Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/11/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer  828 van 23/11/2013Gegroet lezer,

Al bij al is het werken met een verminderde samenstelling van de redactie nog meegevallen. U zal merken dat er iets minder nieuws is, maar dat de andere rubrieken toch ingevuld geraakt zijn. En dat zal dan weer de liefhebbers van hardware en van tips plezieren.
Zoals aangekondigd starten wij met onze NETTIES verkiezing, met dit jaar als nieuwigheid dat u ook apps en podcasts kan nomineren. Hierover kan u alles lezen op
http://www.netties.be/archief_edities/site2013_aankondiging.htm

Wij zijn dus op zoek naar enerzijds mensen die in de jury willen zetelen, en de genomineerde sites, apps en podcasts willen beoordelen. En anderzijds doen wij een oproep aan u, de lezers, om ons uw lijstje van favoriete sites, apps en podcasts in te sturen. Deze nominaties moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen; welke, dat vindt u eveneens op de bovengenoemde site. Doet u ons een plezier en zendt u ons uw lijstje in? Eeuwige roem en dankbaarheid zullen uw deel zijn - en ook enkele prijzen, waarover later meer.
Ons adres kent u: redactie@netties.be

Ondertussen wensen wij u veel plezier met deze (iets dunnere) editie. Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE DOET ER JUIST AAN OM BOEKEN IN TE SCANNEN
Een overwinning voor Fair Use, zo meent EFF

Verleden week heeft een Amerikaanse rechter een vonnis uitgesproken dat wel belangrijk is. Acht jaar geleden startte immers een groep auteurs en uitgevers een proces tegen Google, omdat het hele bibliotheken boeken inscande, om ze doorzoekbaar te maken. Deze groep, de Author Guild, meende dat Google hiermee een inbreuk maakte op de auteursrechten. De rechter wees deze klacht af, omdat je wel de teksten volledig kan doorzoeken, maar enkel "snippets", flarden van een boek kan bekijken - tenzij de houder van de auteursrechten toestemming gegeven had om het hele boek in te scannen. De rechter meende bovendien dat het inscannen van de boeken in het belang van de gemeenschap is.

Nu hebben wij altijd wel wat kritisch gestaan tegenover het initiatief van Google. Niet omwille van de auteursrechten, wel omdat Google mag wat anderen niet mogen doen, zodat Google als het ware exclusieve toegang heeft tot al deze boeken. Google was inderdaad de eerste, en heeft het hele project bekostigd. Andere zoekmachines, zoals Bing van Microsoft, hebben dus een grote kans aan hen laten voorbijgaan.

Anderzijds is het ook zo dat de ingescande boeken en tijdschriften (want ook daarvan bestaat er een hele interessante collectie) inderdaad erg handig zijn voor wie wetenschappelijk onderzoek doet; informatie die tot nu toe weggeborgen blijft in stoffige archieven, komt in ieders handbereik. Als je wist hoeveel informatie er nog ligt te wachten om gedigitaliseerd te worden in de archieven van steden en allerlei instellingen, en als je dan hoort dat Google de technologie heeft om het te doen, zou je dan niet wensen dat Google een nieuw project opstart - die informatie digitaal beschikbaar maken? Bij de instellingen is er blijkbaar geen budget en/of interesse om het te doen...

Meer over de voor- en nadelen van het Google Books project bij Wired en EFF.
http://www.wired.com/business/2013/11/google-2/
https://www.eff.org/deeplinks/2013/11/court-upholds-legality-google-books-tremendous-victory-fair-use-and-public


STAAT DE BITCOIN OP HET PUNT EEN LEGITIEM BETAALMIDDEL TE WORDEN?
Koers nu op 600 dollar, maar Apple gooit Bitcoin app uit App Store

Persoonlijk hebben wij nog geen bitcoin in handen gehad - niet fysiek maar ook niet virtueel. Het heeft in onze ogen iets schimmigs, en het feit dat de koers zo duizelingwekkend schommelen kan, dat het vooral gebruikt wordt om illegale activiteiten te betalen zoals het aankopen van drugs, dat het verhandeld wordt via oncontroleerbare P2P netwerken, en dat er een methode bestaat om bitcoins te 'farmen', versterkt niet meteen ons vertrouwen. Niet dat er de laatste tijd geen heel schimmige dingen gebeurd zijn bij onze banken, maar dat is een ander verhaal.

Feit is dat de Bitcoin maandag in het Amerikaans congres besproken werd, waar beslist moet worden of het een legitiem betaalmiddel kan zijn. En als het resultaat van deze discussie inderdaad een "ja" is, dan heeft de Amerikaanse Centrale Bank alvast aangekondigd dat zij niet van plan is om de virtuele valuta te reguleren. Met andere woorden: gebruik op eigen risico (1) - wie zijn kapitaal wil investeren, vindt wellicht veiligere middelen.

Alhoewel - wie in het begin van het ontstaan van de Bitcoin munt, wat geld omzette in die munt, mag nu een mooie winst noteren. In de aanloop naar het legaliseren van de Bitcoin is de koers namelijk naar 600 dollar per Bitcoin gestegen. De koers van de Bitcoin kan je trouwens hier bekijken (2).

Niet iedereen is trouwens gelukkig met Bitcoins. Apple moet blijkbaar niet veel hebben van de virtuele munt. Coinbase, een startup die een platform biedt voor het verhandelen, heeft ook API's waarmee ontwikkelaars het betalen met Bitcoins kunnen integreren in hun apps. En Apple heeft verleden week dus de Coinbase app uit de App Store gezet. Een reden werd niet gegeven. Coinbase heeft ook een app voor Android, maar die werd ongemoeid gelaten. (3)
http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/11/bitcoin_feds/
http://www.bitcoinspot.nl/menu-wisselkoersen/bitcoin-wisselkoers-euro.html
http://techcrunch.com/2013/11/15/apple-bumps-coinbases-bitcoin-app-from-the-app-store-android-app-lives-on/MICROSOFT STELT OFFICE REMOTE VOOR
Controleer documenten op je pc via je smartphone

Deze week heeft Microsoft een nieuwe tool voorgesteld: Office Remote voor Windows Phone. Kort samengevat kan je daarmee documenten die op je pc staan (Word, Excel, Powerpoint) bedienen met je Windows Phone 8 smartphone. Zo kan je met de tool van de ene Power Point slide naar de andere springen, en een soort laser aanwijzer bedienen met je vinger. In Word documenten kan je ook bladeren of een bepaald deel snel ophalen, net zoals bij Excel spreadsheets. Ideaal dus voor wanneer je een presentatie moet geven en je computerscherm geprojecteerd wordt op een groot scherm.

Om dit alles mogelijk te maken, moet je dus de app installeren op je smartphone, maar moet je ook een add-in op je pc installeren. Je PC moet ook werken met Bluetooth, want dat is hoe hij communiceert met je smartphone.

Volgens Microsoft is het een belangrijke stap in het bedienen van toestellen, omdat je hiermee het juiste toestel kan gebruiken voor een bepaalde taak. Naast je klavier en de muis heeft je computer dus een externe controller erbij gekregen...

Meer bij The Next Web, dat ook de links bevat naar de downloads van beide tools.
http://www.theverge.com/2013/11/18/5118458/office-remote-lets-you-control-word-excel-powerpoint-with-windows-phone
http://thenextweb.com/microsoft/2013/11/18/microsoft-launches-office-remote-windows-phone-app-control-office-2013-office-365-documents-pc/


GEEN DM'S MEER VAN ONBEKENDEN OP TWITTER...
... en apps voor Android en iOS krijgen extra mogelijkheden

Vandaag twee berichten uit Twitterland. Om te beginnen: enkele weken geleden had Twitter de mogelijkheden om DM's te ontvangen uitgebreid. Daarvoor kon je enkel een Direct Message ontvangen van iemand, wanneer jij die persoon ook volgde. Dat was uiteraard gedaan om te voorkomen dat je gebombardeerd zou worden met spam. Dit werd dus gewijzigd, zodat je van iedereen DM's kon ontvangen. De uitleg was dat dit gemakkelijker was voor helpdeskmedewerkers op Twitter, en ook voor journalisten, omdat zij dan gemakkelijker vertrouwelijke informatie konden ontvangen.

Toen de optie aangekondigd werd, vermeldde Twitter er wel bij dat het een experiment was. En nu blijkt dus een einde aan het experiment gekomen te zijn, want de mogelijkheid wordt weer afgeschaft: de optie in jouw profiel is terug verdwenen. Volgens waarnemers zou het echter wel mogelijk zijn dat Twitter een aparte app zou uitbrengen die enkel voor DM's dient (1).

Twitter houdt wel meer experimenten, en niet iedereen is daar gelukkig mee, zo weet All Things D dan weer te vertellen. Een experiment om het voornaamste nieuws te pushen bijvoorbeeld, kreeg heel wat kritiek. Het probleem ligt volgens het blog bij het feit dat Twitter zelf niet weet wat het eigenlijk is, en dat zijn model om geld te verdienen nog altijd niet op punt staat (2).

Een tweede bericht betreft dan weer de apps voor iOS en Android. Die kregen een update, waardoor ze enkele extra functies hebben. Zo zijn er nu nieuwe filters, waarmee je gemakkelijker tweets en mensen kan vinden. Zo is er een filter om foto's te zoeken, die het resultaat in een rooster of in een lijst weergeeft. Je kan ook filteren op video's.

Bij je zoekopdracht kan je bijvoorbeeld ook enkel de tweets oproepen gemaakt door de mensen die jij volgt. Bovenaan de lijst met resultaten is er nu ook een optie om enkel de top resultaten te zien, of alle tweets.

En tot slot is er nu een nieuwe "trending" tijdlijn. Wanneer je naar Discover gat, zie je daar de trends van het moment met de tweets die daarbij horen, en ook trending tv programma's, en evenementen in jouw buurt. Om uit te proberen dus.
http://thenextweb.com/twitter/2013/11/19/twitter-backtracks-removes-option-let-users-receive-direct-messages-follower/
http://allthingsd.com/20131119/twitter-gets-experimental-and-not-everyone-loves-it/
http://thenextweb.com/twitter/2013/11/19/twitter-android-ios-get-search-filters-toggle-top-tweets-trends-events-timeline/


VINT CERF: PRIVACY IS EIGENLIJK EEN "ANOMALIE" ...
... en reportage van Panorama brengt onfrisse lobby praktijken aan het licht

Neen, leuk vinden we het niet om dit te horen zeggen. Vint Cerf, een van de mensen die mee verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het internet en ondertussen uitgeroepen tot "chief evangelist" bij Google, kondigde deze week op een hoorzitting in de Amerikaanse senaat aan dat privacy een redelijk begrip is, en dat het nu in deze moderne digitale tijden, onhoudbaar geworden is om eraan vast te houden.

Nu heeft de man, historisch gezien, gelijk, tenminste als je eeuwen teruggaat. Vroeger vroeger, tot in de 16e eeuw, woonden de mensen in piepkleine huisjes, en was er inderdaad geen privacy. Alles gebeurde in het zicht van iedereen. Eten, slapen, maar ook de liefde bedrijven en zelfs zijn behoefte doen. Pas met de komst van de industriële revolutie, met de opkomst van de steden, begon men belang te hechten aan zijn privacy. En in die zin kan je dus zeggen dat privacy een "nieuw" begrip is, en dat het nu tijd is om dat af te schaffen.

Maar als je die redenering zou volgen, dan kan je evengoed zeggen dat afschaffing van de slavernij, het lijfeigenschap, sociale klassen, ook iets is van de industriële revolutie. Misschien is het in deze moderne tijd, nu we zoveel behoefte hebben aan computers en technologie, misschien wel gepast om slavernij terug in te voeren of minstens te gedogen in landen zoals China, waar onze tech toestellen gemaakt worden, of kinderarbeid in landen zoals Bangladesh, waar onze tech toestellen gecomposteerd worden en nog bruikbare materialen eruit gehaald worden, met gevaar voor de gezondheid van de kinderen? Je begrijpt het dat deze opmerking ons erg hoog zit. Meer lees je bij The Verg en TechCrunch. (1)(2)

Die privacy dook donderdag op in een merkwaardig verhaal. Zoals je wellicht weet hebben de EU en de VS een erg verschillende benadering van de privacy. De EU wil die streng beschermen, de VS hebben daar een liberale houding over. Binnenkort worden er in de EU nieuwe wetten over de privacy besproken, en je begrijpt dat er in de wandelgangen heel wat lobbywerk aan de gang is. Bedrijven willen minder regels om de privacy te beschermen, want zij willen meer gegevens hebben om die te kunnen verwerken en hun reclame beter te kunnen afstemmen.

Het Vlaamse actualiteitenprogramma Panorama van de VRT-zender Een toonde donderdagavond in een reportage hoe ver dat lobbying werk wel gaat. En dat er daarbij niet altijd met open vizier gestreden wordt. Het blijkt namelijk dat er 200 amendementen op de voorstellen door privacy ingediend werden door Europarlementslid Louis Michel, waarvan er nadien weer een heel deel teruggetrokken werden. Deze amendementen zouden volgens Panorama eigenlijk copy/paste zijn van teksten gedicteerd door grote Amerikaanse bedrijven zoals Amazon en eBay.

Hiermee geconfronteerd zei Louis Michel uit de lucht te vallen; zij zouden ingediend zijn door een medewerker, buiten zijn medeweten, via een automatisch systeem om elektronisch amendementen in te dienen. Die medewerker heeft ondertussen zijn ontslag ingediend. Wat alleen nog meer vragen opwerpt over deze gang van zaken.

Gek toch dat die grote internetgiganten vinden dat de privacy van de burger moet verdwijnen, terwijl zij zelf hun activiteiten geheim willen houden...

De Panorama reportage ken je herbekijken via de tweede link. Interessant is trouwens de website Lobbyplag.eu. Daar zie je wie amendementen heeft ingediend voor minder privacy, en wie voor meer privacy. Stof voor verder onderzoek!
http://techcrunch.com/2013/11/20/googles-cerf-says-privacy-may-be-an-anomaly-historically-hes-right/
http://www.canvas.be/programmas/panorama/2343750a-a0fc-4755-b796-71fe436bbf16
http://lobbyplag.eu/map
 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!MICROSOFT BRENGT 3D BUILDER UIT
Met deze 3D printing app kan je zelf aan de slag... als je een 3D printer hebt

De lezer weet dat wij heilig geloven in 3D printing, en voorspellen dat het enkel een kwestie van tijd is vooraleer we met zijn allen een 3D printer in huis hebben staan, om creatief aan de slag te gaan (of ontwerpen van anderen te 'lenen' uiteraard...).

Alleen: het moet nog wel iets gebruiksvriendelijker worden. Niet iedereen heeft software op zijn computer staan om CAD tekeningen te interpreteren of te bewerken. Daarom is dit bericht wel belangrijk: Microsoft heeft een 3D printing app uitgebracht, die heel simpel 3D Builder heet, waarmee je als gewone gebruiker meteen aan de slag kan gaan - tenminste wanneer je een Windows 8.1 machine hebt, en een Windows 8.1 3D printer.

Eigenlijk moet je weten dat het nieuwe OS van Microsoft, Windows 8.1, van nature uit het printen in 3D ondersteunt. Maar er was nog geen echte software voorhanden. Nu dus wel: de app laat je iets ontwerpen, waarbij je gebruik kan maken van een ingebouwde cataloog van onderdelen, die je dan kan personaliseren.

TechCrunch heeft alvast de bemerking dat Microsoft wel laat was om de mogelijkheden van het internet te begrijpen, en dat het ook de smartphone trein wat gemist heeft. Maar dat het er echt op gebrand is om de boot van 3D printing niet alleen niet te missen, maar zelfs een voortrekker te zijn. En dat is, in onze ogen, een erg slimme zet!
http://techcrunch.com/2013/11/15/microsoft-releases-3d-builder-a-3d-printing-app-for-windows-8-1/
http://blogs.windows.com/windows/b/windowsexperience/archive/2013/11/15/microsoft-s-3d-builder-comes-to-windows-8-1.aspx
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/3d-builder/75f3f766-13b3-45e9-a62f-29590d5781f2


BBM NU UIT VOOR ANDROID EN IPHONE...
en ook voor iPod en iPad!

Dat BlackBerry het niet gehaald heeft met zijn toestellen, wil niet zeggen dat het bedrijf geen goede software gemaakt heeft. Integendeel: de BBM (BlackBerry Messenger) wordt door velen geroemd. En als bedrijf is het dan een goede beslissing om dit sterke punt uit te spelen, en deze software aan te bieden voor andere platformen.

En dus bestaat er ook BBM voor Android en iPhone. Deze week werd een nieuwe versie uitgebracht, die verschillende nieuwe tools en verbeteringen bevat. En bovendien iets doet wat velen gevraagd hadden: ondersteuning voor de iPod en iPad.

Het mooie aan deze tool is dat hij erg functionele eigenschappen combineert aan gebruiksvriendelijkheid. Zo kan je contacten in categorieën onderbrengen, en heb je een optie die "share PIN" heet, waarmee je je BBM inlog kan delen met je vrienden. En je kan ook gemakkelijker je vrienden vinden op de sociale netwerken, die ook gebruik maken van BBM.

Een uitgebreide bespreking bij BlackBerry zelf.
http://blogs.blackberry.com/2013/11/bbm-for-android-and-iphone-updates-now-available/
https://itunes.apple.com/ca/app/bbm/id690046600
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bbm


QUALCOMM BRENGT HET "TOQ" SMARTWATCH UIT
Veel hype rond smartwatches - maar slaan ze ook echt aan?

Tja, de slimme uurwerken of smartwatches zijn echt wel in dit jaar. Een bekend voorbeeld is de Galaxy Gear van Samsung, de compagnon van de Galaxy Note. Maar die heeft veel minder succes dan je zou verwachten - de verkoop verliep in het begin gesmeerd, maar na een tijdje begonnen de gebruikers hun aankoop terug te brengen, omdat zij niet meteen het nut ervan inzagen, of omdat het toestel niet compatibel was met hun andere Samsung toestel (inderdaad is de Galaxy Gear met slechts een beperkt aantal modellen compatibel).
Het is dan ook af te wachten of een nieuwe smartwatch, die over 2 weken op de markt gebracht wordt, enthousiast onthaald zal worden. Het gaat om de TOQ, een product van Qualcomm, dat 350 dollar zal kosten in de VS, wat dus iets duurder is dan de Samsung Gear.

Het toestel heeft een Mirasol scherm, een product van Qualcomm, waarmee je het scherm kan bekijken ook in vol zonlicht, en dat weinig energie verbruikt. Je kan het toestel draadloos opladen. Je kan muziek beluisteren in stereo via Bluetooth. In tegenstelling tot andere smartwatches zijn er op dit toestel helemaal geen knoppen. De complete bediening verloopt via het aanraakscherm. Het toestel zou volgens Qualcomm vijf dagen toekomen met één batterijlading.

Qualcomm is niet van plan om een hele reeks van deze smartwatches uit te brengen; wellicht is het eerder een bravourestukje, zo van "wij kunnen het ook". Het toestel zal trouwens in beperkte editie uitgebracht worden, en wie er eentje wil, moet zich via de website van Qualcomm aanmelden.
http://fr.ubergizmo.com/2013/11/toq-smartwatch-qualcomm-lancee-2-decembre/?utm_source=yahoonewsfrance
http://toq.qualcomm.com/


NA 3D PRINTER, EEN PRINTER DIE VLOEIBAAR METAAL PRINT
En wel op papier, plastiek, en zelfs katoen!

Een bericht dat heel wat hobbyisten en ontwerpers van elektronische toestellen zal interesseren: er is een manier ontdekt om heel simpel circuits te printen op een brede reeks soepele materialen. En je hebt er niet eens een dure printer voor nodig, een gewone desktop printer volstaat.

Geef toe, het spreekt wel tot de verbeelding. De mogelijkheid om RFID circuits op een plastic of papieren verpakking te printen, een reeks LED lampjes op behangpapier, of zelfs transparante circuits op glas. Tot nu toe zat echter het probleem bij de inkt waarmee het circuit gedrukt wordt, want dat moet voldoende de stroom geleiden. Tal van inktsoorten hebben een lage geleidbaarheid, of een die moeilijk te controleren valt; bij andere soorten moet de inkt eerst verhit worden tot temperaturen boven de 400 graden C na het printen, wat dan weer de mogelijkheden van het materiaal waarop geprint wordt, beperkt. Papier en plastic bleven tot nu toe dus buiten bereik.

Maar dat zou veranderen, tenminste als de bewering van enkele medewerkers van de universiteit van het Chinese Beijing gelijk hebben. Zij hebben namelijk een manier bedacht om elektronische circuits op allerlei materialen te drukken, door middel van een inkjet printer, gevuld met vloeibaar metaal. De techniek werd voorgesteld op papier, plastic, glas, rubber, katoen en zelfs op een gewoon blad.

Een interessante ontwikkeling. BIj Technologyreview lees je er meer over.
http://www.technologyreview.com/view/521871/liquid-metal-printer-lays-electronic-circuits-on-paper-plastic-and-even-cotton/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Microsoft hield een hackaton
http://www.microsoft.com/nl-be/msdn/superhackathon/

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetHOORSPEL: DE FINANCIËLE MALLEMOLEN VAN IVAN KRUEGER (DEEL 1)
Deze week, wegens onzer verminderde redactiesamenstelling, doen we beroep op het blog Het Hoorspel, waar we een intrigerend hoorspel aantreffen. Dat verhaalt over een nieuw soort economie, uitgevonden door Ivan Krueger in het begin van de vorige eeuw. Het is een hallucinant verhaal, gebaseerd op waar gebeurde feiten. Een aanrader voor al wie vindt dat wat nu gebeurd is met de bankencrisis iets "jamais vu" is...
http://hoorspel.wordpress.com/2013/11/17/de-financiele-mallemolen-van-ivar-krueger-de-luciferkoning-01-de-opbouw-van-een-wereldmacht/

(deel 2 volgt volgende week)


Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een olifant: een muis gebouwd naar de specificaties van de overheid
-L. Long
-

 
De nieuwe oogst


   

SEAFILE: JE EIGEN CLOUD OPSLAGDIENST
Met deze webdienst kan je een eigen privé server draaien, om documenten te delen met groepen collega's en vrienden, waarbij je zelf de controle helemaal in handen houdt. Sealife is ook compatibel met verschillende toestellen en besturingssystemen. BijMakeUseOf vind je een bespreking (maar eerlijkheid gebiedt ons daaraan toe te voegen, dat deze tekst opgesteld werd door de makers van SeaFile zelf, zodat de bespreking misschien wel niet helemaal objectief is).
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/create-your-own-secure-cloud-storage-with-seafile/
http://seafile.com/en/home/


MINIMUM FONT: BEPAAL DE LETTERGROOTTE

Met deze extensie voor de Chrome browser kan je bepalen wat de minimum grootte mag zijn voor een website. Met anderen woorden: wanneer je de minimum grootte zet op 8, en je bezoekt een website waar de lettergrootte kleiner is dan 8, dan zal deze extensie ervoor zorgen dat de lettergrootte toch niet kleiner is dan 8. Want inderdaad kennen sommige sites er heel wat van om hun teksten heel klein te presenteren!
[Taal: ENG]
http://chrome.google.com/webstore/detail/minimum-font/pofdgleodhojjnibdfnlapkadjepdnka


MOVIZ: FILMEN ONTDEKKEN
Even tussendoor: steeds meer apps maken voortdurend gebruik van het internet, en zijn eigenlijk een alternatieve interface voor de browser. De grens tussen app en website vervaagt, en daarom zullen we in deze rubriek in de toekomst niet alleen vaker extensies voor de browser bespreken, maar ook apps die gebruik maken van het internet.
Zoals Moviz: een app die eigenlijk een spel is om je kennis van films en filmsterren te testen en uit te breiden.
[Taal: ENG]
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.android.moviequiz


ROOMHINTS: EEN KAMER INRICHTEN
Zou je het aandurven om een kamer in te richten op basis van een algoritme? Dat is nochtans wat deze website voorstelt. Je moet een foto uploaden van je kamer, en de algoritmes van de site zullen de perfecte voorwerpen vinden om je kamer in te richten, op basis van tips van designers. En als je de algoritmes niet betrouwt, dan je ook advies vragen aan echte designers.
[Taal: ENG]
http://itunes.apple.com/us/app/room-hints-interior-design/id572215690?ls=1&mt=8


OPEN eSHOP: ZELF EEN WINKELTJE BEGINNEN
Dit is eigenlijk een kant-en-klaar script in PHP, dat je kan zetten op een server, zodat je een eigen winkel kan openen waarin je digitale goederen verkoopt, zoals MP3's, eBooks, filmen, software of andere diensten. Je moet gewoon het nieuwe product toevoegen, en de kopers kunnen de gewenste goederen betalen met Paypal.
[Taal: ENG]
http://open-eshop.com/


RATHER: ONGEWENSTE DINGEN VERVANGEN

Deze app voor Chrome zorgt ervoor dat dingen, die je op je sociale feed liever niet ziet zoals Justin Bieber of voetbal, vervangen worden door die je liever hebt. Na installatie van de app moet je een lijst aanmaken van dingen die je niet wil zien, en je kan ook de naam van die vervelende collega op de lijst zetten die je voor het goed fatsoen niet kan ontvolgen, maar van wie je de teksten echt niet wil zien. En telkens Rather voortaan zo'n trefwoord tegenkomt, zal hij aan de slag gaan.
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-how-much-does-twitter-owe-you-recommend-more-websites-block-annoying-words-in-twitter/
https://chrome.google.com/webstore/detail/rather/dkigkllnlkoblfbgfnfngfcnhmndonjm


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BESTETARIEF
De Vlaamse overheid heeft een website laten ontwerpen waar je kan nagaan welke provider voor telefoon, internet of mobiele toestel voor jou, in jouw specifieke toestand, het beste tarief biedt. Je geeft in hoeveel je belt per maand, hoeveel internet je verbruikt, hoeveel sms'jes je verstuurt, en je krijgt meteen het antwoord. Het enige wat, naar onze bescheiden  mening, een beetje ontbreekt is een landkaart van België, waarop je kan zien of een bepaalde provider een goede dekking geeft in jouw regio. En de FAQ gaf bij ons bezoek, met zowel Firefox als IE, geen sprong binnen de pagina. Toch wel handig!
[Taal: NL]
http://www.bestetarief.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE MARKANTSTE BELG VAN 2013
Het is traditie geworden: elk jaar lanceert de krant Het Laatste Nieuws een verkiezing van de meest markante Belgen van het jaar. Die komen dan in een Top 100 terecht. Drie jaar lang was het Bart De Wever die op de eerste plaats stond. Zal dat ook dit jaar het geval zijn? Stem mee op de site van Het Laatste Nieuws.
[Taal: NL]
http://www.hln.be/top100


VRIJDAG MULTIMEDIA: GREY EXPECTATIONS

Een fotoblog, waarvan de titel je misschien op het verkeerde been zet. Het gaat immers niet om foto's in zwart/wit, maar om  foto's van fotograaf Noah Grey. En ja, sommige foto's zijn in zwart wit, maar het voornaamste van de foto's is de scherpte - en natuurlijk het oog van de fotograaf!
[Taal: ENG]
http://greyexpectations.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EEN VIRTUEEL BEZOEK AAN HET SMITHSONIAN
Als er één website is die ons echt het gevoel kan geven om zelf de verschillende zalen van het museum te bezoeken waaraan de website gewijd is, dan is het de site van het Smithsonean wel. Je krijgt bijvoorbeeld een overzicht van de inkomhall, waar je door handig inzoomen meteen al de kaartjes naast de tentoongestelde olifant kan bekijken. Via de pijltjes ga je naar een volgende zaal, zoals die van de diepzeeën, en daar kan je dan weer de skeletten bekijken van voorhistorische zeedieren. Echt knap gemaakt!
[Taal: ENG]
http://www.mnh.si.edu/vtp/1-desktop/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Coin. Alle je bankkaarten in 1 kaart
http://www.belgiancowboys.be/technology/coin-alle-je-bankkaarten-1-kaart/
- LinkedIn introduceert ‘Showcase Pages’
http://www.belgiancowboys.be/social/linkedin-introduceert-showcase-pages/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'Grote prijsverschillen tussen webwinkels'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3549060/2013/11/21/Grote-prijsverschillen-tussen-webwinkels.dhtml
- Met Trackthisforme kan je letterlijk alles tracken
http://www.belgiancowboys.be/web/met-trackthisforme-kan-je-letterlijk-alles-tracken/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 -Ook B&O-televisies krijgen Spotify
De tv’s van designmerk B&O ondersteunen vanaf nu de muziekdienst Spotify. De Spotify-integratie komt automatisch met een software-update van je B&O-televisie ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7660/Ook-B-O-televisies-krijgen-Spotify.html
- Vlaamse startup meet je energieverbruik thuis
Smappee registreert op één punt je exacte elektriciteitsverbruik en herkent bovendien welk apparaat het meest verbruikt. Door het systeem kan je gepast ingrijpen om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden.
http://www.elektrozine.be/ez/article/7656/Vlaamse-startup-meet-je-energieverbruik-thuis.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Auto`s zullen vanaf 2015 via Wi-Fi kunnen communiceren
De Europese automobielfabrikanten zullen vanaf 2015 wagens op de markt brengen die met elkaar kunnen communiceren dankzij een super Wi-Fi, om zo bij beperkte zichtbaarheid het risico op ongevallen te verkleinen.
http://www.digimedia.be/News/nl/15529/auto-s-zullen-vanaf-2015-via-wi-fi-kunnen-communiceren.html
- Apple zou een verbod van de Samsung producten in de VS kunnen vragen
http://www.digimedia.be/News/nl/15522/apple-zou-een-verbod-van-de-samsung-producten-in-de-vs-kunnen-vragen.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Freeware: BitKiller
http://computertaal.info/2013/11/21/freeware-bitkiller/
- Bekijk verkorte URLs voor je ze aanklikt
http://computertaal.info/2013/11/20/bekijk-verkorte-urls-voor-je-ze-aanklikt/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google: Spdy-protocol versnelt opvragen websites tot 40 procent
http://tweakers.net/nieuws/92741/google-spdy-protocol-versnelt-opvragen-websites-tot-40-procent.html
- Hervorming softwarepatenten Verenigde Staten is afgezwakt
http://tweakers.net/nieuws/92730/hervorming-softwarepatenten-verenigde-staten-is-afgezwakt.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- 'Apple saboteert 4G-netwerken van Base en Proximus met opzet'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-saboteert-4g-netwerken-van-base-en-proximus-met-opzet/article-4000455297569.htm
- Reis door Midden-aarde in nieuw Google Chrome experiment
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/reis-door-midden-aarde-in-nieuw-google-chrome-experiment/article-4000455611002.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Internet providers verplicht om alle domeinen van piraterij-sites te blokkeren
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/internet-providers-verplicht-om-alle-domeinen-van-piraterij-sites-te-blokkeren
- Versleutelen Dropbox, Foursquare & Facebook jouw gegevens?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/versleutelen-dropbox-foursquare-facebook-jouw-gegevens


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
XENU: GEBROKEN INTERNET
Deze tip komt van medewerker Sjeef, die reageert op een artikeluit Editie 826 over gebroken links.
Een hulpmiddel voor webmasters is het programma Xenu.Dit programma werkt onder Windows, voorzover is het nog niet voor een Mac te krijgen. Xenu’s Links Sleuth controleert op verbroken links en kan zowel lokaal als online checken.
Gratis te downloaden op:
http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: GA OFFLINE

Google Drive is de tegenhanger van Skydrive van Microsoft: beiden zijn virtuele harde schijven in de cloud, waar je bestanden kan bewaren. In de volgende artikelenreeks zullen we tips geven om meer te halen uit je Google Drive.
Om te beginnen: Google Drive is in principe wel cloud gebaseerd, maar het is heel simpel om je documenten ook te bekijken en bewerken zonder internetverbinding. Daarvoor moet je wel de Chrome browser van Google gebruiken. In Chrome moet je dan eerst de officiële Drive app installeren. Vervolgens ga je naar drive.google.com, klik je op Meer in het menu links en selecteer je "offline". Vervolgens klik je de knop aan om offline toegang tot je computer mogelijk te maken, en voila, klaar is kees.
Gebruik je meerdere computers, dan moet je wel op elke computer deze optie activeren.
https://drive.google.com/
https://chrome.google.com/webstore/detail/google-drive/apdfllckaahabafndbhieahigkjlhalf
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide2


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: DRIVE OP JE HARDE SCHIJF

Wist je dat je niet alleen ook offline documenten van je Google Drive kan bewerken, maar ook je documenten kan synchroniseren tussen pc en Google Drive? Dat zorgt ervoor dat je alle documenten die je op je Google Drive op jouw computer gezet hebt, overal kan oproepen van op elke computer, en met klikken en verslepen bestanden kan uitwisselen tussen Drive en je computer.
Je moet wel eerst het Google Drive Sync programma voor je Windows of Mac computer downloaden. Na installatie duid je een bepaalde map op je computer aan, die dan zal dienen voor de  tweerichtings synchronisatie tussen Drive en PC.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide3
https://tools.google.com/dlpage/drive


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: SYNCHRONISEREN

Het officiële synchroniseer programma voor Drive zet weliswaar bestanden op jouw harde schijf, maar documenten en spreadsheets die je in Google Docs aangemaakt worden blijven in dit specifieke formaat bewaard, zodat je ze eigenlijk niet kan openen met je eigen tekstverwerker zoals Microsoft Word.
Met SyncDocs echter kan je dat verhelpen: het zorgt voor een synchronisatie in twee richtingen tussen je Drive account en een map op jouw computer, maar converteert bovendien Docs bestanden naar Word of Open Office documenten.
Deze tool is gratis, maar dan heb je wel een beperkt aantal functies. Wil je de volledige versie, dan kost het je $19,95.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide4
http://www.syncdocs.com/


MEER HALEN UIT GOOGLE DRIVE: BESTANDEN VERSLEPEN
Wil je een bestand snel naar je Google Drive krijgen? Dan moet je niet gaan sukkelen met upload commando's. Google heeft het heel gemakkelijk gemaakt: je kan een bestand rechtstreeks vanuit je computer verslepen naar de Drive website. Drive dzal dan de upload starten en het bestand op je webruimte zetten.
http://www.networkworld.com/slideshow/122925/25-tips-and-tools-to-make-google-drive-better.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2013-10-07#slide5
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

GRATIS VAN MICROSOFT: MICROSOFT ASSESSMENT AND DEPLOYMENT KIT 8.1
Windows 8 - 1,4 MB - freeware
Met ADK kan je enerzijds controleren of een machine klaar is om een update aan te kunnen, wat handig is om bijvoorbeeld bij een bedrijf de overgang te maken van het ene OS naar het andere. En anderzijds kan je potentiële fouten in je Windows Systeem opsporen en het toont ook hoe je die kan oplossen.
http://www.microsoft.com/OEM/en/installation/downloads/Pages/Windows-8-ADK.aspx#fbid=SCxyzcTE25v


GRATIS VAN MICROSOFT: SIGCHECK
Windows XP/Vista/7/8 - 146 KB - freeware
Met dze gratis tool, die je vanop de commandoprompt bedient, kan je controleren hoe data getekend zijn, en dus ook of er virussen tussen zitten. Deze uitleg zal wel volstaan om duidelijk te maken dat de tool eigenlijk bedoeld is voor techneuten.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897441.aspx


GRATIS VAN MICROSOFT: BLUE SCREEN SCREENSAVER


Windows all - 62,3 KB - freeware
Vroeger werd je regelmatig geconfronteerd met het zogenaamde "blue screen of death", het beruchte scherm dat je ziet wanneer je systeem crasht. Maar met de loop der jaren is het Windows OS steeds betrouwbaarder geworden, en het zal nog raar of zelden gebeuren dat je zo'n blauw scherm ziet. Voor de liefhebbers van nostalgie daarom, o ironie, deze screensaver...
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897558.aspx


GRATIS VAN MICROSOFT: ZOOMIT

Windows all - 0,29 MB - freeware
Met deze gratis tool krijg je als het ware een virtueel verglootglas, om bepaalde delen van je scherm te vergroten. Dat helpt je dus om bepaalde details op je scherm beter te bekijken. En ook bij presentaties komt Zoomit van pas, om met de gewone druk op een toets op iets in te zoomen.
http://www.chip.de/downloads/ZoomIt_21127723.html
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897434


VRIJDAG APP-DAG: A CLEANER INTERNET
iPhone/iPad - freeware
Deze ontwikkelaarsaken apps vor iPhone, iPad en iPod waarmee het bekijken van internet video's aangenamer wordt, doordat heel wat reclame verwijderd wordt. En gelukkig is er ook een extensie voor de Firefox browser :)
http://clea.nr/install/
http://clea.nr/

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Complete onthouding is gemakkelijker dan perfecte matiging.
-St. Augustinus-