Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
3/4/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 846 van 29/3/2014Gegroet lezer,

Soms staan wij stil bij wat wij voor onze lezers kunnen betekenen. Waarom zij dit e-zine nog zouden lezen, terwijl er zoveel andere bronnen zijn die hen eveneens nieuws over computers en internet brengen. Wat maakt netties tot wat het is? Wat is onze DNA?

In de loop der jaren hebben wij daarin onze weg gezocht, die stilaan duidelijker geworden is. Voor het pure nieuws zijn er veel bronnen, maar voor die kritische vraag, dat stukje duiding, daarvoor willen wij uw bron zijn. In de laatste weken hebben wij daarom ook onze verslaggeving getracht op punt te stellen - en wij hopen dat u het gemerkt hebt. Om te beginnen hebben wij in onze rubriek "Oor" ook het heel goede "Tech45" opgenomen, waarbij altijd heel ernstig, maar toch niet van humor ontspeend, gediscussieerd wordt over de laatste tech evoluties. Maar bovendien trachten wij, nog meer dan vroeger, de reacties op het nieuws te brengen, de kritische vragen. Daarom beluisteren wij elke dag de podcast van Tech News Today, waarin aan journalisten uit de hele wereld om een reactie gevraagd wordt op de recentste evoluties.

Voor mij persoonlijk betekent het, dat ik wellicht 's ochtends vroeg, degene die mij tegenkomt zal verbazen. Tijdens mijn dagelijkse stevige wandeling naar het treinstation, met de koptelefoon op, stop ik soms, om een zin terug te beluisteren. Of knik ik volmondig, om een standpunt goed te keuren. Feit is dat ik ondertussen geleerd heb mijn ochtendlijke wandeling goed te benutten, om de artikels die ik die dag schrijf van de nodige perspectieven te voorzien.

Wij hopen alvast dat de verschillende pogingen om wat meer duiding te brengen in onze artikels, onze lezers wat meer perspectief, diepte biedt op wat er zich op technologisch vlak afspeelt. Dat is in elk geval waarvoor wij het doen :)

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 
 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BLOKKADE VAN TWITTER IN TURKIJE LOKT WERELDWIJD PROTEST UIT
Maar bewijst tegelijk hoe belangrijk Twitter als nieuwsbron is...

Met alle commotie in Oekraïne en de Krim, zouden we haast nog vergeten dat er ook elders landen zijn waar het er op politiek vlak heet aan toe gaat. En dan hebben we het niet over België, waar de naamgeving van het nageslacht blijkbaar een teergevoelig onderwerp is, maar wel over een landen als Syrië, waar de politieke impasse nog altijd voortduurt, en Turkije, waar de machtsstrijd tussen seculiere en religieuze leiders verleden week tot een dramatisch hoogtepunt kwam.

De Turkse Eerste Minister Erdogan legde verleden week donderdag namelijk Twitter aan banden. De reden daarvoor: op het internet circuleerden opnamen van een al dan niet authentiek telefoongesprek tussen Erdogan en zijn zoon, waarin louche zaken besproken zouden zijn. Het gevolg van deze boycot: wie in Turkije het adres Twitter.com intikte, kreeg het niet te zien. Uiteraard waren er meteen massa's gebruikers die deze ban omzeilden, en gewoon het IP adres intikten of gebruik maakten van andere DNS servers. Dat was immers mogelijk omdat de Internet Service Providers in Turkije DNS redirects gebruikten om de gebruikers door te verwijzen naar een pagina aarop de verschillende gerechtelijke bevelen stonden, uitgevaardigd tegen Twitter en die Twitter aan zijn laars gelapt zou hebben. Zulke DNS servers zetten immers het adres "twitter.com" om in het IP-nummer die bij de webservers van Twitter horen.

Maar dit weekend werd bekend dat Turkije een stapje verder gegaan is met deze vorm van censuur: het blokkeert nu ook Twitter op IP-niveau. Een maatregel die nog altijd omzeild kan worden, door gebruik te maken van een Virtual Private Network. Dit vereist echter meer technische kennis dan de eerste, massaal gebruikte omzeiling (1).

Het Witte Huis heeft al zijn bezorgdheid over deze vorm van censuur duidelijk uitgesproken (2). Maar wat dit in onze (tech) ogen bewijst is hoe belangrijk Twitter beschouwd wordt voor de vrije meningsuiting. Twitter is onmiskenbaar een bron van nieuws, van informatie geworden. Van chaotische informatie soms, maar dat is/was nu eenmaal eigen aan het internet: de anarchie, de empowerment van de gewone burger die ook gehoord kon worden.

TechMeme heeft een item gewijd aan de gebeurtenissen in Turkije (3).
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/03/22/turkey-strengthens-twitter-ban-institutes-ip-level-block/
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2014/03/21/the-white-house-is-deeply-concerned-about-turkeys-twitter-ban/
http://www.techmeme.com/140322/p12#a140322p12GOOGLE MAAKT HET MOEILIJKER VOOR NSA OM MEE TE LEZEN MET JE GMAIL
Maar mag het zelf meelezen? Doen Microsoft en co het?

De onthullingen van Edward Snowden over de verregaande spionagepraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, op Amerikaanse én buitenlandse burgers, blijven nazinderen. Een van de zwaarst doorwegende gevolgen was het feit dat alle cloud-toepassingen plots onbetrouwbaar leken, vooral wanneer zij gehost worden op Amerikaanse servers.

Google zag de bui hangen, en heeft nu aangekondigd dat het voortaan de versleuteling van je mails zal opschroeven. Daarmee wil het de onthullingen counteren als zou de NSA stiekem de communicatiekanalen afluisteren die de datacenters van Yahoo en Google overal ter wereld met elkaar verbinden.

Allemaal goed en wel: als Google dit technisch hoogstandje klaarspeelt, dan zal de NSA jouw mails bij Gmail niet meer kunnen lezen. Maar we vergeten daarbij wel dat er nog altijd iemand is die jouw mail wél zal kunnen lezen - namelijk Google zelf, dat de encryptiesleutel in handen heeft. Het doet dat natuurlijk niet om jouw geheimen te lezen, wel om te weten wat je interesseert, en daar dan advertenties tegen te zetten.

De meeste mensen maken zich daar, terecht of onterecht, geen zorgen over. Maar het feit blijft dat Google jouw Gmail mails kan lezen. Net zoals Microsoft je Outlook.com mails kan lezen. En Yahoo je Yahoo-mail. En.. het soms ook doet.

Dat werd duidelijk met het verhaal van Microsoft, dat op zoek was naar de persoon die bedrijfsinformatie over Microsoft lekte naar de buitenwereld, en daarbij de Hotmail mail account van een reporter doorzocht, om te zien van wie hij bepaalde mails ontvangen had. In de eerste uren na het bekendmaken van het bericht lag de nadruk op het feit dat het lek opgespoord was, daarna echter ging de aandacht naar het feit dat Microsoft daarvoor de mails van de reporter doorzocht en daarmee zijn privacy met de voeten trad. (1) Iets waar het, volgens de gebruiksvoorwaarden, gerechtigd toe is.

Microsoft blijkt niet de enige te zijn die zich schuldig maakt aan inbreuken op de privacy. Volgens The Guardian zouden Yahoo, Google en Apple zich ook het recht voorbehouden, volgens de gebruiksvoorwaarden, om je mails te lezen (2). En Michael Arrington vertelt (3) dat in één bepaald geval hij ervan overtuigd is dat Google daadwerkelijk zijn mails gelezen heeft toen het op zoek was naar een bron van hem die informatie gegeven had over Google producten. En dat is dus wel wat meer dan anoniem automatisch mails lezen om er wat advertenties bij te zetten.

Dus, de vraag blijft: wat baat encryptie om NSA buiten te houden, wanneer je tegelijkertijd Google, Microsoft, Yahoo, wél laat meelezen?

Toch ook nog deze bedenkingen: Microsoft heeft, in een reactie op dit incident, bekend gemaakt dat het voortaan enkel de mails zal lezen van de eigen personeelsleden die via een Hotmail account werken. En verder is er de bedenking dat journalisten de morele taak hebben om hun bronnen te beschermen. Wat in de toekomst zal inhouden dat zij drie keer moeten nadenken om Gmail, Hotmail of Ymail te gebruiken voor correspondentie met hun bronnen. Wat trouwens, als je er even bij stilstaat, ook zou moeten gelden voor elke bedrijfsleider of kaderlid van een bedrijf, die vertrouwelijke correspondentie voert...
https://www.yahoo.com/tech/google-just-made-it-harder-for-people-cough-cough-the-80262551974.html
http://www.techdirt.com/articles/20140321/07182326645/to-catch-meaningless-leaker-microsoft-made-it-clear-it-has-no-concern-your-privacy.shtml
http://uncrunched.com/2014/03/21/google-spied-gmail/FACEBOOK BRENGT HACK, EEN NIEUWE PROGRAMMEERTAAL
Open source, bug free

Tien jaar geleden werd Facebook gemaakt in de programmeertaal PHP, waarmee je snel interactieve webpagina's kan ontwikkelen. Met de jaren nam de complexiteit van de Facebook code toe, en werd het gemakkelijker om fouten te maken. Daarom ontwierpen de Facebook ingenieurs een variant op PHP, namelijk Hack. Daarbij zou de snelle ontwikkelingscyclus van PHP gecombineerd worden met de discipline van andere, meer formele programmeertalen.
     
In het voorbije jaar werd bijna de hele code waarop Facebook draait omgezet in Hack, en verleden week heeft Facebook dan een open source versie van Hack uitgebracht voor het grote publiek, zodat iedereen deze programmeertaal kan gebruiken.

Het grote verschil tussen Hack en andere programmeertalen is, zo kan je lezen bij ReadWrite, de manier waarop gecontroleerd wordt op onnauwkeurigheden of bugs. Bij PHP gebeurt dit dynamisch, bij andere programmeertalen gebeurt dit bij de compilatie. Met als gevolg dat je fouten bij PHP pas ziet wanneer het programma draait, wanneer de site live is dus. Bij Hack echter worden eventuele fouten op voorhand herkend.

Voor Hack werd ook een programmeeromgeving ontwikkeld, de HipHop Virtual Machine. Wil je meer te weten komen over Hack en HHVM, dan vind je alles bij ReadWrite web.
https://www.facebook.com/notes/facebook-engineering/the-hiphop-virtual-machine/10150415177928920
http://readwrite.com/2014/03/20/facebook-new-programming-language-hack#awesm=~ozp3WPgYQUTzHcLINK BUBBLE: SLIM PAGINA'S LADEN OP JE MOBIELE TOESTEL
Gedaan met wachten!

Een nieuwe app voor Android maakt furore - en met reden. Hij maakt het browsen op een mobiel toestel veel slimmer. Normalerwijze, wanneer je in een app bent zoals de Twitter-app, en je klikt een link aan, dan wordt je browser opgeroepen en wordt daarin de link geopend. Wat soms wel even duurt, en je dus moet wachten.

Link Bubble, de app in kwestie, liquideert dat wachten. De pagina wordt namelijk in de achtergrond geladen, en je krijgt een Bubble (ballon) te zien wanneer de pagina geladen is. Door op de bubble te tikken open je de pagina bovenop de Twitter-app. Je kan ook meerdere links omzetten in bubbles die dan een volgnummer krijgen. Zijn ze allemaal geladen, dan open je de pagina's. Je kan de Bubbles verslepen, om ze uit de weg te hebben. Klikken om te vergroten, opieuw klikken om te verkleinen.

De app heeft nog enkele handigheidjes, zoals het feit dat je vanuit Link Bubble pagina's kan delen of bijvoorbeeld naar Pocket sturen om te onthouden. Bovendien kan je verschillende opties aanpassen - maar dan moet je wel de Pro versie nemen (introductieprijs $4,99), want de gratis probeerversie geeft je slechts één link bubble tegelijkertijd.

Bij AndroidPolice en Computerworld vind je een uitvoerige bespreking, plus een filmpje. Aan het experimenteren maar!
http://blogs.computerworld.com/android/23688/android-app
http://www.androidpolice.com/2014/03/20/hands-on-link-bubble-makes-browsing-the-web-on-a-mobile-device-suck-a-lot-less/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.linkbubble.playstoreHEALTH PATCH IS NIEUWE SENSOR VOOR JE LICHAAMSFUNCTIES
Maar meten is niet genoeg, je moet ook begrijpen

er is de laatste tijd veel te doen rond allerlei sensoren die meten wat wij met ons lijf uitspoken, en wat ons lijf doet: hoeveel stappen we doen, hoe snel ons hart slaat, hoeveel kilometer we gefietst of gelopen hebben, enz.

Het Bedrijf Vital Connect, dat innovatieve biomedische technologie en sensoren ontwikkelt, heeft deze week nog een nieuwe biosensor voorgesteld die verschillende functies tegelijk kan meten. Die ene, kleine sensor zou verschillende grotere sensoren vervangen. Het gaat om de HealthPatch, en 9to5Mac dat verleden week ook het bericht bracht over de HealthBook van Apple, combineert deze slimme sensor met de nieuwe tool van Apple. (1)

In een artikel bij Wired wordt er echter op gewezen dat al die metingen eigenlijk niets betekenen, als ze niet in een context gezet worden. Neem nu je hartslag: zou het niet interessant zijn om die doorheen de dag te meten, te zien hoe die evolueert? Is die regelmatiger geworden sinds je vaker sport, of sinds je minder zout eet? Een app zoals HealthBook zou een uitstekende manier zijn om al die informatie centraal te verzamelen. (2)

Maar dit leidt tot de vraag: moet de Healthbook app die conclusies trekken, of moet je gewoon met je gegevens naar de arts, die bevoegd is om de juiste gevolgtrekkingen te maken? Enerzijds is het zo dat al die gegevens veel meer informatie bevatten, je evolutie beter weergeven dan de momentopname die de arts tijdens het spreekuur te zien krijgt. Maar anderzijds is het risico groot dat heel wat mensen hun arts gaan vervangen door zo'n Healthbook, en zelf voor doktertje gaan spelen. En dan is er natuurlijk nog het feit dat zo'n app niet goed is voor hypochonders, die nu nog meer dan voorheen hun lichaamssignalen in het oog gaan houden.

Het is overduidelijk: dit is een onderwerp dat in de toekomst nog vaak tot discussie zal leiden.
http://9to5mac.com/2014/03/21/healthpatch-biosensor-coming-soon-to-consumer-products-shows-whats-possible-for-healthbook-hardware
http://www.wired.com/gadgetlab/2014/03/heres-hoping-healthbook-puts-pretty-face-numbers/GOOGLE NOW VOORTAAN OOK IN DE CHROME BROWSER
Werkt dus ook op Windows en Mac

Het is soms wel verwarrend. Je hebt Google Chrome, het besturingssysteem dat draait op de Chromebook, een slanke laptop waarbij alles in de cloud gebeurt, en gebaseerd is op Google apps. Maar je hebt ook Google Chrome, de browser die meer is dan een browser en ook offline kan werken.

Welnu, over die laatste gaat dit bericht. En over Google Now, de virtuele assistent die op basis van jouw gewoonten allerlei informatie automatisch gaat opzoeken voor je. Die wordt dan verpakt in een soort kaarten. Zo heb je kaarten met et weer, voetbaluitslagen, herinneringen aan een evenementen, een vooruitblik op je rit naar het werk: is er veel verkeer, zijn er vertragingen met de bus of trein, enz.

Google Now was tot nu toe enkel te gebruiken op een Android of iOS smartphone - wat logisch is, want een deel van de werking berust op de plek waar je je bevindt, en die kan enkel echt nauwkeurig doorgegeven worden door je smartphone. Daar komt nu dus verandering in: Google Now komt ook naar de Chrome browser, zodat je het ook op Windows of Mac computers gebruiken kan. De kaarten verschijnen in het meldingscentrum van de browser (bij Windows onderaan, bij iOS bovenaan). Dat meldingscentrum kan trouwens ook meldingen vertonen van Gmail, Hangouts, Google Drive.

Google Now wordt stilaan uitgerold voor iedereen, maar als je niet zolang wil wachten, kan je het nu al activeren door in je Chromebrowser het adres chrome://flags in te tikken, en daar bij Google Now notifications te zetten op "enabled".

Een uitvoerige bespreking van Google Now bij The Verge, Ars Technica, The Next Web.
http://thenextweb.com/google/2014/03/24/google-now-arrives-chrome-windows-mac/#!BgHkJ
http://www.theverge.com/apps/2014/3/24/5542994/google-now-finally-comes-to-desktop-chrome-browser
http://arstechnica.com/gadgets/2014/03/google-now-on-chrome-finally-comes-to-windows-and-mac-os/CISCO WIL ZICH CONCENTREREN OP CLOUD DIENSTEN
... terwijl concurrent Huawei gehackt bleek door NSA

Het bedrijf Cisco staat van oudsher bekend voor zijn routers en andere netwerk hardware. Maar de laatste tijd begon de verkoop wat te slabakken, en moest het steeds meer terrein prijs geven aan concurrenten zoals het Chinese Huawei. Daarom heeft Cisco nu een drastische beslissing genomen: het wil zich volledig gooien op cloud diensten, en heeft daar maar liefst 1 miljard dollar voor over. Cisco wil met andere woorden de concurrentie aangaan met Amazon, dat de laatste tijd een erg sterk aanbod voor bedrijven ontwikkeld heeft. Ook Cisco richt zich met zijn cloud diensten naar grote bedrijven. Meer hierover bij o.a. Wall Street Journal(1)

Nu is dit een bericht dat je wellicht niet veel zal zeggen, ware het niet dat er ook wat te vertellen valt over concurrent Huawei. Uit nieuwe onthullingen, uitgebracht door de krant Der Spiegel op basis van de Snowden documenten, blijkt dat de Amerikaanse veiligheidsdienst op grote schaal de Chinese fabrikant bespioneerd heeft en zelfs binnengebroken heeft in de netwerken van Huawei.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten zelf hebben Huawei er altijd van beschuldigd dat het gecompromitteerde hardware verkoopt, die in staat was om de gebruikers te bespioneren in opdracht van de Chinese overheid. Nu zou dus blijken dat de "spion" in de Huawei hardware niet de Chinese, maar de Amerikaanse veiligheidsdiensten waren.

De operatie zou al 10 jaar geleden begonnen zijn, en de reden om Huawei te gaan bespioneren was toen dat het bedrijf beschouwd werd als een mogelijk gevaar voor de hegemonie van de VS over de data op het internet. Daarom moest onderzocht worden wat Huawei in zijn schild voerde. Alle middelen waren goed: er werd ingebroken in het netwerk, de mails van de CEO werden gelezen, de lijst van de klanten werd gekopieerd en meer. De NSA realiseerde zich al snel dat het vrij spel had in Huawei, dat erg interessante klanten heeft in Iran, Cuba. En dus ging het zelf maar wat spioneren via de Huawei software.

Bovendien kwam de NSA tot de vaststelling dat Huawei een unieke bedrijfsvorm had, een mengeling van overheid, militaire instanties en privébedijf. En dat dit de moeite waard was om te bestuderen, met het oog op de competitie in eigen land. Wat toch wel verdacht veel op bedrijfsspionage lijkt. Er is, volgens Der Spiegel, echter geen enkel bewijs dat informatie over bijvoorbeeld de broncode van producten aan concurrerende bedrijven in de VS doorgegeven werd.

Maar, aldus Der Spiegel, wanneer je een bedrijf 10 jaar lang bestudeert om te weten te komen of het een mogelijk gevaar inhoudt, dan zou je toch tot een besluit gekomen moeten zijn, en weten of Huawei zelf nauwe banden heeft met de Chinese counterintelligence, of dat het enkel als bedrijf zijn ding wil doen. En alvast tot 2010 zou er geen enkel bewijs tégen Huawei geweest zijn.  Wat wederom bewijst dat de kern van het probleem in de hele NSA affaire is: dat er gespioneerd wordt "omdat het kan", omdat script kiddies het mogelijk maken, en niet omdat het nodig is. Meer bij Der Spiegel
http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702303949704579457743067494938-lMyQjAxMTA0MDIwMzEyNDMyWj
http://www.spiegel.de/international/world/nsa-spied-on-chinese-government-and-networking-firm-huawei-a-960199.htmlQUORA START MET GEVERIFIEERDE PROFIELEN
Obama zal als eerste vragen beantwoorden

In de VS wordt er de laatste tijd door politici en andere bekende figuren veel gebruik gemaakt van "Ask Me Anythin" van Reddit, waarbij het publiek vragen kan stellen aan mensen van Bill Gates en Barack Obama, tot David Copperfield. Het is een goed idee, maar in de praktijk is het niet meteen voor de gewone man in de straat, omdat het niet echt gebruiksvriendelijk te noemen is door de structuur van Reddit.

Daarom wil Quora, het sociale netwerk waar je vragen kan stellen, de fakkel overnemen. Het is begonnen met een nieuwe tool, "Verified Profiles". Daarbij heeft Quora zelf nagegaan of een bepaalde gebruiker wel is wie hij beweert te zijn en deze profielen op een aparte pagina bijeengebracht. Voortaan kan je dus vragen stellen aan die mensen, en Barack Obama mocht de spits afbijten: hij heeft vragen beantwoord over zijn Affordable Care Act.(1)

Het is natuurlijk nog de vraag of Quora zal slagen in zijn opzet. Het is inderdaad gebruiksvriendelijker, maar zullen de gebruikers hun weg vinden naar Quora? Het wordt door de meesten immers als een website voor intellectuelen beschouwd, waar het er erg serieus aan toegaat. Terwijl Reddit een sociale website is waar je ook naar toe kan voor fun, leuke filmpjes, enz.

Meer over Quora bij TechCrunch en GigaOm (2)(3)
http://blog.quora.com/President-Barack-Obama-Answers-Affordable-Care-Act-Questions-on-Quora
http://gigaom.com/2014/03/24/quoras-verified-profiles-is-a-promising-but-stuffy-response-to-reddits-ama/
http://techcrunch.com/2014/03/24/quora-verified-profiles/FACEBOOK KOOPT OCULUS
Belooft dat bedrijf rond games zal blijven draaien... voorlopig

Facebook heeft blijkbaar erg, erg diepe zakken. Het legde zopas 2 miljard dollar neer voor de overname van Oculus VR, een bedrijf dat spelletjes maakt waarbij Virtual Reality centraal staat. Oculus maakt ook een speciale helm/bril om die virtuele realiteit tot leven te brengen.

Nu moet dat cijfer wel even genuanceerd worden: het gaat om 400 miljoen dollar in cash geld, en 23,1 miljoen in Facebook aandelen. Oculus zal later nog eens 300 miljoen krijgen, aldus TechCrunch (1), in cash en aandelen, indien het bedrijf bepaalde doelstellingen haalt.

Wat heeft een sociaal netwerk met games te doen die je NIET op dat sociale netwerk speelt? Dat Facebook immers andere spelletjesbedrijven zou kopen, waarvan de games erg populair zijn op het sociale netwerk, zou nog te verklaren zijn, maar Oculus?

Mark Zuckerberg verklaarde dat Facebook zich in de laatste twee jaar geconcentreerd heeft op zijn aanwezigheid op mobiele toestellen, en dat het zich daar comfortabel genoeg voelt om zich nu te richten op "welke platformen er nu aankomen om nog meer nuttige, amusante en persoonlijke ervaringen te brengen".

Oculus zal voorlopige nog rond games draaien, maar de makers zien veel toepassingen, zoals studenten opleiden, leren hoe je een auto moet herstellen, of zelfs shoppen in een virtuele winkel.

Om de Facebook beleggers gerust te stellen over het vele geld dat hij uitgegeven heeft, kwam Zuckerberg met indrukwekkende cijfers af: het bedrijf heeft nu 1 Miljard actieve maandelijkse gebruikers van zijn apps, terwijl dat in december nog 945 miljoen was. Instagram, dat ook van Zuckerberg is, heeft nu meer dan 200 miljoen gebruikers, terwijl dat nog 100 miljoen was toen Facebook het bedrijf kocht.

Meer over deze belangrijke overname bij TechCrunch, Re/Code en The Verge.
http://www.theverge.com/2014/3/25/5547570/facebook-reports-1-billion-active-users-on-mobile-devices-and-200-million-instagram
http://recode.net/2014/03/25/under-facebook-oculus-will-still-focus-on-games-for-now/
http://techcrunch.com/2014/03/25/facebook-to-buy-oculus-vr-maker-of-the-rift-headset-for-around-2b-in-cash-and-stock/MICROSOFT GEEFT DE BRONCODE VRIJ VOOR MS-DOS ENWORD
Gaat naar het Computer History Museum

Een bericht dat enerzijds het historische belang onderstreept, maar anderzijds de commerciële onbelangrijkheid ervan: de broncode van MS-DOS 1.1 en 2, en van Word voor Windows 1.1 werd deze week door Microsoft geschonken aan het Computer History Museum in Mountain View, California.

Die broncode komt daar in het gezelschap van andere oude programma's, zoals Apple II DOS, en Adobe Photoshop 1. Heeft het nut om zoiets te bewaren? Volgens sommige bronnen wel. Het is namelijk zo dat men kan zien hoe software geëvolueerd is van zijn primitieve begin, naar iets dat een belangrijk deel van onze beschaving is gaan uitmaken.

Om het even in perspectief te zetten:MS-DOS was toen amper 300 kB broncode, en nam amper 12 kB geheugen in beslag.Het was in 1981 een belangrijk deel van de PC an IBM, en de kloon die Microsoft ervan maakte heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf uitgegroeid is tot de industriereus die het nu is. Word van zijn kant maakte WordPerfect, de toen meest gebruikte tekstverwerker, tot een noot in de geschiedenis.

Bij het Technet blog van Microsoft lees je wat meer over de geschiedenis van MS-Dos.
http://arstechnica.com/information-technology/2014/03/microsoft-releases-source-code-for-ms-dos-and-word/
http://blogs.technet.com/b/microsoft_blog/archive/2014/03/25/microsoft-makes-source-code-for-ms-dos-and-word-for-windows-available-to-public.aspxSTUDENTEN VEROORZAKEN FILES DOOR VALSE VERKEERSRAPPORTEN
Gek dat Waze zich niet gewapend heeft tegen zulke hacks...

Een heel populaire app is Waze. Gebruik makend van de GPS in je smartphone houdt de app in real time bij waar zich verkeersopstoppingen voordoen, zodat je naar alternatieve routes afgeleid wordt.

Knap. Alleen... kan die informatie vervalst worden. Dat hebben enkele studenten verleden week aangetoond: als onderdeel van hun studie in computerwetenschappen aan de Technion universiteit in Haifa hadden zij een programma gemaakt dat de verkeersrapporten vervalste zodat chauffeurs nodeloos een omweg maakten. Zij zorgden zo voor een verkeersopstopping die uren duurde en tal van chauffeurs om de tuin leidde.

De begeleider van de studenten heeft ondertussen hun bevindingen doorgegeven aan Waze, dat nu zal zien hoe het dergelijke cyberaanvallen in de toekomst kan voorkomen.

Het incident mag grappig lijken, maar het zou een les voor ons allemaal moeten zijn om alle apps, die wij zo gretig in ons leven toelaten, met het nodige gezonde wantrouwen te bekijken en op hun hackbaarheid te controleren...
http://nocamels.com/2014/03/technion-students-carry-out-successful-traffic-jam-cyber-attack-on-waze/MUZIEK UPLOADEN VIA DE BROWSER BIJ GOOGLEPLAY
En ander muzieknieuws bij Last.fm en Twitter

Enkele berichten uit de muziekwereld. Om te beginnen Google Play Music. Bij deze muziekdienst van Google kon je muziek aankopen, maar ook je eigen collectie uploaden om ze dan vanop elke computer, tablet of smartphone af te spelen. Alleen was dat uploaden niet zo simpel. Google zou nu, aldus The Verge (1), een nieuwe optie uitbrengen die voorlopig in de experimentele "labs" afdeling zit van Play Music, die het uploaden van muziek vanuit de browser veel gemakkelijker maakt. Daarbij is het net zo als vroeger dat, wanneer de song al in Googles uitgebreide muziekbibliotheek zit, er enkel een verwijzing naar die song toegevoegd wordt, zoniet wordt de song daadwerkelijk geüpload.

Een tweede nieuwigheid van Google Play Music is dat je voortaan een aantal mappen in je computer kan selecteren, en dat Play Music die dan zal monitoren en automatisch muziek toevoegen aan je bibliotheek wanneer het die daar ontdekt. Je zal ook je hele muziekbibliotheek kunnen downloaden via de web interface.

Het tweede muziekbericht betreft Last.fm. Dat zou, aldus Engadget (2), zijn dienst stopzetten waarbij je je kon "abonneren" op een radio; daarbij gaf je de namen van enkele artiesten op, en Last.fm ging bouwde daar dan een "radio" rond van gelijkaardige muziek.

Dat wordt dus afgebouwd, want Last.fm zou zich eerder willen concentreren op Scrobbler, eveneens een app om muziek te ontdekken. Scrobbler houdt namelijk in het oog welke songs je beluistert op je Last.fm profiel, en zal op basis daarvan nieuwe muziek suggereren.

Wat niet zo'n goed nieuws is voor wie geen iPhone of iPad heeft. Want de Scrobbler app is enkel verkrijgbaar voor iOS, en muziek streamen via de Android app zal samen met de abonnementsdienst stopgezet worden op 28 april.

Positiever nieuws zou je dan weer mogen verwachten van Twitter. Wall Street Journal (3) weet namelijk dat er deze week een nieuw initiatief van Twitter uitgerold zou worden. De Twitter Music app zou namelijk verdwijnen uit iTunes en in de plaats zou er een nieuwe strategie gevolgd worden die eerder draait rond muziek gesprekken en content op Twitter zelf. Momenteel kan je nog erg weinig muziek rechtstreeks vanuit Twitter spelen, omdat Twitter nog geen rechten heeft op die muziek. Daaraan wordt gewerkt: Twitter voert gesprekken met Beats Music om toegang te krijgen tot dienst streaming diensten. Maar ook, en dat vinden wij dan weer veel interessanter als het op ontdekken van nieuwe muziek aankomt, met Soundcloud.
http://www.theverge.com/2014/3/26/5549494/google-play-music-finally-lets-you-upload-songs-through-the-browser
http://www.engadget.com/2014/03/26/last-fm-killing-subscription-radio/
http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702304688104579463970749299750-lMyQjAxMTA0MDIwNjEyNDYyWjDE NAWEEËN VAN DE OCULUS-OVERNAME DOOR FACEBOOK
De onverwachte hardware kant van Facebook, en de negatieve reacties op Kicksterter

De overname van Oculus, het bedrijf dat hardware ontwikkelt voor Virtual Reality games, door Facebook, blijft nazinderen. De beurs reageerde in elk geval negatief op deze ontwikkeling. Een investering van 3 miljard dollar terugverdienen betekent wel dat er miljoenen Oculus-helmen verkocht moeten worden, want die mogen niet meer dan een 300 dollar kosten om commercieel aantrekkelijk te zijn.

Je kan je trouwens ook afvragen wat Facebook gaat doen met een bedrijf dat hardware vervaardigt. Mark Zuckerberg heeft trouwens duidelijk verklaard dat hij nooit in de hardware wil stappen. Een reden zou natuurlijk kunnen zijn dat Oculus naast de Oculus helm, ook een platform wil ontwikkelen voor zulke VR games. De bestaande games moeten immers aangepast worden, wil je ze in de virtuele werkelijkheid kunnen spelen zonder misselijk te worden. En het zou Facebook wel eens om dat platform te doen kunnen zijn, zoals Zuckerberg in zijn verklaring trouwens ook al suggereerde.

Facebook was laat met zijn overstap naar het mobiele. Maar het heeft die schade ingehaald. Vergeet niet dat Facebook, samen met zijn WhatsApp en zijn Instagram, tot de top 10 van de mobiele apps behoren die het vaakst gebruikt worden op mobiele toestellen. Bij alle grote spelers is te horen dat zij op zoek zijn naar het volgende platform, nu het mobiele zijn gevestigde spelers heeft en de kaarten daar geschud zijn. Virtuele realiteit, naast augmented Reality, zouden dat volgende platform wel eens kunnen zijn - ook voor de noodlijdende journalistiek. Waarom een krant, digitaal of in papier, lezen wanneer je bijvoorbeeld op een plek waar iets gebeurde het verhaal kan "bekijken" in virtuele of augmented reality? Op dat vlak staan ons nog interessante tijden te wachten. Ook het blog AVC heeft het over dit volgende platform (1)

Toch is er, buiten de negatieve reactie van de beurs, nog kritiek te horen. Oculus is immers begonnen als een Kickstarter project dat op veel sympathie kon rekenen van zijn trouwe schare aanhangers, die hun centje bijdroegen. Dat sympathieke aureool van Oculus krijgt een hele knauw nu het door Facebook overgenomen werd. Op het blog van Oculus werd de overname door de mangel gehaald, en Oculus zelfs een verrader genoemd. Heel wat gebruikers kondigden aan dat zij hun voorbestelling zouden annuleren. Wat Wall Street Journal (2) tot de titel verleidt: "Steun mijn Kickstarter project, maar wordt niet boos wanneer ik het aan Facebook verkoop".

Nog negatieve reacties werden gehoord bij de makers van Minecraft, die aan het overwegen waren om een versie te maken van hun game voor het Oculus platform - en nu die plannen afvoeren omdat zij geen vertrouwen hebben in Facebook. Nog meer negatieve reacties bij The Verge.(3)
http://avc.com/2014/03/the-search-for-the-next-platform/
http://blogs.wsj.com/digits/2014/03/26/fund-my-kickstarter-project-but-dont-get-angry-if-i-sell-to-facebook/
http://www.theverge.com/2014/3/26/5549108/will-facebook-ruin-oculus-kickstarter-backers-voice-concernsTWITTER GAAT NIET MEER "RETWEETEN" MAAR "SHAREN"
En foto's krijgen prominente plaats. Quo vadis, Twitter?

Zelf voelen wij ons niet geroepen om veel persoonlijke commentaar op Twitter te gooien. Wat niet wil zeggen dat we het niet gebruiken: dagelijks werpen wij een blik op onze tijdlijn, en altijd vinden wij er interessante tips voor goed doordachte artikels op het web, of gewoon leuke dingen om te bekijken of te beluisteren. Een kleine greep daarvan vind je trouwens elke week terug in onze eigen Twitter-rubriek.

Twitter blijft voortdurend aan zijn dienst sleutelen om die nog aantrekkelijker te maken - nog altijd op zoek naar de heilige graal: inkomsten vinden om eindelijk rendabel te worden. Maar bij sommige nieuwigheden hebben wij toch onze twijfels.

Zo kondigde Twitter deze week aan dat het experimenteert om zijn befaamde Retweet button te vervangen door een "share" knop, een zet die wij absoluut fout vinden. Twitter moet Facebook niet achterna lopen, het moet zichzelf uitpuren. Toch lijken de nieuwigheden die Twitter de laatste tijd aankondigde, er allemaal op te duiden dat Twitter het wil opnemen tegen Facebook en daarbij, in plaats van zijn eigenheid uit te spelen, Facebook gewoon gaat imiteren.

Zo kan je voortaan meerdere foto's (maximum 4) aan een tweet hangen. Je kan bovendien mensen op een foto taggen, maximum 10. Dat zal ongetwijfeld Twitter bijkomende informatie geven over de relaties tussen zijn gebruikers, zodat het zijn social graph kan verdiepen. Maar is dit nog in het voordeel van de gebruiker? Wij persoonlijk zijn tekst-gebruikers op Twitter. Voor foto's van vrienden zullen we wel op Facebook kijken. Foto's van nieuws is wat anders.

Maar het feit dat je de foto's kan taggen, zonder dat die ook maar 1 van je kostbare 140 karakters opeet, is natuurlijk iets dat mensen zal aanmoedigen om het te doen...

Meer over de nieuwe strategie van Twitter bij The NExt Web, TechCrunch en The Verge.µ
http://thenextweb.com/twitter/2014/03/27/twitter-is-experimenting-with-replacing-its-sacred-retweet-button-with-a-share-button/#!Bzzni
http://techcrunch.com/2014/03/26/twitter-bolsters-image-support-with-people-tagging-and-multiple-photos-per-tweet/
http://www.theverge.com/2014/3/26/5550998/twitter-adds-photo-tagging-to-its-iphone-and-android-apps 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE HTC ONE: CAMERA MET DIEPTEZICHT
Stermodel met indrukwekkende specs

Samsung is de fabrikant die het meeste Android toestellen verkoopt, maar HTC heeft altijd een speciale plek in ons hart gehad, omdat het als eerste een toestel op de markt bracht dat, met zijn Sense interface, perfect aan onze persoonlijke behoeften beantwoordde.

Nu heeft de Taiwanese fabrikant een nieuw toestel uit in de hogere klasse, een nieuwe HTC One. Nog meer metaal: 90% van het body is gemaakt uit aluminium, tegenover 70% bij het vorige model. Wat wil zeggen dat het ietsje zwaarder is, wat je volgens verschillende reviews er graag bijneemt, want het betekent wel dat je een heel mooi design hebt en een groot scherm van 5 inch, gemaakt uit Gorilla Glass 3.

Bij Engadget enThe Verge, die een tijdje met het toestel mochten spelen, vind je een uitvoerige bespreking. Wat wij vooral onthouden is dat er een camera vooraan is, de "selfie-camer", van 5MP. En dat er achteraan twee camera's zijn, de tweede met een dieptesensor, zodat je de foto's nog specialer kan bewerken. Verder is de batterijduur drastisch verhoogd en houdt die het 40 uur uit. En tot slot zijn de HTC apps voortaan in de app store te krijgen, zodat je die daar zelf kan updaten, zonder te moeten wachten tot de update door de carrier uitgestuurd wordt.

Een toestel dat we graag eens in handen zouden krijgen ;)
http://www.engadget.com/2014/03/25/htc-announces-the-new-one/
http://www.theverge.com/2014/3/25/5544642/htc-one-review-m8

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetVONO BOX: DELIRIUM WALTZ
[Lounge - soundscape] Een band uit Budapest die heerlijk coole muziek maakt, filmisch, prachtig relax van sfeer. Te beluisteren in streaming bij Soundcloud.
https://soundcloud.com/vonobox
https://soundcloud.com/vonobox/vono-box-delirium-waltz


DINSDAG TECH45-DAG: APPLETJE-SPATIE
Het panel bespreekt deze week de universele batterijlader die Europa verplicht wil maken, en wat dit betekent voor Apple. Nog nieuw: de Healthbook van Apple - is dit iets dat we willen, gaat het de mensen gezonder maken, of moeten we opletten dat de verzekeringsmaatschappijen onze gegevens niet gaan misbruiken? Ook de voor- en nadelen van de metro-interface van Windows 8 worden besproken.
De podcast kan je online beluisteren of downloaden en op je MP3 player zetten. Dinsdagavond wordt er weer een nieuwe aflevering opgenomen, die je live kan bijwonen om commentaar te geven in de chatroom.
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-189.mp3
http://tech45.eu/2014/03/19/189-appeltje-spatie/


TRIP HOP NATION: THE MOUTH OF GHOSTS
[Trip Hop] Elektronische muziek die tamelijk zwevend begint, om dan naar een stevig ritme over te schakelen. Het hele nummer van 37 minuten kan je bij Soundcloud beluisteren maar ook gratis downloaden.
https://soundcloud.com/the-mouth-of-ghosts
https://soundcloud.com/trip-hop-nation/trip-hop-nation-one

DJ Peshay - The vanguard
[Jazz / funk] Deze muziek ademt de sfeer van de nachtclub. Een trompettist, drummer, bas. Een kroeg zoals De Muze in Antwerpen zou een uitstekende achtergrond zijn voor deze muziek. Te streamen via Soundcloud. De band speelt ook meer funky nummers, en ook wat breakbeat.
https://soundcloud.com/dj-peshay
https://soundcloud.com/dj-peshay


VRIJDAG HOORSPELDAG: 1984
Van dit beroemde werk van George Orwell werden twee hoorspelen gemaakt. Een eerste, uit 1967, is een meer traditionele bewerking van het boek, een gewone omzetting van het gegeven tot een hoorspel. De regie is van Dick Van Putten, wat dus een waarborg is voor een perfecte timing van de spelers, een perfecte regie. Je hoort de stemmen van bekende hoorspelacteurs zoals Paul van der Lek, Huib Orizand, Jan Borkus... eigenlijk is de hele kruim van het Nederlandse hoorspel aanwezig in dit hoorspel.
De tweede versie is Vlaams, meer experimenteel. Het in 1983 gemaakte hoorspel werd door de BRT ingezonden voor de ITALIA prijs, en is meer een akoestische compositie, waarin taferelen uitgebeeld worden, sfeer wordt weergegeven, meer dan dat er een verhaal verteld wordt.
Dat is zo leuk aan hoorspelen - dat er vaak verschillende versies van bestaan, die vanuit hetzelfde gegeven vertrekken, zodat je dat verhaal op verschillende manieren beleven kan.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/02/11/1984/
http://hoorspel.wordpress.com/2014/03/23/1984-brt/
Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @StevenVBe: oh no :-) 'The fourth screen: how smartwatches will be used for advertising' http://t.co/gxftL51u3t

@Liviooo: RT @mijntuin_org: 10 onmisbare apps voor landbouwers - http://t.co/sp7NPxn4gk featuring de @plantifier App #plantenherkenning

@StKonrath: .@Reuters weighs into photo licensing with new e-commerce site, by @sandybeach http://t.co/qxcCank1D5

@StevenVBe: Zappos Offers Stylist Tips Based On Your Instagram Selfies http://t.co/4BXtsVCc5l

@mrTimp: http://t.co/D7DDmTv0E8 heerlijk simpel via @timarts


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Oude schrijvers citeren, mijn jongen, dat is het begin van alle gemak.
-Gerrit Komrij-


 
De nieuwe oogst


   
STARTERS DIE HOOG INSCHAT WORDEN: VKONTAKTE
In onze reeks websites/webdiensten die hoge ogen gooien is het de beurt aan VKontakte. Wellicht heb jij nog nooit gehoord van deze site - maar troost je: dat was ook voor ons het geval. Het is namelijk een Russische site, noem het de Russische Facebook. Het aantal gebruikers van VKontakte kan echter bijlange niet tippen aan Facebook: "slechts" 95 miljoen, waarvan 61 miljoen in Rusland. Toch wordt de site geschat op 3 tot 4 miljard dollar.
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/start-up-europe-valorisation-milliard/vkontakte.shtml
https://vk.com/


STORMBOARD: ONLINE BRAINSTORMEN

Met deze webdienst kan je via het internet brainstormen. Je bespreekt ideetjes, geeft commentaren, weidt erover uit, en het gaat even gemakkelijk als wanneer je met die personen in dezelfde kamer bent. Door samenwerking kom je immers tot betere ideeën. Voor elk idee bestaat er een tijdlijn met commentaren, waarbij je kan toelichten, tegenwerpingen kan maken, de ideeën verfijnen. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://www.stormboard.com/


EXPOSURE: VOOR FOTOGRAFEN
Ben je een fotograaf, en wil je je werk in de schijnwerpers zetten ,dan is dit een site om uit te proberen. Je kan hier namelijk reeksen foto's plaatsen, zodat je een verhaal kan vertellen. Met klikken en verslepen kan je de foto's in de gewenste volgorde plaatsen.
[Taal: ENG]
http://exposure.so/


OWEGOO: ALTERNATIEVE REISSITE
Deze website laat je toe een reis te plannen door gewoon te zeggen wat je wil doen op je trip. Wil je zwemmen? Golfen? Natuurwandelingen maken? Owegoo maakt deze filters aan, en dan kan je gaan zoeken. De site is wel vooral op de VS gericht - ideaal dus wanneer je een trip naar de VS plant.
[Taal: ENG]
http://owegoo.com/


FLEEP: BOODSCHAPPENDIENST

Deze boodschappendienst is zowel als app voor de smartphone, als toepassing voor de desktop computer, als in de gewone browser te gebruiken. Fleep houdt het midden tussen e-mail en instant messaging: je kan net als bij e-mail iedereen contacteren, met dan een laagje van real-time boodschappen erover. Handig om met een team via het internet te converseren, bestanden en foto's te delen, enz.
[Taal: ENG]
http://fleep.io/


PADLET: BLANCO BORD
Deze webdienst geeft je een wit, onbeschreven bord, waarop jij alles kan zetten, maar ook anderen. Elke activiteit wordt onmiddellijk weergegeven. Je kan een bord privé zetten of delen met vrienden en hen zelfs toestemming geven om wat jij erop gezet hebt, te wijzigen. En je kan het bord integreren in je blog of website.
[Taal: ENG]
http://padlet.com/


LINKER: INFORMATIE DELEN
Extensie voor Chrome
GetLinker is een extensie waarmee je een eind kan maken aan de lawine aan verschillende tools om informatie te delen. Hiermee kan je namelijk links zenden via e-mail. Het lijkt ouderwets, maar het werkt wel, en je leest alles op je eigen tempo. Bij MakeUseOf vind je een uitgebreide bespreking en handleiding.
http://www.makeuseof.com/tag/linker-the-tiny-chrome-extension-that-makes-sharing-by-email-way-too-easy/
http://www.getlinker.com/


TWO FACTOR AUTH: WAAR VIND JE EXTRA BEVEILIGING?

Op deze site vind je een lijst met websites, waar bij elke site aangegeven wordt of er de mogelijkheid bestaat om via de zogenaamde 2 factor authenticatie je aan te melden (denk aan je inlog bij je internetbankieren: iets dat je hebt -je bankkaart die je in het toestelletje steekt- en iets dat je kent - je pincode. Verder staat er ook of er beveiliging is via SMS, of andere speciale tools.
[Taal: ENG]
http://twofactorauth.org/


BUSBUD: BUSDIENSTEN
Reis je graag per bus de wereld af? Deze website helpt je. Je vindt er rijtijden en informatie over de prijzen voor meer dan 4.000 steden in meer dan 60 landen. Je kan de resultaten sorteren op prijs, duur en vertrektijd. Je kan ook de verschillende reisopties met elkaar vergelijken.
[Taal: ENG/FR/ESP en meer]
http://www.busbud.com/


DE NETTIES-NOMINATIES: VIRTUELE-TOUR
De website van een bedrijf dat filmpjes maakt om op Google Streetview te zetten. De commentaar van de jury:
Eddy: commerciële site, geen meerwaarde voor huis tuin en leek
Peter: een bedrijf dat 360 graden foto's maakt en deze omzet in een virtuele tour voor op de bedrijfswebsite. Duidelijke website.
Marijke: Klein bedrijfje met mooie website en goed gevonden idee: zelf een virtuele tour maken voor bedrijven om op Google te zetten.
Hilde: Hoe het komt, weet ik niet, maar met deze nominatie heb ik me vergist. Ik dacht dat het over een blog ging dat virtuele rondleidingen bood en allerlei informatie, maar het is gewoon een commerciële dienst die rondleidingen maakt die je dan op Google Maps kan zien. Op zich niets verkeerd mee, maar het hoort niet thuis in deze verkiezing.
[Taal: NL]
http://www.virtuele-tour.be/


DE NETTIES-NOMINATIES: RIJM NU
Een site waar je rijmwoorden kan zoeken. En je vindt er ook gedichtjes. De commentaren van de jury:
Eddy: goed om eens te bekijken maar om die nu alle weken te raadplegen tenzij je zelf gedichtjes schrijft
Peter: Kale website, maar het gaat hier om het woord en niet om het beeld, al wil het oog tegenwoordig ook wat.
Marijke: je kan er zelf gedichten inzenden en woorden krijgen die rijmen op het woord dat je ingeeft, en er staat een lijstje ingezonden gedichten. Al bij al vond ik het niet zo'n speciale site.
Nancy: Laatste update van 2010?!
Hilde: Een site die je zou moeten helpen met het schrijven van gedichten,  maar niet eens uitlegt welke verschillende vormen van rijm er bestaan. Er is wel een "rijmhulp", maar het enige wat je daar krijgt is een woord dat rijmt op het laatste woord van je zin - waardoor je in een vicieuze cirkel komt.
[Taal: NL]
http://www.rijm.nu/


DE NETTIES-NOMINATIES: WEERSTATION HEIST


Op deze website vind je allerlei informatie over het weer, ook in real-time, over de kustgemeente Heist. Commentaar van de jury:
Eddy: alleen voor de kust
Peter: Beetje een circus site, misschien dat de info heel goed is (kan ik niet beoordelen) maar verder is het een ramp. Als ik deze site per ongeluk tegen was gekomen, was ik echt niet verder dan de home page gekomen. Nu heb ik netjes het menu doorgeklikt maar het werd er niet echt beter op.
Marijke: beetje dubbel deze site: de info over het weer enzoverder ziet er uit als iets dat toch behoorlijk wat technische kennis vergt, maar dat toch mooi in die klokjes is gestoken en dergelijke, maar wat doen die animated gifs er dan bij? Dat lijkt mij dan weer "ouderwets" en "echt niet meer van deze tijd"...
Hilde: De barometers zien er mooi uit op deze site, maar de rest met de tabellen is oubollig. En op 25 januari nog een "happy new year"? Die bewegende gifs zijn ook zo fout... Het onderwerp zelf is trouwens enkel interessant voor de mensen van Heist  aan zee. Als deze informatie nu ook beschikbaar zou zijn voor alle steden, in een mooie vormgeving, dan heb je een winnaar!
http://www.weerstationheist.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WAAROM JE JE KAT BEST NIET OP JE BED LAAT SLAPEN
Een leuke reeks strips / cartoons die je vertellen waarom lieve Minoe, die overdag zo lief tegen je benen kan schuren om aandacht te vragen, best uit je slaapkamer blijft...
[Taal: ENG]
http://www.buzzfeed.com/catvshuman/should-your-cat-sleep-in-your-bed-fu7c


VRIJDAG MULTIMEDIA: NEW YORK 1974-1979
In deze reeks zwart-wit foto's wordt een beeld geschetst van New York in de jaren 1974 tot 1979. Het roept herinneringen op aan de kleding van toen, de transportmiddelen. Wat je zeker en vast NIET zal zien: dat iedereen op zijn smartphone zit te kijken, in plaats van andere dingen te doen...
[Taal: ENG]
http://www.vintag.es/2014/03/black-and-white-photographs-of-new-york.html


VRIJDAG MULTIMEIA: PORNBURGER
Food is sexy. En zelfs een hamburger kan sexy zijn. dat bewijst dit blog met super heerlijke foto's. Het leuke is dat de omschrijvingen ook heel sensuele woorden bevatten. Smullen met zintuigen!
[Taal: ENG]
http://pornburger.me/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- In welke stad worden de meeste #Selfies genomen?
http://www.belgiancowboys.be/social/welke-stad-worden-de-meeste-selfies-genomen/
- Google Glass gaat samenwerken met fabrikant Ray-Ban en Oakley
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/google-glass-gaat-samenwerken-met-fabrikant-ray-ban-en-oakley/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Advies: 'Omroepen krijgen concurrentie van bedrijven'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3623418/2014/03/27/Advies-Omroepen-krijgen-concurrentie-van-bedrijven.dhtml
- Petities VS eisen dat Edward Snowden niet vervolgd wordt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3623043/2014/03/26/Petities-VS-eisen-dat-Edward-Snowden-niet-vervolgd-wordt.dhtml
 
  


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- 3D-geprinte schedel zorgt voor wereldprimeur
In het UMC Utrecht heeft 3D-printen het leven van een vrouw een stuk aangenamer gemaakt door een volledige schedel na te maken met de printtechnologie ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7993/3D-geprinte-schedel-zorgt-voor-wereldprimeur.html
- Xbox One komt in september naar ons land
http://www.elektrozine.be/ez/article/7969/Xbox-One-komt-in-september-naar-ons-land.html
 
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Facebook zet 2 miljard in op virtual reality
http://www.digimedia.be/News/nl/16188/facebook-zet-2-miljard-in-op-virtual-reality.html
- Meer transparantie voor de mobiele adverteerdersmarkt
http://www.digimedia.be/News/nl/16182/meer-transparantie-voor-de-mobiele-adverteerdersmarkt.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Naast Windows XP moet ook Office 2003 eraan geloven
http://computertaal.info/2014/03/26/naast-windows-xp-moet-ook-office-2003-eraan-geloven/
- Veiligheid en online bankieren: https
http://computertaal.info/2014/03/26/veiligheid-en-online-bankieren-https/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlandse ontwikkelaar verkrijgt roottoegang op Samsung Galaxy S5
http://tweakers.net/nieuws/95080/nederlandse-ontwikkelaar-verkrijgt-roottoegang-op-samsung-galaxy-s5.html
- EU staat belastingvoordelen voor gameontwikkelaars toe
http://tweakers.net/nieuws/95077/eu-staat-belastingvoordelen-voor-gameontwikkelaars-toe.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Microsoft lanceert Office voor iPad
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-lanceert-office-voor-ipad/article-4000573428004.htm
- IBM test oplichtend zebrapad in Brussel
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ibm-test-oplichtend-zebrapad-in-brussel/article-4000573137233.htm
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Wat User Experience Design écht betekent:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wat-user-experience-design-echt-betekent
- 3 Revoluties in advertising die dit jaar zullen doorbreken
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/3-revoluties-in-advertising-die-dit-jaar-doorbreken


*** WIJS

- Dataverschillen tussen klassieke Google Analytics en Universal Analytics
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/dataverschillen-tussen-klassieke-google-analytics-en-universal-analytics


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
KAN JE MET CHROMEBOOK OFFLINE WERKEN? 4. APPS

In de Chrome Web Store vind je een hele afdeling die gewijd is aan Offline apps die je gegevens op de Chromebook bewaren. Aangeraden zijn Google Keep om notities te maken, Wofkflow om projecten te beheren, Pocket om interessante content te bewaren om later te lezen, en Google PLay Books, dat je kan gebruiken als e-reader.
Voor de exacte links verwijzen wij naar het artikel bij MakeUseOf, waarop deze artikelenreeks gebaseerd is.
http://www.makeuseof.com/tag/chromebooks-dont-work-offline-debunking-myths/


KAN JE MET CHROMEBOOK OFFLINE WERKEN? NOG MEER APPS
In de Chrome web store zijn nog meer apps te vinden in de Offline rubriek. Er zijn apps voor het nieuws en het weer, zoals (vooral Amerikaans gerichte) apps zoals New York Times, The Economist, Weatherbug. Maar er zijn ook beeldbewerkers zoals Pixlr, Reddit. Ook software om een taal te leren, PDF bestanden om te zetten, code te bewerken, en zelfs spelletjes te spelen zoals Angy Birds, Tetris en Solitaire.
http://www.makeuseof.com/tag/chromebooks-dont-work-offline-debunking-myths/
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

DOODLE JUMP RACE


iOS - 5,2 MB - freeware
Dit is een versie van Doodle Jump, waarin het spelletje Flappy Bird achterna gaat. Je moot Doodler veilig doorheen verschillende hindernissen loodsen, maar gelukkig laat je daarbij het leven niet. Het gaat er gewoon om de snelste te zijn.
http://limasky.com/
http://www.chip.de/downloads/Doodle-Jump-Race-iPhone-App_68720209.html


SILLY SQUILLY: HOP TO TOP
Android OS -14 MB - freeware
Nog een game dat inspiratie gevonden heeft bij Flappy Bird. Je moet gewoon helpen om een eenhoorn hoger te laten springen, door hem op Silly Squillen, een soort plateau, te plaatsen. Maar je moet het wel nauwkeurig doen, want je kan er je virtuele leven bij verliezen zodat je opnieuw moet beginnen!
http://www.chip.de/downloads/Silly-Squilly-Hop-To-Top-Android-App_68719652.html
https://play.google.com/store/apps/developer?id=Kerk+Studios


PPL CONNECT: BELLEN
Android - freeware
Deze app creëert als het ware een virtuele smartphone, die je dan aan je gewone smartphone kan koppelen of je tablet of desktop. Zo kan je een SMS sturen vanop je gewone computer, bellen vanop een tablet en meer.
http://pplconnect.mobi/


MAGIC ACTIONS FOR YOUTUBE
Windows / Linux / Mac OS - extensie voor de Chrome browser
Met deze gratis extensie voor de Chrome browser krijg je extra mogelijkheden bij het videoportaal van YouTube. Zo kan je het geluidsvolume aanpassen met het wieltje van je muis, video's automatisch in HD afspelen, films bekijken in cinema-modus, en zelfs advertenties blokkeren.
http://www.chip.de/downloads/Magic-Actions-for-YouTube-fuer-Chrome_56934837.html
http://www.chromeactions.com/


MEGASYNC: MAAK VAN MEGA EEN DROPBOX
Windows XP/Vista/7/8 - 7,4 MB - freeware
Mega ken je ongetwijfeld - het is de opvolger van MegaUpload, de filesharingdienst van Kim Dotcom. Met deze tool maak je van Mega een ware Dropbox, om bestanden tussen jouw computer en de Mega cloud te synchroniseren.
http://www.chip.de/downloads/MegaSync_64637229.html
http://www.mega.co.nz/


COMIC SEER: STRIPS LEZEN
Windows XP/Vista/7/8 - 6,5MB - freeware
Veel van de comics, de strips die je vroeger bij de stripboer ging halen, zijn tegenwoordig ook in digitale vorm te vinden. Je moet alleen de software vinden waarmee je de strips kan lezen. En Comic Seer is zo'n software. Hij kan overweg met ZIP, CBZ, RAR , CBR en JPG.
http://www.xylasoft.com/comicseer/
http://www.chip.de/downloads/Comic-Seer_66475177.html


UPLAY PC: CONCURRENT VOOR STEAM
Windows XP/Vista/7/8 - 59,5 MB - freeware
Met Uplay kan je niet alleen spelletjes van Ubisoft ook op de computer spelen en je tussenscore vastleggen, maar ook de hele bibliotheek met (gratis) spelletjes raadplegen.
http://uplay.ubi.com/en-US
http://www.chip.de/downloads/Uplay-PC_57133314.html


VRIJDAG APPDAG: MICROSOFT OFFICE MOBILE
Android - gratis
Office Mobile brengt Microsoft Office naar de Android smartphone. Voor gebruik door particulieren is het bovendien gratis.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.officehub

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Hij maakte een belezen indruk. Wellicht bezit hij een citatenboek.
- Hanna Van Eeden -