Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
7/8/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 863 van 2/8/2014Gegroet lezer,

Eerlijk? Het was jaren geleden dat ik nog dagen achter elkaar echt vakantie genomen had, in de zin van "echt niets moéten doen, geen dagelijkse deadlines, geen taken die écht moeten". En dat is een hele herademing - ik zou zelfs durven zeggen: voor herhaling vatbaar. Gewoon een ritje maken met de auto, heel vroeg ontbijten ergens, een terrasje doen, wat wandelen, een boekenwinkel vinden, in boeken grasduinen, nog een terrasje doen, kortom: tijd voor jezelf nemen. Heerlijk!

U begrijpt het al: onze batterijen zijn terug opgeladen, en wij zijn deze week vol energie terug begonnen aan het verzamelen van nieuws voor u. En het was weer een bonte verzameling: websites die experimenteren met de gevoelens van hun gebruikers, USB sticks die gevaarlijk zijn, nieuwe producten van Google, Apple en Microsoft... Kortom: u hebt weer heel wat te lezen dit weekend. Wij wensen u alvast veel leesplezier, en ook plezier bij het ontdekken van de vele sites en programma's!

Bij leven en welzijn tot volgende week.


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.EEN ACHTERDEURTJE IN APPLE'S OS,
Onthulling doet vragen rijzen

Een van de berichten die verleden week veel stof deden opwaaien, was afkomstig van een wetenschapper die tijdens een presentatie vertelde hoe hij verschillende processen op Apple toestellen ontdekt heeft die beschouwd kunnen worden als achterdeurtjes. De slides van de presentatie kan je hier bekijken (1).

Kort samengevat kunnen derden via deze achterdeurtjes draadloos verbinding leggen met je toestel, en foto's, sms berichten en andere data bekijken zonder ook maar een paswoord of PIN te moeten invullen. Wellicht, zo meent de wetenschapper, werd deze achterdeur ingebouwd om veiligheidsdiensten gemakkelijk toegang te geven tot informatie die zich bevindt op het toestel van een verdachte.

Maar er is meer. Deze informatie is ook toegankelijk voor al wie ooit zijn toestel gepaard heeft met het jouwe. Een ex-vriend bijvoorbeeld kan zo bijvoorbeeld al jouw communicatie afluisteren. En dat is echt niet fijn...

Meer over deze ontdekking bij Ars Technica (2). Apple heeft in een reactie gesteld dat er inderdaad mechanismen zijn in zijn besturingssysteem die het techniekers mogelijk moeten maken om snel toegang te hebben tot bepaalde gegevens, maar ontkent dat onbevoegden dat ook zouden kunnen, en bovendien dat het die mechanieken in samenwerking of op aanvraag van de veiligheidsdiensten gemaakt heeft.

De onthulling brengt ons in elk geval bij een tweede onderwerp dat met bespioneren te maken heeft. Uit een onthulling van Edward Snowden blijkt namelijk dat jonge Amerikaanse soldaten naaktfoto's die ze tijdens hun "surveillance" tegenkomen op toestellen van mensen, zomaar gaan uitwisselen met elkaar. Van de schending van privacy gesproken.

Nu is dit eigenlijk niet een bericht waarvan je moet opkijken. Mensen blijven mensen, en niets menselijks is hen vreemd, ook niet nieuwsgierigheid. Een van de zijdelingse problemen bij al dat gespioneer is gewoon dat het mensen zijn die de data van andere mensen bekijken - en daarbij haast onbeperkte macht hebben. Wat weten we van de veiligheidsmaatregelen die ingebouwd zijn om te voorkomen dat mensen dossiers inkijken waar zij geen toegang mogen hebben? Wat verhindert  een vriend, die op zo'n spionagedienst werkt, om op jouw verzoek niet even te kijken op de telefoon van jouw vriendin, die jij van vreemd gaan verdenkt?

Heel cynisch is de uitspraak van Snowden, dat het bekijken van naaktfoto's als een leuk extraatje, een van de extra voordelen, voorgesteld wordt van die bepaalde veiligheidsfuncties. Om toch even bij stil te staan...
http://www.zdziarski.com/blog/wp-content/uploads/2014/07/iOS_Backdoors_Attack_Points_Surveillance_Mechanisms.pdf
http://arstechnica.com/security/2014/07/undocumented-ios-functions-allow-monitoring-of-personal-data-expert-says/
http://www.theguardian.com/world/2014/jul/20/edward-snowden-nsa-encourages-technology-development-hacking
FACEBOOK SAVE: BEWAREN VOOR LATER
Alsof we nog niet genoeg tijd doorbrengen op Facebook...

Blijkbaar heeft Facebook een behoefte gevoeld bij zijn gebruikers, die te weinig tijd zouden hebben om bepaalde postings op hun gemak te lezen: het heeft een speciale button "Save" bedacht, waarmee je postings kunt bewaren om later te lezen. Of heeft Facebook eerder een behoefte gevoeld bij zichzelf, om zijn gebruikers nog wat meer tijd de laten doorbrengen op het sociale netwerk, dat toch geconfronteerd blijkt te worden met een tanend succes?

Feit is in elk geval dat deze button eraan komt, en dat hij ervoor zorgt dat je dingen zoals foto's, postings, links, video's kan bookmarken  om later te lezen. Noem het een antwoord van Facebook op Pocket of Evernote.

Het verschil is echter dat, waar je bij Evernote links die je bewaard hebt in je gewone browser kan zien, je die bij je Facebook Save... alleen in Facebook kan bekijken. Slim van Facebook natuurlijk, want zo houdt het zijn bezoekers natuurlijk weer wat langer op zijn site, en bovendien komt het weer wat meer te weten over wat jou echt interesseert.
Meer bij ReadWrite en TechCrunch
http://readwrite.com/2014/07/21/facebook-save-news-photos
http://techcrunch.com/2014/07/21/facebook-save-feature/LET GOED OP JE SLEUTELS!
Nieuwe 3D printing apps maken kopiëren van sleutels erg gemakkelijk

De combinatie van apps die foto's/scans kunnen maken van voorwerpen, met 3D printing, zorgt voor een hele revolutie - ten goede en ten kwade. Iets dat je ziet en leuk vindt even scannen en dan uploaden naar een 3D printing dienst kan heel knap zijn, en daarmee kan je wellicht ook originele geschenken bedenken.

Maar in een artikel wijst Wired erop dat er toch wel wat addertjes onder het gras zitten. Het blijkt namelijk dat het heel simpel is om met bepaalde apps voor smartphones zoals KeyMe voor de iPhone, heel gemakkelijk sleutels kan scannen en dan laten bijmaken.

De dienst was eigenlijk met een heel andere bedoeling bedacht. Eigenlijk wou hij het proces van het bijmaken van (eigen) sleutels vereenvoudigen. Je moet gewoon een foto make van je sleutels, en die dan naar de servers van het bedrijf uploaden. Het bedrijf zorgt dan voor 3D prints van je sleutels, in originele vormen zoals een flessenopener of zelfs de kop van een beroemdheid. Maar je kan ook een sleutel laten bijmaken in een automatische kiosk, waarvan er vijf zijn in New York.

In het artikel wordt beschreven hoe de auteur de test deed: hij belde aan bij zijn vriend, die hem zijn sleutels naar beneden gooide. Terwijl hij de trap besteeg, nam hij snel een scan van de sleutels, en overhandigde die terug aan zijn vriend. En binnen het uurtje had hij zijn sleutels, nog warm, uit de kiosk gehaald.  Hij verwittigde natuurlijk wel netjes zijn vriend dat hij van plan was om met die sleutels bij hem in te breken - gewoon om aan te tonen dat het kan.

De moraal van het verhaal is dat een dienst, die als positieve tijdbesparing bedoeld was, ook door boeven misbruikt kan worden. Je autosleutels afgeven aan de man in de valet-parking garage wordt dus een daad van groot vertrouwen... Maar het wil ook zeggen dat je je sleutels bijvoorbeeld niet op een tafeltje moet leggen, terwijl je aan je koffie nipt.

Gedaan dus met de ouderwetse spionageverhalen waarin de geheimagent een afdruk maakt van een sleutel in was of in een stukje zeep. There is an app for that!
http://www.wired.com/2014/07/keyme-let-me-break-in/
https://key.me/security
GOOGLE'S NIEUWSTE PROJECT: HET MENSELIJK LICHAAM
Is informatie verzamelen hetzelfde als doktertje spelen?

Google heeft allerlei projecten lopen - gewoon té uiteenlopend om hier op te noemen. Van landkaarten tot mobiele toestellen, via virtuele realiteit en zelfs ballonnen en vliegtuigen die voor draadloze toegang moeten zorgen: Google heeft ergens wel zo'n potje staan waarin een of meerdere van zijn meesterkoks roeren.

Een van die potjes trok verleden week de aandacht, en het is meesterkok Andrew Conrad, een 50-arige moleculaire expert die aan het fornuis staat. Niet om moleculaire gerechten te bereiden, maar om het menselijke lichaam te bestuderen. Bij Google menen ze namelijk, misschien niet onterecht, dat als er maar voldoende informatie verzameld wordt, er een patroon gedestilleerd kan worden. Door het lichaam in kaart te brengen via anonieme data, zou de wetenschap met andere woorden vooruit geholpen kunnen worden. En als er iemand is die de nodige rekenkracht heeft om al die data te verzamelen/bewerken, dan is het Google wel.

Conrad is eigenlijk een biologisch ingenieur. Hij stond aan de wieg van goedkope tests die in grote aantallen uitgevoerd konden worden op bloedplasma donaties, om te zien of het HIV virus aanwezig was. Hij kwam bij het research team van Google, Google X, in maar 2013, en heeft ondertussen een team van experts uit vele gebieden rond zich verzameld: van fysiologie, biochemie, tot optica, beeldvorming en moleculaire biologie, zo lees je bij Wall Street Journal.

Zijn project heet Baseline. Study. Er zal anoniem genetisch en moleculaire informatie verzameld worden van duizenden mensen, waarop dan de Google algoritmes losgelaten worden, zodat er patronen ontdekt worden. De uiteindelijke bedoeling is dat onderzoekers dingen die ons nu nog doden, zoals kanker of hartziekten, veel sneller kunnen opsporen. Met andere woorden: gezondheidszorg zou evolueren van het behandelen van ziekten naar het voorkomen ervan. Een nobel doel. Dat zijn voor en tegen heeft. Als er één organisatie is die hierin zal lukken, is het Google wel, dat specialist is in ingewikkelde algoritmes en over enorme rekenkracht beschikt via zijn vele datacenters. Ziekenhuizen, onderzoeksinstituten, universiteiten hebben die middelen niet, helaas.

Maar Google is en blijft een commercieel bedrijf. Is het wel betrouwbaar dat Google, en Google alleen over die gegevens beschikt? Google belooft wel dat het onderzoek opgevolgd zou worden door panels van medische experts, en dat het de verzamelde gegevens nooit zou delen met verzekeringsmaatschappijen. Maar is dat een voldoende waarborg?

Om over na te denken. Meer lees je bij Wall Street Journal, Washington Post,
http://online.wsj.com/articles/google-to-collect-data-to-define-healthy-human-1406246214?mod=LS1
http://www.washingtonpost.com/news/technology/wp/2014/07/25/google-wants-to-know-how-the-human-body-works/
GOOGLE KOOPT TWITCH..
.. en Apple staat op het punt BookLamp en Swell aan te kopen

Het moet de droom zijn van elke start-up om voor veel geld aangekocht te worden door een grote speler uit de internetwereld. Zomaar ineens, soms zelfs zonder ooit naar de beurs getrokken te zijn, blijkt een bedrijf miljoenen waard te zijn.

Het gebeurde verleden week met drie bedrijven, die zich binnenkort aan een flinke cheque mogen verwachten. Enerzijds is er de overname van Swell door Apple. Swell is een app die je mag omschrijven als de Pandora voor praatprogramma's op de radio - in die zin dat je daar dus: "als je dit goed vindt, probeer dan ook dit eens" aanbevelingen krijgt. Het combineerde eigenlijk verschillende podcasts en radioprogramma's tot een gepersonaliseerde stream.

De iOS app had al wel wat geld opgehaald bij verschillende investeerders, o.a. Google Ventures, maar slaagde er niet echt in om een groot publiek te bereiken. De overname door Apple zou daar verandering in moeten brengen. Apple heeft wel een ingebouwde podcast app, maar die blijkt niet echt populair te zijn - in de App Store haalt hij amper 1,5 sterren op 5 (1)

En anderzijds is er, wat Apple betreft, ook nog de overname van BookLamp door Apple. BookLamp is een bedrijf dat achter het Book Genome Project staat, een platform dat werkt met suggesties voor boeken gebaseerd op analyse van natuurlijke taal. Het is de bedoeling dat BookLamp Apple zou helpen om zijn eigen iBook dienst te verbeteren met aanbevelingen, zoeken, en betere indeling in categorieën.(2)

En dan is er nog het Google kamp. Waar bij de overnames van Swell en BookLamp volgens waarnemers eerder bescheiden bedragen van hand wisselden (tussen de 10 en 15 miljoen dollar voor BookLamp, rond de 30 miljoen dollar voor Swell),  is er veel meer geld betrokken bij de aankoop die Google deze week verricht heeft. Het gaat namelijk om de videodienst Twitch, en Google legde de mooie som van maar liefst 1 miljard dollar voor op tafel. Wat is Twitch, zal je vragen? Wel, wanneer die naam je niet veel zegt, dan ben je niet alleen. In gamers middens echter is Twitch heel bekend. Het is namelijk een kanaal waar je live gamers kan bekijken die in grote toernooien tegen elkaar uitkomen. Twitch is ooit ontstaan als een onderafdeling van Justin.tv, een webdienst waarbij iedereen zijn eigen stream kan aanmaken. Bij Twitch maken gamers hun eigen kanaal aan, en tonen live hoe hun spel tegen opponenten verloopt.

Met de jaren is Twitch heel groot geworden, dé ontmoetingsplek voor wie eSports wil bekijken. Per maand zijn er 45 miljoen unieke bezoekers - en in bandbreedte verslindt het meer dan Hulu, Amazon of zelfs Facebook. Met de overname van Twitch haalt Google dus een groot potentieel aan bezoekers aan zijn YouTube diensten binnen. (3)
http://recode.net/2014/07/27/apple-to-buy-radio-app-swell-for-30-million/
http://techcrunch.com/2014/07/25/apple-booklamp/
http://www.dailytech.com/Google+Picks+Up+Twitch+for+1B+USD/article34924c.htm
GOOGLE REKENT OP (GRATIS) COMMUNITY BIJ VERTALING
Maar zal dat echt wel helpen om het koeterwaals te verhelpen?

Google biedt al langer een online vertaaldienst aan. Wanneer je die gebruikt om een site in een voor jou volkomen onbegrijpelijke taal, zoals Chinees of Arabisch, te laten vertalen in het Engels, dan zal je waarschijnlijk een idee kunnen krijgen van waarover de site / het artikel in kwestie gaat. Maar om juiste informatie te krijgen, de juiste vertaling, dan schiet Googles vertalingsdienst echt tekort.

Zelf maken wij ook al eens gebruik van Google Translate, en onze conclusie is dat die vertalingen wel nuttig, maar echt niet accuraat zijn. En bovendien soms gewoon tot koeterwaals, volledig onbegrijpelijke zinnen leiden. Een machine kan nu eenmaal nooit het taalgevoel hebben dat een mens heeft, nooit weten welke van de verschillende vertalingen van een bepaald woord te kiezen om in die bepaalde zin te plakken.

Google wil daar nu wat aan doen, en schakelt de gewone gebruiker in om vertalingen te verbeteren. Daarvoor wordt een Translate Community ingeschakeld, die zou moeten bestaan uit vrijwilligers uit verschillende talen. Zij kunnen dan meehelpen om bestaande vertalingen te verbeteren. En anderzijds komt er ook een tool waarbij Google feedback gaat vragen van gebruikers, die kunnen aangeven wanneer zij problemen ondervinden met vertalingen, via een button "verbeter deze vertaling".

Alhoewel dit als "nieuws" gebracht werd bij verschillende sites, o.a. bij WebProNews en TechCrunch, hebben wij toch enkele opmerkingen bij het bericht. Deze button "verbeter deze vertaling" vonden wij al langer bij vertalingen van en naar het NEderlands - wellicht omdat het een kleinere taal is. Verder zijn, naar onze bescheiden mening, de beste tips voor vertalingen, de beste verbeteringen, afkomstig van échte tolken en vertalers. Die hebben wel online communities waar zij onder elkaar informatie uitwisselen over moeilijk te vertalen zinsneden, maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat zij van ganser harte gaan meewerken aan Google Translate Community. Zij zullen immers hun eigen reden van bestaan, hun eigen beroep niet gaan ondergraven, toch?
http://techcrunch.com/2014/07/25/google-wants-to-improve-its-translations-through-crowdsourcing/
http://www.webpronews.com/google-launches-translate-community-2014-07HET NIEUWE (SOCIALE) BLOGGEN: BETAALD WORDEN OF NIET?
Zolang je maar open kaart speelt...

Wij hebben in het verleden al het onderwerp van "open kaart" spelen bij het bloggen aangestipt - dat "full disclosure" vereist is wanneer je als journalist/blogger een onderwerp behandelt dat op een of andere manier ervoor zorgt dat jij geld verdient. Ook journalisten/bloggers hebben immers aandelen, en het zou niet fair zijn wanneer iemand bijvoorbeeld een lovend artikel zou schrijven over een bedrijf, zodat de aandelen ervan de hoogte in gaan, en de indruk van belangenvermenging ontstaat.

Het kan zelfs verder gaan dan dit. Waar journalisten door hun beroepshalve objectiviteit gehouden zijn aan het schrijven van objectieve artikels, gebeurt het dat (invloedrijke) bloggers betaald worden om een product te vermelden - in positieve zin uiteraard. Dat kan gaan van een gratis exemplaar van het product waarover ze schrijven, een snoepreisje, tot een heuse som geld. Is dat oneerlijk, is dat bedrog? De grens is moeilijk te trekken. Een blogger is niet gebonden door dezelfde deontologie van objectiviteit, van woord en weerwoord, als de journalist. Toch is het ook voor de blogger een gevaarlijk spel om niet duidelijk te maken dat een bepaalde posting tot stand kwam in samenwerking met een bepaald bedrijf. Want als het toch uitkomt, dan is de blogger zijn credibiliteit kwijt...

Deze week twee artikels over die moeilijk te bepalen grenzen. Om te beginnen een artikel bij Eurogamer, waarin aan de kaak gesteld wordt dat verschillende bloggers die op YouTube filmpjes plaatsen met besprekingen van games, niet altijd eerlijk tewerk gaan, en soms ronduit betaald worden door bedrijven, zonder hierover duidelijkheid te geven. Er is natuurlijk niets mis met plaatsen van een advertorial, wanneer duidelijk vermeld wordt dat het om een advertentie gaat. En een advertentie vooraan een YouTube filmpje, waarbij duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen de advertentie en de echte content van de game review, moet ook kunnen. Het wordt echter anders wanneer populaire YouTube gamebloggers, waarvan sommigen zelfs tot 28 miljoen abonnees (!) hebben voor hun kanaal, aan product placement gaan doen of waarbij hun filmpje gesponsord wordt. In het artikel wordt zelfs gesproken van bloggers die een aandeel in de verkoop beloofd wordt, wanneer zij hun game (positief) bespreken.

Grenzen die vervagen - een artikel om te lezen, en over na te denken.

Anders en eerlijker gaat het toe bij een tweede artikel over bloggen en geld verdienen, dat we dan weer bij AP vonden. Het gaat over twee nieuwe diensten, die bloggers ook belonen - niet om positief over producten te schrijven, maar gewoon omdat zij veel bezoekers brengen. Het gaat om Bubblews, en Bonzo Me. De achterliggende filosofie is als volgt: deze bloggers schrijven artikels die veel lezers trekken, en dus worden de advertenties die bij die artikels geplaatst worden, door veel ogen gezien. Nochtans gaat het geld dat de adverteerders betalen voor het vertonen van de advertenties, naar sociale netwerken zoals Facebook en co. De diensten willen dat ombuigen, door een adverteernetwerk te creëren waarbij de inkomsten uit de advertenties gedeeld wordt met de bloggers - in plaats van, zoals nu, volledig in de zakken van Facebook en co te verdwijnen.

Het is in elk geval een positief initiatief! Bij AP lees je eer meer over.
http://www.eurogamer.net/articles/2014-07-16-blurred-lines-are-youtubers-breaking-the-law
http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_TEC_SOCIAL_NETWORKING_FOR_PAY?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2014-07-23-19-02-59
FITBIT NU OOK VOOR WINDOWS PHONE...
... en Microsoft treitert Siri met zijn Cortana

De Windows Phones van Nokia zijn echt goede toestellen. Maar tot nu toe is er helaas nog altijd een groot gebrek aan apps en accessoires die werken met Windows phones - en dan vooral op het gebied van fitness. Daar komt nu verandering in: een van de populairste armbandjes die je activiteiten volgen, de Fitbit, zal voortaan ook voor WIndows Phone verkrijgbaar zijn.

De Fitbit heeft een marktaandeel van 67% in de VS onder de fitness trackers, en alleen al in de Google Play Store werden er meer dan 1 miljoen apps voor de Fitbit gedownload. Cijfers voor de App Store ontbreken, maar daar zal het ook niet min zijn. Het is in elk geval een goed teken dat makers van apps en wearables afstappen van het "iPhone only" principe. Nike heeft een zestal weken geleden bijvoorbeeld ook een versie voor Android uitgebracht van zijn Fuelband, en dat twee jaar nadat de Fuelband uitkwam voor de iPhone, zo weet The Next Web (1).

De Fitbit app is compatibel met Windows phone 8.1, en je kan je Fitbit toestel rechtstreeks synchroniseren met je smartphone, zodat de statistieken over het afgelegde stappen, verbrande calorieën en meer op je phone verschijnen - een synchronisatie die gebeurt via Bluetooth.

Een tweede bericht uit de Windows stal: Microsoft heeft weer een reclamefilmpje uitgebracht, waarin het Apple op de korrel neemt. Of dat een goede tactiek is, laten we in het midden, maar het levert in elk geval leuke beelden op. In dit filmpje, dat je o.a. bij The Verge kan bekijken, wordt getoond hoe de virtuele assistent van Windows, Cortana, herinneringen kan sturen die rekening houden met personen en met locaties, waar Siri van Apple dat niet kan (2).

En tot slot nog een laatste Windows bericht, ditmaal voor de doe-het-zelvers. Bij hen zijn Arduino en Raspberry Pi erg populair, twee moederborden waarop zij zelf aan de slag kunnen gaan om allerlei toepassingen te ontwikkelen. Microsoft heeft nu een gelijkaardig bord uitgebracht, in samenwerking met Intel en hardware maker CircuitCo: de Sharks Cove, die $300 zal kosten en nu in pre-order besteld kan worden. Bij Ars Technica lees je er meer over (3)
http://thenextweb.com/apps/2014/07/28/fitbit-finally-comes-windows-phone-8-1-live-stats-real-time-bluetooth-syncing/
http://www.theverge.com/2014/7/28/5943749/cortana-vs-siri-microsoft-windows-phone-commercial
http://arstechnica.com/information-technology/2014/07/windows-comes-to-raspberry-pi-style-board-in-microsoftintel-project/SPANJE GAAT EEN GOOGLE-TAKS INVOEREN...
... maar heeft geleerd uit dergelijke initiatieven in o.a. Duitsland

Is het een voor- of een nadeel wanneer je als uitgever opgenomen wordt in Google News? Sommige uitgevers, vooral van kranten, vinden het een nadeel; zij menen dat Google hen van bezoekers berooft, dat het als het ware met hun nieuws gaat  lopen. Zij vergeten daarbij wel dat Google hen ook heel wat bezoekers brengt.

In het verleden zijn er al verschillende pogingen geweest om Google op een of andere manier te verplichten de kranten een vergoeding te betalen voor het "gebruik" van zijn krantenkoppen. Denk maar aan België, waar de uitgevers van Sudpresse Google voor de rechter daagden, om zo'n vergoeding af te dwingen. Google werd inderdaad veroordeeld - met als reactie dat het gewoon alle nieuws van die kranten uit zijn Google News verwijderde.

In Duitsland werd ook een dergelijk proces gevoerd. Ook daar werd Google veroordeeld tot het betalen van een vergoeding. Ook daar weer de radicale reactie van Google: de uitgevers werden geschrapt, tot zij een verklaring tekenden dat zij wél op Google News wilden verschijnen, en daar geen vergoeding voor zouden eisen.

En nu is het de beurt aan Spanje. Google en het gebruik van nieuwskoppen vormt daar een onderdeel van een hervorming van de auteursrechten. In Spanje zou eveneens een vergoeding voor de krantenuitgevers op tafel liggen. Maar de Spaanse wetgever heeft lessen getrokken uit de gebeurtenissen in Duitsland, en verbiedt de uitgevers om géén vergoeding van Google te eisen, zodat Google deze keer geen beroep kan doen op zijn "chantage".

Of de Google-taks een succes wordt, valt af te wachten. Feit is in elk geval dat het een zoveelste extra administratie wordt. Een speciaal instituut wordt namelijk in het leven geroepen, dat de auteursrechten zou moeten innen en verdelen - noem het een Spaanse SABAM, maar dan voor krantenartikels.

De Google-taks zou trouwens niet alleen gericht zijn op Google, maar op elke "elektronische nieuws aggregatie systemen" - wat, breed genomen, ook elke nieuwsfeed in je feedreader zou kunnen zijn!

Meer hierover bij Medium en TechDirt
https://medium.com/@JulioAlonso/the-story-of-spains-google-tax-5434d746df48
https://www.techdirt.com/articles/20140728/06561628035/spain-likely-to-pass-google-tax-makes-paying-news-snippets-inalienable-right-new-bureaucracy-to-collect-it.shtmlNU OOK FOURSQUARE AANBEVELINGEN OP CORTANA...
... en enkele nieuwe Windows phones aangekondigd

Gisteren hadden wij het nog over de nieuwe reclamespot die Microsoft uitgebracht heeft, en waarin het de draak steekt met Siri, de digitale assistent die op de iOS toestellen staat, en die volgens Microsoft lang niet kan wat Cortana, het equivalent van Microsoft, wel kan.

Welnu, Cortana is weer wat slimmer geworden, en wel dankzij een samenwerking met Foursquare. Microsoft had eerder dit jaar 15 miljoen dollar in Foursquare geïnvesteerd, en deze investering werpt nu zijn vruchten of. De gegevens van Foursquare worden namelijk ook in Cortana verwerkt, zodat deze assistent je voortaan plekken in je omgeving kan adviseren die leuk zijn om te bezoeken. (1) Een leuke evolutie.

Ook op hardware gebied is er vandaag nieuws van Microsoft. Er zouden namelijk enkel nieuwe telefoons uitgebracht worden met Windows Phone 8.1 aan boord. Enerzijds zou dat een "selfie phone" zijn, die dus de nadruk legt op zijn 5 MP camera vooraan, en die een 4,7 inch scherm heeft. En anderzijds is er een toestel onderweg dat de codenaam "Tesla" meekreeg, en dat een high-end smartphone moet worden aan een betaalbare prijs, met als bijzonderheid dat er de PureView camera aan boord is. Deze Tesla zou de Lumia 720 moeten opvolgen.

Het lijkt er dus op dat Microsoft een goede gok gemaakt heeft door de smartphone-afdeling van NOkia over te nemen, en zich zelf te gaan bezighouden met het fabriceren van smartphones!
http://www.neowin.net/news/microsoft-has-added-another-feature-to-cortana-foursquare-data-now-serves-up-recommendations
http://www.theverge.com/2014/7/29/5947583/new-microsoft-windows-phones
YELP LAAT GEBRUIKERS VIDEO UPLOADEN
Maar zijn bedrijven daar wel gelukkig mee?

In de VS is reviewsite Yelp heel groot, hier in Europa begint zij stilaan terrein te winnen. Bij Yelp vind je niet alleen besprekingen van restaurants, maar ook van allerlei andere handelszaken. Handig voor de gebruiker, maar niet altijd zo leuk voor de eigenaar van die zaken, die soms geconfronteerd wordt met niet verdiende kritiek, die dan wel wereldwijd te lezen staat op Yelp.

Yelp heeft nu een nieuw initiatief genomen dat, zo vrezen we, al even moeilijk zal liggen bij de winkeliers. Gebruikers kunnen namelijk voortaan een korte video uploaden van maximaal  minimum 3 en maximum 12 seconden, die dan te zien valt wanneer iemand de bespreking van die zaak bezoekt.

Officieel heet het dat de bedoeling is dat de gebruiker aspecten kan tonen van zijn favoriete locatie, zoals de sfeer, het licht, het geluidsniveau, enz. Maar te vrezen valt dat de gebruikers niet alleen video's zullen uploaden van hun favoriete plekken, maar ook en vooral van handelszaken waarmee zij een eitje te pellen hebben.

Nog een ander aspect van dit initiatief is dat de plaag van mensen die foto's nemen van hun eten in het restaurant, nu nog uitgebreid gaat worden met mensen die video's maken van het hele restaurant...

Hoe het ook zij: de mogelijkheid is beschikbaar via een update in de Yelp app voor iPhone. Later volgt een update voor Android. Meer achtergrond bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/yelp-launches-video-upload-feature-is-your-business-ready-2014-07
DATINGSITE BEKENT DAT ER MET GEBRUIKERS GESOLD WERD
Wat zou er gebeuren als je verkeerde mensen koppelt?

Enkele weken geleden ontstond er veel opschudding, toen bekend werd dat Facebook experimenteerde met de gevoelens van zijn gebruikers. Het wou gewoon weten of, als Facebook hun nieuwsfeed tweakte zodat die vooral negatieve berichten bracht, de gebruikers zelf ook de toon van hun berichten zouden aanpassen. Een terechte verontwaardiging klonk luidkeels, eerst en vooral omdat je niet zomaar met de gevoelens van mensen mag spelen, als experiment, en ten tweede omdat Facebook niet in zijn gebruiksvoorwaarden vermeld had dat je het voorwerp zou kunnen zijn van zulke experimenten - het was pas later dat Facebook het er in alle stilte in opgenomen heeft.

Welnu, in de nasleep van deze zoveelste Facebook blunder, meende een van de grootste Amerikaanse datingsites, OKCupid, te moeten reageren. "Experimenteren is ok, want iedereen doet het toch - en wij ook", zo verscheen er in een posting op het blog van de site.

En er werd fijntjes uitgelegd dat de site een experiment had uitgevoerd waarbij gekeken werd wat er zou gebeuren wanneer zij mensen bij elkaar brachten die slechts 30% compatibel waren, maar hen vertelden dat zij een veel hoger match-gehalte hadden, 60 tot 90%. Met name werd er gekeken of die mensen dan langer of korter met elkaar boodschappen uitwisselden dan mensen die écht zulke hoge compatibiliteit hadden.

Verrassend, niet? Nu heeft OKCupid wel ergens gelijk - elke site experimenteert wel wat in wat A-B testing heet. Reageert de gebruiker beter, blijft hij langer op de site wanneer we dit of dat doen? Maar het gaat dan wel om onschuldige experimenten, zoals de schikking of grootte van foto's op de pagina, aanpassing van kleuren of lettertypes. Nooit zoiets zoals OKCupid gedaan heeft, dat ronduit zijn gebruikers voorliegen genoemd mag worden.

Deze posting op het bedrijfsblog van OKCupid mag dus wel een blunder van formaat genoemd worden. Of moeten we het in het vervolg hebben over OKStupid?
http://blog.okcupid.com/index.php/we-experiment-on-human-beings/
GOOGLE+ ACCOUNT NIET MEER VERPLICHT VOOR HANGOUTS
Krijgt een meer zakelijk aspect ook

Een van de leukste tools van Google is Hangouts, de video messaging dienst die je met meerdere vrienden tegelijk kan gebruiken. Tot nu toe was het wel verplicht dat je daarvoor een Google+ account activeerde, en dat was voor velen toch een verplichting teveel. Google+ was immers oorspronkelijk bedoeld als sociaal netwerk, het antwoord van Google op Facebook en Twitter, maar is in die opzet jammerlijk mislukt. Enkel meer technisch onderlegde mensen maken dankbaar gebruik van Google+ als een forum voor postings die commentaren verdienen, die een discussie willen uitlokken. En voor de rest is Google+ eigenlijk uitgegroeid tot de unieke identiteit die alle Google diensten met elkaar verbindt.

Dat Hangouts, oorspronkelijk gestart als een onderdeel van Google+, nu de verplichting laat vallen om een Google+ account te hebben en ermee in te loggen, is dan ook veel betekenend - maar een evolutie die velen zullen verwelkomen.

Hierbij moet wel de nuance gemaakt worden dat deze verplichting enkel wegvalt voor gebruikers van Google Apps voor Business. Google wil namelijk Hangouts promoten als een alternatieve technologie voor video conferencing. Tot 14 mensen zullen kunnen deelnemen aan een videogesprek in HD beeld. En Google heeft, om de tool aanlokkelijker te maken voor bedrijven, een 24/24 ondersteuning via de telefoon toegevoegd, en een gegarandeerde uptime van 99,9%.

Meer hierover bij The NExt Web en TechCrunch.
http://thenextweb.com/google/2014/07/30/hangouts-drops-google-requirement-apps-customers-integrates-video-call-providers/
http://techcrunch.com/2014/07/30/hangouts-now-works-without-google-account-becomes-part-of-google-apps-for-business-and-gets-sla/
USB STICKS ZIJN GEVAARLIJK!
En er is geen oplossing om het te verhelpen...

Mogen wij je op het einde van de week even heel bang maken? Met zijn allen wisselen wij gretig US B sticks uit. Zij gaan van computer tot computer, naar laptop of tablet. En we rekenen er maar op dat onze antivirus wel zal ontdekken of er een virus op zit of niet.

Maar enkele wetenschappers zeggen nu dat de antivirus software helemaal niet in staat is om malware op te sporen. En dat is wel even schrikken! De wetenschappers hebben  aangekondigd dat zij volgende week een demonstratie zullen geven van een reeks proof-of-concept malware waarmee zij zullen aantonen dat de beveiliging van USB toestellen fundamenteel stuk is. Met andere woorden: er zijn nog geen virussen in het wild gevonden, maar de wetenschappers zullen tonen dat het mogelijk is om zulke malware via USB sticks te verspreiden.

Zij noemen hun malware BadUSB, en wanneer je een USB op je computer aansluit met die malware op, dan kan de malware je computer overnemen,  zonder dat je het ziet bestanden wijzigen die vanop de USB geïnstalleerd worden, of zelfs je internetverkeer naar een ander adres omleiden. En dat kan omdat BadUSB niet in de flashgeheugen opslagplaats van de USB toestellen zit, maar wel in de firmware die de manier controleren waarop de USB werkt.

Het nare is dat, volgens de wetenschappers, er geen oplossing bestaat voor het probleem. Het enige wat je kan doen is nooit een USB stick delen met anderen. - of je USB poort dichtplakken met superglue.

Geen mooie vooruitzichten dus. Het fijne lees je bij Ars Technica en Wired.
http://www.wired.com/2014/07/usb-security/
http://www.wired.com/2014/07/usb-security/
http://arstechnica.com/security/2014/07/this-thumbdrive-hacks-computers-badusb-exploit-makes-devices-turn-evil/
DETOUR: INDIVIDUELE RONDLEIDINGEN
Maar toch ook met synchronisatie voor groepen

Een van de oprichters van Groupon, Andrew Mason, heeft een mooi initiatief uitgebracht, waar wij stiekem al jaren van dromen: Detour. Het principe is simpel: mensen een audio tour geven op basis van hun GPS coördinaten. Met daarbij de mogelijkheid om de audio als het ware te synchroniseren voor een groep die samen iets bezoekt.

Zo'n audio tour moet het probleem oplossen waarmee je nu als toerist geconfronteerd wordt. Wanneer je een stad of andere toeristische bezienswaardigheid bezoekt, dan wil je informatie weten over wat er staat, wat de geschiedenis ervan is. Je kan met een toeristische folder rondlopen, individueel, maar handig is dat niet. Of je kan, met een groep, achter een gids aanlopen. Waarbij je dan de helft niet verstaat van wat hij zegt, en waarbij je je vaak ook voelt als een eendje, waggel-waggel, in een troep achter moeder eend aan.

Detour belooft de toeristische informatie, als individuele beleving.  Het opent, aldus Mason in een interview, vele mogelijkheden. Individuele personen kunnen bijvoorbeeld ook een wandeling uitstippelen en die via de app store aanbieden. Dat kan een bekende persoon zijn, die over de speciale plekken uit zijn jeugd vertelt, dat kan een vrome jood zijn die de speciale koshere gelegenheden in een stad aanwijst, enz.

Lees het interview bij WebProNews en TechCrunch.

Even een persoonlijke noot bij dit artikel: zelf geloven wij erg in dit concept. Wij spelen al jaren met het idee om zelf zoiets te ontwikkelen, omdat dit voor de auteur van dit artikel de favoriete manier is om een stad te ontdekken. Wij hebben zelfs een eigen naam bedacht voor het concept: podroute, en hebben het bijhorende domein (podroute.com). Maar we hebben nooit de juiste persoon gevonden om dit met ons te ontwikkelen. Dus als iemand ook in het concept gelooft, en over de technische kennis beschikt: contacteer ons maar!
http://www.webpronews.com/andrew-mason-starts-a-new-company-called-detour-gets-pooped-on-2014-07
http://techcrunch.com/2014/07/30/detour/
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DORO LIBERTO 810: DE DOELGROEP
Het is al een tijdje geleden dat je van ons nog een bespreking kreeg van een smartphone. En eerlijk gezegd moeten we toegeven dat de Doro Liberto 810 al enkele weken op onze redactie ligt te wachten om door de mangel gehaald te worden. De reden waarom we tot nu toe niet aan die bespreking toe kwamen, is gewoon de uitsparing voor de simkaart. De simkaart die wij gebruiken voor het testen van toestellen, is immers een microsim. Dit toestel werkt echter alleen met een mini-SIM, de grotere simkaart die tot voor enkele jaren gebruikt werd. Je kan wel van een mini-sim een microsim maken, maar niet omgekeerd..

Maar we hebben onze verlofperiode gebruikt om een grote simkaart te lenen, en dus krijg je alsnog onze bespreking. Hie gaan we dus. De Doro Liberto 810 is een android toestel dat zich richt tot de senioren. Vaak zijn mensen die voor het eerst in contact komen met een smartphone overdonderd door de vele mogelijkheden, en dat geldt niet alleen voor oude mensen. Daarom werd bij dit toestel vooral gestreefd naar eenvoud en gebruiksgemak - iets waarin het merk Doro uitblinkt met zijn gewone toestellen.

Daarom zal je op dit toestel grote letters aantreffen en ook een geluidsvolume dat hoger staat dan normaal. Prima voor senioren met verminderd gezicht of gehoor, maar het betekent wel dat dit toestel voor andere doelgroepen minder geschikt is: door de grote teksten krijg je veel minder informatie tegelijkertijd op het scherm, wat tot veel meer bladeren noopt.

Het toestel is ook geschikt om gebruikt te worden door mensen met een hoorapparaat. Prijs: 179 euro zonder abonnement.
http://www.smartphoneshop.be/product/409755/doro-liberto-810.html
https://support.mobicity.com/entries/22973952-Different-Sim-Card-Sizes
DORO LIBERTO 810: HARDWARE
Dit toestel is 12,6 cm lang op 6,6 cm breed en 1, 2 cm dik. Het heeft afgeronde hoeken, en het scherm zelf is 8,7 cm lang en 5,2 cm breed - een voldoende groot oppervlak, maar zoals gezegd zorgt de keuze voor grote letters ervoor dat je weinig informatie tegelijk op je scherm ziet. Het toestel is verbazend licht, en weegt maar 132 gram.

Op de kopse kant van het toestel de aan/uit knop, de micro-usb aansluiting die gebruikt wordt om het toestel aan een computer te koppelen of om te laden, en de aansluiting voor de koptelefoon (gewone 3,5 mm jack). Op de zijkant links de volumeknop. Onderaan het toestel drie hardware knoppen; voor wie de normale aanraakknoppen op het Android scherm gewoon is, is dit wel even wennen. De drie knoppen zijn Menu, Home en Terug. Wat ons persoonlijk stoort is dat je de aan/uitknop moet aanraken, die zich bovenaan het toestel bevindt, om het toestel uit sluimerstand te kunnen halen. Dat betekent dat je het toestel in de hand moet nemen, en of je dat nu in je linker- of rechterhand doet, ongewild raak je dan de volumetoets aan. Ons bevalt het systeem beter waarbij je op een toets vooraan het toestel drukt om het uit sluimerstand te halen: zo kan je smartphone gewoon naast je liggen op tafel. Komt er een melding binnen, dan druk je even op het toestel zonder het in je hand te moeten nemen, en je kan de boodschap bekijken. Maar dat zijn persoonlijke voorkeuren.

De knoppen zijn wel stroef, als we eerlijk mogen zijn. Drukken met één vinger is er niet bij, je moet echt het toestel ondersteunen om voldoende kracht te kunnen zetten op de knoppen.

Onder de motorkap een Dual Core processor, en een  5 megapixel camera. Een Li-Ion batterij van 1500 mAh zou je 340 uur standby geven of 11 uur spreektijd, zo belooft de fabrikant. Laden doe je via de Micro-USB aansluiting - wat een zegen dat tegenwoordig haast alle telefoons deze standaard aan het gebruiken zijn!
http://www.trustedreviews.com/doro-liberto-810_Mobile-Phone_review
http://www.dorobelgium.be/810?epslanguage=nl-BEDORO LIBERTO 820: DE SOFTWARE

Dit toestel heeft Android 4.1 aan boord, maar dit werd overgoten met een speciale Doro-saus die de bediening veel simpeler moet maken. En dat principe is wel gelukt. Veel tierlantijntjes en toeters en bellen zijn verdwenen, en in de plaats daarvan begrijpelijke schermen. Het beginscherm bijvoorbeeld geeft je de kans om drie favoriete contacten te plaatsen, die je veel belt. Daaronder de toetsen voor Telefoon, Berichten en Camera. Maar die zijn er toch ook op andere toestellen, zal je zeggen? Jawel, maar toch is het hier op de een of andere manierveel overzichtelijker, duidelijker. Daaronder een toets die je toegang geeft tot de apps en widgets die in een rooster van 3 x 3 apps geplaatst werden, met de mogelijkheid om tot 4 schermen te gaan.

Er zit een handige "Ontdek mij" app bij, die de werking van de knoppen uitlegt aan de beginner. Een heel leuke app die standaard aanwezig is, is de Doro Card: je neemt een foto en stuurt die zogezegd als digitale kaart op via mail aan een kennis.

En dan is er natuurlijk ook de Doro Experience Manager, een systeem waarbij iemand die je vertrouwt vor jou de telefoon kan beheren. Zo kunnen kinderen en/of kleinkinderen foto's naar een speciale website uploaden zodat die automatisch op de telefoon van oma of opa terecht komt. Tevens kunnen zij contactnummers via deze website beheren. Handig om bijvoorbeeld ook een herinnering in te stellen voor een afspraak bij de arts of zo.

Onze algemene indruk van het toestel? Het is vooral een duidelijke smartphone, bestemd voor wie geen ervaring heeft met zo'n toestel en zijn vele mogelijkheden, zoals senioren. De Experience functie, die je ook op andere Doro toestellen aantreft, is super handig, want familieleden kunnen meehelpen in het onderhoud van het toestel. De Liberto 810 is echter niet supersnel te noemen, vaak moet je even wachten op een reactie van het toestel. En enkele keren is de Doro Experience tijdens onze testen onderuit gegaan.

Toch is het voor senioren een aanrader. Eén tip aan de mensen van Doro: zorg ervoor dat, bij het invullen van teksten, dus wanneer het klaviertje verschijnt, het scherm roteert wanneer je het toestel kantelt. Zo krijg je immers een grote r klavier, in het breed uitgesmeerd. En dat is handig voor mensen die niet meer zo goed zien, en die ook niet meer zo'n vaste hand hebben...

Gelukkig is ook Google Now aanwezig op het toestel, waarmee je dus gesproken zoekopdrachten kan laten uitvoeren zonder iets te moeten intikken.

Meer reviews met andere meningen bij Geeksquad en Trusted Reviews
http://www.geeksquad.co.uk/articles/doro-liberto-810-expert-review
http://www.trustedreviews.com/doro-liberto-810_Mobile-Phone_review
 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPILOOTAFLEVERING VAN CAFÉ CUBA WORDT UITGEZONDEN OP 4 AUGUSTUS

Wij zijn altijd heel blij wanneer er een nieuw hoorspel uitgebracht wordt. En dat is nu het geval: Radio 2 en Het Geluidshuis werken aan een hoorspel ter gelegenheid van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
De eerste aflevering ervan wordt nu maandag, 4 augustus, uitgezonden, exact 100 jaar nadat de oorlog uitgebroken is. De uitzendingen zijn te horen in Avondpost, iets na 17u. De pilootaflevering duurt 20 minuten,  maar op de eerste échte aflevering moet je wachten tot 8 september. In totaal moeten er 46 afleveringen kommen, met de laatste op 11 november, Wapenstilstand.
Je zal ongetwijfeld de prachtige stem herkennen van Herbert Flack, maar ook Gène Bervoets en Marhias Sercu doen mee, naast Bert Huysentruyt, Stef Aerts en anderen. Niet te missen dus!
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/140730-Hoorspel%2B
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een archeoloog is de beste echtgenoot die een vrouw zich kan indenken.
Hoe ouder ze wordt, hoe meer hij in haar geïnteresseerd raakt.
-Agatha Christie-De nieuwe oogst


   
WETRANSFER: BESTANDEN OVERZETTEN
Wellicht ken je deze ite al, maar zoniet, dan zal je heel blij zijn om deze dienst te kunnen ontdekken. Je kan hier namelijk bestanden versturen die te groot zijn om als bijlage bij een mail te verzenden. Bovendien kan je erg snel de bestanden uploaden, en zal de geadresseerde de bestanden ook snel kunnen downloaden. Probeer de dienst eens uit - de basisdienst is gratis, voor extra's moet je betalen, maar met die basisdienst zal je ongetwijfeld voldoende hebben.
[Taal: ENG]
https://www.wetransfer.com/


PASTEBIN: TIJDELIJK OPSLAAN

Er bestaan tal van diensten waar je notities kan opslaan, to do lijstjes maken, enz. Elk van hen heeft wel een specialiteit waarom die voor jou al dan niet interessant kan zijn, en Pastebin heeft dus als doelpubliek: programmeurs. Zij kunnen er namelijk stukken broncode plakken en bewaren, of configuratie informatie. Meer nog: wie Pastebin daar niet voor gebruikt, zal toegang tot de site ontzegd worden. De gekopieerde code wordt namelijk herkend in verschillende programmeertalen, zodat de syntax gemarkeerd wordt.
[Taal: ENG]
http://pastebin.com/faq
http://pastebin.com/


SEATGURU: JE VLIEGTUIG VERKENNEN
Ga je binnenkort op reis met een vliegtuig, dan is een bezoekje aan deze site wel aan te raden. Hier kan je namelijk zien waar de zetel zich bevindt in het vliegtuig die jou toegewezen werd, en kom je ook informatie te weten over de dingen die je tijdens de vlucht kan aankopen. Je krijgt ook foto's van het vliegtuig. Zo word je al wat vertrouwd - en kan je een stukje vliegangst laten verdwijnen!
[Taal: ENG]
http://www.seatguru.com/


STREAMING MUZIEKDIENSTEN VERGELEKEN
Een artikel bij The Next Web, waarin 11 bekende webdiensten vergeleken worden, die muziek aanbieden in streaming formaat, mits je er een abonnement neemt. Sommige van die diensten werken volledig op basis van algoritmes, sommige rekenen op de inbreng van de internauten, en nog andere combineren beiden. Je kan de vergelijking pagina per pagina, dus per dienst bekijken, of via een pagina waarop alle 12 diensten samen staan.
[Taal: ENG]
http://thenextweb.com/apps/2014/07/21/11-music-subscription-services/13
http://thenextweb.com/apps/2014/07/21/11-music-subscription-services


TWOFOODS: VOEDINGSPRODUCTEN VERGELEKEN

Wie wil diëten, zal ongetwijfeld calorieën beginnen te tellen. Alhoewel wij nog altijd niet de best app ontdekt hebben die ons kan vertellen wat we moeten eten om aan onze dagelijkse inname van noodzakelijke voedingsstoffen te geraken, is dit toch wel een site die handig is. Je kan namelijk twee producten met elkaar vergelijken -100 gram bananen bijvoorbeeld met 100 gram tomaten.
De site heeft Amerikaanse roots, dus zal je qua industrieel bereide producten (cornflakes, frisdranken, toast, ...) vooral Amerikaanse merken aantreffen die niet meteen voor ons van toepassing zijn. Het is dus wachten op een Nederlandstalig equivalent. Tenzij jij er eentje kent?
[Taal: ENG]
http://www.twofoods.com


SLEEPYTI.ME: WANNEER IS HET BEDTIJD?
Over deze site hebben we het in het verleden al gehad, maar wij komen erop terug, omdat de tijden die daar voorgesteld worden, in realiteit echt ook kloppen. De site gaat uit van een slaapcurve, die je wellicht ook al ondervonden zal hebben. Je denkt dat vroeg gaan slapen je de nodige nachtrust zal geven, maar het bezorgt je integendeel een slapeloze nacht. En dat is omdat je slaapcurve niet gerespecteerd wordt.
Deze site rekent uit, uitgaande van het uur waarop je moet opstaan, hoe laat je slapen gaan moet. Slaapwel!
[Taal: NL]
http://sleepyti.me/


LOADS.IN: HOE SNEL?
Deze webdienst vertelt je, wanneer je het adres van een website invult, hoe snel ze geladen wordt wanneer bezoekers vanuit verschillende Europese steden haar bezoeken. Je kan ook nog enkele andere netwerkdiensten consulteren, waaronder Ping en Traceroute.
[Taal: ENG]
http://loads.in/


MANUALSLIB: HANDLEIDINGEN

Ooit, jaren geleden heb je een toestel gekocht. En kreeg je er een handleiding bij - die je nu nodig hebt, om een niet vaak gebruikte functie te activeren. Maar waar is die handleiding toch gebleven? OP deze site vind je bijna 1,5 miljoen bestanden met handleidingen in PDF vorm, en de collectie wordt elke dag nog groter. Een handige zoekmachine is ook voorzien...
[Taal: ENG]
http://www.manualslib.com/


KEEP ME OUT!
Voor de verslaafden onder onze lezers, die het echt niet kunnen laten om snel snel, en dan nog eens snel snel naar de sociale netwerken te gaan kijken... en voor ze het weten hun hele avond verspeeld hebben met lurken, toekijken, zonder iets creatiefs te doen. Deze webdienst zorgt ervoor dat je gedurende een zelf bepaalde periode niet naar een website naar keuze kan surfen. Het lijkt idioot, maar het kan je alvast vertellen hoe verslaafd je eigenlijk bent, wanneer je bij het gebruik van de dienst telkens weer op de verbodsbarrière stoot...
[Taal: ENG]
http://keepmeout.com/en/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPAAROLIFANTJE
Soms gaan we voor deze rubriek eens grasduinen bij de Wordpress blogs. En die zoektocht heeft ons al enkele leuke blogs opgeleverd die we in deze rubriek vermeld hebben.
Deze keer dus Spaarolifantje. Een blog van een dame, die vertelt vanuit haar persoonlijke belevenissen hoe zij omgaat met geld, met investeren, met werk en carrière. Leuke postings, in een erg verzorgde taal. En blijkbaar spreken de artikels vele mensen aan, want er zijn genoeg reacties bij elke posting.
[Taal: NL]
http://spaarolifantje.wordpress.com


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HORECA VLAANDEREN
Wie Vlaanderen zegt, zegt café's en restaurants. Deze website verenigt het nieuws over Horeca Vlaanderen, over opleidingen, nieuwe wetten, en allerlei ander nieuws.
[taal: NL]
http://www.fedhorecavlaanderen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VAPH

Dit is de site van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Daarop informatie naar allerlei diensten die deze mensen kunnen assisteren. Zoals een lijst met website die gebarentaal ondersteunen.
[Taal: NL]
http://www.vaph.be/vlafo/view/nl/10512-Over+het+VAPH.html
http://www.vaph.be/vlafo/view/nl/7145639-Websites+in+Vlaamse+gebarentaal.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: NATIONAL GEOGRAPHIC FOTOWEDSTRIJD

Prachtige foto's die ingezonden werden en genomineerd voor deze bekende fotowedstrijd. Om van te smullen!
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/matthewtucker/breathtakingly-beautiful-pictures-from-the-2014-national-geo
http://travel.nationalgeographic.com/travel/traveler-magazine/photo-contest/2014/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TRAVELBYDRONE
Drones, de onbemande vliegtuigjes die zoveel fotografen bekoren, zorgen voor de zoveelste ontwikkeling in onze maatschappij waarvoor regels bedacht moeten worden: wat mag, wat mag niet, wat is gevaarlijk voor de reguliere burgerluchtvaart, en wie mag er over de tuinen van mensen vliegen? Maar ondertussen zorgen deze drones wel voor heerlijke beelden van onze aarde, opgenomen op lage hoogte via de drones. Al die beelden werden mooi bijeengebracht op een landkaart. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://travelbydrone.com/
http://www.huffingtonpost.com/2014/07/23/travelbydrone-videos-world_n_5610854.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET MENSELIJKE LICHAAM

Weet jij waar alle organen in je lijf liggen? In dit interactieve game van BBC moet je de organen niet alleen op hun juiste plaats leggen, maar ook in de juiste richting. Je krijgt bovendien ook allerlei extra informatie over het orgaan.
[Taal: ENG]
http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/body/interactives/3djigsaw_02/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Droom weg in deze glazen design boomhut
http://www.belgiancowboys.be/design-2/droom-weg-deze-glazen-design-boomhut/
- Zal de Surface Pro 3 de laptop vervangen?
http://www.belgiancowboys.be/mobile/zal-de-surface-pro-3-de-laptop-vervangen/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Vertraagt Apple 'oude' iPhones bij lancering nieuw model?
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3704998/2014/07/29/Vertraagt-Apple-oude-iPhones-bij-lancering-nieuw-model.dhtml
- Inspectie treedt op tegen taxidienst Uber
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3706269/2014/07/30/Inspectie-treedt-op-tegen-taxidienst-Uber.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Panasonic stelt eerste 4K-bridgecamera voor 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8191/Panasonic-stelt-eerste-4K-bridgecamera-voor.html
- Nokia lanceert Lumia 930 met OLED-scherm 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8258/Nokia-lanceert-Lumia-930-met-OLED-scherm.html

 
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 - Waarom de nieuwe applicatie van Instagram een flop zal zijn
http://www.digimedia.be/News/nl/16828/waarom-de-nieuwe-applicatie-van-instagram-een-flop-zal-zijn.html
- Het aantal winkels met een webshop is in twee jaar tijd met de helft gestegen
http://www.digimedia.be/News/nl/16813/het-aantal-winkels-met-een-webshop-is-in-twee-jaar-tijd-met-de-helft-gestegen.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- My Testament Vault: maak je online testament
http://computertaal.info/2014/08/01/testament-vault-maak-je-online-testament/
- De Domme Belg 7 : Waarom moeten we ons als een idioot aanstellen?
http://computertaal.info/2014/07/29/de-domme-belg-7-waarom-moeten-ons-als-een-idioot-aanstellen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HP brengt binnenkort luxueuze smartwatch uit met stalen behuizing
http://tweakers.net/nieuws/97607/hp-brengt-binnenkort-luxueuze-smartwatch-uit-met-stalen-behuizing.html
- 'Bijna 85 procent van geleverde smartphones wereldwijd draait Android'
http://tweakers.net/nieuws/97600/bijna-85-procent-van-geleverde-smartphones-wereldwijd-draait-android.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Maakt Apple uw oude iPhone trager met de komst van een nieuwe? Volgens een nieuw onderzoek wel
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/maakt-apple-uw-oude-iphone-trager-met-de-komst-van-een-nieuwe-volgens-een-nieuw-onderzoek-wel/article-4000706695894.htm#reactions
- Zelfstandig parkerende wagens krijgen EU-steun
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/zelfstandig-parkerende-wagens-krijgen-eu-steun/article-4000706624839.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Man steelt live-streamende Google Glass. Resultaat: diefstal live te zien op het internet
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/man-steelt-live-streamende-google-glass.-resultaat-diefstal-live-te-zien-op-het-internet
- Leer je buren beter kennen via Hoplr, het sociale netwerk voor steden
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgische-start-up-hoplr-helpt-je-in-contact-te-komen-met-je-buren  
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: VEILIG DOWNLOADEN - DOWNLOAD.COM

Het spijt ons het te moeten zeggen, maar zelfs websites waar je vroeger met een gerust gemoed programma's kon downloaden, zijn helaas nu niet altijd meer betrouwbaar. Steeds vaker wordt getracht om een of ander progje dat je niet nodig hebt, een antivirussoftware, een zoekbalk mee te installeren wanneer jij iets anders wil installeren op jouw computer.
Een van de websites die zich daaraan bezondigt is, en wij betreuren het zeer, het aloud gekende download.com. Zolang het internet bestaat, is/was download.com de website waar je allerlei software vinden kon/kan. Tegenwoordig echter word je bij het downloaden van software steeds vaker van het ene scherm naar het andere gesluisd, waarbij je de échte downloadlink moet zoeken. Die staat dan helemaal onderaan of in het klein, terwijl er allerlei andere downloadlinks staan te blinken en om ter hardst jouw aandacht vragen. Klik je op een van die links, dan bestaat het gevaar dat je een extra progje installeert dat je niet nodig hebt, en je systeem bovendien kan vertragen.
Ons advies: bekijk bij het downloaden elk scherm aandachtig. En ben je niet zeker, klik dan op de link "vorige" en ga na of er misschien nog andere downloadlinks bestaan, die je veiliger lijken.
http://www.download.comTIP: VEILIG DOWNLOADEN - JAVA

Java is een eerbiedwaardig programma, gemaakt door ontwikkelaars die een universele computertaal wilden ontwerpen die op àlle toestellen draaien zou. Dat voornemen is, althans voor de gewone gebruikerstoestellen, de desktop computers, niet echt gelukt. Java wordt wel in bijvoorbeeld set-top boxen gebruikt, zoals de recorder / digibox van Telenet. Start je die op, dan zal je,als je goed kijkt, het kopje met dampende koffie zien dat het symbool is van Java. Voor desktop computers is Java echter nooit een echt succes geworden. Het wordt wel gebruikt om bijvoorbeeld de e-id lezer op je computer te laten werken, maar in de browser zelf zorgt Java, wanneer geactiveerd, alleen maar voor vertraging en crashes. Bovendien zijn er de laatste tijd regelmatig lekken ontdekt in Java.
Het wordt dan ook door alle instanties aangeraden om je Java op je computer regelmatig te updaten. Maar ook hier helaas moeten we vaststellen dat er bij de upgrade plots een venster verschijnt dat je aanbiedt op een extra knoppenbalk op je systeem te installeren.
We herhalen ons advies: bekijk bij het downloaden elk scherm aandachtig. Vink de nodige opties uit. Daarbij zit er nog een adder onder het gras. Zo bijvoorbeeld deze situatie:
0 installeer huppeldepup programma
   0 en maak het tot mijn standaard zoekmachine
Dan kan het gebeuren dat optie 2 standaard aangevinkt staat. Je denkt dat je veilig bent, wanneer je optie 1 uitvinkt. Fout - in sommige gevallen wordt dan toch nog altijd het huppeldepup programma geïnstalleerd.
Uitkijken is de boodschap!
http://www.change.org/petitions/oracle-corporation-stop-bundling-ask-toolbar-with-the-java-installerTIP: VEILIG DOWNLOADEN - AVG

Trouwe lezers weten dat wij grote voorstanders zijn van antivirus software AVG. De reden is simpel: er zullen ongetwijfeld antivirus programma's zijn
die beter virussen kunnen opsporten, maar die vereisen een abonnement. Dat houdt in dat je, na het jaar dat je meestal gratis krijgt bij de aankoop van een computer, moet gaan betalen. De meeste gebruikers hebben een hekel aan betalen, en doen het dus niet. Zij denken dat zij voldoende beschermd zijn door wat er nog op hun computer aan antivirus staat.
Fout. Elke dag komen er nieuwe virussen en malware uit, en elke dag zal je antivirus programma zijn "signatures" gaan downloaden, om up to date te blijven en virussen te kunnen herkennen op jouw computer. Wordt jouw antivirus niet geüpdated, dan ben je onbeschermd.
AVG is gratis, en geeft je die updates wél. Alleen... moet je regelmatig uitje doppen kijken wanneer je een melding krijgt om een nieuwe versie van de AVG software te installeren. Ook hier weer gebeurt er niets dat echt strafbaar is, zelfs niet oneerlijk. Maar voor de beginnende gebruiker, die zijn scherm niet volledig leest en in de ware gebracht wordt door de vele opties, is de verleiding groot om op de meest prominente optie te klikken - die je natuurlijk naar een betalende versie voert, terwijl je AVG gewoon perfect gratis kan blijven gebruiken.
Moeten AVG, Java en Download.com op hun vingers getikt worden? Eigenlijk doen zij niets crimineels, zij passen enkel gangbare verkooptechnieken toe die je ook bij de gewone supermarkt vindt. En toch... toch vinden wij het niet eerlijk, omdat de gewone gebruiker al te vaak om de tuin geleid wordt. En in onze ogen past het niet dat bekende diensten / programma's zoalsDownload.com, Java en AVG zich met deze praktijken bezig houden...
http://www.avg.com
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

AUTORUN ORGANIZER: WAT ER MAG OPSTARTEN


Windows all - 2,1 MB - freeware
Deze gratis software helpt je om te controleren welke programma's bij het opstarten van Windows ook mee mogen opstarten. Je hebt het vaak niet in de gaten, maar er zijn zoveel processen die automatisch mee opstarten, en die maken je systeem op termijn gewoon heel log. Maak je computer terug sneller, door die processen te beheren.
http://www.chemtable.com/autorun-organizer.htm
http://www.chip.de/downloads/Autorun-Organizer_71162561.html


VNC VIEWER FOR CHROME

Windows / Linux / Mac OS - 4 MB - freeware
Met dit progje, een extensie voor de Chrome browser van Google, kan je andere computers vanop afstand beheren, of dat nu een Mac, Linux of Windwos computer is. Je moet alleen het IP adres van de computer invullen, en meteen ben je verbonden, wanneer tenminste op die andere computer de RealVNCClient geïnstalleerd is.
http://www.realvnc.com/
http://www.chip.de/downloads/VNC-Viewer-fuer-Chrome_71162750.html


TOR BOWSER PAKKET
Windows all - 26,3 MB - freeware
Met Tor Browser pakket kan je anoniem surfen op het internet, via de open source browser Firefox. Je kn het Tor systeem gewoon op je WIndows computer gebruiken, zonder software te moeten installeren: je zet de software op een USB stick.
http://www.chip.de/downloads/Tor-Browser-Paket_22479695.html
https://www.torproject.org/


NASA 3D PRINTVOORBEELDEN
Alle OS - freeware
Met deze officiële voorbeelden van de NASA kan je waarheidsgetrouwe ruimtereizen en asteroïden met je 3D printer afdrukken. Je kan ruimtesondes zoals de Voyager of Kepler downloaden, maar ook verschillende hemellichamen.
De link naar de Nasa-site is algemeen, de echte download vind je bij Chip.de, maar die is niet in het Duits.
http://www.chip.de/downloads/NASA-3D-Druckvorlagen_71278045.html
http://www.nasa.gov


WATERFOX: SNELLE FIREFOX
Windows Vista / 7 / 8 - 41,9 MB - freeware
Dit open source project belooft een veel snellere versie te brengen dan de gewone Firefox. Om de simpele reden dat Firefox tot nu toe enkel in 32 bit versie verkrijgbaar is, en Waterfox een 64 bit versie is. Mozilla zelf biedt immers enkel een 64 bit versie voor ontwikkelaars aan, niet voor de gewone gebruiker.
Om uit te testen dus, met het nodige voorbehoud!
http://www.chip.de/downloads/Waterfox-64-Bit-Firefox_52855500.html
https://www.waterfoxproject.org/


CAMTASIA VOOR MAC OS

Mac OS - 180,2 MB - demo (30 dagen)
Camtasia is een uitgebreide tool voor de Mac om op te nemen wat er op je scherm gebeurt. Je kan één venster, of de hele dekstop, of een bepaald bereik opnemen, en je kan ook video's, beelden en audiobestanden importeren. Het formaat waarin je deze opname bewaart, is ook compatibel met de Windows versie van Camtasia Studio.
http://www.chip.de/downloads/Camtasia-fuer-Mac-OS_69950037.html
http://www.techsmith.com/camtasia.html


FIREBIRD; SQL DATABASE
Windows all - 6,7 MB ) freeware
Dit is een gratis SQL Database, die haast alle functies van de duurdere SQL variant bevat. Bij het installeren kan je kiezen uit twee versies: SuperServer en ClassicServer. Het verschil tussen de twee is dat de Classic Server threads apart behandeld, terwijl SuperServer aan multithreading doet.
http://www.chip.de/downloads/Firebird_27862282.html
http://www.firebirdsql.org/


MICROSOFT ONENOTE VOOR MAC OS


Mac - freeware
OneNote is nu ok beschikbaar voor de Mac.  Er bestaan trouwens versies van voor Windows, Windows Phone, Mac, iPhone, iPad, Android, en een webversie. Nu deze handige verzamelaar voor al uw notities op alle toestellen te gebruiken is, en gratis bovendien, heb je alle redenen om hem te downloaden!
http://www.onenote.com/
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-OneNote-fuer-Mac-OS_68631451.html


VRIJDAG APPDAG: WHATSAPP
Windows Phone 8 (1 jaar gratis, daarna 0,99 per jaar)
Whatsapp ken je wellicht wel: het is een ongelooflijk handige tool om sms-boodschappen te sturen naar je kennissen en vrienden - zonder de dure tarieven te moeten betalen voor "echte" sms-'boodschappen. Whatsapp bestaat voor zowel iOS als Android, maar wist je dat er ook een versie bestaat voor Windows Phone 8?
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/whatsapp/218a0ebb-1585-4c7e-a9ec-054cf4569a79
https://www.whatsapp.com


VRIJDAG APPDAG: LUMOSITY
Android - freeware
Met deze app train je je brein, door wetenschappelijk onderbouwde spelletjes te spelen. De app heeft een heel goede tutorial voor de verschillende games, die enkel in het Engels gespeeld kunnen worden.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lumoslabs.lumosity(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
  
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Werk is het mooiste dat er is; laten wij dus altijd ervoor zorgen dat we iets voor de volgende dag overlaten.
-Arthur Baer-