Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/3/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 842 van 1/3/2014



Gegroet lezer,

Eindelijk kunnen we, bij het schrijven van dit voorwoord, nog eens vanuit onze treincoupé de dageraad bewonderen. Heerlijk om ook 's ochtends het landschap terug te kunnen zien, in plaats van de donkerte buiten, waardoor je enkel je eigen spiegelbeeld in het raam weerkaatst ziet. Onze ogen genieten, en als straks het zonnetje ook nog even komt piepen is ons geluk compleet.

Wat hebben wij deze week in aanbieding? Veel hardware nieuws over smartphones. Het was de voorbije week nu eenmaal het Mobile World Congress in Barcelona, waar alle fabrikanten hun nieuwste producten voorstelden. Wij hebben deze week slechts enkel van die producten kunnen bespreken. Zo is de nieuwe Nokia met daarop het Android OS nog niet aan de beurt gekomen, en evenmin de nieuwste toestellen van Sony of het Tizen besturingssysteem van Samsung dat nu op zijn smart watch zou staan. Dat hebt u nog allemaal van ons tegoed.

Veel leesplezier met het nieuws van deze week, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




APPLE DICHT EEN ZEER GEVAARLIJK VEILIGHEIDSLEK BIJ TLS EN SSL VERBINDINGEN
Maar was de codeerfout die het lek veroorzaakte wel toeval?

Dit weekend was er veel ophef over een lek waarvoor Apple eind verleden week een patch uitgebracht heeft voor een lek die op al haar toestellen bestond. Het gaat met name om een lek in de manier waarop de toestellen omgaan met het SSL (secure socket layer) en TLS (transport layer security). Dit zijn twee protocollen waarbij de communicatie versleuteld wordt tussen jouw computer en de server waarmee je contact legt, en waarbij gebruik gemaakt wordt van een publieke en een private sleutel. De bedoeling is dat door deze versleuteling het onmogelijk wordt om de communicatie af te luisteren zonder die twee sleutels.

Het blijkt nu dat, door een heel stomme programmeerfout, de procedure overgeslagen werd die moet nagaan of de publieke sleutel wel getekend is door de private sleutel van de website. Hierdoor kan de communicatie door derden ontcijferd worden. De programmeerfout zou te wijten zijn aan een simpele "goto" commando, dat de procedure laat overslaan.(1)(2).

Verleden week heeft Apple een patch uitgebracht voor iOS, maar het probleem zou zich ook voordoen bij OSX. En er zou geen aanwijzing zijn dat er binnen korte tijd een patch voorhanden is; de miljoenen mensen die gebruik maken van het Mac besturingssysteem zijn dus kwetsbaar. Wat moeten zij doen, tot er een patch uitkomt?

Om te beginnen publieke netwerken vermijden. Verder is het best om de Google Chrome browser of de Mozilla Firefox browser te gebruiken in plaats van Safari, omdat die twee browsers niet lijken te lijden onder het euveL. Helaas is ook de mailclient voor Mac, Mail, getroffen door het probleem.

Het incident roept bij verschillende waarnemers vragen op. Om te beginnen vinden zij het ongehoord dat de code niet uitgetest werd op namaak SSL-certificaten; zij noemen het een grove nalatigheid, die niet mag getolereerd worden van Apple. Anderen gaan nog een stap verder, en vernoemen de naam van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in één adem met dit lek. Of, John Gruber van DaringFireball stelt: er zijn vijf graden van paranoia, geloof in complottheorieën in deze zaak. Ofwel heeft NSA er niets mee te maken, en was ze niet op de hoogte van dit lek; ofwel was het op de hoogte maar maakte het er geen gebruik van; ofwel was NSA op de hoogte, en gebruikte het; ofwel heeft Apple ervoor gezorgd dat het lek ontstond; ofwel heeft Apple, als handlanger van NSA, de foutieve code toegevoegd.

Gruber zelf gaat niet verder dan de derde optie (NSA wist ervan, en maakte er gebruik van). Het is immers té toevallig dat de foutieve goto-lijn in de iOS code sloop in september 2012, terwijl Apple, volgens gelekte dia's over het PRISM programma van NSA, in oktober 2012 "toegevoegd" was....(3)
http://arstechnica.com/security/2014/02/extremely-critical-crypto-flaw-in-ios-may-also-affect-fully-patched-macs/
http://recode.net/2014/02/22/apple-patches-one-security-hole-leaves-open-another/
http://daringfireball.net/2014/02/apple_prism


HUAWEI: NIEUWE TABLET, EN SMARTWATCH
En bovendien nieuwste MiFi. Maar wat is dat voor beestje?

We hadden het verleden week al aangekondigd: de World Mobile Congress in Barcelona zit er aan te komen, en dan mag je heel veel berichten verwachten over nieuwe mobiele hard- en software. Vandaag enkele berichten van Huawei, de fabrikant met de moeilijk uit te spreken naam.

Je moet eigenlijk weten dat Huawei pas verleden jaar onder eigen naam mobiele toestellen uitbrengt, maar al veel langer actief is op de mobiele markt, als maker van o.a. modems. De smartphones die het verleden jaar uitbracht zijn Androids, met een superslank design. En het nieuwe toestel, de Ascend G6, de opvolger van de P6, zit in die lijn. 115 gram "zwaar", en 7,85 mm "dik", het zijn specificaties om u tegen te zeggen. Bij The Next Web lees je een bespreking van het toestel. Wat wij vooral onthouden is dat het toestel ook verkrijgbaar is met 4G connectiviteit. (1)

Een tweede bericht over Huawei betreft de MediaPad. Dat is een tablet die in twee versies uitkomt: de M1 in 20 cm, en de X1 in 17,5 cm. Phablets dus - alhoewel bij de meesten deze naam eerder een uit de kluiten gewassen smartphone oproept, terwijl deze toestellen eerder de omgekeerde richting uitgaan: een tablet die zo verkleind werd dat hij ook als smartphone gebruikt kan worden, dankzij de speaker bovenaan.

Opvallend aan dit toestel, waarvan Wired een uitgebreide bespreking brengt, is het feit dat het oppervlak ten volle gebruikt wordt: het scherm reikt echt tot aan de zijkanten van het toestel. En ook dat het weer erg dun en licht is. Voor verdere bijzonderheden kan je terecht bij Wired (2)

En ja, ook deze fabrikant heeft een smartwatch uitgedacht. Dat wordt de TalkBand B1, een uurwerk geïntegreerd in een silicone bandje in vrolijke kleuren. Wat wel opvallend is aan dit smartwacht is dat het ook bedoeld is om te bellen: in het bandje zit een mondstuk, wat verklaart waarom het bandje tamelijk dik is. Verder zitten er ook tools in om je fitness te traceren: hoeveel stappen je zet, hoever je gereisd hebt, hoeveel calorieën je verbrand hebt, of je goed geslapen hebt enz. Via NFC wordt de B1 gekoppeld aan je smartphone. De batterij zou 6 dagen mee gaan, maar het duurt wel 2u om ze op te laden. (3)

En dan nog dit. Huawei brengt ook de E5786 uit, en dat zou de snelste MiFi ter wereld zijn. Voor wie het niet weet: MiFi wordt gebruikt voor draadloze routers, die als mobiele WiFi hotspot functioneren. MiFi staa eigenlijk voor "My Wi-Fi". De E5786 heeft download snelheden tot 300 Mbps en upload van 100 Mbps, maar natuurlijk moet je mobiele netwerkprovider dit ook ondersteunen. Tot 10 toestellen kunnen op deze WiFi aangesloten worden. Nadeel is wel dat het toestel op een batterij werkt (het is een mobiele router, niet te vergeten). Die gaat 10 uur mee, maar ondersteunt wel omgekeerd laden, wat wil zeggen dat je de batterij van je mobieltje in noodgevallen kan opladen vanuit de E5786.
http://thenextweb.com/mobile/2014/02/23/huawei-smartphone/#!wX2eF
http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-02/23/huawei-mediapad-x1-and-m1-preview
http://www.engadget.com/2014/02/23/huawei-talkband-b1-smart-band/



3D: 3 VOORBEELDEN VAN WAT DE TECHNOLOGIE VERMAG
Een hart, 3D muziek, en een 3D indoor plan

3D printen vereist ook dat er technologie bestaat om objecten in 3D te scannen. Drie voorbeelden die we op het internet aantroffen, en die aantonen hoe ver beide technologieën gevorderd zijn.

Om te beginnen het verhaal over een een 3D model van een hart, waardoor een operatie op een jongen veel sneller uitgevoerd kon worden.  Een hartoperatie is altijd delicaat, maar wanneer het bij een klein kindje is, een jongetje van 14 maanden oud, dan is dit nog veel ingewikkelder omdat het hartje zo klein is. Dankzij 3D weergave konden de chirurgen ook de binnenkant van het hart snel bekijken, en de nodige verbeteringen maken. Ars Technica gaat dieper in op de procedure, en de mogelijkheden die dit creëert.(1)

Een tweede bericht betreft een technologie afkomstig van Google. Met zijn Project Tango, een samenwerking met academici en industriële partners uit negen landen, wil het de gebruiker in staat stellen om met zijn smartphone een 3D scan van zijn omgeving te maken Zo zou hij dan 3D plannen moeten kunnen maken die bijvoorbeeld in een game gebruikt kunnen worden - maar ook voor simpele dingen. Stel je voor: gewoon door met je mobieltje in huis rond te lopen, maak je een 3D afbeelding van je huiskamer, en daarna ga je shoppen voor meubeltjes.

De technologie zou ook nog verder gaan, en een routebeschrijving binnen een gebouw kunnen geven. Waarbij je natuurlijk ook meteen denkt aan mensen met een visuele handicap - voor hen zou zo'n toestel ideaal zijn. De technologie zou vervat zitten in een toestel met een 5 inch scherm, dat op Android draait. Het kan jouw beweging volgen en maakt tegelijkertijd een map van je omgeving. De sensoren in het toestel zouden een kwar miljoen 3D metingen per seconden kunnen opslaan. De positie en oriëntatie van het toestel wordt in real time geüpdatet, zodat alles leidt tot een 3D model van de ruimte rondom jou. Een indrukwekkende technologie, waarover je meer leest bij TechCrunch, dat meteen ook een voorbeeld heeft van zo'n map (2).

Het derde voorbeeld is misschien minder belangrijk als wetenschappelijk project, maar toch wel leuk om te vermelden. Het gaat namelijk om de eerste muziekvideo, waarbij de "rollen" uitgebeeld worden door figuurtjes die volledig vervaardigd werden door een 3D printer die volgens het stop-motion procedé in verschillende posities gezet worden. Normaal gezien zijn daar dan wel figuurtjes nodig waarvan je armen, benen, hoofd in posities kan zetten, maar in dit geval werden gewoon een 200-tal exemplaren van de figuurtjes geprint in verschillende posities, wat hetzelfde effect moet geven. Het filmpje kan je bewonderen bij WebProNews, waar je ook meer uitleg krijgt over het procedé.
http://arstechnica.com/information-technology/2014/02/3d-model-of-a-boys-heart-speeds-up-life-saving-operation/
http://techcrunch.com/2014/02/21/heres-an-actual-3d-indoor-map-of-a-room-captured-with-googles-project-tango-phone/
http://www.webpronews.com/heres-what-may-be-the-first-3d-printed-music-video-2014-02



NIEUWE VERSIE VOOR WINDOWS PHONE
En lage OEM prijs voor Windows 8 als symbool van ambities

We hadden het voorspeld, deze stortvloed berichten over nieuwe soft/hardware. Inderdaad: met de beurs in Barcelona toveren haast alle fabrikanten nieuwe producten of aankondigingen uit hun hoge hoed.

Zo ook Microsoft en Windows Phone. Eigenlijk heeft Microsoft zelf nog geen aankondigingen hierover gedaan, maar verschillende bronnen weten toch te vermelden dat er nog deze lente een update uitkomt voor zijn mobiele besturingssysteem, Windows Phone. Zij menen bovendien te weten dat de update zo omvangrijk is, met zoveel nieuwe functies, dat je eerder mag spreken van Windows Phone 9 in plaats van Windows Phone 8.1.

Zo zou er een Action Center komen, een centrale plek waar je een overzicht hebt van alle meldingen, en waar je vaak gebruikte functies zoals airplane modus meteen kan activeren. Deze versie zal trouwens demogelijkheid bieden om een verschillend volume in te stellen voor je muziek en voor je meldingen. Er komt ondersteuning voor Google Calendars, met verschillende kalenders. En er zal, onze vrienden van Tech45 zullen het graag horen, een volwaardige podcast app aan boord zijn.

Het toestel richt zich ook meer naar zakelijke klanten, met ondersteuning voor VPN, versleutelde S/MIME e-mail, EAP-TLS authenticatie bij WiFi, het beheer van certificaten, en zelfs ondersteuning voor het inscannen van documenten via de camera met OCR (optical Character Recognition) waardoor ingescande tekst ook bewerkt kan worden in je tekstverwerker. Een uitgebreide bespreking met foto's vind je bij Ars Technica. (1)

Waar Microsoft het wel over gehad heeft, tijdens zijn openingstoespraak op het Mobile World Congress in Barcelona, is het feit dat het nieuwe partners aan boord heeft gehaald om toestellen te fabriceren met daar het Windows Phone OS, zoals LG, Lenovo en Foxconn. Volgens waarnemers wil Microsoft zich vooral richten op de groeimarkten, een groot afzetgebied voor vooral goedkopere toestellen. Bovendien kondigde het aan dat het bij goedkope toestellen die minder dan 250 dollar zullen kosten aan de gebruiker, de fabrikanten minder zal aanrekenen voor de OEM versie van zijn Windows 8.x besturingssysteem: slechts $15 dollar, wat 70% lager ligt dan voorheen.

Dit betekent dat de fabrikanten een hogere winstmarge krijgen op hun goedkope toestellen, wat hen dan weer zal aanmoedigen om voor Windows te kiezen. Over deze achterliggende economische motieven lees je dan weer bij TechCrunch. (2) In het artikel wordt aangetoond hoe Microsoft van zijn Windows OS een platform wil maken, met eenzelfde OS voor desktop/laptop, voor tablet en voor smartphones. Maar of dit eigenlijk is wat de consument wil, is nog de vraag...
http://reviews.cnet.com/8301-13970_7-57619341-78/next-windows-phone-update-will-allow-for-more-low-cost-devices/
http://techcrunch.com/2014/02/23/microsofts-aggressive-platform-push/



WHATSAPP GAAT OOK VOOR VOICE
En volgens Zuckerberg is WhatsApp veel meer waard dan $19 miljard

Het feit dat Mark Zuckerberg zoveel geld uitgegeven heeft aan WhatsApp, blijft voor de meeste commentatoren een goede beslissing. Dat Whatsapp een snelle app is, met een nog sneller groeiend aantal gebruikers is natuurlijk heel mooi, maar tegelijk kan je je afvragen of Whatsapp geld in de Facebook kassa kan brengen. Vergeet niet dat Facebook zelf al een eigen instant messaging dienst had. Zoveel geld neertellen, 35% van de cash die Facebook heeft, is een heel riskante beslising.

Zuckerberg heeft trouwens nog wat olie op het vuur gegooid tijdens een interview op het Mobile World Congress in Barcelona. Hij stelt het allemaal heel idealistisch voor: door WhatsApp te kopen, heeft Facebook het bedrijf zekerheid gegeven, zodat de ontwikkelaars zich konden blijven concentreren op het verbeteren van hun dienst, in plaats van naar een bedrijfsmodel te moeten zoeken dat geld in het laatje bracht (lees: Facebook concurrentie kon aandoen). Maar, en dat zullen de aandeelhouders van Facebook graag horen, Zuckerberg voegde eraan toe dat je niet moet verwachten dat Whatsapp in de eerstvolgende jaren geld zal opbrengen.... (1)

Zuckerberg meent zelfs dat hij WhatsApp voor een appel en een ei op de kop heeft kunnen tikken, omdat het bedrijf eigenlijk veel meer waard is (2). Of hij gelijk heeft, zal de toekomst moeten uitwijzen. In elk geval is het zo dat WhatsApp zelf niet stilzit: het kondigde aan dat het start met voice diensten. Het heeft ook een partnerschap afgesloten met de Duitse telecomoperator KPN, om een mobiele dienst te beginnen onder de WhatsApp naam. En ook dat is dan weer een concurrent voor een dienst die Facebook zelf aanbiedt: eind verleden jaar heeft Facebook aangekondigd dat het VoIP integreert n zijn Messenger app.

Tja, hoe zeggen ze het? Als je het breed hebt, moet je het breed laten hangen? Benieuwd of de aandeelhouders er zo ook over denken!(3)
http://recode.net/2014/02/24/dont-expect-facebooks-whatsapp-to-make-any-real-money-for-years/
http://techcrunch.com/2014/02/23/facebook-messenger-coming-to-windows-phone-platform-within-weeks/
http://gigaom.com/2014/02/24/whatsapp-will-add-voice-calling-later-this-year/



ALTERNATIEVE TAXIDIENST UBER BINNENKORT OOK IN BRUSSEL
Niet echt met taxi's, maar toch al op protest onthaald

We hebben het al eerder gehad over Uber, de alternatieve taxidienst die in de VS razend populair is, en langzaam de wereld verovert. Waar hij op protest stuit - voor de klassieke taximarkt gelden erg strenge regels zoals wie waar mag oppikken, en zijn er (dure) licenties nodig. Regels waaraan uber meent te mogen ontsnappen zodat de Franse wetgever zich er onlangs mee gemoeid heeft.

Het is dan ook af te wachten hoe ons land gaat reageren, nu Uber aangekondigd heeft dat het naar België komt, en wel naar Brussel. Ook daar gelden immers speciale regels: taxi's mogen bijvoorbeeld wel klanten vervoeren naar de luchthaven, maar mogen geen klanten daar oppikken. En is het regelrecht verboden om gebruik te maken van een privéchauffeur voor ritten van minder dan 3u of voor een rit die minder dan 90 euro kost. En dat is juist de hele opzet van Uber.

Wellicht is Uber zich bewust van de problemen die het hier te wachten staat, en start het daarom met een "light" versie van Uber: UberPop, dat eerder lijkt op het delen van auto's tussen particulieren. De tarieven zijn hierbij heel goedkoop. Op zich kan je natuurlijk niets hebben tegen het delen van auto's tussen particulieren, maar de grens tussen taxi en auto-delen is hier erg vaag. Het is dan ook af te wachten hoe de Brusselse overheid zal reageren. De krant De Tijd noteerde alvast dat volgens Brussels minister Brigitte Grouwels, bevoegd voor transport, de regels in Brussel heel streng zijn, en dat wie zonder toelating taxiritten uitvoert niet alleen boetes riskeert, maar ook het risico loopt dat zijn wagen in beslag genomen wordt. Ook de taximaatschappijen reageren volgens de krant erg negatief; zij stellen bovendien vragen bij de wettelijkheid - geven deze chauffeurs bijvoorbeeld wel hun extra inkomen aan?

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_technologie/Brussel_dreigt_Uber_taxi_s_in_beslag_te_nemen.9470611-3130.art?utm_medium=email&utm_source=SIM&utm_campaign=MORNING_COMMENT
http://www.uber.com



MT. GOX, EXCHANGE VOOR BITCOINS, UIT DE LUCHT
Andere Bitcoin instellingen proberen vertrouwen te herstellen

Het principe van een alternatieve, virtuele munt heeft op zich niets verkeerds. Gemakkelijk om bij online betalingen te gebruiken is bijvoorbeeld een van de grote voordelen. Maar bij de Bitcoin was er veel meer aan de hand: het werd een speculatieve munt. Elk betaalmiddel waarvan de koers op enkele maanden tijd van 1 naar 1000 stijgt is in onze wantrouwende ogen verdacht.

Toch heeft de Bitcoin een grote schare aanhangers, die zweren bij de gezondheid van de munt. Zij wijzen op het neutrale van de munt, het feit dat de munt niet traceerbaar is en aan elke controle ontsnapt. En dat moet niet eens zeggen dat de munt gebruikt wordt voor illegale zaken, maar hij kan bijvoorbeeld ook dienen om organisaties zoals Wikileaks anoniem te steunen.

Het gebrek aan controle heeft echter ook een nadeel. Waar bij "echt" geld de instellingen die je geld bewaren, de banken, aan strenge regels onderworpen zijn (die, helaas, niet waterdicht bleken!), is dat niet het geval bij de virtuele Bitcoin. Met alle gevolgen vandien: deze week verdween Mt.Gox,een van de grootste Bitcoin bedrijven, plots uit de lucht. De website laat enkel nog een witte pagina zien.

Volgens Re/code zouden de mensen achter Mt.Gox in privégesprekken toegegeven hebben dat zij op de rand van het faillissement staan, maar officieel wordt dit noch ontkend noch bevestigd. In elk geval hebben verschillende andere Bitcoin bedrijven in een gezamenlijke verklaring aangekondigd dat zij in de volgende dagen zullen trachten om het geknakte vertrouwen van het publiek in de Bitcoin te herstellen.

Ook dit verhaal zal wel een vervolg krijgen. Want waar zijn de Bitcoins toe die Mt. Gox in zijn portefeuille bewaarde?
http://www.businessinsider.com/reports-mtgox-halts-all-trading-2014-2?op=1
http://recode.net/2014/02/24/the-mt-gox-bitcoin-exchange-has-disappeared/
http://blog.coinbase.com/post/77766809700/joint-statement-regarding-mtgox

Nagekomen bericht: Mt.Gox heeft inmiddels het faillissement aangevraagd...


SAMSUNG ONTHULT GALAXY S5
Scanner voor vingerafdruk en monitor voor je hartritme

Een van de belangrijkste bedrijven op mobiel vlak is ondertussen toch wel Samsung. En naar diens aankondigingen op het Mobile World Congress in Barcelona werd dan ook uitgekeken. Echt veel nieuw was het niet, want haast alle specificaties van zijn nieuwe smartphone, de Galaxy S5 waren al uitgelekt. Toch even alles op een rijtje zetten.

De Galaxy S5 heeft dus een 5,1 inch scherm (12,75 cm), iets groter dus dan de S4 van verleden jaar. Het toestel heeft een betere camera aan boord, en in de flash achteraan op het toestel zit ook een hartritmemonitor. Verder is het toestel waterdicht en stofvrij, en zou het bestand zijn tegen een verblijf van 30 minuten in 1 meter water.

De grootste nieuwigheid is de vingerafdrukscanner, die in de home-knop ingebouwd is en die dient voor de beveiliging van het toestel. Je kan namelijk 3 verschillende vingerafdrukken bepalen die "veilig" zijn. Wat wel handig is, want als je je wijsvinger bijvoorbeeld verwondt, heb je nog andere vingers om het toestel te unlocken. Daarvoor moet je dus je vinger over de home button vegen, wat het vroegere invoeren van de beveiligingscode of het vegen in een bepaald patroon vervangt.

Verder nog even vermelden dat de batterij volgens Samsung nu 20% langer zou meegaan, en dat er een ultramodus is om energie te sparen. (1)

Nog nieuws van Samsung: de Gear Fit. Dat is een polsband met allerlei sensoren in om je fitness te meten: een pedometer, een hartslagmonitor, een timer en stopwatch. Bovendien kan je op het toestelletje meldingen zien van nieuwe sms'en, oproepen of mails die je ontvangt. De Gear Fit legt via Bluetooth verbinding met je smartphone en kan ook gebruikt worden om je muziek te controleren. Het toestel is water- en stofdicht, en de batterij zal 3 tot 5 dagen meegaan.

Momenteel hebben wij nog geen aanwijzing over de prijs van S5 of Gear Fit.
http://techcrunch.com/2014/02/24/samsungs-dust-and-waterproof-galaxy-s5-gets-official-with-heart-rate-monitor-fingerprint-scanner/
http://bits.blogs.nytimes.com/2014/02/24/samsung-takes-a-more-focused-approach-with-new-smartphone-and-smart-watch/?_php=true&_type=blogs&_r=0
http://www.theverge.com/2014/2/24/5441668/samsung-galaxy-s5-announcement-launch



GOOGLE LOBBYT ROND GOOGLE GLASS ACHTER HET STUUR
Wil ook dat we ons netjes gedragen...

Vandaag drie verhalen rond Google Glass. Om te beginnen een bericht dat Google druk aan het lobbyen is om te verhinderen dat in verschillende Amerikaanse staten een wetgeving aangenomen wordt die het dragen van de Google Glass achter het stuur verbieden zal. Het gaat eigenlijk om een meer algemene wet, die afleiding achter het stuur wil vermijden, maar die meteen ook Glass verbieden zou.

Nu is het inderdaad zo dat er tegenwoordig heel veel afleiding is achter het stuur - de GPS, ons mobieltje,  om maar twee van de belangrijkste te noemen. En dat je al je concentratie op de weg eigenlijk wel nodig hebt, om veilig te rijden. Het lijkt ons daarom niet onlogisch om Google Glass te verbieden. Toch denkt niet iedereen daar zo over: in de VS kreeg een vrouw onlangs een boete omdat zij met een Google Glass op achter het stuur zat. De vrouw betwistte die boete, trok naar de rechter, en kreeg gelijk.

Eerlijkheid gebiedt om daaraan toe te voegen dat de rechter niet ten gronde besliste dat Google Glass achter het stuur toegelaten is; hij oordeelde enkel over het feit dat er geen bewijs was dat het vrouw actief bezig was met haar Google Glass terwijl de wagen in beweging was. (1)

Een tweede bericht betreft ook een vrouw en Google Glass, maar dan in een negatieve context. De dame beweert namelijk dat zij in een bar aangevallen was, omdat zij een Google Glass droeg. Enkele andere mensen in de bar wierpen haar beledigingen naar het hoofd, trokken de bril van haar neus, en gingen er vandoor met haar handtas en smartphone. De bril kon zij, zo lees je op haar blog, recupereren; hij bevat een video waarin de aanval getoond wordt. Volgens de vrouw is het een geval van "Google Glass haters"; wat bewezen wordt door het feit dat de aanvallers wel de bril achterlieten, maar dat handtas en telefoon nog niet teruggevonden werden. (2)

Nu bestaat er bij sommigen wel een soort van wrevel tegen de "rich and powerful" met zo'n Google Glass op hun neus. Google is zich daarvan bewust en heeft een speciale pagina op haar site staan waarin de do's en don'ts van Google Glass staan. Google zelf vat het samen "Don't be a Glasshole" - dus een "asshole" met een Google Glass op.  Een van de dingen die je bijvoorbeeld niet wordt verondersteld te doen, is in een hoekje van de kamer te gaan staan, en alleman te filmen met Google Glass.

Google probeert zo de gebruikers op te voeden. Onze maatschappij moet immers nog wennen aan Glass, en als het zo vijandig blijft staan, dan zal Glass nooit echt ingeburgerd geraken - net zoals Bluetooth headsets nog altijd door de meesten als té nerdy beschouwd worden. Daarover lees je bij TechCrunch (3)
http://www.webpronews.com/google-lobbies-to-keep-glass-legal-on-the-highway-2014-02
http://sanfrancisco.cbslocal.com/2014/02/25/woman-wearing-google-says-she-was-attacked-in-san-francisco-bar/
http://techcrunch.com/2014/02/18/google-explains-how-not-to-be-a-glasshole/



REDDIT TEST LIVE-BLOGGING TOOL
Mooie bijdrage tot open-source journalistiek

Open Source software kennen we. Het is het resultaat van de samenwerking van een gemeenschap, waarbij iedereen de broncode van een project kent, en ook mag wijzigen mits hij het resultaat terug aan de gemeenschap geeft. Hetzelfde zou ook mogelijk moeten zijn wanneer het op journalistiek aankomt.

Dat is het principe van een nieuwe tool dit sociaal-nieuwssite Reddit momenteel uittest. Daarbij kunnen de gebruikers live blogs aanmaken en updaten over nieuws vers van de pers, terwijl de evenementen zich afspelen. Denk maar aan de opstand in Kiev, de burgeroorlog in Syrië.

De tool is nog in bèta, en wordt volgens GigaOm uitgetest bij twee verschillende Reddit onderwerpen. Het eerste is een discussie over een sociologisch, op een spel gebaseerd experiment: Twitch Plays Pokemon. Daarbij spelen tienduizenden mensen tegelijk een ouderwets Pokemon spelletje via real-time chat. Het tweede is heel wat ernstiger, namelijk de verslaggeving over de opstandin Oekraïne. Dankzij de nieuwe tool kwam nieuws in real time binnen in de Reddit thread.

Reddit zelf geeft toe dat de tool nog lang niet afgewerkt is. Zo ontbreken nog de mogelijkheden om commentaar te geven op het nieuws of om op de individuele postings van zo'n live nieuwsblog te stemmen. Je kan al wel linken naar individuele postings in zo'n thread.

Een mooi experiment, om op te volgen. Bij GigaOm en PandoDaily lees je meer.
http://gigaom.com/2014/02/25/reddit-embraces-its-role-as-a-journalistic-entity-with-new-live-reporting-feature/
http://pando.com/2014/02/25/reddit-a-community-toying-with-journalism/
http://www.reddit.com



GOOGLE BRENGT IN ALLE STILTE "UNSUBSCRIBE" BUTTON UIT
Moet voorkomen dat bedrijven als spam gemarkeerd worden

Hoe vaak gebeurt het niet datje op een website komt, iets aankoopt of iets bestelt, en niet opmerkt dat er ook een vakje "zend me updates" aangevinkt is, vooraleer je op de Send button klikt. Of je krijgt speciale kortingen in de winkel, wanneer je je e-maildres opgeeft. Het gevolg: je mailbox raakt overvol met allerlei meldingen van acties, updates, breaking news, vrienschapsverzoeken en meer. Berichten die eigenlijk geen echte spam zijn, maar die je toch eigenlijk niet leest.

Wanneer je een Gmail account hebt, wordt zulke mail voortaan automatisch geklasseerd in de nieuwe tabblaadjes onder "Promotions". Vaak wil je van zo'n mail af en wil je je uitschrijven van die nieuwsbrieven. Maar het is niet altijd evident om de link te vinden waarmee je je kan uitschrijven. Velen markeren de mail dan maar gewoon als Spam, zodat die voortaan in het spamvakje terecht komt.

Maar dat leidt tot problemen. Wanneer veel gebruikers dit doen, dan gaat Google de afzender als een echte spammer beschouwen, wat heel wat negatieve gevolgen kan hebben voor andere mails, maar ook voor de ranking in de zoekmachine. Google is zich van dit probleem bewust, en heeft nu een nieuwe tool uitgebracht: bij mails die in het Promotions tabblaadje terecht komen zal je een grote button "Unsubscribe" zien. Zo moet je niet zelf op zoek gaan naar de link om je af te melden, en wordt het proces vereenvoudigd. Het is de bedoeling van Google dat je zo eerder op die Unsubscribe button zal klikken, dan op de button om de mail als spam te klasseren.

Voor bedrijven betekent het wel dat gebruikers zich gemakkelijker gaan afmelden, en dat hun bestand met contacten verkleint. Maar anderzijds is het ook weer positief, omdat zo het gevaar dat zij als spammer beschouwd worden ook verkleint.

De moraal van het verhaal is in elk geval dat Google zijn eigen regels ontwerpt, en dan nieuwe regels bedenkt om die eerste regels bij te stellen, enz. Net als bij de regels voorSEO, dat stilaan Kafkaiaanse vormen begint aan te nemen...
http://www.pcworld.com/article/2100020/gmails-unsubscribe-tool-comes-out-of-the-weeds.html
http://arstechnica.com/business/2014/02/the-case-against-marking-gmail-promotions-spam-as-spam/



PROJECT ARA: MAAK JE EIGEN SMARTPHONE
Google zet ons aan het werk!

Het is al eerder aangekondigd door andere fabrikanten, en nu waagt Google zich ook aan het concept: de smartphone die je zelf bouwt. Het principe is simpel: je kiest enkel de bouwstenen die je nodig hebt. In het geval van het Ara project van Google zouden die dan bijeengehouden worden door magneten.

Het grote voordeel van zo'n modulair toestel is dat je niet na een jaar gedwongen bent om het hele toestel te vervangen door een nieuw, maar dat je een of meerdere onderdelen vervangt, en de rest behoudt. Zoals in het geval van de aankondiging die Samsung deze week deed, van het nieuwe toestel met de vingerafdrukscanner, de betere camera, de hartritmemonitor, zou je dan enkel die drie nieuwe dingetjes kopen en aan je modulaire phone toevoegen, in plaats van het volledige nieuwe toestel te moeten kopen.

Het frame van het toestel bestaat uit electropermanente magneten, die samen een netwerkje vormen voor alle onderdelen zoals batterij, scherm, antenne, CPU, WiFi, camera enz. En dan voeg je maar toe, naar believen. Een simpele smartphone met enkel een scherm, WiFi en een gewone processor zou dan maar $50 in materialen kosten.

Er zouden drie verschillende vormen mogelijk zijn: mini, medium en phablet. En de technologie zou ook gebruikt worden om andere dingen te maken dan phones, zoals persoonlijke medische diagnose, of een snel waarop vloeistoffen snel geanalyseerd kunnen worden.

Bij TIme vind je een uitgebreid achtergrondartikel over het concept.
http://techland.time.com/2014/02/26/google-project-ara-modular-smartphone/
https://www.yahoo.com/tech/googles-project-ara-build-your-own-phone-with-bits-77947452867.html
http://www.theverge.com/2014/2/26/5450770/google-to-hold-first-ara-developers-conference-this-april


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



DE BLACKPHONE VOOR JE PRIVACY..
En een PhoneBlack van Boeing. Verwarrend?

Er komen zoveel nieuwe producten uit, dat het soms moeilijk is om nog een goede naam te bedenken, een vlag die de lading dekt. En zo kan het gebeuren dat er deze week twee nieuwsberichten te melden zijn, die het allebei over een Black smartphone hebben, maar toch beiden over verschillende toestellen gaan.

Enerzijds is er de BlackPhone. Dat is een toestel dat gemaakt werd als reactie tegen de onthutsende berichten over verregaande spionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Het toestel draait op een speciale versie van Android, die zodanig aangepast werd dat het OS een nieuwe naam kreeg: PrivatOS.

The Verge kon het toestel al bekijken, en omschrijft het als een toestel dat er als een gewone smartphone uitziet, met een 4,7 inch scherm, een 2GHZ quad-core processor, 16 GB opslagruimte, een 8 MP camer. Wat het toestel bijzonder maakt is dat de gebruiker enerzijds veel meer mogelijkheden heeft om te bepalen wat de apps met zijn gegevens doen, en dat er anderzijds extra tools zijn voor beschermde communicatie. Zo is er Silent Phone, een app waarmee je P2P versleutelde VoIP oproepen kan plaatsen. Er is Silent Text,dat versleutelde instant messages biedt. En Silent Contacts, dat de contactlijst moet beschermen. Deze tools samen vormen de Silent Circle. (1)

Mooi, niet? Toch is het nog niet ideaal. Want je kan die P2P versleuteling enkel gebruiken wanneer je belt met een andere Silent Circle gebruiker. En lidmaatschap van Silent Circle kost ook geld. Het toestel zelf is trouwens ook niet goedkoop -wanneer het in juni op de markt komt zal je $629 moeten betalen. Er zou volgens TechCrunch al een partnerschap afgesloten zijn met de Nederlandse mobiele provider KPN. (2)

Die andere "Black phone" is een product van Boeing. Ook dit is een speciaal aangepast Android toestel, met als voornaamste kenmerk: het zal zichzelf vernietigen wanneer iemand ermee knoeit. Het toestel is ook niet bedoeld voor het grote publiek, doch enkel voor overheidsinstellingen of mensen die bij bedrijven werken die voor de overheid werken voor veiligheidsdiensten. Het zou een hermetisch gesloten toestel zijn, en elke poging om het te openen zou leiden tot de vernietiging ervan. Een smartphone dus die niet afgeluisterd kan worden - tenzij door de NSA natuurlijk... Meer daarover bij Ars Technica (3).
http://www.theverge.com/2014/2/24/5441642/blackphone-silent-circle-geeksphone-pre-order-launch
http://techcrunch.com/2014/02/26/close-look-at-blackphone/
http://arstechnica.com/information-technology/2014/02/boeings-black-this-android-phone-will-self-destruct/


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***Mobistar-klanten met een Android-smartphone kochten al 260.000 apps en games
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=37684&language=NL

*** Alle BASE-klanten kunnen vanaf vandaag gratis aan 4G-snelheid surfen,zonder kleine letters
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=37659&language=NL

*** ALcatel onetouch lanceert in belgië zijn eerste 4g smartphone, de onetouch idol s
http://prez.ly/yjf

*** Vandaag lanceert BASE Company met Visual Voicemail (VVM) zijn nieuwe dienst voor Android-smartphones. Die maakt het gemakkelijker om voicemailberichten te raadplegen, zonder 1933 te hoeven bellen.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=37568&language=NL

*** Door de explosieve groei in populariteit voor online aanbiedingen, is het aantal aanbiedingswebsites in België snel toegenomen. Helaas is er ook een wildgroei van aanbiedingswebsites van lage kwaliteit ontstaan. De grootste aanbiedingswebsites van België roepen daarom op om een 'code of conduct' ter regulering van de markt in te voeren.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=37833&language=NL

*** Hotels.com versterkt haar award-winnende serie apps met upgrade voor iOS7
Hotels.com, de wereldwijd toonaangevende boekingswebsite voor hotelovernachtingen, heeft haar award-winnende iPhone en iPad app voor iOS7 opnieuw ontworpen. Dit zorgt voor een frisse nieuwe interface die de mobiele boekingservaring voor klanten nog sneller en gemakkelijker maakt.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=37776&language=NL

*** Alle BASE-klanten kunnen vanaf vandaag gratis aan 4G-snelheid surfen,zonder kleine letters
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=37659&language=NL

*** Kunstenares en 3D-printbedrijf slaan de handen in elkaar
Keramiste Tinne Debruijne en 3Dmatic startten een uniek project op. Het ontwerp van een gepersonaliseerde 'memorybox' om de as van een overledene in te bewaren, werd omgezet in een 3D-design dat geprint wordt. De moderne urne bestaat uit een container met een foto van de overledene en een omhulsel met de gegraveerde naam en datum.
http://www.lifeloveloss.eu

*** De QL-720NW van Brother is de eerste desktoplabelprinter van Brother die de Apple® AirPrint™ draadloze printtechnologie ondersteunt. Samen met de op maat gemaakte Brother-app AirLabel is de QL-720NW de perfecte labelprinter om te gebruiken met iPhone®, iPad® en iPod touch
http://www.brother.be/s_page/921210/s_name/PersberichtQL720NWLOndersteuntAirPrint/s_element/4875440/searchkey/ql-720nw

*** HTC is begonnen met de uitrol van een systeemupdate voor de HTC One met daarin de upgrade naar Android 4.4.2 (KitKat). Deze Android-versie maakt het onder meer mogelijk sneller te zoeken met Google Now en sneller te multitasken. Ook wordt efficiënter gebruikgemaakt van de accu en het werkgeheugen op je toestel en is de bluetooth-functionaliteit verbeterd.
http://www.htc.com/nl/smartphones/htc-one/

*** HTC onthult nieuwe portfolio voor middensegment met HTC Desire 816 en HTC Desire 610
http://www.whizpr.be/upload/medialab/2/product/HTC_Desire_816_Spec_sheet.pdf
http://www.whizpr.be/upload/medialab/2/product/HTC_Desire_610_Spec_sheet.pdf

*** Verbatim introduceert Nano USB Drive en Tablet microSDHC Card
Flashgeheugen met meegeleverde adapter voor snellere en eenvoudiger dataoverdracht
http://www.verbatim.com/

*** Vandaag kondigt Nikon de D4S aan in België, een nieuw FX-formaat topmodel van 16,2 megapixels waarmee professionele fotografen voorop blijven lopen. Opgewassen tegen de meest uitdagende omstandigheden verlegt de D4S de grenzen nog verder dan zijn voorganger.
http://www.nikon.be

*** OKI voegt Google Cloud Print service toe aan geselecteerde multifunctionele kleurenprinters
Afdruktechnologie van Google helpt productiviteit van mobiele werkers te optimaliseren
http://www.oki.nl/press-centre/press-releases/detail.aspx?id=tcm:71-162477-16


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet










Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  



@chrisdemeyere: Reactie van @Newsmonkey_BE is eigenlijk best ok: http://t.co/riMKycMSZq

@kunstbuzz: The ASCII art of the 1930s http://t.co/Z2fYfNNzwk

@JanGovaert: Nice. RT @racheltipograph: New favorite Instagram account that proves "Instagram has replaced the blog" --> http://t.co/pHZoiEonNT

@SmalsResearch: Nokia's Android phones (met o.a. Skydrive) mogelijk strategie om meer mensen naar Microsoft te trekken - http://t.co/tucGZRiQDF @koenvdk





Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Dat is pas krankzinnnig: hetzelfde altijd maar opnieuw doen, en een ander resultaat verwachten..
- Albert Einstein -

 
De nieuwe oogst


   
EXTRACTCSS: CSS STYLESHEET VAN HTM CODE

Met deze online tool kan je uit HTML code een CSS stylesheet opmaken: de ids, classes en inline styles worden uit de HTML gehaald. Je moet enkel de HTML code van een pagina kopiëren en in het invulveld plakken, en de tool doet de rest. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://extractcss.com/
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-extract-css-microsoft-developer-tools-event-planning-page/


MODERN IE: TESTEN
Dit is een set tools waarmee webontwikkelaars de website die zij gebouwd hebben kunnen testen in verschillende versies van de IE browser, door middel van virtuele machines voor Windows, Mac, Linux. Je kan ook nagaan of er vaak voorkomende problemen met de code aanwezig zijn.
[Taal: ENG]
http://www.modern.ie/en-us
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-extract-css-microsoft-developer-tools-event-planning-page/


ATTENDING: DOE JE MEE?
Deze webtool maakt het mogelijk om een evenement te plannen. Je maakt er een heel simpele pagina aan waarop het evenement aangekondigd wordt, met daarop een button waarmee mensen kunnen aangeven of zij ja dan neen op het evenement aanwezig zullen zijn. Kiezen zij voor "ja", dan moeten zij hun e-mailadres ingeven en inloggen via een van de sociale netwerken. Daarna zal hun naam op de pagina van het evenement weergegeven worden als een van de deelnemers.
[Taal: ENG
http://attending.io/


PRINTFRIENDLY: EEN PDF VAN JE BLOG

Bij MakeUseOf vonden we dit artikel over een plug-in die je kan gebruiken wanneer je een blog hebt op een zelf-gehost Wordpress platform. Maar ook wanneer je een blog hebt bij Wordpress.com of Blogger/blogspot, en zelfs bij Drupal kan je deze plugin gebruiken. Hoe je de plug-in moet installeren en aan de instellingen kan sleutelen lees je allemaal in dit artikel.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/make-website-reader-printer-pdf-friendly-printfriendly/


SECRETLY MEET: NIET ZO ROMANTISCH ALS DE TITEL DOET VERMOEDEN
Neen, dit is geen site waar je stiekeme afspraakjes kan maken met onbekenden. Het gaat gewoon om een site waar je een tijdlijn kan aanmaken die privé is, en die je kan gebruiken om met je klanten, vrienden of partners kan delen zonder dat die blijft bestaan. Sluit je je browser, dan is alle informatie terug verdwenen.
[Taal: ENG]
http://www.secretlymeet.me/


TYPEFORM: VRAGEN STELLEN AAN JE GEBRUIKERS
Deze poll-tool stelt vragen op een vriendelijke, menselijke manier. Daardoor kan je je gebruikers meer betrekken bij een enquêteformulier.
[Taal: ENG]
http://www.typeform.com/
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-sleep-calculator-write-secret-book-train-journey/


PHOTON FACEBOOK PHTOTO EDITOR

Add-on voor de Chrome browser
Met deze extensie kan je foto's op je Facebook bewerken net als bij Instagram, of gewoon met een simpele klik downloaden. Na installatie van deze tool zie je op elke foto een button "Edit" (bewerken) of "Download". Bij het bewerken kan je filters en effecten toevoegen, of gebruik maken van de meer geavanceerde bewerkingsfuncties.
[Taal: ENG]
http://chrome.google.com/webstore/detail/photon-facebook-photo-edi/ihhdcjefkafghalpbdjebmfnjbgfgkpo?hl=en&gl=IL&authuser=0
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-social-bookmarking-geeks-create-crowdfunding-page-photojoiner/


PHOTOJOINER: FOTO'S BIJEENVOEGEN
Deze site doet wat de naam laat vermoeden: je kan er twee foto's bijeenvoegen. Je moet gewoon afbeeldingen uploaden, en daarna beslissen of je die wil verkleinen tot de kleinste afbeelding, of vergroten tot de grootste. Je kiest een rand, en dan kan je het resultaat downloaden. (Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://www.photojoiner.net/


GLOBAL FOREST WATCH: HOE STAAT HET MET ONZE BOSSEN?
Op deze site kan je zien hoe het met de bossen op onze aarde gesteld is. En het is helaas geen goed nieuws: overal nemen de bossen, onze groene longen, af. Je kan de analyse bekijken op wereldniveau, maar ook per land.
[Taal: ENG]
http://www.globalforestwatch.org/


DE NETTIES-NOMINATIES: VOGELVISIE

Deze site is, in vergelijking met de site over veldbloemen, dan weer wel leuk. Je verneemt ook veel meer informatie, zoals de geluiden die de vogels maken. Er is een forum, een quiz, en zelfs een heuse vogelvinder, waarbij je, via verschillende kenmerken, kan ontdekken welke vogel jij in je tuin hebt zitten.  Het enige wat ik niet terugvond op de site, is contactinformatie, en dat is in mijn ogen een absolute must. Maar er word wel netjes aan bronvermelding gedaan.
Het commentaar van de jury: Een overzicht van veel heel veel vogels en beeld en geluid. De gezochte vogel is zo gevonden (Peter). zeer veel vogels met hun foto en uitleg, je kan er ook aan de hand van enkele vragen te weten komen welke vogel je voor je hebt. Er zit ook een quiz bij, ook altijd leuk als je je kennis zelf wil testen.(Marijke)
http://www.vogelvisie.nl/


DE NETTIES-NOMINATIES: GRATISCURSUS
Inderdaad al vaker genomineerde (en gewonnen!) website met gratis cursussen voor computerprogramma's zoals OneNote, Office, enz. De maker blijft nieuwe content toevoegen. En dat verdient een pluim.
Commentaar van de jury: gekende Belgische site , veel en goede info voor de pc leek , ook voor oudere geschikt (Eddy). Deze website komt volgens mij elk jaar weer langs in deze verkiezing. Duidelijk en overzichtelijk maar de opmaak is al heel lang niet meer van deze tijd (Peter). Vaste waarde in deze verkiezing, blijft wel petje af dat deze toch steeds blijft aangevuld worden (Marijke).
http://www.gratiscursus.be/


DE NETTIES-NOMINATIES: FIETSNET
Een site waarop je fietsroutes vindt, vergezeld van foto's.
Commentaar van de jury: Ik had de indruk dat de site vroeger meer mogelijkheden bood. De beperkingen vallen me nu meer op: er wordt enkel gebruik gemaakt van bestaande fietsroutes. De site kan helaas de concurrentie met Google niet aan, waar je punt A en punt B kan instellen, en dan een route kan berekenen. Wat wel goed onderhouden wordt, is het blog (Hilde). daar heb je nu iets aan, enkel spijtig niet geschikt voor apple tablet, informatie zoals het hoort met juiste informatie (Eddy). Het idee is leuk ( een overlay over google maps) maar ik vind de keuzes uit de routes wel beperkt, wat als ik binnendoor wil ( kan niet want ik moet van bolletje naar bolletje ), een route op de kaart kunnen slepen zou een uitkomst zijn (Peter). Vorig jaar 5e geworden, en nog steeds heel goede site, maar ik zie niet direct het verschil met vorig jaar (Marijke).
http://www.fietsnet.be/



VRIJDAG MULTIMEDIA: BEZOEK DE VRT VIRTUEEL

Een technologisch mooi uitgewerkte website, waarmee je een virtueel bezoek kan brengen aan de nieuwsstudio van de VRT. De site reageert erg snel, en dus moet je echt je cursor in het oog houden tijdens het ontdekken van de site. Mooi gemaakt!
[Taal: ENG]
http://360.poppr.be/virtualtour/vrt/hetjournaal/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRUSSELS EXPRESS
Een documentaire over de express koeriers in Brussel, die halsbrekende toeren moeten uithalen om hun pakjes en brieven te leveren - en toch nog altijd de beste manier zijn om die pakjes en papieren documenten tijdig af te leveren.
[Taal: ENG]
http://www.brusselsexpressfilm.be/documentary


VRIJDAG MULTIMEDIA: BWPHOTO
Een reeks prachtige foto's in zwarten wit, waarmee nogmaals aangetoond wordt dat een goede fotograaf weliswaar goede apparatuur moet hebben, maar dat zijn oog, het "oog hebben voor" ongewone situaties die slechts een seconde kunnen duren, toch wel het verschil maakt.
[Taal:ENG]
http://500px.com/Bwphoto



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Google’s voorspellende blik over de Oscars winnaars van 2014
http://www.belgiancowboys.be/web/googles-voorspellende-blik-de-oscars-winnaars-van-2014/
- Office Web Apps wordt Office Online
http://www.belgiancowboys.be/web/office-web-apps-wordt-office-online/



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Controleer zelf hoe veilig je iPhone is
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3604786/2014/02/27/Controleer-zelf-hoe-veilig-je-iPhone-is.dhtml
- Twitter vergroot ramptoerisme bij brand
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3605012/2014/02/28/Twitter-vergroot-ramptoerisme-bij-brand.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 

- Lenovo rust Yoga Tablet 10 uit met HD-scherm
http://www.elektrozine.be/ez/article/7932/Lenovo-rust-Yoga-Tablet-10-uit-met-HD-scherm.html
- The Dash: de ultieme sporthoofdtelefoon
http://www.elektrozine.be/ez/article/7888/The-Dash-de-ultieme-sporthoofdtelefoon.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Blackberry lanceert een smartphone van minder dan 200 dollar
http://www.digimedia.be/News/nl/16010/blackberry-lanceert-een-smartphone-van-minder-dan-200-dollar.html
- Bancontact zal een applicatie uitbrengen om met de smartphone te betalen
http://www.digimedia.be/News/nl/15996/bancontact-zal-een-applicatie-uitbrengen-om-met-de-smartphone-te-betalen.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Muiscursor: waarom staat die schuin?
http://computertaal.info/2014/02/26/muiscursor-waarom-staat-die-schuin/
- CryptoLocker: een gemeen stukje malware
http://computertaal.info/2014/02/25/cryptolocker-een-gemeen-stukje-malware/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Buma/Stemra: radioportals hoeven niet meer te betalen
http://tweakers.net/nieuws/94592/buma-stemra-radioportals-hoeven-niet-meer-te-betalen.html
- Preview - Yotaphone: onbekend, innovatief en indrukwekkend
http://tweakers.net/reviews/3434/yotaphone-onbekend-innovatief-en-indrukwekkend.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-  IBM zoekt mobiele apps voor Watson
Nieuws IBM start een wedstrijd voor mobiele apps met de cognitieve computing kracht van het Watson kennissysteem, aldus ceo Ginni Rometty in Barcelona.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/ibm-zoekt-mobiele-apps-voor-watson/article-4000542668974.htm
- 3D-printing gaat mainstream dankzij Hema
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/3d-printing-gaat-mainstream-dankzij-hema/article-4000542289945.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Wat is de toekomst van Native Advertising?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/wat-is-de-toekomst-van-native-advertising
- Welke landen censureren het internet? Meer dan je zou denken...
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/welke-landen-censureren-het-internet-meer-dan-zou-denken...



*** WIJS
http://wijs.be






 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
SAMENWERKEN OP SCHOOL MET GOOGLE APPS: DRAWING (2)
Nog een leuke activiteit die je op school kan doen met je leerlingen, door middel van de Drawings tool van Google Apps, is gewoon iets tekenen of laten tekenen door één student, en dan de tekening doorschuiven aan een leerling. Elke leerling moet vervolgens iets toevoegen, een lijn, een tekstballon, enz. De tekeningen kunnen gebruikt worden als aanzet tot het schrijven van een verhaal.
http://ditchthattextbook.com/2014/02/03/20-collaborative-google-apps-activities-for-schools/


SAMENWERKEN OP SCHOOL MET GOOGLE APPS: FORMS
Ook met formulieren kan je heel wat doen. Deze tip vergt wel wat voorbereidingswerk van je studenten, maar het resultaat is echt de moeite waard. Je kan namelijk gebruik maken van de functie "ga naar een bepaalde pagina, gebaseerd op het antwoord". Daarbij kan dus de lezer van het formulier kiezen hoe het verhaal zich moet ontplooien.
Met andere woorden: de studenten schrijven het verhaal, en geven de lezer de optie te kiezen uit multiple-choice vragen. Een voorbeeld vind je op de tweede links.
http://ditchthattextbook.com/2013/05/07/tech-tuesday-screencast-choose-your-own-adventure-stories/
http://ditchthattextbook.com/2014/02/03/20-collaborative-google-apps-activities-for-schools/


SAMENWERKEN OP SCHOOL MET GOOGLE APPS: HANGOUTS

Nog een tool van Google die je in het klaslokaal kan gebruiken, is Hangouts, de video chatdienst van Google. Een leuke manier om Hangouts te gebruiken is bijvoorbeeld het raadselspel "waar ben ik". Via een speciale  Google+ groep die Google daarvoor opgericht heeft, organiseer je een hangout, waarbij de leerlingen via allerlei vragen moeten proberen uit te vinden waar de anderen zich bevinden.
https://plus.google.com/communities/110369120141935358658
http://ditchthattextbook.com/2014/02/03/20-collaborative-google-apps-activities-for-schools/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

DARKWAVE STUDIO: COMPONEREN

Windows all - 2,5 MB - freeware
Met deze studio kan je heel gemakkelijk zelf elektronische en andere muziek maken. Je kan beats aanmaken en daarbij met midi-instrumenten ook klanken toevoegen.
http://www.experimentalscene.com/
http://www.chip.de/downloads/DarkWave-Studio-Kostenlos-Musik-selber-machen-am-PC_44605141.


KONVERTR FREE: OMREKENEN
Android - 0,4 MB - freeware
Hoeveel km is een mijl? Wat is 7 inch? Dat en meer vertelt je deze tool. Simpel, maar vaak is het beter om slechts weinig dingen te doen, en dat simpel te houden.
https://play.google.com/store/apps/developer?id=Runedrune
http://www.chip.de/downloads/Konvertr-Free-Android-App_67764288.html


CYANOGENMODE INSTALLER
Android - freeware
Met deze tools kan je CyanogenMod installeren, waarna je ook apps van buiten de Play Store kan downloaden en installeren op je Android toestel. De app begeleidt je stap voor stap doorheen de installatie. Bij Chip.de vind je ook een fotoreportage die alles uitlegt.
http://beste-apps.chip.de/android/app/cyanogenmod-installer-android-app,cxo.65380663/
http://www.cyanogenmod.org/blog/cyanogenmod-installer-release


UNCHECKY: ONGEWENSTE SOFTWARE VERMIJDEN
Windows all - 0,7 MB - freeware
Het is een ergerlijke gewoonte van zelfs heel betrouwbare software, om toch te trachten een extra knoppenbalk of extra software te smokkelen op jouw computer wanneer je de echte software installeert. Even niet opletten tijdens het installatieproces, en je hebt het vakje niet gezien dat je uit moest vinken - en voila, je hebt het zitten: de ongewenste software, vaak adware of zelfs malware, staat op je computer.
Deze tool wil dat verhinderen. Hij houdt op de achtergrond de installaties in het oog, en grijpt in wanneer er een ongewone activiteit plaatsvindt.
http://unchecky.com/
http://www.chip.de/downloads/Unchecky_65690493.html


HERE MAPS : OFFLINE ROUTEPLANNER

Windows 8- freeware
Met deze app voor Windows 8 kan je gratis offline routes plannen. De tool kan gebruikt worden op tablet en pc. De app bevat heel wat functies, zoals routes voor automobilisten, voetgangers en openbaar vervoer. Heel handig is dat je kaarten kan downloaden, zodat je in het buitenland de kaarten gebruiken kan zonder roamingkosten.
http://here.com/


PLEX MEDIA SERVER: STREAMEN
Windows XP en hoger - 60,3MB - freeware
Met deze software kanje je muziek, video's en foto's vanuit je Windows computer streamen naar Macs, iOS- en Androidtoestellen. De webgebaseerde Media Manager helpt je bij het organiseren van je bibliotheken van muziek, filmpjes en foto's.
http://www.chip.de/downloads/Plex-Media-Server_47722931.html
http://plexapp.com/

SHOTCUT: VIDEO'S BEWERKEN
Windows Xp/Vista/7/8 - 132,5 MB - freeware
Deze gratis software snijdt je filmpjes in stukken, smukt ze op met effecten, of converteert ze naar het gewenste formaat. De tool is bovendien open source - en deze initiatieven moeten aangemoedigd worden.
http://www.shotcutapp.com/
http://www.chip.de/downloads/Shotcut_61418444.html


 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is ontstellend duidelijk geworden
dat onze technologie onze menselijkheid heeft overstegen.
-Albert Einstein-