Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/6/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 855 van 31/5/2014Gegroet lezer,

Deze week weer heel wat nieuws te rapen, waarbij wij wat duiding proberen te brengen. U zal uit de berichten deze week kunnen opmaken dat de groten van het internetwereldje het terrein aan het strijdperk aan het verleggen zijn, nieuwe markten veroveren waar zij weer nieuwe toestellen kunnen verkopen, nieuwe diensten kunnen aanbieden en natuurlijk ook nieuwe advertenties kunnen vertonen, nu zij de kans krijgen om nog meer informatie over ons te verzamelen - die wij, domme ganzen, maar al te graag verschaffen, in ruil voor een dienst die misschien wel nuttig zou kunnen zijn, maar het misschien niet is.

Neem nu Domotica. Ja, het is interessant dat er een slimme thermostaat is die de temperatuur alleen hoger zet in de kamers waar je op dat moment bent, en die weet dat je tegen 22u30 een bad gaat nemen, zodat de badkamer lekker warm is. Maar neen, lichten die je enkel nog kan aan- en uitdoen via je smartphone zijn een stap te ver. Wat is er nou zo moeilijk aan een lichtknop in een kamer - en als er een gast komt logeren, heb je je al eens afgevraagd hoe die dan het licht moet aan- of uitdoen wanneer hij 's nachts in de keuken even een glaasje water wil komen halen?

Kortom, u begrijpt dat wij vinden dat er toch wel wat vragen gesteld mogen worden bij sommige evoluties. En die kritische noot zal u dan ook deze week terugvinen in onze berichtgeving. Maar was u het anders van ons gewoon?

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
OMGEVING WORDT STEEDS MEER IN SOFTWARE BETROKKEN: OSMO
EEN REAL WORLD SPEL IN DE IPAD

Drie berichten vandaag over projecten die de omgeving meer betrekken in een toestel of programma. Om te beginnen Osmo, een project van enkele mensen die voorheen bij Google gewerkt hebben - en die zelf ook ouders zijn. Zij vinden dat het wel goed is dat kinderen heel pril leren omgaan met digitale toestellen zoals de tablet, maar maken zich toch zorgen over het feit dat de kinderen dan gewoon uren naar het scherm staren, weliswaar dingen aanklikken, maar voor de rest niet fysiek bezig zijn.

Zij bedachten een technologie die zij "Reflective Artificial Intelligence". Concreet betekent dit dat de Osmo gaming kit een speciale reflectieve camera bevat, die bovenop de iPad gemonteerd kan worden. Hiermee kan de app de vormen en de objecten "zien" die voor de tablet staan of liggen op een vlak oppervlak - een tafel bijvoorbeeld.

Met andere woorden: de kinderen kunnen een spelletje spelen op die tafel, met fysieke voorwerpen erbij, maar die acties worden opgenomen of getriggerd door de app. Denk bijvoorbeeld aan een spelletje waarbij kinderen woorden kunnen maken, en daarbij letters verschuiven op de tafel. Bij een andere app, Tangram, kunnen de kinderen met kleurrijke houden blokjes in allerlei vormen proberen om de afbeelding op een scherm samen te stellen. En nog een ander spel, Newton, zorgt ervor dat je een voorwerp vor je iPad kan plaatsen, zoals een bril, een pen, , en dat die omgevormd worden tot iets binnen een spelletje dat draait rond het kaatsen van ballen.

Een mooi concept. Je kan natuurlijk zeggen: waarom überhaupt die iPad er nog bij betrekken, laat de kids gewoon hun ouderwetse spelletje spelen. Maar de combinatie van digitale en ouderwetse wereld is toch een heel mooi compromis!

Meer bij TechCrunch en GigaOm, die allebei erg positief staan tegenover dit project.
http://techcrunch.com/2014/05/22/former-googlers-launch-osmo-a-gaming-device-that-combines-real-world-play-with-the-ipad/
http://gigaom.com/2014/05/22/the-ipads-next-killer-app-osmo-connects-ios-kids-games-with-the-real-world/
https://www.playosmo.com/GOOGLE ONTWIKKELT TABLET MET DIEPTESENSOREN
BETEKENT PROJECT TANGO OOK GOED NIEUWS VOOR MENSEN MET GEZICHTSPROBLEMEN?

We hebben het al eerder gehad over Project Tango, een technologie waarbij door middel van sensoren en verschillende camera's op een toestel een realtime beeld opgebouwd wordt van de omgeving. En dat kan voor verschillende toepassingen interessant zijn.

Om te beginnen zou dat handig zijn om voorwerpen te kunnen inscannen, ook voor gewone gebruikers. Want we hebben wel 3D printers - of zouden die binnenkort aan een betaalbare prijs kunnen aanschaffen. Maar we moeten nog wel "patronen" hebben, CAD tekeningen om voorwerpen te kunnen printen, en Project Tango zou daarbij kunnen helpen door 3D scanning te bieden.

Ook navigatie wordt met deze tool mogelijk. Dat betekent navigatie binnen een winkel bijvoorbeeld, waar de GPS ons in de steek laat. Maar voor blinden en slechtzienden zou dit misschien een oplossing kunnen zijn om hen meer bewegingsvrijheid te geven, doordat zij gemakkelijker hindernissen op hun route kunnen ontdekken - als de technologie tenminste snel genoeg kan werken, om bij elke stap de omgeving opnieuw te berekenen.

En dan is er nog de integratie van Project Tango in games, waarbij je echt ondergedompeld wordt in het game.

Smartphone eerst, nu tablet
Google had in februari al een prototype vorogesteld van een Android phone en developer kit met Project Tango aan bood. Nu zou ook een tablet volgen. Wellicht is het de bedoeling, zoals TechCrunch opmerkt, dat Google eerst zelf een Tango-tablet uitwerkt, en dan wellicht de hardware en de SDK die zij uitgewerkt hebben gaan delen met OEM partners, die op hun beurt Android toestellen met deze technologie kunnen uitbrengen.

http://techcrunch.com/2014/05/23/google-said-to-be-working-on-a-tablet-with-project-tango-3d-vision-powers/
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303749904579578833557306544METAIO BRENGT THERMAL TOUCH UIT
ELK VOORWERP WORDT EEN AANRAAKSCHERM...

Een derde artikel over het gebruik van voorwerpen rondom ons als input, behandelt Metaio. Dat heeft een systeem bedacht dat het "Thermal Touch" noemt, en dat kort samengevat mensendie met bijvoorbeeld een Google Glass rondlopen, elk voorwerp zouden kunnen omvormen tot een interface.

Dat zou geschieden door een combinatie van een infrarood beeld met een gewone camera, die in het prototype van de tablet zit. Deze combinatie let op de hitte die vingers afgeven wanneer iemand een oppervlak aanraakt. Dit wordt dan op zijn gecombineerd met een digitale laag van augmented reality die over de vingeraanrakingen komt, en computer visie. En zo heb je dus een nieuwe aanraak interface.

Enkele mogelijke toepassingen die The NExt Web vermeldt, laten wel dromen. Want je zou zo bijvoorbeeld een route die je moet volgen kunnen overbrengen naar je toestel, door een statisch grondplan in een shoppingcenter aan te raken. Kinderen zouden digitale content kunnen lanceren vanuit hun speelgoed - vergelijk dit met wat in het vorige artikel stond. En ontwerpers zouden hun digitale en 3D creaties kunnen weergeven op wat er echt staat.

Heel mooi, wanneer je de filmpjes bij The Next Web bekijkt -maar het is nog niet echt voor morgen, in tegenstelling tot de twee voorgaande artikels. Deze technologie zit nog een vijf jaar verwijderd van een concrete uitvoering, en zelfs tien jaar vooraleer thermische sensoren gemeengoed zijn in onze toestellen. Maar we kunnen wel dromen...
http://thenextweb.com/gadgets/2014/05/22/metaio-combining-infrared-augmented-reality-technology-turn-surface-touchscreen/MAAKT AMAZON MISBRUIK VAN ZIJN MACHT?
HET GEVAAR VAN QUASI-MONOPOLIES

Amazon is ontegenzeggelijk de grootste boek- en platenzaak. Het verkoopt boeken, muziek, films in zowel klassieke vorm (papier, cd of disk) alsin digital vorm, en het doet dat aan ongelooflijk scherpe prijzen. Zo goedkoop dat het erin geslaagd is om van het aankopen van een boek of cd een impulsieve daad te maken, een "ik moet dit hebben".
Toen auteurs en uitgeversjaren geleden waarschuwden dat Amazon wel eens té machtig zou kunnen worden, de markt volledig zou overheersen in een quasi-monopolie, werd dat door de meesten afgedaan als jaloezie. Maar het lijkt erop, afgaande op het verhaal dat New York Times vertelt, dat de pessimisten gelijk gaan krijgen.

Hachette vs Amazon
Het verhaal draait rond een discussie tussen Amazon en de uitgever Hachette die zich in de VS afspeelt, maar ook tussen Amazon en de Duitse Bonnier Media Group. Amazon wil een groter aandeel in de verkoopprijs van de goederen, en de uitgevers weigeren dat te geven. Daarop heeft Amazon enkele represailles genomen om de uitgevers onder druk te zetten. De boeken van Hachette bijvoorbeeld worden niet meer prominent getoond op de pagina's van Amazon, gebruikers konden zelfs geen boeken bestellen die later dit jaar zouden uitkomen. Hetzelfde met de boeken van Bonnier in Duitsland - die zouden zogezegd pas later geleverd kunnen worden. Het hele verhaal lees je uitgebreid bij New York Times (1)(2).

Nog andere monopolies
Het maakt dus misbruik van zijn dominante positie om zijn eigen wil door te zetten. Dan Gillmore van GigaOm wijst erop (3) dat Amazon niet de enige is die dat doet, en dat die quasi-monopolies echt wel gevaarlijk zijn. Hij verwijst daarbij naar Google met zijn algoritmes, die een goeddraaiende website van vandaag op morgen hun publiek kunnen laten verliezen. Eén wijziging aan het algoritme, dat Google uiteraard angstvallig geheim houdt, en een site dwarrelt van de eerste pagina van de zoekresultaten weg. Verleden week kwamaan het licht dat website Metafilter, dat degelijke infomatie brengt, in één klap 40% van zijn bezoekers zag verdwijnen na een wijziging bij het algoritme, en het heeft niet het flauwste idee wat er gebeurd is, en hoe het dit kan oplossen.
Ook Facebook speelt godje met de informatie die verschijnt en verdwijnt in jouw tijdlijn, zonder dat jij of de uitgevers weten waarom en hoe zij het zelf kunnen beïnvloeden.

En nu?
Is er een oplossing voor? Je kan natuurlijk vermijden om nog met Amazon te werken als je boeken of muziek koopt; je kan een andere zoekmachine gebruiken - Bing of DuckDuckGo; je kan stoppen Facebook te gebruiken. Maar die drie zijn nu eenmaal zo groot doordat zij zo goed zijn, elk op hun gebied, en dus blijf je bij Amazon, Google en Facebook. Moet de wetgver dan ingrijpen, of moet de vrije markt spelen die bepaalt dat een bedrijf binnen zijn eigen business kan doen wat het wil? Om over na te denken!

http://bits.blogs.nytimes.com/2014/05/23/amazon-escalates-its-battle-against-hachette/?_php=true&_type=blogs&ref=technology&_r=0
http://bits.blogs.nytimes.com/2014/05/23/amazons-tactics-confirm-its-critics-worst-suspicions/?_php=true&_type=blogs&_r=0
http://gigaom.com/2014/05/23/giants-behaving-badly-google-facebook-and-amazon-show-us-the-downside-of-monopolies-and-black-box-algorithms/PROTON MAIL: VERSLEUTELDE MAIL
DE ENIGE MAIL DIE DE NSA NIET KAN LEZEN, ZO BELOVEN DE MAKERS...

De onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA hebben heel veel mensen aan het denken gezet. Wat is er nog veilig voor die spiedende ogen, waar zijn onze data nog beschermd? Heel wat bedrijven hebben clouddiensten waarvan de servers in de VS staan, de rug toegekeerd. Anderen proberen dan weer hun mail te beschermen met versleuteling - doch voor de meeste gebruikers is dat iets te technisch. Toen Edward Snowden, zo lezen we bij Forbes, aan een reporter vroeg om een end-to-end versleuteling te gebruiken voor hun mailcorrespondentie, kon die reporter dat systeem niet eens aan de praat krijgen, zo ingewikkeld is het.

Geen sleutel
Daarom hebben enkele knappe koppen hun krachten vereend, en zij brengen nu ProtonMail uit, een e-mail systeem à la Google, maar met versleuteling. Het grote voordeel is dat de data al versleuteld zijn, voor zij op de servers van ProtonMail aankomen; de versleuteling gebeurt naelijk in de browser van de gebruiker. Dat betekent dat, zelfs als justitie met een gerechtelijk bevel inzage zou vragen in jouw mails, zij enkel de versleutelde data te zien krijgen, en dat ProtonMail niet gedwongen kan worden om de sleutel om alles te ontcijferen te overhandigen - gewoon omdat het die sleutel niet heeft.

Gratis
Het businessmodel? Want van de schone dauw kunnen de makers van deze dienst uiteraard niet leven. Wel, dat is een beetje zoals dat van Dropbox: de basic dienst is gratis, en wil je meer, zoals extra ruimte, moet je betalen. Zo zou 1 GB opslagplaats 5 dollar per maand kosten. En wie anoniem wil blijven, maar toch een betalend abonnement wil, kan betalen met Bitcoins of zelfs cash. En als extra zekerheid werden de servers van de versleutelde maildienst in Zwitersland gezet.
Een interview met de makers lees je bij Forbes, waar je ook een goede uitleg krijgt over hoe het systeem werkt.

https://protonmail.ch/
http://www.forbes.com/sites/hollieslade/2014/05/19/the-only-email-system-the-nsa-cant-access/HEEFT MICROSOFT ONGELIJK EN IS EEN HYBRIDE TOESTEL VERKEERD?
SURFACE PRO 3 KRIJGT POSITIEVE REVIEWS, MAAR AAN HET PRINCIPE WORDT GETWIJFELD

Tijdens zijn presentatie van de Surface Pro 3, heeft de vice-president van Microsoft, Panos Pany, een wel opvallende statistiek geciteerd: 96% van al wie een iPad bezit, heeft ook een laptop. Elk toestel heeft zijn gebruik: de laptop is om te werken, te creëren, de tablet om te consumeren, voor de ontspanning.

Twee in één, een goede combinatie?
Microsoft gelooft echter dat het te gek voor woorden is om twee toestellen te hebben, als je het met één zou kunnen doen. En daarom het concept van de Surface: een tablet die meer op een laptop lijkt, een hybride toestel dus.
In een artikel bij Ars Technica wordt die redenering in vraag gesteld. Onder andere omwille van de prijsfactor. Tablets zijn goedkoop (als je de iPad niet meerekent), maar de "tablet" van Microsoft, die ook dus laptop is, begint vanaf $799 voor het goedkoopste i3 processor model, en kost zelfs $1949 voor het duurste, dat dan wel een i7 heeft. (1)

Positieve reviews
Of Ars Technica gelijk heeft, laten wij in het midden. Feit is in elk geval dat het nieuwe toestel erg lovende kritieken krijgt, o.a. van Penny-Arcade (2) en The Verge. Wat vooral geprezen wordt is het tekenen met de pen op het scherm en het nieuwe klavier alias cover voor het toestel. Wat minder goed gevonden wordt is dan weer het feit dat je, net als bij échte laptops,nog altijd verveeld zit met de raadselachtige mengeling van apps en desktop programma's. Klik je een link aan, zo vertelt The Verge, dan wordt die de ene keer in de gewone IE geopend voor de desktop, en de andere keer in de voor de tablet aangepaste versie.

En van apps gesproken: de reviews hebben ook opgemerkt dat de app store voor Windows 8.1, die tot voor kort troosteloos leeg was, stilaan goed gevuld raakt. Wat broodnodig is voor het voortbestaan van Windows tablets.

http://arstechnica.com/gadgets/2014/05/what-microsoft-gets-wrong-about-the-tablet-laptop-redundancy/
http://www.penny-arcade.com/news/post/2014/05/23/surface-pro-3
http://www.theverge.com/2014/5/23/5743416/microsoft-surface-pro-3-review
"OK GOOGLE" SPRAAKGESTUURD ZOEKEN NU OOK IN NIEUWSTE CHROME VERSIE
TE VINDEN OP NIEUWE TAB PAGINA, EN OP GOOGLE.COM
Heb je een Android smartphone of tablet, dan zal je ongetwijfeld de spraakgestuurde zoektool OK Google al eens uitgeprobeerd hebben. En tot de vaststelling gekomen zijn dat die verbazend goed werkt - zolang je Engels praat natuurlijk.

Google brengt die zoektool nu ook naar de desktop, door middel van de Chrome browser. De nieuwste update van de browser, die verleden week uitgebracht, bevat dus "OK Google". Je kan de tool gebruiken wanneer je naar Google.com surft (enkel voor de VS), of wanneer je een een nieuwe tab opent. Normaal gezien bevat het "schutblad" voor die nieuwe tab enkele van je favoriete websites, en daartoe behoort voortaan dus automatisch ook OK Google.

Nogmaals: men luistert!
Leuk, maar zoals altijd is er wel een caveat. Je moet de tool namelijk maar één keer activeren, en Google toestemming geven om je microfoon te gebruiken. Daarna reageert de tool automatisch wanneer je een nieuw tabblaadje opent, of op Google.com bent - je moet niets aanklikkenof zo. Wat dus veronderstelt dat Google voortdurend meeluistert.

En daar hebben we het verleden week over gehad: dat steeds meer programma's en diensten voortdurend meeluisteren. Facebook bijvoorbeeld doet het om te luisteren welk tv-programma je bekijkt. Uiteraard wordt dit niet door Google gebruikt om jou persoonlijk af te luisteren, maar wat als de NSA die functie nu eens overneemt, en Google verplicht tot geheimhouding?

Goed voor Nederlandstaligen?
Of het handig is? Ja en neen. Zolang OK Google geen Nederlands verstaat, is het behelpen. Je kan wel "trein Antwerpen Heist op den Berg" vragen, maar het woordje "trein" kent Google niet. Train dan weer wel, en Antwerpen ook, maar Heist op den berg.. dat is echt ver boven het petje van Google. Nog even oefenen, Mountainview :)

http://searchengineland.com/chrome-announces-new-features-including-ok-gogle-voice-activation-updates-192214
http://techcrunch.com/2014/05/22/google-adds-okay-google-voice-search-for-all-chrome-users/
https://support.google.com/websearch/answer/3542118?hl=enIPHONES VAN AUSTRALISCHE GEBRUIKERS GEHACKT...
MOETEN LOSGELD BETALEN OM LOCK OP TE HEFFEN!

Verleden week was er het bericht dat hackers erin geslaagd waren om de vergrendeling vanop afstand bij iPhones te omzeilen. Deze vergrendeling wordt geactiveerd wanneer een toestel gestolen wordt, zodat de dief het toestel niet kan gebruiken en het waardeloos wordt voor hem. De technologie om gestolen toestellen vanop afstand te vergrendelen dient dus om het stelen van iPhones te ontmoedigen - een nobel initiatief.
Hackers waren er echter in geslaagd om deze vergrendeling te omzeilen; in de laatste weken werden gestolen iPhones dus massaal naar sommige landen verscheept en daar op de zwarte markt verkocht.

Omgekeerd: versleuteling als ransomware
Maar er lijkt nog meer aan de hand. Slimme hackers zijn de technologie als wapen aan het gebruiken, gericht tegen de bezitter van het toestel. Zij hacken het toestel, vergrendelen het, en sturen een boodschap: betaal, en het toestel wordt ontgrendeld. Nu is de som die betaald moet worden niet erg groot - voor een 100 dollar ben je al uit de miserie. Maar het zal je maar overkomen.

Dit systeem van chantage, dat ransomware heet, is trouwens niet typisch voor iPhones, en zij zijn niet de enige die slachtoffer kunnen vallen van deze techniek. Ook toestellen met Android werden recent al het doelwit van ransomware hackers.  Maar nu zijn het dus iPhones en iPad die eraan gaan. Bij Ars Technica vind je een uitgebreide uitleg, en natuurlijk ook een hele discussie van de lezers. Ook 9to5Mac en The Verge brengen het bericht.

http://9to5mac.com/2014/05/26/australian-mac-and-ios-users-find-devices-remotely-locked-held-for-ransom-and-how-to-keep-yours-safe
http://www.theverge.com/2014/5/27/5753726/find-my-iphone-hack-australia-ransom
http://arstechnica.com/security/2014/05/your-iphone-has-been-taken-hostage-pay-100-ransom-to-get-it-back/WORDT APPLE DE KONING VAN DE DOMOTICA?
DE MISSING LINK DIE ALLES SAMENBRENGT...

Terwijl de aankoop van Beats door Apple volop in de persbelangstelling staat, gaan wij het over iets anders hebben - want Beats, en de zin en onzin van deze aankoop hebben we al behandeld. Wie wil kan ons artikel daarover nalezen (1).
Wat wij veel interessanter vinden, is een aankondiging die we bij de Financial Times en The Verge vonden, namelijk dat Apple op zijn Worldwide Developer Conference, die op 2 juni plaats heeft, software gaat onthullen die van de iPhone een domotica toestel maakt. Nu al is Apple met zijn iPhone heel sterk in domotica-apps - van de WeMo van Belkin, met Nest, Philips Hue waarmee je de lampen kan bedienen, enz. Maar tot nu toe moet je elk van die apps apart openen om bijvoorbeeld het licht aan/uit te doen, de thermostaat hoger, lager te zetten. Apple zou al die apps toegankelijk kunnen maken vanuit één interface, door een nieuw API te creëren en een platform. Denk aan een "Made for iPhone" label, maar dan voor domotica.

Veiligheid
Een intrigerend idee, dat om meerdere redenen wel eens erg interessant zou kunnen zijn. Om te beginnen is Apple, zoals reeds gezegd, heel sterk in domotica-apps. Maar bovendien is Apple een bedrijf waarin mensen vertrouwen hebben. Enerzijds voor het omgaan met de privacy, maar ook met het veilig zijn van de apps - in die zin dat ze niet gehackt kunnen worden. Je moet er niet aan denken dat hackers plots vanop afstand je verwarming heel hoog gaan aanzetten, de rolluiken openen, de ijskast gaan ontdooien, enz. Om niet te spreken van beveiligingscamera's die je in je huis geplaatst hebt, en waarmee anderen dan een blik zouden kunnen werpen in jouw huis... Apple zou bovendien extra controles op veiligheid uitvoeren op de apps, vooraleer zij toegelaten worden voor de iPhone. En er zouden ook speciale maatregelen ingebouwd worden om de privacy te waarborgen.

Alles is er: iWatch, Siri en iBeacons
Het idee is trouwens iets waarbij alles op zijn plaats valt. Je kan je domotica niet alleen vanop afstand vanop je iPhone bedienen, maar ook via de iWatch, waarvan iedereen zegt dat die er ook zou aankomen. Je bedient je verschillende domotica-apps ook met je stem, via Siri. En de combinatie met de iBeacons van Apple maakt het plaatje rond: deze indoor-technologie weet waar je bent in huis, zodat de thermostaat bijvoorbeeld automatisch hoger of lager gezet wordt. Muziek zou bijvoorbeeld ook automatisch naar een bepaalde kamer gestuurd kunnen worden.

Big money
Een intrigerend idee dus. En op 2 juni gaan we weten of het realiteit is, of verre toekomst. Het zou Apple in elk geval veel geld kunnen opbrengen. Volgens onderzoeksbureau Gartner zouden er tegen 2020 maar liefst 26 miljard toestellen verbonden zijn met het Internet of Things. En van al die toestellen zou Apple, dankzij zijn 30% commissie op de apps, een graantje mee gaan pikken. Slim bekeken van Apple, niet?

http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=21342
http://www.theverge.com/2014/5/26/5751816/apple-developing-home-automation-features-for-iphone-report
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1bef71b8-e433-11e3-a73a-00144feabdc0.htmlMAAR OOK GOOGLE WIL ZIJN ZEGJE IN DOMOTICA..
OVERNAME VAN DROPCAM WIJST IN DIE RICHTING

Maar Apple is niet de enige die zich opmaakt om het volgende strijdtoneel, het Internet of Things, te betreden. Ook Google wil onze huiskamers veroveren. Dat bewees het al met zijn overname van Nest, de slimme thermostaat, die op basis van onze gewoonten de temperatuur in verschillende kamers automatisch aanpast. En nu, zo meldt The Information.com, heeft het zijn zinnen gezet op Dropcam

Wellicht zegt die naam jou niet veel, maar in de VS is het bedrijf erg gekend. Dropcam is simpel gezegd een camera die je ergens in je huis "dropt", en die dan beelden kan doorstralen naar de cloud. Ideaal dus om je huis vanop afstand te bewaken, om in de babykamer te hangen, enz. De camera is tamelijk goedkoop ($150) en hij stuurt zijn beelden naar computers en smartphones in 720p. Bovendien heeft de camera ook nachtvisie, en dankzij de ingebouwde microfoon kan je zelfs vanop je smartphone praten met de persoon achter de camera.

Als extra optie kan je ook de beelden opnemen en in de cloud bewaren, naar believen voor 7 of 30 dagen.

Het gaat er warm aan toegaan in onze huiskamers in de volgende maanden, met de slag die geleverd wordt om de suprematie daar. Wie gaat het halen? En aan wie zou jij liefst je huiskamer en domotica toevertrouwen?

Wil je zien wat de dropcams kunnen doen, kijk dan eens bij TwitTv, die dapper gebruik maken van deze camera's. (1) Een YouTube filmpje legt toont je een nieuwigheid bij Dropcams, Dropcams Tabs, een sensor waarmee je in het oog kan houden wanneer iets beweegt- een deur die open gaat, je kindje dat zich verplaatst, enz. (2). En tot slot vind je bij Yahoo het bericht over de gesprekken tussen Google en Dropcam (3)

http://twit.tv/dropcams
https://www.youtube.com/watch?v=fPkxt0QpRD8&feature=youtu.be
https://www.yahoo.com/tech/googles-next-big-thing-home-security-cameras-86995107229.html
2BY2, DISTRIBUTEUR

Tijdens de hete zomer van 1994 was student Xavier Cabes druk bezig met het schilderen van een voormalige garage. 10 meter diep, 4 meter
breed… En het was niet om een studeerkamertje in te richten. Integendeel, zonder dat zijn ouders iets wisten wilde hij een eigen zaak starten. Cijferwoorden waren ‘hip’ in die jaren, denken we maar aan U2, W817 enzoverder. Dus 2BY2 was geboren, fris geschilderd en mee met de tijd.

2BY2 is ondertussen uitgegroeid tot een bekende distributeur, gespecialiseerd in computer en computer gerelateerde producten. Voor zijn twintigste verjaardag nodigde hij zowel fabrikanten als dealers uit. Onder andere Microsoft, LG, AVG, Cherry, Toshiba, Adata, Western Digital, Gdata en vele anderen waren aanwezig. Ook de pers mocht erbij zijn.

Kwaliteit/prijs
We vroegen aan Sales Manager Lieve Van de Voorde naar het succes van 2BY2. “2BY2 is heel klein begonnen, maar we zijn gestaag blijven groeien. We geloven ook in onze producten, we evalueren voortdurend de kwaliteit van onze producten. Voldoet een fabrikant niet aan de kwaliteit/prijs vereisten, dan stoppen we ermee. We zoeken ook steeds naar nieuwe producten, ze verdelen we nu ook Kingston. Het heeft ons enkele jaren gekost om hen binnen te halen, maar het is gelukt.”

2BY2 verdeelt ook Windows producten, gaan alle Windows producten via jullie? “Nee, enkele grote multinationale ketens kopen rechtstreeks aan. Wij bevoorraden de kleinere dealers. We hebben dan ook goede en meestal persoonlijke contacten met hen. En dat heeft zijn voordelen, we kunnen die mensen met raad en daad bijstaan.”

Gaan de reguliere dealers niet vervangen worden door online shops? “Beide moeten blijven bestaan. Je moet sommige producten kunnen laten zien, voelen, uitproberen. Ook het face to face contact is en blijft belangrijk.”

Geheugen, muizen, en de grote merken
Kingston is dus het nieuwe product van 2BY2. We vroegen het hoe en waarom aan Sibyl Jacob, Business Develop Manager Belgium & Luxembourg. “Kingston is een goed product en zeker met de lancering van HyperX, willen we de best mogelijke verdeling van onze producten. We gaan niet met de eerste de beste in zee. Daarom heeft het ook enkele jaren geduurd voor we 100% overtuigd waren dat het 2BY2 moest zijn. Maar zowel 2BY2 als Kingston geloven er in. Daarom lanceren we ook hier, op de verjaardagspartij de nieuwe HyperX-lijn van Kingston.”

Kingston dus. We gaan daar nog een apart artikeltje aan besteden. Een tiental andere producenten had een standje opgesteld om hun producten ook rechtstreeks aan de dealers te tonen. En wat viel ons verder op? Geheugen... er is een massa aan geheugenproducten op de markt: SD-Cards, USB-sticks in alle mogelijke kleuren en vormen. En, er is over nagedacht, wat dacht je van een handige USB-stick met zowel een gewone als een mini-USB connector? Hetzelfde voor de PC muizen, alle mogelijke kleuren en vormen.

Enkele brands willen we toch even vermelden: Allereerst GData. GData levert beveiligingspaketten: Total Protection, Internet Security, Antivirus (PC/MAC), Internet Security voor Androïd.

Gigabyte komt met een hele reeks high performance motherboards, zowel voor gaming, industrie, business als particulier gebruik. Verrassend was ook het standje van IdeaWerk: ze brengen een 3D-printer op de markt voor een aanbevolen prijs van slechts 799€. Maar eigenlijk kwamen we vooral voor Kingston en HyperX. En dat verdient, zoals gezegd een apart artikeltje.

Wil je weten waarvoor 2BY2 allemaal staat? Breng de site dan eens een bezoekje!  [Paul Liekens]
http://www.2by2.be
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SAMSUNG: NOG DIT JAAR EEN VR HEADSET...
...EEN POLS-TELEFOON EN EEN DOOR BEWEGING GECONTROLEERDE WEARABLE.

Virtual Reality
We kennen Samsung al voor zijn Galaxy smartphones en tablets en zijn slimme tv's. Sinds kort zijn er ook de smartwatches, en nu lanceert de Zuid-Koreaanse fabrikant zich in een nieuwe categorie, aldus Engadget: die van de Virtual Reality headsets.
Het moet het op die markt opnemen tegen de Oculus Rift, het project dat Facebook onlangs in handen kreeg, en tegen Project Morpheus van Sony. Maar het zou die wel eens kunnen kloppen in de race tegen de tijd: nog dit jaar zou een model voor de eindgebruiker op de markt gebracht worden. Een woordje uitleg over wat VR eigenlijk is, en zijn praktische toepassingen vind je bij Engadget (1)

Polscommunicator
Samsung heeft nog een ander geeky project in zijn pijplijn zitten: een pols-telefoon, of liever een polscommunicator. Dus niet, zoals andere smartwatches, een aanhangsel van je telefoon waarop je meldingen te zien krijgt, maar een complete zelfstandige telefoon, maar dan op je pols. Je zal dus zelfstandig kunnen opbellen en opgebeld worden via dit toestel, e-mail kunnen verzenden. Bovendien zou het toestel ook een hartmonitor hebben, bluetooth en gps, en kan je er foto's mee maken - aldus Wall Street Journal (2), dat het zelfs heeft over een lancering in juni of juli dit jaar.

Wearable

En alsof al dit nog niet genoeg is om aan te tonen dat Samsung echt wel innoverend werkt: 9to5Google heeft weet van een reeks patent aanvragen van Samsung, die leiden naar een op het lijf draagbaar toestel met een ronde interface. Het opvallendste daarbij is dat het toestel bestuurd wordt door gebaren die je maakt met je handen - zowel de pols waarop je het toestel draagt, als de andere hand die je in de nabijheid van het toestel beweegt. (3)
Tja, we gaan nog leuke tijden tegemoet, en de science fiction uit de jaren 40 en 50, met Dick Tracy die tegen zijn arm praat, gaat nog werkelijkheid worden!

http://www.engadget.com/2014/05/22/samsung-vr-headset/
http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702303480304579579830279369694-lMyQjAxMTA0MDIwMzEyNDMyWj
http://9to5google.com/2014/05/26/samsung-patent-filings-show-gesture-controlled-wearable-device-with-round-interface/ Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wie niet kan liegen, weet niet wat de waarheid is.
-Friedrich Nietzsche-

 
De nieuwe oogst


   
ANY-DO NU IN DE BROWSER

Deze to-do tool is al een lange tijd populair als app. Nu wordt hij ook beschikbaar voor het web, zodat je vanuit je browser een gelijkaardige interface hebt om je to-do lijstjes te beheren. Momenteel zijn er 10 miljoen gebruikers van de app. Het voordeel van de web app is dat je natuurlijk op je desktop of laptop meer ruimte hebt, zodat het gemakkelijker is om taken te verplaatsen tussen mappen en datums.
[Taal: ENG]
http://web.any.do/
http://www.theverge.com/2014/5/22/5741028/any-do-launches-web-app
http://lifehacker.com/any-do-finally-unveils-a-webapp-brings-your-to-dos-to-1579545587


CUR.TO: VOLG ONDERWERPEN OP SOCIALE NETWERKEN
Met deze webtool (er bestaan ook apps voor tablets en smartphones) kan je gemakkelijk onderwerpen op de sociale netwerken volgen. Alles wat er gepost wordt kan je in real time controleren. Je kan dat natuurlijk ook doen vanuit Twitter zelf, maar voor sommigen is die interface iets te ingewikkeld.
[Taal: ENG]
http://cur.to/


PARAGLIDING MAP: VLIEGEN!

Voor de liefhebbers van windsurfen: deze site brengt een combinatie van plaatsen van waar het mogelijk is, en real time weerberichten, voorspellen en webcams zodat je kan zien waar je nu, op dit moment, kan windsurfen. Er zijn meer dan 13.000 lanceerplaatsen, 33.000 weerstatsions, en 30.000 webcams op de map. De weerstations zijn afkomstig van MADIS (wereldwijd) en FFVL (Frankrijk)
[Taal: ENG]
http://www.paraglidingmap.com/


SITESUPRA: CMS
Deze webdienst biedt je de mogelijkheid om een webpagina aan te maken met een Content Management System (CMS). Dat wil zeggen dat je, na het aanmaken van de site, je tekst heel gemakkelijk via een webformulier kan wijzigen - iets zoals Wordpress dus eigenlijk. Er is een gratis versie waarbij je 50 MB ruimte krijgt, en 500 MB verkeer, plus 10 pagina's. Bij de standaard versie van €7,49 krijg je meer ruimte en verkeer, en bij de Business versie van €14,99 zijn ruimte en verkeer onbeperkt, en kan je ook een webshop bouwen.
[Taal: ENG]
http://www.sitesupra.com


ZELF HERSTELLEN: IFIXIT

Bij MakeUseOf vonden wij een reeks sites die tips geven om zelf dingen te herstellen. Maar eerst toch een woord van waarschuwing: wanneer het om echt dure dingen gaat, neem je best niet te veel risico en roep je er een vakman bij. En met elektriciteit en alles wat met vuur te maken heeft, moet je echt wel voorzichtig zijn!
De eerste site is iFixit. Daar vind je bijna 2.000 gidsen om de Mac te herstellen, 2.000 gidsen voor het herstellen van een telefoon, en 1.000 gidsen voor de pc - naast vele gidsen voor camera, huishouden enz. De gidsen zijn erg uitgebreid en gedetailleerd, en begeleiden je stap voor stap. Een aanrader.
[Taal: ENG]
http://www.ifixit.com/
http://www.makeuseof.com/tag/something-broken-learn-fix-anything-4-websites/


ZELF HERSTELLEN: THE FAMILY HANDYMAN
Deze website biedt heel wat reparatietips voor dingen in je huis: verwarming en verkoeling,vloeren, schilderen, ongediertebestrijding, loodgieterij en veel meer.
[Taal: ENG]
http://www.familyhandyman.com/


ZELF HERSTELLEN: DIY AUTO SCHOOL
Zelf aan je auto sleutelen is wellicht niet iets dat je jezelf meteen ziet doen. Maar als je de juiste begeleiding hebt, in woord en beeld, dan kan het wel eens handig zijn wanneer je zelf wat kan doen aan je auto.
Dit kanaal op YouTube bevat veel filmpjes, maar een echte orde zit er niet in. Maar het zou leuker zijn indien er ook een forum aanwezig was, waar bijkomende vragen of tips wat meer uitleg kunnen verschaffen.
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/diyautoschool/featured


CLUSTER: DEEL FOTO'S MET BEPERKTE GROEPEN
Je kan foto's zetten op Facebook. Maar wie ziet ze dan? De Privacy instellingen op Facebook zijn zo ingewikkeld, dat je de controle uit je handen voelt glippen. Deze website kan helpen. Je kan namelijk private ruimten aanmaken voor groepen waarmee je foto's deelt. Je kan een ruimte maken voor je familie, voor vrienden, voor collega's, enz. Wat Facebook eigenlijk ook wou doen, maar ondertussen zo enorm ingewikkeld gemaakt heeft...
[Taal: ENG]
http://cluster.co/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EMOJI ZONE

Ben je verzot op Emoji's, de leuke emoticons die je in je boodschappen kan zetten? Dan bezorgt deze site je zoveel emoji'sals je hartje wenst - en meer. Je komt namelijk in een windtunnel terecht waarin de emoji's je om de oren vliegen. Enjoy!
[Taal: ENG]
http://emoji.zone/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FIND THE INVISIBLE COW
Een spelletje zo onnozel als het groot is - je moet gewoon de cursor over je scherm bewegen, en afgaan op het geluid om een onzichtbare koe te vinden. Meer is het niet. Maar toch leuk.
[Taal: ENG]
http://findtheinvisiblecow.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KATERINA PLOTNIKOVA

Deze fotografe maakt prachtige, maar hoogst bevreemdende foto's. Een jong meisje, met dieren - wilde dieren, zelfs heel gevaarlijke dieren. Daarbij zou zij geen photoshop gebruiken, maar wel goede dierentemmers. Hoog interessante foto's!
[Taal: ENG]
http://500px.com/katerina_plotnikova

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- LG toont veelbelovend nieuw vlaggenschip
http://www.belgiancowboys.be/mobile/lg-toont-veelbelovend-nieuw-vlaggenschip/
- Tegen 32 km/u met een elektrisch skateboard
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/tegen-30-kilometer-per-uur-met-een-elektrisch-skateboard/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Marktplaats geeft privégegevens weg
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3664058/2014/05/30/Marktplaats-geeft-privegegevens-weg.dhtml
- Meer dan 5 miljoen Nederlanders op LinkedIn
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3663155/2014/05/28/Meer-dan-5-miljoen-Nederlanders-op-LinkedIn.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Google lanceert on-demand filmdienst nu ook in België 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8156/Google-lanceert-on-demand-filmdienst-nu-ook-in-Belgi%EB.html
- Waarom een back-up maken een must is
http://www.elektrozine.be/ez/article/8122/Waarom-een-back-up-maken-een-must-is.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Hier is het dan: HET formulier van Google om zoekresultaten te laten verwijderen
http://www.digimedia.be/News/nl/16554/hier-is-het-dan-het-formulier-van-google-om-zoekresultaten-te-laten-verwijderen.html
- Real time mondelinge vertaling bij Skype
http://www.digimedia.be/News/nl/16546/real-time-mondelinge-vertaling-bij-skype.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Google Chromecast nu officieel verkrijgbaar in België
http://computertaal.info/2014/05/30/google-chromecast-nu-officieel-verkrijgbaar-belgie/
- Iraanse rechtbank bant Instagram
http://computertaal.info/2014/05/27/iraanse-rechtbank-bant-instagram/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: smartwatch van Microsoft gaat iOS en Android ondersteunen
http://tweakers.net/nieuws/96344/gerucht-smartwatch-van-microsoft-gaat-ios-en-android-ondersteunen.html
- Hoogteverschillen keren terug in Android-app Google Maps
http://tweakers.net/nieuws/96337/hoogteverschillen-keren-terug-in-android-app-google-maps.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Hoe hackers uw smartphone met één sms'je kunnen kraken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-hackers-uw-smartphone-met-een-sms-je-kunnen-kraken/article-4000640438747.htm
- Van 'vergeetpagina' naar privacycommissie?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/van-vergeetpagina-naar-privacycommissie/article-4000641908118.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- De nieuwe LG smartphone G3: vlijmscherp beeld, eenvoudig in gebruik en de laserfocus van een flitspaal
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-nieuwe-lg-smartphone-g3-vlijmscherp-beeld-eenvoud-in-gebruik-en-de-laserfocus-van-een-flitspaal
- Meer details over Apple’s iWatch uitgelekt
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/meer-details-over-apple-s-iwatch-uitgelekt*** WIJS

- Zoekwoordenonderzoek toepasbaar op ALLE ecommerce websites
Krijg hier hands-on antwoorden op belangrijke vragen over het hoe, wat, wanneer, waar van het zoekwoordenonderzoek voor e-commerce websites
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/keyword-research-ecommerce
- Google Business View, een virtuele tour in ons kantoor
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/google-business-view-een-virtuele-tour-in-ons-kantoor


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


HOE ZIE JE WELK PROGRAMMA JE WEBCAM GEBRUIKT?

Heb je een webcam, en heb je al eens gemerkt dat plots het lichtje van je webcam gaat branden? En krijg je dan rillingen, omdat je beseft dat iets of iemand aan het kijken is, en je niet weet wie? Als eerste reactie ga je wellicht je Skype afsluiten. En dan ga je ook nog eens je browser sluiten. En toch blijft het lichtje aan. Welk programma kan toch je webcam aan het gebruiken zijn?
Bij MakeUseOf vonden wij een interessant artikel dat in verschillende stappen uitlegt wat je in zo'n geval moet doen. Vandaag de eerste tips.

Stap 1: een sticker
Bemerk je een verdacht gedrag van je webcam, dan bestaat er een heel simpele, low-tech oplossing. Dek het oog van de camera op je laptop af, door middel van een sticker of een stukje karton. Let er wel op dat de tape van de sticker ook verwijderd kan worden, zodat je je toestel niet beschadigt.

Stap 2: Process Explorer
Om uit te vinden wat gebruik maakt van je webcam, moet je Process Explorer gebruiken, een tool voor Windows die je gratis kan downloaden. De tool werd ontwikkeld door Microsoft en maakt deel uit van zijn Sysinternals Suite. (1)

Stap 3: De Object Name van de camera vinden
Nu moet je zien uit te vissen hoe de camera genoemd wordt door jouw computer. Start Device Manager. Daarvoor moet je bij Windows 7 in het Start menu een zoekactie naar Device Manager starten. En bij Windows 8.1 ga je zoeken in de Charms balk. Probeer de webam te vinden in de lijst die je krijgt; die zal meestal onder Imaging Devices staan.
Dubbelklik de webcam, en ga naar het tabblad Details. Open het uitklapmenu Properties (eigenschappen) en klik op Physical device object name. Klik vervolgens rechts daarop, en selecteer om die waarde te kopiëren.

Stap 4: vind het proces
Start Process Explorer indien die nog niet actief was, en toets CTRL+F in om een zoekactie op te starten. Kopieer nu de Object Name die je zojuist gekopieerd hebt in, klik op Enter. Je krijgt dan een lijst van processen die gebruik maken van deze randapparatuur. Bij MakeUseOf vind je een schermafdruk, waaruit blijkt dat het Skype is die de camera gebruikt.
In dat geval kan je gewoon Skype uitzetten, en is er niets aan de hand. Maar als je verdachte processen ziet, dan moet je die selecteren door rechts erop te klikken, en dan Kill Process te selecteren.

Stap 5: verwijder de foute app, scan je computer
Wanneer het een app was die de webcam geactiveerd had, en die dat zelf gedaan had, zonder dat jij de actie gestart had, dan is het aangeraden die te verwijderen. Ga hiervoor naar Settings / programs, en verwijder het gewenste programma of app. Best doe je, om alle risico's te verwijderen, nog eens een scan van je computer om te zien of er geen ongewenste gasten aanwezig zijn.
Het is trouwens geen slecht idee om regelmatig je Task Manager en de verschillende tabblaadjes te bekijken. Daar zie je welke processen veel belasting van je computer veroorzaken, welke processen er lopen.
http://www.makeuseof.com/tag/find-program-using-webcam/
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SCROLLABLE NEWS WIDGET
Android - widget - freeware
Wanneer je deze app installeert op je smartphone, dan kan je je favoriete RSS news feeds inladen in een simpele interface, En die dan bekijken in een strakke, erg simpel te navigeren tijdlijn op je smartphone. Om uit te tsten!
https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.gdi.android.news


QUOTEPAD: INFORMATIE KOPIËREN
Hiermee kan je informatie die je op een website selecteert niet alleen kopiëren, maar ook de url toevoegen van de betreffende website. De tool is gratis.
http://quotepad.info/
http://www.chip.de/downloads/QuotePad_69896541.html


REDDINATOR: WIDGET


Android freeware
Deze widget voor je Android toestel is speciaal bedoeld voor de liefhebbers van nieuwssite Redddit. Hiermee kan je namelijk alle belangrijkste verhalen lezen op je tablet of smartphone in de subcategorie die je wil.
https://play.google.com/store/apps/details?id=au.com.wallaceit.reddinator


SYNERGY: TWEE PC'S BEDIENEN
Windows all - 14,3 MB - freeware
Deze gratis tool verbindt twee pc's met elkaar, zodat je die gewoon met één enkele muis en klavier kan bedienen. Het systeem werkt zelfs wanneer er op die computers verschillende besturingssystemen draaien.
http://www.chip.de/downloads/Synergy_22241880.html
http://synergy2.sourceforge.net/


WIDGET VOOR ANDROID: NOTITIES MAKEN
Android - freeware
De app van Google om notities te nemen, GoogleKeep, heeft ook een knappe widget. Installeer je die, dan kan je op je smartphone je nieuwste notities zien, je foto's, en heb je natuurlijk ook een button om gewoon meteen iets te noteren waarop je op dat moment aan denkt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.keep


PINTA: OPEN SOURCE TEKENPROGRAMMA
Windows / Linux / Mac
Dit programma was gelanceerd als een alternatief voor Paint.NET, en was oorspronkelijke uitgebracht voor Linux. Daarna werd hetook voor Mac beschikbaar, en nu dus ook voor Windows. Je hebt alle gebruikelijke beeldbewerkingstool ter beschikking, plus 35 effecten om je afbeelding te bewerken.
http://pinta-project.com/
http://www.chip.de/downloads/Pinta_49340908.html


INFINITE PAINTER: TEKENEN OP ANDROID
Android - 8,2 MB - freeware
Tekenen en schetsen op een smartphone is niet zo evident. Je hebt een klein scherm natuurlijk, en met je vingers kan je natuurlijk niet echt fijn tekenen. Toch is dit een tekenprogramma dat tot de beste in deze categorie hoort. Het heeft duidelijke en gemakkelijk toegankelijke undo/redo bttons onderaan het scherm, je kan heel simpel een borstel en een kleur kiezen, enz.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.brakefield.painterfree&hl=en


VRIJDAG APPDAG: CAMSCANNER
Windows Phone - 12 MB - freeware
Een heel veelzijdige scanning tool, die haast je kantoorscanner kan vervangen. Je kan meerdere documenten in batch scannen, en als PDF of JPEG opslaan om door te sturen als bijlage in een mail. Ingescande tekstdocumenten worden ook doorzoekbar, en je kan trefwoorden highlighten. Je kan de tekst uit een scan omzetten naar een .txt document! Een absolute aanrader!
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/camscanner/d991ee36-dc78-41e1-9406-0943f13c70fb


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
NeTTies e-zinep
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg

Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De straf van de leugenaar is niet dat men hem niet gelooft,
maar dat hij niemand anders kan geloven.
-George Bernard Shaw-