Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/1/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 833 van 28/12/2014Gegroet lezer,

Op de valreep van het afsluiten van het oude jaar, past het even stil te staan bij wat zich het voorbije jaar afgespeeld heeft op internet- en computergebied. Wat op mij persoonlijk het meeste indruk gemaakt heeft, is Google Glass. Het futurologische apparaat houdt zowel beloften als problemen in zich. Het maakt het opzoeken van informatie altijd en overal mogelijk, maar betekent tegelijk een verhoging van de kans dat je stiekem gefotografeerd, gefilmd wordt, of dat de informatie die opgezocht wordt over jou gaat.

Een andere technologie is dan weer afkomstig van Apple, en het zijn de Beacons, die in de winkel gerichte reclame kunnen sturen naar bezitters van iOS toestellen. En een derde technologie die de kroon spant, is 3D printen, en dan vooral het feit dat Microsoft al een app uitgebracht heeft voor de gewone gebruiker, waarmee die minieme wijzigingen in bestaande 3D tekeningen kan maken.

Drie ontwikkelingen die voor ons het jaar 2013 op een positieve manier tekenen. Aan de negatieve kant, maar ook dat is weer een persoonlijke mening, de hype van de Bitcoin. De technologische kant, vooral het minen ervan, gaat ons petje te boven. De economische kant hoort volgens ons thuis bij al die nieuwe bankproducten die naar onze normen onethisch zijn: zij hebben de bankiers superrijk gemaakt, maar de wereldeconomie op de rand van de afgrond gebracht, en de spaarder zijn centjes afgenomen.

Tot daar onze terugblik op het voorbije jaar. Ons rest alleen u nog prettige eindejaarsfeesten te wensen, en tot het zover is, veel leesplezier met dit nummer!
Bij leven en welzijn tot het volgende jaar!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
AANKLACHT TEGEN MEGA UPLOAD VERTELT EEN ONTLUISTEREND VERHAAL
"Held" van P2P ruilsite Mega blijkt toch niet zo netjes...

In de VS gaat binnenkort het proces van start tegen MegaUpload en zijn eigenaar, Kim Dotcom. Nu heeft die laatste in de ogen van velen een soort heldenstatus en wordt hij als een soort Robin Hood beschouwd, omdat hij met zijn P2P website het mogelijk maakte om goedkoop (lees: gratis) films, muziek, en allerlei andere bestanden te delen. Een status die toch wel wat genuanceerd moet worden.

Dat is althans wat je mag besluiten wanneer je de aanklacht doorneemt, die het Amerikaanse openbare ministerie tegen Kim Dotcom openbaar maakte, in voorbereiding op het proces dat binnenkort plaats heeft. Om te beginnen was Kim Dotcom geen Robin Hood, die uit principes handelde, maar gewoon een zakenman, die uit winstbejag handelde - hij werd immers rijk van de verkoop van reclameruimten op zijn website, en door de verkoop van premium abonnementen op zijn website. Bovendien draaide Kim Dotcom volgens die aanklacht er zijn hand niet voor om, om concurrenten bij de Amerikaanse overheid te gaan verklikken.

De aanklacht zelf geeft trouwens heel interessante cijfers vrij. Toen de Megavideo.com site in januari 2012 gesloten werd, stonden er 14,9 miljoen video's op. Slechts 8,6 miljoen daarvan waren minstens één keer bekeken, goed voor een totaal van 34,9 miljard views. 43% van alle views op de site zou content betreffen waartegen een zogenaamde "take-down" melding uitgevaardigd was.

Maar waarom werd die content dan niet verwijderd? Het is toch de bedoeling van deze meldingen dat een bedrijf dat een website host waarop gebruikers content kunnen plaatsen, in zekere zin immuun is - zolang het, wanneer het een melding krijgt dat bepaalde content een inbreuk is op de auteursrechten, die content ook verwijdert. Bij MegaUpload was er wel zo'n take-down systeem, maar daar moest de eigenaar van de content, of liever degene die de auteursrechten bezit, via een automatische procedure de url van die content melden. Waarna MegaVideo wel de toegang tot die url blokkeerde - maar het bestand eigenlijk bleef bestaan.

Het was namelijk zo dat, wanneer je een video naar de site uploadde, en die film al op de site aanwezig was, je geen URL kreeg naar het geüploade bestand, wel naar de originele film die al op de site staat. Wanneer de auteursrechthebbende dan een take-down melding deed tegen jouw URL, dan werd enkel jouw URL geblokkeerd, maar het achterliggende bestand werd niet verwijderd. Wat het de auteursrechthebbenden heel moeilijk maakte om hun content te beschermen.

Interessante lectuur, te vinden bij Wall Street Journal, Wired, en The Verge. En wat Kim Dotcom erop te zeggen heeft? Dat hij niet verantwoordelijk is voor de inbreuken op de auteursrechten die de gebruikers van de site gemaakt hebben. Punt gedaan.
http://blogs.wsj.com/corporate-intelligence/2013/12/20/justice-department-outlines-mega-conspiracy-behind-megaupload/
http://www.wired.com/threatlevel/2013/12/kim-dotcom-destroy-rivals/
http://www.theverge.com/2013/12/21/5233706/justice-department-reveals-evidence-against-kim-dotcom-and-megaupload


MOOI KERSTCADEAUTJE: 20 GB EXTRA RUIMTE OP SKYDRIVE
Enkel voor gebruikers van Windows Phone helaas.

Ben jij de gelukkige bezitter van een Windows Phone? Dan heeft Microsoft een mooi kerstcadeautje voor jou: je krijgt een jaar lang 20 GB extra ruimte bij SkyDrive, de tegenhanger van Microsoft van Google Drive. Je moet die vrije ruimte wel even gaan claimen, door voor einde januari op de link te klikken die in een mail staat die Microsoft je toestuurt.

Windows Phone gebruikers hadden al 7 GB, dus dat is een mooi meegenomen extraatje, waarmee Microsoft Google wel de loef afsteekt, want Die laatste geeft maar 15 GB ruimte gratis. Wie een Surface tablet heeft, kan trouwens gebruik maken van 200 GB gratis ruimte.
http://www.electronista.com/articles/13/12/21/microsoft.rewards.wp.users.with.free.storage/
http://www.theverge.com/2013/12/21/5232278/microsoft-extra-skydrive-storage-for-windows-phone-users


POPULAIRE TOOL SNAPCHAT KRIJGT EXTRA MOGELIJKHEDEN
Overlays, flash, en ander leuks.

De feestdagen blijken een mooie gelegenheid te zijn voor verschillende bedrijven om de gebruiker extra te verwennen. Na Microsoft met zijn extra ruimte, is er Snapchat, dat ook wat leuks heeft voor onder de kerstboom.

Het brengt namelijk een update uit voor de iOS versie van zijn populaire software om boodschappen met foto's te sturen die slechts heel kort zichtbaar blijven. Gek genoeg is een van de nieuwigheden juist iets dat indruist tegen wat de dienst zo populair gemaakt, namelijk dat vluchtige: voortaan zal je één keer per dag een bepaalde boodschap terug kunnen bekijken. Velen rekenden juist op die vluchtigheid, om bijvoorbeeld sexueel getinte foto's te zenden, omdat zij wisten dat zij na het bekijken vernietigd zouden worden. Deze zekerheid is nu dus totaal verdwenen.

Een andere nieuwigheid is ingenieus bedacht: vaak hebben toestellen wel een flash aan de achterkant, maar niet aan de voorkant. De makers van snapchat hebben nu bedacht dat je eigenlijk heel gemakkelijk zo'n flash kan imiteren, door het scherm helder wit te maken. Het verbetert het beeld ietsje, maar bij de meeste toestellen is de camera vooraan niet van denderende kwaliteit, dus het resultaat blijft korrelig.

Nog nieuw: je kan een laagje leggen over je foto's, waarbij je de tijd kan toevoegen waarop de foto genomen werd, de temperatuur het was, en ook hoe snel je je bewoog op het moment dat de foto genomen werd. Vooral dat laatste doet de wenkbrauwen fronsen, want dit kan de gebruikers aanzetten om foto's te publiceren waarin ze om ter snelste rijden, fiets, lopen.

Je kan ook kleureneffecten toevoegen, maar het is niet meteen zo duidelijk hoe je dit activeert: je moet van rechts naar links swipen om de filters op te roepen. Het positieve is dat je deze mogelijkheden één voor één kan activeren in het scherm Instellingen. Wij zijn alvast benieuwd of de meeste gebruikers die Replay functie gaan activeren...

Meer bij TechCrunch en The Next Web.
https://itunes.apple.com/us/app/snapchat/id447188370?mt=8
http://techcrunch.com/2013/12/20/snapchat-adds-filters-new-font-and-for-some-reason-time-temperature-and-speed-overlays/
http://thenextweb.com/apps/2013/12/21/snapchat-ios-gets-replay-option-front-camera-flash-smart-filters/#!qsn6g


NETTIES WENST ALLE LEZERS PRETTIGE FEESTDAGEN!
Wellicht schuift u morgen de voetjes onder tafel voor een rijk kerstmaal, en zijn de plannen voor een uitbundige, of misschien wel een intiemere oudejaarsavond al weken gemaakt. 

Onze voltallige redactie wenst u van ganser harte prettige feestdagen, en veel geluk in het nieuwe jaar, dat u hopelijk veel nieuwe ontdekkingen, plezier en vriendschap brengt.

En wanneer u, misschien een beetje moe of met een kater, in uw luie zetel hangt om te bekomen, denkt u dan ook even aan ons - met name onze NETTIES verkiezing? Bezorg ons een lijstje met uw favoriete Nederlandstalige websites, apps en podcasts die privé-initiatief zijn, dus gemaakt worden door een gewone internaut of een klein bedrijf, geen grote uitgever? De juiste voorwaarden vindt u op onderstaande link. Onze redactie dankt in elk geval reeds alle lezers die tot nu toe hun favorieten ingestuurd hebben.

Geniet van de feestdagen, maar hou het veilig :)
http://www.netties.be/archief_edities/20131119_site2013.htm


BITCOINS EN MINING: DE ETHISCHE KANT
Computerkracht die voor betere dingen gebruikt zou kunnen worden

Bitcoins, het geeft ons een wrange smaak. Dat er een alternatieve, virtuele munt bestaat is geen probleem. Wel dat die ongrijpbaar, heel gemakkelijk gestolen kan worden, en dat speculanten er toch naar grijpen is ons echter een doorn in het oog. Een munt die van een koers van minder dan een dollar, in enkele maanden naar 1.000 dollar stijgt, om dan in een week tijd weer naar 500 dollar te zakken, het lijkt onwaarschijnlijk, maar het is toch gebeurd. Het is echter te vrezend dat het hallucinante verhaal de speculanten zal aanzetten om nog meer in te zetten op de virtuele munt, in een poging om nog sneller veel geld te verdienen - en dat daarbij, zoals bij de bankencrisis, ook de gewone spaarcentjes van gewone mensen gebruikt zullen worden, met desastreuze gevolgen.

Er zit echter nog een andere nare kant aan het verhaal. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als Bitcoin mining - het ter beschikking stellen van computerkracht, in ruil voor bitcoins. Dat vereist enorme machines, en dat is ondertussen tot een industrie uitgegroeid. Over deze rekenfabrieken, de stroom die zij vergen lees je een reportage bij Business Insider en New York Times (1)(2).

Maar is er bij het lezen van het zinnetje "ter beschikking stellen van computerkracht" geen belletje gaan rinkelen? Moest je dan niet terugdenken aan programma's zoals Yeti, waarbij je je ongebruikte computerkracht kon doneren, om mee te helpen aan ruimteonderzoek? Wel, sinds het ontstaan van bitcoin mining is het aantal computers dat aan een programma zoals Yeti meewerkt flink gedaald. Al die kracht gaat naar bitcoins, in plaats van wetenschappelijk onderzoek.

Business Insider vertelt over Folding@Home, een programma dat onderzoek doet naar de evolutie van proteïnes, en belangrijk kan zijn voor de bestrijding van kanker, Alzheimer en Parkinson. Tot nu hebben 6,3 miljoen CPU's meegeholpen om 18 petaflops computerkracht ter beschikking te stellen, wat geleid heeft tot 109 artikels waarin melding gemaakt wordt van kleine of grote stappen die een doorbraak kunnen betekenen in de bestrijding van deze ziekten. Bitcoin is amper vier jaar oud. Maar het heeft al 110,6 petaflops computerkracht opgeslorpt. Kracht die dus aangewend had kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Is dat geen wrange vaststelling?
http://www.businessinsider.com/bitcoin-iceland-pool-2013-12
http://dealbook.nytimes.com/2013/12/21/into-the-bitcoin-mines/?hpw&rref=technology
http://www.businessinsider.com/two-tragic-facts-about-bitcoin-mining-2013-12?op=1


AVEGANT GLYPH: HEADSET VAN DE TOEKOMST?
Google Glass, projector en koptelefoon in één

Wellicht heb jij, net als wij, gemengde gevoelens bij Google Glass. De virtuele bril maakt veel mogelijk, maar betekent ook een bedreiging voor onze privacy. De bril verraadt immers niet meteen wanneer iemand een foto van je neemt, of een filmpje, wat er opgezocht wordt over jou, enz. Tegelijk zijn de mogelijkheden bij bijvoorbeeld een toeristisch bezoek aan een stad echt adembenemend, doordat je bijkomende informatie over een gebouw kan opvragen bijvoorbeeld, of het gebouw in vroegere tijden kan bekijken, enz.

Er is echter nog een andere headset die ook veel mogelijk maakt, en die misschien niet die bedreiging vormt voor onze privacy, en dat is de Glyph. Het is een uit de kluiten gewassen koptelefoon, waarvan je het hoofdstuk ook kan draaien tot voor je ogen, om dan een filmpje te zien. Je ziet het alleen niet op een scherm, maar het wordt in je ogen geprojecteerd. Deze technologie heet Virtual Retinal Display, en verschilt dus helemaal van wat bijvoorbeeld Google Glass doet. Het zou, volgens de fabrikant, best vergeleken kunnen worden met door een venster kijken.

Virtual Retinal Display zou ook je ogen niet vermoeien, en je evenmin hoofdpijn bezorgen. Het beeld bestaat enkel in je retina en in je brein. De displays zijn ook lichter, vergen minder energie, en kunnen een veel scherper beeld projecteren.  De Glyph zou ook veel goedkoper zijn dan Google Glass, want zo'n toestel zou slechts $499 kosten. En het is niet eens verre toekomstmuziek, want de Glyph komt er al volgend jaar aan, en vanaf januari kan je al een bestelling plaatsen.

Bij The Verge vind je een demo van het toestel. Gaan we in de toekomst allemaal eruit zien als Robocop, met een visor voor ons snoetje?
http://www.theverge.com/2013/12/18/5222372/avegant-glyph-the-mainstream-virtual-reality-headset


MICROSOFT PROJECT SIENA: MAAK JE EIGEN WINDOWS APP
En meteen ook geschikt voor een aanraakscherm!

Het is wat stilletjes op het tech-front met de feestdagen, en echt veel nieuws valt er niet te rapen. Daarom enkele artikels die al enkele dagen om onze aandacht schreeuwen, maar verdrongen werden door andere items die ons op dat moment actueler leken.

Zo bijvoorbeeld een artikel bij The Verge, waarin gesproken wordt over het Project Viena dat Microsoft uitgebracht heeft. Dat is op zichzelf een app voor Windows 8.1, waarmee je gemakkelijk je eigen apps kan maken voor Windows, ook al heb je geen kaas gegeten van programmeren. En je kan Siena ook gebruiken op een tablet met aanraakscherm.

Volgens The Verge heeft Siena niet de krachtige tools van een Visual Studio; het is eerder bedoeld om apps te maken die eerder een document lijken, en vooral visueel zijn. Je hebt immers een canvas waarop je afbeeldingen, knoppen, vormen, video's en meer kan plakken. Je kan data importeren vanuit Excel, Azure, REST, RSS en zelfs SharePoint. Wat dus wil zeggen dat je eigenlijk je eigen RSS reader kan maken, waarbij je al jouw favoriete RSS links in een zelfgekozen lay-out kan zetten. Je kan namelijk de kleur van de achtergrond, lettertype, enz. zelf bepalen. (1)(2)

Het mooie is dat je het resultaat ook kan publiceren en delen met anderen. Wie stuurt ons zijn zelfgemaakte RSS reader?

Tussen haakjes: Microsoft had eerder ook al windows Phone App Studio uitgebracht, dat een gelijkaardige functie biedt, maar dan voor smartphones met Windows Phone.(3)
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/5ae47651-e8f3-4e41-aab7-e19ab1b80180
http://www.theverge.com/2013/12/19/5227140/microsoft-project-siena-windows-apps
http://apps.windowsstore.com/default.htm


KAN SNAPCHAT ECHT EEN BEDREIGING BETEKENEN VOOR GOOGLE?
Alles bewaren en doorzoekbaar maken vs. tijdelijk en verdwijning

Een interessante gedachte over de toekomst van het internet vonden wij bij het blog BGR. Het artikel baseert zich op het feit dat Snapchat immens populair is. Zoals je weet kan je bij die dienst een boodschap, meestal bestaande uit een foto of filmpje, versturen naar een van je vrienden - met als extraatje dat de boodschap na een zekere tijd, door jou te betalen, verdwijnt. Een tool die internauten nogal eens gebruiken om foto's van zichzelf door te sturen naar hun vrienden - boodschappen die ze bijvoorbeeld niet op Facebook zouden zetten, omdat ze in die foto's jong én gek zijn, of zichzelf in uitdagende poses tonen. En als er een ding is wat zelfs het jonge volkje, verzot op Facebook en Co, ondertussen weet, is dat Facebook nooit vergeet en dat een foto die zij daar ooit zetten, hen hun hele leven kan achtervolgen.

Welnu, dat vluchtige, als bescherming van de privacy, zou volgens het artikel bij BGR wel eens het business model van Google en Facebook kunnen bedreigen. Want die zijn nu eenmaal gebaseerd op alles noteren en doorzoekbaar maken, om tegenover die profilering advertenties te plaatsen; Snapchat zit aan de andere kant van de regenboog, en zijn business model is niet op deze pijlers gebaseerd - waarmee het dan wel geld hoopt te verdienen, is echter nog niet duidelijk, maar dat terzijde.

Waarom Snapchat zo'n bedreiging is? Omdat de populariteit ervan andere diensten wel eens zou kunnen aanzetten om het voorbeeld te volgen, en eveneens diensten te leveren die slechts tijdelijk beschikbaar zijn. Waardoor er geen profielen opgebouwd kunnen worden, en Google en Facebook niet langer de adverteerders kunnen overtuigen dat advertenties die zij bij hen plaatsen meer opbrengen dan bij de concurrentie, omdat zij meer doelgericht zouden zijn.

Uiteraard is dit maar een stelling, misschien zelfs een provocatie. Maar het noopt wel tot nadenken. Vooral in het licht van de kerstboodschap van Edward Snowden, die vlakaf stelde dat de kinderen die nu geboren worden elk idee op privacy mogen vergeten. Het vluchtige internet zou ons een kans op privacy bieden. Maar zou het echt, zoals in dit artikel staat, het einde betekenen van de enorme bron aan informatie die Google brengt? Daar hebben wij toch nog wat twijfels over...

Maar lees zelf het artikel, en schrijf eventueel zelf je commentaar op de stelling...
http://bgr.com/2013/12/23/snapchat-analysis-erasable-internet/


FACEBOOK DATAVERBRUIK TELT NIET: DE OPLOSSING VOOR VIDEO'S
Maar breekt dit het internet niet?

Je hebt het wellicht al gelezen, en misschien zelf ook al ondervonden: Facebook heeft de instellingen van video's in je tijdlijn zodanig veranderd, dat reclamefilmpjes automatisch afgespeeld worden. Vroeger moest jij zelf een filmpje aanklikken om het te laten spelen, maar blijkbaar was dat niet de goede tactiek tegenover de adverteerders. En vermits het de adverteerders zijn waar het Facebook om te doen is, en niet de gewone gebruiker, werd besloten tot deze maatregel.

Dat de gebruiker die automatische reclame maar niets vindt, zal Facebook worst zijn. Of toch niet? Veel gebruikers raadplegen hun Facebook immers vanop een mobiel toestel, en zijn bang dat die filmpjes de maandelijkse datalimiet van hun abonnement meteen gaan opslorpen. En dus zou dit wel eens kunnen leiden tot minder bezoek aan Facebook. Minder bezoek dat dan weer minder adverteerinkomsten betekent voor Facebook... (1)

Maar daaraan heeft Facebook gedacht. In steeds meer landen heeft het akkoorden afgesloten met mobiele providers om gratis toegang te geven tot Facebook: de data die je verbruikt tijdens je bezoek aan het sociale netwerk, zouden niet meetellen voor je maandelijks abonnement. Dat is bij sommige providers in België al zo, en nu zou het ook in de VS gaan gebeuren (2)

Slim bekeken van Facebook, maar er zit toch wel een addertje onder het gras, zoals website Pandodaily fijntjes opmerkt (3). Dit doorbreekt namelijk de neutraliteit van het internet, doordat providers dan bepalen wat wel en niet betaald moet worden. Eerder was er al protest toen de providers het idee opperden dat websites zoals YouTube zouden moeten betalen, omdat zij  de grootste slokops zijn van bandbreedte. Nu is het dus omgekeerd: de providers kiezen hier voor welke site het dataverbruik NIET zal aangerekend worden.

Een idee om toch even stil bij te staan... Meer hierover bij Pando Daily.
http://www.theguardian.com/technology/2013/dec/24/beware-facebooks-new-video-in-news-feed-could-be-a-mobile-data-headache
http://bits.blogs.nytimes.com/2013/12/24/free-facebook-common-globally-finally-comes-to-american-mobile-phones/?_r=1
http://pando.com/2013/12/23/providing-free-access-to-facebook-is-a-threat-to-the-free-internet/


ITALIË STEMT EEN GOOGLE-BELASTING
Bedrijven moeten advertentieruimte kopen bij plaatselijk geregistreerde bedrijven

Ook in België is er al een hele tijd controverse over grote bedrijven die naar fiscale paradijzen uitwijken, waar zij zo goed als geen belasting moeten betalen. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft zelfs al een plan klaar om een dergelijke strategie tegen te gaan, die ook door bedrijven zoals Google, Apple,Yahoo en co toegepast wordt.

Italië is nu het eerste land dat een concrete maatregel invoert, en wel wat gemakshalve een "Google taks" genoemd wordt. Daarbij worden Italiaanse bedrijven gedwongen om online adverteerrruimte te kopen van bedrijven die in Italië geregistreerd zijn, en dus niet van bedrijven die in fiscale paradijzen zoals Ierland, Luxemburg of Bermuda.

Google is uiteraard niet het enige bedrijf dat zulke technieke toepast. Maar het is wel het bedrijf dat het meest tot de verbeelding spreekt, omdat het een quasi monopolie heeft qua verhuur van adverteerruimten. Welnu, die worden vanuit een Ierse afdeling gefactureerd, zodat er weinig belastbare inkomsten zijn in de landen waar de afnemers van die ruimten, de adverteerders, zitten. Die afdeling betaalt royalty's aan een andere afdeling die, aldus Bloomberg, dan weer zijn hoofdkwartier in Bermuda zou hebben. Nog volgens Bloomberg zou Google verleden jaar bijna 12 miljard dollar naar de afdeling in Bermuda doorgesluisd hebben, het merendeel van zijn wereldwijde inkomen, en zou het daardoor 2 miljard dollar bespaard hebben op zijn belastingen.

Deze Google-wet mag dan al rechtvaardig lijken, het is nog de vraag of zij wettelijk is. De EU eist namelijk vrij verkeer van goederen en diensten, en de verplichting om enkel adverteerruimte te kopen bij een plaatselijk gevestigd bedrijf gaat in tegen dit vrije verkeer...
http://www.bloomberg.com/news/2013-12-23/italy-approves-google-tax-on-internet-companies.html
http://www.forbes.com/sites/timworstall/2013/12/24/italian-senate-passes-google-tax-and-its-still-illegal-and-worse-doesnt-do-very-much/


BITTORRENT ONTWIKKELT CHAT ZONDER SERVERS
Inlog  wordt vervangen door sleutels

BitTorrent wordt door velen als een synoniem beschouwd van piraterij. Onterecht, moeten wij hieraan toevoegen, want BitTorrent is enkel een internetprotocol, het zijn de gebruikers die verantwoordelijk zijn voor de content die zij via BitTorrent delen. Bovendien is BitTorrent een handig protocol, dat data op een zeer spaarzame manier via het internet verdeelt.

Welnu, BitTorrent Inc, het bedrijf dat het BitTorrent P2P protocol ontwikkelt, is volgens Ars Technica  bezig aan een instant messaging systeem. Het bijzondere daaraan is dat de chat dienst zou werken zonder enige server, en volledig zou berusten op versleuteling met publieke sleutels waardoor de privacy van de gesprekken verzekerd zou zijn. Bovendien wordt niet zoals bij andere diensten gewerkt met namen van gebruikers (username), maar met paren van cryptografische sleutels.

Concreet wil dit zeggen, zo lees je in een blog posting, dat je niet meer op de traditionele wijze moet inloggen in de chat, maar dat je kan chatten met iedereen die je wil, door gewoon je publieke sleutel met elkaar uit te wisselen.

Dat heeft verschillende voordelen, met als belangrijkste dat je je boodschappen kan versleutelen, door gebruik te maken van jouw private sleutel, en de publieke sleutel van je gesprekspartner.

Voor de correcte technische uitleg verwijzen we je graag naar Ars Technica. Wij willen je alleen maar erop wijzen dat het bestaat, mocht je er behoefte aan hebben.
http://arstechnica.com/information-technology/2013/12/bittorrent-serverless-chat-replaces-usernames-with-crypto-keys/
http://engineering.bittorrent.com/2013/12/19/update-on-bittorrent-chat/

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!
 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** Sixdots platform voor mobiel shoppen (Belgian Mobile Wallet)  groepeert 9 Belgische banken en 3 mobiele netwerk operatoren
Naast de oprichters BNP Paribas Fortis en Belgacom stappen nu ook ING, KBC en Belfius mee in het kapitaal van de joint venture om samen Sixdots te lanceren en behere
http://www.sixdots.be/
http://prs.belgamediasupport.be/l/35754

***Stay connected with family and friends while skiing in France with LeFrenchMobile.
http://www.datapressepremium.com/rmdiff/2005617/diff_20073417286.pdf

*** Software-licenties van Europese organisaties niet op peil
CA Technologies: 72 procent van de organisaties heeft moeite met detecteren ongebruikte software
http://www.ca.com/gb/collateral/industry-research/emea/reducing-cost-and-risk-through-software-asset-management.aspx

*** Kingston Digital brengt de DataTraveler® Mini 3.0 USB Flash drive uit. DataTraveler Mini 3.0 is de nieuwste toevoeging aan Kingston’s lijn USB 3.0-producten. Hij heeft een slank en stijlvol omhulsel en voorziet in snelle dataoverdracht voor het opslaan van muziek, foto’s, video’s en documenten.
http://www.kingston.com/en/usb/personal_business#DTM30Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @Kris10Vermoesen: Op plaats 4 van de meest gelezen @FINNbe blogposts van ’13: ‘Hoe sociale media een impact hebben op de journalistiek’ http://t.co/JE3Wzt1Hnw

@ruudhendrickx: RT @ThomasVdveken: Even tweeten, dit. :-) http://t.co/5jTYGNrG3W

@expressbe_nl: Wat is een journalist? Een vraag die steeds meer aan relevantie wint in een tijdperk van overmediatisering e... http://t.co/su3xdDkjxN

@bestevanhetweb: Tijd voor een korte film op deze Tweede Kerstdag. Een fraaie animatiefilm van Nederlandse bodem. http://t.co/QvK23OQrZJNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Vooraleer iemand te bekritiseren, zou je een mijl in zijn schoenen moeten lopen.
Zo zal je, wanneer je de kritiek geeft, een mijl ver zijn. En je hebt zijn schoenen.
-zen-


 
De nieuwe oogst


TREYCENT: MAAK JE EIGEN SIRI


Deze website laat je toe om een soort Siri te maken, de bekende tool van Apple die als het ware jouw pesoonlijke assistent is op je iPhone of iPad. Je kan Salesforce rapporten laden, SharePoint documenten of YouTube video's door gewone gesproken commando's. Je kan zinnen of vragen koppelen aan URL's, zodat je zelf website kan oproepen. De website werkt met Internet intranet en zelfs sites die met een paswoord beveiligd zijn. Het mooiste is echter dat je deze acties niet alleen voor jezelf kan maken, maar ook samen met een team om jullie eigen antwoorddienst te creëren.
[Taal: ENG]
http://treycent.com/


FAKE GPS: STIMULEER EEN ROUTE
Wil je je vrienden eens om de tuin leiden? Met deze site kan je een valse route aanmaken of gewoon op een landkaart tekenen. Daarna schakel je de GPS tracker op jouw eigen toestel uit, en je toestel zal vervolgens de data gaan uitzenden die afkomstig is van de website, niet van je toestel. Perfect om je een vals alibi te verschaffen, om of je vrienden een surprise te bezorgen!
[Taal: ENG]
http://fakegps.com/


00NOTE: BOODSCHAPPEN DIE ZICHZELF VERNIETIGEN
De verhalen over het gesponeer van NSA zijn ondertussen gekend. Wil je wat privacy, en wil je in alle vertrouwen een bericht kunnen versturen? Dan moet je deze webdienst eens proberen. Daar kan je namelijk berichten verzenden die zichzelf vernietigen. Gewoon de bestemmeling en tekst invullen, wat voor soort versleuteling je wil, en de gewenste zelfvernietiging kiezen. Voila, verzonden!
[Taal: ENG]
http://00note.com/


EYE EXERCISES: JE OGEN EVEN ONTSPANNEN

Wanneer je ogen moe aanvoelen, maar je toch nog verder moet werken, dan kan je even naar deze site surfen, en daar wat oefeningen doen om je ogen te ontspannen. Het is trouwens een goed idee om regelmatig oogoefeningen te doen, want zij kunnen je zicht verbeteren, zo belooft de site.
[Taal: ENG]
http://exercises4eyes.com/


TOPDF: GRATIS OMZETTEN
Op deze website kan je dan weer tekstdocumenten, presentaties, spreadsheets en afbeeldingen omzetten tot een PDF bestand, zonder dat je op je computer iets moet installeren. Gewoon je bestand uploaden (tot 5 bestanden tegelijk), de conversie starten, en het resultaat downloaden. De documenten mogen maximum 25 MB zijn.
[Taal: ENG]
http://topdf.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UITPAS
Deze site dient als uithangbord voor (nog) een nieuwe kaart die je in je portefeuille kan stelen, om punten te sparen en kortingen te krijgen. Niet in supermarkten, maar wel voor uitjes: een gratis kop koffie in de cafetaria van een museum, korting voor een theatervoorstelling, sportkampen, enz.
[Taal: NL]
http://www.uitpas.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEOPUNT

Tja, we kennen allemaal Google Maps, met zijn satellietfoto's. Maar Vlaanderen moet hiervoor niet onderdoen - Geopunt brengt foto's die veel meer in detail zijn. Bovendien kan je foto's uit 2012 vergelijken met foto's uit 1979-1990.  Eigenlijk vind je hier alle geografische data over Vlaanderen op één plek verzameld. Je kan er ook informatie vinden over de wetgeving met betrekking tot geodata.
[Taal: NL]
http://www.geopunt.be/geowijzer
http://www.geopunt.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EENZAAM EN VERLATEN
Een verzameling prachtige foto's van plekken die ooit bruisten van leven, maar nu verlaten zijn. Prachtig in hun verval soms, maar toch altijd het spijtige van het verloren gegane verleden.
[Taal: ENG]
http://traveloven.com/top-25-most-amazing-abandoned-corners-of-earth/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 10 KORTFILMPJES
Bij DesignsIdea vind je een reeks van 10 korte animatiefilmpjes, die wel heel kunstig zijn.
[Taal: ENG]
http://designsidea.com/10-animated-shorts/


VRIJDAG MULTIMEDIA: CRAZY MONKEY GAMES

Ben jij een speelvogel? Dan kan je op deze website heel veel games vinden, die je gratis kan spelen, zonder enige download. Het zijn meestal games die even een tutorial vereisen en een woordje uitleg, dus niet echt "casual games" zoals Bubble en co.
[Taal: ENG]
http://www.crazymonkeygames.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Meeste internetverkeer is “Non Human”
http://www.belgiancowboys.be/web/meeste-internetverkeer-non-human/
- Het multiscreen-gezin in Vlaanderen is een feit
http://www.belgiancowboys.be/technology/het-multiscreen-gezin-vlaanderen-een-feit/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Haaien twitteren waar ze zwemmen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3568289/2013/12/27/Haaien-twitteren-waar-ze-zwemmen.dhtml
- Samsung komt met smartphone voor blinden
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3563271/2013/12/16/Samsung-komt-met-smartphone-voor-blinden.dhtml
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Lifestyle 535 II- en 525 II-systemen beste Bose home cinema ooit 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7737/Lifestyle-535-II--en-525-II-systemen-beste-Bose-home-cinema-ooit.html
- Test: Full-frame Sony Alpha 7
http://www.elektrozine.be/ez/article/7705/Test-Full-frame-Sony-Alpha-7.html

 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Facebook ervan beschuldigd gelogen te hebben bij zijn IPO
http://www.digimedia.be/News/nl/15700/facebook-ervan-beschuldigd-gelogen-te-hebben-bij-zijn-ipo.html
- Google lanceert  +Post ads, zijn nieuwe reclameformat
http://www.digimedia.be/News/nl/15647/google-lanceert-post-ads-zijn-nieuwe-reclameformat.html
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Download Bing Homepages van 2013 (bureaubladachtergronden en screensavers)
http://computertaal.info/2013/12/26/download-bing-homepages-van-2013-bureaubladachtergronden-en-screensavers/
- Incasso@rabobank.nl: Herinnering, onze deurwaarder komt bij u langs
http://computertaal.info/2013/12/24/incassorabobank-nl-herinnering-onze-deurwaarder-komt-bij-u-langs/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Een op de vijf door resellers VS verkochte laptops was een Chromebook in 2013'
http://tweakers.net/nieuws/93367/een-op-de-vijf-door-resellers-vs-verkochte-laptops-was-een-chromebook-in-2013.html
- Achtergrond - Tabtop of laplet: het jaar van de convertible
http://tweakers.net/reviews/3348/tabtop-of-laplet-het-jaar-van-de-convertible.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-Amazon krijgt stortvloed kerstcadeaus niet geleverd
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/amazon-krijgt-stortvloed-kerstcadeaus-niet-geleverd/article-4000483988050.htm
- "Uitzonderlijk materieel mankement" veroorzaakte storing bij Bancontact
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/uitzonderlijk-materieel-mankement-veroorzaakte-storing-bij-bancontact/article-4000482439721.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Techvriendelijke handschoenen voor de winter
http://www.themobilerevolution.be/2013/12/techvriendelijke-handschoenen-voor-de-winter/

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Gespot: De BMW i8 smart key, de vetste auto-sleutel ooit?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/gespot-de-bmw-i8-smart-key-de-vetste-auto-sleutel-ooit
- Hoe ga je om met todo's en welke tools kunnen je helpen?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-ga-je-om-met-todo-s-en-welke-tools-kunnen-je-helpen
*** WIJS

- Evaluatie van het trendsrapport 2013: Wie had het bij het juiste eind?
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/evaluatie-van-het-trendsrapport-2013-wie-had-het-bij-het-juiste-eind


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HAAL MEER UIT GOOGLE DRIVE: POLLS
Wist je dat je Drive ook kan gebruiken om een enquête of poll te houden? Dat doe je door een publiek formulier aan te maken, via het Tools menu in de Google Docs spreadsheet. Daar kies je dan "Create a form", en volg je de instructies. Je kan gewone vragen stellen, of meerkeuze vragen, en de antwoorden kan je rechtstreeks in je spreadsheet laten zetten wanneer ze binnenkomen.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide23HAAL MEER UIT GOOGLE DRIVE: CODEREN


In Google Docs kan je gemakkelijk documenten aanmaken en bewerken, maar wist je dat je ook kan werken met code, om dingen te programmeren? Er bestaat een gratis Chrome app, Drive Notepad, laat je toe om documenten te bekijken en te bewerken als gewone tekst, in je browser, en dan rechtstreeks naar je Drive account op te slaan. De tool kan syntax markeren voor verschillende talen, waaronder HTML, Python, Per, Ruby, JSON.
https://chrome.google.com/webstore/detail/drive-notepad/gpgjomejfimnbmobcocilppikhncegaj


HAAL MEER UIT DRIVE: WAPPWOLF AUTOMATOR, VOOR MEERDERE PLATFORMEN
Uiteraard is Google Drive niet de enige cloud oplossing - heel wat andere bedrijven bieden je de mogelijkheid om online bestanden te bewaren - en soms is het moeilijk om in die wirwar van diensten nog te weten waar je iets kan zetten. Deze extensie voor deChrome browser maakt het mogelijk om je Drive account te koppelen aan andere online diensten, en zelfs synchronisatie te verwezenlijken.
Wappwolf Automator laat je namelijk binnen je Drive nieuwe sync-mappen aanmaken. Bestanden die je daar zet, zullen automatisch doorgestuurd worden naar de diensten die je daaraan koppelt: Dropbox, Picasa, Facebook, Flickr, Evernote, Skydrive, Sugarsync, Basecamp.
https://chrome.google.com/webstore/detail/wappwolf-automator-for-go/ggaincemkigcbilbainkpmmkigmmkdkn


NIEUW IN WIN8.1: SNELLER AFSLUITEN
In deze nieuwe reeks tips hebben wij het over de nieuwe mogelijkheden die de update van het Windows OS  (Win8.1) biedt. De lezers mogen het ons niet kwalijk nemen dat wij het zo vaak over Windows hebben - onze vaste medewerkers hebben nu eenmaal enkel een Windows computer ter beschikking om de tips uit te testen. Mensen die een Mac of iOS computer hebbben, mogen altijd hun tips insturen, om aan onze lezers door te geven.
Windows 8.1 dus; het is een gratis update van het Windows 0S. Een van de eerste dingen die je zal appreciëren bij deze update is het feit dat de start knop op zijn vertrouwde plaats zit, maar ook dat je voortaan gemakkelijker je systeem kan afsluiten. Voorheen moest je eerst de Charms oproepen via de balk rechts, maar nu kan je gewoon rechts klikken op de Startknop, en daar Afsluiten kiezen.
http://www.journaldunet.com/solutions/saas-logiciel/windows-8-1-nouveautes/eteindre.shtml
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GRATIS VAN MICROSOFT: MICROSOFT DESKTOPS


Windows XP en hoger - freeware
Met deze software heb je meteen veel meer plaats op je desktop: via een toetscombinatie die je zelf kan bepalen, kan je tot 4 virtuele desktops aanmaken, waartussen je dan kan wisselen.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/cc817881.aspx


GRATIS VAN MICROSOFT: WINDOWS MEDIA PLAYER EXTENSIE
Windows - freeware
Een extensie voor de Chrome en Firefox browser, waarmee je video's in H.264 gemaakt rechtstreeks in je browser kan afspelen, wanneer je een website bezoekt die in HTML-F gemaakt is. Deze extensie bouwt dus verder op de Windows Media Player plug-in die Microsoft eerder al uitbracht.
http://www.interoperabilitybridges.com/html5-extension-for-wmp-plugin
http://www.interoperabilitybridges.com/wmp-extension-for-chrome


GRATIS VAN MICROSOFT: EASY TRANSFER
Windows - freeware
Deze tool is vooral handig wanneer je van de ene computer naar de andere overschakelt, en daarbij van een eerdere Windows versie naar een nieuwere gaat: van XP naar 7, van Vista naar 7, van XP naar Vista.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/products/features/windows-easy-transfer
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=7349


VRIJDAG APPDAG: NICK EN NINA

iPad - €3,59
Een interactief boek voor de iPad en iPhone, bestemd voor kinderen. Met dank aan Frank voor deze tip.
https://itunes.apple.com/nl/app/nick-en-nina-verhuizen-tussen/id561024743?mt=8&affId=1415352


VRIJDAG APPDAG: SPLITTR
Windows Phone - freeware
Deze app maakt het gemakkelijk om, wanneer je met een groepje vrienden uit gaat, de rekening te delen. Maar je kan ook de gemeenschappelijke kosten voor je studentenkamers delen, enz.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/splittr/d2307de6-10c0-4b5c-9527-7c549370a447

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer je de eerste keer geen succes hebt, dan is skydiven niets voor jou.
-zen-