Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
  
11/9/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 868 van 6/9/2014Gegroet lezer,

U zal het deze week duidelijk merken: in Berlijn ging de IFA beurs van start, en deze editie staat dan ook vol artikels over hardware. Blikvanger daarbij is de smartwatch, maar ook uit de kluiten gewassen telefoons, de phablets, eisen er hun plek op.

Verwacht u volgende week aan nog meer hardware, want dan is het Apple dat de hoofdrol spelen zal: op 9 september houdt het een evenement waarnaar door velen reikhalzend uitgekeken wordt. Hopelijk is tegen dan de storm geluwd die de voorbije week opstak toen bleek dat onverlaten, die intieme foto's van beroemde sterren en modellen op het net gooiden, die van de iCloud van Apple gepikt hadden. Over dit incident leest u uiteraard ook hier alles, met een kritische kanttekening waarop Apple dit opgelost heeft.

Kortom: er is weer heel wat te vinden in dit e-zine. Hebt u zelf tips, of hebt u commentaar of opmerkingen over onze artikels, klim dan in uw pen: redactie@netties.be

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DRONES - BIJ GOOGLE EN BIJ DISNEY
Twee manieren om de kleine onbemande vliegtuigjes in te zetten, waarbij die van Disney toch wel het meest tot de verbeelding spreekt met zijn "flixels"...

Drones bij Amazon
Drones, de kleine vliegtuigjes die vanop afstand bestuurd worden, raken steeds meer ingeburgerd in onze maatschappij. Zij zijn handig, en worden op verschillende manieren ingezet - de een alrealistischer dan de ander. Voor het maken van luchtfoto's bijvoorbeeld is zo'n drone erg interessant, maar het roept wel vragen op over de privacy. Denk je maar eens in wat er zou gebeuren als paperazzi voortaan met drones aan de slag gaan - de sterren en royaltys kunnen wel dag wuiven naar hun privacy.

Onlangs heeft Amazon aangekondigd dat het overweegt om drones in te zetten bij het leveren van de bestellingen. Die aankondiging werd op hoongelacht onthaald. Een levering tot aan de deur brengen is één ding, maar hoe moet het dan verder? Moet de drone aanbellen en wachten tot de bestemmeling afgetekend heeft, of het pakje gewoon op de stoep achterlaten?

Google Project Wing
Blijkbaar was dat hoongelach toch wat te voorbarig, want ook Google zou aan een dergelijk project werken, zo weet The Atlantic te melden. Meer nog: al twee jaar is het bezig om vliegende robots te bouwen die producten in een stad binnen enkele minuten kunnen leveren. Het project van Google kreeg de naam Project Wing mee, en het werd verleden week voor het eerst officieel bevestigd.

De 'drones' van Google zijn een kruising tussen een vliegtuigje en een helikopter; het stijgt verticaal op en gaat dan over naar een horizontale vlucht. Tijdens de levering blijft het stationair draaien en wordt het pakje naar de grond neergelaten. Onderaan de lier een verzameling elektronica die het "egg" (of ei) genoemd wordt, en die moet ontdekken of het pakje op de grond belandis, waarna het pakje losgekoppeld wordt en het ei terug ingetrokken wordt in het toestel.

Een uitgebreide reportage over Project Wing vind je bij The Atlantic. Het verhaal heeft in onze ogen nog altijd niet het probleem opgelost van de "ontvangst" - aan huis leveren en voor de deur neerzetten is één ding, maar veilig is dat niet (1).

Disney en drones
Een andere toepassing van drones is dan weer te vinden bij Disney - en het is een toepassing die echt tot de verbeelding spreekt. Het blijkt namelijk dat Disney een patent aangevraagd heeft voor UAV's, de officiële naam voor drones, kort voor Unmanned Aerial Vehicle, waarbij drones gebruikt worden voor amusement en projectieschermen. Een van die toepassingen zou draaien rond een multi-drone systeem dat een scherm zou omhoog houden bij avondlicht. En bij het vertonen van beelden zou dan gebruik gemaakt worden van wat Disney flixels noemt, een zelf gefabriceerd woord dat een samentrekking moet zijn van floating pixels.

Volgens het tweede plan zouden de uav's een vluchtplan volgen waarbij zij de flexibele projectieschermen in een bepaalde positie brengen binnen een ruimte. Met deze twee systemen, aldus OrlandoSentinel, zouden de drones gebruikt kunnen worden om schermen of lichten te dragen, die dan vanop de grond gecontroleerd worden. Denk je eens in: dat zou dan gebruikt kunnen worden om een high-tech digitaal vuurwerk te maken, dat dan veiliger (en wellicht goedkoper, want recycleerbaar) zou zijn.

En dan is er nog een derde patent, waarbij meerdere drones bevestigd worden aan grote ballonnen of aan supergrote poppen en die dan zo in bewging brengen. Die zouden dan als het ware in de lucht kunnen wandelen. Het opent echt prachtige perspectieven, waarbij de figuurtjes van Disney van de grond echt in de lucht vliegen! Heerlijk - en een veel vredelievender toepassing voor drones dan helaas het uitschakelen van vijanden, waarvoor zij in bepaalde landen gebruikt worden... (2)
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/08/inside-googles-secret-drone-delivery-program/379306/?single_page=true
http://www.orlandosentinel.com/travel/attractions/the-daily-disney/os-disney-files-patent-applications-to-use-drones-in-its-theme-parks-20140824,0,1657797.story
APPLE VINDT PARTNER BIJ AMEX, VISA, MASTERCARD VOOR BETAALSYSTEEM
iPhone6 wordt mobiele portefeuille... alvast in de VS. Maar willen de winkeliers ook mee?

Nu de datum van 9 september steeds dichter bij komt, de Heilige dag van de Onthullingen zo lijkt het wel, nemen de geruchten elke dag toe over wat Apple al dan niet zou onthullen. We hebben al vanalles gehoord over een grotere iPad (of een kleinere?), over de prijs van de nieuwe iPHone 6 (die maar liefest 970 euro zou zijn!), over een wearable, waarschijnlijk een iWatch, dat zou samenwerken met de HealthKit en HomeKit van Apple (prijs: rond de 400 euro). Wij zijn alvast benieuwd naar de juistheid van al die geruchten.

In elk geval: vandaag nog een gerucht erbij, om de hoop nog wat groter temaken. Apple zou naelijk zijn volgende iPhone willen omvormen tot een mobiele portefeuille. Het zou hiervoor, aldus Bloomberg, Re/Code en verschillende bronnen, akkoorden afgesloten hebben et Visa, MasterCard en American Express.

Concreet zou voor de betalingen gebruik gemaakt worden van een near-field communicatie chip - een technologie die ook al langer aanwezig was in de Android toestellen. Daar bovenop komt de Touch ID, een systeem om de vingerafdruk te herkennen die al op het vorige iPhone model te vinden was. Beide systemen zouden ervoor zorgen dat je veilig kan betalen door gewoon met je toestel te zwaaien en te bevestigen met je vingerafdruk.

Het is nu nog wel de vraag in hoeverre dit systeem ook in Europa / Vlaanderen zal doordringen. Wij Belgen betalen nu eenmaal niet zo gemakkelijk met een kredietkaart zoals AmEx of MasterCard, doch wel met een debetkaart zoals onze gewone bankkaart van ING, Fortis en Co.

In de VS is de kredietkaart echter volledig ingeburgerd. Apple bezit trouwens al de kredietkaartgegevens van alle gebruikers, want die zijn vereist wanneer je een iTunes account aanmaakt. Het is in elk geval een geniale stap van Apple, dat nu ook weer zijn percentje op al die betalingen zal incasseren...

Meer bij Bloomberg en Re/Code.
http://www.bloomberg.com/news/2014-08-31/apple-said-to-team-with-visa-mastercard-on-iphone-wallet.html
http://recode.net/2014/08/31/apple-9-9/MILJOENEN HISTORISCHE AFBEELDINGEN OP FLICKR TE DOORZOEKEN
12 miljoen historische afbeeldingen, vrij van auteursrechten, in een database stoppen die doorzocht kan worden. Dat is waarmee de Amerikaanse wetenschapper Kalev Leetaru zich bezig houdt.  ER zijn leukere taken, maar het is wel in het belang van de gemeenschap :)

De foto's en afbeeldingen zijn afkomstig van meer dan 600 miljoen bibliotheekboeken, ingescand door de organisatie Internet Archive. Volgens Leetaru heeft men, bij het inscannen van boeken, tot nu toe altijd gekeken naar de tekst. Die werd doorzoekbaar gemaakt, maar de afbeeldingen in die boeken werden dat niet.

Leetaru geeft nu die afbeeldingen uit de boeken een tag en uploadt ze naar Flickr.  Daarbij maakt hij gebruik van een eigen software. Het is namelijk zo, vertelt BBC (1), dat bij het origineel inscannen van de boeken OCR (optical character recognition) gebruikt wordt. Daarbij wordt de afbeelding van een woord omgezet in tekst. Het programma kan herkennen wanneer er een afbeelding op een pagina staat, en slaat die dan over.

Leetaru gebruikt nu dus die informatie, maar in plaats van de afbeeldingen over te slaan gaat hij op zoek naar de afbeeldingen. Hij heeft er al 2,6 miljoen door zijn handen zien gaan., en vindt het fascinerend om te zien hoe de afbeeldingen door de eeuwen heen (van 1500 tot 1922) veranderd zijn.

Meer over het project bij BBC en GigaOm.  De beeldenbibliotheek vind je op de derde link.
http://www.bbc.com/news/technology-28976849
http://gigaom.com/2014/08/30/meet-the-computer-scientist-trying-to-digitize-analyze-and-visualize-our-past/
https://www.flickr.com/photos/internetarchivebookimages/with/14784850762/
HERE MAPS VAN NOKIA EXCLUSIEF BIJ GEAR S
De landkaarten van Google Maps zijn erg bruikbaar, zowel op de desktop als natuurlijk op het mobiele toestel. Daarom is het des te verwonderlijker dat Samsung aankondigt dat het voor zijn Gear S smartwatch gaat werken met kaartensoftware van Nokia, HERE.

Wanneer de Gear S smartwatch, die zoals je weet een eigen internetverbinding heeft, later tid jaar in de winkel ligt, zal hij de Here turn-y-turn navigatie bevatten, die ook voor voetgangers geschikt is. De routes zullen boveien gesynchroniseerd kunnen worden met compatibele smartphones.

En daar zit dus een addertje onder heet gras. De Gear S  heeft namelijk Tizen aan boord, het eigen besturingssysteem van Samsung. Het bedrijf tracht namelijk het verschil te maken met alle andere Android-fabrikanten, en probeert een volledig pakket te bieden, software en hardware, waarover het volledige controle heeft - een beetje zoals Apple dus. Deze aankondiging mag wellicht in dit licht gezien worden: dat Samsung wat meer afstand neemt van Google. Voor de gebruiker echter zal het alleen maar verwarrend werken - die heeft geen Android toestel, maar een Samsung, en zal niet begrijpen waarom de ene Samsung niet compatibel is met de andere...

Meer hierover bij The Verge.
http://www.theverge.com/2014/8/29/6082067/samsung-navigates-away-from-google-with-here-maps-for-galaxy-phones
GOOGLE STOPT MET AUTHORSHIP
Na eerst alle gebruikers Google+ door de strot geramd te hebben, komt Google bij zijn verschillende diensten, een na een, op zijn stappen terug... En er is ook nog nieuws over Blogsearch.

Soms zou je willen zeggen tegen Google: neem nu eindelijk eens een beslissing - of in het Engels "Make up your mind". Google vaardigt immers, als een echte dictator, de ene verplichting na de andere uit die je moet volgen om gebruik te kunnen maken van de Google diensten. Eerst was er die verplichting om bij Google+ je échte naam te gebruiken - iets wat vele mensen die op het wereldwijde web bekend zijn onder hun 'nom de plume' of hun artiestennaam, niet echt konden waarderen - net als de vele mensen die op hun privacy staan. En enkele weken kondigde Google doodleuk aan dat die verplichting afgeschaft wordt.

Dat Google met zijn zoekalgoritmes voortdurend jongleert, is algemeen bekend. En ook daar stelt het regeltjes op, om ze daarna doodleuk weer af te voeren. Deze week is dat het geval bij Authorship, een tag die de auteur van een artikel kan gebruiken om zijn Google profielfoto te laten verschijnen naast een artikel van zijn hand in de zoekmachines. Daardoor kon je, zo beloofde Google, credibiliteit opbouwen. Inderdaad zorgt zo'n fotootje naast een artikel ervoor dat je artikel dan opvalt. Maar het was dus weer een regel die de eigen Google+ diensten niet alleen verplichtte, maar ook vootrok bij de zoekresultaten.

En kijk. Deze week werd bekend dat de tag Authorship weer verdwijnt. Het lijkt erop dat Google afstapt van zijn strategie om Google+ tto bindmiddel te gebruiken tussen al zijn diensten, en het gewoon een sociaal netwerk wil laten zijn waar het interessant is om te posten en een grondige discussie te voeren die niet beperkt is tot 140 tekens - de rol die Google+ eindelijk gevonden lijkt te hebben.
http://www.webpronews.com/google-just-killed-authorship-entirely-2014-08
EUROPA IN ACTIE: VRAGENLIJST NAAR FACEBOOK CONCURRENTEN OVER WHATSAPP AANKOOP...
... plannen voor een nieuw mobiel spectrum, en Europol lanceert taskforce

Vandaag enkele berichten over Europese initiatieven. Vooral sinds de NSA onthullingen van Snowden lijkt het erop dat Europa zich echt niet meer geroepen voelt om braaf aan het handje van de VS te lopen, en een eigen beleid ontwikkelen wil.

Om te beginnen een initiatief van Europol, J-CAT, oftewel Joint Cybercrime Action Taskforce. Dat is een groep met de beste cybercrimebestrijders die de slimste cyberboeven moeten gaan vangen. De groep zal gevestigd zijn in het European Cybercrime Centre (EC3) bij Europol in Den Haag en cybercrime politiediensten uit Oostenrijk, Canada, Duitsland, Frankijk, Italië, Nederland, Spanje en het VK hebben beloofd deelte nemen aan J-CAT - maar ook diensten van buiten Europa, zoals van Colombia en de VS.  Een reportage over deze boevenvangers lees je bij The Guardian. (1)

Een tweede bericht betreft een initiatief van de Europese Commissie om het 700 MHz spectrum te gaan gebruiken voor mobiele bandbreedte voor de 4G netwerken. Dit spectrum wordt momenteel gebruikt voor radio- en tv uitzendingen, maar nu er steeds meer digitaal en via het internet uitgezonden wordt, kan een flink deel van die bandbreedte vrijgemaakt worden voor 4G - want dat wordt steeds meer gebruikt en de vraag naar bandbreedte is daar heel groot. Hierover heeft ZDNet dan weer wat te vertellen. (2)

Het derde artikel gaat dan weer over de strengere regels rond mededinging, trustvorming en monopolieposities die Europa hanteert in vergelijking met de VS. Soms lijken de VS nog altijd op het Wilde Westen, waar alles lijkt te mogen. Vergelijk maar de manier waarop Uber en AirBNB in de VS volledig hun gang mogen gaan, terwijl zij hier in Europa zicht toch netjes aan enkele regels moeten houden. Dat die regels overdreven zijn, dat laten wij in het midden, maar zij bestaan nu eenmaal, en als ze voor de een gelden, dan ook voor de ander, niet?

Welnu, Eruopa heeft toch wel vragen over de overname van de bekende boodschappendienst WhatsApp door Facebook - een overname waarmee maar liefst 19 miljard dollar gemoeid is. Het heeft daarom een vragenlijst gestuurd naar de concurrenten en klanten van Facebook en WhatsApp, en wil zo bepalen wat het onderscheid is tussen een sociaal netwerk en een messaging app. Wij citeren hierbij Wall Street Journal, die de beoordeling van de deal door Europa een test case noemt "van de manier waarop de Europese wetten op mededinging toegepast worden op de nieuwe wereld van sociale media"  en wijst er ook op dat het initiatief past in "een bredere bezorgdheid in Europa over de macht van Amerikaanse technologiebedrijven".  Meer achtergrond bij de vragen die de EU zich stelt bij Wall Street Journal (3)
http://www.theguardian.com/technology/2014/sep/01/europol-taskforce-cybercrime-hacking-malware
http://www.zdnet.com/europe-details-plan-to-nab-700mhz-broadcast-spectrum-for-mobile-by-2020-7000033167/
http://online.wsj.com/news/article_email/eu-sends-questionnaire-to-rivals-over-facebook-deal-with-whatsapp-1409577419-lMyQjAxMTA0MDAwMTEwNDEyWjMICROSOFT VERHOOGT DATALIMIET VOOR SOMMIGE ONEDRIVE ACCOUNTS
En het feit dat het nog altijd weigert gegevens van in europa gehoste data te overhandigen mag een geruststelling zijn...

Over de Apple-hack hebben we tot nu toe niet veel geschreven, gewoon omdat het nog altijd niet duidelijk is wie of wat ervoor verantwoordelijk is dat naaktfoto's van beroemde Amerikaanse actrices en artiesten op het internet te grabbel gegooid werden. Feit is echter dat je je altijd bewust moet zijn van het feit dat, tenzij je dat in je instellingen wijzigt, er  in de cloud back-ups gemaakt worden van jouw foto's op je iPhone / iPad. En als je bepaalde foto's hebt die je niet wil dat anderen zien, dan houd je die best gewoon voor jezelf... Op deonderstaande link vind je tips om je gegevens zo goed mogelijk te beveiligen. (1)

Dit gezegd zijnde: twee onderwerpen vandaag die zijdelings met cloud opslag te maken hebben. Om te beginnen: Microsoft heeft, zo weet Betanews te melden, voor sommige gebruikers de limiet op bestanden om te synchroniseren opgeheven. Tot nu toe bedroeg die 2 GB, en verschillende gebruikers hebben gemerkt dat nu ook grotere bestanden gesynct worden (2)

Een tweede bericht heeft te maken met de veiligheid van de gegevens die je in de cloud opslaat. In de nasleep van de NSA-onthullingen hebben heel wat (zakelijke) gebruikers hun bedenkingen bij gegevens die in de VS bewaard worden. Sommige bedrijven begonnen zelfs al een expliciete voorwaarde te stellen dat bijvoorbeeld de hosting van hun website of data op Europese servers zou geschieden.

In de VS loopt echter een belangrijke test case die de zin van zulke voorwaarde kan onderuithalen. Een Amerikaanse rechter had namelijk aan Microsoft bevolen om gegevens te overhandigen die op een server in Ierland staan, en Microsoft weigerde om dit te doen. Waarop de rechter in beroep ging, maar deze week, zo meldt ZDNet, heeft Microsoft gezegd dat het dit beroep naast zich neerlegt, en de data niet overhandigen zal. De details van de zaak, die door vele waarnemers met belangstelling gevolgd wordt, lees je bij ZDNet. (3)
http://nieuws.vtm.be/x-tra/106889-hoe-eenvoudig-je-icloud-beveiligen
http://betanews.com/2014/09/01/microsoft-lifts-2gb-file-size-limit-for-some-onedrive-users/
http://www.zdnet.com/judge-revives-microsoft-irish-data-search-warrant-7000033144/NOG OVER DE GESTOLEN NAAKTFOTO'S VAN DE STERREN
Het is geen massale aanval op iCloud, wel gepersonaliseerde hacks, wellicht via phishing, waardoor hackers in het bezit kwamen van de foto's, zo blijkt uit een persbericht van Apple. Maar toch is kritiek te horen op Apple...

In een (kort) persbericht heeft Apple aangekondigd dat het na onderzoek vastgesteld heeft dat "bepaalde beroemde accounts gecompromitteerd zijn door een zeer doelgerichte aanval op gebruikersnamen, paswoorden en veiligheidsvragen". Dat onverlaten ervandoor zijn kunnen gaan met de naaktfoto's van verschillende Amerikaanse vedetten is dus niet te wijten aan een beveiligingslek van een van de Apple systestemen, is de conclusie van Apple.(1)

Gebrek aan openheid, late reactie
Toch hoor je van verschillende bronnen kritiek op Apple in deze zaak. Wanneer je de verschillende artikels leest over dit incident, zoals altijd weer verzameld door TechMeme (2), dan hoor je om te beginnen onvrede met het feit dat Apple, wanneer zich een probleem rond veiligheid voordoet, zich in een hautain zwijgen hult - net alsof het echt ongenaakbaar is, en nooit slachtoffer kan worden van ook maar enige hack. Ook nu heeft Apple 3, 4 dagen niets van zich laten horen, en de uitleg die het nu geeft is weer summier. Waarnemers dringen aan op meer transparantie op dat gebied.

Gebruikers niet bewust van het risico
Verder valt te horen dat Apple wel ontkent dat er een lek was die aan de oorzaak lag van het incident, maar niet dat de foto's wel degelijk gestolen zijn vanop iCloud. En hieruit trekken de waarnemers ook verschillende lessen. Om te beginnen is er het feit dat vele gebruikers niet op de hoogte zijn van die automatische back-up. Nu is zo'n back-up iets wat de meeste besturingssystemen aanbieden of zelfs de mobiele providers. Het is in het verleden dan ook al gebeurd dat er foto's gestolen werden vanop telefoons, maar dan via de carriers. Bij Apple is er nog een bijzonderheid: een foto die je wist op je toestel, is niet weg in de cloud, zo melden bronnen, want Apple heeft zijn TimeMachine, het systeem waarbij je een hele tijd terug kan gaan om computerbestanden terug op te vissen. Dat zou volgens die waarnemers de reden zijn waarom sommige van de gelekte foto's oud zijn en sommige slachtoffers dachten dat zij de foto gewist hadden.

Beveiliging volstaat niet
En dan is er nog het feit dat je één paswoord hebt voor àl je Apple diensten - iets wat bijvoorbeeld ook het geval is bij Google. Dat de gebruikers ID hetzelfde moet zijn bij al die diensten, om een naadloze samenwerking ervan te kunnen verzekeren, is te begrijpen. Maar niet dat je geen verschillende wachtwoorden kan maken, voor elke dienst apart. Het is roepen om moeilijkheden.

En dan zijn er nog de beveiligingsvragen - dat zijn standaardvragen waaruit je kan kiezen, zoals wat de meisjesnaam van je moeder is. Vragen die moeilijk te beantwoorden zijn wanneer iemand jouw account, als niet bekende Vlaming, wil hacken. Maar die wel gemakkelijke te achterhalen zijn voor bekende personen, omdat hun leven uitentreure "in de boekskes" beschreven staat...

De remedie die nu gegeven wordt om zulke hacks in de toekomst te vermijden, het werken met two-factor authenticatie, wordt ook in twijfel getrokken. Bij zo'n twee-factoren moet je namelijk werken met iets dat je kent (je inlog) en iets dat je hebt (je mobiele toestel bijvoorbeeld). In dat geval wordt naar jouw mobiele toestel een unieke code gestuurd, die samen met jouw inlog voor extra veiligheid moeten zorgen.

Een goede beveiliging, maar vééél te omslachtig om echt dagdagelijks gebruikt te worden. Misschien kan de Touch-ID, de identificatie met je vingerafdruk op je mobiele toestel, in de toekomst wel redding brengen.

Gemeenschap keurt diefstal af
En dan nog dit: waar in het verleden degoegemeenschap zat te gniffelen wanneer deze sterren letterlijk en figuurlijk in hun blootje gezet werden, is de toon nu helemaal anders. De sterren worden als slachtoffers beschouwd, de hack als regelrechte diefstal. Velen riepen dan ook op om de foto's niet verder te verspreiden. En dat is een houding die de gemeenschap wel siert.

Tussen haakjes: het afzetten van de automatische backup van je foto's en alle anderegegevens naar de cloud doe je zo:

Settings -> iCloud -> Storage and Backup -> iCloud Backup, uitzetten. Maar zorg dan wel dat je zelf een backup maakt naar een ander medium, zoals een externe harde schijf thuis (die bij voorkeur niet aan het internet hangt...)
http://www.apple.com/pr/library/2014/09/02Apple-Media-Advisory.html
http://www.techmeme.com/140902/p20#a140902p20
http://www.tuaw.com/2014/09/02/think-iclouds-two-factor-authentication-protects-your-privacy/
DE SURFACE PRO 3 : HOE IS HET ZOVER KUNNEN KOMEN?
Het idee
Om op die vraag te kunnen antwoorden gaan we even terug in de geschiedenis van de tablet. Lang geleden bedacht iemand, waarschijnlijk na het morsen van koffie op het toetsenbord van zijn laptop, en geïnspireerd door de digitale fotokader op zijn bureel, dat een toetsenbord niet nodig was op een portable. Touchscreen bestond juist en via een virtueel toetsenbord kon je toch ook tekstjes ingeven? Het toestel was geen succes. Het was handig om bvb in een magazijn rond te lopen en de voorraad aan te vinken, om video en audiocontent mee af te spelen, wat simpele spelletjes op te spelen, maar dat was het. Het toestel was dan weer belachelijk groot om foto’s mee te nemen. Nee, echt, het was een ramp.

Het idee versie 2
Maar… de toenmalige topman van Apple, Steve Jobs, zag wel (veel) geld in het concept. Die man had een geweldige capaciteit: hij kon slijk in goud veranderen. De iPad werd geboren, en er werd een massale mediacampagne gestart. Bij abonnementen op vrijwel elk tijdschrift werd een iPad aangeboden. iPads werden gegeven bij elke zichzelf respecterende quiz, kortom de iPad werd een begrip.

Een iPad van Samsung
Ondertussen zaten de concurrenten van Apple ook niet stil. Er kwamen, al dan niet Zuid-Koreaanse, andere tablets  op de markt. Maar het kalf was verdronken: de blitzkrieg van Apple was al gestreden. Op TV-journaals of nieuwsuitzendingen werd er, als het ging om een tablet, enkel het woord iPad gebruikt. Het was alsof men elke auto een Peugeot zou noemen. "Ik heb een iPad van Samsung", hebben we hier op de redactie meermaals gehoord…. Iedereen moest en zou een iPad hebben, desnoods van Samsung.

De apps
Maar Steve Jobs deed meer dan reclame maken. Hij gaf de iPad ook meer functionaliteit: de apps. Apple begon applicaties te ontwikkelen en laten ontwikkelen voor iPads. Weerom kassa, kassa voor Apple.

Het Apple systeem is vrij gesloten: eigen toestellen, eigen besturingssysteem en eigen applicaties. De concurrenten, met Samsung voorop, benaderen het anders. Ze maken apparaten, gebruiken hun eigen versie van het door Google ontwikkelde besturingssysteem Android, en laten iedereen Apps ontwikkelen. Een heel open systeem dus.

Waar blijft Microsoft?
Vergeten we de hardware even, dan is het verschil tussen een tablet van Apple en een tablet van de meeste merken in feite het besturingssysteem: iOS versus Android. Maar dan gaan we voorbij aan de grootste specialist van besturingssystemen: Microsoft. Hun Windows is het meest gebruikte systeem op PC’s.
En wat doet Microsoft aanvankelijk? Blunderen, blunderen en nog eens blunderen. Hebben ze bij Microsoft de impact van de tablets onderschat? Het lijkt zo. Op het ogenblik dat ze met een mobiel besturingssysteem op de markt komen is de koek al verdeeld. Alles draait om en op IOS en Android.
Een tweetal jaren geleden wil Microsoft blijkbaar het tij doen keren: ze brengen een eigen tablet uit: de Surface. De lancering ervan is rijkelijk laat en voor België is het nog langer wachten dan voor andere landen. Maar niet alleen het toestel zelf is laat, ook het aanbod Windows apps is te klein in vergelijking met die voor andere toestellen. De eerste Surface’s zijn goede toestellen, maar ze lossen de verwachtingen niet in.

Toch een klavier nodig
De tabletmarkt heeft ondertussen ingezien dat bij een tablet zonder toetsenbord de bruikbaarheid sterk vermindert. De tablets met los of afneembaar klavier hebben hun intrede gedaan. Dit verhoogt de bruikbaarheid om ook met een tablet langere Word-teksten te schrijven, Excell sheets te maken enzoverder. Kortom tablets worden ook professioneel bruikbaarder. En hier zitten we terug op het domein van Microsoft. En wat zien we, Microsoft heeft met de nieuwe Surface Pro 3 zijn blunders meer dan goedgemaakt.

Surface Pro 3: de ideale combinatie
De hardware van de Surface ziet er knap uit, voelt goed aan. Het toetsenbord is makkelijk te verwijderen, de bijgeleverde touchpen werkt prima.
Het besturingssysteem is Windows 8.1 is speciaal ontwikkeld voor zowel  notebook, laptop, desktop en mobiele toestellen. Het is volledig aangepast aan touchscreen. Bovendien kan je er zowel Android als windows-apps op draaien.

De Surface: een nieuwe categorie
In feite is de Surface Pro 3 geegntablet meer, maar een volwaardig PC: Niet enkel geschikt voor video en audio. Je kan er ook op gamen en het werkt het uiteraard naadloos samen met office. De Surface Pro 3 is zowel een notebook als een tablet. 
Dit apparaat is geen iPad van Microsoft, dit is een Surface. En een Surface is meer dan een gewone tablet. Hopelijk verzorgt Microsoft zijn marketing en reclame, want het heeft alles in zich om de andere tablets van de troon te stoten.
We verwachten een testtoestel, in de bespreking daarvan zullen we dieper ingaan op de specs en de mogelijkheden van het apparaat.
Toch al benieuwd? Klik dan op onderstaande link.

Ter info: dit artikel is verre van volledig, het geeft enkel grote lijnen weer. Zo wordt niet gesproken over Ubuntu en Blackberry besturingssystemen, maar dit zou het artikel te lang maken.
Paul Liekens

http://www.microsoft.com/surface/nl-be/business/overview
KORT NIEUWS VOOR VRIJDAG: MICROSOFT MAAKT GROTE TOUCH-SCHERMEN...
Elegante slimme armband van Intel en een speciaal klavier van Logitech: het blijft deze week hardware berichten regenen - en dus spelen wij ze trouw aan onze lezers door.

Microsoft schermen
Om te beginnen is er het bericht dat Microsoft op het punt stond om een massaproductie te starten van toestellen met een groot aanraakscherm. Deze toestellen zouden het gevolg zijn van de overname twee jaar geleden van Perceptive Pixel, een fabrikant van zulke schermen, die de naam PPI meekrijgen. De eerste schermen in dit genre kostten rond de 80.000 dollar, maar ondertussen is de prijs gezakt naar een 7.500 dollar. De massaproductie zou die prijs nog kunnen doen dalen. (1)

Intel lanceert MICA
Het tweede bericht betreft Intel, en het zal vooral de vrouwelijke lezers interesseren. Intel heeft namelijk MICA aangekondigd, een luxueuze en elegante slimme armband.  Klein kan je de armband niet noemen, hij is wel prominent rond je pols aanwezig. De prijs is ook wel prominent te noemen, maar zou toch onder de $1000 liggen.
Voor dat geld krijg je een toestel dat allerlei meldingen doorgeeft, inbegrepen SMS boodschappen, herinneringen aan afspraken, enz. Er is ook tweewegs communicatie met de smartphone, dankzij een 3G radioverbinding.  De armband hoort thuis in een nieuwe reeks wearables die tegelijkertijd als juweel dienen, zoals de roestvrij stalen halsketting "Misfit Bloom", die $80 kost en een fitness tracker bevat, en "Ringly", een ring die vanaf $195 kost en meldingen vanuit je telefooon vertoont via vibratie en licht (2)

Logitech klavier voor meerdere computers
En tot slot is er een aankondiging die mensen zal plezieren die met meerdere schermen/computers tegelijk moeten werken: het K480 klavier van Logitech laat je voortaan toe om tussen die computers/schermen te schakelen. Dat kunnen zelfs toestellen zijn van verschillende besturingssystemen, want de K480 ondersteunt zowel Windows, Mac, Android, iOS en zelfs Chrome OS toestellen. Via een keuzepaneel kan je kiezen met welk toestel je op dat moent wil werken. Er is ook een staander voorzien op het klavier, waarin je je phone of tablet kan zetten, zolang die niet dikker is dan 10,5 mm of 25 cm lang. Het klavier werkt met Bluetooth, zou rond de $50 kosten, en later deze maand in de winkel liggen.(3)
http://www.zdnet.com/microsoft-gears-up-to-mass-produce-large-screen-touch-displays-7000033257/
http://www.cnet.com/news/intel-reveals-mica-its-first-luxury-smart-bracelet/
http://www.electronista.com/articles/14/09/03/switch.toggles.between.bluetooth.connected.devices/NOKIA HERE NU VOOR ALLE OS
Enkele dagen geleden hadden wij het over de HERE landkaarten software van Nokia, die ook voor Samsung toestellen beschikbaar zou zijn. Nokia wil blijkbaar dit initiatief verder doortrekken: de app zou binnenkort volledig gratis verkrijgbaar zijn voor alle toestellen die Android draaien en iOS. 

Wat bijzonder handig is aan de kaarten, is dat je geen internetverbinding nodig hebt om ze te gebruiken - wat wel wat tikken scheelt in de telefoonmeter.

Dit initiatief toont aan dat Nokia zich steeds meer als softwarebedrijf wil profileren, nu het van zijn verlieslatende smartphone afdeling af is. Het moet natuurlijk wel optornen tegen de stevige concurrentie van Google en Apple, die op de toestellen met het bijhorende besturingssysteem hun eigen landkaarten plaatsen. Beide concurrenten moeten wel toestaan dat de Nokia Here software in hun respectievelijke app winkeltjes verkrijgbaar zal zijn. Dat zou geen probleem mogen zijn - want anders zou dit toch wel eens de mededingingsautoriteiten de wenkbrauwen laten fronsen.

Meer achtergrond bij Wall Street Journal  en The Next Web.

http://online.wsj.com/news/article_email/nokia-plans-to-unfurl-new-mobile-map-app-1409741865-lMyQjAxMTA0MDAwMzEwNDMyWj
http://thenextweb.com/apps/2014/09/03/nokia-confirms-maps-will-arrive-android-devices-ios-end-2014/ 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!IFA 2014: SMART WATCHES ZULLEN DE HOOFDROL SPELEN!
Sony brengt een SmartWatch3 uit en SmartBand Talk, en Samsung Gear IS krijgt als eerste Nike+

Smartwatch en Smartband van Sony
Met de IFA beurs in Berlijn voor de deur mag je je aan heel wat hardware berichten verwachten - en daar zal het smartwatch, het slimme uurwerk, een prominente rol bij spelen. Om te beginnen enkele aankondigingen van Sony. Het bedrijf brengt twee "wearables" uit, naast enkele modellen smartphone.

De SmartWatch 3 is een toestel van de derde generatie, en dat Android Wear aan boord heeft, terwijl de vorige versie enkel de "gewone" Android had, weliswaar zwaar overgoten met een Sony-saus. Volgens 9to5google zou het toestel erg hard lijken op de Samsung Gear 2, maar verdere hardware details ontbreken.

Er komt ook een andere wearable uit, de SmartBand Talk. Dat is de opvolger van de eerste Smartband, die ook al rond fitness en gezondheid draaide. Dit toestel heeft een gebogen scherm van e-ink, wat de zichtbaarheid van de informatie op het scherm erg verhoogd. Bij andere smartwatches wordt hierover namelijk vaak geklaagd: in het zonlicht is het scherm ervan haast niet te lezen.

Sony zou trouwens ook een nieuwe smartphone uitbrengen, de Xperia Z3, en een tablet dat waterdicht is. Een uitgebreid verslag eveneens bij 9to5Google (2).

Samsung Gear S met Nike+
En dan is er nog meer bekend geraakt over de nieuwe Gear S smartwatch van Samsung. Die werd nog maar pas verleden week  voorgesteld, en heeft al snel een mooie reeks apps verzameld die op het toestel werken. Waaronder ook de NIke+ Running app, die meteen gebruik kan maken van het grote scherm van het slimme uurwerk, en van zijn zelfstandige internetverbindint. Ter herinnering: waar andere slimme uurwerken enkel via Bluetooth verbonden zijn met een ander toestel met internetconnectie, zoals smartphone of tablet, heeft de Gear S een eigen internetverbinding.

Dankzij de Nike+ kan de Gear S tijdens het lopen feedback geven, of NikeFuel statistieken tonen. Het toestel bevat ook een audioplayer, zodat je tijdens het lopen je muziek kan beluisteren via Bluetooth koptelefoons.  Een uitgebreide bespreking van de voordelen die de Gear S met zijn Nike+ heeft, kan je vinden bij GigaOm (3)
http://9to5google.com/2014/08/30/android-wear-powered-sony-smartwatch-3-and-smartband-talk-with-curved-e-ink-display-launching-at-ifa-2014/
http://9to5google.com/2014/08/30/revealed-the-new-phones-and-waterproof-tablet-that-sony-has-up-its-sleeves-for-ifa-2014/
http://gigaom.com/2014/08/29/samsungs-gear-s-is-the-first-third-party-smartwatch-to-get-nike/
NOG SLIMME UURWERKEN: ASUS ZENWATCH, SONY EN SWATCH
Terwijl Google meer bijzonderheden geeft over zijn Android Wear, kondigen verschillende fabrikanten hun eigen versie van het slimme uurwerk aan: Asus, Sony en Swatch.

Asus Zenwatch
We hadden het al gezegd: de IFA beurs in Berlijn komt eraan, volgende week, en dat betekent dus hardware - met de nadruk op slimme uurwerken. We hebben al gelezen over smartwatches van LG (de G Watch R, een rond uurwerk) en Samsung (de Gear S, met zijn eigen internetverbinding). Maar nog andere fabrikanten stellen dezer dagen hun eigen versie van het smartwatch voor.

Om te beginnen is er Asus, zijn ZenWatch officieel voorstelde - een veelbelovend stukje techniek. Geen ronde wijzerplaat, wel een 1,63inch (4 cm) grote rechthoek met een 320 x 320 AMOLED aanraakscherm, dat licht gebogen is. Daarrond een gekleurd randje, en het scherm is van Gorilla Glas 3 kwaliteit.

De specificaties liggen in de lijn van de Gear Live en de LG G Watch: 512 MB RAM, 4 GB intern geheugen, 1,4 Wh batterij, Bluetooth, microfoon en een biosensor die je hart en je activiteitin het oog houdt. Wat het uurwerk speciaal maakt zijn enkele functies die Asus er standaard in stopt: Watch unlock (je phone of tablet ontgrendelen door het uurwerk aan te raken); Tap Tap (een zelf te kiezen functie aan/uit zetten door op het uurwerk te tikken); Cover to Mute, Find my Phone, Remote Camera en Presentation control (om je powerpoint mee te bedienen). Ook een welness manager die je hartritme monitort, een stappenteller, tips om je fitness doelstellingen te bereiken.
Bij het uurwerk hoort ook de ZenWatch Manager app voor op je mobiele toestel, waarmee je verschillende functies op het uurwerk kan bedienen, zoals de What's Next manager syncrhoniseren, en de Do It Later to-do list. Het toestel zou 199 euro moeten gaan kosten, en dit najaar in de winkel liggen. Deze uitgebreide bespreking vonden wij bij Engadget, dat ook foto's heeft (1).

Sony: SmartWatch 3 en SmartBand Talk
Nogeen fabrikant die zijn slimme uurwerk voorstelde op de IFA beurs is Sony. De SmartWatch 3 heeft een 1,6 inch (4cm) groot scherm in 320 x 320 pixel. Het bevat GPS, en een life-logger app, die dus je activiteiten noteert. Aan boodrd Android Wear, tot verbazing van velen, want een vorig uurwerk van Sony bevatte eigen software. Dit uurwerk zal 230 euro kosten, nog altijd niet goedkoop. Een uitgebreide bespreking bij GigaOm.

Sony heeft ook een tweede versie uitgebracht van zijn SmartBand, die de bijnaam "Talk" mee kreeg. 3,5 cm groot scherm (288x128 pixels), met als bijzonderheid dat het in e-ink is en dus bijzonder gemakkelijk te lezen zal zijn in het zonlicht. Je kan er meldingen op ontvangen van nieuwe mails, maar zoals de naam al suggereert heeft het toestel ook een microfoon en luidspreker, zodat je voice commando's kan geven en zelfs via Bluetooth bellen met je smartphone. Maar liefst geen te lange telefoontjes, want de batterij is maar 70 mAh...

De "echte" uurwerken van Swatch
En dan is er nog de "echte" uurwerkmaker, Swatch, die laat weten ook mee te doen aan de smartwatch rage. Het zal volgend jaar ook uurwerken uitbrengen met "slimme" functies zoals het tellen van stappen, de calorieën die verbrand worden, plus andere coole "Swatchy" dingen die via Bluetooth met een smartphone of tablet gekoppeld kunnen worden.

Geen woord over het OS, geen specificaties over hardware, processor enz. Het lijkt er eerder op dat deze aankondiging een sollicitatie is naar makers van telefoons (Apple?) toe, om samen te gaan werken. Meer bijzonderheden bij Reuters (3)
http://www.engadget.com/2014/09/03/asus-zenwatch-android-wear-specs/
http://gigaom.com/2014/09/03/sony-reveals-android-wear-based-smartwatch-3-along-with-e-ink-equipped-smartband-talk/
http://www.reuters.com/article/2014/08/31/us-swatch-smartwatches-idUSKBN0GV09520140831


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

Aroma Communicatie lanceert e-MO voor scholen met opleidingen voeding
http://www.gva.be/cnt/dmf20140830_01241961/aroma-communicatie-lanceert-e-mo-voor-scholen-met-opleidingen-voeding

De vijf grootste misverstanden over BYOD
http://www.zdnet.be/analyse/157044/de-vijf-grootste-misverstanden-over-byod/

Deze videoblogger legt je in 6 minuten uit waarom Beats 150 dollar winst maakt per koptelefoon
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/2026783/2014/09/03/Deze-videoblogger-legt-je-in-6-minuten-uit-waarom-Beats-150-dollar-winst-maakt-per-koptelefoon.dhtmlHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetTECH45 #207: TWEE UUR PINTJES DRINKEN

Het team van Tech45 had het verleden week uitvoerig over de aankoop van Twitch door Amazon, waarbij getwijfeld werd aan het nut van Twitch - wie is er nu geïnteresseerd om computergames live te zien spelen? Maarten probeert de andere panelleden aan het verstand te brengen dat e-sports eigenlijk niets verschillen van voetbal op de buis, en dat er wel degelijk een publiek, wat zeggen we, een groot publiek is!, voor e-sports.
Verder wordt er nog nagepraat over de beslissing van VTM om alle programma's tot één maand na uitzending gratis via het internet beschikbaar te stellen, en over de zin en onzin van iPad-scholen.
Zoals altijd weer heerlijk interessante discussies, waarin de vele aspecten van de onderwerpen aangestipt worden. Beluister deze aflevering via onderstaande link, en noteer alvast in je agenda dat de volgende opname op dinsdag 2 september plaats heeft, om 21u30. Volg de opname live!
http://tech45.eu/2014/08/27/207-twee-uur-pintjes-drinken/
http://tech45.eu/onderwerp/amazon/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik sport niet. Als God wilde dat ik me voorover boog, zou hij wel diamanten op de grond hebben gelegd.
(Joan Rivers, modecritica en styliste, deze week overleden)De nieuwe oogst


SHODAN: KAART VAN INTERNETAANSLUITINGEN
Wij hebben het al eerder gehad over de Shodan zoekmachine, die je alle toestellen kan tonen die een internetverbinding hebben. Nu heeft de maker ervan, die natuurlijk Shodan heet, een kaart gemaakt waarop al die toestellen weergegeven zijn.
[Taal: ENG]
https://twitter.com/achillean/status/505049645245288448/photo/1
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/2021277/2014/08/29/Deze-kaart-toont-elk-apparaat-dat-verbonden-is-met-internet.dhtml
http://www.shodanhq.com/help/tour


WORDPRESS THEME SEARCH

Deze gratis online tool vertelt je welk wordPress thema een site gebruikt, eventueel ook welke variant dat is van een bepaald thema. Tevens wordt gekeken welke WordPres Plug-ins er gebruikt worden. Je moet gewoon de URL invullenvan een site en je krijgt de informatie. Een handige tool, want er zijn zoveel verschillende thema's, al danniet gratis, dat het niet zo gemakkelijk om kiezen is wanneer je een WordPress blog opstart.
[Taal: ENG]
http://whatwpthemeisthat.com/


FITOCRACY: FITNESSNETWERK
Dit is een sociaal netwerk dat draait rond fitness en gezondheid. Het maakt van sporten een spel, doordat je mijlpalen kan bereiken, opdrachten kan uitvoeren, andere leden van Fitocracy kan uitdagen en meer.
[Taal: ENG]
https://www.fitocracy.com/


40 LANDKAARTEN DIE JE HET OUDE ROME DOEN BEGRIJPEN

De website Vox heeft verschillende reeksen met landkaarten die een politieke geschiedenis beter doen begrijpen. Zo bijvoorbeeld deze 40 landkaarten over het oude Rome, waarbij je eens goed moet kijken bij kaart 24! Maar eris ook een reeks over WereldOorlog I, en over het Midden Oosten. Wil je de wereld beter begrijpen, dan is dit aanbevolenlectuur!
[Taal: ENG]
http://www.vox.com/2014/8/19/5942585/40-maps-that-explain-the-roman-empire
http://www.vox.com/a/world-war-i-maps
http://www.vox.com/a/maps-explain-the-middle-east


SWITCH CAREERS: VAN JOB VERANDEREN?
Of je nu een schoolverlater bent, iemand met een vaste job, de vraag komt toch ongetwijfeld in je op wat je met de rest van je leven gaat doen. Deze site kan helpen om een antwoord te brengen. Er wordt een reeks vragen gesteld, gebaseerd op jouw persoonlijkheid, en op het einde vertelt de site wat je zou moeten worden. Je kan het resultaat ook tweeten of naar Facebook verzenden.
[Taal: ENG]
http://www.switchup.org/


DEEPFREEZE: VOOR NIET BEWEGENDE BESTANDEN
We gebruiken met zijn allen Dropbox, Box, Google Drive of OneDrive om content te bewaren en te synchroniseren tusen de verschillende toestellen - computers, smartphone en tablet. Maarer is ook content die je eigenlijk niet wil synchen, die je niet nodig hebt op bijvoorbeeld je smarpthone of tablet, zoals een backup van je harde schijf, bestanden van oudere projecten die je toch wil bewaren, enz. Voor deze "diepvries" bestanden kan je terchte bij Deepfreeze.io.
[Taal: ENG]
http://www.deepfreeze.io/


CAMELCAMELCAMEL: INFORMATIE OVER PRIJZEN

Ben je een regelmatige klant bij Amazon, dan is dit wel een interessante site. Prijzen van artikels kunnen immers fluctueren, en deze site houdt dat voor je in het oog. Je geeft je e-mail in en je geeft aan welk product je interesseert. Dan krijg je meldingen per mail of Twitter, wanneer een bepaald item verkocht ordt. Je kan ook de voorbije evolutie van de prijs in de voorbije 18 manaden bekijken, om te zien of je nu moet kopen of wachten tot het goedkoper wordt.
[Taal: ENG]
http://camelcamelcamel.com/


CAN I STREAM IT? WAAR VIND JE BEPAALDE CONTENT?

Een superhandige website. In een perfecte wereld zou je namelijk àlle content (films, feuilletons, tv-uitzendingen, ...) overal moeten kunnen bekijken, maar dat is natuurlijk niet zo. Deze site probeert daarbij te helpen. Je vult bijvoorbeeld de naam van een reeks in, en je kan zien waar je ze kan bekijken via het inetnert: Netflix, Amazon, iTunes, via abonnement, huren of kopen.
Nu is de site natuurlijk naar de VS gericht. Maar enerzijds zijn er heel wat lezers die al lang niet meer kunnen wachten tot feuilletons in onze contreien verschijnen, en die via VPN en Amerikaanse abonnementen werken. En anderzijds bevat de site van deze feuilletons altijd actuele informatie, met resumé van de inhoud van de aflevering, en verwijzing naar de IMDB. En die info is ook wel interessant.
[Taal: ENG]
http://www.canistream.it/


DRAGDIS: CONTENT BEWAREN EN DELEN (BROWSER EXTENSIE)
Er bestaan meerdere tools om content te delen, maar met Dragdis kan je de links en content meteen netjes catalogeren en in mappen stoppen. Het is geen Pocket, maar het is wel simpel om gebruiken. De extensie is verkrijgbaar voor Chrome, Safari of Firefox.
[Taal: ENG]
https://dragdis.com/#/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE AFSCHAKELKAART
Woensdag werden meer details bekend gemaakt over de gemeenten die bij een stroomtekort tijdelijk zonder stroom gezet worden, om een complete black-out in het hele land te voorkomen. Op deze site vind je, per provincie, welke gebieden er in 1e fase afgeschakeld worden, welke later, enz. Hopelijk behoor jij bij de gelukkigen!
[Taal: NL]
http://economie.fgov.be/nl/binaries/Afschakelplan_Antwerpen_tcm325-254676.pdf
http://economie.fgov.be/nl/consument/Energie/Energiebevoorradingszekerheid/Crisisbeleid/elektriciteit/afschakeling/afschakelplan/kaart/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CALORIELIJST

Na de vakantie tot de onthutsende vaststelling gekomen dat je je teveel tegoed gedaan hebt aan het lekkere eten in het buitenland - en misschien ook de drank? Dan is het tijd voor een dieet! Het helpt al heel veel wanneer je weet wàt je eet, en hoeveel calorieën die voeding bevat. Normaal gezien mag je als man 3.000 kcal hebben, en als vrouw 2.000 kcal. Haal je rekenmachine maar boven!
[Taal: NL]
http://www.calorielijst.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MCDONALDS


We komen even terug op de vorige tip. Bij het zoeken naar informatie over diëten (ja, ook wij proberen te lijnen!) kwamen wij de website van McDonalds tegen, omdat wij ook wel eens wilden weten wat een Big Mac aan kcalorieën bevat. En de resultaten, die we eerlijk vermeld zagen op de Nederlandse website, zijn werkelijk onthutsend. Klik bijvoorbeeld maar eens op onderstaande link, en vervolgens op Voedingsinformatie. En dan leer je dat een Big Tasty met bacon maar liefst 890 kcal bevat, bovendien 55% van de dosis vetten die je per dag mag nemen en dan ook nog eens 100% van de dagelijkse dosis verzadigde vetten. Opgelet dus! Gelukkig zijn andere burgers en wraps veel dieet-vriendelijker. Kan je echt niet weerstaan, dan kan je de McDonald's app downloaden.
http://www.mcdonalds.nl/over-mcdonalds/mcdonald-s-app
http://www.mcdonalds.nl/producten/burgers-mcnuggets/big-tasty-met-bacon


VRIJDAG MULTIMEDIA: ALFRED T. PALMER
Deze fotograaf leefde van 1906 tot 1993. Hij heeft de geschiedenis van Amerika in die jaren in foto's vastgelegd, en is vooral bekend voor de foto's waarin hij verslag uitbracht van de Tweede Wereldoorlog. Hij trok echter ook de wereld rond met zijn toestel. Op deze site kan je zijn foto's bewonderen. Zijn bio vind je bij Wikipedia.
[Taal: ENG]
http://www.alfredtpalmer.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_T._Palmer


VRIJDAG MULTIMEDIA: LOGISCHE GAMES
Breng in dit game een schaap, een bak kolen en een wolf een voor een naar de overkant van de rivier. Maar denk er wel aan dat, wanneer je je rug draait, het schaap de kolen opeet, en de wolf het schap. Puzzelen dus!
[Taal: ENG]
http://www.plastelina.net/games/loginpageG1.swf


MENSEN ZIJN GENIAAL!
Geniaal in stommiteiten dus. Deze blogpost bij Fail Gate toont het aan. Op het blog vind je nog meer grappige gif's en epic fails, o.a. van ice bucket challenges die een beetje verkeerd uitgedraaid zijn. Voor de sadisten onder ons die leven van leedvermaak!
[Taal: ENG]
http://failgate.blogspot.gr/2014/08/people-are-genius.html
http://failgate.blogspot.gr
   Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- 31 oktober zeggen we definitief vaarwel aan MSN Messenger.
http://www.belgiancowboys.be/social/31-oktober-zeggen-definitief-vaarwel-aan-msn-messenger/
- Wat weten we al ‘zeker’ over het iPhone 6 event van Apple
http://www.belgiancowboys.be/mobile/wat-weten-al-zeker-het-iphone-6-event-van-apple/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Google betaalt boze ouders terug voor app-aankopen zonder toestemming
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3738510/2014/09/04/Google-betaalt-boze-ouders-terug-voor-app-aankopen-zonder-toestemming.dhtml
- Student steelt voor 18.000 euro aan tablets via actie Samsung
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3734404/2014/09/02/Student-steelt-voor-18-000-euro-aan-tablets-via-actie-Samsung.dhtml

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Sony stelt Z3-familie voor
Met een twee nieuwe smartphones en een tablet heeft Sony de ‘Z-reeks’ verder uitgebreid. De toestellen bouwen voort op wat we bij de Z2-apparaten vonden ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8319/Sony-stelt-Z3-familie-voor.html
- Slimme tandenborstel met Bluetooth
Een tandenborstel met Bluetooth die verbinding maakt met een smartphone-app. Waarom heb je dat nu nodig? Volgens Oral-B kom je zo beter te weten of je ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8305/Slimme-tandenborstel-met-Bluetooth.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Ikea steekt bij zijn nieuwe cataloog de draak met Apple
http://www.digimedia.be/News/nl/16983/ikea-steekt-bij-zijn-nieuwe-cataloog-de-draak-met-apple.html
- Een zware slag voor de Belgische e-commerce: Famous Clothes in moeilijkheden
http://www.digimedia.be/News/nl/16969/een-zware-slag-voor-de-belgische-e-commerce-famous-clothes-in-moeilijkheden.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Gratis alternatieven voor PhotoShop
http://computertaal.info/2014/09/02/gratis-alternatieven-voor-photoshop/
- 85% van twitter-accounts wordt geupdatet door een bot
http://computertaal.info/2014/08/29/85-van-twitter-accounts-worden-geupdate-door-een-bot/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: Apple-smartwatch krijgt nfc voor mobiele betalingen
http://tweakers.net/nieuws/98252/gerucht-apple-smartwatch-krijgt-nfc-voor-mobiele-betalingen.html
- Samsung Galaxy Note Edge Preview - Op de rand van een nieuw tijdperk
http://tweakers.net/reviews/3689/samsung-galaxy-note-edge.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Mobiele taxidienst Uber verlaagt prijzen in Brussel: gemiddeld 9 euro voor een ritje
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/mobiele-taxidienst-uber-verlaagt-prijzen-in-brussel-gemiddeld-9-euro-voor-een-ritje/article-4000736554025.htm
- Gratis wifi op 90 trams in Antwerpen en Gent
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/gratis-wifi-op-90-trams-in-antwerpen-en-gent/article-4000736550264.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Twitter lanceert Ads eindelijk in België & Nederland
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/twitter-lanceert-ads-eindelijk-in-belgie-nederland
- Hoe Steve Jobs een pen zou verkocht hebben
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-steve-jobs-een-pen-zou-verkopen

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
WINDOWS 8: PRIVACY INSTELLINGEN VAN APP
Misschien interessant om weten is dat standaard de Windows 8apps gebruik kunnen maken van jouw naam, locatie en de foto van jouw account. Ben je daar niet gelukkig mee, dan kan je dat snel veranderen. Klik op Win+I, en ga naar Meer PC Instelinge. Kies daar Privacy, en klik op de gewenste buttons om de details uit te vinken die je niet wil delen.
De nieuwe Task Manager bevat trouwens ook een rubriek History / Geschiedenis, die de CPU tijd in het oog houdt die door elke app gebruikt wordt. Wat dus een uitstekende tool is om eens te gaan spioneren: wil je weten wat iemand op zijn WIndows 8 computer uitvoert, lanceer dan Task Manager via CTRL+Shift+Esc en klik op het tabblaadje App History. Omgekeerd: wanneer jij niet wil dat iemand ziet wat jij op je computer uitspookt, ga dan in de Task Manager naar Delete Usage History, en je activiteiten geschiedenis is verdwenen.


WINDOWS 8: ADMIN TOOLS

Het lijkt wel alsof Microsoft het té eenvoudig heeft willen maken met Windows 8, en alles wat op admin tools lijkt begraven heeft. Op het eerste zicht vind je ze niet meer terug, maar gelukkig bestaan er methodes om de admin tools toch te voorschijn te brengen.
Zo kan je bijvoorbeeld via Win+X een menu oproepen met heel wat technische tools: Device Manager, Network Connections, Computer Management en meer.
Een andere manier is om, wanneer je in het scherm met de tegeltjes bent, de Charm balk op te roepen (veeg met je vinger of je cursor van rechts onder naar het midden van het scherm). Ga vervolgens naar Instellingen / Tegels. Zetbij Admin tools de schuiver op Ja, en klik opnieuw op een leeg plekje op het start scherm om dit venster te sluiten. Blader nu op je startcherm naar rechts, en je vindt er een hele reeks nieuwe en belangrijke apps, die je met een simpele klik kan oproepen.


WINDOWS 8: OVERAL ZOEKEN
Bij Windows 8.1 gaat de zoektool niet langer enkel op jouw systeem zoeken, hij is geïntegreerd met Bing.Wanneer je een zoekopdracht geeft, krijg je dus ook resultaten van het internet en zelfs definities in een Wikipedia-stijl.
Wil je het eens uitproberen? Lanceer dan de charms balk (beweeg de cursor van rechts onder naar het midden, of maak een vegend gebaar van rechts onder naar het midden bij een aanraakscherm), en tik in het zoekvenster "Marilyn MOnro' in - druk op Enter. Je ziet nu niet alleen documenten op jouw eigen computer waarin de naam Marilyn Monroe voorkomt, maar ook informatie van het internet: foto's, video's, een bio, en links naar films.
Maar je kan nog meer informatie opvragen. Veegnaar links (of draai aan het muiswieltje) en je ziet nog meer foto's en informatie, bijeengesprokkeld van sites zoals IMDB, Wikipedia, Marilymonroe.com en meer.
Knap, niet? Wil je liever de zoekopdracht beperken tot wat op jouw computer staat, dan kan dat ook: lanceer de Charms balk, klik op Instellingen > Wijzig PC instellingen > Zoeken, en bij "Gebruik Bing om online te zoeken" klikt je de optie "Off" aan.
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WAKIE: GEWEKT WORDEN DOOR MENSEN
Android - Windows PHone
Wil je gewekt worden door een menselijke stem, in plaats van door de onvriendelijke wekker? Dat kan, met Wakie. Via de app kom je in contact met andere Wakie-gebruikers, en die maken elkaar 's ochtends met een vriendelijk telefoontje wakker. De dienst zelf is helaas enkel in de VS beschikbaar - maar wie weet heeft een slimmerik ooit het idee om in onze contreien een dergelijk initiatief op te starten?
http://wakie.com/


ZENMATE: VPN

Android - 5,9 MB - freeware
Dit is een gratis VPN app voor Android, waarmee je een Virtual Private Netwok kan aanmaken, zodat je ze IP sporen kan verdoezelen, en je privacy kan beschemren. Bovendien zorgt dit ervoor dat je ook diensten, die normalerwijze voor bewoners van een bepaald land niet toegankelijk zijn, toch kan bereiken.
https://zenmate.com/
http://www.chip.de/downloads/ZenMate-Android-App_72251600.html


POCKET LOCK: JE TELEFOON AUTOMATISCH VERGRENDELEN
Android freeware
Deze handige app zorgt ervoor dat je smartphone automatisch vergrendeld wordt wanneer je hem in je zak stopt. Hij blijft ook vergrendeld tot je hem eruit neemt en ontgrendelt. Daardoor voorkom je dat je per ongeluk je telefoon activeert en iemand gaat opbellen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.paep3nguin.pocketLock


CARROT TO-DO: AANMOEDIGING
iOS
Aan To-Do lijstjes is er in de App Store van Apple geen gebrek. Deze probeert het iets anders: via een systeem van punten en niveaus word je aangemoedigd om de taken uit te voeren op de momenten dat je zou moeten uitvoeren.
http://itunes.apple.com/us/app/carrot-to-do-talking-task-list/id591840203?mt=8


HALTE ALARM: WAAR AFSTAPPEN?


Android - freeware
Wanneer je voor het eerst een bepaalde route aflegt met het openbaar vervoer (tram of bus), dan is het altijd bang afwachten of je op tijd weet wanneer je moet afstappen. Deze app helpt je daarbij: hij kondigt, wanneer je met openbaar vervoer van De Lijn reist, aan wanneer jouw halte eraan komt, en je kan ook de lijst volgen met de haltes. Over de maker van deze app lees je een artikel bij Het Nieuwsblad.
https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_c_hollebeke.HalteAlarm&hl=nl
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140902_01247862


INSYNC: GOOGLE DRIVE SYNCHRONISEREN
Windows XP/Vista/ - 17,3 MB - demo (15 dagen - koopprijs 15$)
Volgens Chip.de is dit de sync-client voor Google Drive, die Google zelf had moeten maken. Bij je gratis Google account krijg je 15 GB ruimte, verspreid over Google Drive, Gmail en Google+ foto's. Google heeft een eigen client om alles te synchroniseren op je verschillende toestellen, maar die werkt niet bijster goed. Deze tool zou het beter moeten doen. Hij ondersteunt bovendien meerdere Google-accounts, en bestanden kunnen gewoon via rechts klikken meteen vanuit explorer gedeeld worden.
http://www.chip.de/downloads/Insync_53642971.html
https://www.insynchq.com/


BEYOND COMPARE: INTELLIGENT SYNCHRONISEREN
Windows all - 9,2 MB - shareware gedurende 30 dagen, 30 dollar aankoop
Alles zomaar automatisch synchroniseren kan risico's inhouden - worden de juiste data wel overschreven? En soms eindig je met meerdere versies van eenzelfde bestand bovendien. Deze tool maakt het mogelijk om verschillende schijven te vergelijken, en te beslissen wat behouden moet blijven of niet.
http://www.chip.de/downloads/Beyond-Compare_12993234.html
http://www.scootersoftware.com/


UNIVERSAL MEDIA SERVER: MEDIA STREAMEN OP JE NETWERK
Windows / Linux / Mac OS X
Met deze app ken je video, muziek en beelden streamen naar je tv, smartphone of andere toestellen die DLNA en UPnP ondersteunen. De data worden vanop jouw computer naar het gewenste andere toestel via het netwerk thuis (wifi) gestuurd. En voor wie het weten wil: DLNA staat voor Digital Living Network Alliance, UPnP voor Universal Plug&Play. Deze protocollen zorgen ervoor dat de client automatisch herkent, en de content getoond wordt.
http://www.chip.de/downloads/Universal-Media-Server_67315719 ...
http://www.universalmediaserver.com/about/

VRIJDAG APPDAG: SLACKER RADIO

Windows 8
Helaas zijn er geen apps van Pandora of Spotify verkrijgbaar te verkrijgen voor Windows 8, maar gelukkig is er Slacker Radio. Wanneer je die in Metro-interface gebruikt, dan is de app echt heel gemakkelijk om te bedienen. De songs laden erg snel, en je vindt meer dan 200 stations van meerdere bronnen. Je kan bovendien je favoriete stations vastpinnen op het Start scherm
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/slacker-radio/bd964815-8620-4a05-abf9-ad1f87f68027


VRIJDAG APPDAG: NU.NL
Deze Nederlandse nieuwssite heeft, net zoals zoveel andere, een app om het nieuws op de tablet of smartphone te lezen die Android draait. Bij belangrijk nieuws krijg je een push bericht.
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.sanomamedia.android.nu

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik wou dat ik een tweelingzus had, dan zou ik weten hoe ik er zou uitzien zonder plastische chirurgie.
(Joan Rivers, modecritica en styliste, deze week overleden)