Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/9/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 870 van 20/9/2014Gegroet lezer,

Een nieuwe week, een nieuwe Netties. Boordevol nieuws, waarbij we zoals gewoonlijk getracht hebben wat duiding te brengen bij het nieuws dat we van her en der op het web bijeengesprokkeld hebben. Maar weet u - u hebt natuurlijk ook een mening, en als u het niet eens bent met onze duiding, dan mag u gerust reageren - we hebben niet liever!

Geen lange introductie - snel naar uw leesvoer! Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.APPLE PAY: VEILIG... MAAR DUUR
Na de oh's en de ah's over de iPhone 6 en vooral 6Plus, en de Apple Watch, tijd om even stil te staan bij Apple Pay

15 cent per 100 dollar
Verleden week hebben we het even over Apple Pay gehad, de betaaldienst die Apple ingebouwd heeft in zijn nieuwe toestellen. Voor elke commissie zal Apple 0,0015% opstrijken. Dat lijkt weinig, maar het telt toch wel flink op. Per 100 $ die de gebruiker betaalt met zijn iPhone, van een koffie in de Starbucks tot de rekening in de supermarkt, krijgt Apple 15 dollarcent in zijn schoot geworpen.

En dat laatste is een term die je echt wel mag gebruiken. Apple heeft immers weinig te maken met elke transactie. Het heeft wel gezorgd voor een speciaal beveiligde chip op de iPhone voor deze betalingen, en bij de betaling moet je ook bevestigen met de vingerafdruk sensor die op het toestel zit. Maar voor de rest komt Apple niet tussen bij de betalingen, alles verloopt tussen handelaar en kredietkaartmaatschappij, zoals je kan lezen bij BankInnovation (1)

Het zou dus net zijn alsof je een portefeuille koopt van Hedgren, en nadien elke keer je iets aankoopt en geld uit je portefeuille neemt, een commissie moet betalen aan Hedgren.

Commissie te betalen door de kredietkaartmaatschappij
Jamaar, zal je zeggen, de commissie moeten wij toch niet betalen? Klopt. Noch jij, de gebruiker, noch de ontwikkelaar van een app die van deze betaalmethode gebruik maakt, zal de commissie moeten betalen. Die komt ten laste van de kredietkaartmaatschappij. Maar denk je echt dat die deze commissie niet zal doorrekenen?

Als deze betaalwijze een succes wordt (in de VS), dan heeft Apple een goudmijn aangeboord. Elke gebruiker zal gemakkelijk 5 tot 10.000 euro per jaar in grootwarenhuizen spenderen. Dat brengt Apple 7,5 tot 15 euro per jaar op. En hoeveel gebruikers heeft Apple wel niet?

Wat met openheid?
Chapeau voor de manier waarop Apple dit heeft kunnen tot stand brengen. Maar toch zit het ons niet echt lekker. Wat als Google met zijn Android morgen hetzelfde wil doen - dus werken met een gelijkaardig token en en een vingerafdrukscanner? Zal Apple dan met patenten zwaaien, en de technologie verbieden? Of moet binnenkort iedereen een iToestel kopen, om nog een brood te kunnen kopen bij de bakker?

VS vs Europa
En dan is er, zoals we al eerder aangehaald hebben, het grote verschil tussen de VS waar iedereen met (hoogst onbeveilgde) kredietkaarten betaalt, tegenover Europa, waar we met debetkaarten betalen waar het het bedrag van onze aankoop meteen van ons tegoed afgetrokken wordt. De gemiddelde Amerikaan heeft hierdoor een berg schulden opgebouwd, de gemiddelde Europeaan houdt zich netjes aan de banklimiet die voor privépersonen geldt bij zichtrekeningen, en 1.250 euro per maand bedraagt.

Het klopt dat Apple al over de kredietkaartgegevens van zijn gebruikers beschikt, omdat dit een vereiste is om een iTunes account te kunnen aanmaken, en je al je aankopen in de iTunes winkel dan ook met die kredietkaar betaalt. Dat is trouwens een van de sterkste punten waardoor Apple veel kans maakt om meteen groot succes te hebben met zijn betaaldienst - het beschikt al over de nodige kredietkaart gegevens.

Maar hier in Europa, of toch zeker, heeft elke Belg wel meerdere zichtrekeningen, om geld van de lopende rekening naar een tijdelijke spaarrekening, en zo naar een vaste spaarrekening door te sluizen. Hoe kies je dan welke rekening je gebruiken zal? Dat is ons nog niet duidelijk.

Kortom: Hoedje af voor Apple, voor de zoveelste slimme manier om zijn iToestellen te monetiseren. En dat menen we. Het is alleen de vraag hoe dit zich vertaalt naar Europese betaalgewoontes...
http://bankinnovation.net/2014/09/heres-how-the-security-behind-apple-pay-will-really-work/
http://www.macrumors.com/2014/09/12/more-apple-pay-details/
FACEBOOK WIL VIDEOCONTENT VAN YOUTUBE AFSNOEPEN
1 miljard video-views per dag. Dat moet je verdienen!

Facebook - trouwe lezers weten dat wij er niet veel van moeten weten. Toch is en blijft Facebook erg populair, en door het rijke aanbod aan leuke dingen die je op Facebook kan doen, vergeten de mensen op termijn wat Facebook is: een advertentiekanaal, gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeuren - en dat Facebook dus een grote bedreiging is voor jouw privacy.

Facebook onthult inderdaad steeds weer nieuwe tools die interessant zijn. Filmpjes in jouw tijdlijn, die automatisch gaan spelen, en waar je geneigd bent om automatisch te kijken. Een reuzensucces, want Facebook beroemt zich erop da het 1 miljard video-views per dag bereikt heeft. Om dat cijfer te staven, heeft het een tool uitgebracht waarmee degene die zijn video online zet, kan zien hoe vaak die bekeken werd (1). Het enige wat er bij die teller niet gerekend wordt, is hoeveel seconden van dat filmpje bekeken werd - en dat zou je, als marketeer, toch ook graag weten.

Facebook zou nu, volgens verschillende bronnen waaronder Tech Times (2) en Wall Street Journal, proberen om bedrijven die content aanleveren op YouTube, ook naar zijn eigen site te lokken. Enkele content producers zoals Walt Disney hebben al een eerste proef uitgevoerd door hun content op Facebook aan te bieden. Een ander bedrijf, Collective Digital Studio, testte Annoying Orange (3) uit - wat een echte virale hit werd.

Het is duidelijk dat Facebook een groter deel van de online video-koe naar zich toe wil trekken. Momenteel gebruiken de meeste content makers Facebook wel om hun video te promoten, maar de meeste gebruikers gaan vervolgens naar YouTube (of een andere bron) om hem daar te bekijken.
http://techcrunch.com/2014/09/07/facebook-puts-its-video-reach-in-the-spotlight/
http://www.techtimes.com/articles/15437/20140913/facebook-lures-youtube-top-content-producers-report.htm
https://www.youtube.com/user/realannoyingorange
BOL.COM: LEESID EN TWEEDEHANDS
De heropening der scholen was voor Bol blijkbaar ook de heropening der diensten: heerlijk verfrissend aanbod!

Verleden week hebben wij vermeld dat de grootste online winkel van Nederland, die ook in ons land beschikbaar is, namelijk Bol.com, ook Belgische handelaars de kans biedt om hun waren via Bol.com winkel aan te bieden. Maar blijkbaar gaat Bol.com nog veel verder.

Dat Bol.com naast luiers, autostoeltjes en alles voor de babykamer nu ook baby- en peuterkleding verkoopt, laten wij even terzijde - dat is gewoon een commerciële aankondiging, zoals je er tientallen in een dozijn kan vinden. Wat wél interessant is, is dat Bol start met LeesID. Dat is een app waarmee je je collectie boeken overzichtelijk kan rangschikken in je virtuele boekenkast. Het leuke eraan is dat het niet alleen gaat om boeken die je bij Bol.com gekocht hebt, maar ook bij andere bedrijven die samenwerken met LeesID - ook die komen in je virtuele boekenkast terecht.(1)

Ook interessant is dat Bol.com zich op de tweedehandsmarkt stort. Naast reguliere winkels die sinds kort dus hun waren kunnen verkopen via Bol.com, kan je als particulier binnenkort ook tweedehands (studie)boeken, cd's, lp's, blu-rays, dvd's en consolegames via Bol.com verkopen. (2)

http://www.bol.com/nl/m/boeken/leesid/index.html?Referrer=ENTnlservicemail20140937124239
http://www.bol.com/nl/verkopenviabol/index.html?Referrer=ENTnlservicemail20140937124239GOOGLE RISKEERT SUPERBOETE VAN DUITSE GEBRUIKERSORGANISATIE
Automatisch antwoord op mails volstaat niet.

In Duitsland heeft de rechter Google op de vingers tikt, omdat de zoekgigant de burgers in de kou laat staan wanneer ze het bedrijf willen contacteren. Wanneer de gebruiker een mail stuurt naar support-de@google.com, krijgt hij een automatisch antwoord waarin staat dat Google de mail nooit zal lezen en er ook geen antwoord op zal geven, gezien het grote aantal verzoeken dat op dit adres ontvangen wordt. Gevolgd door enkele links naar pagina's met zelf-help gidsen en contact forums.

En dat is in tegenspraak met de Duitse Telemedia Act, die bepaalt dat bedrijven een manier moeten voorzien om snel elektronisch contact te laten opnemen met het bedrijf. En zo'n automatisch gegenereerde mail voldoet niet aan de vereisten van deze wet.

En Google zal dus zijn manier om te communiceren moeten wijzigen, zoniet riskeert het een boete tot €250.000.

Eigenlijk... is Google dom geweest. Het had zich ervan af kunnen maken door te stellen dat de gebruiker niet de klant is, dat de klanten van Google de adverteerders zijn. De gebruikers zijn het product dat Google verkoopt. En producten moeten netjes braaf zijn...
http://www.itworld.com/it-management/435691/german-court-requires-google-stop-ignoring-customer-emails
http://www.geek.com/apps/google-faces-323000-fine-if-it-doesnt-start-reading-customer-emails-1604246/GEBRUIKERS NIET ZO GELUKKIG MET GRATIS U2-ALBUM
Noemen cadeautje "ongewenst" en stellen vragen bij het feit dat Apple data op je iPhone kan zetten

Verleden week had Apple, tijdens de keynote van Tim Cook, nog een verrassing: elke Apple-gebruiker kreeg gratis het nieuwe album van de band U2. En kijk: meteen stond op elke gebruiker ter wereld die een iPad of iPhone had, het album in zijn iTunes. Leuk toch? Blijkbaar niet voor iedereen.

Verschillende bronnen maken melding van klachten van gebruikers, die blijkbaar niet opgezet zijn met dit cadeautje. En dat heeft dan niets te maken met het feit of U2 bij het jonge volkje misschien tamelijk onbekend is (de band had zijn hoogtepunt einde jaren tachtig, begin jaren negentig, met songs als "Joshua Tre" en "Rattle and Hum"). Maar vooral met het feit dat zo'n album toch wel 100 MB groot is, en dat dit veel is, vooral voor wie een oudere iPhone heeft. Bovendien ervaren sommigen het als een inbreuk; Apple had toch gewoon een link voor het gratis album kunnen geven, zodat wie wou, dat album ook kon downloaden? Neen, nu heeft Apple het zelf op ieders iPhone of iPad gezet. En daarmee aangetoond dat het met jouw toestel kan doen wat het wil...

Uiteraard regende het commentaren en schampere opmerkingen op Twitter over dit "cadeautje". MakeUseOf heeft een samenvatting gemaakt van leuke tweets, en heeft ook instructies over hoe je het album moet verwijderen van je iTunes. Want het hele album verwijderen gaat niet, je moet song per song verwijderen. En dan is het wel weg uit je iTunes, maar staat het nog altijd in je iCloud. Voor eeuwig....

Lees ook de commentaren bij Yahoo Tech - en dat zijn er heel veel!
http://www.makeuseof.com/tag/u2-ios-device-didnt-want-free-album-delete-priority/
https://www.yahoo.com/tech/people-are-freaking-out-over-apples-forced-itunes-97218237854.htmlUIT DE LAGE LANDEN: BOL.COM WERKT SAMEN MET KOBO...
... en Mobistar werkt aan zijn tv-aanbod

Bol en Kobo slaan handen ineen
Voor de derde keer al in korte tijd kunnen we een nieuwtje melden uit de grote Bol.com winkel. En het betreft een verregaande samenwerking tussen Bol.com en Kobo, de maker van de gelijknamige e-reader, het toestel dus dat een speciaal e-ink scherm heeft om gemakkelijk boeken te lezen, ook in fel zonlicht, en waarvan de batterij lang meegaat. Bol.com zal voortaan alle e-readers en tablets van Kobo verkopen. Klanten krijgen ook toegang tot 2 miljoen e-boeken, waarbij het internationaal aanbod echt uitgebreid wordt. Koop je een book bij Bol.com, dan zal het meteen op de e-reader te zien zijn, en dankzij een speciale app van Bol.com en Kobo samen, die binnenkort uitkomt, ook op alle toestellen te vinden zijn (tablet en smartphone).

Mobistar en zijn tv-plannen
Na Telenet en Belgacom, is ook operator Mobistar van plan om tv aan te bieden in ons land via de kabel. Die plannen nemen stilaan concrete vorm aan, nu Mobistar aangekondigd heeft met wie het samenwerken zal qua infrastructuur. Het bedrijf Alpha Networks zal instaan voor de systemen voor het beheer van interactieve diensten voor kabel-tv. Zappware zal eerder een partner qua software worden: het levert de tv-gebruikersinterfaces voor de decoders, tablets, smartphones en pc's - hopelijk denkt dit bedrijf eindelijk ook eens aan Windows phone gebruikers, en niet enkel aan iOS en Android. En tot slot zal Silligence de nieuwe tv-decoder voor de kabel leveren. Wat het aanbod qua zenders zal zijn is nog niet geweten.
http://lewispr.cmail2.com/t/ViewEmail/j/5CD3BED53290CED2/4E7F14ABDA028834D08BC3D516CA522B
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=41581&language=NLAPPLE HEALTHKIT: EXPERIMENT OP KLEINE SCHAAL
En neen, Apple zal je bloedsuiker niet zelf meten!

Twee Amerikaanse universitaire ziekenhuizen, Stanford en Duke, voeren op beperkte schaal experimenten met de Healthkit van Apple.  In het eerste geval met kinderen met diabeters type 1, en in het tweede geval met volwassenen met eveneens diabetes type 1, en met overgewicht. Reuters (1) heeft het verhaal over hoe de technologie werkt.

Niet meten, enkel verzamelen en doorsturen
Daarbij moet om te beginnen duidelijk gemaakt worden dat het nog altijd een apart toestel is dat de suikerspiegel in het bloed meet. Alles wat Healthkit doet, is deze gegevens opslaan om ze later eventueel door te geven aan de arts.  En dat is iets wat al jaren bestaat: de meeste suikermeters hebben tegenwoordig een geheugen. Diabetes patiënten nemen gewoon hun toestelletje mee wanneer ze op controle gaan bij de arts, die de gegevens dan gewoon afleest. Bij sommige toestellen kunnen de data ook gemaild worden. Dus op dat vlak is Healthkit niets spectaculair nieuws.
Verder is het ook zo dat mensen het idee hebben dat in de toekomst het superhorloge, de Apple Watch, volledig de rol van allerlei andere medische meetapparatuur zal kunnen overnemen. Wat, in het geval van de bloedsuikermeter, absoluut onmogelijk is: om dat gehalte te meten is er nog altijd een druppeltje bloed nodig, en wij zien het uurwerk nog niet automatisch prikken in je arm...

Wat is de rol van de arts?
De rol van Healthkit is trouwens niet erg duidelijk. Is het de bedoeling dat de gegevens automatisch doorgestuurd worden naar de arts, die bij abnormale metingen meteen in actie schiet? Dat veronderstelt dan wel artsen die voortdurend naast de computer zitten om al hun patiënten te monitoren.  Wie gaat dan de andere patiënten behandelen? En zullen zij extra betaald worden voor die monitoring?
Of is het gewoon een programma dat het suikerniveau opvolgt, en een alarm geeft wanneer het fout loopt? Dan worden de artsen zonder werk gezet. En dan komt Apple in de categorie medische apparatuur terecht, en mag het zich aan strenge reglementen verwachten.
En wat met de privacy? Vergeet niet dat Apple nu ook bank geworden is, en weet hoeveel donuts en zoetigheden je betaald hebt met je Apple Pay....
Kortom: veel vragen dus die nog onbeantwoord zijn. Ondertussen kan je bij Reuters het verhaal lezen over het experiment bij Duke en Stanford.
http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN0HA0Y720140915?irpc=932APPLE PAY: WEERWERK VAN PAYPAL

Er is nog een ander project van Apple waarmee het bedrijf uit Cupertino een nieuw terrein betreedt - en wel een terrein waar het zich aan streng toezicht mag verwachten. Apple Pay zorgt er namelijk voor dat Apple een soort bank wordt, en banken zijn, in de VS en elders, en vooral na de flinke bankperikelen de laatste jaren, aan strenge reglementen onderworpen.

Apple zal verplicht worden tot transparantie over haar methodes, en zal  de privacy van de gebruiker moeten kunnen waarborgen. Het bedrijf komt nu immers nog meer over jou te weten - meer dan de gewone kredietkaartmaatschappijen doen., onder andere waar jij je bevindt. In principe bestaat de mogelijkheid dat Apple  nu te weten komt dat jij vaak hamburgers koopt bij McDonalds. Wat  verhindert Apple om jou, wanneer je in de buurt komt van een McDonalds, via een alarm te vertellen dat je zo dadelijk een restaurant van de fastfoodketen zal tegenkomen, zodat je je weeral tegoed kan doen aan je ongezonde eetgewoonten?

Sommige waarnemers wijzen er ook op dat Apple in het verleden te weinig muren opgetrokken had bij het gebruik van de kredietkaart op zijn toestellen. Denk maar aan kinderen die zonder medeweten of toestemming van de ouders in-app aankopen verrichten met de kredietkaart van pa en ma.

En dan is het ook zo dat Apple nu een hele reeks concurrenten erbij krijgt, die al veel langer ervaring hebben met betalingen. En die zien Apple natuurlijk niet graag komen op hun terrein. Zo heeft PayPal al gereageerd met een advertentie van een hele pagina in de New York Times, onder de titel "Wij mensen willen ons geld veiliger dan onze selfies" - verwijzend naar het incident waarbij verschillende Amerikaanse vrouwelijke sterren inbrekers over de vloer kregen in hun iCloud account, en hun naaktfoto's uitgestrooid zagen over het internet.

De directeur van PayPal had nog een andere schimpscheut voor Apple: "Niemand kan ontkennen dat Apple heel wat ervaring heeft, maar betalingen zijn een moeilijk terrein. Het is veel moeilijker om betalingen te doen, dan om een live stream te laten werken" - verwijzend uiteraard naar het feit dat de stream van de presentatie verleden week jammerlijk verloren ging.(1)

Ondertussen heeft Apple niet te klagen van belangstelling voor zijn nieuwe iPhones - hoe hoog de prijs er ook van is. Het bedrijf meldt nieuwe records in de pre-bestellingen voor iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Maar volgens bronnen zou vooral aan de Plus toestellen een nijpend tekort zijn, en zullen gebruikers een hele tijd moeten wachten vooraleer zij hun dure kleinood in ontvangst mogen nemen (2)

O, en dat U2 album waarover de gebruikers klaagden dat zij het niet van hun toestel en iTunes bibliotheek konden verwijderen? Apple heeft jullie gehoord, en heeft het nu gemakkelijker gemaakt om van U2 af te geraken (3)
http://pando.com/2014/09/15/paypal-drops-the-gloves-calling-out-apples-icloud-security-in-new-payments-ad/
http://www.apple.com/pr/library/2014/09/15Apple-Announces-Record-Pre-orders-for-iPhone-6-iPhone-6-Plus-Top-Four-Million-in-First-24-Hours.html
http://www.theguardian.com/technology/2014/sep/15/apple-u2-album-itunes-delete
MICROSOFT ZIT NIET STIL: KOOPT MINECRAFT...
... en zal op 30 september preview tonen van volgende Windows versie

2,5 miljard voor Mojang
Vandaag twee berichten uit de Microsoft stal. Om te beginnen heeft Microsoft zijn portefeuille boven gehaald, en 2,5 miljoen dollar neergeteld voor Mojang, het bedrijf dat het populaire game Minecraft maakt. Dit game, waarvan versies bestaan voor Android, iOS, Xbox en Playstation, werd in 2009 op de markt gebracht en behaalde verschillende prijzen.
Het game zelf wil creativiteit aanmoedigen: je bouwt er constructies met kubussen in verschillende texturen in een 3D wereld, en moet dan zien te overleven in deze wereld. Je kan het gamespelen op verschillende manieren, waaronder de survival modus (je moet genoeg energie verzamelen om je gezondheid te bewaren), een creatieve modus (je hebt onbeperkte energie om te bouwen en je kan vliegen), en een avontuurlijke modus (je maakt mappen waarmee andere spelers kunnen spelen). (1)
De originele maker van Minecraft echter zit niet mee in de "deal". Markus Persson gaat rentenieren en doen wat hij graag doet: games ontwikkelen. (2)

30 september: Windows Treshold
Het is officieel: Microsoft heeft uitnodigingen uitgestuurd voor een evenement dat op 30 september gehouden wordt in San Francisco. Naar verwachting zal het bedrijf dan een preview geven van wat de nieuwe versie van haar besturingssysteem, codenaam Treshold, in petto heeft voor zakelijke gebruikers. Waarnemers verwachten dat dan tegelijk ook de Treshold versie van Windows Server voorgesteld wordt.
Volgens planning zou de nieuwe versie in de lente volgend jaar op de markt komen. Nog even wachten dus!http://en.wikipedia.org/wiki/Minecraft
http://www.cnet.com/news/microsoft-to-buy-minecraft-maker-mojang/
http://www.cnet.com/news/microsoft-to-preview-next-version-of-windows-sept-30/
MICROSOFT MAAKT KLAVIER VOOR IOS EN ANDROID TABLETS
En ook nieuws over OneNote voor Android Wear en Office Lens voor Windows Phone. Microsoft wil duidelijk op alle OS!

Het is Microsoft menens: steeds vaker brengt het zijn producten uit voor andere besturingssystemen dan enkel Windows. Vandaag verschillende voorbeelden hiervan.

Klavier voor tablets
Om te beginnen hardware, namelijk een klavier voor iOS, Android en Windows tablets. Het is nu eenmaal zo dat veel mensen een tablet wel handig vinden, maar als zij willen doorwerken toch een klavier willen, om op te typen. Er bestaan wel aparte klaviertjes zoals dat van Logitech, en het is tot die markt dat Microsoft zich nu richt met zijn Universal Mobile Keybaord. En "universeel" mag je het wel noemen: om de Android gebruikers te plezieren is er een "home" toets, en voor iOS gebruikers een "CMD" toet. En alhoewel het klavier uiteraard ook werkt met Windows tablets, heeft Microsoft er geen Windows toets op gezet...
Een uitgebreide bespreking bij The Verge. Wat ons vooral opvalt is de batterijduur: een herlaadbare batterij in het klavier zal 6 maanden kunnen werken met één herlaadbeurt, en 10 minuten herladen is voldoende om een dag verder te kunnen. (1)

OneNote voor Android Wear, Share extensie voor iOS 8
En dan is er ook software: drie aankondigingen rond OneNote. Om te beginnen wordt OneNote een app voor wearables, doordat Microsoft een app uitgebracht heeft voor OneNote. Heel simpel: heb je een Android slim uurwerk, dan kan je notities maken door te zeggen: "OK Google, take a note". Handig om geheugensteuntjes te noteren zonder iets zelf te moeten neerschrijven.
Er komt ook een Share extensie voor de Safari browser, waardoor je clips van het web kan opslaan, foto's, bestanden als bijlagen rechtstreeks naar OneNote kan sturen. Hiervoor moet je in Safari het Share menu oproepen, op More klikken en dan OneNote activeren. Bij The Next Web vind je een filmpje.(2)
En tot slot is er een update van OneNote voor Windows Phone,  namelijk voor Office Lens; dat is een tool waarmee je de foto die je gemaakt hebt met je camera rechtstreeks naar OneNote kan sturen. Dankzij deze update kan je meer doen met je ingescande foto's, zoals ze opslaan als een Word of PowerPoint bestand.
Met andere woorden: OneNote wordt met de dag interessanter, ook voor niet-Windows gebruikers. De moeite waard dus om uit te testen!
http://www.theverge.com/2014/9/16/6189075/microsoft-universal-mobile-keyboard-features-pricing
http://thenextweb.com/microsoft/2014/09/16/microsoft-launches-onenote-android-wear-share-extension-ios-8-updates-office-lens-windows-phone/
OVER SPIONAGE EN INITIATIEVEN OM ZE DE PAS AF TE SNIJDEN
Wikileaks onthult dat Australische politie burgers bespioneert, maar Radical Librarians willen het surfen veilig maken.

Nieuwe onthullingen van Wikileaks
Wie dacht dat de rol van Wikileaks uitgespeeld was nu Edward Snowden naar de achtergrond van het toneel gedrongen is, denkt verkeerd. Verleden week   heeft de site, waar klokkenluiders hun verhaal kwijt kunnen, een artikel gepubliceerd over een nieuwe geval van spionage. Op basis van een lijst met klanten van het Duitse Gamma International, een bedrijf dat krachtige spyware ontwikkelt waarmee vanop afstand een computer gemonitord kan worden, meldde Wikileaks namelijk dat de politie van New South Wales (Australië) blijkbaar de burger via deze spyware bespioneert.
Dat is toch niet verkeerd, zal je zeggen? Als dat gebeurt nadat een rechter daartoe het bevel gegeven heeft, om een boef te bespioneren? Dat is toch net hetzelfde als wanneer de politie een telefoongesprek afluistert? Volgens Wikileaks is er wel degelijk een probleem, omdat het programma zo krachtig is dat het àlles kan noteren wat er op de computer gebeurt - het is keylogger, het kan bestanden van de computer kopiëren, schermafdrukken nemen enz, en dit alles vanop afstand. Ook gesprekken tussen de boef en zijn advocaat zouden zo afgeluisterd kunnen worden, en volgens de wet mag dat niet.  (1)

Bibliothecarissen beschermen gebruikers
Na al dat slechte nieuws over hoe de overheid steeds vaker zijn burgers bespioneert, toch iets positiefs. In de Amerikaanse staat Massachusetts doen bibliothecarissen er alles aan om gebruikers van de bibliotheek de  mogelijkheid te bieden op van dat gespioneer af te raken. Samen met burgerrechtenorganisatie ACLU hebben zij workshops gevolgd over hoe zij spionage-vrij surfen kunnen aanbieden in de bibliotheken, en geven zij die kennis later aan hun collega's door.
BoingBoing (3) noemt bibliotheken terecht een van onze meest democratische instellingen. Zij geven toegang tot informatie en verdedigen het recht van de burger om nieuwe ideeën te exploreren, zelfs als ze controversieel of subversief zijn.
http://www.theguardian.com/uk-news/2014/sep/15/wikileaks-nsw-police-have-used-hi-tech-spyware-to-monitor-australians
http://boingboing.net/2014/09/13/radical-librarianship-how-nin.htmlAPPLE BEVESTIGT: NFC ENKEL VOOR APPLE PAY
Een spijtige zaak. Nadat het jaren lang achtergebleven is op andere makers van smartphones en tablets heeft Apple nu weliswaar NFC toegevoegd aan zijn nieuwe iPhone. Maar als je dacht dat ontwikkelaars nu die NFC zouden kunnen gebruiken in hun eigen app, of dat je luidsprekers via NFC zou kunnen koppelen aan je toestel, dan ben je helaas verkeerd.

Apple heeft namelijk bevestigd dat NFC enkel beschikbaar zal zijn voor gebruik met Apple Pay. Nu moeten we wel niet gaan wanhopen, want het is in het verleden nog gebeurd dat Apple een nieuwe  technologie enkel voor eigen doeleinden aanwendt, doch enkel in de beginperiode ervan. Denk maar aan de Touch ID, de vingerafdrukscanner op zijn iPhone 5S. Die was in het begin enkel voor het identificeren van jezelf aan je toestel, en wordt nu door allerlei toepassingen gebruikt.

Toch hebben waarnemers vragen. Bij Touch ID werd namelijk meteen via allerlei marketing materiaal duidelijk gemaakt dat de vingerafdruk een nieuwe tool is op het toestel. Bij NFC is dat niet het geval - het wordt voorgesteld als een onderdeel van Apple Pay. Bij Cult of Mac lees je er meer over.

Ondertussen is het Apple duidelijk dat het, met zijn nieuwe iPhone6 Plus, de markt van de phablets betreedt. Een markt die tot nu toe door Android gecontroleerd was, en dan vooral door Samsung toestellen. Apple heeft daarom nu een gids uitgebracht voor Android makers, die het hen gemakkelijker moet maken om over te stappen op een iPhone. Nu, als je het ons vraagt is het enige dat een Android gebruiker kan doen overstappen van Android naar iPhone, een korting op de toch wel erg stevige prijs...(2)

De reviews van de nieuwe toestellen zijn ondertussen laaiend enthousiast. De "beste phablet" ooit, "De eerste echt goed ontworpen grote smartphone"... de titels liegen er niet om. TechMeme heeft alle reviews verzameld (3)
http://www.cultofmac.com/296093/apple-confirms-iphone-6-nfc-apple-pay/
http://www.macrumors.com/2014/09/16/apple-launches-guide-for-android-switchers/APPLE ZET IN OP VEILIGHEID
Houdt zelf geen encryptiesleutels meer in handen, en geeft geen informatie meer aan politie... in zekere zin!

iOS 8 veiliger
Na het debacle met de inbraak op de iCloud accounts van enkele Amerikaanse sterren, waardoor hun intieme foto's over het hele net verspreid werden, is het Apple er alles aan te doen om het toch wel geschokte vertrouwen van de gebruikers te herstellen.
Zo heeft Apple aangekondigd dat het in de toekomst niet langer mogelijk zal zijn dat de politie aan Apple vraagt om de code, die gebruikt wordt op een iOS toestel te vergrendelen, te overrulen zodat de politie de in houd van dat iOS toestel kan bekijken. In het verleden heeft Apple in verschillende gevallen op bevel van de rechter zo toegang moeten geven tot iOS toestellen. Nu echter wordt dat, met het nieuwe iOS 8, onmogelijk. Wanneer een gebruiker een wachtwoord kiest om zijn toestel te beveiligen, dan wordt dat wachtwoord versleuteld op het toestel zelf. Wie het wachtwoord niet heeft, krijgt geen toegang tot de informatie op het toestel.
Een goed idee? Uiteraard. Maar het betekent wel dat, wanneer jij je wachtwoord voor je toestel vergeten bent, de mensen bij Apple je niet meer kunnen helpen. Is het nieuwe iOS 8 dan super veilig? Toch niet. Deze extra beveiliging geldt alleen voor wat zich op jouw toestel bevindt. Wat zich in de Apple iCloud bevindt valt niet onder die beveiliging. Wanneer Apple een bevel van de rechter krijgt om toegang te geven tot jouw iCloud, dan zal het dat bevel moeten opvolgen. Wil jij dat niet, dan is de enige manier... iCloud volledig blokkeren. Dus geen back-ups van jouw foto's meer in de cloud, van je filmpjes, e-mail, je muziekverzameling en meer. (1)

Tim Cook haalt uit naar Google
In een brief die gepubliceerd werd op de Apple website, wil Tim Cook de gebruiker ervan overtuigen dat Apple veilig is, veel veiliger dan andere besturingssystemen. Daarbij geeft hij een sneer naar Google. Volgens Cook is het business model van Apple gewoon fantastische producten verkopen, en niet profielen opbouwen gebaseerd op jouw e-mail content of je surfgewoonten om die dan te verkopen aan adverteerders.
Tim Cook vergeet wel om daarbij te vertellen dat Apple eigenlijk... dezelfde weg aan het opgaan is als Google. Het is namelijk bezig zijn eigen adverteersysteem, iAD, uit te bouwen. Geen enkele adverteerder zal echter nog lukraak adverteren; dankzij het internet is het mogelijk zich doelgericht tot een bepaald publiek te wenden. En dat veronderstelt wel degelijk het aanmaken van profielen, ook Apple kan niet daaraan ontsnappen. Tenzij Apple het echt meent, en geen profielen aanmaakt. Maar zullen de adverteerders dan wel in zee gaan met Apple?

Aparte wachtwoorden voor apps van derden
Ondanks deze woorden van kritiek toch ook lof voor Apple. Het heeft namelijk iets heel positiefs gedaan, dat echter niet zoveel aandacht kreeg in de pers. Voortaan zullen apps op de iPhone, die niet door Apple maar door derden gemaakt zijn, een eigen wachtwoord krijgen om toegang te vragen tot iCloud. Meer nog: vanaf 1 oktober zal het verplicht zijn om bij apps, die niet met een twee-stappen verificatie werken, te werken met een apart wachtwoord. In dit artikel bij MacRumors lees je er meer over. (3)
http://www.washingtonpost.com/business/technology/2014/09/17/2612af58-3ed2-11e4-b03f-de718edeb92f_story.html
http://thenextweb.com/apple/2014/09/18/apple-ceo-tim-cook-pens-a-letter-to-customers-to-reassure-them-that-their-data-is-safe/
http://www.macrumors.com/2014/09/16/apple-app-specific-passwords/
AMAZON GAAT NOG EEN STAPJE VERDER IN DE HARDWARE
Zes nieuwe tablets en e-readers. En misschien ook Nederlandstalige boeken?

Amazon, ooit begonnen als online boek- en platenwinkel, is nu hard op weg om zich ook aan de hardware te wagen. Het startte met de Amazon Kindle (een groot succes!) waarna ook de eigen smartphone, de Firefly (geen groot succes!) volgde. Een avontuur dat nu voortgezet wordt met zes nieuwe tablets en e-readers, die natuurlijk moeten dienen om meer boeken, films en tv-feuilletons te verkopen.

Het gaat met name om twee nieuwe e-readers, twee updates in de Kindle Fire tabletlijn, een versie van de Kindle Fire tablet voor kinderen, en een nieuwe tablet voor de gebruiker die wat meer power van zijn toestel verlangt. Er is een goedkope versie van de Kindle, zonder licht, met dubbel zoveel opslagruimte als vorige versies, vanaf $79.Een zes inch Fire tablet (vanaf $99) is in vijf kleuren te verkrijgen. Een 7 inch versie kost vanaf $139. En een high-end versie tablet kost vanaf $379. (1) En er is de Amazon Kindle Voyage, die $200 kost, en door Engadget de "Rolls-Royce onder de e-readers" genoemd wordt (2).

Nederlandstalige markt
Nu is het wel zo dat Amazon sommige toestellen, zoals de Firefly smartphone, enkel in de VS uitbrengt. Het is dan ook af te wachten of deze nieuwe toestellen ook naar onze contreien komen overwaaien. Maar als de geruchten waar zijn, en Amazon gaat inderdaad in zee met Nederlandse uitgevers, dan is de kans daarop groot.

Het blijkt namelijk dat Amazon in onderhandeling is met Nederlandse uitgevers over de verkoop van e-books. Momenteel kan je namelijk bij Amazon vooral buitenlandse titels bestellen, die dan geleverd worden via de Britse, Duitse en Amerikaanse vestigingen. De contacten lopen over e-boeken, maar het is niet uitgesloten dat Amazon ook papieren boeken zou gaan verkopen. Volgens NRCQ heeft Amazon al jaren geleden een aansluiting aangevraagd op Centraal Boekenhuis of CB, het distributiebedrijf voor bijna alle boeken in Nederland (3).
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/09/17/amazon-unveils-six-new-tablets-and-e-readers-moving-even-further-into-hardware/
http://www.engadget.com/2014/09/17/amazons-kindle-voyage/
http://www.nrcq.nl/2014/09/17/amazon-komt-naar-nederland-praat-met-uitgeversUBER EN LYFT BRENGEN REGULIERE TAXI'S ZWARE SLAG TOE IN VS
Maar ondertussen begint BnB zich toch aan te passen aan de heersende wetten!

Marktverstorende diensten
Diensten zoals Lyft en Uber worden marktverstorend genoemd, omdat zij het traditionele taximodel bedreigen: je kan namelijk via een app een taxi of limousine bestellen, weten wanneer de chauffeur aankomt, je weet wie je chauffeur zal zijn en je betaalt gewoon via de app. Allemaal heel gemakkelijk, veel gemakkelijker dan de traditionele taxi's. Die hebben dan ook een zware slag moeten incasseren - hoe zwaar is ondertussen bekend. In San Francisco heeft de komst van Uber en Co gezorgd voor een daling van het taxi-gebruik met maar liefst 65%!
Nu is marktverstorend wel goed, omdat het vaak innoverend werkt. Het is aan Uber en Co te danken dat nu ook de taximaatschappijen gaan werken met apps om auto's te bestellen. Maar anderzijds is het ook zo dat marktverstorend niet gelijk mag staan met cowboys in een wilde westen, waar alles toegestaan is: wanneer reguliere taxichauffeurs zich aan bepaalde regels moeten houden qua oppikken van passagiers, vergunningen en taksen, dan is het logisch dat ook Uber-chauffeurs dit moeten doen.

AirBnB zal taksen betalen
Op dat vlak valt er toch wel positief nieuws te vermelden. Een andere marktverstorende dienst, die zich dan weer op het hotelwezen en de pensions richt, is AirBnB. Daarbij stellen gewone mensen hun huis of een kamer in hun huis ter beschikking van reizigers - tegen betaling. Mooi, want in plaats van naar een (duur) hotel te gaan, kan je gezellig en goedkoop comfort vinden bij mensen thuis.
Alleen: hotels en Bed & Breakfasts betalen wel taksen voor logies. En als de gastheren van AirBnB dat niet doen, dan is dat oneerlijke concurrentie. AirBnB heeft nu aangekondigd dat de dienst in San Francisco de stedelijke taks van 14% zal vragen aan de gastheren, en dat bedrag dan zullen doorstorten aan de gemeente. Na de disruptie, de normalisatie van de innovatie!
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/09/what-uber-is-doing-to-cabs-in-san-francisco-in-1-crazy-chart/380378/
http://www.sfexaminer.com/sanfrancisco/report-says-sf-taxis-suffering-greatly/Content?oid=2899618
http://recode.net/2014/09/17/airbnb-will-collect-taxes-in-san-francisco-starting-next-month/


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


512 GB GEHEUGENKAART? HET KAN!
Maar je moet wel een dikke portemonnee hebben...

Het is zover: de eerste SD kaart van 512 GB is een feit. Je vraagt je natuurlijk af: wie heeft zoveel opslagruimte nodig? Tja, het antwoord is heel simpel: professionals die met video en foto's werken. Wanneer een professionele video/fotograaf bijvoorbeeld een reportage moet maken van een huwelijksfeest, dan is 512 GB zelfs niet eens overdreven!

Beroepsfotografen zullen daarom verheugd zijn te vernemen dat verleden week in Amsterdam de SanDisk Extreme PRO SDXC-UHS-I (wat een mondvol!) geheugenkaart voorgesteld werd, die 512 GB aan data bevatten kan. Een hele sprong voorwaarts - kaarten van 8 GB tot 128 GB zijn gemeengoed, en af en toe brengt een fabrikant 256 GB SD kaarten uit. Wat Sandisk nu doet is dus wel een hele sprong voorwaarts. De kaart is bovendien snel, met een snelheid tot 90 MB/S.

Alleen zal de gewone gebruiker nu niet meteen naar de winkel moeten rennen om zo'n kaart te kopen. Er hangt immers een stevig prijskaartje aan vast: ronde de 800$ zal je moeten neertellen. Wat wellicht voor de professional nog te betalen is, maar voor de gewone internaut niet - en wellicht heeft die daar ook niet meteen behoefte aan...

Meer bij CNet
http://www.cnet.com/news/sandisk-beats-rivals-to-512gb-sd-card-but-it-isnt-cheap/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

Nee Google, RSS is niet dood
http://webwereld.nl/markttrends/83860-nee-google--rss-is-niet-dood

Hoe een nieuw HTML-element het web veel sneller kan maken (Engels)
http://arstechnica.com/information-technology/2014/09/how-a-new-html-element-will-make-the-web-faster/

Gevaarlijk precedent: jury erkent het bestaan van een podcasting patent, en veroordeelt CBS tot betaling van $1,3 miljoen.
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/09/jury-finds-cbs-infringes-podcasting-patent-awards-1-3-million/Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTECH45 PODCAST #209: EENTJE OM MEE TE SPELEN

Deze uitzending begint met enkele opvallende nieuwigheden die op de IFA beurs in Berlijn te vinden waren, waar Stefaan Lesage zijn ogen goed de kost gaf, zoals de Philips Afterglow en Ambilight 2.0. Voor de rest draait deze aflevering rond de nieuwigheden die Apple verleden week voorstelde. Lovende geluiden, maar ook kritische opmerkingen maken ook deze aflevering weer absoluut een aanrader. Verleden week werd de opname speciaal voor het Apple evenement op woensdag gepland, maar deze week moet je, wanneer je de opname live wil bijwonen, op dinsdag afstemmen op onderstaand adres.
http://tech45.eu/
http://tech45.eu/2014/09/11/209-eentje-om-mee-te-spelen/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-209.mp3

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Werk is wat je doet, opdat er een tijd zal komen
dat je het niet meer hoeft te doen.
-Alfred Polgar-

 
De nieuwe oogst


   
HOE KAN JE ALS LEERKRACHT INSTAGRAM GEBRUIKEN IN HET KLASLOKAAL?
Dit artikel bij Edudemic geeft het antwoord op de vraag. Leg enkele vragen voor aan je studenten, en laat hen zelf hun fantasie de vrije loop gaan. Zo kan je vragen aan de studenten wat zij denken dat een bekende persoon uit de geschiedenis als foto op zijn Instagram had gezet. Wat dus betekent dat ze moeten nadenken over het leven van die persoon, de omstandigheden van toen, enz. Meer slimme vragen op onderstaande link.
[Taal: ENG]
http://www.edudemic.com/instagram-in-your-classroom/


GOOGLE DRIVE TEMPLATES

Wist je dat Google Drive een uitgebreide reeks templates of sjablonen biedt, die je gratis kan gebruiken? Van foto-albums tot flipbooks, cv's om te gebruiken bij een sollicitatie tot een voorpagina bij een fax. Je kan het aanbod doorzoeken op soort template, bijvoorbeeld Spreadsheets of Presentaties. Je kan ook sorteren op hoe vaak ze gebruikt worden. Heb je zelf een sjabloon aangemaakt, dan kan je dat ook uploaden om te delen. En voor leerkrachten zijn er ook speciale templates. Bij Eucators Technology vind je een uitgebreide help bij de verschillende templates die je er vindt.
[Taal: ENG]
http://www.educatorstechnology.com/2014/09/10-excellent-google-drive-templates-for.html
https://drive.google.com/templates?sort=hottest&view=public&authorId=14250911289583042454


GAMPING: DE AIRBNB VOOR CARAVANS
Wie er met de tent, kampeerwagen or mobilhome op uittrekt, zal het al ondervonden hebben: vaak vind je geen staanplaats, en word je verjaagd door de gemeentereglementen. Kamperen op een privégrond kan helpen, maar waar vind je zo'n kampeerterrein? Deze website wil wereldwijd kampeerders in contact brengen met landeigenaren die bereid zijn om een tent of mobilhome op hun terrein toe te staan, tegen betaling. Het voordeel is natuurlijk dat je op een niet commercieel terrein terecht komt, waar je de ruimte niet moet delen met andere kampeerders. En het feit dat zowel kampeerders al aanbieders van terreinen elkaar kunnen beoordelen moet je beschermen tegen teleurstellingen. Wij moeten er wel aan toevoegen dat er voor België nog niet zoveel terreinen aangemeld zijn.
[Taal: ENG]
http://www.gamping.com


CHANNELKIT: LINKS ORGANISEREN
Met deze webdienst kan je links van het web verzamelen en organiseren: websites, artikels, video's, quotes en meer. Die klasseer je dan in kanalen, en je kan ook notities toevoegen en tags, zodat de links gemakkelijk te vinden zijn en je ze kan delen. Elke link die je toevoegt wordt vertoond in de vorm van een kaartje, dat automatisch een titel, afbeelding en korte notitie krijgt.
[Taal: ENG]
http://www.channelkit.com/about


BEYOND CLOSE: EXTREME SPORTS

Deze website is een hub voor extreme en avontuurlijke sporten, verteld via een zelf gedragen camera. Je kan hier de filmpjes uploaden die je maakt met je helm-cam, en die van anderen bekijken. De filmpjes kan je sorteren op het aantal keren bekeken, maar je kan ook punten geven aan de filmpjes zodat je ook de best gemaakte filmpjes kan bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.beyondclose.com/


NEILA RAY: FITNESS
Wil je je lijf wat soepel houden, maar vind je al die YouTube filmpjes toch wat onhandig om mee te werken? Dan is deze site misschien iets voor jou. Je werkt gewoon met afbeeldingen die je afdrukt. Je kan de verschillende oefeningen sorteren op de focus, de spiergroepen, en het type (van superhero tot office). Natuurlijk bestaan er ook betalende versies, maar met de gratis pancartes geraak je al heel ver!
[Taal: NL]
http://neilarey.com/workouts.html


LIVE EARTHQUAKE MASHUP: AARDBEVINGEN OPVOLGEN
Elke dag beeft de aarde wel ergens, en niet al die berichten verschijnen hier in het nieuws. Op deze site kan je op een tijdlijn en landkaart de aardbevingen volgen. Gewoon haar een aardbeving op de tijdlijn gaan, en de kaart zal inzoomen op de plek met alle details.
[Taal: ENG]
http://www.oe-files.de/gmaps/eqmashup.html


VANDRICO: TOEPASSINGEN VOOR GOOGLE GLASS

Het lijkt erop dat Google Glass niet echt zal doorbreken voor dagdagelijks gebruik door de gewone burger, maar op de werkvloer heeft dit wonderbrilletje wel degelijk zijn nut. Deze site vertelt je hoe je Google Glass apps kan toepassen op de werkvloer.
[Taal: ENG]
http://vandrico.com/


LOCALFU: REIZEN UITGESTIPPELD DOOR MENSEN TER PLAATSE
Wie kent er beter dan de echte mensen ter plaatse de adresjes waar je, tijdens je reis, moet gaan eten, slapen, bezichtigen? Dat is het uitgangspunt van deze webdienst. Je kiest een van de plaatselijke mensen, vraagt hem/haar wat er te zien of doen valt in die stad, en je krijgt antwoord. Het bijzondere is dat de plaatselijke correspondent ook zegt waarop een plek bijzonder is. De correspondent krijgt 5$ voor zijn inlichtingen.
De dienst staat nog in zijn kinderschoenen, en je vindt momenteel enkel Localfu's voor grootsteden (veel in de VS, maar ook Parijs en Londen staan erbij). En jij kan natuurlijk ook een Localfu worden!
[Taal: ENG]
https://www.localfu.com/search/London,%20United%20Kingdom,%20United%20Kingdom


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GRATIS NL E-BOEKEN
De website ereaders.nl bevat, zoals de titel suggereert, nieuws over e-readers, de toestellen die je nodig hebt om een e-boek te kunnen lezen. Op die site vonden wij ook een lijst met adressen waar je gratis e-boeken vinden kan, o.a. bij Bol.com en bij Apple iBooks.
[Taal: NL]
http://www.ereaders.nl/gratis_e-books


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SUDOKU'S
In deze rubriek van de verzamelsite Favos.nl vind je allerlei verwijzingen naar Nederlandstalige puzzelsites. IN dit geval gaat het om Sudoku's. Niet dat het zoveel verschil maakt wanneer een Sudoku in een andere tal opgesteld is uiteraard...
http://sudoku.favos.nl/rubriek/78182/Puzzelen+maar!+-+Nederlandstalige+sites


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KOX KOLLUM

Een website gewijd aan het Latijn? Jawel. Je kan er cursussen Latijn en Grieks volgen, je vindt er teksten, vertalingen, meningen, plaatjes, spellen en nog veel meer. En zelfs het onderwerp "Potjeslatijn" wordt niet geschuwd!
[Taal: NL]
http://www.koxkollum.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HOUSE FLIP
Een spelletje dat je misschien als een variant van Memory kan beschouwen, maar dan getransponeerd naar immobiliën. Je koopt een huis, en dan moet je proberen het te verkopen, en te zien of de advertenties van de kopers kan koppelen aan wat jij aan te bieden hebt. Bij de verschillende kamers zijn er dan ook nog karweien die uitgevoerd moeten worden vooraleer je de wensen van de koper kan inwilligen.
[Taal: ENG]
http://www.shockwave.com/gamelanding/houseflip.jsp?extcmp=4_houseflip_ON_df_OL_online_home


VRIJDAG MULTIMEDIA: "KLEINE VERHALEN IN EEN GROOTE OORLOG"

Van een Facebook verhaal tot een kortfilm. Acteurs brengen in een half uur de leefwereld van 100 jaar geleden terug, gebaseerd op historische feiten en overgeleverde verhalen. Centraal staat het verhaal van Mathilde Paukens, zwanger op het moment dat de oorlog uitbreekt, maar ze heeft het nog niet kunnen vertellen aan haar familie of haar broer. Via Facebook volgden 12.000 haar belevenissen, en dat werd tot een kortfilm verwerkt. Die kan je nu via YouTube bekijken. De trailer vind je op de tweede link. En op de derde link vind je zogenaamd de Facebook pagina van Mathile Paukens.
http://youtu.be/uBK2b5z6rBA
http://youtu.be/pvedWKm-je4
https://www.facebook.com/mathildepaukens


VRIJDAG MULTIMEDIA: TREY RATCLIFF
Foto's van deze fotograaf die vooral de nadruk legt op lichtinval - en dat soms in ongewone kleuren nuanceert, vanuit aparte hoeken bekeken. Om te bekijken.
http://stuckincustoms.smugmug.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- VRT gaat reeksen ook op Netflix aanbieden
http://www.belgiancowboys.be/web/vrt-zal-reeksen-op-netflix-aanbieden/
- iOS 8 nu beschikbaar voor iPad, iPhone en iPod Touch
http://www.belgiancowboys.be/mobile/ios-8-nu-beschikbaar-voor-ipad-iphone-en-ipod-touch/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 

- Marjolijn inspireert drukke moeders met unieke work-out
http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3749669/2014/09/17/Marjolijn-inspireert-drukke-moeders-met-unieke-work-out.dhtml
- Keniaanse Facebookpagina schandpaal voor 'onverantwoordelijke' ouders
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3749160/2014/09/16/Keniaanse-Facebookpagina-schandpaal-voor-onverantwoordelijke-ouders.dhtml

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Fujifilm brengt verbeterde hybride zoeker in X100T 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8356/Fujifilm-brengt-verbeterde-hybride-zoeker-in-X100T.html
- Slimme tandenborstel met Bluetooth
http://www.elektrozine.be/ez/article/8305/Slimme-tandenborstel-met-Bluetooth.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Op 21 oktober stelt Apple de nieuwe iPad voor
http://www.digimedia.be/News/nl/17056/op-21-oktober-stelt-apple-de-nieuwe-ipad-voor.html
- MasterCard en Mobistar introduceren de contactloze betaling in België
http://www.digimedia.be/News/nl/17059/mastercard-en-mobistar-introduceren-de-contactloze-betaling-in-belgi.html
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Alcatel-Lucent: apps spioneren, stelen persoonlijke informatie en gebruiken databundels ongeoorloofd
http://computertaal.info/2014/09/17/alcatel-lucent-apps-spioneren-stelen-persoonlijke-informatie-en-maken-ongeoorloofd-gebruik-van-databundels/
- Lees Mac-bestanden op een Windows toestel
http://computertaal.info/2014/09/17/lees-mac-bestanden-op-een-windows-toestel/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple trekt alle HealthKit-apps terug uit de App Store wegens bug
http://tweakers.net/nieuws/98539/apple-trekt-alle-healthkit-apps-terug-uit-de-app-store-wegens-bug.html
- Apple en U2 werken aan 'nieuw digitaal muziekformaat'
http://tweakers.net/nieuws/98536/apple-en-u2-werken-aan-nieuw-digitaal-muziekformaat.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- 'Google is een platform voor piraterij'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-is-een-platform-voor-piraterij/article-normal-430425.html
- Slechte IBM'ers moeten loon inleveren in ruil voor opleiding
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/slechte-ibm-ers-moeten-loon-inleveren-in-ruil-voor-opleiding/article-normal-430397.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- De grappige reactie van Twitter op uitlatingen van Peter Thiel
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/oorlog-tussen-prominente-tech-investeerder-en-twitter
- Delhaize experimenteert met gloednieuwe iBeacon-technologie
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/delhaize-experimenteert-met-gloednieuwe-ibeacon-technologie 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WINDOWS 8: DE SNELTOETSEN (1)
Wil je efficiënt werken, met toetsencombinaties in plaats van menu's te moeten doorlopen? Leer dan dit lijstje van buiten. Het zal je heel wat tijd laten besparen!
Wij hebben  er telkens een geheugensteuntje bijgezet dat je sneller de combinatie zal laten onthouden.
-Windows toets: wissel tussen het Start scherm en het laatst gebruikte Windows 8 app
- Win+C: (charms)toont de charms, de tegeltjes rechts (Instellingen, Toestellen, Delen, Zoeken)
- Win+D: (desktop)lanceert de Desktop
- Win+E:  (explorer) lanceert Explorer
- Win+F: (find) lanceert het File Search paneel
- Win+H: (sHare) opent het Share paneel (delen)
- Win+I: (Instellingen)opent het Settings / Instellingen paneel
- Win+K: (---)opent het Devices / toestellen paneel
- Win+L: (lock) vergrendelt je pc
- Win+M: (minimalize) minimaliseert het huidige Explorer of Internet Explorer venster
- Win+O: (oriëntatie) zet de oriëntatie vergrendeling aan/uit
- Win+P: (projector) zet je scherm over naar een tweede scherm of projector
- Win+Q: (query) openthet App Search paneel
- Win+U: (usability) opent het Gemakkelijke toegang centrum
- Win+V: (view) laat je bladeren tussen de meldingen
- Win+W: (windows) zoek in je systeem instellingen
- Win+X: (teXt): toont een tekstueel menu van handige Windows tools en applets
- Win+Z: (--) toont het contextueel menu dat je krijgt als je rechts klikt bij een app in vol schermWINDOWS 8: DE SNELTOETSEN (2)
Nog een reeks sneltoetsen:
- Win++: Start het vergrootglas en zoom in
- Win+-: zoom uit
- Win+.: geeft een Aero blik op de desktop
- Win+Enter: lanceert Narrator
- Win+PgUp: verzet het huidig scherm naar de monitor links
- Win+PgDn: verzet het huidig scherm naar de monitor rechts
- Win+PrtScr: maak een schermafdruk van je huidige scherm en sla het op in je map Afbeeldingen
- Win+Tab: wissel tussen de draaiende apps


WIN8: PROGRAMMA'S SNELLER STARTEN
Ben je een fan van werken met het klavier en toetsencombinaties, en ben je niet gelukkig met het feit dat je door een hele lijst met app tegeltjes moet bladeren vooraleer je vindt wat je zoekt, dan zal je blij zijn te vernemen dat ook in deze versie van Windows de snelkoppeling nog bestaat.  Een snelkoppeling maak je heel simpel aan: ga naar de desktop, klik op een lege plek van het bureaublad, klik rechts en kies Nieuw > Snelkoppeling. Blader nu naar de app die je hier wil opstarten.
Een snelkoppeling bijvoorbeeld om je pc met één klik af te sluiten maak je zo aan:
Ga naar de desktop, klik rechts op een leeg deel van het bureaublad en kies Nieuw > Snelkoppeling. Tik nu in:
shutdown.exe -s -t 00 (om af te sluiten)
shutdown.exe -h -t 00 (voor de Hibernate functie)
Klik vervolgens op Next (Volgende) en geeft de snelkoppeling een naam (bijvoorbeeld Hibernate of Afsluiten). Klik op Voltooien.
Klik eventueel ook nog rechts op de snelkoppeling, en kies Pin to start (vastpinnen op het startscherm) en sleep de tegel naar de gewenste plaats.


WIN8: SCHERMAFBEELDINGEN MAKEN
Wanneer een Windows 8 applicatie iets interessant toont dat je wil bewaren, dan moet je de Windows toets indrukken terwijl je ook op PrtSc (printscreen) drukt. De schermafbeelding die nu gemaakt wordt gaat niet naar je klembord, maar wordt meteen opgeslagen in je Mijn Afbeeldingen map, waar die een automatische naam krijgt screenshot.png, screenshot(1).png enz.
Wil je de schermafbeelding zelf een naam geven, op een andere plaats bewaren of meteen bewerken, dan kan je gewoon op de printscreen toets drukken, en in je favoriete beeldbewerker op CTRL-V drukken om daar de afbeelding vanuit je klembord te plakken.


WINDOWS 8: DE STANDAARD PHOTO VIEWER
Dubbelklik je op een afbeelding in Explorer, dan wordt die niet meer in een Photo Viewer geopend, maar in de Windows 8 Photo app, in volledig scherm. Wil je liever de afbeeldingen in de Photo Viewer openen, ga dan naar Controlepaneel > Programma's > Standaard Programma's > Programma's kiezen
Blader tot je bij Windows Photo Viewer komt in de lijst met programma's en klik op Dit programma standaard instellen als je wil dat de Viewer alle afbeeldingen en beeldbestanden opent die hij aankan, of klik op Standaard kiezen en selecteer de soorten bestanden die de viewer moet openen. Besluit met OK
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GLYMPSE KEYBOARD: JE LOCATIE DELEN
Android
Glympse is een van de populairste apps om in real-time je locatie te delen. Daarbij bepaal jij wie van jouw contacten kan zien waar je bent, zodat ze jou kunnen volgen. Dat via een link, waarop je bovendien kan aangeven hoe lang die actief mag zijn. Nu heeft Glympse een virtueel klavier uitgebracht ter vervanging van het standaard Android klavier, waarbij het gemakkelijk wordt om vanuit elke andere app gebruik te maken van Glympse.
Bij The Next Web een uitgebreide bespreking.
https://www.glympse.com/
http://thenextweb.com/apps/2014/09/12/glympse-launches-new-android-keyboard-app-help-share-location-within-app/TIINY: DEEL TIJDELIJK FOTO'S EN VIDEO'S


iPhone
Kevin Rose, bekend van de sociale nieuwssite Digg, heeft een app uitgebracht. Het principe is simpel: de foto's die je neemt worden verkleind, en in een 3x4 rooster getoond om te delen met de mensen die jou delen. De foto's verdwijnen wel na 24 uur, en zijn zo klein dat je ze niet echt kan vergroten. Volgens Kevin Rose zouden de bèta testers 5x meer foto's gedeeld hebben met Tiiny dan met andere photo apps. Een uitgebreide bespreking bij TechCrunch.
https://itunes.apple.com/app/id915963345
http://techcrunch.com/2014/09/12/tiiny/EAGLEGET: DOWNLOAD MANAGER


Windows XP/Vista/7/8 - 5,2 MB - freeware
Met deze gratis tol kan je YouTube video's downloaden. Bovendien belooft de maker van de tool dat je downloads sneller zullen verlopen. Onderbroken downloads kan je ook zonder probleem hervatten.
http://www.eagleget.com/
http://www.chip.de/downloads/EagleGet_59948098.html


MAC OS X YOSEMITE: MAAK VAN JE WINDOWS EEN MAC
Windows XP/Vista/7/8 - 121 MB - freeware
Met deze tool kan je je Windows systeem overgieten met een interface die lijkt op de coole Mac OS X look. Lijsten, buttons en mappen zie je voortaan in de Mac OS stijl.
http://www.chip.de/downloads/Mac-OS-X-Yosemite-Transformation-Pack-fuer-Windows_70226418.html
http://www.windowsxlive.net/yosemite-transformationux-pack-released-the-worlds-first-os-x-yosemite-customization-for-windows/


ZZ PHOTO
Windows - freeware
Ben je het overzicht helemaal verloren van alle foto's die her en der op je computer staan? Deze tool kan helpen. Hij scant je computer af op alle foto's en zal duplicata verwijderen.
http://zzphoto.me/


STEVEN: EEN SOCIAL APP MET EMOJI'S


iOS - freeware
Het lijkt idioot, maar met deze app kan je door middel van emoji's een soort dagboek bijhouden en aan je vrienden laten weten wat je aan het doen bent, waar je bent. De symbooltjes zijn heel simpel - en tent om te zeggen dat je aan het kamperen bent, een trein om te zeggen dat je op de trein zit, sporten, enz. Bij TechCrunch vind je een uitgebreide bespreking van de app.
http://techcrunch.com/2014/09/04/former-twitter-chief-scientist-launches-steven-an-emoji-based-social-app/
https://pushd.com/


WIRESHARK: NETWERK ANALYSE
Windows XP/Vista/7/8 - 33,9 MB - freeware
Deze tool (die vroeger bekend stond als Ethereal) kan je gebruiken om netwerken op 64bit computers te monitoren. Het verkeer wordt in het oog gehouden waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen 472 verschillende protocollen. Voor systeembeheerders!
http://www.chip.de/downloads/Wireshark-64-Bit_40729497.html
https://www.wireshark.org/


PANORAMASTUDIO: 360° BEELDEN
Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 18,8 MB - shareware (30 dagen - koopprijs: 35 euro)
Met dit progje kan je van aparte foto's 360° panorama foto's maken. Je kan dit panorama dan nadien uitprinten over verschillende pagina's, als een poster, of op het internet publiceren.
http://www.chip.de/downloads/PanoramaStudio_16007693.html
http://www.tshsoft.de/en


VRIJDAG APP-DAG: GYM GUIDE


Windows Phone - freeware - 2,1 MB
Na de vakantie tijd om die lekker-eten vetlaag eraf te werken? Gymguide kan je helpen om in form te komen. Je kan ook oefeningen doen om bepaalde spieren beter te ontwikkelen.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/gym-guide/c6257307-b679-4132-ae80-fac6e46eef1fBLEEP: VERSLEUTELDE P2P CHAT APP
Windows / Android
Geen zin om afgeluisterd te worden door NSA en hun wapenbroeders? Deze app zorgt ervoor dat je gesprekken (chat of voice) privé zijn en blijven. Een uitvoerige bespreking vind je bij TechCrunch.
http://labs.bittorrent.com/bleep/
http://blog.bittorrent.com/2014/09/17/bittorrent-bleep-alpha-goes-public-introduces-mac-and-android-apps/
http://techcrunch.com/2014/09/17/bittorrents-encrypted-p2p-chat-app-bleep-open-to-the-public-adds-mac-android-clients/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men kan onmogelijk echt van het nietsdoen genieten,
als men niet stapels werk te doen heeft.
-Jerome K.Jerome-