Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/1/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 835 van 11/1/2014Gegroet lezer,

Deze week zal u in dit nummer veel nieuws aantreffen over nieuwe toestellen. Het was dan ook de CES Beurs in Las Vegas, de Consumer Electronics Show, de grootste beurs ter wereld waar alle elektronicafabrikanten hun nieuwe producten voorstellen. Er viel zoveel te melden, dat we ook volgende week nog aandacht zullen wijden aan deze nieuwe hardware.
En verder uiteraard enkele kritische kanttekeningen bij recente evoluties, zoals de steeds vaker voorkomen van gevaarlijke advertenties. Dat je advertenties met malware tegenkomt op louche sites (porno, illegale content, ...) tot daar toe, maar dat je zelfs op betrouwbare sites zoals Yahoo Europa niet meer veilig bent, dat is toch een fenomeen waar dringend iets aan gedaan moet worden!

Wat is er eigenlijk met de NETTIES verkiezing gebeurd? zal je wellicht vragen. Wel, we moeten bekennen dat met de feestdagen het een en ander achterstand opgelopen heeft. De nominaties worden dit weekend afgesloten, en dan kan onze jury aan het werk. Het moet ons wel van het hart dat we erg weinig inzendingen gekregen hebben voor goede Nederlandstalige apps. Ken jij zulke apps? Laat het ons dan nog snel, snel weten! Het adres: redactie@netties.be
Zo. Snel aan uw leesvoer! Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
JONGEREN KIEZEN NOG ALTIJD TEVEEL DE VERKEERDE RICHTING
IT-deskundigen is wat de wereld nodig heeft

Vandaag een bericht dat wellicht zo kon weggelopen zijn van de economische pagina's een of andere krant, of van een arbeidsbemiddelingsbureau. Maar het past binnen ons interesseveld, en het is heel belangrijk voor de toekomst van de IT - en onze medeburgers. Het blijkt namelijk dat alle inspanningen van de overheden om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan ten spijt, jongeren geen werk vinden, gewoon omdat ze de juiste kwalificaties niet hebben.

De New York Times vertelt namelijk het verhaal van Ierland. Dat heeft de laatste tijd zijn best gedaan om technologiebedrijven te lokken, door een aantrekkelijk fiscaal klimaat te creëren. Het land heeft twee troeven te bieden: een bedrijfsbelasting van maximaal 12,5%, en een Engels sprekende bevolking. Bedrijven zoals Google, PayPal, Fujitsu, Microsoft en anderen zijn daarom dan ook naar Ierland getrokken.

Helaas heeft die vestiging van de technologiebedrijven in Ierland niet het gewenste effect op de (jeugd)werkloosheid. Want hoewel deze bedrijven duizenden nieuwe jobs creëren, worden zij niet ingevuld door de plaatselijke bevolking. Er worden niet de juiste profielen gevonden in Ierland zelf, en daarom moeten de bedrijven helaas buiten Ierland gaan zoeken.

Het is een fenomeen dat zich trouwens in heel Europa voordoet, en alleen maar erger wordt - ondanks de economische crisis, en de heersende werkloosheid. In Europa meldde ongeveer 40% van de bedrijven problemen bij het zoeken van het personeel met de juiste kwalificaties, terwijl dit in 2008 37% was en 35% in 2005.

De studies die je dan moet doen om toch aan werk te raken? Wiskunde, ingenieursstudies, wetenschappen. Vergeet de populaire cursussen in menswetenschappen en sociale wetenschappen. Het zijn die andere vakken die je in deze informatiemaatschappij aan werk helpen.

Lees het hele artikel bij New York Times, dat ook vertelt welke inspanningen de verschillende landen leveren om deze trend om te buigen.
http://www.nytimes.com/2014/01/04/business/international/unemployed-in-europe-hobbled-by-lack-of-technology-skills.html?pagewanted=all&_r=0


2013: DIGITALE MUZIEKVERKOOP ZAKT VOOR HET EERST
Streaming verdringt aankoop muziek...

Onze redactie mag dan al kritiek hebben op het gesloten ecosysteem van Apple, maar er zijn andere dingen die het bedrijf heel goed gedaan heeft: het heeft in zijn eentje de muziekindustrie hervormd. In plaats van de internaut te dwingen om hele albums te kopen, die veel te prijzig waren, zorgde Apple ervoor dat je in zijn iTunes store aparte songs kon kopen, en aan een prijs van 0,99 eurocent of 1,49 cent. Deze prijs is wat vele internauten overgehaald heeft om hun muziek legaal aan te kopen, in plaats van illegaal te gaan downloaden via nieuwsgroepen of P2P sites, met alle risico's vandien.

iTunes is sindsdien uitgegroeid tot een grote speler op de muziekmarkt; als een van de eerste begon Apple met de verkoop van iTunes herlaadkaartjes in de supermarkt. Er is een officiële iTunes top-100, en die heeft de "gewone" Top 100 zo goed als verdrongen.

Maar tijden veranderen. Na iTunes en de MP3 zijn er de streaming diensten gekomen. Hun aanbod werd alsmaar uitgebreider, en ook goedkoper. Doordat je zelf speellijstjes kan aanmaken om te delen met je vrienden, is het een sport geworden om je goede muzieksmaak uit te dragen. Velen stellen zich dan ook de vraag: waarom nog kopen, als je zo goed als gratis streamen kan?

Een vraag die je nu ook in de verkoopresultaten ziet. In 2013 is de verkoop van aparte digitale songs met 5,7% gezakt, van 1,34 miljard eenheden naar 1,26 miljard eenheden. De verkoop van digitale albums daalde met 0,1% van 117,7 miljoen naar 117,6 miljoen. Meer cijfers over de platenverkoop bij Billboard (1).

Uiteraard is de muziek bij de streaming diensten, zelfs al heb je een gratis abonnement, niet helemaal gratis. Je betaalt met informatie over jezelf, en je moet advertenties bekijken/beluisteren. Ook daarover valt nieuws te melden: streaming dienst Pandora probeert de data die het ondertussen verzameld heeft over jouw muzikale voorkeuren te koppelen aan advertenties. Speel je "avontuurlijke" muziek, dan krijg je ads te zien voor avontuurlijke dingen. Speel je romantische muziek, dan zie je romantische advertenties, enz. Meer hierover bij NY Times (2).

Om terug te komen op de vraag: waarom muziek kopen als je hem in streaming kan beluisteren? Wij onderzochten ons geweten, om te zien of het voor ons nog de moeite was om ons muziekabonnement bij eMusic (3) voort te zetten. Er zijn enkele redenen waarom we toch voor voortzetting kozen. Om te beginnen heb je, door te kopen, meer het gevoel dat je rechtstreeks de artiest steunt, doordat jouw geld (of toch een deel ervan) naar de band gaat. Verder is er het genoegen van het ontdekken, dat toch iets verder gaat dan bij streaming muziek, omdat je onbeperkt kan bladeren. En tot slot is er de vraag of streaming muziekdiensten eeuwig gaan meegaan, en of zij ook oude muziek zullen blijven spelen. Daartegenover is muziek die je aangekocht hebt van jou - hij staat op je harde schijf, en ook over 10 jaar zal je de muziek op een of andere manier nog kunnen afspelen...
http://www.billboard.com/biz/articles/news/digital-and-mobile/5855162/digital-music-sales-decrease-for-first-time-in-2013
http://www.nytimes.com/2014/01/05/technology/pandora-mines-users-data-to-better-target-ads.html?pagewanted=all
http://www.emusic.comDREAMWORKS WERKT AAN ZIJN EIGEN TABLET
Kindertablet zal een soort kinderkanaal worden

Het bedrijf DreamWorks ken je waarschijnlijk wel. Oorspronkelijk begonnen als filmmaatschappij, is het nu een tv-kanaal geworden dat tekenfilms uitzendt zoals "Madagascar", en zijn content via verschillende zenders verspreidt.

Dreamworks wil zich in de toekomst nog meer rechtstreeks tot de kinderen richten, via een speciaal voor de kleintjes gemaakte tablet. Daarop zou dan content van Dreamworks te zien zijn, die voortdurend ververst wordt "Wij zouden elke dag van het jaar een nieuw figuurtje kunnen lanceren", aldus een medewerker van DreamWorks.


De tablet zou DreamTab heten, en gemaakt worden in samenwerking met het technologiebedrijf Fuhu dat al een populair toestel voor de kleintjes heeft, de Naibi. Er zal ook een reeks accessoires bij horen, zoals koptelefoon, beschermend omhulsel, en een draagtasjes. De prijs is nog niet gekend, maar volgens Fuhu zou die onder de $300 liggen. (1)(2)

Tja, of we het willen of niet, de kleintjes zullen hun tablet moeten hebben. Maar dan toch nog liever deze met leuke filmpjes van Dreamwork, dan de iPotty met iPad die je in dit filmpje ziet... (3)
http://www.nytimes.com/2014/01/03/business/media/a-tablet-for-children-that-comes-with-its-own-penguins.html?pagewanted=all
http://www.theverge.com/2014/1/3/5269154/fuhu-dreamworks-dreamtab-android-tablet
http://www.bbc.co.uk/news/technology-20957844


INTEL BRENGT ANDROID EN WINDOWS IN DEZELFDE COMPUTER!
Maar zal het dubbele OS de PC kunnen redden?

Er wordt al lang gezegd dat de PC dood is, en alleen nog maar wacht op de begrafenisondernemer. Maar is dit niet een slogan die gebruikt wordt om het tablet-gebruik in een gunstig daglicht te stellen?

Er is namelijk geen duidelijke definitie van PC. Want eigenlijk staat PC voor Personal Computer - een persoonlijk rekentuig. En in die zin is een tablet ook een PC, en zelfs een smartphone. Voor sommigen staat een PC enkel voor de desktop PC - en dan zal je moeten toegeven dat die inderdaad een steile teruggang kent, ten voordele van de draagbare computer (laptop en tablet). Maar toch zullen er altijd nog PC's blijven bestaan, omdat je nu eenmaal meer computerkracht kan steken in de ruimere behuizing van de desktop computer, dit toestel via vervanging van allerlei onderdelen naar believen kan aanpassen aan je eigen behoeften, terwijl de laptop beperkt is in ruimte, en de tablet helemaal niet aanpasbaar is

Dit gezegd zijnde: de verkoop van PC's (in de ruimste zin van het woord, dus desktop en laptop) heeft geleden onder de komst van de tablet. IN het verleden waren er twee grote spelers op het PC-veld, namelijk het "Wintel" koppel, Windows en INtel. Elke computer had een decennium terug een sticker "Intel inside" op zijn omhulsel staan, en had Windows aan boord. Het ging zelfs zover dat bij openbare aanbestedingen, waarbij de overheid of privébedrijven op zoek gingen naar offertes om hun computerpark te vervangen, de "wintel" aanwezigheid als een van de vereisten gesteld werden...

Intel heeft nu echter een gewaagde aankondiging gedaan: op de CES beurs in Vegas zal het een toestel voorstellen, waar niet alleen het Windows OS op zit, maar ook Android. Bij dit "Dual OS" zou Android draaien binnen Windows, dankzij virtualisering.

Voor de gebruiker is dat alvast een groot pluspunt. Er zijn helaas voor Windows nog altijd weinig apps, voor Android wel. En dus is het voor de gebruiker maar mooi meegenomen dat hij op zijn laptop apps van Android en Windows naast elkaar kan draaien, zonder zijn PC te moeten herstarten.

Het is natuurlijk wel de vraag of Microsoft zo gelukkig is met dit initiatief. Zou het de internaut niet teveel kunnen verleiden om de weg naar Android in te slaan? Per slot van rekening heeft Apple ook heel wat Windows-zieltjes kunnen winnen door zijn iTunes...

Meer bij The Verge en GigaOm, dat erg kritisch staat tegenover dit initiatief.
http://gigaom.com/2014/01/03/sorry-dual-os-windows-8-and-android-computers-wont-save-the-pc-market/
http://www.theverge.com/2014/1/3/5267360/intel-dual-os-pc-plus-android-windows-microsoft-objection


ACER: TWEE GOEDKOPE MAAR KRACHTIGE ANDROIDS
En zelfs met een 1.6 Ghz Intal Atom processor...

We hadden het al gezegd: in Las Vegas wordt de CES beurs gehouden (Consumer Electronics Show), en dan regent het berichten over nieuwe hardware. Zo kondigde Acer aan dat het twee nieuwe Android tablets brengt, die toch wel heel aantrekkelijk geprijsd zijn.

Om te beginnen de A1-830, met een 7,9 inch (19,75cm) groot scherm. Het toestel is gemaakt uit aluminium, en heeft een Intel Atom (Clover Trail+) Z2560 processor aan boord die een kloksnelheid van 1,6Ghz heeft, waardoor dit een van de weinige Android tablets wordt met een x86 processor aan boord. Verder heeft het toestel 1 GB RAM, 16 GB opslagruimte, een microSD sleuf, 802.11 b/g/n, een camera vooraan en achteraan. De prijs is heel aantrekkelijk: $149,99. Het toestel zou een batterijduur van 7,5 uur moeten hebben en nog dit kwartaal in de winkel moeten liggen.

Het tweede toestel is de B1-720, die zelfs maar $129,99 kost; dit toestel is 7 inch (17,5 cm) groot, en heeft een 1,3 Ghz. dual core processor, eveneens 1 GB RAM, en een microSD sleuf. Over de opslagruimte is nog niets gekend.

Beide toestellen draaien Android 4.2.1, dus nog niet de nieuwe KitKat versie van Android. Meer info bij Ars Technica, dat ook foto's heeft (1) The Next Web heeft dan weer meer informatie over andere toestellen die Acer uitbrengt, zoals een desktop van $1099, en een C720 Chromebook. (2)
http://arstechnica.com/gadgets/2014/01/acer-walks-down-clover-trail-with-x86-android-tablet/
http://thenextweb.com/insider/2014/01/03/acer-unveils-two-new-sub-200-android-tablets-1099-desktop-updated-c720-chromebook/#!rpLewINTEL STELT EIGEN HARDWARE VOOR
Van draagbare toestellen, tot antivirus

Je hebt het ondertussen begrepen: deze week is het vooral hardware die in het nieuws staat, met de vele berichten afkomstig van de CES beurs in Las Vegas. In dit artikel enkele aankondigingen van Intel.

Wat daarbij opvalt is dat Intel, vooral bekend voor zijn processoren, nu ook volledige toestellen maakt, en zelfs op software overgestapt is. Om te beginnen heeft Intel op een persevenement een nieuwe productlijn voorgesteld: RealSense. Dat is een reeks hardware en software, die de interactie met technologie eenvoudiger zou moeten maken. Zo is er de RealSense 3D camera module, die in toestellen ingebouwd kan worden, en waarbij die toestellen dan beter diepte kunnen "zien". Bovendien heeft de camera een sensor voor het herkennen van gebaren en voor gelaatsherkenning, waardoor de toestellen ook onze emoties zouden kunnen begrijpen. De camera kan ook onderscheid maken tussen achtergrond en voorgrond. Handig wanneer je aan het skypen bent, maar niet aan je ma wil laten zien dat de kamer op de achtergrond niet opgeruimd is: hupsakee, en de achtergrond is niet meer te zien. Een welkomen nieuwigheid, want is het je al opgevallen hoeveel mensen "selfies" maken en die de hele wereld rondsturen, zonder na te denken over wat op de achtergrond te zien is?

Wat ook heel handig is, is het feit dat de camera voorwerpen in 3D zal kunnen scannen. Want dan maken wij de koppeling naar 3D printen.

De RealSense 3D camera zou volgend jaar al te zien zijn in toestellen van verschillende fabrikanten, waaronder Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo en NEC (1).

Wat software betreft: de reeks RealSense producten zal ook een versie bevatten van Dragon Assistant, waardoor je gesproken commando's gebruiken kan. En Intel heeft ook aangekondigd dat het de merknaam McAfee, bekend van zijn antivirus software, en sinds enkele tijd in handen van Intel, op termijn zal vervangen door "Intel Security". (2)

Terug naar de hardware. Want volgens The NExt Web zou Intel ook werken aan een reeks draagbare producten, toestellen dus die je op je lijf draagt. Het zou gaan om een eigen visie op de smartwatch, een slim uurwerk dat niet alleen de functies biedt die je ook bij andere smartwatches aantreft, maar ook locatie gebonden meldingen. En ook slimme oortjes (ja alles moet slim zijn) die ook biometrische gegevens kunnen noteren, zoals je hartslag. Deze oortjes zouden hun elektrische stroom halen via de telefoonjack naar je smartphone.

Nog knap: alle toestellen, je smartwacht en je smart earbuds zou je heel simpel kunnen laden: je moet ze gewoon in een soort kom gooien, de Smart Bowl, en ze beginnen te laden zonder dat je ook maar één kabeltje nodig hebt...

Indrukwekkende berichten van Intel, dat mag je wel zeggen!
http://www.engadget.com/2014/01/06/intel-realsense/
http://thenextweb.com/insider/2014/01/07/intel-ceo-brian-krzanich-announces-mcafee-brand-name-will-replaced-intel-security/#!rBMf1
http://thenextweb.com/gadgets/2014/01/07/intel-unveils-series-of-wearable-devices-including-a-smartwatch-and-fitness-tracking-earbuds/#!rBMgCNIEUW INITIATIEF VAN AMERIKAANSE OPERATOR AT&T GEVAARLIJK VOOR HET INTERNET?
Bedrijven kunnen data die hun sites of apps gebruiken vrijkopen

Het internet, waarmee we dus de achterliggende structuur van het wereldwijde web bedoelen, moet neutraal zijn. Ongeacht of een pakketje data nu afkomstig is van YouTube, van een P2P netwerk of van een app: alles moet met evenveel snelheid doorgegeven worden, sommige pakketjes mogen geen voorkeursbehandeling krijgen boven andere.

Dat is tenminste altijd de bedoeling geweest. Maar in die filosofie lijken stilaan barsten te komen. In eigen land bijvoorbeeld bieden sommige telecomoperatoren, in hun poging om klanten te lokken, een dienst aan waarbij data afkomstig van en naar Facebook gratis is. En in de VS wil een van de grootste operatoren, AT&T, die lijn verder trekken met een nieuwe dienst, die Sponsored Data heet.

Daarbij kunnen bedrijven het dataverbruik van en naar hun dienst of app op zich nemen. Je zal dan naast een video of app bijvoorbeeld een symbooltje zien staan, waardoor je weet dat het verbruik van en naar die dienst inbegrepen is in je maandelijkse abonnement.

Voor jou als gebruiker lijkt dat op het eerste zicht natuurlijk wel interessant, want het scheelt je weer enkele tikken op de teller. Maar waarnemers wijzen erop dat het een gevaarlijke trend is, omdat het het einde van de webneutraliteit inluidt. Bovendien is het een slimme manier om bedrijven te laten betalen voor wat gebruikers consumeren. Want als bijvoorbeeld Google een bepaalde film gratis laat streamen naar je mobiele toestel, dan kan Apple niet achterblijven, zoniet ziet het al zijn klanten overlopen naar Google.

Bovendien zullen bedrijven als Google, Facebook en Co uiteraard die extra kost aan hun gebruikers doorrekenen, door bijvoorbeeld films met gratis dataverbruik duurder aan te rekenen, of door nog meer opdringerige reclame op je los te laten. En dan ben jij uiteindelijk degene die het gelag toch betaalt...

The Verge merkt op dat dit eigenlijk een stap terug is voor het mobiele internet. Wie zelf de beginjaren van het mobiele aanbod op smartphones meegemaakt heeft, kan zich wellicht de "walled garden" herinneren die de operatoren aanboden: zolang je binnen een bepaald terrein bleef, waarbinnen de operatoren samenwerkten met bepaalde partners-content aanbieders, dan was het gratis. Daarbuiten moest je betalen. En die partners moesten natuurlijk aan de operatoren betalen om binnen die walled garden te mogen zitten...
http://www.theverge.com/2014/1/6/5279894/at-t-announces-net-neutrality-baiting-sponsored-data-mobile-plans
http://www.theverge.com/2014/1/6/5280566/att-sponsored-data-bad-for-the-internet-the-economy-and-you


PEBBLE BRENGT NIEUWE VERSIE VAN ZIJN SMARTWATCH UIT
Gelukkig blijft update compatibel met oudere versies

Terwijl sommige fabrikanten nog altijd laten wachten op hun eerste smartwatch, heeft de Pebble fabrikant al een vliegende start genomen. Zijn eerste versie, die met geld van de gemeenschap als Kickstart project gerealiseerd werd, was meteen een groot succes. En nu heeft Pebble op de CES beurs een tweede versie aangekondigd.

Het bijzondere eraan is... dat het toestel echt wel op een écht uurwerk lijkt, met zijn metalen uurwerkbandje. Foto's ervan zie je o.a. bij TechCrunch. De makers van de Pebble hebben alvast aangekondigd dat zij er speciale zorg voor gedragen hebben dat deze update ook "backwards compatible" is, en dat software gemaakt voor de eerste versie, ook draait op deze update.

Er komt ook een speciale app store voor alle apps die al bedacht zijn voor de Pebble. Het uurwerk zelf heeft een scherm dat gemaakt is van Corningn Gorilla Glass, en dus krasvast is. De nieuwe Peblle komt in een doos met twee uurwerkbandjes, een leder en een metalen; vooral de metalen afwerking geeft een premium gevoel aan het uurwerk, zo meent TechCrunch. De Pebble Steel heeft een LED indicator voor de batterij, die net zoals bij een vorige versie een week lang zou moeten meegaan.(1)

De originele Pebble, die nog altijd verkocht zal worden, kost $149. De Pebble Steel zou er $249 moeten kosten. Bij The Verge kan je een interview lezen met de makers van de Pebble. (2)
http://techcrunch.com/2014/01/06/pebble-reveals-the-pebble-steel-for-249-shipping-jan-28-app-store-coming-soon/
http://www.theverge.com/2014/1/6/5276698/pebble-steel-launch-interview-ces-2014WIRED: HOE DE NSA HET INTERNET BIJNA OM ZEEP BRACHT
Verplichte lectuur over verregaande macht spionagedienst

Er is de laatste tijd heel wat geschreven over de NSA, de Amerikaanse National Security Agency, dat massaal data verzamelt  over Amerikaanse burgers - maar ook over ons, Europeanen. Wat er aan het licht gekomen is, is allesbehalve fraai: er wordt rechtstreeks ingebroken in backbones, virussen worden afgestuurd op "targets", zelfs hooggeplaatste personen zoals Angela Merkel werden afgeluisterd.

Het meest verbijsterende van al is dat, alhoewel dit in het hoogste geheim gebeurde, binnen de NSA zelf dit tot een hele industrie uitgegroeid was. Powerpoints om agenten op te leiden, catalogen met producten die de agenten konden bestellen om targets af te luisteren, ... Het klinkt ongeloofwaardig, en toch is het de waarheid, zoals klokkenluider Edward Snowden aan het licht bracht.

Bij Wired is een (lang) artikel verschenen, dat een samenvatting bevat van wat er gebeurd is, en worden enkele belangrijke aspecten van het gebeuren belicht. Het artikel zelf draagt de titel "How the NSA Almost Killed the Internet", maar een aandachtige opmerker zal in de URL van het artikel iets anders zien: "how-the-us-almost-killed-the-internet/all/". Het is absoluut aanbevolen lectuur, maar je moet wel even je tijd nemen (1). Het artikel leest trouwens als een thriller.

TechDirt (2) nam het artikel ook door, en legde de nadruk op enkele punten die het toch belangrijk vindt. Zoals het feit dat eigenlijk alles begonnen is met onthullingen over een spionagedienst die PRISM heet, waarin onomwonden gesteld werd dat tech bedrijven zelf vrijwillig toegang gaven tot hun data, via een achterdeurtje. De bedrijven (Yahoo, Google en Co) waren stomverbaasd toen zij dit lazen, en vroegen gealarmeerd aan hun verantwoordelijken voor de veiligheid of dit waar was, of het überhaupt mogelijk was. Het antwoord was neen.

Sindsdien is veel duidelijk geworden over wat er dan wél aan de hand was, maar de schade voor de Amerikaanse technologiebedrijven was geschied.

Neem vanavond maar een lekker kopje koffie en zet je even gemakkelijk voor het artikel bij Wired, de hoogtepunten bij TechDirt, maar ook de commentaren van de lezers daar, want ook die zijn interessant!
http://www.wired.com/threatlevel/2014/01/how-the-us-almost-killed-the-internet/all/
http://www.techdirt.com/articles/20140107/11490525790/7-things-you-missed-if-you-didnt-read-wireds-big-story-how-nsa-is-killing-internet.shtmlYAHOO MET NIEUWE VERTICALE SITES, NIEUWSSAMENVATTING EN ADVERTEERDIENST
Heeft ook Startup gekocht dat een intelligent homescreen maakt...

Het is Yahoo blijkbaar menens met zijn poging om bezoekers terug te winnen. Eerst is het flink aan het winkelen geslagen, en heeft verschillende internetbedrijven opgekocht - vaak voor veel geld. Nu begint het die aankopen te verwerken in een nieuwe structuur.

En die ziet er wel indrukwekkend uit. Zo heeft het twee nieuwe verticale sites gelanceerd, wat dus wil zeggen sites die zich op een bepaalde content richten: Yahoo Food, en Yahoo Tech. Vooral die laatste interesseert ons uiteraard, en een eerste bezoek toont een site die inderdaad kan bekoren. Veel nieuws, over soft- en hardware, trends, maar ook achtergrondartikels zoals over Bitcoins. Duidelijke taal, uitgelegd voor de modale internaut, een publiek dat altijd Yahoo's doelgroep was. Of zoals David Pogue, tech journalist bij New York Times maar nu in dienst van Yahoo het tijdens de voorstelling van Yahoo Tech zei: de techneuten worden wel bediend, maar de 85% middenmoot niet.(1)

Hoofdredacteur is Rafe Needleman, en wie al een tijdje meedraait in de tech wereld kent de man uiteraard als trouwe medewerker van Buzz Out Loud. Opvallend bij de nieuwe site: geen advertenties. Yahoo Tech hoopt hiermee het verschil te maken en zich te onderscheiden van andere technologie sites, die volstaan met banners, skyscrapers, en co.  In elk geval een site om in het oog te houden. (2)

Maar er valt nog nieuws te melden van Yahoo. Het heeft namelijk een app uitgebracht die "News Digest App" heet, en de bedoeling heeft om de lezers "alle verhalen die u moet weten" te brengen. De app is gebaseerd op Summly, gemaakt door de jonge Brit Nick D'Alosio, die nu ook op de loondienst van Yahoo staat. D'Alosio maakte Summly toen hij pas 15 jaar was, en Yahoo zou hem naar verluid 30 miljoen dollar betaald hebben voor de app.

Yahoo heeft echter nog meer plannen. Het heeft Aviate gekocht, een Android app die het WiFi verkeer van een telefoon analyseert, zijn GPS locatie, en accelerometer sensoren. Daarop baseert de app zich dan om de gewoonten van de gebruiker te noteren, en zo zijn wensen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld automatisch het uurrooster van een buslijn vertonen, of vermelden wanneer de volgende bus langs komt, wanneer je je aan de bushalte bevindt waar je meestal je bus neemt.

En tot slot werkt Yahoo ook aan de ontwikkeling van zijn eigen adverteerdienst. Die zal voortaan drie onderdelen bevatten: Yahoo Audience Ads, een dienst die ervoor moet zorgen dat elke advertentie gericht is op het juiste publiek; Yahoo Ad Manager, een platform voor de adverteerder om te kiezen uit de verschillende ruimten die Yahoo aanbiedt; en Yahoo Ad Exchange, waarbij bepaalde uitgevers kunnen bepalen hoe advertenties op hun websites eruit zien. Over die laatste nieuwigheden van Yahoo lees je meer bij BBC. (3)
http://techcrunch.com/2014/01/07/yahoo-goes-vertical-for-the-mainstream-launches-yahoo-food-and-yahoo-tech-hires-rafe-needleman-as-editorial-director/
http://tech.yahoo.com/
http://www.bbc.co.uk/news/technology-25647209


BIZ STONE LANCEERT JELLY
Stel vragen met foto's - maar heeft het een zin?

Het is enkele jaren geleden dat Biz Stone Twitter lanceerde. En in het begin, dat moeten we eerlijk toegeven, zagen wij het nut niet in van Twitter; het leek ons een onbetamelijke manier om de aandacht op zichzelf te vestigen, een "kijk naar mij, ik ben interessant". Sindsdien hebben wij de waarde van Twitter ingezien, en is het een bron van inspiratie geworden, van communicatie, van contact leggen.

Wanneer Biz Stone dan een nieuw project voorstelt, waarvoor de verwachtingen uiteraard hoog gespannen zijn, en je snapt niet meteen de zin ervan, dan ben je geneigd te zeggen: ach, dat komt wel, net als bij Twitter. Daarom krijgt Jelly van de meeste tech waarnemers wat krediet, alhoewel het nut ervan niet meteen erg duidelijk is.

De bedoeling, zoals het filmpje bij o.a. WebProNews uitlegt, is dat je vragen stelt aan de gemeenschap, maar met foto's. Je loopt over straat, je ziet iets, en je hebt er een vraag over. Je gooit de foto in de Jelly-gemeenschap, en hoopt maar op een antwoord. Jelly is dus eigenlijk een combinatie van Quora, Google Goggles, en andere Q&A (question and answer) diensten.

Dat is het principe, maar de eerste fotovragen duiden erop dat de gebruiker dat principe niet echt begrepen heeft. Een foto van een fles water, met daarbij de vraag "wat is het beste water in flessen" is niet echt de bedoeling. Bovendien lopen de vragen kriskras door elkaar, zonder enige mogelijkheid om op onderwerp te ordenen. Je krijgt ook heel veel notificaties - niet alleen over vragen die je zelf gesteld hebt, maar over allerlei onderwerpen. En dat is wel vervelend, aldus WebProNews.

Maar zoals gezegd: Jelly verdient krediet. De app is verkrijgbaar voor Android en iOS.
http://www.webpronews.com/what-am-i-supposed-to-do-with-jelly-2014-01
http://blog.jelly.co/post/72563498393/introducing-jellyWANNEER ADVERTEERNETWERKEN FOUT GAAN...
Recente incidenten doen vragen rijzen over adverteernetwerken

Wanneer je als webmaster reclame plaatst op je website, dan heb je meestal geen rechtstreeks contact met de adverteerder: je sluit je aan bij een adverteernetwerk. Je maakt gewoon een vrije plek op je website, waar je een code zet van het adverteernetwerk, en dat netwerk zorgt er dan voor dat er advertenties op die plek komen. Welke advertenties, daar heb jij geen controle over.

Dat is een heel gemakkelijke manier van werken, maar is het ook wel de veiligste? Het blijkt namelijk dat die adverteernetwerken soms onvoldoende controle uitvoeren over de advertenties die zij van hun klanten krijgen, en advertenties publiceren die malware bevatten. Twee recente incidenten beklemtonen de nood aan een strengere controle op die advertenties.

Het eerste is een incident van het lichtere genre: wie een verhaal van Associated Press op zijn iPhone wou lezen, en op de link naar het volledige verhaal klikte, werd doorverwezen naar een link voor het downloaden van een bepaalde app, Candy Crush. Na een tweet over deze praktijk, volgden nog meer klachten erover, en bleek dat ook lezers van artikels bij Cosmopolitan, NBC Sports en Perez Hilton doorverwezen werden naar de download pagina's van verschillende games. Hierover om uitleg gevraagd, zei een woordvoerder van AP dat deze doorverwijzingen per vergissing gebeurden, en veroorzaakt werden door een van de partners van het adverteernetwerk.  Bij NBC Sports hetzelfde verhaal, met deze toevoeging dat het een adverteerder was van het Google netwerk. (1)

Een tweede incident mag toch wel als ernstig beschouwd worden. Tussen 31 december en 3 januari kregen bezoekers van de Europese versie van de Yahoo site advertenties te zien die malware verspreidden. Nu, malware is wellicht een eufemisme, want in sommige gevallen werd de Zeus worm geïnstalleerd, die probeert je bankgegevens te stelen. En bij anderen werd dan weer een programma geïnstalleerd waardoor je computer een slaaf wordt in de mijnbouw - bitcoin mining met name. Meer technische uitleg daarover bij BBC en Business Insider. (2)(3).

Die laatste voegt eraan toe dat veel van deze malware geïnstalleerd kon worden doordat de Java-software op de computers van de bezoekers niet up-to-date was. Veiligheidsadviseurs raden mensen daarom aan om ofwel Java te updaten, ofwel compleet te verwijderen van hun machine, omdat de meeste gebruikers toch nooit Java nodig hebben.

Ons advies gaat echter uit naar de adverteerbedrijven, namelijk dat zij een strictere controle uitvoeren op de advertenties die zij publiceren. Alles gaat tegenwoordig volledig automatisch, zelfs het bieden op adverteerruimte (real time bidding). En beetje meer menselijkheid, een beetje minder automaten, dat is wat het internet wat veiliger zou maken...
http://digiday.com/publishers/shady-mobile-app-install-ads/
http://www.businessinsider.com/yahoo-malware-turned-european-computers-into-bitcoin-slaves-2014-1
http://www.bbc.co.uk/news/technology-25653664


NEW YORK TIMES START MET "NATIVE ADVERTISING"
Eigenlijk alleen maar een mooi woord voor gesponsorde content...

Kranten en nieuwssites evolueren. In dit digitale tijdperk moeten zij voortdurend op zoek naar de juiste manier om nieuws te verpakken, de aandacht te trekken van de gebruiker... en natuurlijk geld te verdienen. Abonnees laten betalen voor het lezen van het nieuws is één manier, maar een manier die niet altijd populair is, vooral niet online. Dezelfde mensen die bij de krantenboer grif geld neertellen voor hun gazetje, zijn nog altijd niet te vinden om voor een online krant te betalen.

Advertenties zijn een andere manier van geld verdienen. En ook daarmee wordt voortdurend geëxperimenteerd. Tal van formaten (skyscrapers, interstitials, pop-ups, ...) zijn tot standaard uitgeroepen. En dan zijn er natuurlijk ook de adverteernetwerken die al deze advertenties plaatsen, en waarover wij het in een vorig artikel hadden.

Er is echter een bepaalde vorm van advertentie waarover wij het in dit artikel willen hebben, en die door NYT in een nieuwe vorm gegoten werd, namelijk de gesponsorde artikels. Dat zijn artikels waarin over een bepaald product of dienst geschreven wordt, of waarin over een onderwerp gesproken wordt met als uiteindelijk doel de noodzaak van een bepaald product of dienst te promoten. Zoals een artikel over de gevaren van een val met een fiets, gesponsord door een fabrikant van fietshelmen. Soms wordt het artikel geschreven door de redactie, soms wordt de inhoud volledig voorgekauwd door een PR bedrijf. En soms... is het niet echt duidelijk dat een artikel gesponsord wordt.

Bij NYT willen ze in hun nieuwe lay-out alvast duidelijk maken dat bepaalde content in opdracht van een sponsor geschreven werd. Bij Business Insider kan je zien dat zo'n artikel dan bij de aankondiging het logo van de sponsor draagt, en dat er voor alle duidelijkheid ook nog eens "Paid Post" bij staat. Het enige wat ons toch een beetje stoort, is de term "native advertising"...(1)

Een uitvoerige bespreking van de nieuwe lay-out vind je bij PandoDaily, dat niet tevreden is over het feit dat het heel moeilijk is om een overzicht te vinden van het nieuws (2)
http://www.businessinsider.com/new-york-times-first-native-ad-2014-1?op=1
http://pando.com/2014/01/08/new-york-times-redesign-partying-like-its-1999/


FITNESS, OOK VOOR JE HOND
Zelfs trouwe Max ontsnapt niet aan fitnessmeters...

Op de CES beurs werden ook heel veel biometrie toestellen voorgesteld. Slimme armbandjes met sensoren die in het oog houden hoeveel stappen je zet per dag, hoeveel je beweegt, waren er in alle maten en gewichten. Bovendien ging het veel verder dan armbanden: LG bijvoorbeeld heeft een koptelefoon die je hartritme meet. En je moet het meettoestel niet eens meer op je lijf dragen, want ook de apparatuur zelf wordt uitgerust met sensoren, zoals de 94Fifty basketball, die onthoudt hoe de bal draait, de kracht waarmee je de bal werpt en waarmee je dribbelt. Er bestaat ook een tennis raket die bijhouden hoe vaak je de bal eerst met de voorhand en dan met de backhand geslagen hebt, hoe vaak je een eerste opslag waar kon maken, enz.

Bovendien zijn die meettoestellen echt niet meer beperkt tot volwassenen - alhoewel het nut van sommige van die apparaten wel betwijfeld kan worden. De ibitz activity tracker bijvoorbeeld, die je aan de schoentjes van je kindje moet bevestigen, onthoudt hoeveel stappen het gezet heeft. En dan kan je via een website gaan belonen - belachelijk, want dat doe je natuurlijk veel beter in het echte leven. Handiger, en voor vele bezorgde ouders een pracht van een oplossing, is de Mimo onesie, die het ademhalingspatroon van je baby bijhoudt, zijn lichaamstemperatuur, en zijn slaap. Zou het een hulpmiddel kunnen worden om wiegendood te voorkomen?

Tja, en zelfs onze viervoeters ontsnappen niet aan de meet-manie. Het bedrijf Voyce heeft een geavanceerde halsband uitgebracht met sensoren, waarmee je de levenstekens van je hond kan opvolgen: hartritme, ademhaling, verbrande calorieën, of de hond actief is of slaapt. De app zelf kost $299, maar er hoort ook een dienst bij waarmee je via het internet die activiteiten ook kan volgen - en dus vanop je werk kan zien of de hond rustig slaapt, of opgewonden tegen de vogels in de tuin aan het blaffen is.

Heeft zo'n honden-fitness apparaat met bijhorende app wel zin? Volgens de makers kan het toestel, vermits de hond zelf niet kan praten, je wel vertellen wanneer het misgaat met je goede vriend. Honden zijn nu eenmaal niet kleinzerig, en gaan vaak pas verraden dat ze zich niet goed voelen, wanneer het al te laat is. Dit toestel zou je meteen kunnen verwittigen wanneer er fysiek iets fout gaat.

Over al deze meters een interessant artikel bij Yahoo. En op de tweede link een filmpje over de Voyce app. Woef!
https://www.yahoo.com/tech/youve-seen-fitness-bands-that-track-your-steps-72774788539.html
http://www.usatoday.com/story/tech/columnist/baig/2014/01/08/ces2014-voyce-launches-wearable-computer-for-dogs/4364885/


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!FIXMESTICK PRO VAN PC DIAGNOSTICS: USB-STICK VERWIJDERT MEEST HARDNEKKIGE VIRUSSEN
Hardwareoplossing met eigen besturingssysteem detecteert en verwijdert virussen, malware, spyware, trojans en rootkits zonder opstarten Windows

[persbericht] PC Diagnostics introduceert de FixMeStick PRO, een usb-stick die de meest hardnekkige virussen, malware, spyware, trojans en rootkits verwijdert. De stick draait op een eigen Linux-besturingssysteem en heeft daardoor geen startende Windows-omgeving nodig om virussen te detecteren en te verwijderen. Zelfs virussen die het master bootrecord aantasten, zijn via de FixMeStick te verwijderen. De oplossing is vooral geschikt voor systeembeheerders en IT-professionals die met gangbare antivirusoplossingen problemen niet volledig kunnen oplossen of voor wie het verwijderen van virussen veel tijd kost.

De FixMeStick combineert drie antivirusprogramma’s – Kaspersky, Sophos en Vipre - tot één krachtige tool. Hierdoor ben je als gebruiker niet meer afhankelijk van één aanbieder. Als Windows niet meer werkt of een virus zich genesteld heeft in het master bootrecord, is de FixMeStick met zijn eigen besturingssysteem een ideale oplossing. Groot voordeel is dat virussen zijn te detecteren voordat malware zichzelf verbergt of opnieuw installeert in Windows. De FixMeStick biedt verder een volledig automatische updatefunctie voor de Linux-omgeving en virusdefinities van de drie aanbieders.

De stick is op afstand via Teamviewer te beheren. Dit betekent dat gebruikers het scherm van klanten kunnen overnemen om de FixMeStick te bedienen en bijvoorbeeld bestandsoverdrachten uit te voeren. Het gevolg: systeembeheerders kunnen de tool zowel bij de klant als op de technische dienst gebruiken.

“Veel systeembeheerders gebruiken nu gratis software zonder ondersteuning. Daarbij zie je vaak een cd-rom waarmee zij elke keer eerst updates moeten downloaden voor de scan. De FixMeStick slaat updates op de stick op, wat het proces vele malen sneller maakt. Daarnaast draait antivirussoftware vaak op Windows, waardoor je bij een crash van dat systeem eigenlijk niets meer kunt. Met de FixMeStick zijn virussen, rootkits, spyware en trojans snel en effectief te verwijderen”, zegt Stefan Kluin, productmanager bij PC Diagnostics “Systeembeheerders beschikken met deze usb-stick over een hardwareoplossing die checkt op alle mogelijke infecties en deze snel en eenvoudig oplost. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de stick een harde schijf tot 75 procent sneller scant dan traditionele rescue-cd’s[1].”
Met de usb-stick schaffen gebruikers een professionele licentie aan voor ongelimiteerd gebruik binnen het licentiejaar. PC Diagnostics levert de FixMeStick exclusief in Nederland. Bekijk ook de video over de werking van de FixMeStick. De FixMeStick is verkrijgbaar voor 269 euro, excl. btw. Meer informatie over de FixMeStick is te vinden op www.fixmestick.eu en www.pcdiagnostics.eu/fixmestick-pro.html.

[1] Kaspersky deed er in dit onderzoek 2 uur en 28 minuten over om een volledige HDD te scannen. De FixMeStick scande dezelfde schijf in 37 minuten.
[Over PC Diagnostics: dit bedrijf levert diagnosetools voor IT-professionals, zoals systeembeheerders en retailers in IT en consumentenelektronica. Het bedrijf hecht al 25 jaar grote waarde aan kwaliteit, precisie en innovatie. Van grote productiebedrijven, reparatiecentra en renovatiefaciliteiten tot kleine computerwinkels en servicetechnici; PC Diagnostics biedt systeembeheerders, repairshops en retailers in consumentenelektronica optimale middelen om laptops, pc’s en mobiele telefoons te diagnostiseren en te repareren. De producten van PC Diagnostics zijn verkrijgbaar via de webshop www.pcdiagnostics.eu, onderdeel van Ultra-X B.V. Meer informatie over Ultra-X is te vinden op www.uxd.eu
http://www.pcdiagnostics.eu/fixmestick-pro.html#product_tabs_Video
http://www.fixmestick.eu
http://www.pcdiagnostics.eu/fixmestick-pro.html

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Omzet via App Store bedroeg in 2013 ruim USD 10 miljard
Recordomzet van meer dan USD 1 miljard in december
http://www.apple.com/benl

*** Ubuntu Saucy Salamander: 5 pluspunten en 5 ergernissen
Ubuntu 13.10 is uitgerust met features voor meer cloudintegratie en voor zakelijk beheer. Onze pluspunten en wensenlijst.
http://computerworld.nl/open-source/80779-ubuntu-saucy-salamander-5-pluspunten-en-5-ergernissen

*** - Advocatenkantoor Panayotou & Partners verbeterde zijn efficiëntie dankzij de digitale dicteerapparatuur van Philips. Het kantoor schakelde over op de nieuwste Digital Pocket Memo’s met geïntegreerde barcodescanner.  Dit systeem laat toe om dictaten overal op te nemen – op kantoor, maar ook thuis of al reizend - en wereldwijd te verzenden.
http://www.philips.com/dictation

*** Hoe Google erin slaagt om huisnummers te lezen op foto's in StreetView
http://www.technologyreview.com/view/523326/how-google-cracked-house-number-identification-in-street-view/

*** Corning maakt nu ook 3D Gorilla Glass voor op het lijf draagbare toestellen
http://www.engadget.com/2014/01/03/corning-is-now-ready-to-make-3d-gorilla-glass/
http://reviews.cnet.com/8301-6452_7-57616579/corning-preps-3d-gorilla-glass-for-gadgets/

*** Konica Minolta breidt haar gamma uit met de introductie van twee nieuwe zwart-wit multifunctionele printers, de bizhub 3320 en de bizhub 4020. Met hun diverse functies, printsnelheden van 33 en 40 ppm en gebruikersinterfaces, beantwoorden deze printers aan de dagelijkse behoeften op kantoor, zowel in kleine en middelgrote teams als bij thuiswerkers. 
http://www.konicaminolta.be

***Konica Minolta voert een upgrade door in haar assortiment printsystemen en oplossingen met de lancering van twee nieuwe, volledig uitgeruste A4- kleurenmultifunctionals: de bizhub C3350 en de bizhub C3850.
http://www.konicaminolta.be7

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetFALL REMIXES - ALL INDIA RADIO
Een van onze favoriete bands, All IndiaRadio, heeft een nieuw album uit. Je kan het hier beluisteren.
http://allindiaradio.bandcamp.com/album/fall-remixes-deluxe-edition?from=fanpub_nfnbVoor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geef een man een vis, en hij zal een dag eten.
Leer hem hoe te vissen, en hij zal elke dag in een boot zitten en bier drinken.
-zen-


 
De nieuwe oogst


   
89 LIFE HACKS

Dit artikel bij ViralNova is echt de topper: je vindt hier ongelooflijk handige tips die je van pas komen bij alledaagse zaken, zonder dat je veel geld moet uitgeven. Vuile koplampen van de auto kuisen met tandpasta, een elastiekje rond de bovenkant van je verfpot doen om daaraan je borstel af te vegen, zodat de rand van het blik proper blijft, die verdomd scherpe blister verpakkingen openen met een blikopener... Het zijn maar enkele van de tips. Omdat alles visueel voorgesteld wordt, is het meteen heel gemakkelijk te begrijpen.
[Taal: ENG]
http://www.viralnova.com/awesome-life-hacks/


DE IDEALE TIJD OP TE GAAN SLAPEN
Is het jou ook al overkomen, dat je denkt: ik ga extra vroeg slapen, want morgen is een moeilijke dag... en dat je dan de hele nacht zo goed als wakker blijft, en maar blijft woelen? Dat kan je, althans volgens de site Strategisch Lui, voorkomen, door je slaapritme te tweaken. Je moet gewoon bekijken hoe laat je moet opstaan, en dan op de site Sleepyti.me de juiste tijd berekenen waarop je moet gaan slapen. Slaapwel!
http://www.sleepyti.me/
http://strategischlui.nl/slaapritme-tweaken/


BRACE.IO: WEBSITE HOSTING VANUIT JE DROPBOX

Gratis is het niet - maar een website laten hosten bij een hostingbedrijf kost je ook geld. Bij Brace.io kan je namelijk je website hosten vanuit je Dropbox account. Het voordeel is dat je gewoon de bestanden in je Dropbox kan bewerken, en geen FTP of zo nodig hebt. Voor elke verandering krijg je een URL, die je kan delen met je vrienden. Het weegt uiteraard niet op tegen een échte website, met een eigen domein..
[Taal: ENG]
http://brace.io/


SOFTWARE VOOR LINUX VINDEN
We hebben het aangekondigd in ons voorwoord: het is ons vaste voornemen om meer nieuws te brengen voor alle besturingssystemen. Daarom deze link, naar een site waar je open bron software vindt, maar ook kan filteren op OS. Deze link verwijst naar de Linux-optie bij de site, die meer dan 2.000 programma's levert als resultaat.
[Taal: ENG]
http://sourceforge.net/directory/os:linux/freshness:recently-updated/


ROBIN GOOD'S LIJSTJE

Het is al jaren dat we bij de website van Robin Good interessante tools vinden. Eigenlijk is hij in onze ogen de meester-curator van het internet, want hij weet als geen ander interessante tips te brengen over het verzamelen van content.
Robin Good heeft nu een lijstje online gezet met websites waar je bepaalde content kan ontdekken: nieuws apps, sociaal nieuws, video content, enz. Een lijstje waarop je wellicht bekende sites zal tegenkomen, maar ook toch nog sites om te ontdekken.
[Taal: ENG]
https://content-discovery-tools.zeef.com/robin.good
http://www.MasterNewMedia.org


OPEN CULTURE: VUL JE TOESTEL MET GRATIS CONTENT
eBoeken, films, audioboeken, online cursussen en meer
In dit artikel bij Open Culture vind je de links naar gratis content die je zo van het internet kan downloaden. Ideaal wanneer je een nieuwe Kindle, iPad of andere media player gekregen hebt met de feestdagen, en die snel wil vullen met (Engelstalige) content, zoals de 51 delen van de Harvard Classics, of 550 gratis audioboeken van o.a. James Joyce, Arthur Conan Doyle, Nabokov enz.
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/2013/12/fill-your-device-with-free-ebooks-movies-audio-books-online-courses.html


BUBBL.US: MIND-MAPPING

Wanneer je een project wil uitwerken, dan moet je de krijtlijnen kunnen uittekenen. Je kan natuurlijk met papier en potlood werken, maar wanneer je dan iets wil wijzigen wordt het al gauw slordig. Gelukkig bestaat er speciale software om projecten in gedachten uit te werken, de zogenaamde mind-mapping.
Bubbl.us bijvoorbeeld is een online mind-mapping dienst die heel intuïtief werkt met klikken en versleten. De Mindmaps die je aangemaakt hebt, kan je opslaan en delen met anderen, maar ook inbedden in een webpagina. Het resultaat kan je ook exporteren, in XML, HTML, PNG of JPG formaat. De gratis dienst is beperkt tot 3 mindmaps, en een premium account kost $6 per maand of $59 per jaar.
http://www.makeuseof.com
https://bubbl.us/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BETER SPELLEN
Een website die je helpt wanneer je moeilijkheden hebt om te spellen. Enerzijds vind je er tips, netjes ingedeeld op basis van onderwerpen zoals leestekens, werkwoorden, weetwoorden enz. Maar anderzijds kan je je er ook aanmelden voor oefeningen: elke dag kan je een oefening maken op de site. De site werd in Nederland verkozen tot Website van het Jaar 2013.
[Taal: NL]
http://www.beterspellen.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEDSITES
Op zoek naar Nederlandstalige websites? Deze site helpt je verder. Het aanbod wordt elke week ververst; de besprekingen zijn in een duidelijke, verzorgde taal geschreven. Regelmatig worden er sites vermeld rond een bepaald thema, zoals deze week rond de herdenking van de Grote Oorlog, 1914-1918. De pagina is discreet, zonder schreeuwerige reclame. Kortom: zoals een verzamelsite zou moeten zijn!
[Taal: NL]
http://www.nedsites.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SAMBAL

Dit is een van de vele experimenten van de VRT Start-up. In het steeds sneller veranderend medialandschap, wil de openbare omroep experimenteren met andere vormen van nieuws brengen, zowel op gebied van taal, processen als formats. Dit is dus een van die experimenten - in bètavorm uiteraard. Om te testen.
[Taal: NL]
http://beta.sambal.be/about


VRIJDAG MULTIMEDIA: HEINEKEN CAMPAGNE
Een bierbrouwer die mensen aanzet om minder te drinken, je zal het niet gauw zien - en dat is toch wat Heineken doet met zijn nieuwe campagne. Gezicht van de campagne is Armin van Buuren. Enerzijds is er een nieuwe song van hem "Save my Night, die het matigen van alcohol aanmoedigt (1 - via Spotify). Anderzijdsis er een film, waarin twee avondjes uit in dezelfde discotheek gefilmd worden, maar telkens met een andere dj. De bedoeling hiervan is aan te tonen hoeveel invloed een DJ kan hebben op het gedrag van de bezoekers. De boodschap is duidelijk: drink, maar met verantwoord.
http://bit.ly/SaveMyNight_SP
http://youtu.be/WRup4Xk7uKE


VRIJDAG MULTIMEDIA: DANIEL ETTER

Een fotograaf / videoreporter, die indringende reportages maakt, ook vanuit oorlogsgebieden. Etter werd genomineerd voor de UNICEF Picture of the Year Award. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.danieletter.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SKYTTE
Een spelletje dat je in de browser kan spelen. Het is een 2D shooter, die volledig gebruik maakt van open source. De makers hadden eigenlijk in het achterhoofd het idee om de mogelijkheden van de nieuwe HTML5/canvas uit te testen. Een uitleg die de spelletjesfanaat natuurlijk niet nodig heeft, om gezellig dit game te spelen!
[Taal: ENG]
http://www.merixstudio.com/case-studies/skytte/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Magnic Light iC, een intelligente contactloze dynamo
http://www.belgiancowboys.be/technology/magnic-light-ic-een-intelligente-contactloze-dynamo/
- De Cubli kubus balanceert zichzelf zonder hulp van buitenaf
http://www.belgiancowboys.be/technology/de-cubli-kubus-balanceert-zichzelf-zonder-hulp-van-buitenaf/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia


- Nederlandse app waarschuwt voor haaien
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3574587/2014/01/09/Nederlandse-app-waarschuwt-voor-haaien.dhtml
- Huffington kondigt 'World Post' aan: nieuws van 's werelds invloedrijksten
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3574459/2014/01/09/Huffington-kondigt-World-Post-aan-nieuws-van-s-werelds-invloedrijksten.dhtml


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Smart TV op CES 2014: een overzicht 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7773/Smart-TV-op-CES-2014-een-overzicht.html
- Razer Nabu: slimme armband met twee OLED-schermen
http://www.elektrozine.be/ez/article/7771/Razer-Nabu-slimme-armband-met-twee-OLED-schermen.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Google Glass: het volgende businessmodel
http://www.digimedia.be/News/nl/15758/google-glass-het-volgende-businessmodel.html
- Omzet Coolblue schiet naar een kwart miljard euro
http://www.digimedia.be/News/nl/15759/omzet-coolblue-schiet-naar-een-kwart-miljard-euro.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Privacy: bescherm je hardware met… glitter nagellak
http://computertaal.info/2014/01/08/privacy-bescherm-je-hardware-met-glitter-nagellak/
- iOS App: Scanner Pro
http://computertaal.info/2014/01/08/ios-app-scanner-pro/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Bitcoinminers waarschuwen voor 51 procent-aanval door Ghash.io-hashpool
http://tweakers.net/nieuws/93618/bitcoinminers-waarschuwen-voor-51-procent-aanval-door-ghash-punt-io-hashpool.html
- Jailbreak en tweak op iPhone maakt 4g bij meer Belgische providers mogelijk'
http://tweakers.net/nieuws/93616/jailbreak-en-tweak-op-iphone-maakt-4g-bij-meer-belgische-providers-mogelijk.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be- VIDEO: Hoesje met 'taser' maakt een wapen van uw iPhone
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/video-hoesje-met-taser-maakt-een-wapen-van-uw-iphone/article-4000494742291.htm
- Webshop voor bitcoins opent in België: wat kan je met de virtuele munt kopen?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/webshop-voor-bitcoins-opent-in-belgie-wat-kan-je-met-de-virtuele-munt-kopen/article-4000494068847.htm

*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/
- Polaroid stunt met 4K TV onder de 1000 euro
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/polaroid-stunt-met-4k-tv-onder-de-1000-euro
- Waarom Snapchat niet inging op overnamebod van 3 miljard dollar
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/waarom-snapchat-niet-inging-op-overnamebod-van-3-miljard-dollar
*** WIJS

- Liefhebbers van IA, verenigt u
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/liefhebbers-van-ia-verenigt-u 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
NIEUW IN WIN8.1: BETERE VERGRENDELING
Ook nieuw bij Windows 8.1: je kan het vergendelscherm dynamischer maken, meer gepersonaliseerd, en dus ook handiger. Zo kan je er kiezen voor een weergave van foto's uit verschillende bronnen, zowel op je eigen computer als uit je virtuele harde schijf bij Skydrive. Dit scherm zal je dus kunnen bekijken wanneer je je telefoon wakker maakt, zonder je inlogcode te moeten invullen.
Bovendien kan je op het vergrendelscherm Skype zetten, zodat je meteen de meldingen van je contacten tijdens je afwezigheid kan zien. Toch wel handig!
http://www.journaldunet.com/solutions/saas-logiciel/windows-8-1-nouveautes/ecran-de-verrouillage.shtmlNIEUW IN WIN8.1:EEN BETERE WINDOWS DEFENDER
In Windows 8.1 werd ook de ingebakken bescherming van Windows Defender nog verbeterd. Die zal voortaan ook het netwerkverkeer bekijken, om abnormaliteiten op te sporen. Doordat het ongewone activiteiten ontdekt, kan het ook de uitvoering van malware tegenhouden, die nog niet in de gekende malware- en virussignaturen zit.
http://www.journaldunet.com/solutions/saas-logiciel/windows-8-1-nouveautes/windows-defender.shtmlNIEUW IN WIN8.1: BETERE BIOMETRISCHE IDENTIFICATIE
Windows 8.1 ondersteunt nu ook beter hardware voor biometrische identificatie, zoals inloggen op je computer door middel van een vingerafdruk sensor. Dat kan je gebruiken om bijvoorbeeld je scherm te vergrendelen, maar ook om de toegang tot bepaalde documenten af te blokken.
http://www.journaldunet.com/solutions/saas-logiciel/windows-8-1-nouveautes/mot-de-passe.shtml


NIEUW IN WIN8.1: TETHERING

Tethering (het woord doet ons altijd glimlachen, het lijkt op "tutteren", sabbelen van een drankje of op een fopspeen zuigen) is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat één toestel met internetverbinding gebruikt wordt om andere toestellen ook online te helpen. Je maakt met andere woorden een hotspot.
Dit is in Windwows 8.1 heel simpel te doen, via het beheer van de netwerken.
Op YouTube staat een filmpje dat je alle stappen uitlegt.
http://www.journaldunet.com/solutions/saas-logiciel/windows-8-1-nouveautes/tethering.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=rQN8TBcatxo

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

GRATIS VAN MICROSOFT: IMAGE COMPOSITE EDITOR

Windows - freeware
Met deze panorama-software kan je uit meerdere, elkaar overlappende foto's een panoramabeeld maken in hoge resolutie, dat je dan op je eigen harde schijf kan bewaren of publiceren op het internet. Het programma doet alles bijna volledig automatisch je moet misschien wel manueel enkele kleine aanpassingen maken.
http://research.microsoft.com/en-us/downloads/69699e5a-5c91-4b01-898c-ef012cbb07f7/


GRATIS VAN MICROSOFT: MUIS- EN KLAVIERCENTER
Windows - freeware
Heb je een "echt" klavier of muis van Microsoft (ja,Microsoft maakt wel degelijk hardware buiten de Surface!), dan moet je deze software eens downloaden. Want daarmee kan je de bediening van klavier en muis volledig naar je hand zetten, met verschillende opties, zoals het aan/uit zetten van verticaal scrollen via de touch strip, en meer.
http://www.microsoft.com/hardware/en-us/downloads/mouse-keyboard-center


GRATIS VAN MICROSOFT: MICROSOFT FLIGHT
Windows - freeware
Sinds jaren geleden de voorganger "Flight Simulator X" op de markt gebracht werd, kende deze software van Microsoft waarin je aan boord van een vliegtuig klimt, een groot succes. Het computerspel laat je een machine besturen en geeft je een adembenemend zicht op het luchtruim. Nu is er dus een opvolger, Microsoft Flight.
http://www.microsoft.com/games/flight/


GRATIS VAN MICROSOFT: PROCESS MONITOR

Windows - freeware
Uiteraard heb je op je computer een Task Manager, waarmee je lopende processen kan bekijken en indien nodig stopzetten. Maar met de Process Monitor van Sysinternals krijg je toch nog meer uitleg - uitleg die vooral techneuten zal interesseren. Je ziet namelijk in real time wie het Register aanspreekt, activiteiten van de processen en threads. Deze tool combineert eigenlijk de functies van twee andere tools van Sysinternals, namelijk Filemon en Regmon.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896645.aspx

GRATIS VAN MICROSOFT: SURFACE MUSIC KIT
Surface 2, Surface Pro 2, Surface Pro (met 8.1); deze tool is niet compatibel met Surface RT.
Met deze tool kan je je favoriete muziek hermixen en delen met de wereld. En ben je echt heel creatief, dan kan je gewoon een song helemaal zelf maken. Om echt goed tet werken met Music Kit, koop je best ook de Music Cover; die bevat meteen een soort mengpaneel. Op deze sitekrijg je de hele uitleg over de tool en de cover.
http://www.microsoft.com/surface/en-us/support/music-photos-and-video/surface-music-kit


VRIJDAG APPDAG: WHEELMATE
Android - iPHone - freeware
Een app gemaakt door een Belgisch bedrijf, dat medische apparatuur verkoopt voor mensen met darmproblemen. Voor hen kan het namelijk van groot belang zijn om een toilet te vinden dat proper is én rolstoelvriendelijk. De app kijkt naar jouw locatie, en toont op de landkaart waar u zulke toiletten vindt. De app kan ook rolstoelvriendelijke parkings tonen.
http://www.wheelmate.com/nl/


VRIJDAG APPDAG: STORY ME
iPad - freeware
Een gratis app waarmee je van je foto's een stripverhaal kan maken. Daarbij kan je kiezen tussen meer dan 12 verschillende bladschikkingen. Wat foto's betreft kan je kiezen uit foto's van je eigen iPad, of van je Facebook account. Na het selecteren van de foto's kan je tekstballonnetjes toevoegen. En het resultaat kan je op je eigen iPad opslaan, e-mailen, afdrukken of delen op Twitter en Facebook.
https://itunes.apple.com/us/app/story-me-collage-comic-strip/id688810927?mt=8
http://ipadapps4school.com/2014/01/03/story-me-a-free-ipad-app-for-creating-comics/
 

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Leen je iemand 20 euro, en je ziet die persoon nooit terug -
dan waren dat waarschijnlijk welbestede euro's...
- zen -