Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
20/3/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
========================== INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 844  van 15/3/2014Gegroet lezer,

Het kan echt niet op, dat prachtige weer! Dag na dag weer voor terrasjes, en dat terwijl het amper 15 maart is. We worden echt wel verwend - en het is heerlijk om 's ochtends met de trein door het landschap te snellen, met de flarden mist boven de velden. Na enkele jaren hetzelfde traject af te leggen, herken je hoe de sporen klinken. Wanneer de trein de brug over de Nete nadert, kijk ik altijd even op - het is gewoon zo prachtig daar.

Van mooie landschappen naar de recente gebeurtenissen op het internet. De lezer zal bemerkt hebben dat wij terug onze podcasts volgen ; elke week brengen wij voortaan een korte samenvatting van wat de steengoede Vlaamse podcast Tech45 brengt. En voor het nieuws van de dag gaan we nu ook terug te rade bij het Amerikaanse podcast Tech News Today, zodat wij ook verschillende commentaren en een vaak originele insteek krijgen bij dat nieuws. We hopen u zo nog beter, meer gevarieerd te kunnen informeren.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 
 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
BITCOIN NIET ALS MUNT, MAAR ALS PROTOCOL
Zullen onze apps binnenkort draaien op Bitcoin Code?

De berichten over Bitcoin blijven maar binnenstromen - en ze brengen niet altijd goed nieuws, zoals het faillissement van MtGox, een van de bekendste "portefeuilles" van Bitcoins. En dan was er verleden week ook nog de Amerikaanse krant NewsWeek, die meende de uitvinder van de Bitcoin gevonden te hebben, en een artikel over hem bracht. Alleen bleef de man in alle toonaarden ontkennen, en werd hij door het artikel belaagd door alle media ter wereld. (1)

Maar bij al dit sensationele nieuws mag men niet voorbijgaan dat er een knappe technologie achter de Bitcoin zit, die er een gedistribueerde, wereldwijde, gedecentraliseerde crypto-munteenheid van maakt - en waarbij ook een platform hoort: de blockchain. Noem het een stevig versleuteld kasboek dat aanwezig is bij alle nodes die deel uitmaken van het netwerk, en waarin elke transactie genoteerd wordt.

Wired weet te vertellen dat die BlockChain niet alleen gebruikt kan worden voor monetaire toepassingen, maar ook elders - zij het dat daarbij niet altijd het P2P netwerk gebruikt wordt waarop Bitcoin daait. Zo is er Namecoin, voor het distributed beheer van domain names, Bitmessage en Twister voor asynchrone communicatie, en Ethereum. Wat deze diensten gemeenschappelijk hebben isdat zij gebaseerd zijn op een gedecentraliseerde architectuur om hun netwerk toepassingen te bouwen en te onderhouden, toepassingen die door de community gemaakt zijn, voor de community.

Wat natuurlijk prachtige kansen schept, maar tegelijk, net als alle P2P toepassingen,wettelijke, technische en sociale uitdagingen stelt. Zo moeten de gebruikers aangemoedigd worden om zelf bij te dragen tot het netwerk, uit altruïsme. Er zijn de wettelijke uitdagingen, want P2P geeft anonimiteit, en dat trekt dan weer illegaal en zelfs crimineel gedrag.

Maar leest u zelf wat meer over BlockChain bij Wired. (2)
http://www.wired.com/wiredenterprise/2014/03/bitcoin_satoshi/
http://www.wired.com/opinion/2014/03/decentralized-applications-built-bitcoin-great-except-whos-responsible-outcomes/ZIJN NIEUWS APPS ECHT SLIM?
Rekenen op een algoritme, je eigen keuze, of een nieuwscurator?

Verleden week kon je lezen dat CNN de nieuws app Zite verkocht heeft aan Flipboard. The Verge heeft daarover een erg kritisch artikel gebracht, en enkele van de punten van kritiek houden wel steek.

Het gaat namelijk over het principe van het het verzamelen van nieuws -via een algoritme. Hoe slimmer het algoritme, hoe dommer de app wordt, zo stelt The Verge. Geen enkele van dergelijke nieuws apps heeft kunnen waar maken wat het beloofde: nieuws brengen dat je echt interesseert, gebaseerd op een algoritme. The Verge geeft enkele voorbeelden: Yahoo, dat Livestand lanceerde, en daarna terug stopzette. AOL deed hetzelfde met Editions. Google lanceerde Currents, om het daarna in zijn Newsstand ap op te nemen. Pulse werd verkocht naar LinkedIn. En hoe gaat aflopen met Paper van Facebook, dat moeten we nog afwachten - de belangstelling in de App Store is maar lauw.

BIj het vinden van nieuws kan je rekenen op zulke automatische apps, gebaseerd op jouw voorkeuren. Maar tenzij dat echt een niche onderwerp is, zal je bestormd worden door vele links, die onpersoonlijk en nietszeggend zijn. Een tweede mogelijkheid is dat je gewoon je eigen bronnen, die je met de jaren ontdekt hebt, blijft volgen. Je kan bijvoorbeeld een pagina aanmaken met daarop je bronnen, of de bronnen in een feedreader steken (als je al een opvolger gevonden hebt voor Google reader). Het nadeel van zo'n reader is dan weer dat je bestookt wordt met schuldgevoelens,omwille van de vele artikels die je nog niet gelezen hebt.

Je kan ook een nieuwscurator volgen. En dat is dan weer waar FlipBoard in uitblinkt. Het zorgt voor een prachtige interface, en dan is het aan de nieuwscurator om die in te vullen met links naar interessante artikels. The Verge hoopt wel dat Flipboard, nu het Zite verworven heeft, het menselijke aandeel in de links gaat verminderen ten voordele van het algoritme.

Je kan natuurlijk een combinatie maken van verschillende bronnen -zoals ook wij doen. Een blik werpen op TechMeme, om te zien wat de hype van de dag is, en welke bronnen daarover schrijven. Om vervolgens bij die en andere bronnen te gaan kijken naar andere artikels, die niet tot de mainstream behoren. Zoals bijvoorbeeld het vorige artikel, over BlockChain. En dat dan te combineren met het volgen van verschillende interessante mensen op Twitter, die altijd speciale artikels vinden over een bepaald onderwerp, en dus als het ware nieuwscuratoren zijn.

En jij? Hoe kom jij aan je trekken - buiten Netties natuurlijk? Lees ook de heel interessante discussie die zich ontsponnen heeft na het artikel.
http://www.theverge.com/2014/3/6/5475778/the-smarter-news-apps-are-the-dumber-they-getSXSW GROEIT UIT TOT GEVESTIGDE WAARDE
Maar verliest het daarmee niet zijn eigen karakter?

Het is het probleem waarmee elk initiatief geconfronteerd wordt: het begint als iets dat groeit vanuit mensen die een idee hebben, die iets willen organiseren - een concert, een bijeenkomst rond een thema. Dat is succesvol, het groeit, en wordt opgepikt door de commercie. Er komen hamburgerstands bij, verkopers van stands binnen, de grote namen uit die industrietak verschijnen. Alles wordt groter, en meestal ook duurder, tenzij men er sponsors bij haalt. Sponsors betekenen dan weer nog meer commercie...

IN die fase zit momenteel South by Southwest - noem het de Woodstock van de tech wereld. Ooit is het begonnen als een festival voor technologie, muziek en films. Het is de plek waar Mark Zuckerberg voor het eerst sprak, waar men voor het eerst iets over Twitter hoorde. Maar ondertussen is het gegroeid, en volgens New York Times heeft het zijn eigenheid verloren. Juist omdat er op SxSW veel starters hun entree maken, en omdat er de laatste tijd veel geld gegaan is naar zulke starters. Uit de hele wereld komen er nu jonge bedrijven, om hun producten voor te stellen. De Amerikaanse starters blijven weg, zo merkt NYTimes ietwat chauvinistisch op. "Been there, done that" lijkt hun houding te zijn, ietwat blasé;

Het is in elk geval een feit dat SxSW door de traditionele media nu opgepikt wordt. Verschillende klassieke kranten zenden journalisten uit om een verslag uit te brengen. Marketeers en beleggers zakken af naar de beurs. En waar commercie heerst, verdwijnt vaak eigenheid. De aandacht in de media lijkt bovendien enkel en alleen naar de tech starters te gaan. Wat er leeft aan nieuwe muziek, nieuwe films, lijkt helemaal naar de achtergrond verdronge.

Kortom: van een Woodstock is SxSW een soort Koningin Elisabethzaal geworden. En dat is wel spijtig..
http://www.nytimes.com/2014/03/07/technology/foreign-influx-gives-annual-tech-event-an-international-flavor.html?pagewanted=all&_r=0
http://recode.net/2014/03/08/big-media-comes-to-sxsw-for-buzz-and-to-bring-sxsw-everywhere-else/VAN DE 38 STARTUPS DIE YAHOO GEKOCHT HEEFT, ZIJN ER 31 STOPGEZET
Waarom koopt Yahoo ze dan?

Een raadsel. Zoals je weet is Yahoo de laatste tijd bezig aan een flinke shopping tocht. De laatste maanden, sinds Marissa Mayer aan het roer staat, worden de een na andere startups gekocht. Verleden week nog kocht Yahoo Vizify, een tool waarmee je je sociale contacten gemakkelijk visueel kan voorstellen met video's en infographics.

38 starters zijn het ondertussen die gekocht werden door Yahoo. Zo onder andere Aviate, een 'intelligent homescreen' voor je mobiele toestel; Sparq, een bedrijf dat gespecialiseerd is in mobiele marketing. Van die 38 zijn er ondertussen 31 die stopgezet werden door Yahoo. Waarbij je je wel de vraag kan stellen waarom Yahoo ze dan eigenlijk gekocht heeft.

Volgens ReadWrite zou het Marissa Meyers vooral te doen zijn om de makers van die apps, en wil zij hen verzamelen in een jong, intelligent team om Yahoo tot een hoger niveau te tillen. Wat natuurlijk mooi is van Meyers, maar wel sneu is voor de gebruikers van die apps, die in de kou gelaten worden. Anderzijds is het natuurlijk zo dat Yahoo dringend aan vernieuwing toe was - het leek de boot te missen, vooral op het mobiele vlak. Door deze bedrijven op te kopen wil het dus de focus leggen op toepassingen voor het mobiele toestellen, waarbij het, zoals voorheen, de nadrk wil leggen op contex. Zoals je wellicht weet was Yahoo nooit een echte zoekmachine, maar bracht het door menselijke redacteurs verzamelde links. Links dus met een uitleg.

En dan komen we natuurlijk weer terug op ons vorige artikel, waarin we het hadden over nieuws apps en algoritmes. De benadering van Yahoo is in onze ogen niet slecht: nieuws voorzien van een editoriale omkadering. Het vereist wel dat intens werk, in vele talen, terwijl Google met zijn machine-logaritmes gewoon de computers kan laten draaien. Het wordt dus echt wel een strijd man vs. machine...
http://readwrite.com/2014/03/06/yahoo-death-bringer-startup-destroyer-acquisitions-strategy-search#awesm=~oy2Jfd6KjBvZ0i
http://www.techspot.com/news/55909-yahoo-snaps-up-social-data-visualization-startup-vizify.htmlAPPLE BRENGT IOS 7.1 UIT...
... en Microsoft lekt zelf zijn Update 1 van Windows 8.1

Twee berichten over besturingssystemen. Om te beginnen heeft Apple versie iOS 7.1 uitgebracht. Dat bevat ondersteuning voor CarPlay, verschillende verbeteringen in performantie en gebruikers interface, opties voor toegankelijkheid. Omdat de wijzigingen niet echt dramatisch zijn, en de reviews eerder spreken over kleuren die her en der gewijzigd zijn, een klavier dat verbeterd werd enz. verwijzen wij graag naar de verschillende sites die deze update uitvoerig bespreken, zoals 9 tto 5 Mac. (1). Ars Technica van zijn kant bespreekt wat de update betekent voor een ouder toestel, zoals de iPhone4, en betreurt het dat deze update nog altijd geen Siri brengt voor dit toestel, en turn-to-turn navigatie in Maps (2).

Ondertussen heeft Microsoft, heel ongebruikelijk, zelf nieuws laten lekken over een update aan het Windows 8 besturingssysteem - een update die het Update 1 noemt. Ars Technica heeft een uitvoerige bespreking, en komt tot de conclusie dat deze update gewoon heel veel concessies brengt voor gebruikers die maar niet kunnen wennen aan de nieuwe interface van Window 8. In de desktop modus bijvoorbeeld heeft elk programma links bovenaan een Icoontje waarmee je het programma kan vergroten/verkleinen of sluiten. Bij de apps van Windows 8 had je dat niet, en kon je enkel de app sluiten door de bovenbalk naar beneden te sluiten. In de update (waarvan nog niet 100% geweten is dat het de definitieve versie is) zullen de apps ook terug links bovenaan een icoon hebben om te vergroten/verkleinen en te sluiten. Wat de gebruiker dus vertrouwder in de oren zal klinken, en wat aangenamer is voor wie met de muis werkt en niet met het aanraakscherm.

Ars Technica meent dan ook dat dit een nieuwe poging is van Microsoft om gebruikers toch over te halen om op Windows 8 over te stappen. Eerlijkheid gebiedt ons daaraan toe te voegen dat wij persoonlijk zelf ook al een tijdje met Windows 8 werken, maar nog steeds voortdurend op de Desktop werken, omdat de metro-interface met zijn apps ons niet bevalt. Te conservatief? Teveel koudwater-vrees? In elk geval: lees de uitvoerige bespreking bij Ars Technica (3)

http://9to5mac.com/2014/03/10/apple-releases-ios-7-1-with-performance-improvements-ui-tweaks-new-accessibility-options-more/
http://arstechnica.com/apple/2014/03/ios-7-1-on-the-iphone-4-as-good-as-its-going-to-get/
http://arstechnica.com/information-technology/2014/03/windows-8-1-update-1-more-interface-concessions-that-still-wont-make-people-happy/


NIEUWE WOORDJES LEREN: "WEARABLES"
"Techniek die je op je lijf draagt", het klinkt echt niet...

Tja, hoe goed we ook ons best doen om goede Nederlandstalige woorden te vinden voor nieuwe technologieën, het blijft sukkelen. Een "smartphone" dekt een heel andere lading dan een "slimme telefoon". En net zo zal een "smart watch" een ander begrip zijn dan een "slim uurwerk". Voor "wearables" vinden wij zelfs geen echt goede vertaling.

Deze categorie slaat namelijk op technologie die je op het lijf draagt. Je kan het moeilijk vertalen door "draagbaar", want dat staat gelijk aan "portable", iets dat jemee kan nemen, zoals een laptop of een tablet - in tegenstelling tot een desktop eigenlijk. Wearables, dat zijn de smart watches, en de Fitbits, de slimme bandjes die jouw gezondheidsindicatoren meten. Ook kledij die technologie bevat zal tot deze categorie behoren.

Bij de evolutie naar wearables is er een merkwaardig fenomeen: het lijkt erop dat iedereen zit te wachten op Apple. Er zijn al toestellen op de markt zoals de smartwatch en Fitbit, maar zij zijn beperkt. Hun functie is eenzijdig, zij zijn onwennig. Het podcast Tech News Today vergelijkt de toestand van de wearables zelfs metde periode voor de iPhone: er waren wel smartphones, maar zij waren onhandig en niet elegant. Toen kwam de iPhone, en alles paste perfect ineen. Waarna de andere bedrijven het voorbeeld van Apple gingen volgen. Je kan TNT geen ongelijk geven in dit opzicht, en misschien zal Apple inderdaad alle concurrenten (en de gebruikers) steil achterover doen vallen wanneer het zijn eigen versie van het smartwatch uitbrengt.

Anderzijds is het ook mogelijk dat het Google is dat voor een verrassing zal zorgen. Samsung heeft al een poging gedaan, eerst met een smartwatch met Android erop, later met zijn eigen Tizen besturingssysteem. Google van zijn kant is druk bezig met zijn Google Glass, maar dat of het echt zal ingeburgerd raken is nog de vraag. Google Glass ligt immers sociaal erg gevoelig. Er zijn wel apps, maar ze werken bijna niet. Maar Google heeft absoluut de wearables in zijn vizier: het heeft laten weten dat er een SDK (Software Developers Kit) onderweg is, waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen om Android toe te passen op wearable toestellen. De bedoeling is dat ontwikkelaars dan toepassingen kunnen maken voor Android toestellen met een klein scherm, maar ook dat hardware bedrijven Android kunnengebruiken als besturingssysteem voor hun eigen wearable gadgets.

Waarom er zo'n belangstelling is voor "wearables"? Heel simpel. De verkoop van smartphones en tablets is momenteel aan het slabakken. Iedereen heeft zijn eerste toestel in deze categorie, en de wereldwijde crisis nu eenmaal niet aanmoedigt om een tweede toestel te kopen zonder dat het eerste echt op is. En dan is het natuurlijk interessant dat er een nieuwe categorie in het leven geroepen wordt, want dan kan de kassa weer rinkelen...

Meer over de plannen van Google en Wearableslees je bij Business Insider (1). En bij Wikipedia vind je uiteraard meer over de Wearables.  (2)   

Opvallend daarbij dat er niet eens in de richting van Microsoft gekeken wordt op dit gebied. Alsof de softwaregigant niet meer garant kan staan voor vernieuwing...
http://www.businessinsider.com/google-planning-an-sdk-for-android-wearables-2014-3
http://en.wikipedia.org/wiki/Wearable_computerGOOGLE LANCEERT ADD-ON WINKELTJE VOOR GOOGLE DOCS...
... en in de Chrome add-on winkel verschijnen betalende extensies

Wanneer je gebruik maakt van Google Docs, de rekenblad en de tekstverwerker, en dit aanbod vergelijkt met bijvoorbeeld Word van Microsoft, dan zal je bemerken dat bij Docs verschillende tools ontbreken die je bij Word wel hebt. Google probeert dit nu te verhelpen met de add-ons, uitbreidingen aan Docs die door derden gemaakt werden, en het verzamelt die add-ons in een nieuwe Add-On Store.

Zo zal je daar voortaan Avery vinden, bekend van de etiketten die het produceert, met zijn Avery Label Merge, een tool om adressen in een Google spreadsheet netjes te printen op Avery etiketten. Een andere partner die meteen al aan boord is bij de lancering van dit nieuwe winkeltje, is Mailchimp, waarmee je een mailing kan doen vanuit Google Docs. Letter Feed is dan weer een tool om wijzigingen in documenten op te volgen, en met PandaDoc kan je je documenten elektronisch ondertekenen. TechCrunch heeft een uitgebreide bespreking (1)

Google heeft nog een ander winkeltje, de Chrome Web Store, waar ontwikkelaars add-ons kunnen aanbieden en apps voor de Chrome browsser en het Chrome OS . Ook in dat winkeltje valt er iets nieuws te melden: ontwikkelaars kunnen daar nu ook Chrome extensies en thema's tegen betaling aanbieden. Google heeft het hele proces voor ontwikkelars vereenvoudigd, zodat het voor hen gemakkelijker wordt om hun add-ons te verkopen via het winkeltje. Tot nu toe waren de meeste apps in de Chrome Store gratis, maar met het groeiend succes van het Chrome OS platform hopen de ontwikkelaars natuurlijk ook een centje te kunnen verdienen. Ook hierover heeft TechCrunch wat meer uitleg (2)

http://techcrunch.com/2014/03/11/google-launches-add-on-store-for-google-docs/
http://techcrunch.com/2014/03/11/google-updates-chrome-web-store-with-support-for-paid-extensions-and-themes-free-trials-for-packaged-apps/TIM BERNERS LEE MAAKT ZICH ZORGEN OVER DE TOEKOMST VAN HET WEB
En Edward Snowden roept om meer encryptie

Twee berichten over de toekomst van het web. Enerzijds is er Tim Berners-Lee, door velen beschouwd als de Vader van het internet. Exact 25 jaar nadat hij voor het eerst zijn ideeën over het WereldWijde Web in een paper uiteenzette, uitte Berners-Lee zijn bezorgdheid over de toekomst van het web, met name dan de neutraliteit. Hij dringt aan dat er een soort grondwet komt, dat ons het recht moet gevenop een open, neutraal internet, waar we ons geen zorgen moeten maken over wat er aan de achterdeur gebeurt. Alleen een open internet maakt een open overheid mogelijk, goede democratie, goede gezondheidszorg, met elkaar verbonden gemeenschappen, culturele diversiteit.

Bevlogen woorden, maar de man heeft gelijk. Als de dominantie van een bepaalde cultuur op het internet te zwaar doorweegt - de cultuur van het geld bijvoorbeeld, of de Westerse cultuur, dan bedreigt dit op termijn de andere gemeenschappen. Berners-Lee had trouwens ook woorden van lof voor Edward Snowden, die de grootschalige spionagepraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA aan de kaak stelde (1)(2).

Snowden van zijn kant drong er in een toespraak, uitgezonden tijdens de SxSW conferentie, op aan dat er meer encryptie moet komen op het internet, dat encryptie de standaard moet worden. Door het spionagediensten zoals de NSA moeilijker te maken om àlle mensen te bespioneren, worden die terug gedwongen om zich te concentreren op de echte slechterikken, in plaats van élke burger als een verdachte te beschouwen. Bovendien gaan veiligheidsdiensten er nu van uit dat het gebruik van encryptie er juist op wijst dat iets doet wat niet door de beugel kan. Wanneer encryptie de standaard wordt, dan zal ook dat idee voorbijgestreefd worden.

Een video van het gesprek met Snowdenkan je volgen bij Engadget. En natuurlijk staan daar ook heel wat commentaren te lezen op Snowdens woorden.(2)

Tussen haakjes nog een ironisch feit: een privacy groep heeft via de rechter kunnen tegenhouden dat de NSA data zou vernietigen. Nu zou je zeggen: waarom zouden ze dat nu doen? Het is toch juist een goede zaak dat onze data vernietigd worden, want de NSA had die in de eerste plaats niet mogen verzamelen... Maar in dit geval gaat het om iets anders: NSA wou die vernietigen zodat die niet gebruikt kunnen worden als bewijs van hun spionagepraktijken. En dan begrijp je waarom het belangrijk wordt dat de vernietiging tegengehouden werd...(3)
http://www.theguardian.com/technology/2014/mar/12/online-magna-carta-berners-lee-web
http://www.zdnet.com/tim-berners-lee-calls-for-an-online-bill-of-rights-7000027239/http://www.engadget.com/2014/03/10/Snowden-encryption-and-oversight/
http://www.bloomberg.com/news/2014-03-10/nsa-phone-record-destruction-halt-sought-by-privacy-group.htmlKIND KOOPT VIRTUELE GOEDEREN AAN - MOEDER TREKT NAAR RECHTER
Maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Het overkwam eerder Apple al, dat zich voor de rechter moest verantwoorden voor het feit dat kinderen al te gemakkelijk virtuele goederen kunnen aankopen zonder de toestemming van de ouders. En nu is het de beurt aan Google: een moeder trekt naar de rechter omdat haar 5-jarig zoontje voor $65 aan virtuele goederen kon kopen.

Het is namelijk zo dat, wanneer je inlogt in de Play Store, je inlog nog 30 minuten geldig blijft. Geef je binnen de 30 minuten je tablet of smartphone aan je kindje, dan kan dat gewoon door op een button "buy" te drukken in een spelletje bijvoorbeeld iets aankopen, zonder een paswoord te moeten invulllen.

Het gebeurde roept vragen op over de verantwoordelijkheid. Uiteraard kan een ouder de verantwoordelijkheid niet volledig afwentelen op Google of Apple. Een goede ouder moet altijd het overzicht blijven houden, toezicht houden op wat zijn kroost doet. Maar anderzijds dragen ook de makers van de technologie verantwoordelijkheid. Enerzijds de makers van de app-winkels, Apple en Google dus, die het té gemakkelijk maken om virtuele aankopen te doen, zonder paswoord. En anderzijds ook, en die blijven in de zaken tegen Google en Apple buiten schot, ook de makers van de software zelf. Het zijn zij die het game ontwerpen, en uiteindelijk het geld opstrijken. Uiteindelijk is het echter Google en Apple zelf die zouden moeten optreden tegen zulke profiteurs-gamemakers, en hun geldgraaiende apps uit de winkel zouden moeten verbieden. En dus is het ergens toch wel terecht dat Google en Apple aangeklaagd worden.

Meer over de zaak bij GigaOm.
http://gigaom.com/2014/03/10/mother-sues-google-over-kids-apps-after-5-year-old-son-buys-65-worth-of-virtual-currency/APPLE WIL 40$ PER TOESTEL VAN SAMSUNG
Systeem van patenten dringend aan vernieuwing toe...

De manier waarop patenten toegekend worden aan software ligt al een decennium onder vuur. Het begon met het one-click systeem van Amazon, een patant dat aan deze internetgigant toegekend werd voor iets wat eigenlijk enkel een business-idee was. Sindsdien is het enkel van kwaad naar erger gegaan, en zijn er ook patenten gekomen op design.

De bikkelharde strijd tussen Apple en Samsung toont de nood aan een herbronning rond patenten goed aan. Uiteraard heeft Samsung verschillende dingen afgekeken van Apple, wij zullen de laatste zijn om het te ontkennen. Maar wat is afkijken, en wat is een inbreuk op een patent? Het idee om een smartphone een dergelijke vorm te geven was een idee van Apple. Maar ooit is er ook iemand geweest die het idee had om een huis een deur te geven en ramen - is alles wat sindsdien gebouwd werd geen kopie?

In de strijd tussen Apple en Samsung is nu een nieuwe fase aangebroken. Apple had al in 2012 een proces gewonnen van Samsung, waarbij het in eerste instantie 1 miljard dollar toegewezen kreeg als schadevergoeding, een bedrag dat later teruggebracht werd tot $900 miljoen. Nu echter zou Apple een nieuwe proces beginnen tegen Samsung, waarmee het jaar na jaar miljarden dollar van de Koreaanse fabrikant wil eisen, en dat voor slechts 5 patenten.

Over de zaak kan je lezen bij o.a. Ars Technica en Foss patents. De advocaten van Samsung voeren aan dat de eis van Apple buiten alle proporties is, en toont aan met documenten dat Apple voor een bepaald patent bijvoorbeeld 60 cent per toestel vraagt aan Motorola. De advocaten van Samsung willen ook cijfers aantonen van wat HTC moet betalen aan Apple, maar de advocaten van Apple vinden dit bewijs niet toelaatbaar, omdat je HTC niet mag vergelijken met Samsung, inmiddels een van de twee grote spelers in de smartphone business.

Een bikkelharde strijd dus, met argumenten heen en weer. Interessante lectuur voor wie van rechtszaken houdt. En voor alle duidelijkheid: dit is niet zozeer kitiek op Apple - het werkt gewoon binnen een kader dat recent gecreëerd werd door de verschillende processen rond patenten. Wij willen enkel beklemtonen dat het systeem rond patenten zo gedegenereerd is, dat het kan uitmonden tot dergelijke excessen.
http://arstechnica.com/tech-policy/2014/03/apples-ludicrous-demand-in-next-trial-samsung-must-pay-40-per-smartphone/
http://www.fosspatents.com/2014/03/at-upcoming-trial-apple-wants-samsung.html"TURBINE" VAN NSA: HACKEN OP INDUSTRIËLE SCHAAL
Maar waar blijven de berichten over andere spionagepraktijken?

Sinds enige maanden is er een spciale website op het internet, die helemaal gewijd is aan de documenten die Edward Snowden gelekt heeft over de spionagepraktijken van het NSA: The Intercept. Deze week bracht deze site een bericht uit over een speciaal programma van de NSA, dat de naam Turbine draagt. Daarbij heeft de NSA de mogelijkheid om automatisch het spioneren op een industriële schaal te ontplooien, door computers te hacken.

Er zou namelijk op allerlei manieren, o.a. via valse Facebook servers, malware geplaatst kunnen worden op computers van gebruikers, waarmee NSA dan de controle zou kunnen overnemen van de webcam en microfoon, zodat beelden genomen kunnen worden en gesprekken afgeluisterd. Deze malware was ooit enkel doelgericht bedoeld, voor mensen die echt verdacht waren maar van wie de communicatie niet gevolgd kon worden via het traditionele afluisteren van de telefoon. Via het Turbine project echter zou dit afluisteren geautomatiseerd zijn, en op een grote schaal uitgevoerd kunnen worden zonder dat er enig menselijk toezicht of overzicht is. Bij The Intercept en Ars Technica lees je er meer over.

Aan dit bericht zijn verschillende facetten. Om te beginnen, en we hebben het al meer gezegd, is het de taak van een veiligheidsdienst om te spioneren. Dat doet niet alleen de Amerikaanse, maar ook de Russische, de Engels, de Chinese... en ongetwijfeld ook de Belgische veiligheidsdient. Alleen hebben die geen klokkenluiders, en is alle aandacht gericht op de NSA.

Verder zijn er mensen die vinden dat zulke spionage nodig is, ter bescherming van het land. Zij doen de grootschaligheid van deze surveillance van de hand met het argument: ik heb toch niets te vrezen, zelfs als NSA mij bespioneert, wat gaan ze met mijn gegevens doen - meer nog: mijn gegevens zijn veilig bij NSA. Ook voor dit argument valt iets te zeggen: met alle documenten die nu gelekt zijn, is er nergens een verhaal naar boven gekomen van grote schade die aan mensen of bedrijven aangericht werd als gevolg van deze spionage. Je kan zelfs zeggen dat je gegevens veiliger zijn bij NSA dan bij de Googles en Facebooken van deze wereld, want daarvan weet je niet was zij doen. Zij hebben misschien ook een Snowden nodig, die aan het licht brengt wat deze internetgiganten met onze gegevens doen.

Maar anderzijds blijft de grootschaligheid van de spionage een probleem vormen. Er is geen toezicht, geen controle. Het is niet netjes om elke burger te verdenken tot hij onschuldig blijkt, want dat is waar het bij deze spionage om draait. Per slot van rekening heeft de politie een huiszoekingsbevel nodig vooraleer ze jouw huis mag doorzoeken. Waarom dan niet als het om onze elektronische communicatie gaat?

Het is duidelijk dat het laatste woord over de Snowden onthullingen nog niet gezegd is...
http://arstechnica.com/information-technology/2014/03/nsas-automated-hacking-engine-offers-hands-free-pwning-of-the-world/
https://firstlook.org/theintercept/article/2014/03/12/nsa-plans-infect-millions-computers-malware/EUROPA WIL DE BURGER ZIJN PRIVACY TERUGGEVEN
Akkoord moet nog wel goedgekeurd worden door Raad van Europa

Een van de gevolgen van de onthullingen van Edward Snowden was dat de Europese regeringen erg verontwaardigd reageerden. Hoe kan je anders, wanneer je verneemt dat zelfs de telefoon van Angela Merkel afgetapt werd? De verregaande samenwerking met de VS in het kader van terrorismebestrijding werd in vraag gezet.

Nu heeft Europa op het gebied van de bescherming van de privacy van zijn burgers altijd veel strengere regels gehanteerd dan de VS. En die kloof zal, met de nieuwe maatregelen die deze week in het Europese Parlement goedgekeurd werden, nog groter worden. De maatregelen moeten nog wel goedgekeurd worden door de Europese Raad, om dan directieven te worden die door de verschillende EU-landen in concrete wetten omgezet moeten worden. Dus er kan nog wel het een en ander wijzigen.

Kort samengevat (bij o.a. GigaOm kan je alles uitgebreid nalezen) zullen voortaan de Europese regels op de pricacy van toepassing zijn bij het verwerken van gegevens van Europese burgers, zelfs wanneer diedata in een ander land verwerkt worden. Een Facebook bijvoorbeeld zal niet meer kunnen schermen met een Amerikaanse paraplu, maar moet zich dus ook aan deze nieuwe regels houden. Bovendien zal een rechtbank in een niet-EU land niet mogen eisen dat de persoonlijke gegevens van een EU burger worden doorgegeven. Dit alles op straffe van boete - boetes die kunnen oplopen tot 100 miljoen euro.

De burger moet kunnen inzien welke gegevens over hem verzameld zijn, en moet die, binnen bepaalde beperkingen, kunnen laten wissen. Hij moet ook expliciet toestemming geven voor de verwerking van zijn data, en kan die toestemming te allen tijde intrekken. 

Hoe het een en ander in concrete wetten omgezet wordt, en wat dit betekent voor websites die met cookies werken is nog even koffiedik kijken...
http://gigaom.com/2014/03/12/web-firms-face-a-strict-new-set-of-privacy-rules-in-europe-heres-what-to-expect/
http://recode.net/2014/03/12/eus-neelie-kroes-on-how-to-protect-data-without-resorting-to-protectionism/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MOZILLA'S CLICK-TO-PLAY GEEFT JE DE KEUZE...
... en mozjpeg encoder maakt webpagina's sneller

Twee berichten uit de Mozilla stal. Wellicht heb jij, net als wij, in de Firefox browser de extensie geïnstalleerd om Flash te blokkeren - om zo al die hinderlijke filmjes en reclames tegen te houden. Hierbij wordt bij zo'n advertentie of bij een muziekspeler een button getoond om de Flash applicatie te starten. Pas wanneer je op de button klikt, treedt de Flash applicatie in werking. Zo vermijd je heel wat ongewenste storingen, pop-ups en dergelijke.

Een goed principe, dachten ze bij Mozilla - en waarom doen we dat niet voor àlle plug-ins? En zo zal het dus geschieden: vanaf maart zal je manueel een plug-in moeten activeren en zal die niet meer automatisch opstarten. Dat is veel veiliger, aldus Mozilla, en de browser wordt stabieler. Plugins zorgen namelijk voor heel wat problemen met geheugenlekken en veiligheid. Naar onze mening een goede beslissing van Mozilla. (1)

Een tweede bericht betreft de mozjpeg encoder. Dat is een nieuw project waaraan Mozilla werkt, waarbij het de bedoeling is om de compressie van afbeeldingen te verbeteren, zodat zij sneller ladenin de browser. Opnieuw een slimme beslissing, wanthet zal je wellicht opgevallen zijn dat de meeste websites tegenwoordig vol met afbeeldingen staan. En ondanks het feit dat we nu veel betere verbindingen hebben, blijkt uit recente cijfers dat websites tegenwoordig trager laden dan pakweg 5 jaar geleden. Over dit project lees je meer bij The Next Web (2)
http://www.makeuseof.com/tag/mozilla-adds-choices-with-click-to-play-for-all-plugins-after-march-31st/
http://thenextweb.com/insider/2014/03/05/mozilla-launches-jpeg-encoder-mozjpeg-improve-compression-rates-reduce-network-traffic-page-loads/#!y9DMpNEIL YOUNG BRENGT PLAYER VOOR DE AUDIOFIEL UIT
Niet goedkoop, maar dat was de iPod evenmin...

Jij en ik zullen het wellicht niet horen, maar audiofielen zijn het allemaal eens: wat wij horen in onze player, door onze koptelefoon, is van bar slechte kwaliteit, omdat het geluid zo gecomprimeerd wordt. Die compressie is nodig om het bestand zo klein mogelijk te maken. Maar tegelijk wordt de dynamiek van het geluid erg beperkt.

Neil Young wil nu een toestel uitbrengen dat de audiofiel plezieren zal. Op 15 maart start via KickStarter de voorverkoop van de PonoPlayer, een driehoekige digitale speler die een wereld van verschil moet maken. Tegelijk zal er ook een PonoMusic dienst komen, waar je muziek in hoge kwaliteit zal vinden van zowel grote labels als indie groepen.

Het toestel heeft 128 GB ruimte aan boord, wat uitgebreid kan worden met een geheugenkaart. En, heel belangrijk, het toestel zal geen DRM aan boord hebben, geen antikopieerbescherming dus.

Het volledige persbericht vind je bij ComputerAudioPhile. Zou de prijs een hindernis kunnen vormen om het toestel aan te kopen? Naar onze mening niet. Een goede MP3 player kost toch nog altijd tussen de 150 en 200 euro. Voor extra kwaliteit zal de audiofiel die 399 euro wel eens grif willen neerleggen!
http://www.computeraudiophile.com/f8-general-forum/neil-young-announces-launch-ponomusic-19703/
http://www.theverge.com/2014/3/9/5488484/neil-youngs-high-fidelity-ipod-competitor-will-cost-399

  
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetGEORGE EZRA: BUDAPEST

[Singer Songwriter] Deze jonge Brit staat momenteel in de "Vox" hitlijst van Radio1. Op Soundcloud kan je nog veel meer songs beluisteren, en verschillende zelfs gratis downloaden. De man schrijft erg vrolijke deuntjes en heeft een aparte stem.
https://soundcloud.com/george-ezra
http://www.georgeezra.com/


DINSDAG TECH45-DAG: OVER SMURFENDORPEN EN FERRARI'S.
In de aflevering van verleden week had het podcast team van Tech45 het over de belevenissen van Stefaan Lesage in Barcelona, en zijn indrukken van de nieuwigheden die daarop het Mobile World Congres voorgesteld werden. Verder kwamen ook nog de steile val van de Bitcoin aan bod, CarPlay van Apple en de Maker Faire in Mechelen. Zal het je verwonderen dat over elk van deze onderwerpen het team zoals gewoonlijk heel zinnige commentaren had?
Zet je maar alvast klaar voor de opname van de nieuwe aflevering op dinsdagavond, om 21u30.
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-187.mp3
http://tech45.eu/


AND THEY SPOKE IN ANTHEMS - THE INVENTOR OF SUMMER
[singer-songwriter] Een band uit Gent, die momenteel met de song June in de Vox Pop staat.  Bij Vi.be kan je verschillende songs beluisteren. WIj zijn fan!
http://www.andtheyspokeinanthems.com/music.html
http://vi.be/andtheyspokeinanthemsNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De enige reden voor tijd is dat niet alles op hetzelfde moment gebeurt.
-Albert Einstein-


 
De nieuwe oogst


STARTERS IN DE MEDISCHE SECTOR: BETTERISE
Als je het nog niet begrepen had uit de enorme hoeveelheid technologie die je updates geeft over je gezondheid, zoals FitBits en allerlei slimme uurwerken: e-health is de toekomst. Volgens een recente studie zou die sector nu al 2,4 miljard euro vertegenwoordigen, en zou die jaar per jaar, tot in 2017, met 4 tot 7% gemiddeld moeten stijgen.
Daarom dat wij enkele apps en starters voorstellen die zich om jouw gezondheid bekommeren, gebaseerd op een artikel bij Journal Du Net.
Om te beginnen is er Betterise, een dienst die bedacht werd door een Frans bedrijf voor preventieve geneeskunde. Het platform zal beschikbaar zijn op het internet, mobiele toestellen, tablets en connected objects. Het wil de gezondheid verbeteren van de gebruikers door hun gedrag te meten en analyseren: activiteit, voeding, slaap, stress, verslavingen.. En na die metingen komen er programma's die de gebruiker dag na dag moeten begeleiden om zich beter te voelen. Een Big Brother die je zelf in je leven binnenlaat dus.
http://www.betterise.me/


STARTERS IN DE MEDISCHE SECTOR: ADHERE TECH
Dit bedrijf heeft dan weer een "slim pillendoosje" uitgevonden. Het is een flesje voor medicijnen met een sensor, die in het oog houdt of de patiënt wel zijn pillen inneet. Het flesje houdt in real time bij hoeveel pillen er in de fles zitten en stuurt die gegevens door naar de cloud. Heeft de patiënt een pil vergeten te nemen, dan zal hij automatisch opgebeld worden of een sms ontvangen om hem eraan te herinneren. Natuurlijk is het wel zo dat het flesje bijhoudt of er een pil uit de fles gehaald wordt, niet of de patiënt de pil ook echt ingenomen heeft...
http://www.adheretech.com/
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/start-up-e-sante/adheretech.shtml


STARTERS IN DE MEDISCHE SECTOR: MEDISSIMO

Een Franse starter werkt ook met een slimme pillenhouder, maar deze keer is het een pillendoos met sensoren. De technologie werd op de recente CES beurs in Las Vegas bekroond voor zijn pildoos imedipac. Die maakt deel uit van het beveiligide e-health platform van Medissimo. Via WiFI of Bluetooth legt de pildoos verbinding met tablet, pc of mobiel toestel. Een lichtsignaal zal de patiënt alarmeren wanneer het tijd is om zijn medicijn in te nemen, en wanneer hij het toch overslaagt, krijgt hij een herinnering, maar als hij niet reageert zal meteen ook een vertrouwenspersoon uit zijn omgeving verwittigd worden.
http://www.imedipac.com/
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/start-up-e-sante/medissimo.shtml


STARTERS IN DE MEDISCHE SECTOR:ICOUCH.ME
Waar je bij de vorige technologieën meteen het nut kon inzien, gaat dit toch wel een stap verder. Het is namelijk een website die sessies aanbiedt met een psycholoog, zonder dat je je huis moet verlaten, gewoon via een videochat. Uiteraard hangt alles af van de kwaliteit van de psychologen die zich als hulpverstrekker aanmelden. En goedkoop is het niet: tussen de 65 en 90 dollar per 50 minuten. Momenteel zouden er al honderden therapeuten zijn in verschillende landen ter wereld.
https://icouch.me/
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/start-up-e-sante/icouch-me.shtml


STARTERS IN DE MEDISCHE SECTOR: RXAPPS
Deze starter richt zich tot de professionele sector, tot zowel artsen als hun patiënten die aan een chronische ziekte lijden. Zowel arts als patiënt worden op de hoogte gebracht van de resultaten van de behandeling, via sms en webapps, zodat de behandeling bijgestuurd kan worden.
http://www.rxapps.com/


STARTERS IN DE MEDISCHE SECTOR: EKSO BIONICS
We zijn deze reeks over medische starters begonnen in de rubriek "websites", maar het gaat niet alleen over websites, ook over apps en zelfs hardware. Wat niet belemmert dat elke starter een eigen website heeft, die u bezoeken kan :)
Deze starter hoort dus eerder in de hardware thuis. Ekso Bionics, een bedrijf dat in 2005 gecreëerd werd in California, heeft namelijk een bionisch pak uitgevonden waarmee mensen met een lichtere of zelfs totale verlamming van de onderbenen kunnen rechtstaan, zich recht kunnen houden, en zelfs recht kunnen lopen. Het gewicht van de gebruiker activeert sensoren die zelf de stappenbeweging in gang zetten. Op batterij werkende motoren zorgen ervoor dat de benen kunnen bewegen, en vervangen de neuromusculaire functies die lichter of zwaarder ontbreken.
[Taal: ENG]
http://eksobionics.com/
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/start-up-e-sante/ekso-bionics.shtml


STARTERS IN DE MEDISCHE SECTOR: MY HOSPI FRIENDS
Deze starter hoort dan weer meer thuis bij de tips voor websites, want dit is een sociaal netwerk, met ook apps voor de smartphone en tablet. De bedoeling van dit sociale netwerk is dat er een community gecreëerd wordt voor en door patiënten. Zij kunnen er een profiel aanmaken, en kunnen tijdens hun verblijfin een hospitaal van gedachten wisselen met andere patiënten die ook in het hospitaal zijn,en met wie ze interesses delen. My Hospi Friends is op commercieel vlak gestart in Frankrijk en elders in Europa. Hospitalen kunnen een licentie aanvragen, en de patiënt kan dan tijdens zijn verblijf gebruik maken van de dienst.
[Taal: ENG]
http://myhospifriends.com/
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/start-up-e-sante/hopital-affinite.shtml


STARTERS IN DE MEDISCHE SECTOR: QARDIO
Deze starter uit de VS ontwikkelt een lijn medische spullen met internetverbinding. Hij was trouwens een van de finalisten van de TechCrunch Disrupt Berlijn. De starter richt zich tot particulieren, die hiermee hun hart kunnen bewaken. Momenteel zijn er twee producten. Om te beginnen de ECG QardioCore die je nu al vooraf kan bestellen. Die wordt rond de borst bevestigd en registreert niet alleen de hartslag maar ook de fysieke activiteit, temperatuurswisselingen, veranderingen indepolsslag, ... Deze gegevens worden dan via de cloud naar de arts doorgestuurd.
[Taal: ENG]
http://www.getqardio.com/
http://www.journaldunet.com/web-tech/start-up/start-up-e-sante/qardio.shtml


DE NETTIES-NOMINATIES: STRIPS UIT HEDEN EN VERLEDEN


Een prachtige site over strips, met heel veel informatie. Van Alex tot XIII: ze zijn er allemaal! Onze jury had de volgende commentaren:
- Ook hier geldt, veel info en mooie illustraties maar zoals bij zo vele, het oog wil ook iets ( naast een overzichtelijk menu). Doe iets aan de layout en ook jij hebt een geweldige website in handen (Peter).
- deze persoon heeft zeer veel info over bepaalde strips en auteurs verzameld en maakt deze via deze site bekend. Een website gebouwd door iemand die het onderwerp door en door kent, mooi! De layout kan natuurlijk wel beter, maar de passie van deze persoon zijn duidelijk de strips niet het webdesign en dat is zeker ok. (Marijke)
- Wat spijtig dat blogplatforms niet vroeger uitgevonden werden. Want ook dit is weer een prachtig voorbeeld van heerlijke content, heel gespcialiseerd, verzorgde taal ook, maar de vormgeving is absoluut niet meer van deze tijd. Een blog-vorm, waarbij je automatisch de nieuwste artikels ziet en je je ook kan abonneren op die postings, het werken met tags en indelingen, het had dit blog meteen tot een heel andere dimensie verheven! (Hilde)
[Taal: NL]
http://www.stripsuithedenenverleden.nl/Index.htmlDE NETTIES-NOMINATIES: FRAUDE HELPDESK
Deze website wil de mensen in Nederland op de hoogte houden van nieuwe vormen van fraude, en hen ertegen waarschuwen. Het is echter niet duidelijk of de site nog een privé-initiatief is.
De commentaren van de jury:
- zeer informatieve site waar ook nog de oplossing in gewonen mensentaal wordt gegeven (Eddy)
- veel informatie met duidelijke verhalen, maar als ik de contactpagina zie vraag ik me af of dit een prive initiatief is (Peter)
- zit goed in elkaar, met belangrijke informatie, echt goed (Marijke)
- Een goed initiatief… maar van de overheid. Geen privé initiatief, en valt dus buiten de doelgroep van deze verkiezing
[Taal: NL]
http://www.fraudehelpdesk.nl/homeDE NETTIES-NOMINATIES: PC TUTS
Een forum waar gebruikers terecht kunnen met hun problemen. Commentaar van de jury:
- zeer goede info over informatica en hulp indien nodig  (Eddy)
- Het is een forum waar mensen hun vragen kunnen stellen, niets mis mee maar is toch iets anders dan zelf creatief een website opbouwen. (Peter)
- uitgebreid forum, ook enkele gratis downloads, best veel info (Marijke)
- geen "site", maar forum waar reclame in de weg staat (Nancy)
- Een forum voor computerproblemen, een initiatief van een computerbedrijf. Het lijkt actief te zijn, waarbij de deelnemers een profiel krijgen en een waardering van andere deelnemers. Een nobele daad van degene die het forum aangemaakt heeft en blijft hosten, maar het is en blijft een forum, waarbij het de deelnemers zijn die de content maken. En er zit wel flink veel reclame tussen! (Hilde)
[Taal: NL]
http://www.pctuts.beVRIJDAG MULTIMEDIA: FORM FOLLOWS FUNCTION

Dit is een beetje een vitrine, waarin interactieve ervaringen getoond worden, elk metzijn eigen design en funccties. Het geheel toont wat HTML5 kan, want de site werkt prachtig op zowel desktop als tablet. (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://fff.cmiscm.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CATLEIDOSCOPE
Neen, geen typfout: deze kaleidoskoop heeft een kat in zijn centrum. Meerdere katten zelfs. En je kan zelfs de katten kiezen. Om maar te tonen hoe knap webtechnologie is...
[Taal: ENG]
http://catleidoscope.sergethew.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ALS JE EEN VOGEL WAS
Een prachtige fotoreeks die een blik geeft op steden, landschappen, vanuit het vogelperspectief, met andere woorden: hoe het eruit ziet vanuit de lucht. En dat geeft vaak een heel bijzonder beeld.
[Taal: ENG]
http://www.wherecoolthingshappen.com/30-incredible-views-youd-see-if-you-were-a-bird/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Online advertising, wat zijn de grootste ontwikkelingen voor 2014?
http://www.belgiancowboys.be/marketing/online-advertising-wat-zijn-de-grootste-ontwikkelingen-voor-2014/
- DevArt. Google gaat voor ‘Art made with code’
http://www.belgiancowboys.be/technology/devart-google-gaat-voor-art-made-code/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Universele oplader binnen drie jaar op de markt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3612495/2014/03/13/Universele-oplader-binnen-drie-jaar-op-de-markt.dhtml
- Apple zit met miljoenen onverkochte iPhone 5C's
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3609146/2014/03/07/Apple-zit-met-miljoenen-onverkochte-iPhone-5C-s.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Is dit de slimste audiostreamer ter wereld?
De kegelvormige Aether Cone onthoudt je voorkeuren, denkt met je mee en zal vervolgens muziek afspelen die jij graag hoort, zonder dat je daarvoor zelf een nummer moet kiezen.  
http://www.elektrozine.be/ez/article/7946/Is-dit-de-slimste-audiostreamer-ter-wereld.html
- Sony en Panasonic werken aan schijfje met 1 TB opslag
http://www.elektrozine.be/ez/article/7953/Sony-en-Panasonic-werken-aan-schijfje-met-1-TB-opslag.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Wat weet de politie dankzij uw telefoon en uw computer?
Er werd zopas een boek gepubliceerd dat klaarheid brengt in deze kwestie en de misverstanden uit de weg ruimt over wat de politie kan doen en niet, op digitaal vlak. Enkele selecties.
http://www.digimedia.be/News/nl/16088/wat-weet-de-politie-dankzij-uw-telefoon-en-uw-computer.html
- "Je bent wat je Tweet!"
Simon Rogers, data-analyticus voor Twitter, analyseerde miljoenen tweets uit 2013 en ontdekte een patroon in de boodschappen. Hij verwerkte deze gegevens in een aantal infografieken die ons gedrag zouden kunnen voorspellen.
http://www.digimedia.be/News/nl/16090/je-bent-wat-je-tweet.html

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Open Library: digitale boeken uitlenen
http://computertaal.info/2014/03/14/open-library-digitale-boeken-uitlenen/
- Firefox Add-on: Print pages to PDF
http://computertaal.info/2014/03/13/firefox-add-print-pages-pdf/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Instanties kritisch over proef ING met advertenties op basis van betalingsgedrag
http://tweakers.net/nieuws/94841/instanties-kritisch-over-proef-ing-met-advertenties-op-basis-van-betalingsgedrag.html
- Release Chromecast in Nederland lijkt dichtbij na update app
http://tweakers.net/nieuws/94834/release-chromecast-in-nederland-lijkt-dichtbij-na-update-app.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Fors meer controles op illegale bedrijfssoftware
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/fors-meer-controles-op-illegale-bedrijfssoftware/article-4000558353295.htm
- eBay verzet zich tegen Belgische wetgeving rond doorverkoop van concerttickets
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ebay-verzet-zich-tegen-belgische-wetgeving-rond-doorverkoop-van-concerttickets/article-4000558306318.htm*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Gênante e-mail of sms verstuurd? Zo draai je de tijd terug:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/genante-e-mail-of-sms-verstuurd-zo-draai-je-de-tijd-terug
- Waarom AB testing nutteloos is
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-ab-testing-nutteloos-is


*** WIJS 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

PLACESCORE: KLEURENSPELLETJE

iOS - 3,6 MB - freeware
Een game voor de iPHone, waarmee je tegeltjes van dezelfde kleur moet samenbrengen, en het daarbij moet opnemen tegen andere spelers in je omgeving. Een combinatie dus van Foursquare en Candy Crush.
http://www.chip.de/downloads/Placescore-iPhone-App_68422721.html
http://placescoreapp.com/


VIAPROTECT: VEILIGHEID EERST
Android OS - 2,9 MB - freeware
Er wordt heel wat geschreven over de veiligheid van apps voor Android. Deze app maakt je wat veiliger: hij loopt alle apps af die je geïnstalleerd hebt en vertelt je of zij een beveiligingsrisico inhouden, zoals data over jou doorzenden naar hun serer.
http://www.chip.de/downloads/viaProtect-Android-App_68422079.html
https://viaforensics.com/


FOLDERVISUALIZER: WAAR ZITTEN DIE SLOKOPS?


Windows XP/Vista/7/8 - 2,4 MB - freeware
Deze tool helpt je om de inhoud van je harde schijf virtueel voor te stellen, zodat je grote bestanden meteen vinden kan. Eerst wordt je harde schijf afgescand, waarna je een mooie grafiek krijgt van de bestanden.
http://www.abelssoft.net/apps/foldervisualizer/


MILK MUSIC APP
Android OS - 3,7 MB - freeware
Deze app is gemaakt door Samsung, en wil een antwoord bieden op iTunes Rdio. Gebruikers van Samsung toestellen kunnen namelijk gratis muziek beluisteren - alleen is het ons niet echt duidelijk of ditook in België is, in Duitsland is het alvast het geval.
http://www.chip.de/downloads/Milk-Music-APK-Android-App_68485292.html
http://www.samsung.com/us/showcase/milk/


TELEGRAM FOR DESKTOP
Windows XP/Vista/7/8 - 6,8 MB - freeware
Nadat de overname van Whatsapp door Facebook aangekondigd werd, schakelden Whatsapp gebruikers massaal over naar een andere messenger, Telegram. Zij vreesden namelijk dat Facebook door deze overname in het bezit kon komen van hun eigen telefoonnummer, en dat van hun vrienden. Telegram zou die privacy nog altijd bewaren. Nu is er dus ook een (weliswaar niet officiële) versie uit van Telegram voor de desktop.
https://tdesktop.com/


OCENAUDIO: AUDIO EDITOR

Microsoft / Mac OS X / Linux - freeware
Een cross-platform audio editor die bijzonder gemakkelijk is om te gebruiken.  Moet je audiobestanden bewerken en analyseren, dan is dit de tool om het simpel te doen. De software is gebaseerdop Ocen Framework, en zal overeind blijven zelfs wanneerje meerdere bestanden geopend hebt.
http://www.ocenaudio.com.br/
http://www.chip.de/downloads/Ocenaudio_62096771.html


8TRACKS: MUZIEK ONTDEKKEN
Windows 8 - freeware
Dit is een app die ook bij een website hoort, en je nieuwe muziek zou moeten laten ontdekken. Daarbij moet je gelukkig geen opdringerige advertenties slikken, en word je ook niet geconfronteerd met geografische beperkingen. Een uitvoerige bespreking van de app /website vind je bij MakeUseOf.
http://www.makeuseof.com/tag/discover-new-music-desktop-8tracks-windows-8/
http://8tracks.com/


ID3 RENAMER
Windows all - 0,1 MB - freeware
Met deze freeware kan je bij meerdere bestanden tegelijk de ID3 tag wijzigen. Je moet gewoon een map selecteren, en dan degegevens van artiest of titel invulle, om op Go te klikken. Ideaal voor mensen die een muziekbibliotheek hebben met minder bekende artiesten.
http://www.id3renamer.com/
http://www.chip.de/downloads/ID3-Renamer_49040518.html


VRIJDAG BELGISCHE APPSDAG: XPENDITURE
iOS - freeware
Deze web gebaseerde tool zorgt ervoor dat je al je onkostenbonnetjes en uitgaven centraal kan beheren. Je kan de iPhone gebruiken op je bonnetjes inscannen, en de tool zal alle gegevens extraheren zoals de datum, de leverancier, het bedrag. Dit alles wordt dan toegevoegd aan je online account.
http://www.xpenditure.com/nl/


VRIJDAG BELGISCHE APPS: REPORT
iOS - 6,2 MB - freeware
Met deze app is het erg simpel om een foto te maken van iets, en daar dan een commentaar aan toe te voegen of een schets.Wat handig kan zijn bij bijvoorbeeld een ongeval, of iets dat je wil melden aan de overheid. Of ben je iets aan het passen, en wil je een aanmerking noteren bij je selfie, enz.
https://itunes.apple.com/nl/app/report/id514586374?mt=8
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De wereld is een gevaarlijke plek om te leven.
 Niet omwille van de mensen die slecht zijn, maar omwille van de mensen die er niets aan doen.
-Albert Einstein-