Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/4/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


========
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

==================
NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 849 van 19/4/2014Gegroet lezer,

Ook deze week hebben wij onze "vernieuwing" van NeTTies nog doorgezet, waarbij de artikels iets ordentelijker ingedeeld zijn en we getracht hebben ze aantrekkelijker te maken met tussenkoppen. Wij hebben geen negatieve reacties van u mogen ontvangen, dus wellicht betekent dit dat u dit als een positieve evolutie beschouwt... Onze volgende stap is een nieuwe indeling van de wekelijkse nieuwsbrief in HTML. Hebt u suggesties voor ons? Kent u een prima editor voor ons? Uw hulp wordt erg gewaardeerd. Onze redactie is goed met tekst, maar vormgeving (en de technologie om die correct op een pagina te krijgen) is niet onze forte. Wil u meewerken aan onze nieuwe vormgeving? Laat het ons even weten.

Volgende week, die sowieso kort is, nemen wij wat vakantie. Wij laten u niet in de steek, u krijgt alleen een sterk ingekorte nieuwsbrief te zien. Zo krijgt u ook eens wat rust :)

Nog een fijn lang paasweekend gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DE HEARTBLEED BUG BLIJFT VOOR DEINING ZORGEN
Hoe kon dit gebeuren, vraagt iedereen zich af?

We komen toch nog even terug op het nieuws van de Heartbleed bug, dat verleden week bekend gemaakt werd. Velen zullen, bij het horen van het nieuws, de schouders opgehaald hebben. "Ver van mijn bed", zullen ze gedacht hebben. En ergens zijn de beveiligingsbedrijven daar ook wel een beetje schuldig aan, omdat zij om de haverklap een onheilspellend bericht de wereld insturen, alleen al om de gebruiker te overtuigen van de noodzaak van goede beveiligingssoftware - lees: de hunne.
Toch is de heartbleed bug wel degelijk serieus te nemen. 2/3 van de servers op het internet werkt immers met OpenSSL, de technologie waarin dit beveiligingsgat zit. En dus is het nodig dat er snel actie ondernomen wordt.

40.000 van de +500.000 certificaten vernieuwd
Zoals verleden week uitgelegd, betekent dit dat de webmasters en systeembeheerders om te beginnen meteen de nieuwste versie van OpenSSL moeten toepassen, die de bug niét meer bevat. En verder moeten zij zo snel mogelijk hun SSL-certificaat vernieuwen, omdat dit gecompromitteerd kan zijn. Zo'n certificaat bevestigt namelijk dat de website is wie ze beweert te zijn, waarna de SSL-sessie opgestart wordt - bij je internetbankieren, je online shoppen, kortom alles wat via een SSL-verbinding werkt, herkenbaar aan de groene balk bij de Firefox adresbalk. En moeten de webmasters en systeembeheerders duidelijk communiceren over de maatregelen die zij genomen hebben.
Tot nu toe blijken deze adviezen wereldwijd niet ter harte genomen te worden - ondanks de ernst van de bug, die ervoor zorgt dat stukken uit het geheugen van de computer door hackers ingekeken kunnen worden. Van de meer dan 50.000 certificaten wereldwijd zijn er nog maar 40.000 vernieuwd. Volgens Netcraft behoren alvast Yahoo, Adobe, FloudFlare, DuckDuckGo, GitHub, Reddit, Launchpad, PayPal, Netflix tot de goede leerlingen. (1)

Vrijwilligerswerk
In het kader van deze bug zijn er vragen gerezen over het feit dat deze technologie, OpenSSL, open source is. Vrijwilligerswerk, dat draait op de inspanningen van hoogstens 10 mensen, die het "na hun uren" doen. Is het verantwoord om het hele internet, of althans 2/3 ervan, te laten berusten op zulk vrijwilligerswerk?
In dit geval was de bug terug te leiden tot een jonge Duitse wetenschapper, die twee jaar geleden per vergissing een stukje code inbouwde dat de hele technologie onbetrouwbaar maakte. Kwatongen zetten de grootste vraagtekens achter die toevalligheid, en zien er de hand van NSA en consoorten in. Maar zover willen wij niet eens gaan. Vergissen is menselijk, maar de schaal waarop deze vergissing de veiligheid van versleutelde communicatie in gevaar brengt, had niet mogen gebeuren. Volgens het team zelf ligt het gebrek aan geld mee aan de basis van de fout: door te weinig fondsen (het project moet het hebben van donaties) kon de bug niet alleen ontstaan, maar ook 2 jaar lang ongemerkt blijven. Bij Ars Technica (2) en Wall Street Journal (3) lees je een achtergrond artikel over het team dat aan OpenSSL werkt, en hoe het project ontstaan is.
Wall Street Journal koppelt er wel een bedenking aan vast: zou zo'n groot deel van het internet op één enkele technologie mogen berusten om geheimhouding te waarborgen? Want wanneer je een monocultuur hebt, is er maar één bug nodig om iedereen onveilig te maken...

http://news.netcraft.com/archives/2014/04/11/heartbleed-certificate-revocation-tsunami-yet-to-arrive.html
http://arstechnica.com/information-technology/2014/04/its-not-a-fun-week-to-work-at-openssl/
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303873604579495362672447986?mod=Tech_newsreel_1

DE HAMVRAAG BIJ HEARTBLEED: WIST NSA ERVAN?
Heeft veiligheidsdienst de bug gebruikt, of kan het die alsnog gebruiken?

Is die Heartbleed bug nu echt zo gevaarlijk, dienen we ons af te vragen? Kunnen hackers echt de private encryptiesleutels bemachtigen van sites die door de buggy OpenSSL kwetsbaar zijn? De eerste berichten ontkenden het - het zou moeilijk, zo niet onmogelijk zijn. Waarop het webdienstenbedrijf Cloudflare, om zeker te zijn, "The Heartbleed Challenge" lanceerde, om te zien of hun bevindingen klopten met de ervaringen van anderen.

Er werd een nginx erver opgezet met daarop de versie van OpenSSL die de Heartbleed bug bevat. Het hele internet werd uitgenodigd om zijn hack-talenten te botvieren op de server, en de private sleutel te ontfutselen die het mogelijk zou maken om gegevens te stelen.
En helaas, het duurde niet lang of de eerste "winnaars" van de wedstrijd werden bekend, waardoor het dus duidelijk bleek dat de versleuteling lek was. Meer nog: dat het niet gewoon volstaat om enkel een nieuwe versie van OpenSSL te installeren, ook het Certificaat is in gevaar. Bij Ars Technica lees je het hele verhaal (1)

NSA wist het: ja-nee spelletje
Na de bekendmaking van de bug werd natuurlijk, gezien de recente NSA-onthullingen van Snowden, met een beschuldigende vinger gewezen naar het NSA: hadden zij een hand in het tot stand komen van de bug? Waren zij al op de hoogte van in het begin? Hadden zij de bug gebruikt om mensen af te luisteren? Een artikel op Bloomberg beweerde alvast dat het NSA op de hoogte was, waarop IC On The Record, een blog van de Nationale Veiligheid, staalhard ontkende dat het NSA van het bug wist en het regelmatig gebruikte om vertrouwelijke informatie te verzamelen (2)

Obama: NSA màg misbruik maken van bugs
Daar komt nog een vraag bij: als het NSA op de hoogte is van een bug, moet het die dan niet melden, zodat de makers van de software de bug kunnen dichten? President Obama heeft daarover in januari al een verklaring afgelegd: het NSA moet het bug melden - in de meeste omstandigheden. Maar.. er zijn uitzonderingen. "Voor de nationale veiligheid, of voor uitoefening van de ordehandhaving". Wat de NSA dus de vrije hand blijft geven bij het afluisteren van burgers, ook door middel van bugs in software. (3)

Ook retroactief misbruik maken van bug
Het meest angstwekkende van het hele verhaal moet echter nog komen. The Guardian wijst er namelijk op dat het NSA eigenlijk niet eens op de hoogte geweest moet zijn van het bug, om die in het verleden gebruikt te hebben om versleutelde communicaties af te luisteren. Het NSA heeft namelijk de volmacht om alle communicatie die versleuteld is, op te slaan - in de hoop om in de toekomst een sleutel tegen te komen om de codering te breken. En die kans is er nu dus, dankzij de Heartbleed bug. Een interessante beschouwing daarover bij The Guardian.(4)

http://arstechnica.com/security/2014/04/private-crypto-keys-are-accessible-to-heartbleed-hackers-new-data-shows/
http://icontherecord.tumblr.com/post/82416436703/statement-on-bloomberg-news-story-that-nsa-knew
http://www.nytimes.com/2014/04/13/us/politics/obama-lets-nsa-exploit-some-internet-flaws-officials-say.html
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/12/the-nsas-heartbleed-problem-is-the-problem-with-the-nsa
LIVE TEGELTJES WORDEN INTERACTIEF
Experiment voor Windows 8, Phone en Xbox

Experimenteren is leuk. Dat vonden in elk geval de mensen van het Microsoft team in Azië, en ze gingen aan de slag met de Windows tegeltjes die je op je startscherm vindt. Zoals je weet zijn sommige van die tegels real time: je krijgt er up to date informatie met nieuwsstreams, nieuwe foto's van je vrienden, allerhande updates. Maar interactief zijn ze niet: aanklikken opent gewoon de app.

Waarom niet de interactie IN het tegeltje laten plaatsvinden, vroegen ze zich af bij het Microsoft Azië team. Het is een feature die zowel bij Windows8.X, Windows Phone als XBox zou werken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld informatie over muziek krijgen, of een mail openen zonder de echte Outlook te openen.

Bij o.a. ZDNet en The Verge vind je een filmpje met een demo. Andere bronnen wijzen er dan weer op dat het filmpje snel terug verdwenen was, wat erop duidt dat Microsoft dit project liever nog even geheim houdt. Maar dat is natuurlijk buiten het internet gerekend!
http://www.zdnet.com/microsoft-experiments-with-making-windows-live-tiles-interactive-7000028348/
http://www.theverge.com/2014/4/11/5605242/microsoft-working-to-make-live-tiles-more-interactive
http://www.wpcentral.com/microsoft-research-shows-interactive-live-tiles-windowsTWITTER VERLEVENDIGT ZIJN MELDINGEN...
... maar heeft af te rekenen met veel "dode" twitteraars

Verleden week kon je al lezen dat Twitter er veel aan doet om zijn dienst wat meer op Facebook te laten lijken. Een zet die wij persoonlijk niet zo verstandig vinden, maar die wellicht Twitter aantrekkelijker moet maken voor de gewone mens. Twitter is voor velen immers nog altijd een wereldje waar zij zich niet thuis voelen. De nieuwe foto's, het nieuwe profiel moeten dat verhelpen.
Deze week werd nog een vernieuwing aangekondigd die in dit kader past: de meldingen. Een functie die je zal zien wanneer je rechtstreeks op Twitter.com bent, en niet vanuit een app werkt. Je krijgt namelijk voortaan een melding wanneer er iemand een reactie geeft op een tweet van jou - erop antwoordt, hem favoriet maakt, of retweet. De melding zelf zal ook interactief zijn, want jij kan in de melding ook een antwoord geven, de gebruiker volgen, de tweet favoriet maken, enz. (1)

Actief en passief
De functie zal in de volgende weken voor iedereen uitgerold worden. Je moet wel even bij je Instellingen kijken op Twitter.com of je de functie geactiveerd hebt. En vervolgens kies je van wat je meldingen wil ontvangen: wanneer iemand je gaat volgen, iemand je een DM zendt, een tweet geretweet wordt, enz.

Niet bijster denderende cijfers
Twitter mag dan al populair zijn in aantal (er zijn momenteel 974 miljoen Twitter accounts), een flink aandeel van die Twitteraars is niet actief. Volgens Twitter zelf waren er de laatste drie maanden van 2013 een 241 miljoen actieve maandelijkse gebruikers, dat wil zeggen die minstens één keer per maand inloggen. Voor Twitter zelf moet de persoon zelf niet twitteren, inloggen is genoeg.

Maar wanneer men kijkt naar het aantal mensen dat twittert, dan komt de website Twopcharts, dat de activiteiten op Twitter monitort, tot de onthutsende vaststelling dat 44% van alle 94 miljoen accounts nooit één tweet verzonden heeft.

Nu is het wel zo dat velen, wijzelf incluis, kijken en luisteren op Twitter. Er is veel te lezen, en je vindt er veel tips, zonder dat je je geroepen voelt om zelf iets aan de wereld te verkondigen. Meer cijfers bij Wall Street Journal (2)

Tweede scherm
Er zit trouwens wel een evolutie in het Twitter-publiek. Dankzij de vermelding van de #hashtags bij programma's op tv, zoals Terzake, Reyers Laat, The Voice enz. zijn er steeds meer mensen die Twitter gebruiken als tweede scherm, om commentaar te geven op het nieuws en live uitzendingen. En dat is een functie die Twitter wil aanmoedigen, omdat het zo een groot publiek kan bereiken - en aanbieden aan de adverteerders!
https://blog.twitter.com/2014/stay-connected-with-notifications-on-twittercom
http://blogs.wsj.com/digits/2014/04/11/new-data-quantifies-dearth-of-tweeters-on-twitter/
EN WAT ALS HET RESTAURANT DAT JIJ GOOGLE'DE, JOU OOK GEGOOGLED HEEFT?
Persoonlijke service - creepy of juist een leuke attentie?

Wanneer je een tafel in een restaurant reserveert, dan is de kans groot dat je eerst op Google het restaurant nagetrokken hebt, het menu bekeken, de ligging opgezocht, enkele reviews bekeken hebt. Maar wat als dat restaurant op zijn beurt jou gaat Googlen?

Creepy of leuk?
Op het eerste zicht lijkt het creepy. Maar dat moet het niet zijn, het kan integendeel een extra dienstverlening zijn. Tenminste op de manier waarop de Maitre D. van een 3-sterren restaurant in de VS het doet. Wanneer hij bijvoorbeeld verneemt dat een koppel reserveert voor een verjaardag, dan zal hij via Google proberen uit te vinden wat voor verjaardag het is - van hun huwelijk of hun eigen verjaardag. Zo kan hij hen verrassen met een persoonlijke attentie. Hij kan bijvoorbeeld ook hun foto plakken op een afbeelding van een chef, zodat het lijkt alsof zij chefs of sommeliers zijn.

De Maitre D. gaat in dit geval zelfs nog een stapje verder: indien een bepaalde gast uit een andere staat komt, zal hij proberen om een kelner uit die staat hun tafeltje te laten bedienen. En wanneer de eigenaar van een jazzclub reserveert, dan probeert hij die te laten bedienen door een kelner die een jazz-fan is.

Het onverwachte is een probleem
Niet iedereen zal dit echter waarderen. We zetten wel veel informatie online, maar we verwachten niet dat die bijvoorbeeld door deze bepaalde Maitre D. gebruikt zal worden. Een inbreuk op de privacy is een woord dat meteen door je hoofd spookt. Het is vooral de factor "verwachting" die een rol speelt hierbij. Van Facebook verwacht je dat die rare dingen uithaalt met jouw gegevens. Van de bakker op de hoek verwacht je niet dat die plots "Proficiat met uw verloving" gaat zeggen, of "Spijtig dat het uit is met je vriendin" - dingen die je op Facebook gedeeld hebt.

Het is net zoals roddel. Via via weet je dingen van andere mensen, die zij je nooit rechtstreeks gezegd hebben. Maar je spreekt hen er niet op aan, tenzij zij er zelf over beginnen - en je laat niet weten dat jij het weet. Een beetje hypocriet, maar dat is net zo met het hele privacy gedoe waarbij je je hele leven als het ware op het net gooit, en dan verwacht dat niemand erop inpikt...

Een interessant artikel hierover bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/staff/2014/04/when-the-restaurant-you-googled-googles-you-back/GOOGLE TEST EEN MANIER UIT OM JE TE VOLGEN IN DE WINKEL
En nog andere verhalen over jouw privacy

Adverteerders geven veel geld uit om ervoor te zorgen dat hun advertentie gezien wordt. Maar betekent zien ook doen kopen? Dat is wat Google nu wil uittesten; als het antwoord inderdaad "ja" is, dan heeft het een krachtig wapen in handen om adverteerders blijvend te lokken - en advertenties zijn nu eenmaal de belangrijkste inkomsten van Google.

Het experiment draait rond AdWords, de advertenties die verschijnen naast zoekresultaten in de zoekmachine. Wanneer op zo'n advertentie geklikt wordt, dan moet de adverteerder Google betalen voor het doorsluizen van de bezoeker naar de website. Aangekomen op de website, is het aan de adverteerder om op te volgen of de advertentie tot een aankoop leidt of niet.

Maar bij fysieke winkels was dat tot nu toe niet op te volgen. Dat is wat Google nu wil uittesten: of het kan meten of een klik tot een aankoop in een fysieke winkel leidt. Het programma heet In-Store Attribution Transaction Reporting; daarbij worden aankopen gekoppeld aan de cookies van gebruikers, die dan weer gekoppeld worden aan anonieme Google click ID's.

Hoe het proces gebeurt, lees je bij Wall Street Journal. Dat eraan toevoegt dat ook Facebook aan deze heilige graal van de advertenties werkt. Het kent jouw naam en mailadres, het weet welke advertenties je gezien hebt. Informatie die gemakkelijk gekoppeld kan worden aan klantenkaarten in winkels, waarop aankopen genoteerd worden. In zekere zin heeft Facebook het gemakkelijker om deze gegevens te verwerven, maar omwille van de privacy zou het, aldus WSJ, die koppeling tussen klantenkaarten en Facebook gegevens niet rechtstreeks uitvoeren. (1)

En wat met Whatsapp?

Onlangs was er trouwens nog heel wat heisa over een gevaar voor onze privacy, dat zou kunnen ontstaan wanneer Facebook de populaire messaging-dienst WhatsApp zou kopen. Dan zou Facebook namelijk ook in het bezit komen van je telefoonnummer, en je hele adresboekje. Verschillende organisaties trokken aan de alarmbel. De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft verleden week zijn fiat gegeven aan de overname van WhatsApp door Facebook - althans voor wat de VS betreft. Er zou nog wel een internationale goedkeuring moeten komen, maar wellicht is dat slechts een formaliteit. (2)(3)

http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702303847804579479672289163220-lMyQjAxMTA0MDEwMTExNDEyWj
http://recode.net/2014/04/10/ftc-clears-facebooks-whatsapp-acquisition-in-the-us/
http://www.zdnet.com/ftc-calls-out-facebook-whatsapp-over-privacy-ahead-of-merger-7000028301/FACEBOOK WIL OOK BANKIER WORDEN...
... en Amazon wil van geen Bitcoins weten

Twee berichten uit het financiële landschap. Om te beginnen Facebook. Dat zou, althans volgens de Financial Times, van plan zijn om ook financiële diensten aan te bieden. Je zou een soort portemonnaie kunnen aanleggen bij Facebook, daar geld in stoppen om andere mee te betalen. E-geld dus. Het systeem zou als eerste in Europa van start gaan, en alvast in Ierland zou Facebook nog maar enkele weken verwijderd zijn van een officiële goedkeuring van de dienst door de autoriteiten (1)
Volgens andere bronnen zou Facebook voor die dienst samenwerking overwegen met verschillende spelers die al op de e-betaalmarkt aanwezig zijn, o.a. TransferWise, dat deze week een nieuw record bereikte: het had 1 miljard Britse pond aan transactie verwerkt. Een achtergrondartikel over deze e-betaalmarkt vind je bij TechCrunch(2)

Nieuwe initiatieven
Er is blijkbaar heel wat aan het rommelen op de betaalmarkt. Wat maar logisch is. Onze smartphone zou perfect als onze mobiele betaalterminal kunnen dienen, maar de ideale oplossing daarvoor is nog niet gevonden. Nog altijd moet er bij heel wat aankopen een antieke betaalkaart aan te pas komen, vaak een kredietkaart die echt niet veilig is.
Er werd reeds een schuchtere poging ondernomen een alternatieve munt te creëren, de Bitcoin, maar doordat die eerder een speelbal werd van speculanten dan als echte munt gebruikt te worden, heeft die veel van het vertrouwen van de burger verspeeld.

Amazon wil geen Bitcoins
Naast Facebook is er ook Amazon dat een poging doet om een financieel alternatief te lanceren. Het heeft deze week aangekondigd dat het weliswaar niet met Bitcoin in zee wil gaan, maar dat het wel overweegt om een alternatief op te richten voor American Express of Visa. Amazon heeft uiteraard ook de kracht om zo'n systeem te laten lukken - het is een van de grootste online retailers. Bovendien heeft Amazon deze week aangekondigd dat het zijn eigen smartphone zou uitbrengen, die super goedkoop zal zijn. Over dit initiatief lees je meer bij re/code. (3)

Nieuw systeem is onvermijdelijk
Hoe het ook zij, of het nu Facebank wordt of Amazon, je kan er zeker van zijn dat er binnenkort nieuwe systemen van betaling aankomen. In dit digitale tijdperk is het té gek dat we met een bankkaart rondlopen, en dan ook nog eens met 50 verschillende klantenkaarten. Dit zal, onvermijdelijk en logischerwijze, in de nabije toekomst gecombineerd worden tot een nieuw digitaal systeem. Verschillende bedrijven hebben het al geprobeerd om het unieke systeem te lanceren, maar tot nu toe is niemand erin geslaagd.
Daarbij moeten wij eraan toevoegen dat wij echt hopen dat het niet Facebook is dat de wedloop naar het nieuwe betaalsysteem winst. Want dan ben je echt àlle privacy kwijt...
http://thenextweb.com/facebook/2014/04/14/facebook-reportedly-prepping-e-money-service-close-getting-approval-ireland/
http://techcrunch.com/2014/04/14/you-know-whats-cool/
WINDOWS PHONE 8.1 VOOR ONTWIKKELAARS NU BESCHIKBAAR
Prachtig volgens reviews, maakt zelfs gebruik van Apple's Passbook...

Het is 18 maanden geleden dag Microsoft de nieuwste update uitbracht voor zijn besturingssysteem voor mobiele telefoons. En nu is daar dan, zoals onlangs aangekondigd, de nieuwe versie, Phone 8.1, klaar vor download. Waarbij we wel moeten vertellen dat dit de versie is voor ontwikkelaars. De gewone gebruiker die graag gevaarlijk leeft, kan deze versie ook downloaden en installeren, maar moet wel weten dat hij daarmee zijn waarborg verliest, en het OS niet terug kan draaien. Maar als je dat voor lief neemt, moet je gewoon naar de Windows Phone App Studio site gaan, daar inloggen met je Microsoft account, en een project opstarten. Daarna moet je nog enkele handelingen verrichten - de juiste instructies staan duidelijk uitgelegd bij The Verge.(1)

Zoals reeds gemeld toen de lancering van Phone 8.1 aangekondigd werd, zijn de voornaamste nieuwigheden van deze versie het vernieuwde actiecenter, waar je alle meldingen vindt; de tegeltjes, die je nu van een achtergrondfoto kan voorzien die over alle tegels uitgesmeerd wordt; en de Cortana digitale assistent. Er blijkt echter nog een nieuwigheid, aldus iMore: deze versie zou ook gebruik maken van Passbook van Apple. Dat is een soort portefeuille waarin je allerlei dingen stopt: ticketten, coupons, klantenkaarten. iMore omschrijft het aldus: een collectie data die samengevat worden op een fiche en getoond worden in de Passbook, die je als de browser voor deze data kan beschouwen. Windows Phone8 doet hetzelfde: het neemt diezelfde data, maakt een gelijkaardige kaart, en stopt die dan in Microosft Wallet. Of Apple gelukkig is met deze nieuwigheid, is nog de vraag. iMore gaat op deze vraag dan ook nader in (2)

Verschillende websites hebben een uitgebreide bespreking van het OS, oder andere Ars Technica, en zij lijken laaiend enthousiast (3). Vele waarnemers waren het, bij de lancering van de vorige versie, over eens dat Windows met zijn Phone OS de goede weg opgegaan is, en eigenlijk slechts één negatief punt heeft: het gebrek aan apps.

Misschien zal daar nu verandering in komen. Eerst en vooral is er de aankondiging dat je voortaan apps kunt maken die universeel zijn, en dus zowel op tablets, desktops als phones draaien.  Microsoft heeft daarvoor de nodige aanpassingen aangebracht aan zijn developers center, zoals The NExt Web weet te vertellen. (3)

En verder is er het feit dat het uiterst eenvoudig gemaakt werd om apps te creëren. Microsoft heeft namelijk de Windows Phone App Studio online gezet, waar je heel simpel aan de slag kan met o.a.RSS feeds en YouTube channels. MakeUseOf (4) heeft een stap voor stap handleiding en een filmpje met uitleg.

http://appstudio.windowsphone.com/?stay=1
http://arstechnica.com/gadgets/2014/04/windows-phone-8-1-review-a-magnificent-smartphone-platform/
http://thenextweb.com/microsoft/2014/04/14/microsoft-starts-accepting-developer-submissions-universal-windows-apps-windows-phone-8-1-apps/
http://www.makeuseof.com/tag/need-development-skills-create-professional-windows-phone-apps/

MICROSOFT MAAKT OFFICE ONLINE BESCHIKBAAR IN DE CHROME WEB STORE
Word, Excel, PowerPoint en OneNote apps voor Chrome

Er bestaan al langer online versies van de verschillende poten van Office; eerst heette dat pakket Office Web Apps, en sinds kort gaat het pakket dor het leven onder de naam Office Online. Deze webgebaseerde software werkt zowel in IE als Safari, en ook in de Chrome Browser.

Microsoft gaat nog een stapje verder, want voortaan ken je de Office Online apps toevoegen aan je Chrome App launcher. Dat is, zoals je wellicht weet, een technologie van Google om apps ook offline te laten werken. Voortaan zullen de Office Online apps dus ook in de Chrome Web Store liggen.

Microsoft heeft trouwens nog enkele nieuwigheden bedacht voor Office Online. Zo kan je bij Excel Online voortaan nieuwe commentaren invoegen in een cel, en bestaande commentaren bewerken of verwijderen. Voor geavanceerde gebruikers is er het heuglijke bericht dat spreadsheets die Visual Basic for Applications bevatten (VBA) voortaan geopend en bewerkt kunnen worden in de online apps, zonder dat de VBA verwijderd of  verbroken wordt in het bestand.

Excel Online heeft ook een handige "Tell Me" functie gekregen, waarbij je relevante commando's vindt in een uitklaplijstje, net als bij Word Online. Dat laatste heeft dan weer eveneens de mogelijkheid gekregen om commentaren toe te voegen, waarbij zelfs meerdere personen commentaren kunnen geven en wijzigen.

Een uitgebreide beschrijving van deze updated vind je bij ZDNet.
http://blogs.office.com/2014/04/14/more-office-online-commenting-printing-tell-me-and-more/
http://www.zdnet.com/microsoft-makes-office-online-available-in-chrome-web-store-7000028408/
SMARTPHONE FABRIKANTEN GAAN DAN TOCH VOOR KILL SWITCH
Zou gebruikers heel wat geld kunnen laten besparen

Het werd de laatste tijd steeds duidelijker dat er een wetgeving aan zou komen die een zogenaamde Kill Switch zou verplichten - een technologie die een smartphone volkomen onbruikbaar maakt wanneer hij gestolen wordt en in de verkeerde handen valt. En blijkbaar hebben de bedrijven achter de verschillende besturingssystemen de bui voelen hangen, en zij scharen zich nu "vrijwillig" achter het plan.
Apple, Microsoft, Google, HTC, Huawei, Motorola, Nokia en Samsung hebben aangekondigd dat alle toestellen die na juli 2015 verkocht worden zo'n kill switch aan boord hebben. Daarmee kan de gebruiker bij diefstal of verlies vanop afstand alle data wissen en het toestel onbruikbaar maken, als hij dat wil. En wanneer zo'n toestel dan teruggevonden wordt, kunnen de data gewoon teruggezet worden. (1)


Enorme besparing
Het lijkt een logisch ding om te doen, maar bij ReadWrite vonden wij een artikel waarom er bij de makers van software en bij de providers zo weinig enthousiasme was voor deze technologie. Een technologie die heel nuttig zou zijn: een professor Duckworth van de Creighton universiteit zou namelijk berekend hebben dat hij de gebruikers miljoenen, zelfs miljarden zou kunnen besparen. In deVS alleen al zou er ruwweg $580 per jaar besteed worden aan het vervangen van gestolen telefoons. Dat is echter slechts een kleine fractie, vergeleken met wat de gebruikers betalen aan verzekering voor die toestellen: $4,8 miljard. Je begrijpt dat de verzekeringen zo'n killswitch dus niet graag zien komen, omdat het de noodzaak voor zo'n verzekering vermindert. Volgens de professor zouden de gebruikers $2 miljard kunnen besparen indien zij een goedkopere verzekering konden nemen die geen dekking tegen diefstal bevat.

Tegenstand CTIA lobbygroep
Een alternatief voor zo'n individuele kill switch is wat de CTIA voorstelt, een lobbying groep die de telecomindustrie vertegenwoordigt - maar die ook enkele verzekeringsmaatschappijen aan boord heeft. Individuele toestellen zouden niet door de gebruiker zelf gekilld worden, maar de CTIA zou werken met een database waarmee gestolen telefoons geblokkeerd worden, en niet geactiveerd kunnen worden door de nieuwe eigenaar. Dit systeem heeft wel het grote nadeel dat het enkel werkt in een bepaald aantal landen. Een telefoondief moet gewoon het toestel naar een land sturen waar het CTIA systeem niet werkt, en hij kan er toch mee aan de slag.(2)
Dat de kill switch er dan toch komt, is dus een heel positieve ontwikkeling!

http://recode.net/2014/04/15/apple-google-microsoft-samsung-and-carriers-back-anti-theft-measures-for-smartphones/
http://readwrite.com/2014/04/01/how-a-smartphone-kill-switch-could-save-customers-money#awesm=~oBzfRErmv9jJU5
NIEUWE OFFICE 365 PERSONAL KOST $6,99 PER MAAND
Nog een reden minder om met een illegale kopie te werken

Je zal moeilijk kunnen ontkennen dat, op het gebied van productieve software, het Office pakket de kroon spant. Word, Excel en Powerpoint zijn in de meeste huiskamers en kantoren gemeengoed. Werken met Word is simpel en leuk, en sinds de invoering van de ribbon, het lint met de mogelijke functies, is Word dubbel zo efficiënt geworden.

Iedereen kent het, en iedereen lijkt het op zijn computer te hebben staan. Maar in het verleden was dat vaak een illegale kopie, omdat de échte Office pakketten duur waren, te duur voor de gewone gebruiker met een prijs van rond de 500 euro.

Dat is nu de laatste tijd aan het veranderen. Microsoft had al een gezinsversie uitgebracht van zijn Office365, waarbij tot 3 personen van eenzelfde gezin het pakket kunnen installeren op hun verschillende toestellen, aan 99 euro per jaar. En deze week heeft Microsoft Office 365 Personal voorgesteld, een nog goedkoper pakket voor de individuele gebruiker, aan 6,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar. Ook hier weer geldt dat je deze Office kan installeren op verschillende toestellen, één pc, één tablet. Wat wil zeggen dat je bijvoorbeeld Office kan gebruiken op je gewone desktop of laptop, en op je iPad.

Bij het abonnement hoort ook een virtuele harde schrijf met 20 GB ruimte.

Zeg nu zelf: aan die prijs heb je echt geen reden meer om met een illegale kopie te werken. En dat was wellicht de bedoeling van Microsoft.
http://www.webpronews.com/microsoft-office-365-personal-makes-productivity-even-more-affordable-2014-04
http://thenextweb.com/microsoft/2014/04/15/microsoft-launches-office-365-personal-subscription-one-pcmac-one-tablet-69-99year-6-99month/
BING ZOEKMACHINE WORDT PERSOONLIJKER...
... en eerste universele Windows app is een feit

Vandaag twee berichten uit de Microsoft stal. Zoals uit eerdere berichten blijkt, is Microsoft druk bezig met Cortana, een persoonlijke assistent die je kan vergelijken met de Siri van Apple en met Google Now. Cortana wordt aangedreven door de zoekmachine van Microsoft, Bing, en die technologie wordt nu ook gebruikt in de "gewone" versie van Bing voor de desktop.
Deze optie wordt stilaan uitgerold, en geeft je een stel kaarten op de startpagina van Bing met gepersonaliseerde informatie. Het is daarbij de bedoeling dat jij Bing wat over jouw voorkeuren vertelt, en dat Bing dan zelf gaat leren om meer informatie voor jou op te zoeken. Wij persoonlijk hebben deze optie nog niet, maar volgens de aanwijzingen van Microsoft zelf zou je bij je instellingen je interessepunten kunnen ingeven. (1)(2) Wij zijn in elk geval benieuwd om dit te kunnen uittesten.

Eerste universele apps
Een tweede bericht betreft de universele apps. Zoals reeds eerder aangekondigd, is het de bedoeling van Microsoft om programmeurs wat werk te besparen, door hun apps te laten werken op de verschillende besturingssystemen: op je desktop, tablet, smartphone. De eerste apps van deze soort zijn een feit - en het zijn niet toevallig games. Het gaat met name om Halo:Spartan Assault en Skulls of the Shogun. Beide spelletjes kosten $4,99 en kunnen gekocht worden bij de Windows Store of de Windows Phone Store.
Microsoft zelf heeft ondertussen ook verschillende van zijn gratis apps omgevormd tot universele apps, waaronder Mahjong, Minesweeper en Solitaire.
Volgens waarnemers moet deze zet van Microsoft het bedrijf helpen om ontwikkelaars te lokken. Het gebrek aan apps, vooral voor zijn smartphone, is een van de grootste hinderpalen die een verdere inburgering van de Windows Phone in de weg staat. (3)

http://www.bing.com/blogs/site_blogs/b/search/archive/2014/04/16/bing-com-gets-more-personal.aspx
http://www.geekwire.com/2014/competition-google-now-microsoft-bing-rolls-personalized-cards-integrated-cortana/
http://www.pcworld.com/article/2144344/the-first-universal-windows-apps-have-arrived.html
GOOGLE: CHROME REMOTE DESKTOP VOOR ANDROID EN NIEUWE ANDROID CAMERA APP...
... En Plus-postings die voortaan adverteerdersop bezoek krijgen

Na twee berichten uit de Microsoft stal nu wat nieuws van Google. Om  te beginnen het bericht dat Google een nieuw product in zijn winkeltje gelegd heeft: Chrome Remote Desktop app voor Android. Daarmee krijg je, zoals de naam laat vermoeden, vanop je Android smartphone of tablet toegang tot je Chrome browser op je Mac of PC. Deze app ligt in het verlengde van de Chrome Remote Desktop die Google eerder al lanceerde, en waarmee je het scherm van je desktop kan delen met andere mensen die ook de Chrome browser gebruiken of een Chromebook hebben.
Om deze app te kunnen gebruiken moet je, net als bij het grote broertje ervan, eerst een helper app op je desktop of laptop computer installeren, die werkt op Windows (XP en hoger), Mac (OS X 10.6 en hoger) of Linux. Na installatie zal je dan vanop het mobiele Android toestel toegang hebben tot je computer, kunnen bladeren in je bestanden - vergelijk het een beetje met GoToMyPc.Meer bij TechCrunch (1)

Camera app met Blur
Een tweede bericht betreft eveneens een nieuwe app in de Google Play Store, en wel de Camera app. Het bijzondere hiervan dat die bij de foto's een soort diepte kan weergeven, door de achtergrond wat te vervagen via een technologie die Lens Blur heet. Daarbij neem je een foto, gewoon zoals anders, maar met Lens Blur kan je de focus van de foto nog verleggen nadàt de foto genomen is. In een posting big GoogleResearch lees je meer over de technologie. (2)

Google+ advertenties
Het derde bericht betreft dan weer Google+. Bedrijven en organisaties die meer dan 1.000 volgers hebben oor hun pagina op Google+ kunnen voortaan hun Google+ content omvormen tot display advertenties. Daarbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat de posting die daarvoor gebruikt wordt, relevant is voor de volgelingen.
Deze Google+ pagina's met meer dan 1.000 volgers zullen zulke postings ook kunnengebruiken om Hangouts On Air te promoten, Hangouts dus waarbij toeschouwers toegelaten zijn. En dan is er nog de mogelijkheid om postings automatisch te promoten, waarbij de adverteerder enkel moet betalen wanneer de gebruiker reageert op deze gepromote posting.
Met andere woorden: het wordt nu duidelijk dat Google+ eigenlijk vooral bedoeld is om een nieuwe omgeving te creëren waar advertenties getoond kunnen worden.... Meer over deze Google+ nieuwigheden bij WebProNews (3)

http://techcrunch.com/2014/04/16/google-launches-chrome-remote-desktop-on-android-allowing-mobile-access-to-your-pc/
http://googleresearch.blogspot.be/2014/04/lens-blur-in-new-google-camera-app.html
http://www.webpronews.com/google-opens-post-ads-to-all-advertisers-adds-features-2014-04


 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GOOGLE EN ZIJN UITVINDERS
Camera's in contactlenzen, ruimteliften en teleportatie: rijke fantasie

Bij Google zitten ze niet stil. Dat had je uiteraard al lang door. Er komen vaak heel futuristische uitvindingen uit de Google labs. Denk maar aan Google Glass, dat recht uit een science fiction boek weggelopen lijkt. Maar er staat ons nog meer te wachten.

Contactlenzen
Zo werd deze week bekend dat Google een patent aangevraagd heeft voor een micro-camera systeem, dat in de toekomst in contactlenzen ingebouwd zal worden (1). Een mooie uitvinding misschien, maar weer een stapje verder in het afbreken van de privacy. Waar er bij Google Glass al heel wat tegenstand is, omdat je daar ook alles kan vastleggen wat er om je heen gebeurt, en je nog enigszins gerustgesteld wordt door een verklikkerlichtje dat vertelt wanneer de bril filmt, zal dit bij de contactlenzen helemaal niet meer het geval zijn. Lees meer over de uitvinding bij TechCrunch.

Vliegtuigen
Nog eenander plan van Google is om de hele wereld van draadloze internetverbinding te voorzien door middel van luchtballonnen. Een plan dat het blijkbaar niet opgegeven heeft, maar misschien lichtjes bijstuurt door de ballonnen te vervangen door drones: Google heeft deze week namelijk een startup gekocht, Titan Aerospace, die drones vervaardigd. Ook Facebook had al belangstelling getoond voor dit bedrijf, omwille van dezelfde reden. Wall Street Journal koppelt hier de bedenking aan vast dat de slag om het luchtruim hiermee begonnen is (2).

Theorieën
Maar misschien is het niet enkel om draadloze verbinding dat het hier gaat. De vliegtuigen die dit bedrijf maakt, zijn geen normale toestellen. Hun vleugels hebben een enorme spanwijdte, en zijn volledig vol gezet met zonnecellen. Zij kunnen dan ook maandenlang in de lucht blijven, zwevend op de luchtstromen. En het zou dan het algoritme zijn van Google dat berekent welke luchtstromen zij moeten nemen. Het doel van deze vliegtuigen zou wel eens kunnen zijn dat zij foto's nemen voor de landkaarten van Google, van een lagere hoogte dan de satellietfoto's die nu nog gebruikt worden.
Nog een andere theorie is: zou Google misschien van plan kunnen zijn om een nieuw transportnetwerk uit te vinden, voor het leveren van pakjes? Of is het gewoon dat Google overal als eerste bij wil zijn, en de anderen voor wil blijven bij elk nieuw terrein dat ontgonnen wordt?

Google X
De nieuwssite Fast Company tot slot heeft een interessante blik achter de schermen bij Google X, de labo's waar al die uitvindingen bedacht worden. Ruimteliften, teleportatie, hooverboards, chauffeurloze auto's: het zijn allemaal dingen waarover de mensen zich in dit labo buigen. Het leuke aan dit labo is dat de man die aan het hoofd staat van die afdeling, niet de president of voorzitter van Google X genoemd wordt, maar Captain of Moonshots - waarbij ze dus zelf hun uitvindingen omschrijven als gedurfd, met weinig kans om te slagen, maar als ze toch zouden slagen zouden ze revolutionair zijn. Aanbevolen lectuur!

http://techcrunch.com/2014/04/14/google-patents-tiny-cameras-embedded-in-contact-lenses/
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304117904579501701702936522
http://www.fastcompany.com/3028156/united-states-of-innovation/the-google-x-factor
 

 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Google krijgt in Italië een boete van 1 miljoen euro omdat zijn Street View autootjes niet duidelijk genoeg herkenbaar waren voor de voorbijgangers.
http://www.abondance.com/actualites/20140408-13798-1-million-deuros-damende-pour-google-street-view-en-italie.html

*** The Guardian en Washtington Post winnen een Pulitzer prijs voor hun NSA onthullingen
http://www.pulitzer.org/awards/2014

*** Bigben Interactive, marktleider in gaming-accessoires, voegt vandaag met de introductie van de GameTab-One een nieuwe productgroep aan zijn portfolio toe. De GameTab-One is een volledig functionerende Android-tablet en tevens gamecontroller voor mobiele spellen. Met deze nieuwe productcategorie speelt Bigben Interactive in op de snel veranderende wereld van multimedia en gaming.
http://lewispr.cmail3.com/t/j-l-ijhiyuy-oljultkp-j/
http://gametab-one.com/

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


EUROMUSIC WEDSTRIJD: NARA NOIAN

De ronde waarbij het publiek kan stemmen op de artiesten, is begonnen. Nara Noian staat momenteel op nummer één met een lekker aanstekelijk, teder walsje, waarin Nara toont dat ze een lekker warme, diepe stem heeft. Het arrangement is ook heel verzorgd, teder. Bekijk de videoclip en beluister de muziek. Naar onze mening een terecht #1.
http://euromusiccontest.com/www-nara-noian-com


EUROMUSIC: MHD - STAR SAILORS
Van een heel ander genre is de song die op nummer 2 stond in de hitlijst toen wij die op zondag bezocht hebben. Hitsige elektronische muziek, die aanzet tot dansen. Een vocodertje bij de beats, dat wel, maar voor de rest weinig begeesterende muziek. Althans niet naar onze smaak - maar smaken verschillen..
http://euromusiccontest.com/http-www-wearemhd-com
https://soundcloud.com/wearemhd


EUROMUSIC: LAID MAMY'S PROJECT
Soul, goed gebracht, maar wat povertjes van opname. Toch is de song wel interessant, met verschillende ritmewendingen en een warm soul gevoel. Andere songs die je bij Soundcloud kan beluisteren zijn in hetzelfde bedje ziek: goed van concept en uitvoering, maar barslecht van opname.
http://euromusiccontest.com/laid-mamy-s-project
https://soundcloud.com/laid-mamys-project


EUROMUSIC: BLACK SPLEEN - NO WORDS
[Rock] Je vraagt je toch af of ze nergens in België goede opnamestudio's hebben... Ook hier weer een song die op zich niet slecht is, maar heel kaal van opnamegeluid. Toch heeft het arrangement potentie, alhoewel de song veel meer uitgewerkt zou kunnen worden. De song staat met 132 stemmen op nummer 4. Blijkbaar is er niet zoveel enthousiasme voor de wedstrijd...
Als jij songs hoort die je interessant vindt, stem je dan, en moedig je je vrienden aan?
http://euromusiccontest.com/blackspleen
https://soundcloud.com/poussifeudefeu


VRIJDAG HOORSPELDAG: COMMISSARIS VAN IN  - "VOORLOPIG VRIJ"

Dit is het 8e hoorspel in de rij van 11 hoorspelen die gemaakt werden op basis van de boeken van Pieter Aspe. Zoals al eerder gezegd zijn deze hoorspelen helemaal anders dan wat je op tv kan zien. Andere acteurs, andere sfeer. En een zalige Marleen Maes, die inspecteur Carin Neels op onnavolgbare manier vertolkt met een heerlijk Brugs accent.
Reeks 8 begint met een incident in de gevangenis. Waarom wil iemand Gert Decockere dood? En wie heeft Cathy Vernimmen verkracht? In deze reeks zal je verschillende afleveringen zien waarin de luisteraar, door vragen te stellen, kan meehelpen aan de oplossing van deze raadsels.
http://hoorspel.wordpress.com/2014/04/16/commissaris-van-in-reeks-8-voorlopig-vrij/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Liefde maakt blind, en eigenliefde het meest.
-onbekend-


 
De nieuwe oogst


 MUNDANEUM: DE BELGISCHE VOORLOPER VAN HET WWW

Heb je verleden week ook de documentaire "Mundaneum" in de reeks "Publiek Geheim" bekeken? Darin wordt verteld hoe de Belgen Paul Otlet en Henri La Fontaine het idee opgepakt hadden van een uniek klasseringssysteem van de informatie uit de hele wereld - een systeem dat nu nog altijd gebruikt wordt in bibliotheken. Het Mundaneum was oorspronkelijk gevestigd in de Eeuwfeestpaleizen in Brussel, en werd na de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk gered door overbrenging naar de stad Bergen (Mons). Momenteel is de fysieke tentoonstellingsruimte gesloten, maar op de website kan je een virtueel bezoek brengen aan dit unieke kenniscentrum.
Op de tweede link vind je enkele prachtige foto's die de geschiedenis van het Mundaneum illustreren.
[Taal: ENG - FR]
http://expositions.mundaneum.org/en/expositions-virtuelles
http://canopycanopycanopy.com/issues/8/contents/inside_the_mundaneum


LIKE MAP: JE LIKES OP EEN KAART
Hoe vaak heb je al op "Like" geklikt bij een handelszaak? Deze tool zet al die handelszaken op een landkaart. De volgende keer je in die gemeente of stad bent, kan je ze dan meteen bezeoeken!
[Taal: ENG]
http://likemap.me/


COMPILR: CODE SCHRIJVEN

Dit is een online editor, maar tegelijk ook een "sandbox" wat wil zeggen dat je code kan uittesten in een soort quarantaine omgeving, waardoor de rest van je systeem nooit in gevaar komt. De editor werkt in alle moderne mobiele en desktop browsers zoals Firefox, Chrome, Safari, IE.
http://compilr.com/
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-relax-mind-control-services-android-secure-communication-iceland/


UNSEEN: VEILIG COMMUNICEREN
Dit is een webdienst, met ook een desktop client en apps voor de verschillende mobiele besturingssystemen. De bedoeling is dat je veilig, in alle privacy kan mailen, boodschappen sturen, telefoneren. Even toch vermelden dat de servers en het bedrijf zelf in IJsland gelokaliseerd zijn, en dat daar zeer strenge privacywetten gelden. Een hele geruststelling!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-relax-mind-control-services-android-secure-communication-iceland/
http://unseen.is/


ILOVEFILE: BESTANDEN OMZETTEN
Je hebt een bestand in een bepaald formaat, en moet het omzetten in een ander formaat waarmee jouw computer wel kan werken? Dan kan deze website helpen. Je kan er audio, documenten, afbeeldingen omzetten naar een brede waaier formaten.
[Taal: ENG]
http://ilovefile.com/TELL ME BYE: DIGITAAL TESTAMENT
Het lijkt morbide, maar toch moet je eens stilstaan bij wat er gebeurt wanneer je zou overlijden. Zoveel bestanden van jou staan in de cloud, je hebt een profiel bij sociale netwerken, je hebt geld op virtuele accounts zoals Google Wallet en PayPal staan... Voor de niet-digitale dingen zijn er procedures om bij overlijden een nalatenschap te regelen. Voor alles online echter niet.
Deze dienst wil dat probleem aanpakken. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen dat het geld dat je nog op je online accounts bij PayPal en co hebt staan naar een bepaalde persoon moet gaan, of naar een liefdadigheidsorganisatie. Muziek, boeken, games die je online gekocht hebt kan je ook aan iemand schenken. En last but not least: vaak ken jij online vrienden die je naaste omgeving misschien niet kent. Met deze dienst kan je zowel online als offline vrienden een afscheidswoord zenden.
[Taal: ENG]
https://tellmebye.com/en


SQUIFY: ALTERNATIEVE ZOEKER

Soms zijn er dapperen die het proberen: het opnemen tegen de grote zoekmachines zoals Google en Bing. Veel geluk! is dan de reactie van de meesten. Toch zijn er die het overleven, door een speciaal kenmerk uit te spelen. Zoals DuckDuckGo, dat zich erop beroept dat het jouw zoekopdrachten niet opslaat en dus je privacy respecteert.
Nu is er een nieuwe speler op de markt: Squify. Deze zoekmachine belooft ook dat het jouw privacy respecteert, en bovendien dat het een deel van zijn advertentie-inkomsten aan het goede doel schenkt. En Maar het leukste is dat de zoekresultaten in een verfrissende manier voorgesteld worden: als een 3D carrousel. Een effect dat je ook kan uitschakelen trouwens. Om uit te proberen.
[Taal: ENG]
http://www.squify.com


MYBUSYMEAL: ONTMOETEN
Dit sociale netwerk is bedoeld voor mensen die het druk hebben, maar toch graag eens samen zouden zitten met anderen om over ideetjes te brainstormen, projecten te bespreken, of gewoon alles  te herkauwen. Sociaal dineren dus: bij een gezamenlijk etentje lekker bijbabbelen. Met collega's over alle bedrijven heen, die je graag zou spreken. Je moet gewoon inloggen en zien wie in de omgeving is, en vrij is om te lunchen om hen eventueel uit te nodigen.
Een beetje het idee van Meetups, maar dan wat gestructureerder en overgoten met een sociale saus. Het is natuurlijk wel zo dat de site voldoende deelnemers moet hebben in jouw land om echt functioneel te zijn...
[Taal: ENG]
http://www.mybusymeal.com/en/


WEBMAKER: DIGITALE GELETTERDHEID
Een wereldwijde gemeenschap die digitale vaardigheden en digitale geletterdheid wil aanmoedigen. De gebruikers werken samen aan een web dat open is, door en voor iedereen gemaakt. De site bevat interactieve tools, allerlei activiteiten en lessen. Laat je creativiteit de vrije teugel!
[Taal: ENG]
http://webmaker.org/


DE NETTIES-NOMINATIES: GNVD NOSTALGIE
Een site rond beveiliging, alarmcentrales, een mengeling van heden, verleden met oude foto's, maar ook tips, en cartoons.
Commentaar van de jury:
Eddy: weinig info , veel reclame, snel vergeten
Peter: Vast en zeker van de maker van de dienstplicht websites, zelfde structuur zelfde chaos.
Marijke: idem als de andere 2 "dienstplicht" sites
Hilde: Een rommeltje, smakeloos gebracht
(Deze commentaren zijn misschien erg kritisch voor de maker van de website; uiteraard is er wel waardering voor het nemen van een initiatief. Maar wanneer iemand zijn website aanmeldt voor een verkiezing van de beste website, dan moet de aanmelder begrijpen dat er heel kritisch naar de website gekeken wordt)
[Taal: NL]
http://gnvdnostalgie.blogspot.nl/


DE NETTIES-NOMINATIES IN DE CATEGORIE PODCAST: TECH45
Een podcast waar de netties-redactie al lang fan van is. Elke week bespreken de vaste panel leden en de gasten het nieuws, heet van de naald. Het commentaar van de juryleden:
Eddy: alleen spijtig dat naar Engelse site's verwezen wordt, er zit veel werk in moet dagelijks onderhouden worden, veel onbruikbare en snel vergeten info, het idee is van de jaren 80
Peter: Alles draait hier om de podcasts en die zijn van uitstekende kwaliteit. De site geeft een overzicht van de reeds uitgezonden podcast.
Marijke: al veel positiefs over gehoord, maar ik had zelf nog nooit geluisterd. Wel voor herhaling vatbaar.
Hilde: Mijn favoriete podcast: met veel aandacht voor de technische afwerking en een goede skype verbinding tussen de mensen die vanop afstand met elkaar het laatste nieuws bespreken. Al heel vaak erg interessante discussies gehoord, met een panel dat verschillende standpunten inneemt maar toch open staat voor de argumenten van de ander. Een uitstekende moderator. De podcast wordt omgeven met verschillende tools voor interactie, zoals live de opname bijwonen en via het chat-venster commentaar geven, onderwerpen aandragen voor de uitzending, feedback via iTunes. Je kan de podcast op de site beluisteren, en de besproken links vind je terug in de pagina an de uitzending. Een topper, van een ongelooflijke kwaliteit!
[Taal: NL]
http://www.tech45.eu


DE NETTIES-NOMINATIES IN DE CATEGORIE PODCAST: TECH-TOUCH

Een erg specifieke podcast voor blinden en slechtzienden en gemaakt door 2 blinde techies. Ze demonstreren allerlei software op computer en smartphone en hebben heel wat interviews met leveranciers van nieuwe hard- en software die op de markt komt om als blinde en slechtziende je computer te gebruiken. Doorgaans korte podcasts wat handig is om tussendoor te beluisteren. Niet alles is nieuw voor mij maar ze proberen ook de minder technische mensen op weg te helpen, o.a. door een reeks over het gebruik van i-devices en het in gebruik nemen van een Android tablet (Bart Simons, die ook de tip heeft gegeven voor deze podcast)
Commentaar van de jury:
Eddy: kijk dit is nu een voorbeeld hoe het moet en bovendien hier hebben mensen iets aan. Bewonderenswaardig.
Peter: Frisse "simpele" layout die voor mij heel prettig overkomt. Podcast klinken technisch goed.
Marijke: echt wel zeer goed voor mensen die blind of slechtziend zijn. De software wordt gedemonstreerd met het geluid erbij, dus je kan thuis goed volgen als blinde of slechtziende, denk ik…
Hilde: Tips in een audio-vorm, voor blinden. Een niche publiek, maar het geeft je wel een idee van het feit dat alles wat gewoon ziende mensen als vanzelfsprekend beschouwen, dat helemaal niet is voor blinden en slechtzienden. Toch zijn er voor hen veel hulpmiddelen , en deze podcast wil hen daarin wegwijs maken. De bijhorende website is sober maar verzorgd, in een hedendaagse lay-out.
[Taal: NL]
http://tech-touch.net/


VRIJDAG MULTIMEDIA: INGRID SPANGLER
Prachtige fotografie die nogmaals beklemtoont dat mooie foto's voor een deel te danken zijn aan de juiste apparatuur, maar voor een groot deel toch aan het oog van de fotograaf zelf, die het opvallende, het fotogenieke kan herkennen. Bijvoorbeeld de reeks Dogged, over honden dus. Maar niet altijd de vertederende foto's van puppy's, zoals de foto's die genomen zijn tijdens schoonheidswedstrijden voor honden. Om te bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.ingridspangler.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRITISH PATHÉ

Wie al wat jaartjes meegaat, kan zich ongetwijfeld nog herinneren hoe er voor de hoofdfilm, naast voorfragmenten van komende films en reclame, ook altijd nieuws was. Een van de bedrijven die dit nieuws voor de bioscoop maakte, was British Pathé. Dat heeft nu zijn heel archief van 1896 tot 1976 op YouTube gezet.
Het gaat om meer dan 3.500 uren film, met nieuws over belangrijke gebeurtenissen, over beroemdheden, beelden uit het dagelijkse leven. Gratis te bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/britishpathe


VRIJDAG MULTIMEDIA: MOON WALTZ
Een leuk online spelletje: een man wandelt door de straten, en door op de spatiebalk te klikken kan je de maan achter de wolken doen verschijnen, en zo allerlei valstrikken vermijden.
[Taal: ENG]
http://www.newgrounds.com/portal/view/618794


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Anti-diefstal lunchzakjes
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/anti-diefstal-lunchzakjes/
- App Alert: Selly
http://www.belgiancowboys.be/technology/app-alert-selly/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Google bevestigt scannen van e-mails
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3637151/2014/04/17/Google-bevestigt-scannen-van-e-mails.dhtml
- Politie scant elke dag 35.000 dreigtweets uit Nederland
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3636178/2014/04/16/Politie-scant-elke-dag-35-000-dreigtweets-uit-Nederland.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Duik de zomer in met Denons Envaya audiostreamer 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8054/Duik-de-zomer-in-met-Denons-Envaya-audiostreamer.html
- Test: Sony Xperia Tablet Z2
http://www.elektrozine.be/ez/article/8040/Test-Sony-Xperia-Tablet-Z2.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- De reclame haalt de trimestriële resultaten van Google naar beneden
http://www.digimedia.be/News/nl/16312/de-reclame-haalt-de-trimestri-le-resultaten-van-google-naar-beneden.html
- Google wil de hele wereld verbinden via drones
http://www.digimedia.be/News/nl/16302/google-wil-de-hele-wereld-verbinden-via-drones.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Einde Windows XP: is de heisa errond overroepen of niet? Trend Micro en Unisys leggen het uit.
http://computertaal.info/2014/04/15/einde-windows-xp-de-heisa-errond-overroepen-niet-trend-micro-en-unisys-leggen-het-uit/
- Help, mijn internet ligt plat, maar ik wil wél kunnen werken
http://computertaal.info/2014/04/12/help-mijn-internet-ligt-plat-maar-ik-wil-wel-kunnen-werken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Eyefi-geheugenkaarten sturen foto's optioneel ook naar Eyefi Cloud-opslagdienst
http://tweakers.net/nieuws/95466/eyefi-geheugenkaarten-sturen-fotos-optioneel-ook-naar-eyefi-cloud-opslagdienst.html
- Spotify stapt af van p2p en gaat alle muziek via centrale servers afspelen
http://tweakers.net/nieuws/95458/spotify-stapt-af-van-p2p-en-gaat-alle-muziek-via-centrale-servers-afspelen.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Snowden ondervraagt Poetin over spionagepraktijken Rusland
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/snowden-ondervraagt-poetin-over-spionagepraktijken-rusland/article-4000596041186.htm
- N-VA gooit op 24 mei een bom op sociale media
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/n-va-gooit-op-24-mei-een-bom-op-sociale-media/article-4000595761964.htm
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Uber-hetze kent hilarisch vervolg op Twitter
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/uber-hetze-kent-hilarisch-vervolg-op-twitter
- Antwerpse startup Beatswitch haalt 250.000 euro op
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/antwerpse-startup-beatswitch-haalt-250.000-euro-op


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
IS EEN WINDOWS TABLET EEN VERSTANDIGE KEUZE? 5. OFFICE

Je kan twijfelen aan het nut van Office op een tablet, en er bestaan inderdaad wel heel wat alternatieven voor Office op verschillende tabletsoorten. Maar toch blijft Office de enige "echte", en is het op de Windows tablet dat je ten volle kan genieten van de vele functies van Office.
Bovendien is Windows het enige platform waarbij je Office op je eigen toestel kan draaien, zonder internetverbinding - en je bent nu eenmaal vaak onderweg op plekken waar je geen internettoegang hebt..
Bij tablets onder Android of bij de iPad kan je wellicht je plan trekken met een alternatief voor Office, en inderdaad, sinds verleden week is er ook Office voor de iPad. Maar toch kan het, wanneer je vaak met Office werkt, beter zijn te kiezen voor een tablet die qua besturingssysteem het beste compatibel is met Office.
http://www.zdnet.com/10-reasons-to-buy-a-windows-tablet-instead-of-the-ipad-or-android_p6-7000027316/#photo


IS EEN WINDOWS TABLET EEN VERSTANDIGE KEUZE? 6. WERKEN
Een andere reden om voor een Windows tablet te kiezen, is het feit dat je voor sommige toepassingen, vooral zakelijke toepassingen, het Windows besturingssysteem nodig hebt. Dat zijn dan toepassingen die op maat van het bedrijf gemaakt werden, en meestal is dat op basis van het WIndows OS. Omdat de Windows tablets eigenlijk echte PC's zijn, moet een Windows tablet in dit geval deze karwei kunnen klaren.
http://www.zdnet.com/10-reasons-to-buy-a-windows-tablet-instead-of-the-ipad-or-android_p7-7000027316/#photo

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ENTRAIN: JET LAG BESTRIJDEN

iOS
Wie vaak lange reizen moet maken, zal het beamen: de jet-lag is moordend. Je lichaam heeft enkele dagen nodig om terug te wennen aan dag/nacht. Deze app zou moeten helpen. Hij vertelt je hoelang je je aan daglicht mag blootstellen, zodat je je inwendige klok om de tuin kan leiden en sneller aangepast kan raken aan de echte tijd.
https://itunes.apple.com/us/app/entrain/id844197986?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
https://www.yahoo.com/tech/scientists-say-this-new-app-could-help-fight-jet-lag-82383827202.html


KNOCK-LOCK: TOESTEL VERGRENDELEN
Android - freeware
Met deze gratis app kan je door simpel twee keer op het scherm te tikken je toestel vergrendelen. Op het scherm wordt een radius vastgelegd, en in je instellingen kan je bepalen hoe groot die radius is.
http://www.chip.de/downloads/Knock-Lock-Android-App_69116086.html
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.damianpiwowarski.knocklock


SLEEPSOUNDS: ZALIG IN SLAAP VALLEN
iOS
Hoe vaak lig je niet in bed, te draaien en te keren, te denken aan alle dingen die je nog moet doen, de gebeurtenissen van de dag te overdenken? Deze app voor iOS zorgt ervoor dat je kan ontspannen. Hij bevat meer dan 500 kalmerende geluiden uit de hele wereld. Daardoor zou je, volgens de makers van de app, diep kunnen slapen en dus ook fris en vol energie kunnen opstaan.
http://www.sleepsoundshq.com/


SHORTCUT: LINK AL JE TOESTELLEN
Android

Een app waarmee je snel en gemakkelijk al je toestellen met internetverbinding en je favoriete online diensten kan koppelen. Shortcut werkt momenteel al met Nest, de slimme thermostaat van Google, met Dropcam, SmartThings, Philips Hue, Foursquare, Dwolla en meer. Je kan gewoon je commando's inspreken, en Shortcut voert ze uit.
http://www.hishortcut.com/


FLAPPY GOLF
De makers van Stickman Golf hebben hun software gekruist met Flappy Bird, en toegepast op hun grote bibliotheek software met 2D golf cursussen. Het resultaat zal je laten flapperen! CNet heeft een uitvoerig bespreking
https://itunes.apple.com/us/app/flappy-golf/id833756002?mt=8
http://download.cnet.com/Flappy-Golf/3000-2095_4-76115693.html


ADOBE LIGHTROOM VOOR DE IPAD


iPad
Maak je als fotograaf gebruik van Adobe Lightroom op je desktop voor je foto'? Dan kan je nu ook je foto's bewerken en synchroniseren terwijl je onderweg bent, met Adobe Lightroom Mobile. Je moet wel Adobe Lightroom 5 op een van je andere toestellen staan, plus een abonnement op Creative Cloud. Een uitvoerige bespreking vind je bij MakeUseOf.
https://itunes.apple.com/us/app/adobe-lightroom/id804177739?ls=1&mt=8
http://www.makeuseof.com/tag/edit-enhance-sync-share-photos-adobe-lightroom-ipad/


DINOX: HOEVEEL WEET JIJ OVER DINOSAURUSSEN?
iOS
Deze game is eigenlijk een quiz over dinosaurussen. De gratis versie bevat 25 vragen,en via in-app betaling kan je alle vragen (in totaal 900) downloaden. De app werd, aldus het persbericht, gemaakt in samenwerking met echte paleonthlogen.
http://www.dinoxgame.com/


DOULA: VOOR JE ZWANGERSCHAP
iOS - freeware
Deze app is bedoeld voor de zwangere vrouw die moet gaan bevallen, en zelf meer informatie wil over haar contracties. De makers van de app vergelijken hem met een vroedvrouw, die je kan bijstaan met informatie en kan coachen. Alhoewel een app nooit een echte mens kan vervangen, kan de app je wel helpen relaxen tijdens deze toch super stressvolle momenten!
https://itunes.apple.com/nl/app/doula/id834924894?l=en&mt=8


VRIJDAG APPDAG FRONTBACK, NU OOK VOOR ANDROID
Android

Deze app om foto's te delen is heel populair, maar was tot nu enkel beschikbaar voor de iPhone. In de afgelopen 8 maand is hij maar liefst een
miljoen keer gedownload. En nu kun je de app dus ook op Android gebruiken.
Wat er bijzonder is aaan de app? Hij legt voorbijgaande momenten vast,  met als resultaat een collage van wat er voor jou gebeurt, met jouw gezicht erop geplakt. Een uitvoerige beschrijving van de app vind je bij TechCrunch.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.checkthis.frontback
http://frontback.me/
http://techcrunch.com/2014/04/16/photo-sharing-app-frontback-comes-to-android/


VRIJDAG APPDAG: GOOGLE HELPOUTS NU OOK OP IOS
Google Helpouts is een tool waarover we het in het verleden al gehad hebben. Je kan er namelijk tips en advies geven in 1-op-1 gesprekken via het internet. Wat Helpouts zo interessant maakt is dat je ook geld kan vragen voor je advies - of het nu gaat om computers, koken, opvoeding, muziek leren spelen, enz. Nu is er dus een app uit voor iOS, maar het aspect van het geld verdienen zit er niet bij: je kan alleen gratis sessies houden.
The Next Web heeft een bespreking.
https://itunes.apple.com/us/app/helpouts/id720377541?mt=8
https://helpouts.google.com/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord....


Lezer Francis Vissers reageerde op ons artikels over discriminatie die zou gebeuren door enkel "blanke" emoji's aan te beiden:
"Beste Hilde,

Tenzij ik me vergis zijn die emoji's oorspronkelijk een Japanse "uitvinding".
Vandaar dan blank of geel.
Zoveel met medemensen met een zwarte huidskleur zie je toch niet in Japan rondlopen lijkt me.

Dus een overbodige storm in een (blank) glas?

Met vriendelijke groeten,
Francis"

 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De meeste mensen verkopen hun ziel
en leven met een goed geweten van de opbrengst
-Logan P. Smith-