Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/5/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 852 van 10/5/2014Gegroet lezer,

Deze week draaiden we dus terug op volle kracht. En het nieuws blijft interessant om melden. Steeds meer nieuwigheden die meten en tellen, waarbij de meeste mensen te vaak vergeten dat de metingen over hun levensfuncties, hun verplaatsingen enz. niet alleen bij henzelf terechtkomen, maar ook bij bedrijven zoals Facebook. Dat gebruikt deze gegevens voor zijn advertenties, wat je wellicht onschuldig kan vinden, maar wie zegt dat Facebook binnenkort die gegevens niet gewoon rechtstreeks gaat verkopen - aan verzekeringsbedrijven bijvoorbeeld? Zodat u geen levensverzekering meer krijgt, of enkel een hele dure, omdat uit uw fitness-gegevens blijkt dat u niet echt een grote sporter bent?  Een beetje afstand nemenvan alle apps, en je afvragen wat ze doen, is absoluut nodig.

Veel leesvoer deze week, en wij hopen dat u er plezier aan beleeft. Medewerker Paul heeft in elk geval voor een hoogst ironisch artikel gezorgd over zijn belevenissen toen hij een aangifte wou doen van een poging tot oplichting.

Hopelijk treffen wij u volgende week, bij leven en welzijn, weer.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK ANONIMITEIT: WAT HET IS, EN WAAROM U HET WIL
Maar ook: waarom uitgevers en app-makers het niet willen....

Je moet het Facebook echt nageven - het heeft weer een meesterlijke zet gedaan met zijn Anonieme log-in. Zoals hij het uitlegt, is het vooral bedoeld om jou, de gebruiker te beschermen. Wanneer je nu een app wil uittesten, dan moet je met je Facebook account inloggen. En dan komt de app-maker allerlei informatie over jou te weten - terwijl jij eigenlijk niet eens weet of je die app wel echt gaat gebruiken.

Dat zou in de toekomst veranderen: Facebook lanceert de anonieme log-in. Je kan daarbij een alias aanmaken, en zo anoniem inloggen op een app om die bijvoorbeeld uit te testen. Maar ook bijvoorbeeld om commentaar te geven op een website. Bij de meeste websites, bijvoorbeeld nieuwssites en kranten, moet je inloggen vooraleer je commentaar te mogen geven, die om scheldpartijen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarbij krijg je meestal de optie om ofwel via je e-mail adres in te loggen, of via een sociale netwerk account. En omdat die tweede optie veel vlotter verloopt dan via e-mail (daarbij moet je wachten op een confirmatie van je log-in, en dan ook nog eens een wachtwoord onthouden), kiezen de meeste mensen voor een inlog via Facebook. Wat de website in kwestie toegang geeft tot jouw informatie: je naam, profiel foto, en alle data die jij publiek gemaakt hebt.

Met de anonieme inlog krijgen de makers van apps en de websites waarop jij inlogt die informatie niet meer. Wat sneu is voor hen, maar wel meegenomen voor jou - enkele nieuwsgierige ogen minder om jouw privacy te bedreigen. Maar denk nu niet dat je privacy zo veel geholpen is hoor. Want echt anoniem ben je niet meer, want je logt eerst in in Facebook, en dan in je anonieme account. Facebook weet dus nog even goed als tevoren haarfijn op welke sites jij commentaar plaatst, welke apps je gebruikt, en alle metadata daarrond (hoe vaak je de site bezoekt, of je veel geld uitgeeft via een bepaalde app, enz.).

Meer nog: het gaat op die data zitten, en deelt die niet meer met de makers van de apps en de websites. Het komt daardoor in een nog sterkere positie voor de uitbouw van zijn eigen adverteernetwerk. En dat is toch geniaal, niet?

En erg verhelderend artikel over de niet-anonieme anonimiteit bij Facebook lees je bij Forbes.
http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2014/04/30/why-facebooks-new-anonymous-log-in-matters/
KORT NIEUWS: APPLE KRIJGT $119 MILJOEN...
Een fout in OAuth, en websites die verklikken

Het systeem dat wij de laatste twee weken hanteerden, om kort enkele nieuwsfeiten te vermelden met een link naar meer, is ons wel bevallen. Daarom zetten we het nog even verder - met deze variatie: we vermelden kort het "wat", en bij "waarom" lees je waarom dit een opvallend bericht is.

Apple-Samsung
Wat: Samsung moet een schadevergoeding van $119,6 miljoen betalen aan Apple; de rechter oordeelt Samsung schuldig aan inbreuken op patenten van Apple.
Waarom: Apple had 2,2 miljard gevraagd, en de $119,6 miljoen lijkt een "habbekrats". Bovendien vond de rechter dat beide bedrijven inbreuken op elkaars patenten gemaakt hadden. Apple moet ook $158.400 betalen aan Samsung. Een goede uitleg over de beslissing van de jury bij Ars Technica, waar je ook een boeiende discussie over de uitspraak vindt.(1)

Fout in OAuth
Wat: er is een ernstige fout ontdekt in de log-in tools OAuth en OpenID, die gebruikt worden door tal van websites, waaronder Google, Facebook, Microsoft, LinkedIn.
Waarom: Het probleem is ontdekt, maar behoort tot de "WONTFIX" categorie. Dat wil zeggen: het is niet gemakkelijk om het te herstellen, en elke effectieve oplossing zou een negatief effect hebben op de gebruikservaring (in dit geval: het aanleggen van een white list). Wij citeren: "Het is het zoveelste voorbeeld dat de beveiliging op het web fundamenteel kapot is, en dat degenen die de macht hebben niet echt gemotiveerd zijn om de bijhorende fouten op te lossen". (2)

Websites verklikken aanvragen informatie
Wat: Grote technologie bedrijven houden hun mond niet meer: waar zij voorheen de informatie die door overheidsinstellingen over gebruikers opgevraagd werd, overlegden mits de nodige bevelschriften voorgelegd werden, en zij de gebruiker hiervan niet berichtten, stellen zij nu dat de gebruiker het recht heeft te weten dat zijn informatie overhandigd zal worden.
Waarom: Enerzijds positief, omwille van de openheid. Anderzijds, vanuit het politioneel onderzoek, misschien negatief, omdat iemand die iets mispeuterd heeft, zijn sporen zal indekken wanneer hij weet dat hij gevolgd wordt. (3)
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/05/apple-v-samsung-jury-is-in-samsung-infringes-must-pay-119-6-million/
http://www.cnet.com/news/serious-security-flaw-in-oauth-and-openid-discovered/
http://www.washingtonpost.com/business/technology/apple-facebook-others-defy-authorities-increasingly-notify-users-of-secret-data-demands-after-snowden-revelations/2014/05/01/b41539c6-cfd1-11e3-b812-0c92213941f4_story.html
SECRET: DE SITE WAAR ALLE GEHEIMEN NIET LANGER GEHEIM ZIJN...

De laatste dagen sijpelde er een bericht door in de nieuwsmedia, over oortjes van Apple, EarPods geheten, die biometrische sensoren zouden bevatten waarmee de hartslag en de bloeddruk gemeten kunnen worden. Een interessant concept (1). Maar wat ons meer interesseert, is het feit dat dit nieuws gebaseerd is op een bericht dat gepost werd op Secret.

Secret is een soort roddelsite, waar anoniem berichten gepost kunnen worden - vooral dan over wat zich in bedrijven afspeelt. Het bericht over het ontslag van Vic Gundotra was al enkele weken geleden op Secret gepost, alhoewel de man zelf het nog ontkende.

Nu is het met zulke geruchten altijd riskant. Geloof je ze? Dat hangt af van de persoon die ze verspreidt. Maar in principe is diens identiteit niet bekend - gebruikers zijn er immers anoniem. Toch heeft Secret een systeem uitgedokterd dat de geloofwaardigheid van berichten min of meer bevestigt, door te werken met vrienden en vrienden van vrienden. Enkele achtergrondartikels over Secret bij TechCrunch.

http://techcrunch.com/2014/02/06/that-secret-app-is-becoming-silicon-valleys-new-blind-item/
http://techcrunch.com/2014/04/28/secret-taps-into-android-international-markets-uk-ireland-australia-new-zealand-coming-first/
https://www.secret.ly/
FOURSQUARE SPLITST OP EN CREËERT SWARM
Project hoort thuis in het ontbundelen dat je ook bij anderen vindt

Er blijkt een trend te zijn naar eenvoud. Gedaan de apps die alles tegelijk doen, maar waarvan je de helft niet gebruikte. Functies worden ondergebracht in aparte apps. Weg met de monolieten, hier komen de gespecialiseerde apps.

Facebook doet het, door de chat functies uit zijn app te verwijderen en die naar Messenger over te zetten. Google doet, het door zijn software voor het bewerken van documenten en spreadsheets vanuit de Google Drive app naar een speciale functie over te zetten. Dropbox heeft Carousel uitgebracht, dat buiten zijn gewone tool staat voor het delen van bestanden allerlei, en gespecialiseerd is in foto's.

En nu is het de beurt aan Foursquare. Dat splitst zichzelf op in twee toepassingen: de ene, de "oude" Foursquare, met de focus op het ontdekken van niewe plekken, en de andere, die de naam "Swarm" meekreeg, bedoeld om de gebruiker te helpen zijn locatie te delen met vienden. Deze opsplisting is er, volgens PandoDaily, gekomen na de vaststelling dat 95% van de gebruikers van Foursquare de app opstartten om ofwel het een ofwel het ander te doen, en dat de helft van de functies van de app dus aan hen verspild waren.

Het is natuurlijk de vraag of deze trend succesvol zal blijken. De monolieten zijn er immers gekomen omdat het veel gemakkelijker is om aan een bestaande, succesvolle app een functie toe te voegen, dan om die functie via een aparte app bekend te laten worden. En waarom zou je eigenlijk vier apps installeren, wanneer je er één kan downloaden met alle vier functies aan boord?

Een interessante vraag, waarop PandoDaily het antwoord probeert te vinden.
http://pando.com/2014/05/01/by-splitting-in-two-foursquare-joins-facebook-google-and-dropbox-in-the-great-unbundling/
http://blog.foursquare.com/post/84422758243/a-look-into-the-future-of-foursquare-including-a-new
TWITTER EXPERIMENTEERT MET EEN "MUTE" KNOP
Maar is een tijdfactor niet aangewezen?

Het is je wellicht al overkomen: je volgt iemand op Twitter, maar je deelt niet al zijn/haar interessepunten. En wanneer die dus idolaat begint te twitteren over een voetbalmatch, over de familie op de barbecue, dan wil je dat niet weten. Je kan hem dan ontvolgen. Maar voel jij je daar niet schuldig over? Het is alsof je vriendschap afwijst. Bovendien kan de ander je niet meer bereiken om bijvoorbeeld een Direct Message te zenden - dubbele verlegenheid, want zo komt hij zeker en vast te weten dat je hem niet meer volgt.

Bij sommige Twitter apps, ontworpen door derden, kan je in zo'n geval die bepaalde account op "mute" zetten, waardoor die dus monddood gemaakt wordt. Je ziet de tweets niet meer, maar je bent nog bereikbaar voor DM's. En zijn naam staat nog in jouw lijst met mensen die je volgt. Onder andere Tweetbot en Tweetdeck geven je die mogelijkheid. Nu wil Twitter die mogelijkheid ook aanbieden in zijn officiële Twitter-apps. Een initiatief dat door velen verwelkomd wordt.

Toch gaan er ook stemmen op die zeggen dat Twitter deze functie zou moeten finetunen, door er een tijdperiode aan te koppelen. Je wil bijvoorbeeld de tweets van een vriend vanavond, tijdens de voetbalmatch, niet zien, maar morgen weer wel - en 'muten' is zo definitief. Meer hierover bij The Verge.

http://www.theverge.com/2014/5/1/5671846/twitter-is-experimenting-with-a-mute-feature-in-its-mobile-appsKORT NIEUWS: BASIC 50 JAAR, IE UPDATE EN VERBODEN SELFIES

Nostalgie: Basic is 50 jaar oud
Bij de 50e verjaardag van de programmeertaal Basic, is het tijd om even stil te staan bij het feit dat we met zijnallen niet meer leren programmeren. In de beginjaren van de personal computer kon je echt je computer programmeren, en de taal waarmee je dat deed was basic. Zelfs toen Windows opkwam kon je via MSDos nog allerlei commando's uitvoeren, zoals batch-programma's om software op te starten. En later, met de komst van het web, leerde je html en javascript.
Het kan niet genoeg beklemtoond worden hoe belangrijk het is dat je leert programmeren, van jongsaf. Daarom ook verschillende initiatieven zoals CoderDojo in eigen land, en Code.org in de VS. Een achtergrondartikel over Basic bij Time (1).

Express update voor IE
Verleden week kon je lezen dat er een lek ontdekt is in de IE browser, een lek waardoor alle versies van IE getroffen waren. Microsoft heeft zopas een update uitgebracht die het lek moet dichten. En ondanks het feit dat Windows XP niet meer ondersteund zou worden, werd ook XP in deze update betrokken. Wat toch wel mooi is van Microsoft. Meer over deze update lees je op het blog van Microsoft (2).
Wat ons wel ergert, en wat de ingenieurs van Microsoft dringend zouden moeten verhelpen, is de manier waarop je meldingen over updates ontvangt, en de actie die daarop volgt. In Windows 8 (en 8.1) zie je de melding enkel wanneer je de computer uit slaapstand wekt. Er staat dat er updates verkrijgbaar zijn, en dat je naar het controlepaneel moet gaan om die updates op te halen. Maar zodra je ingelogd bent, is die boodschap verdwenen. Het had beter geweest indien er, zoals voorheen, een melding in de systeembalk te zien was, die je maar gewoon moet aanklikken zodat je rechtstreeks naar de update gevoerd wordt...

Selfies verboden tijdens prijsuitreiking
Toen de mobiele telefoon nog maar net uitkwamen, werd na een tijd een maatschappelijke consensus gevonden over wat je wel en niet mag doen met je mobieltje - een soort etiquette dus. Zo wordt het nu algemeen als onbeleefd beschouwd om je mobieltje niet af te zetten in de bioscoop, of tijdens belangrijke gesprekken zoals een jobinterview.
Voor smartphones is het nog zoeken naar die etiquette. We zijn het over het algemeen eens dat het onbeleefd is om de hele tijd naarje smartphone te kijken wanneer je met vrienden uit bent, net alsof de smartphone belangrijker is dan de vrienden. Maar we moeten nog wel overeenstemming vinden over deze vraag: mogen we met zijn alleen met onze smartphone staan wuiven bij een concert, om floerse, vage beelden van de band op te nemen, en zo de pret van andere concertgangers bederven door hen een vrij zicht op het podium te ontnemen?
Misschien moeten er, zoals bij het gebruik van smartphones in theaters en bioscopen, eerst officiële verboden komen vooraleer we ons bewust worden van het storende effect? In de VS is alvast een eerste aanzet gegeven naar zulke bewustwording. Daar hebben verschillende universiteiten aangekondigd dat het nemen van selfies tijdens de ceremonie van de diploma-uitreiking niet toegelaten zal zijn. Wat je wellicht niet tegen studenten moet zeggen, met hun rebelsekarakter, want het zou hen juist kunnen aanzetten om het verbod te overtreden... In elk geval is het een goede reden om na te denken over de selfies - en Yahoo heeft daar enkele bedenkingen bij

http://time.com/69316/basic/
https://www.yahoo.com/tech/microsoft-issues-emergency-update-for-internet-explorer-84436433419.html
https://www.yahoo.com/tech/now-banned-at-some-college-graduation-ceremonies-84515599279.html
HET NIEUWE SHOPPEN DANKZIJ TWITTER, GOOGLE EN AMAZON

Google Now wijst winkels aan

Drie berichten over het nieuwe shoppen - of hoe het internet en locatiegebonden software volledig de manier waarop wij in de toekomst zullen winkelen aan het wijzigen zijn.
Om te beginnen Google Now dat nauw geïntegreerd is met Google Search. Een update van die zoektool voor Android bevat bevat voortaan een functie die toont welke winkels in de buurt de producten verkopen waarop je via Google gezocht hebt. Voorlopig is hetnog niet bekend hoe lang het je zoektochten bijhoudt, en of er een limiet is aan het aantal zaken dat voor jou bijgehouden wordt. De nieuwe versie kan bij Google Play gedownload worden. (1)

Google Wallet in Google Glass, en Google als besteldienst
Een tweede bericht betreft ook Google. Enerzijds de aankondiging dat Google Wallet geïntegreerd zal worden in Google Glass, zodat het mogelijk zou zijn om gelden naar vrienden te sturen, door via het spraakcommando tegen Glass te zeggen: "Send Money". Maar wat ons meer intrigeert is het feit dat Google blijkbaar ook voor boodschappendienst fungeert. In bepaalde streken in de VS biedt het namelijk Google Shopping Express aan, een dienst waarbij de boodschappen nog dezelfde dag aan huis geleverd worden.
Waarom ons dit zo intrigeert? Omdat dit duidelijk maakt dat Google geen neutraal doorgeefluik is, maar zelf winkeltje speelt. En dat de scheidslijnen tussen al die verschillende rollen zo aan het vervagen zijn, dat het moeilijk wordt om het kluwen te ontwarren en nog te weten wanneer Google objectief is en wanneer het verkoper is... (2)

Amazon laat je kopen zonder Twitter
Het bericht dat echter het meeste aandacht trekt, is dat van Amazon.Het betreft een dienst die wellicht in beginfase enkel in bepaalde landen beschikbaar zal zijn. Met de hashtag #AmazonCart kan je namelijk shoppen vanuit Twitter. Je moet wel eerst je Twitter account koppelen aan je Amazon account. En daarna kan je gewoon, wanneer je een tweet ziet met daarin een link naar een product bij Amazon, moet je gewoon een antwoord sturen op die tweet, met daarin de hashtag #AmazonCart. En kijk, het product staat op je shoppinglist. In het VK is het toverwoord #Amazonbasket.  Hierbij dient opgemerkt te worden dat je het product dan nog niet echt gekocht hebt, je moet nog wel per mail bevestigen. (3)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.googlequicksearchbox
http://googlecommerce.blogspot.be/2014/05/google-shopping-express-expands-same.html
http://thenextweb.com/insider/2014/05/05/amazon-launches-amazoncart-new-way-shop-without-leaving-twitter/
E-COPS: WERK VOOR OBAMA

Lap, het is zover: dinsdag 9u03 kwam er een telefoontje van een dame, die heel vriendelijk meldde dat ze medewerkster is van een service departement van Microsoft. Ze sprak engels met een accident. Ik heb geantwoord met een welgemeend Bullshit en ingehaakt. (Sorry voor het taalgebruik). De communicatie tussen NeTTies en Microsoft verloopt  immers via Quadrant Communications. Bovendien spreken de mensen die we kennen bij Microsoft vlot Engels en uiteraard Nederlands. En mensen van Microsoft bellen niet zomaar om te melden dat je een probleem hebt.

Dus, eenieder die een dergelijk telefoontje krijgt van Microsoft, doe zoals wij, en haak gewoon in (de Bullshit mag, maar hoeft niet). Maar dan, moet je dit melden of niet? Als goede burger wil je dat dit soort misdaad stopt. Met dergelijke telefoontjes tracht men je persoonlijke gegevens te ontfutselen voor criminele doelen. En zo nu en dan zal het bij een goedgelovige ziel wel lukken. En daar rekent men natuurlijk op.

Bij wie kan je terecht?
Vermits wij het telefoonnummer van de belster, namelijk 02 1524 9100, hadden, konden we misschien bijdragen tot het stoppen van dit soort praktijken. Maar wie moet je contacteren?  Misschien Microsoft? De goede naam en faam van Microsoft wordt in deze zaak compleet misbruikt. Zij zijn evenzeer het slachtoffer en willen uiteraard ook dat dit stopt. Op de website van Microsoft vind je tips om je te beveiligen voor alle soorten virussen, aanvallen enzoverder.. maar uiteraard niet tegen misleidende telefoontjes. Dit is de taak van de politie en ze geven dus ook de raad om het te melden aan de politie. Het is hun taak om misdaden te bestrijden, niet van Microsoft. Maar een verklaring gaan afleggen bij de wijkagent van het plaatselijk politiekantoor? Waar komt die verklaring dan terecht, en wanneer?

Een melding met hindernissen
Een simpel mailtje met in het kort de feiten en onze persoonlijke gegevens zou de oplossing moeten brengen. Dus beginnen we bij het zoeken op de website van de politie. Dat is normaal gezien de logische en simpelste weg. (dachten wij). Maar er bestaat een mooie zegswijze en dat is: een kat vindt er haar jongen niet terug. En dat geldt zeker voor deze website. Uiteraard is polite een instelling met zeer veel taken: winkeldiefstal, burenruzie, verkeersongevallen, clandestiene afvallozingen, moord, fietsen zonder licht, wielerwedstrijden, drugs, nachtlawaai, verkeersopleiding geven in schooltjes….  Uiteindelijk komen we toch uit bij de website van de Federal Computer Crime Unit, een hele mond vol voor een gewone melding van het telefoonnummer van een dame met slechte bedoelingen.

Maar we zijn er nog niet. We zoeken een emailadres om dit te melden. Niets. Wel komen we terecht bij E-Cops. En eindelijk, daar kunnen we het telefoontje melden. Nee, geen e-mail adres maar, een welgemeend: Welkom op het Belgisch online meldpunt. Eindelijk. Bovenaan de pagina staat stap1, stap2, stap3 en stap4. Om een diepe zucht te slagen, maar we beginnen vol goede moed, het heeft ons immmers al tijd en moed gekost om zover te geraken. Stap 1 is het invullen van alle persoonlijke gegevens. Stap 2 is:
"An unexpected error occurred in the application.
We remind you that reporting is done step by step.
Using browser navigation or accessing the pages directly may lead to this type of error.
You will be redirected automatically to the homepage."

We proberen het nogmaals, maar krijgen steeds dezelfde boodschap. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?

Toch een oplossing?
En toch is het belangrijk dat iedereen dit soort telefoontjes meldt. Het is belangrijk dat de federale politie de omvang van het probleem kent. En, hoewel de bellers wisselende telefoonnummers gebruiken kan het toch belangrijk zijn. Desnoods voor de statistieken, zodat men kan volgen hoe het probleem evolueert. Maar bovenal is het belangrijk voor eventuele toekomstige slachtoffers van deze bellers. En ook is het zeker van belang voor Microsoft, dat heel verveeld zit met het misbruiken van hun naam. Maar hoe kan je een aanmelding doen? Dan toch bij de plaatselijke politie? Of via een gewone ouderwetse brief aan Federal Computer Crime Unit? Hopelijk vinden we op de website of de brief al dan niet aangetekend moet verstuurd worden...
 
Ondertussen is er nog geen melding gedaan, maar we zijn er zeker van: slimme politiemensen lezen NeTTies. En anders doet de CIA dat wel.
Obama, it’s up to you!!! [Paul Liekens]

http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_fccu_nl.php
https://www.ecops.be/KORT NIEUWS: GOOGLE MAPS UPDATE, LEK IN DROPBOX EN NIEUWE SURFACE?

Google Maps nu met rijrichting
Wat? Een update van Gogle Maps voor de mobiele toestellen
Waarom belangrijk? Deze udate geeft je niet alleen een routebeschrijving, maar zegt je ook in welk baanvak je moet blijven zodat je geen afslag mist. Je kan ook landkaarten downloaden om ze offline te raadplegen. En verder zit er nu ook integraie in met Uber, de erg controversiële alternatieve limousine- en taxidienst. Een volledige uitleg bij Google-Latlong. (1)

Lek bij Dropbox
Wat? Er blijkt een probleem te zijn met de links naar Dropbox bestanden die je online deelt.
Waarom belangrijk? Sommige links zijn door Google AdWords campagnes opgepikt, en het ging zelfs wel om erg vertrouwelijke informatie, zoals belasting gegevens en bankdocumenten. Dropbox zegt dat het momenteel geen weet heeft van misbruik van het lek. Het fijne van de historie lees je bij Ars Technica (2)

Surface evenement op 2 mei
Wat? op 20 mei houdt Microsoft een "klein" evenement
Waarom belangrijk? Volgens bronnen zou Microsoft al twee jaar werken aan een mini versie van zijn Surface tablet. Die zou 8" groot zijn, een ARM processor hebben, prachtige integratie van OneNote, en ook een stylus hebben. We kijken er naar uit! (3)

http://google-latlong.blogspot.be/2014/05/get-on-road-go-off-grid-or-plan-perfect.html
http://arstechnica.com/security/2014/05/dropbox-disables-old-shared-links-after-tax-returns-end-up-on-gooogle/
http://www.theverge.com/2014/5/5/5685186/microsoft-will-hold-a-small-surface-event-on-may-20th
GOOGLE WIL NIET ENKEL DE URL'S LATEN VERDWIJNEN...
... maar overweegt ook totale revolutie bij bookmarks

Lange URL's of betere beveiliging?
Google zou, aldus The Register, aan het experimenteren zijn met enkele dingen in de browser. Om te beginnen zou het standaard niet meer de volledige URL, het lange adres dus, tonen in de adresbalk van de Chrome browser, maar enkel het domein waarop je bent. Dus geen http://www.netties.be/nieuws/20140606.htm bijvoorbeeld, maar enkel netties.be. Volgens Google is dit veiliger, omdat het phishers de pas afsnijdt. Die maken immers misbruik van het feit dat de modale gebruiker niet echt een internetadres kan lezen, en bijvoorbeeld niet doorhebben dat http://uwbank.be.uwordbedrogen.com niet het adres is van uwbank.be.


(Afbeelding: the register)
In de Canary versie van de Chrome browser zou deze functie aanwezig zijn en standaard geactiveerd zijn. De gebruiker kan nog wel met een simpele klik op het adres het volledige adres te wetenkomen. Apple verbergt ook al de volledige adressen in zijn Safari voor iOS7. Er is echter binnen Google zelf onenigheid of het al dan niet aangeraden is om het lange adres te verbergen, dus het is nog niet zeker dat de functie in de volgende versie van Chrome aanwezig zal zijn.(1)

Google Stars als nieuwe bookmarks
Ook aan onze bookmarks zou Google aan het sleutelen zijn - het is te zeggen: de oude bookmarks zouden nog wel blijven bestaan, maar er zou zoiets komen als Google Stars, dat je kan beschouwen als een kruising tussen de oude bookmarks, sociale bookmarkdiensten zoals Reddit, Delicious en StumbleUpon, en een knipseldienst. Je zal content van het web kunnen opslaan, delen en oganiseren in mappen, die dan al dan niet publiek worden. The Next Web heeft wat filmpjes (2) en bij Florian Kiersch, de man diede tool ontdekte, vind je nog meer (3).

Wanneer Google Stars gelanceerd wordt, is niet bekend; het is een intern experiment, dat voor hetzelfde geld nooit officieel gelanceerd zal worden. Wat in elk geval vaststaat is dat het resultaat van je Google Stars een afzonderlijke pagina zou worden die je vanuit elke browser kan openen, en wellicht wordt de functie van het verzamelen en delen van je bookmarks geregeld via een extensie in de Chrome browser. Mogelijk zou Google Stars wel eens de startpagina kunnen worden van je Google+ account. Veel speculaties voorlopig, maar toch een interessante tool.

http://www.theregister.co.uk/2014/05/05/chrome_origin_chip_ui_controversy/
http://thenextweb.com/google/2014/05/05/leaked-google-stars-video-screenshots-show-built-search-filter-folder-security-sharing-features/
https://plus.google.com/+FlorianKiersch/posts/7XA8jceEgAw
DUCKDUCKGO IN EEN NIEUW JASJE
Mooie interface en vooral: knappe zoeker

Met Google die voortdurend experimenteert en steeds verder knabbelt aan onze privacy, is het logisch dat eenconcurrent die je even goed laat zoeken, maarje privacy beter beschermt, heel wat gebruikers lokt. De macht van Google breken is echter nog wat anders.

DuckDuckGo probeert het toch, en wint steeds meer aan aanhang. De site komt binnenkort uit in een nieuwe interface, die je nu al kan uittesten. Nieuw is onder andere het feit dat je kan zoeke op afbeeldingen, of op plaatsen. Er is ook een auto-suggest die zoekonderwerpen suggereert in de adresbalk.

Momenteel verwerkt DuckDuckGo gemiddeld meer dan 5 miljoen zoekopdrachten per dag.
http://www.duckduckgo.com
http://venturebeat.com/2014/05/05/google-search-competitor-duckduckgo-teases-major-revamp-beautiful-new-design/
KORT NIEUWS: SNAPCHAT NOWTHISNEWS, FACEBOOK MOVES EN TUMBLR PROFIELEN

Tumblr: meer personalisering bij de profielen
Wat: voortaan krijg je meer mogelijkheden om bij Tumblr je profielpagina te personaliseren
Waarom belangrijk: Van de schreeuwlelijke pagina's bij MySpace zijn we, met de komst van Twitter en Co, naar het andere uiterste gegaan bij de profielpagina: een haast uniforme pagina. Tumblr wil nu een middenweg bewandelen, door meer mogelijkheden te bieden. Het is nu de vraag of Google, Facebook en Twitter het voorbeeld zullen volgen.

NowThisNews: zelfvernietigend nieuws
Wat: De startup NowThisNews wil doen wat SnapChat gedaan heeft voor messaging: nieuws maken dat zichzelf na een tijdje vernietigt.
Waarom belangrijk: Het werkt daarvoor samen met SnapChat, dat sinds verleden week ook de mogelijkheid biedt om video te verzenden. Voor het jonge volkje zou NowThisNews de place-to-be kunnen worden voor filmpjes van concerten enz.(2)

Facebook wijzigt privacy rond Moves
Wat: Facebook is teruggekomen op zijn belofte om Moves als een standalone app te gebruiken. Moves werd recent opgekocht door Facebook.
Waarom belangrijk: Moves is een ingenieuze fitness app die erg veel over jouw gezondheid, je bewegingen, maar ook je locatie verzamelt. Facebook heeft nu zijn privacybeleid zodanig gewijzigd dat de gegevens die Moves verzamelt gedeeld kunnen worden met Facebook en andere bedrijven, en met de andere apps van Facebook. Het lijkt erop dat Facebook gewoon een netwerk van apps geworden is waarmee data verzameld worden, die dan gebruikt worden in het Facebook adverteernetwerk op Facebook zelf en de apps. (3)

http://www.theverge.com/2014/5/6/5684212/tumblr-declares-war-on-the-internets-identity-crisis
http://techcrunch.com/2014/05/06/buzzfeed-disney-ipo/
http://www.theguardian.com/technology/2014/may/06/moves-app-privacy-policy-facebook-sharing-dataVOOR HET EERST EEN KICKSTART-BEDRIJF VERVOLGD WEGENS FALEN
Welke waarborgen hebben de supporters?

Tegenwoordig gaan heel wat projecten van start via Kickstarter. Dat is een platform waar een bedrijf of een persoon een project kan voorstellen, daarbij zeggend hoeveel geld hij nodig heeft om het project uit te werken. Geloof je in het project, dan kan je geld beloven en doneren. En in ruil voor het geld krijg je dan iets extra wanneer het project het nodige geld verzameld heeft en van start gaat.

Een mooi concept, dat al menig bedrijf de nodige fondsen bezorgd heeft om van start te gaan, en waardoor al mooie projecten uitgewerkt werden. In totaal werd al meer dan 1 miljard dollar opgehaald bij 6,1 miljoen supporters ("backers") sinds de lancering van de dienst in april 2009. Beroemd is het voorbeeld van Kristen Bell, de ster uit Veronica Mars, die 2 miljoen ophaalde om een filmversie te maken van de populaire tv-show. 

Test-case
Maar niet altijd loopt het zoals het moet. En voor het eerst is er nu in de VS een proces aangespannen tegen een bedrijf dat zijn belofte niet gehouden heeft - reden om eens wat dieper in te gaan op de beloften en waarborgen waarbij het draait bij Kickstarter projecten.

Even de feiten. Het bdrijf Altius Management had een project opgestart bij KickStarter om $15.000 op te halen. Die zou hij gebruiken om speelkaarten van hoge kwaliteit te produceren, die bedoeld zijn voor magiërs, kaartenverzamelaars, fans van oude horrorfilms. De man haalde voldoende geld op - zelfs meer dan vooropgesteld: $25.000, bijeengebracht door 810 backers.

Zoals gewoonlijk werd de fans een beloning in het vooruitzicht gesteld voor het geld dat zij schonken, en hoe hoger de donatie, hoe mooier de beloning. IN het geval van Altius Management was het een set van die kaarten voor wie $9 doneerde, en twee sets plus een speciale button voor een donatie van $25, enz. De kaarten hadden klaar moeten zijn tegen december 2012, maar de mensen die geïnvesteerd hadden ontvingen nooit hun spelletje kaarten. Waarop de procureur van de staat Washington in actie schoot, en namens 31 backers uit de staat Washington een proces aanspande tegen het bedrijf.

Duidelijkheid
Wat de procureur vooral wil doen is duidelijkheid scheppen rond kickstarter projecten, en vastleggen welke rechten de backers hebben. De site Kickstarter zelf bijvoorbeeld wijst elke verantwoordelijkheid af - doneren doe je op eigen risico. Nu gaat het meestal niet om reuze bedragen per backer - je moet het eigenlijk zelfs een beetje als liefdadigheid beschouwen, een echte donatie en niet als een investering. Als backer ga je wellicht, wanneer het project zijn belofte niet nakomt, niet naar de rechter trekken om je 10 dollar terug te krijgen. En daarom is het goed dat de wetgever toch als scheidsrechter wil optreden om te voorkomen dat backers slachtoffer worden van wat zweemt naar oplichting...
https://www.yahoo.com/tech/washington-becomes-the-first-state-to-sue-a-kickstarter-84850114844.htmlGoogle verwerft Appetas...
... en brengt Play update uit voor ontwikkelaars

Twee berichten over Google. Het eerste doet, naar onze mening, opnieuw vragen stellen bij de neutrale rol die Google als zoekmachine zou moeten
hebben.
Het gaat namelijk over het feit dat Google Appetas heeft gekocht, een dienst waarmee horecazaken hun menu op verschillende toestellen kunnen updaten. Zij maken een soort website, en kunnen die zelf onderhouden om hun menu aan te passen. Google heeft de dienst dus gekocht en gesloten, terwijl het Google team werkt aan de integratie van deze dienst in het Google pakket. Niets aan de hand, zal je zeggen, dit is toch maar een gewone overname, in het kader van de business-activiteiten van Google?
Daar moeten wij toch ontkennend op antwoorden. Google wil met deze overname een soort Yelp worden, de beroemde dienst waar gebruikers commentaar kunnen geven op de restaurants en handelszaken die zij bezoeken. En dat doet dan weer aan andere projecten van Google denken, waarbij het ook de rol van Booking.com om hotels te reserveren, of van Tripadvisor.com om reizen te boeken wil overnemen. Gebruik makend van zijn macht drukt Google de concurrenten uit de markt. (1)

Het tweede bericht betreft een update aan Google PLay Services, een suite tools voor Android ontwikkelaars. Dankzij deze update kunnen ontwikkelaars gebruik maken van verschillende sensoren en die gegevens verwerken in hun app - zoals ontdekken of de gebruiker stapt of loopt. In een vorige versie konden de sensoren al ontdekken of je in een voertuig zat, op een fiets of tevoet was, waarbij de app zich wellicht baseerde op de snelheid waarmee je je voortbeweegt. Ook beelden van Street View kunnen in de app verwerkt worden.

Knap voor de ontwikkelaars, en het zal ongetwijfeld tot heel mooie toepassingen leiden. Maar heb je al stilgestaan bij het feit dat jouw smartphone stilaan een echte spion aan het worden is, die al jouw bewegingen noteert? Sommige internauten kiezen bewust ervoor dat die app alles noteren mag, omdat zij hun fitness willen opvolgen. Maar ze vergeten daarbij dat deze gegevens ook doorgestuurd worden aan Google, die alles gebruikt voor zijn reuze adverteernetwerk. (2)

Als waarschuwing voor de steeds verdergaande manier waarop Google en andere bedrijven data over jou verzamelen, dit verhaal van een vrouw, die zwanger werd en met alle mogelijke inspanningen probeerde te verhinderen dat dit door haar surfgedrag bekend werd aan de verzamelaars van big data? Haar conclusie is dat het zo moeilijk is, dat het haast niet te doen is. Kan je nog een "gewone" gebruikerzijn op het internet, zonderdatje al je data aan Google overgeeft? Bij ThinkProgress een interessant gesprek met de vrouwin kwestie (3)
http://www.webpronews.com/google-acquires-restaurant-info-service-appetas-2014-05
http://thenextweb.com/google/2014/05/07/google-updates-play-services-street-view-imagery-running-walking-detectors-new-apis/
http://thinkprogress.org/culture/2014/04/29/3432050/can-you-hide-from-big-data/
KORT BINNENLANDS: FILMPJES, E-MAILADRESSEN EN E-BOEKEN

Neen, zelf politie spelen mag niet, en het is zelfs gevaarlijk!
Het gebeurt steeds vaker dat mensen via de sociale media filmpjes verspreiden van al dan niet vermeende misdaden. Bekend zijn de filmpjes van de snelheidsduivel die pochte met zijn onverantwoord hoge snelheid,en van de verkeersagressor die een andere automobilist op levensgevaarlijke manier de pas afsneed. Maar ook filmpjes van mensen die een diefstal gepleegd zouden hebben, of van een overval verdacht worden worden vaak verspreid.
De politie vraagt echter om dat niet te doen, en zelf niet de politieagent tegaan spelen. Enerzijds omdat het indruist tegen de regels van de privacy, anderzijds omdat er toch wel een gevaar aan vast zit wanneer de burger zelf boeven gaat opsporen - wat te doen wanneer men ermee geconfronteerd wordt?
Het gebeurt immers steeds vaker dat gewone mensen via apps zoals "Find my iPhone" op zoek gaan naar de dief van hun toestel. En wanneer ze die vinden, kan dat soms al eens verkeerd aflopen - enkele voorbeelden uit de VS bewijzen dit (2).

E-mailadressen
Ons landje wordt vaak verweten dat de vele wetten hier ervoor zorgen dat we achterop hinken, en dat de innovatie verzinkt in een moeras van regeltjes hier en daar. Toch zijn wij soms ook voortrekker. Als enige land in de EU heeft België namelijk een wet ingevoerd waardoorde gebruiker, wanneer hij van provider verandert, nog 1,5 jaar toegang heeft op zijn oude e-mail account en zijn webruimte bij zijn oude provider. (2)

e-boeken in de bib
En tot slot is er in Antwerpen een project opgestart waarbij je e-boeken kan ontlenen in de bib. Gek genoeg is het niet gratis: waar je in de bib voor gewone boeken niets betaalt, moet je voor e-boeken 5 euro betalen voor 3 boeken. En ook het aanbod is tamelijk beperkt - slechts 400 titels, en volgens een artikel in de HLN.be (3) zouden het niet eens de allernieuwste zijn. Het gekste van al is dat je enkel kan ontlenen via een app voor Android (nu) of iPhone en iPad (binnenkort). Geen Windows toestellen dus, alhoewel die volgens recente berichten de iPhone toestellen aan het inhalen zijn op de Belgische markt. Maar vooal ook niet voor e-readers - en dat zijn toch toestellen die veel beter geschikt zijn om boeken te lezen dan een smartphone of tablet, omwillen van de andere eigenschappen van het scherm.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140507_060?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+dso-snelnieuws+%28De+Standaard+Online%3A+Snelnieuws%29
http://link.email.washingtonpost.com/r/ZTVJ68/HYQ3O2/08U0AK/C5K7PGQ/62RWO6/7V/h
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1877791/2014/05/06/Straks-e-boeken-ontlenen-in-de-bibliotheek.dhtml

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ZONNEBRIL ZENDT SMS WANNEER JE HEM VERGEET
Slim gebruik van iBeacon

We hebben het in het verleden al gehad over iBeacon, een technologie die Apple uitgevonden heeft en die gebruik maakt van Bluetooth Low Energy (BLE). Met iBeacon exact bepaald worden waar je je bevindt. iBeacon heeft, zo menen vele waarnemers, een prachtige toekomst voor bijvoorbeeld in winkelcentra of supermarkten de gebruiker te volgen en hem op het juiste moment de juiste boodschap te sturen.

Maar er zijn nog andere toepassingen mogelijk, die niet rond reclame draaien. Zo bijvoorbeeld een zonnebril, gemaakt door het bedrijf Tzukuri. Dat heeft een kleine iBeacon ship van 3 mm in zijn zonnebril gestopt. Gevolg: wanneer jij je meer dan 16 feet (5 meter) van je zonnebril verwijdert dan zal hij een boodschap naar jou sturen, en opnieuw op 32 en op 50 feet. De app op je smartphone zal onthouden vanop welke locatie die boodschap gestuurd werd, zodat je je zonnebril gemakkelijk kan terugvinden.

Slim bedacht, en een idee dat ook toepassingen zou kunnen krijgen in de nieuwe keyfinders en vele andere gadgets die we nogal eens gemakkelijk kwijt spelen...
Meer bij Yahoo.
https://www.yahoo.com/tech/these-sunglasses-will-text-you-when-you-leave-them-84447690674.html


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DINSDAG TECH45 DAG: AFLEVERING 194

Onder de titel "De betamax van de sociale media" bespreekt het Tech45 team het vertrek van Vic Gundotra bij Google, en wat het betekent voor de toekomst van Google+. Deze week waren wij vooral onder de indruk van de tip van Cindy, namelijk LInguee. Een erg interessante zoekmachine voor vertalingen, omdat je een term in zijn context kan plaatsen en dus een veel betere vertaling krijgt. Bij mij staat het ondertussen in mijn bookmarks!
Download de podcast, of beluister hem online in streaming media. De opname van de volgende aflevering kan je zelf ook live meemaken via de site, op dinsdagavond. En binnenkort is het aflevering 200. Tijd voor feest?
http://tech45.eu/2014/05/01/194-de-betamax-van-de-sociale-media/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-194.mp3


EUROVISIE SONGFESTIVAL
Dinsdag de eerste semifinale, met onze Belgische kandidaat, Axel Hirsoux, gemist? Op de website van het liedjesfestival kan je alles terug beluisteren. En kan je meteen ook al de kandidaten voor de tweede semifinale via een kort filmpje beoordelen.
http://www.eurovision.tv/page/timeline

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het kenmerk van een offer is dat het opgaat in rook.
-Willem Frederik Hermans-


 
De nieuwe oogst


   
VERZAMELINGEN ONLINE: CATAWIKI

Mensen die voorwerpen verzamelen rond een bepaald thema, of die een uitgebreide collectie boeken, platen, strips hebben, willen die graag in een cataloog onderbrengen. Verschillende sites helpen daarbij. Een daarvan is Catawiki, een site die haar roots heeft in Nederland, en die jaren geleden ook de winnaar was van onzeNetties-verkiezing.
Het voordeel bij online cataloogsites is dat je niet zelf alle gegevens van een boek of plaat moet invullen. Dankzij de gemeenschap van de gebruikers zijn al heel wat gegevens opgenomen in de online database. Ooit was er iemand die een bepaalde persing had van een album van Steely Dan, en daar dan alle gegevens ingevuld heeft, zoals de afbeelding op de hoes, de medewerkers aan de plaats, de verschillende nummers, datum van release, enz. Heb je deze versie, dan moet je die maar gewoon aanvinken, en ze wordt in jouw collectie opgenomen. Staat de versie die jij hebt er nog niet bij, dan vul je de gegevens aan en helpje anderen weer verder.
Een ander voordeel van deze site is dat je, wanneer je op een beurs komt en een voorwerp vindt dat misschien ontbreekt, je via je smartphone kan zien of dit voorwerp al in je collectie zit.
Catawiki is ooit begonnen als cataloog voor stripboeken, maar ondertussen zijn de onderwerpen enorm uitgebreid - van Affiches en posters tot Modeltreinen, Postzegels en Videogames. De site fungeert ook als handelsplaats - ben je op zoek naar een ontbrekend nummer in een bepaalde reeks, dan kan je misschien via de site dit nummer vinden en aankopen. Het bijzonder aantrekkelijke aan de site is dat zij Nederlandstalig georiënteerd is.
[Taal: NL]
http://www.catawiki.nl/VERZAMELINGEN ONLINE: DISCOGS

Een andere site waarmee je heel gemakkelijk je cataloog online kan beheren, is Discogs. Vooral van platen zijn er veel versies uitgebracht - persings in Duitsland, in Europa, in Amerika, met die of die medewerker, in dat of dat jaar. Discogs heeft door de jaren heen een enorm uitgebreide cataloog aangelegd, met hulp van de gebruikers. Het is ook een uitstekend middel om vinylplaten te kopen en verkopen, aan een schappelijke prijs.
[Taal: ENG]
http://www.discogs.com


VERZAMELINGEN ONLINE: COLLECTORZ
Deze site kan je de internationale Catawiki noemen - waarbij de aard van de verzamelobjecten ook internationaal is: boeken, strips, muziek, video's. Geen postzegels, geen sigarenbandjes bijvoorbeeld. De site is mooi van lay-out, en kost €19,95 per jaar.
[Taal: ENG]
http://connect.collectorz.com/


TERUG NAAR HET VERLEDEN: LOOKNMEET / AFSPRAAKJE.BE
Doordat onze redactie, die nu al meer dan 18 jaar bestaat, een rijk archief heeft zijn wij in de positie om terug te kijken naar het verleden en daaruit conclusies te trekken. Bij het overlopen van de sites die we toen besproken hebben, kwamen we eer verschillende tegen die het niet overleefd hebben. Crimesite.be bijvoorbeeld, een privé-initiatief waarbij wij toen veel vragen stelden, bestaat niet meer. Een andere site, LookNMeet, gaat ondertussen onder een andere naam door het leven: Afspraakje.be. Veel leven lijkt daar niet meteen in te zitten. De site is een initiatief van Dating Melon Web Concepts, dat ook nog andere datingsites op zijn actief heeft staan, zoals sexdating, datebelgie, ... En volgens een forumposting zou er gebruik gemaakt worden van valse profielen, om mensen te lokken. Wellicht een inifiatief dus dat ooit mooi opgestart werd maar ondertussen verloederd is...
[Taal: NL]
https://www.google.be/search?q=pink+melon+web+concepts&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=oEVlU6STPI2JOqyHgdgP
https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=24&t=122258&start=60
http://www.afspraakje.be/home


GRATIS BUTTONS EN GIFS


Op deze site vind je allerlei buttons en bewegende gif's rond veschillende thema's. Ook Vlaggen, verwerkt in buttons.Heel handig voor wanner je bijvoorbeeld een Belgisch gevoel wil kweken op je site, zonder daarom aan de merchanising van de Rode Duivels te moeten toegeven!
[Taal: ENG]
http://www.fg-a.com/flags28.shtml
http://www.fg-a.com/gifs.html


SAWBAUM: MAAK EEN COLLAGE VAN VINES
Vines ken je al - diekorte filmpjes die in een eindeloze loop zichzelf herhalen en vaak erg grappig of ontroerend zijn. Deze webtool maakt het mogelijk om een collage te maken van verschillende Vines, door ze gewoon te combineren of de ene boven de andere te leggen, enz. Bij Yahoo vind je een voorbeeld van zo'n resultaat, een uitleg over hoe je tewerk moet gaan, en wat meer achtergrond over de makers van de site.
http://www.sawbaum.com/
https://www.yahoo.com/tech/a-new-tool-lets-you-create-fantastic-collages-from-vine-84833151194.html


TOMODO: WEBSITES WIJZIGEN
Wat zou je ervan zeggen als je een website die je bezoekt gewoon zou kunnen veranderen? De tekst wijzigen de stijl, elementen toevoegen, elementen verplaatsen en allerlei Javascript toevoegen? Dat kan, en het betekent zelfs niet dat je aan het hacken bent, omdat je alleen aan het werk gaat met de kopie van de pagina waarnaar Tomodo verwijst.
[Taal: ENG]
http://www.tomodo.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET GEHEUGEN VAN NEDERLAND

Deze beeldbank biedt toegang tot de online collecties van musea, archieven en bibliotheken.Je vindt er foto' van beelden, schilderijen, moderne kunst, krantenknipsesl. Er is ook video en geluid.
Een heel interessante site, waar je dagen en dagen kan doorbrengen. Vooral omdat de collecties thematisch georganiseerd zijn, en je bijvorbeeld willekeurige beelden kan oproepen uit Wereldoorlog I of II. Bovendien kan je de collectie heel goed doorzoeken. En via de link "Nieuwste collecties" blijf je op de hoogte van wat er nieuw is. Een prachtige site!
[Taal: NL`]
 http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collecties/
http://www.geheugenvannederland.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPREEKWOORDEN EN GEZEGDEN (F.A.STOETT)
In België misschien minder bekend, maar in Nederland wellicht des te meer: het spreekwoordenboek van F.A. Stoett. Het staat integraal op het internet, dankzij de erfgenamen van zijn nalatenschap. Je kan de spreekwoorden alfabetisch bekijken, maar ook zoeken op trefwoord. Je krijgt altijd een heel mooie uitleg van het spreekwoord, met verwijzingen ook naar andere talen.
[Taal: NL]
http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALLE DAGEN HONGER
Een blog rond eten, maar met een heel bijzondere dynamiek. Het draait niet alleen om recepten, maar ook om wat de makers voor de rest doen, zoals in een praatcafé wat gaan koken. Ook knap zijn de tekeningen. Zwart-wit, gestilleerd... daar lusten wij wel pap van! (maar ook soep hoor...). Een hoogst origineel food-blog, erg afwisselend. Een aanrader!
[Taal: NL]
http://www.alledagenhonger.be/category/helden
http://www.alledagenhonger.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PERFECTLY TIMED PHOTOS
Als deze site geen reclame is voor goede camera's! Hier vind je foto'sdie op het juiste moment genomen zijn en echt opmerkelijk zijn. Enerzijds doordat zij zo straf zijn door de perfectie van het detail, de scherpte  van de foto, alhoewel het om een bewegend beeld gaat. En anderzijds omdat de fotograaf gewoon oog had voor het ongewone van een beeld, en op het juiste moment afdrukte. Om urenlang te bladeren door de foto's!
[Taal: ENG]
http://perfectlytimedphotos.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA 75 JAAR MARVEL COMICS

Een retrospectieve van de Marvel Comics, die ons zoveel helden gebracht hebben - van Spiderman en Superman, tot Batman en alle ander emogelijke helden. 445 reeksen zijn het, met 256 helden. En dat alles in een prachtige vormgeving gegoten. Een heerlijke ontdekkingsreis!
[Taal: ENG]
http://www.ultimate75th.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Winkel op Amazon via de Twitter hashtag AmazonCart
http://www.belgiancowboys.be/web/winkel-op-amazon-via-de-twitter-hashtag-amazoncart/
- Tzukuri Bluetooth zonnebril: nooit meer kwijt!
http://www.belgiancowboys.be/technology/tzukuri-bluetooth-zonnebril-nooit-meer-kwijt/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Pornosurfers krijgen via achterdeur rekening
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3650966/2014/05/07/Pornosurfers-krijgen-via-achterdeur-rekening.dhtml
- Anti-social media filmpje megahit op Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3648990/2014/05/05/Anti-social-media-filmpje-megahit-op-Facebook.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Telenet blijft oude digicorders en digiboxen toch ondersteunen 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8102/Telenet-blijft-oude-digicorders-en-digiboxen-toch-ondersteunen.html
- Belgacom gaat digitale tv in de cloud opslaan 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8099/Belgacom-gaat-digitale-tv-in-de-cloud-opslaan.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Facebook slaat munt uit mobiele reclame met zijn eigen reclamenetwerk
http://www.digimedia.be/News/nl/16396/facebook-slaat-munt-uit-mobiele-reclame-met-zijn-eigen-reclamenetwerk.html
- Nokia zet in op "connected cars"
http://www.digimedia.be/News/nl/16402/nokia-zet-in-op-connected-cars.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Aviator = Chrome met verhoogde privacy en nog meer veiligheid
http://computertaal.info/2014/05/08/aviator-chrome-met-verhoogde-privacy-en-nog-meer-veiligheid/
- Origin heeft ook een reeks free-to-play games
http://computertaal.info/2014/05/07/origin-heeft-ook-een-reeks-free-play-games/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europa: overname Ziggo door UPC mogelijk slecht voor concurrentie - update
http://tweakers.net/nieuws/95891/europa-overname-ziggo-door-upc-mogelijk-slecht-voor-concurrentie.html
- Grote technologiebedrijven roepen op netneutraliteit te waarborgen
http://tweakers.net/nieuws/95868/grote-technologiebedrijven-roepen-op-netneutraliteit-te-waarborgen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Dries Buytaert is ICT Personality of the Year 2014
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/dries-buytaert-is-ict-personality-of-the-year-2014/article-4000616377781.htm
- Qwerteach is op zoek naar online leraars
http://datanews.knack.be/ict/knowledge-center/start-ups/qwerteach-is-op-zoek-naar-online-leraars/article-4000617282226.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- .GENT beschikbaar vanaf november 2014
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/.gent-beschikbaar-vanaf-november-2014
- Netflix in België bekijken via AppleTV
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/netflix-in-belgie-bekijken-via-appletv*** WIJS 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
GEEN DUBBELKLIK, MAAR ENKELE KLIK IN WINDOWS
Bij Windows is de Explorer of verkenner eigenlijk best te vergelijken met de IE browser. Er is een Back knop, er is een adresbalk waarin je de locatie van een bestand op je harde schijf kan zien, enz.
Die gelijkenis kan je nog meer doortrekken, door ervoor te zorgen dat mappen en icoontjes niet geopend worden door er dubbel op te moeten klikken, maar met een simpele enkele klik.
Dat kan handig zijn op bijvoorbeeld een aanraakscherm, maar tegelijk is het iets dat sommige gebruikers, zodra ze het geactiveerd hebben, terug uitzetten omdat het te gemakkelijk tot vergissingen leidt.
Hoe activeer je het? In elk venster van de Verkenner ga je naar de View / Beeld tab van de Ribbon. Daar klik je op Opties. Dat opent het controlepaneel voor de Mappen Opties. Hier vind je de Single-click to open an item (point to select) optie, die je moet activeren.
Activeer tevens "Underline icon titles consistent with my browser", zodat al de namen van icoontjes als links verschijnen, of "Underline icon titles only when I point at them". Klik op OK, en dat is het dan.
Nu zit je dus wel met het volgende probleem: een enkele klik op een icoon opent het. Hoe kan je het dan selecteren om te bewerken (hernoemen, kopiëren, verplaatsen, ...)? Je hebt de volgende mogelijkheden:
- wijs ernaar gedurende een halve seconde zonder erop te klikken (om meerdere icoontjes te selecteren, houd de CTRL-toets ingedrukt terwijl je naar bijkomende icoontjes wijst).
- om een icoon te verslepen doe je net als voorheen - gewoon slepen
- activeer de checkbox voor een bestand, wat het gemakkelijker maakt om meerdere bestanden tegelijk te selecteren. Hiervoor ga je naar View / beeld, en activeer je Item Check Boxes.

https://www.yahoo.com/tech/sick-of-double-clicking-icons-heres-how-to-turn-on-84456030969.html


TIP: GOOGLE TOOLS OM TE ONTDEKKEN

Wist je dat je, als beginnend bedrijf, heel ver raakt door gebruik te maken van de gratis tool side Google je ter beschikking stelt? Bij PolicyMic vonden wij een interessant artikel over deze tools, en wij willen je deze tip uiteraard niet onthouden.
Om te beginnen is er Google Keep. Dat zorgt ervoor dat je Google Drive gesynchroniseerd blijft, en dat alle notities die je maakt op al je toestellen georganiseerd worden. Die notities kunnen een foto zijn, een lijst, of ook een ingesproken boodschap. Handig voor wanneer je onderweg bent, en gewoon even een memo voor jezelf wil maken. Je memo wordt automatisch uitgetypt bovendien.
http://www.policymic.com/articles/86055/9-little-known-google-tools-you-should-be-using
http://googleblog.blogspot.com/2013/03/google-keepsave-whats-on-your-mind.html

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

UNLOCK YOUR BRAIN: LEREN

Android - freeware
Wat zou je ervan denken om je luie brein aan het werk te zetten? Deze app zorgt ervoor dat je, om je schermvergrendeling op te heffen, eerst een vraag moet oplossen. Dat zijn gewone rekensommen, of simpele woordenspelletjes waarmee je meer dan 4000 woorden in 21 talen kan leren. Zeg nu niet dat de smartphone je dom maakt!
[Taal: ENG]
http://www.unlockyourbrain.com/en/


RUN THE TRACKS
iPhone - freeware
Met deze gratis ap kan je je dagelijkse looproutine omvormen tot een Formule 1 renbaan, waardoor het joggen nog leuker wordt. Je moet eerst in de app een Formule1 tracé kiezen, zoals de Nürburgring, en vervolgens begin je je tocht. De app toont je nu niet alleen hoeveel ronden je tijdens je loop afgelegd hebt, maar ook voor elke ronde welke tijd je nodig had.
http://www.chip.de/downloads/Run-The-Track-iPhone-App_69467342.html
http://www.runthetracks.com/download/


CHADDER: BEVEILIGD CHATTEN
Deze app werd gelanceerd door John McAfee, de pionier in antivirus software. De bedoeling is dat je privacy beschermd wordt door versleuteling van de boodschappen: enkel degene voor wie de boodschap bestemd is kan die lezen, en al wie de boodschap zou onderscheppen krijgt enkel onbegrijpelijke tekens te zien. Bij The NExt Web vind je een uitvoerige bespreking.
http://chadder.im/
http://thenextweb.com/apps/2014/05/05/john-mcafee-launches-chadder-new-encrypted-private-messaging-app/


PIXIFLY: INSTAGRAM DOORZOEKEN OP TIJD EN LOCATIE

Deze app voor iOS maakt gebruik van de Google Places API en zorgt ervoor dat je Instagram kan doorzoeken op foto's die op een bepaalde plek gemaakt werden - dat kan de plek zijn waar jij je bevindt, of een plek die je op de landkaart aanduidt. Bovendien kan je een tijdperiode aangeven: foto's die nu genomen werden, of een bepaalde dag, uur in de laatste acht maanden. Om uit te proberen!
https://www.yahoo.com/tech/pixifly-is-a-beautiful-easy-way-to-search-instagram-by-84434940944.html
http://www.pixifly.com


GNUMERIC: REKENBLAD
Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 20,2 MB freeware
Dit is een open source alternatief voor Excel. Je kan met wiskundige formules ingewikkelde berekeningen maken, en er zit ook een handige functie in om grafieken weer te geven.
http://www.gnome.org/projects/gnumeric/


F-DROID: ALTERNATIEF VOOR GOOGLE PLAY STORE
Android - freeware
Deze tool is een alternatief voor de Google Play Store, waarmee je ontelbare open source apps op je Android toestel kan installeren. De database bevat momenteel meer dan 500 open sourceapps,die je gratis kan downloaden, waaronder ook heel wat games.
https://f-droid.org/


VRIJDAG APPDAG: OFFICECRAPP

Android - freeware
Tja, een ondernemer heeft het niet gemakkelijk in ons landje. Vooral omdat de wetten voortdurend veranderen, wat in dit game gesymboliseerd wordt doordat de schuiven waarin iets geklasseerd moet worden voortdurend van plaats veranderen. En een telefoon die voortdurend rinkelt, en andere bezoeken die komen "storen", maar die je toch moet afhandelen om je werk te kunnen doen. Voor mensen met sterke zenuwen!
http://blog.cannaerts.be/hoe-lang-houdt-u-het-uit-als-ondernemer-officecrapp-advergame-cannaerts-accountants/
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.firewolf.officecrapp


VRIJDAG APPDAG: MARTELAARSTEDEN
Android / iOS
Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar WOI werd er een app uitgebracht die niet alleen algemente informatie bevat over het verloop van die oorlog, maar ook over de evenementen die gepland zijn om die oorlog te herdenken.
https://itunes.apple.com/be/app/martelaarsteden/id824694338?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=mobi.inthepocket.madoc.martelaarssteden
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Menigeen houdt zich voor fijnbesnaard, omdat hij licht ontstemd is.
-onbekend-