Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/7/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer  860 van 5/7/2014Gegroet lezer,

U kent ons als trouwe Windows-gebruiker; het OS zit ons, in al zijn varianten, in het bloed, omdat het echt een werkpaard is. Ons "bakje" moet snel zijn, krachtig en veel, heel veel open vensters kunnen verdragen. En wij moeten gewoon kunnen werken, zonder teveel met instellingen te knoeien of problemen te moeten oplossen.

En toch... hebben wij verleden week een Android toestelletje aangeschaft. Niet voor het redactiewerk, dat in onze rustige omgeving moet gebeuren, wel voor "onderweg". Dan is zo'n klein bakje wel handig, vooral wanneer je eerder wil "consumeren" dan produceren: artikels of een boek lezen, daar is het ideaal voor. Het werd een HP slatebook, en onze eerste ervaringen ermee lees je elders in deze aflevering.

Voor de rest hebben wij nog ongelooflijk veel artikels voor u. Niet getalmd dus, meteen naar uw leesvoer!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DOOR EEN FACEBOOK ACCOUNT AAN TE MAKEN, VERKLAART U ZICH AKKOORD...
... dat er met u gesold wordt, en met uw gevoelens gespeeld wordt!
Hét grote nieuws zondagmiddag was het feit dat bekend werd dat Facebook zijn gebruikers als ratten in een labo behandelt. Heus. Dataspecialisten van Facebook hebben namelijk een rapport gepubliceerd bij de Proceedings of the National Academy of Sciences. En daarin legden ze haarfijn uit hoe ze de gevoelens van bijna 700.000 gebruikers gemanipuleerd hebben. De bedoeling: door bij sommige gebruikers (of moeten we zeggen: menselijke proefdieren) eer of minder positieve berichten te laten verschijnen, wilden de wetenschappers onderzoeken of dit de gebruikers zelf aanzette om zelf meer of minder positieve berichten te verspreiden.
En ja, de conclusie was dat het werkte: "emoties die door anderen op Facebook uitgedrukt worden, beïnvloeden onze eigen emoties, en zijn daarmee experimenteel bewijs voor besmetting op massale schaal via de sociale netwerken". Dus, ok, de wetenschappers hebben hun verzetje gehad, en zij hebben een theorie uitgetest en bewezen.

Experimenten zonder toestemming
Maar wat hier heel belangrijk is, is het feit dat de gebruikers gemanipuleerd zijn. En dat, tot nader order, het indruist tegen de rechten van de mens om mensen te onderwerpen aan experimenten waarmee zij niet uitdrukkelijk ingestemd hebben. Maar volgens de wetenschappers hebben de gebruikers wel degelijk toegestemd, toen zij bij het aanmaken van hun account de Data Use Policy van Facebook ondertekend hebben. Pech dus voor de gebruikers. Maar het minste wat je kan zeggen is dat, alhoewel deze handelwijze van Facebook niet illegaal is, die toch wel onethisch is.

En wat doe jij eraan?
Een van de ergste dingen echter is dat dit bericht niet het resultaat is van onderzoeksjournalistiek, waardoor deze onstellende feiten aan het licht komen, maar dat de Facebook-wetenschappers zelf doodleuk hun "wetenschappelijk" onderzoek zelf gepubliceerd hebben - zich van geen kwaad bewust, en er blijkbaar nog trots op ook. Het belooft voor de toekomst.
En weet je wat nog het meest teleurstellende is? Dat de gebruikers dit artikel zullen lezen, even heel verontwaardigd zullen reageren, en dan gewoon verder Facebook blijven gebruiken.
Over het nieuwste Facebook "schandaal" heeft TechMeme alle berichten verzameld.
http://www.techmeme.com/140628/p12#a140628p12

GOOGLE I/O: NOG ENKELE LOSSE DRAADJES
Google for Work,  Nieuwe Gmail en Cardboard
Bij onze berichtgeving verleden week over Google I/O, de conferentie voor ontwikkelaars, viel enorm veel te melden. Een groot deeldaarvan hebben wij naar onze mening verleden week kunnen samenvatten. Maar er zijn nog verschillende aankondigingen die ook belangrijk zijn, maar die niet onder één noemer te zetten zijn

Drive for Work
Google Drive for Work om te beginnen. Daarmee wil Google de concurrentie aangaan met Office 365 van Microsoft. Bij het pakket kantoortoepassingen krijg je onbeperkte opslagruimte, als je tenminste 10 dollar per maand wil betalen. Je kan dan wel bestanden tot 5 TB (!) op je virtuele schijf zetten. Drive for Work zou ook geavanceerde admin tools bevatten, geschikt voor zakelijke omgevingen. Dankzij de integratie van Quickoffice kan je ook documenten van Microsoft Office openen en bewerken in Docs, Sheets en Slides, de tegenhangers van Android voor Word, Excel en PowerPoint.(1)

Gmail API
Google brengt ook een volledig vernieuwde API voor zijn Gmail uit. In het persbericht wordt getoverd et heel wat termen, zoals CRUD, JSON, XML, Protobuf en meer. Wat wij alvast belangrijk vonden in het persbericht is dat de API de gebruiker een fijnere controle geeft over de mailbox van een gebruiker. Wanneer bijvoorbeeld een app enkel mail moet verzenden namens een gebruiker (je leest een artikel, en wil het doorzenden naar een vriend), dan kan voortaan enkel een permissie gegeven worden voor send-only.(2)

Google Cardboard
En dan was er nog een onderdeel dat ons echt verbaasd heeft. Zo verbaasd, dat we het hele web afgezocht hebben, om te kijken of het geen late 1-april grap was, zo onnozel leek het. Google heeft namelijk tijdens zijn I/O conferentie aan de deelnemers een stukje karton uitgedeeld dat zij konden vouwen, en waarin zij hun Android smartphone moesten stoppen, om vervolgens de bijhorende Cardboard app op te starten. Die bevat verschillende virtual reality demo's, waaronder enkele ook de bewegingen van je hoofd volgen via de accelerometer en gyroskopen van de telefoon. Je kan in een virtuele Hall of Mirrors rondkijken, door Chicago vliegen waarbij je met je hoofd het dashboard bedient, je kan YouTube filmpjes bekijken alsof je in een bioscoopzaal zat, en meer. Bij Time lees je er wat meer over. Toch blijft het een vreemd experiment - maar je zal er ongetwijfeld nog meer over horen in de toekomst. (3)

http://www.theverge.com/2014/6/25/5842108/google-announces-drive-for-work-with-unlimited-storage-at-10-a-month
http://googleappsdeveloper.blogspot.be/2014/06/introducing-new-gmail-api.html
http://time.com/2925768/the-weirdest-thing-at-google-io-was-this-cardboard-virtual-reality-box/
CREATOR TOOLS VAN YOUTUBE: MEER MOGELIJKHEDEN
Donaties, ondertitelingen door fans, mobiele app
Er was verleden week niet alleen Google I/O, maar ook een keynote van YouTube op Vidcon. Daarop werd aangekondigd wat de makers van filmpjes in de toekomst mogen verwachten - een toekomstbeeld dat YouTube schetst op aanvraag van de vele creatieve mensen die filmpjes naar YouTube uploaden.
Zij hebben immers in het verleden keer op keer gevraagd dat YouTube transparanter zou worden over de toekomstplannen, zodat zij op die veranderingen zouden kunnen anticiperen. En nu dus heeft YouTube die openheid verschaft.
- Om te beginnen is er de YouTube Creator Studio, nu al verkrijgbaar vor Android, en binnenkort voor iOS. Daarmee kunnen mensen die filmpjes uploaden hun video's beheren, statistieken bekijken, enz.
- Er komt ook een bibliotheek met geluidseffecten, die je zonder problee met de auteursrechten kan gebruiken bij je filmpjes.
- Je kan filmpjes delen die gemaakt zijn met 60 frames per seconde.
- Fan funding: fans kunnen geld doneren, en je kan ook met Kickstarter werken om projecten te laten ondersteunen.
- Creator Credits is dan weer een mooie tool waarbij je ook kan vermelden wie aan de filmpjes meegewerkt hebben.
- Fans kunnen ook zorgen voor ondertitels zorgen in hun eigen taal, als zij jouw filmpje goed vinden.
- En tot slot zullen makers van filmpjes meer mogelijkheden krijgen om speellijstjes te maken, met als uiteindelijke bedoeling hun filmpjes gemakkelijker door het grote publiek te laten ontdekken.
Enkele mooie toekomstbeelden dus, die de makers van filmpjes echt verheugen zullen!
http://techcrunch.com/2014/06/26/youtube-new-creator-tools/
http://arstechnica.com/business/2014/06/youtube-announces-60-fps-support-tipping-and-creator-studio-app/
http://thenextweb.com/google/2014/06/27/youtube-unveils-a-new-studio-app-for-creators-lets-fans-contribute-funding-and-subtitles/
SOUNDHAWK: EEN NIEUW SOORT LUISTERHULP
Laat jou kiezen afhankelijk van de omstandigheden

Er is steeds meer sprake van "wearables" - allerlei apparaatjes die je op je lijf draagt, en die je lichaamsfuncties opvolgen: je hartslag, het aantal stappen dat je zet, hoe vast of hoe licht je slaapt, enz. Maar wat als die wearables nu eens niet alleen opvolgden wat je doet, maar het ook verbeterden?

Dat is wat Soundhawk wil doen. Je kan het vergelijken met een soort hoorapparaat, maar dat is het echt niet. Om te beginnen doe je het slechts in één oor in. En bovendien bepaal jij welke tonen versterkt worden en welke niet.

De Soundhawk bestaat uit drie delen: een oorstuk, dat lijkt op een mini-bluetooth headset voor je gewone smartphone, en dat Scoop heet. Er is ook een externe batterij, en een draadloze microfoon. Het geheel kost $299.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de Soundhawk te gebruiken. Om te beginnen kan je de draadloze microfoon bijvoorbeeld op de shirt van je gesprekspartner spelden, en je kan hem dan perfect verstaan, zelfs al zit je aan de andere kant van de tafel, en is er veel lawaai op de achtergrond zoals in een druk restaurant. De microfoon heeft zelfs een bereik van 35 feet (ongeveer 10 meter).

De Soundhawk is echter geen echt hoorapparaat, het is niet gemaakt voor mensen die echte problemen hebben met het gehoor, wel voor wie problemen heeft om geluiden op te vangen tegen een drukke achtergrond.  Je kan kiezen uit verschillende presets, zoals indoor, dining, driving, outdoors, ... en je kan die dan zelf ook nog aanpassen aan je eigen voorkeur.

Ideaal voor wie, in zijn jeugdig enthousiasme, te vaak naar rock concerten geweest is en jammer genoeg veel van zijn gehoor verloren is door de te luide muziek daar...

Meer bij TechCrunch, Mashable en Soundhawk zelf.
http://techcrunch.com/2014/06/24/soundhawk-unveils-wearable-for-your-listening-pleasure-partners-with-foxconn/
http://mashable.com/2014/06/24/soundhawk-listening-wearable/
http://www.soundhawk.com/blog/a-note-from-our-ceo-meet-soundhawk
CORTANA VAN MICROSOFT ALS WAARDIGE VERVANGER VOOR OCTOPUS PAUL?
En volgens Cortana gaat België winnen van de VS!

Bij de vorige wereldcup voetbal was het Paul, de octopus, die de show stal. Hij voorspelde namelijk de resultaten, en hoe hij het deed weet niemand, maar hij deed het echt wel accuraat.  Een rol die nu wordt overgenomen door... Cortana, de robot-assistent van Microsoft, en de concurrent van Apple's Siri.

Het voorbije weekend is Microsoft in alle stilte de voorspellingen van de uitslagen gaan toevoegen in Cortana. En opvallend: vier resultaten (Brazilië, Colombia, Nederland en Costa Rica, in hun 16e finale) waren correct. En te zien naar de afbeelding bij The Verge zou Cortana België een overwinning voorspellen tegen de VS!  Andere resultaten: Frankrijk en Duitsland zullen doorstoten tot de kwart finales.

Deze voorspellingen zijn natuurlijk een huzarenstukje waarmee Microsoft graag uitpakt. Zij zijn onderdeel van de Bing Predictions Engine, die voorheen ook al uitslagen voorspelde van tv-shows in de VS zoals The Voice, American Idol, Dancing with the Stars.

Morgen weten we of de voorspellingen van Cortana juist zijn. En daarna... kopen we met zijn allen een WIndows Phone, want Cortana werkt enkel op zo'n toestel met Phone 8.1 aan boord! Over Cortana lees je meer bij TechRadar.
http://www.theverge.com/2014/6/30/5856506/cortana-windows-phone-world-cup-predictions
http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/cortana-everything-you-need-to-know-about-microsoft-s-siri-rival-1183607#null
HELAAS, GOOGLE NOW ZAL GEEN NEDERLANDS SPREKEN...
De plannen blijven gelukkig bestaan!

Google had verleden week aangekondigd dat het in zijn Google Now instant ondersteuning zou inbouwen voor meerdere talen. Het zou daarmee Siri van Apple de loef afgestoken hebben, want dat spreekt nog altijd maar alleen Engels.

Het heeft niet mogen zijn. Op het laatste moment ontdekten de software ingenieurs enkele bugs in de laatste testen, en het project werd uit veiligheidsoverwegingen uitgesteld.  Later deze zomer zou je de ondersteuning voor meerdere talen alsnog mogen verwachten.

Het had nochtans mooi geweest. Want voortaan zou je, bij het gebruik van Google Now, de persoonlijke assistent van Google, tot 7 verschillende talen kunnen selecteren die naast de standaard taal van hun toestel ondersteund zouden worden. Je zou dan kunnen kiezen in welke taal je vragen zou kunnen stellen in bijvoorbeeld Google Search, en je zou ook kunnen kiezen in welke taal je de herinneringen zal lezen die Google Now brengt

http://www.cnet.com/news/google-delays-multi-language-support-in-google-now/
HOGESCHOLEN IN LOS ANGELES STAPPEN AF VAN VERPLICHTE IPAD
... terwijl Apple uitkomt met een nieuwe versie van iTunes U

Wij hebben altijd vragen gezet bij het feit dat sommige scholen een iPad verplichten in de klas. Vrijheid blijheid is ons motto, en kinderen/studenten verplichten om één bepaald toestel te gebruiken lijkt ons fout - en dan hebben we het niet eens over het feit dat de kinderen verplicht worden om zo'n toch wel prijzig te noemen toestel aan te kopen.

Hoe het ook zij, in Los Angeles bestond er een deal tussen Apple en de hogescholen / universiteiten om een iPad aan elke student te geven op de 47 campussen van het Los Angeles District - een deal die 30 miljoen dollar vertegenwoordigde. Op die deal wordt nu terug gekomen. Enerzijds omdat de scholen moesten vaststellen dat de beveiliging op de iPad snel omzeild kon worden, zodat de studenten in plaats van de iPad in het klaslokaal te gebruiken voor de les, dapper op Facebook, Twitter en co zaten. Maar anderzijds ook omdat ingezien werd dat niet iedereen dezelfde behoeften heeft - de een wil een tablet, de ander een hybride, enz.

En daarom werd  nu gekozen voor een nieuw programma, waarvoor 40 miljoen dollar uitgetrokken wordt, en waarbij de scholen kunnen kiezen uit zes verschillende soorten laptops om aan de studenten te geven. Tot de toestellen behoren de Lenovo Yoga Touch, de Microsoft Surface Pro 2, de Dell Latitude E7240, en Chromebooks. Meer keuze dus, en dat kunnen we natuurlijk alleen maar goedkeuren. Die keuze neemt natuurlijk het probleem niet weg van de studenten die hun tijd verkwanselen op de sociale netwerken... (1)

Apple zelf heeft ondertussen een uitbreiding van zijn iTunes U programma aangekondigd. Deze speciale afdeling van iTunes is bedoeld voor cursussen die op scholen gegeven worden, in normaal of avondonderwijs. Bij iTunes U hoort ook een app, en die kreeg een update: voortaan wordt het gemakkelijker voor leerkrachten om zelf cursussen te maken, en er komt ook een discussieforum voor studenten.

Leerkrachten zouden rechtstreeks vanop hun iPad de lessen die ze al geüpload hadden kunnen aanpassen, en ze kunnen content toevoegen die ze halen uit hun iWork, iBooks Author of de vele educatieve apps op de   iPad.  Meer hierover bij 9to5 Mac
http://www.cnet.com/news/la-schools-to-snub-ipads-in-favor-of-laptops-hybrids/
http://9to5mac.com/2014/06/30/apple-announces-itunes-u-update-with-ipad-course-creation-student-discussions-more/
IS MICROSOFT ZIJN TEGELTJES VAN WINDOWS 8 HELEMAAL AAN HET BEGRAVEN?
'Treshold' zou de gebruiker meer keuze moeten bieden

Terwijl we nog maar net gewend zijn aan de tegels van het Windows start scherm van Windows 8, zijn de jongens en meisjes bij Microsoft al dapper bezig aan de volgende versie, Windows 9. Die kreeg de codenaam 'Treshold' mee, en volgens waarnemers zou Microsoft daarmee de gebruikers van Windows 7, die nog twijfelachtig staan tegenover de nieuwe user interface van het OS met zijn tegeltjes, toch over de streep willen halen.

Dat zou het doen door in deze versie verschillende extra functies te stoppen voor de 'desktop' gebruiker, dus degene die zijn Windows computer vooral als desktop gebruikt, met een muis en klavier en eventueel ook nog touch mogelijkheden.

Het zou eigenlijk Windows 9 / Treshold afsplitsen in twee versies. Eentje voor de mobiele toestellen (smartphone en tablet) waarbij de desktop helemaal zou verdwijnen. En een andere versie die naar de desktop gericht is. Hybride dus, zoals bijvoorbeeld de Lenovo Yoga of de Surface Pro. Het OS zal dus switchen tussen de Metro stijl en de gewone Windows stijl, naargelang het klavier al dan niet op het toestel aangesloten is. Wat ons geen slechte keuze lijkt. Persoonlijk zijn wij aanhanger van hybride toestellen, omdat er een plaats en een tijd is voor zowel "werken" met een klavier, als "ontspannen" met een touch interface.

Maar voor het zover is, zou er eerst nog een tweede update van Windows 8 komen. die dan Windows 8.1 update 2 zou heten, na de eerste updated die al in april uitgebracht werd. Die tweede updat zou in augustus uitgebracht worden. En een preview van Treshold zou dit jaar in de herfst uitkomen, zodat het publiek alvast kan wennen.
Meer bij Ars Technica, ZDNet en PC World waar de commentaren niet mals zijn voor Microsoft.
http://arstechnica.com/information-technology/2014/06/windows-9-rumors-microsoft-backing-away-from-the-metro-world/
http://www.zdnet.com/windows-threshold-more-on-microsofts-plan-to-win-over-windows-7-users-7000031070/
http://www.pcworld.com/article/2393055/report-microsoft-shoveling-more-dirt-onto-windows-8-1-with-threshold.html
TWITTER ZET ZIJN POGINGEN VOORT OM COMMERCIEEL LEEFBAAR TE WORDEN
Koopt een AdTech bedrijf, en laat "buy now" buttons verschijnen

Twitter is een heel knappe tool. Vooral omdat jij de keuze hebt om te bepalen wie je volgt en wie niet. Dat voorkomt dat je content ziet die je niet interesseert - zoals advertenties.

Maar de hele Twitter dienst dient natuurlijk niet om ons, mensen, gelukkig te maken. Het is uiteraard de bedoeling dat Twitter geld opbrengt. En dat is iets wat tot op heden nog niet al te best gelukt is. Tot onze vreugde, want tot nu zien we nog altijd niet al te veel vervelende advertenties in Twitter.

Toch zal het ervan moeten komen. Twitter voert zijn inspanningen op om commercieel leefbaar te worden. Enerzijds heeft het een AdTech firma opgekocht, Tap Commerce. Dat bedrijf is gespecialiseerd in advertenties op mobiele toestellen, met name in re-targeting. Het zou de bedoeling zijn dat Tap Commerce de gebruikers moet overtuigen om al die mobiele apps die ze gedownload hebben terug te openen, vooral apps die met shopping te maken hebben. Een van de klanten van Tap Commerce is eB ay. (1)

Een tweede poging om Twitter commerciëler te maken, is het feit dat het begint met het uitrollen van mobiele advertenties voor apps, en wel via zijn ad netwerk MoPub. Voortaan zal je dus wel advertenties kunnen zien, maar het valt nog mee  - het zijn advertenties voor mobiele apps, en die leiden dan naar de pagina waar je de app kan downloaden, of, wanneer je de app al hebt, naar de app zelf zodat die terug onder jouw aandacht gebracht wordt. Meteen is ook een nieuwe term geboren: de CPAC of Cost per App Clicking.  Hierover lees je meer bij TechCrunch.

En om dit bericht over Twitter af te sluiten nog dit: de FIFA wil de account van een Belgische voetbalfan afsluiten; die maakt namelijk van elk doelpunt tijdens in de wereldcup een GIFje, en ook dat zou volgens de FIFA indruisen tegen de uitzendrechten van het voetbal. Meer daarover bij DataNews. (3)
http://recode.net/2014/06/30/twitter-scoops-up-adtech-firm-tap-commerce-for-around-100-million/
http://recode.net/2014/06/30/buy-now-buttons-start-appearing-in-tweets-is-twitter-shopping-finally-here/
http://m.datanews.knack.be/ict/nieuws/fifa-wil-belgische-twitterbot-offline/article-4000677320887.htmIS HET WEL FAIR DAT EEN LAND ZIJN ccTLD VERKWANSELT?
En soms gaan de inkomsten uit domeinnamen echt wel naar de verkeerde...

Je kent ze wel, die leuke domeinnamen waarbij gebruik gemaakt wordt van een slimme combinatie met een cc (country code) TLD (Top Level Domain).  .tv bijvoorbeeld, dat eigenlijk bij het minuscule eiland Tuvalu hoort, maar dat dankbaar gebruikt wordt door makers van tv-programma's. Of .me bijvoorbeeld, dat toebehoort aan Montenegro.

Nu is daar op zich niets mis mee - tenminste als de verkoop van domeinnamen ten goede komt aan de bevolking zelf. Of toch? De laatste tijd gaan er steeds meer vragen op over het 'verkwanselen' van ccTLD's, en aan ICANN, de organisatie die het beheer van domeinnammen overziet, wordt gevraagd of het nauwer wil toezien dat ccTLD's de band met het land zelf blijven houden - vooral nu het beheer van ICANN veel minder US-gericht is. Hierover lees je meer bij Wall Street Journal (1)

Want dat het al eens verkeerd kan lopen bij het uitbaten van een ccTLD, dat bewijsteen verhaal waarmee GigaOm uitpakt. Over het algemeen komen de opbrengsten van de verkoop van domeinen wel degelijk de bevolking ten goede. En in de gevallen van bijvoorbeeld .tv of .me is dat inderdaad het geval: een deel van de inkomsten van domeinnamen gaat naar de bevolking zelf.

Anders is het met de .io domeinnaam. Die hoort bij het Britse Indian Ocean Territory, ook bekend onder de naam Chagos Islands. De opbrengst van de verkoop van domeinnamen gaat immers naar dezelfde mogendheden die de oorspronkelijke bevolking twee generaties geleden verjoeg: de Britse regering.

En dat is niet eerlijk te noemen, toch? In een artikel bij GigaOm wordt dit onrecht aangeklaagd. De inwoners van de Chagos eilanden hebben zelf al heel wat afgezien door de eeuwen heen.  Zij zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven, die in de 18e eeuw door de Fransen naar het toen nog onbewoonde eiland gebracht werden. De Britten namen het eiland over in de 19e eeuw, de slavernij werd afgeschaft in 1835 waarna veel inwoners als dagloner aan de slag gingen op de kokosnootplantages op het eiland.

In de zestiger jaren van verleden eeuw kregen de Amerikanen het idee dat zij een militaire basis nodig hadden in de Indische Oceaan, en zij vroegen aan de Britten om een onbewoond eiland. Het VK koppelde Chagos los van Mauritius dat toen op het punt stond zijn onafhankelijkheid te verkrijgen.. En het zorgde ervoor dat het eiland onbewoond werd - het verjoeg de oorspronkelijke inwoners.

Het hele verhaal, dat toch wel verontwaardiging oproept, kan je lezen bij  GigaOm (2)
http://blogs.wsj.com/digits/2014/06/27/countries-scramble-for-internet-sovereignty-as-icann-shifts/
http://gigaom.com/2014/06/30/the-dark-side-of-io-how-the-u-k-is-making-web-domain-profits-from-a-shady-cold-war-land-deal/
EEN NETWERK MET ALLEEN MAAR EMMOJI'S?
Terwijl Orkut definitief ten grave gedragen wordt...

Er is een tijd van komen, en een tijd van gaan. De tijd van gaan is gekomen voor Orkut, het sociale netwerk dat Google 10 jaar geleden in een "ik ook" stemming opgericht had, maar dat buiten Brazilië nooit echt populair geworden is. En dat, met de komst van Youtube, Blogger en Google+ echt alle reden van bestaan verloren had. Daarom is er deze week een boodschap verschenen op de website van Orkut, met de melding dat het zijn gebruikers vaarwel zegt - of liever:bye-bye!(1)

Maar wat met de communities die daar toch ontstaan zijn? Wel, die worden in een archief gezet dat online toegankelijk is. Wil je dat jouw postings of jouw naam niet in dat archief voorkomen, dan kan je Orkut van je Google account verwijderen. In het blogartikel van Orkut vind je aanwijzingen om het te doen.

Het ene netwerk verdwijnt, het andere ontstaat - en het is er eentje voor de heel luie mens, die niet eens teksten wil intikken op zijn smartphone of computer. Emoj.li heet het nieuwe netwerk (1), en het bestaat volledig uit, zoals de naam doet vermoeden, emoji's, de vele nieuwe emoticons die een gevoelen moeten uitdrukken op een grappige manier.

Heeft Emoj.li een zin? Blijkbaar moet niet alles een zin hebben. Onlangs werd er zelfs een app uitgebracht die niets anders deed dan het woordje "yo" te laten verschijnen op de schermen van je vrienden. En toch werd die app in een mum van tijd populair. Het jonge volkje zal ongetwijfeld fan worden van Emoj.li. Volgens Mashable (3) is Emoj.li nog niet live, maar kan je al wel je usernaam registreren.
http://en.blog.orkut.com/2014/06/tchau-orkut.html
http:///www.emoj.li
http://mashable.com/2014/07/01/emojli-emoji-only-social-network/OUTLOOK.COM KRIJGT ZWAARDERE ENCRYPTIE...
... maar blijkbaar vindt PayPal encryptie illegaal!

De gevolgen van de onthullingen van Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA laten zich nog altijd voelen. Zo hechten steeds meer gebruikers belang aan versleuteling, die ervoor moet zorgen dat wat zij op het internet vertellen niet afgeluisterd kan worden. Steeds meer maildiensten schakelen daarom over naar versleuteling van de mail.

Het viel ons op dat voorheen bijvoorbeeld Telenet geen beveiligingsprotocol gebruikte bij de uitgaande en inkomende maildiensten, maar wanneer je nu de instellingen opvraagt op de helppagina van Telenet, zal je bemerken dat er nu met TLS gewerkt wordt.

Ook online maildiensten voeren versleuteling in. Gmail bijvoorbeeld werkte al langer met SSL, en Microsoft heeft deze week aangekondigd dat het met TLS of Transport Layer Secirity gaat werken voor de Outlook.com maildienst (de opvolger van Hotmail.com). Voor mails die naar een andere email provider gaan wordt dan weer gewerkt met PFS of Perfect Forward Security. Ook OneDrive, de virtuele harde schijf die je gratis van Microsoft krijgt om je bestanden op te slaan, zal voortaan met PFS werken.

Om duidelijk te maken dat het Microsoft menens is met zijn eerbied voor jouw privacy, heeft de softwaregigant ook een reeks "transparancy centers" aangekondigd die er over de hele wereld moeten komen. In die centra zullen de plaatselijke overheden de code kunnen inkijken van de Microsoft producten, en zich zo kunnen overtuigen dat er geen achterdeurtjes in zitten. Een eerste centrum is al geopend, uiteraard op de eigen campus in Redmond. Een tweede zou, naar verwachting, in Brussel geopend worden (1)

Versleuteling is dus wat momenteel hot is. Daarom is het volgende verhaal des te opvallender. Een startup, Proton Mail, was bezig geld in te zamelen om zijn product te kunnen lanceren. Het beloofde super beveiligde end-to-end versleutelde mail te brengen, die niemand zou kunnen kraken of onderscheppen. Het bedrijf werkte met PayPal als bankier. Tot op een mooie dag... PayPal de rekening van Proton Mail gewoon blokkeerde. Volgens de ene bron omwille van een "technisch probleem", volgens andere bronnen omdat Paypal vond dat Proton Mail iets illegaal deed, en het eraan twijfelde of Proton Mail wel toestemming had van de Amerikaanse overheid om zullke versleuteling toe te passen. Sinds wanneer is daar toestemming voor nodig? Een eigenaardig verhaal, waarover je o.a. bij GigaOm en The Register kan lezen.

http://thenextweb.com/microsoft/2014/07/01/microsoft-brings-tls-encryption-outlook-com-opens-first-transparency-center/
http://gigaom.com/2014/07/01/paypal-freezes-account-of-secure-email-startup-protonmail-asking-is-it-legal/
http://www.theregister.co.uk/2014/07/01/paypal_unfreezes_funds_for_protonmail_encrypted_email_startup/
MICROSOFT LANCEERT CROSSPLATFORM FITNESS ARMBANDJE
... en komt met Office voor Android tablets uit

Enkele berichtjes uit de Microsoft stal, die erg uiteenlopend zijn, maar toch een gemeenschappelijk thema hebben: op vele paarden wedden. Wij hebben het al eerder gezegd dat bij de hele hype rond wearables, het opvallend leek dat Microsoft zo stil bleef. Daar komt nu verandering in. Microsoft zou, aldus enkele sites waaronder Supersite For Windows, deze herfst uitkomen met een fitness armbandje. En het zou crossplatform zijn: het zou samenwerken met zowel je Android phone, je iPhone als Windows Phone.

Nu moet hieraan toegevoegd worden dat Microsoft eigenlijk een voorloper is met de wearables. Al meer dan 10 jaar geleden bracht het een platform uit voor slimme uurwerken, het SPOT platform, maar daarmee was het zijn tijd vooruit. Net zoals het zijn tijd vooruit was met de tablets die het eveneens vele jaren geleden uitgebracht had, nog voor er sprake was van de iPad. Beide projecten zijn toen echter, wegens gebrek aan belangstelling (en wellicht ook omdat de technologie toen nog niet op punt stond) ten grave gedragen. (1)


Een tweede bericht waarin die crossplatform strategie van Microsoft meespeelt, is er eentje dat we bij The Verge vonden. Het blijkt namelijk dat Microsoft een versie aan het ontwikkelen is van zijn Office kantoorsuite, die op Android tablets draait. Een afgeslankte Office app voor Android is er al sinds een jaar, maar nu zou de softwaregigant werken aan een suite, speciaal voor Android tablets. En het is op zoek naar testers. Zullen wij ons aanbieden? (2)

En het derde bericht tot slot is wat vager, maar het betreft opnieuw een initiatief dat Microsoft eigenlijk tot eer strekt. We spreken namelijk allemaal vanhet Internet of Things, allerlei apparatuur die met het internet verbonden zal zijn. Daarbij mag je niet vergeten dat al die apparatuur wel dezelfde taal moet spreken. Apple heeft het heel simpel bedacht: alles moet zijn iOS taal spreken, en het wordt opnieuw een gesloten systeem. Google beziet het iets meer open : alles draait onder Android, en via SDK's en API's kunnen makers van hardware hun toestellen compatibel maken. Microsoft gaat nog een stapje verder, en geeft steun aan de AllSeen Alliance. Dat is een organisatie die de AllJoyn open standaard wil promoten voor connected toestellen. Het vervoegt daarmee de rangen van bedrijven zoals Haier, Sears, LG, Panasonic, Qualcomm en anderen. Hierover lees je meer bij GigaOm. (3)

http://winsupersite.com/mobile-devices/microsoft-wearables
http://www.theverge.com/2014/7/2/5863717/microsoft-office-android-tablets-beta
http://gigaom.com/2014/07/01/microsoft-joins-the-allseen-alliance-as-it-ramps-up-connected-device-efforts/APPS: WE GEBRUIKEN ER HOOGSTENS TWEE DOZIJN VAN
Slecht nieuws voor de vele ontwikkelaars...

Er liggen momenteel meer dan een miljoen mobiele apps in zowel de Google Play Store als de iTunes App Store van Apple. En elke dag komen er bij. Maar heel veel van die apps worden wel eens een keertje gedownload, uitgetest, en dan weer vergeten.

Het blijkt namelijk uit recente cijfers van onderzoeksbureau Nielsen dat wij nog altijd weinig apps echt regelmatig gebruiken. In de loop van een maand zijn dat er iets meer dan twee dozijn, en dat aantal is met de jaren niet gestegen.

Dat is goed nieuws voor de echt grote apps, zoals Pinterest of Instagram, , Facebook en Co, en voor de standaard apps die in je smartphone of tablet staan voor e-mail, messaging, landkaarten enz. Maar het is slecht nieuws voor de vele jonge ontwikkelaars die proberen voet aan wal te krijgen bij de gebruikers met hun nieuwe app.

We zijn wel veel langer bezig met onze apps. De Amerikaanse iPhone en Android gebruikers boven de 18 zijn nu 65% langer bezig met apps dan twee jaar geleden. Per maand is dat nu 30 uur en 15 minuten, wat dus gemiddeld meer dan 1u per dag is. In het vierde kwartaal 2011 was dat nog 18u, 18 minuten.

De liefhebbers van cijfers en statistieken vinden nog meer nadenk voer bij Tech Crunch
http://techcrunch.com/2014/07/01/an-upper-limit-for-apps-new-data-suggests-consumers-only-use-around-two-dozen-apps-per-month/
HET PROBLEEM MET HET RECHT OM VERGETEN TE WORDEN
Het einde van de persvrijheid?

Het is nu een week dat Google, na het vonnis van het Europees Hof van Justitie, begonnen is met de toepassing van het "recht om vergeten te worden". Zoals je weet kan de gebruiker daarbij vragen aan Google om bij de resultaten van een zoektocht naar hun naam, bepaalde links niet meer te vertonen. Het moet dan gaan om links naar informatie die niet meer relevant of verouderd is.

Zowel BBC als The Guardian (1)(2) komen af met voorbeelden waarbij het duidelijk verkeerd is dat de gebruiker deze informatie niet meer vinden kan, en dat het duidelijk is dat het recht op informatie hier geschonden wordt.  De voorbeelden worden aangehaald in een artikel bij Marketing Land (3), en zij verhalen over o.a. hoe werknemers van een Frans bedrijf de ramen van hun kantoor versierd hadden met Post-it biref,jes, hoe werknemers bij Tesco hun werkgever aanvielen op de sociale media, enz.

Het feit dat de media op de hoogte zijn van deze verwijderingen is niet het werk van geduldig speurwerk, maar gewoon van het feit dat de uitgevers zelf door Google verwittigd worden wanneer er artikels van hen uit de zoekresultaten verwijderd worden.

Marketing Land wijst op verschillende problemen met dit recht om vergeten te worden. Enerzijds is het niet duidelijk wie het aangevraagd heeft, noch voor de bezoeker die de melding ziet dat bepaalde links verwijderd werden, noch voor de uitgever die de melding krijgt dat een artikel uit de zoekresultaten verwijderd werd.

Bovendien verschijnt de melding dat er zoekresultaten verwijderd zijn, te pas en te onpas, zodat het lijkt dat, wanneer iemand naar jouw naam zoekt en die melding te zien krijgt, gaat denken dat jij erom gevraagd hebt - en dus iets te verbergen hebt.

Kortom, het Europees Hof van Justitie heeft het wellicht goed bedoeld, om de gebruiker een recht van vergetelheid te geven, maar daarbij absoluut niet nagedacht over de gevolgen van zijn beslissing!
http://www.bbc.com/news/business-28130581
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jul/02/eu-right-to-be-forgotten-guardian-google
http://marketingland.com/eu-right-to-be-forgotten-censorship-89783
LAAT SOUNDCLOUD STEKEN VALLEN?
De muziekdienst Soundcloud is de laatste tijd erg populair geworden, want heel veel bands gebruiken het kanaal om hun nieuwe songs te lanceren. De dienst krijgt ook heel veel sympathie van de gebruikers, omdat je er vaak ook gratis songs kan downloaden. Het systeem om commentaar toe te voegen aan een song, juist op een bepaalde passage, is bovendien erg leuk en zet de luisteraar aan tot creativiteit. Wij zijn fan van Soundcloud.

Maar de laatste dagen lijken zich clouds / wolken te vormen boven Soundcloud. De muziekdienst krijgt slechte punten op vlak van privacy, en sommige artiesten keren Soundcloud de rug toe, o.a. producer Kadkade. De reden? Soundcloud heeft in alle stilte zijn Cookie en Privacy beleid aangepast, een bericht dat overschaduwd werd door een update van de iPhone app, die niet op positieve reacties onthaald werd. Waar de app veel rumoer veroorzaakte, bleef de update aan de gebruiksvoorwaarden eerst onder de radar. Tot enkele blogs duidelijk maakten wat die veranderingen inhielden. Zoals wanneer je inlogt in Soundcloud via een Facebook of Google+ account, de informatie van die account verzameld zal worden en gebruikt. Je kan je wel afmelden voor deze nieuwe gebruiksvoorwaarden, maar dan moet je een échte brief schrijven, geen e-mail, naar een kantoor in Duitsland. En je loopt het risico dat Soundcloud je account gewoon wist.

Maar er is meer, helaas.  Volgens Dancing Astronaut zou Soundcloud ook verregaande controle overgegeven hebben aan Universal Music Group. Dat muziekbedrijf zou accounts mogen markeren als ongewenst, zelfs songs mogen verwijderen en gebruikersaccounts mogen wissen.

Een straffe bewering, en als het waar is zou het ons erg tegenvallen van het anders toch zo sympathieke Soundcloud!

Meer lees je bij Dancing Astronaut en BoingBoing
http://www.dancingastronaut.com/2014/07/soundcloud-continues-push-boundaries-privacy-policies-enables-universal-screen-monitor-terminate-accounts/
http://boingboing.net/2014/07/01/soundcloud-annoints-universal.html
 

 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!KORT NIEUWS VOOR WOENSDAG 2/7/2014

Nog over Facebook en zijn menselijke proefkonijnen
Facebook blijkt zich niet bewust te zijn dat het iets fout gedaan heeft. En er zijn critici die zeggen dat Facebook niets verkeerd gedaan heeft, door de newsfeed van de gebruikers in een experiment te beïnvloeden. Facebook speelt immers voortdurend met onze newsfeed, wat was er zo erg aan? Tja, het blijft natuurlijk een experiment, er wordt letterlijk met de gevoelens van de gebruiker gespeeld. En daarvoor had hij uitdrukkelijk toestemming moeten geven.
Nu blijkt, zo lees je bij Forbes, dat Facebook de vermelding van 'research' heeft toegevoegd aan zijn gebruiksvoorwaarden, doch pas enkele maanden nadat het zijn experiment uitgevoerd had. (1)

Slechts 4 landen niet door NSA bespioneerd
Heb je al gehoord van de "Vijf ogen coalitie", of in het Engels de Five Eyes Coalition? Dat zou een select groepje zijn waarmee de VS een akkoord afgesloten heeft dat zij elkar niet gaan bespioneren. Tot dat groepje behoren, buiten de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Uit een nieuw gelekt document blijkt dus dat de NSA toestemming had om elk ander land, buiten die 5 eyes, te bespieden. Verontrustend, niet? (2)

LG G Watch vanaf 8 juli verkrijgbaar, kost $199
Na de aankondiging verleden week op Google I/O van verschillende 'Android Wear' toestellen, vooral slimme uurwerken. Een van de eerste fabrikanten die zijn smart watch op de Belgische markt uitbrengt is LG. De LG Watch is zelfs vanaf volgende week (8 juli) verkrijgbaar in Nederland en België, en hij zal €199 kosten.
Via Bluetooth koppel je het uurwerk aan je smartphone, zodat je allerlei meldingen kan zien van Whatsapp, Facebook, inkomende gesprekken. Je kan via spraakherkenning commando's geven en vragen stellen. Momenteel zijn dat nog geen Nederlandstalige commando's, wel luister het uurwerk naar commando's in het Engels, Frans en Duits. Maar je kan wel berichten, zoekopdrachten en bestemmingen voor navigatie dicteren in het Nederlands, door de taal van Google Now op je smartphone te wijzigen naar Nederlands. Daardoor verlies je dan weer wel de "OK Google" commando's.


http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2014/06/30/facebook-only-got-permission-to-do-research-on-users-after-emotion-manipulation-study/
https://www.techdirt.com/articles/20140630/17042927735/new-snowden-docs-show-how-fisa-court-gave-nsa-ridiculously-broad-spying-powers.shtml
http://lgnewsroom.be/nieuws/426/lg-wil-wearables-toegankelijk-maken-voor-iedereen-met-het-eerste-apparaat-powered-by-android-wear


KORT NIEUWS VOOR DONDERDAG 3/7/2014
Vine Loop Counts
De populaire site Vine, waarmee je korte filmpjes kan maken bestaande uit bewegende gGIF afbeeldingen, zal je voortaan vertellen hoe vaak een bepaald filmpje bekeken werd. Daarbij is het niet het feit dat jij het filmpje onder ogen kreeg dat geteld wordt, als wel hoeveel loops er bekeken werden - het filmpje draait namelijk in een eindeloze herhaling. Een slimme rekenwijze, die wellicht ook een indicatie kan zijn voor adverteerders en hen vertellen kan hoe lang de bezoeker op de site bleef.(1)

Mag je e-boeken tweedehands verkopen?
In Nederland loopt een baanbrekend proces, over de vraag of je een e-boek, na het gelezen te hebben, ook mag verkopen. Bij een papieren boek levert dat immers helemaal geen probleem, maar bij een e-boek is dat wat anders. Er is immers niets dat je tegenhoudt om het digitale boek te verkopen, en toch nog zelf een exemplaar ervan bij te houden. De zaak werd ingespannen door de Nederlandse Uitgevers Vereniging tegen Tom Kabinet, een platform dat verkopers van e-boeken koppelt aan kopers. Bij Computerworld kan je een heel interessant artikel lezen (in het Nederlands) waarin de verschillende argumenten uiteengezet worden.(2)
http://blog.vine.co/post/90463642406/introducing-loop-counts
http://computerworld.nl/e-commerce/83083-kun-je-e-books-op-legale-wijze-doorverkopen


 


   

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45 DAG: AFLEVERING 202

Deze keer een gast-moderator: Toon van de Putte. Verschillende onderwerpen, zoals je van hen gewend bent. Onder andere het feit dat Amazon zijn Fire phone uitgebracht heeft, die blijkbaar enkel voor de Amerikaanse markt bestemd is. Het team stelt zich ook vragen bij de eerste "geurtelefoon", die een geur kan overbrengen. En wat met drones die hun oude dag naderen en niet meer betrouwbaar zijn? Is er een drone-kerkhof?
Beluister aflevering 202 in streaming of download hem, en vergeet niet de opname van aflevering 203 live bij te wonen dinsdagavond!
http://tech45.eu/2014/06/26/202-geuren-in-stereo/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-202.mp3


NPR ALL SONGS CONSIDERED
Wil je nieuwe songs en artisten ontdekken? Dan kunnen wij je de podcast All Songs Considered aanbevelen, van de Amerikaanse openbare radio NPR. Je maakt er kennis met de keuze van de makers van de podcast, maar kan ook speciale live concerten beluisteren. Een absolute aanrader voor wie zijn oor te luisteren wil leggen voor ontdekkingen.
Deze week maak je o.a. kennismet de nieuwste van Bon Iver, White Fenc, Luluc, Freddie Gibbs.
http://www.npr.org/blogs/allsongs/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In de tragedies van het leven spelen dikwijls komedianten de hoofdrol.
-Peter Sirius-


 
De nieuwe oogst


   
KEYBR: LEREN TYPEN

Een ongelooflijk handige webdienst. Hier leer je blind typen, wat wil zeggen dat je teksten leert typen door de vingerzetting, en niet door naar de toetsen van je klavier te kijken. De lessen zijn gelukkig niet saai, en je zal zien hoe snel je bijleert!
[Taal: ENG]
http://www.keybr.com/


WAT EEN GELUK DAT OLD VERSION BESTAAT!
Je hebt een computer, en die is al wat ouder. En plots krijg je door een of andere automatische update een nieuwe versie van bepaalde software voorgeschoteld, en jouw computer lust die niet. Wat nu? Gelukkig bestaat er Old Version.com, waar je oudere versies van bekende programma's vinden kan, om te installeren op oudere systemen. Een site om te  bookmarken - wie weet wanneer je ze nodig hebt!
[Taal: ENG]
http://www.oldversion.com/


DEAD MAN'S SWITCH
Ongelukken gebeuren. En het kan ook jou overkomen. Heb jij er al eens bij stil gestaan? En heb je dan gedacht dat, als het zover is, je zou willen dat je dingen gezegd had tegen mensen - wat je voelde, waarvan je spijt hebt, maar ook wat je paswoorden zijn, wat je wil dat er gebeurt met je accounts, enz.
Deze webdienst wil de oplossing brengen. Je schrijft enkele e-mails, en je kiest de bestemmelingen. De e-mails worden op een veilige plek bewaard. De webdienst zal je op geregelde tijdstippen een mail zenden, om te zien of je nog bestaat - en antwoorden is heel simpel, met een gewone klik. En als je langer dan een tijd die je zelf kan instellen geen antwoord geeft, dan wordt de molen in gang gezet. De dienst is freemium: 2 mails zijn gratis, daarna moet je betalen.
[Taal: ENG]
http://www.deadmansswitch.net/


ROADTRIPPERS: EEN REISJE PLANNEN
Ben je van plan om naar de VS te trekken, en daar een roadtrip te maken? Dan is deze site voor jou. Hier kan je een route plannen van plaats 1 naar plaats B, belevenissen lezen van andere reizigers, maar ook nieuws lezen over de plekken die je bezoekt. Zoals dat onbemande drones verboden zijn in alle 58 nationale parken, dat het in NY verboden is om een selfie te maken met een drone, enz.
[Taal: ENG]
https://roadtrippers.com/


PRINTFRIENDLY.COM

Hoe vaak heb je je al niet geërgerd aan een website die bij het afprinten eerst in 5 blanco pagina's resulteert, om daarna één pagina met de gewenste tekst te printen - maar dan verminkt, omdat de tekst buiten de marges valt? Welnu, deze webdienst wil dat probleem verhelpen. Je moet gewoon een url ingeven van een pagina die je wil printen, en de site zorgt voor een duidelijk resultaat.
[Taal: ENG]
http://www.printfriendly.com/


PRINT WHAT YOU LIKE
Ook deze webdienst wil je helpen om het afdrukken van pagina's te vergemakkelijken. Wat deze dienst doet, is namelijk jou laten beslissen welke delen van de pagina gedrukt worden. Je kan zelfs fragmenten van pagina's bewaren, om samen op één pagina te printen.
[Taal: ENG]
http://www.printwhatyoulike.com/


PRIVNOTE: EEN KORTE BOODSCHAP
We kennen ondertussen snapchat, de dienst waarbij je boodschappen kan versturen die zich na een tijdje vernietigen. Deze webdienst biedt een gelijkaardige dienst aan, maar is nog anoniemer: je moet niet inloggen, gewoon je boodschap schrijven, waarna je een link krijgt. Die link kan je dan doorsturen aan de gewenste mensen, en je krijgt een melding wanneer zij de boodschap gelezen hebben; zodra dat het geval is, zal de boodschap ook meteen vernietigd worden.
[Taal: ENG]
https://privnote.com/


NEWSMAP: WAT IS NIEUWS IN VERSCHILLENDE WERELDDELEN?

Een interessante site: hier sie je per regio wat er nieuws is. Je kan daarbij kiezen op regio, maar ook op onderwerp (nationaal, business, technologie, sport enz.) of de tijdspanne ((minder dan 10 minuten geledne, meer dan 10 minuten, meer dan 1 uur geleden).
[Taal: ENG]
http://newsmap.jp/


RADIOREFERENCE: RADIOSTATIONS
Dit is, zo zegt de site zelf, de grootste provider van radiocommunicatiedata. Je vindt er een volledige database met de frekwenties van radio's, plus de afkortingen waaronder die radio's bekend staan.
[Taal: ENG]
http://www.radioreference.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PINGELEN
Wie houdt er niet van om een koopje te doen? Wij in Vlaanderen noemen dat afbieden, in Nederland noemen ze dat Pingelen. Deze site maakt het mogelijk om op voorwerpen en diensten af te bieden. Leef je maar uit in je koopjesjacht!
[Taal: NL]
http://www.pingelen.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SUPERBUDGET

In Vlaanderen zijn er drie grote supermarktketens die je in haast elke grote stad aantreft. Maar wie heeft de goedkoopste prijzen? Deze site probeert het voor jou uit te vissen. Je geeft er je boodschappenlijstje in, en de site rekent uit wat je boodschappen bij de verschillende supermarkten kosten. Een handige vergelijking!
[Taal: NL]
http://www.superbudget.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERHALEN VAN DE STRAAT
De belevenissen van een agent, verteld zonder namen te noemen. Zijn verhalen geven je een beeld van waarmee de politie zoal geconfronteerd kan worden. Bloedstollende verhalen, ontnuchterende verhalen, heel droog weergegeven. De man werkt met een diensthond, en moet dus heel uiteenlopende klussen uitvoeren. Het blog leest erg vlot en de taal is verzorgd, boeiend zelfs. Een aanrader.
[Taal: NL]
http://hondengeleider.wordpress.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOOTBALL MADE IN BRAZIL
Deze tv-serie in 13 delen is van Belgische makelij, geproduceerd door het bedrijf Take Five in samenwerking met RTBF en Belgacom, en heeft een wereldwijde weerklank gekregen: zij werd overgenomen door internationale zenders over de hele wereld.
Op de onderstaande link kan je een teaser bekijken, alsook de eerste aflevering van de reeks. In het persbericht vind je meer achtergrond over deze reeks.
https://www.youtube.com/watch?v=oOpPvUKgWUQ
http://youtu.be/50BuN94JVSg
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=40519&language=NL


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPORTFOTOGRAAF LUDO VAN DER PUT

In onze reeks fotografen verwijzen wij vaak naar internationale sites. Maar ook in eigen land is heel veel talent te vinden. Op de site van fotograaf Schoubs worden regelmatig gastfotografen vermeld, die elk hun eigen specialiteit hebben. Zo bijvoorbeeld Ludo van der Put, die prachtige sportfoto's maakt. Om te ontdekken!
[Taal: NL]
http://jeanschoubs.be/gastfotografen.html
http://jeanschoubs.be
http://jeanschoubs.be/foto/gastfotografen/webg_vanderput/index.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: DAD'N ME
Een spel dat je gewoon met het klavier speelt, in je browser. Het is wel een beetje gruwelijk, want je moet je tegenstanders verrot schoppen. Maar wie weet kan het sommige mensenhelpen om hun agressie af te koelen...
http://www.mostaddicting.com/DadnMe.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Typische dag van een mobiele gebruiker [infographic]
http://www.belgiancowboys.be/mobile/typische-dag-van-een-mobiele-gebruiker-infographic/
- De eerste apps voor Android Wear
http://www.belgiancowboys.be/mobile/de-eerste-apps-voor-android-wear/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Al 4200 Nederlandse verwijderverzoeken Google
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3683474/2014/07/03/Al-4200-Nederlandse-verwijderverzoeken-Google.dhtml
- Russen hacken westerse energiebedrijven
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3682199/2014/07/01/Russen-hacken-westerse-energiebedrijven.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Test: Draagbare harde schijf LaCie Fuel
http://www.elektrozine.be/ez/article/8221/Test-Draagbare-harde-schijf-LaCie-Fuel.html
- Besparen op verwarming met slimme thermostaat evohome
http://www.elektrozine.be/ez/article/7930/Besparen-op-verwarming-met-slimme-thermostaat-evohome.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- België kampioen van de IPv6!
http://www.digimedia.be/News/nl/16710/belgi-kampioen-van-de-ipv6.html
- Google begint het recht om vergeten te worden toe te passen
http://www.digimedia.be/
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Waar moet je op letten bij het kopen van een babyfoon?
http://computertaal.info/2014/07/02/35536/
- Onionshare: de app waarmee de volgende Snowden geheimen deelt
http://computertaal.info/2014/06/30/onionshare-de-app-waarmee-de-volgende-snowden-geheimen-deelt/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Google opent Android Wear-categorie in Play Store
http://tweakers.net/nieuws/97076/google-opent-android-wear-categorie-in-play-store.html
- 'Facebook-team achter omstreden onderzoek kon jarenlang zijn gang gaan'
http://tweakers.net/nieuws/97074/facebook-team-achter-omstreden-onderzoek-kon-jarenlang-zijn-gang-gaan.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Slaapstand leidt tot miljardenverspilling
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/slaapstand-leidt-tot-miljardenverspilling/article-4000679520057.htm
- De Rode Duivels als desktopiconen op uw bureaublad
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-rode-duivels-als-desktopiconen-op-uw-bureaublad/article-4000678589160.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Apple boet in aan klantentevredenheid in België
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/apple-boet-in-aan-klantentevredenheid-in-belgie
- Siri wordt binnenkort (eindelijk) een pak beter
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/siri-wordt-binnenkort-eindelijk-een-pak-beter*** WIJS

- Hoe de online oogtest van Hans Anders tot stand kwam
http://wijs.be/nl/portfolio/detail/hans-anders-oogtest
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TV KIJKEN ZONDER TV-TOESTEL (1) - DE VERBINDING
Ons nieuwe redactielokaal is nog niet af. Zo is er o.a. nog geen aansluiting aanwezig voor tv, is er ook geen tv aanwezig, noch digibox om programma's uitgesteld te bekijken. Toch heeft het lokaal een prachtig uitzicht op groen. En omdat we de hele zomer graag van dit uitzicht wilden genieten, hebben we met schragen en allerlei bouwsels toch een tijdelijk kantoortje ingericht in het lokaal. Het was meteen een mooi experiment om te zien in welke mate het mogelijk is om tv te kijken zonder tv-toestel.
Van dit experiment brengen we in de volgende artikels verslag uit. Daarbij moet gezegd dat dit hele experiment gebaseerd is op een aansluiting bij Telenet. Die andere grote tv-provider is natuurlijk Belgacom, maar het leek ons té gek om speciaal voor dit experiment nog een extra Belgacom tv-abonnement te nemen.

Nu moet je weten dat Telenet ook Yelo TV biedt. Daarmee kan je op je laptop tv kijken, en het leek ons dat deze combinatie voldoende zou zijn om in ons nieuwe kantoortje tv te kijken. Er is immers WiFi in het huis, en er was nog een laptop met Windows 7 op overschot om als "tv-toestel" te dienen. Dus: de browser open, en surfen naar het adres www.yelo.tv. Na inloggen met je inloggegevens kan je niet alleen live tv kijken, zo belooft de website, maar kan je ook je opgenomen programma's bekijken. Maar daarover later meer.
Maar wij hadden alles verkeerd ingeschat. Om tv te kunnen kijken, moet je een héél goede Wi-Fi verbinding. 2 blokjes, 3, zelfs 4 blokjes staafjes op je WiFi indicator volstaan niet, want dat geeft je enkel een wazig beeld of een beeld met blokjes. Je kan dit omzeilen door het beeld in je browser niet op full screen te zetten - maar dan heb je een heel gebrekkige ervaring.

De oplossing?
Die bestond erin een extra router te kopen (prijs: 89 euro voor een Netgear router) en die via een netwerk kabel te verbinden met het Telenet modem. Nu was er krachtige WiFi in ons nieuwe lokaal (5 balkjes). Eerste hindernis overwonnen.
http://www.yelo.tvTV KIJKEN ZONDER TV-TOESTEL (2) - YELO TV


Nu er voldoende WiFi aanwezig was in ons nieuwe lokaal, waren onze problemen nog niet opgelost. Met Yelo TV kan je inderdaad wel live tv kijken - of althans een groot deel van de zenders die je ook op tv ziet, niet het volledige gamma. Wel zat History erbij, zodat we onze favoriete achtergrond tv-muzak, storage wars, toch konden bekijken.
Het probleem zit bij de opnames. Telenet belooft enerzijds dat je je opnames ook via Yelo TV in je browser of een speciale app bekijken kan, maar elders op de website worden de verschillende zenders gedetailleerd weergegeven. En daar zie je dat Telenet niet de uitzendrechten heeft om opgenomen programma's van verschillende zenders via YeloTV te bekijken.

Wat inderdaad zo is: je krijgt, wanneer je via de browser naar YeloTV surft, of de YeloTV app opstart, wel het hele menu te zien van alle programma's die jij via de digibox opgenomen heeft, maar slechts bij enkele staat het symbool van een oog - dat aangeeft dat je deze opnames ook daadwerkelijk bekijken kan. En dat blijken er bedroevend weinig te zijn. Bij ons experiment waren het enkel verschillende programma's op Nederland 2 (KRO) - maar dat kan dan weer alleen wanneer je via de browser kijkt, niet via de Yelo App.
Dus: met YeloTV zelf kom je er niet. TV-kijken zonder uitgesteld kijken, is gewoon niet meer acceptabel in dit tijdperk. Wat nu?
http://www.yelo.tv


TV KIJKEN ZONDER TV-TOESTEL (3) - YELO EN STEVIE APP

Dan maar geprobeerd of het via apps beter gaat. Om te beginnen de Yelo app gedownloade, en op de Windows 8 laptop geïnstalleerd. Mooi beeld, een prachtige interface, en je kan inderdaad heel veel programma's bekijken in de TV-theek - als je tenminste een abonnement hebt op Rex & Rio. Verschillende seizoenen van reeksen zoals Vermist, Body of Proof, Mad Men, plus veel fimen... Maar je eigen opgenomen programma's kan je nog altijd niet bekijken.
Dan maar op zoek naar een alternatief. Stievie belooftop zijn website dat je alle programma's van alle Vlaamse zenders on demand kan bekijken, en zelfs kan downloaden om offline, in de trein bijvoorbeeld te bekijken. Alleen: Stievie werkt niet met Windows 8, alleen op Android en iPad/iPhone. Dus trokken we de stoute schoenen aan, en schaften ons (eindelijk) een Android tablet aan. Maar de trouwe lezer kent ons: geen tablet zonder klavier voor ons. het werd dus seen hybride: de HP Slate Book, die in Media Markt in aanbieding stond (299 in plaats van 499).

De Stievie app werkt zoals aangekondigd wat het bekijken van programma's betreft wanneer je online bent. Door op je scherm van links naar rechts te swipen, roep je het menu op. Daarbij kan je kiezen tussen de tv-gids en tv kijken.

Bij de Tv-gids zie je de voorbije programma's (tot 6 dagen terug) en kan je die simpel aanklikken in de gids om ze uitgesteld te bekijken - tenminste wanneer Stievei de rechten ervoor heeft, want heel wat programma's zijn niet aanklikbaar, en kunnen dus niet uitgesteld bekeken worden, wegens de rechten. Bij de programma's die nu lopen, kan je ofwel live kijken, dat wil zeggen inpikken op het moment dat nu gespeeld wordt, of inpikken op het begin. Toch wel handig. 's Avonds thuis komen, en even naar TErzake kijken of het nieuws: het geeft je heel wat vrijheid.

Wat wel tegenviel, en waarover we even een heel verontwaardigde mail geschreven hebben aan de mensen van Stievie, is dat het blijkt dat je geen programma's kan opnemen om offline te bekijken. Dat is voorbehouden voor iPhone/iPad, en dat stond niet in de gebruiksvoorwaarden. Het moet gezegd: de mensen van Stievie hebben meteen gereageerd, en de uitleg op de website werd ook meteen aangepast zodat het duidelijk is dat offline bekijken niet mogelijk is met een Android.
http://www.stievie.beTV KIJKEN ZONDER TV-TOESTEL (4) - NOG ENKELE MANKEMENTEN
TV kijken vanop de laptop, vanop de Android slatebook is dus een gemengde ervaring. Enerzijds veel vrijheid, omdat je met Stievie niet gebonden bent aan vaste uren. Anderzijds is het iets dat je wel extra moét nemen, omdat je je opnames van je digibox gewoon niet kan bekijken op Yelo TV. Extra kosten dus (Stievie kost 9,99 per maand, buiten je Rex & Rio abonnement).
Yelo TV is ook niet consequent. Waar we de opgenomen programma's op KRO in het begin wel konden bekijken via de Yelo App (als een van de weinige, geen EEN, VTM, Vitaya, Vier, Vijf... programma's) verscheen plots op die app de melding dat we de opnames niet konden bekijken via de app, enkel op de digibox zelf. Maar wanneer we diezelfde opgenomen programma's via de browser op de Win8 laptop opriepen, via www.yelo.tv dus, dan konden we ze weer wel bekijken.

Wij dachten slim te zijn, en yelo.tv op te roepen in onze browser op onze Android tablet. Maar... dat pakt dus niet. Om Yelo.tv in de browser te kunnen bekijken, moet je Silverlight hebben. En Android ondersteunt geen Silverligth.

Kortom: tv kijken op de laptop of tablet, in plaats van op de tv is nog niet zo eenvoudig. Enerzijds heb je, als je Stievie erbij neemt en bereid bent om nog eens elke maand $9,99 op te hoesten, veel vrijheid... om enkel Vlaamse zenders uitgesteld te bekijken. Dat was een leuke verademing, om niet meer aan de vaste uitzenduren van programma's gebonden te zijn. Anderzijds heeft vooral Yelo.tv ons teleurgesteld, omdat het bekijken van de eigen opnames via het internet gewoon niet mogelijk is, en je dus beperkt bent tot live kijken. Met andere woorden: Yelo.tv alleen is niet voldoende, je moet een extra abonnement nemen zoals bij Stievie.

En Bhaalu dan, zal je ons vragen? Want die schermen met onbeperkt herbekijken van alle mogelijke programma's. Wel, wij vrezen dat hen geen lang leven beschoren is. Wanneer Stievie en Yelo.tv al zo'n problemen hebben om programma's uitgesteld te laten bekijken, alhoewel zij toch perfect samenwerken met aanbieders zoals Belgacom en Telenet, dan valt het naar onze mening te verwachten dat Bhaalu momenteel nog wel getolereerd wordt, maar binnenkort enkele dure processen aan zijn broek krijgt.
https://benl.bhaalu.com


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WEBP PLUG-IN VOOR PAINT.NET
Windows XP/Vista/7/8 - 0,2 MB - freeware
Wanneer je deze plug-in toevoegt aan je Paint.NET, dan kan die ook werken met het webP formaat van Google. Deze plug-in is beschikbaar voor 32-bit en 64-bit besturingssystemen. Je moet nog wel, na installatie, de in het ZIP bestand gevonden DLL's kopiëren naar de map waar Paint.NET geïnstalleerd is. Normaal is dat C:\Programs\Paint.NET\FileTypes http://forums.getpaint.net/index.php?/topic/21773-webp-filetype-2014-01-07/
http://forums.getpaint.net/index.php?/topic/21773-webp-filetype-2014-01-07/


UFO: UFO: ALIEN INVASION
Windows all - 1,2 GB - freeware
In dit spel rust een belangrijke taak op jouw schouders: je moet de aarde beschermen tegen een aanval van aliens. Je hebt wel een beperkt aantal rekruten en uitrusting ter beschikking, wat het moeilijker maakt om de beslissingen te
nemen.
http://ufoai.org/wiki/News


DIFFIMG PORTABLE: AFBEELDINGEN VERGELIJKEN

Windows XP/Vista/7/8 - 17,6 MB - freeware
Ach, hoe vaak heb je niet in de krant de puzzel "vind de verschillen" gespeeld, waarbij je twee tekeningen met elkaar moest vergelijken om de verschillen op te merken. Of het een goede zaak is, laten wij het in het midden, maar deze software automatiseert het vergelijken van afbeeldingen. Het is bovendien ook een heel goede tool om manipulatie met afbeeldingen op te sporen.
http://thehive.xbee.net/index.php?module=pages&func=display&pageid=11
http://www.chip.de/downloads/DiffImg-Portable_70708067.html


AUTOHOTKEY: PROGRAMMA'S AUTOMATISEREN
Windows all - 2,6 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je veel gebruikte tekstfragmenten in allerlei programma's toevoegen, via een toetscombinatie die je in AutoHotkey bepaald hebt. Je kan ook acties in een programma automatisch herhalen. Je kan deze tool het best vergelijken met een Macro-recorder in Office producten.
http://www.chip.de/downloads/AutoHotkey_13653378.html
http://www.autohotkey.com/


MOMENT: VOOR DE VERSLAAFDEN
iPhone - freeware
Deze app wil je, gek genoeg, aanmoedigen om je telefoon neer te leggen, en wat anders te gaan doen met je leven. Vind je van jezelf dat je een ongezonde neiging ontwikkeld hebt om teveel met "dat ding" bezig te zijn, dan kan je jezelf limieten opleggen, en krijg je een waarschuwing wanneer je die limiet overschrijdt. Je kan jezelf ook vriendelijke waarschuwingen laten geven, wanneer je op die limiet nadert, zodat je het kalmer aan kan doen.
http://inthemoment.io/


GOCAM VOOR IOS: SELFIES ZONDER HANDEN!

iOS - freeware (gedurende een beperkte periode)
Met deze app kan je een selfie nemen zonder je toestel te moeten aanraken: je activeert de camera vanop afstand door een simpel gebaar met je hand.
http://crunchfish.com/#/
https://itunes.apple.com/se/app/gocam!/id883157865?l=en&mt=8
http://crunchfish.com/#/


ATOMIC TANKS PORTABLE
Windows XP/Vista/7/8 - 2,8 MB - freeware
Dit is een remake van de retro-klassieker Scorched Earth. Je kan het spelletje op een USB stick zetten, en de download is gratis. Helaas is er op het spel niet echt een gebruiksaanwijzing te vinden; bij Chip.de vind je wel een woordje uitleg.
http://www.chip.de/downloads/Atomic-Tanks-Portable_47958713.html
http://portableapps.com/apps/games/atomic_tanks_portable


AVIRA APP STORE: ANDROID APPS IN ALLE VEILIGHEID
Android - 2?4 MB - freeware
Deze alternatieve app store, een vervanger voor de klassieke Play store van Google, belooft dat de apps die daar te vinden zijn gegarandeerd veilig zijn. De store is dan ook een initiatief van antivirusbedrijf Avira.
http://avira-de.appland.se/en/
http://beste-apps.chip.de/android/app/avira-appstore-android-app,cxo.70228576/


VRIJDAG APDDAG: SHOWBASE
Dit is een app platform, speciaal voor festivals. Organisatoren kunnen hun eigen content aanmaken, zodat zij zelf de bezoekers van het festival up to date kunnen houden over het laatste nieuws. Gedaan met het programmaboekje, hier komt de app met het laatste nieuws!
http://www.showbaseapp.com/nl
http://www.showbaseapp.com/nl/apps


VRIJDAG APPDAG: TELENET HOTSPOTS
Je bent onderweg, en je wil ook wel even surfen. HEb je een abonnement op Telenet, dan kan dat via de Telenet Hotspots. Er zijn er in heel België meer dan 1.500. Met een app voor je iPhone/iPad of je Android weet je meteen waar je deze zones voor gratis internet vinden kan.
https://itunes.apple.com/be/app/hotspot-locator/id335553990?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.telenet.tnhotspot&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImJlLnRlbGVuZXQudG5ob3RzcG90Il0
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut