Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
9/10/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 872 van 4/10/2014Gegroet lezer,
Dit voorwoord schrijf ik vrijdagavond, terwijl het buiten stilaan begint te schemeren, maar het toch nog altijd heerlijk warm is. Wat een prachtige nazomer hebben we toch - het compenseert zeker het feit dat het 's ochtends nog donker is wanneer ik op weg ga naar de trein, en het dageraad door het raampje van de trein. Vroeg uit de veren, het scherpt de geest:)

Van aanscherpen gesproken: sinds kort ben ik in het bezit van een 'activity tracker', die meet hoeveel stappen je wel zet per dag, hoeveel uren je slaapt, hoeveel calorieën je verbrandt. Niet dat ik zo'n gezondheisfreak ben, of statistiekenfreak, maar het helpt wel om te zien wat je verkeerd doet, en eraan te werken. In de volgende weken zal je daarom enkele besprekingen vinden van zulke toestelletjes.

En verder test ik momenteel een Wiko Lenny uit. Een Android van het grote formaat, die ongelooflijk veel aankan, en slechts... 109 euro kost! De trouwe lezer weet dat wij in het verleden al verschillende goedkope toestellen uitgetest hebben, gewoon omdat wij vinden dat ouders die hun kinderen een smartphone willen geven, dat moeten kunnen doen zonder zich echt het brood uit het mond te moeten laten. Een uitgebreide bespreking volgt later, maar ik kan je al zeggen dat ik echt onder de indruk ben van het toestel. Wanneer je zoon of dochter om een smartpone vraagt, dan kan je gerust dit Android toestel aankopen - het is trouwens verkrijgbaar in verscheidene hippe kleurtjes!

Zo. Als inleiding volstaat dit meer dan genoeg. Snel naar uw leesvoer! Bij leven en welzijn tot volgende week - hopelijk nog altijd met mooi nazomerweer!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MUZIEK: DOWNLOADS DOWN, STREMING UP, EN VINYL DE MAX!
Enkele cijfers over de veranderende gewoonten in het consumeren van muziek verklaren de aankoop van Beats door Apple.

Het mag dan al mooi zijn te beweren dat muzikanten niet langer hun inkomsten moeten halen uit de verkoop van cd's, maar uit ticketverkoop en merchandising bij concerten, de verkoop van muziek is toch wel een gemakkelijke bron van inkomsten. Je maakt een song één keer, en je blijft hem verkopen. Terwijl concerten toch wel wat werk betekenen, en dus ook heel wat onkosten.

Muzikanten houden er dan ook wel van wanneer hun muziek verkocht wordt, en zien vol verwachting uit naar verkoopcijfers. Daar valt helaas niet veel goeds over te vermelden. Het is al jarenlang zo dat, zoals je bij Re/Code kan lezen, telkenmale de conclusie was dat er steeds meer digitale downloads verkocht werden, maar dat die stijging de daling van de verkoop van fysieke cd's niet kon goedmaken. De laatste tijd is die conclusie vervangen door de mantra: het streamen van muziek zit in stijgende lijn, maar niet voldoende om de daling bij de verkoop van cd's - én digitale downloads goed te maken.

De concrete cijfers, voor de VS: in de eerste helft van 2014 viel de totale verkoop terug tot $3,2 miljard, een daling met 4,9% tegenover dezelfde periode in 2013. Maar binnen die korf is de verhouding tussen fysieke cd's, streaming en downloads aan het wijzigen. Streaming en downloads waren goed voor $2,2 miljard, ongeveer hetzelfde cijfer tegenover de vorige periode. Maar binnen die 2,2 miljard waren verleden jaar de downloads nog goed voor 69% , en de rest was streaming. Nu zijn de downloads nog maar goed voor 60%.

Het is dus duidelijk: streaming diensten zitten in de lift. In de VS hebben 7,8 miljoen mensen een abonnement op streaming diensten zoals Spotify, Rhapsody, Play Music, Pandora, iHeart Radio en zelfs videodiensten die gebruik maken van muziek. In de laatste 6 maanden van verleden jaar was dat slechts 6,1 miljoen abonnementen.

Het verklaart meteen ook waarom Apple Beats Music gekocht heeft. De koptelefoon is mooi meegenomen, maar het gaat vooral om de streaming dienst, iets wat Apple met zijn iTunes tot nu toe niet kon bieden. Dat Apple er maar liefst 3 miljard dollar voor neertelde, zou wel eens een slimme investering kunnen zijn. Als... Apple tenminste het een en ander in een vrolijker kleedje stopt, bijvoorbeeld een aparte music app, en niet alles blijft verpakken in zijn logge en spuuglelijke iTunes.

Toch nog een opmerkelijk weetje: bij defysieke verkopen kent de cd een daling, maar doet de vinyl het goed: waar de verkoop van cd's met 19% daalde, en nog maar goed is voor $716 miljoen, groeide de verkoop van LP's met 43% tot $146 miljoen. En zeggen dat een tiental jaar geleden de verkoop van vinyls bijna zero was, en dat de 33-toeren plaat enkel nog nostalgische muziekliefhebbers aantrok. Wij vinden zo'n zwarte vinylplaat, met hoes en songteksten, die fier in je living staat te pronken, wel iets hebben. Jullie niet?

Meer achtergrond over deze cijfers bij NY Times en re/Code
http://www.nytimes.com/2014/09/26/business/media/music-sales-drop-5-as-habits-shift-online.html?_r=0
http://recode.net/2014/09/26/here-again-is-why-apple-bought-beats-music/
DE SHELLSHOCK BUG ZOU NOG GROTER ZIJN DAN HEARTBLEED
Het feit dat opnieuw open source software de oorzaak is, doet vragen rijzen: is open source wel betrouwbaar?

Verleden week maakten we kort melding van het feit dat er een nieuwe en heel belangrijke bug ontdekt is in software die op heel wat server draait.  Daar gaan we nu even verder op in. Het gaat om een bug in Bash, kort voor Bourne-Again Shell, gratis software die ingebouwd is in meer dan 70% van alle toestellen die een verbinding leggen met het internet - van servers en computers, tot routers, mobiele telefoons en zelfs camera's en ijskasten die deel uitmaken van het IoT (Internet of Things). Bash is, kort samengevat, een interface waarmee je commando's kan doorgeven.

Het blijkt dat Bash een software bug bevat waardoor het mogelijk is om de controle over te nemen van al die machines, honderden miljoenen zijn dat er, waaronder Macs en smarpthones met Android. Dit in tegenstelling tot die andere grote bug die dit jaar ontdekt werd, Heartbleed, en waarbij enkel paswoorden gestolen konden worden. Heartbleed is bovendien een bug die slechts 2 jaar ongemerkt kon blijven bestaan, en een bedreiging vormde voor een 500.000 machines, terwijl ShellShcok al 22 jaar bestaat, en miljoenen machines bedreigt.

Er is echter wel een gelijkenis tussen beide bugs: beiden zijn te vinden in software die open source is, en onderhouden wordt door vrijwilligers. En dat terwijl altijd verondersteld werd dat open source veilig is, omdat iedereen de broncode kan bekijken, en eventuele fouten ontdekken. Een stelling die met deze twee bugs toch een vlinke deuk gekregen heeft. Bij New York Times lees je een portret van de man die verantwoordelijk was voor BASH.(1)

Ondertussen kunnen bezorgde gebruikers van Unix en Mac systemen onderzoeken of hun systeem gevaar loopt door de bug. Bij Slate.com vind je een methode om dit op te sporen, en ook meer achtergrond (2). Mogen wij hierbij fijntjes opmerken dat het al de tweede keer is dat Microsoft en zijn Windows software, dat toch altijd verweten wordt onveilig te zijn, geen last blijkt te hebben van de bug?

En tot slot een artikel bij Ars Technica, waarin je kan lezen over een bug fix die het euvel moet verhelpen (3)
http://www.nytimes.com/2014/09/26/technology/security-experts-expect-shellshock-software-bug-to-be-significant.html
http://www.slate.com/blogs/future_tense/2014/04/08/heartbleed_openssl_encryption_bug_discovered_by_codenomicon_and_neel_mehta.html
http://arstechnica.com/security/2014/09/new-shellshock-patch-rushed-out-to-resolve-gaps-in-first-fix/KAN ELLO ECHT ZIJN BELOFTE HOUDEN - EEN LATERNATIEF SOCIAAL NETWERK ZIJN?
En meer nog: kan het zo overleven, zonder jouw informatie te gaan slijten aan adverteerders?

Ondertussen weten we het allemaal: Facebook, Google en Co halen hun geld uit het "datamining" - zij stellen een profiel samen over hun gebruikers, dat dan verkocht wordt aan adverteerders om doelgerichte advertenties te kunnen sturen. Steeds meer mensen voelen zich daar ongemakkelijk bij, maar nemen het voor lief, omdat de hele wereld, inbegrepen hun vrienden en familie, ook op Facebook zit. En omdat er eigenlijk geen alternatief is.

Alhoewel... de laatste dagen is er heel wat te doen rond Ello, een nieuw sociaal netwerk dat belooft geen profielen te verkopen, geen advertenties te zullen vertonen. "You are not the product" is het motto van Ello. De site is invitation-only, en momenteel hebben wij nog geen uitnodiging te pakken kunnen krijgen (Met deze: wie wel zo fortuinlijk was, mag ons alsnog uitnodigen!). Maar volgens de verschillende online bronnen zou Ello gewoon dezelfde dingen aanbieden als de andere sociale netwerken. Zonder advertenties dan wel.

Hoe Ello zijn geld dan wil verdienen? Want hetzal het moeten hebben van veel gebruikers, veel verkeer, en dat zal veel bandbreedte en servers kosten. Wel, Ello hoopt die inkomsten te halen door, naast de basisdiensten die gratis zijn,ook premium diensten aan te bieden die de gebruiker al dan niet kan toevoegen, mits betaling.

Benieuwd hoe dit gaat aflopen! Meer achtergrond bij o.a. Mashable (1) enMarketingland, dat al enkele screenshots kan delen (2). Wil je zelf je geluk wagen en een account aanvragen, dan doe je dat op de derde link. (3)

http://mashable.com/2014/09/26/ello-founder-talks-facebook-business/
http://marketingland.com/up-close-ello-the-new-social-network-101615
https://ello.co/
YAHOO ZET ZIJN GIDS STOP
Gedaan met Yahoo Education, QWiki en Directory - wat blijft nog over?

Wie al enkele jaartjes meedraait op het internet - of liever: wie er van in het begin bij was, vanaf de jaren 1995, is groot geworden met de webgids van Yahoo. Websites stonden netjes gecatalogeerd in deze Directory, die al bijna 20 kaartjes kon uitblazen. Heel handig voor beginnende gebruikers, om kennis te maken met het internet. Een gids die ook door menselijke redacteurs bijgehouden werd. Yahoo was toen ook wel een zoekmachine, maar de nadruk lag toch eerder op die gids. Helaas zal de Directory geen taart met 20 kaarsjes krijgen, want Yahoo heeft aangekondigd dat de webgids op het einde van dit kwartaal zal ophouden te bestaan. (1)

Tegelijkertijd werd ook nog het opdoeken van enkele andere diensten aangekondigd. Om te beginnen Yahoo Edication, een site die gebruikers in contact moest brengen met mensen die cursussen en educatieve content aanboden. Wellicht heb jij daar nog niet van gehoord - maar troost je, wij ook niet, en de meeste gewone internauten evenmin. En dus is het wel te begrijpen dat Yahoo deze overbodige poot onder de stoel wegzaagt.

Een andere poot die moet verdwijnen is Qwiki. Dat is een app, die Yahoo in juli 2013 gekocht had en die automatisch korte filmpjes kan maken van de foto's die je met je camera maakt. Na zijn overname bleef Qwiki apart bestaan, maar dat is dus gedaan. Ben je een Qwiki gebruiker, dan kan je de filmpjes die je daar aangemaakt had downloaden via de tweede link (2).

Dat Yahoo Education gesloten wordt, daar kan je nog inkomen. Dat Qwiki eveneens moet sneuvelen, kan je betreuren. Maar  dat Yahoo zijn Directory sluit, is toch wel een bladzijde in de geschiedenis van het internet die omgeslagen wordt. Het betekent tevens de erkenning van de suprematie van Google, en van diens 'nieuwe' systeem van zoeken (pagina'crawlen en trefwoorden noteren) op het 'oude' systeem van zoeken, via de webgids. Bij SearchEngineLand vind je een mooi beschouwend artikel hierover. (3)

Tussen haakjes, weet je eigenlijk hoe Yahoo! aan zijn naam komt? Het is een afkorting van "Yet Another Hierarchical Officous Oracle", verwijzend naar het organiseren van sites in een hiërarchische volgorde. Wat,in de beginjaren van het internet, nog een enigszins overzichtelijke taak was, maar ondertussen ondoenbaar geworden is nu er meer dan een miljard sites zijn...
http://thenextweb.com/insider/2014/09/26/yahoo-plans-close-yahoo-education-qwiki-directory-next-quarter/
http://www.qwiki.com/download_videos
http://searchengineland.com/yahoo-directory-close-204370
FACEBOOK EN ZIJN ATLAS ADVERTEERNETWERK
Het verschil tussen het verleden en actuele interesses

We weten ondertussen allemaal wel hoeveel Facebook van ons weet. En we weten ook dat Facebook ons volgt bij onze surftochten. En dat wij, net zoals bij Google, gewoon een product zijn dat aan adverteerders verkocht wordt: dankzij de informatie die Facebook over ons verzameld heeft, kunnen adverteerders ons doelgerichte advertenties toesturen.

En dat is natuurlijk waarop het hele idee van Facebook gestoeld is - niet om jou je vriendjes te laten volgen, maar om de informatie die jij daarbij vrijgeeft, om te zetten in klinkende munt. Met deze vaststelling vertellen wij je waarschijnlijk niets nieuws, en als je dit weet en nog altijd op Facebook zit, dan moet je maar de consequenties ervan aanvaarden.

Facebook heeft nu officieel bevestigd dat zijn adverteernetwerk klaar is om gelanceerd te worden. Het heet Atlas, een platform dat het verleden jaar van Microsoft gekocht heeft. Met dit platform kunnen marketeers zien of hun advertenties succes hebben, omdat, bij andere adverteerplatformen zoals DoubleClick, de impact van advertenties enkel opgevolgd kan worden op websites waar advertenties van dat bepaalde platform getoond worden. Terwijl bij het Atlas platform elke site dit mee gesprongen is op de Facebook wagen, en Likesverzamelt, als het ware tot het adverteerplatform behoort.

Bovendien kunnen gebruikers gevolgd worden doorheen de verschillende toestellen die zij gebruiken (web, smartphone, tablet) omdat op al die toestellen de Facebook accounts geactiveerd wordt.

Bij Re/code en PandoDaily lees je meer over het Facebook Atlas adverteerplatform. Het verleidt ons tot de volgende stelling: dat de advertenties van Facebook meer hout zullen snijden dan die van Google. Want is het jou ook al opgevallen dat je bij het Google adverteernetwerk altijd advertenties ziet voor dingen die je opgezocht hebt in het verleden - maar die je wellicht nu niet meer interesseren? Persoonlijk heb ik de voorbije twee weken gezocht naar een activity tracker, en naar een MP3 player. En ondertussen mijn keuze gemaakt, en een toestel gekocht. Toch blijf ik nog altijd advertenties zien voor beide toestellen. Google weet eigenlijk alleen naar welke producten jij in het verleden gezocht hebt. Facebook daarentegen weet of je bepaalde producten goed vindt of niet, of bepaalde thema's tot jouw belangstellingssfeer behoren. En dat maakt Facebook tot winnaar in deze strijd.

Facebook wil je wel geruststellen: de informatie die het over jou weet, en die het verkoopt aan adverteerders, is anoniem. Maar is dat geruststellend genoeg voor jou? Blijft het feit dat je bij Facebook blijft, omdat al je vrienden er zijn en je hen niet kan missen, voldoende doorslag geven in de weegschaal, om het argument "mijn privacy wordt bedreigd" terzijde te schuiven? Om over na te denken.
http://recode.net/2014/09/28/facebook-will-facebook-data-to-sell-ads-on-sites-that-arent-facebook/
http://pando.com/2014/09/29/facebook-relaunches-atlas-its-stalker-ish-ad-platform/
http://marketingland.com/google-beefs-mobile-ad-offerings-new-formats-ad-creator-tools-101594
GEEN SAMSUNG NOTE EDGE VOOR DE GROTE MASSA...
... een kabel om te delen, en meer berichten uit de Samsung stal

Toen de Samsung Galaxy Note Edge voorgesteld werd, riep onze redactie vol bewondering uit dat dit pas innovatie is! Het toestel had namelijk een soort extra scherm aan de rechterkant, met daarin een soort takenbalk die zich aanpaste aan wat op het scherm te zien is. Helaas is dit innovatieve niet bestemd voor de gewone man en vrouw in Europa: het toestel, zo weet Ars Technica te melden, zal hoogstwaarschijnlijk niet in onze contreien te verkrijgen zijn. Wat haast onbegrijpelijk is: Het toestel werd tijdens een heus evenement met veel pers voorgesteld, en Samsung heeft zelfs de moeite gedaan om een echte SDK uit te brengen voor deze Edge, zodat software ontwikkelaars de mogelijkheden van dit extra schermpje in hun producten konden inbouwen. Jammer! (1)

Het tweede bericht betreft een nieuwe kabel die Samsung uitbrengt, waardoor je vanuit je Samsung Galaxy toestel andere Samsung gadgets kan opladen, op voorwaarde dat zij een microUSB poort hebben. De Sharing Cable, zoals hij origineel heet, zou slechts $20 kosten en zou werken met de Galaxy S5, Note3, Avant, Tab S 10.5 en 8.4, en de Galaxy Alpha.

Het lijkt op het eerste zicht een idioot idee om vanuit je smartphone, die meestal zelf al kort van batterijduur is, energie te gaan aftappen om een gadget te gaan laden. Maar wellicht is het bedoeld om een toestellen zoals de smartwatch (Gear) , die nog korter van levensduur is, wat extra adem te geven... (2)

En dan is er tot slot een bericht dat Samsung niet echt lekker zal zitten. Het bedrijf probeert zijn toestellen namelijk te onderscheiden van de andere, door zijn user interface die het erover giet.  Heb je bijvoorbeeld een Samsung toestel, dan zal je daarop de eigen Samsung apps aantreffen, en zelfs de eigen Galaxy app store.

Het blijkt nu dat Google steeds meer de schroeven aandraait bij fabrikanten van Android toestellen, om de "pure" Android te gebruiken. Meer nog: willen de fabrikanten Android gebruiken, dan zullen zij verplicht een aantal Google apps moeten plaatsen op de toestellen, en bovendien op een prominente plaats. De fabrikanten hebben geen andere keuze dan aan die eis gevolg te geven, willen zij toestellen kunnen verkopen. Android is nu eenmaal het populairste OS - het draait op 85% van de wereldwijde smartphone markt. De alternatieve besturingssystemen, Windows Phone, Tizen en Firefox OS hebben een beperkt bereik. En uiteraard is iOS helemaal buiten bereik. En dus zal je voortaan minstens 20 Google apps op je toestel aantreffen, waar Google in 2011 eiste dat fabrikanten minstens 9 apps uit de Google stal zouden gebruiken... (3)
http://arstechnica.com/gadgets/2014/09/you-probably-cant-buy-samsungs-curved-galaxy-note-edge/
http://www.androidbeat.com/2014/09/power-sharing-cable-charge-microusb-galaxy-device/#.VCjX-ttcJyU
http://www.businessinsider.com/google-restrictions-android-2014-9?op=1INSTAGRAM GEBLOKKEERD TIJDENS STRAATPROTESTEN.IN HONG KONG..
... maar mesh netwerk app Firechat brengt redding

Enkele berichtjes uit Hong Kong. Daar wordt momenteel geprotesteerd tegen het feit dat de politieke kandidaten voor de  gemeenteverkiezingen voortaan eerst gekeurd moeten worden door een committee in China zelf. Een ferme beknotting van de zelfstandigheid van Hong Kong dus. Een vreedzame manifestatie van een 30.000 mensen werd er door de politie uiteengeslagen. En uiteraard wil China dat de buitenwereld zo weinig mogelijk te weten komt over die demonstraties.

Daarom werd het gebruik van de fotodienst Instagram er verboden, aldus verschillende bronnen. En tijdens de protesten zijn de netwerkverbindingen erg slecht - opzettelijk of niet. Maar gelukkig is daar de technologie, met name de FireChat app, waarover wij het vroeger al gehad hebben. Deze app, verkrijgbaar voor iOS en Android, zorgt voor een mesh netwerk, als het ware een massale plaatselijke chatroom, door gebruik te maken van allerlei communicatiemiddelen: wi-fi, gsm-netwerk, Bluetooth en ook het Multipeer Connectivity Framework van Apple. Het raakte al snel bekend dat je met FireChat toch elkaar kon bereiken, en in 22 uur tijd kon het bedrijf achter FireChat maar liefst 100.000 nieuwe abonnees in Hong Kong noteren. Tijdens een piekmoment,zo weet Tech In Asia te melden, gebruikten maar liefst 33.000 mensen in Hong Kong de app tegelijkertijd (1).

Verder valt er nog nieuws te melden uit China en Hong Kong, zij het niet zo belangrijk. Het blijkt namelijk dat de zwarte markt voor iPhone 6 toestellen ingestort is. China heeft de import van de nieuwe toestellen toegelaten, waardoor de prijs van de iPhone 6 bijvoorbeeld van 8.000 Chinese yuan ($1.300) teruggevallen was op 6.000 yan ($978). (2). De mannetjes die zo lang in de rij gestaan hebben in de VS, om hun toestel te bemachtigen voor de zwarte markt, zijn eraan voor de moeite...
http://www.reuters.com/article/2014/09/28/us-china-instagram-idUSKCN0HN0VW20140928
http://www.techinasia.com/mobile-messaging-app-firechat-flares-up-in-hong-kong-amid-occupy-central-protests/
http://www.businessinsider.com/chinas-iphone-6-black-market-is-falling-apart-2014-9EMUSIC KEERT TERUG TOT ZIJN INDIE-ROOTS, GROOVESHARK VEROORDEELD...
... en maak kennis met Tango Music appp

eMusic: geen grote labels meer
Vandaag drie berichtjes uit de wereld van de muziek. Om te beginnen eMusic, een online muziekdienst die met een abonnement werkt - niet om muziek te streamen, maar om die, ja ja, het bestaat nog, te kopen en te downloaden, om die voor altijd te hebben en op elk toestel te zetten! Persoonlijk heb ik al jarenlang een abonnement bij eMusic, en het is telkens weer een plezier om er nieuwe bands te ontdekken.

Welnu, eMusic heeft aangekondigd dat het terugkeert naar zijn roots. De dienst was namelijk  in 1998 begonnen als een plek waar onafhankelijke artiesten hun muziek konden aanbieden - lang voor er nog maar sprake was van iTunes, of Spotify.  Sinds 2009 zijn daar ook grote namen van bands bijgekomen (wat ook tot een prijsverhoging geleid heeft). Nu verandert eMusic dus weer van koers: er zullen geen songs meer te vinden zijn van Sony, Universal en Warner.  De dienst wil zich terug volledig concentreren op indie-muziek, met de ambitie om de grootste online cataloog ter wereld te worden van onafhankelijke artiesten. (1)

Grooveshark schuldig bevonden
Een tweede bericht betreft de online muziekdienst Grooveshark. Deze dienst stelt miljoenen songs beschikbaar, niet voor download, maar voor streaming. Ook wanneer het de rechten niet had daarvoor. De dienst beriep zich altijd op de DMCA (Digital Millennium Copyright Act), en zei dat het niet verantwoordelijk was voor wat de gebruikers op zijn site uploadden. Een verdediging die nu door de rechter verworpen werd, omdat de eigen personeelsleden en kaderleden zelf in totaal 5.977 songs geüpload hadden zonder auteursrechtelijke toestemming.  Wat de boete en de schadevergoeding zullen zijn die het bedrijf moeten betalen, zal later bepaald worden. (2)

Tango Music Pix
En tot slot een leuke app rond muziek.  Met Tango Music Pix kan je foto's van je smartphone combineren met songs uit een streaming bibliotheek, om zo een diashow te maken die je met je vrienden delen kan. Een uitvoerige bespreking plus de download link vind je bij TechCrunch (3)
http://mobile.nytimes.com/2014/09/30/business/media/emusic-returns-to-indie-roots-amid-shift-in-online-market.html?_r=0&referrer=
http://mobile.nytimes.com/2014/09/30/business/media/judge-rules-against-grooveshark-in-copyright-infringement-case.html?referrer=
http://techcrunch.com/2014/09/29/tango-music-pix-returns-to-the-app-store-for-its-official-launch/APPLE: DE ENE BUG OPGELOST, DE ANDER ONTDEKT...
... en Launcher uit de app store gewipt

Er is goed nieuws, en er is slecht nieuws uit het bug-front voor Apple. Enerzijds is er het feit dat Apple al een oplossing uitgebracht heeft voor de "Shellshock" bug die verleden week ontdekt werd en die zowel Unix maar ook OS X systemen plaagt. De meeste gewone gebruikers waren trouwens niet kwetsbaar voor de bug, enkel wie zijn eigen server draaide. Over deze oplossing lees je meer bij 9to5Mac. (1)

Het slechte nieuws is dan weer dat er een nieuwe bug ontdekt is in iOS 8 - een release die al meerdere problemen gekend heeft. Het blijkt namelijk dat je, wanneer je kiest om je settings terug op standaardinstellingen te zetten (waarbij uitdrukkelijk vermeld wordt dat er geen documenten verloren gaan), er wel degelijk documenten verdwijnen, je iWork documenten die toch meestal het belangrijkste zijn. En wanneer je dan synct met je iCloud, dan zijn ze ook daar verdwenen. Niet zo leuk. Meer bijzonderheden bij MacRumors (2)

En dan is er tot slot een derde bericht uit de Apple stal, dat eigenlijk ook niet zo positief te noemen is. Het blijkt namelijk dat Apple niet te vinden is voor apps die ervoor zorgen dat  je rechtstreeks  andere apps vanuit je meldingcenter (notification center) kan opstarten. Nochtans heeft Apple nog maar pas die functie, om apps op te starten vanuit het meldingcentrum toegevoegd in zijn iOS 8. Launcher was de eerste app die daarvan gebruik maakte, en hij zorgde ervoor dat jijzelf kon bepalen welke apps je in je meldingcentrum kon openen.

Blijkbaar is Apple zelf niet ingenomen met die Launcher, want hij is uit de App Store gewipt. TechCrunch (3) sprak met de makers ervan, in een poging om de reden voor die beslissing te achterhalen.  De gebruikers zijn in elk geval ontsemd over deze verwijdering, en hebben een online petitie opgestart om de handige app alsnog in de App Store terug te zetten.
http://9to5mac.com/2014/09/29/apple-releases-os-x-bash-update-1-0-addressing-shellshock-vulnerability/
http://www.macrumors.com/2014/09/29/reset-all-settings-icloud-drive-bug/
http://techcrunch.com/2014/09/29/apple-rejects-launcher-the-app-that-lets-you-launch-other-apps-from-ios-8-notification-center/MICROSOFT LICHT EEN TIP VAN DE SLUIER VAN WINDOWS 10
Wil sterk blijven op de zakelijke markte, en zo terug zieltjes winnen bij de gewone gebruikers

Het is waar dat Microsoft heel wat van zijn pluimen verloren heeft: tablets en mobiele telefoons zijn twee markten waar het maar geen voet aan de grond krijgt. En als je twee toestellen hebt met een ander OS, dan is het gemakkelijk om voor het derde, je laptop of desktop, ook  dat alternatieve OS te kiezen. Toch blijft Microsoft sterk op de zakelijke markt. Er is een OS dat zoveel zakelijke toepassingen heeft als Windows, met synchronisatie en samenwerkingstools via bijvoorbeeld SharePoint.

Het is er Microsoft dan ook alles aan gelegen dat het die voorsprong op de zakelijke markt behoudt, in de hoop zo terug de gunst van de gewone gebruiker terug te kunnen winnen.  In dat kader moet je de aankondiging van de nieuwe versie van het Windows OS dan ook zien.

Versie 10, dat gisteren voorgesteld werd (tja, waar is versie 9 naar toe?) wil een echt platform zijn, zodat ontwikkelaars apps kunnen maken die op het hele platform draaien, van Internet of Things, de ijskast met internetverbinding dus, tot servers in datacenters. Een hele uitdaging, want sommige dingen zullen een scherm hebben, een heel klein of heel groot, en sommige geen. Soms moet je de input invoeren via een klavier, virtueel of hardware, soms via een aanraakscherm.

En wat met Windows 9, zal je vragen? Wel, deze versie zou zo volledig anders zijn, een compleet nieuw platform, dat het eigenlijk Windows 1 zou moeten heten - maar dat zou te belachelijk zijn. Een video met daarin de mogelijkheden van het nieuwe OS vind je o.a. Bij The Verge. Ook Geekwire bespreekt het nieuwe OS. (2)
http://www.theverge.com/2014/9/30/6873963/windows-10-continuum-touch-interface
http://www.geekwire.com/2014/video-hands-windows-10-microsofts-new-operating-system/PAYPAL: GESTRAFT DOOR APPLE EN SCHEIDING VAN EBAY
Terwijl Apple zelf onder vuur ligt bij de EU

Twee berichtjes vandaag over PayPal, en een over Apple, allemaal in de financiële sfeer.  Om te beginnen een toch wel opvallend verhaal dat je bij BankInnovation vinden kan. Het heeft namelijk een verklaring gevonden voor het feit dat PayPal opvallend afwezig is bij de aankondiging van Apple om met ApplePay te starten.

Volgens het gespecialiseerde blog zou PayPal en Apple wel degelijk onderhandeld hebben over de mogelijkheid dat PayPal een voorkeur partner zou worden voor Apple bij het betaalproces. Maar dat veranderde toen PayPal in zee ging met Samsung ging samenwerken voor betalingen via de Galaxy S45 met zijn vingerafdrukscanner. Apple was daar volgens het blog pisnijdig over, en sloot daarom PayPal van samenwerking met Apple Pay uit. De vete tussen Apple en Samsung is dus nog lang niet voorbij .... (1)

Over de al dan niet samenwerking tussen PayPal en Samsung was er, nog steeds volgens het blog, onenigheid tussen de verschillende bestuurders van PayPal. Heeft dit geleid tot de beslissing  die deze week genomen werd bij PayPal? Feit is dat PayPal en eBay uit elkaar gaan. eBay had PayPal nog niet zo lang gelden gekocht voor veel geld (1,5 miljard dollar), en nu zal het bedrijf dus terug afgestoten worden, om volgend jaar naar de beurs te trekken. (2)

Het derde financiële bericht betreft Apple. Dat is onder vuur komen liggen omwille van belastingperikelen. Het zou, zo meent de EU, miljarden aan belastingen ontdoken hebben door verschillende van zijn filialen officieel in het Ierse Cork te vestigen. In plaats van de normale belastingen op winst te betalen in de VS, die tot 35% kunnen gaan, betaalde het slechts 2% in Ierland. Daarmee doet Apple niets abnormaals - het maakt gewoon gebruik van een mogelijkheid die de Ierse regering biedt.

Zo heeft elk land wel zijn middeltjes om internationale bedrijven te verleiden om zich in het land te vestigen - in België is dat bijvoorbeeld de notionele aftrek. Eigenlijk kan je Apple dus niets verwijten, wel de EU, dat dringend werk moet maken van de afschaffing van al die lokkertjes, die niets bijdragen tot de tewerkstelling in het land, en eigenlijk geen geld in het laatje brengen. Want wanneer je een bedrijf lokt door het geen of lage belasting te beloven, dan wil dat ook zeggen dat je geen of weinig inkomsten haalt uit dat bedrijf... Meer over deze zaak bij Business Insider (3)
http://bankinnovation.net/2014/09/missing-from-the-paypal-ipo-apple-pay/
http://update.ebayinc.com/latest-news/ebay-inc-to-separate-ebay-and-paypal-into-independent-publicly-traded-companies-in-2015/
http://www.businessinsider.com/apple-defends-irish-tax-arrangement-2014-9?op=1DUITSLAND: NIEUWSSITE FRAGMENTEN VERWIJDERD UIT GOOGLE ZOEKRESULTATEN...
.. en Google op de vingers getikt voor privacy gebruikers

Je hoort het steeds vaker, in allerlei podcasts, dat Amerikaanse media zich verwonderen over wat zij als betutteling beschouwen die de vrije markt in de weg staat. En dan hebben we het over de regels die de EU in het algemeen en sommige landen in het bijzonder opleggen om zijn burgers te beschermen. Dat gaat van de verplichting om de gebruiker te laten kiezen wat hij tot zijn standaard browser maakt, tot de regels over cookies, en de bescherming van de privacy. Inderdaad zorgen die regels ervoor dat het iets minder gemakkelijk is om zaken te doen. Maar gelukkig wordt de burger beschermd, en dat kent geen prijs.

Vandaag twee berichten die rond die strenge regels gaan, met name in Duitsland, en die alletwee Google in de hoofrol hebben. Om te beginnen: zoals wij al eerder bericht hebben heeft ook in Duitsland Google het aan de stok met de uitgevers van kranten en online nieuwsmedia, omdat die vergoed willen worden voor de opname van hun berichten in Google News. Een recente Duitse wet op de auteursrechten geeft hen het recht om zo'n vergoeding te eisen. Om die vergoeding te ontwijken, heeft Google nu beslist dat het voor nieuwssites zoals bild.de, bunte.de of hoerzu.de enkel de titel zal vermelden en de link naar het artikel, geen fragment meer zoals het elders ter wereld doet. (1)

Een tweede bericht betreft de manier waarop Google omgaat met onze privacy. De Duitse wetgever heeft gezegd dat Google moet stoppen met het profileren van de gebruikers. Doordat wij zoveel verschillende dienten van Google gebruiken (Gmail, zoeken, allerlei apps) kan Google een gedetailleerd profiel over ons samenstellen, en dat dan aan adverteerders verkopen. Google zou bijvoorbeeld een reisprofiel kunnen samenstellen, te weten komen of je gehuwd of ongehuwd bent, je financiële status via de betalingen die je doet, waar je bent, je seksuele voorkeuren, enz.

De wetgever vindt dat de gebruiker zelf moet kunnen bepalen in hoeverre Google zijn gegevens mag verzamelen en gebruiken.

Google heeft het de laatste tijd niet gemakkelijk in Europa. Het ligt voor wel meer zaken onder vuur, zoals zijn dominantie in de search, het recht om vergeten te worden, enz. Er zijn waarnemers die dit afdoen als regelneverij, zelfs als protectionisme van Europa - maar dat is larie. Google is perfect welkom, het moet zich wel aan de regels houden en ons onze privacy laten behouden... Meerbij ZDNet en Bloomberg.
http://www.computerworld.com/article/2690334/legal/google-bows-to-pressure-removes-news-snippets-from-german-search-results.html
http://www.bloomberg.com/news/2014-09-30/google-ordered-to-change-handling-of-personal-data-in-germany.html
http://www.zdnet.com/germany-tells-google-to-overhaul-its-profiling-and-let-users-decide-how-their-data-gets-handled-7000034240/
FACEBOOK WIJZIGT BELEID OVER VERPLICHT GEBRUIK ECHTE NAAM
En verontschuldigt zich tegen LGBT community

De laatste weken was er heel wat controverse ontstaan rond het beleid van Facebook om het gebruik van de échte naam te verplichten op het sociale netwerk. Niet iedereen kan en wil dat immers - sommige mensen die bijvooorbeeld tot de LGTB community behoren (Lesbian, Gay, Transgender, Bisexual) gebruiken op Facebook liever een andere naam, om hun identiteit privé te houden.

Wat dus eigenlijk in strijd is met de regels van Facebook, dat dan ook de accounts van verschillende mensen uit de LGBT community geschrapt had. Dit lokte heel wat reacties uit. Zo lees je bij Allfacebook over Sister Roma, die gedwongen was haar/zijn naam te wijzigen toe Michael Williams, zijn échte naam. Hij werd het boegbeeld van het protest tegen dit beleid van Facebook.

Facebook heeft nu gereageerd op deze protesten, en heeft beloofd dat het zijn beleid zal aanpassen.  Drag queens zullen in de toekomst wel degelijk kunnen posten onder hun artiesten naam, en niet langer gedwongen worden om hun echte naam te gebruiken. Maar om zich tegenover Facebook te identificeren, moeten ze dat wel doen. Een wijs besluit van Facebook. Je leest er meer over bij The Verge, TechCrunch, AllFacebook.
http://www.theverge.com/2014/10/1/6881641/facebook-will-update-real-name-policy-to-accommodate-lgbt-community
http://techcrunch.com/2014/10/01/facebook-apologizes-to-lgbt-community-and-promises-changes-to-real-name-policy/
http://allfacebook.com/chris-cox-apology-lgbt-drag-queens-real-names_b134911SWAY: DE COMBINATIE VAN FRONT PAGE EN POWER POINT...
.. en al meteen het Windows Insider Program

We komen nog even terug op de aankondiging gisteren van de verrassende 10-versie van Windows, waarbij de versie 9 maar ineens overgeslagen wordt. Na het bekijken van de presentaties zal je wellicht tot de vaststelling gekomen zijn dat, als Microsoft alles kan waarmaken wat het hier belooft, je dan werkelijk het beste uit alle werelden zal hebben (mobiel, aanraakscherm, desktop). Tegels worden geïntegreerd in de Startknop, en apps die je voor Windows maakt zullen zich aan alle formaten van toestellen aanpassen. De ontwikkelaars zullen echt juichen!

In onze software rubriek gisteren brachten wij al de links naar de plek waar je de Technical Preview kan downloaden. Je moet er wel bij bedenken dat dit pre-release materiaal is dat nog niet af is, en dat er bugs kunnen in zitten. Deze versie is bedoeld voor bedrijven. Wie het OS downloadt, kan deelnemen aan het Windows Insider Program, waar je dan commentaar en feedback kan geven. Later zou er ook een preview komen die dan ook draait op toestellen zoals de Surface RT en sommige Windows Phones. (1)

Microsoft heeft nog iets nieuws, dat voortaan deel zal uitmaken van zijn Office kantoorsuite: Sway. Daarmee kan je content van allerlei bronnen verzamelen en in een mooie vormgeving steken. Het resultaat heet dan een "sway" en je kan sways delen met anderen. Sways worden in de cloud bewaard, in Azure cloud. De foto's die gebruikt worden om een Sway te maken, worden dan in de ONeDrive cloud bewaard. Het is de bedoeling dat Sway ook op andere besturingssystemen zal werken, net zoals de andere onderdelen van Office uitgebracht zijn voor iOS en Android.

Microsoft heeft al een tool om content te verzamelen, ONeNote, maar dat is eerder echt voor het verzamelen bedoeld, terwijl dit het afgewerkte product is.

Bij o.a. ZDNet vind je een YouTube filmpje dat de werking uitlegt.
http://www.winbeta.org/news/microsoft-launches-windows-insider-program-alongside-windows-10-preview-download-now
https://www.youtube.com/watch?v=Jw-g6IuBVJE
http://www.zdnet.com/microsoft-adds-new-sway-presentation-application-to-the-office-family-7000034249/


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MOZILLA LANCEERT MATCHSTICK
Alternatief voor Chromecast kost $25

Mozilla is al een tijdje bezig om zijn terrein uit te breiden. Naast de traditionele browser, Firefox, heeft het ook een besturingssysteem voor mobiele telefoons ontwikkeld. En nu zal het ook daadwerkelijk in de hardware gestapt, en wel met een HDMI stick om content te stremen naar je tv, de MatchStick.

Momenteel kan je de stick via Kickstarter kopen voor $12, maar later zou hij $25 kosten, wanneer hij gewoon in de winkels zal liggen. Het moet, met andere woorden, de concurrentie opnemen tegen Chromecast, de dongle van Google die eveneens content streamt maar die dan $35 kost.

De stick draait onder het open source Firefox OS. Dat zou het gemakkelijker moeten maken voor ontwikkelaars om HTML apps te bouwen. Bovendien zou deze stick ervoor moeten zorgen dat elke soort content, op elk soort toestel kan gestreamd worden, overal en altijd. Er werd daarom een SDK (Software Developer Kit) gemaakt die zowel apps kan zenden (dus vanuit je smartphone of pc naar de MatchStick) als apps kan ontvangen (die op de MatchStick kunnen draaien).

Toch nog even zeggen dat dit toekomstmuziek is: de stick zit nog in een ontwikkelfase, en eerst moet er via Kickstarter $100.000 opgehaald worden om de stick echt tekunnen bouwen. Meer bij o.a. Ars Technica en CNet.
http://arstechnica.com/gadgets/2014/09/chromecast-getting-competition-from-firefox-os-powered-matchstick/
http://www.cnet.com/news/meet-matchstick-mozillas-25-chromecast-alternative/

 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


TECH45 #211: "ALS HENDRICKX NIET AAN EEN TITEL DENKT.."

Vlak voor de opname van de nieuwe aflevering van de Tech45 podcast, dinsdagavond om 21u30, even terugkomen op de vorige aflevering, om je zin te krijgen deze nieuwe aflevering live bij te wonen. En natuurlijk om de vorige aflevering, als je die nog niet gehoord had, meteen te downloaden en te beluisteren, en een review te geven in iTunes.
Want ook in aflevering 211 waren de beschouwingen over de actualiteit erg interessant om volgen. De leden van het panel (Toon van de Putte, Floris Daelemans en Cindy de Smet) geven bijvoorbeeld hun mening over Netflix, en of het hun  kabelabonnement kan vervangen. Ook over iBeacons wordt gesproken, de bakens die in winkels geplaatst worden om gebruikers op aanbiedingen te wijzen - een nieuwe vorm van reclame dus! Hieronder vind je de links om de aflevering te downloaden (1), in streaming te beluisteren (2), of om de nieuwe opname live te beluisteren (3).
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-211.mp3
http://tech45.eu/2014/09/24/211-als-hendrikx-niet-aan-een-titel-denkt/
http://live.tech45.eu/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een fanaticus is meestal een weifelaar die een beslissing genomen heeft.
-Godfried Bomans-


 


De nieuwe oogst


   
ALLES OVER MINECRAFT
Een week of twee geleden kon je lezen dat Microsoft het gameplatform Minecraft gekocht heeft, en dat het daar veel, veel geld voor over had. Misschien kwam jij uit de lucht vallen, en had je nog nooit van Minecraft gehoord. Dit aritkel bij MakeUseOf vertelt je alles: wat het is, hoe je het spel speelt, hoe je dingen doet en bouwt. Een uitgebreid artikel, een absolute aanrader. Maar kom niet bij ons klagen wanneer je, na het lezen van het artikel aan Minecraft begonnen bent, en volledig verslaafd geraakt bent!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/latecomer-beginners-guide-minecraft/


17 WEB TOOLS OM ONLINE QUIZZEN EN OPINIEPEILINGEN TE MAKEN

Wil je wat interactie met je leerlingen, kinderen uit je scoutsgroep, mensen van je leesclub enz? In dit artikel bij CubicStone vind je links naar webtools waarmee je online quizzen kan maken en polls. De quizzen en peilingen zijn bedoeld voor zowel het klaslokaal, als om te gebruiken op een blog, Facebook of Twitter.
[Taal: ENG]
http://www.cubicstone.com/become-a-vip/2014/9/18/17-useful-web-tools-for-creating-online-quizzes-and-polls


DE BESTE BOEKEN ALLER TIJDEN
100 boeken die je absoluut gelezen moet hebben, omdat zij volgens de Engelstalige Wikipedia de beste boeken allertijden zijn. Een lijstje om af te drukken en mee naar de bibliotheek te nemen. Maar omdat het lijstje wel degelijk "aller tijden" zegt, zijn heel wat van deze boeken al wat ouder en kan je ze ook als gratis e-boek lezen.
[Taal: ENG]
http://en.wikipedia.org/wiki/The_100_Best_Books_of_All_Time


9 GRATIS BOEKEN OVER PROGRAMMEREN
In dit artikel bij MakeUse of vind je de links en een korte introductie voor 9 e-boeken die je gratis kan downloaden. Zij vertellen je over hoe je kan leren programmeren, in verschilende talen: programmeren algemeen, java, JavaScript, Python, Go, Programmeerpatronen in games. Aan de slag!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/9-free-programming-books-will-make-pro/


TALKWALKER: JE SOCIALE MEDIA REPUTATIE

Deze webtool analyseert in real time je reputatie op de sociale media. Een account aanmaken is heel simpel, en duurt maar 3 klikken en 10 seconden. Je kan zoeken in 180 landen. De basisdienst is gratis, en extra diensten zijn te betalen. (Bron: MakeUseOf)
[Taal:ENG]
http://www.talkwalker.com/en/social-media-analytics-search/


FLIPLINGO: POSTINGS IN VERSCHILLENDE TALEN
Deze webdienst helpt je om meer mensen te bereiken. Hij is dan ook meer bedoeld voor bedrijven die de sociale media eerder gebruiken als PR dan voor gewone mensen die via de sociale media nieuws willen vernemen of contacten willen onderhouden. De vertaling wordt trouwens ook gekoppeld aan tijdzones - zo kan je een vertaling in het Frans laten posten op een tijdstip waarop Franse gebruikers veel actief zijn. De vertalingen worden door echte mensen gemaakt,niet door robots, zo belooft de site. Een hele verademing, want een Google vertaling is echt schabouwelijk!
[Taal: ENG]
https://www.fliplingo.com/


RAPID WORD COUNTER: WOORDJES TELLEN
In Word zit er een heel handige functie om woorden en karakters te tellen. Maar je hebt niet altijd je Word bij de hand. Dan kan deze website helpen: je begint te typen, en de site zal meteen een teller tevoorschijn toveren die het aantal woorden of karakters meetelt. Je kan ook een tekst knippen en plakken naar deze website toe.
[Taal: ENG]
http://rapidwordcounter.com/


RADDIO: INSTANT RADIO MAKEN MET JE VRIENDEN

Dit is een website waar je samen met je vrienden, in real time, radio kan maken. Terwijl je naar je radio luistert kan je ook chatten, en nieuwe songs toevoegen aan de radio. Je moet je niet aanmelden of abonneren, gewoon klikken op "Start Radio" n dan de link delen met je vrienden. Zo simpel is het.
[Taal: ENG]
http://raddio.org/


MOO.DO: JE LEVEN ORGANISEREN
Deze website helpt je om je leven beter te organiseren. Je combineert hier je agenda, je contacten, je herinneringen, afspraken, todo lijstjes, alles wat je maar kan noteren en waar je tot nu toe verschillende apps moest gebruiken, die natuurlijk niet compatibel zijn met elkaar.
[Taall: ENG]
http://moo.do


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FLIGHTLEVEL

Sommige blogs zijn echte pareltjes aan informatie - informatie die je niet in de mainstream media vindt. Zoals dit blog, dat nieuws uit de luchtvaartwereld brengt: nieuwe lijnen die geopend worden, nieuwe vliegtuigen die ontworpen worden, of nieuws over luchthavens zelf. Daarover heb je nog niet gelezen in je krant, niet?
[Taal: NL]
http://www.flightlevel.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SENIOR-TEST
Wie al wat ouder is, wordt soms met de vinger gewezen wanneer hij achter het stuur kruipt. Net alsof ouder worden automatisch inhoudt dat je ongeschikt bent als chauffeur. Maar knaagt het soms bij je, en word je onzeker? Dan kan je die onzekerheid wegnemen door op deze website een test te doen over jouw rijvaardigheid.
[Taal: NL]
http://senior-test.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MSN VERNIEUWT

Microsoft was een van de eerste internetgiganten die in de verschillende landen ter wereld zijn eigen MSN-website lanceerde, met plaatselijk nieuws, en ja, voor ons landje, in het Frans en Nederlands. De site bestaat nog steeds, en is nu in een nieuw kleedje gestoken. De informatie is erg uitgebreid, aan de Belgische / Vlaamse marktaangepast.
[Taal: NL]
http://be.msn.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STUCK IN CUSTOMS
Trey Ratcliff is fotograaf, artiest, schrijver en avonturier. Op zijn weblog, dat hij onder de naam Stuck in Customs bijhoudt, vind je zijn verhalen en informatie over zijn uitrusting en de software die hij gebruikt. En bij Smugmug vind je een hele mooie selectie van zijn foto's.
[Taal: ENG]
http://stuckincustoms.smugmug.com/Portfolio/i-8mFWsjn
http://www.stuckincustoms.com/trey-ratcliff/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE ECHTE FEITEN VAN HET DAGELIJKSE LEVEN
In heel grappige tekeningen worden enkele ballonnetjes doorprikt van ons dagelijkse (digitale) leven. Om met een monkellach te bekijken...
[Taal: ENG]
http://myscienceacademy.org/2014/05/12/32-painfully-true-facts-about-everyday-life/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GATEWAY
Een spelletje dat je heel rustig spelen kan, door allerlei dingen te ontdekken en te combineren. Het oude Larry spelletje eigenlijk, maar dan in een mooiere lay-out, niet meer met pixeltjes. Je kunt het spel leren spelen, door bij het beginmenu te bevestigen dat het de eerste keer is dat je het spelletje speelt, zo kom je teweten hoe het werkt.
[Taal: ENG]
http://cockroach.se/gateway/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Nieuwe Google+ functie laat je toe om restricties te beheren
http://www.belgiancowboys.be/web/nieuwe-google-functie-laat-je-toe-om-restricties-te-beheren/
- Accessoire: HTC Boombass
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/accessoire-htc-boombass/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zeven tips om je iPhone-batterij te sparen in iOS 8
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3760522/2014/10/02/Zeven-tips-om-je-iPhone-batterij-te-sparen-in-iOS-8.dhtml
- Irritante medepassagiers te kijk gezet op internet
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3759162/2014/09/30/Irritante-medepassagiers-te-kijk-gezet-op-internet.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Philips investeert in gezondheid 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8527/Philips-investeert-in-gezondheid.html
- Proximus TV gaat Netflix ondersteunen 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8499/Proximus-TV-gaat-Netflix-ondersteunen.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Netflix verwent zijn abonnees met exclusieve content
http://www.digimedia.be/News/nl/17128/netflix-verwent-zijn-abonnees-met-exclusieve-content.html
- Yahoo en Tumblr te gast op de Social Media Day
http://www.digimedia.be/News/nl/17123/yahoo-en-tumblr-te-gast-op-de-social-media-day.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Geëncrypteerde mobieltjes: misdadigers hebben een zalige tijd!
http://computertaal.info/2014/10/02/geencrypteerde-mobieltjes-misdadigers-hebben-een-zalige-tijd/
- Windows 9 wordt een gratis upgrade voor Windows 8 gebruikers
http://computertaal.info/2014/09/30/windows-9-wordt-een-gratis-upgrade-voor-windows-8-gebruikers/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Studenten ontwikkelen 'slim' fietsachterlicht met bluetooth en 140 leds
http://tweakers.net/nieuws/98822/studenten-ontwikkelen-slim-fietsachterlicht-met-bluetooth-en-140-leds.html
- 'LulzSec kreeg toegang tot honderden Nederlandse en Belgische sites'
http://tweakers.net/nieuws/98802/lulzsec-kreeg-toegang-tot-honderden-nederlandse-en-belgische-sites.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Fedict ontdekt probleem bij federale authenticatiedienst
http://trends.knack.be/economie/e-business/fedict-ontdekt-probleem-bij-federale-authenticatiedienst/article-normal-433851.html
- Nieuwe beroepsvereniging mikt op de kleine IT-man
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-beroepsvereniging-mikt-op-de-kleine-it-man/article-normal-433841.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Europa lanceert fonds van 80 miljoen euro voor innovatieve kmo's
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/europa-lanceert-fonds-van-80-miljoen-euro-voor-innovatieve-kmo-s
- Google introduceert Drive met ongelimiteerde opslag voor studenten
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-introduceert-drive-met-ongelimiteerde-opslag-voor-studenten
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 8: VIRTUELE MACHINES
Heb je Windos 8 Professional of Enterprise, dan heb je ook Hyper-V. Dat zorgt ervoor dat je virtuele machines kunt maaken en draaien. Daarvoor moet je OptionalFeatures.exe lanceren door de Windowstoest+R in te drukken en dit commando in te typen. Ga vervolgens terug naar het Startscherm, blader naar rechts, zoek naar de Hyper-V Manger tegel en klik erop. Ontdek de mogelijkheden.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/4#articleContent


WINDOWS 8: SLIM ZOEKEN
Wil je ontdekken welke nieuwe tools Windows 8 heeft rond een bepaald onderwerp, dan kan je natuurlijk manueel naar Controlepaneel gaan en daar de verschillende applets bekijken. Maar er is een slimmere manier.
Wil je bijvoorbeeld weten wat er nieuw is op gebied van opslag, druk dan op Win+W om het dialoogvenster Settings Search op te roepen. Tik vervolgens 'drive' in, en het systeem zal een reeks verwante opties tonen - niet alleen de opties met het woord Drive erin, maar ook alles wat met opslag te maken heeft: BitLocker, Device Manager,backup tools,disk cleanup, en nieuwe dingen zoals Storage Spaces.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/4#articleContent


WINDOWS 8: ACHTERGROND VOOR STARTSCHERM

Wil je de schermafbeeldingen wijzigen voor het vergrendelscherm, het tegeltje met jouw naam, of het startscherm,ga dan naar het startscherm en druk daar om Win+I, klik op Wijzig PC Instellingen en kies de optie Personaliseren. Doorblader de verschillende tabbladen en je zal alternatieve achtergronden en afbeeldingen zien waaruit je meteen simpele klik kan kiezen.
Je kan hier ook bepalen welke apps hun status op het vergrendelscherm tonen, op voorwaarde natuurlijk dat de app deze functie ondersteunt. In Windows 8.1 heb je nog bijkomende functies gekregen. Zo kan je je wallpaper (achtergrond) van je desktop ook alsachtergrond zetten bij je Startscherm.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/5#articleContent


WINDOWS 8: STARTEN IN DESKTOP
Het nieuwe startscherm in Windows 8 kan niet veel gebruikers bekoren. De meesten vermijden het zoveel mogelijk, om naar de desktop te gaan. Gelukkig zitten er in Windows 8.1 verschillende mogelijkheden die wat soelaas kunnen brengen.
Zo kan jerechts klikken op de taakbalk, daar Eigenschappen > Navigatie kiezen, om vervolgens de optie te kiezen 'Toon de Apps view automatisch wanneer ik naar Start ga', bevestig met OK. Dit zal ervoor zorgen dat je, wanneer je op deStartknop drukt, die al jouw geïnstalleerde programma's toont,en niet langer de app tegeltjes. Het kan helpen om programma's sneller te vinden.
Maar wil je rechtstreeks in de desktop starten, en dat heleStartscherm achter je laten, dan kan dat ook. Klik rechtsop de taakbalk, kies Eigenschappen > Navigatie, en vink aan 'Wanneer ik inlog of alle applicateis op een scherm sluit, ga naar de desktop in plaats van Start'. Bevestig met OK. Je zal die vrolijk gekleurde tegeltjes nu veel minder zien!
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/5#articleContent


WINDOWS 8: ONDERHOUD PLANNEN
Je kan je systeem zijn onderhoudstaken laten uitvoeren op een tijdstip dat jou past, wanneer jij het systeem niet nodig hebt bijvoorbeeld. Dan hebben we het over software updates, antivirus scans, systeem diagnose en meer. Om dat tijdstip te bepalen ga je naar het Controlepaneel, klik daar Systeem & Beveiliging, > Actiecentrum > Onderhoud. Wil je het onderhoud NU uitvoeren, omdat het je zo uitkomt, klik dan op 'Start Onderhoud'. Alle wachtende taken worden dan uitgevoerd. Je kan ook een gewenst tijdstip invoeren via 'Wijzig onderhoud instellingen', waarbij je ook de optie kan uitvinken dat je computer wakker gemaakt moet worden uit slaapstand.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/5#articleContent 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

NT LITE FREE: INSTALLATIE DVD MAKEN

Windows 7/8 - 5,6 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je zelf een eigen installatie dvd voor Windows 7 en 8 aanmaken. Je kan daarbij op vorhand bepaalde standaard apps verwijderen, talen en thema's, om zo de setup cd / dvd compacter te maken. Maar je kan omgekeerd ook bepaalde software toevoegen aan de setup.
http://www.ntlite.com/
http://www.chip.de/downloads/NTLite-Free_72883857.html


ANTIGLARE: AANGENAMER WERKEN
Windows XP/Vista/7/8 - demo - 0,19 MB (koopprijs: $34,99)
Deze tool voor WIndows moet ervoor zorgen dat er een kleurenfilter in werking treedt, waardoor je aangenamer kan werken, ook in zonlicht. Het contrast wordt verminderd, zodat de ogen minder belast worden wat tot minder hoofdpijn moet leiden. Het progje is niet goedkoop, toch niet in deze tijd van apps aan 1,99 en 3,99. Maar gelukkig is er een demo om te zien of de beloften waargemaakt worden.
http://www.chip.de/downloads/Anti-Glare_72857273.html
http://www.tekwaresoftware.com/anti-glare.html


HYPERSNAP: SCREENSHOTS


Windows XP/Vista/7/8 - 21,1 MB - shareware (20 dagen gratis)
Deze tool heet een van de beste programma's te zijn om schermafdrukken te maken. Zelfs van 3D spelletjes en video's kan je een printscreen maken, ook wanneer die via DirectX, Direct3D, 3Dfx en Glidelopen. Je kan trouwens ook beelden uit een film knippen.
http://www.hyperionics.com/hsdx/index.asp


HILL CLIMB RACING APK
Android /iOS - freeware
Racen op een hindernissenparcours - leuk toch? Je kan kiezen tussen verschillende wagens, die je dan ook nog eens kan tunen. En is het niet beter dat je je hang naar snelheid op een virtuele racebaan de vrije teugel laat, dan op de weg?  Veel plezier gewenst!
https://itunes.apple.com/be/app/hill-climb-racing/id564540143?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fingersoft.hillclimb&hl=en


FX-CALC: REKENMACHINE


Windows - freeware - 1,7 MB
Dit desktop programma is een wetenschappelijke rekenmachine, die complexe functies aankan en die bovendien grafisch kan voorstellen. Zo kan je functies tot vijf variabelen laten berekenen, complexe vergelijkingen laten maken, enz.
http://www.fx-calc.de/wwwx/index_en.html


HERE MAPS VOOR ANDROID
Android - freeware
De landkaarten en routebeschrijving van de befaamde Here Maps waren lange tijd enkel beschikbaar voor  Nokia, en nadien ook voor Nokia toestellen met Windows phone aan boord. Nu worden de Here maps als zelfstandig product aangeboden, gratis, voor Android. Bij Engadget vind je een uitgebreide bespreking. Op de tweede link vind je de app in .APK vorm.
http://www.engadget.com/2014/09/30/nokia-here-maps-android/
http://www.mediafire.com/download/hfnajgrkwn1c1iv/HERE_Beta_com.here.app.maps_1.0+beta_124.apk


WINDOWS 10 TECHNICAL PREVIEW (BETA)

Jawel, je kan deze technische bèta al downloaden, alhoewel slechts in demo-versie. Er zijn versies voor 32 bit en 64 bit. Maar pak er gerust een taksje koffie bij, en zorg dat je nog wat downloadvolume over hebt: de versie is 2,9 GB groot.
http://www.chip.de/downloads/Windows-10-Technical-Preview-Beta-32-Bit_73018629.html
http://www.chip.de/downloads/Windows-10-Technical-Preview-Beta-64-Bit_72189999.html


TREESIZE: WAAR IS JE SCHIJFRUIMTE HEEN?
Windows all - 4,8 MB - freeware
Het is zover: je harde schijf, die toch zo groot is, is vol! Waar is al jouw opslagruimte heen?! Deze software helptje om het te ontdekken. Treesize kan je oproepen vanuit het context-menu van een map of schijf, en toont de grootte van ervan,inbegrepen alles submappen. Handig!
http://www.jam-software.com/product_overview.shtml


VRIJDAG APPDAG: CARPOOL


VAB en Taxistop hebben samen deze app gemaakt, om meer mensen aan te zetten om de auto te delen, carpoolen dus. Je kan er op zoek gaan naar chauffeurs om mee te rijden of passagiers om mee te nemen, in binnen- of buitenland, voor een eenmalige rit zoals naar een concert, of voor het dagelijks woon-werk verkeer.
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.taxistop.carpool


VRIJDAG APPDAG: MEME CREATOR
Windows - freeware
Met deze app kan je heel simpel memes aanmaken, organiseren, die je dan bijvoorbeeld als politiek standpunt of een inside joke kan publiceren op Facebook.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/meme-generator/a04ad75d-6147-4ee5-8f0c-74b04c56be12


 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Lezer Alain heeft, terecht, een opmerking over open source.
<<<<

[quote]beiden zijn te vinden in software die open source is, en onderhouden wordt door vrijwilligers. En dat terwijl altijd verondersteld werd dat open source veilig is, omdat iedereen de broncode kan bekijken, en eventuele fouten ontdekken.[/quote]
Foute stelling. Open-Source is een licentie model en heeft niks te maken met vrijwilligers. Er zijn heel veel betaalde programmeurs die open-source code ontwikkelen. Canonical betaalt zijn programmeurs die Ubuntu maken en Debian, Red Hat, openSuse hebben allemaal betaalde programmeurs. Daarenboven maken vrijwilligers evenveel closed-source toepassingen, die ze dan als shareware of freeware aan de man brengen. Het enige voordeel dat open-source zou kunnen hebben, is dat bij een eventueel probleem, iedereen op de kar kan springen en het probleem sneller dan bij closed-source kan oplossen, maar met veiligheid heeft open-source helemaal niks te maken. Het is niet omdat je de broncode kan inkijken, dat je direct een logische fout zal zien. Pas als je weet dat er misbruik gemaakt wordt van een bepaald algoritme kun je gaan kijken en proberen te verhelpen, maar just-for-fun code doornemen en puur theoretisch op zoek gaan naar code die eventueel misbruikt zou kunnen worden, doet niemand, noch bij closed-source noch bij open-source.


A. Baudrez

>>>

En Alain heeft volkomen gelijk. Onze excuses voor de begripsverwarring.

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik houd niet van principes. Ik verkies vooroordelen.
-Oscar Wilde-