Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/6/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Van alles halen, (bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 856 van 7/6/2014Gegroet lezer,

Heerlijk toch, die blauwe lucht van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat - zo helder, dat je rond 17u al de maan kon zien. Lekker weer om tot 's avonds laat op een terrasje te genieten van het feit dat het zo lang licht blijft - hopelijk heb jij dat ook gedaan?

Deze week is in Vlaanderen Jos Ghysen overleden, de man van wie wij het "Bij leven en welzijn" geleerd hebben. Een minzaam man, met veel humor. Een man die begon op radio, en later de zondagmiddag opfleurde op tv. Met onze wekelijkse afscheidsgroet zal hij voor altijd in onze gedachten blijven.

Wat deze editie betreft: ook deze week hebben wij weer heel wat nieuws te melden. De WWDC conferentie van Apple staat bovenaan. En ja, u zal bij de berichtgeving onze gewoonlijke kritische stem lezen, maar toch ook bewondering. Apple lijkt de speler te zijn die de verschillende draden van ons digitale leven tot een mooi geheel lijkt te kunnen breien. Een duur geheel, dat wel. Maar, en dat zal je in onze verschillende artikels kunnen lezen, het vereist wel dat je de stap zet en je leven, digitaal en analoog, aan Apple toevertrouwt, volledig. Een mix van toestellen van andere merken, met andere besturingssystemen, dat zit er niet in...

Het is een interessante ontwikkeling om te volgen, en wij proberen u zoveel mogelijk inforamtie aan te reiken, zodat u de juiste beslissing kan nemen.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AL 12.000 VERZOEKEN OM "VERGETEN" TE WORDEN DOOR GOOGLE
Nog enkele beschouwingen bij de Google-uitspraak
Verleden week heeft Google, conform het vonnis van de Europees Hof van Justitie, een formulier online gezet waarmee de Europese burger kan vragen dat bepaalde links naar hem/haar uit de Google zoekmachine verwijderd zouden worden. Het is op de schouders van Google (en de andere zoekmachines, want het vonnis is ook op hen van toepassing) dat de taak berust te oordelen of een link inderdaad verwijst naar een artikel dat "ongepast, buiten proportie of niet meer relevant" lijkt. En of het recht van het individu primeert op het recht op informatie. Daarenboven moet het ook nog eens bepalen wie een publieke figuur is en wie een gewone burger, want voor publieke figuren geldt het recht op vergetelheid niet.

Ingewikkeld? Dat is het zeker. Vooral omdat die links dan enkel verwijderd moeten worden bij de resultaten die een burger in een van de EU-landen te zien krijgt; zou die burger bijvoorbeeld de Amerikaanse versie van de zoekmachine gebruiken, dan krijgt hij die links nog altijd te zien. En vergeet niet: enkel de links moeten verwijderd / niet getoond worden, de oorspronkelijke informatie, zoals het krantenartikel waarin het bericht gepubliceerd werd, zal nog altijd blijven bestaan op het internet.
Het gevaar bestaat natuurlijk dat de burgers en journalisten, wanneer zij de waarheid over iets of iemand willen weten, gaan zoeken op niet-EU zoekmachines. Het gevaar bestaat tevens dat de EU-versie van de zoekmachines zo minder accuraat wordt - en dat kan toch niet de bedoeling geweest zijn?

12.000 aanvragen
Hoe het ook zij, meteen al op de eerste dag dat het formulier beschikbaar was, werden er 12.000 aanvragen ingediend. Google heeft, naar eigen zeggen, al een speciale adviescommissie in het leven geroepen die deze aanvragen moet behandelen.
Maar ook de EU onderneemt actie. Deze week zullen gedurende 2 dagen de organisaties voor gegevensbescherming van de 28 lidstaten vergaderen over het EU vonnis. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat private bedrijven die afweging moeten maken tussen de al dan niet gerechtvaardigde vraag om vergetelheid van het individu, en het recht op informatie van het publiek?

De langste arm?
Het valt, zoals reeds eerder gezegd, ook te vrezen dat het de mensen zijn met de meeste macht, die geld genoeg hebben om ingewikkelde processen te voeren, die het meeste baat hebben bij deze procedure. Het is immers aan Google om te bepalen of een verzoek tot vergetelheid gerechtvaardigd is. Meent het van niet, en verwijdert het de links niet, dan moet de burger naar de rechter trekken. En wie heeft geld teveel om dure processen te voeren?
En dan verwijzen wij naar de zaak van Formule 1 baas Max Mosley. Van hem waren foto's verschenen op het internet, waarop hij te zien is bij een deelname aan een seks party. De man trok naar de rechtbank, eerst een Duitse en later een Franse, en verkreeg dat Google de links naar de foto's moest verwijderen...

Identificatie?
En dan is er ook nog het probleem van de identificatie. Hoe weet Google dat jij jij bent, wanneer je het verzoek tot verwijdering inzendt? Nu is er natuurlijk niet veel gevaar dat iemand anders zich zal amuseren om zoekresultaten over jou te laten verwijderen - dat heeft immers niet veel zin. Google had echter oorspronkelijk verplicht dat degene die het verzoekformulier indiende, een foto van zichzelf zou bijvoegen. Dat lokte veel protest uit, omdat de gebruikers vreesden dat hun foto zo in de grote gegevensbank van Google terecht zou kunnen komen, en zelfs eventueel voor gelaatsherkenning gebruikt zou kunnen worden...

Kortom, over deze zaak is het laatste nog niet gezegd. Maar wij volgen het op. U had toch niets anders van ons verwacht?

https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch
http://online.wsj.com/articles/google-committee-of-experts-to-deal-with-right-to-be-forgotten-1401426748?
http://buzzmachine.com/2014/05/30/right-remember-damnit/
DE REDEN VOOR DE BEATS-OVERNAME: HET LADY GAGA MODEL
Een evoluerende markt en een prijsmodel

Op 2 juni gaat in de Vs het WWDC van start, de conferentie voor Apple developers. Nu is die conferentie niet echt de gelegenheid om nieuwe hardware voor te stellen. Toch wordt reikhalzend uitgekeken naar wat Apple deze keer uit zijn hoge hoed zal toveren. Er zijn vele denkpistes: een iPhone met een groter scherm, een smartwatch dat een rol gaat spelen in de Healthbook-omgeving van Apple en dus je gezondheid gaat bewaken, maar ook over domotica wordt gepraat, en zelfs een systeem waarbij mensen voortaan in gewone bakstenen winkels hun aankopen kunnen betalen via iTunes, omdat daar toch hun kredietkaart aan gekoppeld is. Wat het wordt, dat weten we maandagavond. Ondertussen kan je hier alle speculaties nalezen over wat Apple eventueel zou kunnen onthullen. (1)

Wat hebben Dr Dre, Lady Gaga en Apple met elkaar te maken?
We komen toch nog even terug op de aankoop van Beats Music door Apple, waarvoor het 3 miljard neertelde. Over die aankoop is de laatste dagen al heel veel gespeculeerd - want wat heeft Apple te winnen door een fabrikant van niet zo'n bijster goede koptelefoons aan te kopen, plus een muziekdienst die amper abonnees heeft?

Wel, een van de mogelijke antwoorden is te vinden in een artikel van Michel Vakulenko bij Medium. Hij verwijst naar het fenomeen Lady Gaga, en spreekt zelfs van een Lady Gaga model. Het zit zo ineen. Bij een economisch model is er sprake van vraag en aanbod; samen bepalen zij de prijs van iets. Hoe schaarser het voorwerp, hoe duurder de prijs. Evenwel, bij digitale voorwerpen zoals boeken en muziek is er geen schaarste - zij zijn in overvloed te vinden, in digitale vorm. Daarom ook dat de prijs laag is, zoals bij muziek - en het eigenlijk ook zou moeten zijn bij boeken, maar daar spelen dan weer monopolies in mee. Maar daar hadden we het verleden week al over.

Het LadyGaga model
De prijszetting voor digitale artikels is dus een probleem. Het Lady Gaga model heeft daar een oplossing voor. Waar voor de muziek zelf, in digitale vorm, weinig geld gegeven wordt, heeft LadyGaga een hele lijn producten bedacht waarvoor die schaarste wél speelt, en waar wél geld voor gevraagd wordt. En dat is het economische model waar Jimmy Iovine Apple en zijn iTunes store naartoe moet brengen.

Vakulenko verwijst ook naar het model van Uber, de alternatieve taximaatschappij, die een gesloten cirkel ervaring breng: van ontdekken, tot bestellen, betalen, en dat alles binnen het netwerk van Uber. Net zo zou Beats de Uber van de muziek willen worden, door de vraag naar muziek bijeen te brengen, door luisteraars in contact te brengen met de muzikanten, en door artiesten de kans te bieden om hun business op het platform te bouwen. De App Store doet het al: gebruikers worden verbonden met app ontwikkelaars, die hun business bovenop het platform kunnen bouwen.

Of het Beats, Dr. Dre en Iovine zullen slagen waar Apple met zijn sociale netwerk voor het ontdekken van muziek, Ping, faliekant gezakt is, zullen we wellicht over enkele maanden te weten komen.

https://www.yahoo.com/tech/the-last-ditch-wwdc-roundup-all-the-swirling-rumors-87305946829.html
https://medium.com/@mvakulenko/to-understand-beats-you-need-to-understand-lady-gaga-e334de3da6d2
http://www.forbes.com/sites/ewanspence/2014/05/30/apple-loop-why-buy-beats-whats-at-wwdc-why-is-the-iwatch-circular-when-will-have-a-connected-home-and-who-is-adrian-perica/NA DE 'SELFIE' EN DE 'STEMFIE', NU DE 'THIEFTIE'
Camera maakt beelden van wie je phone steelt

Dat je telefoon gestolen wordt, is natuurlijk niet leuk. Verschillende fabrikanten van soft- en hardware menen vinden dan ook dat dit een gat in de markt is, en brengen producten uit die jou moeten helpen om de dief te vinden.

Zo ook Lookout, maker van een app. Wanneer de app verdachte activiteiten op je smartphone opmerkt, dan treedt hij in actie. Als verdacht worden beschouwd: het verwijderen van je SIM kaart, het aanzetten van de Airplane modus, het invullen van de verkeerde code om het toestel te ontgrendelen, het uitzetten van de telefoon, Lookout proberen te verwijderen.

Nu zijn er wel andere toestellen die dit monitoren, en dan een alarm doorsturen via mail aan de eigenaar van de smartphone, inbegrepen de GPS positie van waar het toestel zich bevindt. Lookout doet nog iets meer: het maakt een "thieftie', een foto van de dief via de camera vooraan, en zendt die dan, samen met de GPS gegevens, naar jou.

Een goed idee? Yahoo twijfelt eraan, want GPS op zich is niet zo gedetailleerd en je krijgt slechts een ruwe benadering van waar het toestel zich bevindt. Bovendien moet je al veel geluk hebben om de dief in al zijn glorie op een goed gelukte "thieftie" te krijgen.

Maar kom, als het ervoor kan zorgen dat je gerust slaapt... De lookout dienst kost $2,99 per maand, of $29,99 per jaar. Daar heb je geen nieuwe smartphone voor...
https://www.yahoo.com/tech/lookout-app-uses-device-camera-to-take-thieftie-of-87272375914.html
https://www.lookout.com/APPLE WWDC: KORT SAMENGEVAT
OS X Yosemite, iOS 8, een health platform, een nieuwe programmeertaal... moet er nog zand zijn?

Het is niet zo simpel verslag uit te brengen over de nieuwigheden die Apple op zijn Word Wide Developer Conference maandagavond voorgesteld heeft. Wie in het begin keek, heeft wellicht beleefd zijn hand voor de mond gehouden, en discreet een geeuw verborgen. Echt spectaculair waren de eerste aankondigingen niet: een nieuwe versie van OS X, versie Yosemite, met wat tweaks. Een nieuwe versie van iOS, met verbeterde messaging.

Met de aankondiging dat de nieuwe foto's app verbeterde mogelijkheden biedt, schoten wellicht enkele toehoorders weer wakker - tot iemand verveeld mopperde "Dat heeft Google al lang...". Enkele andere ogen schoten dan weer open toen Apple zijn nieuwe prijzen aankondigde voor iCloud, die toch wel een drastische verlaging kende (0,99 euro per maand).

Maar Apple is een meester in het opbouwen van de spanning tijdens zijn presentaties, en de afwezigheid van de helaas veel te vroeg overleden Steve Jobs doet daar niets aan af. Na iCloud kwam er, zoals wij op basis van verschillende geruchten al besproken hadden, het gedeelte over iHealth, met een Healthkit platform en een Health app. Ook iHome kwam ter sprake, waar, zoals te verwachten was, ook een HomeKit bijhoort, een SDK (Software Developer Kit) waarmee je de toestellen in je huis vanop je iOS toestel kan regelen.

Dé klap op de vuurpijl echter was de aankondiging van een nieuwe besturingssysteem. Iets wat op het eerste moment op applaus onthaald werd door de aanwezigen, maar waarover zij achteraf ongetwijfeld hun twijfels uitgedrukt zullen hebben: moeten zij dan een nieuwe programmeertaal leren? Komt die ter vervangen, of naast wat al bestaat? Moeten zij al hun apps nu terug van nul opbouwen?

Een WWDC die enerzijds vooral voor ontwikkelaars opwindend was, omwille van de nieuwe platformen (health, domotica) die aangekondigd werden, en zeker en vast de aankondiging van een nieuwe programmeertaal, die menige ontwikkelaar ongetwijfeld even heeft laten slikken. Maar anderzijds voor de gewone burger teleurstellend, omdat er nog altijd geen iWatch aangekondigd werd, geen grotere/kleinere toestellen, en vooral... geen Siri in het Nederlands. Maar wat niet is, kan komen. Eerst het platform, en dan de iWatch die alles verbinden moet, niet?

Het wordt ondertussen stilaan duidelijk dat je echt, zoals we al vaker gezegd hebben, de keuze moet maken. Aan wie ga je je leven toevertrouwen? Apple, Google met Android, of Microsoft? Want het zullen gesloten systemen zijn, die een alles of niets houding vereisen. Geen slim armbandje van merk X dat kan praten met je headphone van merk Y, en je slimme thermostaat van merk Z - neen, alles hoort in een kader. Begin al maar je geweten te onderzoeken, wie jouw vertrouwen verdient!

In de volgende dagen zullen we ongetwijfeld dieper ingaan op deze aankondigingen. Tot zolang enkele links waar je meer leest bij TechCrunch, Engadget en The Verge.
http://techcrunch.com/2014/06/02/apple-introduces-ios-8/
http://www.engadget.com/2014/06/02/os-x-apple-yosemite/
http://www.theverge.com/2014/6/2/5771942/apple-announces-icloud-driveJUSTIN TV STOPT MET ZIJN ARCHIEVEN
Werden haast nooit bekeken...

Een van de populairste sites om zelf video te streamen, Justin TV, heeft deze week aangekondigd dat het de gestreamde video's niet meer zal opslaan om te archiveren. Meer nog: de reeds bestaande archieven zullen gewist worden.

De site heeft daarvoor een verklaring voor, en als je die leest, dan lijkt het wel te kloppen. Meer dan de helft van de video's werden nooit of amper één keer bekeken. En de overgrote meerderheid werd minder dan 10 keer bekeken. De video's nemen wel enorm veel plaats in - en dus is het begrijpelijk dat het archiveren stopgezet wordt.

Nu moet je ook wel weten dat Justin.tv slechts één poot is van het overkoepelende bedrijf, terwijl Twitch.tv de andere is. En rond die site doen momenteel geruchten de ronde als zou die overgenomen worden door Google. Twitch.tv is namelijk erg populair voor het live bekijken van games die overal ter wereld gespeeld worden - één tegen één, of één tegen een hele groep, of groepen tegen elkaar. Justin.tv trekt momenteel slechts 5 miljoen unieke bezoekers per maand, maar Twitch.tv bijna 38 miljoen. De rekensom is snel gemaakt..
http://mashable.com/2014/05/31/justin-tv-delete-video-archives/
http://blog.justin.tv/2014/05/29/changes-to-video-archive-system/
http://www.theverge.com/2014/6/1/5770198/justin-tv-to-delete-all-archived-videos-next-week
DE APPLE AANKONDIGINGEN: ENKELE LEUKE DETAILS
Van boodschappen die verdwijnen, en gedeelde iTunes aankopen

We komen nog even terug op de aankondigingen die er maandagavond gedaan werden op de Apple WWDC conferentie voor ontwikkelaars. Het was een hele boterham, en in de volgende dagen zal er wellicht nog vaker op teruggekomen worden. Toch even kort enkele leuke details die de moeite waard zijn om even te vermelden.

- iCloud wordt "goedkoper". Je betaalt dus voortaan slechts 0,99 dollar per maand voor 20 GB, en $3,99 voor 200 GB. Het systeem zal voortaan ook iets meer gelijken op Dropbox, met een bestandsysteem. Nu gebiedt eerlijkheid daaraan toe te voegen dat Microsoft met zijn OneDrive ook gratis ruimte biedt, met bestandsysteem à la Dropbox, naadloze synchronisatie en integratie in de Office programma's. En dat kost... 0 euro, voor 20 GB. Google geeft bij zijn GDrive 15 GB gratis, en 100 GB kost $1,99 per maand.

- iOS 8: bij deze versie van het mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad krijg je interactieve meldingen. Er wordt meer aandacht geschonken aan de bedrijven, normaal gezien het sterk punt van Microsoft. En je zal meer klavieren van derden kunnen aansluiten.

- De ruzie met Google over het Android OS blijkt toch nog na te zinderen: Google wordt ingeruild voor Bing als zoekmachine in zijn Spotlight bij iOS 8 en Mac OS X Yosemite. Voor privaat zoeken, waarbij je dus geen sporen achterlaat, doet Apple beroep op DuckDuckGo.

- Siri krijgt nieuwe mogelijkheden, waaronder integratie met Shazam zodat je meteen de titel van een song kan opzoeken die je net gehoord hebt. Siri spreek je voortaan niet meer aan met OK Siri, maar met Hey Siri. En Siri zal altijd aan het luisteren zijn: de microfoon is altijd actief, een trend die ook bij andere tools te merken is, en waarmee wij echt niet gelukkig zijn.

- Apple gaat de confrontatie aan met Snapchat, en brengt nu ook audio en video boodschappen die zichzelf vernietigen.

- En verder kan je bij Family Sharing voor iOS met maximaal 6 mensen delen wat er via iTunes gekocht werd.

- De Touch ID wordt geopend: ontwikkelaars zullen voortaan in hun app deze methode kunnen integreren.
Wil je hierover meer lezen, dan verwijzen we je graag naar TechMeme, dat zoals gewoonlijk alle berichten netjes gegroepeerd heeft. En bij Quartz vind je de slides die tijdens de keynote gebruikt werden.
http://www.techmeme.com/140602/h2340
http://qz.com/215880/every-chart-from-todays-apple-wwdc-keynote/APPLE WWDC: DE NABESCHOUWINGEN
De winnaars en de verliezers, en de achtergrond

Na de simpele aankondigingen is het tijd voor wat duiding. Om te beginnen vonden we bij Re/code een interessante samenvatting van wie eigenlijk wint en verliest bij deze nieuwigheden. Wie er zeker wint is om te beginnen Pinterest (en andere sociale apps), doordat het gemakkelijker wordt om een link te vanuit de browser naar die apps. Nike wint ook, door de nauwere samenwerking met de Nike Fuelband in het Healthkit platform van Apple. Game bedrijven zoals EA, Epci, Unity en Crytek staan ook te juichen, omwille van de nieuwe technologie voor grafische optimalisering, Metal. Dat kan game-makers ertoe aanzetten nog meer voor Apple te ontwikkelen. En tot slot de Bitcoin bedrijven: het werd wel niet in de schijnwerper gezet, maar Apple heft de ban op die het gezet had op apps waarmee je virtueel geld kan overmaken.

De verliezers zijn de bedrijven waarvan Apple de kernactiviteit geïntegreerd heeft in zijn systeem. Dropbox, Snapchat en Whatsapp zitten in die categorie. Verliezen ook: Skitch, een dienst om foto's van een tekstballon te voorzien; Docusign, om documenten van een handtekening te voorzien. Beide diensten krijgen concurrentie van Mail Drop. Meer uitleg bij Re/Code.

Een tweede interessant artikel bij Re/code vertelt je wat deze nieuwigheden eigenlijk betekenen. En dat is dat je nu helemaal in de Apple wereld moet instappen - een conclusie waartoe wij ook al gekomen waren. Alle tools, iPhones, iPads en Macs, en in de toekomst waarschijnlijk ook nog nieuwe harware zoals de smartwatch, werken naadloos samen. Je starteen taak bij de een, en je kan verder gaan bij de ander. Je kune perfect in je Apple wereld blijven, er is geen reden om nog iets elders te zoeken.

Dit werd op WWDC voorgesteld onder de noemer Continuity, continuïteit dus. En als je dan bedenkt dat Apple vooralles wat er op zijn toestellen draait of in de iTunes stort verkocht wordt 30% commissie ontvangt, dan mag je mooi je hoed afnemen, en bewonderend knikken: "Slim bekeken van Apple!"

Re/code voegt er wel een caveat aan toe. Wat op WWDC voorgesteld werd, is technologie (Healthkit, Homekit). Maar voor die technologie moet er nog hardware komen. En die moét goed zijn, het mag niet de zoveelste versie zijn van zijn iPhone, iPad of Mac. Waarop Re/code nog fijntjes toevoegt dat je voor echte grote innovaties niet bij Apple moet zijn - daar zijn Google, met zijn zelfrijdende auto die het verleden week voorstelde, en Microsoft met zijn real time vertaling van gesproken teksten, veel straffer in.
http://recode.net/2014/06/02/the-winners-and-losers-at-apples-wwdc-keynote/
http://recode.net/2014/06/02/whats-apple-really-up-to-keeping-you-in-apple-world/KLEINE CHROMECAST NU OOK IN BELGIË
Content van het kleine naar het grote scherm

Een uit de kluiten gewassen USB stick, dat is de Chromecast. En veel geld kosten doet hij niet - amper 35 dollar moet je ervoor neertellen. Wat hij doet, en waarom het zo'n leuk nieuws is te vernemen dat Chromecast in België beschikbaar wordt?

Wel, omdat je met dat kleine dingetje content vanop je computer of tablet kan streamen naar je smart tv of een ander toestel met een HDMI poort. Het maakt gebruik van WiFi, en is compatibel met Android tablets en smartphones, iPhones en iPads, Chrome voor de Mac en voor Windows. Bij MakeUse Of vind je een filmpje dat het een en ander uitlegt.

Chromecast was eerder al beschikbaar in 12 landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Nu is dus België aan de beurt, naast 5 andere landen, waaronder Japan en Korea.
http://www.makeuseof.com/tag/tiny-google-chromecast-places-big-footprint-launch-6-new-countries/
http://google.com/chromecastSAMSUNG LANCEERT EERSTE SMARTPHONE MET TIZEN
Eigen besturingssysteem - is er wel plaats voor nog een nieuw OS?

Terwijl alle belangstelling uiteraard in alle media uitgaat naar Apple, is er toch ook wat nieuws te melden van dat andere bedrijf, waarop Apple zo gebeten is - Samsung. Dat laatste heeft wel een slechte timing om zijn nieuws aan te kondigen, want het bericht wordt uiteraard bedolven onder de beschouwingen over de vele nieuwigheden bij Apple.

Toch is het bericht erg belangrijk, want Samsung heeft zijn eerste smartphone uitgebracht die onder zijn eigen, nieuwe besturingssysteem draait: Tizen. Je kan je natuurlijk afvragen of dat wel een slimme zet is - is er ruimte op de markt voor nog een nieuw OS? Toch zet Samsung deze gewaagde stap - volgens waarnemers wellicht om zo wat meer afstand te kunnen nemen van Google en diens Android.

De Tizen phone is, aldus Forbes, "een waar beest". 4,9 inch (12,25 cm) groot Super AMOLED scherm, 2,3 GHZ quad core Snapdragon processor, 2 GB RAM, 16 GB ingebakken geheugen met mogelijkheid tot uitbreiding via de MicroSD kaart sleuf, compatible met 4G en met NFC. Het toestel heeft ook een ingebouwde vingerafdruk scanner en een hartslagmeter op de rugzijde van het toestel.

Volgens Samsung zou de browser sneller werken en zouden apps efficiënter werken. Waarmee je mag begrijpen dat het bedoelt: dan Android. Het toestel zal gek genoeg eerst op de Russische markt uitkomen, vooraleer naar andere landen te gaan. Hoeveel het zal kosten is nog niet bekend. Bij Forbes vind je wat foto's.
http://www.forbes.com/sites/gordonkelly/2014/06/02/samsung-launches-first-tizen-phone-and-it-is-a-beast/
http://global.samsungtomorrow.com/?p=37149GOOGLE LANCEERT END-TO-END
Wil versleuteling van mails gemakkelijker maken

Het klinkt ironisch uit de mond van Google, dat zelf een webmail dienst heeft waarvan het business model erin bestaat dat Google je mails (anoniem uiteraard) mee leest, om je advertenties te tonen die afgestemd zijn op de inhoud van je mails. Maar toch...

Google heeft deze week een code vrijgegeven die nog in onstabiele alpha is, en die het gemakkelijker moet maken om in de Chrome browser encryptie te gebruiken voor Gmail en andere webmail diensten. Je zal dus de mail die je verstuurt digitaal kunnen ondertekenen, en de handtekening van ontvangen mails kunnen controleren. De code is gebaseerd op de OpenPGP standaard.

Versleuteling is nodig. Nog deze week werd bekend dat de NSA in de mails van gebruikers gezocht heeft naar pasfoto's, om die toe te kunnen voegen aan zijn database voor gelaatsherkenning. Maar versleuteling is niet simpel. Het vereist tijd en technische kennis, en vaak loopt het fout, waardoor je een versleutelde mail die je ontvangen hebt, niet kunt lezen.

Een anekdote die dit moet bewijzen: toen Edward Snowden eerst contact zocht met The Guardian reporter Glenn Greenwald, drong Snowden aan dat Greenwald versleutelingsoftware zou installeren, om zo een veilige correspondentie te kunnen voeren. De eerste onderhandelingen tussen beiden sprongen toen af, omdat Greenwald het té ingewikkeld vond om zulke software te gebruiken. Pas later kon hij door een andere reporter overtuigd worden van het nut, en zorgde hij voor een beveiligde correspondentie... en de rest van het verhaal is gekend.

Momenteel raden verschillende bronnen aan om de nieuwe extensie voor Chrome nog niet te installeren, omdat die nog niet stabiel genoeg is. Maar zodra dat wel het geval is, dan is het toch aangeraden om deze extensie te gebruiken bij je Gmail, zodat... Google nog maar de enige is die je mails meeleest!
http://arstechnica.com/security/2014/06/google-released-chrome-extension-allows-easy-in-browser-webmail-encryption/
http://googleonlinesecurity.blogspot.be/2014/06/making-end-to-end-encryption-easier-to.html
http://www.nytimes.com/2014/06/01/us/nsa-collecting-millions-of-faces-from-web-images.html?_r=0
GOOGLE GLASS NOG WAT DUURDER...
Mode effect moet Glass sociaal aanvaardbaar maken

We hebben het er al verschillende keren over gehad dat Google Glass misschien een leuke gadget is, en voor sommige beroepen wel handig ook. Maar dat het voor demeeste mensen sociaal niet aanvaardbaar is. Google Glass is té geeky, en het idee dat degene die tegenover jou zit op datzelfde moment iets anders aan het doen is (informatie opzoeken, ja zelfs een porno-filmpje aan het bekijken is) stoort velen.

Mode zou dat moeten veranderen, en daarom heeft Google de hulp ingeroepen van fashion designer Diane von Fustenberg. Zij heeft vijf nieuwe brilmonturen bedacht, en acht verschillende kleuren van glazen in verschillende stijlen.

Vanaf 23 juni liggen zij in de VS in de winkel, en uiteraard zullen zij wat duurder kosten dan de "gewone" Google Glass. Een DVF design Glass met aangepaste lenzen kost $1.725, een zonnebril Glass van DVF kost er $1.620. Alleen in de VS verkrijgbaar momenteel.
http://www.theverge.com/2014/6/3/5774954/new-google-glass-models-developed-by-fashion-designer-dvf
http://glassalmanac.com/diane-von-furstenberg-launches-13-new-frames-shades-google-glass/3966/
OOK INTEL GELOOFT IN HYBRIDE TABLE/LAPTOP TOESTELLEN
Nieuwe chip moet beide werelden verenigen

Sommigen geloven er niet in, maar wij persoonlijk wel: de hybride toestellen. Een laptop die je kan omvormen tot tablet. Om te werken open je het klavier, dat toch nog altijd de meest comfortabele manier is om tekst in te voeren, en gemakkelijker werkt dan op een plat scherm te moeten tikken waar je geen respons hebt van de toetsen. En ga je op verplaatsing, dan gebruik je het toestel als tablet, om te lezen of media te bekijken/beluisteren.

Microsoft gelooft er ook in, en dat is de reden waarom het zoveel aandacht schenktaan zijn Surface toestellen, met de Surface Pro 3 als boegbeeld. Een tablet die je aan het bijgeleverde klavier hangt, zodat je zowel van de touch-first, als de keyboard-first wereld genieten kan.

En Intel gelooft er ook in. Het heeft op de Computex beurs in Taiwan een nieuwe chip voorgesteld, die gemaakt is voor de 2-1 wereld. Het gaat om de Core Mlijn, die minder dan 10 watt energie verbruikt, en daarmee de meest energie-efficiënte processor is die Intel ooit gemaakt heeft.

Intel heeft meteen een prototype van een 2-1 toestel voorgesteld, dat er, als je de foto's bij TechCrunch bekijkt, heel gelikt uitziet. Maar het zal die toestellen niet zelf maken, dat laat het aan de OEM's over. Zo zal Asustek Comuter later dit jaar Transformer hybride toestellen uitbrengen met de Core M chip aan boord.

Wij zijn in elk geval benieuwd naar de prijzen van die 2-1 toestellen; de Surface Pro 3 die Microsoft onlangs voorstelde ziet er prachtig uit, maar mag gerust prijzig genoemd worden, tenminste wanneer je voor een i5 processor gaat...
Meer bij PC World en TechCrunch.
http://www.pcworld.com/article/2358880/intel-making-pc-processors-tablet-friendly-with-new-core-m-chips.html
http://techcrunch.com/2014/06/02/intel-bets-on-surface-pro-3-like-2-in-1-devices/XBOX NU MÉT TWITTER, VINE EN VELE ENTERTAINMENT APPS
Niet langer een gaming toestel, veel breder amusement

Wij hebben niet zo vaak bericht over de Xbox, gewoon wij zelf geen speelvogels zijn, en wij dus ook het hele gaming gebeuren niet van dichtbij volgden. De Xbox van Microsoft was in onze ogen immers een pure gaming machine - een knappe wel, met zijn Kinect die al jouw bewegingen volgt.

Maar het lijkt erop dat wij in de toekomst veel meer aandacht moeten schenken aan dat toestel. Microsoft wil het immers naar voor schuiven als een toestel voor allerlei amusement, niet alleen games. Een update die het deze week uitrolde maakt dit overduidelijk.

Om te beginnen kan je de Xbox uitbreiden met extra geheugen. Het toestel zelf heeft 300 GB intern geheugen, maar je kan voortaan tot twee externe harde schijven aansluiten via de USB poort. Een welkome uitbreiding, want games zelf worden steeds groter, en 500 GB is in een mum van tijd vol.

Verder zal je, naast de naam die je in games aanneemt, ook je gewone naam kunnen gebruiken. Waarbij je ook wel enige privacy controles krijgt.

Maar het belangrijkste is dat de verschillende entertainment apps, zoals Netflix, Twitch, Hulu Plus, HBO Go en 150 andere uitgebreid worden tot àlle Xbox 360 en Xbox one gebruikers, en niet langer beperkt zijn tot premium Xbox Live Gold gebruikers - althans, dat is zo voor de VS. Op het moment dat wij dit schrijven is het nog niet duidelijk of dit ook geldt voor Europa, en in het bijzonder voor België.

En wat daar zo bijzonder bij is, is dat Twitter meteen geïntegreerd wordt in die tv-content. Wanneer je een programma ziet, zal je automatisch ook een stream zien met tweets die de #hashtag van dat bepaalde programma bevatten. Bovendien zal je ook Vines via je Xbox kunnen bekijken op het scherm van je tv - je weet wel, die filmpjes van maximaal 6 seconden die zo'n hapklare populaire vorm van instant amusement geworden zijn.

Meer hierover bij Yahoo, het Xbox blog zelf en ReadWrite, dat ook een video heeft.
http://readwrite.com/2014/06/04/xbox-one-update-june-external-drive-netflix-hulu-real-names#awesm=~oGhFaYqyx40rQb
https://www.yahoo.com/tech/xbox-one-getting-twitter-vine-and-a-wealth-of-87816295009.html
http://news.xbox.com/2014/06/ent-new-experiences-coming-to-xboxDE CLOUD VAN APPLE: GEEN OPEN LUCHT
Ondanks kleine verbeteringen trekt Apple de teugels nog strakker

Bij de voorstelling van de nieuwigheden van Apple op zijn WWDC maakten wij reeds de opmerking dat Apple de gebruiker nog meer in zijn wereld wil trekken, en die wereld nog meer wil afbakenen. Een conclusie die ook door anderen gedeeld wordt, en die, vanuit Apples standpunt, alleen maar slim te noemen valt.

Vanuit het oogpunt van de gebruiker en zijn vrije keuze is dat natuurlijk wel wat anders. Bij Yahoo vonden wij een artikel van columnist Rob Pegoraro waarin haarfijn uiteengezet wordt hoe de gebruiker nog steeds beperkt wordt in zijn keuze.

Neem nu de nieuwe iCloudDdrive. Dat wordt door waarnemers als een "opening" genoemd, omdat het meer als een echte online opslagplaats werkt, waarbij je bestanden ook kan openen vanuit je Finder op je desktop, niet enkel vanuit de Open en Opslaan dialoog van bepaalde apps. Alleen is "open" met een korreltje zout te nemen, omdat het nog altijd beperkt is tot Apple toestellen. Je zal je Cloud Drive wel kunnen benaderen vanuit Windows 8, maar dat draait slechts, zoals Tim Cook spottend opmerkte tijdens zijn WWDC toespraak, op 14% van alle pc's. Vanuit een Android toestel echter heb je helemaal geen toegang tot je iCloud. Foto's kan  je wél zien in je browser. Een heel verschil met de GDrive van Google, en de OneDrive van Microsoft - of natuurlijk met Dropbox.

Wat nog erger is, aldus het artikel, is dat de regels nog strenger worden. Wanneer ontwikkelaars voortaan gebruik maken van het nieuwe Cloud Kitcode framework, dan kunnen zij hun apps enkel nog verkopen via de iOS en Mac App Stores. Dat maakt het duur of zelfs onmogelijk om later een versie voor Android, web of Windows uit te brengen.

Het artikel wijst er ook op dat Apple gekozen heeft voor continuïteit, waarbij de overgang tussen de verschillende Apple toestellen naadloos verloopt. Maar dat tegelijk Apple helemaal voorbijgaat aan compatibiliteit. Want als Apple nu eens gewoon het overzetten van bestanden via Bluetooth ondersteund had in iOS (wat het wel doet in OS X), dan had het de nieuwe AirDrop niet nodig gehad...

Natuurlijk is niet alles slecht nieuws. Zo heeft Apple bij zijn nieuwigheden wel degelijk tools open gezet naar niet-Apple gebruikers toe. Zo ondersteunt Safari opnieuw RSS abonnementen, en kan je bij iOS digitale klavieren (onscreen) gebruiken die door derden vervaardigd zijn.

Wie in de mood is om een kritisch artikel over Apple te lezen, kan bij Yahoo terecht. Moeten wij er nog bij vermelden dat de commentaren het meteen hebben over "een artikel, geschreven door een Apple-hater", net alsof je geen objectieve kritiek kan hebben op het bedrijf?

Toch nog even dit: wij vonden ook een artikel dat deze kritiek nog wat nuanceert. Daarover berichten we in de volgende dagen.
https://www.yahoo.com/tech/how-apple-sees-the-cloud-not-like-you-do-87637727339.html
MAAK ZELF UW GLASS-VRIJE ZONE!
Software herkent Google Glass en saboteert hem tijdelijk

Wij hier in Europa moeten ons niet echt ongerust maken over hordes mensen die met een Google Glass bril zouden rondlopen. In de VS is dat natuurlijk anders. Zoals al herhaalde malen gezegd wordt degene die daar een Google Glass draagt, scheef bekeken. En velen zouden eigenlijk lieverzien dat er in hun omgeving geen Google Glass gebruikt wordt.

Wel, voor hen bestaat er een oplossing. Een man  uit Berlijn heeft een simpel programma geschreven, dat hij toepasselijk Glasshole noemt. Het kan namelijk ontdekken wanneer een Glass probeert verbinding te leggen met een Wi-Fi netwerk.

Wanneer je dat programma installeert op een Raspberry Pi of Beaglebone mini-computer, en het in een USB netwerk antenne plugt, dan wordt het toestel een Glass detector. Komt er een Glass in de buurt, dan wordt het programma geactiveerd dat zich nu gaat voordoen als het netwerk, waarbij het een "deauthorization" commando zendt naar Glass, en zo de Wi-Fi verbinding van het headset verbreekt. Het kan ook een geluidsignaal laten horen wanneer er een Glass in de buurt komt, zodat de mensen gewaarschuwd zijn.

Meer hierover bij Wired. Een goed idee, niet?
http://julianoliver.com/output/log_2014-05-30_20-52
http://www.wired.com/2014/06/find-and-ban-glassholes-with-this-artists-google-glass-detector/
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!KINGSTON EN HYPERX, PIRATEN, ATLETEN EN FORMULA ONE

Jamaica wordt gelinkt aan kapers, piraten en slavenopstanden. Asafa Powell, Sanya Richards-Ross, Usain Bolt, Marlene Ottey en Shelly-Ann Fraser-Pryce zijn bekende inwoners. Avontuur, snelheid zijn verweven met Jamaica, geen wonder dus dat de Jamaicanen hun hoofdstad vernoemden  naar een bekend technologiebedrijf, namelijk Kingston. Of was het andersom? Misschien is het ook wel geheel toeval, maar toch is er een verband, namelijk de snelheid van de Kingston geheugens en het avontuurlijke van de Kingston HyperX gaming producten.

Het Amerikaanse Kingston begon in 1987 als fabrikant van geheugenchips. Ondertussen is het bedrijf tot één van de grootste leveranciers van geheugens en opslagmedia uitgegroeid. Het levert producten en/of diensten aan onder andere AMD, ASUS, Dell, IBM, Intel, Microsoft  en de vriendjes Apple en Samsung.

Kingston levert ook Solid State Drive’,  USB Sticks, Flash Cards, Wireless Drives aan particulieren. Bovendien hebben ze een hele reeks geheugens in hun gamma (DDR2 – DDR3 enz…). En voor die geheugens is er een hele markt. Zo zijn er veel toepassingen die extreem veel van desktops eisen, denken we maar aan zware CAD/CAM programma’s, het simuleren van wiskundige processen, beursanalyse, simuleren van elektronische schakelingen enz….

Maar ook gamers maken veelvuldig gebruik van extra geheugen. Met gamen bedoelen we niet het angry birds spelen op een iPad, maar het echte, professionele gamen. Gamen op dit niveau is echt een veeleisende topsport. Het is zoals Formule 1, elk detail telt. Een tiende van een seconde is een eeuwigheid, en vraagt veel van de technologie.

De gamingmarkt is zo belangrijk dat Kingston er een aparte lijn voor had ontwikkeld, namelijk Kingston HyperX. En nu heeft men die naam zelfs ingekort tot HyperX, zonder Kingston. Voor gamingproducten is er maar één naam: HyperX. Onder die naam wordt een hele reeks ultraperformante en extreem snelle memory op de markt gebracht. Het is dus niet verwonderlijk dat het wereldrecord van de hoogste snelheid op naam staat van een HyperX product met een overclocking tot 4500 MHz.

En, het ziet ernaar uit dat HyperX de reeks producten nog flink gaat uitbreiden. Want, ze brengen nu al een gaming headsets uit, de HyperX cloud. En, laat er nu net een gaming HyperX Cloud headset op onze testbank liggen. En daar zijn we nu druk mee bezig.

In afwachting van onze testresultaten kan je alvast al een kijkje nemen op onderstaande adressen. [Paul Liekens]
http://www.kingston.com
http://www.kingston.com/en/hyperx


  

 


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDinsdag Tech45 dag: Aflevering 198: De Lotus Notes der tablets

Deze aflevering heeft een gast-gastheer: Floris Daelemans leidt deze week de gesprekken in goede banen. En Davy Buntinckx is terug, de man met de super droge humor. Samen met Jan Seurinck en Toon van de Putte hebben ze het over slimme brillen, stemfies, en vooral de zin en onzin van een hybride toestel zoals de Surface 3.
Nog even dit: nog 1 gewone aflevering, die op dinsdag 3/6 opgenomen wordt, en dan is het tijd voor aflevering 200. Dat wordt iets speciaals: Tech45 wordt opgenomen voor een live publiek. Jij kan erbij zijn, als je het formulier op de Tech45 website invult!
http://tech45.eu/2014/05/28/198-de-lotus-notes-der-tablets/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-198.mp3
http://bit.ly/tech45bijzelfies

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geloof degenen die de waarheid zoeken;
twijfel aan degenen die haar hebben gevonden.
- André Gide -

 
De nieuwe oogst


   
LISTANGO: BOOKMARKS ONLINE BEWAREN

De meeste diensten voor bookmarks willen tegenwoordig dat je die met iedereen deelt. Deze dienst niet: hij zorgt ervoor dat je jouw bookmarks online kan bewaren en dan vanop elk toestel kan oproepen, zonder meer. En als je wil dan kan je toch een private lijst aanmaken, om te delen.
[Taal: ENG]
http://www.listango.com/


CANWEIMAGE: LEGALE AFBEELDINGEN
Deze tool gaat afbeeldingen zoeken bij Wikimedia Commons, een enorme databank met afbeeldingen en andere digitale media. Het voordeel van zoeken bij Wikimedia Commons, in plaats van bij Google Images, is dat je zo afbeeldingen vindt die je legaal gebruiken mag. Alle resultaten verwijzen meteen naar de pagina waarop staat welke rechten er gelden voor de afbeelding.
[Taal: ENG]
http://canweimage.com/


AMP-WHAT: HTML ENTITEITEN ZOEKEN

Een gespecialiseerde zoekmachine: hiermee vind je wat HTML entiteiten genoemd worden - die leuke unicode karakters. Tik eens even ☀ in een HTML document in? Je krijgt een zonnetje. En met &#9729 krijg je een wolk, enz. Je kan dus zoeken op thema naar code, want deze voorbeelden passen bij het sleutelwoord Weather...
[Taal: ENG]
http://www.amp-what.com/
http://www.seroundtable.com/amp-what-18527.html


DE 10 GEBODEN VAN KLEURENCOMBINATIES
Om deze pagina vind je, handig samengevat, enkele regels die je moet volgen om de beste kleurencombinaties te maken voor een website of grafische vormgeving. Contrastrerende kleuren, of ton sur ton? Je komt het in deze tabel allemaal te weten!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/10-commandments-colour-theory/


30 GRATIS WEBFONTS
Lettertypes zijn heel belangrijk - zij maken een tekst leesbaar of niet, zij maken een tekst speels, vlak of uitgesproken. In dit artikel vind je de links naar 30 lettertypes voor het web, die je gratis gebruiken maak. Bij elk type wordt meteen ook verteld wat er zo bijzonder is aan dit lettertype.
[Taal: ENG]
http://www.creativebloq.com/typography/free-web-fonts-1131610


ENGINEER PRINTS: LEVENSGROTE FOTO'S

Wellicht bestaat er een equivalent hier in Europa, zodat je niet naar de VS moet trekken om dit te kunnen doen. Engineer Prints is een website die levensgrote foto's levert. Zij worden Engineer Prints genoemd, omdat zij gedrukt worden op industriële printers die typisch gebruikt worden voor bouwplannen enz.
[Taal: ENG]
http://photojojo.com/engineerprints/


EUROPESE START-UPS ROND GEZONDHEID
Je hebt in ons verslag over de WWDC van Apple kunnen lezen dat Apple zich wil specialiseren in e-health - het monitoren van je gezondheid via allerlei apparatuur. Maar Apple is niet de enige die zich op dit onderwerp wil toespitsen. Bij Tech.eu vind je een heel interessant artikel waarin verschillende Europese spelers voorgesteld worden die op dat vlak actief zijn. Bij elk van hen vind je wat meer uitleg over het product dat zij aanbieden.
[Taal: ENG]
http://tech.eu/features/1472/health-startup-europe/


INTERNET IN REAL TIME
Hoeveel data we met zijn allen voortdurend aan het aanmaken zijn, die ergens op servers bewaard moeten worden, en hopelijk ergens door iemand gelezen worden. Weet jij hoeveel dat is? Enorm veel, dat is zeker. Deze site geeft je een idee...
[Taal: ENG]
http://pennystocks.la/internet-in-real-time/


HET ONTSTAAN VAN HET INTERNET IN 40 LANDKAARTEN
Een interessante reeks landkaarten en statistieken over het internet. Hoe het oorspronkelijk ontstaan is, hoe de backbone stilaan in private handen overging, hoeveel internet aansluitingen er momenteel zijn, en hoe de mensen internet gebruiken. Ook mooi materiaal om een les rond te bouwen.
[Taal: ENG]
http://www.vox.com/a/internet-maps


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WERELDBEKER VOETBAL
Uiteraard is Sporza dé plek bij uitstek om alle wedstrijden te volgen, live. En het overzicht van de wedstrijden, plus de speeldatums en de scores staat er ook.
[Taal: NL]
http://www.sporza.be/cm/sporza/matchcenter/mc_voetbal/WK_2014


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BRIEVENBUSSEN

Tja, we doen het wel meestal met mail, maar af en toe moeten we toch wel een brief versturen. En dan is de grote vraag: waar staat er in jouw buurt een brievenbus, om de brief in te deponeren?
Deze locatietool bij De Post vertelt het. Je vult je straat en huisnummer in, plus postcode, en je krijgt op een Google map de ligging te zien van de bekende rode brievenbussen!
[Taal: NL]
http://www.bpost.be/site/nl/residential/customerservice/search/red_boxes.html


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TELEBLOK
Het is weer zover: de studenten moeten hun kroegen afzweren, en in de studieboeken duiken. Van vrolijke Fransen en Miekes worden zij plots ernstige studenten, met de neus in de boeken. Vaak echter gaan zij daarbij verkeerd tewerk. Deze site van CM wil helpen om de beste studiemethode te tonen, en tips te geven voor het blokken.
[Taal: NL]
http://www.teleblok.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BOARDROOM TRON
Sommige programmeurs zijn toch wel echt heel, heel knap. Zoals degene die op een website een reproductie gemaakt heeft van de graphics in de boardroom scene van Tron: Legacy. En het is nog interactief ook: de boardroom geeft gegevens weer uit Github en Wikipedia, en er zouden nog meer streams volgen.
[Taal: ENG]
http://www.robscanlon.com/encom-boardroom


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPACE
Een leuke website, die de boodschap heeft: de ruimte is vooral... ruimte. Je ziet er heel aanschouwelijk hoeveel afstand er is tot de planeten, dit alles doorspekt met een flinke dosis humor.(Bron: Walkingmen)
[Taal: ENG]
http://joshworth.com/dev/pixelspace/pixelspace_solarsystem.html
http://www.walkingmen.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 22 FOTO'S DIE BEKENDE GEBOUWEN IN PERSPECTIEF ZETTEN
 
Wij kennen bepaalde gebouwen meteen. De Acropolis, de Arc de Triomphe, de Taj Mahal... Maar als je ze in hun context zet, in hun eigen landschap zoals het nu is, dan zou je wel eens kunnen verschieten. Wanneer je dit artikel bij Viraldoza leest, en de foto's bekijkt, zal je deze monumenten nooit meer kunnen bekijken zoals je ze voorheen zag.
[Taal: ENG]
http://www.viraldoza.com/22-far-away-perspectives-famous-places-will-change-way-see-forever/#Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Nieuw in België: films kopen via Google Play
http://www.belgiancowboys.be/web/nieuw-belgie-films-kopen-via-google-play/
- Nieuw Social Network komt naar Europa: Secret
http://www.belgiancowboys.be/web/nieuw-social-network-komt-naar-europa-secret/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Politie rukt uit voor 'moord' op Google Street View
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3666234/2014/06/03/Politie-rukt-uit-voor-moord-op-Google-Street-View.dhtml
- Jonge kinderen worden tureluurs van oude pc
http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3661900/2014/06/02/Jonge-kinderen-worden-tureluurs-van-oude-pc.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Denon gaat multiroom met Heos
De draadloze speakerreeks komt in drie modellen en moet de concurrentie aangaan met marktleider Sonos.
http://www.elektrozine.be/ez/article/8171/Denon-gaat-multiroom-met-Heos.html
- Drop: interactieve keukenweegschaal voor de Ipad  filmpje
http://www.elektrozine.be/ez/article/8183/Drop-interactieve-keukenweegschaal-voor-de-Ipad.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/


- Newsmonkey bij HiMedi
http://www.digimedia.be/News/nl/16571/newsmonkey-bij-himedia.html
- Interactief op ontdekking in de High School van Coca-Cola
http://www.digimedia.be/News/nl/16563/interactief-op-ontdekking-in-de-high-school-van-coca-cola.html

 
 *** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


 - Kopiëren van eigen auteursrechterlijk beschermd materiaal is toegelaten in Engeland
http://computertaal.info/2014/06/05/kopieren-van-eigen-auteursrechterlijk-beschermd-materiaal-toegelaten-engeland/
- Review: Ashampoo’s Music Studio 5
http://computertaal.info/2014/06/02/review-ashampoos-music-studio-5/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- HvJ EU: geen inbreuk op auteursrecht bij bestanden in cache
http://tweakers.net/nieuws/96479/hvj-eu-geen-inbreuk-op-auteursrecht-bij-bestanden-in-cache.html
- 'Bibliotheken mogen in EU boeken zonder toestemming digitaliseren'
http://tweakers.net/nieuws/96465/bibliotheken-mogen-in-eu-boeken-zonder-toestemming-digitaliseren.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Google krijgt 10.000 'vergeetverzoeken' per dag
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-krijgt-10-000-vergeetverzoeken-per-dag/article-4000648523099.htm
- Apple voor schut gezet in iWatch-parodie
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-voor-schut-gezet-in-iwatch-parodie-video/article-4000648145454.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Google breidt Analytics uit met e-commerce tool voor online retailers
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-breidt-analytics-uit-met-e-commerce-tool-voor-online-retailers
- België krijgt zijn eerste Google Analytics User Conference!
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgie-krijgt-zijn-eerste-google-analytics-user-conference


*** WIJS

- Ecommerce in China - potentieel of gevaar?
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/ecommerce-in-china-potentieel-of-gevaar 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 BETTER FONTS: JE TEKSTEN OPSMUKKEN

iOS - freeware
Er zijn mensen die, als ze zouden mogen, elke letter van hun tekst in een andere kleur zouden zetten, en liever nog, in een ander lettertype. Wel, met deze app kunnen zij hun hartje ophalen. Bij Yahoo vind je een uitgebreide beschrijving. Voor de zondagschilders!
https://itunes.apple.com/us/app/better-fonts-free-cool-new/id735011588?mt=8
https://www.yahoo.com/tech/better-fonts-a-messy-app-that-makes-your-texts-fancy-87121517659.html


TWODOS: VERSLAVEND
iTunes - freeware
Het spelletje Dots, waarbij je zoveel mogelijk puntjes van dezelfde kleur met elkaar moet verbinden, is al erg verslavend. Nu is er TwoDots, met het dubbel verslavend effect wellicht. Het principe geldt nog altijd: de puntjes verbinden, en zoveel mogelijk vierkanten maken. Je kan de punten orizontaal en verticaal verbinden, maar niet diagonaal het is een spelletje voor één persoon, maar je kan je score delen via Facebook.
https://itunes.apple.com/us/app/twodots/id880178264?ls=1&mt=8
http://weplaydots.com/
https://www.yahoo.com/tech/try-twodots-the-adorable-puzzle-game-thats-impossible-87227506844.html


REEDER 2: RSS CLIENT
Mac
Toen Google om onbegrijpelijke redenen zijn Google Reader stopzette, gingen vele gebruikers op zoek naar een alternatief. Voor Mac gebruikers is er Reeder2, een app. In combinatie met de Magic Trackpad of zelfs de Magic Mouse voelt die, aldus het 9to5Mac, erg aangenaam aan.
https://itunes.apple.com/us/app/reeder-2/id880001334?mt=12&at=10laZc
http://9to5mac.com/2014/05/28/rss-client-reeder-2-for-mac-now-available-on-the-mac-app-store/


SHOTCUT: VIDEO BEWERKER

Windows all - 134 MB - freeware (Engels)
Deze tool om video's te bewerken is weliswaar gratis, maar bevat vele mogelijkheden. Zo kan je video's knippen, fragmenten opsmukken met effecten of opnames omzetten in een ander formaat.
http://www.chip.de/downloads/Shotcut_61418444.html
http://www.shotcutapp.com/


INSTAGRAM 6.0: NIEUWE FILTERS EN EFFECTEN
iOS / Android - freeware
Omdat de makers van Instagram vonden dat de gebruikers wel hun foto's naar de dienst uploaden, maar te weinig hun foto's bewerken, werd er nu een nieuwe versie uitgebracht. De bijzonderste nieuwigheid is dat de bestaande filters verbeterd werden, en dat je met schuifregelaars effecten op je foto's kan toepassen. Volgens instagram kan de app nu de vergelijking doorstaan met Camera+ en Photoshop Express.
http://instagram.com/
http://blog.instagram.com/post/87703266532/new-creative-tools


CHROME WHEEL SMOOTH SCROLLER
Windows all - Linux - Mac OS - extensie voor Chrome browser - freeware
Deze tool maakt het gemakkelijker om nauwkeurig te bladeren. Het geeft je gewoon meer controle bij de wuivende beweging met je vinger op het scherm, zodat je niet te ver in het menu belandt.  
https://chrome.google.com/
http://www.chip.de/downloads/Chromium-Wheel-Smooth-Scroller_38741235.html


GOOGLE+ STORIES NU OOK VOOR IOS


iOS - freeware
Wij hadden het al eerder over deze mooie tool van Google, die automatisch fotoalbums maakt van foto's waarvan het vermoedt dat die bijeen horen. Die was eerder al beschikbaar voor Android, en nu dus ook voor iOS. Een uitvoerige bespreking vind je bij TechCrunch.
https://itunes.apple.com/us/app/id447119634?mt=8
http://techcrunch.com/2014/06/02/google-stories-automated-travelogues-built-with-your-own-photos-and-videos-arrives-on-ios/


SPOTIFY UPDATE LAAT JE SONGS DOWNLOADEN
Android
Bij deze update van de populaire Spotify App voor het online beluisteren van muziek, krijg jein het tabblaadje Songs een nieuwe button "Available Offline". Daarmee  kan je dan meteen je hele cataloog van tracks die je bewaard hebt downloaden zodat je ze offline kan beluisteren. Je kan maximaal 3.333 songs per toestel downloaden, en die dan maximaal 30 dagen lang bewaren. Deze update is al te vinden bij Android, als onderdeel van een update die om veiligheidsredenen uitgebracht werd.
http://www.engadget.com/2014/06/02/spotify-offline-your-music-songs/#comments
http://www.engadget.com/2014/05/27/spotify-warns-android-users-following-hack/


VRIJDAG APP-DAG:ROUBERT IJSKARREN
Een pracht van een idee. IN de zomer hoor je immers vaak in de verte het signaal van de rijdende ijskar - maar is ze al geweest, of moet ze nog komen? Zal je nog snel een ijsje kunnen halen? IJsmaker Foubert heeft daarom om te beginnen een tool gemaakt, waarmee je de route van de 3 ijskarren die rondrijden op het web kan volgen. Maar er werd ook een app gelanceerd, waarmee je aan de ijskar kan vragen om bij jou langs te komen. Dat werkt helaas alleen maar in de omgeving van Puurs. Maar wie weet, komt er wel een soort Uber voor alle ijskarren in Vlaanderen?
http://www.foubert.eu/ijskar/volgen/
https://itunes.apple.com/be/app/foubert/id837704437?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.webapp.foubert


VRIJDAG APP-DAG: BLOKBLOCK
Android
Het is inderdaad weer bloktijd voor de studenten. Om hen te helpen hun concentratie te behouden tijdens deze periode, heeft telecomoperator Mobistar een mobiele app ontwikkeld, die ervoor moet zorgen dat zij niet afgeleid worden. Het gebruik van de smartphone wordt gewoon vergrendeld tijdens een bepaalde tijd.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orange.blokblock
http://corporate.mobistar.be/go/nl/media_center/nieuws/news_details.cfm?news_id=629

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een leugen is wat men niet gelooft.
-Holbrook Jackson (1874)