Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
21/6/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 858 van 21/6/2014Gegroet lezer,

Wat is het toch boeiend om voor u het nieuws te mogen volgen, en u de belangrijkste feiten -althans in onze subjectieve ogen dan toch- te mogen vertellen. Week na week worden nieuwe producten voorgesteld, doen zich nieuwe evoluties voor, ontwikkelingen die u nooit voor mogelijk had gehouden, en dat in zo'n korte tijd... Wat gaan we over 5 jaar, 10 jaar zien?

Eén ding is zeker: we gaan geen open internet zien. De grote bedrijven zijn silo's aan het oprichten, die naast elkaar bestaan. U kunt zelf geen omgeving inrichten met een stukje technologie van hier, een stukje van daar, om zelf te bepalen wat voor u het beste is en om dat in uw leefwereld te integreren. Neen, u moet de sprong maken, u moet een silo, een ecosysteem kiezen. Die zin hebt u de laatste weken vaker gelezen in onze artikels, en u zal het nog meer lezen. En gelooft u ons wanneer wij zeggen dat dit naar onze mening geen goede evolutie is? Open standaards, met keuze voor de gebruikers, dat is waar wij voor staan!

Veel leesplezier met dit nummer. Geniet ook van de langste dagen van het jaar, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MICROSOFT IJVERT OM DE (AMERIKAANSE) CLOUD TE REDDEN
Wil macht van Amerikaans bevelschrift beperken tot Amerikaans grondgebied

In de nasleep van de onthullingen van Edward Snowden, werden vele bedrijven zich plots bewust van het feit dat de data die zij in de cloud opslaan bij bedrijven zoals Microsoft, Google en Amazon, vaak fysiek bewaard wordt op servers die zich in de VS bevinden. En dat de Amerikaanse overheid en dan vooral de binnenlandse veiligheid NSA meent dat zij het recht heeft om overal ongehinderd te speuren naar geheimen.

Het gevolg was meteen voelbaar: bedrijven begonnen wantrouwen te koesteren tegen de cloud, en een waarborg dat de fysieke servers niet op Amerikaans grondgebied stonden werd een van de belangrijkste vereisten bij nieuwe cloud-klanten.

Maar wist je dat de nieuwsgierigheid en de macht van de Amerikaanse overheid nog verder gaat dan de data die zich op Amerikaanse bodem bevinden? Dat mag blijken uit een artikel bij TechCrunch,; daarin wordt verteld  dat Microsoft wil dat er een eind komt aan de praktijk waarbij een Amerikaans bevelschrift, uitgevaardigd aan een Amerikaans bedrijf zoals Microsoft, meteen goed zou zijn om ook data op servers die zich buiten de VS bevinden te doorzoeken.

Het protest van Microsoft tegen deze praktijk is gebaseerd op een concreet geval: de Amerikaanse overheid had een bevelschrift uitgevaardigd aan Microsoft om toegang te geven tot data die op de Microsoft servers in Ierland stonden. Microsoft vond het onredelijk dat een bevelschrift, dat specifiek voor de VS was, ook van toepassing zou zijn voor data buiten de nationale grenzen, overzee.

Het blijkt nu dat ook andere tech-bedrijven zich achter Microsoft en diens eis geschaard hebben. Niet dat Microsoft en Co nu plots zo bezorgd geworden zijn om onze privacy - het gaat er natuurlijk om dat het vertrouwen van de zakelijke klanten in de cloud terug gewonnen moet worden...

Meer bij TechCrunch, The Verge en Electonic Frontier Foundation.
http://techcrunch.com/2014/06/14/tech-giants-join-microsoft-in-calling-for-us-gov-to-end-use-of-warrants-to-demand-overseas-data/
https://www.eff.org/press/releases/eff-court-us-warrants-dont-apply-overseas-emails
http://www.theverge.com/2014/6/13/5806372/att-verizon-back-microsoft-in-protest-over-warrant-for-emailsDRCHRONO: PATIENTENDOSSIERS VOOR GOOGLE GLASS
Maar zal het ons helpen om Glass minder belachelijk te vinden?

Google Glass: het mag een (duur) technologisch wonder zijn, maar het is nog altijd niet sociaal aanvaardbaar. Mensen die het dragen, worden scheef bekeken, of zelfs de deur gewezen. Wij hadden daar een tijdje geleden een verklaring voor: als Google nu eens Glass uitgebracht had voor verticale markten, met apps en toepassingen voor bijvoorbeeld artsen, architecten, ingenieurs enz, dan had de maatschappij die bril wellicht gemakkelijker aanvaardbaar gevonden.

Is het te laat voor zo'n toepassingen? Kunnen dergelijke toepassingen, wanneer zij op de markt komen, alsnog ons onze mening over Glass laten herzien? Een app die uitgebracht werd door een start-up in de medische sector zal hiervoor een testcase blijken.

De app van Drchrono kan gebruikt worden om met Glass een consultatie of operatie op te nemen, uiteraard mits toestemming van de patiënt. Video's, foto's en notities worden dan bewaard in het elektronische patiëntendossier, of in Box, een cloud gebaseerde dienst voor het bewaren van data en het delen ervan; de patiënt kan op verzoek inzage krijgen in zijn dossier. Over de app en de toepassing ervan lees je meer bij Reuters (1) en Wearable News (2)

Dat Glass maatschappelijk op verzet stuit, wordt nog maar eens in de verf gezet in een video bij The Daily Show van Comedy Central. Het filmpje is super grappig, en er wordt heerlijk de draak gestoken met Glass. Kijk zelf maar! (3)

http://www.reuters.com/article/2014/06/12/us-google-health-idUSKBN0EN2MG20140612
http://wearableworldnews.com/2014/06/13/drchrono-brings-health-records-google-glass/
http://glassalmanac.com/video-daily-show-mocks-google-glass-glass-explorers/4347/
GOOGLE FIT VERZAMELT AL JE FITNESS GEGEVENS
Na Apple en Samsung doet ook Google een poging. En Microsoft?

Apple heeft op een recente persconferentie Healthkit voorgesteld, een platform dat alle data van jouw fitness, verzameld door verschillende stappen tellende, hartslagen tellende apps en co, moet centraliseren. En waarbij Apple het meteen aan de stok kreeg met het bedrijf Healthkit, dat eveneens fitness producten aanbiedt. Maar dat terzijde.

Ook Samsung werkt aan een centraal collectiepunt voor de gegevens die o.a. via de Samsung Gear watch verzameld zullen worden. En natuurlijk kon Google niet achterblijven. Het heeft Google Fit aangekondigd, dat eveneens data zal verzamelen van de data trackers, van de gezondheidsapps, de smartwatches die met Android compatibel zijn - en mogelijk met andere wearables die op Android draaien.

Volgens bronnen zou de dienst bij het verzamelen van die gegevens gebruik maken van open API's, waardoor de data ook gedeeld zullen kunnen worden. Het is echter nog niet bekend of de Health Kit onderdeel zal zijn van de volgende versie van Android, gebruik zal maken van Android Wear, of als aparte app zal werken. Bij o.a. Electronista vind je enkele beelden van de LG GWatch, een Android Wear smartwatch.

De grote vraag daarbij is niet of wij onze medische gegevens aan Google gaan toevertrouwen - wij blijken met zijn allen zo verzot op het controleren van onze lichaamsfuncties, dat het onvermijdelijk zal zijn dat Google onze gegevens  in het bezit zal krijgen. De vraag is echter waar Microsoft in dit alles blijft...

Tussen haakjes: tot nu toe zijn we gelukkig verschoond (no pun intended) gebleven van apps die bepaalde lichaamsfuncties meten die met onze spijsvertering te maken hebben. Stel je voor dat er ook zo'n apps zouden komen, en dat Google zijn Adwords zou baseren op de metingen die het via Google Fit ontvangt. Google Adword-reclames voor WC-papier, voor pilletjes om je darmbeweging aan te moedigen of juist te stoppen, .... het zou een leuke tijd worden op het internet!
http://www.electronista.com/articles/14/06/13/google.fit.to.collect.data.from.fitness.trackers.health.apps.smartwatches/
http://www.forbes.com/sites/parmyolson/2014/06/12/exclusive-google-to-launch-health-service-google-fit-at-developers-conference/
http://www.theverge.com/2014/6/12/5805176/google-could-launch-a-health-data-service-at-i-o-this-month
IOS 8 EXTENSIES: WAT IS HET?
Apple opent zijn platform, maar wil het toch veilig houden

Bij de recente WWDC conferentie voor Apple ontwikkelaars werden heel wat nieuwigheden voorgesteld. Sommige daarvan moesten eerst bezinken, vooraleer het belang ervan ingezien kon worden.

Zo ook de "extensies" in iOS 8. Volgens waarnemers is deze nieuwigheid degene die jou, de gewone gebruiker, het meest zal opvallen. Simpel samengevat zijn de extensions een manier waarop apps van derden met elkaar kunnen "praten". Maar dat is wellicht te kort door de bocht, want zij praten niet met elkaar- zij praten met het iOS als tolk.

Een verhelderende uitleg vind je bij Ars Technica. Het zit zo dat bepaalde onderdelen van het iOS besturingssysteem zelf niet gewijzigd of uitgebreid kan worden door derden. Apple heeft wel een andere reeks onderdelen die wél door apps van derden gebruikt kunnen worden. Het wil zo de juiste balans vinden tussen openheid en veiligheid - het hele systeem opengooien, de apps toegang geven tot het hele OS zou immers té gevaarlijk zijn.

Het artikel bij Ars Technica somt enkele onderdelen van iOS die wél in de toekomst gewijzigd kunnen worden.
- Today extensions oftewel widgets: zij bieden een overzicht in het Today beeld van het Notification Center. Je kan ze het best vergelijken met de levende tegeltjes bij Windows Phone, of de widgets op het home screen van Android.

- Share extensions: vanuit een app van derden zal je foto's, links of andere bestanden naar een online dienst kunnen uploaden, bijvoorbeeld foto's naar Pinterest, of bestanden vanuit een app naar Dropbox.

- Action extensions: je kan de content van één app bekijken en bewerken vanuit een andere app; concreet: je kan een foto bewerken die in een tekst document ziet, of Bing Translate gebruiken om een tekst in een Safari venster te vertalen.

- Photo Editing Extensions: wanneer je een foto van je camera bekijkt in Photos, kan je tools oproepen van een andere app om die te bewerken.

- Storage Provider Extensions: apps kunnen documenten openen van een hele reeks cloud diensten; je kan bijvoorbeeld een document uit Dropbox openen om het te bewerken in Office voor iPad of in Pages.

- Keyboard Extensions: je kan het standaard software klavier van Apple vervangen door een ander.

Interessante mogelijkheden. Lees het hele artikel bij Ars Technica voor de achterliggende techniek, en de caveats.
http://arstechnica.com/apple/2014/06/explaining-ios-8s-extensions-opening-the-platform-while-keeping-it-secure/
RINGLY: EEN JUWEELTJE VAN EEN 'WEARABLE'
Ring vertelt je wanneer je smartphone je 'nodig heeft'..

Stel: je gaat naar een restaurant. Je zit gezellig te eten, en dan plots is er een signaal van je telefoon, dat er een melding is. Eigenlijk zou je heel graag die melding lezen. Maar je doet het niet, want dat zou heel onbeleefd zijn, niet?

Een nieuw apparaat, als je dit juweel als dusdanig mag omschrijven, helpt je bij deze verscheurende keuze. Het is namelijk een ring met technologie aan boord. De ring is via Bluetooth Low Energy verbonden met je phone, en je kan zelfs bepalen welke meldingen op je Ringly ring verschijnen: een oproep, een sms, een e-mail, enz. ). Komt er zo'n melding binnen, dan zal de ring in verschillende kleuren oplichten, en licht vibreren. Jij beslist dan of je je smartphone bovenhaalt, maar je weet tenminste dat je geen belangrijke berichten gemist hebt.

De ring zou in de toekomst nog meer mogelijkheden kunnen bieden. Een deur openen met je ring, een betaling doen, het zou mogelijk moeten zijn. Alleen... zo'n ring is eerder een ding dat vrouwen dragen. Zullen de heren zich laten overhalen om ook een ring te dragen?
http://www.wired.com/2014/06/launching-bluetooth-jewelry-that-helps-filter-your-phone-calls/
http://pando.com/2014/06/10/ringly-enters-pre-sales-aims-to-prove-that-wearable-technology-can-be-a-beautiful-as-it-is-functional/
FACEBOOK GEEFT, EN FACEBOOK NEEMT
Gebruikt nu ook uw surfgeschiedenis voor advertenties, maar geeft anderzijds meer controle over ads die u te zien krijgt

Wat je eigenlijk al lang mocht verwachten / vrezen, heeft Facebook nu bevestigd: doordat jij (en je 1,28 miljard maandelijkse collega Facebook gebruikers) overal op website op Likes geklikt hebt, is het in het bezit van jouw surfgeschiedenis. En die gaat het nu ten gelde maken, door die informatie te gebruiken om je doelgerichte advertenties te tonen top Facebook.

Het speciale aan deze strategie, is dat Facebook het erg slim bekeken heeft; door gebruik te maken van zijn eigen systeem waarbij gebruikers tijdens al hun surftochten ingelogd blijven op Facebook, om overal te kunnen Like'n of commentaar te kunnen schrijven, ontwijkt het handig de "do not track" voorkeur die jij in jouw browser duidelijk gemaakt hebt via jouw instellingen. Wist je trouwens dat je op een website niet op de Like button moet klikken, om Facebook te laten weten waar je geweest bent? Jouw spoor wordt gewoon site na site bijgehouden, zolang je ingelogd bent op Facebook.

Eerlijkheid gebiedt ons daaraan toe te voegen dat zowel Google als Yahoo evenmin die do-not-track tool eerbiedigen. Twitter en Pinterest daarentegen doen het wel. Hoe deze technologie werkt, lees je in detail bij Adage.

Er is echter een "maar". Als een kleine compensatie voor die zoveelste inbreuk op jouw privacy, geeft Facebook iets terug: je kan voortaan bij een advertentie zien waarom Facebook denkt dat deze ad jou interesseert, met andere woorden: wat Facebook over jou weet. En je kan deze informatie desgewenst ook aanpassen.  Deze tool wordt momenteel langzaam in de VS uitgerold, en het zal nog even duren vooraleer wij in Europa / België over deze mogelijkheid beschikken...

Onze conclusie? Log gewoon uit Facebook uit, tenzij je er postings wil lezen of plaatsen...
http://adage.com/article/digital/facebook-web-browsing-history-ad-targeting/293656/
KLANTENBESTAND DOMINO'S PIZZA GEHACKT
Gegevens van o.a. 58.000 Belgische klanten dreigen op straat te komen

Een hackergroep, die zich Rex Mundi noemt, beweert het klantenbestand in handen te hebben van pizza-besteldienst Domino's Pizza. Die dreigt ermee dat, wanneer er geen 30.000 euro losgeld betaald wordt, de gegevens bekend gemaakt zullen worden.

Het gaat dan om 592.000 bestanden van Franse klanten, en meer dan 58.000 van Belgische klanten. De bestanden bevatten de volledige naam, het adres, de telefoonnummer, het e-mailadres, paswoord en leveringsinstructies van de klanten.

Of het gevaarlijk is wanneer die gegevens bekend gemaakt worden? Toch tamelijk. Het is een ideale database voor bijvoorbeeld phishers om aan de slag te gaan, en zich als jou voor te doen. Veel mensen maken bovendien voor verschillende diensten gebruik van hetzelfde paswoord - wat heel onverstandig is natuurlijk. Een hacker zou met de gegevens van Domino (emailadres en paswoord) kunnen proberen om bijvoorbeeld jouw Twitter of Facebook account te kraken, of je mails bij Gmail te lezen.

Hoe deze chantage zal aflopen, zullen we in de volgende dagen te weten komen. Ondertussen alvast één advies: ben je klant bij Domino's, verander dan als de weerlicht overal je paswoorden!
http://goo.gl/vJmoGP
WEBMD VERZAMELT JE FYSIEKE MONITORINGGEGEVENS
Is Apple voor in snelheid...

Apple mag dan al grootse plannen hebben met zijn Healthkit, voorlopig zijn het nog maar plannen en is er niets concreets. Ondertussen zijn er al wel andere diensten die nu, op dit moment, al een concreet gezondheidsaanbod hebben. En het is natuurlijk de vraag: wanneer de diensten die nu al bestaan, de gebruikers achter hen krijgen, zullen zij dan later nog de moeite doen om de overstap te maken naar het aanbod van Apple, of blijven zij waar zij nu zijn?

Eén bedrijf is alvast een te vrezen concurrent voor Appl: WebMD Health Corp. Dat heeft deze week WebMD Healthy Target uitgebracht, een programma dat jouw gezondheid wil verbeteren door de biometrisch gegevens te combineren afkomstig van de verschillende activiteiten monitors, draadloze weegschalen, glucosemeters. Op basis daarvan wordt een advies geformuleerd, in samenwerking met artsen.

Healthy Target is compatibel met toestellen van verschillende fabrikanten, zoals Fitbit en Jawbone. Je hebt de keuze om die gegevens door de toestellen automatisch aan Healthy Target te laten doorgeven, of zelf gegevens manueel door te geven.

Je moet natuurlijk wel goed nadenken voor je al die gegevens gaat doorgeven aan grote bedrijven. Ben jij wel zeker dat jouw gegevens niet gaan verkocht worden, aan bijvoorbeeld verzekeringmaatschappijen? Zodat die kunnen bepalen of jij wel gezond genoeg leeft - en als dat niet het geval is, om je dan een levensverzekering te weigeren?

WebMD is voorlopig enkel voor iOS te verkrijgen.
http://9to5mac.com/2014/06/16/ahead-of-apples-healthkit-webmd-app-now-tracks-health-fitness-data-from-connected-accessories/NIEUWE VERSIE VAN UNICODE STANDARD IS ER
Versie 7.0 bevat 2.834 nieuwe karakters en emoji's

Het Unicode Consortium is de organisatie die industriële standaards bepaalt voor emoji's en andere soorten tekst zodat die er op allerlei platformen hetzelfde uitzien, zoals bijvoorbeeld iOS en Android. Welnu, dit consortium heeft zopas een nieuwe versie uitgebracht van de Unicode Standard, versie 7.0. Die bevat 2/834 nieuwe karakters.

Eerst het saaie deel daarvan: er zijn nieuwe muntsymbolen voor de Russische Roebel en de Azerbeidjaanse Manat. Verder worden er meer karakters ondersteund in verschillende geschreven talen in Noord-Amerika, China, Indië, andere Aziatische landen, en Afrika.

En dan nu het leuke: er worden ook verschillende nieuwe emoji's ondersteund, wat je als een uitgebreide vorm van smileys kan beschouwen. De meeste van die nieuwe emoji's zijn eigenlijk ontstaan uit karakters die al lang in de Webdings en Wingdongs lettertypes gebruikt worden.

Maar er zijn ook enkele emoji's die je bij het sms'en ongetwijfeld wel eens van pas kunnen komen, zoals de opgestoken middenvinger. Er is geen gebaar dat duidelijker zegt dat iemand kan oprotten!

De hele lijst vind je bij Unicode.org (1). Torrent Freak keek de lijst in, en kwam tot de bevinding dat er nu ook een "no piracy" symbool is - een piratenkop in een verbodsteken. Maar om dat goed te maken is er ook een écht piratenteken - de schedel met de gekruiste knoken (2). Emojipedia heeft een lijst samengesteld met alle emoji's.(3)
http://unicode-inc.blogspot.be/2014/06/announcing-unicode-standard-version-70.html
http://torrentfreak.com/no-piracy-symbol-added-to-new-unicode-standard-140617/
http://emojipedia.org/new-emoji/NIEUWS UIT MUZIEKLAND: YOUTUBE VERPLICHT ABONNEMENTSDIENST...
... en SoundCloud probeert zijn dienst geld te laten opbrengen

Het zou wel eens kunnen dat je binnenkort geen indie artiesten, dus artiesten die geen contract hebben bij de grote platenmaatschappijen (indie = independent) meer ziet op YouTube. Dat komt omdat YouTube van plan is een nieuwe dienst op te starten, waarbij je filmpjes kan bekijken en muziek beluisteren zonder eerst naar reclame te moeten kijken; maar uiteraard zou voor die dienst betaald moeten worden.

Om die nieuwe dienst mogelijk te maken, YouTube Music Pass, moeten de artiesten en labels licentiecontracten afsluiten met YouTube. En YouTube speelt het spel heel hard op dat vlak: tekenen, of de muziek is niet meer bij YouTube te vinden. Een strategie die veel kritiek krijgt. Meer daarover bij The Guardian en Billboard (1)(2).

Het zou heel spijtig zijn indien indie muziek niet meer te vinden is op YouTube. Naar eigen zeggen zijn de indie labels samen goed voor 32,6% van de verkoop en streams van de muziekindustrie. Maar er is nog altijd SoundCloud, dat uitgegroeid is tot dé plek waar je muziek ontdekken kan. Onlangs ging het gerucht dat Twitter deze muziekdienst zou kopen, maar tot opluchting van velen is het bij plannen gebleven, en is Soundcloud nog altijd zelfstandig.

Het moet natuurlijk wel stilaan geld gaan verdienen, om al die serverruimte en bandbreedte te kunnen blijven betalen. Daarvoor zou het enerzijds licentiecontracten afsluiten met grote labels, en anderzijds ook pre-roll advertenties overwegen die je moet uitzitten vooraleer je de muziek beluisteren kan.

Gizmodo heeft trouwens een heel mooi artikel over de kracht van Soundcloud. Het wijst er bijvoorbeeld op dat artiesten zoals Snoop Dogg op zijn pagina tracks van allerlei andere artiesten re-post, waarvan je nog nooit gehoord hebt, maar die een hele ontdekking zijn. En steeds meer artiesten posten songs van hun album eerst op SoundCloud, waar ze snel opgepikt worden en viraal gaan. Om te lezen! (2)
http://www.billboard.com/biz/articles/news/digital-and-mobile/6121548/youtube-confirms-subscription-service-imminent-warns-of
http://www.theguardian.com/technology/2014/jun/17/youtube-indie-labels-music-subscription
http://gizmodo.com/how-soundcloud-changed-music-forever-1588811594
OYSTER: DE "NETFLIX" VAN E-BOEKEN
Abonnement nu ook voor Android, Kindle Fire en Nook HD... maar enkel in VS

Het systeem van een "all you can eat" abonnement bij een muziek- of boekendienst is een interessant model... voor minder bekende artiesten of schrijvers. Wanneer je maar een beperkt budget hebt, dan koop je enkel de gevestigde waarden - de bekende popartiesten, wanneer die een nieuw album uitbrengen, de bekende auteurs wanneer zij hun nieuw boek uitgeven. Maar met zo'n abonnement, waarbij je voor een vast bedrag onbeperkt kan downloaden, ben je al eens sneller geneigd om een (nog) onbekende song of boek te kiezen. En zo kan je mooie dingen ontdekken.

In de VS bestaat er zo'n abonnement voor films, bij Netflix. En het bedrijf Oyster biedt iets dergelijks aan voor eBoeken. Oyster was al beschikbaar als app voor iOS toestellen. Nu komt er ook een versie voor Android toestellen, Kindle Fire tablets en Nook HD - helaas enkel in de VS, maar we vermelden het toch, in de hoop dat hier een gelijkaardig systeem ooit van de grondkomt.

De dienst zou $9,95 per maand kosten, wat een habbekrats is wanneer je bedenkt dat eBoeken echt niet goedkoop zijn - je betaalt vaak evenveel geld voor een eBoek als voor een papieren boek, en tegenwoordig heb je voor die $9,95 zelfs geen nieuw papieren boek meer: bestsellers moet je tegenwoordig bijna 20 euro betalen voor je ze in je boekenkast mag zetten...

The Next Web heeft een uitvoerige bespreking van de app.
http://thenextweb.com/apps/2014/06/17/oyster-brings-netflix-ebooks-subscription-service-android-kindle-fire-nook-hd-2/
https://itunes.apple.com/us/app/oyster-read-unlimited-books/id672803850?mt=8
https://www.oysterbooks.com/
http://www.theverge.com/2014/6/17/5817334/oyster-android-apps-launch-google-play-kindle-fire-subscription-ebooks
PROTEST GROEIT TEGEN OPDRINGERIGE MAILS DIE IN ONZE NAAM GEZONDEN WORDEN..
... maar we blijken er wel toestemming voor gegeven te hebben!

Een interessant artikel bij ReadWriteWeb, vertelt ons over een proces dat momenteel in de VS gevoerd wordt. Enkele gebruikers hebben namelijk een proces aangespannen tegen LinkedIn. Zij vinden namelijk dat LinkedIn té veel mails in hun naam zendt.

Het zit namelijk zo: wanneer jij lid wordt van sociale netwerksite LinkedIn, dan vraagt LinkedIn jou toestemming om je contacten in je webmail een uitnodiging te sturen om op LinkedIn een link met jou te leggen, of om hen uit te nodigen ook lid te worden van LinkedIn. Nu, persoonlijk doen wij dat niet, omdat onze mailcontacten niet alleen zakelijke contacten zijn, maar ook vrienden, familie en kennissen, en wij willen LinkedIn puur zakelijk houden. Maar anderen doen dat wel, met als gevolg dat hun contacten in hun adresboekje een uitnodiging krijgen.

Gaan die contacten erop in, dan is er geen probleem. Gaan ze er niet op in, dan stuurt LinkedIn nogmaals een uitnodiging, en nogmaals een herinnering, en nogmaals, ... De gebruikers die het proces aanspanden vinden dit overdreven. Ze hebben toestemming geven voor een eenmalige mailing, zo menen ze, niet voor die voortdurende herinneringen die op hun contacten op den duur als spam overkomen.

Maar volgens het artikel bij ReadWrite hebben de klagers volgens de letter van de wet ongelijk - zij hebben namelijk de gebruiksvoorwaarden ondertekend, en die stipuleren dat LinkedIn wel degelijk het recht heeft om die mails te versturen. Maar wie leest die gebruiksvoorwaarden nog?

Meer nog: volgens ReadWrite staat er steeds vaker in die gebruiksvoorwaarden een clausule waarbij de gebruiker afziet van zijn recht om naar de rechtbank te stappen bij betwisting, maar in plaats daarvan beroep moet doen op bemidddeling - een bemiddeling die meestal in het voordeel van de bedrijven beslecht wordt. Bovendien hebben twee rechterlijke beslissingen van het Supreme Court het in de VS mogelijk maken dat bedrijven in alle stilte de gebruiksvoorwaarden wijzigen.

Een zwartgallig toekomstbeeld... Lees zelf bij ReadWrite, waar je, opvallend genoeg, haast geen enkele reactie van lezer vindt op dit toch wel opmerkelijk artikel...
http://readwrite.com/2014/06/13/linkedin-lawsuit-privacy-terms-of-service#awesm=~oHk0cWoNmy5v2z
AMAZON BRENGT INDERDAAD EEN 3D SMARTPHONE UIT
$749 zonder contract, enkel voor de VS bestemd 'buying machine'...

De geruchten werden bevestigd: Amazon heeft woensdag zijn FirePhone smartphone voorgesteld. Het werd niet, zoals velen gedacht hadden, een goedkope smartphone ($199,99 voor het instapmodel, mét contract bij AT&T, $749 zonder contract), maar een high end beestje: 4,7 inch, 2,2 GHz quad-core processor, 2 GB RAM.

Het bijzondere aan de phone is zijn camera. Opnieuw werden de geruchten bevestigd: de camera, of liever de camera's op het toestel, want er zijn er meerdere, maken foto's die een 3D illusie geven. Sommige waarnemers spreken daarom niet meer van een smartphone, maar een 'smartcamera'. Bij de foto's hoort ook een gratis webruimte om je foto's op te slaan op de Amazon Cloud Drive, en daarop mag je zoveel foto's zetten als je wil, want je hebt onbeperkte ruimte. Gedurende een beperkte tijd zal een aankoop van de Fire Phone je ook recht geven op gratis Prime lidmaatschap dat extra voordelen biedt zoals snelle en gratis verzending van bestellingen (in de VS).

Wat audio betreft zitten er dual-stereo luidsprekers met Dolby Digital plus geluid op. En de oortjes die bijgeleverd worden, zijn ontworpen door Amazon; zij moeten een vaak voorkomende probleem verhelpen, namelijk dat je eerst een half uur moet knoeien om de draden van de oortjes te ontwarren, vooraleer je ze in je oor kan stoppen. De draden zijn afgeplat, en de oortjes zelf magnetisch.

Naast de 3D camera's is er nog iets bijzonders aan het toestel: nieuwe software die Firefly heet. In combinatie met de camera op de rugzijde kan die namelijk 100 miljoen verschillende dingen herkennen: een getal, een dvd, een qr code, een videogame. En net zoals Shazam kan Firefly ook muziek herkennen. Met uiteraard de bedoeling dat je die spullen kan aankopen bij Amazon. Kortom, de FirePhone is een 'buying machine'.

Bij die Firefly software hoort een SDK, zodat externe software ontwikkelaars Firefly kunnen integreren in hun product.

De beste bespreking van het toestel vonden wij bij The Next Web. Bij Amazon vind je de aankondiging, en uiteraard heeft TechMeme een overzicht gemaakt van alle artikels over het toestel.
http://www.techmeme.com/140618/p34#a140618p34
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=irol-newsArticle&ID=1940902&highlight=
http://thenextweb.com/gadgets/2014/06/18/amazon-revealed-long-awaited-smartphone/ADOBE BRENGT EEN PEN EN EEN MEETLAT UIT..
... plus een nieuwe versie van zijn producten voor de iPad

Het is een duidelijke trend: makers van software worden fabrikanten van hardware. Microsoft en Google verkopen tablets, Amazon verkoopt een telefoon, en Evernot zelfs een scanner. En nu volgt Adobe met twee tools om te tekenen: een meetlat, die het Slide noemt, en een pen die het Ink noemt. Beiden zitten in een mooi doosje, en ze kosten samen 200%.

De apparaatjes dienen om gebruikt te worden bij twee nieuwe softwareproducten voor de iPad: Sketch en Line. Het zijn apps om te tekenen, met je vinger of met een stylus. Beiden hebben dezelfde tools: potlood, pen, brush, marker en eraser. En bieden hebben hetzelfde pallet kleuren.

Het lijken leuke tools om mee te spelen. Je kan bijvoorbeeld een foto importeren van je iPad of vanuit je Adobe Creative Cloud account, en daar dan de contouren van natrekken. Achteraf kan je de originele foto laten verdwijneEn. n niemand weet dat je vals gespeeld hebt...

Alhoewel de twee apps erg veel op elkaar lijken, is er toch een groot verschil: Sketch maakt bitmap art, waarbij de kleur van elke pixel onthouden wordt. Line daarentegen maakt vector art, die onthouden wordt als een reeks lijnen, en daardoor gemakkelijk vergroot of verkleind kan worden zonder kwaliteitsverlies. Een uitvoerige bespreking vind je bij Yahoo Tech en TechCrunch.

Naast deze gratis apps is er ook nog het meer serieuze werk, met Photoshop Mix, Lightroom voor de iPHone, en Creative Cloud voor de iPad en iPhone.Dat zijn mobiele versies van de professionele software, en dus hangt er het stevige prijskaartje aan dat je gewoon bent van deze producten.

Kort samengevat (voor de uitgebreide bespreking verwijzen wij graag naar o.a. TechCrunch) komt het erop neer dat Photohop Mix een afgeslankte versie is van Photoshop, die je in staat moet stellen om ook onderweg aan je projecten te werken. Lightroom is is een mobiele versie van deze tool maar dan gebracht naar iPhone. En Creative Cloud voor iPhone en iPad zorgt ervoor dat je vanop je iOStoestellen toegang hebt tot je Creative Cloud.

Nog even het persbericht van Adobe zelf citeren: " Adobe (Nasdaq:ADBE) heeft het nieuwe Adobe Creative Cloud™ Photography Plan aangekondigd. Dit nieuwe plan is speciaal ontwikkeld voor iedereen die in fotografie geïnteresseerd is. Het plan kost €12,29, inclusief BTW per maand, en geeft gebruikers toegang tot Photoshop CC en Lightroom 5 voor de desktop en Lightroom mobile voor de iPad en iPhone. Tevens is vandaag het geheel nieuwe Photoshop Mix aangekondigd. Met deze app voor de iPad hebben gebruikers toegang tot krachtige Photoshop-functies die normaal gesproken alleen vanaf de desktop te gebruiken zijn. Hierdoor is het nu ook mogelijk om onderweg te creëren en grote bewerkingen door te voeren. Photoshop Mix is gebouwd met de nieuwe Adobe Creative Software Development Kit (SDK)."
https://www.yahoo.com/tech/its-officially-a-thing-sooner-or-later-software-89153459624.html
http://techcrunch.com/2014/06/18/adobe-upgrades-creative-cloud-adds-new-mobile-apps-and-creative-hardware/FACEBOOK WIL MET SLINGSHOT WAT SNAPCHAT GEBRUIKERS AFSNOEPEN...
... Maar is het idee niet wat vergezocht?

Het was donderdag weer even paniek onder de Facebook-fans: het netwerk lag er zo'n goede 30 minuten uit. Sommige gebruikers konden gewoon inloggen, andere gebruikers konden niets posten. Met als gevolg dat de gebruikers massaal naar Twitter trokken... om hun beklag te doen over het feit dat Facebook plat lag. Wat de oorzaak was, is momenteel nog niet bekend. Maar even leek het, te oordelen naar de paniekerige tweets van de Facebook gebruikers, dat de wereld vergaan was. Het is dringend tijd geworden om het een en andere terug in proportie te zetten!

Maar dit terzijde. Zoals je weet heeft Facebook een tijdje geleden getracht om Snapchat te kopen, de immens populaire messaging app. De makers van de app hebben echter het toch wel aantrekkelijke bod afgeslagen. Dan maar zelf aan de slag, dachten ze bij Facebook. Een eigen messaging app werd bedacht, en die moest natuurlijk ook iets speciaals hebben.

Deze week werd die app dan voorgesteld: Slingshot. Daarmee kan je, net als bij Snapchat, een foto verzenden naar iedereen in je adresboekje, in de vorm van een video of een foto. Je kan leuke tekst over de foto schrijven, of er iets op tekenen. Maar bij Snapchat verdwijnt de foto zodra de bestemmeling die ontvangen en bekeken heeft. Bij Slingshot is dat niet het geval - de foto verdwijnt pas wanneer je haar naar de rechterkant van het scherm geveegd hebt. Mensen kunnen zelfs een screenshot maken van een foto die jij hen verstuurd had, en je komt het niet te weten.

Facebook heeft er nog iets speciaals aan toegevoegd: wanneer je een foto ontvangt, kan je die enkel bekijken wanneer jij zelf eerst iets terugstuurt. Facebook hoopt hiermee aan te zetten tot een soort conversatie, de mensen te dwingen tot actie. Want nu kan je selfie na selfie ontvangen, zonder ooit iets terug te sturen.

Mooi bedacht, niet? Maar niet goed nagedacht. Want wanneer jij een foto ontvangt, en je moet eerst iets terugsturen vooraleer jij de foto bekijken kan, dan is er niets dat belet dat je gewoon een foto van je voeten neemt, of van de stenen op straat. Je stuurt dat terug, en de ander moet eerst iets terugzenden vooraleer hij het op zijn beurt bekijken kan. Hij is ook wel nieuwsgierig, en neemt natuurlijk ook een foto van de straatstenen.

Je begrijpt het, een heen-en-weer van waardeloze foto's...

Een uitvoerige bespreking van Slingshot vind je bij Yahoo. Wie het proberen wil, die mag uiteraard!
https://www.yahoo.com/tech/a-beginners-guide-to-slingshot-facebooks-89101141539.html
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
MICROSOFT: CLOUD-GEBASEERDE MACHINE-LERENDE DIENST KOMT ERAAN..
... en nieuwe tools voor de IE browser

In de voorbije dagen vroegen wij ons af waar Microsoft bleef in het hele "health" gebeuren, de verschillende initiatieven om via mobiele toestellen allerlei metingen over ons lichaam te centraliseren. Die vraag kregen we nog niet beantwoord, maar we hebben wel enkele berichten over de softwaregigant uit Redmond die bewijzen dat Microsoft helemaal niet bij de pakken blijft zitten, integendeel.

Om te beginnen bracht Microsoft een eerste Developer Channel versie uit van de IE browser. Die bevat een preview van toekomstige mogelijkheden van IE, waarmee ontwikkelaars dan aan de slag kunnen. Als jij ook die preview wil bekijken, moet je wel minstens Windows 7 Service Pack 1 op je computer hebben of Windows 8.1 update, en IE11. Het fijne is dat je deze preview kan draaien nààst je gewone IE, zodat je nog altijd "gewoon" kan werken met je vertrouwde IE browser.

Enkele nieuwigheden die deze versie bevat, zoals opgesomd door ZDNet (1) ondersteuning voor HTTP/2, de nieuwe versie van het HTTP protocol; de WXeb Audio JafaScript programming interface; Media Capture voor audio en video controle, en meer. Concreet betekente die o.a. dat je je controllers van je Xbox zal kunnen gebruiken om spelletjes in je browser te spelen. De links naar de versie voor Windows 7 en voor Windows 8.1 vind je in het artikel bij ZDNet.

Een ander bericht over producten waaraan Microsoft werkt, betreft iets tamelijk technisch: de Azure ML cloud-gebaseerde machine-lerende dienst. Daarvan zal je in juli een preview kunnen bekijken, en ZDNet heeft al een screenshot. Kort samengevat is Azure ML (dat vorheen CloudML heette) een dienst waarmee bedrijven voorspellende analytische diensten kunnen bouwen op basis van tools en templates die Microsoft ontwikkeld heeft. Het woordje Machine-Learning is daarbij belangrijk: het is dus een dienst die ook zelf bijleert via zijn eigen algoritmes. Wie zin heeft zich te verdiepen in deze toch wel technische materie, kan terecht bij ZDNet (2)

Een derde bericht betreft patenten - we weten het, geen populair onderwerp. Het is nu al meer dan 3 jaar dat Microsoft  zegt dat het een hele reeks patenten heeft waarop Google met zijn Android OS inbreuk maakt. Wat die lijst met patenten is, heeft Microsoft nooit willen verduidelijken. En echt grote processen heeft Microsoft nooit gevoerd om toestellen die deze inbreuken maken, te blokkeren - toch niet zoals Apple gedaan heeft met Samsung.

Die geheimzinnigheid is nu gedaan: op een website in het Chinees is deze lijst met patenten verschenen. Ars Technica bekeek de lijst; wie zich in deze toch wel saaie maar belangrijke materie wil verdiepen, vindt meer informatie op de website. (3)
http://www.zdnet.com/microsoft-launches-ie-developer-channel-browser-with-early-next-gen-features-7000030583/
http://www.zdnet.com/microsoft-readies-public-preview-of-cloud-based-machine-learning-service-7000030579/
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/06/chinese-govt-reveals-microsofts-secret-list-of-android-killer-patents/
ZOU GOOGLE I/O VOORAL ROND GLASS GAAN?
Of bergt Google zijn Glass plannen terug weg, onder druk van de publieke opinie?

Eerder deze week hadden wij het al over het feit dat Google Glass niet echt populair te noemen is. Het filmpje in The Daily Show was een heel fijne kritiek op Glass. Google zelf blijft echter in een jubelstemming over het product, en weerlegt de kritiek alsof er niets aan de hand is.

Toch is er vanalles aan de hand. Om te beginnen het toestel zelf. Het doet niet veel goeds; de foto's die het neemt zijn van zo-zo kwaliteit, de beelden die je op je glass ziet laden erg traag. En dan is er nog het feit dat de mensen het nog altijd als een spionagetoestel blijven beschouwen.

Ook het uitrollen van het toestel heeft Google verkeerd aangepakt, zo lees je bij Networkworld. IN plaats van, zoals we al eerder gezegd hebben, het toestel voor verticale markten met speciale toepassingen zoals voor artsen, technici, enz.  te promoten, konden enkel software ontwikkelaars, de zogenaamde Explorers, in het begin zo'n bril aanschaffen. Tja, en je weet dat software ontwikkelaars meestal toch nog echte geeks zijn, en vaak heel wereldvreemd. Het is pas nu dat de eerste échte werktoepassingen uitgebracht worden. Misschien zal Glass sociaal aanvaardbaar worden wanneer alle collega's op het werk er een dragen om hun taak te kunnen uitvoeren - maar dan is het weer iets dat met plicht en job geassocieerd wordt, zoals een overal, niet met fun. En je trekt je overal toch ook meteen uit, zodra je de deur van de werkplaats achter je dichttrekt, niet?

Het is dan ook zeer de vraag of Google nog veel aandacht gaat besteden aan Glass op zijn I/O conferentie voor ontwikkelaars, die in de volgende dagen zal plaatsvinden. Volgens waarnemers is het programma érg uitgebreid. Google heeft dan ook enorm veel potjes op het vuur staan, veel terreinen waarop het werkzaam is. En het heeft zopas nog een nieuw terrein aangekondigd: het wil, net als Apple, in jouw auto kruipen. Google zou namelijk aan het werken zijn aan een besturingssysteem dat de concurrentie moet aangaan met Apple Carplay.

Het is dus uitkijken naar wat Google brengt op zijn I/O. Wij zullen in elk geval trachten je op de hoogte te houden!
http://www.networkworld.com/article/2364501/wireless/how-google-glass-set-wearable-computing-back-10-years.html?source=NWWNLE_nlt_daily_am_2014-06-17#tk.rss_all
https://www.google.com/events/io
http://seekingalpha.com/article/2271003-google-glass-at-work-coming-into-focu  

 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Amerikaanse wetten om cybercrime te bestrijden worden ook ingezet tegen onderzoekers die zwakke plekken willen onderzoeken
http://www.theguardian.com/technology/2014/may/29/us-cybercrime-laws-security-researchers

*** Medeoprichter van Uber en StumbleUpon wil met Reserve een concurrent maken voor OpenTable.
http://www.businessinsider.com/garrett-camp-prepares-to-launch-reserve-2014-6?op=1

*** Twitter zou mogelijk werken aan een nieuwe manier om te retweeten, die veel duidelijker is: de originele tweet wordt in zijn geheel als link vertoond, zodat jij meer karaktertekens over hebt om je commentaar te schrijven.
http://thenextweb.com/apps/2014/06/14/embed-tweets-tweets-twitter-mobile-app/
http://news.softpedia.com/news/Twitter-for-Android-Now-With-Tweet-Embed-Support-446782.shtml


*** Een interessante blik op de impact van Airbnb op San Francisco - het blijkt dat er toch heel wat mensen professioneel bezig zijn met het verhuren...
http://www.sfchronicle.com/business/item/Window-into-Airbnb-s-hidden-impact-on-S-F-30110.php

*** Bent u onderweg, en vraagt u zich plots af of u het gas wel uitgezet hebt? Een nieuwe toepassing maakt het mogelijk om een tijdelijke elektronische toegangscode te sturen naar uw buren, die dan even kunnen gaan kijken of het gas uit is, en de kat niet opgesloten zit in de kelder.
http://prs.belgamediasupport.be/l/40520
http://www.evva.com/
http://youtu.be/xxz3hiGNBqM


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45-DAG: FEESTEDITIE 200

Om het feit te vieren dat dit de 200e aflevering is van de Tech45 podcast, werd de podcast live opgenomen, voor een levend publiek, in de coworking plek Zelfies in Hasselt. In plaats van elk vanuit de eigen huiskamer/bureautje/kelder (met kat) deel te nemen aan de gesprekken, konden de panelleden elkaar in de ogen kijken. Het werd opnieuw een heel interessant gesprek, maar dat zijn we gewoon van de mensen van Tech45, die allemaal een doordachte mening hebben, en zich de juiste vragen stellen. Zo werd nagedacht over het feit of het wel een goed idee is dat, als Facebook zijn zin krijgt, kinderen vanaf 13 jaar ook op Facebook kunnen. De verschillende panelleden vertelden daarbij hoe zij zelf met hun kroost omgaan ten opzichte van de sociale media.
De auto zonder chauffeur werd eveneens besproken, waarbij panellid Jelle vertelde over zijn ervaringen met de automatische functies in zijn eigen wagen, die toch wel vereisen dat je het een en ander anticipeert.
Kortom, opnieuw een heel interessante uitzending. Te beluisteren in streaming via de website, of te downloaden als MP3. En vergeet niet om, als je de podcast leuk vindt, een positieve commentaar te schrijven op iTunes!
http://tech45.eu/2014/06/12/200-hackers-op-leeftijd/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-200.mp3
http://tech45.eu/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als u ophoudt vragen te stellen,
zal ik ophouden leugens te vertellen.
-Smitri Shostakowitsj-


 
De nieuwe oogst


   
VREEMDE TALEN LEREN: DUOLINGO

Via Wim W. ontvingen wij een interessante tip naar een artikel waarin apps en websites aangereikt worden om nieuwe talen te leren. En natuurlijk konden wij niet anders dan deze tips ook aan jou door te geven!
Om te beginnen is er Duolingo. Met deze website (en er bestaat ook een app van voor iOS en Android) kan je je woordenschat trainen, grammatica, uitspraak. Er zit ook een ludiek aspect aan de dienst, waarbij je gems (lingots) kan winnen, die je dan weer kan gebruiken om hartjes aan te kopen.
https://www.duolingo.com/
https://itunes.apple.com/app/duolingo-learn-spanish-french/id570060128?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duolingo


VREEMDE TALEN LEREN: BUSUU
Deze website biedt je de kans om via video te praten met mensen die een andere taal spreken. Er zijn ook 150 units met verschillende onderwerpen voor woordenschat en grammatica. De basisdienst is gratis, een premium lidmaatschap geeft je extra's. En er bestaan ook versies van voor iOS en Android.
http://www.busuu.com/
https://itunes.apple.com/gb/app/busuu-learn-languages-for/id379968583?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.busuu.android.enc


VREEMDE TALEN LEREN: LANG-8
Deze gratis webdienst is echt een community werk: je post er iets dat je in een taal hebt geschreven die je aan het leren ben. En iemand die deze taal als moedertaal heeft, zal je tekst verbeteren. En omgekeerd wordt van jou verwacht dat jij teksten verbetert van mensen die jou taal proberen te leren. Een mooi concept, niet?
[Taal: ENG]
http://lang-8.com/


NETIQUETTE REGELS UITLEGGEN AAN STUDENTEN
Op deze pagina vind je een heel handige samenvatting van de netiquette regels die je jongeren zou moeten bijbrengen, en die je ls leerkracht zeker en vast aan je studenten moet doorgeven. Een handige regel is bijvoorbeeld THINK: vooraleer je iets post, moet je nagaan of het True (waar), Helpful (behulpzaam), Inspiring (iets meegeeft aan anderen), Necessary (noodzakelijk) en Kind (vriendelijk) is. Er is ook een mooie poster die je kan printen en ophangen in het klaslokaal.
[Taal: ENG]
http://www.educatorstechnology.com/2014/06/15-essential-netiquette-guidelines-to.html


12 SPELLETJES OM KINDEREN VERTROUWD TE MAKEN MET HET KLAVIER

Op school worden er heel veel lessen gegeven. Maar één ding wordt al te vaak over het hoofd gezien: de kunst om blind te typen, of toch minstens met tien vingers op het klavier te kunnen typen. Zelf heb ik het ook moeten leren in een aparte cursus, en dat was toen nog op een typemachine, waarvan de toetsen afgedekt werden met een hoesje. En na afloop kreeg ik een heus diploma!
Met deze 12 spelletjes kunnen kinderen spelenderwijs leren werken met een klavier. Wordt die opleiding niet in de klas gegeven, dan kan jij, als ouder, je kind dan toch nog deze onderschatte vaardigheid zelf bijbrengen.
[Taal: ENG]
http://www.educatorstechnology.com/2014/06/keyboarding-games-for-kids.html


ALTERNATIEVE TOOLS VOOR PRESENTATIES MET ELKAAR VERGELEKEN
De bekendste tools om een presentatie te maken, zijn natuurlijk PowerPoint en Keynote. Maar wat als je het geld niet wil uitgeven voor deze software? Er bestaan alternatieven. In dit artikel worden de vier belangrijkste alternatieven besproken en met elkaar vergeleken, zodat je zelf, door hun plus- en minpunten te bekijken, kan beslissen elke tool het best aan jouw behoeften beantwoordt.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/presentations-evolved-4-alternatives-powerpoint-keynote-compared/


HOE KAN JE BEST JE HUIS FOTOGRAFEREN?
Dus: je wil je huis verkopen, via een online immosite. En dan heb je natuurlijk foto's nodig van je huis. Maar hoe kan je ervoor zorgend at je huis er op zijn voordeligst uitziet? In dit artikel bij MakeUseOf krijg je maar liefst 180 fotografietips aangereikt. Het geheel werd in een handige infogram verpakt, die je best eens afdrukt om rustig door te nemen!
[Taal:ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/180-photography-tips-capture-home/


SOUNDCLOUD OP JE DESKTOP GEBRUIKEN

Maak je vaak gebruik van SoundCloud om nieuwe muziek te ontdekken? En heb je daar al een hele bibliotheek bijeen gespaard? Dan wil je die misschien beluisteren vanop je desktop, in plaats van altijd naar de website te moeten gaan. CloudDeck is een tool die je gratis kan downloaden, en die met Adobe Air werkt. Je kan hem gebruiken op een computer met OSX , Windows of Linux.
Met de tool heb je meteen ook een zoekmachine waarmee je de populairste muziekblogs kan doorzoeken naar SoundCloud tracks, je kan speellijstjes aanmaken, songs die op Soundcloud downloadbaar zijn met één klik downloaden, en meer. Een uitgebreide uitleg vind je bij MakeUseOf.
http://www.makeuseof.com/tag/experience-soundcloud-on-desktop-with-clouddeck-and-adobe-air/
http://clouddeck.net/


TIPS VOOR IOS7
Nog een artikel bij MakeUseOf - deze keer over iOS7. Het bevat tips voor zowel de beginner als de gevorderde gebruiker, en je leert o.a. hoe je apps moet organiseren om een overzicht te houden door mappen aan te maken op je dock, hoe je het verbruik kan controleren, spraakgestuurd kan dicteren, en vele meer.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/every-ios-7-trick-will-need-iphone-utopia/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WORD FIT
Deze website is weliswaar van een persoon die persoonlijke training aanbiedt, maar als extra dienst geeft hij ook een heleboel gratis tips: om af te vallen, om je gezonder te voelen in je vel, of, en dat is belangrijk in dit barbecue-seizoen, om gezond en lekker te barbecueën. Want je kent het probleem: vaak wordt het vuur té hoog gezet, heeft de kok van dienst té weinig geduld, zodat het vlees op de barbecue zwart geblakerd is aan de buitenkant, en nog haast rauw aan de binnenkant. Met deze tips wordt het een pak gezonder.
[Taal: NL]
http://www.wordfit.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEDERLANDSLEZEN.BE
Deze site geeft advies over welk boek je zou moeten lezen, wanneer je als anderstalige Nederlands aan het leren bent. De boeken worden speciaal geselecteerd omdat zij een eenvoudige taal bezigen.
[Taal: NL]
http://www.nederlandslezen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 14-18

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, die zovele slachtoffers gevergd heeft, vooral bij de loopgravenoorlogen in West-Vlaanderen. Dit is de officiële site van de Belgische overheid, waarop alle herdenkingen, evenementen, tentoonstellingen en andere projecten voorgesteld worden.
[Taal: NL]
http://www.be14-18.be/nl/evenementen/agenda
http://www.be14-18.be/


WOLKENFORMATIES

Het spektakel in de lucht bij de recente onweders was echt indrukwekkend. Geflitst in de hemel, wel een half uur lang, en heel dreigende wolken. Wil je nog meer van die prachtige maar toch ook wel schrikwekkende formaties zien? Dit artikel bedient je op je wenken.
[Taal: ENG]
http://matadornetwork.com/bnt/60-insane-cloud-formations-from-around-the-world-pics/


VRIJDAG MULTIMEDIA: OUT OF FOCUS
Een collectief van vier Belgische fotografen: Pauline Beugnies, Thomas Freteur, Colin Delfosse and Thomas Vanden Driessche. Zij delen een passie: zij willen de wreedheid, maar ook de schoonheid tonen waarmee de mensheid elke dag geconfronteerd wordt. Dat doen zij door foto's te tonen van cultuur, maar ook armoede, milieuproblemen en meer.
[Taal: ENG]
http://www.outoffocus.be/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- - Logitech Type-S case voor de Galaxy Tab S 10.5 inch
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/logitech-type-s-case-voor-de-galaxy-tab-s-10-5-inch/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Britse veiligheidsdienst tapt Google en Facebook af
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3674436/2014/06/18/Britse-veiligheidsdienst-tapt-Google-en-Facebook-af.dhtml
- Providers gevraagd jihadsites te wissen
http://www.ad.nl/ad/nl/13868/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/3674040/2014/06/17/Providers-gevraagd-jihadsites-te-wissen.dhtml

 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Printeer: eerste 3D-printer voor kinderen
http://www.elektrozine.be/ez/article/8188/Printeer-eerste-3D-printer-voor-kinderen.html
- Denon gaat multiroom met Heos
http://www.elektrozine.be/ez/article/8171/Denon-gaat-multiroom-met-Heos.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Look&Fin, het eerste Belgische platform dat meer dan 100.000 euro mag bijeenbrengen
http://www.digimedia.be/News/nl/16613/look-fin-het-eerste-belgische-platform-dat-meer-dan-100-000-euro-mag-bijeenbrengen.html
- Big Bad Wolf maakt een nieuwe versie van het sprookje van Rapunzel voor Rendez-vous.be
http://www.digimedia.be/News/nl/16605/big-bad-wolf-maakt-een-nieuwe-versie-van-het-sprookje-van-rapunzel-voor-rendez-vous-be.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Flipora: laat je sites aanbevelen
http://computertaal.info/2014/06/19/flipora-laat-je-sites-aanbevelen/
- Why can’t I connect: los TCP/IP fouten op
http://computertaal.info/2014/06/18/cant-connect-los-tcpip-fouten-op/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- BlackBerry toont opvolger Bold en BB10-smartphone met vierkant scherm
http://tweakers.net/nieuws/96801/blackberry-toont-opvolger-bold-en-bb10-smartphone-met-vierkant-scherm.html
- Lego koppelt creaties met virtuele omgeving bij Lego Fusion
http://tweakers.net/nieuws/96791/lego-koppelt-creaties-met-virtuele-omgeving-bij-lego-fusion.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- FSMA tikt verzekeraars van gsm's en tablets op de vingers  external
http://trends.knack.be/economie/nieuws/e-business/fsma-tikt-verzekeraars-van-gsm-s-en-tablets-op-de-vingers/article-4000664352431.htm
- Nieuw type RAM kan data bewaren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuw-type-ram-kan-data-bewaren/article-4000664136060.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze 8 innovatieve ideeën zullen winkelen voorgoed veranderen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-8-innovatieve-ideeen-zullen-winkelen-voorgoed-veranderen
- De mooiste iPhone foto's van 2014
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-mooiste-iphone-foto-s-van-2014


*** WIJS

- Google Places Zakelijk is nu deel van Google Mijn Bedrijf. Waarmee je Google+ pagina's kan beheren. Iedereen nog mee?
http://t.co/IXQ15KmFh6 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: WERKEN MET MARKDOWN (1)

Wanneer je een tekst schrijft voor het web, dan schrijf je die wellicht eerst als gewone tekst, waarna je er wat "markup" aan gaat toevoegen, html (hyper text markup language) om delen in het vet te zetten, cursief, te onderlijnen, enz. Maar je zal wellicht ook al bemerkt hebben dat het toevoegen van die markup wel wat tijd vergt.
Daarom werd het principe van "markdown" bedacht: je schrijft een tekst, maar voegt meteen code toe waardoor je markdown programma weet hoe het de markup opmaak moet toevoegen. Je moet wel wat syntax leren, maar dat is snel gedaan. Met Markdown programma's kan je heel gemakkelijk titels, vet en cursief, lijstjes, block quotes, e-mail links, links naar URL's, en afbeellingen toevoegen. Werken met markdown maakt je gewoon veel efficiënter - je typt gewoon bijvoorbeeld een zin en daarin zet je **woord** en dat woord verschijnt meteen in het vet.
Deze video legt je uit hoe het werkt. In de volgende dagen bespreken we enkele Markdown editors.
http://www.makeuseof.com/tag/learn-basics-markdown-10-minutes-video-tutorial/


TIP: WERKEN MET MARKDOWN (2)

In een vorig artikel legden wij uit wat Markdown is: een simpele manier om meteen tijdens het typen al opmaak mee te geven, zodat je die later niet meer moet gaan toevoegen, en je dus veel sneller werken kan.
Om met Markdown te kunnen werken, heb je uiteraard een editor nodig. Daarbij heb je de keuze tussen:
- StackEdit: webapp
Werken met een webapp is natuurlijk het gemakkelijkst, omdat je overal toegang hebt tot de webapp, op welke computer je ook werk. Je kan documenten ook synchroniseren met je Dropbox of Google Drive account.
StackEdit bevat een tekstverwerker in het paneel links, en een preview van hoe je tekst eruitziet, in het paneel rechts.
- Mou: voor Mac OS X
Na download en installatie opent deze editor meteen een Help document, dat je een overzicht geeft van de syntax die je moet gebruiken.
- MarkdownPad2: voor Windows
Dit programma heeft een gelijkaardige functies, maar werkt onder <Windows. Er bestaat een gratis versie, die je de meest simpele functies biedt, en een Pro-versie die auto-save bevat, export naar PDF, en een ingebouwde uploader voor afbeeldingen.
In dit artikel bij Make Use Of vind je een tutorial die je, voor alle drie tools, uitlegt hoe je te werk moet gaan.
http://www.makeuseof.com/pages/learning-markdown-write-web-faster

  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

WIDGETS VOOR JE ANDROID: EVERNOTE

Android - freeware
Door deze widget op een van je startschermen te zetten, heb je meteen een overzicht van de documenten die je recent bekeken hebt, plus snelkoppelingen naar app instelingen, plus handige functies zoals nieuwe notities en herinneringen aanmaken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evernote.widget


WIDGETS VOOR ANDROID: APP DIALER
Android - freeware
Nog een handige widget op op een van je startschermen te zetten, is App Dialer. Ben je het beu om doorheen lange lijsten met apps te bladeren, tot je de juiste gevonden hebt, dan is dit iets voor jou. App Dialer werkt een beetje zoals de klaviermethode T9, die voorspelt aan de hand van enkele letters wat je gaat typen. Bij App Dialer tik je gewoon de eerste letters in van de app, en boem.... dat is de app!
https://play.google.com/store/apps/details?id=name.pilgr.appdialer


WIDGETS VOOR ANDROID: SLIDER
Android- Freeware
Met deze widget kan je een reeks van systeeminstellingen die je vaak wijzigt, in deze app steken zodat je die meteen vanop je homescreen kan openen. Zo kan je het volume van het beltoontje aanpassen, helderheid van het scherm, enz.
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.hinterhofapps.sliderwidget


WIDGETS VOOR ANDROID: NILS
Android - freeware
Met deze widget kan je de laatste meldingen die je op je toestel ontving gewoon op je lockscreen zetten, het scherm dat je ziet wanneer je toestel vergrendeld is. Zo moet je niet telkens je toestel ontgrendelen om de meldingen te zien, of het paneel met de meldingen openen. Raak je vanuit de app een bewuste melding aan, dan word je meteen naar de bijhorende app gevoerd.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.roymam.android.notificationswidget


PINTEREST: NU OOK VOOR WINDOWS PHONE

Windows - freeware
Eindelijk! Het is vaak wachten voor de bezitters van een Windows Phone tot een bepaalde app ook voor hun toestel uitgebracht wordt. Maar nu is er goednieuws: een van de populairste apps, Pinterest, is nu ook uit voor Windows Phone.  De functies zijn ongeveer gelijk als bij de versies voor andere toestellen: je legt gewoon verzamelingen aan van afbeeldingen die je om een of andere reden interesseren - omdat je je huis wil inrichten, een verlanglijstje wil opstellen, ideetjes wil verzamelen voor een project, enz.
http://t.co/C7qsZP145J
http://www.webpronews.com/windows-phone-finally-gets-pinterest-app-2014-06


HADOUKEN: TORRENT-CLIENT
Windows XP, Vista, 7, 8 - 3,1 MB, freeware
Dit is een gratis Torrent-client, die als een Windows service op de achtergrond draait. Je kan de web-interface van de tool oproepen door in je adresbalk van je browser het adres localhost:8080 in te tikken. Daarna moet je als login hdkn intikken, en ook als paswoord - en daarna wijzig je het best.
Bij Chip.de vind je een (Duitstalige) uitleg.
http://www.chip.de/downloads/Hadouken_61975955.html
http://www.hdkn.net/


EBAY VALLET: KNECHTJE DOET HET WERK


iPhone - freeware
eBay heeft zijn dienst eBay Sell For Me uitgebreid met een app die het verkopen via eBay moet vergemakkelijken. De app belooft alle stappen in jouw plaats te doen: van het bepalen van de waarde van een item, tot het online plaatsen, en zelfs de verscheping zodra het verkocht is.
Een uitgebreide bespreking vind je bij TechCrunch.
https://itunes.apple.com/us/app/ebay-valet-sell-for-me.-turn/id871975291?mt=8
http://techcrunch.com/2014/06/17/ebay-launches-ebay-valet-an-iphone-app-that-does-the-selling-for-you/


BLACKBERRY: BBM PROTECTED
BlackBerry
Tja, het mag er dan op lijken dat de hele wereld met een iPhone rondloopt, maar er zijn nog altijd bedrijven en organisaties die eisen dat hun medewerkers een BlackBerry gebruiken, omdat de IT afdeling zo controle heeft over de toestellen. Voor de BlackBerry fans is er dit bericht: het bedrijf heeft BBM Protected uitgebracht, een beveiligde messaging tool voor het bedrijf. Daarbij worden alle boodschappen beveiligd met een publieke en private versleuteling. Bij ZDNet lees je er meer over.
http://us.blackberry.com/business/products-services/e-bbm.html
http://www.zdnet.com/blackberry-launches-secure-messaging-app-in-ebbm-suite-7000030581/


PARALLELS ACCESS NU OOK VOOR ANDROID
Deze app was lange tijd enkel beschikbaar voor de iPad, en nu is er dus ook ondersteuning voor iPhone en Android. Bij installatie van de app krijg je twee weken dat je de dienst gratis mag uitproberen - zoniet kost die $19,99 per jaar voor het gebruik op vijf computer en een onbeperkt aantal Android toestellen.  Simpel gezegd heb je zo toegang vanop je mobiele toestel tot je vaste toestel.
http://www.androidcentral.com/parallels-access-app-now-available-android


GARMIN VOOR JE PHONE

$0,99 (in juli wordt het $1,99
Voorbij de tijd dat een app zoals TomTom 200 dollar kostte. Nu is er de Garmin GPS app voor je phone, met routeplanner die meerdere bestemmingen aankan, je huidige snelheid, het weerbericht voor je de plek war je heen wil gaan, enz.
http://sites.garmin.com/viago/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwe