Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
2/10/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


====
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 871 van 27/9/2014Gegroet lezer,


Deze week een toch wel bijzonder artikel, over een app die blinden kan helpen om te "zien":, door het voorlezen van teksten op de foto die zij met hun camera maken. Het is toch positief dat technologie niet alleen voor ons amusement, maar ook voor dergelijke echt nuttige zaken gebruikt wordt. Er moet nog veel gebeuren, maar we kunnen ons al wel een beeld vormen van een toekomst waarin mensen met een verlamming bijvoorbeeld een soort slim pak kunnen aantrekken zodat zij toch kunnen gaan. En mensen met verminderd of geen zicht hebben dan deze technologie, die teksten automatisch voorleest, zelfs al zijn ze niet in braille gezet, en bovendien de technologie die in real time een 3D omgeving kan bouwen zodat de blinde minder gemakkelijk ergens tegenaan botst. Spannende tijden....

Zonder dralen aan uw leesvoer. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
IPHONE6: LANGE RIJEN WACHTENDEN, POSITIEVE REACTIES...
... maar updaten doe je best niet op een iPhone4, en Android biedt zelfde encryptie tegen politie

Na de aankondigingen verleden week over de nieuwe iPhone toestellen, even wat berichten in de nasleep. Zo zijn de meeste commentaren heel positief over de nieuwe telg van Apple, die nu zo ruim behuisd is dat er gelukkig een batterij in kan die langer meegaat. TechMeme verzamelde de commentaren (1), maar noteerde daarbij ook dat gewaarschuwd wordt geen update naar iOS 8 uit te voeren wanneer je een iPhone 4 of 4 S hebt: het scherm is overvol, en je hebt de helft meer tijd nodig om de dingen te doen dan vergeleken bij iOS7 (2)

In de VS is het toestel nu al verkrijgbaar, maar de rijen gegadigden zijn langer dan ooit. Apple had namelijk een grote hoeveelheid toestellen voorbehouden voor de Chinese markt, maar daar heeft het nog altijd niet het definitieve OK gekregen om de toestellen te verkopen. De gebruikers elders zitten dus voorlopig op hun honger.

Wie als niet-iPhone bezitter jaloers gelezen heeft verleden week dat Apple een neus trekt naar de ordehandhavers, en aangekondigd heeft dat het de gegevens van zijn gebruikers niet zal overhandigen aan de politie, omdat het die niet kàn overhandigen (ze zijn versleuteld, en Apple heeft de sleutel niet), die mag nu tevreden zijn: Google heeft aangekondigd dat de nieuwe versie van het Android OS, die er volgende maand aankomt, een gelijkaardige bescherming zal bevatten, waarbij de inhoud standaard versleuteld wordt. (3)
http://www.techmeme.com/140918/p63#a140918p63
http://arstechnica.com/apple/2014/09/ios-8-on-the-iphone-4s-performance-isnt-the-only-problem/
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/09/18/newest-androids-will-join-iphones-in-offering-default-encryption-blocking-police/
U2 EN APPLE BRENGEN NIEUW MUZIEKFORMAAT
Interactief model moet artiesten helpen meer geld te verdienen van hun muziek

Bij de presentatie van zijn nieuwe iPhones, het Apple Watch, Apple Pay en co had Apple een verrassing: elke bezitter van een iToestel zou automatisch het nieuwste album van U2 op zijn toestel vinden. Een verrassing die niet meteen door iedereen even gewaardeerd werd - de beslissing om de song automatisch op het toestel van de gebruiker te zetten werd door velen als een inbreuk op hun privacy beschouwd.

Het blijkt echter dat Apple en de legendarische Ierse rockband nog een andere verrassing in petto hebben: een nieuw muziekformaat. En daarbij moet je niet gaan denken aan een nieuwe MP3, wel aan een interactief bijvoegsel zoals een eBook dat meer achtergrond biedt over de songs bijvoorbeeld.

Het nieuwe formaat zou piraterij moeten tegengaan, en zou "het zo onweerstaanbaar opwindend moeten maken voor muziekfans dat zij terug in de verleiding komen om muziek te kopen- hele albums zowel als individuele songs", aldus Bono in Time (1-)

Volgens Mashable (2) loopt het allemaal nog niet zo'n vaart. Je moet je niet verwachten aan een revolutie zoals de MP3, die de klassieke CD-verkoop op zijn kop zette, zo heet het. Maar wat het dan wel zal zijn, daarover vind je bij de verschillende bronnen geen verder nieuws.

U2 mag ondertussen tevreden zijn over zijn samenwerking met Apple. Het automatisch downloaden van het album naar de iOS toestellen mag dan al controversieel zijn, het heeft de band geen windeieren gelegd: de vroegere albums van de band staan toch maar netjes in de lijsten met best verkopende albums...
http://time.com/3393297/u2-apple-new-digital-format/
http://mashable.com/2014/09/18/apple-u2-new-digital-music-format-music-project/UBER GAAT MET AUTOLENINGEN NOG EEN STAP VERDER IN DE VS
... terwijl het in Frankrijk door een nieuwe wet aan strenge regels gebonden wordt

We hebben het al vaker gehad over het disruptieve van nieuwe diensten zoals Uber, die met hun innovatie in het taxiwezen het huidige business model in die industrie op de kop zetten - en daarbij flink in aanvaring komen met de mensen die volgens het klassieke model werken, en aan allerlei wetten en taksen gebonden zijn.

Twee uiteenlopende berichten die aantonen hoe er in verschillende landen verschillend gereageerd wordt op die disruptie. In de VS wordt Uber in vele staten gewoon de vrije teugel gegeven. Het bedrijf pakt nu uit met een nieuwe dienst, die voortvloeit uit het oorspronkelijke taxi-aanbod. Nu zoveel mensen een inkomen krijgen door zelf met hun eigen auto taxi te spelen, heeft Uber het initiatief genomen om bij autofabrikanten zoals General Motors, Toyota en verschillende financiële instellingen te bekomen dat zij hun auto's sneller verkopen, met lagere afbetalingen, zodat de chauffeurs sneller aan de slag kunnen gaan als Uber-medewerker. Doordat zij een geregeld inkomen krijgen, dankzij Uber, vormen zij een kleiner risico op wanbetaling, zo heet het.

Uber zelf staat voor geen centiem garant voor deze leningen, het bemiddelt enkel, en verdient (voorlopig) geen commissie op afgesloten verkopen. Autofabrikanten en dealers zijn er niet rouwig om. (1)

Het tweede verhaal komt uit Frankrijk. Daar is nu een heuse wet gestemd die de taxichauffeurs moet beschermen tegen concurrentie van de Uber-mannen (wat een vies woord trouwens!). Het gaat om de wet Thévenoud, waarbij VTC chauffeurs (professionele chauffeurs met een licentie bij diensten zoals Uber, Chauffeur-Privé, Snapcar) voortaan altijd eerst naar hun standplaats moeten terugkeren na elke rit (en dus onderweg geen klanten mogen oppikken), en geen gebruik mogen maken van geolocalisatie diensten. Taxi's mogen dus wel onderweg klanten oppikken, of geolocale diensten gebruiken.

Een zware tegenslag voor Uber, dat het in heel Europa moeilijk heeft met de wethouder die Uber dezelfde regels wil laten navolgen die gelden voor reguliere taxichauffeurs. Een achtergrondartikel daarover bij RudeBaguette.com, een blog over Startup's in Frankrijk.
http://fortune.com/2014/09/18/uber-banks-on-world-domination/
http://www.rudebaguette.com/2014/09/19/frances-new-anti-uber-law-gives-taxis-unfair-advantage/FACEBOOK WIJZIGT NOGMAALS NEWS FEED ALGORITME
Goed voor "het nieuws" - maar waar blijven de postings van je vrienden en familie?

Het is gek. Twitter wil meer op Facebook lijken, en doorspekt daarvoor jouw newsfeed met allerlei multimedia, bestookt je met meldingen die je eigenlijk niet gevraagd hebt. En omgekeerd wil Facebook meer op Twitter lijken, waarvoor het jouw news feed zodanig aanpast dat die niet meer de berichten van je vrienden en familie bevat, maar wel meldingen die geacht worden "nieuwswaarde" te hebben. Een evolutie die velen met argusogen bekijken, zowel de Twitter-als de Facebook gebruikers.

Facebook heeft nu aangekondigd dat het een wijziging in zijn algoritme doorvoert, waardoor het nieuws meer een tijdelijk karakter krijgt. De bedoeling is goed: wanneer er een uitzending is van een sportwedstrijd of een programma op tv, en veel van je vrienden hebben het daarover, dan komen hun postings bovenaan te staan in de newsfeed. En is het evenement voorbij, of is de belangstelling geluwd, dan zullen de postings terug verdwijnen in de newsfeed.

Op zich niet verkeerd, maar het zal de meeste gebruikers blijven storen dat Facebook voor hen bepaalt wat belangrijk is en wat niet, en dat zij niet gewoon op hun newsfeed kunnen zien wat hun vrienden en familie gedaan hebben, in chronologische volgorde...

Meer over de tweaks bij Computerworld, Pandodaily, en Facebook zelf.
http://pando.com/2014/09/18/facebooks-latest-algorithm-tweak-makes-it-more-like-twitter-and-hopefully-better-for-news/
http://www.computerworld.com/article/2686155/collaboration-social/facebook-turns-its-feed-into-a-popularity-contest.html
http://newsroom.fb.com/news/2014/09/news-feed-fyi-showing-more-timely-stories-from-friends-and-pages/
TWITPIC GERED?
Door dispuut rond merknaam Twitter bedreigd, maar doet toch niet de boeken toe.

Verleden week was er eventjes paniek op het internet: Twitpic, een van de eerste diensten waar je foto's kon plaatsen om die via Twitter te verspreiden, kondigde aan dat het ermee zou stoppen. De microbloggingdienst Twitter had namelijk Twitpic gecontacteerd, en geëist dat die zijn naam wijzigde, zoniet zou het geen toegang meer krijgen tot de Twitter API, zo zei de oprichter van Twitpic, Noah Everett. Neen, zo zei Twitter, wij hebben geen probleem met de naam, maar wel met andere "niet nader genoemde handelsmerken rond het merk Twitter".

Hoe het ook zei, Twitpic liet weten dat het een geld genoeg had om zich in een eventuele rechtszaak te verdedigen, en dat het daarom de boeken zou dichtdoen. (1). Wat voor WIred een reden was om erop te wijzen dat wij vergeten hoe kwetsbaar het internet is. Wij vertrouwen onze digitale herinneringen toe aan diensten, erop rekenend dat zij altijd zullen blijven bestaan, maar dat is niet het geval. (1)

Twitpic was zo'n dienst. Toen een Amerikaans vliegtuig een noodlanding maakte in de Hudson rivier, dan kwam de eerste foto ervan niet van New York Times of van CNN, maar van TwitPic. Sindsdien is Twitpic uitgegroeid tot een vast gegeven, en zijn er heel wat historische foto's te vinden, maar ook foto's uit het dagdagelijkse leven.

Het gevaar bestond dat, met het verdwijnen van TwitPic, ook die foto's zouden verdwijnen. Enkele vrijwilliggers startten daarom meteen een actie om de foto's te archiveren op Archive.org, maar dat initiatief kon, tot verontwaardiging van velen, niet rekenen op de steun van TwitPic.

Maar wellicht was er een reden waarom TwitPic het niet nodig vond dat de foto's overgezet werden naar Archive.org. De webdienst heeft enkele dagen later namelijk laten weten dat er een niet nader genoemde koper gevonden was voor het bedrijf, en dat TwitPic dus wel degelijk verder zou blijven bestaan. Wie de koper is, dat wil het bedrijf niet kwijt. Nog even een mysterie dus... Meer bij GigaOm en The Verge. (2)(3)
http://www.wired.com/2014/09/death-twitpic-says-fragility-web/
http://www.theverge.com/2014/9/18/6445597/twitpic-says-it-wont-be-shutting-down-after-all
https://gigaom.com/2014/09/18/twitpic-says-its-getting-acquired-but-it-wont-say-by-whom/
GETTY "STREAM" APP: INSTAGRAM, MAAR DAN ZONDER ZELF TE DOWNLOADEN
Product bedoeld voor de grote markt

Getty Images bestaat al lang - bijna 20 jaar om juist te zijn (het bedrijf werd opgericht in 1995); fotografen vertrouwen hun werk toe aan Getty, dat als centrale bibliotheek fungeert. Wie een foto nodig heeft voor een krantenartikel, kan bij Getty een foto vinden, en daar dan auteursrechten voor betalen aan Getty (dat het natuurlijk doorstort aan de fotograaf).

Maar het internet kent weinig scrupules wanneer het op auteursrechten aankomt. Afbeeldingen worden "geleend" zonder aan de fotograaf te betalen. Getty heeft daarom enkele maanden geleden een initiatief genomen waarbij het bloggers de kans biedt om gratis een foto uit de uitgebreide collectie van Getty in hun artikel in te voegen, mits die foto enkel werd "ingebed", net zoals je een filmpje van YouTube zou inbedden in je blog. Dat zou Getty de kans geven om meer te weten te komen over de fotogewoonten van de Getty-gebruikers.

En nu heeft Getty dan een app uitgebracht, die het gemakkelijker moet maken om te bladeren doorheen de foto's in de Getty bibliotheek. Bovendien kan de gebruiker zelf een collectie aanmaken van foto's, curator spelen voor die collectie dus, en de collectie delen met anderen. Noem het een alternatieve Instagram, met dit verschil dat je zelf geen foto's kan uploaden.

Bij Businessweek een erg interessant achtergrondverhaal over Getty en de liefde/haat verhouding met de fotografen. Op de tweede en derde link de download voor iOS gebruikers.
http://www.businessweek.com/articles/2014-09-19/gettys-new-app-is-part-of-plan-to-turn-a-profit-from-free-photos
http://press.gettyimages.com/getty-images-launches-stream-a-free-mobile-application-allowing-consumers-to-view-and-share-the-worlds-best-photography/
https://itunes.apple.com/us/app/getty-images-stream/id916562262?mt=8
E-COMMERCE SITE ALIBABA BREEKT ALLE RECORDS BIJ ZIJN BEURSGANG...
... maar China krijgt steeds meer kritiek over zijn politiek

De grootste e-commerce groep ter wereld, Alibaba, is naar de beurs getrokken. En hij heeft een record aan intekenaars kunnen lokken voor zijn aandelen. Het aandeel klom op zijn eerste dag meteen al met 38%, wat meer is dan een vorig record, uit 2010, toen de Agricultural Bank of China Ltd. $22,1 miljard kon ophalen. Cijfers om van te duizelen. (1)

De belegger mag dan al verzot zijn op de Chinese e-commerce, er klinkt steeds meer kritiek op de manier waarop het land zijn economische en maatschappelijke politiek voert. Amerikaanse bedrijven krijgen het steeds moeilijker om hun producten er officieel te verkopen. China haalt daarbij handig aan dat het zijn burgers wil beschermen tegen spionage door NSA, maar vele waarnemers noemen het eerder protectionisme. Zo heeft China aan de officiële instanties verboden om met Microsoft software te werken - alhoewel het hele land draait op Office, illegale kopieën dan toch, zo beweren kwatongen.

En dan hebben we het niet eens over de censuur die het land uitoefent op zijn burgers. Alles wat berichten zou kunnen versturen die de overheid niet kan inkijken, wordt verboden. Het laatste slachtoffer van dit beleid is de alternatieve zoekmachine DuckDuckGo, die nu in China geblokkeerd is (2). Je kan je afvragen waarom, want DuckDuckGo heeft nu niet meteen het grootste marktaandeel bij de zoekmachines. Wellicht heeft het te maken met het feit dat Apple bijzijn nieuwste versie van de Safari browser de mogelijkheid biedt om, naast de traditionele zoekmachines als Google, Bing, Yahoo of Wikipedia, ook te kiezen voor DuckDuckTGo.

Allemaal redenen voor tech waarnemer John Battelle om in een opgemerkt artikel van 7leer te trekken tegen de gretigheid waarmee de beleggers gereageerd hebben op de beursgang van Alibaba. "Aandelen kopen van het twijfelachtige Alibaba is aandelen kopen van een corrupte overheid, die VS bedrijven uitsluit". Interessante lectuur, en je kan de man moeilijk ongelijk geven... (3)
http://www.reuters.com/article/2014/09/22/us-alibaba-ipo-value-idUSKCN0HH0A620140922
http://www.techinasia.com/duckduckgo-joins-google-blocked-china/
http://battellemedia.com/archives/2014/09/thoughts-on-alibaba-bubble.php
GOOGLE: SNIPPETS MET EXTRA INFORMATIE, EN + NIET LANGER VERPLICHT
.... maar kan Google het Booleaanse zoeken terugbrengen?

Google heeft iets interessants doorgevoerd bij zijn zoekresultaten: gestructureerde informatie in de snippets. De snippets, dat zijn de fragmenten  tekst die je bij de resultatenlijst ziet, onder de titel van de pagina.  In die fragmenten zal je voortaan ook feiten terugvinden over je trefwoord - alleen is het niet gegarandeerd dat die feiten ook waar zijn.

Een voorbeeld vind je bij WebProNews: zoek je naar  Nikon D7100, dan krijg je een link naar een review bij DPreview..com, met daaronder enkele feiten - resolutie, gewicht, schermgrootte.... Of zoek je naar Superman, dan krijg je een link naar de pagina bij Wikipedia over Superman, de comic, met daarbij de informatie: Created by - Place of Origin: Krypton. Handig, maar het is wel zo dat deze informatie automatisch uit de pagina gedistilleerd wordt, en dus niet altijd waar is. Wat wel interessant om weten is, is dat bij het distilleren van de informatie, gekeken wordt naar informatie die in tabellen staat. En dat de intelligente machines van Google het onderscheid leren maken tussen een tabel met informatie, en een tabel die gebruikt wordt voor 20140923de opmaak van de pagina (1).

Een tweede bericht over Google is iets waar we al eerder over bericht hadden, maar dat nu officieel door Google bevestigd wordt: je bent niet langer verplicht om ook een Google+ account aan te maken, wanneer je gebruik wil maken van een van de andere Google diensten zoals Gmail.  Een goede zaak, want vele gebruikers waren niet opgezet met het feit dat Google hen dwong om toe te treden tot het sociale netwerk Google+. (2)

Nu is het echter wel de vraag of Google het Booleaanse zoeken terug gaat invoeren. Want toen het met Google+ uitpakte, maakte het een van de meest drastische wijzigingen aan zijn zoekmachine ooit - een wijziging die het in onze ogen veel minder bruikbaar maakte. Vroeger kon je namelijk met zoekoperatoren + en - aangeven dat bepaalde woorden wel of niet in de zoekresultaten mogen voorkomen. Zoek je bijvoorbeeld naar roos, de huidschilfers op de hoofdhuid, en niet naar de bloem, dan kan je via +haar -bloem bepaalde zoekresultaten al meteen uitsluiten. Het is een grote stap achteruit voor de wereld van het zoeken dat Google deze zoekoperatoren afgeschaft heeft, om je ook de Google+ naam van een gebruiker in te vullen in het zoekvakje.
http://www.webpronews.com/google-introduces-structured-snippets-2014-09
http://www.webpronews.com/google-eases-up-on-google-requirement-2014-09ADOBE KOOPT AVIARY
Tool om foto's te bewerken past in Adobe strategie

Het bedrijf Aviary biedt een software development kit aan ontwikkelaars aan, die zij in hun app kunnen integreren. Daarmee kan de gebruiker dan in die app foto's bewerken. Aviary heeft zelf ook apps gemaakt, die al meer dan 100 miljoen keer gedownload zijn. Aviary is misschien niet zo bekend bij de gewone gebruiker, maar het is echt geen kleintje. Het platform was, aldus cijfers van Aviary begin dit jaar, al gebruikt om 10 miljard foto's te bewerken, en het wordt o.a. gebruikt bij Yahoo/Flickr, MailChimp.

Welnu Adobe heeft zopas Aviary gekocht.  Hiermee wil Adobe de Aviary tools gebruiken als Trojaans paard om zijn eigen tools tot bij de ontwikkelaars te krijgen. Zo zouden de Aviary tools binnenkort ook afbeeldingen kunnen opslaan in de Creative Cloud, in Adobe bestandsformaten. Zij zouden toegang krijgen tot Photoshop technologie, en meer. Bij TechCrunch lees je het hele achtergrondverhaal.
http://techcrunch.com/2014/09/22/adobe-acquires-aviary/
IPHONE 6 BUIGT, MAAR BREEKT NIET...
...en over in de rij staan in de VS en.. in Antwerpen, waar Base zijn deuren om middernacht al opent!
Net zoals bij de lancering van elk nieuw toestel dat massaal aangekocht wordt, duurt het enkele dagen vooraleer de reactie van de gebruikers loskomt, en het toestel écht voor de leeuwen geworpen wordt. En de analisten het toestel van binnen en van buiten kunnen ontleden.

Buigen maar niet barsten
Een eerste reactie van de gebruikers was het feit dat het nieuwe toestel, door zijn grootte, moeilijker is om de achterzak van een lange broek te stoppen, vooral dan de 6 Plus. Bij MacRumors zijn er verschillende reacties verschenen van gebruikers die meldden dat hun toestel na enkele dagen lichtjes gekromd werd. Het zou het gevolg zijn van de lichaamswarmte en het gewicht dat erop rust in de achterzak. Een eigenaardig fenomeen, omdat bij andere merken grote phablets zoals de Samsung nooit zulke problemen vastgesteld werden. Toch een lichtpuntje: buigen is niet barsten, dus de stoerheid van het toestel is wel degelijk bewezen. (1) En het blijft natuurlijk afwachten of dit los van elkaar staande incidenten zijn, of een wezenlijk probleem is waarvoor Apple een oplossing moet vinden, zoals bij Antennagate, waarbij Apple met speciale bandjes uitkwam om een probleem in de antenne op te lossen bij de iPhone 4.

Onder de sloophamer
Nu de toestellen in omloop zijn, hebben handige Harry's natuurlijk de kans gegrepen om het toestel open te gooien en alle componenten te onderzoeken. Want Apple heeft wel zijn eigen "A8 SoC processor, maar hoe kan je die vergelijken met andere processoren? AnandTech en Chipworks hebben wat cijfers op een rij gezet. Wie verzot is op zulke gegevens, moet het artikel bij AnandTech maar lezen. Wat wij vooral onthouden is dat het toestel aan componenten minstens $200 kost, wat de dure verkoopprijs toch een klein beetje rechtvaardigt. (2)

Lange rijen wachtenden
Ondanks het feit dat Apple zijn reserveringssysteem verbeterd had, waren er toch nog altijd lange rijen wachtenden in de VS, om toch maar zo'n duur kleinood te bemachtigen. Maar verschillende waarnemers hebben vastgesteld dat de sfeer bij de wachtenden anders was. Niet meer de hipsters die met vreugde uitkeken naar hun toestel, maar vele mensen die tegen betaling in de rij stonden, zelfs in vuilzakken de nacht doorbrachten, en prompt nadat zij het toestel in bezit kregen het verkochten aan mensen die hen stonden op te wachten. Wellicht gaan deze toestellen naar de Chinese markt, waar de iPhone 6 nog altijd geen officiële toestemming gekregen heeft - sommigen nemen zelfs het woord "Chinese maffia" in de mond.

Lancering in Antwerpen om middernacht
Tussen haakjes: vrijdag 26 september is het in eigen land zover, en kan je ook hier een iPhone kopen. Wellicht zullen er ook hier rijen wachtenden staan. Operator BASE heeft voor de gegadigden een leuke verrassing: het wacht niet tot vrijdagochtend, maar opent reeds in de nacht van donderdag op vrijdag om klokslag middernacht de deuren van zijn winkel in het Centraal Station. De mensen die op dat moment ongetwijfeld staan aan te schuiven worden door Base van extra amusement voorzien. Enkele bekende iPhone gebruikers zullen handige tips en tricks geven, en van de eerste 500 kopers zullen er vijftig de aankoopprijs van hun nieuwe toestel kunnen terugkrijgen. Allen daarheen.... of toch maar liever het lekkere bedje?
http://www.macrumors.com/2014/09/23/iphone-6-plus-bending-pockets/
http://arstechnica.com/apple/2014/09/reports-suggest-the-iphone-6-and-6-plus-may-bend-under-pressure/
http://www.theverge.com/2014/9/20/6641673/iphone-lines-apple-stores-casey-neistat-chinese-mafiaNEDERLAND: PRSS GEKOCHT DOOR APPLE...
... en Google bouwt nieuw datacenter

Twee berichten uit Nederland. Om te beginnen de melding dat Apple de Nederlandse start-up Prss gekocht heeft, een platform dat het gemakkelijk maakt om digitale magazines te maken die gelezen kunnen worden op de iPd, en waarvoor je eigenlijk helemaal geen code moet kunnen schrijven. TechCrunch omschrijft de app als een magazine-gefocuste versie van iBooks Author, de tool die Apple zelf uitgebracht heeft voor auteurs om zelf hun boek te publiceren. (1)

Het tweede bericht zal de inwoners van de Nederlandse stad Eemshaven, in de provincie Groningen zeker interesseren. Het blijkt namelijk dat Google daar een enorm datacenter wil gaan bouwen, en daar 600 miljoen dollar voor uittrekt. De locatie van Eemshaven is niet toevallig. De stad ligt vlakbij de plek waar verschillende belangrijke internationale onderzeese kabels Europa binnenkomen. En bovendien is er toegang tot verschillende bronnen van hernieuwbare energie, denk maar aan windmolens.

Google heeft al een datacenter in Eemshaven, maar die huurt het van het bedrijf TCN, een huur die (voorlopig althans) verdergezet zal worden. De bouw van het datacenter begint in 2016 en tegen einde 2017 zou het datacenter operationeel moeten zijn. Het datacenter zal 120 megawatt groot zijn, en 150 jobs creëren.

Nederland is wel in trek voor datacenters, zo blijkt het. Volgens Gigaom zou ook Apple overwegen om er een nieuw datacenter te bouwen, en Microsoft bouwt er momenteel een in Middenmeer, in Noord-Holland. Google zelf heeft al drie grote datacenters in Europa: in het Finse Hamina, het Belgische St. Ghislain, en in het Ierse Dublin. 

Opvallend: het nieuwe center komt er, volgens Gigaom, niet alleen omdat het dit center nodig heeft om voldoende bandbreedte te kunnen bieden voor al die streaming content, maar vooral om de Europese bedrijven gerust te stellen na de verhalen over de NSA-spionagepraktijken.
http://techcrunch.com/2014/09/23/prss-digital-magazine-platform-acquired-by-apple/
https://gigaom.com/2014/09/23/google-to-build-gigantic-120-megawatt-data-center-in-the-netherlands/PROBLEMEN: APPLE TREKT OS 8.0.1 UPDATE TERUG...
In-app browsers zijn onveilig, en zelfs Unix/Linux op de sukkel!

Voorwaar, Apple heeft heel wat pech met zijn nieuwste toestellen en iOS versie. Gisteren hadden we het over de buigzame iPhone6 toestellen, vandaag kan je lezen dat Apple de nieuwste update die het uitgebracht had voor zijn nieuwe iOS 8, versie 8.0.1 dus, al teruggetrokken heeft. Deze update had enkele kleine bugs moeten herstellen die opgemerkt waren na de lancering, maar bracht nieuwe problemen met zich mee. Volgens TheVerge meldden verschillende gebruikers dat na het installeren van de update zij problemen kregen met de mobiele ontvangst op hun toestel, maar ook met andere functies zoals Touch ID. Nog bij TheVerge vind je meteen een oplossing voor het probleem. (1)

In-app browsers
Ondertussen waarschuwt een van de ontwikkelaars achter Twitterriffic over een gevaar dat loert bij de in-app browsers die gebruikt worden in iOS apps. Heel wat apps hebben hun eigen browser om websites te tonen, in plaats van bijvoorbeeld Safari. Welnu, een kwaadwillende ontwikkelaar zou heel gemakkelijk een keylogger kunnen gebruiken om, bij een site waar je moet inloggen, naam en paswoord te onderscheppen. De ontwikkelaar raadt aan dat gebruikers altijd kiezen om de standaard browser (Safari) te gebruiken om zich via oAuth aan te melden (2).

Linux bug even erg als Hearthbleed?
Er lijkt geen eind te komen aan de reeks onheilsberichten. Bij ZDNet kan je lezen dat er een beveiligingslek ontdekt is in de populaire Linux en Unix shell, dat zware problemen kan betekenen voor websersvers. Maar er is gelukkig een patch beschikbaar om het lek te dichten. De technische uitleg hierover vind je uitgebreid bij ZDNet. (3)
http://www.theverge.com/2014/9/24/6839235/apple-ios-8-0-1-released
http://www.macrumors.com/2014/09/24/developer-warns-against-in-app-browsers/
http://www.zdnet.com/unixlinux-bash-critical-security-hole-uncovered-7000034021/
NIEUWE SMART APP LAAT BLINDEN ALS HET WARE ZIEN
KNFB Reader app resultaat van 40 jaar werk

Een bericht dat mensen met verminderd of geen zicht ongelooflijk plezier zal doen. Het blijkt namelijk dat er een nieuwe app voor de iPhone is, waarmee blinden een foto kunnen maken van dingen, en dat de software de tekst die op die voorwerpen staat, dan voorleest - zelfs is de foto schots en scheef genomen. Blinden kunnen zo voortaan zelf de etiketten lezen van flessen en voedingsverpakkingen, en allerlei andere teksten. In een ideale wereld zouden die teksten natuurlijk ook in braille voorzien zijn, maar helaas is onze wereld niet ideaal...

De app is het resultaat van een vier decennia lange samenwerking tussen de Amerikaanse National Federation of the Blind, en Ray Kurzweil, een bekende wetenschapper op het vlak van kunstmatige intelligentie, en jarenlang medewerker bij Google. Bovendien zou een Belgisch bedrijf,  Sensotec NV, samen met K-NFB Reading Technology Inc gezorgd hebben voor de tecche ontwikkeling van de app.

Kurzweil begon al in de jaren 70 te werken aan voorleesmachines, nadat hij tijdens een vliegtuigreis in gesprek raakte met een blinde, die zijn frustratie uitdrukte over het feit dat er zo weinig optische herkenningstechnologie op de markt is. De app kost weliswaar 99 dollar, maar bezorgt blinden een onafhankelijkheid die met geen geld te betalen is.  Op Twitter hebben velen al hun enthousiasme uitgedrukt over de app,zoals ene Jonathan Mosen, die vertelt hoe hij nu voortdurend foto's neemt van alles... zelfs van het schoolrapport van zijn zoon, en nu naar de audio ervan kan luisteren.

Een mooi verhaal, dat je kan lezen bij Reuters. De app is momenteel enkel beschikbaar voor iPhone, maar zou later ook voor Android uitkomen.
http://in.reuters.com/article/2014/09/20/apple-blind-app-idINKBN0HF08S20140920
http://www.kurzweilai.net/national-federation-of-the-blind-nfb-applauds-release-of-knfb-reader-iphone-app 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!WINK: DE TOEKOMST VAN HET SLIMME HUIS?
Apparaten moeten leren communiceren...

Steeds meer dingen in ons huis hebben de mogelijkheid om te communiceren en vanop afstand informatie door te geven en te ontvangen. Denk maar aan de slimme thermostaat, of lichten die je niet met de knop aan/uitzet, maar met een app.  De "intelligente" apparatuur in ons huis kan wel praten, maar ze praten helaas allemaal een verschillende taal. En daar hebben we het al over gehad: het schrikbeeld van een toekomst waarin we wel slimme toestellen hebben, maar ze elk apart moeten bedienen - net zoals we nu nog altijd twee of drie verschillende afstandsbedieningen op onze salontafel hebben liggen, omdat digibox, tv en video en zelfs de stereo-installatie elk hun eigen afstandsbediening hebben, die niet met elkaar kunnen praten.

Het bedrijf Wink, waarover  The Verge een uitvoerig artikel geschreven heeft, zou dit moeten veranderen. Het bedrijf uit New York vervaardigt namelijk een apparaat van $79 dat toestellen via verschillende communicatiekanalen kan combineren: Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, Z-wave. Het bedrijf is nog jong, maar heeft al wel de steun van verschillende grote bedrijven: onder andere HOneywell, Philips, GE en anderen vervaardigen producten die samenwerken met de Wink.

Het bedrijf heeft nu een tweede product gelanceerd: Relay. Dat is een aanraakscherm dat als controlecentrum dient voor al je toestellen met connectie. Bij The Verge vind je een foto van het toestel. Het heeft, naast een aanraakscherm, ook twee knoppen die voorgeprogrammeerde routines kunnen uitvoeren zoals het hele huis op nacht zetten (alle lichten uit, chauffage laag, enz) en 's ochtends terug op dag.

Maak kennis met het toestel en met de bedenker ervan, Brett Worthington. Ook GigaOm heeft er een artikel over.
https://gigaom.com/2014/09/23/that-touchscreen-and-light-switch-combo-from-wink-will-be-300/
http://www.theverge.com/2014/9/23/6832901/wink-relay-smart-home


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTECH45 #210: IK HEB HIER GEEN VROUW MEER
Uiteraard werden in deze aflevering van Tech45 uitgebreid de nieuwigheden van Apple besproken, en het feit dat Apple het nodig vond om iedereen een U2 album cadeau te doen kreeg ook bij de podcast medewerkers af te rekenen met wat kritiek. Maar de overname van Minecraft, waarmee de panelleden zelf gespeeld hebben of hun kinderen het nu doen, door Microsoft, wordt van de nodige commentaar voorzien.
En tot slot een heel hoofdstuk over de komst van Netflix en de veranderende gewoonten bij het tv-kijken. Is Netflix echt een bedreiging voor Telenet en Belgacom?
Wil je de volgende opname live bijwonen, dan moet je dinsdagavond om 21u30 afstemmen op de website van de podcast.
http://tech45.eu/2014/09/17/210-ik-heb-hier-geen-vrouw-meer/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-210.mp3
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een wet zonder naam: Als het gebeurt, dan moet het mogelijk zijn.

 
De nieuwe oogst


   

WONDER.FM: MUZIEK ONTDEKKEN
Deze webdienst, bedacht door stephen Philips, die ook al We Are Hunted oprichtte en aan het hoofd staat van de initiatieven van Twitter op muziekvlak, wil je nieuwe muziek leren ontdekken. Concreet kijkt de dienst naar de 99 meest gespeelde songs op SoundCloud in de voorbije maand, en zet die dan in een gemakkelijk rooster om te doorbladeren. Je kan een song afspelen via de web player, of naar de gedetailleerde speellijst gaan die vertelt hoeveel keer een song gespeeld werd in de laatste 24u.
Voor zover wij kunnen afleiden uit de bespreking van GigaOm is er nog wel wat werk aan de winkel bij Wonder.fm. Momenteel kan je immers niet per genre kiezen - zodat je als liefhebber van zachtere muziek evengoed geconfronteerd wordt met heavy metal songs die in de lijst staan...
[Taal: ENG]
https://gigaom.com/2014/09/18/meet-wonder-fm-we-are-hunteds-co-founder-is-back-with-a-new-music-discovery-site/
http://wonder.fm/today/


MAPFRAPPE: LANDEN VERGELIJKEN
Wil je echt een idee hebben hoe groot een land is, in vergelijking met een ander land? Deze site, een mashup van Google Maps, laat je toe om een beter inzicht te krijgen: je tekent de omtrek van het deel dat je wil vergelijken, en sleept het dan naar een andere map, waar je het een op het ander schuift.
[Taa: ENG]
http://mapfrappe.com/


MY STORY BOOK: KINDEREN PUBLICEREN BOEKEN

Op deze interactieve site kunnen kinderen hun eigen online digitale boek maken. Hun verhaal kan over elk mogelijk onderwerp gaan, en het eindproduct kan omgevormd worden tot een digitale download in hoge kwaliteit, en zelfs in een paperback book. En de dienst is gratis.
[Taal: ENG]
http://www.mystorybook.com/


PALETTE TOWN: KLEUREN VAN EEN AFBEELDING
Op deze site kan je uitvinden wat de codes zijn van de kleuren in een bepaalde afbeelding. Je moet gewoon de afbeelding met klikken en verslepen naar de pagina brengen. Je kan kiezen of je de HEX code wil hebben of de RGB code. Wanneer je de afbeelding op de pagina plakt, gaat er een pale open met alle kleuren. Klik op een ervan om de code te krijgen. (Bron: MakeUseOf)
http://palette.town/


PITCHGRUB: JE ZAAK PROMOTEN
Heb je het plan om een nieuwe business op te staren? Dan moet je, om anderen te interesseren om mee in de zaak te springen, of om geld te investeren, hen kunnen overtuigen. Dat doe je door een "pitch", waarin het idee van je bedrijf duidelijk uiteengezet wordt. Maar zo'n pitch samenstellen is niet simpel, omdat je aan veel dingen moet denken. Deze website helpt je daarbij, door de juiste vragen te stellen. Op basis van de antwoorden wordt een [Engelstalige] pitch automatisch opgesteld. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://pitchgrub.com/


CRAPOMATIC: DE SLECHTSTE CADEAUTJES OOIT!

Heb je een geniepig karakter, en kan je er niet onderuit om voor iemand een cadeau te kopen, maar kan je die persoon niet luchten? Dan is deze site iets voor jou. Hij staat vol met afschuwelijke cadeautjes. Mét link naar een website waar je ze kan kopen.
Een ongelooflijk hilarische site, vol dingen die geheid een glimlach op je gelaat toveren. Zouden die dingen echt verkocht worden? Blijkbaar wel :)  Hilarisch!
[Taal: ENG]
http://www.crapomatic.com/


50 OPEN SOURCE PROJECTEN OM TE VOLGEN
In dit artikel bij DataMotion vind je de links plus een korte beschrijven van 50 open source projecten die interessant kunnen zijn voor de toch wel iets meer ervaren internaut. Er zit o.a. het project Cloudstore bij, waarbij jij je eigen server kan gebruiken als "cloud" om bestanden te synchroniseren, zonder te moeten afhangen van sites zoals Dropbox en co. Ook allerlei spelletjes, frameworks, IT management tools en veel meer. Om te ontdekken.
[Taal: ENG]
http://www.datamation.com/open-source/50-noteworthy-new-open-source-projects-1.html?dni=173077284&rni=8150175


STRUT: WEBDIENST VOOR PRESENTATIES
Wil je een presentatie maken, maar heb je geen Powerpoint? Geen probleem. Deze webapp, gemaakt in HTML5, helpt je; hij bevat heel wat tools en mogelijkheden. Je kan de presentatie op Strut.io bewaren of Strut in offline modus gebruiken. Strut werkt op allerlei toestellen, gewoon vanuit je browser. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://strut.io/


FRESCA RADIO: LATINO!
Er bestaan veel plekken op het web waar je naar internetradio kan luisteren in streaming formaat. Deze, Fresca Radio, is gespecialiseerd in Latijnse muziek, Spaanse en de Caraïben. Bossa NOva, Fado, Merengue, Salsa: daarvoor zit je hier goed!
[Taal: ENG
http://www.frescaradio.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WIE HEEFT INZAGE IN MIJN DOSSIER?
Zoals je wellicht weet kan je, via een e-id reader en je identiteitskaart met chip, online contact opnemen met verschillende overheidsdiensten. Zo kan je bijvoorbeeld zien of je nog belastingen verschuldigd bent, kan je nakijken wat volgens de fiscus jouw onroerende bezittingen zijn. Maar het handigst vinden wij toch ook de functie om te zien wie er eigenlijk toegang gevraagd heeft tot jouw dossier. En zo zou dat eigenlijk moeten zijn, voor elke online account...
Via eID kom je alle toepassingen op het spoor waar je met je elektronische identiteitskaart kan werken. Op de tweede link vind je een landkaart met daarop de bekende Google ballonnetjes met toepassingen. En de derde link verwijst naar de site van de overheid waar je bijvoorbeeld je belastingen kan nakijken.
[taal:NL]
http://www.eid.be/
http://eid.jaffle.be/
http://www.myminfin.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AFSCHAKELING
Het zal je niet ontgaan zijn dat er sprake van is dat ons landje in de problemen zit met de elektriciteitstoevoer. Verleden week werd per gemeente bekend gemaakt welke straten er eventueel afgeschakeld worden. Maar misschien hebt u de link gemist, of was de site onbereikbaar wegens teveel belangstelling? Daarom ter herinnering de site van Infrax, met daarop de uitleg over hoe het afschakelplan werkt, en een spreadsheet met per gemeente de straten die eventueel afgeschakeld worden.
[Taal: NL]
http://www.infrax.be/nl/wat-te-doen-bij/elektriciteitsvoorziening-in-de-winter


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MECHELSE GENEALOGISCHE BRONNEN
Ben je bezig een stamboom op te maken, en komt een van je voorouders uit Mechelen? Dan kan je via de virtuele leeszaal van het Stadsarchief Mechelen voortaan online je opzoekingen verrichten. Het Stadsarchief is volop bezig de verschillende genealogische bronnen te digitaliseren, die je dan via onderstaande site kan raadplegen. Momenteel zijn de registers van meer dan 100 jaar oud van verschillende deelgemeenten, samen goed voor 200.000 akten, gratis te doorzoeken.
[Taal: NL]
http://www.mechelsegenealogischebronnen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 60 HISTORISCHE FOTO'S

Een mooie collectie historische foto's met beelden die je echt bijblijven. Feiten die je haast niet kan geloven, zoals de aparte drinkfonteintjes voor blanken en kleurlingen in de VS. Martin Luther King die een verband kruis uit zijn voortuin verwijdert in 1960, wellicht daar geplaatst door de KKK. De poppen die opgesteld werden als "mensen" tijdens de proeven met de atoombom...
Om te bekijken!
[Taal: ENG]
http://www.exposingtruth.com/60-historical-photos-worth-thousand-words/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SHUSH
Is Zweden het land waar er geen auteursrechten heersen? Feit is dat je op deze site een ongelooflijk uitgebreid gamma tv-feuilletons kan bekijken in streaming, van Full House tot I Love Lucy, van Breaking Bad en Dexter to MadMen. Gratis. Zonder iets te moeten betalen dus. Je krijgt wel geen ondertitels. Of het legaal is, weten we niet - we ontdekten de site per toeval via StumbleUpon.
[Taal: ENG]
http://www.shush.se/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ELEVATORMOODS
Leuk gevonden thema op deze site: in een lift kan je namelijk veel meer doen dan gewoon staan. Op de site verschillende filmpjes met grappige dingen die in een lift kunnen gebeuren - en dan wel smaakvol gemaakt. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.elevatormoods.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- VRT gaat reeksen ook op Netflix aanbieden
http://www.belgiancowboys.be/web/vrt-zal-reeksen-op-netflix-aanbieden/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Apple in de verdediging om 'bendgate' rond iPhone 6
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3755315/2014/09/25/Apple-in-de-verdediging-om-bendgate-rond-iPhone-6.dhtml
- Social media-clausule tegen moddergooien na scheiding
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3754873/2014/09/25/Social-media-clausule-tegen-moddergooien-na-scheiding.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Bose stelt draadloze SoundLink-hoofdtelefoon voor 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8404/Bose-stelt-draadloze-SoundLink-hoofdtelefoon-voor.html
- Blackberry stelt vierkante Passport voor 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8403/Blackberry-stelt-vierkante-Passport-voor.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Deloitte maakt de nominaties bekend voor de Technology Fast 2014
http://www.digimedia.be/News/nl/17091/deloitte-maakt-de-nominaties-bekend-voor-de-technology-fast-2014.html
- BlackBerry zet al zijn troeven in op een vierkante smartphone
http://www.digimedia.be/News/nl/17090/blackberry-zet-al-zijn-troeven-in-op-een-vierkante-smartphone.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Weekend gratis toegang tot een wonderlijke online multiplayer-wereld in september
http://computertaal.info/2014/09/25/weekend-gratis-toegang-tot-een-wonderlijke-online-multiplayer-wereld-september/
- Bittorrent is 10 jaar oud + poll
http://computertaal.info/2014/09/24/bittorrent-10-jaar-oud-poll/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Aantal betalingen met smartphones en tablets in België verdubbelt bijna in jaar
http://tweakers.net/nieuws/98684/aantal-betalingen-met-smartphones-en-tablets-in-belgie-verdubbelt-bijna-in-jaar.html
- Apple was al 5 maanden op de hoogte van bruteforce-kwetsbaarheid in iCloud
http://tweakers.net/nieuws/98678/apple-was-al-5-maanden-op-de-hoogte-van-bruteforce-kwetsbaarheid-in-icloud.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Shellshock-bug treft Linux en Apple: hardnekkiger dan Heartbleed?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/shellshock-bug-treft-linux-en-apple-hardnekkiger-dan-heartbleed/article-normal-432189.html*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Google lanceert slimme thermostaat Nest in België
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-lanceert-slimme-thermostaat-nest-in-belgie
- De Mobile Commerce apps van Delhaize, Colruyt & Carrefour vergeleken:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-mobile-commerce-apps-van-delhaize-colruyt-carrefour-vergeleken
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WINDOWS 8: SMARTSCREEN
In Windows 8 wordt de SmartScreen beveiliging van Internet Explorer in het hele systeem zelf ook gebruikt; het controleert of gedownloade bestanden veilig zijn. Dat is uiteraard erg positief - meer nog: volgens NSS Labs zou IE10 meer malware blokkeren dan enige andere browser.
Ondervind je echter problemen met SmartScreen, dan kan je zelf wat aan de instellingen sleutelen. Open het controlepaneel, ga naar Action Centre, en klik op Change Windows SmartScreen Settings in het paneel links. Nu kan je bijvoorbeeld wel de waarschuwing behouden, maar de verplichting om toestemming te hebben als admin uitschakelen, of SmartScreen volledig uitschakelen. Maak je keuze en klik op OK om te sluiten.
https://www.nsslabs.com/reports/2013-browser-security-comparative-analysis-socially-engineered-malware


WINDOWS 8: BESTAND GESCHIEDENIS
In Windows 8 zit er ook een File History, een tool die de geschiedenis van je bestanden bijhoudt en op geregelde tijdstippen automatisch een back-up maakt van je bibliotheken, desktop, contacten en favorieten naar een tweede disk. Je kan zelfs een USB stick gebruiken: stop die in je computer, en kies "Stel deze schijf in voor Backup door middel van Bestand Geschiedenis" uit het menu.
Jij kan zelf bepalen van welke mappen of bestanden de geschiedenis in een backup bijgehouden wordt. Ga naar Controlepaneel > Systeem en beveiliging > Bestand geschiedenis. Via Mappen Uitsluiten bepaal je welke mappen buiten de backup vallen. Via Advanced Settings / Geavanceerd bepaal je de frekwentie van de backup. Via Change Drive / Disk  Wijzigen bepaal je waar de backup bewaard wordt. Met Turn ON / activeren activeer je deze tool met jouw instellingen.
Wanneer de tool een tijdje draait, dan kan je de geschiedenis van een bestand bekijken in Explorere: selecteer het bestand, ga naar het tabblad Start en kies Geschiedenis.


WINDOWS 8: VIRTUELE HARD DISKS
Sinds Windows 7 zit er in Windows ondersteuning voor het aanmaken en het koppelen van virtuele hard disks in het VHD formaat van Microsoft. In Windows 8 is dat het nieuwe VHDX formaat geworden. Daarbij werd de performantie verbeterd, werd de maximum grootte van een bestand verhoogd van 2 tot 16 TB, en werd het formaat beter bestand tegen het uitvallen van de stroom zodat zij niet zo snel corrupt worden.
Open het controlepaneel, kies Computer Management, Disk Management, klik op Acties > VHD aanmaken en probeer zo dit formaat uit.


WINDOWS 8: LAAT APPS ZWIJGEN
Windows 8 apps kunnen allerlei meldingen geven, zoals je verwittigen dat er een nieuwe mail is, een agenda afspraak, een status update en meer. Wil je dat die meldingen niet verschijnen wanneer je niet aan je computer zit, bijvoorbeeld 's nachts, dan kan je daaraan wat wijzigen.
Open de zijbalk, kies Instellingen > PC instellingen wijzigen > Zoeken en apps > Meldingen. Net zoals voorheen kan je per app bepalen welke meldingen je ziet, maar in Windows 8 is er de bijkomende optie om "stille uren" in te stellen, waarbij de apps zwijgen tijdens die aren. Bij Stille Uren bepaal je bij "Van" en "Tot" wat voor jou die uurtjes zijn.


WINDOWS 8: STORAGE SPACES
Heb je meerdere harde schijven staan, dan kan het beheer ervan niet zo simpel zijn. Maar bij Windows 8 kan je die allemaal in één pot steken, de storage pool. Je kan vervolgens één of meerdere plekken aanmaken in deze pool, en alle schijven als één enkele schijf benaderen zodat je slechts met één disk drive letter moet werken.
Met de technologie wordt de performantie verhoogd, doordat bestanden over verschillende drives te verspreiden. Je kan ook je bestanden spiegelen, zodat je bestanden veilig blijven zelfs wanneer een schijf crasht. En begint je Storage Space vol te lopen, dan koppel je gewoon nog een disk aan en voegt die toe aan de pool.
Meer over dit systeem vind je op onderstaande link. Je kan je pool beheren via Controlepaneel > Systeem en beveiliging > Storage Space
http://www.techradar.com/downloads/windows-product-key-finder-professional

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

PHHHOTO: CAMERA APP
iOS
Met deze app voor je iOS toestel kan je bewegende beelden vastleggen die je dan met je vrienden kan delen. De beelden voelen levendig aan, zijn sneller dan video, beter dan stilstaande beelden. Je kan je PHHHOTO beelden delen op Instagram,Facebook, Twitter en Tumblr.
http://itunes.apple.com/us/app/phhhoto/id871169596n


CAR LOGBOEK: STATISTIEKEN OVER JE AUTO

Android - freeware
Natuurlijk hebben mensen met veel geld al laaaang een app die het allemaal automatisch voor hen doet - gegevens halen uit het dashboard van de auto, en in statistieken verwerken. Maar voor de gewone mens, zoals jij en ik, is dit een handige app: je vult de gegevens zelf in. Wanneer je tankt, voor hoeveel geld, wanneer je onderhoud laat doen, enz.
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.enadein.carlogbook


FAIR BILL SPLIT: REKENING DELEN
iOS - freeware
Ga je met je vrienden uit, dan is het soms een hele wirwar om de rekening te splitsen. Deze app zou daarbij moeten helpen. Het bijzondere eraan is dat, wanneer twee vrienden een gerecht (een pizza bijvoorbeeld) gedeeld hebben, je dat gerecht ook in twee kan delen. Goede rekeningen maken goede vrienden! (Bron: MakeUseOf)
http://itunes.apple.com/us/app/fair-bill-split/id893843407?mt=8


EXPENSOGRAM: NOTEER JE UITGAVEN


Android - freeware
In deze app kan je al je uitgaven noteren op een heel eenvoudige wijze. Het noteren verloopt erg snel, wat je aanspoort om alles meteen neer te schrijven. Het resultaat kan je in een PDF of CSV, om te exporteren / importeren in andere toepassingen.
http://play.google.com/store/apps/details?id=org.ninehertzindia.ExpensoGramExpenseManager


SEAHORSE: SCÈNES UIT JE LEVEN
Android - App Store
Je leven bestaat uit duizenden taferelen. Met Seahorse kan je die taferelen documenteren en delen met vrienden en familie. Feesten, heuglijke gebeurtenissen, avonturen, mijlpalen...
http://seahorse.co/


UNITYPDF: PDF BEWERKEN
Windows XP/Vista/7/8 - 2,1 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je PDF bestanden bewerken. Het PDF bestandformaat is nu eenmaal ideaal om een bepaald document op elke computer er hetzelfde te laten uitzien, maar dit heeft wel een nadeel: tenzij je de (dure) Adobe Acrobat software koopt, kan je PDF documenten niet bewerken. Deze software geeft je die mogelijkheid wél je kan pagina's toevoegen, data opdelen. Maar echt teksten van de PDF gaan beweren zit er niet bij.
http://www.chip.de/downloads/UnityPDF_72480282.html
http://www.unitypdf.com/   


GSYNCIT: SYNCHRONISATIE


Windows XP/Vista/7/8 - 11,2 MB - demo (20$)
Dit progje synchroniseert je kalender, taken, contacten en notities tussen Outlook en Google, Dropbox, Evernote en Co. Wij hebben het progje nog niet kunnen testen, maar als het inderdaad zijn belofte waarmaakt, dan is dit wel een topper, die voor een mooie cohabitatie van d verschillende cloud systemen zorgt.
http://www.fieldstonsoftware.com/software/gsyncit3/index.shtml
http://www.chip.de/downloads/gSyncit_70950013.html


CHROME APK PACKAGER
All OS -Chrome browser
Met deze tool kan je bijna alle Android apps omvormen tot een extensie om dan te draaien in je Chrome browser - en dat betekent dus concreet dat je die apps kan draaien op een Windows,, Mac of Linux computer of tablet, zolang je maar de Chrome browser gebruikt.
Het verhaal over het ontstaan van Packager vind je bij AndroidPolice, waar je ook de download link vindt. Toch even vertellen dat dit Alpha-software is, dus niet eens bèta. Ben je geen ervaren gebruiker, dan hou je je best ver van zulke experimentele software.
http://www.androidpolice.com/2014/09/24/chrome-apk-packager-can-turn-android-app-chrome-extension-use-archon-custom-runtime/
http://beste-apps.chip.de/android/app/chrome-apk-packager-android-app,cxo.72908292/


VRIJDAG APPDAG: TOUCHME GESTURE STUDIO


Windows 8 - freeware - 37,3 MB
Heel wat Windows 8 toestellen hebben een aanraakscherm. Deze app zorgt ervoor dat je meer geniet hebt van dat scherm: je kan zelf taken toekennen aan bepaalde "swipes" op je aanraakscherm.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/touchme-gesture-studio/740d3578-ddb4-4f74-b489-5a3782cb7607


VRIJDAG APPDAG: VAN DALE NEDERLANDS
Android - - $6,99
Toch prachtig, wat de moderne technologie mogelijk maakt! Normaal gezien zou je nooit met een woordenboek in je zak rondlopen, maar dankzij deze app doe je dat dan toch. De Van Dale woordenboeken, niet de dikke, maar een pocket versie. Heel wat lichter dan de boekjes, niet?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.slovoed.noreg.van_dale.van_dale_woordenboek_nederlands
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Computers zijn niet slim. Zij denken alleen maar dat ze slim zijn.
-onbekend-