Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/9/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 869 van 13/9/2014Gegroet lezer,
Tegenwoordig wordt het voorwoord bij deze nieuwsbrief 's avonds geschreven - want dan wordt nu meestal ook de laatste hand gelegd aan de nieuwsbrief. Waarom? Wel, dat is de schuld van de NMBS. De trein die wij gewoonlijk nemen is nu een "Desidero" type, en daar is zodanig getracht om zoveel mogelijk reizigers te vervoeren, dat de beenruimte erg benepen is. Zelfs de weinige plaatsen waar er een tabletje uitgeklapt kan worden, zijn erg smal, waardoor het onmogelijk geworden is om onze gewone lapyop te openen. Enkel de kleine Android tablet past erop. Dat is wel voldoende om enkele artikels te schrijven, in spartaanse omstandigheden (probeer maar eens te kopiëren en plakken!), maar echt werken in de trein, beschikking hebben over de vele bestanden die nodig zijn om deze nieuwsbrief samen te stellen, is haast onmogelijk geworden.

En dus moet u van ons de beschrijving missen van het prachtige landschap dat deze week enkele ochtenden voorbij rolde, terwijl we in de trein zaten, met de lagen mist tegen het groene gras, en de zon die doorbrak tegen de blauwe hemel. Het landschap dat we nu zouden kunnen beschrijven is het uitzicht uit het raam van ons redactielokaal, dat uitgeeft op de tuin - en gelukkig is het nog licht genoeg, om daarvan te genieten :)

Deze week opnieuw redelijk wat hardware, en natuurlijk ook de aankondingen die Tim Cook, CEO van Apple, dinsdagavond deed op een druk bijgewoond pers evenement. De reacties van enkele waarnemers krijg je ook van ons, maar wij willen er eigenlijk toch ook nog aan toevoegen dat dit een "WWDC" persco was, World Wide Developers Conference, dus eerder een evenement waarop developers vernemen wat zij mogen verwachten, zodat zij aan de slag kunnen om nieuwe toepassingen voor deze toestellen te maken, eerder dan een persconferentie waarop de toestellen zelf voorgesteld worden.

In elk geval: ook deze week hebt u voldoende te verhaspelen. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tog volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GEEN HEALTHKIT DATA IN ICLOUD

Apple wil een herhaling van de iCloud-gate voorkomen, en dringt bij ontwikkelaars aan dat er geen Healthkit data in de cloud opgeslagen worden.


Het lekken, of liever: de diefstal van naaktfoto's van verschillende celebs had voor Apple niet op een ongeschikter tijdstip kunnen komen - nu het vlak voor zijn grote persconferentie staat, waarvoor het een speciale tijdelijke ruimte heeft laten optrekken. Waarnemers laten het nog altijd in het midden of Apple nu echt iets te verwijten valt bij deze spraakmakende diefstal of niet. Verschillende tech-bloggers noemen het onverantwoord van Apple dat het een beveiligingsfout waarop het al 2 maanden geleden gewezen werd, nu pas gepacht heeft. Het gaat namelijk om de mogelijkheid om een onbeperkt aantal keer het paswoord in te vullen bij de dienst Find My Friends. Normaal gezien zal je bij andere diensten, wanneer je x keer een fout paswoord ingevuld hebt, een veiligheidsprocedure moeten doorlopen. Dat was niet het geval bij deze dienst van Apple, zodat het mogelijk was om door een automatisch script het paswoord te laten raden. Maar voor alle duidelijkheid: het staat niet vast dat de onverlaten die de foto's gestolen hebben, gebruik gemaakt hebben van deze zwakke plek in de beveiliging, en met dit ene paswoord dan ook toegang verkregen hebben tot de iCloud account van de gebruikers.

Feit is in elk geval dat er steeds meer gevoelige informatie in de cloud komt te staan - en dat de modale gebruiker zich niet echt bewust van is, laat staan de nodige voorzorgen treft om die privacy goed te beschermen. Binnenkort zal je de eerste toepassingen van Healthkit zien voor de iOS toestellen, het platform waarmee allerlei apps gegevens over je gezondheid en fitness kunnen verzamelen.

In het licht van de lancering van Healthkit heeft Apple nu zijn voorwaarden voor het uitbrengen van iOS-apps via de App Store aangescherpt - wellicht om te voorkomen dat privégegevens over de gezondheidstoestand van (beroemde) gebruikers in de iCloud zouden belanden en er gestolen zouden worden.

Zo weet ZDNet te melden dat de nieuwe versie van de App Store Review Guidelines niet alleen verbiedt dat de verzamelde medische gegevens aan derden doorverkocht zouden worden, maar ook dat apps, die gebruik maken van het Healthkit framework maar de data in de iCloud opslaan, geweigerd zullen worden. En elke app die een diagnose en een behandeling biedt, zal een schriftelijke goedkeuring moeten hebben van de overheid in het land waar de app gebruikt wordt. Zoniet gaat het om het onwettelijk uitoefenen van de geneeskunst, nietwaar?

Ook voor apps die gebruik maken van het HomeKit framework komen er beperkingen. Data die door deze API's verzameld worden mogen niet gebruikt worden voor advertenties of voor data mining. Meer over deze voorwaarden bij ZDNet.

Op de tweede link het verhaal van journaliste Christina Warren die erin slaagde haar eigen iCloud account te hacken. En op de derde link de maatregelen die Apple nu neemt om zulke incidenten te vermijden in de toekomst.
http://www.zdnet.com/making-a-healthkit-app-keep-its-data-out-of-icloud-apple-warns-developers-7000033240/
http://mashable.com/2014/09/04/i-hacked-my-own-icloud-account/
http://online.wsj.com/news/article_email/tim-cook-says-apple-to-add-security-alerts-for-icloud-users-1409880977-lMyQjAxMTA0MDAwNDEwNDQyWj
WIE BOUWT DE GEHEIMZINNIGE GSM-MASTEN IN DE VS?

Het is voor een beveiligingsbedrijf natuurlijk interessant om de mensen eerst goed de schrik op het lijf te jagen, om hen dan een beveiligingsproduct te verkopen. Veel berichten van antivirusbedrijven gebruiken dan ook die kapstok om hun nieuwste versie van hun beveiligingssoftware aan te smeren. Maar dit bericht heeft toch wel een heel eigenaardig kantje.


Het blijkt namelijk dat er in de VS steeds meer cell-towers -het Amerikaanse variant van onze GSM-masten)- opduiken, waarvan niemand weet wie ze daar gezet heeft. Het zouden niet de gewone carries zijn, en zelfs de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst NSA zou er niets mee te maken.

Het was Les Goldsmith die het bestaan van deze torens onthulde in een tv-programma. Hij is CEO an een bedrijf dat een superbeveiligde smartphone bouwt, de Cryptophone 500. Een toestel dat aangeprezen wordt voor mensen die met supergeheime informatie omgaan, en dat een prijskaartje draagt van maar liefst $3.500.

Tijdens het testen van de telefoon, zo vertelt Venturebeat, ontdekte het team van Goldsmith deze torens. De torens zouden gesprekken onderscheppen en dan dan pas doorsturen naar het echte netwerk; de torens zouden dan kunnen meeluisteren naar het gesprek, en zelfs spyware op het mobiele toestel kunnen laden. In juli dit jaar waren er 17 zulke torens, ondertussen 19. En niemand weet wie ze daar gezet heeft, en met welk doel.

De firewall die op de super beveiligde CryptoPhone aanwezig is, kan ontdekken waar de valse masten staan, en of getracht wordt een gesprek te onderscheppen. Helaas is deze firewall enkel beschikbaar voor deze dure smartphones; Goldsmith sluit echter niet uit dat in de toekomst een dergelijke firewall ook voor gewone toestellen verkrijgbaar zou zijn. Waarmee je je natuurlijk wel kan beschermen tegen het onderscheppen, maar nog altijd geen antwoord gekregen hebt op de vraag: wie doet het, en waarom?

Meer bij Wired en VentureBeat - en lees ook de commentaren op de artikels, die soms grappig, maar vaak ook slim zijn.
http://www.wired.com/2014/09/cryptophone-firewall-identifies-rogue-cell-towers/
http://venturebeat.com/2014/09/02/who-is-putting-up-interceptor-cell-towers-the-mystery-deepens/
HOE SOMMIGE WEBSITES DE VEILIGHEID IN GEVAAR BRENGEN

Meldingen in statusbalk komen niet meer overeen met de werkelijkheid


Onze redactie raadt de gebruiker altijd aan om zoveel mogelijk duidelijkheid na te streven in al zijn programma's. Dit om te vermijden dat hij door het aanklikken van ogenschijnlijk onschuldige links naar onbetrouwbare websites gestuurd wordt die malware of zelfs virussen loslaten, of die hem zijn inloggegevens op banksites en dergelijke willen ontfutselen. Dat raden wij aan voor mailprogramma's, zodat hij weet dat de link in zijn mailprogramma die ogenschijnlijk naar www.bpostbank.be verwijst, eigenlijk verwijst naar http://bpostbank.be.degrootstevirusverspreider.be - omdat dit in de statusbalk onderaan zijn venster staat. Net zo goed voor de browser.

Maar groot was onze verbazing -en onze verontwaardiging- toen wij moesten vaststellen dat dit advies niet meer klopt. Steeds vaker gebeurt het dat we tijdens onze surftochten een adres tegenkomen dat in de statusbalk weergegeven wordt als www.adresxyz.com, maar klik je het aan met de rechtermuisknop, om het te kopiëren, dan zie je dat het adres helemaal naar iets anders verwijst. Het overkwam ons op de site 9to5mac, en bijvoorbeeld ook op de site chip.de. In het eerste geval werd doorverwezen naar een adres bij viglink, bij chip.de naar smartdirect.de. Het is niet browser-gebonden: deze links zien er zowel in Firefox als IE onschuldig uit in de statusbalk, maar via rechtsklikken en kopiëren kom je dus op een heel ander adres uit.Wellicht heeft dit te maken met tellers en beloningen per klik voor het doorverwijzen, en krijg je geen malware opgesolferd. Maar in onze ogen is het een gevaarlijk precedent, dat de deur openzet naar misleiding en misbruik van de surfer. De statusbalk moet waarheidsgetrouw de adressen blijven weergeven. Of zien wij het verkeerd?

Wie het zelf wil proberen, moet eens op het artikel op de eerste link klikken op de link naar "revamped its iPad application". IN je statusbalk zal je zien dat er naar een iTunes adres verwezen wordt. Klik je rechts op de link en kies je kopiëren, dan krijg je de lange url die in de tweede link staat. Het bedrijf Viglink, dat in deze link vermeld wordt, noemt zichzelf een platform waar "site-to-site clicks een prijs krijgen, gekocht en verkocht worden". Van ons mag dat gerust, dat uitgevers beloond worden voor het doorverwijzen naar een site waar een aankoop verricht kan worden. Maar niet op deze manier, die naar onze mening een ernstige bedreiging vormt van

http://9to5mac.com/2014/09/03/expedia-redesigns-its-ipad-app-with-combined-flight-and-hotel-search/
http://www.viglink.com/GOOGLE DOCS GEMAKKELIJKER OM DELEN...
... aangepast zoeken op je website, en regeling voor proces met fotografen

Google Docs
Drie los van elkaar staande berichten uit de Google stal vandaag. Om te beginnen het feit dat Google Docs voortaan gemakkelijker te delen zullen zijn: Wanneer je bij een geopend bestand op de Share button klikt, zal je in het venster dat verschijnt om de namen in te vullen van de mensen waarmee je het document wil delen, ook bovenaan de optie staan om een link te krijgen die je dan kan delen - net zoals bij een YouTube video bijvoorbeeld.

De link staat standaard op  "enkel bekijken", maar je kan dat wijzigen zodat anderen ook commentaren kunnen geven, edits kunnen maken, dit via het uitklapmenu naast "can view". (1)

Gemakkelijker zoeken in de Google diensten
Een tweede Google bericht betreft het zoeken, en is eerder voor webmasters bedoeld. Heb je een Google zoekvak op je site staan,  dan zal je merken dat het eenvoudiger geworden is voor de bezoeker om in dat zoekvak aan te duiden dat hij iets wil vinden op een van de Google gespecialiseerde zoeksites, zoals YouTube. En net zo kan je je eigen site daarin ook laten plaatsen. De juiste uitleg hoe het moet vind je bij WebProNews (2)

Regeling voor proces rond auteursrechten fotografen
En tot slot -o, wacht, er is nog meer Google nieuws, maar dat zal voor een volgend artikel zijn. Ditmaal beperken we ons tot een regeling die Google getroffen heeft met een groep fotografen. Zij meenden namelijk dat Google hun auteursrechten geschonden had, door boeken met daarin hun foto's in, in te scannen voor Google Books. Met hen heeft Google dus een regeling getroffen, maar hoeveel geld er van hand gewisseld is, is niet bekend.

Deze regeling staat dus helemaal buiten de procedure die nog loopt met de Authors Guild, de vereniging van auteurs, die eveneens menen dat hun rechten geschonden zijn (3). Je moet blijkbaar maar zakken hebben die diep genoeg zijn, zoals Google, en je kan je alles permitteren....
http://www.webpronews.com/google-docs-makes-sharing-files-easier-2014-09
http://www.webpronews.com/google-makes-it-easier-for-people-to-search-for-your-content-2014-09
http://www.webpronews.com/google-settles-photographer-copyright-suit-2014-09
WIL TWITTER ECHT JOUW TIJDLIJN ONBRUIKBAAR MAKEN MET EEN ALGORITME?
Naast het feit dat Twitter self-service toepast bij zijn ads, en overweegt group chat in te voeren, ook een onheilspellend bericht: de tijdlijn zou niet langer chronologisch geschikt worden, maar bepaald worden door een algoritme

Group chat
Je kan je natuurlijk afvragen of het zin heeft om in Twitter een group chat in te voeren - een group chat veronderstelt een discussie, en daartoe leent de beperking van 140 tekens zich niet echt. Bovendien heb je de mogelijkheid om voor jezelf een twitter groep aan te maken, zodat je alles wat de mensen in die groep die dag getweet hebben, gemakkelijk kan volgen.

Toch is een group chat hetgeen Anthony Noto, CFO van het bedrijf, hoog op de lijst van toekomstige innovaties heeft staan. De group chat zou de vorm aannemen van een direct message (DM) die je naar verschillende personen tegelijk kan sturen. (1)

Self-service voor adverenties nu ook in België
Een tweede bericht zal bedrijven dan weer interesseren. De mogelijkheid om op Twitter te adverteren via een self-service dienst, wordt uitgebreid naar 11 nieuwe landen, en ook België is daarbij. Met deze dienst kunnen bedrijven hun advertenties doelgericht laten verschijnen bij Twitteraars, gebaseerd op hun geografische locatie, interesses, mobiele toestel en trefwoorden. Het valt nu af te wachten hoe storend deze advertenties gaan zijn in onze tijdlijn.... (2)

Twitter tijdlijn bepaald door algoritme?
Waar je bij de twee vorige berichten misschien nog de schouders kan ophalen, zal het derde bericht over Twitter je toch doen schrikken: het bedrijf zou, volgens Wall Street Journal, wel eens overwegen om de tijdlijn te wijzigen. In plaats van de omgekeerde chronologische volgorde die we nu kennen, zou een algoritme onze tijdlijn gaan bepalen. Noto zei, in dezelfde toespraak waarin  hij ook de group chat en een betere search functie aankondigde, dat deze chronologische volgorde "niet de meest relevante ervaring is voor de gebruiker". 

Enerzijds heeft hij gelijk: wanneer je de Twitter app niet aan hebt staan, zal je bepaalde tweets niet zien. Maar de hele fun van Twitter is eraf wanneer Twitter zelf gaat bepalen welke tweets interessant zijn voor jou, op basis van al dan niet jouw tweets en retweets uit het verleden, - in plaats van dat jij leuke tweets ontdekt van je vrienden.

Het bericht werd meteen op Twitter op een luid boe-geroep onthaald. WebProNews maakte een selectie van tweets waarin verontwaardiging en afkeuring de boventoon voert.
http://www.webpronews.com/twitters-apparently-thinking-about-group-chat-2014-09
http://www.webpronews.com/twitter-launches-self-serve-ads-in-11-new-countries-2014-09
http://www.webpronews.com/should-twitter-change-its-timeline-feature-2014-09MOTOROLA BRENGT NIEUWE MOTOG UIT, EEN NIEUWE VERSIE VAN ZIJN RONDE SMART WATCH
... en zijn draadloze koptelefoon Moto Hint zou wel eens de toekomst kunnen zijn van de Bluetooth headset!

Tja, we blijven maar berichten over nieuwe hardware serveren. Een hele winkel vol, en het wordt elke dag moeilijker om kiezen.

Motorola Moto G
Vandaag een bericht over Motorola, dat een opvolger voorstelt van zijn vlaggenschip, de Moto X: de Moto G - die door TechCrunch (1) met een van de beste waarden genoemd wordt onder de huidige mobiele toestellen.
Ook hier weer een groter scherm (5 inch of 12,5 cm groot) met een resolutie van 1280 x 720, bj een 294 ppi pixel dichtheid, en gemaakt van Corning Gorilla Glass. Onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 400 quad-core , processor van 1,2 GHz en Android 4.4 met gewaarborgde upgrade naar Andoid L zodra dat beschikbaar wordt. Verkrijgbaar in varianten met één en twee SIM kaarten, met 8 GB of 16 GB opties, terwijl de nieuwe verwijderbare microSD sleuf kaarten tot 32 GB ondersteunt. Een camera achteraan van 8 MP, en vooraan van 2 MP, met als extra handigheid dat de volumeknop nu ook als afdrukknop voor de camera dient wanneer de camera-app actief is. Met zijn prijs van $179,99 (simlock vrij) is het een toestel dat echt waar voor zijn geld levert (1).Motorola Hint: nieuw soort headset
De Hint een nieuw soort Bluetooth headset noemen, dat horen ze bij Motorola niet graag. Zij hebben het over een draadloze oorknop, of een "earable", en inderdaad, het is een kleine koptelefoon die je in het oor draagt. Het toestelletje is echter niet alleen voor het maken van telefoongesprekken, je gebruikt het ook voor het krijgen van routebeschrijvingen, om snel iets per voice op te zoeken, om de boodschappen te beluisteren of, en dat is heel handig, iets aan je To-do lijstje toe te voegen. Kortom: ziehier de headset van de toekomst. Bij The Verge lees je er alles over (2)
Moto 360
En dan is er nog de nieuwe versie van de Moto 360. Mooi, met een ronde wijzerplaat, "eindelijk het smartwatch dat je echt wil dragen", zo noemt reporter David Pierce het in zijn artikel bij The Verge. Het toestel kost $249 en heeft een leren uurwerkbandje, is tamelijk licht (50 gram), en volgens de reporter wellicht nog iets te dik met zijn 11,5 mm hoogte. Maar het voelt wel goed aan de pols.
Het enige nadeel vindt de reporter wel het feit dat Android Wear eigenlijk ontworpen is voor vierkantige schermen, en dat je dit voortdurend merkt aan dit ronde uurwerk. Maar lees zelf de uitgebreide bespreking bij The Verge (3). Begin maar al te sparen: een nieuwe smartphone, een smartwatch, en dan die nieuwe earbuds. Of wacht, liever nog tot dinsdagavond, voor je alles gaat bestellen - dan is het Apple-time!

http://techcrunch.com/2014/09/04/moto-g-2014/.
http://www.theverge.com/2014/9/5/6107019/the-moto-hint-is-the-future-of-the-bluetooth-headset
http://www.theverge.com/2014/9/5/6108947/moto-360-review
KORT NIEUWS VOOR WOENSDAG: GOOGLE LAAT TOCH DISCONNECT MOBILE IN WINKEL TOE...
... Jawbone ondersteunt Windows Phone, en update van Facebook Messenger

Facebook Messenger nu met overschrijfbare foto's
Drie korte berichten deze woensdag. Het eerste is afkomstig van Facebook: het brengt een update uit voor zijn Messenger app, die de leuke functie biedt dat je voortaan op de foto's in je camerarol ook kan tekenen, en er tekst aan kan toevoegen, vooraleer je ze nar je vrienden stuurt. Facebook wil blijkbaar de mensen echt warm maken voor zijn aparte Messenger app; recent voegde het al ondersteuning toe voor Android Wear, en de mogelijkheid om video's te uploaden naar de app. (1)

Jawbone ondersteuning voor Windows Phone
De fitness band Jawbone ken je: hij houdt je gezondheid in het oog door o.a. je stappen te tellen en over je slaap te waken. De maker van Jawbone hebben nu aangekondigd dat het zijn UP software opent voor derden,  met name voor andere fabrikanten van dergelijke fitness wear.  Voor zijn concurrenten dus. Een eigenaardige zet? Jawbone beschouwt de Jawbone app blijkbaar als een apart onderdeel, dat een leven verdient onafhankelijk van de Jawbone hardware. De app zou dus binnenkort informatie kunnen verwerken van toestelletjes zoals de FitBit, of van een smartwatch dat op Android Wear draait. En zelfs van de iWatch van Apple, wanneer die eindelijke gelanceerd wordt.
Buiten deze aankondiging ook het nieuws dat gebruikers van een Windows Phone toestel binnenkort ook informatie uit de Jawbone kunnen bekijken op hun toestel (2).

Google laat Disconnect toe in store
Uit het Gooogle kamp komt een erg positief bericht, waarbij we toch wel moeten bewonderen dat Google (soms) het belang van de gebruiker boven dat van zijn business model zet.  Het is namelijk zo dat je in de Play Store van Google terug de mobiele versie aan van de app Disconnect kan aantreffen. Die app, een mobiele versie van een desktop tool die eigenlijk ontworpen is door een voormalige NSA ingenieur, helpt je namelijk om schadelijke advertenties en ads waarin je gedrag gevolgd wordt, op te sporen en te blokkeren.  Google had die app verbannen - het bedrijf moet het immers hebben van advertenties- maar na een tweetal weken iis Disconnect terug in de store te vinden.
De mobiele app is trouwens ook verkrijgbaar voor iOS. Over deze positieve wending lees je o.a. bij BusinessInsider (3)

http://www.androidpolice.com/2014/09/07/facebook-messenger-update-adds-text-and-doodle-editing-for-local-photos/
http://recode.net/2014/09/08/as-jawbone-opens-api-for-up-health-tracker-it-is-also-seeking-100-million-in-additional-funding/
http://www.businessinsider.com/google-backtracks-reinstates-banned-app-disconnect-mobile-2014-9?op=1BING-POTEN KRIJGEN NIEUWE NAAM...
Delve wordt gelanceerd, een alternatief voor Flipboard, en.. Huh? Geen apple nieuws?

Bing wordt MSN
Twee berichten over Microsoft vandaag.  Het lijkt wel of het bedrijf niet kan beslissen hoe het zichzelf eigenlijk wil noemen:  zijn skydrive werd onedrive, de zoekmachine kreeg de redelijk onnozele naam "Bing" mee... en diensten die we ooit onder de naam MSN kenden, en daarna Bing genoemd werden, zal je voortaan terug MSN mogen noemen. Het betreft dan de apps voor Nieuws, Sport, Travel Weer, Finance.  Er komt een nieuwe MSN.com pagina, waarop je deze apps zal kunnen downloaden - ook voor iOS en Android.  Hopelijk heeft Microsoft nu voor eens en altijd de knoop doorgehakt en beslist hoe het heten wil... Het voortdurend veranderen van naam is nefast voor de herkenbaarheid van een merk, zoals elke marketing specialist je vertellen kan.(1)
WinSupersite verdedigt de naamsverandering. Het wijst erop dat MSN content is, terwijl Bing een zoekmachine is. Het was geen goede beslissing om News, Travel enz. bij Bing onder te brengen., dat eigenlijk vooral naar informatie van derden verwijst. MSN.com daarentegen en de apps zoals Travel enz. brengen door Microsoft verzamelde content, zoals je ook op MSN.com zal zien, dat nu echt een content-portaal wordt. (2)

Delve: Flipboard voor Office 365
Gebruikers van Office 365 Business zullen vanaf deze week de beschikking krijgen over een nieuwe tool Office Delve (vorige codenaam Oslo). Dat is een toepassing om in je eigen documenten te zoeken en dingen te presenteren. Delve zou, aldus ZDNet, informatie vertonen gebaseerd om het werk iemand doet en de mensen waarmee ze samenwerken, en dit in een vorm van kaarten. Het is de bedoeling dat je niet meer zelf zou moeten onthouden waar je informatie opgeslagen hebt, of wie die met je gedeeld heeft.  De informatie zou in tegendeel automatisch verschijnen.
Delve is gebaseerd op het Office Graph van Microsoft, dat bepaalde banden let tussen mensen, content en activiteit in Office 365.  Er zouden nog meer toepassingen komen, die ook van Office Graph gebruik maken. In het geval van Delve wordt informatie gehaald bij Exchange, OneDrive voor Bedrijven, SharePoint Online en Yammer. (3)

Geen Apple nieuws?
Ja, ook wij weten dat er dinsdagavond een groot evenement gepland is bij Apple, en dat de hele wereld reikhalzend uitkijkt naar wat Apple te bieden heeft. Vele sites brengen live verslag uit over de aankondigingen, en je zal de hoofdpunten van de keynote terugvinden in alle mainstream media.
Wij verkiezen om even te wachten tot het stof terug gaan liggen is, om de commentaren op de aankondigingen af te wachten, zodat je zelf een gefundeerde mening kan vormen, ontdaan van alle hype - en die werd de laatste dagen echt wel opgeklopt! Morgen krijg je, beloofd, van ons wat meer duiding bij de aankondigingen.
http://www.theverge.com/2014/9/8/6120669/bing-apps-rebranded-to-msn-with-ios-android-versions
http://m.winsupersite.com/cloud/msn-relaunch-microsofts-content-brand-enters-mobile-first-cloud-first-era
http://www.zdnet.com/microsoft-starts-rolling-out-delve-its-flipboard-for-office-365-7000033390/
DE AANKONDIGINGEN VAN APPLE: ALLE GERUCHTEN WERDEN BEVESTIGD
Helaas geen "one more thing" effect. Knappe specs, maar veel onbeantwoorde vragen

iPhone 6 en 6 plus
De blogosfeer trilde van verwachting voor de Apple persconferentie, die dinsdagavond gehouden zou worden. Heel wat geruchten deden op voorhand de ronde - dit in tegenstelling tot vorige persco's, toen Steve Jobs de perslekken volledig onder controle had, en dan ook ten volle kon genieten van het verrassingseffect en de oh's en ah's tijdens de persconferentie, vooral wanneer hij met zijn "one more thing" uitpakte. Dat was nu niet het geval: eigenlijk was de hele avond slechts een bevestiging van wat de perslekken reeds aangekondigd hadden.
Er komen dus twee nieuwe formaten van iPhones: de iPhone 6 die 4,7 inch groot is, en de iPhone 6 plus, 5,54 inch groot. Geen saffier glas, waarnaar uitgekeken werd, en dat gebroken schermen zou moeten voorkomen doordat het glas zo hard is dat er geen krassen op kunnen komen. Voor de volledige specificaties verwijzen we naar een artikel bij Engadget, dat de iPhone 6Plus vergelijkt met de Samsung Galaxy S5, LG G3 en HTC One voor Windows. (1)
Geen iWatch maar Apple Watch

Het langverwachte iWatch is nog altijd maar een aankondiging. Het zal pas "begin 2015" verkrijgbaar zijn, en het zal in twee maten en verschillende  "collecties" verkrijgbaar zijn, aan een niet misse prijs: vanaf $349. Je moet er ook een iPhone 5 of hoger voor hebben. Je kan ermee betalen, en als je iPhone geen NFC heeft, dan kan je voor de betaling dus gebruik maken van de NFC van dit toestel. De grote onbekende blijft echter de batterijduur, een van de belangrijkste aspecten bij alle slimme uurwerken. Tot nu toe falen de meeste smart watches op dat gebied, en is twee dagen de maximum, en... helaas, een halve dag het minimum, veel te kort om realistisch te zijn. Het Apple Watch heeft vier sensoren, en zal blijkbaar toch ook genoeg energie verbruiken. TechCrunch heeft wat meer info. (2)

Sommige vragen beantwoord, andere (belangrijke) niet
Wat we dus niet weten is de batterijduur. Evenmin wanneer de iWatch effectief naar Europa komt. En evenmin wanneer de iPay de plas oversteekt. Wat we wel weten, en wat ferm tegenvalt, is de prijs. Voor de nieuwe iPhones van Apple moet u diep, erg diep in de buidel tasten - ondanks het feit dat de toestellen niet eens uitgerust zijn met het befaamde saffier glas, dat moet voorkomen dat een scherm barst. Normaal gezien zal het scherm, wanneer je het toestel laat vallen, niet breken, tenzij er krasjes in zijn. Saffier glas zou bestand zijn tegen die krassen, waardoor het scherm dusniet meer zou kunnen barsten. Het argument van het saffier glas had dus een factor geweest die een stevige prijs zou verantwoorden. Maar ook met de "gewone" retina-HD schermen zijn de prijzen hoog. Bronnen hebben het over volgende prijzen:
- iPhone 6 : 16 GB - 699 euro; 64 GB - 799 euro; 128 GB - 899 euro
- iPhone 6+: 16 GB - 799 euro; 64 GB - 899 euro; 128 GB - 999 euro (!)

Tech waarnemers zijn niet overtuigd
Een van de belangrijkste tech journalisten van Vlaanderen, Frederik Tibau, is alvast niet onder de indruk van de aankondigingen van Tim Cook. Een inhaalbeweging, maar Apple neemt het roer niet over, zo meent Tibau in zijn artikel dat absoluut een aanrader om lezen is (3). Het feit dat de blogosfeer één dag na de aankondigingen van Apple al op het volgende onderwerp van de dag overgeschakeld is, mag een blijk zijn van het feit dat de tech community toch niet echt meent dat Apple spectaculaire nieuwigheden voorgesteld heeft...

http://www.engadget.com/2014/09/09/the-iphone-6-vs-the-competition/?ncid=rss_truncated
http://techcrunch.com/2014/09/09/meet-the-apple-watch/
http://datanews.knack.be/ict/opinie/columns/de-inhaalbeweging-van-apple/opinie-4000741620781.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDATANNL&utm_source=Newsletter-10/09/2014APPLE WATCH: KAN HET TOCH FALEN?
Het slimme uurwerk lost alle verwachtingen in en meer, en toch zou het wel eens geen succes kunnen worden...

Na de feiten, tijd voor de commentaren. Zoals je uit de vorige specificaties hebt kunnen opmaken, en dan vooral de vergelijking van Engadget, is de nieuwe iPhone 6+ groot... én duur. Zo duur dat je je moet afvragen of dit nog de moeite is, vooral wanneer je voor veel minder geld toestellen kunt krijgen die krek hetzelfde doen (maar geen iOS aan boord hebben natuurlijk). En waarop het gegeerde Apple-embleem niet op de rug staat, de reden waarom sommigen dit stijlsymbool vooral kopen.

Wat het Apple Watch betreft: bij PandoDaily vonden wij een commentaar dat toch wel steek houdt. Ja, het toestel heeft verschillende sensoren, een feit dat makers van fitness armbandjes wellicht bleek heeft laten uitslaan. Maar de Apple watch is laat op een markt die al bevolkt is met de Samsungen en LG's van deze wereld. Het toestel, met zijn beginprijs voor het instapmodel van $349, kan niet veel meer doen dan wat fitness bandjes die eveneens je activiteiten volgen, doen voor veel minder geld.

Is de lokroep van het hebben van een Apple-toestel voldoende om de mensen nogmaals in de zakken te laten tasten, om naast hun MacBook Air, hun iPad, hun iPhone en iPod,  een vijfde Apple toestel te gaan meesleuren? Of is de Apple Smartwatch echt de vervolmaking van het slimme uurwerk, de mijlpaal die het slimme uurwerk gaat laten doorbreken op de massamarkt?

Een factor die zeker en vast bepalend zal zijn, is de mogelijkheid om te betalen met je iToestel (iPhone en Apple Watch). Maar zoals wij reeds eerder gezegd hebben, heerst er in de VS een volkomen andere betaalcultuur dan bij ons. Zij werken met kredietkaarten, wij met debetkaarten. Het is dan ook af te wachten hoe dit Amerikaanse betaalsysteem zich zal vertalen naar de Europese markt.
Bij Ars Technica vind je een uitvoerige bespreking van de Apple Watch, met vele foto's die de verschillende variaties tonen.
http://pando.com/2014/09/09/the-apple-watch-could-be-worth-all-of-the-hyperbole-and-still-fail-terribly/
http://arstechnica.com/apple/2014/09/not-quite-hands-on-with-the-apple-watch-and-the-questions-it-doesnt-answer/EEN UBER-SERVICE VOOR ENKEL DAMES!
Op het eerste zicht een aantrekkelijk idee, toch wat addertjes onder het gras...

Alhoewel de dienst Uber beweert zijn chauffeurs zorgvuldig te selecteren, hebben zich toch al enkele incidenten voorgedaan waarbij vrouwelijke passagiers lastig gevallen werden.  Bij een gewone taxi kan dat natuurlijk ook, maar  bij daar staat duidelijk bovenop de taxi het bekende lichtbakje dat aangeeft dat het een taxi is, en in de auto zelf hangt duidelijk de vergunning en de nummer van de wagen. Dat zou toch wel wat vertrouwen mogen creëren - vertrouwen dat niet zo meteen terug te vinden is bij de anonieme Uber-auto's die eruit zien als gewone wagens.

Daarom heeft een dame het idee gehad om een soort Uber te creëren, maar waarbij de taxi's dan enkel door vrouwen bestuurd worden. SheTaxis heet de dienst, en hij gaat in New York City later deze maand van start. Misschien nog niet zo'n slecht idee, het zal heel wat vrouwen meer vertrouwen geven om met Uber in zee te gaan.

Toch zitter er enkele adertjes onder het gras. De taxi's zijn dus bedoeld voor vrouwen - maar wat als een man een taxi bestelt? Mag de vrouwelijke chauffeur dan weigeren? Volgens de geldende wetten in de VS mag het niet - en evenmin bij ons: discriminatie op grond van geslacht heet het dan. Hetzelfde wanneer een mannelijke chauffeur zich zou aanbieden om als chauffeur voor de SheTaxis te rijden. Ook dan mag hij niet afgewezen worden, omdat hij geen vrouw is.

Volgens WebProNews zou SheTaxis proberen deze wettelijke addertjes onder het gras te omzeilen door mannelijke klanten of chauffeurs niet ronduit te weigeren, of door niet duidelijk te zeggen dat de dienst enkel voor vrouwen is, maar door het te "suggereren". Net zoals er fitness sessies zijn die voor vrouwen zijn, en waarbij iedereen begrijpt en accepteert dat de lokalen op dat moment enkel voor de dames bedoeld zijn. Een man is welkom - maar hij zal zich ongetwijfeld erg opgelaten voelen tussen al die dames!

Ondertussen vallen toch ook nog wat berichten over de "echte" Uber te vermelden. In Duitsland moest het een klap incasseren, omdat de dienst er in heel het land verboden werd (2). In eigen land heeft Uber aangekondigd dat het zijn prijzen in Brussel met 20% zal verlagen, en ontketent hiermee opnieuw een taxi-oorlog in Brussel. Uber als taxidienst is trouwens in Brussel verboden, sommige varianten mogen echter wel aangeboden worden. (3)

http://www.webpronews.com/womens-only-uber-like-car-service-readies-launch-could-face-tricky-legal-issues-2014-09
http://bits.blogs.nytimes.com/2014/09/02/uber-banned-across-germany-by-frankfurt-court/?_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&_r=3
http://newsmonkey.be/article/19277KORT NIEUWS VOOR VRIJDAG: NOKIA, HANGOUTS, FACEBOOK

Nokia als merknaam voor mobieltjes verdwijnt
Na de overname van de Nokia-afdeling voor het vervaardigen van mobiele telefoons door Microsoft, bleef Microsoft nog altijd de merknaam Nokia koppelen aan zijn speciale Lumia reeks. Volgens Geek On Gadgets, dat vertrouwelijke documenten kon inzien, zou de Nokia-merknaam echter geleidelijk verdwijnen. De Nokia.com websites verwijzen nu reeds naar Microsoft, en in de toekomst zou enkel nog Lumia als merknaam overgehouden worden. (1)

Hangouts krijgen Google Voice integratie en gratis VOIP gesprekken
Google wil Google Voice, de VoIP (voice over IP, bellen via het internet dus) terug wat aandacht schenken, maar het zal wel geïntegreerd worden in zijn Hangouts. Daarvoor worden er dus nieuwe versies uitgebracht van Hangouts voor Android en iOS. De apps zullen er een beetje simpeler en fleuriger uitzien, en bovendien tabblaadjes bevatten die je gemakkelijker toegang geven tot je contacten, gesprekken en oproepen (2)
http://techcrunch.com/2014/09/10/google-hangouts-gets-deep-google-voice-integration-free-voip-calls/


Facebook laat je het wissen van postings plannen
Een nieuwe functie bij Facebook - althans, verschillende gebruikers hebben de tool opgemerkt in de Facebook app voor iOS: voortaan zal je op voorhand kunnen plannen wanneer een bepaalde posting gewist moet worden. Dat is handig voor bijvoorbeeld een tijdelijke campagne. De tijdspannen waarin je een posting kan wissen ligt tussen de 1 uur tot 7 dagen. De boodschappen zullen wel van je profiel verdwijnen, maar het kan nog tot 90 dagen duren eer zij van de Facebook servers verdwenen zijn. Geen Snapchat dus! (3)
http://geekongadgets.com/2014/09/10/windows-phone-nokia-replaced-by-microsoft-windows/


http://techcrunch.com/2014/09/10/google-hangouts-gets-deep-google-voice-integration-free-voip-calls/
http://thenextweb.com/facebook/2014/09/10/facebook-testing-new-feature-lets-schedule-deletion-posts-advance/

CALIFORNIË VOERT DE "YELP-WET" IN
Kritische commentaren is niet verboden, en je krijgt er geen proces voor

Wanneer je als handelszaak een negatief commentaar krijgt van een klant, is dat niet leuk. Zo'n kritiek kan je hele zaak om zeep helpen. Steeds vaker ondernemen handelszaken daarom actie wanneer zij een negatieve bespreking krijgen op sites zoals Yelp. Dat gebeurt online en offline - in eigen land bijvoorbeeld protesteerden de restaurants en eetgelegenheden, nadat zij bezoek kregen van recensenten die harde kritiek hadden op wat hen voorgeschoteld werd. Hun verwijt was dat de recensenten extra hard zijn in hun oordeel, omdat zulke niets ontziende kritieken het meest gelezen worden.

In de VS houden de handelszaken het niet bij verbaal protest: steeds vaker trekken zij naar de rechter, om de auteur van een negatieve commentaar monddood te maken. Nu heeft in Califorië de wetgever een wet bedacht die de gebruiker moet beschermen. De wet verbiedt de eigenaar van een handelszaak om een "contract" af te sluiten met de klant waarbij die afstand moet doen van zijn recht om commentaar te geven op de dienst die hij zal krijgen.

Steeds vaker wordt de gebruiker verplicht zo'n contract te tekenen, wil hij gebruik kunnen maken van een dienst. En dat gaat van een tandarts tot een loodgieter en een restaurant. Handelszaken die zich bezondigen aan deze praktijk kunnen, door de "Yelp-wet", gestraft worden met boetes van $2.500 voor een eerste overtreding, en $5.000 voor elke volgende overtreding.

Een goed initiatief. Als bedrijf is het natuurlijk niet leuk een negatieve review te krijgen, maar als je een beetje slim bent, dan doe je aan klantendienst, contacteer je de ontevreden klant, praat het uit en biedt hem een of andere compensatie. Negatieve kritiek kan zo tot iets positiefs omgebogen worden. En ja, je kan natuurlijk eraan werken om het pijnpunt in de kritiek weg te werken en je dienst te verbeteren ;)

Meer achtergrond bij de wet bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/yelp-bill-passed-in-california-2014-09
BOL.COM WORDT GASTHEER VOOR BELGISCHE WINKELS
Wil je online producten verkopen, maar heb je geen eigen webshop? Of heb je wel een webshop, maar wil je meer bekendheid aan je producten geven? Dan is het aanbod van Bol.com misschien wel interessant. De Nederlandste e-commerce website, een van de bekendste webwinkels van Nederland, biedt Belgische winkeliers de kans om hun producten online te verkopen.

In Nederland kon dat al sinds 2011, en hebben al meer dan 10.000 winkeliers gebruik gemaakt van het aanbod. In België, dat op e-commerce vlak nog altijd achterop hinkt, zou het aanbod van Bol.com vele winkeliers de smaak van online handel moeten leren kennen.

Volgens de aankondiging van Bol.com worden de artikels die de zelfstandige Belgische winkels aanbieden volledig opgenomen in het eigen assortiment van de webshop. Het opnemen van de artikels in de webshop van BOl.com is gratis, maar per verkocht artikel moet de winkelier wel een commissie betalen.
http://www.bol.com/nl/m/service/zakelijkverkopen/index.html
http://www.bol.com/zakelijkverkopen

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NOG ENKELE HOOGVLIEGERS IN DE HARDWARE-SECTOR

Samsung Note Edge: met een randje; HTC Desire 820; en Microsoft Lumia Denim: onze mailbox puilt uit van de hardware berichten. Kiezen wordt niet gemakkelijker - vooral niet wanneer Apple eveneens een phablet zou uitbrengen!

De fabrikanten moeten het ons maar vergeven wanneer wij in de berg hardware aankondigingen een steek hebben laten vallen, en sommige nieuwigheden niet belicht hebben. Het is zo'n lawine aan hardware die voorgesteld werd, in het kader van de IFA beurs in Berlijn... die, handig voor deze fabrikanten en sneu voor Apple, net nu plaats heeft, vlak voor het grote Apple-moment op 9 september.

Samsung: Note Edge
Volgens geruchten zou Apple bij die gelegenheid ook een groter toestel voorstellen, een phablet dus, naast een nieuwe "gewone" iPone. Waarmee het dus zijn eigen dogma zou overtreden om het de gebruiker niet moeilijk te maken door hem een overdaad aan keuzemogelijkheden te bieden. Wachten dus tot dinsdag om te zien of deze voorspelling uitkomt. Wij zijn, net als vele andere waarnemers, erg benieuwd of Apple ook deze keer revolutionair kan innoveren - want op dat vlak bleef de gebruiker op zijn honger zitten. Apple heeft de laatste jaren slechts iteraties uitgebracht van zijn iPhone, zonder daarom iets spectaculairs vernieuwends te brengen.

Wie dat alvast wel doet, is Samsung. Zijn Note Edge heeft namelijk een erg knap ontwerp, en wij hopen dat het ook door andere fabrikanten overgenomen wordt. Aan de rechterkant loopt het scherm als het ware door op de rand, wat ruimte creëert voor extra menu's, afhankelijk van de context. In het startscherm zie je bijvoorbeeld een lijst me je vaak gebruikte apps, om direct aan te klikken. En externe ontwikkelaars kunnen hun apps zo aanpassen, dat ook zij van deze extra rand gebruik maken. Een heel leuke toepassing die standaard op de Note Edge staat, is de lat - waarmee je dus dingen kan meten. Simpel, maar handig. Een uitgebreide bespreking met filmpje bij Mashable (1).Verwacht je wel aan een stevige prijs!

HTC Desire 820: véél megapixels!
De Desire 820 is de opvolger van de Desire 816. Een scherm met prachtige kleuren, BoomSound speakers, en net als zijn voorganger een 5.5 inch scherm (13,75 cm) - van Phablet gesproken! Het scherm heeft een 720p resolutie, en de camera achteraan heeft een 13 MP sensor. Wat dit toestel dan weer apart maakt is dat het een van de eerste Android toestellen is dat een processor bevat die 64bis aankan, en dus klaar is voor de volgende versie van Android. Van dit toestel een uitgebreide bespreking met foto's bij The Verge. (2)

Lumia 830: de eerste met WIndows 8.1 Lumia Denim
Dit toestel uit de Lumia serie (afkomstig van de door Microsoft overgekochte Nokia afdeling van mobiele toestellen) heeft dan weer als bijzonderheid dat het het eerste toestel is dat de "Lumia Denims" aan boord heeft, een speciale versie van Windows Phone 8.1.
Een van de leuke verbeteringen is dat de digitale assistent Cortana nu ook luistert naar het commando "Hey Cortana", en dat hij werkt met geofencing: je kan bepaalde acties koppelen aan een locatie. Zo kan je bijvoorbeeld vragen om, wanneer je in de buurt bent van de wasserij, eraan herinnerd te worden dat je daar je kostuum moet ophalen. Bij Pocket-Lint vind je een uitgebreide beschrijving van de nieuwigheden in Lumia Denim. Deze versie van het Windows Phone 8.1 OS zal je binnenkort ook aantreffen op de Lumia 1520 en Lumia Icon, en later dit jaar op alle Windows Phone 8.1 Lumia toestellen (3)

http://mashable.com/2014/09/03/samsung-galaxy-edge/
http://www.theverge.com/2014/9/4/6103209/htc-desire-820-launch-ifa-2014
http://www.pocket-lint.com/news/130725-microsoft-announces-lumia-denim-here-s-the-full-list-of-features

 

 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
TECH45 #208: EEN BRUSSELSE WAFEL OM MEE TE BELLEN

De humoristische titel van deze aflevering verwijst uiteraard naar de phablets, de uit de kluiten gewassen smartphones , die de laatste tijd zo in trek zijn, en waarvan Apple volgens sommige waarnemers ook een telg op de wereld zou zetten. Apple was trouwens het onderwerp van een groot deel van de uitzending: met de grote, met veel hype omringde aankondiging op 9 september kon het anders. Tijd dus voor speculaties, waarbij Davy Buntinx enkele heel gewaagde voorspellingen deed rond smartbands. Of hij gelijk heeft? Daarvoor moet je eerst deze aflevering beluisteren, en dan dinsdag avond de persconferentie van Apple volgen.
Omwille van de persconferentie op dinsdag, is de opname van de volgende aflevering trouwens op woensdag 10/9 gepland, in plaats van dinsdagavond.
http://tech45.eu/2014/09/03/208-een-brusselse-wafel-om-mee-te-bellen/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik haat het huishouden. Je maakt de bedden op, je doet de afwas, en zes maanden later moet je het allemaal weer opnieuw doen.
-Joan Rivers-

De nieuwe oogst


   
MOVIE SHEETS: MEER WETEN OVER FILMS
Wanneer je een film bekijkt op tv of via je streaming dienst, dan wil je misschien meer te weten komen over de film - de korte samenvatting, de auteurs, de duur, beoordelingen van anderen, release datum en meer. Nederlandstalige films moet je er wel niet gaan zoeken...
[Taal: ENG]
http://movie-sheets.com/


UILANG: EEN NIEUWE TAAL

Heb je al gehoord van UIlang? Dat is een minimalistische programmeertaal, gefocust op de user interface, die bedacht werd voor web designers. Op deze site leer je er alles over.
[Taal: ENG]
http://uilang.com/


TIPS VOOR BEGRIJPEND LEZEN
Wij zijn geen fan van de meeste Buzzfeed postings, omdat zij meestal verwijzen naar oppervlakkige samenraapsels zonder enige diepgang. Deze verzameling tips echter heeft wel degelijk zin, en daarom brengen wij hem. Tips zoals: lees enkel zoveel als je hand kan bedekken; bedek dan de tekst nadien, en herinner je wat je gelezen hebt, om het dan in je eigen woorden te vertellen (aan jezelf, als er niemand is, zoniet aan iemand anders)
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/weareteachers/21-cool-anchor-charts-to-teach-close-reading-skill-h0xt


PDF COMPRESSOR
Op deze webdienst kan je ...hoe raad je het: PDF bestanden comprimeren. Voor gewoon gebruik op je eigen computer speelt grootte geen groot belang, maar wil je een PDF publiceren op een webpagina, delen in de sociale netwerken of verzenden per e-mail, dan speelt dat toch wel mee. Doordat de DPI niet gewijzigd wordt, blijven de documenten afdrukbaar en kan je erop blijven inzoomen. Je kan je PDF bestanden gewoon uploaden, en het werkt met maximum 20 bestanden per keer.
[Taal: ENG]
http://pdfcompressor.com/


MIXLIST: MP3 VAN EEN MIX
YouTube en Soundcloud hebben heel wat muziekvideo's. Wil je daarvan een MP3 bestand maken, zodat je die ook op je smartphone kan beluisteren terwijl je onderweg bent, dan moet je naar deze site gaan. Gewoon de URL van de video in het zoekvakje invullen, en je kan het bijhorende MP3 bestand downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.mixlistapp.com/


HACKTHEMENU: FASTFOOD

Ben je doll op fastfood, maar ben je de voorgeprogrammeerde menu's al lang beu? Deze site vertelt je welke "geheime" menu items er bestaan bij verschillende ketens, die je eveneens kan bestellen alhoewel ze niet op de aanplakborden staan. Zo kan je bij McDonalds ook een Big McChicken bestellen, of frietjes met Big Mac Sauce, een Monster Mac, en zelfd een McCrepe - althans dat is wat deze site belooft. Wie gaat het uitproberen, en vertelt ons over zijn ervaringen?
[Taal: ENG]
http://hackthemenu.com/mcdonalds/secret-menu/


SCHOLAS: VAN DE PAUS!
Scholas is een educatief geheel, en het werd gelanceerd door niemand minder dan Paus Franciscus. Het project draait rond het gebruik van technologie, kunst en sport om sociale integratie aan te moedigen, en de cultuur om anderen te ontmoeten. De nadruk ligt op het menselijk wezen, en de essentiële menselijke waarden, en legt de nadruk op de moeilijke omstandigheden waarmee kinderen geconfronteerd worden.
Op te merken valt dat dit project meteen gekozen heeft voor een van de nieuwe domeinnamen: .social.
[Taal: ENG/SP]
http://scholas.social/


KINDLE'S BOOK CREATOR VOOR KINDEREN

Eigenlijk is het niet voor kinderen, wel voor auteurs die kinderboeken uitgeven. Een gratis online tool voor auteurs en uitgevers waarmee zijn hun kinderboeken kunnen omvormen tot mooi uitziende Kindle boeken. Je kan het artwork importeren, tekst aan pagina's toevoegen, en zien hoe het boek eruit ziet op een Kindle toestel.
[Taal: ENG]
http://www.amazon.com/gp/feature.html?docId=1002979921&ref_=pe_445910_122737500_2


STORYWORTH: BOUW DE GESCHIEDENIS VAN JE FAMILIE UIT
Deze webdienst helpt je om de geschiedenis van jouw familie te schrijven. Elke week stuurt StoryWorth een mail naar je dierbaren, met een vraag over hun leven. Alles wat zij dan moeten doen is een antwoord sturen, per mail of per telefoon. De webdienst bewaart dan die verhalen, zodat jij zekan delen met je familie.
[Taal: ENG]
http://www.storyworth.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEWSMONKEY

Hou jij van nieuws dat op een luchthartige toon gebracht wordt? Niet op de klassieke manier, van de kranten, maar op een moderne manier, met "7 dingen die je moet weten" en allerlei andere sensationele titels? Dan moet je  Newsmonkey eens proberen. Soms zijn de artikels iets té sensationeel en de koppen toch wel wat overdreven, maar op tech nieuws is de verslaggeving echt wel goed.
[Taal: NL]
http://www.newsmonkey.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CLINT
Vond je de vorige site (Newsmonkey) niet te pruimen, té sensationeel en té tabloid achtig, dan moet je zeker en vast niet naar deze site surfen. Nieuws, van een "de boekskes" kwaliteit, met af en toe ook echt het serieuzere werk. Het geheel overgoten met een echte macho saus waarin vrouwen herleid worden tot babes, met liefst zo weinig mogelijk textiel aan. Maar ook daarvoor bestaat een publiek :)
[Taal: Nederlands]
http://www.clint.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SYNONIEMEN.NET
Als schrijver betrap je je er soms op dat je twee keer hetzelfde woord in één alinea gebruikt hebt. En dan moet je op zoek naar een synoniem. Deze site is dan een onmisbare hulp: je vindt er inderdaad synoniemen in overvloed.
De site, sinds 2006 online, s het werk van een Nederlander met een liefde voor taal, Arjen van Kol, die als liedjesschrijver zelf voortdurend op zoek was naar synoniemen. Een prachtig initiatief - en super handig!
[Taal: NL]
http://synoniemen.net/colofon.php
http://www.synoniemen.net


VRIJDAG MULTIMEDIA: APPLE
Wanneer er zoveel aandacht, om niet te zeggen hype, gaat naar een media-evenement zoals dat van Apple, dan nodigt dat uiteraard uit tot persiflages en satire. Heel wat internauten onthaalden de nieuwe Apple-toestellen (de iPhone 6 en 6plus, en de Apple Wach) op de nodige humor. NewsMonkey maakte een overzicht van de grappige tweets en foto's (1). Bij De Ideale Wereld van Vier konden ze natuurlijk niet achterblijven; bij hen een imitatie keynote van Tim Cook (2). En tot slot een filmpje dat al enkele dagen circuleert en gemaakt werd door Ikea: daarin wordt de BookBook voorgesteld (3) (Met dank aan lezer Hans Meijers)
http://newsmonkey.be/article/19658
http://www.vier.be/deidealewereld/videos/apple-stelt-iphone-6-voor/218579
http://youtu.be/MOXQo7nURs07


VRIJDAG MULTIMEDIA: VERKEN DE PARAMIDES VAN EGYPTE VANUIT JE LUIE ZETEL
Google Street View is echt wel een knappe tool. Nu kan je ook een bezoek brengen aan Egypte, en zijn beroemde piramides, vanuit je luie zetel. Google Street View heeft namelijk een 360° virtuele rondleiding gemaakt van de befaamde monumenten van het oude Egypte. Je kan een overzicht bekijken van het landschap, rondkijken en dan inzoomen op bekende punten.
https://screen.yahoo.com/walk-egyptian-044022448.html?query=walk+like+an+egyptian
https://www.google.com/maps/views/streetview/egypt-highlights?gl=us   


VRIJDAG MULTIMEDIA: STANLEY KUBRICK

Dat deze man een fantastische cineast was met enkele gedenkwaardige films op zijn palmares die uitgegroeid zijn tot klassiekers (Dr. Strangelove, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orang, The Shining, Lolita), zal je waarschijnlijk wel weten. Maar minder bekend is dat hij ook fotograaf was. Op deze site vind je enkele van zijn foto's, in hun context gezet.
[Taal: ENG]
http://twistedsifter.com/2011/12/stanley-kubricks-new-york-photos-1940Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- 6 Google Maps features die je nog niet kende
http://www.belgiancowboys.be/web/6-google-maps-features-die-je-nog-niet-kende/
- Deze smart chopsticks meten de voedselkwaliteit
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/deze-smart-chopsticks-meten-de-voedselkwaliteit/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Apple Watch heeft een Brabants lederen bandje
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3745667/2014/09/10/Apple-Watch-heeft-een-Brabants-lederen-bandje.dhtml
- ING slachtoffer van phishing door internetfraudeurs
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3745573/2014/09/10/ING-slachtoffer-van-phishing-door-internetfraudeurs.dhtml
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - MyURemote: bedien je audio, video en domotica in één app  filmpje
http://www.elektrozine.be/ez/article/8341/MyURemote-bedien-je-audio-video-en-domotica-in-%E9%E9n-app.html
- Slimme tandenborstel met Bluetooth
http://www.elektrozine.be/ez/article/8305/Slimme-tandenborstel-met-Bluetooth.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Wie zit er achter de NFC van Apple?
http://www.digimedia.be/News/nl/17019/wie-zit-er-achter-de-nfc-van-apple.html
- Netflix al beschikbaar in de Belgische App Store!
http://www.digimedia.be/News/nl/17023/netflix-al-beschikbaar-in-de-belgische-app-store.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Verwijder bestanden die nog in gebruik zijn
http://computertaal.info/2014/09/10/verwijder-bestanden-die-nog-gebruik-zijn/
- Lexmark: Bedrijven vaak niet bewust van securityrisico’s printers
http://computertaal.info/2014/09/11/lexmark-bedrijven-vaak-niet-bewust-van-securityrisicos-printers/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Kabinet ziet af van database met reisgegevens alle burgers
http://tweakers.net/nieuws/98388/kabinet-ziet-af-van-database-met-reisgegevens-alle-burgers.html
- Apple Pay komt naar Nederland -update
http://tweakers.net/nieuws/98381/apple-pay-komt-naar-nederland.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- 5 miljoen Gmail-gegevens gelekt: controleer hier of jouw wachtwoord erbij is
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/5-miljoen-gmail-gegevens-gelekt-controleer-hier-of-jouw-wachtwoord-erbij-is/article-4000742426188.htm
- Amerikaans bitcoinplatform Coinbase actief in België
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/amerikaans-bitcoinplatform-coinbase-actief-in-belgie/article-4000742646183.htm*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Netflix-app verschijnt in Belgische App Store
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/netflix-app-verschijnt-in-belgische-app-store
- 6 redenen waarom jij moet gaan denken als een uitgever
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/6-redenen-waarom-jij-moet-gaan-denken-als-een-uitgever
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 8: ALLE MOGELIJKE APPS INSTALLEREN
Bij de meeste mobiele platformen kan je, om veiligheidsredenen, enkel apps installeren die je via de bijhorende app winkel aankoopt of downloadt. Wil jij deze beveiliging omzeilen, dan kan dat.
Het vereist wel dat je een sleutel in het Register wijzigt, dus maak je voor alle veiligheid eerst een back-up van het register. En weet je niet waarover we het hier hebben, dan ben je best dat je deze tip meteen overslaat!
Via REGEDIT wijzig je de waarde van deze sleutel op 1:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Windows\Appx\AllowAllTrustedApps


WINDOWS 8: DE CONTENT VAN APPS VASTPINNEN OP HET START SCHERM
Het is super gemakkelijk om een app te pinnen op het startscherm: gewoon rechts klikken op de app, en "pin" of "vastzetten" klikken. Maar wist je dat je ook bepaalde content van een app kan vastpinnen, om later te bekijken?
Wanneer je bijvoorbeeld een reis plant naar Parijs, dan kan je de Travel app openen, Bestemmingen kiezen, en de tegel "Parijs" kiezen. Maar je kan ook rechtstreeks naar deze tegel: wanneer je op die Bestemming bent, klik je rechts, kies je Vastpinnen, en je kan de app rechtstreeks vanop het startscherm openen.
En net zo kan je, wanneer je in Mail verschillende accounts hebt, elk van die accounts als een apart tegeltje op je startscherm zetten. Handig, niet?


WINDOWS 8: AUTOMATISCH INLOGGEN
Vind jij het ook tijdverlies om telkens je je computer wakker maakt uit sluimerstand, je je moet aanmelden? Vooral omdat die aanmelding niet nodig is, omdat je laptop veilig thuis staat, en er niemand anders aan kan? Dan kan je dat vergrendelscherm uitschakelen - maar je moet wel beseffen dat je hiermee ook je rechten als admin verliest!
Druk de Windows toets in, vervolgens de toets R, vul 'netplwiz' in, druk op Enter. Je komt zo in het dialoogvenster User Account. Vink het vakje uit naast "Gebruikers moeten een naam en paswoord invullen om deze computer te gebruiken" en sluit af met OK.
Vul vervolgens naam en paswoord in van de account waarin de computer automatisch ingelogd moet worden, klik OK, en herstart je systeem. Je zou nu direct moeten belanden in het Start scherm.


HET START MENU VERVANGEN

Kan je echt niet gewoon worden aan de manier waarop Windows 8 opstart, met zijn tegeltjes - vooral omdat je toch meteen naar de desktop versie overschakelt, waarin je met zoveel programma's tegelijk kan werken als je zelf wil,  je allerlei apps kan installeren ook van buiten de app store, enz.?  Doe dan zoals wij, en installeer Classic Shell.
Na installatie krijg je het standaard menu met je geïnstalleerde programma's. Je kan programma's op de taakbalk onderaan vastpinnen, en bepaalde documenten ook, zodat je bij een vastgepinde Word ook verschillende documenten kan pinnen die je haast elke dag gebruikt.
Bovendien kan je met Classic Shell ook heel gemakkelijk de apps opstarten: die worden gewoon mee in het menu opgenomen. Een aanrader.
http://www.classicshell.net/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

TEMPO: NU OOK VOOR DE IPAD

iPhone / iPad
Tempo is een erg krachtige agenda app: hij toont niet gewoon je afspraken en gebeurtenissen, maar is een heuse digitale assistent die verschillende kalenders / agenda's combineert met contextuele data. Hij was al een tijdje beschikbaar voor de iPhone, en nu kan je hem dus downloaden voor de iPad. Een uitgebreide bespreking vind je bij TechHive.
https://itunes.apple.com/us/app/tempo-smart-calendar-for-google/id593819390?mt=8
http://www.techhive.com/article/2600411/hands-on-tempo-brings-its-super-smart-calendaring-to-ipad.html


EXPEDIA: NIEUWE VERSIE
iPad - freeware
Reis website Expedia heeft zijn iPad app vernieuwd met een versie die geoptimaliseerd is voor de tablet, en betere zoekfuncties heeft. Dat laatste zou komen doordat zoekacties gecombineerd worden: geef een bestemming op, en de app geeft in één paneel resultaten voor zowel hotels als vluchten. Bij 9to5 Mac een uitgebreide bespreking.
https://itunes.apple.com/be/app/id427916203?mt=8
http://9to5mac.com/2014/09/03/expedia-redesigns-its-ipad-app-with-combined-flight-and-hotel-search/


OXGUARD: OPEN SOURCE OM VERSLEUTELDE MAILS NAAR IEDEREEN TESTEUREN.
Het Duitse bedrijf Open-Xchange heeft een tool uitgebracht waarmee je beveiligde mail kan verzenden, Open X-Guard. Het voordeel daarvan is dat je ook versleutelde boodschappen kan zenden naar iemand die geen gebruik maakt van het systeem, of van een compatibel encryptie systeem. Bij Wired vind je een artikel met de achtergrond en de beschrijving van de werking van de app.
http://www.wired.com/2014/09/oxguard/
http://www.open-xchange.com/home


YOUTUBE CENTER: EXTRA FUNCTIES
All OS - 0,7 MB - freeware
Deze tool heeft verschillende functies voor YouTube: je kan bijvoorbeeld video's downloaden, maar je kan ook de standaard kwaliteit wijzigen. Via de Firefox extensie kan je zelfs de reclame verwijderen, en een geschiedenis aanleggen van de afgespeelde video's.
https://github.com/YePpHa/YouTubeCenter/wiki


TOCOMAIL: MESSAGING VOOR KINDEREN


iOS - 57,3 MB freeware (Engels)
Deze app werd ontwikkeld door ouders, die een mooie (en veilige) manier zochten voor hun kinderen om tee-mailen. Ouders hebben volledige controle over de tool, terwijl de kinderen toch echt volledige e-mail hebben. De e-mail dienst heeft o.a. een bord om op te tekenen, aangepaste avatars, een messenger voor de kinderen, en een heel vrolijk ontwerp.
http://itunes.apple.com/us/app/tocomail/id789812392


TIMEFUL: SLIMME TIJD ASSISTENT
iOS - 12,7 MB -freeware
Een intelligente tijd assistent om allerlei zaken te plannen. Je agenda en to-do lijstjes worden gecombineerd, zodat je een overzicht krijgt van alles wat om je aandacht smeekt. Via algoritmes en jouw gewoonten wordt gesuggereerd wat het beste moment is om dingen uit te voeren.
http://itunes.apple.com/ca/app/timeful-smart-calendar-to/id842906460


APPS VAN EIGEN BODEM:DE RIDDER

Op de Vlaamse openbare zender Een is een tweede reeks begonnen van De Ridder, de spannende reeks waarin een vrouwelijke procureur probeert rechtvaardigheid na te streven. Een heeft nu een app uitgebracht, waarbij je tijdens de uitzending extra verhaalelementen krijgt, zoals juridische achtergrondinformatie en meer. Ook peilingen, foto's, video's en meer vind je in de app (geen download app, wel een web app)
http://deridder.een.be/#/app/home


APPS VAN EIGEN BODEM: BOL.COM
iOS - freeware
Nu, voor ons is "eigen bodem" zowel Nederlandse als Vlaamse apps hoor - zolang het maar oorspronkelijk in het Nederlands genomen initiatieven zijn. En dus hoort ook Bol.com daarbij: het heeft een app uitgebracht voor iOS toestellen, die het online shoppen gemakkelijker moet maken. Je krijgt rechtstreeks tot je winkelwagentje en hebt meteen toegang tot je bestelgeschiedenis, verlanglijstjes, facturen. Heb je iets besteld, dan kan je de levering ervan opvolgen via de Track&Trace functie.
https://itunes.apple.com/nl/app/id904894760?mt=8


VRIJDAG APPDAG: RUNKEEPER
iOs / Android
Deze week heb je van ons vooral berichten over hardware gekregen, en allerlei fitness trackers. Maar belangrijker dan de hardware is de software, de app die de gegevens verzamelt en analyseert. En op dat vlak is RunKeeper wel een topper. Hij noteert niet alleen, maar begeleidt je ook. Je locatie wordt evolgd, je krijgt updates over de mijlpalen die je gehaald hebt, en meer. De app werkt ook samen met 70 andere apps, en accessoires, zoals Fitbit en Fitocracy.
http://runkeeper.com/


VRIJDAG APPDAG: GORILLA WORKOUT
iOS / Android
Deze app kan je beschouwen als je persoonlijke trainer, met aan jou aangepaste oefeningen, rekening houdend met jouw vaardigheden en je doelstellingen. De app bevat elke dag oefeningen die verschillende spiergroepen in bewegingen brengen. De oefeningen hebben tot doel gewicht te verliezen, spieren op te bouwen, of energie te winnen.
http://www.gorillaworkoutapp.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik wist dat ik een ongewenst kind was
toen ik zag dat mijn speelgoedjes voor in het bad een broodrooster en een radio waren.
-Joan Rivers-