Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/10/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 873 van 11/10/2014Gegroet lezer,

Alweer een week voorbij, met alweer heel wat nieuws. Deze week enkele opvallende berichten over Microsoft. Enerzijds omdat het zich steeds meer als een softwarebedrijf opstelt, dat producten uitbrengt voor andere besturingssystemen dan het eigen Windows. Iets wat Apple, behalve met zijn iTunes, tot nu toe nagelaten heeft. Naar onze mening is dit een slimme beslissing van Microsoft. Door apps te maken die populair kunnen worden op de verschillende besturingssystemen, ondermijnt het de noodzaak die tot nu toe bestond om toch maar een iOS toestel te kopen, omdat de facto de leukste apps tot nu enkel voor de iPhone gemaakt werden. De Xim-app is daarvan een mooi staaltje.

Maar anderzijds omdat je toch wel merkt dat er daar in die labo's prachtige dingen gemaakt worden - alleen spijtig dat ze vaak in conceptfase blijven zitten, en er geen praktische toepassingen voor bedacht worden.  Maar innovatief is Microsoft toch echt nog te noemen hoor!

Natuurlijk ook weer heel veel ander nieuws, en een voortzetting van onze tips voor Windows 8. Hebt u nog tips voor dit OS, laat het ons dan weten!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.THE PHYSICAL WEB: IOT ZONDER APPS
Interactie zonder apps met op het internet aangesloten toestellen: enkel een universele standaard kan het waarmaken

Het Internet Of Things (IOT) is hot; alle bedrijven werken aan software en toestellen die een internetverbinding hebben, en vanop afstand beheerd kunnen worden. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn slimme thermostaten zoals de Nest of die van Honeywell, die "voelen" wanneer een persoon in de kamer aanwezig is, en daar dan de temperatuur hoger of lager zetten; maar zij houden ook rekening met gewoonten en leren daaruit: wanneer jij elke zaterdag rond 17u een bad neemt, zal de thermostaat automatisch ervoor zorgen dat het dan lekker warm is in de badkamer.

Maar hoe moeten de IOT toestellen bediend worden? Hoe krijgen zijn hun instructies? Sommigen spreken van een centraal paneel in het huis, met aanraakvorm. En via een app zou je dan ook toegang krijgen tot dat paneel of individuele toestellen.

Dat veronderstelt wel dat al jouw apparatuur in huis compatibel is met elkaar, met de centrale bediening, en met jouw apps. En daar wringt natuurlijk het schoentje. Waar er op het web algemeen aanvaarde standaards zijn, die door iedereen gevolgd wordt, en waarbij elk bedrijf dat fabriekseigen dingen gaat invoeren op websites, teruggefloten wordt, geldt dat sinds het ontstaan van de "apps" die enkel voor bepaalde besturingssystemen van mobiele toestellen gelden al lang niet meer.

Een Google ingenieur, ene Scott Jenson,wil daarin verandering brengen met zijn project, "The Physical Web". Dat moet ervoor zorgen dat de gebruiker kan communiceren met zijn IOT toestellen zonder eerst een speciale app te moeten downloaden, omdat er een nieuwe standaard zou ontstaan. Concreet zou je dus bijvoorbeeld aan een bushalte aankomen en daar kunnen zien wanneer de volgende bus komt, zonder bijkomende software te moeten gebruiken.

Volgens Jenson zou dit moeten gelden voor elk slim toestel - een verkoopautomaat, en speelgoedje, een huurauto. Daarvoor is dus een open standard nodig - maar zoals TechCrunch opmerkt heeft Apple al zelf een eigen versie van deze technologie bedacht, met iBeacon, en de nieuwe mogelijkheid in iOS 8 om apps te suggereren afhankelijk van de context, je locatie bijvoorbeeld.

Wij zijn wel te vinden voor zo'n standaard - wij zijn altijd te vinden voor open standaards, die technologie voor zoveel mogelijk toepassingen open zetten, en democratisch toegankelijk maken voor zoveel mogelijk gebruikers...

Meer hierover bij TechCrunch, Business Insider en een erg kritisch, maar toch ook hoopvol artikel bij The Register.
http://techcrunch.com/2014/10/02/google-the-physical-web/
http://www.theregister.co.uk/2014/10/03/google_wants_to_kill_apps_with_the_physical_web/
FACEBOOK: EEN MOBIELE LIKE BUTTON, EN STRENGERE REGELS VOOR EXPERIMENTEN...
... Maar is dat voldoende om Facebook te vertrouwen wanneer het met gezondheidstoepassingen begint?

Mobiele Like button
Vandaag drie berichten over Facebook. Het eerste is gewoon heel praktisch: Facebook brengt de mobiele Like Button uit die het eerder dit jaar in preview voor iOS toestellen voorstelde. Nu is de button beschikbaar voor alle Android en iOS ontwikkelaars van mobiele apps, en je zal hem dus voortaan in vele apps aantreffen. Concreet wil het zegen dat je in een app rechtstreeks de Facebook pagina van de app kunt Like'n, of elke object dat de Open Graph van Facebook ondersteunt, en die actie ook kunt laten verschijnen op Facebook. Ontwikkelaars vinden bij Facebook zelf instructies hoe zij de Like button kunnen implementeren in hun mobiele app. (1)

Strengere regels voor research
Het tweede bericht over Facebook betreft de research die wetenschappers, zowel bij Facebook zelf als extern, mogen doen met gegevens van Facebook gebruikers. De aankondiging komt na de grote verontwaardiging die enkele maanden geleden uitbarstte, toen bekend werd dat Facebook in een experiment met de gevoelens van zijn gebruikers geëxperimenteerd had: door hen meer of minder negatieve berichten voor te zetten, wou het zien of zij ook min of meer negatieve postings zouden plaatsen. Onverantwoord, zo werd het genoemd, en vooral: Facebook had zijn gebruikers nooit verwittigd dat zij aan zulke experimenten onderworpen zouden kunnen worden.

Facebook bekende een ootmoedig "mea culpa", en heeft nu "slechts" enkele maanden later, een officiële procedure uitgewerkt om research op zijn gebruikers vooraf door te lichten en goed te keuren. Een speciale Research At Facebook" pagina moet alle research centraliseren. (2)

Facebook en gezondheidszorg
Het derde bericht betreft dan weer een terrein waarop vele bedrijven zich de laatste tijd wagen: gezondheidszorg. Apple bijvoorbeeld zet er hoog op in, met zijn Healthbook waarop vele gegevens over het functioneren van je lijf verzameld zullen worden. Nu is de mens (en noch jij noch wij zullen daar een uitzondering op zijn) van nature terughoudend over zijn lichaamsfuncties. Een operatie die we ondergaan hebben willen we wel eens uitvoerig beschrijven  tegen vrienden, maar onze echte functies, hoeveel we wegen, hoeveel vet en alcohol we nuttigen, of we aambeien hebben of vaak geconstipeerd zijn, dat houden we liever voor ons.

Tegenover de verschillende bedrijven die dus gezondheidstoepassingen aanbieden, hebben de meeste gebruikers grote reserve. En wanneer Facebook aankondigt dat het zich ook op da terrein wil wagen, dan zullen de meeste gebruikers hun privacy-stekels opzetten. Vooral wanneer je bij Reuters leest (3) dat Facebook mensen met elkaar in verbinding wil brengen die aan dezelfde ziekten en aandoeningen leiden. Facebook heeft immers in het verleden al heel wat steken laten vallen, en zal jij voldoende vertrouwen in Facebook kunnen opbrengen om die intieme gegevens met anderen te delen? Zelfhulpgroepen op het internet bestaan er volop, en die zijn vaak prachtig, met mensen die elkaar ondersteunen en tips geven. Maar daar kan een zekere vorm van anonimiteit bewaren. Terwijl je bij Facebook moet inloggen met je eigen identiteit...

Facebook zou trouwens ook willen beginnen met toepassingen die je activiteiten traceren, en je zo tips geven om je gezondheid te verbeteren. Het lijkt ons echt iets teveel Big Brother om eraan mee te doen... Zouden jullie je intieme leven aan Facebook toevertrouwen?
https://developers.facebook.com/blog/post/2014/10/02/mobilelike/
http://techcrunch.com/2014/10/02/facebook-research-guidelines/
http://www.reuters.com/article/2014/10/03/us-facebook-health-idUSKCN0HS09720141003
ADVOCAAT ONTBLOTE CELEBS VALT GOOGLE AAN...
... en niet de hackers of eventuele fout in iCloud beveiliging!

Je mag Google met vele zonden overladen, maar als je het ons vraagt is het echt niet schuldig aan het bemachtigen van privéfoto's van Amerikaanse vedetten, en evenmin aan het verspreiden ervan. De personen die in de iCloud account van de getroffen vedetten ingebroken hadden, en, afhankelijk van de methode die hen toeliet om dat te doen, eventueel ook Apple zou eventueel verantwoordelijk gesteld kunnen worden indien zou blijken dat de beveiliging van Apple om zulke inbraak te voorkomen ondermaats was. Maar toch Google niet, de zoekmachine?

Toch wel, zo meet de advocaat die verschillende slachtoffers vertegenwoordigt. Er zouden, vier weken nadat de foto's op het web verschenen en de advocaten een eerste verzoek aan Google richtten om de foto's te verwijderen uit de zoekresultaten, gevolgd door meerdere andere dergelijke verzoeken, nog altijd foto's van de celebs te vinden zijn op websites die eigendom zijn van Google. En Google zou volgens de advocaten miljoenen dollars winst maken en zo munt slaan uit het slachtofferen van vrouwen".

Google heeft zich ondertussen verdedigd. Het zegt tienduizenden foto's verwijderd te hebben binnen enkele uren nadat de verzoeken ontvangen werden. Honderden accounts werden ook afgesloten. Het weerlegt dus het verwijt laks op te treden. Maar de advocaten volgen met deze beschuldiging, aldus Tech Times, een strategie die ook toegepast werd tegen Reddit. Die website kreeg ook een klacht, omdat zij zelfs een nieuwe sub-reddit aangemaakt had die zij "The Fappening" noemde, rond de Fabs dus, en zij heel wat bezoekers lokte naar de site - zoveel pageviews dat de servers van de site voldoende zuurstof kregen voor een maand tijd...
http://www.techtimes.com/articles/17172/20141005/google-many-celebgate-photos-removed-within-hours-of-request-made-internet-is-for-many-good-things.htmAPPLE WIL STREAMING MUZIEK NOG GOEDKOPER MAKEN
Muzieklabels zouden hun prijzen moeten laten zakken

Voor de gebruiker is het fantastisch dat hij naar de muziek kan luisteren die hij wil, via een streaming abonnement dat vaak gratis is, als hij enkele beperkingen zoals reclame voor lief neemt, of anders hoogstens 10 euro per maand kost. Voor de artiesten en platenlabels is het iets minder fantastisch, want zoveel geld blijft er voor hen niet over van die 10 euro per maand. Maar het is nog altijd beter dan niets, zullen zij denken, want de streaming abonnementen hebben de piraterij voor een groot deel teruggedrongen - en die illegaal gedownloade muziekbestanden brachten artiesten en labels uiteraard helemaal niets op.

Apple echter vindt dat die 10 euro nog teveel geld is. In de aanloop naar zijn eigen streaming muziekdienst, die gebaseerd is op Beats Music, is het momenteel aan het onderhandelen met de platenlabels over de vergoeding die zij willen voor hun artiesten.

Apple is op het gebied van muziekprijzen een voortrekker, dat valt niet te ontkennen. Dat bedrijf heeft met zijn iTunes ervoor gezorgd dat je songs apart kon kopen, én dat ze niet meer dan 0,99 euro per song zouden kosten. Wat het aankopen van muziek veel democratischer gemaakt heeft. Of het erin zal slagen om de muzieklabels te overtuigen hun prijzen nog te laten zakken voor streaming diensten, is echter de vraag. De labels beginnen duidelijk te voelen dat streaming diensten de digitale verkoop van muziek begint te kannibaliseren, en zeker en vast die van fysieke cd's, en staat er dus niet om te springen om nog minder geld te halen uit streaming dan ze nu al winnen.

Meer bij Re/code en Business Insider.
http://www.businessinsider.com/apple-wants-to-cut-beats-music-price-2014-10?op=1
http://recode.net/2014/10/02/apple-asks-the-music-labels-for-a-price-cut-on-streaming-subscriptions/GOOGLE EN APPLE BETROKKEN IN EEN "IK HEB DE GROOTSTE" WEDSTRIJD...
... en nog meer over veiligheid bij deze internetgiganten

Een tiental dagen geleden kon je lezen dat Apple CEO Tim Cook zijn geweer richtte op Google, en het ervan betichtte de gebruiker als een product te beschouwen, en dat Apple zelf meent dat een goede gebruikservaring niet ten koste van de privacy van de gebruiker moet gaan. Waaruit een goede verstaander kan besluiten dat Google de privacy van de gebruiker niet kan beschermen.

Een bewering die de voorzitter van Google, Eric Schmidt, op zijn krachten genomen heeft. In een toespraak die je bij CNN kan vinden zegt Schmidt dat Apple het verkeerd ziet - meer nog: "Wij zijn altijd de leider geweest in beveiliging en encryptie", en "Onze systemen zijn veel veiliger en meer versleuteld dan die van elk ander, inbegrepen. Zij zijn hun achterstand aan het inhalen, en dat is fantastisch". Een bewering die tellen kan - en die in de commentaren bij het artikel tot heel wat discussie geleid heeft over wat Google nu eigenlijk doet met zijn gerichte advertenties, en of Apple inderdaad eerst was om encryptie in te voeren, of dat het Google was. Aanbevolen (en bij momenten grappige!) lectuur. (1)

Wie van de twee nu het veiligst is, daar kunnen wij ons niet over uitspreken. Feit is wel dat Apple lang geschermd heeft met het feit dat het zo veilig is, dat een antivirus op je iToestel niet eens nodig is. Een bewering die nu toch stilaan gevaarlijk achterhaald lijkt te zijn. Bij Dark Reading lees je immers een verhaal over een nieuw botnet, ontdekt door antivirusbedrijf Dr. Web, dat bestaat uit Macs. Zo immuum voor malware zijn de toestellen dus toch niet (2).

Uiteraard zijn ook andere toestellen kwetsbaar voor aanvallen. Dat blijkt nogmaals uit een persbericht dat vandaag bij de redactie binnenviel, met daarin de melding dat de aanvallen op Android toestellen in acht maanden tijd vertienvoudigd zijn. Kaspersky Lab werkt daarom samen met INTERPOL om deze dreiging het hoofd te bieden (3).

Ondertussen even een bericht over een ander soort beveiliging: fysieke. Google heeft namelijk aangekondigd dat het de beveiligingsagenten die het Google-terrein moeten bewaken in eigen dienst gaat nemen. Tot nu toe werden die immers aangeleverd door een extern beveiligingsbedrijf, waardoor die arme bewakers niet konden genieten van alle voordelen die het vaste Google-personeel heeft. Dat zou dus in de toekomst veranderen - goed nieuws voor de veiligheidsagenten dus. (4)

Een bericht tussen haakjes dat weer eens het verschil beklemtoont tussen de VS en een land zoals België. Hier mag je als bedrijf geen eigen securitypersoneel aan de ingangen van je gebouw zetten, of je moet je registreren als bewakingsbedrijf, met heel wat administratieve rompslomp tot gevolg. In de VS doen ze daar blijkbaar niet moeilijk over...
http://money.cnn.com/2014/10/02/technology/security/google-apple-privacy/
http://www.darkreading.com/attacks/new-mac-botnet-leverages-reddit/d/d-id/1316352?_mc=NL_DR_EDT_DR_daily_20141006&cid=NL_DR_EDT_DR_daily_20141006&elq=50d730841ff84e5f9cace85a84715f37&elqCampaignId=9218
http://www.kaspersky.com/about/news/virus/2014/Every-Fifth-Android-User-Faces-Cyber-Attacks
http://techcrunch.com/2014/10/05/google-plans-to-hire-security-guards-as-employees-not-contractors/
 
   


TELENET HOTSPOTS: GOED EN SLECHT NIEUWS
Stel je eigen homespot open, of je kan niet meer op de publieke hotspots surfen!

Neen, erg fijn kan je het bericht dat Telenet vandaag naar zijn gebruikers stuurde niet noemen. Het begon goed, met de heuglijke mededeling dat je je voortaan niet meer telkens moet aanmelden wanneer je binnen het bereik komt van een Telenet Hotspot of Homespot. Wat heel leuk nieuws is: wanneer je bijvoorbeeld met de trein reist, dan kom je momenteel in verschillende homespot en hotspot zones, maar je verliest je internetverbinding, omdat je telkens opnieuw moet aanmelden.
Dankzij het EAP (Extensible Authentication Protocol) is dat probleem opgelost: één keer inloggen, en je bent overal automatisch aangemeld. We citeren even de mail van Telenet over hoe je dit activeert:
1.    Surf naar Mijn Telenet.
2.    Ga naar Algemeen - Mijn aanmeldgegevens en kijk of EAP actief staat. Indien niet: klik je op 'Activeer EAP'.
3.    Controleer onder Mijn internet - draadloze instellingen of je publieke homespot ingeschakeld is:
•    Kies Draadloze instellingen
•    Selecteer Instellingen
•    Kies in de tab Algemeen bij Draadloos signaal: Ingeschakeld
•    Selecteer bij Homespot: Ingeschakeld
•    Vergeet niet te bewaren
Opgelet: kies je ervoor om je homespot niet in te schakelen, dan kan je niet op homespots surfen, en binnenkort ook niet meer op hotspots.*
4.    Zet Wifi aan op je toestel (smartphone, tablet, laptop...). Vaak staat deze functie onder 'instellingen'.
5.    Kies bij de beschikbare draadloze netwerken voor 'TelenetWiFree'.
De eerste keer zal je je inloggegevens moeten ingeven (Telenet login, Telenet e-mailadres of internetlogin en bijhorend wachtwoord).
Vanaf dan word je automatisch aangemeld om te surfen op een WiFree-netwerk.

Mooi, niet? Maar er zit een addertje onder het gras. In de instructies zie je namelijk duidelijk staan dat, wanneer je Homespot niet inschakelt, de optie waarbij je een stukje van je eigen internetverbinding openstelt voor andere Telenet gebruikers, je niet alleen geen gebruik kan maken van de Homespot van andere gebruikers die dat wèl gedaan hebben, maar zelfs van... het hele systeem van de Telenet Hotspots.

En dat is toch wel een teleurstelling. Je kan ons natuurlijk vragen: "Is het dan zo erg om je eigen internetverbinding te moeten openen voor anderen, waarom doe je dat niet?" Wel, het antwoord is simpel: omdat het logisch is dat je, wanneer je betaalt voor een intenet, niet verplicht moet worden om het te delen met onbekenden en, wie weet, door onervarenheid je je bloostelt aan allerlei gevaren.
Dat je geen gebruik kan maken van andere homespots is logisch - het is de logica van het FON systeem dat ook Belgacom toepast: wie zijn internetverbinding deelt, mag gebruik maken van de internetverbinding van andere FON gebruikers. Dat je geen gebruik meer kan maken van de Telenet Hotspots in openbare ruimten, tenzij je je eigen netwerk openstelt,  is niet logisch en lijkt zelfs op een bedenkelijke manier voor Telenet om op kap van de gewone gebruikers een landelijk Wifi uit te bouwen.
Of zien wij het verkeerd? Je mag ons tegenspreken hoor...
http://www.zdnet.be/article/158438/telenet-geeft-automatisch-toegang-tot-hotspots/
http://klantenservice.telenet.be/content/eap-wat-waar-en-waaromROOMALIVE VAN MICROSOFT MAAKT VAN JE LIVING EEN HEUSE STAR TREK HOLODECK
Met camera's en projectoren worden muren en meubels gesimuleerd... Echte SF!

Dat Microsoft in staat is tot knappe staaltjes van technologie moeten wij je niet meer vertellen. Denk maar aan de 360° panoramatechnologie om beelden naadloos aan elkaar te naaien, de Surface tafel, de Xbox Kinect. Nu heeft Microsoft weer een knap staaltje technologie uit zijn lab te voorschijn getoverd: RoomAlive.  Daarbij wordt door middel van een reeks projectoren en camerasensoren van Microsoft Kinect een living in kaart gebracht, inbegrepen de mensen daarin, waarna een augmented reality op elk oppervlak geprojecteerd wordt, op elke tafel, muur, zelfs het zitkussen. Een demo van het systeem kan je o.a. bij The Guardian in een filmpje bekijken.

Zo kan je dus je hele living tot de achtergrond van een game omvormen, waarin jij en de anderen meespelen. De Kinect camera's volgen jouw bewegingen zodat jij rechtstreeks kunt interageren met virtuele voorwerpen en virtuele wezens. Die voorwerpen lijken bovendien in 3D te zijn, aangezien de camera's jouw hoofd volgen, en de objecten met het juiste perspectief vertonen.

Indrukwekkend. Of en wanneer dit tot een commerciële toepassing uitgewerkt wordt, is nog de vraag, maar het opent ongelooflijke mogelijkheden!

The Guardian gaat dieper op de achtergronden en de gebruikte technologie in.
http://www.theguardian.com/technology/2014/oct/06/microsoft-roomalive-star-trek-holodeckic
APP DIE JOODSE KINDEREN OP ZATERDAG LAAT SMS'EN ZORGT VOOR CONTROVERSE
Interessante discussie over hoe een religie confrontaties met technologie moet oplossen

Wellicht behoor jij tot de mensen die de nieuwe technologieën volmondig omarmen en na een tijdje als de gewoonste zaak van de wereld gaan beschouwen. Maar er zijn mensen waarvoor dat niet zo evident is. Mensen bijvoorbeeld die volgens strenge religieuze regels leven, zoals bijvoorbeeld orthodoxe joden. Zij moeten voortdurend nieuwe technologieën afwegen tegen hun geboden. Want toen de regels eeuwen geleden vastgelegd werden, bestond er natuurlijk nog geen auto, tv, laat staan een telefoon of smartphone. Dit verhaal is hiervan een illustratie.

Het zal je wellicht niet onbekend zijn dat orthodoxe joden, de mensen dus die de joodse regels strict navolgen, op sabbat (van een uur voor zonsondergang vrijdag tot een uur na zonsondergang zaterdag) bepaalde dingen niet mogen doen. Zij mogen geen lichten aansteken, geen auto besturen of erin meerijden, zij mogen niet in de lift op een knop duwen.

Je zou dus denken dat ook het gebruik van de smartphone, en met name het sms'en, op sabbath verboden is. Toch is er een app uitgebracht, Shabbos App, die volgens de makers ervan niet in strijd zou zijn met de regels. Zij baseren zich op het feit dat vaak mensen denken dat dingen "assur" zijn (verboden), maar die eigenlijk "mutar" (toelaatbaar) zijn. Er zijn namelijk regels die "core halacha" zijn, de échte doen en laten regels, en andere die "chumros" zijn, extra regels die eigenlijk niet verplicht zijn, maar die mensen zich religieuzer laten voelen.

Op basis van dat onderscheid werden er al eerder nieuwe technologieën goedgekeurd, toelaatbaar om op sabbat te doen. Zo bijvoorbeeld de KosherSwitch waarmee de gebruiker zelf op sabbat lichten kan aan- en uitdoen (niet te verwarren met een gewone timer, die het licht op een voorgeprogrammeerd tijdstip aan- of uitdoet). En de Shabbos app rekent op eenzelfde goedkeuring.

De commentaren bij het artikel op Times Of Israël zijn verdeeld - zou het toegelaten moeten zijn, of moet de sabbat zuiver gehouden worden, zonder afleiding? Sommigen beweren ronduit dat het hele artikel een hoax is; toch bestaat er een site die de werking en de religieuze achtergronden uitlegt, en is de app op Kickstarter te vinden...
http://www.timesofisrael.com/app-lets-jewish-kids-text-on-sabbath-and-stay-in-the-fold/
http://www.shabbosapp.com/MAKER VAN SAPPHIRE GLASS VOOR APPLE VRAAGT BESCHERMING TEGEN SCHULDEISERS AAN
Vertraging voor Apple Watch te verwachten?

Toen Apple zijn iPhone 6 en 6 Plus uitbracht, waren vele waarnemers verwonderd dat die niet vervaardigd waren van het befaamde Sapphire Glass, het super krasvrije glas dat in de Apple producten de opvolger moest worden van Cornings Gorilla Glass.  De geruchten over deze technologie deden al maanden de ronde. Met Sapphire Glass zou het gedaan moeten zijn met gebarsten schermen. Want wanneer je een toestel laat vallen, zal het scherm enkel breken indien er al krasjes in het scherm zitten. Bij Sapphire Glass zou het onmogelijk zijn om krassen te maken, en dus zou het aantal gebarsten schermen na een ongelukkige val drastisch moeten verminderen, zo was voorspeld.

Apple had, zo was geweten, een akkoord afgesloten met GT, waarbij het voorschotten ten bedrage van $778 miljoen zou betalen aan de leverancier.  Ondanks het feit dat de technologie niet gebruikt werd in de iPhone 6 en 6 Plus, en die voorschotten, heeft het bedrijf nu bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd, het zogenaamde Chapter 11. Daarbij kan het bedrijf verder werken, terwijl het een herschikking van zijn schulden zoekt en zijn financiën probeert op orde te krijgen.

Velen vragen zich af wat de impact van deze aankondiging zou zijn op de productie van de Apple Watch. Want die zou wel degelijk met Sapphire Glass uitgerust worden. Bij 9to5Mac en Re/Code lees je meer.
http://9to5mac.com/2014/10/06/gtat-sapphire-apple-bankrupt/
http://recode.net/2014/10/06/apple-sapphire-crystal-contractor-files-for-bankruptcy-protection/
GELDAUTOMATEN IN EUROPESE STEDEN DOELWIT VAN KRAKERS...
... en burgers in New York doelwit van geheim beacon adverteerplan

Twee berichten over gevaren die jou of je portemonnee bedreigen op de straat. Het eerste is afkomstig van Kaspersky labs. Het blijkt namelijk dat er een gespecialiseerde bende aan het werk is die het op geldautomaten gemunt heeft. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciale methode, die een fysieke toegang tot de automaten vereist. Via een algoritme maken de boeven een code aan voor eenmalig gebruik, waarna zogenaamde muilezels met die code op pad gestuurd worden om het geld uit de automaten te halen. Om te voorkomen dat de muilezels in de verleiding komen om té veel geld uit de muur halen, leggen de boeven zich de beperking op om enkel op zondag en maandag te "werken".  Op dit filmpje kan je zien hoe de aanval te werk gaat (1). Meer over de diefstallen bij Kaspersky Lab (2)

Een ander gevaar dat de burger beloert, althans in New York City, zijn beacons die zonder dat de gemeenschap hiervan op de hoogte gesteld werd, geïnstalleerd werden in telefooncellen in de stad. De beacons behoorden tot een adverteernetwerk, dat gerichte advertenties op de gebruiker afstuurde.

'Behoorde', want nadat BuzzFeed het verhaal uitbracht, heeft het stadsbestuur gevraagd om de beacons terug te verwijderen. Marketingland probeert het verhaal wat te nuanceren (3). Het stelt daarbij dat Beacons geen informatie kunnen verzenden naar gebruikers die een bepaalde app niet geïnstalleerd hebben. Geen app, geen ads. Beacons zijn bovendien dom: zij zenden enkel een signaal uit ("1 dollar korting op een grote pizza" bijvoorbeeld) in een beperkte straal. En er kan geen informatie over personen verzameld worden zonder een vooraf geïnstalleerde app. Maar is die app er wél, dan kan een groot deel van de informatie over de telefoon zichtbaar zijn voor de ontwikkelaar of uitgever/adverteerder. En tot slot dat Apple expliciet vereist voor zijn iBeacon specificatie dat de gebruiker opt-in toestemming geeft aan de app om zijn locatie door te geven.

Een nuance die toch niet echt geruststellend werkt... Toen Apple het plan van zijn iBeacons voorstelde, noemden wij het meteen een pracht van een marketing instrument, fantastisch goed gevonden. Maar tegelijk een groot gevaar voor de privacy. Het is inderdaad waar dat je uitdrukkelijk toestemming moet geven aan de app om je locatie te noteren, maar wie let bij het installeren van een app op die toestemmingen? En moet er in de toekomst geen waarschuwing komen in winkels of op straten dàt er beacons aanwezig zijn - net zoals het in ons land verplicht is om een waarschuwing te hangen dat er videocamera's zijn die alles opnemen?
https://www.youtube.com/watch?v=QZvdPM_h2o8&feature=youtu.be
https://securelist.com/blog/research/66988/tyupkin-manipulating-atm-machines-with-malware/
http://marketingland.com/buzzfeed-hidden-beacons-story-gets-wrong-102830KANO LAAT KINDEREN HUN EIGEN COMPUTERS BOUWEN...
... Github zal samen met anderen studenten gratis toegang geven tot Developer tools, en andere berichten over jongeren en technologie

Onder het motto "jong geleerd is oud gedaan", is het belangrijk dat kinderen niet enkel passief met computers werken, spelletjes spelen, maar ook interesse krijgen voor de technologie zelf, en zelfs leren programmeren. Vandaag drie berichten over initiatieven die de belangstelling van jongeren voor technologie moeten aanmoedigen.

Beginnen we met de jongsten.  Daarvoor heeft het bedrijf Kano, zo weet Re/Code te melden, een kit van $150 dollar uitgebracht waarmee zij een kleine computer kunnen maken in een transparant plastic omhulsel, met een helder oranje klavier en een kleine luidspreker. Verbinden ze deze computer met tv of monitor, dan kunnen ze leren hoe te programmeren, door om te beginnen kleine wijzigingen te maken in klassieke spelletjes zoals Snake, Pong en Minecraft.

Maar de computer kan meer: de kinderen kunnen surfen, muziek en video's streamen, e-mail verzenden en ontvangen en meer. De wijzigingen die andere Kano gebruikers gemaakt hebben aan de spelletjes kunnen zij downloaden, en hun eigen wijzigingen uploaden. Een knap initiatief, en als ouder lijkt het ons een veel beter cadeau voor onder de kerstboom dan een gewone passieve tablet. Meer bij Re/code (1)

Het tweede bericht betreft iets oudere studenten. Toen software nog overwegend in doosjes geleverd werd, boden de meeste bedrijven wel een goedkope versie voor studenten aan. Maar tegenwoordig wordt heel wat software in een SaaS model (Software as a Service) aangeboden, en dan is het moeilijker om een korting voor studenten te vinden.

Om studenten toch aan te moedigen projecten op te starten zonder daarvoor eerst de lotto gewonnen te moeten hebben, gaan verschillende bedrijven nu samenwerken om een pakket uit te brengen vol developer tools. Het gaat om GitHub, Bitnami, Crowdflower, DigitalOcean, DNSimple, HackHands, en meer. De volledige lijst vind je bij TechCrunch, waar je ook meer concrete info vindt over de pakketten. (2)

Een derde bericht betreft dan weer de privacy van de studentjes jong en oud. Verleden week heeft de staat California een baanbrekende wet ingevoerd die de manier bepaalt waarop bedrijven die educatieve technologie bieden moeten omgaan met de informatie die zij verzamelen over de studenten, van de kleuterklas tot het middelbaar. Die informatie mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden, en dus niet verkocht worden aan adverteerders.

Nu hebben verschillende grote spelers uit de tech industrie vrijwillig dezelfde belofte gedaan, waaronder Microsoft. Zij zullen geen informatie verkopen over de studenten, de verzamelde data niet gebruiken om advertenties te tonen, en geen persoonlijke profielen bijhouden over de studenten, tenzij dit gebeurt met toestemming van de school of de ouders (bijvoorbeeld voor het bijhouden van examenuitslagen, resultaten van toetsen enz.)
http://recode.net/2014/10/07/kano-lets-kids-build-their-own-computers-and-learn-to-code/
http://techcrunch.com/2014/10/07/github-partners-with-digital-ocean-unreal-engine-and-others-to-give-students-free-access-to-developer-tools/
http://mobile.nytimes.com/2014/10/07/business/microsoft-and-other-firms-pledge-to-protect-student-data.html?_r=0&referrer=
GOOGLE EN ZIJN "IN THE NEWS" KADERTJE
Zal voortaan nieuws bevatten van verschillende bronnen

Heb je het al opgemerkt dat je bij sommige zoekopdrachten bij Google, ook een kadertje "In the news" krijgt, waarbij recent nieuws over dat onderwerp vertoond wordt?

Dat kadertje zal je bijvoorbeeld zien wanneer je naar een bekend persoon zoekt. Het bevat, zo weet Search Engine Land (1) te melden, nieuws van verschillende bronnen, en Google bevestigt het officieel: het zal links brengen met video's, persberichten, blogs en meer.

Content die volgens Engadget (2) daarom niet hetzelfde is als wat je zou zien wanneer je naar dat onderwerp zoekt via de News button bij gespecialiseerd zoeken.

Het zal nu natuurlijk voor SEO bedrijven zaak worden om uit te zoeken op welke basis Google deze "in the news" websites en pagina's selecteert, want in dat kadertje terecht komen betekent natuurlijk veel meer bezoek naar die bepaalde site. En daar hebben bedrijven heel wat geld voor over!
http://www.engadget.com/2014/10/06/google-adds-reddit-to-news-search/
http://searchengineland.com/googles-news-listings-beyond-traditional-205213
MICROSOFT XIM GEEFT EEN MOBIELE DIASHOW...
... en meer nieuws over OneNote Class Notebook Creator voor het onderwijs en Project Spark

Het lijkt wel alsof Microsoft een tweede adem gevonden heeft. Steeds vaker mogen we hier een bericht brengen over nieuwe producten en evoluties
die toch wel interessant zijn en bewijzen dat het bedrijf het nog altijd kan.

Xim: de SnapChat killer?
Om te beginnen is er de Xim app, afkomstig van een van de vele research teams van Microsoft. Nu produceert dat labo wel meer producten die je mond doen openvallen van verbazing -denk maar aan de RoomAlive waarover we het eerder deze week hadden. Het gebeurt echter zelden dat die prachtige uitvindingen tot een concreet product leiden.
Met Xim is dat wel wel het geval. Dit is een app die het mobiel delen van foto's moet vereenvoudigen. Het bijzondere aan de app is dat degene die de foto's ontvangt, niet de Xim app moet bezitten om de foto's te kunnen zien. Dat komt omdt Microsoft tijdelijke cloud-gebaseerde Xims maakt die bekeken kunnen worden in een browser, en gesynchroniseerd worden bij alle gebruikers die uitgenodigd zijn om een bepaalde Xim te bekijken. Je kan een Android, iOS of Windows Phone gebruiken om Xim foto's te uploaden. Meer bij The Verge waar je ook een filmpje vindt. (1)

OneNote Class Notebook Creator
Het tweede product dat onze aandacht verdient, is OneNote Class Notebook Creator, een app die bedacht werd om de leerkrachten te helpen bij hun onderwijsopdracht in een papierloze wereld. Voor deze app is wel een Office 365 abonnement vereist.
De bedoeling is dat elke student een persoonlijke werkplek krijgt, zodat het gemakkelijker wordt voor de leerkracht om huiswerk, quizzen, toetsen enz. te verzamelen. De app moet ook zorgen voor uitwisseling van het werk en de feedback van de leerkracht. Een filmpje en een uitvoerige bespreking vind je bij Venturebeat (2)

Adobe voor Windows toestellen met aanraakscherm
Het derde bericht betreft dan weer een nauwe samenwerking met Adobe. Algemeen bestaat wel de mening dat professionals in de grafische wereld het liefst met een Mac werken voor hun Adobe producten, maar toch hebben Adobe en Microsoft nu samen aangekondigd dat zij een alliantie aangaan, om Photoshop en Co meer naar toestellen met aanraakschermen en tablets te brengen. Meer hierover lees je bij CNet. (3)
http://www.theverge.com/2014/10/8/6945505/microsoft-xim-photo-sharing-app
http://venturebeat.com/2014/10/07/microsoft-launches-onenote-class-notebook-creator-app-for-teachers-requires-an-office-365-subscription/
http://www.cnet.com/news/creative-pros-like-macs-but-adobe-cozies-up-with-microsoft/
SNOWBALL: EEN INBOX VOOR AL JE COMMUNICATIE
Verschillende messaging diensten, mail en sociale netwerken in één

Heb je er al bij stil gestaan hoeveel apps je tegenwoordig hebt die allemaal zorgen voor communicatie? Er is WhatsApp, Snapchat, Kik, naast sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Google Hangouts. En dan is er natuurlijk ook nog de gewone e-mail, en sms-berichten en telefoontjes. Veel dus, en de in- en uitgaande berichten zijn allemaal verspreid over al die apps.

Een nieuw project, Snowball, wil hier orde in brengen. Het is een initiatief van enkele ex-Googlers, dat simpel gezegd een inbox wil brengen voor al je gesprekken in die verschillende apps. De bedoeling is om de gesprekken rond een bepaalde persoon te herkennen en te organiseren, in plaats van de app waarin de gesprekken plaats hebben.

Snowball werd woensdag gelanceerd voor Android. Dat het Android is, en niet iOS, heeft te maken met het feit dat het Android platform zo open is. Er zijn echter plannen om binnen de 18 tot 24 maanden ook voor een iOS versie te zorgen. Momenteel worden o.a. Snapchat, WhatsApp, Facebook Messenger en Line ondersteund.

Bij Mashable vind je een filmpje dat de werking uitlegt (1) en ook TechCrunch bespreekt de app (2).
http://mashable.com/2014/10/08/snowball/
http://techcrunch.com/2014/10/08/snowball-debuts-a-unified-inbox-for-all-your-messaging-apps/
TECHBEDRIJVEN LANCEREN WEST MENTORSCHAP
Project moet vrouwen in tech aanmoedigen bij hun carrière

Er is de laatste tijd heel wat te doen geweest rond de positie van vrouwen in technologiebedrijven. Want het blijft een mannenwereld, waarin vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen. Na enkele ophefmakende zaken rond seksisme hebben enkele bedrijven wel de hand in eigen boezem gestoken, o.a. Twitter, Microsoft, Apple en eBay, en rapporten gepubliceerd over hoe de spreiding van hun werknemers over de verschillende geslachten en etnische groepen is. Maar meer dan die rapporten is er eigenlijk niet gebeurd. Meer nog: recente cijfers van het Amerikaanse Census Bureau geven aan dat, waar het aantal openstaande jobs in tech bedrijven tegen 2020 een ware explosie zou kennen en 1,4 miljoen zou bedragen, het aantal vrouwen in tech jobs alleen maar gedaald is sinds de negentiger jaren.

Daarom hebben nu Box, Facebook en Pinterest toch iets ondernomen: een mentorschap. Vrouwen die aan het begin of in het midden van hun tech carrière zitten, zouden in contact gebracht worden met een mentor die hen moet vooruit helpen.  Zij worden aangemoedigd elkaar individueel en in groep te ontmoeten, face-to-face en online.

Een mooi initiatief, waarover je meer leest bij ZDNet en Mashable.
http://www.zdnet.com/box-facebook-pinterest-launch-west-mentorship-program-for-women-in-tech-7000034468/
http://mashable.com/2014/10/08/west-mentoring-women-tech/ 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE ADOBE TOOLS: SIMPEL OP HET MOBIELTJE...
... en perfecte sync met volwassen versie op desktop


Adobe houdt zijn jaarlijkse MAX Conference, en in de aanloop daartoe heeft het een volledige nieuwe reeks apps voorgesteld die (voorlopig althans) enkel beschikbaar zijn op de iPhone eniPad. Daarbij heeft Adobe zijn best gedaan om de mobiele apps zo eenvoudig mogelijk te houden, terwijl zij tegelijk perfect synchroniseren met hun grote broertjes op de desktop.

Het gaat om vier categorieën, zoals je bij 9 to 5 Mac kan lezen:
- Imaging: Photoshop Sketch (om te tekenen op de tablet), Photoshop Mix (om afbeeldingen te bewerken, waarbij je met lagen kan werken) en Lightroom Mobile (om foto's te delen, en degps metadata van foto's te synchroniseren voor mobiele en desktop apps)
- Illustration: met Illustrator Line (om te tekenen met vectoren) en Illustrator Draw (computer aided tekenen)
- Video: Premiere Clip is de eerste tool van Adobe om video te bewerken. Het is een afgeslankte versie van de Premiere app op de desktop waarmee je audio, tekst, overgangen en effecten kan toevoegen op de iPhone en iPad, opnieuw met synchronisatie met de desktop app.
- Capture apps: Brush (om brushes, penselen te maken), shape (om vormen te maken die je dan in de desktop apps kan gebruiken) en Color (om kleuren op te slaan en die als een thema te gebruiken in andere Adobe toepassingen). Dit alles, helaas, enkel voor de iPad en iPhone.

Maar geen nood. De bezitter van een Android toestel wordt niet helemaal vergeten: Creative Cloud komt nu ook naar Android. De gebruikers kunnen de bestanden die zij in Creative Cloud opgeslagen hebben bekijken op hun Android toestel. Maar dus geen creatief werk, zoals wel met alle apps voor iPhone en iPad mogelijk is. Hierover meer bij Android Police.
http://9to5mac.com/2014/10/06/adobe-ipad-iphone-creative-cloud/
http://www.androidpolice.com/2014/10/06/adobe-releases-creative-cloud-preview-for-android-to-view-and-manage-cloud-based-files-including-psd-and-ai-on-the-go/


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45 DAG- # 212: POST LEZEN DOOR UW BRIEVENBUS

Verleden week waren er slechts twee panelleden die het nieuws van de voorbije week doornamen in onze favoriet podcast, Maarten Hendrix en Toon van de Putte, maar dat deed helemaal niets af van de kracht van de podcast: de leden van het panel hebben altijd toch wel een individuele mening, er is altijd wel een opmerking die een nieuw licht werpt op een evolutie of technologie, die het beluisteren absoluut de moeite waard blijft maken.

Verleden week ging het over ShellShock, maar ook over het einde van de Yahoo! Directory. En over Ello, het nieuwe sociale netwerk dat belooft je privacy je respecteren.

De aflevering van verleden week beluister je via onderstaande link. Wil je de opname van deze week bijwonen, dan is het afspraak om 21u30 op de tweede link, waar je via de chatroom mee kan discussiëren over de onderwerpen.
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-212.mp3
http://live.tech45.eu/
http://tech45.eu/2014/10/01/212-post-lezen-door-uw-brievenbus/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe meer dingen een mens nooit zal begrijpen,
hoe onmogelijker het wordt hem dat aan zijn verstand te brengen.
-Cees Buddingh-


 
De nieuwe oogst


   
SEND HTML MAIL WEBDIENST
Met deze webdienst van Labnol kan je heel mooie HTML mails aanmaken via een WYSIWYG editor. Je kan CSS stijlen toepassen dat ervoor zorgt dat al je uitgaande mails er bij je ontvanger goed uitzien, ongeacht hun mail client. En als je overweg kan met HTML, dan je ook HTML tags gebruiken in je mail. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://ctrlq.org/html-mail/


DUTY CALCULATOR -INVOERTAKSEN
Wanneer je goederen verscheept naar een ander land, is het wel belangrijk dat je aan je klant kan vertellen hoeveel invoerrechten hij moet betalen op dat product. Deze website vertelt je wat de invoerrechten zijn. Je kan zowel het land van uitvoer kiezen als het land van invoer, en het soort artikel. Handig!
[Taal:ENG]
http://www.dutycalculator.com/new-import-duty-and-tax-calculation/


YTTR: BESTANDEN DELEN

Er bestaan verschillende diensten om bestanden te delen. Deze prijst zich aan als een dienst voor niet zo belangrijke, tijdelijke bestanden. Je bepaalt hoe lang de download beschikbaar moet zijn (1, 4 of 12 dagen) en uploadt dan je bestand. De link die naar je bestand verwijst zal dus enkel zolang beschikbaar zijn. Je kan bestanden tot 300 MB groot uploaden, en de bestanden worden versleuteld. Om bestanden in vertrouwen te delen dus.
[Taal:ENG]
http://yttr.co/
PLURAL: HET WEB BIJEEN SPROKKELEN

Deze web app biedt je de mogelijkheid om al je favoriete plekken samen te brengen. Noem het een combinatie van een news reader, sociale browser, media center, en al je favoriete bronnen op het web, en dat alles in één venster, en mooie gepresenteerd bovendien, dat als extra pluspunt ook nog eens gesynchroniseerd wordt op al jouw toestellen.
[Taal: ENG]
http://pluralapp.com/#/home


ALGOMATION: ALGORITMES
Een site die wellicht niet interessant is voor de internaut, maar wellicht wel voor de mathematicus en de webbouwer: hier vind je namelijk allerlei algoritmes. Die zijn allemaal openbaar en je kan ze bekijken of delen. Ben je een echte die-hard dan kan je nieuwe algoritmes toevoegen of van een bestaande een fork maken. (Bron: MakeUseOf)
[Taal:ENG]
http://www.algomation.com/


TWITTER CONVERSATION VISUALISATION

Bookmarklet voor Google Chrome
Op Twitter ontspinnen zich vaak gesprekken en is het leuk om die te volgen. Je kan wel bij een bepaalde tweet de reacties volgen in Twitter, maar je ziet de hiërarchie niet echt: wie reageerde op wie? Deze extensie voor Google Chrome stelt het allemaal netjes voor, in een boomstructuur.
[Taal: ENG]
http://paulgb.github.io/tweetvis/


STICKY NOTES COLLECTOR
Google Chrome extensie
Met deze extensie kan je notities maken op pagina's in de browser,  en die dan verzamelen op een bord, waar je ze van positie kan veranderen, groter of kleiner maken, notities bewaren om ze later te bekijken, synchroniseren,  en meer.
https://chrome.google.com/webstore/detail/sticky-notes-collector/bjiobkngiinjiochhoihelmaldfjadec


RE-EMBED: YOUTUBE FILMPJES IN EEN ORGINELE PLAYER
Met enkele lijntjes code kan je de in je website ingebedde YouTube filmpjes in een aangepaste player vertonen. Met de reEmbed wizard kies je een stijl, en voeg je je logo toe, pas je de kleuren aan de look & feel van je eigen website aan.
[Taal: ENG]
http://www.reembed.com/


FOREKAST: WAT ER IN DE WERELD GEBEURT

Dit kan je het equivalent noemen van Reddit, maar dan voor gewone evenementen wereldwijd. De evenementen worden aangekondigd door de community, die ook zelf evenementen hoger kunnen stemmen in de lijst, zodat de interessantste evenementen bovenaan komen te staan. Zo blijf je op de hoogte van wat er gebeurt - ook buiten de tech wereld! (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
https://www.forekast.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OORLOGSSLACHTOFFERS
Ondanks de Engelse titel toch een Nederlandstalige site, een onderdeel van de FGOV site van de Belgische Federale Overheid. De archieven over oorlogsslachtoffers worden namelijk toegankelijk gesteld voor hun familieleden. Zij moeten hiervoor wel een procedure doorlopen en formulieren invullen. De afdeling Warvictims vertelt alles over deze procedure.
[Taal: NL]
http://www.warvictims.fgov.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COMBO

Alsof onze arme postbode nog niet genoeg geplaagd wordt door honden en andere schenen happende dieren, nu moeten zij ook nog onze boodschappen die wij online bestellen, gaan ophalen in de winkels. Maar even serieus: natuurlijk is dit een zegen voor mensen die niet meer goed ter been zijn. En voor de postbodes zelf is het een kans om hun job te behouden, nu er steeds minder brieven te verdelen zijn. Op de Combo-site kan je zien welke online winkels deelnemen aan dit initiatief.
[Taal: NL]
http://www.combo.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOEKENBEURS 2014
Herfst, en dat betekent natuurlijk dat 1 november eraan komt - voor de Vlamingen onlosmakelijk verbonden met de Boekenbeurs. Het programma van de beurs staat nu online. U kunt er dus bekijken welke schrijvers er op welke dagen aanwezig zullen zijn om hun boeken te signeren, en al een voorproefje kunnen nemen op de beurs.
[Taal: NL]
http://www.boekenbeurs.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: EARTHSHOTS.ORG

Voor de liefhebbers van mooie foto's: elke dag wordt hier een "Shot of the day" bekroond uit de vele inzendingen. Zo kan je meteen ook kennismaken met de fotografen in kwestie; de site zelf geeft weliswaar geen link naar de fotograaf, maar een simpele Google zoekactie helpt natuurlijk!
[Taal: ENG]
http://www.earthshots.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EMOJIS & EARTH DAY
Een heel simpel.... maar aartsmoeilijk spelletje! Tussen al deze bewegende emoji's zit er ééntje dat stil staat. En dat moet jij zien te vinden. De eerste en tweede manche ging bij ons nog wel, maar bij de derde werden we tureluurs. De emoji's worden getoond tegen een achtergrond van prachtige natuurfoto's.
[Taal: ENG]
http://emojisandearthporn.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE INTERNET'S OWN BOY
Deze film vertelt het verhaal van informatie activist Aaron Swartz, hoe hij meehielp bij het internet protocol RSS tot aan zijn medewerking bij de oprichting van de site Reddit. De man had vooral een gevoel voor rechtvaardigheid, en dat bracht hem in aanvaring met de overheid - een zaak die hem uiteindelijk ertoe bracht zijn eigen leven te nemen. Een beklijvende documentaire...
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/TheInternetsOwnBoyTheStoryofAaronSwartzHDBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Gratis internet verspreidende Facebook Drones worden vanaf 2015 getest
http://www.belgiancowboys.be/technology/facebook-drones-vanaf-2015-getest/
- 6 top iPhone 6 accessoires die de moeite waard zijn
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/6-top-iphone-6-accessoires-die-de-moeite-waard-zijn/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Google gebruikt kameel voor Street View
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3764367/2014/10/08/Google-gebruikt-kameel-voor-Street-View.dhtml
- Facebook jaagt op like-scammers
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3763103/2014/10/06/Facebook-jaagt-op-like-scammers.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- HTC’s Desire Eye krijgt twee 13 megapixelcamera’s
Het toestel moet met twee sterke camera’s een ultieme fotobelevenis op een smartphone geven. De Desire Eye komt in november naar onze markt en gaat 499 ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8538/HTC%92s-Desire-Eye-krijgt-twee-13-megapixelcamera%92s.html
- Bose stelt draadloze SoundLink-hoofdtelefoon voor
http://www.elektrozine.be/ez/article/8404/Bose-stelt-draadloze-SoundLink-hoofdtelefoon-voor.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
  - Microsoft België blaast 25 kaarsjes uit!
http://www.digimedia.be/News/nl/17168/microsoft-belgi-blaast-25-kaarsjes-uit.html
- Hewlett-Packard gaat zich in twee delen opsplitsen en 5.000 banen schrappen
http://www.digimedia.be/content.php?lng=nl&rubric=News&id=17154


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Iphone 6: na bendgate nu ook hairgate
http://computertaal.info/2014/10/09/iphone-6-na-bendgate-nu-ook-hairgate/
- Het schaduwinternet: veel sneller dan ons internet
http://computertaal.info/2014/10/07/het-schaduwinternet-veel-sneller-dan-ons-internet/

 
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google zegt vooral Facebooks-links te hebben verwijderd vanwege 'vergeetrecht'
http://tweakers.net/nieuws/98975/google-zegt-vooral-facebooks-links-te-hebben-verwijderd-vanwege-vergeetrecht.html
- Honderdduizenden Snapchat-foto's liggen op straat door hack Snapsave-app
http://tweakers.net/nieuws/98980/honderdduizenden-snapchat-fotos-liggen-op-straat-door-hack-snapsave-app.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Video - Android-app maakt besturing muziek-apps met handgebaren mogelijk
http://tweakers.net/video/9576/android-app-maakt-besturing-muziek-apps-met-handgebaren-mogelijk.html
- FBI wil niemand aannemen die liegt over illegaal downloaden
http://tweakers.net/nieuws/98989/fbi-wil-niemand-aannemen-die-liegt-over-illegaal-downloaden.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Nieuwe studie toont verandering in zoekgedrag in Google Search
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/nieuwe-studie-toont-verandering-in-zoekgedrag-in-google-search
- Twitter spreekt voor het eerst over hun Shop Now button in België
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/twitter-spreekt-voor-het-eerst-over-hun-shop-now-button-in-belgie*** WIJS 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


Win8: de waarschuwing "updates zijn verkrijgbaar" terugbrengen


Eén grote fout zit er in Win8: wanneer je, zoals wij, de updates niet automatisch laat uitvoeren, maar enkel de melding krijgt dat ze er zijn, zodat je zelf kan kiezen wanneer je alles downloadt, dan zal je, wanneer je je aanmeldt op je systeem, de melding zien dat er updates beschikbaar zijn, maar eens je ingelogd bent is die melding weg en vergeet je om de updates te downloaden.
Er is een progje dat die herinnering terug in je systeemvak zet, zodat je eraan herinnerd wordt om te updaten; Hieronder vind je de link naar twee zulke progjes.
http://www.quppa.net/wunotify
http://wun.codeplex.com/


WIN8: APPS GEMAKKELIJK SLUITEN
Een Win8 sluiten is niet echt intuïtief. Je moet je cursor naar de bovenrand van het scherm bewegen tot die daar in een handje verandert dat je dan naar beneden sleurt. Sinds Windows 8.1 is er ook een kruisje bijgekomen in de hoek rechts boven, maar ook daarvoor moet je eerste helemaal naar de bovenrand gaan.
Om apps gemakkelijker te sluiten, moet je eventjes wat in het register gaan rommelen. Daarbij moet je, zoals je wel weet, altijd voorzichtig zijn.
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell\Switcher is de sleutel die je moet wijzigen: je moet nieuwe DWORD waarden aanmaken die je MouseCloseTreshold en TouchCloseTreshold noemt. Die bepalen hoever je de app moet sleuren vooraleer je die kan laten vallen en sluiten. Zet elk van die waarden op maximum 1000, herstart je systeem, en je zal zien dat je nog maar tot de helft moet sleuren.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/5#articleContent


WIN8: EEN AFBEELDING ALS PASWOORD
Bij Windows 8 krijg je de mogelijkheid om een afbeelding als paswoord te kiezen: op de afbeelding moet je dan tekenen in een combinatie van tikken, lijnen en cirkels. Enkel wie ditzelfde patroon herhalen kan, krijgt toegang tot de computer. Om deze optie te activeren, kies je Win+I > PC Instellingen  > Gebruikers > Een wachtwoord met afbeelding maken.
Leuk alternatief!


WIN8: HIBERNATE OF SLAPEN
In het Windows 8 afsluit dialoogvenster zie je wellicht niet de Hibernate of Slapen functie staan, omdat de meeste mensen die niet gebruiken. Wil je die functie toch in het dialoogvenster, dan kan je die gemakkelijk terug toevoegen.
Lanceert het Control Panel Power Options applet (powercfg.cpl) en klik op "Kies wat de aan/uitknop doet" in het paneel links. Vervolgens zie je "Wijzig instellingen die momenteel niet beschikbaar zijn". Klik daarop. Windows zal nu kijken of jouw pc de functies Slapen en Hibernate ondersteunt. Is dat het geval (en niet alle modellen doen dat) dan zal de optie in deze lijst staan. Vink de vakjes aan naast de gewenste opties, en bevestig met Wijzigingen Opslaan. De opties zouden nu in het dialoogvenster Afsluiten moeten verschijnen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/5#articleContent


WIN8: HET ZOEKEN VEREENVOUDIGEN
Wanneer je naar een app of programma zoekt om het op te starten, dan zal Windows 8 standaard elke app opnemen in zijn zoekresultaten. Maar heb je sommige apps nooit nodig, dan kan je die uit de zoekactie uitsluiten.
Ga daarvoor naar Win+I > PC Instellingen Wijzigen > Zoeken > Kiezen welke apps u niet opgenomen wenst. Uw lijst om te zoeken zal voortaan veel overzichtelijker zijn.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/5#articleContent

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

BOXER: ALTERNATIEVE E-MAIL APP

Android - freeware
Boxer is een snelle, slimme e-mail app die zich aanpast aan de manier waarop je werkt.Hij ondersteunt niet alleen POP3, en IMAP, maar ook Gmail, Exchange, Outlook, Yahoo, Hotmail, iCloud AOL, Office 35. Bovendien werkt hij samen met diensten zoals Evernote, Facebook, LinkedIn, twitter, Dropbox en Box. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.boxer.email


LIKES: INSTAGRAMS NAAR JE FOTOROLLETJE
iOS- freeware
Met dit progje kan je alle Instagram afbeeldingen waarbij je een Like gezet hebt, ook op je Camera Roll bewaren en bekijken. Dat is handig wanneer iemand jou in een Instagram foto getagd heeft - je moet gewoon de foto Like'n en daarna moet je Likes te openen om de foto te bekijken. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://itunes.apple.com/gb/app/likes-download-instagram-photos/id901347079?mt=8


DROPIT: BESTANDEN BEHEREN
Windows / Portable
Met deze kleine tool kan je het beheren en organiseren van bestanden en mappen op je computer automatiseren. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je bepaalde bestanden in een map regelmatig comprimeert tot een zip-bestand bijvoorbeeld.
http://www.dropitproject.com/


BLENDER: ANIMATIE


WinXP/Vista / 7  8 - 59,7 MB - freeware
Een software die alle functies biedt die je eigenlijk ook bij professionele (en dure)3D tools vindt. Het gebruik van de software vergt wel een steile leercurve.
http://www.blender.org/


HERE MAPS VOOR ANDROID
Android - freeware
Na de overname van de smartphone afdeling van Nokia door Microsoft, besloot Nokia zijn software apart te blijven ontwikkelen en aanbieden. Het gevolg: nu kan je de  uitstekende Here landkaarten van Nokia ook op je Android toestel downloaden en gebruiken. Bij Engadget vind je een hands-on met de kaarten.
http://here.com/download/?lang=nl-NL
http://www.engadget.com/2014/09/30/nokia-here-maps-android/


FIFA 15:UT ALS WINDOWS 8 APP
Windows 8 - freeware - 891,7 MB
FIFA 15 Ultimate Team  is nu ook als gratis app verkrijgbaar voor Windows 8. Er zijn meer dan 10.000 spelers uit 500 voetbalteams, meer dan 30 echte voetbalbonden en stadions! Let wel op de grootte van het bestand - haal er gerust een kopje koffie bij!
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/fifa-15-ut/7eb8031e-e8f5-460e-ab61-0439e573d74c


FLIC: GEMAKKELIJK FOTO'S BEHEREN (IOS)

Een simpele tool die je helpt om de onoverzichtelijke berg foto's te overzien. Hij maakt het namelijk erg gemakkelijk om foto's te beheren: een veegje naar links om te wissen, naar rechts om te bewaren. Elke maand zal de tool je bovendien eraan herinneren dat je orde moet gaan maken in je foto's. Doen hoor!
http://getflic.com/


SHUTTER: JE FOTO'S NAAR DE CLOUD (ANDROID)
Deze app is ideaal voor wie niet zo veel ruimte heeft op zijn toestel. De foto's worden namelijk in de cloud bewaard. Maar de app biedt meer, naast dat haast onbeperkt camerarolletje: je kan de foto's ook erg gemakkelijk delen en je album beheren. Zodra de foto geüpload wordt naar de cloud, wordt ze op jouw toestel gewist.
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.digitalnation.shutter


VRIJDAG APPDAG: APP VAN DE DAG (ANDROID)
Deze app kan ervoor zorgen dat elke dag, 24u lang, een bepaalde app waarvoor je normaal gezien betalen moet, nu gratis gedownload kan worden. Via push berichten krijg je een melding van de gratis app.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appturbo.appturboNL


VRIJDAG APPDAG: BESTANDEN (WINDOWS PHONE)


Met deze gratis app kan je je bestanden op Windows Phone gemakkelijk beheren. Je kan bestanden op je telefoon of SD-geheugenkaart openen, door de bestanden bladeren, bestanden zoeken en openen. Bovendien kan je gemakkelijk bestanden delen, mappen aanmaken om je bestanden te ordenen, bestanden kopiëren, verplaatsen en verwijderen, of de naam ervan wijzigen. Kortom: je hebt de mogelijkheden van je desktop nu ook op je phone!
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/bestanden/762e837f-461d-4847-8399-3526f54fc25e

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
In de oude wereld trachtte men te begrijpen,
in de nieuwe wil men weten.
-Jan Greshoff-