinnaam van deze fork niet meer werkt, werkte ook de applicatie niet meer, aldus Torrentfreak, omdat de gebruiksinterface op dit domein opgehaald moest worden. De makers van de app geven toe dat dit een zwak punt, is, maar voegen eraan toe dat bij een volgende versie, 5.0, dit niet meer het geval zal zijn.
http://en.wikipedia.org/wiki/Popcorn_Time
http://torrentfreak.com/popcorn-time-domain-name-suspension-breaks-app-141009/
MAKER VAN SAPPHIRE GLASS WIL CONTRACTVOORWAARDEN APPLE BEKEND MAKEN
Onder andere boete van 50 miljoen dollar voor lekken informatie zou tot voorwaarden behoren

Een tiental dagen geleden kon je lezen dat het bedrijf GT Advanced Technologies bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd heeft. Dit bedrijf zou namelijk het nieuwe materiaal voor de schermen van de Apple toestellen gaan maken, het zogenaamde Sapphire Glass, en had enorme investeringen gemaakt om zijn fabriek uit te breiden en voor de nodige massaproductie te kunnen zorgen.

Het bedrijf is echter in moeilijkheden geraakt. Over de juiste redenen hiervoor is niet veel geweten. Was de productie van het glas ondermaats en voldeed het niet aan de standaards van Apple? Of is Apple gewoon van gedacht veranderd en heeft het zijn "partner" laten zitten met de enorme investeringen die hij gedaan had? Feit is dat de nieuwste iPhone6 en 6plus zonder dat speciale glas op het scherm uitgebracht zijn, en dat GT Advanced Technologies dus zo goed als bankroet is en bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd heeft.

Het bijzondere is nu dat het bedrijf aan de rechtbank vraagt om het te verplichten om inzage te geven in zijn contract met Apple. Die contracten moeten immers geheim blijven, en GT Advanced zelf mag op eigen houtje niets vrijgeven over de contracten, enkel de rechter kan hiertoe bevelen. GT Advanced zegt dat enkel inzage in die contracten een duidelijk beeld kan geven van hoe het tot een faillissement is kunnen komen. (1)

AppleInsider weet ondertussen alvast één detail van die contracten, dankzij gelekte gegevens. Het blijkt namelijk dat Apple een boete van 50 miljoen dollar bedingt bij de fabrikant wanneer die informatie vrijgeeft over de producten die het in de toekomst maken zal. En dat is 50 miljoen dollar per lek.

Meer achtergrond bij AppleInsider en Computerworld.
http://www.computerworld.com/article/2825062/sapphire-supplier-wants-to-expose-details-of-its-deal-with-apple.html
http://appleinsider.com/articles/14/10/13/apples-supplier-contracts-include-50m-penalty-for-leaking-future-product-infoSKYPE LANCEERT SKYPE QIK...
... en Firefox ondersteunt H.264 video (gedeeltelijk)

Twee berichtjes uit de videowereld. Om te beginnen het feit dat Skpe een nieuwe video messaging uitbrengt voor Android, iOS en Windows Phone.
Met Skype Qik kan je korte, spontante videofragmentjes delen. De ontwikkelaars hebben daarbij naar het voorbeeld van Snapchat gekeken, want ook de Qiks zullen tijdelijk zijn - maximum 2 weken, maar de afzender kan ze ook vroeger laten verdwijnen, zelfs als de bestemmeling ze nog niet gezien hebt. Je kan ook video boodschappen van bepaalde contactpersonen blokkeren.

De app bevat ook Qik Fliks, nog kortere filmpjes dus, voor de echt luie mens - het zijn als het ware GIFs die je zelf opneemt, een videofragment van 5 seconden dat je op je phone kan opslaan of met een enkele tap kan verzenden. Meer over deze app lees je bij The Next Web (1)

Een tweede bericht over video betreft Firefox en het videoformaat H.264. Tot nu toe weigerde Mozilla dat te ondersteunen in zijn browser - Firefox is  nu eenmaal open source, en H.264 is geen open formaat. Je moet wel eerst een extra tool van Cisco downloaden zodra je de nieuwste versie van de browser (versie 33) hebt geïnstalleerd.

Dit wil nog niet zeggen dat H.264 video volledig in de Firefox browser bekeken kan worden; de tool van Cisco zorgt er enkel voor dat je videochat gesprekken kan voeren via WebRTC. Deze eigenaardigheid valt te verklaren doordat er onenigheid is over welk formaat er voor video gebruikt moet worden als standaard. Google is voorstander van VP8, een formaat dat in 2010 tot open source gemaakt werd. Cisco en anderen zijn voorstander van H.264 dat ook ondersteund wordt door hardware voor videoconferenties, maar waarvoor wel licentierechten moeten betaald worden. Meer hierover lees je bij GigaOm. (2)
http://thenextweb.com/insider/2014/10/14/skype-takes-another-stab-mobile-skype-qik-app-android-ios-windows-phone/
https://gigaom.com/2014/10/14/h-264-support-arrives-in-firefox-thanks-to-cisco-but-h-264-web-videos-still-wont-play/BEN JIJ BEREID DE SLEUTELS VAN JE HUIS WEG TE GOOIEN...
... en te vervangen door een $249 "Smart Lock" ?

Je zit altijd met het probleem: waar laat je je huissleutels, waar laat je je smartphone? Leg ze neer, en je verliest ze of vergeet ze. Steek je ze in je broekzak, dan sleur je heel wat gewicht mee. Het "smart lock" van het bedrijf August wil daar wat aan doen, door toch al minstens de sleutels van je huis te laten verdwijnen. Het bedrijf levert namelijk een "slim slot", dat je met je smartphone kan openen via Bluetooth. Zelfs vanop afstand - wat dus de mogelijkheid biedt om toegang te geven tot je huis aan iemand zonder een reservesleutel te moeten geven.

En wat gebeurt er wanneer de batterij van je phone plat is of wanneer je hem ergens vergeten bent? Dan kan je nog altijd een gewone sleutel gebruiken, want het slimme slot is eigenlijk alleen de binnenkant van het slot, de buitenkant blijft hetzelfde.

Toch enkele bedenkingen. Zo'n slot kost $249 - wat veel geld is, om enkel de luxe te hebben een deur te kunnen openen zonder je handen uit je zakken te moeten halen. En welke persoon heeft slechts één sleutel aan zijn sleutelbos hangen? Zolang je niet àlle sleutels kunt vervangen door elektronica, blijft het probleem van het sleutels meezeulen bestaan.

Het is dus afwachten of het slot de mensen zal kunnen bekoren. Wellicht wel - het is immers exclusief voor iOS, en als verkoopargument kan dat tellen...

Meer bij GigaOm en The Verge.
https://gigaom.com/2014/10/14/august-smart-lock/
http://www.theverge.com/2014/10/14/6974129/august-smart-lock-now-available-apple-storeHUMBLE EN MOZILLA WILLEN VOLLEDIGE GAMES LATEN SPELEN IN DE BROWSER...
...en Anki Drive racing game voor Android

Twee berichtjes uit de gaming wereld. Om te beginnen goed nieuws voor fans van de Humble games. Het bedrijf heeft namelijk samengewerkt met het ontwikkelaarsteam van Mozilla, om acht games aan te passen zodat zij volledig in de browser gespeeld kunnen worden. Daarvoor wordt dan, voor wie geïnteresseerd is in de achterliggende technologie, gebruik gemaakt van asm.js en WebGL. Je moet dus geen Steam downloaden of geen plug-ins. Elke Firefox of Chrome browser kan de games draaien, je moet gewoon op de Humble pagina op de Play knop drukken. Bij PCWorld vind je al een demo van de games die volgende week live gaan.(1)

Een tweede goed bericht voor gamers is het feit dat het bedrijf Anki zijn racing game dat op Artificial Intelligence gebaseerd is, uitbrengt voor Android. Niet alle toestellen zullen het game kunnen draaien echter. Voorlopig alleen de Samsung Galaxy S4, S5, Note2,4 of 10.1, en wel omdat het game gebruik maakt van Bluetooth Low Energy, en enkel deze toestellen deze technologie aan boord hebben. Een filmpje vind je bij The Verge(2)
http://www.pcworld.com/article/2825916/humble-bundle-mozilla-team-up-to-make-full-games-playable-in-your-web-browser.html
http://www.theverge.com/2014/10/13/6971491/anki-drives-ai-powered-racing-game-arrives-on-androidGOOGLE LANCEERT NEXUS 6 & 9, NEXUS PLAYER, EN ANDROID 5.0
En het L-woord is: Lollipop!

Zoals verwacht heeft Google de opvolgers uitgebracht van de smartphone en tablet met de "zuivere" Android op, naast een compleet nieuw toestel:
de Nexus Player. En de verwachte nieuwe versie van het Android OS, is geen "4" meer, maar een "5", wat duidt op grote nieuwigheden tegenover de vorige versie. Even dus van nabij bekijken.

De Nexus 6 is dus de nieuwe smartphone, vervaardigd door Motorola, en hij is groot: 5,96 inch met een 2560 x 1440 scherm. Ter vergelijking: de nieuwe Samsung Note 4 is 5,7 inch groot. Aan boord een 2,7 GHz Snapdragon quad-core processor, 32 of 64 GB interne opslagruimte, camera van 13 MP achteraan en 2 MP vooraan, en een ruime batterij (3200 mAh).Het toestel is niet goedkoop: $649 - toch wel een tegenvaller, want de vorige Nexus toestellen vielen op door hun erg schappelijke prijs.

De Nexus 9 dan is de nieuwe tablet van Google. Daarbij is het vooral de schermverhouding die opvalt: waar de vorige Android tablets een verhouding hadden van 16:9, is dat bij de Nexus 9 nu 4:3, dezelfde verhouding als de iPad. Minder goed om films te bekijken, maar beter om in portretmodus te gebruiken. Dit toestel wordt dan weer gemaakt door HTC. Hier een 8,9 inch scherm met 2048 x 1536 resolutie, een 8 MP camera achteraan, 1,6 MP camera vooraan, en meteen ook een dock voor het klavier en een staander (apart verkrijgbaar). Dit toestelletje kost $399.

Een compleet nieuw toestel is de Nexus Player, een kleine, ronde set-top box voor het streamen van content naar je tv. Je kan dit toestel bedienen met je stem, en er hoort ook een game controller bij (apart verkocht) om spelletjes te spelen op je tv. Dit toestel kost $99.

En dan is er natuurlijk nog de nieuwe versie van het Android besturingssysteem. Maar dat is voer voor en nieuw artikel, want het heeft echt heel veel nieuwigheden. Het belangrijkste dat je voorlopig onthouden moet is dat deze versie "Lollipop" gaat heten, een voortzetting van de traditie om de versies namen van snoepjes te geven.
http://arstechnica.com/gadgets/2014/10/google-announces-the-nexus-6-nexus-9-and-android-5-0-lollipop/
http://www.theverge.com/2014/10/15/6982223/google-htc-nexus-9-announcement-pricing-release-date
http://www.theverge.com/2014/10/15/6982145/nexus-6-announced-google-specs-availabilityWILL.I.AM VAN BLACK EYED PEAS STELT PULS SMARTWATCH VOOR
Meer in de vorm van een polsband of manchet - logisch?

Bij de smartwatches denk je eerder aan de vertrouwde fabrikanten - een Samsung, een Sony enco. Het feit dat Will.i.am, de frontman van de band
Black Eyed Peas nu een slim uurwerk uitgebracht heeft, zal dan ook verwonderen. Maar misschien is er iemand buiten de traditionele middens nodig om frisse ideeën door het smartwatch landschap te laten waaien?

De slimme polsband ziet er in elk geval leuk uit - hij lijkt eerder op een manchet dan op een uurwerk, want het toestelletje is overal even breed. Wat volgens ons nog niet zo'n slechte vormgeving is. Het scherm is gebogen en gewoon rechthoekig - waarom de andere fabrikanten toch altijd teruggrijpen naar een ronde vorm is ons een raadsel. Een tablet of smartphone is toch ook niet rond?

Wat er onder de motorkap zit is 1 GB RAM, 16 GB opslagruimte, 3G GSM, WiFi, Bluetooth, GPS, een pedometer en een accelerometer. De batterij vormt deel uit van de armband, en er zit ook een luidspreker in. Het toestel komt in vier kleuren (zwart, wit, blauw en rose).En er is ook een bling bling versie in goud, en zelfs een versie in goud en diamanten!

Qua software is Instagram aan boord, Facebook, Twitter en HRM dienst Salesforce. Verder de mogelijkheden om foto's te bekijken, e-mails, contactboekje is aanwezig, je kan bellen, sms'en, muziek beluisteren, en je fitness opvolgen.

Wat juist het besturingssysteem is dat op de Puls draait is ons niet duidelijk. Feit is wel dat er echt wel bijzondere tools in zitten. zo zou je contactgegevens met anderen kunnen uitwisselen door jouw cuff tegen die van de ander te tikken. En contacten kunnen geïdentificeerd door de plek waar je die persoon ontmoet hebt, zodat je kan zeggen "Bel de man die ik gisteren ontmoet heb in de bar".

Over prijs en beschikbaarheid is nog niets geweten. Meer bij The Next Web en The Verge
http://thenextweb.com/gadgets/2014/10/16/will-introduces-wearable-puls/
http://www.theverge.com/2014/10/15/6985999/will-i-am-unveils-puls-a-smart-cuff-that-makes-phone-callsNIEUWE FITBITS ONDERWEG...
... terwijl Apple de apparaatjes uit zijn shop laat verdwijnen

In een exclusief bericht heeft Gizmodo nieuws over enkele nieuwe versies van de Fitbit activity trackers: de Fitbit Charge en Charge HD. De Charge zelf lijkt heel veel op de Fitbit Force, die verleden jaar uitgebracht werd maar toen teruggeroepen werd omdat gebruikers problemen hadden met huiduitslag (vermoedelijk veroorzaakt door nikkel die in het toestel gebruikt werd). Deze keer dus zonder nikkel, en zonder huidirritatie. Het toestelletje zal stappen tellen, de afstand die je aflegt, de calorieën die je verbrandt, de trappen die je klimt, de minuten dat je aan work-pit doet. De statistieken worden getoond, de kwaliteit van je slaap wordt gemeten. Het bevat ook een alarmfunctie en is waterbestendig.

De HR bevat, naast al deze functies, ook een hartritme (HR, snap je wel) monitor. Meer hierover lees je bij Gizmodo. (1)

Het leuke aan apparaatjes zoals de Fitbit maar ook de Vivofit van Garmin is dat je je fitness kan volgen via een app op iPad, iPhone of Android toestel. Apple verkoopt dan ook al een tijdje de Fitbit toestellen in zijn winkels. Maar nu  Apple zelf zijn eigen wearable, de Apple watch, gaat uitbrengen, zouden deze toestellen uit de winkel gaan verdwijnen, zo weet Re/code te vertellen. Fitness trackers zouden trouwens in de toekomst niet langer meer met hun eigen app samenwerken, maar wel met de HealthKit die in het nieuwe OS ingebouwd is. Daarover meer dus bij Re/code. (2)
http://gizmodo.com/exclusive-fitbit-charge-and-charge-hr-images-and-full-1646208023
http://recode.net/2014/10/15/apple-plans-to-stop-selling-fitbit-devices-from-stores/ 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SAMSUNG KONDIGT 5G AAN
Snel, sneller, snelst: snelheden van 7,5 gbps. Zoef!

We kennen Samsung eigenlijk het best als een fabrikant van elektronica voor de gewone gebruiker, en dan vooral van de smartpones en tablets. Maar op de Research & Development van Samsung heeft men blijkbaar ook interesse voor de technologie die die smartphones vooruitstuwt: snelle verbindingen. En waar er op de meeste plekken nog geen 4G is, werkt Samsung aan 5G. Dat zou snelheden beloven van maar liefst 7,5 gbps - en je leest het goed: het gaat om 7,5 gigabit per seconde!

Dat is dan 30 keer sneller dan de beste 4G LTE, die "amper"225 Mpbs download haalt. Meer bij Slashgear en WebProNews.

http://www.slashgear.com/samsungs-tests-yield-record-breaking-7-5gbps-5g-speed-15350738/
http://www.webpronews.com/samsung-says-it-set-a-5g-speed-record-and-its-over-30-times-faster-than-4g-lte-2014-10

 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTECH45 #213: STANDAARD KANTOORPRODUCTIVITEIT


Verleden week dinsdag een iets meer uitgebreid panel dat aan de podcast deelnam, met als gast Jan van den Abeele, de man achter het gamesblog Nerd Times Geek. Naast enkele recente updates aan games werd ook de update besproken die Microsoft aangekondigd heeft: Windows 10. De meeste panelleden hebben Windows al lang afgezworen, en leven in een Apple universum, maar Cindy de Smet nam de verdediging op zich van het Windows OS, dat volgens haar toch nog altijd handiger is voor kantoorproductiviteit. En ja, zo gek is het niet om daarvoor ook een aanraakscherm in te schakelen - zij heeft blijkbaar ook vaak de intuïtieve neiging om haar scherm aan te raken om teksten of punten in een tekst aan te duiden, iets wat ik ook ondervind wanneer ik wissel tussen de HP hybride Android tablet met aanraakscherm én klavier, en de gewone laptop.
De nieuwe aflevering wordt dinsdagavond opgenomen om 21u30. Wie wil kan via de chatroom deelnemen aan de gesprekken.
http://tech45.eu/2014/10/08/213-standaard-kantoorproductiviteit/
http://tech45.euNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je kan iets illegaal maken, maar je kan het niet onpopulair maken.
-anonieme wijsheid-


 
De nieuwe oogst


TAKE IT APART: DINGEN DEMONTEREN
Op deze website leer je via foto's hoe je allerlei dingen demonteert - van een zippo aansteker tot een MacBookAir. Via de foto's zie je hoe je eraan moet beginnen, en wat je kan doen zodra je het toestel of gebruiksvoorwerp gedemonteerd hebt. Let wel op: meestal zal je, door het openen van je toestel, de gebruikersgarantie ongeldig maken. Maar je leert er natuurlijk wel heel veel mee! (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://www.takeitapart.com/


CHROME DEVELOPER TOOLS TIPS

Chrome is als browser niet allen populair bij de gebruikers, maar ook bij ontwikkelaars, omdat zij heel veel mogelijkheden hebben om de browser uit te bouwen. Deze website bevat veel tools voor ontwikkelaars, tips en trucjes. Heb je zelf ook een tip, dan kan je die daar kwijt. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://devtoolstips.com/


IRMFT: JE EERSTE KEER
Leven doe je door ervaringen op te doen - goede en slechte. Deze website (kortvoor I Remember My First Time - Ik herinner mij mijn eerste keer) wil verhalen en herinneringen verzamelen van de eerste keer. Of dat nu de eerste keer was dat je van een pintje gesipt hebt, de eerste auto die je gekocht hebt of, tja, de eerste keer dat je seks had... Je kan commentaar geven op het verhaal, en je kan ook lukraak een verhaal kiezen door op een button te drukken.
[Taal: ENG]
http://www.iremembermyfirsttime.com/


WUNDERLIST NEW TAB (EXTENSIE)
Deze extensie voor de Chrome browser zorgt ervoor dat een nieuwe tab niet de meest gebruikte websites op het tabblad toont, maar wel een lichtgewicht versie van de Wunderlist to-do lijst, zodat je snel nieuwe taken kan toevoegen. Heb je een idee? Noteer het snel in een nieuwe tab.
[Taal: ENG]
http://chrome.google.com/webstore/detail/wunderlist-new-tab-extens/fgikemaeelgbhjnhnnahcpkjpafaeion


VIEWSOURCE (EXTENSIE)

Dit is dan weer een extensie voor iOS 8, gekoppeld aan een app, die het gemakkelijker maakt om de hTML, JavaScript of CSS bron van een webpagina te bekijken, waarbij de syntax via kleurtjes aangegeven wordt. Het gemakkelijkst is natuurlijk te werken om met de extensie voor de Safari browser.
[Taal: ENG]
http://itunes.apple.com/us/app/view-source-html-javascript/id917660039


STREET VIEW VANOP EEN KAMEEL
Tja, geloof het of niet, maar Google heeft echt de woestijn doorkruist op een kameel, om zo de beelden van de Sahara op te kunnen slaan. De beelden zijn nu te bewonderen op Google Maps Street View - of moeten we zeggen: Sand View?
[Taal:---]
http://google-latlong.blogspot.de/2014/10/roam-arabian-desert-with-street-view.html


TRANSFER.SH: BESTANDEN GEMAKKELIJK DELEN
Op deze webdienst kan je bestanden delen: wat je erheen sleept wordt geüpload naar de webdienst, waarna je een link krijgt die je kan delen. Elk geüpload bestand kan apart gedownload worden, maar je krijgt ook een URL voor alles als een ZIP of TAR gecomprimeerd bestand te downloaden.
[Taal: ENG]
http://transfer.sh/


MOVIEPANDA: FILMS GRATIS ONLINE BEKIJKEN

Dit is een gratis opensource bittorrent gebaseerde streaming dienst om films te bekijken en te ontdekken, met een gedecentraliseerde cataloog en een user interface die de gebruikers meerdere opties geeft. Je kan een cataloog van meer dan 15.000 films doorzoeken door regisseur, acteurs, schrijvers, jaartal enz. te combineren als zoekterm.
[Taal: ENG]
http://www.moviepanda.tv/
http://www.launchingnext.com/s/moviepanda/8946/


RADARC ONLINE: ONLINE APPS BOUWEN
Op deze webdienst kan je apps bouwen zonder te moeten kunnen programmeren. Je kan de apps daarna op je toestel installeren of de broncode downloaden. De makers van deze website beloven dat de dienst werkt voor zowel Android, iOS en Windows.
[Taal: ENG]
http://www.launchingnext.com/s/radarc-online/8966/
http://www.radarconline.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IEDEREEN BIBLIOTHECARIS
Ben jij ook een trouwe bezoeker van de bibliotheek, die voor jou meer dan een plek is waar je boeken en cd's kan halen? Dan kan je dat laten weten. Via deze website kan je een tijdstip laten weten waarop jij in de bibliotheek in je buurt wil komen vertellen wat jouw passie is. De reeks wordt afgetrapt door een reeks bekende Vlamingen die over hun passie komen spreken, van Els de Schepper tot Griet Op de Beeck, Stijn Meuris en Jan Hautekiet. Doe jij mee?
[Taal: NL]
http://www.iedereenbibliothecaris.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ON WHEELS APP

Wanneer je een lichamelijke handicap hebt, word je vaak geconfronteerd met het niet toegankelijk zijn van openbare gebouwen of diensten. Trapjes aan de ingang waardoor iemand met een rolstoel het gebouw niet binnen kan, te nauwe deuren, te hoog geplaatste bellen of schermen van bankautomaten, ... het is maar een kleine greep van de problemen waarmee een rolstoelgebruiker geconfronteerd wordt. Daarom dit initiatief om de toegankelijkheid in kaart te brengen via een app. Maar voor de app gelanceerd kan worden, moet die natuurlijk heel veel informatie bevatten over de toegankelijkheid van gebouwen. Daarom werd deze site opgericht, waarop jij zelf verslag kan uitbrengen over toegankelijkheid. Het is heel simpel: wanneer je dan toch ergens bent, is het een kleine moeite om de toegankelijkheid te controleren en er verslag over uit te brengen.
[Taal: NL]
http://onwheelsapp.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SHOCK 1914
Deze website hoort bij de gelijknamige expo die op 11 september geopend werd in de Koninklijke Bibliotheek van België. en de eerste chaotische weken reconstrueert van WOI. De nadruk wordt daarbij gelegd op de invloed van de media.
[Taal: NL]
http://www.shock1914.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: AU BORD DE MER
Een heel knap gemaakt animatiefilm, maar met een gruwelijke plot. Genieten :)
[Taal: ---]
http://vimeo.com/93723851


VRIJDAG MULTIMEDIA: ROBIN HAMMOND

Deze fotograaf is bekend voor zijn aangrijpende foto's van geesteszieken in arme landen die daar in erg erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Voor dit project werd hij bekroond met de prijs 'Pictures of the Year International World Understanding Award'.
[Taal: ENG]
http://www.robinhammond.co.uk/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ORIGAMI
Op deze site vind je heel simpel uitgelegd met filmpjes hoe je bepaalde figuurtjes kan vouwen - origami dus. Om zelf eens te proberen!
[Taal: ENG]
http://www.origami.org.uk/flapper.htmBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Studio Brussel pakt uit met splinternieuwe website
http://www.belgiancowboys.be/web/studio-brussel-pakt-uit-met-splinternieuwe-website/
- Wat is jouw smartphone straling?
http://www.belgiancowboys.be/mobile/wat-jouw-smartphone-straling/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Stel verdient 50.000 euro met DigiD-fraude
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3770166/2014/10/16/Stel-verdient-50-000-euro-met-DigiD-fraude.dhtml
- Toetsenbord dat gedachten kan lezen in aantocht
http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3768104/2014/10/13/Toetsenbord-dat-gedachten-kan-lezen-in-aantocht.dhtml
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 - Hoe maak ik de beste filmpjes met mijn smartphone?
Smartphones worden niet enkel gebruikt om foto’s te nemen, maar ook steeds meer om filmpjes vast te leggen. Met deze tips leggen we uit hoe je best te ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8557/Hoe-maak-ik-de-beste-filmpjes-met-mijn-smartphone.html
- Ook Carl Zeiss waagt zich aan Virtual Reality-bril
De Duitse specialist in optica komt met een betaalbare VR-bril en wil daarmee de concurrentie aangaan met Oculus en Samsung.
http://www.elektrozine.be/ez/article/8551/Ook-Carl-Zeiss-waagt-zich-aan-Virtual-Reality-bril.html
 
 
*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- MyMicroInvest haalt €300.000 op tijdens Digital First!
http://www.digimedia.be/News/nl/17196/mymicroinvest-haalt-300-000-op-tijdens-digital-first.html
- Een hallucinante video over de toekomst van Adobe
http://www.digimedia.be/News/nl/17181/een-hallucinante-video-over-de-toekomst-van-adobe.html

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Na onderzoek in België verhuist Popcorn Time opnieuw
http://computertaal.info/2014/10/16/na-onderzoek-belgie-verhuist-popcorn-time-opnieuw/
- Engelse politie: mobieltjes van misdadigers worden op afstand gewist
http://computertaal.info/2014/10/14/engelse-politie-mobieltjes-van-misdadigers-worden-op-afstand-gewist/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Preview - iPad Air 2 en iPad Mini 3: voorspelbare opvolgers van goede tablets
http://tweakers.net/reviews/3756/ipad-air-2-en-ipad-mini-3-voorspelbare-opvolgers-van-goede-tablets.html
- Rabobank en W3C werken aan open standaard voor online betalingen
http://tweakers.net/nieuws/99091/rabobank-en-w3c-werken-aan-open-standaard-voor-online-betalingen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Goud, dun, Touch ID en Retina: weinig verrassingen bij Apple
http://datanews.knack.be/ict/goud-dun-touch-id-en-retina-weinig-verrassingen-bij-apple/article-normal-443803.html
- Eén-programma Koppen hackt Vlaamse ziekenhuizen (en wordt daarvoor aangeklaagd)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/een-programma-koppen-hackt-vlaamse-ziekenhuizen-en-wordt-daarvoor-aangeklaagd/article-normal-443731.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- België tweede snelste Netflixland
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgie-tweede-snelste-netflixland
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WINDOWS 8: BANDBREEDTE BESPAREN

Een van de nadelen van de levende tegeltjes op je startscherm, is dat zij "leven", en dus voortdurend updaten, ook wanneer je er niet naar kijkt. Zij gebruiken dus bandbreedte, en wanneer je met een beperkte bandbreedte zit, bijvoorbeeld onderweg, dan kan dat een probleem zijn.
Gelukkig is er een oplossing. Klik op het symbool van je netwerkverbinding in je taakbalk (of ga naar de Charms en klik rechts op de netwerkverbinding). Kies uit de opties "Instellen als meter connectie" (enkel bij toestellen met een draadloze adapter).  Het Windows systeem zal dan beperken wat de live tegeltjes kunnen doen,  naast enkele andere dingen om bandbreedte te besparen, zoals enkel belangrijke Windows updates installeren. Om later terug het volle debiet te hebben, kies je nadien terug "Instellen als onbeperkt".

WINDOWS 8: AANRAAK KLAVIER
Wanneer je met het aanraakscherm werkt, dan zal het virtuele klavier je standaard proberen te helpen door bijvoorbeeld geluid te maken wanneer je een toets aanraakt, de eerste letter van elke zin automatisch in een hoofdletter te zetten, een punt toe te voegen wanneer je twee keer op de spatiebalk drukt, en meer.
Vind je dit storend, omdat het je gewone typ-gedrag op het echte klavier verstoort, dan kan je de verschillende opties een voor een uitschakelen. Ga met Win + I naar PC instellingen wijzigen > Algemeen, en pas daar het klavier aan.


WINDOWS 8: SYNCHRONISEREN EN PRIVACY
Een van de handigste dingen in Windows 8 is dat je je instellingen kan synchroniseren met andere pc's en toestellen. Wanneer je bijvoorbeeld je op je nieuwe Windows Phone je contacten, e-mail details en meer hebt ingevuld, gebruik dan dezelfde Live account op Windows 8 en het systeem zal deze instellingen meteen voor je importeren. Handig!
In sommige gevallen kan dat echter geen goed idee zijn. Wanneer bijvoorbeeld meerdere personen een toestel gebruiken (de tablet in de huiskamer) dan wil je niet dat jouw paswoorden voor verschillende websites automatisch naar die tablet gesynchroniseerd worden. Ook dit kan je wijzigen met WIn+I > PC Instellingen wijzigen > Uw instellingen synchroniseren. Vink hier uit wat je niet wil delen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/5#articleContent


WIN8: DE KNOPPENBALK SNELLE TOEGANG AANPASSEN
Bij Windows 8 heeft je WIndows Explorer (de tool om doorheen je bestanden te bladeren, niet je browser!) vlak boven het menu een Quick Access of Snelle Toegang knoppenbalk. Daarop heb je rechtstreeks toegang tot opties zoals "nieuwe map", "minimaliseren", "undo", en meer.
Ook deze balk kan je aanpassen aan je eigen behoefte: klik op het pijltje rechts naast de bestaande buttons, en kies de opties die je nodig hebt. Je kan elke optie vanuit het ribbon toevoegen door er rechts op te klikken en te kiezen: Aan Snelle Toegang  / Add to Quick Access Toolbar .


WIN8: GEAVANCEERDE MENU OPTIES
Wanneer je in Windows 8 als admin een commando moet uitvoeren aan de commando prompt, dan ben je geneigd om naar Start te gaan - dat er niet meer is (tenzij je de knop zelf terug geïnstalleerd hebt!)
Er is een alternatief: Ga naar Explorere, kies File / Bestand en kies Open command prompt > Open command prompt as administrator.
Bekijk trouwens ook eens even de andere opties die je nu terugvindt onder Bestand / File: open een nieuw window, open Explorer, je Recent Places wissen en je Adresbalk geschiedenis wissen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

PRODUCTIEVER WERKEN: DOWNLOADTHEMALL
Extensie voor Firefox - 0,7 MB - freeware
Met deze extensie voor de Firefox browser kan je alle gegevens van een website met één klik downloaden. Via een filter kan je bovendien bepalen welke soort bestanden dat mogen zijn.
http://www.downthemall.net/


PRODUCTIEVER WERKEN: COLORFUL TABS

Extensie voor Firefox - 77,6 KB - freeware
Deze extensie voor de Firefox browser zorgt ervoor dat de tabblaadjes gekleurd worden, zodat je ze gemakkelijker kan onderscheiden. Het lijkt simpel, maar het helpt wel!
http://www.binaryturf.com/free-software/colorfultabs-for-firefox/


SPEAKER STUDIO (ANDROID)
Met deze app kan je een podcast of radio-uitzending maken. Je toestel wordt een heuse radiostudio, waarmee je live kan uitzenden of een podcast opnemen en tracks en geluidseffecten kan toevoegen.
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.spreaker.android.studio&hl


FREE HIDE IP: JE IP VERBERGEN

Windows XP/Vista/7/8 - 2,2 MB - freeware
Vaak kom je bij het surfen op sites waar multimedia aangeboden wordt, die enkel voor inwoners van een bepaald land toegankelijk is. Deze software kan helpen: hij verbergt je IP adres via een Amerikaanse proxy, zodat je toch toegang krijgt.
http://www.free-hideip.com/
http://www.chip.de/downloads/Free-Hide-IP_42882850.html


MOBOMARKET: EEN ALTERNATIEVE MARKT VOOR ANDROID APPS
Wil je apps op je Android toestel zetten, maar kan of wil je Google Play niet gebruiken? Of wil je een app installeren die verbannen is uit de officiële Play Store? Dan is het misschien eens tijd om de alternatieve markt MoboMarket uit te proberen. Bij MakeUseOf vind je een uitgebreide bespreking.
http://www.moborobo.com/products/mobomarket.html
http://www.makeuseof.com/tag/third-party-android-app-stores-come-of-age-with-mobomarket/


SECRECY: BESTANDEN VERSLEUTELEN (ANDROID)
Met deze gratis app kan je belangrijke privébestanden versleutelen en verbergen. De versleuteling gebeurt met AES256, en alle bestandsoorten worden verborgen, van tijdelijke bestanden blijven geen sporen achter. Voor de voorzichtige internaut dus! (Bron: MakeUseOf)
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.doplgangr.secrecy


ESSENTIAL IPIM: PRODUCTIVITEIT

Windows / iOS / Android
Je kan natuurlijk je hele leven toevertrouwen aan het iOS, aan iPad en iPhone, maar wellicht ben jij iemand die een Android phone heeft en een Windows computer - maar toch naadloos to-do lijstjes en contacten wil synchroniseren op de verschillende toestellen. Deze Essential IPIM belooft dat te doen. Het is bovendien een "portable" app, wat wil zeggen dat je hem op een USB stick kan zetten, en op elke computer kan opstarten vanop de stick.
http://www.essentialpim.com/
http://www.chip.de/downloads/EssentialPIM_24343538.html


OPEN BROADCASTER SOFTWARE
Windows 7/8 - 7,1 MB - freeware
et deze gratis OBS kan je audio en video live via het internet streamen. De software werkt hiervoor samen met verschillende streaming portaalsites, waaronder Twitch.tv, hashd.tv en Dailymotion. Je kan ook streamen via je eigen server, en bovendien verschillende bronnen mengen in je "uitzending". Bij CHip.de lees je over de verschillende mogelijkheden.
http://www.chip.de/downloads/Open-Broadcaster-Software_62130858.html
https://obsproject.com/de/index


VRIJDAG APPDAG: IEDEREEN FLANDRIEN

iPhone - Android - freeware
Deze fietsapp bevat zes fietslussen waarmee je de verschillende aspecten uit het leven van de Flandrien leert kennen, en ook de wielercultuur. Bovendien vind je in de app heel wat leuke anekdotes en fotomateriaal.
http://www.iedereenflandrien.be/hoe-werkt-het/
http://www.iedereenflandrien.be/


VRIJDAG APPDAG: FLIPBOARD EINDELIJK VOOR WINDOWS PHONE
Eindelijk is dit befaamde digitale magazine ook verkrijgbaar voor het Windows Phone OS. Bij The Next Web vind je een uitgebreide bespreking.
http://inside.flipboard.com/2014/10/02/flipboard-arrives-on-windows-phones/
http://thenextweb.com/apps/2014/10/02/flipboard-finally-launches-windows-phone-8-app/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Lezer Bitcracker heeft een interessante opmerking op de discussie rond Windows vs GNU/linux:
<<<

Beste Hilde,

Ik kom uiterst zelden tussen in discussies Windows vs GNU/linux, maar bij deze wens ik toch wel een gedachte te ventileren nav jullie artikel. Elke software in welke taal dan ook geschreven, onafhankelijk van het OS bevat bugs. Dit zowel bij closed source als bij open source software, naast de Shellshock waren er even voordien de issues met iOS8.0.x. Even nadien was er de Windows command injection vulnerability (http://www.thesecurityfactory.be/command-injection-windows.html).

Zowel bij Heartbleed als Shellshock is de community erop gesprongen om een patch uit te brengen én het nieuws te verspreiden. Ik ken niet veel COTS-softwareontwikkelaars die dit zouden doen, laat staan er publiciteit over maken, het zogenaamde security through obscurity-principe, waarvan intussen bekend is bij alle white &black hackers dat dit niet werkt.

Nu, een modale thuisgebruiker met een GNU/linux desktop zal geen last hebben tenzij ie bvb webservices opgezet heeft of remote access. In professionele middens die gebruik maken van linuxservers is de impact groter, maar veel kan reeds gedaan worden door een degelijke firewall met IPS/IDS waaraan enkele regels moeten toegevoegd worden.
Android is niet geïmpacteerd, ondanks dat het op een linuxkernel gebaseerd is, maar het maakt geen gebruik van bash. IOS is ook niet beïnvloed, behalve de jailbroken systemen. Impact is er wel op Mac OSX en BSD.

De grootste impact die de shellshock bug kan hebben bij homeusers is bij hun NAS-device als de remote access actief staat. Deze zou inactief gezet moeten worden tot na de update.

>>>
Bedankt voor de toelichting!

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer iemand zegt "in theorie", dan wil hij eigenlijk zeggen "niet echt"
-anonieme wijsheid-