Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/4/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 847 van 5/4/2014Gegroet lezer,

Onlangs vertelden wij in dit voorwoord dat wij ons afvroegen wat het DNA is van NeTTies, wat de reden is waarom onze lezers Netties lezen. Wij kregen een heel sympathiek en doordacht antwoord van lezer Gert-Jan Lassooy, dat verschillende tips bevatte om dit e-zine nog te verbeteren. In de loop van de volgende weken zal u het wellicht ook bemerken.

Deze week was het opvallend dat er zoveel berichten waren met nieuws uit het Microsoft-kamp. Het lijkt erop dat Microsoft, dat een tijdlang het imago van degelijk maar oubollig had, het roer omgegooid heeft en stilaan terug de gunst kan winnen van de gewone gebruiker - ook de jongere. Office voor iPad, nieuwigheden bij Outlook, en als kers op de taart de nieuwe versies 8.1 van Windows Phone en het "gewone" Windows besturingssysteem. Maar of het de gebruikers kan terughalen die het verloren was, is nog de vraag.

Maar lees zelf de verschillende verhalen die wij voor u bijeen gesprokkeld hebben. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn hopen wij u volgende week weer aan te treffen!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK EN ZIJN OUDERE GEBRUIKERS
Verhindert de verplichting om met hen rekening te houden verdere innovatie?

Misschien heb jij het niet opgemerkt, omdat Facebook zijn experimenten meestal enkel uitrolt bij zijn Amerikaanse gebruikers. Europeanen krijgen de vernieuwingen pas te zien wanneer ze in de eerste experimenten goedgekeurd zijn. Maar feit is dat Facebook een jaar geleden een nieuwe vormgeving aankondigde van zijn News Feed voor het web, waarbij de nadruk volledig gelegd werd op de content van die feed. Grotere foto's, grotere icoontjes, betere integratie met Facebook messenger. Kortom: de webversie benaderde de versie voor de mobiele apps.

Toch werd besloten om die mooie interface terug af te voeren. In een blogposting van Dustin Curtis kan je zien hoe de "nieuwe" vormgeving eruit zag, en hoe die uiteindelijk terug werd vervangen door een "oude" vormgeving. Dusting zocht naar een reden daarvoor, en kwam tot de conclusie dat de vormgeving té mooi was, zodat de gebruikers niet langer naar de andere pagina's van Facebook surften. Met als gevolg: minder aandacht voor die andere pagina's, minder adverteerinkomsten. Dustin spreekt in zijn conclusie dan ook van een spijtige vaststelling: dat innovatie, een nieuw en beter design, het moet afleggen tegen de reactie van de gebruiker. Vindt die het goed, dan wordt de innovatie doorgevoerd. "Wij zijn slaven van getallen", zo zou een medewerker van Facebook gezegd hebben. (1)

Een stelling die gedeeltelijk bijgevallen wordt door Julie Zhuo, ontwerper en medewerkster bij Facebook. (2). Volgens haar ging was inderdaad de nieuwe versie té mooi, maar dan om andere reden. De meeste gebruikers hebben geen groot 27 inch scherm, maar vaak een oudere computer met een kleiner scherm, waarop een verhaal soms niet een paste. WIe zo'n oude computer heeft, moet ook klikken om te scrollen of de scrollbalk verslepen, terwijl bij moderne toestellen, tablets en smartphones met aanraakschermen, het zo simpel is om te bladeren met een vingertip. Grotere verhalen, grotere foto's betekenen meer scrollen, en dus meer bewegingen.

In plaats van een verbetering, werd het gebruiksgemak verminderd. En dus kan je de conclusie eigenlijk bijtreden dat Facebook gebukt gaat onder verschillende factoren die het verhinderen om echt vernieuwend te werken. De subjectieve reactie van de gebruikers is een factor. De objectieve reactie (het feit dat hij meer moet klikken en zijn gebruiksgemak verminderd wordt) is een andere factor.

Zal de grote massa gebruikers die Facebook moet bedienen uiteindelijk zijn dood worden? Kan het genoeg blijven vernieuwen om het jonge volkje te blijven boeien? Of vormt de grote massa oudere gebruikers, de vaders en moeders, ooms en tantes, en zelfs de opa's en oma's van het jonge volke, een logge massa die Facebook moet meesleuren als enkelboeien die elke vlucht naar de toekomst verhinderen?
http://dcurt.is/facebooks-predicament
https://medium.com/p/ed75a0ee7641KAN DE TOEKOMSTIGE STUDENT NIET MEER ZONDER APPLE-TOESTELLEN?
Nieuwe app BeHere noteert automatisch aanwezigheid van student via iBeacon

Dat Apple een populair merk is onder studenten, valt niet te ontkennen. Er is niemand die de studenten letterlijk verplicht om een iPhone, iPod, iPad of MacBook te kopen - alhoewel dat in sommige lagere scholen wel het geval is: de leerboeken van de leerlingen worden daar vervangen door een iPad, en als zij toevallig een Android tablet hebben dan vallen zij uit de boot.

Maar in het geval van de studenten op de universiteiten is het gewoon een vrije keuze - velen van hen zijn groot geworden met een iPod, later een iPhone, en zijn in de Apple wereld ingerold. Wat misschien wel een verademing was na de Microsoft-overheersing van voorheen, toen iedereen verplicht was om op school Office te leren, en werkte met een schoolcomputer waarop Windows draaide.

Daar lijkt echter stilaan verandering in te komen, althans in de VS. Daar is het gebruik van iPhones en iPads zo ingeburgerd, dat het lijkt alsof iedereen er een heeft. En dan is het gemakkelijk om maar meteen van die veronderstelling uit te gaan, daarop verder te borduren, en het bezig van een i-toestel als basisvoorwaarde voor deelname aan het klasgebeuren te maken.

iTunesU
Dat is bijvoorbeeld het geval met iTunesU, de afdeling van de iTunes bibliotheek waar studenten cursussen vinden. Toen die afdeling voor het eerst voorgesteld werd, stelde Netties grote vragen bij het feit dat deze cursussen voortaan enkel via de iTUnes-referentie te vinden zouden zijn, in plaats van een gewone http-link op het wereldwijde web. Door enkel de iTunes link te gebrruiken, zou de student namelijk ook verplicht zijn tot het gebruik van de iTunes software, terwijl hij bij een gewone http-link de vrijheid heeft om het audiobestand met de speler van zijn keuze te openen.

Een verwijt, tussen haakjes, dat wij ook aan verschillende podcast-makers maken die enkel een iTunes link meegeven, geen gewone XML-link. Onze favoriete podcast, Tech45, bezondigt zich hier niet aan, maar bij de openbare omroep laten ze op dat vlak vaak een steek vallen.

beHere
Maar dit terzijde - terug naar onze student. Er is nu een app uit, de BeHere, waarmee onderwijzers de vervelende taak van het bijhouden van aanwezigheidslijsten bespaard wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de iBeacon technologie van Apple, waarbij bakens in ruimtes gezet worden die het iBeacon signaal van de i-toestellen oppikken en daarop reageren.

In dit geval zal de iPad van de leerkracht zelf als iBeacon optreden. Studenten die het klaslokaal betreden met een iPhone, iPad, iPod, zullen automatisch in de app verschijnen met hun profielfoto en naam. Zij moeten ook wel zelf de app geïnstalleerd hebben op hun i-toestel.

De app biedt nog andere mogelijkheden: met een vingertip kan een student bijvoorbeeld assistentie vragen aan de leerkracht. En zijn verzoek komt dan bij de leerkracht in een wachtrij.

Bedenkingen
Op zich is het principe van de app niet verkeerd. Aanwezigheidslijsten automatiseren, prima. Maar het zou moeten gaan met een andere technologie, die meer open is. iBeacon is iets wat enkel op Apple toestellen zit, en Apple is de enige die Apple toestellen maakt. Een andere technologie (Wifi of bluetooth bijvoorbeeld) is open, en niet aan een bepaald besturingssysteem gebonden. Meer nog: het Android besturingssysteem mag dan al van Google zijn, en het Windows OS van Microsoft, maar tal van fabrikanten bieden toestellen aan met deze besturingsssytemen aan boord, in alle grootten en prijzen.

Openheid, weet je wel? Vrijheid van keuze en zo? Geen school waarin de enige student van de klas die geen iPad heeft, zich met het schaamrood manueel moet aanmelden voor de aanwezigheidslijst?

Dit artikel is gebaseerd op enkele bedenkingen die we hadden toen we het artikel over de aankondiging van de app lazen bij 9to5 Mac (1). De app zelf bestaat al, en kan gedownload worden (2). Meer uitleg over de iBeacon technologie vind je eveneens bij 9to5Mac (3)
http://9to5mac.com/2014/03/28/behere-app-uses-ibeacons-to-automatically-take-attendance-as-students-enter-the-classroom/
https://itunes.apple.com/us/app/behere/id805729647?mt=8&uo=4&at=11l3Qv
http://9to5mac.com/2014/03/28/behere-app-uses-ibeacons-to-automatically-take-attendance-as-students-enter-the-classroom/TOO LITTLE, TOO LATE? MICROSOFT BRENGT OFFICE UIT VOOR DE IPAD
Maar kan het iWorks van de troon stoten?

Op het mobiele vlak moet Microsoft momenteel het onderspit delven tegen Android en Apple. En zijn tablet, de Surface, doet het eigenlijk ook niet zo bijzonder goed. Er is echter één terrein waarop Microsoft onklopbaar is, en dat is de Office kantoorsuite.

Wat is er dan slimmer voor Microsoft om te doen, dan ook een versie van Office uit te brengen voor de iPad? Verleden week was het zover - en de meeste kritieken zijn lovend. Ars Technica bijvoorbeeld heeft een uitvoerige bespreking (1). Het omschrijft deze versie als "een succesvolle combinatie van de voornaamste toepassingen van Office voor Windows met elementen die het laten thuishoren bij de andere iPad toepassingen". Zo is bijvoorbeeld de Ribbon volledig aanwezig, maar het voelt aan als een echte touch interface. Elk onderdeel geeft je iets minder functies dan de volledige desktop versie, maar meer dan de webgebaseerde versie.

Is Microsoft niet wat laat met deze versie voor de iPad? Per slot van rekening is de iPad nu al vier jaar uit. Anderhalf jaar geleden bracht Microsoft een touch-gebaseerde versie van Office uit voor zijn eigen tablet, de Surface, alhoewel die niet bijster positief onthaald werd. En zes maanden geleden heeft Apple beslist om zijn eigen kantoorsuite, iWorks, gratis te maken. Kan Microsoft daar nog tegenop?

De eerste reacties op de lancering van de Office suite voor de iPad zijn in elk geval enorm hoopgevend. De verschillende onderdelen, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, die apart in de iTunes Store gedownload kunnen worden, staan meteen op de eerste vier plekken in de download toplijsten, en wel in die volgorde.

Nu moet hier wel aan toegevoegd worden dat de apps gratis te downloaden zijn, maar dat je daarmee enkel documenten en spreadsheets kan bekijken, niet bewerken. Om met Office en zijn onderdelen te kunnen werken moet je een abonnement hebben van 99€ per jaar. Enerzijds kan dat niet echt op tegen iWorks, dat volledig gratis is. Maar anderzijds: wie "werkt" er echt op een tablet? Bovendien hebben al veel gebruikers zo'n abonnement op Office 365, dat hen automatisch toelaat om de kantoorsuite te gebruiken op 5 verschillende toestellen, ook de iPad dus. Office voor iPad is, net als Office 365, gekoppeld aan OneDrive, de virtuele harde schijf van Microsoft, zodat je overal je documenten bij de hand hebt. Het "echte" bewerken kan je dus als je wil, doen wanneer je terug aan je laptop werkt.

Er is in elk geval één voordeel dat iWorks heeft boven deze Office apps voor de iPad: je kan documenten afdrukken. Maar Microsoft heeft beloofd dat afdrukken binnenkort bij een volgende update ook tot de mogelijkheden hoort van deze iPad versie. Toch blijft het een feit dat iWorks volledig gratis is, en tegen gratis is het moeilijk op te tornen...Ook PCWorld heeft een bespreking van deze kantoorsuite.(2)

In een verwant bericht mogen we je trouwens geruststellen: onlangs ontstond er opschudding toen bekend werd dat Microsoft, toen het op zoek ging naar iemand die bedrijfsgeheimen over de softwaregigant lekte, zijn mails op Hotmail ingekeken had. Microsoft heeft nu beloofd dat het dat niet meer zal doen, tenzij het hiervoor een officieel huiszoekingsbevel aangevraagd én gekregen heeft van de rechter. Oef!(3)
http://arstechnica.com/apple/2014/03/mini-review-people-who-already-use-office-will-love-office-for-ipad/
http://www.pcworld.com/article/2113980/microsoft-announces-office-for-ipad-extending-productivity-to-all-ios-devices.html#tk.nl_pcwbest
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/03/microsoft-will-no-longer-look-through-your-hotmail-to-investigate-leaks/DIVERSITEIT MOET ER ZIJN...
ook bij emoji's!

Tijd voor een luchtiger bericht - of toch niet zo luchtig? Het begon met een artikel door MTV journalist Joey Parker. Die wees erop dat er (bijna) geen niet-blanke emoji's zijn, de multimediale uitlopers van de smiley. Alle gezichtjes die bij Apple, Google, Microsoft en co beschikbaar zijn om een blije, ongelukkige, boze reactie weer te geven, zijn allemaal blank. Hij sprak daarover Apple aan, waar men hem antwoordde dat ze het eigenlijk wel eens zijn met die vaststelling, en dat er meer diversiteit zou moeten zijn. Maar de emoji's zijn gebaseerd op de Unicode standaard, zodat zij op allerlei mogelijke platformen op dezelfde manier weergegeven worden. En voor wie het mocht interesseren: hier kan je de hele Unicode lijst met 800 emoji's bekijken (1). Je zal dan zelf vaststellen dat er slechts twee figuurtjes zijn die er niet echt blank uitzien.

Het initiatief van Joey Parker kreeg weerklank in de media. Er werd een petitie georganiseerd waarin Apple aangespoord werd om zijn emoji's in iOS 7 aan te passen. Waarom werd Apple geviseerd, en niet de andere computerbedrijven? Omdat het een van de grondleggers was van de emoji's, en ervoor zorgde dat zij hun huidige kleur hadden die paste bij de Amerikaanse markt.

De petitie heeft alvast voor gevolg dat Oju Africa een reeks zwarte emoji's gelanceerd heeft, zo weet Ars Technica te melden. Die zijn gemaakt voor Android, maar zullen binnenkort ook voor iOS uitkomen.

Een storm in een glas water? Misschien. Feit is dat wij, westerlingen, maar al te vaak uitgaan van de vanzelfsprekendheid van onze leefwereld, zonder rekening te houden met andere culturen.

Of is het zo dat dit overtrokken is? De gezichtjes zijn immers niet "blank", maar geel. En kaal.

Om over na te denken...
http://www.unicode.org/charts/PDF/U1F300.pdf
http://www.fastcompany.com/3016256/fast-feed/are-emojis-racist
http://arstechnica.com/apple/2014/03/african-mobile-company-creates-new-emoticons-in-the-name-of-emoji-diversity/?comments=1TWITTER WIL MEER NAAR TV-KIJKERS LUISTEREN
Koopt het Franse Mesagraph en het Britse SecondSync

We hebben het al eerder gezegd: Twitter is een uitstekende barometer voor de populariteit van tv-programma's. Waarbij wij wel de nuance willen maken dat het aantal kijkers niet àltijd een rechtstreeks verband houdt met het aantal tweets erover. Live programma's zoals The Voice, De Zevende Dag, Terzake, scoren op Twitter hoge ogen, omdat je weet dat anderen het op datzelfde moment ook bekijken, en er dingen in getoond, gezegd worden waarover je een mening kan geven. Terwijl andere programma's ook veel kijkers trekken maar op Twitter niet meteen aan bak komen.

Twitter is zich bewust van die rol als barometer, en wil die nog versterken. Want die barometerfunctie betekent ook dat het een rol kan spelen voor de adverteerders die op TV hun reclameboodschap plaatsen. Daarom is het de voorbije week gaan shoppen, en heeft het twee bedrijven gekocht die metingen doen of de effecten opvolgen van advertenties op tv. Het gaat enerzijds om het Franse Metagraph, en anderzijds het Britse SecondSync. En verder haalt het de banden nauwer aan met Kantar, een bedrijf gespecialiseerd in marktanalyse, dat zelf ook een investeerder was in SecondSync.

Wat de bedoeling is van Twitter? Simpel, in plaats van zelf banden uit te bouwen met Europese tv-zenders, koopt het gewoon de infrastructuur die andere bedrijven al uitgebouwd hebben.

Over de overname en de achtergronden lees je wat meer bij TechCrunch en The Next Web.

http://techcrunch.com/2014/03/31/twitter-buys-frances-mesagraph-to-ramp-up-social-tv-work-in-euroupe/
http://thenextweb.com/twitter/2014/03/31/twitter-acquires-social-tv-analytics-experts-mesagraph-secondsync/OUTLOOK WIL JE MAIL BETER SORTEREN, EN BRENGT ZELFS EEN ANDROID APP UIT
Voor bedrijven is echter Enterprise Mobility Suite belangrijker

Deze week heeft Microsoft een reeks nieuwigheden aangekondigd voor Outlook, als onderdeel van Office 365. Zo komt er een nieuwe tool, Clutter, die het gemakkelijker moet maken om doorheen de berg ongewenste of niet echt belangrijke mails te waden. De mails zouden automatisch gesorteerd worden op belangrijkheid - iets wat Gmail eigenlijk ook al doet. "Clutter" betekent rommel, en alle rommel wordt dus zoveel mogelijk uit je mailbox verwijderd. Daarbij baseert Outlook zich op jouw gedragspatroon en leert uit hoe jij je mails klasseert.

Ook aan de manier om via het web samen te werken aan documenten werd gesleuteld. Zo zullen documenten, die op het web bewaard worden in je OneDrive, als een link doorgestuurd in plaats van als bijlage. Hierdoor blijft het document in de OneDrive, en kunnen verschillende mensen er tegelijk aan werken. De permissies die bepalen wie aan het document mag werken, worden vanuit de email bepald.

Tot slot komt er ook ondersteuning voor Android van de Outlook web app. Android gebruikers kunnen hun mail beheren via Microsoft Exchange. Helaas is dit nog toekomstmuziek, je mag het pas "later dit jaar" verwachten.

Maar er is nog nieuws van Microsoft, en volgens NetworkWorld (3) is het wel heel belangrijk. Microsoft brengt namelijk Enterprise Mobility Suite uit. Dat is een pakket diensten dat, in deze BYOD (bring your own device) wereld, een oplossing moet bieden. Toestellen, applicaties en data worden beschermd op zowel Windows, Android als iOS toestellen.

Het gaat met name om Azure Active Directory Premium, een management systeem voor het beheer van identiteit en toegang. Het tweede onderdeel is Windows InTune, voor het beheer van mobiele toestellen en mobiele apps. En tot slot is er de bescherming van data via Azure Rights Management Services. Als gewone gebruiker hebt u daar wellicht niet veel aan, maar ons lijkt het, op het eerste zicht, een mooi antwoord op de BYOD problematiek.
http://mashable.com/2014/03/31/office-365-outlook-web-app/
http://techcrunch.com/2014/03/31/outlook-web-app-for-office-365-to-get-smart-clutter-filter-onedrive-for-business-integration/
http://www.networkworld.com/news/2014/032714-enterprise-mobility-suite-280178.html?source=NWWNLE_nlt_daily_am_2014-03-28GOOGLE PLAY WIL ZICH FOCUSSEN OP VEILIGHEID
En nieuwe toestellen moeten "Poweredby Android" vermelden

In de VS kruisen Apple en Samsung opnieuw de degens voor de rechter. Deze keer over tools en features van de Samsung toestellen, die eigenlijk in andere Androids ook zitten, en waarmee Apple, als het het proces winnen zou, eigenlijk Google een hak kan zetten. Meer over dit proces lees je bij Forbes (1).

Het eigenaardige van de zaak is dat juist nu er in de VS een ander proces loopt bij het Hooggerechtshof, dat de hele zin en onzin van dit Apple/Samsung proces ondergraaft: namelijk of er überhaupt patenten toegekend mogen worden voor software.(2)

Temidden van dit juridische geharrewar valt er gelukkig ook concreet nieuws te melden. Google heeft namelijk zijn gebruiksvoorwaarden voor de Android-ontwikkelaars aangepast, dit om de gebruiker beter te beschermen. In de Play Developer Program Policies staat voortaan te lezen dat niet alleen pornografisch materiaal verboden is maar ook "erotisch". Gedaan dus met apps die "sexy girl wallpapers"beloven.

In de rubriek "gevaarlijke producten" staat nu expliciet vermeld dat het verboden is te linken naar virussen, wormen enz. Tot nu toe was het enkel verboden om met de app zelf virussen enz. door te geven, nu wordt deze regel dus strenger. Nog een andere regel die de gebruiker moet beschermen staat bij System Interference. Daar wordt nu duidelijk vermeld dat apps en hun advertenties de instellingen of bookmarks van de browser niet mogen wijzigen, geen snelkoppelingen of icoontjes mogen toevoegen aan het startscherm om zo advertenties te vertonen of om een dienst te bewijzen aan een ander bedrijf. Een maatregel die wij alleen maar kunnen toejuichen, en die eigenlijk ook best ingevoerd zou worden voortoepassingen voor de desktop. Hoe vaak gebeurt het niet dat je, wanneer je het ene programma installeert, zonder te weten een ander meekrijgt, omdat je niet gezien had dat je ergens een vakje moest uitvinken?

Nog een andere regel die Google nu invoert, is dat advertenties niet langer vermomd mogen zijn als onderdelen van de gebruiksinterface. Hoe vaak heb je op je desktop al niet die advertenties gezien die lijken op een foutmelding van Windows zodat je geneigd bent erop te klikken om ze te laten verdwijnen - maar ongewild weggevoerd wordt naar een andere pagina, of erger nog, er iets op je computer geïnstalleerd wordt?

Een prima initiatief van Google, om deze voorwaarden zo aan te passen. Het maakt van Android een veel veiliger, gebruiksvriendelijker besturingssysteem (3)

Google wil trouwens het Android merk meer bekendheid geven bij de gebruiker. Vaak immers denkt die aan zijn toestel als een Samsung, Huawei of Nokia, en niet in termen van een Windows, iOS of Android toestel. Het is trouwens nog niet zo lang dat telefoonwinkels zelf op het informatief etiket bij de toestellen vermelden wat het besturingssysteem is. Voortaan is de ontwikkelaar verplicht om, bij het opstarten van het toestel, het logo "Powered by Android" te laten verschijnen. Duidelijkheid troef dus!
http://www.nytimes.com/2014/03/31/technology/apples-war-on-samsung-has-google-in-crossfire.html
http://www.forbes.com/sites/timworstall/2014/03/29/the-supreme-court-should-just-abolish-software-patents-in-alice-v-cls-bank/
http://www.androidauthority.com/play-developer-program-policies-362714/HOE WEET DROPBOX DAT JE ILLEGALE CONTENT DEELT?
Illegale bestanden in je Dropbox zetten mag, delen niet

Deze week ontstond er heel wat opschudding toen iemand via Twitter meedeelde dat hij een DMCA waarschuwing ontvangen had toen hij een bestand wou delen. Even uitleggen dat DMCA staat voor Digital Millennium Copyright Act, en dat dit dus gaat om een auteursrechtelijk beschermd bestand, waarvoor de gebruiker niet het recht had om die te delen.

De opschudding draaide vooral om de vraag: hoe weet Dropbox of je illegale bestanden in je virtuele harde schijf hebt staan? Kijkt Dropbox over je schouder mee, is je privacy in gevaar? TechCrunch heeft daarop enkele antwoorden klaar.

Om te beginnen is het zo dat je in je Dropbox mag zetten wat je wil - zelfs illegale content. De DMCA-regel treedt pas in werking wanneer je dat bestand ook gaat delen. Verder leek het, uit de screenshot die de gebruiker bijgevoegd had, alsof het bestand verwijderd was. Neen, het was nog wel degelijk daar, maarniet toegankelijk voor degene die het wou downloaden.

En wat Dropbox gedaan heeft is volkomen correct. Wil het voorkomen dat het voortdurend lastig gevallen wordt door allerlei instanties, dan moet het zich aan de spelregels houden. Wanneer het een klacht binnenkrijgt over een auteursrechtelijk beschermd bestand, dan moet het dat bestand blokkeren (voor derden).

Wanneer het zo'n klacht ontvangt over een bepaald bestand, dan zal het niet alleen optreden tegen deze link, maar ook dit bestand op een soort zwarte lijst zetten. Alle links die publiek gedeeld worden, worden dan via "hashing" vergeleken met die zwarte lijst, en is het een "boosdoener", dan gebeurt er wat bij deze ene internaut gebeurt: zijn bestand staat nog altijd in zijn Dropbox, maar hij kan die niet meer delen met derden. Een duidelijke uitleg over dat "hashing" vind je bij TechCrunch.

Dropbox wil nog eens beklemtonen dat het dus NIET in jouw Dropbox kijkt, maar dat het wél de links controleert wanneer die aangemaakt zijn. Wat toch voor veel internauten een onvoldoende geruststelling is - een van hen verwoordde het aldus: "Ik beschouwde Dropbox als mijn harde schijf. Dit toont aan dat het noch privé is, noch mijn eigendom, alhoewel ik ervoor betaal"....

Uiteraard kan je bij Ars Technica weer heel wat commentaren lezen van de lezers...(2)
http://techcrunch.com/2014/03/30/how-dropbox-knows-when-youre-sharing-copyrighted-stuff-without-actually-looking-at-your-stuff/
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/03/dropbox-clarifies-its-policy-on-reviewing-shared-files-for-dmca-issues/MOBIEL: APPS 86%, WEB 14%
Of toch niet, en is dit een valse vergelijking?

Wanneer er statistieken bekend gemaakt worden, dan is het altijd even uitkijken. Zo ook in dit geval: statistieken over wat de (Amerikaanse) gebruiker doet wanneer hij met zijn mobiele toestel werkt. Daarbij wordt de conclusie getrokken dat de browser dood is, omdat die maar goed is voor 14% van de tijd. De Safari browser van Apple krijgt daarbij 7%, Google browsers 5% en andere browsers 2%. Als opponent worden dan de apps gezet, die goed zijn voor 86% van de tijd.

Met andere woorden: de apps hebben de browser uitgerangeerd. Dat lijkt ons niet echt de juiste conclusie. Men zou namelijk eerst moeten uitgaan van het feit: hoeveel tijd wordt er online en offline doorgebracht. En dan pas gaan opdelen. Apps zijn, we herhalen het nogmaals ten overvloed, niet anders dan een nieuwe naam voor toepassingen, progjes die altijd bestaan hebben op elk toestel. En het is maar logisch dat je op een toestel met zo'n klein scherm, en zo'n kleine buttons om acties uit te voeren,in een app werkt waarvan de ergonomie zo goed mogelijk afgesteld is op dat kleine toestel.

Hier worden dus appelen met citroenen vergeleken. 32% van de tijd wordt doorgebracht met spelletjes, maar het lijkt ons dat heel wat van die spelletjes gewoon offline gespeeld worden - mobiel internet is nog altijd niet goedkoop, en altijd online zijn vergt ook meer van je batterij. 'Entertainment' gaat met 8% lopen, waarvan 4% via YouTube. De grote winnaar is echter Facebook, want dat is de slokop van de online tijd met 17%. Vergelijk dat met Twitter, dat slechts goed is voor 1,5%, en dan weet je waar de mobiele adverteerder zijn geld moet inzetten... Tussen haakjes: het aandeel van Facebook is lichtjes gedaald en ging van 18 naar 17%, en bovendien zit daar ook de tijd in die doorgebracht wordt op Instagram, eigendom van Facebook. En nu het WhatsApp gekocht heeft, zal dat aandeel alleen maar stijgen: volgens de statistiek is de categorie "social messaging", waartoe ook Whatsapp behoort, goed voor 9,5% van alle tijd op mobiele toestellen.

Concluderen dat het mobiele web dood is, zoals sommige krantenkoppen doen? De browser wel, omdat zijn interface te onhandig is. Maar zolang de universele link blijft bestaan, waarmee je vanuit de ene app naar de andere een webadres kan doorgeven naar een website, en anderen die link ook kunnen openen in hun eigen appp, dan maakt dat ons niet echt zoveel uit...
http://thenextweb.com/mobile/2014/04/01/flurry-android-ios-users-spend-32-app-time-playing-games-17-facebook-14-browser/
http://www.businessinsider.com/the-mobile-web-is-dead-its-all-about-apps-2014-4?op=1MOBIELE STATISTIEKEN: NOG WAT DUIDING
Wat met HTML5? En wat zijn "mobiele" toestellen?

In onze poging de statistiek van Flurry, besproken in het vorige artikel, wat meer te duiden, nog enkele opmerkingen. Om te beginnen is er het feit dat de daling van het aandeel van de browser zich voorgezet heeft, toch eigenlijk wel verwonderlijk. Want door velen was er zwaar ingezet op HTML5, dat over alle besturingssystemen heen zou werken en content van de browser ook offline beschikbaar zou moeten stellen. HTL zou ook de verschuiving naar apps moeten omdraaien, zo werd verwacht. Wat dus blijkbaar niet gebeurd is.

Verder is er nog het feit dat "mobiele" toestellen een begrip is dat nooit echt een duidelijke afbakening gekregen heeft. Smartphones zijn mobiele toestellen, daarover bestaat geen twijfel. Maar zijn tablets dat ook? Heel wat tablets liggen thuis op de salontafel, dienen als tweede scherm of snel iets op te zoeken tijdens het tv-kijken. Zijn zij dan nog een mobiel toestel? Laptops worden niet tot de mobiele toestellen gerekend. Toch zijn laptops  mobiel, en geven zij ook onderweg mobiele internettoegang.

Wat bepaalt dan "mobiliteit"? Het feit dat men via 3G of 4Ginternettoegang heeft? WiFi immers laat veronderstellen dat je je op één welbepaalde plek bevindt, weliswaar niet thuis, maar in een Starbucks of elders waar er een WiFi hotspot is.

Trouwens, is het je opgevallen dat we eigenlijk heel weinig productief zijn volgens die statistieken? Amper 4% van onze tijd gaat naar productivitiet, en met een beetje goede wil kan je daar nog 8% "utilities", zoals het weer opzoeken, bijvoegen.

Zouden we ook niet statistieken moeten bekijken opgedeeld in dataverbruik? Want foto's mobiel uploaden zal ongetwijfeld daar dan weer een grote slokop zijn.

Kortom: statistieken, ze zijn en blijven voor velerlei uitleg vatbaar...
http://www.businessinsider.com/the-mobile-web-is-dead-its-all-about-apps-2014-4?op=1IWORK VOOR ICLOUD KRIJGT EEN UPDATE
En printen bij Office voor iPad mogelijk met Cortado

Er lijkt zich een hevige strijd te ontwikkelen tussen Apple en Microsoft: beiden willen zij de gebruiker voor zich winnen voor kantoortoepassingen op het mobiele toestel. Microsoft bracht verleden week zijn Office voor de iPad uit, en oogstte alom lof voor de manier waarop het zijn traditionele kantoorsuite touch-vriendelijk had gemaakt, beter nog dan de versie voor de Surface, zo meenden velen.

Een lancering die prompt gevolgd werd door een aankondiging van Apple: diens concurrent voor Office, iWork, krijgt een update. Pages, Numbers en Keynote apps die je vindt op iCloud.com, resp. de tegenhangers van Word, Excel en PowerPoint, hebben nu ondersteuning voor de Retina schermen, een betere design voor het editor tabblaadje, en een verbeterde functie om documenten te delen. Dat laatste wil zeggen dat je voortaan ook kan delen in een enkel-lezen status, waar je voorheen enkel kon delen in een modus waarbij iedereen de documenten bewerken kan. Een uitvoerige bespreking van de nieuwigheden vind je bij 9to5Mac en TechCrunch (1)(2).

Eerder deze week hadden wij het, bij de aankondigingen van Office voor iPad, over het feit dat je deze Office documenten (voorlopig) niet kan printen vanop je iPad. In een persmededeling heeft het bedrijf Cortado laten weten dat je dat wel kan, wanneer je gebruik maakt van hun gratis Cloud Printing app, de ThinPrint Cloud Printer. Deze oplossing maakt van elke printer een cloud printer, zodat je via een omweg toch je documenten printen kan. Hoe je dat doet, wordt op de website van Cortado uitgelegd. (3)
http://techcrunch.com/2014/04/01/apple-continues-to-flesh-out-iwork-apps-after-aggressively-culling-features/
http://9to5mac.com/2014/04/01/iwork-for-icloud-gains-new-design-sharing-options-macios-updates-later-today/
http://cloudprinter.thinprint.com/Microsoft-Office-for-iPad-Printing8.1 VERSIE VOOR ZOWEL PHONE ALS WINDOWS OS, EN APPS DIE OP ELK TOESTEL WERKEN
Windows Developer conferentie wekt enthousiasme
Het leek er jaren op dat Microsoft niet echt meer kon inspireren. Dat lijkt nu veranderd, tenminste wanneer je de enthousiaste verslaggeving mag geloven over Microsoft Build, de conferentie voor ontwikkelaars die woensdag startte. Er viel heel wat nieuws te rapen. Wellicht zullen in de volgende dagen nog wat commentaren volgen, maar eerst krijg je een overzicht van de voornaamste punten.
Windows Phone 8.1
Er is een nieuwe versie dus van het mobiele OS voor smartphones. Daarbij hoort een nieuw Action Center, een balkje bovenaan het scherm dat je naar beneden kan slepen om meldingen te zien en om rechtstreeks toegang te hebben tot belangrijke instellingen. Wat ook leuk is: vroeger konden mensen met een toestel dat groter is dan 5 inch, al drie rijen tegeltjes hebben in plaats van 2. Nu wordt het ook mogelijk om zelf een achtergrondfoto te kiezen, die dan verdeeld wordt over de tegeltjes. Chique!Cortana
Een van de nieuwigheden waarnaar reikhalzend uitgekeken werd, is Cortana. Dat is een persoonlijke assistent à la Siri, die net als de assistent van de iPhone kan reageren op gesproken commando's. Google heeft een dergelijke functie, met OK Now. Je kan iemand opbellen, herinneringen voor evenementen opslaan, muziek speleon op commando. Cortana werkt ook samen met apps van derden; zo kan het bijvoorbeeld je Facebook stream openen. Achter Cortana zit uiteraard de zoektechnologie van Bing. Wat wil zeggen dat je bijvoorbeeld ook Cortana je e-mail kan laten scannen, en dat die dan ook contextuele informatie zal verstrekken.MDM en Wi-Fi Sense
Eerder deze week hadden wij het over de Enterprise Mobility Suite, een pakket waarmee Microsoft bedrijven wat meer controle wil geven over de bedrijfsnetwerken in dit tijdperk van BYOD (Bring Your Own Device, de trend waarbij iedereen, van baas tot werknemer, zijn eigen toestel meebrengt en gebruikt voor werkgerelateerde taken).
Met deze update toont Microsoft aan dat het zich nog altijd duidelijk tot bedrijven richt. Windows Phone 8.1 bevat namelijk MDM functies, wat kort is voor Mobile Device Management. Toestellen die zich aanmelden op zo'n MDM dienst kunnen door de IT-afdeling gecontroleerd worden: zodra zij op het fabrieksterrein komen bijvoorbeeld kunnen bepaalde apps geblokkeerd worden, en de IT-afdeling kan controleren welke mails of bijlagen gedownload kunnen worden. Zodra de toestellen zich afmelden worden zij weer gewone Windows Phones, waarmee de gebruiker vrij is om te doen en laten wat hij wil.
Wi-Fi Sense is dan weer een nieuwe app in Windows Phone 8.1 die het simpeler moet maken om in te loggen op een publieke hotspot, maar ook om een netwerk thuis te delen met vrienden, zonder hen volledige toegang te geven tot elk toestel op het netwerk.
Tot slot is er ook nog een verbetering aan het Windows klavier die je het best kan omschrijven als de Microsoft versie van Swype. Het ene artikel noemt het Word Flow, het ander noemt deze tool Shape Writing. Maar volgens Microsoft zou het in elk geval sneller zijn dan Swype, wat bewezen wordt door het feit dat een
jongen het wereldrecord typen gebroken heeft met een Word FLow klavier.
Bij WebProNews vonden we een filmpje dat alle nieuwigheden op een rij zet. The Verge heeft een achtergrondverhaal over Cortana.
http://www.webpronews.com/windows-phone-8-1-adds-cortana-various-improvements-2014-04
http://gigaom.com/2014/04/02/heres-what-microsoft-announced-the-first-day-at-build-2014/
http://www.theverge.com/2014/4/2/5570866/cortana-windows-phone-8-1-digital-assistantWINDOWS 8.1 EN INTEGRATIE VAN APPS

Ook het Windows besturingssysteem kreeg een update. Enkele dingen die meteen in het oog springen (voor foto's verwijzen wij naar het Windows-blog):
- Op het Start scherm zal je bij sommige toestellen ook een Power en Search knop vinden in de hoek bovenaan rechts, naast je profielfoto. Je zal, met andere woorden, zo sneller je toestel kunnen afzetten of een zoekactie ondernemen, meteen vanop het Startscherm.

- Voor wie graag in desktop modus werkt, is er goed nieuws: sommige toestellen zullen automatisch in desktop opstarten. Op je taakbalk zal je bovendien apps kunnen pinnen van zowel je desktop als de Windows Store, maar ook favoriete websites. Wanneer je de muis gebruikt kan je de taakbalk overal oproepen: beweeg de muis gewoon naar de onderste rand van het scherm; klikken op een van de vastgepinde apps zal die openen. En wanneer je rechts klikt op een app, krijg je een context menu om die te unpinnen, pinnen, de grootte veranderen, zelfs te verwijderen van je toestel (uninstall).

- Om het verwerven van nieuwe apps, al dan niet gratis, eenvoudiger te maken, is de Windows Store nu automatisch al vastgepind op je taakbalk. En heb je een nieuwe app geïnstalleerd, dan zal onderaan je taakbalk een vermeldingstaan om ernaar te verwijzen.

Integratie van apps
De samenhang tussen Windows Phone 8.1 en Windows 8.1 op je tablet, laptop of desktop wordt ook veel duidelijker. Wanneer je bijvoorbeeld op het ene toestel de achtergrond verandert, dan zal die op het andere automatisch aangepast zijn. Apps die je op het ene toestel aankoopt, zullen ook automatisch gedownload worden op het andere toestel.

Naadloos browsen op alle toestellen
Deze samenhang wordt ook doorgetrokken bij het surfen, althans wanner je met Internet Explorer werkt. IE zal trachten een zo uniform mogelijke weergave te bieden van je scherm, ongeacht je toestel - wat toch een hele klus is. Het ene moment surf je immers met een 8-inch touch tablet in portret modus, het andere moment met een 24-inch desktop computer met muis en klavier.
Vanaf 8 april zal deze update uitgerold worden voor alle gebruikers, via de normale updates. Binnenhalen die handel, en experimenteren maar!
Er zijn trouwens ook nog updates voor Xbox, dat ook meer geïntegreerd wordt met Windows Phone en Windows 8.1, maar daarover zal wellicht de gespecialiseerde games-pers je beter kunnen inlichten.
http://blogs.windows.com/windows/b/windowsexperience/archive/2014/04/02/windows-8-1-update-important-refinements-to-the-windows-experience.aspx
http://thenextweb.com/microsoft/2014/04/02/microsoft-build-2014/


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NOKIA KONDIGT METEEN DRIE LUMIA'S AAN MET WINDOWS PHONE 8.1
En belooft dat àlle Lumia's versie8.1 zullen krijgen
Nokia was er als de kippen bij om meteen 3 nieuwe toestellen aan te kondigen, die WindowsPhone 8.1 aan boord zullen hebben. Het zijn om te beginnen twee goedkopere toestellen, de Lumia 635 en 630, die erg kleurrijk zijn met hun verwisselbare cover. Het verschil zit vooral in de connectiviteit: De 630 heeft 3G en een dubbele sim, terwijl de 635 ook 4G/LTE aankan. Aan boord een snapdragon quad-core processor die zorgt dat je snel met WordFlow overweg kan en apps zoals WhatsApp en WeChat.

Het derde toestel is wel wat prijziger. De Nokia Lumia 930 bevat dan ook een 20 MP PureView camera met Zeiss-optiek. amen met de Rich Recording mogelijkheden kan je zo heerlijke foto's en video's maken. Hier een 5 inch scherm, en een krachtige 2,2GHZ Snapdragon quad-core processor. Veel moois, en eigenlijk valt de prijs nog mee - in verschillende Europese landen komt hij in juni 2014 op de markt aan 599 euro, maar details qua beschikbaarheid en prijs voor de Benelux ontbreken nog.
Voor deze toestellen heeft Nokia meteen al gebruik gemaakt van de SensorCore technologie en het SensorCore SDK, om met enkele partners apps te maken die hierop gebaseerd zijn, zoals Bing Health en Fitness.

De bestaande Lumia toestellen zullen ook de update krijgen, zo belooft Nokia. Die update zal gebracht worden via een gewone internetverbinding, zodat in landen waar het toestel gekoppeld is aan een abonnement, het niet de provider is die beslist wanneer jouw toestel geüpdate mag worden.
Meer specificaties en foto's op de website van Nokia.
http://www.nokia.com/lumia635
http://www.nokia.com/global/products/phone/lumia630
http://www.nokia.com/global/products/phone/lumia930

 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


EUROMUSIC WEDSTRIJD

Neen, dit heeft niets te maken met Eurosong. Het is een wedstrijd die online gehouden wordt en waaraan 40 Europese landen meedoen. Groepen en artiesten uit die landen kunnen zich nog tot 10 april aanmelden. En de artiesten en bands die winnen mogen live optreden in Parijs in juni, een concert dat uitgezonden wordt op tv en het internet.
Wie zich als artiest of band geroepen voelt om deel te nemen, vindt alle informatie op de EuroMusic website. Per land wordt er 1 winnaar gekozen, en uit de 40 prefinalisten zullen 10 finalisten overblijven. Ondertussen kan je al de trailer bekijken. En de Belgische artiesten vind je op de tweede link.
http://euromusiccontest.com/
http://euromusiccontest.com/artists/bel


DINSDAG TECH45-DAG: 'T IS DE WATERLEIDING

In de aflevering van verleden week dinsdag hielden de mensen van de Tech45 podcast een interessant, maar hardcore gesprek. Het gaat namelijk over harde feiten, in casu de eigenschappen van de superMac die Stefaan Lesage in huis heeft. En er wordt ook over Hack gepraat, het derivaat van de PHP taal die Facebook uitgewerkt heeft. Tech45 panellid Jan Seurinck had zich namelijk laten ontvallen dat hij die taal graag zou willen leren, en daarom wordt er een boom opgezet over de wenselijkheid van het feit dat er een afsplitsing gemaakt wordt van deze programmeertaal, en bovendien van het feit dat die afsplitsing onder de controle staat van Facebook. Iets technisch, maar een razend interessante discussie!
In streaming te beluisteren op de website, of te downloaden.
http://tech45.eu/2014/03/26/190-t-is-de-waterleiding/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-190.mp3


THE IMAGINARY SUITCASE - DRIFTWOOD
[Folk/Electo] Een van de Belgische deelnemers aan EuroMusic Contest is The Imaginary Suitcase. Stemmingvolle gitaren, een aparte mannenstem die zingt - het doet denken aan de zachtere songs van Led Zeppelin. Van de band zijn nog meer songs te beluisteren via de Euromusic link.
http://euromusiccontest.com/the-imaginary-suitcase
https://soundcloud.com/the-imaginary-suitcase
https://soundcloud.com/the-imaginary-suitcase/driftwood


EUROMUSIC: AXELLE - C'EST LA FOLIE
[chanson] Dit is naar onze mening een song die meteen mee zou kunnen doen aan Eurosong - en dat bedoelen we dan niet positief. Niet slecht, maar ook niet denderend. De dame ziet er wel netjes uit, doch heeft haar bio niet ingevuld op de EuroMusic website. Bij Soundcloud vind je nog meer songs van Axelle, maar echt bekoren kan ze ons niet.
http://euromusiccontest.com/axelle
https://soundcloud.com/axelle-goumas


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE FIETSBELVARIATIE
Een redelijk kort hoorspel van een dik kwartiertje, van een hoog Roald Dahl gehalte. Een man, Sam, gaat op bezoek bij zijn vriend Harry, die naar hem gevraagd had. Hij treft er diens vrouw Leen aan, die niet zo bijster opgezet is met het feit dat zij maar een tweederangs rol moet spelen als vrouw van de uitvinder...
Een luchtig niemendalletje, waarvan ook een Vlaamse versie bestaat. Maar die is voor later, zo kan je die mooi met elkaar vergelijken om te zien hoe Vlamingen en Nederlanders omgaan met eenzelfde gegeven.
In elk geval heb je in deze Nederlandse versie rasacteurs zoals Rob Fruithof, Trudy Libosan en Paul van Gorcum. De naam Ab van Eyk zal jongeren waarschijnlijk niet veel zeggen, maar in hoorspelmiddens is het een klinkende naam, een regisseur die heel wat prachtige hoorspelen tot een mooi einde gebracht heeft.
http://hoorspel.wordpress.com/2014/04/02/de-fietsbelvariatie/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De grootste zonde tegen onze medeschepselen is niet ze te haten, maar onverschillig tegen ze te zijn:
dat is de essentie van onmenselijkheid.
-George Bernard Shaw-

 
De nieuwe oogst


   
IL GUSTO ITALIANO: SMAKELIJK!

Websites, gemaakt door fabrikanten van voedingsproducten, zijn niet nieuw. Je ziet het bijvoorbeeld ook bij Solo, en deze website moet de producten van Galbani in de kijker zetten. Uiteraard is het een promotie voor het product, maar anderzijds is het toch wel gemakkelijk dat je weet hoeveel je van dit product zelf gebruiken moet - de ene Mascarpone is nu eenmaal de andere niet, en het is handig om, als je een potje met mozzarella in de ijskast hebt staan, te weten wat je ermee kan maken.
[Taal: NL]
http://www.ilgustoitaliano.be/nl


EVERHOUR: TIJD BIJHOUDEN
Een prima tool voor freelancers, die tegelijk aan verschillende projecten werken en per uur betaald worden. Bovendien kan je met deze tool ook de tijd bijhouden die de andere personen aan dat project gewerkt hebben, en zo een rapport indienen van de totale tijd. Dit is een webapp dat in de browser werkt.
[Taal: ENG]
https://everhour.com/-sharing-tools/


WORLD FOOD CLOCK: STATISTIEKEN
Deze website geeft je een aantal cijfers in real time, met betrekking tot voedsel. Hoeveel voedsel geproduceerd wordt, hoeveel geconsumeerd, en hoeveel verspild. Verder vindje ook nog de beschikbare landbouwgrondstoffen, en ... het aantal mensen dat sterft van de honger.
[Taal: ENG]
http://worldfoodclock.com/


IKFLITSMEE: WAAR WIL U LATEN FLITSEN?

Als chauffeur in een comfortabele auto zal je wellicht ook al eens gesakkerd hebben op de flitscamera's, die je voortdurend dwingen om snelheid te minderen. Maar wanneer je de auto uitstapt en voetganger of fietser wordt, dan zal je wellicht dan weer sakkeren op automobilisten die té snel rijden, op plekken waar het echt niet zou mogen.
In een actie van het Belgisch instituut voor de Verkeersveiligheid kan jij voortaan ook aanduiden waar volgens jou de politie meer zou moeten flitsen, omdat er onverantwoord snel gereden wordt. En dan blijken de Belgen plots de flitscamera's in hun hart te dragen, want het aantal aangevraagde flitslocaties is ontstellend hoog, zoals je op de kaart van Ik Flits Mee kan zien - maandagavond waren dat er al meer an 24.000!
[Taal: NL]
http://ikflitsmee.be/


NOSTALGEO: NOSTALGIE OP DE LANDKAART
Deze dienst is nog in besloten bèta, en je moet je eerst aanmelden voor je bèta-tester mag worden. Maar het idee is wel leuk: heb je oude postkaarten, dan kan je die inscannen en koppelen aan een plek op de landkaart. Het is de bedoeling dat zo als het ware de "streetview van het verleden" gecreëerd wordt. Begin al maar uw oude postkaarten te zoeken!
[Taal: ENG]
http://www.nostalgeo.com/


OLD MAPS ONLINE: TERUG IN HET VERLEDEN
Ook dit draait rond het verleden, maar dan wel van oude landkaarten. Het werkt als volgt: op de beginpagina tik je een stad in, en vervolgens kan je via de schuifbalk de periode bepalen. Op de rechterkant van het scherm verschijnt dan een lijst met resultaten van oude landkaarten. Kies je er eentje, dan kan je daarop inzoomen.
[Taal: ENG]
http://www.oldmapsonline.org


DE NETTIES-NOMINATIES: EUROMUNTEN

Een site die, zoals de naam het zegt, draait rond euromunten, namelijk de verschillende munten die in de EU uitgegeven werden en nog worden. Je betaalt in de winkel, in café, supermarkt, op de post, en je krijgt wisselgeld terug en je vraagt je af: van waar komt dit nu in hemelsnaam....   staat de munt hier niet bij, dan is het een zelfgemaakte...
De commentaar van de jury:
Eddy: blijkbaar geen liefhebber van Belgié , geen enkele informatie die de bezoeker iets bijleert , de enige verdienste is de afbeeldingen van de kleine landen
Peter: Een verzameling van foto's van munten, ik mis de achtergrond info bij de munten, wat staat erop waar staat de symboliek voor etc. En verschillende pagina's zijn gewoon te lang, moet te veel scrollen om alleen maar plaatjes te zien.
Marijke: mooi overzicht van alle Euromunten, voor verzamelaars en geïnteresseerden
Hilde: Mooi geheel, verzorgd gepresenteerd. Een tip: om het tot een echte website te maken die een meerwaarde heeft, voeg de uitleg bij van wat afgebeeld is op de munten
[Taal: NL]
http://members.ziggo.nl/euroverzamelaar/euromunten.htmlDE NETTIES-NOMINATIES - HANDBALCLUB SCHOTEN
De website van, wat dacht je anders, Handbalclub Schoten. Mooi verzorgd, met een sprankelend design.
Commentaar van de juryleden:
Eddy: iedere club heeft zijn site nu wel , maar algemeen nut ontgaat mij volledig
Peter: Een oude joomla 1.5 site (hack gevoelig want 1.5 wordt niet meer ondersteund). Als clubsite zal hij wel voldoen maar het kan echt veel beter.
Marijke: alles wat je wil weten over deze handbalclub, alles goed terug te vinden, leuke site, misschien kan ie wel een likje opsmuk gebruiken
Hilde: Een site voor een beperkte groep, enkel voor de leden van de handbalclub eigenlijk. Nut voor de hele gemeenschap is er niet; dat zou bijvoorbeeld gebracht kunnen worden door uitleg over spelregels, een pagina over geschiedenis van het handbal… Maar als clubbladje voldoet het wel
[Taal: NL]
http://www.handbalclubschoten.be/DE NETTIES-NOMINATIES: BARCODE
Wie een boek koopt, heeft zonder ervan wakker te liggen, ook op de kaft de ISBN-code gezien.   Wie een product koopt (eender wat) krijgt te maken met “barcode”, beter gekend als streepjescode.    In deze site worden zowel ISBN-code als streepjescode uitgelegd, duidelijk voor iedereen, zelfs voor mij, aldus Jan, degene die de site aangebracht heeft.
Commentaar van de jury:
Eddy: handige site, de site is groter dan alleen info over code , kleuren zijn wat ongelukkig gekozen een beetje meer zachtheid zou mensen die problemen hebben met kleuren zeker helpen op deze site,
Peter: niet meer dan een leuk schoolproject
Marijke: site met wat info, maar nogal simpel opgezet, gewoon alle info achter elkaar
Nancy: Is geen site, maar één pagina
Hilde: Handig, deze pagina, maar het maakt nog geen volledige site uit. Indien de rest van de site aan ISBN gewijd zou zijn, oorsprong, hulpmiddelen, en bijvoorbeeld QR codes enz, dan zou het iets anders zijn.
[Taal: NL]
http://www.jerm.nl/strcdisbn/strcdisbn.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: CREATIVE PURSES

Handtassen... vrouwen hebben daar iets me, zo wordt gezegd. Deze fotoreportage is gewijd aan handtassen. Niet de dure, van Delvaux, maar de originele. En je zal zien dat sommige ontwerpers echt wel heel creatief kunnen zijn, zoals ceramiek artieste Kathleen Dustin. Prachtige ontwerpen, prachtige foto's. Op BoredStop vind je trouwens nog andere mooie fotoreportages.
[Taal: ENG]
http://www.boredstop.com/index.php?option=com_content&task=view&id=197&Itemid=1
http://www.boredstop.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: LAURA COOK
Nog een fotografe, maar zij richt zich meer tot journalistieke verslaggeving van een maatschappij. In dit geval de maatschappij in Sierra Leone. Het leven op de markt, gewone mensen in het leger, de krottenwijken opgetrokken in golfplaten, ... Dit alles wordt op prachtige wijze haarscherp in beeld gebracht.
[Taal: ENG]
http://thethingwithfeathers.net/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's
ONZE KEUZE VAN INTERESSANTE ARTIKELS ELDERS*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- De Cargito Air is een iPad case met batterij
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/de-cargito-air-een-ipad-case-met-batterij/
- Tattonomy. Tijdelijke tattoos voor geeks
http://www.belgiancowboys.be/design-2/tattonomy-tijdelijke-tattoos-voor-geeks/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'VS wilden Castro met Cubaanse Twitter omver werpen'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3627815/2014/04/03/VS-wilden-Castro-met-Cubaanse-Twitter-omver-werpen.dhtml
- Oplichters liften mee op belastingaangifte
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3627115/2014/04/02/Oplichters-liften-mee-op-belastingaangifte.dhtml
 
 

*** ELEKTROZINE.BE
http://www.elektro.be
 
 - Hoe kies ik een televisie om op te gamen?  
http://www.elektrozine.be/ez/article/8018/Hoe-kies-ik-een-televisie-om-op-te-gamen.html
- Hands-on: Xbox One 
http://www.elektrozine.be/ez/article/8015/Hands-on-Xbox-One.html
 
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 - Prophets lanceert online kijkdozen voor Carrefour
http://www.digimedia.be/News/nl/16228/prophets-lanceert-online-kijkdozen-voor-carrefour.html
- YouTube primeur voor The Subs en Wijs
YouTube lanceert binnenkort een nieuwe methode om meer engagement te halen via Lightbox advertenties. Wijs kreeg alvast de Belgische primeur met het nieuwe album van The Subs!
http://www.digimedia.be/News/nl/16222/youtube-primeur-voor-the-subs-en-wijs.html
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Boek tegen intellectuele eigendom
http://computertaal.info/2014/04/01/boek-tegen-intellectuele-eigendom/
- Lockhunter: verwijder geblokkeerde bestanden
http://computertaal.info/2014/03/31/lockhunter-verwijder-geblokkeerde-bestanden/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- TomTom brengt twee sporthorloges met hartslagmeter uit
http://tweakers.net/nieuws/95198/tomtom-brengt-twee-sporthorloges-met-hartslagmeter-uit.html
- Google test pinnen en sluimeren van mail bij Android-versie Gmail
http://tweakers.net/nieuws/95183/google-test-pinnen-en-sluimeren-van-mail-bij-android-versie-gmail.html*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Europees Parlement verstevigt netneutraliteit external
http://trends.knack.be/economie/nieuws/e-business/europees-parlement-verstevigt-netneutraliteit/article-4000581024879.htm
- Eén betaalsite voor Belgische kranten en tijdschriften
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/een-betaalsite-voor-belgische-kranten-en-tijdschriften/article-4000579597474.htm


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze website vertelt welke tv-serie je moet volgen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-website-helpt-je-kiezen-welke-tv-serie-je-moet-volgen
- Ghent Web Valley organiseert co-working event voor startups
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/ghent-web-valley-organiseert-co-working-event-voor-startups
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
KAN JE MET CHROMEBOOK OFFLINE WERKEN? MEDIA PLAYER
De ingebouwde Media Player van de Chromebook kan een hele reeks multimediabestanden afspelen:  .3gp, .avi, .mov, .mp4, .m4v, .m4a, .mp3, .mkv, .ogv, .ogm, .ogg, .oga, .webm, en .wav. Veeleisende gebruikers zullen misschien nog een soort bestand hebben dat hier niet terug te vinden is, maar voor de meesten is dit wel voldoende. Je kan de bestanden afspelen vanuit het web, maar ook vanop je eigen harde schijf of een extern opslagmedium zoals een USB stick.
http://www.makeuseof.com/tag/chromebooks-dont-work-offline-debunking-myths/


IS EEN WINDOWS TABLET EEN VERSTANDIGE KEUZE? 1. KEUZE TE OVER

Soms... soms komen ook wij in de verleiding om een tablet te kopen. Het lijkt zo handig voor onderweg, wanneer je niet de plaats hebt om je laptop open te slaan bijvoorbeeld. Maar wat koop je dan? Een iPad zou betekenen dat je moet duiken in het Apple universum. Android... tja, dat wil dan weer zeggen dat je je hele leven toevertrouwt aan Google. Dan blijft een Windows tablet over. Maar staat zo'n toestel wel zijn mannetje?
Wij gingen te rade bij een artikel bij ZDNet, dat verschillende argumenten aanhaalde die in het voordeel van een Windows tablet pleiten. En die argumenten willen wij toch even aan je doorgeven. En we worden heus niet betaald door Microsoft om propaganda te voeren - Windows is nu eenmaal onze persoonlijke leefwereld, en als we in die leefwereld kunnen blijven, dan proberen we daarvoor een oplossing te vinden. En als jullie de in deze artikelenreeks aangehaalde argumenten willen weerleggen, dan lezen wij jullie echt graag!
Om te beginnen is er het argument "keuze". Bij het iOS heb je maar één maker van tablets, Apple. Bij Android heb je er meer (Samsung, Google en co), maar het legertje fabrikanten dat een Windows tablet uitbrengt groeit gestaag. HP, Lenovo,Dell, Asus, SOny, Samsung en Acer om er maar enkele te noemen. Je kan kiezen uit een schermgrootte van 8 tot 13 inch (20 tot 32,5 cm), je kan kiezen uit verschillende prijzen (vanaf 250 euro), en er zijn zelfs hybride tablets die je zowel als laptop met klavier, als tablet met aanraakscherm kan gebruiken.
http://www.zdnet.com/10-reasons-to-buy-a-windows-tablet-instead-of-the-ipad-or-android_p2-7000027316/#photo 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

DOODLECAST: VOOR CHROMECAST


Een spelletje waarbij gebruik gemaakt wordt van Chromecast, een stick die content naar je tv streamt. De opzet: één speler kiest een woord, en moet dat met een tekening uitbeelden op zijn smartphone of tablet. De andere spelers in de kamer moeten het woord raden. De tekening wordt op de tv getoond, maar ook de antwoorden van de anderen. Om het spel te kunnen spelen zijn er minstens 2 spelers nodig in de kamer, met een Android toestel.
http://play.google.com/store/apps/details?id=net.mimisun.doodlecast


ISPY: JE HUIS BEWAKEN
Windows XP/Vista/7/8 - 60,6 MB - freeware
Dit is een uitgebreide beveiligingssuite waarmee je je huis kan bewaken via een of meerdere webcams en microfoons. Handig voor wanneer je op reis bent, of een weekendje uit, zodat je je gerust kan stellen dat alles nog in orde is. De freeware legt contact met je webcams, infrarood camera's en zal je een alarm sturen wanneer er beweging gedetecteerd wordt.
http://www.ispyconnect.com/
http://www.chip.de/downloads/iSpy_49182532.html


PERPETUAL: CONTACTGEGEVENS ALTIJD UP-TO-DATE
Android / iPhone
Het is natuurlijk al veel eerder gedaan, door o.a. Plaxo: een dienst die ervoor zorgt dat de contactgegevens van je vrienden altijd up-to-date zijn. Wanneer zij verhuizen word jij hiervan automatisch verwittigd, of wanneer hun telefoonnummer verandert.
http://perpetuall.net/


FLEKSY: NIEUW KLAVIER


Android / iOS
Dit is een geheel nieuwe vorm van klavier voor Android en iOS toestellen. De makers ervan beloven dat het type nog sneller zal gaan, op alle mogelijke toestellen, dat je minder fouten zal maken, en zelfs kan typen zonder te kijken. Wij zijn benieuwd!
http://fleksy.com/


JELLY: VOORTAAN OOK VRAGEN STELLEN VIA LANDKAARTEN
iOS / Anddroid
Wanneer Bis Stone iets creëert, dan krijgt dat meteen veel aandacht. 3 maanden geleden viel die eer te beurt aan Jelly, een dienst met bijhorende apps waarbij je vragen kan stellen. Een concept dat voor velen nog altijd onduidelijk is, ook na 3 maanden. En nu is er dus een update uit voor iOS toestellen. Tot nu kon je vragen stellen met een afbeelding, een gewone vraag in tekst, maar voortaan dus ook met een interactieve wereldkaart. Bij WebProNews vind je een filmpje dat de werking uitlegt.
http://www.webpronews.com/biz-stones-jelly-gets-an-update-2014-03
http://jelly.co


STIEVIE: VOORTAAN OOK OFFLINE
iPhone / Android
Deze app krijgt steeds meer mogelijkheden. Om te beginnen kan je met de app àlle Vlaamse zenders bekijken op je smartphone of tablet: Een en Canvas, VTM, Vijf,2BE, Vier, Jim, Vitaya. Maar bovendien kan je binnenkort ook je programma's offline bekijken. Heel handig om bijvoorbeeld een programma te bekijken op de trein, en dan verder te kijken terwijl je op de bus staat te wachten.
Gratis is het niet. Het abonnement kost 9,99 euro per maand, en je kan het ook met een Stieviebon betalen die je bij Mediamarkt koopt.
http://www.stievie.be/


PUZZLE COLLECTION PORTABLE
Windows XP/Vista/7/8 -1,6 MB - freeware
Voor de puzzelaars onder ons: dit is een verzameling gratis puzzels, die bovendien geen installatie vereisen. Dat wil zeggen dat je ze gewoon op een stick kan zetten, en op elke Windows machine vanop de USB stick kan opstarten. Maar zorg dat je af en toe nog wat werk verzet!
http://www.chip.de/downloads/Puzzle-Collection-Portable_46937441.html
http://portableapps.com/


AUTOCAD 2015: DEMO
Windows - demo
Al jaren is AutoCad een van de beste programma's om CAD tekeningen (Computer Aided Design) te maken, wiskundige tekeningen eigenlijk. Nu is er een nieuwe versie uit, 2015. Via deze link kan je een demo downloaden en uittesten. En watertanden en dromen, want voor de meesten van ons is deze software toch wel boven ons petje gegrepen...
http://www.autodesk.com/products/autodesk-autocad/overview#
http://www.chip.de/downloads/AutoCAD-2015_57916735.html


VRIJDAG APPDAG: WORD MONSTERS
iPhone / iPad - freeware
Een spelletje dat gratis is, en in verschillende talen bestaat, waaronder het Engels, Fins, Frans, Duits, Italiaans en meer, maar helaas niet in het Nederlands. Het is een woordpuzzel, waarbij je de woorden moet zoeken die in de puzzels verborgen zijn.
https://itunes.apple.com/us/app/word-monsters/id695495620?mt=8

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php                  AFSLUITER VAN DE WEEK
Men kan zowel berouw hebben over iets wat men gedaan heeft,
als over iets wat men niet gedaan heeft
Het eerste is veruit te prefereren.
-Tatje Smits-