Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
13/3/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 843 van 8/3/2014Gegroet lezer,

Wat hebben ze ons de voorbije week verwend! Prachtige zonsopgang, te zien vanuit de rijdende trein, en velden die wit waren van de rijp. Waarna de heldere zon de ochtendkou deed verdwijnen, en het heerlijk terrasjesweer werd. Wat kan het leven echt mooi zijn!

Terrasjesweer of niet, we hebben voor u toch weer een dikke bundel nieuws bijeengeraapt. Soms kortere berichten die we rond een bepaald thema verzameld hebben. Soms langere berichten, zoals het verslag van medewerker Paul over het nieuwe aanbod van Base. U zal er uw werk wel aan hebben. Maar vergeet vooral niet in het zonnetje te gaan zitten - en zeg dat de dokter het gezegd heeft: zonlicht is vitamine D, en na de winter heb je die vitamine dringend nodig!

Snel aan uw leesvoer. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DUITSE RECHTER DOET UITSPRAAK MET VERSTREKKENDE GEVOLGEN
Domein registrar wordt verantwoordelijk geacht voor inbreuken op auteursrechten

Een bericht dat al van begin februari dateert, maar aan onze nieuwsradar ontsnapt was. Het is echter belangrijk genoeg om het alsnog te brengen.

Bij de bestrijding van inbreuken op auteursrechten, is blijkbaar een nieuwe stap genomen. Oorspronkelijk werd elke verantwoordelijkheid voor zulke inbreuken gelegd bij degene die de inbreuk maakt. Degene dus die een bestand illegaal kopieert. Daarna werd de verantwoordelijkheid verschoven naar de uitbater van een website, die het mogelijk zou maken om zulke illegale bestanden te ruilen. Alhoewel vele uitbaters van dergelijke websites, zoals Megaupload, altijd volgehouden hebben dat hen geen aansprakelijkheid treft, omdat zij enkel een doorgeefluik zijn, zijn in de laatste jaren verschillende websites uit de lucht gehaald, waaronder ook MegaUpload.

Vervolgens kwamen de providers aan de beurt. Onder andere hier in België worden de providers door de wet verplicht om de toegang tot een aantal sites te blokkeren - een lijstje dat elke keer langer wordt. Onder andere The Pirate Bay wordt hier geblokkeerd (wat je natuurlijk gewoon kan omzeilen, door via een proxy te surfen, maar dit terzijde).

En nu worden de pijlen gericht op registrars - bedrijven waarbij je dus een domeinnaam registreert. Het gaat met name om een zaak waarbij door Universal Music een klacht ingediend werd tegen Key-Systems, het Duitse bedrijf waar de h33t.com domeinnaam geregistreerd werd. Universal wou namelijk de ongeoorloofde distributie verhinderen van het nieuwe album van Robin Thicke.

Key-Systems stelde dat het niet aansprakelijk was voor de inbreuken die de site maakte, maar de rechter oordeelde dat de registrar de plicht heeft om een onderzoek in te stellen, nadat het een melding ontvangen had dat er inbreuken gemaakt zouden werden. En als er inderdaad duidelijke inbreuken vastgesteld werden, dan moest de registrar actie ondernemen.

Key-Systems verweert zich: de definitie van de rechtbank of wat "duidelijk" een inbreuk is is extreem breed. De actie die hij moest ondernemen houdt ook in dat het hele domein gedeactiveerd wordt, zelfs indien er slechts één bestand of link een inbreuk maakt. En in een eerdere uitspraak, gedaan door het Federale Gerechtshof van Karlsruhe had de rechter in een gelijkaardige zaak een ander vonnis geveld. Het betrof toen DENIC, de registrar voor de .DE domeinnamen, vergelijkbaar met DNS voor de .BE domeinnamen. Toen oordeelde de rechter dat DENIC niet aansprakelijk is.

De lagere rechtbank, die in Saarbrücken, vond echter dat Key-System wél aansprakelijk is. Toch had deze registrar aan de eigenaar van de website verschillende verzoeken gestuurd om de inbreuken te stoppen.

Meer over deze zaak bij NetworkWorld en bij TorrentFreak, dat ook een vertegenwoordiger van Universal aan het woord laat. Feit is in elk geval dat deze zaak een precedent schept - een gevaarlijk precedent, dat registrars van neutrale technische diensten omvormt tot entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de content die op de domeinen gepubliceerd wordt...
http://torrentfreak.com/registrar-liability-in-torrent-case-is-common-sense-universal-lawyers-say-140208/
http://www.networkworld.com/news/2014/020714-german-court-finds-domain-registrar-278546.DE NIEUWE GTLD'S: ONLINE ONAFHANKELIJKHEID VOOR REGIO'S
Friesland, Schotland, en andere halen via gTLD wat hen niet gegund is als ccTLD

We hebben hier al eerder geschreven over de nieuwe gTLD's. Eerst moeten we even verklaren dat generische Top Level Domains, dus TLD's die uit "gewone" woorden bestaan zoals .COM, .BIZ, .NET, .MOBI, in tegenstelling staan tot de ccTLD's of Country Code TLD's, zoals .BE voor België, .NL voor Nederland, enz.

ICANN, kort voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, noem het gerust de baas van de structuur van het internet, heeft twee jaar geleden beslist om de generische TLD's volkomen open te gooien. Al wie dat wou, er voldoende geld voor over had, én kon bewijzen dat hij de nodige technische infrastructuur kon leveren, kon een aanvraag indienen voor een nieuw gTLD, die hij dan meteen kon uitbaten. Wat tot een stortvloed aan aanvragen leidde: wie een succesvol gTLD lanceert, zal immers in de toekomst jaar op jaar de registratiekosten voor de domeinen innen, slapenderwijs.

Bij die aanvragen zijn er sommige die toch wel extra aandacht verdienen: de regionale. In tal van landen zijn er namelijk regio's die een zekere autonomie verworven hebben, maar toch nog altijd onder de koepel moeten werken van het land waartoe zij behoren. En zij krijgen, dankzij de gTLD's, de onafhankelijkheid die zij via het ccTLD (nog) niet hebben. Dit leidt echter soms wel tot aparte toestanden.

Neem nu ons eigen land met zijn drie gewesten, Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Twee van hen kozen inmiddels voor een eigen gTLD: .VLAANDEREN en .BRUSSELS. Met daarbij de eigenaardigheid dat "Vlaanderen" erg lang is om te typen. En dat "Brussels" een Engelstalige benaming is, terwijl het geen officiële taal is in ons land - maar wellicht toch nog altijd te verkiezen is boven het gekrakeel dat zou kunnen ontstaan indien er gekozen werd voor een Nederlandstalige Brussel of een Franstalig Bruxelles. En dan is er natuurlijk ook nog het feit dat Wallonië verweesd achterblijft, zonder eigen gTLD.

Frankrijk moet virtueel autonomie geven aan Bretagne, met het BZH gTLD. Friesland heeft eindelijk zijn online identiteit met .FRL. Wales en Schotland kozen voor een .WALES en .SCOT gTLD. Tot nu toe zaten zijn onder het ccTLD .UK - wat staat voor Verenigd Koninkrijk (United Kingdom). Het feit dat deze aparte regio's hun eigen gTLD hebben, doet in Engeland dan weer stemmen opgaan om ook een eigen ENGLAND domein te registreren. Alleen heeft het dan wel, net als VLAANDEREN, het nadeel van zijn lange naam...

In elk geval: een mooie evolutie om te volgen.
http://www.bbc.com/news/uk-england-26171143
http://www.combell.com/nl/domeinnamen/nieuwetldsBASE COMPANY: TUSSEN RYANAIR EN BRUSSELS AIRLINES

Mobiel Network operator Base Company koos verrassend voor Hasselt in plaats van het meer gebruikelijke Brussel om de testresultaten van hun nieuwe 4G LTE Advanced netwerk voor te stellen. Of was het niet zo verrassend? Netwerken geven niet op elke plaats een even goede dekking en/of kwaliteit. Onafhankelijke tests wezen uit dat het 2G netwerk het snelst en bovendien kwalitatief het best is in Hasselt. Vandaar de keuze van Base Company om zijn tests te doen in Hasselt. Want snelheid en kwaliteit daar draait het om.

Het mobiel netwerk staat immers voor een grote uitdaging. Niet alleen "gewone" toestellen zoals laptop, smartphone of tablet gebruiken het netwerk. Er komt nog veel meer bij, denken we maar aan drones, Google Glasses, Google Cars, tot smart thermostaten, domotica….

Volgens Base Company draait het bij hen om drie pijlers: Price – Service – Network. Als we dit vereenvoudigen komt het neer op: kwaliteit leveren voor een aanvaardbare prijs. In feite is dit het aandachtspunt van elk bedrijf. Denken we maar aan Ryanair en Brussels Airlines. Zelfs bij dit extreem voorbeeld zijn deze twee items hoofdzaak: voor een lage prijs kan minder kwaliteit geleverd worden, en omgekeerd.

Bij deze luchtvaartmaatschappijen kan de gebruiker kiezen: ofwel meer comfort (kwaliteit) ofwel een lagere prijs. Bij netwerk aanbieders ligt het iets anders. Hoewel ze allemaal claimen om het beste (lees goedkoopste) pakket aan te bieden zijn de verschillen minimaal. De kwaliteit en service ontlopen elkaar ook nauwelijks, het is een millimeter race.

Base Company heeft momenteel 21% marktaandeel, en dit stijgt jaarlijks met ongeveer 21%. Base heeft plannen om enkele centimeters voorsprong te nemen in deze race. Plannen, want voorlopig zit het nieuwe aanbod nog in een testfase- een test die er weliswaar super uitziet.

4G is nog maar net uit de startblokken en Base Company is de verbeterde versie al aan het testen: LTE Advanced. Bij de testen die BASE Company in Hasselt heeft uitgevoerd werden er snelheden van meer dan 250 Mbps (tot 300 Mbps) gehaald. Met andere woorden: een bestand van 10Mb kan worden gedownload in minder dan een seconde, terwijl daar tweeënhalf jaar geleden nog anderhalve minuut voor nodig was.

Om deze snelheid te kunnen behalen worden er verschillende technieken gebruikt. Allereerst is er de 2x20Mhz Carrier Aggregation: in plaats van het signaal via één drager van 20MHz te versturen worden er twee signalen via twee 20MHz dragers verstuurd. Dit verdubbelt de snelheid. Een tweede techniek is MiMO2x2 (Multiple Input, Multiple Output via 2 x 2 antennes).  Hiervoor worden dus twee zend/ontvangst-antennes gebruikt. De signalen worden gedeeltelijk via de ene en via de andere antenne verstuurd en daarna terug samengevoegd. Ook dit geeft een fikse verhoging van de snelheid.

Voor de volledigheid, Base Company werkt voor dit alles sinds 2012 samen met de Chinese multinational ZTE, specialist in telecomtoestellen.

Kortom voor Ryanair, Brussels Airlines en Base is er één ding belangrijk: vliegen … en vliegensvlug zijn. The sky is the limit. En met deze tests neemt Base Company een flinke stap voorwaarts. Het is alleen maar wachten tot 4G LTE-Advanced gelanceerd wordt. We kijken er alvast naar uit. [Paul Liekens]

http://basecompany.be/nl/x/1184/base-company-heeft-als-eerste-operator-in-belgi-lte-advanced-met-succes-uitgetest-op-het-terrein-met-snelheden-van-meer-dan-250mbpsNOKIA X GEKRAAKT OM "ECHTE" ANDROID TE DRAAIEN
Blijft razend interessant toestel aan 109 euro en minder!

Een van de berichten die nog op onze agendan stonden, is de aankondiging van de Nokia X. De Finse fabrikant mag dan al binnenkort in handen komen van Microsoft, en een verregaand engagement afgesloten hebben vor Windows Phone software, toch brengt het op de valreep zijn eerste Android toestellen uit.

De Nokia X, X+ en XL zijn toestellen die op een eigen versie van Android draaien. Daarbij heeft Nokia, net als Amazon gedaan heeft met zijn Kindle, de open source elementen van Android genomen en daar dan zijn eigen diensten op geplakt. De gebruiksinterface van de toestellen lijkt erg hard op die van de Windows Phone, en de toestellen worden spotgoedkoop op de markt gebracht: 109 euro voor de XL en 99 euro voor de X+. De X zou maar 8 euro kosten, maar is niet bestemd voor de markt in West-Europa noch Noord-Amerika, doch enkel voor Oost-Europa, Azië, Zuid-Amerika. (1)

Deze goedkope toestellen bevatten opvallend genoeg de standaard Windows diensten zoals Bing, SkyDrive - in dat opzicht is Nokia dus Microsoft niet ontrouw geworden. Meer nog: door de Windows diensten te promoten bij Android gebruikers, probeert het verstokte Android gebruikers naar het Windows universum te lokken.

Het heeft echter niet lang geduurd vooraleer enkele knappe koppen erin slaagden om deze reeks smartphones te kraken, zodat zij de "echte" Android draaien, met dus ook de bijhorende Google diensten, de PLay Store en de Google Apps zoals Gmail, Google Now, Google Maps en Hangouts. En dat maakt het toestel natuurlijk alleen nog maar interessanter! (2)
http://www.theverge.com/2014/2/24/5440498/nokia-x-android-phone-hands-on
http://www.theverge.com/2014/3/1/5459888/nokia-x-hacked-to-run-google-apps-servicesRESTAURANTS: YELP MARKEERT VERDACHTE REVIEWS
En Google toont hele menu's

Heb jij de laatste tijd al eens naar een restaurant gezocht? En ben jij dan ook teleurgesteld door de resultaten? Ons overkwam het, en  twee nieuwsberichten over restaurants vormende perfecte aanleiding om dit heikele punt aan te boren. Wij waren namelijk op zoek naar de naam van een Italiaans restaurant op de Antwerpse De Keyserlei, om daar af te spreken met vrienden. En dus verwacht je dat Google je helpen kan, wanneer je "Italiaans restaurant De Keyserlei Antwerpen" intikt. Maar neen, we kregen een resultaat naar Italiaanse restaurants elders in de stad.

Dan maar geprobeerd bij gespecialiseerde zoekers zoals Aan Tafel van Goudengids.be. of Resto.be. Maar ook daar bleef onze Italiaan onvindbaar. Bij de ene kreeg je wel Italiaanse restaurants, maar stuurde men ons buiten Antwerpen, tot in Lier. Bij een andere viel het ons dan weer op dat de besprekingen die je te zien krijgt, wanneer je naar een restaurant op zoek bent, vaak tot jaren terug gaan. En wie heeft er in het jaar 2014 behoefte aan een review uit 2007? Die bespreking heeft helemaal geen actualiteitswaarde meer!

Ons Italiaans restaurant bleek maar niet te vinden. Tot we uiteindelijk uit pure armoe Google Streetview genomen hebben, om zo te proberen de naam van het restaurant (tussen haakjes: het was San Remo) te vinden. Een erg teleurstellende zoektocht. Vrienden hebben ons nadien aangeraden om het in de toekomst eens te proberen via Foursquare. Dit lokatiegebonden sociale netwerk heeft zijn speelse allures met het verzamelen van badges en het burgemeesterschap van bepaalde plekken van zich afgeworpen, en is in alle stilte uitgegroeid tot een uitstekende restaurantgids, waar je meteen kan zien of anderen er tevreden waren van hun maaltijd en welk gerecht zij aanbevelen.

Zo. Dit is van ons hart. Nu over naar het nieuws. Om te beginnen een bericht over Yelp, in de VS de bekendste handelsgids met reviews van gebruikers. Ook in Nederland is Yelp erg actief, maar in ons land is het minder bekend. Er worden niet alleen restaurants besproken, maar allerlei andere handelszaken die een product of dienst leveren -schoonheidssalons, schoonmaakbedrijven, enz.

Het sterkste punt van Yelp zijn de besprekingen van de gebruikers - maar tegelijk zijn die ook de achilleshiel. Sommige besprekingen zijn immers niet gestoeld op de echte ervaring, doch enkel bedoeld om een zaak opzettelijk in een verkeerd daglicht te stellen, of beter voor te stellen dan zij echt is. Sommige zaken bieden geld of geschenkbonnen in ruil voor een positieve review.

Yelp heeft dan ook al sinds2012 een systeem van "consumer alerts", een waarschuwing die verschijnt op de pagina van sommige handelszaken. Daarin wordt gemeld dat Yelp vastgesteld heeft dat de zaak in kwestie geld of andere voordelen aangeboden heeft in ruil voor een positieve review. Wanneer zo'n zaak betrapt wordt op het "omkopen" van de gebruikers, wordt zij niet uit de listing verwijderd, maar wel 3 maanden lang aan de schandpaal genageld met deze waarschuwing.

Yelp had gehoopt dat dit voldoende zal zijn om andere zaken op het recht pad te houden, maar nu heeft een woordvoerder van Yelp aangekondigd dat er een nieuwe ronde van waarschuwingen zal volgen. Niet leuk voor de handelszaken in kwestie, maar Yelp is wel verplicht actie te ondernemen. Want wat is een handelsgids die het vooral moet hebben van reviews nog waard, wanneer je de besprekingen niet kan betrouwen? (1)

Het tweede bericht betreft Google. Dat zal voortaan, wanneer je naar een restaurant zoekt, ook het menu tonen van dat restaurant. (2). Waar het die menu's vandaan haalt is niet meteen duidelijk. Volgens WebProNews zouden die wel eens afkomstig kunnen zijn van Allmenus.com, maar dan is het weer niet duidelijk of Google betaalt voor die informatie, of die alleen maar binnentrekt en zo teert op de het werk van anderen... (2) Het is in elk geval, zo stelt het artikel "het zoveelste voorbeeld van Google dat meer informatie vertoont op zijn eigen sites, in plaats van het verkeer door te sturen naar andere sites".
http://www.webpronews.com/yelp-slaps-consumer-alerts-on-more-pages-renews-them-on-others-2014-02
http://www.webpronews.com/google-officially-announces-restaurant-menu-results-2014-02APPLE PAKT UIT MET CARPLAY
Een slimme gok - of teveel afleiding?

Heeft Apple met zijn aankondiging over CarPlay het onverwachte witte konijn uit zijn toverhoed gegoocheld? Terwijl de hele wereld maar bleef speculeren over smartwatches en wat de volgende iPhone versies al dan niet zouden bevatten, heeft Apple in alle stilte naarstig gewerkt aan een technologie waarmee het de wereld wil veroveren vanuit een andere hoek: de auto. Een terrein waar andere spelers, met name Microsoft, nog niet veel van zich hebben laten horen. Een terrein dat ook een grote toekomst voorspelt, want elk gezin heeft wel een auto. En als het ideaal is om de technologie die in dat duurdere "speelgoed" gebruikt wordt te laten overeenkomen met de technologie in je andere "speeltjes" (je smartphone, je MP3 player, je tv-set top box, ...) dan vervang je op termijn toch al die minder dure speeltjes door een toestel dat in de Apple-keten past?

Niet echt onverwacht, maar toch nog als een verrassing heeft Apple maandag dus zijn CarPlay aangekondigd. Dat is een systeem om de iPhone in de auto te gebruiken: om te bellen, route op te zoeken, muziek te beluisteren, boodschappen te bekijken en meer. Hiervoor werkt Apple samen met verschillende autofabrikanten. Om de lancering wat luister bij te zetten zijn het eerst tot de verbeelding sprekende autofabrikanten die met het systeem van start gaan: Ferrari, Mercedes-Benz en Volvo. Daarna volgen ook BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai Motor Company, Jaguar Land Rover, Kia Motors, Mitsubishi Motors, Nissan Motor Company, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki en Toyota Motor Corp.

Bij dit bericht moet je wellicht terugdenken aan een artikel verleden week, over de lobbying die Google momenteel uitvoert om te verhinderen dat zijn Google Glass verboden wordt in de auto omdat hij teveel zou afleiden. Apple meent dat het niet geconfronteerd zal worden met een dergelijke beschuldiging, omdat het juist ervoor zorgt dat de gebruiker minder afgeleid wordt: hij zal zijn muziek met spraak kunnen besturen, inlichtingen via spraak kunnen vragen aan Siri, zijn boodschappen kunnen laten voorlezen zodat hij zijn mobieltje rustig naast zich kan laten liggen.

Is dat voldoende om de Amerikaanse overheden te overtuigen dat CarPlay veilig is? Dat zullen we in de volgende maanden te weten komen. Lees alvast de verschillende artikels over CarPlay die TechMeme verzameld heeft.

http://www.techmeme.com/140303/p4#a140303p4MICROSOFT: EEN SURROUNDWEB 3D BROWSER...
... en zelf-lerende technologie in Office...

Het is een tijd stil geweest rond Microsoft, maar de laatste weken lijkt het bedrijf een inhaalbeweging te maken. Gisteren vielen er verschillende berichten te rapen over Microsoft, en wij zetten ze natuurlijk op een rijtje.

Om te beginnen het bericht over een 3D browser, SurroundWeb, die de content zal vertonen op verschillende oppervlakken in een kamer. Niet alleen een scherm dus, maar ook op andere oppervlakken. Het zou, volgens The Next Web, een voortzetting zijn van het Illlumi Room project, waarbij eveneens beelden geprojecteerd worden in de kamer om de gaming ervaring nog intenser te maken. De nieuwssite haalt de video van januari 2013 boven waarin deze technologie gedemonstreerd werd (1)

Het tweede bericht dat bewijst dat Microsoft echt niet bij de pakken blijft zitten, betreft Office 365. Volgens verschillende bronnen, waaronder ZDNet (2), zou Microsoft Office 365 grondig veranderen, en dan vooral de manier je via het internet kan samenwerken. Microsoft zou namelijk sociale en machine-learning technologieën verwerken in zijn Office Apps. Nog dit jaar zou je de eerste resultaten ervan moeten kunnen zien. Door deze evolutie zouden de lijnen tussen Microsoft Exchange, SharePoint en Yammer vervagen, en sociale samenwerking zou tot de kern gaan behoren van de Office suite.

Het geheel berust op wat Microsoft de "Office Graph" noemt, een technologie die zichzelf altijd maar bijschaaft (machine-learning). Content, de interactie tussen gebruikers, de activiteitenstroom, de in kaart gebrachte relaties worden geanalyseerd zodat de meest content vertoond wordt die het meest relevant geacht wordt voor elke gebruiker. Het fijne ervan lees je bij ZDNet. TEchCrunch op zijn beurt heeft voorbeelden van de technologie die het een en ander duidelijk moeten maken (3)
http://thenextweb.com/microsoft/2014/03/03/microsoft-research-reveals-3d-browser-surroundweb-displays-content-across-multiple-surfaces-room/#!ygACV
http://www.zdnet.com/microsoft-to-integrate-new-social-machine-learning-technologies-into-office-365-7000026941/
http://techcrunch.com/2014/03/03/microsoft-adds-an-intelligent-social-layer-and-groups-feature-to-office-365/MICROSOFT BIS: CORTANA, HET ANTWOORD OP SIRI...
... en draait Xbox Live binnenkort ook op iOS en Android games?

We hebben nog nieuws uit de Microsoft stal - waarlijk een bewijs dat ze daar de laatste tijd echt niet stil zitten. Om te beginnen werd deze week Cortana voorgesteld. Deze "voice assistant" mag je gerust de Microsoft-versie noemen van Siri, de handige assistent in deiOS toestellen. Cortana, dat in de Windows Phone 8.1 update zal zitten, zal spraakgestuurd allerlei informatie kunnen geven, daarbij gebruik makend van diensten zoals Bing en Foursquare. De software zal ook bij kunnen leren en zich al doende aanpassen. The Verge heeft enkele screenshots van de nieuwe software. (1)

En om het rijtje berichten over Microsoft af te sluiten, voor vandaag althans, nog een uitsmijter over Microsoft. Daarvoor gingen wij opnieuw te rade bij The Verge, dat zich in korte tijd ontwikkeld heeft tot een prima informatiebron. Dit bericht betreft Xbox - niet zozeer de console, als wel Xbox Live, de technologie die gebruikt wordt op de Xbox maar ook op Windows en Windows Phone voor het bijhouden van je prestaties en je vriendenlijst.

Microsoft zou graag zien dat deze technologie ook doordringt  tot games gebruikt op iOS en Android toestellen. Daarvoor wil het een "Modern framework uitbouwen dat open source is, lichtgewicht, uitbreidbaar en schaalbaar op verschillende platformen", zo citeert The Verge een vacature. Microsoft zou hopen om de ontwikkelaars terug te kunnen overtuigen voor de Xbox Live technologie te ontwikkelen, doordat de technologie gemakkelijker te integreren zou zijn in apps en games.

Momenteel moet een ontwikkelaar nog altijd een certificering en toestemming van Microsoft hebben om met Xox Live te mogen werken, maar in de toekomst zou Microsoft die strenge voorwaarden wat versoepelen. (2)
http://www.theverge.com/2014/3/3/5465264/microsoft-cortana-windows-phone-screenshots
http://www.theverge.com/2014/3/3/5465250/xbox-live-android-ios-cross-platform-gamesDE NIET ZO PRETTIGE KANTJES VAN UBER...
Door taxichauffeurs bonussen te bieden, nemen zij geen "gewone" klanten meer aan

In eigen land is Uber nog maar pas van start gegaan meteen "light" versie van zijn dienst, die eerder op auto-delen lijkt dan op een echte taxidienst. In de VS is Uber al helemaal ingeburgerd, en ook in China blijkt de dienst erg succesvol. Toch zitten er ook enkele nare kantjes aan deze smart-taxi diensten.

Om te beginnen is er het feit dat Uber een tamelijk agressieve marketing voert. In Frankrijk bijvoorbeeld wil het de markt veroveren, en het heeft daar heel wat voor over. Chauffeurs die zich aanmelden voor de dienst krijgen bonussen die zelfs tot$1.100 per week kunnen gaan - wat zelfs meer is dan wat Uber via deze mensen ontvangt. Uber is met andere woorden bereid om met verlies te werken, om chauffeurs te lokken. De plaatselijke Franse concurrenten, die een dergelijke dienst willen aanbieden, kunnen uiteraard niet tegen deze bonussen op .TechCrunch laat de CEO van het Franse Chauffeur-Privé aan het woord (1), die zegt dat hij zelfs wettelijke stappen overweegt tegen deze strategie. In het artikel krijg je trouwens een goed overzicht van de Franse markt voor deze nieuwe taxidiensten.

Het bieden van bonussen heeft wel een pervers effect, zo kan je lezen bij South China Morning Post. Het blijkt namelijk dat taxichauffeurs weigeren om nog langer "gewone" klanten mee te nemen, wanneer die niet via de smartphone boeken en betalen, want zij vrezen zo de bonussen mis te lopen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat mensen zonder smartphone, de oudere mensen over het algemeen, geen taxi meer kunnen nemen. De krant doet het verhaal van een oude vrouw die voor een hospitaal meer dan een uur heeft moeten staan wachten op een taxi, terwijl de een na de ander stopte, vroeg of zij een smartphone boeking gedaan had, en terug doorreden toen het antwoord negatief was. De stad Shanghai heeft daarom een reglement uitgevaardigd waarbij taxichauffeurs tijdens de spitsuren (tussen 7u30 en 9u30, en tussen 16u30 en 18u30), geen reservaties mogen aannemen via de smartphone. Shanghai hoopt zo de discriminatie van ouderen tegen te gaan. (2)

Er is nog een aspect aan Uber dat we toch wel even willen belichten. De prijzen liggen blijkbaar niet vast, en sommigen fluisteren zelfs over kunstmatig opgedreven prijzen voor ritten, door opzettelijk een schaarste aan beschikbare chauffeurs te creëren. Uber zelf heeft nu een tool uitgebracht, onder het motto "what goes up, must come down". Met de tool zal je kunnen zien wanneer een tarief, dat momenteel hoger ligt dan normaal, terug zal gaan dalen. Daarbij is het natuurlijk de bedoeling dat je de chauffeur bestelt op een moment dat de prijs weer gezakt is. De app heet Surge Drop, en in het blog van Uber lees je er alles over (3).

De moraal van het verhaal? Nieuwe economische modellen die ontstaan als gevolg van technologie zijn goed, en moeten aangemoedigd worden. Een dienst zoals Uber is prachtig en verdient aanmoediging omdat het boeken van een taxi veel eenvoudiger geworden is. Maar het kan niet dat een Uber alles mag, terwijl de reguliere taxichauffeurs aan zulke strenge maatregelen onderworpen worden...

Op de valreep bereikte ons nog het bericht dat het Brussels gewest echt wel van plan is om de lat gelijk te leggen voor zowel Uber als de reguliere taxi's. De wagens van twee Uber chauffeurs werden aangeslagen, omdat zij niet voldeden aan het huidige reglement van het Brussels gewest met betrekking tot het personenvervoer tegen betaling.
http://techcrunch.com/2014/02/28/uber-wants-to-take-over-the-french-market-by-using-dumping-tactics/
http://www.scmp.com/business/china-business/article/1438813/greedy-shanghai-taxi-drivers-show-evil-side-new-technology
http://blog.uber.com/surgedropNOG EEN ANDERE BITCOIN BANK SLUIT DE DEUREN
Flexcoin verloor $600.000

Neen, het gaat niet goed met de Bitcoin. Nadat eerder Mt.Gox het faillissement aanvroeg, kondigde een andere Bitcoin "bank" aan dat het beroofd was van 896 bitcoins, die aan de huidige koers een waarde hebben van $620.000. En dat het dit verlies niet kon dekken.

Waarop Flexcoin zijn website sloot, met de simpele melding dat de site ermee stopte, als gevolg van de diefstal. Nu is, aldus The Guardian, Flexcoin een bedrijf dat probeerde een meer conventioneel banksysteem te draaien bovenop het Bitcoin netwerk. Gebruikers konden bitcoins vrij onder elkaar uitwisselen, zonder kost, maar het geld ook in de grotere bitcoin community uitgeven. Nog maar pas 6 dagen geleden beroemde Flexcoin zich erop dat het geen nadelige gevolgen ondervond door de sluiting van MtGox.

Nog een ander bedrijf, Poloniex, moest eveneens toegeven dat 12,3% van zijn reserves gestolen zijn door hackers. Deze incidenten wijzen erop dat de Bitcoin toch een probleem heeft met de veiligheid. Wat het voor beleggers alleen maar spannender kan maken...
http://www.theguardian.com/technology/2014/mar/04/bitcoin-bank-flexcoin-closes-after-hack-attack
http://www.reuters.com/article/2014/03/04/us-bitcoin-flexcoin-idUSBREA2329B20140304
"APPLE CARPLAY: EEN STAP VERDER IN SURVEILLANCE VALLEY"
Speurt al je communicatie en data af om routes te kunnen voorspellen

Het wordt steeds duidelijker: je zal in de nabije toekomst een grote keuze moeten maken. Ofwel stap je in de nieuwe wereld van de technologie waar je je privacy volledig opgeeft om in ruil daarvoor te kunnen genieten van de nieuwste gadgets, ofwel zeg je "Neen", en blijf je achter.

Dit blijkt nog maar eens uit de aankondiging van CarPlay die Apple deze week gedaan heeft. Het blog PandoDaily wijst namelijk op een kenmerk van CarPlay dat verstrekkende gevolgen heeft: de mogelijkheid o "te voorspellen waar jij naar alle waarschijnlijkheid heen wil, gebaseerd op adressen uit je e-mail, sms boodschappen, contacten, agenda". Wat wil zeggen dat Apple in al je digitale communicatie en persoonlijke data gaat kijken om je de grote moeite te besparen om zelf een adres te moeten intikken. Is onze privacy minder waard dan onze luiheid? Apple probeert ons ervan te overtuigen, maar het is niet alleen daarin, ook Google trekt dezelfde kaart. Een duidelijk voorbeeld daarvan is Google Now, de tool die je 's ochtends, gebaseerd op je gewoonten en je afspraken, kan zeggen dat de trein die je om 8u moet nemen om naar je afspraak in Brussel te gaan,5 minuten vertraging heeft. Het ontbreekt nog dat hij gaat zeggen dat ook je vrienden x, y en z op die trein zitten.

Ben jij bereid die keuze te maken? Het wordt stilaan tijd om daarover na te denken. Ondertussen is er al dat erg interessante artikel bij PandoDaily, dat er ook op wijst dat onze landkaarten tegenwoordig persoonlijk geworden zijn.
http://pando.com/2014/03/04/your-exploitation-is-on-the-left-carplay-drives-apple-deeper-into-surveillance-valley/JONGEREN GAAN LAKS OM MET SMARTPHONES
Ongeveer zestig procent van de jongeren tussen 16 en 20 jaar heeft een beschadigde smartphone. Amper een op tien doet langer dan drie jaar met hetzelfde toestel. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. "Jongeren zijn lakser met hun toestel dan ouderen, hoe duur het toestel ook is."

Het onderzoek van smartphonehoesjes.nl toont aan dat jongeren nonchalanter omspringen met hun smartphone dan ouderen. Ongeveer zestig procent van de jongeren tussen de zestien en de twintig heeft een smartphone met schade. We worden wel voorzichtiger met de jaren: amper tien procent van de zestigplussers heeft schade.

"We merken inderdaad dat er vaker jongeren een beschadigd toestel binnenbrengen dan ouderen", klinkt het bij Mathijs Vanderzijde van Smartphonerepair, een keten die reparaties uitvoert bij smartphones. “Jongen zijn lakser met hun toestel dan ouderen, hoe duur het toestel ook is”, stelt de reparateur.

Fout hoesje
1.274 Nederlanders (16+) vulden de online enquête in. Hoewel veel smartphones schade oplopen, is maar 60 procent verzekerd. Acht op tien smartphonegebruikers koopt wel een hoesje.

Hoe slagen mensen er dan in om een smartphone met hoesje te beschadigen? “Niet alle hoesjes beschermen even goed”, vertelt Vanderzijde. “De meeste hoesjes zijn gemaakt van hard materiaal. Als je smartphone uit je handen glipt en op de grond valt, is het hard op hard. Wij raden hoesjes aan die uit soepel materiaal gemaakt zijn, waarbij er een randje over het scherm komt. Al is dat ook geen full proofgarantie natuurlijk.”

De meeste schade wordt opgelopen door het toestel op de grond te laten kletteren. Mannen laten hun smartphone iets vaker vallen dan vrouwen (75 tegenover 72 procent.) Vijf procent van de vrouwelijke respondenten laat hun toestel een rondje meedraaien in de wasmachine. De meeste toestellen zijn dan ook geen lang leven beschoren: slechts zeven procent kan langer dan drie jaar met dezelfde smartphone verder.

69 tot 279 euro
Een gat in de markt zijn winkels waar je het gebarsten scherm van je smartphone kan laten vervangen. Het kostenplaatje varieert van 69 tot 279 euro. Nog altijd goedkoper dan een nieuw toestel dus. Wij volgden een reparatie van dichtbij. Bekijk het filmpje:

http://www.stampmedia.be/2014/03/jongeren-gaan-laks-om-met-smartphones/
http://vimeo.com/87779089FLIPBOARD KOOPT ZITE VAN CNN...
... en Yahoo krijgt Vizify in handen

Twee toch wel belangrijke overnames deze week. Het eerste bericht betreft Zite, wat omschreven wordt als een "social reading mobile magazine". Zite was tot nu toe eigendom van CNN, en gaat nu over in handen van Flipboard, de dienst die automatisch prachtige magazines aanmaakt.

Flipboard zal echter nauw gaan samenwerken met CNN rond Zite: Zite zal, zoals voorheen, een zoekmachine blijven om relevante content op te sporen, en de technologie blijven voor content die Flipboard dan mooi zal verpakken, zoals voorheen. Flipboard zal zo aparte magazines maken van alle CNN's programma's. ReadWriteWeb lees je er meer over, en TechCrunch heeft een gesprek met de CEO's van de betrokken bedrijven.

Een tweede overname is die van Vizify door Yahoo. Met Vizify kon je je sociale media activiteiten visueel voorstellen, zodat je een virtueel sociaal visitekaartje krijgt. Als gevolg van de overname zal Vizify gesloten worden, wellicht om ergens in de Yahoo diensten terug op te duiken onder de Yahoo-paraplu.

Yahoo voert al langer een strategie om het ene bedrijf na het andere op te kopen. Sinds de 38-jarige Marissa Mayer als CEO aan het bewind kwam van Yahoo, heeft ze al 37 overnames gedaan, vooral van kleinere bedrijven. (3)
http://readwrite.com/2014/03/05/flipboard-acquires-social-magazine-zite-from-cnn#awesm=~oxHNr6BIwL1PGJ
http://techcrunch.com/2014/03/05/more-on-flipboards-acquisition-of-zite-the-deal-whisperer-behind-the-sale-zites-fate-the-price-tag/
http://www.geekwire.com/2014/vizify-acquired-yahoo/GETTY IMAGES VOORTAAN GRATIS INBEDBAAR
Haalt zijn inkomsten uit ads en informatie over de gebruiker

Heb je een blog, dan ziet die er natuurlijk veel mooier uit wanneer je die kan opsmukken met een afbeelding. Nu is niet iedereen een begenadigd fotograaf, en dus ga je op zoek naar afbeeldingen. Wil je het eerlijk zijn, en niet zomaar een afbeelding pikken, dan gebruik je een "creative commons" afbeelding -een afbeelding die door de maker ervan ter beschikking gesteld werd van de gemeenschap, mits bepaalde regels te volgen, zoals voor niet-commercieel doel of het vermelden van de maker.

Je kan ook een afbeelding kopen in een van de grote beeldbanken - maar voor de meeste bloggers ligt die kost te hoog. Daar komt nu verandering in: Getty Images, een van de grootste beeldbanken ter wereld, stelt voortaan zijn foto's gratis ter beschikking, indien je ze met een bepaalde code inbedt. De foto's hebben dan ook geen watermerk meer. Die code kan je gebruiken in een tweet, je Tumblr blog, en er is ook een code die je in Wordpress kan gebruiken. Of die code ook zal werken voor onze nieuwsbrieven, dat moeten we nog uitproberen.

Je kan je natuurlijk afvragen wat dan het verdienmodel is van Getty Images, indien het zijn foto's gratis, zonder watermerk als het ware weggeeft. Wel, enerzijds kan en zal het advertenties plaatsen onder de foto's. En anderzijds zal het inkomsten halen uit de data die het verzamelt over de gebruikers.

The Verge maakt de analogie met de muziekindustrie. Die had jarenlang af te rekenen met piraterij, omdat je muziek enkel per album kon kopen. Toen kwamen er iTunes en de streaming diensten. En nu is er Soundcloud: wanneer een artiest een song wil promoten, kan hij die op Soundcloud zetten. Elk blog kan de song inbedden via de Soundcloud player, zodat de song gratis verspreid wordt door de bloggers. En wanneer de artiest het wil, kan hij de song op Soundcloud deactiveren.

35 miljoen foto's zijn er bij Getty Images. Het zal moeilijk kiezen worden! Meer bij Nieman Journalism, The Verge en British Journal of Photography.
http://www.bjp-online.com/2014/03/getty-images-makes-35-million-images-free-in-fight-against-copyright-infringement/
http://www.niemanlab.org/2014/03/getty-images-blows-the-webs-mind-by-setting-35-million-photos-free-with-conditions-of-course/
http://www.theverge.com/2014/3/5/5475202/getty-images-made-its-pictures-free-to-useALTERNATIEVE MUNTEN: DE ARSCOIN EN DE INDIANENCOIN
Cryptocurrency - een heel universum

We hebben de Bitcoin (gehad). Maar er bestaan nog andere, nieuwe virtuele munteenheden, cryptocurrency genoemd. Er is de Coinye, de Norris Coin, de Doge Coin, en zelfs de Koindashian. Zij maken allemaal gebruik van dezelfde broncode als de originele cryptomunt, en worden in een verzamelnaam "altcoins" genoemd.

Er zijn mensen die geloven dat de alternatieve munten zullen uitgroeien tot echte betaalmiddelen in de offline wereld. Er zijn er die munten zoals de Bitcoin gebruiken om te speculeren - en er zijn ongetwijfeld heel wat mensen die met de Bitcoin veel geld gewonnen, maar ook verloren hebben. Maar er zijn ook mensen die zo'n alternatieve munt gebruiken uit principe, omdat zij na de bankencrisis ontgoocheld zijn in de gewone munten en het bestaande economische systeem.

Zo kan je lezen bij The Verge dat Indiaanse stammen, de Native Americans, een MazaCoin in het leven geroepen hebben. Het gaat met name om de Lakota stam, ooit de originele inwoners van grote delen van de VS, maar door de inwijking van de Amerikanen verjaagd en in reservaten bijeengedreven. De MazaCoin werd uitgeroepen tot de officiële munt van de zeven groepen die samen het Lakota volk vormen.

Wie zich wil verdiepen in de achterliggende economie en werking van de munten, kan terecht bij The Verge, maar Ars Technica, dat ondertussen zelf ook zijn ArsCoin heeft, brengt ook een heel knap, zij het tamelijk technisch achtergrondartikel.
http://www.theverge.com/2014/3/5/5469510/native-americans-assert-their-independence-through-cryptocurrency-mazacoin
http://arstechnica.com/business/2014/03/behold-arscoin-our-own-custom-cryptocurrency/GENTS BEDRIJF BOUWT MOBIELE SCHOOL VOOR AFRIKA

[Dit is een persbericht vanwege het bedrijf FishEye. Maar omdat het een sociaal initiatief betreft, brengen wij het graag]
Sinds begin dit jaar reist er een multimedia school door Ivoorkust om onderwijs en medische hulp te verschaffen aan de lokale bevolking. De vrachtwagen rijdt er in opdracht van de Belgisch Zwitserse chocolademakers Barry Callebaut en werd gemaakt in Gent door Fisheye.

Cocoa Horizons
Fisheye is een bedrijf dat al meer dan tien jaar cross-mediale installaties bouwt. Wim Forceville: “De voorbije jaren hebben we de kans gehad een aantal keer naar Afrika te mogen reizen voor jobs voor Barry Callebaut. We hebben met eigen ogen kunnen zien hoe chocolade wordt gemaakt. Het produceren van cacao, de grondstof van chocolade, is een erg traag en ingewikkeld proces. Boeren die een cacao plantage bezitten in Afrika genieten van een groot aanzien in hun dorp. En toch hebben die boeren relatief weinig know-how over de cultuur van de cocoa." In Ivoorkust, de grootste cacao producent ter wereld, zijn de plantages traditioneel klein.
Daarom investeert  Barry Callebaut, onder de noemer Cocoa Horizons, veel in onderwijs en levenskwaliteit voor de lokale bevolking. Het probleem is echter dat duizenden boeren in afgelegen dorpen wonen en niet naar een training center kunnen gaan. Forceville: "Zo kwamen we samen tot het concept van de 'Cocoa Horizons Truck'. Als de boeren niet naar de school kunnen komen, laat de school naar hen komen." Barry Callebaut vond in het Gents bedrijf een goede partner om zowel het idee vorm te geven, de truck te bouwen als de video content te maken voor het training program.

Een school op wielen
Om de mobiele school te maken werd er gekozen om een container om te bouwen. De grootste uitdaging was enerzijds om de Cocoa Horizons Truck jungle proof te maken en tegelijk de user-experience africa friendly te houden. Alle licht en multimedia onderdelen worden gevoed door een batterij die energie krijgt via de zonnepanelen op het dak van de container. De truck is uitgerust met 1,2 kW aan flexibele overloopbare zonnepanelen die via een hoogrendement laadregelaar MPPT 150/70 van Victron Energy de gelbatterijen van 24Vdc 800AH (19kW) opladen. Op de batterij monitor BMV600 krijgt de gebruiker een visuele/akoestische weergave van de energieopbrengst van de zonnepanelen, het verbruik en de resterende batterijcapaciteit.

Ondertussen…
De Cocoa Horizons Truck reist nu - as we speak- door Ivoorkust. Er wordt onderwijs geboden over cacao teelt. Bij elke stop wordt er een medische post opgezet om gezondheidszorg en controle aan de families te bieden. Het doel is om elk jaar 7000 boeren en 25000 families te bereiken.

Meer info vind je op de website van Fisheye. (1)
Bekijk ook eens de making-of video van de Cocoa Horizons Truck.
http://fisheye.eu/blog/cocoa-horizons-multimedia-truck/
https://vimeo.com/87672612


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!SAMSUNG EN TOSHIBA BRENGEN CHROMEBOOKS UIT
De ene met een leder look, de ander doet het goedkoper

Soms moet je je toch wel de vraag stellen: waarom 600, 700 of zelfs 800 euro uitgeven aan high-tech smartphones, wanneer je voor veel minder geld, zelfs 250 of 300 euro, een Chromebook kan kopen? Die laptops blijken enorm populair geworden in korte tijd. Recent brachten zowel Samsung als Toshiba een dergelijk toestel uit. Wij keken even in de reviews wat deze toestellen te bieden hebben.

De Chromebook van Samsung is bekleed met leder en komt in twee versies, met een 13,3 inch en een 11,6 inch scherm, aan resp. $39,00 en $319,99. Beide toestellen beloven een erg lange batterijduur: 8,5 en 8uur. Wellicht zullen zij een grote hit zijn, net als hun voorganger, die met zijn prijskaartje van $249 maandenlang een van de best verkopende toestellen bij Amazon was.

Zoals de naam het zegt draaien deze toestellen op het Chrome OS. Dat is eigenlijk een speciale versie van het Linux OS, waarbij alles in de browser gebeurt. Volgens Samsung zou dit toestel erg goed geschikt zijn voor in het klaslokaal - en als je het ons eerlijk vraagt, dan vinden wij dit een betere keuze dan een veel duurdere tablet, waarop je niet echt kan typen tenzij je nog eens geld neertelt voor een klavier. Bij BetaNews vind je de volledige specs van beide toestellen. (1)

Ook Toshiba heeft een nieuwe Chromebook uit, en die heeft een scherm van 13,3 inch. Daar is het prijskaartje $299. Een prijsverschil dat o.a.te verklaren valt door het feit dat de Toshiba slechts 2 GB RAM heeft, tegenover 4 GB bij de Samsung toestellen. Bij het toestel krijg je 16 FB intern flashgeheugen, en 100 GB gratis cloud opslag (Google Drive) gedurende twee jaar. Een uitvoerige review vind je bij GigaOm.(2)

De Chromebooks lijken hoe langer hoe interessanter te worden. Maar je moet dan wel volledig in het Google-landschap stappen...

http://betanews.com/2014/03/03/samsung-unveils-arm-based-chromebook-2-designed-for-home-and-school/
http://gigaom.com/2014/03/04/toshiba-chromebook-13-review/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Check Point: hebben hackers smarthomes en slimme koelkasten in het vizier?
Eerste melding van aanval via slimme huishoudapparaten
http://www.whizpr.be/press/check-point-les-pirates-prendraient-ils-les-maisons-connectes-et-les-frigos-intelligents-pour-cible-

*** Lenovo lanceert op het Mobile World Congress 2014 de nieuwe YOGA Tablet 10 HD+ en introduceert daarnaast nieuwe apps voor tablets en smartphones.
Daarnaast brengt Lenovo een vijf nieuwe DOit apps uit voor Android, iOS en Windows PC:
•    Met SHAREit deel je snel en eenvoudig verschillende bestanden zoals foto’s, video’s en zelfs mobiele apps met andere mobiele apparaten.
•    SECUREit beschermd je mobiele apparaat tegen virussen en malware, én zorgt ervoor dat je apparaat sneller werkt;
•    SYNCit maakt een back-up van al je contacten, SMS berichten en oproepen zodat je belangrijke informatie nooit kwijt raakt en gemakkelijk kunt terug vinden;
•    SNAPit Camera is een veelzijdige camera app met verschillende filters, effecten en fotografiestanden om de mooiste foto’s te kunnen maken;
•    SEEit Gallery is een unieke fotogalerie dat gebruik maakt van gezichtsherkenning om automatisch foto's te categoriseren in mappen. Daarnaast kun je foto’s in deze app ook bewerken met verschillende filters en effecten.
http://www.lenovo.com/apps

*** TRENDnet, gespecialiseerd in hardware voor het opzetten van zowel bekabelde als draadloze netwerken, lanceert de AC1900 Dual Band Wireless Router, model TEW-818DRU.
Deze router wordt aangedreven door een 1GHz processor, high power radio versterkers van uitgebreide draadloze dekking, en Gigabit Wireless AC netwerksnelheden.
http://www.youtube.com/watch?v=CF8M3O8hPHQ
http://www.trendnet.com

*** Doro, wereldwijd marktleider in eenvoudige mobiele telefoons, kondigt een uitbreiding aan van haar portfolio van ‘feature phones’ met drie toestellen.
- Doro PhoneEasy® 613 (clamtoestel)
- Doro PhoneEasy® 508(candybar)
- Doro Liberto® 650 (met internettoegang)
http://www.doro.com

*** De dual sim Doro Secure®580 maakt het mogelijk gelijktijdig telecare diensten te leveren en telefonie ter beschikking te hebben. Dit veilige toestel werkt zowel op GSM- als 3G-banden voor een betere netwerkdekking. Er is ook een zekere waterbestendigheid, zodat het toestel van een langere levensduur kan genieten. Het toestel heeft vier toetsen die vooraf geprogrammeerd kunnen worden en zo voorzien in eenvoudige, directe ‘one-touch’ telefonie. Het toestel is HD-voice gecertificeerd en compatibel met hoorapparaten om zo meer vitale communicatie te kunnen bieden aan bepaalde gebruikers. Alle functies kunnen van op afstand beheerd worden op een PC, door een aangewezen persoon via de Doro Experience® Manager – de cloud-gebaseerde management service van Doro.
http://www.doro.com

*** Philips biedt een complete selectie dicteeroplossingen voor alle industriesectoren
https://www.dictation.philips.com/nl/producten/product/speechmike_premium_usb_dicteermicrofoon_lfh35003600_serie/

***Nokia zet deur wereldwijd open voor Android-ontwikkelaars en geeft boost aan Lumia- en Asha-smartphones
http://newsroom.nokia.be/nokia-welcomes-android-developers-expands-global-developer-footprint-with-momentum-across-lumia-and-asha/

***Nokia introduceert vijf nieuwe, betaalbare smartphones
•       De Nokia X, Nokia X+ en Nokia XL zijn zo geprijsd, dat ze perfect passen in de snelgroeiende markt voor betaalbare smartphones. Ze bieden een eerste stap richting Nokia- en Microsoft-diensten, zoals Skype, OneDrive en outlook.com.
•       De Nokia Asha 230 is de best betaalbare full-touch Asha-smartphone tot nog toe, met een prijs van 45 euro.
•       De Nokia 220 is een internettelefoon met sociale apps voor slechts 29 euro.
http://www.nokia.com

*** Samsung KNOX™ blijft evolueren om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de bedrijfswereld
Nieuw geëvolueerd beveiligd mobiel platform biedt betere beveiliging en nieuwe functies om het hoofd te bieden aan de uitdaging van BYOD en bedrijfsmobiliteit
https://www.samsungknox.com/en

*** Samsung lanceert 3 nieuwe en exclusieve Smart TV apps
Cultuur en media op de voorgrond, maar eveneens eerste Europese lancering voor Belgische applicatie
http://lewispr.cmail1.com/t/ViewEmail/j/73830B7DFA4AC955/CD776BF7440C5D51D9767B6002735221

*** Samsung unveils Galaxy S5 to focus on what matters most to consumers
The company’s 5th generation Galaxy S redefines how technology innovation enhances our lives
http://lewispr.createsend4.com/t/ViewEmail/j/BF832120CA965622/C910F545B3EF5652F6A1C87C670A6B9F

***Samsung biedt ongeëvenaarde vrijheid en stijl met de nieuwe generatie Gear-toestellen
De stijlvolle Gear 2 en Gear 2 Neo bieden consumenten nog meer connectiviteit, aanpassingsmogelijkheden en controle http://lewispr.cmail3.com/t/ViewEmail/j/8E0E552C20CCD42A/14A7C199B1BD104444D0DD5392A9C75A

*** ALCATEL ONETOUCH IDOL S: 4G smartphone voor mobiel internet in een nieuw tijdperk
http://bluechilli.prezly.com/alcatel-onetouch-idol-s-4g-smartphone-voor-mobiel-internet-in-een-nieuw-tijdperk

*** Google Glass-gestuurde Technogym loopband is wereldprimeur
http://upr-corporate.prezly.com/google-glass-gestuurde-technogym-loopband-is-wereldprimeur

*** LG INTRODUCEERT G2 MINI
•    G2 mini is een praktische smartphone met geavanceerde eigenschappen
•    De compacte versie van de G2 behoudt het innovatieve design met de back button
•    G2 mini heeft een 4,7-inch IPS beeldscherm, 2.440Ah batterij en Quad-Core processor
http://www.lge.be/

*** Kingston Digital lanceert dual-interface USB voor Android-telefoons en -tablets
• DataTraveler microDuo biedt extra opslagruimte voor mobiele apparaten • Deel grote bestanden tussen smartphones en tablets via USB • Maak kostbare ruimte vrij op apparaten
http://lewispr.cmail3.com/t/ViewEmail/j/25828B085F7FF319/9765ED1678A9B339C5EC08CADFFC107B

*** Chip Shot: Intel presenteert SSD voor gamers en content creators
http://www.intel.com/ssd730series

***Intensiever partnerschap tussen Polycom en Microsoft resulteert in optimalisatie van Microsoft® Lync® voor grotere medewerkersproductiviteit en -betrokkenheid
Nieuwe oplossingen en diensten maken het voor organisaties eenvoudiger om met Microsoft Lync geïntegreerde spraak- en videosamenwerkingsoplossingen te kopen, te implementeren en te gebruiken
http://www.polycom.co.uk/Microsoft

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetCROSS MY HEART - WILDSIDE
[Electro] Deze song heeft een hoog James Bond gehalte. De andere songs op de EP "Hope to Die" zjn veel experimenteler, en wellicht minder goed in het oorlog liggend bij de grote massa door het rauwe hoekje eraan. Toch kunnen ze bekoren door hun donker stemming.
Alle songs vande verschillende EP's van de band zijn gratis te beluisteren in streaming bij SoundCloud.
https://soundcloud.com/cmhhtd/sets/ep1


TECH45 186: MIJN OOMS EN TANTES ZIJN HEEL ACTIEF
Trouwe lezers weten dat wij grote van zijn van de steengoede podcastTech45. Al meer dan 3 jaar komen op dinsdagavond de vaste medewerkers en een of meer gasten online bijeen om de recente gebeurtenissen in internetland te bespreken. De commentaren zijn, het moet gezegd, vaak erg genuanceerd. Een uitstekende moderator leidt alles in goede banen.

Omdat Tech45 vaak andere standpunten naar voor brengt dan je hier leest, hebben wij beslist dat wij elke week een korte samenvatting brengen van wat in de recente aflevering besproken werd. Enerzijds om je aan te moedigen om de voorbije uitzending te beluisteren, anderzijds om je uit te nodigen om de opname van de nieuwe aflevering, elke dinsdag vanaf 9u30, bij te wonen. Daarbij kan je via de chatbox ook commentaren geven, waarop de panelleden dan kunnen inspelen.

In aflevering 186 werd uiteraard de overname van Whatsapp door Facebook besproken, en werd ook gekeken naar andere overnames, en hoeveel daar per gebruiker betaald werd. Een ander interessant onderwerp is webjournalistiek. Een prima discussie over o.a. Webmonkey,  Buzzfeed en The Verge, met ook een complimentje voor de journalistiek in De Tijd.
In streaming te beluisteren op de website; wil je de podcast downloaden om rustig op je player te kunnen beluisteren, dan vind je daar eveneens de link naar het MP3 bestand.
http://tech45.eu/2014/02/26/186-mijn-ooms-en-tantes-zijn-heel-actief/


GHOSTSOUL: CELESTIAL ARTEFACTS
[Beats] Een begin als van een soundscape, dat al snel overgaat in kordate beats met heel afwisselende ritmes. Het hele nummer duurt, gek genoeg, meer dan 45 minuten, maar bij Soundcloud vind je ook aparte nummers, die als het ware hoofdstukken vormen in de EP.
https://soundcloud.com/ghostsoulVoor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Niet alles dat telt kan geteld worden, niet alles dat geteld kan worden telt.
-Albert Einstein-

 
De nieuwe oogst


   
ONLINE TOOLS OM FOTO'S TE BEWERKEN: PICMONKEY

Er bestaan tal van programma's om foto's en afbeeldingen te bewerken, en heel wat daarvan zijn duur - en erg ingewikkeld. Teveel mogelijkheden, waardoor je de simpele tools die je eigenlijk nodig had niet meteen vinden kan. In een artikel bij Educators Technology vonden wij een aantal websites waarmee je die simpele bewerkingen ook kan doen - en soms nog wat meer. Geen installatie nodig, en gratis!
Om te beginnen is er Picmonkey. Een prima tool om foto's te bewerken, zowel voor de simpele als meer geavanceerde bewerkingen. PicMonkey zou volgens kenners vooral heel handig zijn om tekst toe te voegen aan een afbeelding.
[Taal: NL]
http://www.educatorstechnology.com/2014/02/6-web-tools-to-edit-pictures-without.html
http://www.picmonkey.com/


ONLINE TOOLS OM FOTO'S TE BEWERKEN: BEFUNKY
Met deze online tool kan je een foto uitknippen, vergroten of verkleinen, of er een kader rond zetten. Je kan ook kleur, helderheid, contrast, kleurschakering, scherpte van het beeld aanpassen. Leuk is ook dat je collages kan maken, die je dan met anderen kan delen.
[Taal: ENG]
http://www.befunky.com/


ONLINE TOOLS OM FOTO'S TE BEWERKEN: PIXLR
Deze tool heeft meer dan 600 effecten, overlays en randen om een afbeelding atw op te smukken. Je kan ook rode oogjes verwijderen, en de tanden wat witter maken - zonder tandpasta!
[Taal: ENG]
http://pixlr.com/


ONLINE TOOLS OM FOTO'S TE BEWERKEN: FOTOR

Ook deze online tool heeft heel wat mogelijkheden. Naast de basis tools om een foto te verkleinen of vergroten kan je ook de foto draaien, helderheid aanpassen en contrast, saturatie, scherpte, toon en kleuren. Bovendien kan je een scheve opname rechtzetten en vele foto effecten toevoegen, clip art, tekst, van een foto een mozaiek maken en veel meer.
[Taal: ENG]
http://www.fotor.com/


ONLINE TOOLS OM FOTO'S TE BEWERKEN: PICGHOST
Ook deze fotobewerker maakt het mogelijk om foto's te bewerken. Het bijzondere is dat je meerdere beelden tegelijk kan bewerken (batch editor). De bewerkte beelden kan je downloaden in een zip bestand, en je kan de bewerkte beelden verzenden naar Facebook, Flickr en Picasa.
[Taal: ENG]
http://www.picghost.com/


ONLINE TOOLS OM FOTO'S TE BEWERKEN: AVIARY
Deze online tool zal je wel bekend zijn; het is een van de meest all-round beeldbewerker die je op het web kan vinden. Je kan prachtige filters en kaders toepassen, stickers maken, en veel meer. De online tool is ook als app verkrijgbaar voor iOS en Android.
[Taal: ENG]
http://www.aviary.com/


MAPILLARY: FOTONETWERK
Dit is eigenlijk een app, maar er hoort ook een sociaal netwerk bij. Met de app kan je foto's maken terwijl je aan het wandelen, fietsen of rijden bent. De foto's kan je dan meteen uploaden vanuit de app. Iedereen zal die kunnen bekijken, maar bovendien worden zij gelinkt aan andere foto's die in dezelfde omgeving genomen zijn.
[Taal: ENG]
http://www.mapillary.com/map


MERGEFIL.ES: BESTANDEN SAMENSMELTEN

Met deze online dienst kan je verschillende bestanden in verschillende formaten combineren tot één bestand. Van een PDF, MS Word, MS PowerPoint, MS Excel, afbeeldingen, html, txt bestanden kan je één gezamenlijk PDF, MS Word, MS Excel, of MS Power Point document maken. Je moet geen software downloaden, en de dienst is 1000% gratis.
[Taal: ENG]
http://www.mergefil.es/


JUMPSHARE: BESTANDEN OPENEN IN DE BROWSER
Wanneer je bestanden deelt met anderen, is het nog af te wachten of zij de nodige software op hun computer hebben staan om dit type bestand te openen. Jumpshare is een app waarmee je 200 verschillende soorten bestanden kan openen in je browser. De bestanden worden vanuit jouw computer automatisch omgezet, zodat zij online bekeken kunnen worden. Je moet gewoon de bestanden naar de menubalk slepen, en je kan ze meteen delen.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-open-200-file-types-er-wait-times-secure-communications/
http://jumpshare.com/


SMITHSONIAN FOLKWAYS - HARMONICA BLUES
[folk] Tja, wat folk moet ook kunnen. Deze song werd uitgevoerd door Sonny Terry, en bewaard in de SMithsonian Folk-collectie. Folk/blues van het zuiverste water. Gewoon een harmonicaatje, gitaar en af en toe een "whooo" kreet!
https://soundcloud.com/smithsonian-folkways


DE NETTIES-NOMINATIES: KUNST AAN TAFEL
Mooi van ontwerp, maar het blijft eigenlijk een commercieel initiatief, dat enkel de eigen activiteit (workshops geven) promoot. Geen tips, geen recepten, niets dat de site echt nuttig maakt. Maar het idee op zich, om kunst en eten te combineren, is origineel.
Commentaar van de jury: Duidelijke website met veel "lucht", en daar komt bij het is een origineel idee (Peter). "Wow!" was mijn eerste reactie. De layout is echt wel zeer mooi. Ook het initiatief op zich lijkt me wel leuk: workshops die koken en kunst combineren. De website laat alles mooi tot zijn recht komen (Marijke).
http://www.kunst-aan-tafel.nu/


DE NETTIES-NOMINATIES: STRIJDBEWIJS

Een blog dat rond de IIe WereldOorlog draait, met de nadruk op de militaire aspecten, de veldslagen enz. Wat wel enigszins tegen de borst stoot is dat een van de rubrieken de "Top50" is, een term die wij nooit in één adem in de mond zouden nemen samen met het woord oorlog, en vooral niet een oorlog waarvan de Holocaust een groot onderdeel was.
Toch is er heel wat interessante informatie te rapen. De commentaren van de jury:
Je wil wat weten over de oorlog, de geallieerden, allerhande toestellen, plaatsen, landingsstranden, verdedigingslinies vanuit de oorlog?  Deze Nederlander heeft er zijn levenswerk van gemaakt, zeer leerrijk. (Eddy)
goede info voor geïnteresseerden, oud militairen of liefhebbers van oorlogsfilms vinden hier hun weetjes, zou eens vernieuwd moeten worden (Eddy)
Zeer uitgebreide en zichtbaar met veel liefde gemaakte website. Bewegende gifs zijn van 10 jaar geleden, daar doe je tegenwoordig niemand meer een pelzier mee. De inhoud is zeer waardevol maar de vormgeving is helaas sterk achterhaald. Als je de inhoud in een "overzichtelijke" layout weet te krijgen heb je een geweldige website in handen. (Peter)
dit is het soort sites waar deze wedstrijd om draait, echt iemand die een hobby zo passioneel beleeft, dat hij zijn kennis wil delen met de rest van de mensheid en daarrond een site uitbouwt, zonder commerciële bijbedoelingen. Dat de layout beter kan, is niet zo'n probleem bij een site met zo veel goede inhoud. (Marijke)
De vormgeving van deze website trekt echt op niets. De teksten zijn veel te breed uitgesmeerd, met foto's altijd gecentreerd. Maar hier is het weer een site waar de inhoud telt. Heel veel informatie over dit speciale onderwerp, en de routes die uitgetekend zijn met de bijkomende informatie zijn echt wel een pluspunt. (Hilde)
http://www.strijdbewijs.nl/


DE NETTIES-NOMINATIES: RECLAMEFOLDER
Je wil die berg reclame niet in je brievenbus, maar je wil toch ook wel koopjes doen. Reclamefolder.nl zet alle folders op het web. Het initiatief verdiend navolging, want zo zijn weer wat bomen gespaard - hopelijk. Spijtig dat de folders vooral naar Nederland gericht zijn...
Commentaar van de jury: Speciaal voor mensen die geen aanbieding willen missen. Moderne strakke site (Peter)
Handig als je al die papieren folders wel beu bent, maar eigenlijk toch wil weten wat er in staat. Jammer dat het voor Nederland is… (Marijke)
http://www.reclamefolder.nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: REALISTICH INGEKLEURDE OUDE FOTO'S
Sommige foto's zijn erg beroemd geworden, zelfs al zijn ze in zwart-wit genomen. Wanneer zulke oude foto's geretoucheerd worden, en ingekleurd worden, dan gebeurt dat meestal op een wijze die niet echt subtiel is. In dit artikel wordt getoond dat zulke inkleuring echt wel discreet en naturel kan gebeuren.
http://indulgd.com/realistically-colorized-historical-photos/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRATIS TEXTUREN
Op zoek naar een textuur, een achtergrond voor een project of website? Op deze site staan heel wat texturen, die je gratis mag gebruiken, mits je verwijst naar de textuur.
[Taal: ENG]
http://www.flickr.com/photos/chorando/sets/72157607835630011/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TOONHOLE
Op deze website vind je cartoons. En het leuke eraan is dat de bezoekers zelf ook commentaren schrijft, en daarbij nog suggesties geeft over hoe de cartoon ook nog had kunnen eindigen, of uitgebreid kon worden. Op maandag, woensdag en vrijdag verschijnt er een nieuwe cartoon.
[Taal:ENG]
http://www.toonhole.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- 5 nieuwe Android smartphones om naar uit te kijken
http://www.belgiancowboys.be/mobile/5-nieuwe-android-smartphones-om-naar-uit-te-kijken/
- De nieuwe “interactive” als alternatief op het krantenartikel
http://www.belgiancowboys.be/web/de-nieuwe-interactive-als-alternatief-op-het-krantenartikel/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nep-Netflix op Android-toestellen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3608082/2014/03/05/Nep-Netflix-op-Android-toestellen.dhtml
- 'Spontane' recordselfie was toch voorgekookte pr-stunt
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3607787/2014/03/05/Spontane-recordselfie-was-toch-voorgekookte-pr-stunt.dhtml

 


*** ELEKTROZINE.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Is dit de slimste audiostreamer ter wereld?
De kegelvormige Aether Cone onthoudt je voorkeuren, denkt met je mee en zal vervolgens muziek afspelen die jij graag hoort, zonder dat je daarvoor zelf ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7946/Is-dit-de-slimste-audiostreamer-ter-wereld.html
- Maai je gazon via je smartphone
Robomow lanceert dit voorjaar maar liefst zes nieuwe robotgrasmaaiers, die je gazon een knipbeurt geven terwijl jij kan relaxen. Opvallend wapenfeit: ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7942/Maai-je-gazon-via-je-smartphone.html*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- TagTagCity haalt 1,5 miljoen euro op - "local" heeft toekomst!
http://www.digimedia.be/News/nl/16052/tagtagcity-haalt-1-5-miljoen-euro-op-local-heeft-toekomst.html
- SxSW alsof u er zelf bij bent, met Mediabrands Audience Platform!
http://www.digimedia.be/News/nl/16051/sxsw-alsof-u-er-zelf-bij-bent-met-mediabrands-audience-platform.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Panda Security ontdekt op Google Play nieuwe SMS-malware
http://computertaal.info/2014/03/04/panda-security-ontdekt-nieuwe-sms-malware-op-google-play/
- USBFlashCopy: maak een backup van je externe media
http://computertaal.info/2014/03/06/usbflashcopy-maak-een-backup-van-je-externe-media/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlandse 'iTunes voor kranten' wil uitbreiden naar buitenland
http://tweakers.net/nieuws/94714/nederlandse-itunes-voor-kranten-wil-uitbreiden-naar-buitenland.html
- Spotify wil muziek ontdekken gemakkelijker maken met overname
http://tweakers.net/nieuws/94710/spotify-wil-muziek-ontdekken-gemakkelijker-maken-met-overname.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Privacygroepen zien overname WhatsApp door Facebook niet zitten
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/privacygroepen-zien-overname-whatsapp-door-facebook-niet-zitten/article-4000550572499.htm
- 'Mobiele' taxidienst Uber biedt gratis testweek in Brussel, transportminister Grouwels blijft tegen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/mobiele-taxidienst-uber-biedt-gratis-testweek-in-brussel-transportminister-grouwels-blijft-tegen/article-4000550308229.htm
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- iOS 7.1 komt eraan. Dit is wat zal veranderen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/ios-7.1-binnen-enkele-dagen-beschikbaar-.-dit-is-wat-zal-veranderen
- Zo activeer je Netflix op Belgische smartphones & tablets
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/zo-activeer-je-netflix-op-jouw-smartphone-en-tablet


*** WIJS


- 10 webdesign trends die we wellicht veel zullen zien in 2014:
http://t.co/qtPyxhNdij
- Wat er écht gebeurde bij de Oscars Selfie - ze zagen de nieuwe interface van @DarwinAnalytics
http://t.co/H6SIBmthiK

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
SAMENWERKEN OP SCHOOL MET GOOGLE APPS: HANGOUTS (VERVOLG)
Verleden week reikten wij je de tip aan, gebaseerd op een artikel bij Ditch That Textbook, om in het klaslokaal (of als een activiteit bij een jeugdvereniging) via Google Hangouts kennis te maken met studenten uit een ander deel van het land of zelfs van de wereld. Je kan dit nog verder doortrekken, door een echte band tussen de twee klassen uit te bouwen. Deel wat elke klas aan het leren is, of deel een klas via het internet. Vraag zoveel mogelijk directe vragen aan de andere klas, denk na over de antwoorden, wissel ervaringen uit en gebruik elkaar als klankbord.
http://ditchthattextbook.com/2014/01/09/how-to-take-your-classroom-to-the-next-level-the-world/


SAMENWERKEN OP SCHOO MET GOOGLE APPS: NODIG EENS EEN VIP UIT!
Wat bekende personen vertellen, blijft vaak veel langer hangen bij jongeren. Maar het is niet evident om een bekend persoon te strikken om in de klas te komen spreken; de verplaatsing vergt tijd, tijd die misschien elders doorgebracht kon worden met een betaalde opdracht. Maar wanneer je een Hangout voorstelt met die persoon, die bijvoorbeeld maar 10 minuten duurt, dan zal die er misschien wel voor te vinden zijn, vooral omdat hij zich daarvoor niet moet verplaatsten.
http://ditchthattextbook.com/2014/02/03/20-collaborative-google-apps-activities-for-schools/ive-google-apps-activities-for-schools/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

COOKSPIRATION: WAT ETEN WE VANDAAG?

iPhone / iPad -18,5 MB - freeware
Deze app voor het mobiele toestel brengt elke dag een nieuw recept, zodat je eindelijk een antwoord vindt op de vraag "Wat eten we vandaag?". Bij elke dag heb je de keuze uit zes recepten, allemaal met afbeeldingen wat het aanschouwelijker voorstelt.
[Taal: ENG]
http://www.chip.de/downloads/Cookspiration-iPhone-_-iPad-App_68164974.html
http://www.cookspiration.com/


ROAMER: JE KOSTEN ONDER CONTROLE
Android OS - 4,5 MB - freeware
Wanneer je belt of een internetverbinding legt wanneer je in het buitenland, dan kan dat je duur te staan komen. Met roamingkosten valt echt niet te lachen, en het is een goede zaak dat de EU tracht om die kosten af te schaffen. Tot dan kan je gebruik maken van deze app. Hiermee kan je je gewone mobiele nummer koppelen aan een buitenlandse SIM kaart, en zo tot 99% besparen op je mobiele data en oproepen.
http://roamerapp.com/
http://www.chip.de/downloads/Roamer-Android-App_68164141.html


SLIMBROWSER: IE MET WAT EXTRA
WinXP/Vista/7/8 - 3,4 MB - freeware
Deze software geeft de IE browser enkele extra functies: een pop-up killer, een tol die Flash-animaties standaard tegenhoudt tot je zelf het afspelen ervan activeert. ER is ook een filter per website mogelijk.
http://www.slimbrowser.net/en/


NOKIA X GOOGLE APPS
Android - 86,9 MB - freeware
In onze nieuwsrubriek hadden wij het gisteren over het feit dat de X-reeks van Nokia, die Android draaien met een Microsoft-snuifje, ook gekraakt kunnen worden zodat zij de "echte" Google Android draaien en de Googel Apps. Dit is de software die het mogelijk maakt.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2665401
http://www.chip.de/downloads/Nokia-X-Google-Apps_68322881.html


XBOX MEDIA CENTER
Windows XP/Vista/7/8 - 60,5 MB - freeware
Op deze link vind je de nieuwste preview versie van XBMC (Xbox Media Center), een gratis tool om vid'os, foto's en muziek te bekijken en delen. De belangrijkste formaten en codecs worden ondersteund, zodat je bij het afspelen zo weinig mogelijk foutmeldingen krijgt.
http://www.chip.de/downloads/Xbox-Media-Center-XBMC_53528390.html
http://xbmc.org/


SKYPE VOOR OUTLOOK.COM

Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 5,1 MB - freeware
Met deze add-on kan je Skype-gesprekken rechtstreeks vanuit de webmail dienst Outlook.com starten. Na installatie kan je je Skype en Messenger contacten direct vanuit je Outlook mail contacteren, ook voor een videogesprek.
http://www.chip.de/downloads/Skype-fuer-Outlook.com-Skype-Web-Plug-in_16036379.html
http://www.skype.com/EVERNOTE V5.2
windows XP/Vista/7/8 - 79,3 MB - freeware
We hebben allemaal zoveel te doen, en we moeten aan zoveel dingen denken. Evernote helpt je daarbij. De software is al aan versie 5 toe en blijft maar tools toevoegen. To-do lijstjes, adresboekje, notities, grafieken: Evernote kan het allemaal. Er bestaan ook versies voor je smartphone en tablet, die dan netjes alle informatie op je toestellen synchroniseren. De basisversie is nog altijd gratis.
http://www.evernote.com/


GHOSTERY: GEEN POTTENKIJKERS!
Windows / Linux / Mac OS - 1,3 MB - freeware
Tal van websites houden met allerlei op JavaScript gebaseerde analysetools in het oog waarheen jij surft. Denk maar aan Google Analytics, Doubleclick, Facebook Beacon. Deze extensie voor de browser spoort deze scripts op en vertelt je wat de broncode ervan is.
http://www.chip.de/downloads/Ghostery-fuer-Firefox_37693930.html
http://www.ghostery.com/


VRIJDAG APPDAG: TOMTOM MYSPORTS

Als je het nog niet wist: TomTom heeft niet enkel een GPS voor in de wagen, maar ook sportuurwerken die de gegevens van je trainingen bijhouden. Er bestaat ook een bijhorende app, TomTom MySports, die verbinding legt met het TomTom Runner of TomTom Multi-sport GPS Sporthorloge, de data via Bluetooth the uploaden naar de online platformen MySports, Runkeerper en MapMyFitness.
http://www.tomtom.com/sports
http://www.tomtom.com/en_gb/mysports/app/


VRIJDAG APPDAG: CAMSCANNER
Windows Phone
Dit is een uitstekende scanner-app, die haast even goed is als de scanner op kantoor. De documenten kunnen meteen verwerkt worden, je kan ook foto's scannen en zelfs bijeen gefrommelde brieven. Wat je ingescand hebt, kan je ook meteen naar je SkyDrive zetten.
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/camscanner/d991ee36-dc78-41e1-9406-0943f13c70fb

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het moeilijkste ding ter wereld om te begrijpen is de inkomstenbelasting.
-Albert Einstein-