Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/6/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 859 van 28/6/2014Gegroet lezer,

België in de ban van de Rode Duivels. Nog nooit hebben in ons land zoveel driekleuren uitgehangen. Wat 11 mannekes die achter een bal aanlopen al niet vermag... Ons enthousiasme ging deze week eerder uit naar Google i/o, de conferentie voor Android ontwikkelaars. En die kregen heel wat moois voorgeschoteld. Het mooie eraan is dat Google, met al onze kritiek die we hebbenop het bedrijf en zijn genadeloze afkalving van onze privacy, toch zijn best doet om open te zijn: het levert wel het OS, maar ontwikkelaars mogen er zelf op voortborduren, en fabrikanten zijn zelf vrij om toestellen te maken die op het OS draaien. Dit in tegenstelling tot een bepaalde fabrikant die als enige zowel toestel als besturingssysteem toelaat - we noemen geen namen.

Wij hebben ons best gedaan een overzicht te maken van de aankondigingen op I/O. Maar in de volgende dagen zal ongetwijfeld meer nieuws daarover te rapen vallen, vooral commentaren, nu het nieuws zelf heeft kunnen bezinken. Buiten Google I/O vindt u natuurlijk veel meer ander nieuws in dit nummer. U hebt er een hele kluif aan!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE MAAKT EEN EIGEN AFSPLITSING VAN OPENSSL
Probleem met HeartBleed zindert nog altijd na...

Tja, af en toe vinden wij dat wij jou ook wel droge berichten moeten brengen, die wellicht iets technischer zijn, maar toch ook belangrijk, omdat zij over de fundamenten van het internet gaan. Zoals dit bericht.

Wellicht kan je je nog de grote paniek herinneren die ontstond toen bekend werd dat er een groot beveiligingsgat zat in OpenSSL, een technologie die gebruikt wordt om beveiligde verbindingen te leggen met bijvoorbeeld sites waarop je inlogt om te betalen. Met man en macht werd gewerkt om het probleem op te lossen - want zo goed als 75% van het internet werd geconfronteerd met het probleem.

Er kwam ook kritiek. Hoe was het mogelijk dat een zo belangrijk protocol in handen was van een handvol vrijwilligers, die eraan werkten wanneer zij tijd hadden? Beterschap werd beloofd - de groten uit het internetwereldje beloofden de ontwikkelaars financieel te ondersteunen, zodat zij voldoende tijd konden uittrekken. En er kwamen ook  afsplitsingen van OpenSSL, o.a. gemaakt door de Nederlandse ontwikkelaar Theo De Raadt. Hij startte LibreSSL, dat een volledig opgeschoonde versie moet zijn van het OpenSSL project.

En nu heeft ook Google zijn duit in het zakje gedaan, met een eigen afsplitsing (wat in vaktermen een 'fork' genoemd wordt), en het noemt deze technologie... "bored SSL" (saaie SS). Of dit kan uitgroeien tot een nieuwe standaard, is nog de vraag. Wat wel positief is, is dat Google aankondigt dat het, wanneer het nieuwe bugs zou vinden in OpenSSL, die zal melden aan het team dat daaraan werkt.

Zo. Saaie kost, saaie SSL. Maar wel belangrijk voor de veiligheid van het internet. Meer hierover lees je bij Ars Technica en The Register.
http://arstechnica.com/security/2014/06/google-unveils-independent-fork-of-openssl-called-boringssl/
http://www.theregister.co.uk/2014/06/21/boringssl/SLIMME THERMOSTAAT NEST KOOPT DROPCAM
Maar slimme technologie is niet altijd slim...

Steeds meer toestellen in ons huis worden "slim", en krijgen een internetverbinding. Maar dat wil niet zeggen dat zij echt slim worden hoor. En soms zijn die apparaten zelf, ook zonder internetverbinding, gewoon dom.

Zo is er het bedrijf Nest. Dat vervaardigt slimme thermostaten, die de temperatuur in de kamer regelen op basis van verschillende factoren. Want wanneer je maar in één kamer aanwezig bent, waarom zou dan het hele huis verwarmd moeten worden? De badkamer bijvoorbeeld moet 's ochtends tijdens je douche lekker warm zijn, maar voor de rest van de dag mag die temperatuur best lager. En waarom zou het hele huis op 22 graden moeten staan, wanneer je de hele dag niet thuis bent? Met andere woorden: Nest regelt de temperatuur op basis van gewoonten, die het zelf leert, en waar je manueel ook nog kan ingrijpen. Slim, niet?

Maar het bedrijf heeft ook minder slimme dingen bedacht. Zo heeft het onlangs een rookdetector op de markt gebracht, de Protect, die eveneens "slim" heette te zijn omdat hij toeliet dat gebruikers met een handgebaar de rookdetector tot zwijgen zouden brengen. Het achterliggende idee was dat een rookdetector meestal hoog tegen het plafond aangebracht wordt; bij een alarm heeft de gebruiker niet altijd een ladder bij de hand, en om te verhinderen dat de gebruiker zijn pantoffel of erger tegen de detector zou gooien om het alarm uit te schakelen, werd bedacht dat de Protect ook uitgeschakeld kon worden met handgebaren. Het toestel bevatte daarvoor bewegingssensoren.

Maar wat wil het geval? Wanneer er rook is in een kamer, dan gaan we meestal meteen met onze armen zwaaien, om die rook te verdrijven zodat we beter kunnen ademen. Wat in dit geval dus de Protect zou uitschakelen, zodat de rest van de familie niet meer verwittigd wordt. Klinkt al een beetje minder slim, niet?

Dit maar om aan te tonen dat niet alle 'slimme' apparaten ook echt slim zijn. Nest had het toestel uit de handel gehaald, en verleden week terug te koop gesteld, maar aan een veel lagere prijs, en zonder bewegingssensoren. Veel minder slim dus.

Nest, dat sinds kort in handen is van Google, kwam verleden week nog op een andere manier in het nieuws: het heeft Dropcam gekocht, een heel simpel systeem van videobewaking vanop afstand: je "dropt" ergens een Dropcam camera, en via het internet kan je niet alleen de beelden zien die de camera maakt, maar zelfs spreken met degene die zich in de kamer bevindt.

Slim, maar eenvoud bedriegt. Want Dropcam houdt heel wat veiligheidsrisico's in. Wat als iemand een Dropcam in jouw huis plaatst, en zo vanop afstand alles kan bekijken wat zich bijvoorbeeld in jouw slaapkamer bevindt? Of wanneer jij een camera geplaatst hebt in je huis, om te zien of alles veilig is wanneer je niet thuis bent, en iemand anders hackt zich een weg tot jouw beelden?

Kortom, we zijn duidelijk op weg naar een "internet of things", waar dagelijkse voorwerpen een internetverbinding krijgen. Maar dat moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren, zodat de privacy van de gebruiker gewaarborgd blijft. En bij voorkeur "spreken" de geconnecteerde voorwerpen een standaardtaal, zodat je, ongeacht de fabrikant, met je smartphone of ander toestel kan communiceren, of dat nu een iPhone, Android, BlackBerry of Windows Phone is.

Meer over de overname bij CNet, WebProNews en Business Insider.
http://www.businessinsider.com/dropcams-humble-beginnings-2014-6?op=1
http://www.webpronews.com/smoke-detectors-glitch-is-fixed-and-nest-is-buying-dropcam-2014-06
http://www.cnet.com/news/after-recall-nest-relaunches-protect-smoke-detector-for-99/
DE FUNCTIE WAARVOOR GOOGLE DE "+" IN ZIJN ZOEKMACHINE AFSCHAFTE, IS NIET MEER...
"Direct Connect" was nooit populair!

Kan je je nog herinneren, de verontwaardiging toen Google in november 2011 een van de beste zoekfuncties afschafte in zijn Google zoekmachine? Ja, kindertjes, er was een tijd dat je in Google een zoektocht kon uitvoeren naar "bloem +roos -recept", waarmee je aan Google dan duidelijk maakte dat je op zoek ging naar artikels over het woord "bloem", waarbij het woord "roos" verplicht in moest voorkomen, maar waar het woord "recept" niet in mocht staan. Dat was een prachtige functie, die het zoeken enorm vergemakkelijkte.

Maar bijna 3 jaar geleden besliste Google dat het anders moest. Het was enkele maanden na de lancering van Googl+, het eigen sociale netwerk van Google dat nooit echt populair werd, maar ons allemaal door Google opgedrongen werd: wilde je gebruik maken van andere Google diensten, dan moest je ook een Google+ account hebben.

Google had, om zijn Google+ te promoten, nog een ander idee: door een + voor de beginletters naam van een populaire pagina op Google+ te zetten, zou je rechtstreeks naar die pagina gevoerd worden. Zoals bijvoorbeeld +Youtub, wat je meteen naar de pagina van YouTube zou brengen.

Die functie is nooit echt ingeburgerd geraakt bij de internauten. Vooral omdat Google+ zelf nooit echt populair werd, behalve in sommige kringen van bloggers. En nu blijkt, aldus Search Engine Land, dat die hele "Direct Connect" functie niet meer bestaat.

Met andere woorden: om een eigen fantasietje uit te werken, heeft Google het oude booleaanse zoeken afgeschaft - nochtans een van de fundamenten van het zoeken bij àlle zoekmachines, tot Google er een einde aan maakte. Bedankt, Google!
http://searchengineland.com/google-direct-connect-dead-194598
http://searchenginewatch.com/article/2351386/Google-Kills-Google-Direct-Connect-FeatureDUITSE NIEUWSMEDIA VOLGEN BELGISCH VOORBEELD
Maar spelen het slimmer: willen 11% van de inkomsten

Toen de (meestal Franstalige) kranten en nieuwsmedia in België een proces aanspanden tegen Google, sprak men van "the mouse that roared", de kleine David die het opnam tegen de reus Goliath ... en won. De kranten kregen het namelijk gedaan van de rechter dat hij Google verbood hun nieuws op te nemen in Google News. Google werd bovendien veroordeeld om dit vonnis op zijn site te publiceren.

Wel, enkele Duitse nieuwsmedia volgen het voorbeeld van de Belgen, maar spelen het spel slimmer. Het gaat om zowat de helft van de uitgevers in Duitsland, waaronder mediagigant Axel Springer. Zij willen geen verbod, maar wel dat Google 11% afstaat van de inkomsten die het haalt uit publiciteit.

Nu is het berekenen van die inkomsten geen sinecure. Google plaatst namelijk geen advertenties op de News site, juist om te vermijden dat de nieuwsmedia Google ervan zouden beschuldigen dat het rijk wordt op hun rug. En dus zijn het andere inkomsten waarop gedoeld wordt. En volgens Search Engine Land wordt rekening gehouden met het feit dat de nieuwsartikelen ook buiten News verschijnen, en opduiken in bij de gewone zoekresultaten. En daar kunnen dan weer wél advertenties staan.

En dus moeten de uitgevers te weten komen hoe vaak hun content verscheen in dien zoekresultaten, en of de advertenties die ernaast stonden geld opbrachten. En daar willen ze dan 11% van. Geen simpele taak voor Google, om dat bij te houden en berekenen, maar ongetwijfeld heeft Google voldoende rekenkracht in huis om deze berekeningen tot een goed einde te brengen.

Meer achtergrond hierbij vind je bij Search EngineLanden Ars Technica.
http://searchengineland.com/german-news-wants-google-to-pay-194719
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/06/german-publishers-want-an-11-percent-cut-of-google-news/AMERIKAANSE OVERHEDEN NEMEN STARTENDE PARKINGDIENSTEN IN HET VIZIER
Zoveelste clash tussen gevestigde modellen en marktverstorende diensten

De zaak van Uber, de nieuwe taxidienst die via de smartphone werkt, was het begin van een reeks nieuwe diensten die de bestaande markten op de kop zetten. Daarbij werd het telkens pijnlijk duidelijk dat de nieuwe dienst wel innovatief, snel, en vaak veel beter werkt, en het initiatief bij de gewone burger legt maar dat zij in botsing kwamen met gevestigde, streng gereglementeerde diensten. Het vrije uber waar iedereen taxichauffeur kon spelen met zijn eigen wagen, tegenover de reguliere taxi's die aan strenge wetten onderworpen zijn - wetten op vestiging, op taxivergunning, op verzekeringen, op wie welke passagiers waar mag oppikken, enz. Het vrije BnB waar iedereen zijn appartement of een kamer ter beschikking kan stellen van de reiziger, voor een dag, een week of maand, tegenover de streng gereglementeerde wetten op het hotelwezen, het aanbieden van logies, het verhuren van appartementen, waarbij bijvoorbeeld meldingsplichten gelden, brandvoorschriften enz.

Nu is er dus een ander soort diensten dat het aan de stok krijgt met de overheid: alternatieve parkeerdiensten. In dit geval gaat het om een klacht van de gemeente San Francisco tegen MonkeyParking, een dienst die ontstaan is in Rome en die in San Francisco werkt. Bij die dienst kunnen mensen via de smartphone laten weten wanneer zij een parkeerplaats op straat verlaten, en kunnen anderen betalen voor die informatie zodat zij het plaatsje kunnen inpikken.

Een slim idee, maar de gemeente vindt dat dit niet kan: het is verboden om voetpaden of straten te verhuren zonder compensatie aan de gemeente te geven. San Francisco dreigt met boetes van 300 dollar per transactie, en het bedrijf zelf zou tot $2.500 per overtreding kunnen krijgen.

Het is nu afwachten hoe dit verder evolueert. Tussen haakjes: Uber zou nu van plan zijn om in Antwerpen neer te strijken, omdat het in Brussel teveel tegenkanting ondervindt. Benieuwd hoe dit gaat uitdraaien!
http://blogs.wsj.com/venturecapital/2014/06/23/san-francisco-tells-parking-startup-to-stop-operations-warns-two-others/
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/06/san-francisco-orders-parking-spot-auction-app-to-cease-and-desist/
GOOGLE EN ZIJN LOBBYING
Niet uitzonderlijk, maar toch om even over na te denken

Elk bedrijf heeft wel enkele mensen in de politiek die aan zijn kant staan en, al dan niet in ruil voor geldelijke of andere steun, een standpunt van het bedrijf willen verdedigen wanneer er gestemd moet worden over nieuwe wetten. En Google heeft echt wel heel veel belangen te verdedigen.

Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het zijn zelf-rijdende auto's op de weg wil brengen. Als de overheden in de verschillende Amerikaanse staten (en later die in Europa) beslissen dat die auto's een gevaar zijn op de weg, dan zijn alle investeringen die Google in deze technologie gedaan heeft, weggesmeten geld.

Net zo voor Google Glass: er worden momenteel voorstellen gedaan waarbij het verboden wordt om een Google Glass te dragen achter het stuur, omdat het, nog meer dan bij sms'en, de aandacht van de bestuurder zou afleiden. Als Glass inderdaad verboden wordt achter het stuur, dan wordt het brilletje meteen veel minder interessant, want dan moet degene die nu een Glass heeft met aangepaste glazen, achter het stuur zijn gewone bril gaan dragen. Er zijn ook wetten in de maak die, omwille van de privacy, Google Glass enkel willen toelaten indien een verklikkerlichtje duidelijk maakt wanneer de drager van de bril een foto neemt of een video filmt.

Kortom: Google heeft inderdaad heel wat om de politici voor te bewerken. Bij Politico vind je een opsomming van de verschillende lobbying campagnes waarmee Google in sommige staten bezig is. Daarbij moet wel verteld worden dat het lijstje niet volledig is, omdat sommige staten de bedrijven niet verplichten hun lobbying bekend te maken.

En verder moet hier de nuance gemaakt worden dat Google niet het enige bedrijf is dat zich met lobbying bezig houdt. Nagenoeg alle tech bedrijven doen het, omdat zij hun belangen willen verdedigen. En het geld dat Google uittrekt voor lobbying mag op het eerste zicht veel lijken, maar het is kattepis wanneer je het vergelijkt met de sommen die Google vlotjes neertelt wanneer het weer het zoveelste bedrijf overneemt.

Toch blijft het interessante, aanbevolen lectuur. Bij The Verge, dat het artikel in context plaatst, kan je ook wat commentaren lezen.
http://www.theverge.com/2014/6/23/5834424/googles-lobbying-powerhouse-takes-on-state-regulations
http://www.politico.com/story/2014/06/google-lobbying-108167.html
NEST BRENGT EEN API UIT
Nest als bedrijf wil centrum worden van smart home

Verleden week kon je lezen dat Nest, het bedrijf dat onlangs opgekocht werd door Google, en dat slimme thermostaten vervaardigt, nu ook Dropcam gekocht heeft, een fabrikant van handige camera's met internetverbinding. Nest heeft echter nog meer plannen: het wil de hub worden, de kern van je "slimme" huis, waar allerlei apparaten met elkaar praten  en autonoom actie ondernemen.

Daartoe heeft het deze week een API uitgebracht waardoor andere bedrijven hun toestellen kunnen laten praten met de Nest toestellen - het Protect rookalarm, en de Learning Thermostat. Het zal ook samenwerken met verschillende andere fabrikanten, waaronder Jawbone, Logitech, Mercedes-Benz, Whirlpool enz. Meer hierover lees je bij Ars Technica (1).

Ondertussen heeft een team hackers, GTVHacker dat ook al Google TV, Chromecast en Roku gekraakt had, zijn vizier gericht op Nest. Het heeft een systeem bedacht waarmee de eigenaar van zo'n thermostaat andere dingen kan doen met de Nest dan wat er momenteel in geprogrammeerd staat, zelfs de software volledig vervangen. Dat is leuk, voor de doe-het-zelver, maar het betekent ook dat anderen datzelfde met jouw Nest zouden kunnen doen, en de temperatuur in je huis terwijl je weg bent eventjes wat graden hoger kunnen zetten. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je bij Engadget (2).

Maar Nest is natuurlijk niet de enige die met 'home automation' uitkomt. In de VS is de start-up Quirky druk bezig met  het bedenken van allerlei toepassingen voor het moderne huis. Tot nu toe zijn dat vooral echt slimme dingen - niet in de betekenis dat zij met elkaar praten, maar dat zij gewoon goed bedacht zijn omdat zij een oplossing bieden voor een probleem waarop menigeen al veel gevloekt heeft. Wat denk je bijvoorbeeld van een blok met contactdoosjes, die gebogen kan worden zodat de ene stekker nooit de ingang van de andere kan blokkeren.

Het bedrijf, zo lees je bij New York Times, brengt de laatste tijd vooral dingen uit die met de smartphone kunnen communiceren of met het WiFi netwerk in je huis. Die worden nu ondergebracht in een aparte afdeling, Wink, die al een app op zijn naam heeft staan om al die gadgets te bedienen. Het bijzondere aan deze software, en dat is eigenlijk de pointe van dit verhaal, is dat het een open besturingssysteem zal zijn, waarop iedereen kan inpikken. Meer hierover bij NYT.

Vooral het feit dat je met een open OS werkt, tegenover een gesloten OS waar wel een API voor bestaat, is eigenlijk de moraal van het verhaal. Want je kent ons: wij zijn nog altijd fan van openheid, open source, dit in tegenstelling tot de walled gardens waarin de tech giganten ons de hele tijd willen opsluiten.
http://arstechnica.com/gadgets/2014/06/ok-google-crank-the-ac-nest-announces-new-smart-home-api/
http://www.engadget.com/2014/06/23/nest-thermostat-rooted/
http://www.nytimes.com/2014/06/23/technology/quirky-hopes-wink-will-speed-adoption-of-smart-home-products.html?_r=0
CYANOGEN VOERT ZIJN INSPANNINGEN OP OM ANDROID OPEN TE MAKEN
En Firechat maakt gesprekken mogelijk tussen iOS en Android

Vandaag staat in het teken van openheid en crossplatform. Na het artikel over Nest en Quirky een bericht over Cyanogen. Dat staat bekend voor zijn Cyanogen Mod, een wijziging aan het Android OS waardoor ja root-toegang krijgt tot je toestel, en dus meer mogelijkheden hebt om eraan te sleutelen, en o.a. ook programma's kan toevoegen die je niet in de Google Play Store gevonden hebt en een andere interface dan de fabrikant van je toestel over het OS gegoten heeft. Het voordeel van Cyanogen Mod is dat je toestel, ondanks die wijzigingen, nog altijd compatibel blijft met de officiële Google versie.

Welnu, Cyanogen heeft zijn team versterkt om die "open Android" nog beter te kunnen verspreiden. In China is de Cyanogen Mod versie al heel populair - de helft van de toestellen daar draait op deze open Android. En dat aantal zou dus nog verder kunnen groeien. (1)

Het tweede luik van dit artikel betreft Firechat. Het is een messaging dienst die gebruik maakt van een nieuwe technologie die Apple bedacht heeft: multi-peer mesh networking. Hierbij kunnen gebruikers anoniem met elkaar praten, zelfs al is er geen internetverbinding aanwezig. Firechat, een app bedacht door het bedrijf Open Garden, was een van de eerste toepassingen die op deze technologie van Apple draaiden. Omdat Android deze technologie niet heeft, heeft Open Garden een andere technologie bedacht om Firechat ook op het Android OS te laten werken. Maar dat wou toen wel zeggen dat Android gebruikers en Apple gebruikers elk in hun eigen silo zaten, en niet met elkaar konden communiceren.

Dat verandert nu dus: er is een update van Firechat uit, waardoor gebruikers van zowel iOS als Android toestellen van hetzelfde mesh netwerk gebruik kunnen maken. Daarover lees je meer bij TechCrunch (2)
http://recode.net/2014/06/24/cyanogen-expands-team-in-push-for-open-android/
http://techcrunch.com/2014/06/24/firechat-enables-cross-platform-off-the-grid-chat-between-ios-and-android/
MICROSOFT GAAT VREEMD: BRENGT ANDROID TOESTEL UIT MET OPERA BROWSER..
... en probeert met speciale korting MacBook Air gebruikers te verleiden een Surface Pro te kopen

Dit derde artikel van vandaag heeft het niet zozeer over Open Source, als wel over wedden op veel paarden - niet cross-platform, maar multi-platform. Het betreft Microsoft. Dat is sinds kort eigenaar van de smartphone afdeling van Nokia. Het bijzondere daaraan is dat Nokia, ondanks die aankoop, niet alleen phones uitbrengt met het Windows Mobile OS erop, maar ook toestellen met andere besturingssystemen. Ook Android: eerder heeft Nokia al een eerste goedkope Android telefoon uitgebracht, en nu is daar de Nokia X2: 1,2 GHz, 1 GB RAM, met een prijskaartje van $99. Op het toestel is de standaard browser... Opera. De Nokia X2 is gericht op opkomende markten, zoals Rusland. En van Microsoft is het slim bekeken om ook een Android toestel uit te brengen, want op die toestellen staan ook apps die naar de Microsoft diensten leiden, en hoe meer gebruikers van die diensten, hoe beter voor Microsoft. Besprekingen van de Nokia X2 vind je samengevat bij TechMeme (1)

En dan is er nog een zoveelste marketing fout bij Microsoft. Dat heeft zijn Surface Pro 3 uitgebracht, en die krijgt over het algemeen erg lovende kritieken. Als Microsoft slim had geweest, dan had het zijn marketing gericht naar trouwe Windows gebruikers, met de boodschap: kijk eens wat een mooi toestel, hier is eindelijk je mooie Windows tablet, en heb je geen enkele reden meer om een iPad te gaan kopen. Maar neen, de mensen van de marketing bij Microsoft vonden het nodig zich te richten tot MacBook Air gebruikers, en wil hen overhalen over te stappn op een Surface Pro: wie nu zijn MacBook Air inruilt voor een Surface Pro, krijgt een fikse korting. Fout, fout, fout. Want Mac-gebruikers zijn trouwe Apple-fans, en die haal je niet over met een tijdelijke korting om de overstap te maken. Die houdt immers ook in dat zij hun hele computeromgeving van Apple naar Windows moeten overzetten. Volgende keer beter nadenken, Microsoft!
http://www.techmeme.com/140624/p5#a140624p5
http://arstechnica.com/gadgets/2014/06/microsoft-wants-you-to-trade-your-macbook-air-in-for-a-surface-pro-3/
GOOGLE I/O: EEN OVERZICHT. 1. NIEUWE VERSIE VAN ANDROID

Waar te beginnen? Het is enorm moeilijk om alles wat Google gisteren voorgesteld heeft op haar Google I/O conferentie, samen te vatten. Google heef immers zoveel verschillende projecten lopen, heeft zoveel potjes op het vuur, dat onze hele nieuwslijn deze ochtend vol stond met Google berichten die een na een interessant waren. Een dappere poging tot een overzicht beginnen we met "L".

- Er komt een nieuwe versie van Android, en die zal met een L beginnen. De L-versie zou niet meer op de Dalvik runtime draaien, maar op ART, ANdroid RunTime. Die zou Android twee keer zo snel maken als nu, en gelukkig zouden ontwikkelaars niet veel wijzigingen moeten maken om te kunnen overschakelen naar ART.
- Een ander aspect van "L" is het feit dat er een nieuwe design komt, die Material Design heet. De vormen van de schermpjes en knoppen zijn ronder, en zij zijn ook interactiever: wanneer je bijvoorbeeld een button aanraakt, zal die rimpeltjes veroorzaken rondom hem, zoals wanneer je een steentje in een plas water gooit.
- Je zal ook kunnen werken met meldingen terwijl je telefoon nog vergrendeld is, vanuit je lock screen dus. De meldingen staan ook niet meer kris-kras door elkaar, maar geordend, in orde van belangrijkheid - een orde die bepaald wordt door de app waarvan de melding afkomstig is.
- Er komt ook een gepersonaliseerd lock screen dat zich aanpast aan de omgeving waar jij bent. Want ben je thuis, op je eigen kamer dan is het niet echt nodig dat je je phone vergrendelt. Integendeel: het stoort enorm om telkens de telefoon te moeten ontgrendelen. Deze functie zal wellicht samenwerken met Wearables zoals je smart watch: via Bluetooth zal je Android phone weten of je smart watch in de buurt is, en dan zal de vergrendeling af staan.
- Met project Volta wil Google iets doen aan het probleem van té snel leeg zijnde batterijen: het geeft je een beter inzicht welke app, welke functie het meest van je batterij vergt. Je kan zelf ook de energievriendelijke modus oproepen.
- Verder werkt Google aan een diepere integratie tussen Android, web en Chrome. Wat concreet betekent dat de tabs die je geopend hebt op je Android toestel, ook te zien zullen zijn in je Chrome browser. Ontwikkelaars zullen links rechtstreeks naar apps kunnen laten gaan, niet alleen naar webadressen (iets wat ook Apple van plan is).
Een duidelijk overzicht van "L" vind je bij Engadget (1)

Eén SDK voor alle omgevingen
De integratie tussen Android smartphones, tablets en de Chromebook laptop computer wordt trouwens nog verder doorgedreven. Chromebook toestellen zullen binnenkort ook de gewone Android apps kunnen draaien. Tijdens de presentatie toonde Google Vine en Flipboard apps die op Chromebook draaien. Chromebook is, zoals je weet, de laptop die werkt met het Chrome besturingssysteem - en alle andere mogelijke Google tools. De ideale Google-wereld dus.(2)

De strategie
Google heeft ook een tip van de sluier over zijn toekomstplannen gelicht. Android heeft nu al 1 miljard actieve gebruikers per maand. Maar dat moeten er nog meer worden, en die moeten komen uit de opkomende markten. Google wil daarom een kant-en-klare versie van Android maken, die het smartphone fabrikanten mogelijk maakt om zelf hun goedkope toestellen te vervaardigen, aangepast aan de levensomstandigheden in hun regio. Denk bijvoorbeeld aan het gebrek aan elektriciteit in vele gebieden, of het ontbreken van internetverbindingen. Dit initiatief kreeg de naam Android One mee.(3)
http://www.engadget.com/2014/06/25/Android-L/
http://thenextweb.com/google/2014/06/25/google-previews-android-apps-running-chromebooks/
http://thenextweb.com/google/2014/06/25/google-activations-io-2014/
GOOGLE I/O: EEN OVERZICHT. 2. ANDROID FIT EN ANDROID AUTO
Google Fit
Zoals te verwachten was, heeft ook Google een tool op zijn Android toestellen om je gezonder te maken. Verschillende sensoren meten je activiteiten, zoals slaap, de stappen die je zet. Het bijzonder aan de aankondiging van Google is dat het niet spreekt van een centrale app, waar alle gegevens verzameld worden, maar wel van een API, Google Fit, waardoor fabrikanten van verschillende apparaten hun toestel kunnen laten werken met Android. Adidas, Nike Intel, RUnkeeper en anderen zouden al aan boord zijn. Het is dus niet het compleet gesloten systeem van Apple, maariets dat veel opener is. En dat is positief.(1)

Google Auto
En dan is er nog een ander terrein waarop Google actief zal zijn: je auto. En raad eens hoe Google dit initiatief genoemd heeft? Ja dus: Android Auto. Het zou eigenlijk de software zijn die je al kent, maar die nu opnieuw vorm gegeven wordt om in de auto te passen. Android Auto zou veel meer dingen automatisch moeten doen, omdat jij natuurlijk je handen op het stuur moet houden. Auto zou dus werken met de context, de omgeving waar je bent, het tijdstip van de dag, je levenspatroon. En natuurlijk is het geoptimaliseerd voor stemcontrole.
Via spraakcommando's zou je toegang hebben tot Google Maps navigatie, sms-boodschappen versturen en Google Play Music. Een SDK (Software Developer Kit) voor Android Auto zou er binnenkort aankomen. (2)

Google is trouwens lid van de Open Automotive Alliance, die verschillende autofabrikanten verenigt. De bedoeling van de groep is om "technologie in de auto veiliger, naadlozer en intuïtiever te maken voor iedereen". En dat laatste wil dus wellicht zeggen dat het niet voorbehouden zal zijn voor de duurdere merken, de 'chique bakken'.
Ook hier weer de vergelijking met Apple: dat heeft zijn CarPlay, waarbij de eigenaar van een iPhone een gelijkaardige interface op zijn dashboard vindt wanner hij in de auto zit: hij kan boodschappen versturen, er zijn navigatie-tools, en CarPlay werktsamen met een beperkt aantal softwares van derden zoals Spotify en Beats Music.
http://www.engadget.com/2014/06/25/google-fit/
http://www.theverge.com/2014/6/25/5841760/google-android-auto-announcedGOOGLE I/O: EEN OVERZICHT. 3. GOOGLE TV EN ANDROID WEAR
Google TV, met je smartphone in de hoofdrol
Google heeft tot nu toe nog niet echt de huiskamer overgenomen. Apple heeft zijn AppleTV, zijn systeem om muziek vanop de iPod of iPhone te streamen in de huiskamer. En zelfs Microsoft heeft voet aan de grond in de huiskamer, met zijn Xbox die ook als amusementscentrum dienst. Google heeft tot nu toe enkel de Chromecast, de dongle waarmee je content kan streamen naar je tv.
Tijd om er iets aan te doen, zo vonden ze bij Google. En dus was een van de onderdelen die op Google I/O vermeld werden, de Android TV. Dat is een platform waarbij live tv via jouw settop box of zelfs een gewone antenne gecombineerd met Android apps en diensten zoals Google Play om de content op jouw tv te brengen die JIJ wil.
Concreet is het een scherm dat voornamelijk bestaat uit een lijstje met feuilletons uit Google Play en andere apps op jouw smartphone of tablet. Daaronder vind je de apps die je vanuit de Play Store op je tv geïnstalleerd hebt, en er is ook een speciale rubriek met games (die je bedienen kan met je Android phone, of met een controller in de stijl van de Xbox.) Eeen uitgebreide beschrijving bij The Verge (1)

Android Wear, met meteen een reeks smart watches
En dan is er nog Android Wear, het platform voor op het lijf draagbare technologie. Waarbij natuurlijk iedereen uitkijkt naar de smart watches. Op de I/Oconferentie werden er meteen enkele voorgesteld: van LG, van Samsung, en van Motorola.
Het is de bedoeling dat je op je smartwatch meldingen ontvangt van apps op je smartphone of tablet; Android wear is dus geen op zichzelf staand gadget maar werkt samen met een ander Anddroid toestel. Belangrijk hierbij is dat je noteert dat het niet merkgebonden is; de smartwatch werkt met elk andere tablet of phone, zolang er mar Android 4.3 of hoger op zit. Dit in tegenstelling tot de Samsung Gear, die enkel met bepaalde Samsung toestellen werkt.
Je kan zelf ook spraakgestuurde commando's geven en Google laat het de ontwikkelaars, die nu aan de slag kunnen met het Android Wear platform, de vrijheid om in het uurwerk de mogelijkheid in te bouwen om commando's ook naar de phone te sturen om bijvoorbeeld sms'en te verzenden. Ontwikkelaars kunnen echter ook apps maken die hun activiteit rechtstreeks op het uurwerk uitvoeren, buiten de smartphone of tablet om.
Een algemene beschrijving vind je bij Ars Technica(2). Gedetailleerde beschrijvingen van de Samsung Gear Live, van het G Watch van LG, van de Moto 360 vind je op de volgende links.(3)(4)(5)
http://www.theverge.com/2014/6/25/5839556/google-reboots-its-living-room-efforts-with-Android-TV
http://arstechnica.com/gadgets/2014/06/at-io-google-kicks-off-the-public-launch-of-android-wear/
http://www.engadget.com/2014/06/25/samsung-gear-live-hands-on/
http://www.theverge.com/2014/6/25/5842924/a-first-look-at-the-lg-g-watch
http://gizmodo.com/moto-360-hands-on-this-smartwatch-will-make-you-swoon-1596101326

 
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LEGO FUSION: BOUW ÉCHT, EN VERWERK HET IN JE TABLET
Bouwsels kunnen in spelletjes op de iPhone en iPad verwerkt worden

Ook voor kinderen is een iPad leuk. En daarmee bedoelen we niet dat je het kind gewoon in een hoekje moet zetten met een iPad in de hand, in de hoop het zo zoet te houden. Want een kind moet spelen, zijn eigen fantasie gebruiken, moet vaardigheden ontwikkelen met zijn handen, en dat leert het best zonder iPad.

Maar er is de laatste tijd steeds meer speelgoed waarmee de kinderen écht kunnen spelen, en dat dan verwerkt wordt in de virtuele wereld op hun iPad. Lego Fusion is daar een mooi voorbeeld van. Wat de kinderen maken met de bouwstenen van de befaamde Deense speelgoedmaker kan namelijk geïntegreerd worden in de iPad, en zelfs geïntegreerd worden in games.

Concreet gaat het over pakketjes die elk $35 zullen kosten, en een 200 bouwstenen bevatten plus een speciale basisplaat. Wat je op die plaat bouwt kan jedan fotograferen met je Apple of Android phone of tablet, zodat het bouwsel geïntegreerd wordt in spelletjes die je gratis kan downloaden bij Lego.

Heerlijk, niet? Ook voor mama en papa natuurlijk - die kunnen eindelijk nog eens met de blokjes spelen! Bij Yahoo Tech vind je een filmpje dat het een en ander concreet demonstreert.
https://www.yahoo.com/tech/lego-fusion-lets-you-build-in-the-real-world-and-then-89268981369.html
NIEUWE TOOL LAAT JE JE WI-FI DELEN MET ANDEREN...
Maar dan wel op een veilige manier, die je privacy respecteert

De meeste gebruikers zijn geen échte techneuten. Zij laten door de installateur een Wifi modem plaatsen, en die zorgt er dan voor dat hun computer, laptop, kan inloggen op dat netwerk. Zelf een nieuw modem plaatsen, en dat bovendien beveiligen, is iets waar de meeste mensen geen kaas van gegeten hebben.

Daarom ook blijven we met zijn allen liefst van de WiFi af. Zelfs al zijn we ons ervan bewust dat we eigenlijk best ons WiFi signaal zouden kunnen delen met anderen - gewoon omdat we niet weten hoe je dat op een veilige manier kan delen, zodat de gebruikers van jouw WiFi niet aan jouw spullen kunnen.

Verschillende organisaties hebben nu een tool uitgebracht die het mogelijk moet maken om je WiFi in alle veiligheid te delen. Het is een initiatief van de "Open Wireless Movement", wartoe o.a. Electronic Frontier Foundation, Free Press, Mozilla en Fight for the Future behoren. Zij ijveren ervoor dat wij onze privé Wi-Fi netwerken openen, of althans een stukje van onze bandbreedte, voor mensen in onze omgeving. Volgens hen maakt dit altruïsme ons zelfs veiliger online. Bovendien kan bandbreedte niet onbeperkt blijven groeien, zodat die op een betere manier verdeeld wordt over iedereen.

Een van de concrete vruchten van dit initiatief is de router firmware Open Wireless Router. Daarmee kan je dus een deel van jouw eigen WiFi netwerk delen met iedereen die in de omgeving is, en die kan zonder paswoord inloggen. De firmware zou ervoor zorgen dat jouw eigen verkeer de voorrang krijgt boven dat van de gastgebruiker. Bovendien zou elke verbinding met jouw router afgeschermd zijn van de andere, zodat niemand kan gaan spieken bij een ander.

Meer hierover bij Ars Technica en Wired.
http://www.wired.com/2014/06/eff-open-wireless-router/
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/06/new-router-firmware-safely-opens-your-wi-fi-network-to-strangers/WITHINGS ACTIVITÉ: EEN MOOI UURWERKJE
Verwacht heel wat uurwerken op Google I/O

Er is heel wat te doen rond de slimme uurwerken, dat een leuke nieuwe lijn lijkt te worden voor fabrikanten van gadgets. Voortaan heb je niet alleen een smartphone en een tablet die je om de x jaar moet vernieuwen, binnenkort komt daar ook nog een smart watch bij.

Tot nu toe zijn die slimme uurwerken heel divers. De ene heeft een vierkante wijzerplaat - zonder wijzers uiteraard, enkel nog cijfertjes en tekst op een aanraakscherm. De ander heeft een ronde wijzerplaat, met echte wijzers zoals bij eeen analoog uurwerk.

Tot die laatste categorie hoort de Withings Activité. Het is een half-slim uurwerk, in die zin dat het wel technologie aan boord heeft, en sensoren die je stappen tellen en je slaapactiviteit. Maar het heeft geen connectiviteit en legt dus geen verbinding met je smartphone of ander toestel.

Het uurwerk is wel bloedmooi, met zijn analoge wijzers. Het is dan ook in Zwitserland ontworpen, en het heeft ook een "Zwitserse" prijs: $390 mag je deze herfst neertellen voor dit uurwerk.

In de volgende dagen, tijdens de Google I/O conferentie, zal je ongetwijfeld nog veel meer horen over slimme uurwerken en andere 'wearables'. Wij houden je op de hoogte!
http://www.theverge.com/2014/6/23/5834836/withings-activite-hides-a-fitness-tracker-inside-a-beautiful-wristwatch
http://mashable.com/2014/06/23/withings-activite/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het probleem met iets van de eerste keer goed doen,
is dat niemand apprecieert hoe moeilijk het wel was.De nieuwe oogst


   
ZAPTION: VIDEO'S SAMENSTELEN

Deze webdienst biedt je de mogelijkheid om interactieve video's te maken, vooral voor tutorials. Je stelt die dan samen vanuit fragmenten in je eigen video bibliotheek, of vanuit clips op YouTube. Je kan ook interactieve elementen toevoegen, zoals meerkeuze vragen, polls, discussies, enz. Klaar? Dan kan je het resultaat online publiceren. De basisdienst is gratis, voor geavanceerde functies moet je betalen.
[Taal: ENG]
http://www.zaption.com/


LIVEGAP: GRAFIEKEN
Een knappe webdienst. Onderaan de startpagina staat er een spreadsheet waarin je data kan invullen. En daarna kan je een grafiek maken van die data. Het resultaat kan je opslaan als een afbeelding, om dan met copy/paste in een document te plakken.
[Taal: ENG]
http://charts.livegap.com/


QUICKSCAN WEBAPP VAN BITDEFENDER
Omdat wij de laatste tijd zo weinig links online vonden naar interessante websites die een dienst bieden, gingen wij op zoek naar webapps. In de volgende dagen krijg je van ons een reeks webapps die een functie uitoefenen, maar die je dus gewoon in je browser gebruiken kan - geen download nodig.
Om te beginnen zijn er heel wat online tools om je computer te scannen op virussen. Quickscan van Bitdefender is daar een mooi voorbeeld van. Je moet wel eerst een extensie downloaden voor je Firefox of Chrome, of een web idget. Daarna kan je de online scanner gebruiker die verschillende bestanden tegelijk onderzoekt. Dit werkt enkel in Windows.
http://quickscan.bitdefender.comWEBAPPS: PANDA EN F-SECURE

Gisteren hadden wij het over de webapp van Bitdefender, Quickscan, waarmee je vanuit de extensie van je browser een scan kan uitvoeren naar bestanden op je pc. Er zijn echter nog twee andere webapps die een dergelijke mogelijkheid bieden. De ene is Panda ActiveScan, die eveneens werkt in de browser; Panda gebruikt daarvoor een extensie voor Firefox, of een ActiveX ontrol in IE. F-Secure van zijn kant plaatst een java-gebaseerde app op je computer, waarmee je dan zelf kiest of je een snelle of volledige scan uitvoert, of enkel een bepaalde map scant.
http://www.pandasecurity.com/activescan/index/
http://www.f-secure.com/en/web/labs_global/removal-tools/-/carousel/view/143


NETFLIXROULETTE: OP GOED GELUK
Wijzelf hebben er ons nog niet aan gewaagd, want officieel is Netflix nog niet in ons landje te verkrijgen. Wie slim is, kan de webdienst waar je films bekijken kan, wijsmaken in de VS te wonen, en kan via een VPN contact leggen met de site om zo toch filmpjes te kunnen bekijken.
Deze website helpt je bij het maken van je keuze: welke film te kiezen. Je kan echt volledig roulette spelen, of je kan toch nog enkele criteria invullen.
[Taal: ENG]
http://netflixroulette.net/


EEN PINTJE DRINKEN IN DE ZON!

Het is mooi weer. Je wil wel een terrasje doen. Maar waar is er een terrasje waar je in de zon zit, nu, op dit uur? Deze website vertelt dat, maar dan wel voor het UK. Je kan naar een pub zoeken, je kan op een pint op de map klikken om de taverne, het terrasje te bekijken, of de schuiver op de kaart verzetten om de tijd van de dag aan te passen.
Het leuke is, dat dit een project is op Github, en dat de maker ervan je aanspoort om een fork, een afsplitsing ervan te maken. Dus: wie maakt er eentje voor Vlaanderen en de belangrijkste Vlaamse steden?
[Taal: ENG]
http://pintsinthesun.co.uk/


NINITE: ALLE PROGRAMMA'S IN ÉÉN KLAP
Deze webapp maakt het je heel gemakkelijk om, wanneer je een nieuwe pc hebt, alle programma's die je nodig hebt in één klap te installeren. Je krijgt een lijst met de meest gebruikte programma's in elke categeorie (web browsers, media, messaging, runtimes, imaging, enz.), je kiest welke programma's je wil, en klikt dan op "Get Installer". De webapp zal dan alle toepassingen in de achtergrond downloaden en installeren. Geen "Next", geen extra clicks. En de site belooft op haar plechtig communiezieltje dat zij geen extra knoppenbalken of andere junk zal installeren.
[Taal: ENG]
https://ninite.com/


YOU CONVERT IT: BESTANDEN OMZETTEN
Weer zo'n super handige website die je meteen zou moeten bookmarken. Hier kan je namelijk documenten omzetten van het ene formaat in het andere: documenten, afbeeldingen, muziek, video, archief formaten. Je kiest zelf naar welk formaat het document omgezet worden, en je krijgt bovendien de optie dat een bestand gedeeld kan worden op de sociale netwerken. Er zit wel een caveat aan vast: deze sit blijkt op de achtergrond een pop-up te openen.
[taal: ENG]
http://www.youconvertit.com/ConvertFiles.aspx


SHOULD I REMOVE IT?
Wanneer je een nieuwe pc koopt, dan staat die vaak vol software die je wellicht nooit zal gebruiken, maar die wel onnodige ruimte en soms ook processorkracht inneemt. Hoe weet je wat elk programma doet? En hoe weet je of het het best verwijdert of laat staan? Deze site kan helpen.
Op basis van de zoekopdrachten van de bezoekers wordt namelijk een lijst opgesteld van programma's en wat zij doen. Plus een balk die met kleurtjes aangeeft of de meeste andere gebruikers de software verwijderd hebben of niet. Zo krijg je alvast een advies. Handig!
[Taal: ENG]
http://www.shouldiremoveit.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANTWERPEN DOORGROND

De stad Antwerpen heeft een rijk verleden; begonnen als een kleine kern, omgeven door vestingen, groeide de stad steeds verder uit. In het historisch centrum kan je nog resten vinden van die oude muren. Maar bij een wandeling door het moderne Antwerpen zal je overblijfselen niet meteen opmerken. Daarom werd nu een mobiele website met pp ontwikkeld, waarop je, tijdens je wandeling, gewezen wordt op die overblijfselen. Momenteel zijn er drie routes: een Burchtroute, een Keizersroute en een Nieuwstadroute.
[Taal: NL]
http://www.antwerpendoorgrond.be


DE NIEUWE RIJTIJDEN VAN DE TREIN
Op aandringen van treinreizigers heeft de NMBS haar eerdere plannen voor een vernieuwing van de treinroutes terug aangepast. Vanaf 1 juli zal je een tweede versie van deze plannen kunnen vinden op de BelgianRail website. Daar zal je dan kunnen zien hoe jouw treintoekomst eruit ziet!
[Taal: NL]
http://www.belgianrail.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EEN STAPJE TERUG
De vader van deze blogster heeft Alzheimer. Zij omschrijft haar eigen ervaringen met hem, over hoe zij probeert haar manier van omgaan met haar vader aan te passen aan deze steeds veranderende omstandigheden, maar ook nieuws en info over Alzheimer vind je hier. Een mooi geschreven blog alleen zouden de teksten iets luchtiger kunnen door met alinea's te werken.
[Taal: NL]
http://stapjeterug.blogspot.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GELUK IN BEESTENLAND

Soms... kan een dier echt stralen van geluk. In deze reeks foto's en Vines vind je dieren die hun geluk heel duidelijk maken - en er zelfs een glimlach voor over hebben! Wedden dat zij ook een glimlach op jouw gelaat tevoorschijn toveren?
[Taal: ENG]
http://www.ebaumsworld.com/pictures/view/84174211/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTO'S
Bij 1x.com moet je af en toe eens langs gaan, en de feed "popular" bekijken. Het is een bont allegaartje van foto's over verschillende onderwerpen - dieren, mensen, gebouwen. Maar wat ze allemaal gemeen hebben: de blik van de fotograaf, die dat bijzondere moment kan vastleggen. Onderaan de foto vind je trouwens ook de naam van de fotograaf, en je kan op de site meer foto's van hem/haar opzoeken.
http://1x.com/photo/622893/popular:all


VRIJDAG MULTIMEDIA: IMAGINATION
Ooit... ooit was er een tijd dat bewegende beelden op de computer een waar mirakel waren - zelfs al waren het grofkorrelige pixelbeelden. Nu echter vinden we multimedia op het computerscherm doodnormaal. Breng eens een bezoek aan deze site, en bekijk de beelden? Hoe snel zijn onze processoren geworden!
[Taal: ---]
http://neave.com/imagination/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Facebook lanceert Slingshot wereldwijd
http://www.belgiancowboys.be/social/facebook-lanceert-slingshot-wereldwijd/
- Nieuwe Google Nexus 9 tablet uitgelekt
http://www.belgiancowboys.be/mobile/nieuwe-google-nexus-9-tablet-uitgelekt/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dwergantenne-dienst Aereo maakt inbreuk op auteursrecht
http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/3678777/2014/06/25/Dwergantenne-dienst-Aereo-maakt-inbreuk-op-auteursrecht.dhtml
- Opstelten wil nieuwe regels voor bewaren persoonsgegevens
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3677475/2014/06/23/Opstelten-wil-nieuwe-regels-voor-bewaren-persoonsgegevens.dhtml
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Studie: beeldkwaliteit blijft belangrijkste factor bij aankoop nieuwe televisie 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8222/Studie-beeldkwaliteit-blijft-belangrijkste-factor-bij-aankoop-nieuwe-televisie.html
- Google lanceert on-demand filmdienst nu ook in België 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8156/Google-lanceert-on-demand-filmdienst-nu-ook-in-Belgi%EB.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
  - De Rode Duivels geven Kapaza.be een boost
http://www.digimedia.be/News/nl/16694/de-rode-duivels-geven-kapaza-be-een-boost.html
- Slingshot beschikbaar in België
http://www.digimedia.be/News/nl/16690/slingshot-beschikbaar-in-belgi.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hoe vervang je Google? Deel 1
http://computertaal.info/2014/06/23/hoe-vervang-je-google-deel-1/
- Je eerste auto kopen? Drie betrouwbare apps voor het vinden van een occasion
http://computertaal.info/2014/06/26/je-eerste-auto-kopen-drie-betrouwbare-apps-voor-het-vinden-van-een-occasion/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google begint met verwijderen zoekresultaten op verzoek van gebruikers
http://tweakers.net/nieuws/96930/google-begint-met-verwijderen-zoekresultaten-op-verzoek-van-gebruikers.html
- VS: privacy Europeanen wordt beter beschermd
http://tweakers.net/nieuws/96923/vs-privacy-europeanen-wordt-beter-beschermd.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Nederlanders hacken Google Glass
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nederlanders-hacken-google-glass/article-4000672005421.htm
- Gemeenten die publieke wifi aanbieden zijn 'operator'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/gemeenten-die-publieke-wifi-aanbieden-zijn-operator/article-4000672067141.htm*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Brusselaar ontwikkelt supporter-app voor de Rode Duivels
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/brusselaar-ontwikkelt-supporter-app-voor-de-rode-duivels
- Op Facebook lijkt iedereen een perfect leven te hebben. Maar is dat echt zo?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/op-facebook-lijkt-iedereen-een-perfect-leven-te-hebben.-maar-is-dat-echt-zo*** WIJS

- 15 tips voor een betere productpagina op je e-commerce website.
http://t.co/JjKfTjIr3W


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


CHROME OF FIREFOX? DE CRASHES
De laatste tijd schakelen steeds meer mensen over op Chrome als standaard browser. Nochtans heeft Firefox heel wat te bieden. In een interessant artikel bij ZDNet worden de twee browsers tegen elkaar afgewogen, en wij willen natuurlijk graag die informatie aan u doorgeven.

Om te beginnen is er het feit dat Firefox een onafhankelijke browser is, gemaakt om het hele internet te dienen. Chrome dient om Google te dienen, net zoals IE dient om Microsoft te dienen. Bovendien is Firefox minstens even snel geworden als Chrome. En, volgens de auteur van het artikel, zelfs stabieler, omdat Chrome met zijn ingebouwde Flash vaker onderuit gaat. Bovendien heeft Firefox het grote voordeel dat, wanneer je vele tabblaadjes open hebt staan en de browser crasht, hij niet meteen àlle tabblaadjes gaat herladen wanneer je Firefox herstart. Enkel het actuele blaadje wordt herladen, en de rest pas wanneer je het tabblad terug aanklikt. ZO kan je sneller je browser terug opstarten.
http://www.zdnet.com/now-is-the-time-to-switch-back-to-firefox-7000028641/?s_cid=e589&ttag=e589&ftag=TREc64629f


CHROME OF FIREFOX? DE TABS

De manier waarop Firefox met tabblaadjes omgaat is volgens het artikel bij ZDNet ook veel beter dan Chrome. Om te beginnen zorgt Firefox ervoor dat de headers van de tabblaadjes altijd een minimum breedte hebben, terwijl Chrome de tabs allemaal op één scherm probeert te passen, zodat de titels onleesbaar worden. Bij Firefox krijg je gewoon aan de uiterste kant links en rechts een pijl om verder te bladeren naar tabs die niet op het scherm staan. Je kan tot 80 tabblaadjes in één window openen in Firefox.

Verder zal je, wanneer je de cursor boven de tabs houdt, het muiswieltje gebruiken om snel door de tabs te bladeren. Bovendien krijg je met één klik op het bolletje uiterst rechts (naast het plus-teken om een nieuwe tab te openen)  een uitklapmenu met al je tabs, wanneer je hele scherm vol staat met tabs.

En het houdt niet op. Je kan je tabs ook in groepen organiseren, en een groep tabs opslaan om later te herladen. Met de add-on Tree-Style Tabs kan je een boomstructuur maken van je tabs. En met Tile Tabs maak je er tegeltjes van à la Windows 8.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/tree-style-tab/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/tile-tabs/
http://www.zdnet.com/now-is-the-time-to-switch-back-to-firefox-7000028641/?s_cid=e589&ttag=e589&ftag=TREc64629f


CHROME OF FIREFOX: ZOEKEN EN VEILIGHEID
Waar Firefox ook beter in is, is het gebruik van zoekmachines. Je kan natuurlijk zoeken vanuit de adresbalk (Awesome Bar), netzoals bij Chrome, maar persoonlijk vinden wij de aparte zoekbox van Firefox handiger. Daar kan je namelijk heel gemakkelijk kiezen welke search provider je wil, want die zitten in een uitklaplijstje. Je kan ook nog zoekmachines naar je eigen smaak toevoegen.

Waar Firefox het op de vorige punten wint op Chrome, heeft die laatste ook wel enkele sterke punten. Chrome opent namelijk een nieuw proces voor elke tab. Wanneer een bepaalde website een probleem geeft, zal enkel dat tabje crashen, niet de hele browser. Nadeel is wel dat dit veel meer geheugen neemt dan wanneer je al die tabs in Firefox zou openen.

Waar Chrome het zeker wint, dat is veiligheid; Chrome werkt namelijk met een sandbox, zodat websites je niet kunnen besmetten.

Zo. Nu aan jou de moeilijke keuze: Chrome of Firefox?
http://www.zdnet.com/now-is-the-time-to-switch-back-to-firefox-7000028641/?s_cid=e589&ttag=e589&ftag=TREc64629f
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ADOBE SKETCH


iOS - 37,8 MB - freeware
Met dit progje kan je zelf aan het tekenen slaan, en het resultaat dan publiceren in de community, waar het andere mensen dan weer kan inspireren. Je kan met verschillende tools werken - virtuele potloden, stiften en markeerstiften.
https://itunes.apple.com/us/app/adobe-sketch-inspiration-drawing/id839085644?mt=8


TOBIAS AND THE DARK SCEPTRES
Windows XP/Vista/7 - 127,1 MB - freeware
Een gratis puzzel avontuur, waaraan de maker, ene Adam Butcher, 13 jaar gewerkt heeft. Hij begon eraan toen hij nog maar 14 was, en nu hij 27 is beschouwt hij het werk als af. Hoe dichter je bij het einde van het game komt, hoe geavanceerder de technische ontwikkeling in het spel ook merkbaarder wordt.
http://www.tobiasgame.co.ukhttp://www.chip.de/downloads/Tobias-and-the-Dark-Sceptres_70499104.html


SMART DEFRAG PORTABLE
Windows all - 5,8 MB - freeware
Met deze portable versie van "Smart Defrag" kan je het progje om harde schijven te defragmenteren gewoon opstarten vanop een USB stick, en dus zonder het op een computer te moeten installeren. Zoals je wellicht weet kan je, door een schijf te defragmenteren, de snelheid waarmee je computer werkt enorm opdrijven.
http://portableapps.com/news/2014-06-20--smart-defrag-portable-3.2.0.332-released
http://portableapps.com/apps/utilities/smart_defrag_portable


WHATPULSE: INFORMATIE OVER JE COMPUTER


Windows all - 12,4 MB - freeware
Whatpulse brengt je uitgebreide informatie over je computer en de programma's die erop draaien. Hoe vaak je klikt, welke toetsen je hoe vaak aanraakt op je klavier, elke programma's je vaak gebruikt en veel meer. Voor de liefhebbers van cijfertjes en statistieken!
http://www.whatpulse.org/
http://www.chip.de/downloads/Whatpulse_70547144.html


OFFICE TABS: TABBLADEN
Windows XP/Vista/7/8 - 9,2 MB - freeware
Deze freeware rust, zoals de naam doet vermoeden, je Word, Excel en Powerpoint met Tabs uit. Handig wanneer je met verschillende documenten werkt! Deze add-on kan gebruikt worden in Office 2010, 2007 en 2003.
http://www.office-tabs.com


FAMILY ADDRESS BOOK


Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 0,2 MB - freeware
Met deze add-on voorOpen Office wordt het heel gemakkelijk verjaardagen, adressen en telefoonnummers van je familie en vrienden te onthouden. Bovendien kan je deze kalender ook met je familie delen via Google Calendar!
http://buildzion.weebly.com/
http://www.chip.de/downloads/Family-Address-Book_36934771.html


FREE VIDEO TO TABLET CONVERTER
Windows all - 31,2 MB - freeware
Met deze tool kan je je video's omzetten in een formaat dat ook op je tablet te bekijken valt. Een hele reeks toestellen en codecs worden ondersteund. Voor de iPad is er een aparte versie van deze tool: Free Video to iPad Converter.
http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Video-to-iPad-Converter.htm
http://www.dvdvideosoft.com/products/dvd/Free-Video-to-TabletPC-Converter.htm

   
WEB OF TRUST EXTENSIE
IE -/ Chrome
WOT (Web of Trust) is een internetcommunity die bedrog op het internet wil bestrijden. Via deze extensie voor IE en voor Chrome kan je, na aanmelding, lid worden van deze community. Voortaan kan je dan zien hoe betrouwbaar een site is, en kan je zelf ook onbetrouwbare sites aanmelden.
https://www.mywot.com/
https://www.mywot.com/en/download


VRIJDAG APP-DAG: NIEUWE GTLD'S


iPhone - freeware
Je hebt het wellicht gehoord van de vele nieuwe Top Level Domains, die eraan komen en die meer opties moeten bieden om een domeinnaam te registreren. Het Gentse bedrijf Combell, specialist in hosting en domeinen, heeft een app uitgebracht waarmee je de lancering van de verschillende domeinen kan opvolgen. Je kan zien wat de doelgroep is van een bepaald domein, of het al gelanceerd is of wanneer het gelanceerd zal worden, enz. En er is ook de vriendelijke Mr. Bosmans, die in een leuk filmpje het een en ander in duidelijke taal uitlegt.
https://itunes.apple.com/nl/app/new-gtlds/id883626781?ls=1&mt=8


VRIJDAG APPDAG: EVERYTHINGME
Android - freeware
De ultieme personalisering, eigenlijk de snelste manier om Android te gebruiken. Tik slechts één letter in, en je krijgt alle contacten, apps en webresultaten te zien met die letter. Je apps worden automatisch ook georganiseerd op basis van hoe vaak je ze opent.
http://everything.me/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Maandag is een verschrikkele manier om één zevende van je leven door te brengen.
-anoniem-