Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/12/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


===================
INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

================
NeTTieS
Jaargang 14
Nummer  830 van 7/12/2013Gegroet lezer,

Hopelijk hebt u het stormweer goed doorstaan? En hebt u nu wat tijd om even in uw lijst met favorieten te snuisteren? WVoor onze NETTIES verkiezing zijn wij nog altijd op zoek naar uw top 3 favoriete Nederlandstalige websites, apps en podcasts (privé-initiatief). Meer over deze verkiezing leest u hier:
http://www.netties.be/archief_edities/20131119_site2013.htm

Helemaal voor niets moet u dat niet doen: onder de inzenders van de lijstjes worden enkele cadeaubonnen verloot. Uw medewerking wordt in elk geval erg gewaardeerd! Het adres om uw lijstje in te sturen: redactie@netties.be

Terwijl u dit nummer leest, zit onze redactie hoogstwaarschijnlijk op de jaarvergadering van de Vlaamse Journalisten Vereniging. Wij zijn namelijk lid van deze vereniging, die de belangen van freelance journalisten en journalisten in bijberoep behartigt. Een groeiende groep, want met de grondige veranderingen in het medialandschap zijn vele journalisten aangewezen op freelance werk, omdat zij geen vast contract kunnen loskrijgen. Wenst u informatie over deze vereniging, dan kan u terecht op www.vjv.info  - of bij onze redactie zelf.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
PARKING APPS HEBBEN DE TOEKOMST!
Weten waar je kan parkeren en er recht naartoe rijden - ideaal!

Wanneer je naar een winkelcentrum rijdt, dan is daar meestal ruime parking (ondergronds of in torens) voorzien. Je weet dus dat je je auto kwijt geraakt, maar vooraleer je een plaatsje gevonden hebt, is het vaak nog heel wat rondjes draaien om die lege plek te vinden.

Daar is de laatste tijd verandering aan het komen. Steeds meer (gesloten) parkings hebben een sensor boven elke parkeerplaats, die noteert welke plaats vrij is en waar er al een wagen staat. Deze informatie wordt dan gecentraliseerd: kom je op niveau-3, dan zie je meteen bij het inrijden hoeveel plaatsen er vrij zijn, zodat je meteen ook weet of je moet doorrijden naar niveau -4 bijvoorbeeld. Strategisch geplaatste lichten geven bij elke autostaanplaats aan welke vrij is en welke niet, zodat je meteen kan doorspurten naar een plaatsje.

Handig. Maar wat als die informatie nu eens op je mobiele toestel verkrijgbaar was - dan zou het pas ideaal zijn. Daarom zijn er verschillende apps die dit trachten te brengen. Uiteraard moeten de parking uitbaters hun medewerking verlenen - maar ook zij hebben er baat bij dat de gebruiker rechtstreeks naar een vrije plaats spurt, want dit vermindert de uitlaatgassen van de rondtoerende wagens.

Deze wetenschap op je mobiele toestel hebben staan, heeft nog een ander voordeel: dat je weet hoeveel volk er in het winkelcentrum is. Is de parking van Delhaize voor 90% vol, dan weet je dat je lange rijen aan de kassa mag verwachten - en plan je dus je shopping best op een later tijdstip.

Maar het shoppen wordt ook aangenamer. Gedaan de frustraties van het rondjes draaien, het eindeloze gezoek naar een parkeerplaats, wat voor shoppers het plezier van het shoppen vergalt. Te weten dat je een plaats hebt om te parkeren, en er recht naartoe kunnen rijden, zal misschien de gebruiker terug uit zijn computerstoel halen, en naar de fysieke winkel laten gaan.

In de VS zijn er al verschillende apps die deze parkeerinformatie aanbieden. Een van de bekendste is ParkMe, dat meer dan 28.000 locaties heeft wereldwijd. Een andere app, Parkopedia heeft 26.000 parkeerplaatsen in Noord-Amerika in zijn database zitten, die je kan doorzoeken op prijs en beschikbaarheid. Want ook de prijs speelt een rol, sommige parkings vragen het dubbele van andere.

Kennen jullie apps die hetzelfde doen voor Vlaanderen / België / Europa? Laat het ons weten!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.parkme.consumer&hl=en
http://www.nytimes.com/2013/11/28/business/secret-weapon-in-mall-battle-parking-apps.html?pagewanted=all&_r=0

Nagekomen bericht: @liviooo laat weten dat er alvast deze Nederlandstalige app bestaat voor Gent:
http://parkinggent.projectslouis.be


NIEUW INITIATIEF TECH.EU WIL EUROPESE TECH SCENE BELICHTEN
Belgische auteur Robin Wauters zet de dappere stap

Het is waar, en wij betrappen er ons ook te vaak op: de berichtgeving over nieuws uit tech-land draait vooral rond de VS. Nieuws over Yahoo, Google, Microsoft en co verdient natuurlijk zijn plaats, maar ontwikkelingen in eigen land raken al te vaak in het vergeethoekje. Persoonlijk probeert de Netties-redactie daaraan te verhelpen, door bij haar bronnen ook niet-Engelstalige websites te bezoeken - Duitse, zoals Pressetext.de, Chip.de, en Franse, zoals Yahoo.fr of L'Internaute.

Toch blijft de lokale berichtgeving ondermaats - niet alleen bij ons, maar ook bij andere media. En dat is de reden waarom Robin Wauters nu Tech.eu opgericht heeft. Deze tech-journalist, die in eigen land een indrukwekkende carrière opgebouwd heeft (1), heeft het ook gemaakt als auteur voor eerbiedwaardige nieuwssites als TechCrunch en The Next Web.

En nu heeft hij dus de stap gezet naar een nieuwe website, die hij opgericht heeft in samenwerking met een team van 6 andere leden - journalisten, ontwikkelaars, ondernemers, tech enthousiastelingen. De site zal het vooral hebben over startende bedrijven, opkomende markten, de ontwikkelingen in de Europese tech industrie.

Bij het schrijven van dit artikel staan er al enkele postings online, waaronder een artikel dat een blik biedt op startende bedrijven in Centraal- en Oost-Europa, en over een Belgisch bedrijf dat voluit voor 3D printing gaat: Materialise.

Om bij je bookmarks te zetten dus!
http://about.me/robinwauters
http://tech.eu/LEVERING PER DRONE BINNENKORT REALITEIT?
Als het van Amazon afhangt, wel. Maar ook voor wasmachines?

Kopen via het internet is gemakkelijk: je moet je luie stoel niet uit. Het enige nadeel, vergeleken met shoppen in een échte winkel, is het gebrek aan "instant gratification" - de onmiddellijke bevrediging, beloning: bij een bakstenen winkel neem je de bestelde waren mee naar huis, bij een online bestelling moet je wachten tot de goederen geleverd worden.

Amazon wil daar een antwoord op bieden, en denkt dat drones, de kleine onbemande vliegtuigjes, de oplossing zijn. Tijdens een interview in het tv-programma 60 Minutes legde hij het project uit. Het gaat om drones die pakjes tot 5 pond (2,25 kg) kunnen vervoeren en die ervoor moeten zorgen dat jouw bestelling via het "Amazon Prime Air" programma binnen het half uur bij jou geleverd worden.

Technisch gezien zijn het octocopters, dus toestellen met 8 hefschroeven. Die staan te wachten aan het einde van de lopende band, om het bestelde product te gaan vervoeren; hun actieradius is 10 mijl (16 km). Deze gegevens wijzen meteen al aan waarop Amazon zich met deze dienst concentreert: leveringen binnen grote steden, van kleine pakjes; volgens Amazon bestaat 86% van alle bestellingen uit goederen die minder dan 5 pond wegen.

Er is echter nog een ding dat Amazon moet uitwerken: het leveren zelf. De drone heeft immers geen vinger om aan jouw deur aan te bellen, en kan het pakje ook niet door jouw brievenbus schuiven. Gewoon boven op jouw kop droppen is natuurlijk ook geen optie...

Meer bij The Verge en Ars Technica.
http://www.theverge.com/2013/12/1/5164340/delivery-drones-are-coming-jeff-bezos-previews-half-hour-shipping
http://arstechnica.com/gadgets/2013/12/forget-amazons-two-day-shipping-soon-you-can-select-drone-delivery/


MOGEN WERKGEVERS HUN KANDIDATEN WEL SCREENEN VIA SOCIALE MEDIA?
Het gevaar beschuldigd te worden van discriminatie...

Discriminatie is bij wet verboden. Je mag iemand niet beoordelen/veroordelen op grond van afkomst, seksuele geaardheid, politieke voorkeur of religie. Een wet waaraan ook werkgevers zich moeten houden, wanneer zij kandidaten selecteren of beoordelen die zich aanbieden voor een vacature.

Toch gebeurt het, helaas, nog veel te vaak. Kandidaten die Mustafa of Mohammed heten lopen veel kans om hun sollicitatie meteen in de prullenmand te zien verdwijnen, nog voor de bekwaamheden die in hun brief vermeld staat gelezen werd, laat staan dat zij zich hebben kunnen bewijzen in een persoonlijk gesprek. Dat kandidaten daarover aan de alarmbel trekken, is dan ook gerechtvaardigd.

Maar wat te denken van werkgevers of HR managers die kandidaten gaan natrekken in de sociale media? Want dat kan ook tot discriminatie leiden. Volgens Wall Street Journal zouden moslims die solliciteren veel minder kans krijgen om uitgenodigd te worden voor een gesprek, veel minder dan christenen, en dan vooral in conservatieve staten in de VS.

Wanneer werkgevers personeel screenen via de sociale media, dan zouden zij eigenlijk enkel naar informatie mogen kijken die relevant is voor de job. Dat is natuurlijk praktisch ondoenbaar. Daarom raadt de krant werkgevers aan om te stoppen met het screenen in de sociale media, omdat werkgevers zich dan in troebel water begeven, en wel eens van discriminatie beschuldigd kunnen worden. In die media vernemen zij immers informatie over afkomst, seksuele geaardheid, godsdienst, politieke overtuiging, enz. En dat zijn vragen die zij, tijdens een interview, niet mogen stellen...

Om over na te denken!
http://www.inc.com/adam-vaccaro/maybe-you-shouldnt-screen-your-candidates-on-social-media.html?utm_content=buffer6662b&utm_source=buffer&utm_medium=twitter&utm_campaign=Buffer
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303755504579208304255139392IS INSTAGRAM VAN PLAN EEN MESSAGING DIENST TE BEGINNEN
@instagram.com adressen zouden er alvast op wijzen...

De fotodienst Instagram is enorm populair. 150 miljoen gebruikers telt de dienst, een "kapitaal" dat ook voor andere dingen ingezet zou kunnen worden. Volgens verschillende bronnen, o.a. Om Malik van GigaOm zou dat instant messaging wel eens zo'n andere toepassing kunnen zijn.

Een voorspelling die volgens TechCrunch niet uit de lucht gegrepen is. Er zouden namelijk een resem @instagram.com e-mail adressen aangemaakt zijn, die als basis zouden kunnen dienen voor het messaging netwerk.

Instagram biedt trouwens nu al de mogelijkheid om, wanneer je een foto uploadt, die ook per e-mail naar iemand te sturen. Wanner die iemand een @instagram.com adres heeft, wordt dit proces alleen maar simpeler. En het houdt, uiteraard, de gebruikers langer op de dienst, wat niet slecht is voor de  reclame-inkomsten.

Meer over deze speculaties bij TechCrunch en GigaOm.
http://techcrunch.com/2013/11/29/is-instagram-eyeing-up-instagram-com-email-addresses-for-its-users-as-part-of-a-messaging-service/
http://gigaom.com/2013/11/22/what-is-instagrams-next-big-thing-messaging-perhaps/NIEUWE MALWARE VERSPREIDT ZICH VIA ONHOORBAAR GELUID
Geen netwerkverbinding meer nodig...

Wetenschappers vinden vaak dingen uit "omdat het kan", zonder eigenlijk na te denken over het feit of het wel maatschappelijk verantwoord is. Wat als hun uitvinding uit hun labo ontsnapt, en in de verkeerde handen terecht komt? En dan hebben we het niet over dingen zoals pest of atoombommen, maar wel over malware.

Ars Technica weet namelijk te vertellen dat wetenschappers een prototype van malware ontwikkeld hebben, die gebruik maakt van onhoorbare audiosignalen om te communiceren met andere toestellen. De malware zou dan je toetsaanslagen en andere vertrouwelijke data kunnen overbrengen, zonder dat de besmette computer enige fysieke of draadloze verbinding heeft met een netwerk.

De wetenschappers demonstreerden de trojaan door simpel gebruik te maken van de ingebouwde microfoon en luidsprekers. Zij slaagden erin paswoorden en andere kleine hoeveelheden data over te brengen, over een afstand van maar liefst 65 voet (ongeveer 20 meter)

Wedden dat de mensen van NSA en andere spionagegroepen erg verheugd zijn met dit bericht? Bij ons roept het alleen maar afgrijzen op... Meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/security/2013/12/scientist-developed-malware-covertly-jumps-air-gaps-using-inaudible-sound/MICROSOFT LANCEERT STUDENT ADVANTAGE
Wereldwijde programma laat leraars Office 365 gratis aan studenten geven.

Twee berichten uit de Microsoft stal - maar op het eerste gaan we niet al te diep in, want het zijn vooral geruchten en speculaties. Microsoft zou namelijk bezig zijn aan een nieuwe versie van het Windows OS, en die zou de codenaam Treshold meekrijgen - maar meer is daar nog niet van geweten. (1)

Het tweede bericht is concreter. Het bedrijf uit Redmond zou namelijk een programma lanceren, Student Advantage, waarmee leraren uit de hele wereld aan hun studenten Office 365 gratis kunnen aanbieden. Zij, of liever hun school of universiteit, moeten dan wel een licentie hebben van Office 365 ProPlus of Office Professional Plus.

Een handige zet. Office is en blijft weliswaar dé professionele kantoorsoftware bij uitstek, maar nu steeds meer jongeren opgroeien in een Windows-loze wereld met hun iPhone en iPad toestellen, is het voor Microsoft erg belangrijk dat het via Office een band blijft houden met deze gebruikers. En de school is een manier om deze gebruikers te bereiken.

Het grote voordeel is natuurlijk dat Office 365 cloud-gebaseerd is, zodat de studenten altijd kunnen werken met de laatste versie van het product. En dat is natuurlijk een voordeel wanneer deze jongeren later de arbeidsmarkt gaan betreden.

Meer over dit programma bij The NExt Web en Microsoft zelf.
http://www.zdnet.com/microsoft-codename-threshold-the-next-major-windows-wave-takes-shape-7000023832/
http://blogs.office.com/b/office-news/archive/2013/12/02/preparing-students-for-the-workplace-student-advantage-is-now-available.aspx
http://thenextweb.com/microsoft/2013/12/02/microsoft-launches-student-advantage-worldwide-lets-teachers-bought-office-365-give-students-free/STRIJD TEGEN PIRATERIJ WORDT OPGEVOERD...
... maar is het groeiend blokkeren van sites wel een goede zaak?

Twee berichten bereikten ons de laatste dagen, in verband met de strijd tegen piraterij. Om te beginnen een bericht uit Frankrijk, waar een rechter bevolen heeft dat 16 sites waar je streaming video kan vinden, door de zoekmachines geblokkeerd moeten worden. Sites zoals allostreaming, fifostream, dpstream mogen dus niet meer in de zoekresultaten voorkomen. Nochtans geeft de rechter toe dat deze sites ook legale conten tbevatten, want in zijn veroordeling verwijst de rechter naar de sites als "bijna volledig gewijd" aan streaming content zonder de toestemming van de auteursrechthebbende. Het woordje "bijna" is dus wel belangrijk. De druk van organisaties zoals MPA (Motion Picture Association) is dus belangrijker dan vrijheid op het internet.

Bovendien beveelt de rechte de ISP's aan om de toegang tot die sites te blokkeren. Je zal ze dus niet meer kunnen terugvinden via de zoekmachines, en je zal er ook niet meer geraken wanneer je zelf de naam van de site intikt. De ISP's hebben nu 2 weken tijd om blokkeermechanismes in werking te laten treden.

Volgens het persbericht zou het gaan om sites waar namaakgoederen, vooral textiel en medicijnen, aangeboden werden. En dat zullen we dan maar moeten geloven, want een lijst van de sites wordt er niet bij vermeld.

Nu is piraterij en namaak niet netjes. Maar toch fronsen we onze wenkbrauwen bij de machtsontplooiing die hierbij ingezet wordt, en die vooral onder druk gebeurt van grote Amerikaanse belangengroepen. Je zou toch denken dat Europa wat minder slaafs aan het handje zou lopen van Uncle Sam, na de recente onthullingen over NSA...

Eén troost is er wel: de rechter heeft beslist dat de klagende auteursrechtenmaatschappijen een deel van de kosten moeten dragen voor het blokkeren van de sites. Want dat kost natuurlijk geld - geld dat de IPS's wellicht zullen doorrekenen aan de gebruikers. Toch geen leuke situatie: de onschuldige gebruiker moet dan extra betalen voor wat de illegale ruilers uitspoken - terwijl die toch aan hun illegale content zullen blijven geraken, want zij zijn slim genoeg om deze maatregelen te omzeilen...Het tweede bericht betreft ons eigen land. Daar werd maandag laconiek in een persmededelen bericht dat maar liefst 36 .EU en 5 .BE domeinnamen gesloten werden, door de cel Cybersquad van de Belgische Douane. Deze operatie kaderde in een grotere, internationale operatie, waarbij in totaal 690 domeinnamen gesloten werden wereldwijd, en die de titel "in our sites - Transatlantic III" droeg.
http://www.bbc.co.uk/news/technology-25185819
http://gigaom.com/2013/12/02/french-court-tells-google-and-local-isps-to-block-copyright-infringing-video-sites/
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=36139&language=NLNIEUWE TECHNOLOGIE VAN E INK: FINA
Zorgt voor lichtere, dunnere e-readers

Dun, dunner, dunst: de Kindle Paperwhite is niet bepaald een dikkerdje te noemen. En toch wordt er gewerkt aan een technologie om de e-reader nog slanker te maken. Het gaat om een E-Ink technologie die Fina heet. Daarbij wordt een superdun glas substraat gebruikt, met als resultaat een scherm dat 50% lichter en dunner zal zijn dan een scherm in TFT.

De Fina technologie zou dan ook ideaal zijn voor tablets in grotere formaten, die toch ook lichtgewicht moeten blijven. Het eerste toestel met Fina komt er trouwens al aan: de PocketBook CAD Reader, een toestel van 13,3 inch (32 cm) dat om Android 4.0.4 draait. Dit toestel is vooral bedoeld om Autocad tekeningen weer te geven, om bijvoorbeeld te gebruiken op bouwwerven.

Tja, niet elke tablet is bedoeld als luxe ontspanning voor de mens - af en toe moet er gewerkt worden!
http://www.engadget.com/2013/12/02/e-ink-fina/


NIEUWE USB SPECIFICATIE KOMT ERAAN
Ondersteboven kan, maar terug in de tijd niet...

Wedden dat jij, net als wij, de USB stekker meestal eerst ondersteboven, en dus verkeerd, in de USB poort van een toestel steekt, vooraleer je de juiste positie gevonden hebt? Hoe universeel deze poort en de stekker ook mogen zijn, dit is het grote nadeel van de technologie: dat niet duidelijk is hoe je de stekker moet steken.

Wij hebben goed nieuws voor jou op dat vlak, maar ook slechts nieuws. Er komt immers een nieuwe vorm van USB stekker aan, die dit probleem moet verhelpen. Prima nieuws dus - gedaan met het gesukkel om de juiste positie van de stekker te vinden. Minder goed nieuws echter ook, want die nieuwe stekker zal een volledig andere vorm hebben dan de huidige stekker en poort, en dus niet compatibel zijn. Gevolg: je zal een tijd moeten sukkelen met adapters om van de nieuwe kabels naar de oude poorten te gaan.

Maar tegenover dat nadeel zal wel het grote voordeel staan dat de nieuwe poort veel dunner is, wat dan weer dunnere toestellen mogelijk maakt. Er is immers een reden waarom je geen USB-poort aantreft op een smartphone, en dat is immers de omvang van die poort. Met de nieuwe USB poort en kabel zou dat probleem uit de weg geruimd zijn, zodat snelle data transfer en het opladen van de toestellen mogelijk zal worden zonder toegevingen te moeten doen qua omvang van het toestel . (1)

De nieuwe technologie / poort / kabel bevat trouwens ook een nieuwe manier om toestellen te laden, namelijk USB PD, kort voor Power Delivery. Die kan tot 5 ampère en 100 watt leveren aan aangesloten toestellen, wat het soort toestellen dat geladen kan worden serieus vergroot. Vergelijk dit immers met USB 3.0, dan is het een grote vooruitgang tegenover de 1,5 ampère en 10 watt die met deze technologie mogelijk is.

Het is nu af te wachten hoe de fabrikanten gaan reageren op deze aankondiging. Want deze nieuwe stekker betekent een radicale breuk met het verleden qua poort en stekker. En kan meteen een kans zijn voor Apple, dat eveneens een nieuwe technologie voor data-overdracht toegepast heeft in zijn laatste toestellen, namelijk Thunderbolt. Maar andere fabrikanten hebben de  poorten en stekkers van Apple niet overgenomen - misschien afgeschrikt door het feit dat Apple zelf eigenzinnig beslist om regelmatig nieuwe stekkers en (dure) kabels bij zijn nieuwe toestellen toe te passen. Denk maar aan het magnetische netwerksnoer,of de kabels voor datatransfer die regelmatig een andere vorm krijgen, zodat oudere dockstations enz. niet meer passen...

Lees meer over deze technologie bij The Verge. En bij Apple Insider lees je dit bericht, bekeken vanuit een pro-Apple standpunt.
http://www.theverge.com/2013/12/4/5173686/usb-type-c-connector-specification-announced
http://appleinsider.com/articles/13/12/04/next-gen-usb-connector-a-reversible-challenge-to-apples-thunderbolt-lightning
http://www.theverge.com/2013/12/4/5173686/usb-type-c-connector-specification-announced


IBEACONS GEEFT TOEGANG TOT IOS NEWSSTANDS
Gesloten vs open...

IN het vorige artikel hadden wij het over een universele standaard, USB. In dit artikel wordt nogmaals het verschil beklemtoond tussen universeel en fabriekseigen. Zoals je wellicht weet, hanteert Apple een heel gesloten ecosysteem. Het is daar ook heel succesvol mee, iets dat wij wel kunnen bewonderen. Maar die bewondering mag kritiek niet in de weg staan. Wat Apple met zijn gesloten ecosysteem doet is mooie, en super gebruiksvriendelijk voor wie in dat systeem stapt. Maar het is een gesloten systeem. Alles van Apple is enkel op Apple-toestellen te gebruiken - met uitzondering van spullen die je op iTunes kan downloaden - maar daar betaal je ook weer een commissie aan Apple. Terwijl je bij andere besturingssystemen software op allerlei toestellen kan draaien, een USB kabel kan gebruiken voor een Toshiba, Dell of HP enz.

"Revenons à nos moutons", zoals ze in het Frans zeggen. Deze inleiding om een nieuwsbericht aan te kondigen over de toepassing van iBeacon in de VS. Dat is een nieuwe technologie die Apple uitgedacht heeft, en die weeral heel slim bedacht werd: gebruikers krijgen automatisch berichten op hun Apple-toestel wanneer zij in winkelcentra rondlopen. Berichten afgestemd op hun persoonlijke voorkeur, en vertoond wanneer zij in de buurt van een bepaalde winkel komen.

In een winkelcentrum werd nu deze technologie gecombineerd met toegang tot digitale publicaties.  Daarbij zijn verschillende scenario's mogelijk: zo zou een gebruiker in een coffee shop magazines kunnen lezen zolang hij in de uitspanning is, of in de wachtkamer van een dokter of tandarts magazines kunnen lezen die meer up-to-date zijn dan de 5 jaren oude Dag Allemaalsdie er liggen..

Een slim concept. Maar zoals altijd, weer beperkt tot Apple toestellen: enkel te lezen op Apple toestellen, die gebruik maken van de (enkel op Apple toestellen beschikbare) iBeacon technologie, en voor tijdschriften die gebruik maken van iTunes. Slim van Apple, maar het beslotene van de hele technologie werpt toch vragen op.
http://techcrunch.com/2013/12/04/ibeacons-used-to-deliver-location-based-access-to-ios-newsstand-publications/
http://www.exacteditions.com/
http://appleinsider.com/articles/13/12/04/startup-pushes-newsstand-publication-samples-to-ios-devices-through-apples-ibeacons


ONDANKS ALLE VIDEO-ON-DEMAND KIJKEN WE MEER TV DAN OOIT!
Cijfers van Nielsen bewijzen het...

De dood van de tv wordt al langer voorspeld. Mensen kijken enkel nog tv-feuilletons die zij aankopen of digitaal bestellen, wanneer het hen uitkomt, zo heet het. Een flesje wijn, wat koekjes, en een marathon-zitting met je favoriete feuilleton, een reeks afleveringen achter elkaar, is de favoriete manier geworden om content op de buis te verorberen.

Toch... kijken we met zijn allen meer tv dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse meetbureau Nielsen. De toestand vergelijken in België / Europa, met die in de VS, gaat natuurlijk niet helemaal op. In de VS heb je verschillende extra betaalkanalen zoals HBO, je hebt er Netflix, Hulu en co. Hier in Europa heb je dat aanbod niet - tenzij je het over het (povere) digitale aanbod hebt van Telenet en Belgacom.

We kijken tv, maar uitgesteld: we nemen onze programma's op. Voor de tv-zenders is dat niet zo interessant, want dan spoelen we de reclame door. Daarom ook dat er steeds meer grote shows geprogrammeerd worden, die je wel live moét zien, wil je erover mee kunnen praten in de sociale media. So you think you can dance, Stars for Life, De kwis van 1 miljoen... Het zijn programma's waarnaar live gekeken wordt, en wie op dat moment op de sociale media is, wordt door anderen aangespoord om ook te kijken, om met de stroom mee te gaan...

De juiste cijfers van Nielsen vind je bij AllThingsD.
http://allthingsd.com/20131204/surprise-youre-watching-more-tv-than-ever/DUITSE POLITIE TEST EEN SOORT SHAZAM VOOR NAZI-LIEDEREN UIT
Wil zo het zingen van zulke liederen tegengaan

Neo-nazi's, ze bestaan nog steeds. Ze verheerlijken het tijdperk van Hitler, en doen dat op duidelijk provocerende wijze. Nochtans is het verheerlijken van Hitler verboden, en dan vooral in Duitsland.Wat niet voorkomen kan dat er nog altijd illegale neo-nazi liederen gezongen worden tijdens manifestaties, dat er leuzen gescandeerd worden, enz.

Sommige muziekgroepen hebben zich gespecialiseerd in neo-nazi liederen. Zij dragen dan overduidelijke namen zoals Hate Society, Screwdriver, Zyklon B. Zij maken nieuwe liederen rond het oude thema - songs die wegens hun inhoud verboden zijn,  omdat ze racistisch of neo-nazi zijn. Maar om iets te kunnen verbieden, moet je het kunnen herkennen. De politie kan moeilijk op de hoogte zijn van alle nieuwe neo-nazi liederen die uitgebracht worden.

Daarom wil men in Duitsland de politie gaan uitrusten met een toepassing die de songs herkent. Een soort Shazam dus, gespecialiseerd in neo-nazi liederen, en die natuurlijk in de volksmond al meteen Nazi Shazam genoemd wordt. Maar er is al meteen protest tegen gerezen, omdat het een soort afluisteren is, en in Duitsland is men erg gevoelig op dat vlak.

En dus is er een heel debat gerezen: moet men een stukje vrijheid opgeven, om te kunnen verhinderen dat het neonazisme terug voet aan grond krijgt in Duitsland?

Meer daarover bij Le Figaro en Der Spiegel.
http://www.spiegel.de/international/germany/german-police-develop-app-to-curb-neonazi-music-a-936711.html
http://www.lefigaro.fr/secteur/high-tech/2013/12/04/01007-20131204ARTFIG00510-les-policiers-allemands-testent-un-shazam-pour-musique-neo-nazi.php

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HIGH-TECH PEN 'SCHRIJFT' ELEKTRONISCHE CIRCUITS
Circuit Scribe maakt het ontwerpers heel gemakkelijk!

Een bericht dat ontwerpers van allerlei elektronica wel zal interesseren. Op het crowdfunding platform Kickstarte kan je namelijk lezen hoe een bedrijf, Circuit Scribe, het mogelijk wil maken om elektronische circuits voortaan gewoon te tekenen. Met een bijzondere pen uiteraard, een kogelpen, waaruit in plaats van inkt een soort zilver vloeistof rolt, die meteen ook stolt.

Een mooi idee. Want vele mensen hebben wel ideetjes, maar missen de fysieke handigheid om circuits te gaan bouwen om het idee aan de werkelijkheid te toetsen. Met deze Circuit Scribe kan het dus wel, en op een erg eenvoudige manier. Gedaan met de soldeerbout, de rol soldeer, het wachten tot het soldeersel gestold is, de stank van het warme metaal...Volgens de makers zou deze pen ook zelfs door kinderen gebruikt kunnen worden, zodat zij experimenten kunnen uitvoeren op een heel eenvoudige wijze. En dat zou geen slechte zaak zijn, want zo kunnen zij misschien de smaak van het uitvinden te pakken krijgen, en worden ze wel ingenieurs-in-spe...

Meer over de Circuit Pen bij KickStarter en Pressetext.
http://www.pressetext.com/de#news/20131129002
http://www.kickstarter.com/projects/electroninks/circuit-scribe-draw-circuits-instantly?ref=category


YOTAPHONE: MET TWEE SCHERMEN
Een Russische smartphone, met een e-ink scherm..

Neen, veel hebben we nog niet horen vertellen over Rusland en High Tech. Toch is het alleen maar logische dat ook Rusland bezig is met de ontwikkeling van hoogtechnologische producten zoals smartphones.

Een van die producten kwam deze week in het nieuws: de YotaPhone. Het is een smartphone die op Android draait, en die belooft veel langer toe te komen met zijn batterij, omdat hij twee schermen heeft. Eentje daarvan is van e-ink, wat veel minder energie vraagt - e-readers hebben ook zo'n e-ink scherm, en denk maar aan hoe lang die meegaan met één batterijlading.

Het grote voordeel van dit dubbele scherm, is dat allerlei informatie niet meer op het hoofdscherm, maar op het ink scherm getoond wordt. Daardoor moet je de phone niet activeren om informatie te tonen. En dat is wat we met zijn allen heel vaak doen, en wat dus zoveel batterijkracht opslorpt: de gemiddelde gebruiker zou namelijk 150 keer per dag zijn smartphone activeren, omdat hij eventuele boodschappen niet kan zien op het zwarte scherm van de screensaver. Bij de YotaPhone is dat dus niet nodig.

De YotaPhone wordt momenteel gelanceerd in Rusland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Later zouden nog 20 andere landen volgen. Een uitgebreide bespreking bij Engadget en BBC.
http://www.bbc.co.uk/news/technology-25201195
http://www.engadget.com/2013/12/04/yotaphone-e-ink-smartphone-hands-on/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Fortinet® introduceert een nieuwe sandbox die bedreigingen detecteert en ontmijnt om de bedrijfspositie te versterken
Met de nieuwe applicatie bieden de next generation firewalls en de e-mail gateways van Fortinet ook bescherming tegen ATP’s (Advanced Persistent Threats)
http://prez.ly/i4e

*** Checkpoint Diefstalbarometer in retail:
Belgische winkelcriminaliteit stijgt
http://www.globalretailtheftbarometer.com

*** Video vertegenwoordigt 30 procent van het dataverkeer op Instagram
~ Onderzoek Citrix: m-commerce en sociale video’s nog altijd in de lift ~
http://lewispr.cmail2.com/t/j-l-tktitik-kjiihyllk-y/

*** CloudVPS lanceert eerste Nederlandse OpenStack-cloud
Bèta testers gezocht voor CloudVPS Compute
http://www.cloudvps.nl/openstack/compute/

*** Ericsson Mobility Report: Aantal smartphone-abonnementen verdrievoudigt tussen 2013 - 2019
In 2019 wereldwijd 5,6 miljard abonnementen
  *   Het aantal mobiele abonnementen zal in 2019 naar verwachting de 9,3 miljard bereiken, waarvan 5,6 miljard abonnementen zijn voor smartphones
  *   90 procent van de wereldbevolking heeft in 2019 mobiele dekking door WCDMA/HSPA en 65 procent door LTE
  *   Het aantal smartphone-abonnementen zal tussen 2013 en 2019 verdrievoudigen en smartphone-verkeer stijgt met de factor 10
http://www.ericsson.com

*** Volgens een recent onderzoek van Kaspersky Lab bestaat er een grote kans dat steeds meer Mac-gebruikers aan internetbedreigingen ten prooi vallen. De hoeveelheid op de Mac gerichte malware is de afgelopen twaalf maanden namelijk met de helft toegenomen. Desondanks denkt meer dan een derde (35 procent) van alle Mac-gebruikers onterecht dat zij veilig zijn tegen digitale bedreigingen.
http://media.kaspersky.com/pdf/Kaspersky_Lab_B2C_Summary_2013_final_EN.pdf

*** Eurofiber en Numericable sluiten partnership
Samenwerking versterkt connectiviteit tussen België en Nederland
http://t.ymlp276.net/uyyealaueuuqataemealajbje/click.php

*** Nieuwe Kaspersky Internet Security - Multi-Device: Bescherm eenvoudig pc's, Macs en Android-apparaten via één beveiligingsoplossing
Alle internetactiviteiten van gebruikers centraal beveiligd en beheerd ongeacht gebruikte apparatuur
http://www.kaspersky.com/nl/multi-device-security

*** MenuetOS - GUI OS Written Entirely In Assembly Language Fits On A Floppy, Supports USB, Network...
http://www.megaleecher.net/MenuetOS
http://www.megaleecher.net/sites/default/files/images/menuetos.jpg
http://www.megaleecher.net/sites/default/files/images/menuetos-disk.jpg

*** Onderzoekers zijn bezig met het maken van een siliconenbatterij die grote hoeveelheden energie kan opslaan. Nadeel hieraan is dat siliconen uitrekt op het moment dat het energie oplaadt. Om dit tegen te gaan hebben de onderzoeks een batterij gemaakt die zichzelf geneest.
http://www.techzine.nl/nieuws/36447/onderzoekers-maken-een-genezende-batterij.html
http://static.tz.nl/f/tap/319053_06a3e659.jpg

*** VisionsConnected komt met cloud-gebaseerde Microsoft Lync-videoservice
http://www.whizpr.be/press/visionsconnected-komt-met-cloud-gebaseerde-microsoft-lync-videoservice

*** Artsen winnen half uur per dag dankzij
Artsen kunnen voortaan smartphone als microfoon gebruiken en ingevoerde medische informatie onmiddellijk opslaan in het patiëntendossier.
http://netherlands.nuance.com/gezondheidszorg/dragon-medical/index.htm

*** Android KitKat heeft voortgang gemaakt op veiligheidsgebied
Bitdefender zet 5 specificaties op een lijst die versie Android 4.4in staat stelt zijn gebruikers beter te beschermen tegen malware

*** De tirannie van digitaal adverteren
https://medium.com/i-m-h-o/2bfa73373a9aHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetMONKEYMAN - WHAT'SON THE RADIO?

[dance] Goed gemaakte dance muziek die je meteen aan het tappen zet met je voet, en schudden met je kop. Lekker afwisselend ritme ook, zodat het niet saai wordt. Van Monkeyman zijn verschillende albums volledig gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/439316/monkeyman
http://www.jamendo.com/en/track/1081523/what-s-on-the-radio-feat.-nate-monoxide


LNG - DAME TIEMPO
[Electro] Hier ligt de nadruk minder op het dansen, als wel op het pop-element. Leuke muziek, uptempo. Niet echt een uitschieter, maar toch ook niet slecht.
http://www.jamendo.com/en/list/a126345/encendidos
http://www.jamendo.com/en/track/1068636/dame-tiempo


JASON SILVER - NEEDING YESTERDAY
[singer/songwriter] Een delicate song, mooi gebracht, met enkel een piano. Het zou zo weggelopen kunnen zijn uit onze "singer/songwriter" wedstrijd. Zoals gewoonlijk is het album gratis te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/352428/jason-silver
http://www.jamendo.com/en/track/398189/needing-yesterday


SINGER/SONGWRITER WEDSTRIJD
In onze vorige Oor-bijdrage hadden wij het over de "Beste Singer/songwriter" wedstrijd van de Vlaamse zender Vier. Wil je de verschillende bijdragen van de deelnemers aan deze wedstrijd terug bekijken/beluisteren (en er zijn pareltjes bij!)dan kan je terecht op deze site.
http://www.vier.be/debestesingersongwriter/artikels/songs/84621


VRIJDAG HOORSPELDAG: NIEUW HOORSPEL OP NEDERLANDSE RADIO 1

Het is opvallend: de Nederlandse radiozenders krijgen terug belangstelling voor het hoorspel. Enerzijds is er de Joodse Omroep die sinds 26 november het twintigdelige hoorspel Pekelvlees uitzendt, een hedendaags familiedrama. Er worden vier afleveringen per week uitgezonden, van maandag tot donderdag, op Radio 1. Je moet er wel wat voor over hebben, want de uitzendingen starten pas om 0:45 en duren telkens een kwartier.
Op de website van Radio 1 staat volgende omschrijving te lezen:
Centraal staan de perikelen rond de kwieke weduwe Kee de Vries, die zichzelf als achter in de vijftig beschrijft, maar in werkelijkheid een paar jaar ouder is. Haar zoon Loukie woont in Amerika en neemt, tot Kee's grote verdriet, de telefoon niet of nauwelijks op. Kee heeft grote zorgen om de gezondheid van haar moeder Bep en ook om haar nogal gemakzuchtige zuster Gré, die voortdurend met haar man Flip zit te kissebissen. Dat Kee er alleen voor staat en dat ze haar man erg mist, heeft er voor gezorgd dat ze wat dieper in het glaasje kijkt dan goed voor haar is. De enige die haar doorheeft is kleindochter Bibi die een bijzondere band heeft met Kee en via internet een date voor oma regelt.
Zoals veel Joodse families heeft ook de familie De Vries door het oorlogsverleden de nodige trauma’s opgelopen. In huize De Vries komt dan ook een rijk scala aan emoties voorbij: verdriet, intriges, ruzies die weer bijgelegd worden en humor, het is er allemaal.
Pekelvlees wordt gebracht door een sterrencast met Trudy Labij voorop in de rol van Kee. Verder hoort u Isa Hoes, Nelly Frijda, Pamela Teves, Eric van der Donk, Krijn ter Braak, Peter Faber, Margaux Lindenkamp en vele anderen. (1)

En verder is er de aankondiging van een nieuw hoorspel dat uitgezonden wordt vanaf 10 januari, eveneens op Radio 1. Ditmaal een hoorspel in 20 delen, gebaseerd op de bestsellerBonita Avenue van schrijver Peter Buwalda. Elke vrijdagnacht om middernacht te beluisteren. Bij De Telegraafvonden wij deze beschrijving:
De hoofdrollen in het hoorspel worden vertolkt door Jaap Spijkers, Georgina Verbaan, Waldemar Torenstra, Carine Crutzen en Ariane Schluter.
Buwalda werd in 2011 voor zijn debuutroman Bonita Avenue genomineerd voor zowel de Libris Literatuurprijs, NS Publieksprijs als de AKO Literatuurprijs.
http://www.joodseomroep.nl/pekelvlees-een-familiedrama-in-20-delen/
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22108627/__Bonita_Avenue_als_hoorspel__.html
Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
@bloovi: Belgische strips krijgen digitaal platform: eStrips http://t.co/Mo5y0xEQs0 via @wpguitgeversbe @BallonMedia @iMinds

@fdenkens: Android vs iOS Support on aging devices - http://t.co/XMERAOmsWq

@micadam: RT @BVLG: Goedemorgen, klaar voor een nieuwe BelgianSocialMediaMonitor : http://t.co/9Xoiz5bJma met extra info over Drupal, Linkedin en Instagram

@Korben: Les trous du cul “@gchampeau: Un amendement visant à protéger les sources des blogueurs indépendants a été rejeté http://t.co/QTMe9vUkf0”

@2Mpact: RT @brechtjedeleij: Wat de nieuwsindustrie van de muziek kan leren - http://t.co/jb2GauPrFh #news

@StefaanLesage: Waar kan ik mijn Bitcoins spenderen? http://t.co/grXdO6LoKM via @lookitBE

@bloovi: RT @BartVdBrande: Is een videorecorder ‘in de wolk’ legaal? Interviewtje met Sirius Legal op #Bloovi.  #auteursrecht http://t.co/Wxv12yZY69


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Zorg dat je niet onvervangbaar wordt.
Wanneer je niet vervangen kan worden, kan je ook niet gepromoveerd worden.
- onbekend -


 
De nieuwe oogst


 KNOALA: SPELEN MET JE KIND
Het is erg belangrijk om met je kind te spelen, en deze site kan daarbij helpen. Hier vind je duizenden leuke activiteiten die ouders en kinderen samen kunnen doen, en die hun ontwikkeling vooruit helpen op artistiek vlak, om hun motoriek te helpen, hun zintuigen, taal, enz.
[Taal: ENG]
http://www.knoala.com/


PENFLIP: ONGESTOORD SCHRIJVEN

Wil je door kunnen werken, zonder afleiding? Dan wil Penfilp daarbij helpen. Je kan hiermee namelijk in een venster in je browser een tekst schrijven, waarbij je heel simpel opmaak van je tekst kan toevoegen. De geschreven teksten kan je delen met de wereld, of je kan ook andere projecten ontdekken gemaakt door de leden van de Penflip community.
[Taal: ENG]
http://www.penflip.com/


FILELOCK: BESTANDEN BEVEILIGD VERSTUREN
Na alle berichten over de spionagepraktijken van het NSA en consoorten, is iedereen een beetje bezorgd over de privacy van zijn documenten. Versleutelen is natuurlijk een oplossing, maar voor de meeste internauten is dat geen optie, omdat het te ingewikkeld is.
Deze webdienst kan helpen. Hij is gemaakt in HTML5 en draait dus volledig in je browser, zonder dat je een plug-in moet installeren. Je moet gewoon de website bezoeken, het bestand selecteren dat je wil versleutelen, een paswoord intikken, en op de Encrypt button klikken. Je browser maakt dan een versleutelde versie aan van het bestand, dat je kan verzenden. De ontvanger moet wel het versleutelde bestand via deze website gaan ontcijferen. De site raadt aan om geen sites groter dan 30 MB te laten versleutelen, omdat dit te lang zou duren. In dat geval is een software op je desktop aan te raden.
[Taal: ENG]
http://www.filelock.org/


SECURESHA.RE: BESTANDEN VEILIG VERZENDEN
Nog een website die een dienst aanbiedt voor de mensen die zich zorgen maken over hun privacy: Securesha.re. Ook deze site versleutelt bestanden op jouw computer vanuit je browser, waarna je ze kan uploaden. Bij de versleuteling gebruik je een paswoord, waarna je een beveiligde link krijgt die je naar de gewenste persoon kan sturen.
Bovendien kan je bepalen hoeveel keer het bestand bekeken kan worden, of hoeveel dagen het bestandop de server blijft staan vooraleer het gewist wordt (maximum 7 dagen).
[Taal: ENG]
https://securesha.re/


SCRIPTS VOOR GOOGLE SPREADSHEETS
Bij Make Use Of vonden wij een uitstekend artikel over hoe je scripts kan toepassen (ja, dat kan wel degelijk!) op spreadsheets die je in Google Spreadsheet aanmaakt. In het artikel staan er enkele scripts als voorbeeld, die je erg gemakkelijk kan aanpassen aan je eigen behoefte.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/boost-productivity-with-these-excellent-google-spreadsheet-scripts/


10 YOUTUBE KANALEN VOOR AUTOLIEFHEBBERS

Op YouTube zijn er heel wat filmpjes te vinden, zoveel dat het moeilijk is om er je weg te vinden. Gelukkig zijn er de kanalen, uitgevers die filmpjes rond een bepaald thema publiceren. Bij MakeUseOf vonden wij een reeks kanalen voor de autofanaten. Van The Fast Lane Car tot Motor Trend en The Smoking Tire: gierende banden, motorgeronk zullen uw deel zijn!
[Taal ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/the-10-best-youtube-channels-for-automotive-enthusiasts/


HIER SPREEKT MEN (GEEN) NEDERLANDS: PLANZA

Inderdaad, deze site is niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar hij heeft wel Belgische / Vlaamse roots, en hij richt zich tot de internationale markt. Planza wil namelijk een evenementenplanner worden, met enorm uitgebreide mogelijkheden. Weet je niet hoeveel deelnemers er gaan zijn? Geen probleem. Wil je weten hoeveel iets gaat kosten? Dan zal Planza het voor jou opzoeken. Kortom: deze site biedt zijn diensten aan voor alle mogelijke evenementen,vaB2C tot B2B, van een feestje met vrienden tot een bedrijfsevenement. De dienst is gratis -de makers van Planza, Koen en Jeroen De Smet, die ook al het vertaalbureau Oneliner.be opgericht hadden, rekenen voor de inkomsten op commerciële suggesties, en commissies op de boekingen.
[taal: ENG]
https://planza.com/

Rechtzetting: deze site is wel degelijk in het Nederlands te raadplegen (naast verschillende andere talen)


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PAWSHAKER

Je trouwe vriend in huis is een viervoeter, die luistert naar de naam Max. En je wil eens een weekendje weg - maar je kan Max niet meenemen. Wat nu gedaan? Een kennel, toch altijd wel stresserend voor zo'n hondje, lijkt je niet aangewezen. Waarom geen babysitter - pardon, petsitter ingehuurd? En dat is wat deze site aanbiedt: hier kan je namelijk op zoek gaan naar iemand die voor jouw trouwe vriend wil zorgen, voor kortere of langere periode. Hij krijgt er individuele aandacht, wordt niet in een hok opgesloten om er aan zijn lot overgelaten te worden, enz. En anderzijds kunnen mensen met een groot hart en liefde voor dieren zich hier aanbieden, om hun liefde voo dieren te combineren met het bijverdienen van een centje. En omdat alles 2.0 is, kunnen de gebruikers van de site commentaar geven op de pet-sitters.
[Taal: NL]
http://nl.pawshake.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WOORD
Deze site is gewijd aan radio en het gesproken woord. "Verhalende radio", zoals Woord.nl het zelf omschrijft: historische en recente radioverhalen. Interviews, radiodocumentaires, reisverslagen, gesproken cartoons, radioboeken, en ja, ook hoorspelen. Een pracht van een initiatief van de Nederlandse Openbare Omroep, in samenwerking met de stichting Beelden Geluid - alleen spijtig dat er geen RSS feed is, waarmee je elke dag het nieuwe aanbod kan downloaden naar je MP3 speler, om onderweg te beluisteren, wanneer je geen internetverbinding hebt...
[Taal: NL]
http://www.woord.nl/start.htmlBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- Gebruik eens een postzegel met persoonlijke videoboodschap
http://www.belgiancowboys.be/marketing/gebruik-eens-een-postzegel-met-persoonlijke-videoboodschap/
- Place Pins. Zet je Pinboard nu ook op de kaart
http://www.belgiancowboys.be/social/place-pins-zet-je-pinboard-nu-ook-op-de-kaart/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nieuwe vorm van reclame: Tramhalte met Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3556727/2013/12/05/Nieuwe-vorm-van-reclame-Tramhalte-met-Facebook.dhtml
- Vrouw vecht verkeersboete om Google Glass aan
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3556349/2013/12/04/Vrouw-vecht-verkeersboete-om-Google-Glass-aan.dhtml
 


*** ELEKTRO.BE

http://www.elektro.be
 
 
- Bescherm je iPad Air met Logitech
http://www.elektrozine.be/ez/article/7624/Bescherm-je-iPad-Air-met-Logitech.html
- Dankzij je tablet veilig met de fiets naar school of het werk
http://www.elektrozine.be/ez/article/7620/Dankzij-je-tablet-veilig-met-de-fiets-naar-school-of-het-werk.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
 - Zalando lanceert partnerprogramma in België
http://www.digimedia.be/News/nl/15614/zalando-lanceert-partnerprogramma-in-belgi.html
- Apple neemt de startup Topsy over, specialist in sociale netwerken
http://www.digimedia.be/News/nl/15606/apple-neemt-de-startup-topsy-over-specialist-in-sociale-netwerken.html


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Studenten verkiezen smartphone boven gratis eten
http://computertaal.info/2013/12/05/studenten-verkiezen-smartphone-boven-gratis-eten/
- Waarom faalt een SD-kaart?
http://computertaal.info/2013/12/02/waarom-faalt-een-sd-kaart-2/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google komt met downloadopties voor Gmail en Agenda
http://tweakers.net/nieuws/93015/google-komt-met-downloadopties-voor-gmail-en-agenda.html
- Duitse politie pakt beheerders Bitcoin-miningbotnet op
http://tweakers.net/nieuws/92999/duitse-politie-pakt-beheerders-bitcoin-miningbotnet-op.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-  Waar koop ik de goedkoopste iPhone?
In België betaal je 699 euro voor een iPhone 5S, maar hoeveel kost de smartphone in de rest van de wereld? Bekijk het op deze interactieve wereldkaart.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/waar-koop-ik-de-goedkoopste-iphone/article-4000467098364.htm
- BIPT wil minimale internetsnelheid van 1Mbps in heel België
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/bipt-wil-minimale-internetsnelheid-van-1mbps-in-heel-belgie/article-4000466698023.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Spotify speelt open kaart over royalties
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/spotify-speelt-open-kaart-over-royalties
- Marketing is dood - lang leve Growth Hacking!
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/marketing-is-dood-lang-leve-growth-hacking


*** WIJS

- 10 basisregels voor Informatie architectuur
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/10-basisregels-voor-informatie-architectuur
- Game design met hoge impact
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/game-design-met-hoge-impact


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: ORGANISEREN
Je weet wellicht ook dat je bij Google Drive mappen en submappen kan aanmaken om je documenten te ordenen. Maar wist je dat je die mappen ook kleurtjes kan geven, om ze gemakkelijker te herkennen? Je moet gewoon rechts klikken op een map in je Drive, en dan de optie "Change Color" kiezen. Simpel, en toch super handig!
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide11


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: BESTANDEN DELEN

Met Google Drive kan je op verschillende manieren bestanden delen. Zo kan je anderen uitnodigen om samen met jou aan een document te werken, zodat zij documenten kunnen beweren en/of commentaar toevoegen; daarbij kan jij permissies zetten voor elk document.
Je kan echer ook een document of bestand e-mailen rechtstreeks vanuit Google Docs, in het formaat van je keuze. Beide opties kan je vinden door in een bestand op Google Drive rechts te klikken, of door de opties te bekijken in het File (Bestand) menu, wanneer je aan een document werkt;
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide12


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: ENVELOPPES
Met Google Docs kan je veel doen, maar momenteel heb je niet de mogelijkheid om een enveloppe te drukken. Er is echter een Chrome app van derden die je daarvoor kan gebruiken: Envelopes for Google Docs.
Alles wat je moet doen is de app installeren, en dan op het icoontje klikken in een nieuw tabblaadje. De app zal je dan vragen om de afmetingen van de enveloppe, waarna er een nieuw document aangemaakt wordt met exact de juiste maat, dat je dan kan afdrukken op de enveloppe.
https://chrome.google.com/webstore/detail/envelopes-for-google-docs/aaclkeicedlkpjgnnfkedjomkkhmgcod
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide13


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: HET UITZICHT AANPASSEN
Voel je je niet gelukkig met de manier waarop Google Drive eruit ziet? Dan kanje dat aanpassen. Bij het hoofdscherm van Drive, moet je op de knop rechts bovenaan klikken met de vier kleine vakjes; dat geeft je te mogelijkheid om te wisselen van de gewone weergave in lijst, naar een meer grafisch geschikte weergave. Links van al deze knoppen zie je een commando om de manier te wijzigen waarop jouw bestanden gesorteerd worden. En klik je op het tandwieltje rechts daarvan, dan kan je de grafische schikking wijzigen, met name de tussenruimte tussen de bestanden.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide14 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GRATIS VAN MICROSOFT: KEYBOARD LAYOUT CREATOR

Windows all  - freeware
Met deze tool kan je bepaalde functies toewijzen aan je klavier. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld gewend bent om een bepaalde toets rechts boven te vinden, en je plots die functie elders moet gaan zoeken op een nieuw klavier. Je kan ook snelkoppelingen toewijzen aan toetsen.
http://msdn.microsoft.com/en-us/goglobal/bb964665.aspx


GRATIS VAN MICROSOFT: ATTACK SURFACE ANALYZER
Windows - freeware
Deze gratis software scant, door middel van twee snapshots en een hele reeks testen, je systeem af om te zien welke wijzigingen er aangebracht werden aan je besturingssysteem. Deze wijzigingen worden meestal veroorzaakt door de installatie van nieuwe software.
De bedoeling van deze software is om eventuele beveiligingslekken te ontdekken, die door deze wijzigingen aan je systeem ontstaan zijN.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=24487


GRATIS VAN MICROSOFT: NETWORK MONITOR
Windows 32/64 bit - 6,1 MB - freeware
Deze tool maakt een analyse van de protocollen. Je kan ermee het verkeer op je netwerk bekijken en analyseren. Microsoft werkt ook aan een opvolger ervan, Microsoft Message Analyzer, die je nu ook al kan uittesten in bèta.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=4865
http://connect.microsoft.com/site216


GRATIS VAN MICROSOFT: DISK2VHD
Windows -0,8 MB  - freeware
Niet meteen een tool voor de gewone gebruiker, maar de techneut zal er wel plezier aan hebben. Met deze tool kan je namelijk een VHD (een Virtual Hard Disk - het disk formaat van Microsoft voor de Virtual Machine) versie maken van een fysieke disk. Die kan je dan gebruiken in Microsoft Virtual PC of Microsoft Hyper-V virtuale machines.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/ee656415.aspx


VRIJDAGAPP-DAG: OTRANSCRIBE


Een webapp speciaal voor journalisten. Die nemen immers vaak interviews af, en moeten die daarna uitschrijven. De app werkt in de browser, en bevat zowel een audio player als een tekstbewerker, beiden in één venster. Dat voorkomt dat je voortdurend moet switchen tussen het venster van de twee programma's wanneer je een interview uitschrijft.
Je moet de audio uploaden, en dan met sneltoetsen de audio afspelen en pauzeren. Je kan ook een tijdstempel toevoegen, en de audio vertragen en versnellen. De transcriptie wordt automatisch opgeslagen, zodat de tekst niet verloren gaat wanneer je je internetverbinding verliest, of je browser per ongeluk sluit.
De app ondersteunt MP3, ogg, webm en wav. Hij bevat ook een ingebouwde tool voor het omzetten van bestanden.
http://otranscribe.com/
http://www.journalism.co.uk/news/journalist-creates-web-app-for-audio-transcription/s2/a555258/


 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Denk eraan dat je uniek bent. Net zoals iedereen.
- onbekend -