Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
8/5/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 851 van 3/5/2014Gegroet lezer,

De abonnees van de HTML-versie kregen verleden week, bij wijze van experiment, een versie te zien die in een nieuwe lay-out verpakt was. Een experiment dat onze eigen redactie niet echt tevreden stelde, maar ook de lezer niet. Op algemene aanvraag stappen we dus terug over naar de oude lay-out, die duidelijk veel overzichtelijker was.

Deze week werd afgesloten met een reeks berichten over de F8 developer conference, de conferentie van Facebook voor ontwikkelaars. Trouwe lezers weten dat wij geen fan zijn van Facebook, maar dat belet niet dat wij geen bewondering mogen hebben voor de heel sluwe manier waarop het bedrijf tewerk gaat om de gunst van gebruikers én adverteerders te winnen. Wij hebben vrijdag slechts een kort overzicht gebracht van de nieuwigheden, maar volgende week gaan we er ongetwijfeld dieper op in.

Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week - dan staan wij er terug op volle kracht.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.

FACEBOOK KOOPT FITNESS-APP MOVES
Volgt al je bewegingen. Leuk, toch?
Tellen en meten, dat is een markt die in volle bloei is. Allerlei toestelletjes, slimme armbanden zoals de Fitbit, de Nike accessoires, en natuurlijk ook de smart watches, plus allerlei apps houden in het oog hoeveel stappen je gezet hebt, hoe snel je hart ging, hoeveel kilometer je stapte of liep. Met natuurlijk als uiteindelijke doel dat we met zijn allen veel gezonder gaan worden.

Moves
Maar heb je al eens nagedacht over een ander aspect van deze apps en toestellen - namelijk dat die ook gebruikt kunnen worden om jouw gedrag in kaart te brengen voor de adverteerders? Het is de aankoop van het in Helsinki gebaseerde bedrijf ProtoGeo Oy door Facebook die tot deze gedachte aanzet. Dit bedrijf maakt namelijk de app Moves, die op de achtergrond draait. Het bijzondere aan deze app is dat hij niet alleen je stappen telt, maar ook, door speciale patenten, weet of je stapt, loopt, op het openbaar vervoer zit, enz. Deze resultaten worden om een minimalistische wijze, in cirkels, weergegeven. Moves kan ook contact leggen met andere apps op je smartphone, om nog meer mogelijkheden toe te voegen. Waar het op neerkomt is dat Moves, om het heel creepy te stellen, volgt waar je de hele dag was. Data verzamelen, dat is wat centraal staat. Data die dan gebruikt kunnen worden door de adverteerders.

Rapporteert niet enkel aan jou

Nu heeft Facebook wel gezegd dat het bedrijf geen data zal verwerken van de Moves app. Maar dat kan natuurlijk nog altijd veranderen. Een zin die ook terugkomt in de persmededeling over de activering van de Nearby Friends functie, waarbij je meldingen krijgt wanneer je in de buurt bent van je vrienden.  Een leuke functie op zich, maar wie de functie activeert vergeet wellicht dat hij hiermee Facebook de toestemming geeft om hem de hele dag te volgen, zelfs wanneer hij de app afsluit. Ook hier heeft Facebook verklaard dat het niet "onmiddellijk" de data zou verwerken die het via Nearby Friends verzamelt, om doelgerichte advertenties te sturen.

Nu onschuldig, maar later?
Facebook weet ondertussen heel veel van je. In zekere zin mag je blij zijn dat het momenteel enkel op een soort anonieme basis gebeurt, waarbij jij een statistiek bent. De informatie wordt enkel gebruikt voor het vertonen van doelgerichte advertenties. Maar, en we vallen in herhaling, het kan niet uitgesloten worden dat deze gegevens in de toekomst verkocht worden aan bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen die dan kunnen beslissen of jij nog een levensverzekering of een ziekteverzekering krijgen kan...
Meer over deze overname bij Wall Street Journal en in het persbericht van Moves zelf.
http://blogs.wsj.com/digits/2014/04/24/with-app-acquisition-facebook-enters-fitness-tracking-market/
https://www.moves-app.com/press

FACEBOOK LANCEERT FB NEWSWIRE
en ander nieuws voor maandag 28/4

Huishoudelijk nieuws over onze lay-out
Zoals vermeld in ons voorwoord van zaterdag, ook deze week nog kortere nieuwsberichten, terwijl wij enkele achtergrondtaken uitpluizen die dringend onze aandacht vragen. De nieuwe lay-out van de html-versie van de nieuwsbrief, die wij verleden week voorgesteld hadden, werd niet echt positief onthaald - wat ons niet verbaast. Het lezen in twee kolommen leidt teveel de aandacht af en werkt eerder storend dan rustgevend. Op papier leek het een goed idee, maar zoals vele lezers ons gemeld hebben is het dat in de praktijk niet. Volgende week dus terug de oude lay-out.

Facebook Newswire
Het korte nieuws dus. Om te beginnen de Facebook Newswire. Misschien wist jij het niet, en ga jij voor je nieuws langs bij enkele verzamelsites, online kranten of bij Twitter. Maar er zijn heel wat mensen die voor hun nieuws bij Facebook te rade gaan. Facebook wil dit serieuzer aanpakken. Het zal voortaan content op Facebook die afkomstig is van individuele journalisten en van nieuwssites aggregeren. Die komt in de Newswire,die je vindt op Facebook.com/FBNewswire. Gek genoeg zal deze stream ook te volgen zijn op Twitter via @FBNewswire - waarmee Facebook eigenlijk erkent dat Twitter hét medium bij uitstek is voor nieuws. (1)

Deense landkaart op Minecraft
Een tweede bericht is ludieker: zelfs al ben je zelf geen gamer, dan nog zal je al gehoord hebben van Minecaft, een enorm populair game. Hierbij worden verschillende echte landschappen gebruikt als achtergrond voor de verschillende hoofdstukken van het game. De Deense overheid heeft nu zijn geografische data geopend voor Minecraft, zodat het land het strijdtoneel kan worden in het game. Zal een bepaalde stad of wijk de aanvallen van de slechteriken kunnen weerstaan? (2)


http://newsroom.fb.com/news/2014/04/announcing-fb-newswire-powered-by-storyful/
http://arstechnica.com/gaming/2014/04/danish-government-releases-geographic-data-by-way-of-11-minecraft-map/

WORDT GOOGLE+ STOPGEZET?
Betekent het vertrek van Vic Gundotra het einde van Google+?

Tussen Google+ en ons is het nooit een grote liefde geweest. Wijzelf hebben er nooit onze draai gevonden, en blijkbaar waren wij niet de enigen die het sociale netwerk van Google geen plaats in hun leven konden geven. In tal van artikels wordt Google+ omschreven als een spookstad. Er worden zelfs grapjes over gemaakt: Google+ is de plek waar je dingen kan delen en er zeker van kan zijn dat niemand ze ziet.

Toch actieve, weliswaar beperkte Google+ community
Uiteraard zijn er wél internauten die Google+ tot nut konden brengen. Er bestaat wel degelijk een Google+ community die er content deelt, en er actief is. Maar dat kan je vergelijken, zoals WebProNews het treffend uitdrukt, met Bing: Bing is degelijk, maar de mensen blijven bij Google als zoekmachine. En net zo is Google+ degelijk, maar de mensen blijven bij Facebook - wantdat moest Google+ toch worden: een Facebook-killer, niet?

Vertrek Vic Gundotra
Welnu, verleden week kondigde Vic Gundotra, de projectleider van Google+, aan dat hij vertrekt bij Google. Wat meteen een lawine aan speculaties losmaakt over de toekomst van dit sociale netwerk. Volgens TechCrunch (1) zou de verplichte integratie van Google+ in de verschillende Google-diensten afgebouwd worden. De succesvolle onderdelen van Google+, zoals de Hangouts en het delen van foto's zouden doorgeschoven worden naar de Android teams.

En wat nu?
Google zelf ontkent dat het van plan zou zijn om Google+ een stille dood zou laten sterven. Maar ons lijkt het een logische evolutie: Google+ zou eigenlijk gereduceerd worden tot je Google account, die alle aparte Google apps met elkaar verbindt, in dit tijdperk van van "single-purpose apps" zoals Instagram en Whatsapp.
Meer achtergrond o;a. bij MarketingLand en WebProNews (2)(3).

http://techcrunch.com/2014/04/24/google-is-walking-dead/
http://marketingland.com/happen-google-really-kill-google-81587
http://www.webpronews.com/google-dying-not-so-fast-says-one-of-its-most-popular-users-2014-04

KORT NIEUWS VOOR DINSDAG 29/4

Selfie wedstrijd van Metro en Samsung
In ons korte nieuws vandaag speelt de "selfie" de hoofdrol - het zelfportret dat je maakt met je smartphone. Om te beginnen heeft Samsung, in samenwerking met de gratis krant Metro, een wedstrijd georganiseerd, die eigenlijk de NX Mini moet promoten, de smart camera van Samsung met zijn verwisselbare lenzen. Maak de beste selfie, en je foto verschijnt in Metro,plus je maakt een kans op zo'n camera. Uploaden van je foto doe je bij Metro. (1)

De nieuwe vorm van selfies: de dronies
Wat krijg je wanneer je een selfie combineert met een drone? Een dronie. Er is blijkbaar een nieuwe trend ontstaan om voor het maken van de selfie een drone te gebruiken, het UAV of unmanned aerial vehicle. Yahoo neemt deze nieuwe trend met een humoristische korrel zout, en is al lang blij dat we nu wat meer van het omliggende landschap gaan zien, dan van de koppen van de narcistische selfie-makers. Eraan toevoegend:  "wat is er in godsnaam verkeerd met ons? Draai de camera om!", de hele trend van de selfies vervloekend. (2)

Geen selfie in het stembushokje?
Bij de recente verkiezingen in Nederland was de stembus-selfie een grote trend. Een Nederlander, zo weet de Nederlandse krant NRC te melden, heeft een klacht ingediend tegen deze trend, omdat die het stemgeheim in gevaar zou brengen. Voorlopig wordt het (nog) niet verboden in Nederland, want het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet geen graten in deze selfies. Zullen wij op 25 mei ook overspoeld worden door stemhok-selfies?

http://www.metrotime.be/samsung
https://www.yahoo.com/tech/selfies-take-to-the-skies-meet-the-dronie-83682969237.html

GEBRUIK VOORLOPIG GEEN IE BROWSER
Nieuw lek in alle versies van IE - maar eigenlijk is het de schuld van Flash

Het zit Microsoft niet mee: eindelijk was het van het "gevaarlijke" imago van de IE browser af, die in het verleden "zo lek als een zeef" genoemd werd. Eindelijk begonnen de gebruikers terug vertrouwen te krijgen in IE. En dan komt de aankondiging: er is een nieuw lek, je doet er best aan IE niet te gebruiken tot we een oplossing gevonden hebben.

Alle versies
Het gaat om een zogenaamde "zero day vulnerability", wat wil zeggen dat het lek meteen bij ontdekking al misbruikt wordt door boeven om andere computers aan te vallen. In dit geval zouden de boeven vanop afstand op de computer, die zij via het lek onder controle kregen, bepaalde code kunnen draaien. Het lek betreft alle versies van IE, van 6 tot 11, alhoewel Microsoft zegt dat versies 10 en 11 die Enhanced Protected Mode bevatten (dat standaard geactiveerd is op deze browsers) beschermd zouden zijn tegen de aanvallen die misbruik maken van het lek. En het is ook nog zo dat je niet automatisch slachtoffer bent wanneer je IE gebruikt, je moet eerst een link aanklikken in een mail of op een speciale website.

Wat moet je doen als gebruiker?
Microsoft heeft stap-voor-stap instructies online gezet (2)die je moet volgen om je IE-browser op maximale beveiliging te zetten, zodat aanvallers geen misbruik kunnen maken van de bug. En het belooft dat er hard gewerkt wordt aan een patch om de bug te dichten. Het nare van het verhaal is dat het eigenlijk via Flash van Adobe is dat het lek geëxploiteerd wordt. Waarnemers wijzen er op dathet de zoveelste keer is dat Flash een veiligheidsrisico veroorzaakt, maar voegen eraan toe dat het de combinatie is van Flash ende manier waarop IE rechten geeft tot het uitvoeren van functies die samen het probleem veroorzaken.

Nog even over Heartbleed
Nu we toch in de beveiligingssector zitten: bij Wired kan je een artikel lezen over de verregaande gevolgen van de Heartbleed bug, die de beveiligde SSL verbinding getroffen heeft. Zo heeft Western Digital, aldus Wired, een toestel op te markt waarmee je foto's en al je digitale spullen bewaren kan. Het heet MyCloud, omdat dit toestel jouw eigen cloud is: vanop elk toestel kan je contact leggen met de MyCloud, om je foto's en andere spullen te bewerken of op te halen. Het blijkt nu dat zelfs de MyCloud last heeft van de Heartbleed bug, en dat er wel een patch voor bestaat, maar dat het nog niet geweten is wanneer die op alle toestellen toegepast zal worden.

Internet of Things
Volgens Wired is het slechts één van de vele voorbeelden van de tienduizenden toestellen die geraakt zijn door Heartbleed: routers, printers, storage servers, firewalls, zelfs videocamera's. En het koppelt er de bedenking aan vast dat het "Internet of Things" toch wat robuuster zou moeten worden, vooraleer het daadwerkelijk betrouwbaar wordt. (3)

http://recode.net/2014/04/27/new-vulnerability-hits-internet-explorer-and-its-serious/
https://technet.microsoft.com/en-US/library/security/2963983
http://www.wired.com/2014/04/heartbleed_embedded/

Nagekomen bericht: Microsoft heeft inmiddels een patch uitgebracht, ook voor WindowsXP, zo vernemen we.

KORT NIEUWS VOOR WOENSDAG 30/4
Microsoft breidt aanbod OneDrive voor bedrijven uit

Het is Microsoft menens met zijn cloud-aanbod. Om bedrijven aan te moedigen om hun bestanden in de cloud te zetten, een van de voorwaarden om Office 365 naadloos te laten verlopen, wordt de online ruimte opgetrokken. Alle Office 365 ProPlus gebruikers krijgen nu 1 TB ruimte op OneDrive per gebruiker. Zo'n abonnement kost $15,20 per gebruiker per maand. En aan die prijs begint het ook voor KMO's toch wel interessant te worden om de overstap naar de cloud te maken.(1)

IBM Cloud Apps
Van deze speler hoor je niet zo vaak meer, maar bij bedrijven speelt IBM nog altijd een grote rol. Het bedrijf heeft nu aangekondigd dat het verschillende van zijn softwaretoepassingen die in de cloud kunnen werken, voortaan op één enkele marktplaats zal aanbieden. Dat wordt als het ware een Enterprise App store voor bedrijven. In de IBM Cloud Marketplace zullen meteen al een 100 applicaties zijn waarvoor je een software-as-a-service licentie kan kopen. Meer hierover bij Re/code.(2)

Skype videogesprekken voortaan gratis
Voor het derde bericht gaan we terug naar Microsoft, dat eigenaar is van Skype. Deze internet-telefoniedienst zal voortaan het aanbod om een videogesprek te voeren met meerdere personen gratis maken voor Windows, Mac en de XboxOne. In de toekomst zouden Groupe Video Calling (GVC) van Skype ook mogelijk worden voor de Metro app, voor Windows Phone, Android, en iOS.
Tot nu toe was GVC niet gratis; er moest tenminste één deelnemer aan het gesprek een premium account hebben  ($4,99 voor een dagpas of $8,99 per maand). Dat wordt dus gratis voor de desktop gebruikers. Tot 10 pc's en macs kunnen deelnemen aan een groepsgesprek op de desktop. Op de Xbox zijn dat er vier. Meer hierover bij The Verge (3)

http://thenextweb.com/microsoft/2014/04/28/microsoft-increases-onedrive-business-storage-25gb-1tb-per-user-including-office-365-proplus/
http://recode.net/2014/04/28/ibm-puts-all-its-cloud-apps-in-one-place/
http://thenextweb.com/microsoft/2014/04/28/skype-makes-group-video-calling-free-windows-mac-xbox-one-coming-platforms-future/
KORT NIEUWS II: APPLE MACBOOK AIR, ACER EN FIREFOX
Apple lanceert nieuwe MacBook Air
Omdat het donderdag een feestdag is, en je morgenavond dus geen nieuws van ons krijgt, een extra dosis

Neen, de nieuwigheden van Apple zijn geen echter verrassingen meer - en dat heeft niet te maken met de aard van de producten, als wel met de al dan niet opzettelijke informatielekken. Elke nieuwigheid die in de laatste maanden aangekondigd werd, was van A tot Z al in enkele bevriende media te lezen - en het waren geen gissingen, de informatie bleek tot in de laatste details te kloppen.
Zo ook de aankondiging van de nieuwe MacBook Air. Op voorhand was de lancering aangekondigd, en net op het voorspelde moment viel het persbericht in de bus. Echt wereldschokkend zijn de specificaties niet - het voornaamste dat je moet onthouden is dat er nieuwe Haswell processoren in zitten, en dat de goedkoopste $899 kost. Bij 9to5 Mac lees je meer.

Acer lanceert Liquid Leap en 'build your own cloud'
Niet alleen Samsung is bezig met wearable computing, ook andere fabrikanten doen het. Zo ook Acer. Dat heeft deze week de Liquid Leap aangekondigd, een "slimme armband", die verschillende fitness activiteiten noteert en gekoppeld kan worden aan de smartphone. De armband kadert in het initiatief "build your own cloud", dat tablets, telefoons en wearables omvat die allemaal verbonden worden met een cloud aanbod. Meer bij The Next Web (2).

Firefox 29
Tot slot is er de aankondiging dat er versie 29 van de Firefox browser gelanceerd is. Volgens waarnemers is het de meest radicale redesign in jaren, waardoor Firefox er meer uitziet dan Chrome dan de oude Firefox. Zo heb je rechts hetzelfde menu met drie balken, en ook de afgeronde tabblaadjes. Maar wat Firefox wel behouden heeft, is de aparte zoekbalk, iets wat heel wat gebruikers (waaronder wij) zullen waarderen. Over Firefox 29 een uitvoerige bespreking bij TechCrunch. (3)


http://9to5mac.com/2014/04/29/apples-macbook-air-lineup-updated-with-new-haswell-processors-now-starts-at-899/
http://thenextweb.com/gadgets/2014/04/29/acer-event/
http://techcrunch.com/2014/04/29/firefox-29-launches-with-major-redesign-firefox-account-integration/
FACEBOOK F8 DEVELOPER CONFERENCE: EEN OVERZICHT

De Facebook conferentie voor ontwikkelaars is iets dat heel belangrijk aan het worden is. Facebook heeft duidelijk gemaakt dat het niet "zomaar" een sociaal netwerk is, en dat het zich niets aantrekt van de doemdenkers die voorspellen dat de jongeren Facebook de rug zullen toekeren. Facebook is een platform, wil een platform zijn, en dat heeft het duidelijk gemaakt op deze conferentie.
Het wil de ontwikkelaars lokken die het beu zijn om voor de verschillende toestellen (iOS, Android, Windows, en het web ) te moeten ontwikkelen. Het wil een platform worden boven alle besturingssystemen. En de verschillende aankondigingen op de F8 developer conference getuigen hiervan. Bij GigaOm vonden wij een overzicht van al die aankondigingen, dat wij graag kort samenvatten voor jou. Later komen wij ongetwijfeld nog uitgebreider terug op verschillende aspecten van deze aankondigingen.

- Facebook belooft dat het zijn platform stabieler zal maken, en dat er versies komen van zijn API, zodat de ontwikkelaars zelf ook verschillende builds kunnen uitbrengen, dus verschillende versies van hun apps. Het centrale API zal, zo garandeert Facebook, 2 jaar stabiel zijn. Bugs zullen binnen de 48 opgelost raken.

- Gebruikers zullen op een andere manier kunnen inloggen in Facebook. Enerzijds krijgen zij meer controle over de informatie die hun vrienden over hen meegeven in apps. En anderzijds kan de gebruiker anoniem inloggen, om bijvoorbeeld een app uit te testen vooraleer zijn gegevens aan de app te moeten geven. "Anoniem" moet je met een korrel zout nemen, want uiteraard ben je niet anoniem voor Facebook - wel voor de maker van de app, wat dus wel sneu is voor hem. Een functie waarop we ongetwijfeld nog gaan terugkomen.

- De Facebook programmeertaal Parse wordt goedkoper om een licentie te krijgen, en ontwikkelaars krijgen meer gratis opties op hun apps te maken. Bovendien kunnen de ontwikkelaars via de Local Data Store ook een offline ervaring voor hun mobiele apps kunnen maken.

- In Parse komt er ook zoiets als AppLinks, een open source SDK waarmee je vanuit apps probleemloos naar een URL kan surfen, zonder browser dus.

- Met Send to Mobile kan je vanop je desktop een link sturen naar een app op je mobiele toestel. En op je toestel kan je ook een Mobile Like button vinden, die zelfs werkt zonder dat de Facebook log-in geactiveerd is - wat toch eigenaardig te noemen is. En dan is er ook nog Message Referrals, die in Facebook Messenger werken, en waarmee je links naar multimedia kan delen vanuit Messenger.

- Tot slot, en dat is eigenlijk waar het Facebook om draait: het Facebook Advertising Network. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van de data die Facebook verzameld heeft over zijn gebruikers, om mobiele ads in hun apps te vertonen.

En dan nog dit: Facebook blijkt bij deze aankondiging het woord "vertrouwen" (trust) hoog in het vaandel te dragen. Eigenlijk is de boodschap "vertrouw ons, dan moet je de rest niet meer vertrouwen" - je geeft je gegevens aan Facebook, en die houdt ze binnen zijn muren. In de volgende dagen gaan we wat dieper in op enkele aspecten. Wat zeker vaststaat, is dat Facebook absoluut een speler is die niet te negeren valt - zelfs wanneer je het sociale netwerk op zich niet bezoekt. Facebook is gewoon met zijn Likes een tegenhanger geworden voor Google AdWords...

http://newsroom.fb.com/news/2014/04/f8-2014-stability-for-developers-and-more-control-for-people-in-apps/
http://www.webpronews.com/facebook-f8-will-happen-every-year-now-2014-04
KORT NIEUWS VOOR VRIJDAG 2/5/2014

Kost Google Glass echt maar $80?
De Google Glass, als je hem tenminste hebben wil (en kan kopen, want in Europa zijn ze nog altijd niet verkrijgbaar), zou je meteen 1.500 dollar armer maken. Maar volgens Teardown.com zouden de componenten waaruit het apparaat bestaat bijlange die prijs niet rechtvaardigen. Alles bijeen zou een Google Glass slechts een $79,78 aan onderdelen kosten.
Wat je natuurlijk een oneerlijke vergelijking kan noemen. Bij een medicijn ga je immers ook niet tellen wat een nanogram van dit en dat kost - het zijn research en development die tellen. Maar anderzijds, wanneer je de prijs vergelijkt met een smartphone, dan kan je wel vragen stellen bij de prijsstelling. (1)Verkeerslichten hacken

Wired wijdde een artikel aan het feit dat hackers, met een beetje handigheid, verkeerslichten kunnen manipuleren. Het gaat dan niet om de lichten zelf, maar om sensoren die in de straat staan en data doorgeven aan de verkeerscontrolesystemen. Een boeiend verhaal - maar of het ook in ons landje kan, is ons niet meteen duidelijk, want de hack is vooral mogelijk doordat de firmware van de fabrikant van sensoren en verkeerslichten te weinig beveiligd is. (2)

Google Parking Location
Een derde bericht dat we je niet willen onthouden, is de Parking Location die Google in een update van zijn Google Search uitgebracht heeft. Wat die functie doet is heel simpel, maar wel heel handig: Google kan nu "voelen" wanneer je je auto geparkeerd hebt, en zal die plek als een speciale kaart op je smartphone bewaren. Wil je terugkeren naar je auto, dan moet je gewoon naar Google Search gaan, de kaart oproepen, en dan via Google Maps de instructies volgen om daar te geraken. Of de software nauwkeurig genoeg is om je in een ondergrondse parking te begeleiden naar je auto, konden wij niet meteen lezen in de aankondiging. Nochtans is dit de functie waarnaar de meeste gebruikers echt verlangen! (3)

http://blogs.wsj.com/digits/2014/04/30/google-glass-parts-estimated-to-cost-less-than-80/
http://www.wired.com/2014/04/traffic-lights-hacking/
http://www.androidauthority.com/google-search-park-update-375202/

  
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Sony brengt Xperia Z2 uit: 5,2" Full HD Triluminos display, met als extra eerste digitale ruisonderdrukkingstechnologie ter wereld op een smartphone.
www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-z2/?utm_source=sactive&utm_medium=blogs&utm_campaign=xperiaz2

*** Microsoft doet aan game-archeologie om een urban legend te achterhalen
http://www.businessinsider.com/microsoft-digs-up-et-atari-cartridges-2014-4
http://mashable.com/2014/04/26/legend-confirmed-atari-2600-e-t-game-discovered-at-new-mexico-dig/

*** Rabbit proto maakt het gemakkelijker om circuits te plaatsen op voorwerpen die met een 3D printer gemaakt werden
http://gigaom.com/2014/04/24/rabbit-proto-makes-it-easier-to-get-circuits-into-3d-printed-objects/

*** Neen, het volstaat niet om een succesvol game te maken zoals Angrybirds om een langdurig businessmodel te hebben: inkomsten van Angry Birds maker op een jaar tijd met 52% gedaald
http://bits.blogs.nytimes.com/2014/04/28/annual-profit-falls-52-percent-for-angry-birds-maker-rovio/


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetDINSDAG TECH45: AFLEVERING 193
Onder de titel "Het couchsurfing van het gidsen" bespreekt het Tech45 team de hommeles rond AirBNB en Uber en maken zij ons warm voor de volgende BarCamp. Stefaan Lesage heeft ook een heel praktische tip over het veranderen van paswoord in de nasleep van de Heartbleed bug.
Vergeet niet om dinsdagavond mee de opname van de nieuwe aflevering te volgen via de chatroom? En als u de mensen van de podcast een steuntje in de rug wil geven, dan kan u altijd een commentaar nalaten bij iTunes.
http://itunes.apple.com/be/podcast/tech45/id331894219
http://tech45.eu/2014/04/23/193-het-couchsurfing-van-het-gidsen/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-193.mp3
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De ijdelheid bakt ons geheugen griezelige poetsen
-Joseph Conrad-

 
De nieuwe oogst


TWOO BLAAST 3 KAARSJES UIT

De website Twoo is bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen. Gewoon een profiel aanmaken, foto's toevoegen, en je kan gratis met andere mensen chatten. Maar natuurlijk is "gratis" niet de uiteindelijke bedoeling van de app - via in-app aankopen kan je extra opties activeren. De site, die Belgische roots heeft, is nu 3 jaar oud en heeft 11,9 miljoen unieke bezoekers, is actief in meer dan 200 landen en 38 talen. De dienst is verkrijgbaar via web, iPhone en Android app.
http://www.twoo.com


TORPEDO: TIJDELIJKE LINKS
Deze website maakt het mogelijk om dingen via het internet te delen, zoals bestanden, paswoorden en meer, maar dan wel met een link die enkel geldt voor die ene andere persoon, en die meteen na downloaden vervalt.
[Taal: ENG]
http://usetorpedo.com/


LAWIN.ORG: ENCYCLOPEDIE OVER DE WETTEN
Wetten verschillen in verschillende landen, en het is heel moeilijk om je weg te vinden in de doolhof van al die wetten. Deze website in de vorm van een encyclopedie wil je helpen. De site behandelt wetten uit alle landen en over allerlei onderwerpen. Het is een samenwerkingsproject, samengesteld door vrijwilligers en studenten uit de hele wereld. Je vindt er onder andere de wetteksten van internationale verdragen zoals het Benelux verdrag over het jagen op en de bescherming van vogels. (Bron: Make Use Of)
[Taal: ENG]
http://lawin.org/


EVERYSLIDE: PRESENTATIES MET INTERACTIE

Deze webdienst biedt een origineel concept. Je kan namelijk een presentatie aanmaken in PowerPOint of Keynote, naar je eigen voorkeur. Vervolgens kan je die uploaden naar de site, waar je dan op Present drukt. Je krijgt een unieke url die je publiek tijdens je presentatie kan intikken in hun browser, om tijdens je slideshow vanop hun mobiele toestel, tablet of andere antwoord te geven op de vragen die je in de presentatie stelt, of de poll die je houdt.
Na de presentatie kan je dan de interactie van de deelnemers online bekijken, of hun contactgegevens en antwoorden op de spreadsheet downloaden. De dienst is niet volledig gratis - hoe meer interactie, hoe meer je betaalt.
[Taal: ENG]
https://everyslide.com/#how-it-works


WEEKDONE: TEAMWORK
Add-on voor Firefox
Dit is een dashboard voor teamwork. Wat heeft jouw team deze week gedaan? Wat zijn de plannen voor volgende week? Met de dashboard krijgt elke manager of teamleider een wekelijks rapport. Het wordt gebruikt door zowel grote bedrijven als kleinere, om inzicht te krijgen in het teamwork. (Bron: Make Use Of)
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-weekly-work-reports-windows-screen-capture-blood-alcohol-calculator/


TYPING SPEED MONITOR: HOE SNEL BEN JE?
Extensie voor Chrome
Deze extensie voor de Chrome browser geeft je statistieken over hoe snel je kan typen, maar ook over wat je typt, en hoe vaak je het doet. Een tool die wellicht handig kan zijn voor freelancers om hun activiteit te bewijzen.
http://chrome.google.com/webstore/detail/typing-speed-monitor/plchfdecdelajngfdcgjbffdohhfkfop?hl=en-US


VRIJDAG MULTIMEDIA: DUIK IN HET VERLEDEN MET GOOGLE STREETVIEW
Het is eigenlijk een logische stap - Google verzamelt nu eenmaal veel gegevens, en die kunnen in een historisch perspectief gezet worden. En dus ook Google Streetview: sinds 2007 worden er door Google beelden op grondniveau verzameld en bewaard. Google heeft de historische beelden nu als laag op zijn Streetview aangebracht, zodat je als het ware een tijdreis kan maken in je straat, wijk, stad.
[Taal: ENG]
http://google-latlong.blogspot.be/2014/04/go-back-in-time-with-street-view.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANTHONY KURTZ

Deze fotograaf maakt niet alleen prachtige foto's, zijn website is een verduiveld mooi staaltje van webdesign. De foto's laden ongemeen snel, de navigatie is verrassend innovatief. Niet alleen een pijltje om naar de volgende foto in de diareeks te gaan, dat aan de rechterkant staat, maar een cursor die zich aanpast: in het midden van de foto klikken en je ziet het frame met het overzicht van de foto's, en de pijl is bovendien ook mobiel.
Maar natuurlijk zijn het de foto's die de hoofdrol spelen. Prachtige reeksen, zoals die van Senegal Portraits. Helder, contrasterend, foto's die een rijke blik geven op het leven.
[Taal: ENG]
http://www.anthonykurtz.com/
http://www.anthonykurtz.com/PEOPLE/SENEGAL-PORTRAITS/1/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Moderne videoclip voor klassieke symphonie uit 1893 gaat viraal
http://www.belgiancowboys.be/marketing/moderne-videoclip-voor-klassieke-symphonie-uit-1893-gaat-viraal/
- Wordt samen wakker met de wereld
http://www.belgiancowboys.be/technology/wordt-samen-wakker-met-de-wereld/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Ministerie: advies over Explorer 'te kort door de bocht'
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3644522/2014/04/29/Ministerie-advies-over-Explorer-te-kort-door-de-bocht.dhtml
- Zelfrijdende auto van Google leert door stadsverkeer rijden
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3643678/2014/04/28/Zelfrijdende-auto-van-Google-leert-door-stadsverkeer-rijden.dhtml
 
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Aan de slag met Raspberry Pi: wat kan je ermee aanvangen? 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8096/Aan-de-slag-met-Raspberry-Pi-wat-kan-je-ermee-aanvangen.html
- Aan de slag met Raspberry Pi: wat heb je zoal nodig? 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8095/Aan-de-slag-met-Raspberry-Pi-wat-heb-je-zoal-nodig.html
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Wanneer printers (eindelijk) mobiel worden
http://www.digimedia.be/News/nl/16362/wanneer-printers-eindelijk-mobiel-worden.html
- Berichtenapps:het nieuwe gezicht van de sociale media
http://www.digimedia.be/News/nl/16357/berichtenapps-het-nieuwe-gezicht-van-de-sociale-media.html
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Netneutraliteit verdwijnt: een opstap voor meer piraterij?
http://computertaal.info/2014/04/29/netneutraliteit-verdwijnt-een-opstap-voor-meer-piraterij/
- Microsoft Sculpt Ergonomics toetsenbord: een review
http://computertaal.info/2014/04/30/microsoft-sculpt-ergonomics-toetsenbord-een-review/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Wet in werking tegen identiteitsfraude met nicknames en biometrische gegevens
http://tweakers.net/nieuws/95739/wet-in-werking-tegen-identiteitsfraude-met-nicknames-en-biometrische-gegevens.html
- UPC maakt Facebook-app voor tv-opnames op settopbox
http://tweakers.net/nieuws/95730/upc-maakt-facebook-app-voor-tv-opnames-op-settopbox.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- De software waarmee Edward Snowden de NSA omzeilde is gratis te krijgen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-software-waarmee-edward-snowden-de-nsa-omzeilde-is-gratis-te-krijgen/article-4000608788564.htm
- EU-Commissie tegen Motorola en Samsung: "Patentoorlog mag niet ten koste van klant gaan"
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/eu-commissie-tegen-motorola-en-samsung-patentoorlog-mag-niet-ten-koste-van-klant-gaan/article-4000608723704.htm
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Facebook beloont meest creatieve campagnes. De winnaars zijn…
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/facebook-beloont-meest-creatieve-campagnes.-de-winnaars-zijn%E2%80%A6
- Opinie: Waarom Marbles Google+ boven Facebook verkiest
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/opinie-waarom-je-google-boven-facebook-moet-verkiezen*** WIJS

- E-mailmarketing: 4-traps conversie
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/e-mailmarketing-4-traps-conversie 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

DECKSET: PRESENTATIES


Mac App
Dit is een andere tool om presentaties te maken. Je kan gewoon je favoriete tekstbewerker openen, je gedachten neerschrijven, en Deckset zal die omzetten in mooie presentaties. Hierdoor kan je je concentreren op je ideeën, en moet je je niet zo hard bekommeren om het ontwerp van de slides.
http://decksetapp.com/


DROID NAS: DEEL MAPPEN
Android
Met deze app kan je Android folders delen via een WiFi netwerk, maar kan je ook je Android toestel zichtbaar maken als een Bonjour computer in de Finder op je Mac. Zo wordt je mobiele telefoon of tablet een draadloze flash drive met maar een simpele klik. Bovendien kan je gebruik maken van verschillende profielen.
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.codesector.droidnas


SCAPPLE: BRAINSTORMEN

Mac / WIndows
Met deze tool voor zowel Mac als Windows kan je notities maken om zo ideeën neer te pennen, ermee te spelen en het ene concept aan het andere te koppelen. De makers van Scapple vermijden met opzet de naam "mind mapping" te gebruiken, omdat de meeste mensen toch ook niet echt weten wat dat is. Bij MakeUseOf vind je een goede uitleg over de tool, die je meteen op weg zet. De software kost $15 maar je kan hem 30 dagen gratis uitproberen.
https://www.literatureandlatte.com/scapple.php


PINTEREST: NU MET GUIDED SEARCH
De populaire app voor iPhone en Android heeft een update met twee belangrijke nieuwigheden. Om te beginnen is er de Guided Search, die je gidst doorheen e meer dan 750 miljoen borden met 30 miljard pins. En de tweede nieuwe functie is Custom Categories, die je helpt om foto's gemakkelijker in categorieën in te delen. De beide tools worden eerst uitgerold voor iPHone, iPad en Android apps, en later ook voor het web.
http://www.pinterest.com/
http://about.pinterest.com/goodies/


ACOMPLI: DOE MEER
iPhone/iPad
Deze tool zorgt ervoor dat je meer kan doen met je e-amil, kalender, contacten. zowel Microsoft Exchange, Office 365als Google Apps en Gmail worden ondersteund.
http://itunes.apple.com/us/app/acompli-email-calendar-for/id829384901?ls=1&mt=8


TINYTAKE: SNEL SCREENSHOTS MAKEN EN DELEN


Windows - freeware
Met TinyTake kan je beelden en video's van je computerscherm bewaren, commentaar toevoegen, en dan delen op bijvoorbeeld de sociale netwerken, en dat alles in één vloeiende beweging.
http://tinytake.com/


VRIJDAG APP-DAG:TWUNCH
Niets zo gezellig als met mensen die je vaag kent van de sociale netwerken, even los af te spreken om samen je "boterhammen in het park" op te eten, of een snelle hap in een of andere gelegenheid. Dat heet dan een Twunch, de samentrekking tussen lunch en Twitter. Deze app toont je welke twunches er zijn in de omgeving.
[Taal: ENG/NL]
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.norio.twunch.android


VRIJDAG APPDAG: AROUNDME


Windows Phone - freeware
Met deze app kan je heel simpel zien welke foto's er genomen werden in de omgeving van waar je bent. Je kan ook gewoon de wereld zo ontdekken, aan de hand van afbeeldingen. De beelden zijn afkomstig van 5 bronnen: Flickr, 500px, Instagram, Locr en Panoramio. Bevalt een bepaalde foto je erg, dan kan je die ook als achtergrond zetten voor je lockscreen.
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/aroundme/0358390b-fb22-444b-b9cd-9ecf3864d598

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn mensen die liever een trap van een lakschoen krijgen,
dan een handdruk van een vereelte hand.
-Peter Sirius-