Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/8/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 685 van 16/8/2014



Gegroet lezer,

15 augustus, verlofdag. Tijd om even te relaxen, een boekje te lezen,dingen te doen die even blijven liggen zijn, zoals het strijkwerk. Het was nu eenmaal geen weer om buiten te gaan, dan kan je net zo goed je binnen amuseren!

En natuurlijk moest er ook aan dit e-zine gewerkt worden. Want er was weer ongelooflijk veel te vermelden deze week. Soms kleine vorderingen, soms dingen die een tip van de sluier van de toekomst oplichten, en waarbij het nodig is dat we even stilstaan. Technologie die ons vooruit kan helpen, zodat we bijvoorbeeld, mochten we in een ongelooflijk vergeetachtige bui, kind of huisdier in een auto achterlaten op een hete dag. Een ander onderwerp is dan weer marktverstorende businessmodellen, zoals Uber en Lyft. En dan zijn er nog de verschillende aankondigingen van de bekende bronnen - Facebook, Apple, Microsoft en Google. Kortom: alhoewel het een kortere week is, hebt u toch weer heel wat nieuws om te verhaspelen.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



Yahoo zal ondersteuning aanbieden voor PGP encryptie
Beschermde Yahoo Mail komt dit najaar

Een van de aspecten die niet genoeg belicht kunnen worden in de Snowden saga, de man die de NSA onthullingen deed, is het feit dat Snowden enkele maanden voor journalist Greenwald de onthullingen publiceerde, Snowden al een eerste contact met hem gehad had. Hij beloofde erg belangrijke informatie te leveren, maar drong aan dat Greenwald eerst ervoor zorgde dat zijn mail beveiligd was via PGP, Pretty Good Privacy. Greenwald bekeek PGP, vond het te ingewikkeld, en de contacten met Snowden werden stopgezet. Pas toen een andere journalist Greenwald overtuigde van het belang van de informatie van Snowden, hielp een bevriende technicus hem om PGP te installeren. Snowden stuurde zijn informatie, en hoe het voor de rest verliep, dat weten we ondertussen.

Dit verhaal beklemtoont enerzijds de noodzaak van PGP, maar anderzijds ook het feit dat het, voor de gewone gebruiker, echt niet eenvoudig is om PGP te gebruiken. Daarom is het een heel positief bericht dat Yahoo nu aankondigt dat het zijn gebruikers van Yahoo Mail vanaf deze herfst de optie biedt om hun mails met PGP te beschermen, via een heel simpele plug-in voor de browser.

Het zou gaan, aldus Ars Technica, om een aangepaste versie van dezelfde plug-in die Google ook al gebruikt om PGP in zijn Gmail toe te passen. De website voegt er nog wel aan toe dat de gebruikers zich bewust moeten worden van wat PGP wel en niet doet. De boodschap zelf wordt namelijk versleuteld, maar niet de persoon waarmee jij mailt. Met andere woorden: veiligheidsdiensten zouden wel kunnen zien dat jij en iemand anders, of dat nu een priester of een politieke activist is, mails uitwisselen, maar zij kunnen de inhoud ervan niet bekijken.

En het is ook zo, zo voegt Ars Technica eraan toe, dat je momenteel ook al PGP kan toepassen op je Yahoo Mail -alleen vereist dat wel dat je een technische achtergrond hebt, want er zijn publieke en private sleutels mee gemoeid, en zo eenvoudig is het niet om te begrijpen wat je aan het doen bent.

Positief nieuws dus. Meer technische uitleg bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/security/2014/08/yahoo-to-begin-offering-pgp-encryption-support-in-yahoo-mail-service/
http://arstechnica.com/security/2014/06/google-released-chrome-extension-allows-easy-in-browser-webmail-encryption/



Facebooks gedwongen migratie naar Messenger App verontrust gebruikers
Gaat Facebook echt nummers bellen zonder mijn weten?

Facebook heeft, in zijn oneindige goedheid, beslist dat het voor ons allen beter is dat we voortaan gebruik maken van de aparte Facebook Messenger app, en niet langer van de boodschappendienst die in Facebook zelf zit. Die beslissing heeft heel wat gebruikers ongerust gemaakt, vooral dan mensen die de app naar hun Android toestel moesten downloaden. Want wanneer zij na de download voor de eerste maal de app opstartten, kregen zij een boodschap te zien waarbij de app verregaande toestemming vroeg tot allerlei functies, zoals "telefoonnummers bellen zonder interventie" of "de camera gebruiken zonder toestemming". Paniek alom dus, en grote verontwaardiging.

In een artikel bij Wall Street Journal wordt echter uitgelegd dat dit allemaal op een misverstand berust - en dat het Google is die met de vinger gewezen moet worden, niet Facebook. Het blijkt namelijk dat bij het Android OS van Google een app, wanneer zij geïnstalleerd wordt, toestemming gaat vragen voor verschillende functies die de ontwerpers van de app aangevinkt hebben - of zij nu gebruikt worden of niet. Een ontwikkelaar kan, in de gedachte "ach, ik vink alles aan,je weet nooit waar het goed voor is", een hele reeks toestemmingen vragen aan de gebruiker. En de kans is groot dat die functies nooit gebruikt worden - maar je moet wel toestemming geven voor de hele reeks, vooraleer je de app kan installeren.

Bij het iOS van Apple is dat anders, zo legt Wall Street Journal uit. Bij een iOS app worden niet op voorhand een resem toestemmingen gevraagd, maar wordt, telkens wanneer de gebruiker een bepaalde functie voor het eerst activeert, daarvoor toestemming gevraagd. En dit leidt natuurlijk tot de paniek die nu ontstaan is. Waarmee wij uiteraard niet willen goedpraten dat Facebook zijn gebruikers zomaar dwingt om die app te gaan gebruiken, in plaats van de in-Facebook toepassing te gebruiken.

Toch nog even dit: voor Android gebruikers zijn er gelukkig ook verschillende apps die overkoepelend werken, en ervoor zorgen dat, zelfs al heb je de brede toestemming gegeven tot meerdere functies, die pas geactiveerd worden wanneer jij expliciet een tweede toestemming geeft. Een zoektocht in de PlayStore naar "Android permission manager" leeft je verschillende resultaten.
http://blogs.wsj.com/digits/2014/08/08/facebook-messenger-privacy-fears-heres-what-you-need-to-know/
http://www.huffingtonpost.com/sam-fiorella/the-insidiousness-of-face_b_4365645.html



Facebook kuist zijn winkeltje uit
Aansporing tot Like's en in-app aankopen aan banden gelegd

We blijven nog even bij Facebook. Niet dat wij persoonlijk zo'n fan zijn van dit sociale netwerk, maar het wordt nu eenmaal door heel wat gebruikers en bedrijven gebezigd, het gaat met een flink deel van de dagelijkse internet-minuten lopen, en dus is het onze taak om op te volgen wat daar gebeurt.

Eind verleden week werd namelijk bekend dat Facebook een poging doet om zijn blazoen op te poetsen. Bepaalde praktijken die niet echt fris zijn, worden ontmoedigd. Het gaat met name om de ontwikkelaars van spelletjes op Facebook. Die zullen in de toekomst gebruikers niet meer mogen lokken met een "Like ons, en je krijgt x gratis coins". Mensen mogen nog wel aangemoedigd worden om in te loggen op de app, in een bepaalde plek in te loggen, of een promo code in te vullen op de pagina van de app. Maar er mag geen andere beloning tegenover staan.

Een tweede praktijk waaraan Facebook een halt wil stellen, is de in-app aankopen. Bij apps waarbij de mogelijkheid bestaat om in de app zelf bepaalde virtuele goederen aan te kopen mits betaling, moet dit voortaan duidelijk vermeld worden, zowel op de Facebook site zelf, als op het platform waarop de app aangeboden wordt.

Het lijkt er dus echt op dat Facebook zijn best doet om wat vriendelijker te zijn naar de gebruikers toe, in plaats van altijd maar bedrijven en ontwikkelaars ter wille te zijn. Zo heeft Facebook onlangs nog aangekondigd dat het iets wil doen aan de spam die apps van derden plaatsen in de News feed van de gebruikers, met andere woorden: apps van ontwikkelaars zullen niet langer iets kunnen posten in de tijdlijn van de Facebook gebruikers, zonder zijn toepassing.

En dat is toch wel positief, niet?
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2359515/facebook-cracks-down-on-developers-with-ban-on-incentivised-page-likes
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2346950/facebook-cracks-down-on-third-party-app-spam-in-news-feed



Buycott: activisme op persoonlijk niveau
Maker toch ongelukkig met sommige boycotts

Soms kan een mens iets bedenken, maar ontglipt het zijn controle. Dat is het geval met het volgende verhaal, dat we vonden bij Times of Israel. Ontwikkelaar Frank Pardo uit California had namelijk een app ontwikkeld waarmee je zelf, via je de scanner op je smartphone, kon zien wat de oorsprong van bepaalde producten was. Het was zijn bedoeling om mensen de mogelijkheid te bieden om individueel te protesteren, en producten van bepaalde oorsprong te boycotten. Dat kon allerlei zijn - producten die gemaakt zijn in landen met kinderarbeid, genetisch gewijzigde gewassen, enz.

In het kader van de recente gebeurtenissen in Gaza en Israël, werd door verschillende groepen opgeroepen om producten te boycotten die uit de door Israël bezette gebieden komen. Of dat een slimme zet is, laten wij in het midden - de bevolking aldaar zou misschien eerder getroffen kunnen worden door de boycot als geholpen, omdat er geen afzetgebied meer zou zijn voor hun producten. Feit is in elk geval dat verschillende groepen de Buycott app meteen opgepikt hebben om die boycot meteen door te voeren.

Times of Israel had een gesprek met Frank Prado, de maker van de app. En die zei dat hij heel verveeld was met de situatie, omdat het niet zijn bedoeling was om een anti-Israel app te maken - alhoewel veel mensen nu denken dat dit juist de reden was waarom hij de app bedacht. Prado kreeg het idee voor de app gewoon als reactie op een tv-programma waarin de presentator President Obama een racist noemde. Het oorspronkelijk idee van de app was om de adverteerders die het programma in kwestie sponsorden, te boycotten.

Maar hij voegde eraan toe dat iedereen een campagne kan opstarten, en dat er, naast de campagne om producten uit Israël te boycotten, evengoed campagnes opgestart zijn om juist producten uit Israël te promoten.

Een achtergrond verhaal over deze app bij Times of Israël.
http://www.buycott.com/
http://rt.com/news/178704-app-buycott-israel-palestine/
http://www.timesofisrael.com/bds-hijacks-barcode-app-to-boycott-israel-says-author/




Microsoft lanceert app om celebs te volgen...
... maar voor jongeren zijn dat niet de filmsterren!

Microsoft dat een app lanceert voor de iPhone... maar toch is het niet zo gek als het klinkt. Microsoft heeft immers ook een iPad versie van zijn Office software, niet? Wel, de app die Microsoft nu uitbrengt heet Snipp3t, en hij zit helemaal niet in de ernstige sfeer, wel in de sfeer van gossip magazines en glamour . Je kan namelijk je favoriete beroemdheid volgen. Elke celeb heeft een eigen, door Microsoft aangemaakte pagina, met daarop een tijdlijn vol nieuws en beelden vanop het web, met de mogelijkheid om elk verhaal te like'n of commentaar te geven.

Het lijkt wel een miniatuur sociaal netwerk, rond die celebs dan, en het is een van de experimenten, aldus The Verge, waarbij Microsoft werkt met Bing data. De app is, hoe raar het ook klinkt, momenteel enkel voor de iPhone, niet voor Windows Phone verkrijgbaar. Wanneer je je aanmeldt via je Facebook account kan je zien welke celebs je vrienden volgen, maar je kan ook zonder Facebook een account aanmaken, en zelfstandig op zoek gaan naar celebs om te volgen (1)(2)

Nu is het wel zo dat het begrip "celeb" rekbaar is. Volgens een recente peiling van Variety zouden Amerikaanse tieners veel meer belangstelling hebben voor hun helden van YouTube, dan voor de helden van het witte doek of de muziekwereld.  Uit het onderzoek bleek dat het comedy team Smosh het populairst was, gevolgd door Fine Bros, eveneens een komisch duo. En als jij daar nog niet van gehoord hebt, dan kan je snel dat gebrek goedmaken - in het artikel van Variety vind je links naar de duo's. (3)






http://www.theverge.com/2014/8/10/5988301/microsoft-snipp3t-iphone-celebrity-app
https://itunes.apple.com/us/app/snipp3t-celebrity-news-snippets/id900593209?mt=8
http://variety.com/2014/digital/news/survey-youtube-stars-more-popular-than-mainstream-celebs-among-u-s-teens-1201275245/



Google laat je meteen luisteren naar muziek
Samenwerking met adverteerders

Google werkt al langer aan zijn Knowledge Graph. Dat onderdeel wil algemene informatie bijeenbrengen over een bepaald onderwerp, een korte samenvatting, zodat je eigenlijk alles wat je algemeen wil weten, al direct gevonden hebt. Wil je meer bijzondere informatie, dan moet je verder kijken bij de zoekresultaten.

Zoek je bijvoorbeeld op een beroemde persoon, dan krijg je een foto, een korte bio, enz. Google zal deze Knowledge Graph nu nog verder uitbreiden bij bekende muzikanten, met een "Listen Now" onderdeel, zo weet WebProNews te melden. Dat wordt dan gebruikt om muziekdiensten te promoten - je krijgt te zien hoeveel het zou kosten om deze song te beluisteren bij Google, Rhapsody of Spotify.

Wij hebben getracht deze melding te controleren, maar bij onze zoektocht naar Lady Gaga kregen wij deze "Listen Now" niet te zien. WebProNews kreeg echter te zien dat je bij Google naar de song kan luisteren voor $1,29, bij Rhapsody kan je hem beluisteren via een gratis probeerversie, en bij Spotify kan je hem gewoon gratis beluisteren. Wellicht is deze extra functie bij de Knowledge Graph voorlopig alleen bij de US versie van Google verkrijgbaar.

WebProNews merkt daarbij op dat het toch wel eigenaardig is dat Google enkel de prijs toont voor het kopen van de song, in plaats van reclame te maken voor zijn eigen streaming dienst. Eerder had Google ook ald "Watch Now" advertenties geplaatst in zijn Knowledge Graph.
http://www.webpronews.com/google-shows-listen-now-ads-for-music-searches-2014-08
http://blogs.wsj.com/digits/2014/08/08/google-tests-new-music-ads/



Gedaan met die vervelende actie-video's!
Nieuw project van Microsoft maakt het wat interessanter

Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende sporter wel een actie-cam. Daarmee kan hij de beelden vastleggen die hij ziet tijdens zijn rit met de mountain bike, zijn klimtocht, zijn sprong uit een vliegtuig, zijn afdaling in de sneeuw. Die beelden worden genomen met een camera, die op een helm gemonteerd is. Het resultaat zijn schokkende beelden - niet omdat je schokkende zaken ziet, maar omdat de beelden zo erg bewegen. Niet echt mooie opnames dus - wat ertoe leidt dat deze actiecam beelden de nieuwe dia's van deze eeuw worden - een sessie van vervelende beelden die je tijdens familiefeestjes uit beleefdheid bekijkt, maar die oervervelend zijn.

Maar er is misschien beterschap op komt. Een nieuw project van Microsoft Research zou van die schokkende beelden interessante filmpjes kunnen maken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van hyperlapse, dus beelden die erg snel elkaar opvolgen (10 keer de snelheid van de originele video). Bij zo'n bewogen beelden zou je dan eigenlijk flink misselijk worden bij deze snelheid, maar Microsoft heeft een procedé bedacht waarbij door middel van algoritmes een vloeiend beeld gefabriceerd wordt. Het lijkt een beetje op de technologie die ook gebruikt wordt bij Photosynth, en dat is geen wonder, want de mensen achter dit project hebben ook aan Photosynth meegewerkt.

Bij TechCrunch, The Next Web en The Verge vind je wat meer uitleg over de technologie, en voorbeelden van de beelden.
http://www.theverge.com/2014/8/11/5990287/microsoft-hyperlapse-video-tool
http://thenextweb.com/microsoft/2014/08/11/microsoft-wants-to-kill-off-shaky-first-person-videos-with-this-amazing-new-technology/
http://techcrunch.com/2014/08/10/new-microsoft-project-turns-boring-first-person-videos-into-awesome-hyperlapse-sequences/



Lyft en Uber vliegen elkaar in de haren
...ruzie rond bestelde en geannuleerde taxiritten

Wij kennen hier ondertussen ook al het fenomeen "Uber", de alternatieve taxidienst waarbij je een taxi bestelt én betaalt via een app, en kunt volgen waar de taxi zich bevindt, wie je chauffeur zal zijn, enz. Uber zorgt voor veel controverse, zowel in het land waar het zijn oorsprong vond, de VS, als elk land waar het sindsdien voet aan wal zet - ook in België en Brussel.

Maar het blijkt nu dat Uber er niet meteen fijne manier op nahoudt. Om te beginnen is er discussie rond de manier waarop de prijs van ritten verhoogt wanneer er veel vraag is naar transport - en volgens kwatongen zou Uber die prijs soms kunstmatig hoog houden. Deze week is er dan weer een nieuw schandaal uitgebracht: medewerkers van Uber zouden ritten bestellen bij concurrent Lyft, die een gelijkaardige dienst aanbiedt, en die dan terug annuleren. Dat kost Lyft  natuurlijk onnodige uitgaven aan mankracht; en terwijl de taxi's gereserveerd waren voor die niet-bestaande ritten, konden zij uiteraard niet uitrijden voor de échte ritten. De chauffeurs zelf verliezen ook inkomsten, plus zij verrijden nodeloos brandstof terwijl zij op weg zijn naar de niet bestaande klanten.

Volgens Lyft zouden medewerkers van Uber sinds oktober al meer dan 5.000 ritten besteld en geannuleerd hebben. En dat kan natuurlijk tellen. Meer bij CNN en The Next Web.
http://money.cnn.com/2014/08/11/technology/uber-fake-ride-requests-lyft/
http://thenextweb.com/insider/2014/08/12/uber-denies-lyft-accusation-employees-canceled-thousands-rides-rivals-platform/



Amazon en Hachette in bikkelharde woordenstrijd gewikkeld...
...en ook Disney deelt in de klappen.

We hebben het al eerder gehad over de niet al te faire manier waarop Amazon zijn zakenpartners behandelt, en met name Hachette. Amazon wil namelijk dat Hachette de prijzen van zijn boeken verlaagt, want lagere prijzen doet meer kopen. Maar Hachette wil vasthouden aan zijn prijzen - naar eigen zeggen worden die verklaard door het feit dat het schrijven van een boek arbeidsintensief is , niet alleen voor de auteur zelf, maar ook voor de correctoren enz.

Om Hachette toch te dwingen de voorwaarden te accepteren die Amazon stelt, heeft Amazon stiekem enkele kneepjes onder water uitgedeeld aan Hachette; nieuwe boeken konden niet meer via bestelling vooraf besteld worden. Bestaande boeken werden meer naar de achtergrond gedrongen. Niet netjes, en een praktijk die eigenlijk ook in het eigen Amazon-vlees snijdt, want hierdoor wordt er minder verkocht en gaan de lezers naar de concurrent voor de boeken. Maar Amazon is zo groot en machtig dat het dit tijdelijk verlies erbij neemt, om maar een overwinning op lange termijn te halen.

De auteurs zitten natuurlijk tussen de strijdende partijen gevangen, en 900 auteurs hebben verleden week geprotesteerd met een open brief, gepubliceerd in een grote advertentie in de New York Times. Daarin drukten zij hun afkeur uit voor de methoden die Amazon toepast, en vermeldden zij het persoonlijke e-mailadres van Jeff Bezos, CEO van Amazon, zodat de gebruikers hem konden bestoken met mails om hun ongenoegen te uiten.

Bezos is echter ook niet van gisteren, en ondernam meteen tegenactie: hij riep de Kindle auteurs op om de mailbox van Hachette CEO Michael Pietsch te bombarderen met mails waarin de zaak van Amazon bepleit werd. Pietsch op zijn beurt beantwoordde die zet door elke mail persoonlijk te beantwoorden, met een uitleg van zijn visie op de affaire. Hij beklemtoonde bovendien dat meer dan 80% van de Hachette boeken nu al niet meer dan 9,99 dollar kost.(1)

Het lijkt er trouwens op dat eenzelfde machtsspelletje zich ook aan het afspelen is tussen Amazon en Disney: bepaalde dvd's zijn momenteel niet te krijgen op Amazon. (2)

Een verhaal dat dus nog een staart zal krijgen...
http://gigaom.com/2014/08/10/hachette-ceo-more-than-80-of-the-ebooks-we-publish-are-priced-at-9-99-or-lower/
www.reuters.com/article/2014/08/11/us-amazon-com-walt-disney-idUSKBN0GB09Z20140811b



Zijn er nieuwe wetten nodig voor dit digitale tijdperk?
Facebook werpt zich, gek genoeg, als strijder op voor onze privacy.

Dit artikel gaat over een evolutie in de VS, maar ook hier in Europa stelt zich de vraag: moeten de huidige wetten niet dringend aangepast worden om bevoegdheden duidelijk te maken in dit digitale tijdperk?

Concreet gaat het over een protest dat Facebook aangetekend heeft tegen een doorzoekingsbevel dat het in juli 2013 betekend kreeg waardoor het 381 accounts van Facebook gebruikers moest laten doorzoeken. Facebook probeerde dit te laten verhinderen, maar de rechter gaf Facebook toen ongelijk. Meer nog: Facebook kreeg een "gag order" wat wil zeggen dat het de gebruikers niet op de hoogte mocht stellen van het feit dat hun account doorzocht was.

Verschillende organisaties hebben nu een "amicus brief" gestuurd naar de rechter die deze zaak verder moet behandelen. Zo'n "amicus brief" is een rechtsgeldig document dat derden, die niet rechtstreeks bij de zaak betrokken zijn, maar toch een gefundeerd oordeel over de zaak hebben, aan de rechter mogen sturen om hem advies te geven over het standpunt dat hij moet innemen. In dit geval ging de Amicus Brief uit van de Vereniging voor de Burgerrechten uit New York, en kreeg hij steun van onder andere de ACLU en verschillende tech bedrijven waaronder Google, Dropbox, LInkedin, Microsoft, Twitter, Yelp, Tumblr.

Zij menen allemaal dat een huiszoekingsbevel té breed is. Een site zoals Facebook bevat namelijk enorm gegevens (die wij er, nostra culpa, opzetten). Wanneer een rechter een huiszoekingsbevel geeft, dan is dat ook niet allesomvattend, en wordt bepaald wàt doorzocht moet worden, en naar wat men op zoek is. Wanneer men de account van een gebruiker doorzoekt, dan werpt men tegelijk een blik op zijn emails, dagboek, kalender, fotoalbum, video's, zelfs zijn medische gegevens, zijn politieke voorkeuren, zijn hobby's, zelfs zijn liefdesleven.

De burgerrechtenorganisaties dringen daarom aan dat er in de toekomst duidelijk omschreven zou worden wàt juist doorzocht mag worden, wanneer een online account doorzocht wordt, en bovendien dat de gebruiker hiervan op de hoogte gebracht mag worden.

Over de zaak lees je meer bij Wall Street Journal. (1) In dit verband is ook een artikel bij ZDNet (2) interessant, dat zich afvraagt of de de cloud providers eigenlijk wel in orde zijn met de nieuwe wetten die Europa aan het uitvaardigen is over de bescherming van de privacy van de burger. De cloud provider zou bijvoorbeeld onmiddellijk de gebruiker moeten verwittigen indien er een inbreuk vastgesteld wordt op de veiligheid van zijn gegevens (m.a.w. wanneer die gecompromitteerd werden door een hack). Er komen wetten op de locatie van de data, en er is natuurlijk ook nog het recht om vergeten te worden, dat ook deel uitmaakt van die nieuwe wetten. Lees hierover bij ZDNet (2)
http://blogs.wsj.com/digits/2014/08/08/civil-liberties-groups-tech-firms-back-facebook-against-manhattan-da/
http://www.zdnet.com/europes-new-data-laws-just-how-many-cloud-vendors-would-comply-7000032499/?s_cid=e552&ttag=e552&ftag=TRE3e6936e



Lancering Chromebook van Acer: tijd om even over Chromebooks te denken

Acer heeft een nieuwe Chromebook uitgebracht, met onder de motorkap een processor van Nvidia. Die zorgt ervoor dat de batterij maar liefst 13 uur meegaat. Er zijn verschillende modellen: de goedkoopste kost $279 en geeft je een 1366x768 scherm, 16 GB SD schijf en 2 GB RAM. Leuker is de full HD versie met dezelfde specs maar met een scherm van 1920 x 1080 pixel, die $319 kost. En de maxi is de 32 GB SSD versie met 4 GB RAM, die $379 kost. (1)

De lancering van dit toestel doet echter stilstaan bij de vraag: is er wel een vraag voor Chromebooks? Volgens Webwereld, dat zich baseert op gegevens van Gartner, is de verkoop wel lichtjes gestegen, maar loopt het grote publiekniet echt warm voor het toestel. De reden zou zijn dat de huidige generatie Chromebooks nog onvoldoende geheugen, snelheid, connectiviteit en SSD opslag heeft (2)

Gartner ziet heil in de adoptie van het toestel door de zakenwereld. In 2013 werden er wereldwijd 2,9 miljoen Chromebooks verkocht, vooral van de merken Samsung (64,9%) en Acer 21,4%). Tgegen 2017 zouden dat er 14,4 miljoen moeten zijn. Een mooi cijfer, maar toch niet denderend. Gartner noemt het toestel dan ook een niche-product, dat vooral in scholen gebruikt wordt (85%), en dan vooral in de VS. 82% van de verkochte toestellen ging immers naar klanten in Noord-Amerika. (3)

Over Chromebooks in de klas lees je meer in het volgende artikel.
http://www.theverge.com/2014/8/11/5983635/acer-chromebook-13-nvidia-tegra-k1-processor-price-availability
http://webwereld.nl/cloud/83499-grote-publiek-wil-geen-chromebook
http://www.zdnet.com/will-the-enterprise-help-triple-chromebook-sales-by-2017-7000032494/


iPad in VS scholen vervangen door Chromebook of eigen toestel


Waar de Chromebook het wél goed doet, dat is in de scholen. En dat is toch wel merkwaardig. Toen de iPad voor het eerst uitkwam, waren de scholen in de VS laaiend enthousiast over het toestel en zijn multimediamogelijkheden. Er werd massaal geïnvesteerd in deze toestellen, en er werden grote sommen uitgetrokken om de leerlingen van zo'n iPad te voorzien.

Dat enthousiasme is ondertussen wat geluwd. Bij Hechinger Report kan je een uitgebreide reportage lezen over hoe er in verschillende scholen geëxperimenteerd werd met iPads, laptops en byod (bring your own device), en wat de lessen zijn die uit deze experimenten getrokken werden. En daaruit blijkt dat de iPad goed is voor multimediataken, maar dat er toch de voorkeur gegeven wordt aan laptops zodra er met tekst gewerkt moet worden. (1)

De leerlingen zelf omschrijven het zo: een iPad of andere tablet is fun, een laptop is om te werken. En daar ligt misschien een kans voor Chromebooks. Zij zijn veel goedkoper dan gewone tablets, laat staan hybride toestellen (waarbij het klavier losgekoppeld kan worden zodat het een tablet wordt). Bovendien is de IT afdeling van de meeste scholen wel te vinden voor Chromebooks: het is veel gemakkelijker om een 200 Chromebooks te beheren, dan hetzelfde aantal iPads. Alle bestanden van de Chromebooks zitten immers in de cloud, zodat studenten een nieuwe machine binnen enkele minuten aan de praat kunnen krijgen, wanneer de hunne het begeeft. Apps kunnen bovendien met enkele muisklikken automatisch naar alle toestellen gepusht worden. Voor jongere kinderen is echter een iPad wellicht wél de oplossing. Het aanraken van het scherm is bij hen veel natuurlijker dan het typen op een klavier.

Scholen als niche-markt voor Chromebooks? Google ziet dat wel zitten, en het moedigt deze trend ook aan. Het heeft nu immers Classroom opengesteld voor alle leraars. Deze tool is een content management systeem, verkrijgbaar in 42 talen, waarmee zij updates kunnen posten en huiswerktaken kunnen toewijzen. Het verbeteren van die taken gebeurt ook via de tool, en de leerkrachten kunnen feedback geven. Uiteraard werkt Classroom nauw samen met andere Google tools, zoals Google Docs en Slide.

Classroom werd in mei als besloten preview uitgebracht. Meer dan 100.000 leerkrachten uit 45 landen boden zich aan om het uit te proberen. De dienst is gratis voor scholen als onderdeel van de Google Apps for Education suite.
http://hechingerreport.org/content/ipads-chromebooks-better-schools_16680/
http://www.google.com/edu/classroom/
http://techcrunch.com/2014/08/12/google-opens-classroom-its-learning-management-tool-to-all-teachers/



Voormalige Apple-ingenieurs bouwen Viv, de tegenhanger van Siri

Toen Apple in oktober 2011 uitpakte met de iPhone 4S, was hetgeen op vriend en vijand het meeste indruk maakte de virtuele assistent, Siri. Met
een lieve, Engels sprekende damesstem werden al jouw vragen en commando's netjes uitgevoerd - zolang je het maar niet te ingewikkeld maakte. Een persoon uit jouw lijst met contacten opbellen, een alarm zetten op een bepaald uur, het werd perfect uitgevoerd. Maar Siri leerde niet bij - de artificiële intelligentie die beloofd was bleef beperkt tot het herhalen van voorgekauwde commando's. Daar komt nog bij dat Siri enkel vanop het startscherm luisterde - in de apps zelf kon je geen toepassingen van Siri vinden.

Daarom is het heuglijk nieuws dat twee mensen die mee aan de wieg stonden van Siri nu een start-up opgericht hebben, Viv Labs, dat die AI wél belooft. De app zou dus voortdurend bijleren. Meer nog: makers van andere apps zouden beroep kunnen doen op Viv, en haar wijsheid ook daar tot bloei kunnen brengen.

Op termijn zou, maar dat is natuurlijk toekomstmuziek, Viv in allerlei "internet of things", dagelijkse voorwerpen met een internetverbinding ingebed moeten worden.

Om van te dromen dus. Realistische kritieke en besprekingen bij Wired, Re/Code en The Next Web.
http://www.wired.com/2014/08/viv/
http://recode.net/2014/08/12/htc-eyes-software-business-amid-tough-phone-market/
http://thenextweb.com/insider/2014/08/12/siri-founders-working-human-like-virtual-assistant/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Technologie kan tragische dood van kindjes in hete auto voorkomen

Elke zomer gebeurt het weer - kinderen, huisdieren die omkomen in de auto door onachtzaamheid. Het is warm, en met de airco in de auto voel je dat niet zo gauw wanneer je aan het rijden bent. Maar parkeer je de auto op een plek waar de zon staat, dan kan de temperatuur in die wagen al snel tot 40 graden en meer oplopen. Te warm voor wie in de auto zit, met tragische gevolgen.

In de VS sterven bijvoorbeeld jaarlijks 38 kinderen van de hitte, omdat zij achtergelaten werden in een hete auto. Gelukkig wordt er gewerkt aan technologie die dit in de toekomst moet verhelpen. Yahoo vertelt in een artikel over deze problematiek dat er drie technologieën onderweg zijn.

Om te beginnen The Hot Seat. Dat is een tool die vooral ouders eraan moet herinneren dat zij hun kindje niet in de wagen mogen achterlaten. Het gaat om een kleine pad die onder het kinderzitje geplaatst wordt, en waarbij een nabijheidssector hoort die de ouder op zich draagt. Wanneer de afstand tussen ouder en kind meer dan 12 meter bedraagt, dan  klinkt er een alarm. Heeft de ouder de sleutelhanger niet bij zich, dan wordt er een sms gestuurd naar zijn smartphone. Dit is een project dat in fundrising fase zit bij Indiegogo.

Een tweede technologie is Babeep. Die reageert op je auto, en merkt wanneer de auto uitgeschakeld is. Zodra dat het geval is, dan zal de gadget je waarschuwen met lichtjes en met babygeluidjes dat je baby nog in de auto ligt. Ook dit is een Indiegogo project.

En dan is er nog PreciousCargo, voor Android en iOS, dit geactiveerd wordt wanneer je je smartphone via Bluetooth aankoppelt aan je auto. De app zal je dan vragen of je "waardevolle cargo" aan boord hebt. En wanneer je de auto stopt, en de Bluetooth verbinding stopgezet wordt, dan zal de app je een herinnering sturen om je eraan te herinneren dat je je kindje niet mag vergeten op de achterbank.

Simpele tools wellicht, en het lijkt overbodig. Maar soms kan zelfs de meest liefdevolle vader of moeder verstrooid zijn, onder stress staan en een kleine vergetelheid begaan met grote gevolgen. En dan is er goed dat er zo'n "onnozele" apps bestaan...
https://www.yahoo.com/tech/this-tech-could-prevent-kid-deaths-in-hot-cars-92830154329.html


 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



Tech45 nr. 204: Ik ben sociaal geweest met het gezin

Juli was vakantiemaand voor onze favoriete tech podcast, maar hier zijn ze weer. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen vertelden de leden van het panel hoe zij hun vakantie doorgebracht hadden, met of zonder tech, en wat hun ervaringen daarmee zijn. Verder ook een interessante discussie over het feit dat Google de politie een tip gegeven heeft over een Amerikaanse man die kinderporno in zijn mail had zitten, en het verhaal wordt nader toegelicht: wat Google nu eigenlijk wel en niet gedaan heeft, en of het fout is of niet. Kortom: het Tech45 heeft weer heel wat interessante informatie te vertellen, zoals altijd verpakt in een gezellige en vaak geestige conversatie.
De volgende opname is dinsdag 13/8/2014 om 21u30. Wees erbij!
http://tech45.eu/2014/08/06/204-ik-ben-sociaal-geweest-met-het-gezin/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-204.mp3



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zeg wat je wil over de Tien Geboden, het meest positieve is dat er maar tien zijn.
-H.L. Mencken-




De nieuwe oogst


   
Webdiensten ipv desktop software: Zamzar en FreeFileConvert
Heb je een bestand dat je moet omzetten naar een ander bestandsformaat? Dan is het niet nodig dat je gaat sukkelen met desktop software, zolang je maar je browser hebt. Zowel Zamzar als FreeFileConvert zijn webdiensten waar je gratis bestanden kan omzetten naar een ander formaat.
Zamzar zegt meer dan 1.200 bestandsformaten te ondersteunen, en de bestanden kunnen tot 100 MB groot zijn. Bij FreeFileConvert kan je bestanden tot 300 MB omzetten. De site heeft wel meer advertenties die je maar voor lief moet nemen.
http://www.zamzar.com/
http://www.freefileconvert.com/


Webdiensten ipv desktop software: Hangouts

Vergeet Skype, hier is Google Hangouts. Het is een van de populairste onderdelen van Google+, en het is ingebouwd in verschillende onderdelen van Google. Je kan met maximum 10 mensen tegelijk een videogesprek voeren, waarbij je het scherm kan delen om te tonen wat zich op jouw desktop afspeelt. Het grote nadeel van een eventuele overstap van Skype naar Hangouts, is dat je opnieuw je lijstje met contacten moet opbouwen.
[Taal: ENG/NL]
https://plus.google.com/hangouts

Webdiensten ipv desktop software: MindMup
Werk je aan een project, dan zal je ongetwijfeld al gebruik gemaakt hebben van Mind-mapping software, een heel goede manier om het project grafisch voor te stellen, taken aan medewerkers toe te wijzen, streefdatums vast te leggen. In plaats van desktop software is er MindMup, een webdienst die de meest gebruikte mind-mapping tools bevat. De dienst met zijn simpelste tools is gratis. Wil je echt grotemaps exporteren, of wil je je MindMup map in een website integreren, dan moet je een Gold abonnement nemen van $3 per maand.
[Taal: ENG]
https://www.mindmup.com/#m:new

Webdiensten ipv desktop software: LastPass


Met paswoorden is het echt kiezen tussen de pest en de cholera. Neem je een gemakkelijk te onthouden paswoord, wees er dan maar zeker van dat het ook gemakkelijk te kraken is. Neem je een moeilijk te kraken paswoord, dan kan je het alleen maar onthouden... als je het ergens opschrijft. Gelukkig bestaan er paswoord managers. Alleen: wanneer je een desktop programma gebruikt om je wachtwoorden te beheren, dan heb je daar niets aan wanneer je op verplaatsing bent. Een webdienst is veel simpeler, en LastPass is daar een uitstekend voorbeeld van. Je paswoorden worden in de cloud bewaard, en je moet enkel nog één master paswoord onthouden, om toegang te hebben tot je hele verzameling paswoorden, voor elke site eentje.
De basis dienst is gratis, maar voor gebruik op mobiele toestellen moet je een abonnement nemen van $12 per jaar.
[Taal: ENG]
https://lastpass.com/



Webdiensten ipv desktop software: Cloud drive
Nu we wat software vervangen hebben die normaal gezien op je desktop draait, gaan we ook wat hardware vervangen. Met opslagruimte in de cloud heb je geen eigen harde schijf meer nodig. En die online opslagruimte is zo goedkoop geworden, dat je echt moet overwegen om de stap te zetten. Uiteraard moet je wel in het oog houden dat je de bestanden die je echt overal nodig hebt, zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt, toch ook lokaal bewaart. Het grote voordeel van het in de cloud bewaren van je bestanden is natuurlijk dat je vanop elk toestel toegang hebt...
Momenteel zijn de beste keuzes waar je het meeste waar voor je geld krijgt: Google Drive en OneDrive van Microsoft.
https://support.google.com/drive/answer/2375123?hl=en
https://onedrive.live.com/about/en-us/plans/


Webdiensten ipv desktop software: Spotify

Software om muziek af te spelen, of het nu Windows Media Player of iTunes of VLC is, je kan echt niet zeggen dat zij een mooie lay-out hebben. Plus het bewaren van muziek op je eigen harde schijf neemt enorm veel ruimte in - met als bijkomend nadeel dat je muziek enkel vanop jouw computer toegankelijk is.
Met de Spotify web client kan je naar meer dan 20 miljoen songs luisteren waarbij jij zelf kiest wat je beluistert (on-demand). De dienst is gratis mits je er advertenties vor lief bij neemt, en kost je $10 om het zonder advertenties te doen.
Wil je liever je eigen collectie beluisteren, maar dan vanop elk toestel, dan is er Google Play Music:je kan tot 20.000 songs gratis uploaden, en dan naar je browser of mobiele toestellen streamen.
https://play.spotify.com/
https://play.google.com/about/music/unlock/


Stripauteurs om te volgen op Twitter
Twitter is een bron van nieuws, op vele manieren. Tekenaars en stripauteurs maken vaak gebruik van Twitter om hun laatste cartoon of striptekening te tonen, en zo volk te lokken naar de eigen website. Dit artikel van MakeUseOf geeft je een lijst van 10 getalenteerde artiesten die je moet volgen op Twitter, zodat je hun werk bewonderen kan. Bij elk van de artiesten wordt een woordje uitleg gegeven in het artikel.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-talented-comic-book-artists-follow-twitter/


10 minute mail: voor even

Deze webdienst is o zo handig om spam te vermijden. Je kan hier namelijk een mailadres aanmaken dat, zoals de naam het zegt, na 10 minuten terug verdwijnt. Net genoeg om in je tijdelijke inbox een mail te ontvangen voor de bevestiging van een abonnement bijvoorbeeld. En daarna wordt dat mailadres gewoon vernietigd, en kunnen de marketeers je niet meer achtervolgen met promo mails.
[Taal: ENG]
http://10minutemail.com/


Any.do: taken via de website
Any.do is een van de beste task managers voor je smartphone. En gelukkig hoort er ook een website bij, waarop je een overzicht kan krijgen van je verschillende plannen. Daar kan je via een rooster gemakkelijk zien wat er in de categorieën Vandaag, Morgen, Gauw en Ooit staat. Je kan de taken verslepen tussen de verschillende rubrieken. Handiger om dat daar te doen, dan op het kleine scherm van je smartphone.
[Taal: ENG]
http://www.any.do/


Hier spreekt men Nederlands: EncyclopeDoe

Deze website verzamelt uit de hele wereld (met een voorkeur voor Nederlandstalige sites) links naar websites die proven uitleggen die je met kinderen kan doen. Je kan met je kinderen niet vroeg genoeg beginnen hun interesse te wekken voor de wetenschap!
[Taal: NL]
http://www.encyclopedoe.nl/


Hier spreekt men Nederlands: Fietsbult
Blogs kunnen persoonlijk zijn, in die zin dat zij vertellen over iets wat de schrijver persoonlijk beleefd heeft. Bij sommige blogs die erg intiem zijn, word je dan meegesleept door het gevoel, de schrijfkunst van de blogger.
Andere blogs vertellen dan weer over een onderwerp van maatschappelijk belang, aan de hand van iets dat persoonlijk beleefd werd. Zo dit blog, dat over fietsen gaat en de manier waarop de fietser in steden vaak in de kou gelaten wordt.
Het is een heel boeiend blog, met veel foto's, die situaties illustreren. Een aanrader.
[Taal: NL]
http://fietsbult.wordpress.com/


Hier spreekt men Nederlands: Dayenne's Food Blog

De titel klinkt Engels, maar de voertaal van het blog is Nederlands - uiteraard, want anders hadden wij het blog niet in deze rubriek vermeld. Dit is een blog, geschreven door een dame uit Amsterdam, die haar gezin gezonde voeding probeert voor te schotelen, en daarbij zelfs zover gaat dat er geen gluten aan te pas komen, geen suiker en geen koemelk.
Een hele opdracht - en dan nog lekker koken ook? Blijkbaar. Mama's en papa's die voor hun kroost lekkere allergievrije maaltijden willen voorzetten zullen ongetwijfeld heel wat hebben aan het blog.
[Taal: NL]
http://dayennefoodblog.com/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



- Zwevende Bluetooth Speaker
http://www.belgiancowboys.be/technology/zwevende-bluetooth-speaker/
- Chrome Bèta voor Windows 7 & 8
http://www.belgiancowboys.be/web/chrome-beta-voor-windows-7-8/



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Twitter scherpt regels aan na foto's 'dode Williams' aan dochter Zelda
http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Showbizz/article/detail/3718343/2014/08/14/Twitter-scherpt-regels-aan-na-foto-s-dode-Williams-aan-dochter-Zelda.dhtml
- Grote clubs gaan werken met database Football Manager
http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/3717844/2014/08/13/Grote-clubs-gaan-werken-met-database-Football-Manager.dhtml
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Integreer al je audiotoestellen in je multiroom met Denon HEOS 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8284/Integreer-al-je-audiotoestellen-in-je-multiroom-met-Denon-HEOS.html
- Test: Draagbare harde schijf LaCie Fuel
http://www.elektrozine.be/ez/article/8221/Test-Draagbare-harde-schijf-LaCie-Fuel.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- ListMinut, nr. 1 van het online klussen in België, haalt  €200.000 op
http://www.digimedia.be/News/nl/16870/listminut-nr-1-van-het-online-klussen-in-belgi-haalt-200-000-op.html
- Twitter lanceert gesponsorde video`s
http://www.digimedia.be/News/nl/16876/twitter-lanceert-gesponsorde-video-s.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Chrome extensie: All Seeing Eye 0.0.5, doorzoek je browsergeschiedenis
http://computertaal.info/2014/08/12/chrome-extensie-seeing-eye-0-0-5-doorzoek-je-browsergeschiedenis/
- Games genezen depressies bij senioren sneller dan medicijnen
http://computertaal.info/2014/08/09/games-genezen-depressies-bij-senioren-sneller-dan-medicijnen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft brengt 'Snapchat-kloon' WindUp uit
http://tweakers.net/nieuws/97849/microsoft-brengt-snapchat-kloon-windup-uit.html
- Nieuw accutype met meer capaciteit zal snel verschijnen in consumentenelektronic
http://tweakers.net/nieuws/97855/nieuw-accutype-met-meer-capaciteit-zal-snel-verschijnen-in-consumentenelektronic.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Waarom u Facebook Messenger van uw smartphone moet verwijderen (en waarom niet)
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarom-u-facebook-messenger-van-uw-smartphone-moet-verwijderen-en-waarom-niet/article-4000716099774.htm
- Dries Buytaert haalt investering van Amazon binnen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/dries-buytaert-haalt-investering-van-amazon-binnen/article-4000716683265.htm



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Mobile Vikings, Skyeye & CityDepot leveren met een drone ijsjes op Pukkelpop
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/mobile-vikings-skyeye-citydepot-leveren-met-een-drone-ijsjes-op-pukkelpop
- Combell start Mover: hosting verhuisdienst
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/combell-start-mover-hosting-verhuisdienst





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
Windows 8: je apps vinden
Gelukkig zal Windows de Startknop terug invoeren. Tot dan kan je je behelpen met deze tip. Druk op CTRL+tab, klik op de pijl onderaan links van je startscherm, of veeg vanonder naar boven van je scherm, en je krijgt een hele lijst te zien met alle geïnstalleerde programma's.
Vind je niet meteen wat je zoekt, typ dan de naam en al tijdens het typen zie je een lijstje verschijnen met de programma's die overeenkomen met wat je tipt.
In Win 8.1 is het al iets gemakkelijker: naast het woord Apps staat een pijl, waarop je klikt om je apps te sorteren op datum van installatie, meest gebruikt, categorie of naam.


Windows 8: progs gemakkelijk oproepen
Is er een toepassing die je vaak gebruikt, dan moet je daar niet altijd naar op zoek gaan via Search. Je kan het gewoon op het Startscherm vastpinnen, en je hebt het meteen bij de hand.
Dat doe je door de naam van de applicatie te beginnen typen; voor het controlepaneel typ je bijvoorbeeld 'Control'. Klik nu rechts op het tegeltje van het controlepaneel, in het Apps Search scherm, en kies Pin To Start. Bij een aanraakscherm houd je het icoon ingedrukt, veeg het dan naar beneden en kies Pin To Start.
Wanneer je nu de Windows toets indrukt, scroll je naar rechts en daar zie je het Controlepaneel tegeltje uiterst rechts. Dat kan je nu verslepen naar een plaats die voor jou gemakkelijker is.


Windows 8: afsluiten
Heb je zelf een vervanger geïnstalleerd voor de Startknop, dan is het gemakkelijk op je systeem af te sluiten, te laten slapen of te herstarten. Maar zonder de Startknop moet je het als volgt doen: beweeg de cursor naar helemaal rechts onder van het scherm, klik op Settings, en dan zie je de Power knop. Een alternatieve methode: houd de Windows knop ingedrukt en druk op I (hoofdletter i). Klik in beide gevallen op de Power knop en kies uit de opties Shut Down of Restart.
In Windows 8.1 heb je de combinatie Win+X om de Power knop op te roepen.
Sommige opties van vroegere Windows versies kan je ook nog altijd gebruiken. Met CTRL+ALT+DEL klik op op de Power button onderaan rechts, om het Shut Down menu op te roepen. Ben je in Desktop modus, druk dan ALT+F4 en je krijgt de opties Afsluiten, Herstarten, Afmelden of Andere Gebruiker.


Windows 8: Gebruik de App balk
Het is de bedoeling van de Windows 8 apps dat zij eenvoudiger zijn dan de oudere Windows applets; daarom werden menu's, ingewikkelde knoppenbalken en vele interface standaards overboord gegooid. De meeste apps hebben echter wel een App balk waarop enkele opties staan. Weet je niet goed wat te doen met een app, klik dan rechts op een blanco ruimte op het scherm, of druk Windows+Z, of veeg je vinger vanop de onderkant van het scherm om de balk op te roepen.



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

Photo Card Maker: postkaarten
Windows XP/Vista/7/8 - 4,9 MB - freeware
Met deze software krijg je prachtige sjablonen om je eigen postkaarten te maken. In deze sjablonen plak je gewoon je eigen foto's, zodat je het resultaat kan afdrukken. De interface is heel gebruiksvriendelijk.
http://www.photo-card-maker.com/


Better open with - programma's kiezen
Android - 0,37 MB - freeware
Deze software maakt het gemakkelijk om te kiezen met welk progje je een bepaald bestand opent. Want wellicht heb jij ooit, toen je voor het eerst zo'n bestand opende op je Android phone of tablet, aangevinkt dat voortaan dit soort bestand altijd met dit programma geopend moet worden. Dit progje draait de klok terug, zodat je de keuze hebt uit verschillende apps.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aboutmycode.betteropenwith&hl=nl


WPS Office Free: kantoortoepassing

Windows XP/Vista/7/8 - 61,1 MB - freeware
Deze gratis office toepassing heette voorheen Kingsoft Ofice. En de bèta versie kan je nu gratis downloaden. Nieuw in deze versie is "WPS Office Cloud", waarvoor je je met je Google, Twitter of Facebook account kan aanmelden. Je documenten staan hierdoor in de cloud, zodat je ze vanop elk toestel kan bewerken.
http://www.wps.com/
http://www.chip.de/downloads/WPS-Office-Free_71909528.html


Garden Planner: je tuin inrichten
Windows XP/Vista/7/8 -4,9 MB - demo (15 dagen)
Het is nu niet meteen het moment om eraan te beginnen - dat is voor de herfst of het voorjaar. Maar met deze software kan je je tuin inrichten. Via een plattegrond van je tuin kan je bomen, struiken, diverse tuinmeubelen, paviljoenen en meer. Je kan de voorwerpen verplaatsen, groter en kleiner maken. enz.
http://www.smallblueprinter.com/garden/index.html
http://www.chip.de/downloads/Garden-Planner_68107207.html


StumbleUpon: nieuwe UI

Android -freeware
StumbleUpon is naar onze mening nog altijd een heel leuke tool om nieuwe websites te ontdekken in een bepaalde categorie - multimedia, computerontwerp, games, enz. Er hoort ook een app bij voor Android toestellen, en die heeft nu een update gekregen. Het meest opvallende is de hertekende gebruiksinterface, waarbij een grote nadruk gelegd wordt op het sociale. Je zal bij de sites zien hoeveel keer een site gelike'd werd, hoe vaak zij op een lijst gezet werd, welke mensen jou volgen of welke mensen jijzelf volgt. Een volledige bespreking bij GigaOm.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.stumbleupon.android.app&hl=en
http://gigaom.com/2014/07/29/stumbleupon-rolls-out-a-ui-redesign-for-android-with-an-emphasis-on-social-notifications/


GPU-Z: je grafische kaart onder de loupe genomen

Windows all - 1,6 MB - freeware
Dit is een klein progje dat je grafische kaart analyseert en er rapport over uitbrengt. Er is ook een broertje, CPU-Z, dat dan hetzelfde doet voor processoren.
http://www.techpowerup.com/gpuz/

I Am OK: stel je familie gerust

Nu Pukkelpop bezig is in Vlaanderen, denken velen ongetwijfeld terug aan de storm die enkele jaren geleden dodelijke slachtoffers eiste, toen een tent op de festivalweide instortte. Vooral omdat dinsdag al een feesttent het begaf, onder een plaatselijke valwind.
De organisatoren hebben aan alle deelnemers gevraagd om de 'I am OK' app te installeren. Daarmee kan je, wanneer er iets gebeurt (hier of elders) een sms sturen naar een vooraf geprogrammeerd nummer, om te laten weten dat je ok bent. Op zo'n moment wil immers alleman zijn familie bellen om hen gerust te stellen, maar de mobiele netwerken kunnen die toevloed aan telefoongesprekken niet aan - wel aan sms'en, die minder bandbreedte vragen.
De app is verkrijgbaar voor iOS en Android.
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.belgacom.imok&hl=nl
https://itunes.apple.com/be/app/i-am-ok/id552858490?mt=8


Trello: productiever worden

Nadat wij een korte reeks gebracht hadden over apps om productiever te worden, en wij aan onze lezers de vraag gesteld hadden welke app zij gebruiken om hun leven beter te organiseren, kregen wij van lezeres Kristl Van Speybroeck de tip voor deze webdienst, die ook als app verkrijgbaar is. Wat ons zo bijzonder bevalt, is dat het heel simpel is om taken van de ene rubriek naar de andere te slepen.
Bovendien is het heel simpel om met teams samen te werken aan projecten, terwijl je tegelijk ook andere projecten privaat kan zetten. De interface is heel simpel - de mogelijkheden zijn uiteraard niet zo uitgebreid als bij een Evernote, maar soms is simpeler, minder mogelijkheden, toch beter.
https://trello.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Beoordeel nooit een boek op de film die ervan gemaakt is.
-J.W.Eagan-