Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/12/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 829 van 30/11/2013Gegroet lezer,
Deze week zijn wij er terug in geslaagd om u van wat meer leesvoer te voorzien. U krijgt ook terug wat hardware en tips. Zo hebt u weer wat te doen.

Hiermee doen wij nogmaals een warme oproep aan al onze lezers om ons hun lijstje met favoriete Nederlandstalige sites, apps en podcasts door te sturen (privé-initiatief). Wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor nominatie, vind je hier:
http://www.netties.be/archief_edities/20131119_site2013.htm
Stuur ons gewoon uw 3 favoriete sites,apps, podcasts, en vertel in enkele woorden waarom u ze zo handig vindt. Wij willen trouwens uw inspanning graag belonen: onder de inzenders worden 5 boekenbons van 15 euro verloot. Ons adres kent u: redactie@netties.be . Alvast bedankt. En als u wat tijd wil uittrekken om mee in de jury te zetelen, dan is uw gebaar ook erg, erg welkom!

Bij leven en welzijn tot volgende week - en alvast hartelijk bedankt voor uw inzet om onze NETTIES verkiezing een succes te maken!


HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
IS SOFTWARE ONS LEVEN NOG MEER AAN HET VERANDEREN DAN WE AL DENKEN?
Dankzij mobiele toestellen kunnen we IRL veel gemakkelijker mensen ontmoeten met gelijke interesses

Een intrigerend artikel bij de cloud. Wanneer je het leest, denk je eerst: "ach, het zoveelste artikel dat draait rond het feit dat we zoveel tijd online doorbrengen, met virtuele vrienden maar onze eigen buren niet meer kennen". En ja, zo begint het artikel ook.

Eigenlijk gaat het begin van het artikel nog veel verder: dat volwassenen in de VS, jonger dan 40, hun armer zijn dan hun ouders, omwille van de economische toestand. In andere eeuwen heeft zulke vaststelling jongeren ertoe gebracht om te emigreren naar een plek waar het beter is. En, aldus Wired, dat doen de jongeren nu ook. Alleen emigreren ze naar de Cloud - het is het enige wat nog overblijft, want overal elders zijn de grenzen gesloten.

Honderden miljoen mensen zijn dus geëmigreerd naar de cloud; zij brengen er talloze uren door elke dag om te werken, spelen, chatten en lachen, via de computer, in real time, via hoge kwaliteitsbeelden mogelijk dankzij breedband. Degene met wie zij praten zijn mensen die, waar ook ter wereld, hun interesses delen. En ja, daar komt dus het beeld om de hoek kijken van de mens die een wereld van vrienden/kennissen heeft, maar zijn eigen buur niet kent.

Maar tegelijk ook een beeld van sterke online communities, die als het ware culturen worden die landsgrenzen overstijgen. En die dankzij de mobiele toestellen het virtuele terug naar de realiteit brengen, doordat je deze mensen ook fysiek ontmoeten kan. De reorganisatie van onze maatschappij in cloud formaties, neemt fysieke vorm aan, waardoor de fysieke maatschappij ook gereorganiseerd wordt. De metafoor die Wired daarbij geeft in stijgende lijn, is indrukwekkend: twee mensen die elkaar ontmoeten via Match.com; 10 mensen die elkaar een jaar lang ontmoeten tijdens hackatons; 100 mensen die elkaar gedurende maanden ontmoeten in een startup incubator; 1000 mensen die enkele dagen samen zijn voor een open-source ontmoeting; duizenden mensen in de Occupy Wall Street beweging; tienduizenden die het Tahir Plein bezetten.

De virtuele allianties groeien uit tot fysieke groepen, en ze gaan nu ook fysiek samenwonen.

Gaat dit uiteindelijk leiden tot cloud wijken - groepen mensen in een wijk die elkaar gevonden hebben via de cloud, met gemeenschappelijke interesses? Kunnen daar zelfs cloud steden, cloud landen uit groeien? Een intrigerend concept. Meer lees je bij Wired.
http://www.wired.com/opinion/2013/11/software-is-reorganizing-the-world-and-cloud-formations-could-lead-to-physical-nations/GOOGLE BRENGT NIEUWE TAG "DESIGNED FOR PHONES" UIT
Wil daarmee ontwikkeling van design voor tablets aanmoedigen

In de Google Play Store vind je ontelbare apps voor de smartphone. Maar het is echt niet simpel om iets te vinden voor een Android tablet. De meeste apps zijn dan ook oorspronkelijk gemaakt voor de smartphone, en de tablet-versie is meestal maar een flauw afgietsel - wat je meteen merkt aan de lay-out.

Google wil dat veranderen, vooral nu Android tablets steeds populairder worden en een groeiend marktaandeel veroveren (recente rapporten wijzen er op dat er momenteel meer Android tablets dan iOS tablets verkocht worden). Daarom heeft Google een nieuwe tag bedacht voor apps: "designed for phones".  Eigenlijk is het een label waarvoor je je als app-maker moet schamen, en dat is dan ook de bedoeling van Google. Het wil hiermee de gebruiker waarschuwen dat een bepaalde app niet de nodige aanpassingen bevat waardoor je hem ook optimaal op je tablet gebruiken kan. En tegelijk hoopt het app-makers, met deze "tag van de schaamte" te dwingen om hun app van de nodige aanpassingen te voorzien. (1)

Via een checklist (2) kunnen ontwikkelaars zien waaraan hun app moet voldoen, willen zij deze toch wel gênante tag vermijden. Zij kunnen ook hun app laten afscannen bij de Android Developerconsole, en krijgen dan op maat gemaakte tips om de app aan te passen.

Tussen haakjes: in de aanloop naar de feestdagen zijn er verschillende grote winkelketens die Android tablets aanbieden met krachtige specificaties aan echt aantrekkelijke prijzen, van 69 tot 99 euro (uiteraard enkel met WiFI). Een leuk ideetje om onder de kerstboom te leggen?
http://arstechnica.com/gadgets/2013/11/google-play-rolls-out-designed-for-phones-tag-of-shame-on-tablets/
http://developer.android.com/distribute/googleplay/quality/tablet.html


MICROSOFT WIL NAAR MINDER VERSIES VAN WINDOWS
Naar een fusie tussen Phone en RT?

Momenteel heb je drie versies van Windows: de volledige versie, Windows 8.1 nu al, en dan meer beperkte versies voor mobiele toestellen: Windows RT voor tablets en Windows Phone voor de smartphone. Drie versies, dat is een beetje teveel van het goede, en nu heeft Julie Larson-Green, bij Microsoft de baas van de afdeling hardware, aangekondigd dat er inderdaad overwogen wordt om naar twee versies te gaan.

In de toekomst zou er enkel ruimte zijn voor één mobiel systeem, dat, naar het voorbeeld van iOS, "locked down" is, en waarbij je dus bijvoorbeeld enkel apps kan installeren die je in de bijhorende app store vind. En natuurlijk ook een volledige versie van Windows, voor de desktops en de werkende mens. Voor de mobiele toestellen wil dat wel zeggen dat die naar elkaar moeten toegroeien, ook hun API, want een app die voor een Windows Phone gemaakt werd, zou ook op een Windows tablet moeten kunnen draaien. Momenteel zijn de API's voor beide versies slechts voor 33% compatibel, bij de volgende update, "Blue", zou dat al 77% zijn, doch volledige compatibiliteit zou pas gehaald worden tegen 2015. Het is alleen de vraag welke van de twee besturingssystemen wordt opgeofferd: RT of Phone. En de meeste waarnemers zijn het erover eens dat het RT is, omdat dat toch niet zo'n denderend succes is.

Een slimme beslissing; menige waarnemer is immers van oordeel dat Microsoft er verkeerd aan gedaan heeft zijn gewone Windows met versie 8 en 8.1 teveel naar de smartphone/tablet versie te duwen. Het feit dat het gedwongen werd de Startknop terug in te voeren is daarvan het bewijs - plus het feit dat menigeen gewoon op zijn desktop blijft, en de tegeltjes helemaal links laat liggen op zijn laptop.

Meer bij Computerworld en The Register.
http://www.theregister.co.uk/2013/11/25/microsoft_weve_got_one_too_many_windows/
http://blogs.computerworld.com/windows/23194/microsoft-confirms-windows-rt-will-die


DIEVEN STELEN VOOR 1 MILJOEN DOLLAR IN BITCOINS
Moderne vorm van overval...

Veel vertrouwen hebben wij niet in Bitcoins, het virtuele betaalmiddel dat de gekste sprongen kent in zijn koers. Maar één ding is er alvast goed aan: bij een bankoverval op een Bitcoin wordt geen bloed vergoten.

Het vereist enkel een slimme hacker die inbreekt in een bedrijf dat de Bitcoins bewaart voor duizenden mensen, en dan die hun bankrekening plundert. En dat is wat er gebeurd is met BIPS, een van de grootste bedrijven in Europa waar Bitcoins verwerkt worden.

BIPS biedt een dienst aan waarbij handelaren bitcoins als betaling kunnen accepteren. Hun bitcoins worden dan omgezet in de munt naar hun keuze. Als onderdeel van de dienst worden de bitcoins van de klanten gratis bewaard in een bitcoin "wallet", wat je kan vergelijken met een bankrekening. Welnu, dieven braken verleden week in bij het bedrijf en maakten de wallets van de klanten leeg.

De dieven gingen aan de haal met 1.295 bitcoins, wat aan de huidige koers van maar liefst $760 per coin goed is voor $990.000. Over hoe ze tewerk gingen kan je lezen bij Business Insider en Computerworld. Het gebeuren zal in elk geval het vertrouwen in de virtuele munt geen deugd doen...
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=B3B7882B-9BF0-BEB1-E23ABBF0F125D1E1
http://www.businessinsider.com/thieves-stole-1million-from-bitcoin-bank-2013-11?op=1
http://www.coindesk.com/bitcoin-payment-processor-bips-attacked-1m-stolen/
(nagekomen bericht: de bitcoin ging donderdag doorheen het plafond van 1.000 dollar....)


COMMENTAREN BIJ YOUTUBE NOG ERGER DAN VOORHEEN
Verplichting om Google+ identiteit te gebruiken haalde niets uit

Gaan we er eens een Google dagje van maken? Vandaag hebben wij namelijk drie berichten uit de Google-stal. Om te beginnen iets uit de commentaren op YouTube filmpjes

Onlangs heeft Google namelijk beslist dat men, om commentaren te mogen geven op de filmpjes bij Google, moest inloggen met zijn Google+ account. Dat had twee bedoelingen. Enerzijds zouden de commentaren moeten gelinkt worden aan een echte naam, en echte persoon, waar door die zich, hopelijk, meer verantwoord zou gedragen. En anderzijds zou dit ervoor zorgen dat je bij filmpjes in de toekomst enkel nog drie soorten commentaren zou zien: die van je Google+ vrienden, die van "YouTube personalities", en "geëngageerde gesprekken".

De beslissing van Google om de verplichte koppeling aan Google+ te gebruiken, viel niet in goede aarde bij de meeste gebruikers. Maar nu blijkt bovendien dat zij niet veel uitgehaald heeft om de commentaren wat op te schonen, tot woede en teleurstelling van de makers van die filmpjes. Want Google had zoveel vertrouwen in het verantwoordelijkheidsgevoel dat de Google+ koppeling zou moeten creëren, dat het twee beperkingen op die commentaren meteen ook verwijderd had. Zo kan men nu ook een link naar een website toevoegen in een commentaar, en is de limiet op het aantal karakters in het commentaar opgeheven.

Het eerste heeft, zo weet Ars Technica te vertellen, geleid tot een lawine aan spam-links, en het tweede zorgt voor lange threads, waarin ook overdadig gebruik gemaakt wordt van ascii-art, maar ook van ascii-porno. Kortom: Google heeft zich ferm misrekend. Meer uitleg bij Ars TEchnica.
http://arstechnica.com/business/2013/11/youtube-tries-to-stem-the-flow-of-a-new-kind-of-terrible-comments/
http://kotaku.com/youtubes-new-comment-moderation-seems-to-not-be-goin-1460833597


GESPROKEN ZOEKOPDRACHTEN VOOR GOOGLE NU OOK OP DESKTOP
Zeg voortaan "OK Google" in je Chrome extensie

Het tweede bericht betreft een nieuwe extensie voor Google Chrome, de browser van Google. Net zoals je bij Android smartphones en tablets via spraak zoekcommando's kan geven, zo zou dat in de toekomst ook mogelijk worden voor de desktop - als je dus de Chrome browser hebt. Door "OK Google" te zeggen, start je het commando op. Je moet wel op de website Google.com zijn.

Handig, en toch ook weer niet. Want de aankondiging die Google zelf doet, en het voorbeeld dat daarin gegeven wordt, kloppen toch niet helemaal. "Voortaan moet je, wanneer je aan het koken bent en weten hoeveel een ounce is in gram, niet eerst meer je handen wassen om het in te typen in Google. Je kan gewoon "OK Google" zeggen en je zoektocht opstarten". Want... je moet dan wel eerst op Google.com zitten. En wellicht was je op dat moment het recept aan het bekijken op je laptop. Dus: die handen wassen zit er toch nog wel in!

De gratis extensie is voorlopig enkel te krijgen voor Engelssprekende internauten in de VS.
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-voice-search-hotwo/bepbmhgboaologfdajaanbcjmnhjmhfn
http://9to5google.com/2013/11/26/google-releases-ok-google-chrome-extension-for-hands-free-voice-search-on-the-desktop/
(nagekomen bericht: achteraf is pas tot ons doorgedrongen dat dit wil zeggen dat Google voortaan constant meeluistert, omdat hij moet wachten tot jij het commando "OK GOOGLE" zegt...)


GOOGLE STREET VIEW BEZOEKT STATIONS
Wil gebruikers ook binnenin treinstations en luchthavens wegwijs maken

Wanneer je voor het eerst op een bepaalde luchthaven komt, dan zal je wellicht overdonderd zijn door de grote ruimte. Zo'n luchthaven is enorm groot, en eer je daar je weg gevonden hebt kan wel even duren. Hetzelfde bij stations: trouwe gebruikers van Antwerpen Centraal zullen weten dat sporen 1 tot en met 6 op de eerste verdieping zijn, sporen 11, 12, 13 en 14 op -1 en 21, 22, 23 en 24 op -2. Maar voor wie voor het eerst in Antwerpen Centraal komt is het toch wel wat verwarrend.

Google wil daar wat aan doen, en is met zijn Street View camera's gaan rondrijden in meer dan 65 luchthavens en treinstations. Voortaan kan je je dus in deze stations al op voorhand oriënteren, zodat je weet waar je heen moet. Het zijn momenteel stations zoals A380 van de VAE, Gatwick Airport in Londen, naast verschillende sites in Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Leuk - zo kan je je virtuele wereldreis met Google Earth al meteen beginnen in de luchthaven!
https://mapsengine.google.com/map/edit?authuser=0&hl=en&mid=zqafVP2X3Jp8.kL0YSq0tl8qw
http://www.theverge.com/2013/11/26/5147124/google-street-view-interactive-transit-map


NSA LOERDE MEE ONDER DE LAKENS...
... en vertrouwen in VS is helemaal zoek

We blijken nog altijd niet aan de bodem te zitten van het vat met onthullingen over de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA - een lawine aan berichten als gevolg van de documenten die Edward Snowden in de handen van journalisten gaf. Nu blijkt dat het NSA ook mee onder de lakens keek, de virtuele althans, want het verzamelde informatie over de online erotische activiteiten van mensen die het ervan verdacht om aan te zetten tot radicalisering. In een nieuw document, dat dateert uit 2012, wordt hiernaar verwezen. Het zou de bedoeling zijn om zulke radicalisten in diskrediet te brengen en hun geloofwaardigheid te ondermijnen, door erop te wijzen dat zij er vreemde seksuele gewoonten op nahouden. (1)

Ondertussen blijkt de hele affaire het vertrouwen in de VS grondig te ondermijnen. Niet alleen hebben de bedrijven geen zin meer om hun data aan de cloud toe te vertrouwen, zolang zij geen zekerheid hebben dat die servers niet op Amerikaanse bodem staan; de wetgeving in Europa over de vertrouwelijkheid van gegevens is nu eenmaal veel strenger. Maar bovendien wil de Europese Commissie zelf de samenwerking met de VS stopzetten op het vlak van uitwisselen van gegevens. In de zogenaamde Safe Harbour hadden de VS toegang tot gegevens in de EU. De EU dreigt er nu mee dat akkoord te schrappen, zodat bedrijven geen Europese persoonsgegevens meer mogen verwerken en opslaan in de VS. (2) (3)

Goed van Europa, dat niet slaafs alles slikt wat de VS ons wil voorschotelen...
http://www.huffingtonpost.com/2013/11/26/nsa-porn-muslims_n_4346128.html
http://webwereld.nl/beveiliging/80295-eu-dreigt-safe-harbor-data-akkoord-met-vs-te-schrappen
http://www.theguardian.com/world/2013/nov/26/nsa-surveillance-europe-threatens-freeze-us-data-sharing


BINNENKORT JE INSTAGRAM FOTO'S OPETEN?
Niet alleen foto's van lunchgerechten...

Het is geweten: Instagram staat vol met foto's die mensen nemen van hun lunch, hun ontbijt, het eten in het restaurant... Allemaal mooi, maar met die foto's van dat prachtig bereide en op het bord geschikte eten ben je niets, wanneer je honger hebt.

Dat zou binnenkort veranderen. In de VS is er een nieuwe dienst ontstaan, BOOMF, waarmee je je favoriete foto's kan laten afdrukken op marshmellows, en ze laten bezorgen. En dan is het om jou om ze op te eten, al dan niet geroosterd, of gedoopt in een warme cacao. Je kan ze zelfs bewaren, om er langer van te genieten, want ze hebben een houdbaarheid van 6 maanden.

Uiteraard kan je ook andere foto's laten printen op de marshmellow. Een leuk ideetje voor een verjaardagsfeest!
http://www.webpronews.com/you-can-now-eat-your-instagram-photos-thank-god-2013-11
http://www.boomf.com/


NIEUWE 'EMBED MAP' FEATURE IN GOOGLE MAPS
En Google Earth vindt sporen van overbevissing

Gisteren hadden we het al de hele tijd ove Google, vandaag doen we er nog een schepje bovenop. Om te beginnen: bij Google Maps werd er gesleuteld aan de 'Embed Map' functie waarmee je een stukje van de landkaart in bijvoorbeeld een website kan inbedden. Om het te laten werken, moet je wel al de nieuwe Google Maps hebben.

Dan kan je naar het tandwiel onderaan rechts gaan, en daar zie je de 'embed map' optie. Deze optie is handig voor bijvoorbeeld kleine bedrijven die bezoekers willen tonen hoe ze moeten rijden om bij de winkel te raken, of om de weg naar een evenement uit te leggen. Je kan de map ook personaliseren (1)

Een tweede bericht heeft ook met Google te maken, maar dan weer met de satellietfoto's van Google Earth. Daarop is bewijs gevonden dat sommige visnetten die in de Perzische Golf geplaatst zijn, veel groter zijn dan gedacht was, wat op overbevissing wijst. Deze netten worden vlak naast de kustlijn geplaatst, en door gebruik te maken van de getijdestromen worden de vissen erin gevangen.

Volgens de foto's op Google Earth zou de omvang van de visvangst in deze landen wel eens het zesvoudige kunnen zijn van wat de landen zelf gemeld hebben aan de Voedsel- en Landbouw Organisatie van de VN. Volgens wetenschappers zou bijvoorbeeld in 2005 maar liefst 31.000 ton vis opgehaald zijn, in plaats van de 5.360 ton die in dat jaar aan de VN gemeld werden.

Waarom deze ontdekking belangrijk is? Omdat de VN zich bij het bepalen van een beleid om de visbevolking op peil te houden, baseert op zulke cijfers. En wanneer de landen zelf geen juiste cijfers leveren, dan moet de VN ze wel op een andere manier halen. Het doel heiligt natuurlijk de middelen, maar het is toch weer een beetje een vorm van spioneren...
http://www.webpronews.com/google-maps-gets-new-embed-map-feature-embeds-to-include-ads-2013-11
http://www.webpronews.com/google-earth-images-reveal-possible-overfishing-2013-11
 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!DORO 622: NU MET HULP VAN BUITENAF
Het opvallende aan de DORO 622 is dat anderen gegevens kunnen toevoegen

In onze rubriek hard/software bespreken wij vaak heel duren smartphones. Een trend die we hebben willen ombuigen door recent enkele goedkopere toestellen te bespreken - want wie heeft er, in deze economische tijden, zomaar 400 of 500 euro liggen om een smartphone te kopen? Er zullen altijd wel mensen zijn die een dure iPhone kunnen betalen, maar de meeste mensenmoeten het met veel minder doen.

In deze reeks "sociale" toestellen, een smartphone voor de senioren. Zij zijn immers een grote gebruikersgroep, die al te vaak vergeten wordt in de maatschappij. En als er één groep mensen is die behoefte heeft aan een toestel om op simpele manier te communiceren met anderen, dan zijn het de senioren wel. Zij zijn immers beperkt in hun bewegingsvrijheid, hebben het toestel nodig om contact te houden met familie en vrienden, en ook om hulp te roepen wanneer er iets gebeurt. De meeste toestellen zijn echter té ingewikkeld voor senioren.

De Zweedse fabrikant Doro heeft wél oog voor senioren. Al enkele jaren brengt Doro toestellen uit die speciaal ergonomisch bedacht zijn voor senioren: groot scherm met grote letters, grote knoppen om te bedienen, super simpel in gebruik. De laatste telg is de Doro Phone Easy 622. Wij lieten het toestel testen door een senior, en die kon het beamen: de geluidskwaliteit is nog duidelijker, het scherm heel helder, de teksten op het scherm haarscherp en duidelijk om lezen, de grote toetsen super gemakkelijk om aan te raken.

Tegenover zijn voorganger, die enkel met een speciale lader opgeladen kon worden, kan dit toestel via de micro-USB poort geladen worden (de kabel van de micro-USB uitgang naar de USB op je computer leiden, of in de stekker steken om te verbinden met het stopcontact). Dit toestel heeft ook een craddle, die het toestel automatisch oplaadt.

Nog een verbetering: wanneer je een oproep gemist hebt, zal je hiervan verwittigd worden via een knipperlicht. Handig wanneer je even de kamer verlaten hebt, en dan pas terug het toestel onder ogen krijgt. Het toestel heeft een clamshell vorm, met een scherm aan de buitenkant. Daarop staat, heel duidelijk, het uur weergegeven, maar je kan er ook zien wie je opbelt. Heb je geen zin om te antwoorden, dan moet je het toestel niet eens openen.

Het toestel heeft ook een camera aan boor. Die is met een speciale cameraknop op te roepen, en te bedienen. In verhouding tot de resolutie van de camera (2 MP) vallen de foto's eigenlijk nog best mee. Vergeet ook niet dat een foto in mindere resolutie, genomen door een senior, nog altijd te verkiezen is boven géén foto, omdat de camera te moeilijk te bedienen is. Bovendien is het oproepen van de galerij met foto's erg gemakkelijk, zodat oma en opa nu vol trots hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen aan iedereen kunnen zien. Je kan trouwens ook filmpjes opneen met de camera.

Het bijzondere aan dit toestel is evenwel de Doro Experience Manager, een tool die de familieleden van de senior gebruiker enorm zullen waarderen. De Experience Manager is namelijk een webportaal, waar de Doro-gebruiker en zijn familie beveiligde toegang krijgen. Zij kunnen apps, foto's en andere informatie op de telefoon plaatsen via dat portaal. Leuk om tegen oma te zeggen: "Kijk eens bij je foto's, dan zie je onze nieuwe baby!"

De Doro PhoneEasy622 kan je verkrijgen in een kleurencombinatie van zwart/mokka en rood/wit. Prijs: €169.
http://www.doronederland.nl/Producten/Mobiele-telefoons-en-accessoires/Doro-PhoneEasy-622/
http://www.dorobelgium.be/Producten/Mobiele-telefoons-en-accessoires/


NIEUW VAN POGOPLUG: SAFEPLUG
Met het heel gezien anoniem browser, en dat voor $49

Met al die nieuwsgierige ogen van NSA en andere veiligheidsdiensten, zou je het echt op je heupen gaan krijgen. Daarom is de nieuwe tool die Pogoplug uitgebracht heeft misschien wel interessant.

Het gaat om de Safeplug adapter, een toestel dat je aan je router koppelt.

Eens ingeplugd, zorgt de Safeplug adapter ervoor dat je, dankzij TOR, veilig kan surfen, omdat alle requests die van je computer uitgaan, anoniem gemaakt worden. Nu heb je tegenwoordig in de meeste browsers ook wel een optie om anoniem te surfen, maar daarvoor moet je dan een speciale versie van de browser lanceren.

Pogoplug wil het simpel houden met deze hardware tool. En als je uit idealisme andere TOR gebruikers de kans wil bieden om anoniem te surfen (niet om aan piraterij te doen uiteraard, wel om bijvoorbeeld censuur in dictatoriale landen te omzeilen), dan kan je je via de Safeplug aanmelden.

Het toestel kost slechts $49 - maar het is ons niet duidelijk of het ook in Europa / België uitkomen zal
http://www.engadget.com/2013/11/21/pogoplug-safeplug/
http://gigaom.com/2013/11/21/say-hello-to-safeplug-pogoplugs-49-tor-in-a-box-for-anonymous-surfing/


WESTERN DIGITAL BRENGT 120 GB SSD MET 1 TB HDD VOOR DE LAPTOP
Dual Drive moet snelheid en opslag combineren

Een stukje misschien saaie technologie, maar toch goed om even te vermelden zodat je op de hoogte blijft van de evoluties. Het gaat namelijk om een nieuwe harde schijf voor de laptop, gemaakt door Western Digital. Er bestaan al langer dual harde schijven voor desktop computers, maar die vereisen twee sleuven. Het gaat dan om een SSD van lage capaciteit, waarop het OS en de vaak gebruikte applicaties komen. En een tweede sleuf voor de HDD of Hard Disk Drive; die is dan trager, maar daar kan meer op opgeslagen worden.

Bij laptops echter vormen die twee sleuven een probleem, omwille van de krappe behuizing - en zeker nu laptops steeds slanker worden. Western Digital heeft nu een oplossing: een dual drive. Daarbij wordt een solid-state drive (SSD) gecombineerd met een HDD van 1 TB, en dat via één enkele interface. De drive is enkel geschikt voor Windows hardware, en zal $299 kosten.

Meer lees je bij Anand Tech en bij Computerworld, dat de drive ook uittestte.
http://www.computerworld.com/s/article/print/9244290/WD_combines_120GB_SSD_with_1TB_HDD_in_a_laptop_drive
http://www.anandtech.com/show/7540/western-digital-releases-black2-120gb-ssd-1tb-hd-dualdrive-in-25-form-factor


GROTE UPDATE VOOR ONENOTE VAN MICROSOFT
Dankzij OCR nu ook teksten in ingescande beelden herkenbaar

Het duurt even om te wennen aan OneNote, maar wanneer je het begint te gebruiken, dan wordt het organiseren van de vele informatie die je van alle kanten ontvangt, wel een stukje gemakkelijker. Je werkt namelijk met notitieboekjes, waarin je allerlei links, foto's, teksten enz. rond een bepaald onderwerp kan verzamelen. Persoonlijk gebruiken wij daarvoor EditPad Pro, waarin je eveneens met projecten werkt, maar dat volledig tekstueel gericht is.

OneNote daarentegen laat je toe om ook andere soorten bestanden in je notitieblokken op te slaan, waaronder foto's. Nu is er een update uit voor de OneNote app voor Windows, die verschillende nieuwe mogelijkheden bevat, waaronder een die je veel van pas zal komen. Het gaat namelijk om Camera Scan. Die zal afbeeldingen die je met je camera maakt automatisch uitsnijden en draaien, schaduwen verwijderen en de afbeelding scherper maken indien nodig. Maar het belangrijkste is dat de tool ook gebruik maakt van OCR (Optical Character Recognition) waardoor teksten in afbeeldingen automatisch herkend worden. Zelfs wanneer je zelf geen trefwoorden zou toevoegen aan een afbeelding waarin een tekst staat, dan zouden deze afbeeldingen toch gemakkelijker doorzoekbaar worden.

Dat is bijvoorbeeld handig voor notities die je manueel gemaakt hebt van een vergadering, en dan ingescand met OneNote; ook een recept dat je ingescand hebt van een kookboek, kan je dus gemakkelijker terugvinden.

De afbeeldingen kan je voortaan ook delen met anderen via de Share tegel. De app heeft nu ook een modus om de nota's in full screen te zien, en een 'Recent Notes' optie, waarmee je alle notities kan bekijken in de volgorde waarin je ze gebruikt hebt - of dat nu een Windows, iOS of Android toestel was.

Meer bij Microsoft zelf, Engadget en The Verge.
http://www.engadget.com/2013/11/25/onenote-for-windows-update/
http://blogs.office.com/b/microsoft-onenote/archive/2013/11/25/a-big-onenote-update-for-windows-note-taking-devices.aspx
http://www.theverge.com/2013/11/25/5143140/onenote-for-windows-8-1-camera-scan-features-update


EERSTE JOLLA SMARTPHONE OP DE MARKT
Toestel ontworpen door ex-Nokia ingenieurs

In Finland werd deze week de eerste Jolla in de winkelrekken gelegd. Jolla is een nieuw merk van smartphone, bedacht door voormalige ingenieurs van Nokia. Hun toestel is gebaseerd op een nieuw OS, Sailfish OS, dat op zijn beurt gebaseerd is op het voormalige Meego platform van Nokia en Intel.

Qua specificaties is dit toestel eerder in de middenklasse: 1,4 GHZ dual-core Qualcomm processor, 1 GB geheugen en 16 GB flash geheugen, met een 4,5 inch (13,5 cm) groot scherm van Gorilla 2 Glass. Verder is er ondersteuning voor GSM, 3G, 4G, een 8 MP camera achteraan en 2 MP vooraan. De prijs zou $399 zijn.

Voorlopig is het toestel enkel in Finland te krijgen, maar de makers zeggen dat zij al pre-order bestellingen hebben uit 136 landen.

Het grote probleem bij het toestel is natuurlijk de apps. Want een smartphone moet het van de apps hebben. Maar op dat gebied willen de makers geruststellen: je kan namelijk Android apps downloaden via de ingebouwde Yandex app store, en die op het toestel draaien.

Je ziet dat er in deze tijd, waar de markt gedomineerd wordt door iPhone en Android, toch nog plaats is voor nieuwkomers...
http://www.v3.co.uk/v3-uk/news/2309655/first-jolla-smartphone-from-former-nokia-staff-goes-on-sale
http://www.bbc.co.uk/news/technology-25120727

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Mobistar opent zijn eerste winkel van de toekomst @Mobistar in Luik
http://prs.belgamediasupport.be/l/34784

*** MEDIPIM, de grootste medische Product Informatie Manager
Altijd up-to-date informatie voor zorgverleners en patiënten
http://www.medipim.be

*** Printmachine.be: op drukwerk besparen door het zelf te ontwerpen.  Ontwerpen maken en drukwerk bestellen kan voortaan sneller, makkelijker en kostenefficiënter. Drukkerij Arte-Print, die deel uitmaakt van The Factory Brussels, stelt voor:
http://www.printmachine.be

*** devolo, Europees producent van netwerkcommunicatieoplossingen, introduceert twee nieuwe, supersnelle Powerline-adapters voor internetten via het stroomnetwerk; de dLAN 650+ en 650 triple+. Hiermee bereiken computers en apparaten met een netwerkfunctie voor het eerst een snelheid van wel 600 Mbps.
http://www.youtube.com/devolointernational.
http://www.devolo.be

***Mobistar laat zijn klanten gratis gebruik maken van de 4g-technologie in 30 steden en gemeenten tot de commerciële lancering
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=35991&language=NL

*** TV-kijkers kunnen voortaan met bhaalu programma's opnemen en via de cloud bekijken
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=35956&language=NL

*** Mobistar-klanten kunnen dankzij Mobile Cloud de data van hun mobiele toestellen niet meer verliezen
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=35668&language=NL

*** bpost bank zet haar modernisering verder met de lancering van MOBILEbanking, en is bovendien de eerste bank in België die de applicatie voor mobiel betalen SEQR op de markt brengt, in samenwerking met McDonald's
http://www.youtube.com/watch?v=6h53LN7jmec&feature=youtu.be

*** ‘België is voor Apple geen prioriteit’
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131128_00861072Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
VRIJDAG HOORSPELDAG: BBC MAAKT VAN BORGEN EEN HOORSPEL
Wie genoten heeft van de tv-reeks Borgen, die zal verheugd opkijken bij dit bericht. De Britse openbare omroep BBC heeft, dat is geweten, rotsvast geloof in de hoorspelen. Het heeft de hoorspelen, in tegenstelling tot andere omroepen (en dan kijk ik met een beschuldigende vinger naar de Vlaamse radio), niet als oubollig, een kunstvorm die zijn bestaansreden verloren heeft met de komst van de tv. De BBC blijft voortdurend nieuwe hoorspelen brengen - en de soap "The Archers" is misschien wel het meest markante bewijs daarvan.
Welnu BBC heeft aangekondigd dat er van de Deense tv reeks Borgen, die ook op de BBC vertoond werd, een hoorspel gemaakt werd. Eigenlijk is het meer een spin-off, een afgeleide van het oorspronkelijk thema, waarbij het verhaal dat zich oorspronkelijk in de politiek afspeelde, getransponeerd wordt naar de ambtenarij. "Borgen: Outside the castle" verwijst hier dan ook naar. Het Deense parlement heeft de bijnaam Borgen, of The Castle.
In de Britse hoorspelreeks worden Hans Gammelgaard gevolgd, privé-secretaris van de milieuminister, die een wet wil doordrijven over het gecontroleerd invoeren van GGO's (genetisch gemanipuleerde oogsten).
Borgen: Outside The Castle start op maanag 16 december om 14u15 GMT op BBC4.
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-25118332
Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @PieterBauwens: RT @BisdomGent: Advent 2.0… Beleef de advent- en kerstperiode met een inspirerende online adventskalender http://t.co/UrMkRzVNcb Deel, share en like…

@patrickv: RT @HetAGIV: Een blik op het nieuwe geoportaal Geopunt #agivtrefdag via de film http://t.co/yFJbAZ9SXS

@whizpr_be: RT @reputatiegroep: Fraaie Infographic: Generaties, hun technologie en hun leefstijl: http://t.co/Y3hbjM183A mda @lonnekekra #socialmedia #communicatie

@Trendy_nl: De valkuilen van een koppeling tussen Facebook en Twitter http://t.co/8bQnjJ1EZc

@bloovi: Hoe omzeil je spamfilters? http://t.co/s67rD2bXji via @MichelleDassen @FlexMail_BE #emailmarketing

@bnox: Deck of the day: Bitcoins: Bubble or Boom? http://t.co/GKd88HEj8J A quick exec summary of what the Winklevoss twins had to say about them.

@bloovi: Microsoft maakt iPad Air belachelijk http://t.co/9xLJIbZF1I #microsoft #surface #ipad

@whizpr_be: Het social media cijferorgasme http://t.co/2ku4qIivgj

@journalismnews: RT @ejo_en: Metered, hard, porous, none? An @ejo_en report into the state of the paywall worldwide. http://t.co/8ZzRCwG1ak

@Microsoftbe: Gratis naar de film? Geef feedback op 8 apps en zak onderuit op onze kosten. http://t.co/FdH7ddWR0L

@JustBe74: RT @TEDxBrussels: All #TEDxBrussels talks from 2013 are online. Have you seen them? tedxbrussels.eu #tedx #brussels

@mschenk: Reclamefilmpje van Google... hits you right in the feels. http://t.co/GmzFK6eABU

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Computers hebben geen nut. Zij kunnen alleen antwoorden geven.
-Pablo Picasso-


De nieuwe oogst


PDF FETCH: ZOEKMACHINE VOOR PDF BESTANDEN

Een zoekmachine voor het vinden van PDF bestanden. Volgens de site vindt hij PDF bestanden,e-boeken, digitale publicaties, presentaties en elektronische documenten. Je moet gewoon intikken welk soort PDF bestand je zoekt en dan een van de aanbevolen "top searches" op de pagina selecteren. Deze website bestaat ook als extensie voor de Chrome en Firefox browser.
[Taal: ENG]
http://pdffetch.com/


VRIJDAG: MINDCIPHER
Een site die ontelbare puzzels en hersenbrekers bevat. Elke puzzel is voorzien van een kleurencode om de moeilijkheidsgraad aan te geven. Je kan een puzzel doornemen, dan klikken om de oplossing te zien, en dan het antwoord. Je kan ook commentaar geven en met anderen discussiëren over de puzzels.
[Taal: ENG]
http://www.mindcipher.com/


VOLAFILE: BESTANDEN DELEN

Bij deze dienst kan je bestanden delen in zogenaamde "kamers", die uit een chat en een lijst met geüploade bestanden bestaat. De lijst wordt in real time geüpdate - telkens iemand een bestand toevoegt, verschijnt het in de lijst. De interface om te uploaden is simpel: ofwel klik je de button "upload" rechts bovenaan van de pagina aan, ofwel versleep je bestanden naar de pagina.
[Taal: ENG]
http://volafile.io/


NUGGETY: JE FAVORIETE WEBSITES DOORZOEKEN
Bij deze dienst kan je een lijst invullen van je favoriete websites over een bepaald onderwerp. Nuggety zal dan een zoeklijst aanmaken. Zo kan je in de toekomst al deze sites met één klik doorzoeken op een bepaald trefwoord. Handig!
[Taal:ENG]
http://nuggety.com/


MEGA: BEVEILIGDE UPLOADS

Op deze site kan je bestanden uploaden en bewaren, en vanop elke computer weer downloaden. Bovendien kan je mappen met je contacten delen zodat ook zij bestanden kunnen up- en downloaden. Tijdens de transfer van de bestanden worden de data versleuteld, zodat je bestanden volkomen veilig zijn en je privacy gewaarborgd is.
[Taal: ENG]
http://mega.co.nz/


STUNWALL: FILTERS AANBRENGEN
Waarom je een perfecte prachtige foto zou verknoeien door er filters op aan te brengen is ons een raadsel, maar sinds Instagram is het enorm populair geworden. Deze site wil hiervan een graantje meepikken. Je kan namelijk een foto maken met je webcam, die dan uploaden vanop je computer, om er een filter aan toe te voegen; je kan trouwens ook hetzelfde doen met een foto die zich online bevindt, door de ULR ervan in te vullen. Het resultaat kan je downloaden of delen op de sociale netwerken.
[Taal: ENG]
https://stunwall.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PARTNERGEWELD
Naar aanleiding van de Internationale Dag ter Bestrijding van het geweld tegen vrouwen, werd een site opgericht die Partnergeweld heet. Die richt zich enerzijds tot de slachtoffers, om hen aan te moedigen zo'n geweld niet lijdzaam te ondergaan. Maar anderzijds ook tot de plegers van het geweld, om hen te laten nadenken over de gevolgen van hun daden. En tot slot ook tot hulpverleners, die in een situatie komen waarin zij met zulk partnergeweld geconfronteerd worden. Welke stappen kunnen zij doen, zonder het vertrouwen van de mensen te beschouwen?
[Taal: NL]
http://www.partnergeweld.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INSTANTJOB
Een slimme toepassing van Instagram, gemaakt in het kader van het jongeren experiment van de VRT. Het principe is simpel: je maakt een filmpje waarin je jezelf aanprijst als werkzoekende, en je voegt de hashtag #instantjob toe. En dan verschijnen al deze jobzoekertjes automatisch op de website Instantjob. Simpel, maar goed bedacht.
[Taal: NL]
http://www.instantjob.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE WALKING DEAD ALS WEBGAME

Fan van de tv-reeks? Dan kan je nu de eenzame uren zonder de personages uit deze zombiereeks doorkomen zonder afkickverschijnselen, dankzij het online game. Je kan monsters bewegen, monsters aanmaken, vijanden aanvallen, zombies doden om vlees te veroveren. Kortom, hoogstaande pret verzekerd!
[Taal: ENG]
http://www.thewalkingdead.com/gamejam/narrowpath/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HAIYAN 21-21
Een site voor geld in te zamelen in onze rubriek multimedia? Jawel, omdat die site goed gemaakt werd, en wel door Mortierbrigade. De bedoeling is de bezoeker van de site directer te betrekken, hem het gevoel te geven dat hij echt iets doet om de schade, aangericht door de orkaan, te herstellen. En het concept is wel goed gelukt: op de site kan je een stukje verwoest gebied kiezen, en dan weer 'opbouwen'. Hoe hoger het bedrag dat je schenkt, hoe groter het stuk land dat je aan het opbouwen bent.
Op de onderstaande site kan je in real time de schenkingen volgen. De tweede link verwijst naar de site Haiyan2121.
[Taal: NL]
http://www.1212.be/nl/haiyan/alle-acties/bekijk-actie/actie/haiyan2121_be
http://www.Haiyan2121.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE FAMILIE DUPONT

Om zijn spelletjesconsole te promoten, heeft PlayStation een reeks heel leuke filmpjes gemaakt, waarbij Vlaamse sterren de hoofdrol spelen. Elke dinsdag en donderdag verschijnt een nieuwe aflevering. OP de eerste twee links kan je de eerste twee filmpjes bekijken, en de derde link verwijst naar de pagina van de reeks.
[Taal: NL]
http://youtu.be/9-ptnFoINSY
http://youtu.be/qM6UNF-PHRg
http://www.youtube.com/playlist?list=PLaraQSpto8jGo0YuY4U2kxFCUekzs-CLxBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Teken je eigen video game op papier met Pixelpress
http://www.belgiancowboys.be/technology/teken-je-eigen-video-game-op-papier-met-pixelpress/
- LinkedIn introduceert ‘Showcase Pages’
http://www.belgiancowboys.be/social/linkedin-introduceert-showcase-pages/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Bits of Freedom: 'Data binnenhalen te gemakkelijk'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3553120/2013/11/28/Bits-of-Freedom-Data-binnenhalen-te-gemakkelijk.dhtml
- Op een vuilnisbelt in Wales ligt een schat van 5,5 miljoen euro aan bitcoins
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3552494/2013/11/27/Op-een-vuilnisbelt-in-Wales-ligt-een-schat-van-5-5-miljoen-euro-aan-bitcoins.dhtml
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Philips Fidelio L2 en M1: voor en door muziekliefhebbers 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7673/Philips-Fidelio-L2-en-M1-voor-en-door-muziekliefhebbers.html
- Bescherm je iPad Air met Logitech
http://www.elektrozine.be/ez/article/7624/Bescherm-je-iPad-Air-met-Logitech.html

 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Apple koopt de start-up PrimeSense over, maar waarom?
http://www.digimedia.be/News/nl/15565/apple-koopt-de-start-up-primesense-over-maar-waarom.html
- Coolblue levert ook op maandag
http://www.digimedia.be/News/nl/15561/coolblue-levert-ook-op-maandag.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Freeware: TimeFreeze
http://computertaal.info/2013/11/28/freeware-timefreeze/
- Xowa: download Wikipedia en raadpleeg het offline
http://computertaal.info/2013/11/27/xowa-download-wikipedia-en-raadpleeg-het-offline/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlands bedrijf belooft 'veilig' alternatief voor Dropbox
http://tweakers.net/nieuws/92878/nederlands-bedrijf-belooft-veilig-alternatief-voor-dropbox.html
- Japans bedrijf ontwikkelt robot voor schoonmaken zonnepanelen
http://tweakers.net/nieuws/92875/japans-bedrijf-ontwikkelt-robot-voor-schoonmaken-zonnepanelen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Nieuwe rockband bespeelt enkel 3D-geprinte instrumenten
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-rockband-bespeelt-enkel-3d-geprinte-instrumenten/article-4000461273645.htm
- Problemen met e-identiteitskaart maken burgers en gemeenten boos
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/problemen-met-e-identiteitskaart-maken-burgers-en-gemeenten-boos/article-4000460362712.htm
*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- 60 Zaken die je aan Google Now kan vragen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/60-zaken-die-je-aan-google-now-kan-vragen
- Hoe zorg je dat jouw e-mail niet in een spamfilter terechtkomt?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/hoe-zorg-je-dat-jouw-e-mail-niet-in-een-spamfilter-terechtkomt
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: AFBEELDINGEN INVOEGEN
Wanneer je een document bewerkt in Google Docs, dan kan je de commandobalk bovenaan je scherm gebruiken om een afbeelding in te voegen. Maar het kan ook simpeler: je kan de afbeelding gewoon vanop je computer verslepen naar het document in Google Docs. Daar verschijnt die dan meteen inline, en je kan de afbeelding dan verslepen of de grootte ervan wijzigen indien nodig.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide6


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: WIJZIGINGEN IN EEN DOCUMENT
Uiteraard heeft Google Docs niet de uitgebreide mogelijkheden om de wijzigingen in een document te bewaren en te bekijken, zoals de Track Changes optie van Microsoft. Toch kan je een gedetailleerde lijst van de bewerkingen bekijken die aan een document gemaakt werden. Hiervoor moet je gewoon File / Revision History openen, of de toetscombinatie Ctrl-Alt-Shift-G indrukken.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide8


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: SNELTOETSEN

Uiteraard heeft ook Google Drive sneltoetsen. Wat die zijn, dat vind je heel gemakkelijk uit. Houd, waar je ook bent op de Drive website, de CTRL-toets ingedrukt terwijl u de slash-forward toets indrukt. En kijk: u hebt alle toetsen meteen bij de hand!
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide9


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: MINDER FRANJE
Wanneer je aan een document aan het werken bent, dan zou je soms graag al die storende factoren van je scherm willen verwijderen - allerlei balken bovenaan, links en rechts. Dat kan: je moet gewoon in de View menu van Google Docs de optie "Full Screen" kiezen. Als sneeuw voor de zon verdwijnen allerlei balken, en enkel de body van je document blijft over.
Ben je klaar, en wil je al je balkjes terug, dan druk je gewoon op de Escape toets.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide10
  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GRATIS VAN MICROSOFT: SDELETE
Windows - freeware
Dit is een tool waarmee je ervan kan zorgen dat bestanden die je wist, wel degelijk verdwenen zijn. Het is, eerlijk gezegd, niet voor de modale gebruiker, omdat het werkt met commando's die je aan de commandoprompt moet invoeren...
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897443


GRATIS VAN MICROSOFT: PROCESS EXPLORER

Windows all - 1,1 MB - freeware
De Task Manager in de laatste versies van het Windows OS zijn altijd maar beter geworden. Toch is de Process Explorer van Mark Russinovich nog altijd gedetailleerder, waardoor je gemakkelijker de oorzaak van problemen op je computer kan opsporen.
http://technet.microsoft.com/de-de/sysinternals/bb896653%28en-us%29.aspx


GRATIS VAN MICROSOFT: AUTORUNS
Windows all - 0,5 MB - freeware
Deze gratis tool uit de Sysinternals suite toont je welke programma's meteen bij het opstarten van je computer mee opgestart worden. Zodat je ook gemakkelijk kan bepalen welke programma's dat mogen, en welke niet. Dat zorgt niet alleen voor het sneller opstarten van je systeem, maar ook dat je systeem lichter is. Je kan zoiets ook uitvinden met het Windows commando "msconfig", maar dit is toch iets gebruiksvriendelijker.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx


GRATIS VAN MICROSOFT: PHOTO INFO


Windows all - freeware
Dit is een van de krachtige Power Toys van Microsoft, die het beheren van bestanden op je computer erg vereenvoudigen. Met de freeware kan je namelijk de metadata van je digitale foto's in het IPTC en XMP formaat rechtstreeks bewerken vanuit een heel simpel contextmenu.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=13518


VRIJDAG APPDAG: NORWAY LIGHTS
Misschien zal jij in de volgende dagen niet meteen naar Noorwegen trekken, maar mocht je dat toch doen, dan kan je alvast deze app op je smartphone zetten. Die geeft je namelijk informatie over de beste momenten en weersomstandigheden om het noorderlicht in Noorwegen te spotten - een ware lichtshow. In de winter, van oktober tot maart, is het noorderlicht of Aurora Borealis, het mooist.
http://www.visitnorway.com/us/Games-and-more/Free-app-from-Visit-Norway/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is niet de geschiedenis die zich herhaalt, het zijn geschiedkundigen die elkaar herhalen.
-onbekend-