Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/6/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 857 van 14/6/2014Gegroet lezer,

Deze week komen wij in verschillende artikels nog terug op de aankondigingen die Apple verleden week gedaan heeft op zijn WWDC conferentie voor zijn ontwikkelaars. Apple heeft heel wat interessante tools bedacht, die de verschillende onderdelen van ons leven samenbrengen op het Apple-toestel, of dat nu een tablet of phone is, of in de toekomst een smart watch of andere. Het stelt u wel voor een dilemma: springen of niet. Bij Google hebt u nog opties - u moet niet helemaal springen, u kunt kan gewoon pootjebaden, en gerust ook nog elders gaan wandelen. Met andere woorden: u kunt de Google wereld op Android beleven, maar ook op iOS en Windows. En ook Windows laat u nog wat vrijheid, want Microsoft producten zoals OneDrive kunt u ook op Android gebruiken.

Toch zijn het echt wel knappe producten die Apple ons belooft. Ze moeten alleen nog wel concreet uitgevoerd worden. Het eerste smartwatch van Apple moeten we nog zien, terwijl andere fabrikanten al enkele maanden hùn versie op de markt gebracht hebben. Het is dus nog even afwachten. Wij zullen in elk geval trachten u zoveel mogelijk informatie te verschaffen, zodat u een gegronde beslissing nemen kan.

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE VERKLAPT WANNEER ZOEKRESULTATEN MOEST WISTEN
De juiste benadering?

Je hebt in de voorbije weken kunnen lezen dat Google door de EU verplicht werd om de gebruiker een "recht op vergetelheid" toe te staan, waardoor zoekresultaten naar "niet relevante, verouderde of buiten proportie zijnde" informatie uit de lijst met resultaten verwijderd zouden worden - maar waarbij de informatie zelf nog altijd zou blijven bestaan.

Je hebt ook kunnen lezen dat Google, om zich in regel te stellen met dit vonnis, een formulier online gezet heeft, waarmee je aan Google kan vragen om bepaalde informatie uit de zoekresultaten te verwijderen met opgaven van reden. En dat meteen al op de eerste dag 12.000 verzoeken ontvangen werden.

Wij hebben toen opgemerkt dat het toch wel eigenaardig is van het Europees Hof van Justitie dat het Google met deze taak opzadelt, en Google zelf de moeilijke keuze moet maken tussen het recht op vergetelheid van de individuele gebruiker, en het recht op informatie van het publiek. Bovendien wezen wij erop dat de zoekresultaten zo minder accuraat zouden worden, en dat dit een zoekmachine met twee snelheden zou creëren - een ongecensureerde, in de VS, en een gecensureerde, in de EU, waar heel wat informatie niet terug te vinden zou zijn.

Wel, Google zou Google niet zijn indien het daar geen oplossing voor bedacht had. Volgens verschillende bronnen, o.a. The Guardian, zou Google van plan zijn om duidelijk te maken dat er informatie gecensureerd werd. Enerzijds zou het, via zijn regelmatige rapporten waarin het uiteenzet welke overheid welke informatie opgevraagd hebt, ook de informatie over gecensureerde resultaten verspreiden. En anderzijds zou het bij de lijst met zoekresultaten in kwestie ook vermelden dat bepaalde zoekresultaten verwijderd zijn, als gevolg van deze Europese wet.

Slim van Google. Is het de juiste balans tussen openheid en censuur? Google haalt in elk geval zijn slag thuis: door te vermelden dat zoekresultaten verwijderd werden, zal de gebruiker ongetwijfeld geprikkeld worden om verder te gaan zoeken, en dan is de hele EU wet een maatregel voor niets...
http://www.webpronews.com/google-to-include-right-to-be-forgotten-requests-in-transparency-report-2014-06
http://www.theguardian.com/technology/2014/jun/08/google-search-results-indicate-right-to-be-forgotten-censorshipIS DE MANIER WAAROP APPLE DE CLOUD BEZIET DE ENIGE JUISTE?
Nuancering bij de negatieve berichten

Verleden week kon u bij ons een tamelijk kritisch bericht lezen over de manier waarop Apple de "cloud" interpreteert. Voor Apple is het een "domme" cloud, die enkel bestanden bevat, terwijl de slimme interactie gebeurt op de toestellen zelf - je laptop, desktop, tablet of iPhone. Dit in tegenstelling tot Google, dat een volkomen andere benadering heeft. Bij Google zijn de toestellen domme interfaces, en gebeurt het rekenwerk in de cloud.

Apple heeft op WWDC een hele reeks nieuwe API's voorgesteld, CloudKit, waarin deze strategie doorgetrokken wordt. Nu is natuurlijk de vraag: heeft Google gelijk, door de intelligentie in de Cloud te leggen, of Apple, door de intelligentie in de toestellen te leggen?

Volgens een blogartikel bij Ben Evans vereist de strategie van Apple in elk geval dat de toestellen een erg snelle update-cyclus hebben. Nu heeft Apple zijn gebruikers al gewend aan een snelle update - zij tellen grif geld neer voor het nieuwste toestel, zelfs al is de oude versie nog altijd perfect functioneel en amper een jaar oud. Maar je mag niet vergeten dat intelligentie in de cloud veel gemakkelijker te updaten is - bij wijze van spreken kan er elke dag een update uitgebracht worden.

Beide bedrijven gaan steeds verder in het uitwerken van hun filosofie - de dommen of slimme cloud. Maar, zo zegt Ben Evans, dat betekent wel dat het voor ontwikkelaars steeds moeilijker wordt om apps te maken voor beide besturingssystemen, juist omwille van die erg uiteenlopende benadering.

Een interessant standpunt - maar lees zelf het blog bij Ben Evans.
http://ben-evans.com/benedictevans/2014/6/4/digesting-wwdc-cloudyIOS 8 VERHINDERT DAT MARKETEERS JE TRACEREN
Willekeurig MAC adressen toekennen is het geheim

Volgens het tech-blog Quartz zou in het nieuwe iOS besturingssysteem, versie 8, een nieuwigheid zitten die het bedrijven onmogelijk moet maken om je te traceren op basis van het MAC adres, het in de hardware van jouw toestel ingebakken identificatienummer. Apple zou namelijk een methode bedacht hebben waardoor er een willekeurig MAC adres aangemaakt wordt - wat "randomiseren" heet in geek-taal. Het MAC adres (kort voor Media Access Control) dat doorgestuurd wordt wanneer bijvoorbeeld verbinding gelegd wordt met een netwerk, is niet afkomstig van de hardware, maar wordt softwarematig, willekeurig aangemaakt.

Waarom dit belangrijk is? Wel, om te voorkomen dat je getraceerd wordt. Marketeers zijn namelijk gebrand op die informatie, zodat ze je kunnen volgen, jouw gewoonten kunnen vastleggen, om dan doelgerichte advertenties op jou los te laten. De gegevens worden ook offline gevolgd, om te weten te komen welke route jij in een winkel genomen hebt, hoe lang je bij bepaalde afdelingen gestaan hebt, hoe vaak je terugkeert naar de winkel, enz.

Apple zorgt er nu dus voor dat identificatie op basis van het MAC adres niet meer mogelijk is. Prima toch? Ja en neen. Want de gegevens zijn dan misschien niet meer te lezen door de marketeers, maar Apple heeft die gegevens nog altijd, en kan, indien het dat wenst, informatie over jouw gedrag dat het bijvoorbeeld verzamelt via zijn iBeacons, aan partners doorverkopen.

Vooraleer je in verontwaardiging uitbarst: Apple doet helemaal niets dat uitzonderlijk "evil" is. Het doet net hetzelfde als Google en Facebook doen: zij zorgen er eveneens voor dat jouw privacy beschermd wordt tegen de spiedende ogen van marketeers, maar blijven tegelijk zelf jouw gegevens verzamelen. Denk maar aan Google, dat informatie over hoe je op een bepaalde pagina belandt, niet meer deelt met de webmaster van die site. Of aan Facebook, dat je toelaat om anoniem een app uit te testen of gebruiken, maar zelf nog altijd te weten komt dat jij die bepaalde app gebruikt.

Meer over het randomiseren van de MAC adressen bij Quartz en ook Ars Technica heeft er een artikel over. Bij die laatste is de technische discussie erover in de commentaren ook heel interessant
http://qz.com/218437/a-tiny-technical-change-in-ios-8-could-stop-marketers-spying-on-you/
http://arstechnica.com/apple/2014/06/ios8-to-stymie-trackers-and-marketers-with-mac-address-randomization/?comments=1
TWIJFELS OVER DE TURING TEST VAN SUPERCOMPUTER EUGENE GOOSTMAN
Intelligente robot-gesprekken toch niet zo intelligent?

Je hebt ze wellicht ook gezien in de pers, de artikels over een robot/super computer die in staat is de Turing Test te doorstaan. Die test komt er eigenlijk op neer dat een robot of computer zo intelligent moet zijn, dat échte mensen denken dat zij met een andere, échte mens te doen hebben, of tenminste in 30% van de gevallen die mensen kan overtuigen.

Volgens een persbericht, dat door vele media opgepikt werd, zou de uitvinding van Vladimir Veselov daarin "voor het eerst" geslaagd zijn: hij vond een chatbot uit die hij Eugene Goostman noemde. In Londen hield hij een demonstratie van de bot, en de resultaten zouden dus volgens het persbericht fantastisch zijn.

Alleen... Techdirt heeft daar zijn vragen bij; het noemt het persbericht misleidend, en wijst erop dat het geen supercomputer is, maar een gewone chatbot. En dat er al eerder chatbots geweest zijn die in staat waren redelijke gesprekken te voeren. Drie jaar geleden zou er zelfs een chatbot geweest zijn die 59% van de gesprekspartners om de tuin wist te leiden - veel hoger dus dan de 33% van onze Eugene Goostman.

Bovendien werd het spel, aldus Techdirt, niet helemaal eerlijk gespeeld. De gesprekspartners werd verteld dat zij "spraken" met een jongetje van 13 uit de Oekraïne. Wat dan meteen een verklaring zou moeten geven voor rare antwoorden, want denkt een jongen van 13 wel logisch, en is iemand uit de Oekraïne wel voldoende in staat om Engels te begrijpen.... Techdirt haalt nog meer argumenten aan.

De wetenschapper zelf is ook niet onbesproken. In 2000 haalde hij de pers door te beweren dat hij de eerste "cyborg" was, doordat hij een chip in zijn arm liet inplanten, en in 2010 verschenen er berichten als zou hij de eerste mens zijn die besmet was door een computer virus. Genoeg om rode vlaggen te laten opgaan, niet?

Kortom, lees zelf het artikel, en natuurlijk ook de commentaren bij TechDirt. En lees bij Computerworld het gesprek dat deze nieuwssite zelf voerde met de chatbot. Die toch niet zo intelligent bleek...
https://www.techdirt.com/articles/20140609/07284327524/no-supercomputer-did-not-pass-turing-test-first-time-everyone-should-know-better.shtml
http://www.computerworld.com/s/article/print/9248967/Chatbot_passes_Turing_Test_Some_aren_39_t_so_sure
ADRES-VERKORTING IN CHROME ADRESBALK TERUG IN DE SCHUIF
Oplichters zullen wel teleurgesteld zijn...


Onlangs werd bekend dat Google bij zijn Chrome browser een functie wou toepassen, die de URL's in de adresbalk "gebruiksvriendelijker" zou moeten maken. Deze functie, die Google "origin chip" noemde, deed alle tekens nà de top level domein (.be, .com, .net, ....) verdwijnen.

De bedoeling was dat de adresbalk "properder" zou zijn. Je zou dus niet langer http://www.cnet.com/news/google-demotes-chrome-feature-that-would-hide-full-web-addresses/ zien maar http://www.cnet.com. Dat zou inderdaad netter zijn, en het zou voorkomen dat gebruikers bijvoorbeeld http://cnet.com.ikbenjeaanhetoplichten.com zouden aanzien als een adres van Cnet.

Toch kwam er veel tegenkanting tegen het idee. Om te beginnen wil je als gebruiker, althans dat doen wij toch, weten waar we zitten op een site. We willen ook weten weten of we getraceerd worden of niet, wat je kan afleiden uit het gedeelte na het ? zoals ?feedType=RSS&feedName=technologyNews

Het blijkt nu volgens sommige berichten dat Google terugkomt op zijn plannen om deze adressen te verkorten. The Register althans bevestigt het, terwijl CNet nuanceert, en de verkorting blijft verdedigen. Tussen haakjes: wanneer je het volledige adres wou zien in je adresbalk, dan kon dat bij deze functie van Chrome heel simpel door op de chip te klikken. Apple zou trouwens gelijkaardige plannen hebben: op de WWDC werd een nieuwe versie van de Safari browser voor de Mac voorgesteld, waar eveneens webadressen verborgen worden.
http://www.cnet.com/news/google-demotes-chrome-feature-that-would-hide-full-web-addresses/
http://www.theregister.co.uk/2014/06/11/googles_urlhiding_origin_chip_is_backburnered/SIM-KAART WORDT COMPLETE AUTHENTICATIE
En zal in wearables verpakt zitten...

Een interessant idee komt uit Japan. Daar heeft de grootste mobiele provider, NTT Docomo, iets nieuws voorgesteld: het eerste op SIM gebaseerde toestel voor authenticatie. Draadloze technologie dus die de SIM kaart van jouw telefoon vervangen kan, en ook als inlog kan dienen voor andere diensten.

Momenteel bestaat de Portable SIM enkel nog als prototype; het apparaat is zo groot als een kredietkaart en bevat Bluetooth, NFC en SIM technologie. Maar in de toekomst zou het nog kleiner worden, en dan verpakt worden in op het lijf draagbare elektronica zoals een armband.

Op de demonstratie werd getoond hoe een mobiele telefoon zonder SIM kaart geactiveerd kan worden met het toestelletje, en de identiteit van de gebruiker doorgegeven wordt met een simpele aanraking. Wat erg handig is wanneer je bijvoorbeeld twee SIM-kaarten hebt. Wisselen tussen SIM-kaarten zorgt er meteen ook voor dat er een ander homescreen opgestart wordt. Je zou één en dezelfde SIM-kaart ook kunnen gebruiken voor verschillende toestellen, zoals je smartphone en je tablet.

Een interessant idee, dat hopelijk onze telefoonrekeningen wat goedkoper gaat maken...
http://www.theverge.com/2014/6/10/5792024/docomo-portable-sim-wearable-authentication
http://www.engadget.com/2014/06/10/portable-sim-wearable-docomo/UBER BLIJFT PROTEST UITLOKKEN
... maar zet door, ook in ons land

Uber, de taxidienst die niet met een telefoniste werkt, maar met een app, mag het symbool zijn van de nieuwe marktverstorende diensten die ontstaan zijn dankzij de opkomst van smartphones, apps en het internet. Met Uber kan immers iedereen taxichauffeur spelen en heb je als klant meer zeggenschap: je kan gemakkelijker een taxi bestellen, je ziet duidelijk via de app over hoeveel tijd hij aankomt, en je kan ook de betaling via de app regelen.

Dit in tegenstelling tot de klassieke taxidiensten: je belt wel een taxi, maar wanneer komt hij? Waar bevindt hij zich momenteel? Je moet ook cash geld in huis hebben om hem te betalen. En is het allemaal wel veilig?

De klassieke taxichauffeurs zijn niet gelukkig met de komst van Uber. Zij moeten zich aan allerlei regels onderwerpen, een dure licentie betalen aan de stedelijke overheden (die tot 200.000 euro kan kosten in sommige steden!), terwijl de chauffeurs van Uber volledig vrij zijn. Ook de overheid is niet gelukkig met Uber, omdat die de regels niet volgt.

Deze week zijn er dan ook protesten geweest in vele grote steden; in Londen, Madrid, Berlijn, Parijs verzamelden de taxi's rond centrale punten en blokkeerden de toeristische centra en winkelcentra. Over deze protesten lees je meer bij Bloomberg (1).

Ook in eigen land is Uber controversieel. De rechter heeft de dienst verboden, althans in Brussel. Toch zet Uber door, zo weet De Tijd (2) te melden. Via een advertentie laat Uber weten op zoek te zijn naar een general manager, die boven de huidige operationele manager staat. In alle steden, aldus De Tijd, waar Uber actief is wordt gewerkt met drie managers, en voor Brussel waren er dat tot nu toe maar twee.

The Next Web (3) weet te vertellen dat Uber althans in Londen een verzoenend gebaar wil stellen. Speciaal voor de Londense "cabbies" brengt het een UberTaxi app uit, waardoor ook de klassieke taxichauffeurs gebruik kunnen maken van de toch wel handige Uber-app. En dat is eigenlijk toch wat zou moeten gebeuren: dat er een mengeling komt van de klassieke taxi's, met het innovatieve van Uber. Oud en nieuw dat samen komt...
http://www.bloomberg.com/news/2014-06-10/uber-protests-spread-across-europe-as-taxi-app-backlash-grows.html
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_diensten/Uber_Brussel_zet_door_ondanks_niet_definitief_verbod.9511894-4000.art
http://thenextweb.com/uk/2014/06/11/londons-cabbies-protest-uber-launches-ubertaxi-platform-erm-london-cabbies/BUG IN TWEETDECK, EN AANVAL OP FEEDLY EN EVERNOTE
Het is gevaarlijk in de digitale wereld!

Tja, als gewone gebruiker is het nog altijd niet zo simpel om zorgeloos door de digitale wereld te zwerven... De gevaren lijken nog altijd achter elke hoek te liggen!

Zo was er deze week een worm, die gebruik maakte van een beveiligingslek in de populaire Twitter-client Tweetdeck, sinds een tijdje eigendom van Twitter zelf. Sommige berichten melden dat het probleem beperkt zou zijn tot de webversie van Tweetdeck, zodat het zou volstaan om, nu het gat gedicht is, in en uit je account te loggen en je zou veilig zijn. Maar volgens andere berichten zou ook de Windows app versie getroffen zijn.

Wat de worm voor kwaad aanrichtte? Wel, via XSS of cross-site scripting zou er een javascript in de browser uitgevoerd worden. Daardoor zou er een venstertje in pop-up verschijnen, dat een stomme boodschap zou laten verschijnen zoals "yo!". Dus heel erg is de schade niet die momenteel aangericht wordt, maar het opent wel de mogelijkheid om ook een gevaarlijker script te laten uitvoeren uiteraard (1).

Een ander probleem dat zich deze week voordeed, was dat de populaire diensten Feedly en Evernote getroffen werden door een DOS aanval. Daarbij wordt de website door hackers, vaak door gebruik te maken van botnets, bestookt met zoveel vals verkeer, dat de site onbereikbaar wordt voor het legitieme verkeer - jij dus, die iets wil noteren of opzoeken in je Evernote account.

Naar verluid zou de aanval gepleegd zijn door hackers die chantage pleegden, en dreigden de aanval pas stop te zetten nadat de beide sites losgeld betaald hadden. Er zou geen diefstal van data gebeurd zijn, al jouw data zouden nog wel veilig zijn. Je moet er natuurlijk wel aan kunnen, de site mag niet onbereikbaar zijn door een DDoS aanval... (2)(3)
http://www.theverge.com/2014/6/11/5800370/tweetdeck-vulnerability-lets-attackers-execute-code-remotely
http://gigaom.com/2014/06/11/evernote-hit-by-sync-disrupting-ddos-attack/
http://blog.feedly.com/2014/06/11/denial-of-service-attack/
SECRET TREKT NAAR SCHOLEN EN DE WERKPLEK
Anoniem chatten... het is in trek!

Blijkbaar zijn we met zijn allen nog altijd op onze privacy gesteld, en gaan we graag anoniem chatten. Of is het feit dat je er alles ongestraft kan zeggen de factor die een dienst zoals Secret zo populair maakt?

In elk geval: de dienst heeft zijn aanhangers, vooral in Silicon Valley kringen. Je kan er namelijk de roddeltjes kwijt over nieuwe producten, en heel wat goed geheim gehouden nieuwsfeiten zijn daar voor het eerst aan het licht gekomen.

Secret gaat nu uitbreiden, met een nieuwe tool die het "Secret Dens" noemt, en die zich richt tot de werkplek en de school. Het is de bedoeling dat alles wat je denkt, gedeeld wordt met andere Secret-gebruikers, maar enkel degenen die zich op dat moment binnen de muren bevinden van je werkplek of je school. Verder gaan je opmerkingen niet, zij komen niet in de rest van het Secret netwerk terecht.

De functie is momenteel nog in private beta; het zijn de medewerkers van Secret zelf die op hun hoofdkwartier grapjes updates en meer met elkaar gedeeld hebben. Stilaan echter zou Secret zijn Secret Dens uitrollen naar andere bedrijven, om dan uiteindelijk scholen en allerlei organisaties te betrekken.

Voor alle duidelijkheid nog even de werking van Secret uitleggen, zoals die samengevat wordt door TechCrunch: met Secret kan je wat je denkt en voelt delen met je vrienden. Je schrijft gewoon iets neer, en voegt er een foto aan toe.  Je kan met kleurtjes en texturen je stemming aangeven. Geef commentaar op de postings van je vrienden, en bij elke nieuwe conversatie krijg je een nieuwe avatar. Wanneer je vrienden je posting liken, dan wordt die verder verspreid onder hun vrienden.
http://www.secret.ly
http://techcrunch.com/2014/06/09/secret-is-taking-its-anonymous-networking-app-to-schools-workplaces-with-new-secret-dens-feature/BEZORGDHEID ROND HANDELSAKKOORD TTIP GROEIT
[Gastartikel van Stampmedia]

In Brussel werden op 15 mei 250 vreedzame betogers opgepakt die protesteerden tegen de onderhandelingen rond het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Wat is TTIP, en waarom heeft de gemiddelde burger er nog nooit van gehoord?

Het TTIP is een voorstel voor een handelsakkoord tussen de VS en Europa. Het doel van het akkoord is om praktisch alle barrières tussen de VS en Europa te laten wegvallen op vlak van handel en investering. Als het TTIP wordt ingevoerd, wordt daarmee de grootste vrije markt in de geschiedenis gecreëerd. Toponderhandelaar aan de Europese kant is Europees commissaris voor handel Karel De Gucht.

Voor- en tegenstanders
Voorstanders van het akkoord menen dat het TTIP miljoenen nieuwe jobs zou creëren aan beide kanten van de oceaan. Daarnaast zou het bruto binnenlands product in beide regio’s met miljarden per jaar stijgen. Daardoor zou de eengemaakte Westerse markt meer concurrentie kunnen bieden voor de groeiende economieën in het oosten.

Tegenstanders vrezen echter dat de maatregelen in het TTIP de macht van bedrijven en economische sectoren sterk zou doen stijgen. Dat zou het onmogelijk maken voor overheden om de markten te regelen en om bijvoorbeeld milieuregulaties door te voeren.

Het grootste probleem is dat de onderhandelingen in het geheim worden gevoerd, zonder publieke controle. Lobbygroepen kunnen daardoor zonder tegenstand druk uitoefenen op de onderhandelingen, aldus de tegenstanders.

Verlies? Overheid aanklagen!
In maart lekte een eerste versie van het TTIP uit in de Duitse krant Die Zeit. Het gedeelte daarvan dat de meeste commotie veroorzaakte, was de Investor-State Dispute Settlement (ISDS). Die maatregel zou privébedrijven ertoe in staat stellen de overheid van een land rechtstreeks aan te klagen, wanneer dat land een wet invoert die nadelig is voor het bedrijf.

Australië schepte al een precedent. De regering down under voerde een wet in waardoor sigaretten alleen nog maar mochten verkocht worden in effen pakketjes, met niets anders dan gezondheidswaarschuwingen erop. Maar op basis van een handelsakkoord gelijkaardig aan ISDS spande tabaksproducent Philip Morris een proces aan tegen de Australische regering, waarbij het een miljoenenvergoeding eiste voor het verlies dat het bedrijf hierdoor zou lijden.

Critici menen dat de invoering van de ISDS zou betekenen dat bedrijven naar hartelust rechtszaken kunnen aanspannen tegen staten, terwijl die op hun beurt geen enkele vergelijkbare manier hebben om bedrijven ter verantwoording te roepen. Onder meer de Europese groene fractie waarschuwt tegen de gevaren die ISDS en TTIP inhouden, maar tot dusver haalde hun noodkreet nauwelijks het nieuws.

Transparantie
Toponderhandelaar Karel De Gucht weerlegde dan ook alle kritiek die de onderhandelingen rond TTIP al mochten incasseren. In de Britse krant The Guardian verklaarde hij dat de Europese commissie geregeld publieke consultaties houdt en bij elke stap van het proces experts inroept. Hij schreef ook dat de Europese commissie op haar hoede is voor situaties zoals die in Australië, en dat de akkoorden tot in de details gecorrigeerd zullen worden om zulke misbruiken te vermijden.

De vraag blijft echter waarom het TTIP zo weinig in de media komt, en waarom een vreedzame betoging als die van 15 mei werd uiteengeslagen zonder aanwijsbare reden. Een groep bezorgde burgers vroeg zich vrijdag op knack.be hetzelfde af en wees op de druk die het TTIP zou zetten op onze Europese milieu- en kwaliteitsnormen. Voor onderhandelingen die volgens De Gucht perfect transparant zijn, roepen de TTIP-gesprekken momenteel vooral veel vragen op.

Er gaan steeds meer stemmen op om de onderhandelingen open te stellen, omdat het een pakket maatregelen betreft dat achthonderd miljoen mensen zou beïnvloeden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Maya Witters
http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/
http://en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Trade_and_Investment_Partnership 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!LG G3: DE BESTE SMARTPHONE DIE HET BEDRIJF TOT NU TOE UITBRACHT, VOLGENS DE TESTERS
Maar hoe groot kan "groot" zijn, voor het té groot wordt?

Lezer Jan Vernieuwe wees ons erop dat wij haast altijd aandacht schenken aan de toestellen van Apple en Samsung - waarom niets vermeld over de G3 van LG? En kijk, de lezer vraagt, wij draaien: hier een artikel over de LG3.

Niet dat wij het toestel zelf in handen gehad hebben (als het PR bureau dat LG in België vertegenwoordigt ons een tijdelijk testtoestel wil lenen, dan is dat natuurlijk welkom). Wij gaan af op de besprekingen die wij vonden bij enkele betrouwbare sites, waaronder Engadget.

De G3 valt vooral op door zijn grote QHD scherm, en directe respons, en lange batterijduur. Aan boord het Android OS, met een 2.5 GHz Snapdragon 801 processor, 3 GB RAM, 32 GB ingebouwd geheugen, een 13 MP camera.

Het uiterlijk ziet er gelikt uit met discrete welvingen, en hij is groter dan zijn voorganger, de G2, met zijn 13,75 groot scherm. Maar er zijn andere toestellen die ook gaan voor grootte: de Galaxy Note 2 en de OnePlus ONe hebben een even groot scherm. Met dit verschil dat, aldus Engadget, het toestel veel gemakkelijker in de hand ligt.

Ben jij in de markt om zo'n groot toestel op de kop te tikken? Lees dan de bespreking bij Engadget. De prijs, toch wel een erg belangrijke factor, is helaas nog niet gekend...
http://www.engadget.com/2014/06/05/lg-g3-review/
http://betanews.com/2014/06/08/lg-g3-your-hearts-desire-is-here-review/
NIEUW SOORT KLAVIEREN KUNNEN LAPTOPS DUNNER MAKEN
Maglev maakt gebruik van magnetische aantrekkingskracht

Verleden week hadden we het al over een nieuwe processor die Intel voorgesteld had op de Computex beurs, en die bestemd is voor hybride laptops, die een tweede leven hebben als tablet dus. Maar er werd nog iets voorgesteld, dat de toekomst van de laptops kan bepalen: een nieuw soort klavier.

Het gaat om het Maglev klavier, en het bijzondere eraan is dat het met magneten werkt. Bij een gewoon klavier zitten er mechanismen, vaak veertjes, in het klavier om de toetsen die je indrukt terug naar boven te wippen. Bij het Maglev klavier wordt dat gedaan door middel van magneten. Dat zorgt ervoor dat laptops in de toekomst weer een stukje dunner kunnen worden.

Wat meer is: de weerstand van de toetsen kan aangepast worden. Heb jij graag een "straf" klavier, dan kan je die weerstand verhogen zodat het meer kracht vergt van je vingers om de toetsen in te drukken. En natuurlijk, voor de mensen met een zachte aanpak bestaat er de mogelijkheid om de weerstand te verlagen.

CNet testte het klavier uit, en vond dat het "klikgehalte", dat je respons geeft over je toetsaanslag, juist goed is. Benieuwd wanneer we de eerste toestellen met dit klavier zullen zien!
https://www.yahoo.com/tech/new-keyboard-tech-will-make-your-next-laptop-thinner-88015395119.html
MICROSOFT GAAT ZIJN PHONES VOORZIEN VAN KINECT-GEBAREN
Technologie zou ontwikkeld zijn door Nokia

The Verge heeft een interessant nieuwtje: Microsoft zou in zijn volgende Windows Phone toestellen gebruik maken van Kinect-achtige gebaren om het toestel te bedienen. Je moet het scherm niet aanraken, gewoon je vinger erover bewegen is voldoende.

De technologie heet 3D Touch of Real Motion, en werd eigenlijk ontwikkeld door Nokia. Het is dan ook in het eerstvolgende Nokia toestel, dat de (voorlopige werknaam) McLaren draagt, dat de technologie voor het eerst toegepast wordt.

Enkele bewegingen die nu al aangekondigd zijn, lijken alvast heel praktisch. Zo zou je telefoontjes kunnen beantwoorden door de telefoon gewoon naar je oor te brengen. Leg je de telefoon op de tafel, dan wordt automatisch de luidspreker geactiveerd. Hou je je hand over de telefoon of hou je hem tegen je borst, dan wordt het gesprek gemute. Allemaal gebaren die heel natuurlijk zijn, en het toestel veel "echter" maken.

Om tot deze 3D Touch te komen, is het toestel uitgerust met een heel pak sensoren. Microsoft probeert nu ontwikkelaars te overtuigen om hun games en apps te laten werken met deze technologie. Het zal wel wat overtuigingskracht nodig hebben, want voorlopig komt 3D Touch enkel uit op de 'eigen' Nokia phones, niet op Samsung, HTC en anderen.

Meer over de technologie, plus een filmpje dat de werking demonstreert, vind je bij The Verge.
http://www.theverge.com/2014/6/9/5792802/microsoft-3d-touch-real-motion-windows-phone-features


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Fluke Corporation:Nieuw Fluke Connect™-systeem stuurt meetgegevens van meetinstrumenten naar smartphones en de cloud, voor een betere communicatie, een grotere veiligheid en een hogere productiviteit van onderhoudsteams
http://www.flukeconnect.be

*** BASE pakt tijdens de zomermaanden uit met voordelige roamingbundels. Met de Summer Deals kunnen klanten voor een vast bedrag bellen en surfen in het buitenland tijdens de maanden juli en augustus. Bovendien worden de roamingtarieven van BASE en BASE business drastisch verlaagd, conform de nieuwe Europese richtlijnen.
http://www.base.be/summerdeal

*** Merck Serono:Merck Serono lanceert nieuwe software en vernieuwd apparaat bedoeld voor mensen met multiple sclerose
- MSdialog ontworpen om mensen met multiple sclerose (MS) en aanbieders van gezondheidszorg te voorzien van rapporten met injectiegeschiedenis, informatie over behandeltrouw en gezondheid
- Injectieapparaat RebiSmart levert updates met nieuwe versie
http://www.merckserono.com

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Je moet niet geloven in mirakels... je moet er vast op rekenen!
-optimistische onbekende-

 
De nieuwe oogst


   
EEN REISJE MAKEN MET NESSIE?
Ontwikkelaars houden van grappen, en zij stoppen regelmatig "easter eggs", verrassingen, in hun software. Zo ook de mensen bij Google Maps. Wanneer je de route opvraagt van het ene punt van het meer Loch Ness, Fort Augustus, naar het andere punt, Urquhart Castle, dan biedt Google Maps je de optie... om per Nessie te reizen!
http://goo.gl/zx1WVy
http://www.abondance.com/actualites/20140604-13975-easter-egg-google-voyager-grace-au-monstre-du-loch-ness.html


EVEN EEN GRAPJE UITHALEN...
Eigenlijk zou het niet mogen, maar toch is het leuk. Met deze tool, Lemme Tweet That For You, kan je beroemdheden woorden in de mond leggen. Gewoon een tekst verzinen, en de website zorgt voor een valse tweet. Ethisch volkomen verwerpelijk - en wij vragen ons af of het wel echt werkt zoals de mensen op de site beweren..
[Taal: ENG]
http://lemmetweetthatforyou.com/


NEWZ: 12 NIEUWSUITGEVERS BIJEEN

Er zijn heel wat ontwikkelingen in het online nieuws agentschap. Zo is er Blendle, dat een soort iTunes model navolgt: net zoals je bij muziek geen heel album koopt, maar een song, koop je bij Blendle geen hele krant, maar een artikel. Er bestaat nog een ander dergelijk initiatief: Newz. Hier vind je de artikels van 12 grote nieuwsuitgevers, vooral uit Nederland, in één grote database.
Een ontwikkeling om op te volgen. De nieuwe Reporter heeft wat achtergrondinformatie.
[Taal: NL]
http://www.denieuwereporter.nl/2014/05/newz-alle-journalistiek-in-een-database/
http://www.newz.nl/


LALA GIF: MUZIEK EN BEELD BIJEENVOEGEN
Een leuke site: hier kan je een filmpje van YouTube koppelen aan een bewegende GIF. Je moet gewoon de URL invullen van de GIF afbeelding, en dan de URL van de YouTube audio, en een titel geven. Klik vervolgens op het groene vinkje om de actie in gang te zetten.
[Taal: ENG]
http://lalagif.com/


COZY: JE EIGEN PERSOONLIJKE CLOUD

Deze webdienst wil je eigen persoonlijke cloud worden waarmee je vrij bent om te doen wat je wil - bestanden hosten, experimenteren, en bestanden wissen. Je maakt, volgens de aanbieders van de dienst, als het ware een eigen persoonlijke Google App Engine aan, waarbij al jouw kalenders, contacten, bestanden, mails enz. op je eigen hardware staan, jouw computer thuis.
[Taal: ENG]
http://cozy.io/


ONE NOTE CLIPPER VOOR CHROME
Extensie voor Chrome
Ben je een intensieve gebruiker van OneNote, de tool van Microsoft Office waarmee je fragmenten, afbeeldingen, taken enz. kan bewaren die je tijdens je surftochten tegenkomt? Dan is deze extensie voor de Chrome browser wel handig. One Note Clipper maakt het mogelijk om met één enkele klik dingen van het net naar je OneNote te sturen. Bij Make Use Of vind je een uitgebreide bespreking.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/save-web-favorites-notes-onenote-clipper-chrome/
http://www.onenote.com/clipper


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TECHNOLOGIUM

Wanneer er een nieuw privé-initiatief gestart wordt dat nieuws wil brengen over technologie, gemaakt door Vlaamse vrijwilligers, dan willen wij daar erg graag aandacht aan schenken. De artikels zijn verzorgd en bevatten eigen content, geschreven door de redactie - die momenteel vooral lijkt te bestaan uit Ludwig. Maar wie zijn wij om aan een initiatief te twijfelen, wanneer het maar weinig medewerkers heeft - per slot van rekening moeten wij ook roeien met de riemen die we hebben! Veel succes aan Technologium!
[Taal: NL]
http://www.technologium.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAYENNE'S FOOD BLOG
Er bestaan wel meer blogs met recepten. Die zijn vaak een allegaartje, en behandelen erg uiteenlopende recepten, van simpel tot ingewikkeld, van goedkoop tot duur, van amuse-gueule tot dessert. Deze blog is anders, want hij heeft een niche-onderwerp: hoe je gezin suiker-, tarwe- en koemelkvrij opvoeden en toch ook lekkere gerechten serveren. Een aanrader, vooral omdat de taal erg verzorgd is, en de stijl van het blog niet schreeuwerig maar heerlijk discreet is...
[Taal: ENG]
http://dayennefoodblog.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 'T PALLIETERKE
Deze krant bestaat al decennia, toen het woord "Vlaams-nationalisme" nog verdacht was en altijd in verband gebracht werd met een zwaarbeladen verleden van Vlaams activisme, Oostfronters, en collaboratie. Toch las menige Vlaming het weekblad met genoegen, omdat het zo'n spottende toon bevatte.
't Pallieterke bestaat nog steeds - en ook in digitale vorm. Gratis is het niet, maar welke nieuwssite is dat nog tegenwoordig?
[Taal: NL]
http://www.pallieterke.info/


VRIJDAG MULTIMEDIA: STEPHAN VAN FLETEREN

Deze Belgische fotograaf staat momenteel volop in de belangstelling, omdat hij erg ongewone foto's gemaakt heeft van de Rode Duivels. Op zijn website vind je deze reeksindrukwekkende foto's, naast vele andere die al even indrukwekkend zijn. Om te genieten...
[Taal: ENG]
http://stephanvanfleteren.com/en/portfolio/detail/mmxiv
http://stephanvanfleteren.com/en/portfolio


VRIJDAG MULTIMEDIA: DOOM 4 TRAILER
In juli komt een nieuwe versie uit van het game Doom, de allereerste first-person shooter. Je kan alvast een teaser bekijken - en die ook vergelijken met de trailer voor de eerste versie!
http://www.polygon.com/2014/6/10/5797236/doom-4-video-teaser-quakecon-2014
https://www.youtube.com/watch?v=uTCasFeRNQY&feature=kp


VRIJDAG MULTIMEDIA: PATCHWORK
Speel jij wel graag een spelletje, maar ben je niet zo voor dat snelle, doe je het liever rustig aan? Dan is dit een spelletje voor jou. Het is gewoon een puzzel, maar met ongewone puzzelstukjes. Alleen het melodietje begint na een tijd te vervelen...
http://www.shockwave.com/content/patchworkz/sis/Patchworkz.swf
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- iStick: eerste USB Flash Drive met Lightning-connector
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/istick-eerste-usb-flash-drive-met-lightning-connector/
- Nokia Lumia 2520 tablet beschikbaar in België
http://www.belgiancowboys.be/mobile/nokia-lumia-2520-tablet-beschikbaar-belgie/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Google koopt leverancier satellietbeelden
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3669922/2014/06/10/Google-koopt-leverancier-satellietbeelden.dhtml
- 'Meest hilarische' manier om het uit te maken is online hit
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3668083/2014/06/06/Meest-hilarische-manier-om-het-uit-te-maken-is-online-hit.dhtml
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
  - Sony brengt PlayStation TV naar Europa
http://www.elektrozine.be/ez/article/8185/Sony-brengt-PlayStation-TV-naar-Europa.html
- http://www.elektrozine.be/ez/article/8185/Sony-brengt-PlayStation-TV-naar-Europa.html
   

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 

- Google koopt satellieten
http://www.digimedia.be/News/nl/16603/google-koopt-satellieten.html
- Alibaba realiseert de belangrijkste operatie in de geschiedenis van het Chinese internet
http://www.digimedia.be/News/nl/16612/alibaba-realiseert-de-belangrijkste-operatie-in-de-geschiedenis-van-het-chinese-internet.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Cliffhorse het spel van de makers van Minecraft
http://computertaal.info/2014/06/11/cliffhorse-het-spel-van-dezelfde-makers-achter-minecraft/
- WK Brazilië: verken de stadions met Google Streetview
http://computertaal.info/2014/06/09/wk-brazilie-verken-de-stadia-met-google-streetview/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Bing werkt aan optie om zoekresultaten te laten verwijderen
http://tweakers.net/nieuws/96673/bing-werkt-aan-optie-om-zoekresultaten-te-laten-verwijderen.html
- http://tweakers.net/nieuws/96673/bing-werkt-aan-optie-om-zoekresultaten-te-laten-verwijderen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- "Jaag kinderen niet louter schrik aan over risico's internet"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/jaag-kinderen-niet-louter-schrik-aan-over-risico-s-internet/article-4000655204860.htm
- Europa neemt mogelijke belastingvoordelen voor Apple onder de loep
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/europa-neemt-mogelijke-belastingvoordelen-voor-apple-onder-de-loep/article-4000654436989.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- WK 2014 wordt het sociaalste sportevenement ooit
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wk-2014-wordt-het-sociaalste-sportevenement-ooit
- Mobile Vikings introduceert gratis Mobiele televisie voor alle abonnees
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/mobile-vikings-introduceert-gratis-mobiele-televisie-voor-alle-abonnees*** WIJS

- Stop met geld verspillen op YouTube
YouTube rolt binnenkort een nieuwe feature uit voor advertising, 'Ad Recall'. Hoog tijd voor een woordje uitleg en een recap rond een paar essentiële punten.
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/stop-met-geld-verspillen-op-youtube 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

FREE MP3 CUTTER AND EDITOR


Windows all - 1.0 MB - freeware
Dit is een gratis software om audio te bewerken, die in het MP3 of WAV formaat gegoten werd. Je kan een begin- en eindpunt van het gewenste fragment bepalen, en de software knipt dat eruit. Je kan ook twee stereo-kanalen omzetten naar één mono-spoor, en de geluidssterkte aanpassen.
http://www.chip.de/downloads/Free-MP3-Cutter-and-Editor_70156587.html
http://www.musetips.com/


AVIRA APP STORE
Android
De maker van beveiligingssoftware Avira heeft een eigen App Store voor Android uitgebracht, en belooft dat alle apps die daar staan betrouwbaar zijn. De Avira App Store heeft alle functies van de gewone app store, zoals het zoeken naar apps, nieuwe apps, populaire apps, enz.
http://appstore-de.avira.com/en/


GOOAAAAAAAL: BROWSER ZORG ERVOOR DAT JE DE UITSLAG NIETOP VOORHAND WEET
Chrome
De wereldbeker voetbal komt eraan. En wanneer je niet alle matchen live kunt volgen, zal je die wellicht opnemen - tenminste indien je een échte voetbalfan bent. Maar dan is het natuurlijk zaak om niet op voorhand de uitslag te weten, want anders is een groot deel van de spanning weg.
Deze extensie zorgt ervoor dat je bij het surfen niet per toeval op een uitslag terecht komt. Kom je op zo'n site, dan krijg je een waarschuwing te zien bovenaan het scherm, met de melding dat verder surfen op eigen risico is. De extensie werkt momenteel in de Chrome browser, en later volgt een versie voor Firefox.
https://chrome.google.com/webstore/detail/spoiler-spoiler/ebpdhjpclkfjdaiogpojbeamnfllenca/related


RUFUS: MAAK VAN EEN USB EEN OPSTARTBARE DISK

Windows XP/Vista/7/8 - 0,6 MB - freeware
Heel simpel: met deze tool kan je van een gewone USB stick een opstartbare disk maken door er een besturingssysteem in ISO formaat op te zetten. Voor de specialisten dus.
http://www.chip.de/downloads/Rufus_59931992.html
http://rufus.akeo.ie/


NIEUWE VERSIE 1PASSWORD TIJDELIJK GRATIS
Android
Er is een nieuwe versie uit van deze tool, waarmee je met 1 master paswoord al je andere wachtwoorden beheren kan. Deze versie heeft een volledig vernieuwde interface, en is tot 1 augustus gratis te verkrijgen. Een uitvoerige bespreking vind je bij 9to5Google.
http://9to5google.com/2014/06/10/entirely-new-1password-for-android-app-now-available-with-redesigned-interface-totally-free-until-august-1/
https://t.co/Md425hVbQg


MP3 SKYPE RECORDER

Windows all - 5,3 MB - freeware
Zoals de titel doet vermoeden, kan je met dit progje gesprekken die je via de VoIP dienst voert opnemen, in het MP3 formaat. Na het opstarten van het programma nestel zich in je systeembalk een icoontje dat je vertelt of de freeware actief is of niet. Wanneer je via Skype een gesprek ontvangt of zelf opstart, wordt de software automatisch geactiveerd.
http://www.chip.de/downloads/MP3-Skype-Recorder_51262054.html   
http://www.voipcallrecording.com/


VRIJDAG APP-DAG: LINGO NU OOK ALS APP
Google Play Store - iTunes App Store - gratis
Ben jij ook zo'n trouwe fan van de Lingo quiz op Nederland? Je bent in elk geval niet alleen - zoen 50.000 Belgische kijkers volgen regelmatig dit programma op de Nederlandse tv. Nu kan je het spelletje ook op je eigen smartphone of tablet spelen, dankzij deze app. Er bestaat zelfs een Nederlandse en een Franse versie van.
http://www.pauzeplay.com


VRIJDAG APPDAG: DE LIJN - VOLGENDE HALTE
Openbare vervoersmaatschappij De Lijn heeft een nieuwe app uit. Daarmee kan je volgen wat de volgende halte is op je bus of tram, zodat je op tijd weet wanneer je moet afstappen. De app is momenteel enkel, als test, verkrijgbaar voor de iPhone. Als de test succesvol is wordt de dienst ook in de andere reisinfo apps geïntegreerd.
https://itunes.apple.com/be/app/halteaankondiging/id869343415?l=nl&mt=8
http://www.delijn.be/nieuws/3_nieuwe_reisinfotoepassingen_voor_reizigers_De_Lijn.htm
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Tracht nooit een kat te overtreffen in koppigheid.
-wijs kattengezegde-