Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/11/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 826 van 9/11/2013



Gegroet lezer,
Zoals sommige lezers ons gemeld hebben, blijkt er een probleem te zijn bij de verzending van onze nieuwsbrief. Het probleem ligt niet bij ons, maar bij spamfilters die ons afzendadres plots als een grote booswicht bestempelen, als zouden wij spam in bulk verzenden. Tegen automatische scripts valt er niet veel te doen, wij kunnen alleen maar wachten tot de spamfilters tot inkeer komen. Het geheel doet ons denken aan een hoorspel uit 1974, "Computers discussiëren niet", dat nogmaals aantoont hoe gevaarlijk het is om enkel te betrouwen op automatische scripts en computeracties, en het menselijke buiten spel te zetten. In de rubriek "Oor" vindt u de link naar dit hoorspel.

Een tweede opmerking over onze eigen werking: wij danken de talrijke lezers die gereageerd hebben op onze vraag over de toekomst van dit e-zine. Enkele reacties hebben wij in onze lezersrubriek weergegeven. Het blijkt dat jullie echt wel de huidige vorm, met àlle nieuws in de nieuwsbrief verpakt, verkiezen. Tja, dat maakt het ons gemakkelijk, dan moeten we niet teveel veranderen bij onze volgende versie :)

Veel leesplezier gewenst met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 




 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




JA, ER IS LEVEN NA DE DOOD - OP HET INTERNET...
... maar de procedures om ook daar het leven te beëindigen lijken onvoldoende

In deze donkere dagen van november staan velen stil bij de overledenen, en dan vooral op 2 november, de dag van Allerzielen. En dus is het even tijd om ook stil te staan bij leven na de dood - althans in het virtuele, op het internet. Want elke dag sterven mensen, maar wat zij op het internet aangemaakt hebben blijft bestaan. De Facebook pagina, de Twitter account, de postings die ze geplaatst hebben, maar ook de mailaccount, of het nu een POP3 account is of een webmailaccount zoals bij Gmail?

De vraag is: moet die content blijven bestaan? Wat op zijn beurt tot een andere vraag leidt: als de account gesloten moet worden, wie mag daarover dan beslissen, en hoe kan je de content verwijderen? Daarover vonden we een interessant artikel bij Le Point. Het blijkt namelijk dat er in 2012 op Facebook bijna 3 miljoen profielen waren van overledenen, aldus gegevens van het bedrijf Entrustnet.

Macabere cijfers, die tegelijk aantonen dat het tijd was voor Facebook om na te denken over hoe het met deze materie moet omgaan. Het besliste al in 2009 om een functie "herdenkingsmodus" uit te werken. Daarbij kunnen nabestaanden, door een officieel overlijdensbericht te zenden of een persartikel waaruit de dood van een persoon blijkt, de account op Facebook omzetten naar een "memorial", een pagina dus waar men eer betuigt aan de overledene.

Het zou een mooi initiatief zijn van Facebook, ware het niet dat de procedure niet vlekkeloos verloopt. Enkel een rechtstreekse en geverifieerde ouder mag vragen om het omzetten van de account naar memorial modus. Bovendien eist Facebook dat deze persoon een document voorlegt waaruit blijkt dat de overledene specifiek gewenst heeft dat zijn elektronische correspondentie in de handen van die bepaalde persoon gelegd wordt".

Google maakt het nog complexer: het eist een in het Engels vertaalde, voor een notaris gewettigd document van het certificaat van overlijden, plus een verklaring die geldig is voor de Amerikaanse rechtbank. Dit alles onder het mom van de bescherming van de privacy van de account houder.

Nu is het toch wel begrijpelijk dat Google en Facebook deze voorzorgen nemen. Flauwe grappenmakers zijn er in het verleden al in geslaagd om iemand valselijk "dood" te laten verklaren op Facebook, en het is dus begrijpelijk dat het sociale netwerk zich wil indekken. Maar anderzijds hebben Gmail, Facebook en co een schat aan persoonlijke documenten van de overledene, die emotionele waarde hebben voor familie en vrienden. Hebben zij niet het recht op die documenten, om hen te kunnen gedenken?

Momenteel is het zo dat elk platform individueel beslist wat de regels zijn. En dat zou moeten veranderen - er zouden duidelijke richtlijnen moeten komen die algemeen bindend zijn, voor alle sociale netwerken, waar ook ter wereld. Tot die wetten er zijn, is het aan jou, de individuele gebruiker, om te bepalen wat er met jouw accounts gebeurt na je overleden. Misschien een gruwelijke gedachte nu, maar toch om over na te denken, en om over te spreken met je notaris.
http://www.lepoint.fr/high-tech-internet/tout-reste-a-faire-pour-le-droit-a-l-oubli-sur-internet-apres-la-mort-26-10-2013-1748236_47.php



NIEUWE SPRAAKSOFTWARE MOET JE GEVOELENS INTERPRETEREN
Vooral bedoeld voor callcenters... maar moet je je gevoelens aan een robot geven?

We zeggen het een, maar we denken het ander. Zo gebeurt het vaak - je maakt een compliment over de nieuwe jurk die je vriendin draagt, maar denkt bij jezelf "mens, wat heb je nu toch weer aan!"; je zegt tegen een persoon aan de telefoon "bedankt", maar bedoelt eigenlijk "rot op, want je hebt me niet kunnen helpen". Het zijn onze sociale afspraken, onze etiquette die ons tot zulke dualiteit dwingen - maar het vertroebelt wel de lessen die de ander uit je woorden had kunnen trekken. Je vriendin had misschien kunnen beseffen dat de jurk haar echt niet staat, en de persoon aan de andere kant van de lijn had aan zijn supervisor kunnen vertellen dat de antwoorden de klanten niet voldoen.

Daarom wordt er gewerkt aan software die vooral bedoeld is voor callcenters, en die de gevoelens achter de intonatie van een stem te weten moet komen, zodat de persoon in het callcenter beter kan reageren en eventuele ergernis kan opvangen. Een van de bedrijven die aan zulke software werkt, is Beyond Verbal, een start-up uit Israel. Het bedrijf zegt dat het al 400 variaties van verschillende stemmingen kan herkennen.

Mooi zeg je, een positief project. Toch zitten er enkele addertjes onder het gras. Om te beginnen moeten de makers van de software, om aan voldoende data te geraken om hun algoritmes te kunnen opstellen, gesprekken afluisteren in de callcenters. Nu al krijg je vaak, wanneer je een callcenter belt, te horen dat "het gesprek kan opgenomen worden, om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren". Zou jij het leuk vinden indien die boodschap in de toekomst zou luiden "Het gesprek kan opgenomen worden, omdat wij uw stemming willen peilen"?

Een ander probleem is de nauwkeurigheid. Zal op spraak gebaseerde herkenning van een stemming, ooit meer kunnen zijn dan grafologie - het afleiden van karaktertrekken uit de manier waarop we onze letters schrijven?

Trouwens, gaat dit hele initiatief niet voorbij aan het feit dat de grootste frustratie bij de gebruikers gewoon het verplicht doorlopen van de keuzemenu's is? Het feit dat ze bellen, betekent meestal al dat er een probleem is dat niet via de gewone weg opgelost kan worden; het doorgeven van een verhuis, het opgeven van een meterstand, het navragen van tarieven kan heel simpel via de website opgelost worden. Waarom hen dan nog confronteren met een die verschillende menukeuzes?

Kortom, aan het nut van deze technologie kan getwijfeld worden. Het grote gevaar ligt, zo wijst het Australische The Age erop, in het feit dat de uitbaters van deze callcenters wel eens zouden kunnen geloven in de betrouwbaarheid van zulke software - met nefaste gevolgen voor de gebruikers, maar ook voor de medewerkers van de callcentra.
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/new-voice-analysis-software-aims-to-decipher-your-inner-feelings-20131014-2vi6l.html
http://www.beyondverbal.com/



NEEN, DE MENSEN GAAN NIET MASSAAL NAAR FACEBOOK VOOR NIEUWS
Term "nieuws" in Pew onderzoek is misleidend

Onlangs werden de resultaten gepubliceerd van Pew Research Center, waaruit als conclusie getrokken werd dat 30% van de Amerikanen zijn nieuws haalt bij Facebook. Een opmerkelijk resultaat - is het niet Twitter dat als nieuwsbron functioneert, en dient Facebook niet voor het geroezemoes rond het nieuws: reacties, discussies, foto's, enz?

Wel, de resultaten van het onderzoek blijken inderdaad genuanceerder te zijn dan deze nieuwstitel; zoals wel meer het geval is, dekt de vlag de lading niet. Het blijkt namelijk dat 2/3 van alle Amerikaanse volwassenen gebruik maakt van Facebook, maar dat slechts 4% van de Facebook nieuws gebruikers Facebook als belangrijkste bron noemen om aan nieuws te geraken. Meer nog: minder dan de helft van de Facebook gebruikers (47%) zei "ooit" nieuws te halen bij het sociale netwerk. 80% zegt toevallig op het nieuws gestoten te zijn, via postings van hun vrienden. 70% zal dan een link naar het nieuwsbericht aanklikken indien hij het interessant vindt, 51% als het verhaal amusant of verrassend is. 20% zegt dat het daarbij niet van belang is of het bericht afkomstig is van een nieuwsbron die hun voorkeur draagt.

Met andere woorden: mensen gaan naar Facebook om persoonlijke verhalen uit te wisselen, en zij stoten toevallig op nieuws. Het blijft evenwel een feit dat mensen via Facebook op nieuws stuiten dat zij anders nooit vernomen hadden. En dat... lieve lezers, betekent misschien wel dat Netties zijn nieuws ook via Facebook zal moeten verspreiden. Wij rapen onze moed bijeen!
http://www.bizreport.com/2013/10/people-dont-head-to-facebook-for-news.html
http://news.yahoo.com/30-us-adults-news-facebook-155818736.html



MOET HET REGISTREREN VAN DOMEINNAMEN GEREGLEMENTEERD WORDEN?
Mogen domeinnamen met beledigende termen?

Bij Bloomberg verscheen onlangs een artikel onder de titel "Let the Market, Not the Government, Punish the Redskins" . Daarbij ging het over de vraag of domeinnamen die beledigend zijn voor bepaalde groepen in de maatschappij, toegelaten moeten worden - in casu "Redskins". Daarbij moet je weten dat Redskin letterlijk vertaald "roodhuid" betekent, een denigrerende term die vroeger gebruikt werd voor de indianen, de oorspronkelijke inwoners van de VS.

Tot nu toe kan gewoon elke domeinnaam geregistreerd worden in de VS - van de vuilst gebekte pornotermen, tot super racistische woorden. Sommige eigenaars van websites vinden het zelfs leuk om hun website de meest choquerende domeinnaam te geven - en er is niets of niemand die hen daarvan weerhoudt.

Maar in het VK gaan er stemmen op om het registreren van mogelijk beledigende domeinnamen aan banden te leggen. En dit zou  de overheden in de VS ertoe kunnen brengen om terug te vallen op een bepaling in de Amerikaanse wet, namelijk de bevoegdheid van het Amerikaanse Patent & Trademark Office, waarbij merken bepaalde namen niet kunnen registreren omdat zij "immoreel" of "schandalig" zouden zijn.

In het geval van de Redskins ligt dat wel gevoelig. Puur semantisch is dit dus een scheldwoord voor indianen ("roodhuiden") - die tegenwoordig "Native Americans" genoemd worden. Maar tegelijk is het de naam van een Amerikaans football team. Dat stuit de laatste tijd op protest van Indiaanse activisten, die de registratie van het woord "Redskins" als handelsmerk voor dit football team uit Washington willen terugdraaien.

Moet het registreren van merken -en bij uitbreiding van domeinnamen- aan banden gelegd worden? Wij deden de test bij DNS.be, en kwamen geen enkele hinderpaal tegen om "viezevuilemarokkaan.be" te registreren, of "heilhitler.be". Deze laatste domeinnaam bestaat trouwens in Nederland (heilhitler.nl). Hier is dus blijkbaar geen enkele restrictie. Het enige wat beperkt kan worden is IP, het intellectueel eigendomsrecht - je zou bijvoorbeeld niet het "merk" Jommeke, Kuifje of Herge mogen gebruiken in een domeinnaam.

Moeten er in de VS, of België en Nederland, regels komen om denigrerende domeinnamen te weren? Of moet, zoals het artikel bij Bloomberg suggereert, de markt werken, waardoor zulke denigrerende domeinnamen door de gebruikers afgestraft worden?
http://www.bloomberg.com/news/2013-10-11/let-the-market-not-the-government-punish-the-redskins.html
https://order.combell.com/index.php?lim=1&do=checkdomains&language=nl&domain=heilhitler&submit=Opzoeken


EEN WEBSITE DIE HET "GEBROKEN" INTERNET WIL HERSTELLEN
Links die niet meer werken steeds vaker probleem in wetenschappelijke studies

Wanneer je iets op het internet zet, dan verwijs je vaak naar een informatiebron. Maar vaak gebeurt het dat de link naar die bron niet meer werkt - omdat de beheerder van de site de hele site omgegooid heeft, overgeschakeld is naar een nieuw content beheersysteem zonder de archieven aan te passen, enz. Lastig.

Maar wij zijn "maar" gewone internauten. Het is veel lastiger wanneer wetenschappelijke publicaties, die naar artikels op websites verwijzen, met hetzelfde probleem geconfronteerd worden. De links werken plots niet meer, en alle verwijzingen vallen weg. Niet erg zeg je? Vergelijk het dan maar met een wetenschappelijk boek in de bibliotheek, waarbij alle voetnoten verdwenen zijn of onherkenbaar gemaakt zijn.

Dat is, kort samengevat, wat er tegenwoordig maar al te vaak gebeurt met online publicaties, waaronder die van gerenommeerde instellingen zoals Supreme Court, en The New England Journal of Medicine and Science. Bij die eerste website blijkt de helft van de links niet meer te werken, met andere woorden: de bronnen, de informatie waarop de beslissingen van het Gerechtshof gebaseerd zijn, ontbreken.

Een probleem waaraan verschillende partijen proberen te werken. Zo is er PermaCC, een site die digitale referenties voor studenten en juristen voor eeuwig wil vastleggen. Concreet wil dit zeggen dat een scholier of een wetenschapper een link kan doorgeven aan Perma CC, dat beheerd wordt door een groep waarin universiteiten, bibliotheken en het Internet Archive samenwerken. Daar wordt dan een permanente URL aangemaakt, en de pagina wordt op de servers van Perma CC geplaatst, met mirrors overal ter wereld. Wie voortaan een Perma.cc link tegenkomt, zal daarop kunnen klikken zoals bij een gewone URL; hij wordt dan naar de pagina op Perma.cc gebracht, waar zij de site zien die links heeft naar de originele versie van de pagina, en naar de gearchiveerde versie opgeslagen op Perma.cc.

Een mooi initiatief. Laat ons nu wel hopen dat er geen tegenkanting komt vanuit de hoek van de auteursrechten, waarbij aangevoerd wordt dat er geen kopie gemaakt mag worden van originele content...
http://gigaom.com/2013/10/14/a-web-page-that-lasts-forever-the-plan-to-stop-link-rot-in-law-and-science/
http://www.nytimes.com/2013/09/24/us/politics/in-supreme-court-opinions-clicks-that-lead-nowhere.html
http://perma.cc/about


BILL GATES VINDT BESTRIJDING MALARIA NOG ALTIJD BELANGRIJKER DAN HET BRENGEN VAN INTERNET...
... maar verhaal over Rwandese startup doet twijfelen

Twee verhalen die we vandaag vonden, en eigenlijk rond hetzelfde thema draaien: is het internet echt zo belangrijk, en dan vooral in opkomende landen, dat we onze hulpverlening eerder moeten steken in het verstrekken van goedkope internettoegang voor iedereen, dan in het lenigen van honger en bestrijden van ziektes zoals malaria?

Bill Gates vindt alvast dat concrete hulp, zoals het bestrijden van malaria, belangrijker is. Belangrijker dan bijvoorbeeld het project Loon van Google, dat via luchtballonnen een netwerk wil maken dat de hele wereld bestrijkt, zodat iedereen internet toegang heeft. Of het project van enkele groten uit de internetwereld samen, waaronder Facebook, dat eveneens hetzelfde doel heeft. In een interview met The Financial Times zegt Gates vlakaf dat het voorrang geven aan dergelijke projecten "een grap" is. "Wat is belangrijker, connectiviteit of een malaria vaccin?".(1)

Tegenstanders van zijn standpunt wijzen erop dat men, door internettoegang te bieden, de bevolking wl vooruithelpt. Mensen krijgen via het internet toegang tot informatie die hen kan helpen zelf ziekten te bestrijden. En daarvan is dan weer het verhaal dat we bij Ars Technica vonden een illustratie. Het vertelt over de Transform Africa Summit in Rwanda verleden week, en een groep jonge ondernemers, verenigd in HeHe Limited, die daar in de belangstelling staan. Zij zijn één van de vele jonge startups uit het sub-Sahara Afrika die daar een kans kregen om hun idee te pitchen voor een panel van deskundigen, en de kans maakten om een prijs van $7.500 te winnen.

Al deze entrepreneurs hebben één ding gemeenschappelijk: zij proberen plaatselijke problemen op te lossen. Zo is er Fishmate, een online marktplaats voor vis in Kenya, dat probeert vissers, visboeren, spelers uit de industrie en gebruikers samen te brengen om zo de middenman uit te schakelen aan wiens vingers vaak veel geld blijft hangen. Een andere starter concentreert zich dan weer op mobiele gezondheidstoepassingen, om bijvoorbeeld het hoge percentage overlijdens aan baarmoederhalskanker te laten dalen. (2)

Het is zoals het oude spreekwoord zegt: geen een man een vis, en hij heeft eten voor één dag. Leer hem vissen, en hij heeft elke dag eten. En in die zin hebben Google, Facebook en co wel gelijk: internettoegang is belangrijk. Maar het is niet het enige - de andere aspecten, zoals bestrijding van ziekten en hongersnood, ook daaraan moet gewerkt worden. En mogen we daaraan toevoegen: het brengen van vrede in deze landen? Burgeroorlogen en wrede slachtpartijen blijven er nog altijd aan de orde van de dag...

Lees ook de vele commentaren op de uitspraak van Gates bij The Verge (3)

(n.b.: wij vonden op het internet deze afbeelding, de hele ontwikkelingssamenwerking relativeert. Wij hebben getracht de maker van deze cartoon te achterhalen, om zijn/haar naam te vermelden, maar het is ons niet gelukt. Onze excuses aan de maker).


http://www.ft.com/cms/s/2/dacd1f84-41bf-11e3-b064-00144feabdc0.html#axzz2jeKEfEtF
http://arstechnica.com/business/2013/11/meet-hehe-limited-rwandas-award-winning-young-tech-startup/
http://www.theverge.com/2013/11/1/5055454/bill-gates-malaria-research-more-important-than-internet-access



WINKELKETEN TESCO WIL IN HET ECHT DOEN WAT GOOGLE OP HET WEB DOET
Maar gerichte advertenties door gelaatsherkenning toch wat creepy...

Deze week is er ophef ontstaan over de plannen van de winkelketen Tesco; die wil de wachtende gebruikers in haar benzinestations bestoken met reclame. Niets revolutionairs, maar het zou wel doelgerichte reclame zijn, afgestemd op de gebruiker. Daarvoor wordt dan gebruik gemaakt van camera's die in de reclameschermen ingebouwd zijn, en die de gebruiker in het oog houden. Om te beginnen zou software in staat zijn om een onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen, en zou de reclame daaraan aangepast worden. Verder zou ook opgevolgd worden hoe snel de gebruiker zijn blik afwendt, omdat de reclame hem niet interesseert.

Eigenlijk verschilt het systeem niet veel van wat Google en de advertentienetwerken doen: jouw reacties, jouw surftochten volgen, en de reclame aanpassen. Dus dat zou je niet creepy mogen noemen. Wat wél griezelig overkomt, is het feit dat de camera's je bespieden. Daarbij beklemtoont de winkelketen dat het geen gelaatsherkenning is, dus dat er geen data aan jouw individuele gezicht gekoppeld worden. Het gaat integendeel om gelaat-scanning, waarbij software zoals gezegd het onderscheid kan maken tussen de geslachten, en ook de leeftijd ongeveer kan scannen.

Je kan je trouwens toch ook afvragen of dit niet weer een van die snufjes is die geïnstalleerd worden "omdat het kan", terwijl de kosten ervan lang niet opwegen tegen de baten - om het niet te hebben over de verontwaardiging van de burger, die zich weer eens bespied wordt. Het geheel doet trouwens denken aan een scène uit Minority Report, waarbij de hoofdpersoon tijdens zijn rit door de stad voortdurend van die op zijn individuele persoon afgestemde reclame te zien krijgt...

Dus, lezers, binnenkort allemaal een petje op met een grote klep, zodat deze camera's onze ogen niet kunnen zien en ons gelaat niet kunnen catalogeren? Meer bij BBC, The Telegraph en The Guardian.
http://www.bbc.co.uk/news/technology-24803378
http://www.telegraph.co.uk/earth/agriculture/supermarkets/10423811/Tesco-to-scan-queuing-shoppers-features-for-advertisers.html
http://www.theguardian.com/technology/2013/nov/04/tescos-face-scanning-system-the-key-questions-answered


WELDRA OP VIRTUELE SCHOOLREIS VIA GOOGLE+ HANGOUTS?
Onderdeel van Google+ Connected Classrooms. Iets teveel Google?

Google heeft heel wat tools die ideaal zijn om in het klaslokaal te gebruiken. Al is het maar de prachtige satellietbeelden van Google Earth, met de vele lagen die je daarop kan projecteren om evoluties doorheen de jaren te bekijken.

Google heeft ook een sociaal netwerk, Google+. Eigenlijk heeft het niet echt zoveel succes als sociaal netwerk, wel als sociaal bindmiddel tussen de verschillende Google diensten. En er is natuurlijk het feit dat je, door gebruik te maken van diensten zoals Gmail en co, voortdurend in je Google+ account ingelogd bent - zodat Google jouw gedrag beter kan profileren.

Hoe het ook zij, Google+ heeft in elk geval een onderdeel dat wél populair is: de Hangouts. Daarbij kan je met verschillende personen op heel simpele wijze een videoconferentie houden. Google heeft nu aan deze tool een speciale draai gegeven, in iets wat het Connected Classrooms noemt. Daarbij kan de hele klas dan samen een virtuele uitstap maken. Samen kunnen zij dan plekken bezoeken die zij nooit in het gewone leven zouden kunnen zien. Door het samen te doen, onder begeleiding van een leerkracht, krijgt dit natuurlijk nog een heel ander aspect.

Nu is het niet zo dat de klas zijn eigen "schoolreisje" kan plannen. Het gaat om voorgekauwde uitstapjes, gemaakt door organisaties zoals National Geographic, het Philadelphia Museum of Art en andere partners. Zo kan men nu reeds een uitstap maken naar het Seattle Aquarium, de Zoo van Minnesota, en de Solar Impulse hangar.

Het principe is simpel: op de site van de Hangouts kunnen leerkrachten een kalender vinden met daarop komende en reeds voorbije Google+ Hangouts. Zij kunnen daar dan registreren voor zo'n uitstap. Om uit te proberen.
http://connectedclassrooms.withgoogle.com/#
http://www.googleplusdaily.com/2013/11/google-connected-classrooms-allows.html
http://techcrunch.com/2013/11/04/google-connected-classrooms/



MEMI: EEN SMART ARMBAND DIE OOK ELEGANT IS
Laat het over aan vrouwen om voor vrouwen te ontwerpen :)

De smartwatch mag dan al de toekomst hebben, de modellen die tot nu toe op de markt gebracht zijn kan je moeilijk erg mooi  ontworpen vinden, en zeker en vast geen "design". Ze zien er meestal lomp, niet elegant uit, op het boerse af.

Dan is de MEMI, waarover Ubergizmo schrijft, een ander paar mouwen. Het is eerder een smart armband dan een smart watch, en niet alle functies die je bij zo'n uurwerk terugvindt, zitten ook in de armband. Het sieraad heeft bijvoorbeeld geen scherm - hij ziet er zelfs uit als een gewone zilveren armband, zelfs elegant van vorm.

Wat kan de slimme armband dan wel? Wel, onder het uiterlijk zit er een Bluetooth verborgen waarmee je de armband kan paren met je smartphone. De armband zal dan vibreren wanneer je een binnenkomend gesprek of sms boodschap krijgt. Via de bijhorende iOS app kan je zelf bepalen bij welke binnenkomende berichten er een signaal gegeven wordt. De armband heeft ook een dock om via USB de armband terug te laden, en die zit verborgen in het slot. En een LED lichtje geeft de staat van de batterij weer.

De MEMI armband is een Kickstarter project in volle ontwikkeling, op zoek naar fondsen dus. Er is al $25000 opgehaald van de $100.000 die het nodig heeft. Kan het die centjes bijeen krabben, dan gaat het project definitief van start in augustus 2014. Wij zijn in elk geval gewonnen voor sieraden met wat technologie aan boord - gemaakt door vrouwen voor vrouwen!
http://www.kickstarter.com/projects/1089105396/memi-wearable-technology-made-by-women-for-women
http://fr.ubergizmo.com/2013/11/memi-smart-bracelet-concu-par-femmes-pour-femmes/?utm_source=yahoonewsfrance



APPLE GAAT MET KANARIE DE MIJNWERKERS ACHTERNA
Digitale kanarie moet gezondheid van privacy weergeven

Het blijft rommelen rond privacy en afluisterpraktijken door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Verleden week werd bekend dat er wel eens parasietjes zouden kunnen zitten op de backbones van de Google en Yahoo datacenters. Waarop Google furieus reageerde.

Deze week heeft Apple in een rapport duidelijk gemaakt hoe het omgaat met de privacy van zijn gebruikers. En daarin staan alle gegevens over de aanvragen die het ontvangen had van de overheid, om informatie te geven over gebruikers. Nu is daarbij wel een eigenaardigheid. Want volgens een bepaald onderdeel van de Patriot Act geldt een "gag", dat wil zeggen dat in sommige gevallen een bedrijf niet publiek mag maken dàt het een verzoek om inlichtingen ontvangen had van de overheid, laat staan dat het zou mogen zeggen wàt dat verzoek inhield.

Met andere woorden: wanneer een bedrijf zegt "Wij hebben geen dergelijke verzoeken ontvangen", dan wil dit nog niets zeggen, want zelfs als het gesommeerd was door de overheid om informatie over te maken, dan mocht het daarover toch niets kwijt. Apple heeft daar nu een slimmigheid op gevonden - een soort digitale kanarie. Vroeger, toen er nog in de mijnen gewerkt werd, dan namen de mijnwerkers, de kompels, een vogelkooitje met daarin een kanarie mee wanneer zij afdaalden in de diepe mijnschachten. Daar konden zich namelijk gassen ophopen. Een kanarie is veel gevoeliger voor deze gassen dan mensen, en zolang het vogeltje netjes in zijn kooitje bleef rondhoppen, wisten de kompels dat de luchtkwaliteit in orde was. Viel het van zijn stokje, letterlijk en figuurlijk, dan wisten de kompels dat er gevaar dreigt.

Welnu, Apple doet iets dergelijks. Achteraan zijn rapport heeft een zin gezet "Apple heeft nooit een bevel ontvangen onder Sectie 215 van de USA Patriot Act. We verwachten een dergelijk bevel aan te vechten indien het tegen ons uitgevaardigd wordt". En die zin dient als kanarie: zolang hij achteraan te vinden is in elk rapport dat Apple uitbrengt, is alles goed, maar is die zin verdwenen, dan weet je dat Apple wellicht toch zo'n bevel gekregen heeft, maar er niet over mag berichten...

Meer over het standpunt dat Apple inneemt over privacy ("It is not our business to collect data") bij Ars Technica, The NExt Web en TechCrunch.
http://arstechnica.com/tech-policy/2013/11/apple-takes-strong-privacy-stance-in-new-report-publishes-rare-warrant-canary/
http://thenextweb.com/apple/2013/11/05/apple-discloses-number-government-information-requests-receives-customer-data/
http://techcrunch.com/2013/11/05/apple-slips-in-warrant-canary-to-warn-users-of-future-compliance-with-patriot-act-section-215-information-requests/



EEN VERVORMER VOOR PLANNEN VAN 3D VOORWERPEN
Controle op te printen objecten wordt zo omzeild

Het uitbrengen van 3D printers voor het grote publiek, opent vele mogelijkheden: iedereen kan alles printen in 3D, zolang er maar een plannetje van bestaat. Maar zoals je al gelezen hebt, brengt dit ook controversie met zich mee. Om te beginnen auteursrechten: mag je bijvoorbeeld zomaar een door Alessi ontworpen object gaan printen? Een Disney figuurtje? En verder is er het probleem van verboden wapens. De eerste werkbare revolver, gemaakt met een 3D printer, is al een feit.

De overheden proberen dan ook een grip te krijgen op het hele 3D printing gebeuren, door controlemogelijkheden in te bouwen, bijvoorbeeld in de blauwdrukken die gebruikt worden. Maar een wetenschapper van de universiteit van Londen heeft slecht nieuws voor hen, want hij heeft een manier bedacht om die controle te omzeilen. Zijn "Disarming corruptor" is een stukje gratis software, waarmee de blauwdrukken vervormd worden; enkel een gebruiker die eveneens deze software heeft en een sleutel om de vervorming te ontcijferen, kan het plan terug in zijn originele vorm brengen, en het object printen.

Dat zou dan bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden wanneer men tekeningen uploadt naar de website Thingiverse, waar je 3D dingen kan laten printen. De maker van de app suggereert dat de gebruiker tekeningen die via de Disarming Corruptor vervormd zijn, met een "DC" gemarkeerd worden om dit duidelijk te maken. Hij zegt bovendien, zo lees je bij Forbes, dat hij op het idee kwam voor de software toen een tekening die hij doorstuurde naar een 3D printing site geweigerd werd, omdat in zijn ontwerp iets van Disney verwerkt was...

Meer bij Forbes.
http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/11/04/3d-printing-encryption-app-hides-contraband-objects-in-plain-sight/
http://www.plummerfernandez.com/Disarming-Corruptor



GOOGLE+ NU OOK MET PRIVÉ, AFGESCHERMDE COMMUNITIES
Als Google wil, kan het privacy bieden...

Voor Google lijkt het wel of privacy niet bestaat - alles wat jij doet, dat wil het weten en zal het gebruiken. Dat is een tweesnijdend mes: door meer te weten over jou, kan het gerichtere resultaten bovenhalen wanneer je iets opzoekt, omdat Google jou "kent", weet wat jouw interesses zijn. Maar anderzijds moet die kennis ook dienen om jou met gerichte advertenties te bestoken. Een onderwerp waar we het al vaker over gehad hebben.

Privacy bestaat soms toch nog wel - als het Google in zijn kraam komt, om extra diensten aan te bieden. Zo pakt het nu uit met Google+ Restricted Communities(1). Daarmee borduurt het als het ware verder op het initiatief van Communities, dat het iets minder dan een jaar geleden lanceerde, maar dat nu dus de extra mogelijkheid krijgt om toegang te beperken.

Na het aanmaken van een community, kan je bestanden delen van Google Drive, foto's, video's, evenementen. De eigenaar van een Community kan de instellingen aanpassen, bepalen wie lid mag worden, teamleden uitnodigen. Deze besloten communities zouden volgens WebProNews (2) erg aantrekkelijk zijn voor bedrijven. Maar het lijkt ons dat ook mensen die bestanden willen ruilen die misschien niet echt legaal te noemen zijn, ook van deze dienst gebruik kunnen maken. Het valt nu dus nog af te wachten or "besloten" en "privé" echt privé is, of dat Google zelf meekijkt om bijvoorbeeld te controleren dat auteursrechten niet met voeten getreden worden... en natuurlijk, of dat ook de NSA meekijkt!
http://googleenterprise.blogspot.com/2013/11/private-conversations-with-restricted.html
http://www.webpronews.com/google-gets-private-restricted-communities-2013-11



NIEUWE VERSIE UIT VAN GOOGLE MAPS
Pegman maakt comeback, en Earth Tours van verschillende locaties

Google Maps... kunnen we nog zonder? Als we ze niet gebruiken op ons mobiele toestel om een route uit te stippelen, dan gebruiken we de landkaarten alvast op onze desktop, om de wereld te ontdekken. Een adres opzoeken op Google Maps is zoveel meer dan een adres - je kan de straat via StreetView bekijken, ziet satellietfoto's van de omgeving, ontdekt de handelszaken in de buurt...

Nu is er een nieuwe versie uit van Google Maps. Wat zijn de bijzonderste veranderingen en verbeteringen? Om te beginnen is "Pegman" terug, het manneke dat je moet aanklikken om een virtuele straatwandeling te starten. Pegman staat in de hoek onderaan rechts. Straten met Street View zijn voortaan in het blauw gemarkeerd. Wanneer je inzoomt, zal je oranje en blauwe cirkeltjes zien. Dat wil dan weer zeggen dat er foto's te zien zijn van binnenshuis: oranje voor indoor foto's van bedrijven, blauw voor foto's geüpload door gebruikers.

Een grote nieuwigheid is het Earth Tour icoontje. Zie je dat ergens staan, dan moet je dat gewoon aanklikken en achterover leunen: je krijgt dan een virtuele rondleiding, vanuit een 3D birds-eye perspectief. Om hiervan te kunnen genieten, moet je browser wel WebGL aankunnen.

Nog nieuw: zoals je weet heeft Google recent Waze opgekocht, een dienst voor real time verkeersinfo. Die info verschijnt nu dus ook op de landkaarten, zoals ongelukken en files. Deze integratie bestond al voor de mobiele apps, en komt nu dus naar de desktop.

Enkele weken geleden had, zoals je wellicht weet, Google ook nog wat aan zijn Maps gesleuteld; toen had het o.a. de routebeschrijving voor verschillende bestemmingen terug ingevoerd, op aanvraag van gebruikers.

Meer bij Google Latitude, WebProNews, TechCrunch.
http://techcrunch.com/2013/11/06/new-google-maps-for-desktop-brings-back-pegman-adds-waze-data-and-3d-earth-tours/
http://www.webpronews.com/heres-whats-new-with-google-maps-2013-11
http://google-latlong.blogspot.be/2013/11/from-where-you-are-to-where-you-want-to.html



OFFICE WEB APPS VAN MICROSOFT NU MET REAL TIME BEWERKEN
Inhaalbeweging tegenover Google Docs eindelijk een feit

Als het op functionaliteiten aankomt, dan is er, in onze ogen althans, geen enkele software die kan tippen aan Microsoft Office. Google Docs biedt bij lange niet de tools waarmee professionals allerlei tovertrucjes kunnen uithalen met deze productiviteitssuite; Open Office doet een poging, en vele van de functies zijn aanwezig, maar het gestroomlijnde van Microsoft vind je er toch niet in terug.

Waar Microsoft Office echter in faalde, tot nu toe, is real time samenwerking via het web. Daarin moest Microsoft het afleggen tegenover Google Docs, en dat heeft er toch voor gezorgd dat die laatste stilaan wat zieltjes gewonnen heeft. Waarnemers drongen er al langer op aan dat Microsoft die stap naar online ook zou zetten, en met Windows 8 en SkyDrive is daar een begin mee gemaakt.

De inspanningen om een inhaalbeweging te maken, worden nu verhoogd. De Office Web Apps (Word, PowerPoint, Excel) worden eindelijk uitgebreid met de mogelijkheid om in real time met verschillende mensen (co-authoring) te werken aan een document, net zoals bij Google Docs.

Concreet zullen de co-auteurs in het document getoond worden met een verschillend gekleurde cursor, en staat er in het document een lijst met de gebruikers die aan het bestand werken. De veranderingen zullen automatisch op het web opgeslagen worden, en zelfs wanneer je de Office desktop app gebruikt, zullen de documenten automatisch gesynchroniseerd worden telkens je ze in een Office app opslaat.

De Office Web Apps hebben ook enkele nieuwe functies gekregen; zo ondersteunt de Word Web App de "zoek en vervang" functie, en stijlen en formatteren voor tabellen en header/footer. Bij de Excel WebApp kan je nu klikken en verslepen met cellen, bladen herordenen, en is er meer steun voor verschillende werkboeken. En Powerpoint Web tot slot heeft een nieuwe tool om afbeeldingen uit te snijden.

Om uit te proberen - de updates zijn te vinden bij Skydrive.live.com
http://www.theverge.com/2013/11/7/5075192/office-web-apps-real-time-editing-features
http://skydrive.live.com/



HACKEN, EN ER NOG BETAALD VOOR WORDEN OOK!
Microsoft en Facebook sponsoren Internet Bug Bounty programma

Technologie wordt steeds complexer - en dus bestaat er steeds meer de kans op ergens een foutje. Dat zou niet zo erg zijn, als zo'n fout ontdekt wordt, aan de maker van de software gewoon gemeld wordt, zodat die de fout kan rechtzetten via een update of een patch. Maar helaas zit de wereld niet zo ineen: het gebeurt al te vaak dat degene die zo'n fout ontdekt, er misbruik van maakt om virussen of andere malware te verspreiden - of gewoon om andere mensen te pesten. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde "Ping of Death", waarbij men Microsoft computers met een simpele Ping-commando vanop afstand kan laten crashen.

Nochtans zou het vernuft van deze techneuten, indien het positief aangewend werd, kunnen zorgen voor een veel veiliger internet. En dat is wat Microsoft en Facebook proberen te doen, met het Internet Bug Bounty programma. Zij loven een premie uit voor elke fout die ontdekt én gemeld wordt, zodat de fout hersteld kan worden. De premie bedraagt $5.000 per fout, maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden: de fout moet in verschillende producten teruggevonden worden, niet beperkt zijn tot één softwaremaker, en toch wel ernstig zijn, met echt negatieve gevolgen voor het grote publiek.

Er zijn trouwens verschillende prijzen, voor verschillende onderdelen van het internet. De Internet stack is dus, zoals gezegd, $5.000 waard. Sandbox Escapes ook, OpenSSL $2.500, Python, Ruby, PHP, Django, Rails, Perl zijn allemaal $1.500 waard, Apache httpd en Nginx $500.

En nu maar hopen dat de $5.000 voldoende is om de techneuten het kamp van de white-hat hackers te laten kiezen...
https://hackerone.com/internet
http://thenextweb.com/insider/2013/11/06/microsoft-facebook-sponsor-internet-bug-bounty-program-offer-cash-hacking-internet-stack/
http://www.theregister.co.uk/2013/11/07/microsoft_and_facebook_offer_cash_for_other_peoples_coding_flaws/


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


LM - THE BETTER WAY

[alternative pop] Het begint acoustisch, maar breidt uit met elektrische gitaren, verandert voortdurend van ritme... Het geheel is een erg meeslepend deuntje, dat aanzet om mee te bewegen.
Alle songs van deze Franse groep zijn gratis te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/438191/lm
http://www.jamendo.com/en/track/1067739/the-better-way


ROMAN RAM LABASHKOV - DESTINY
[singer/songwriter] Iets minder van opnamekwaliteit, omdat de drums niet echt goed weergegeven zijn. Maar de song zelf is prima, mooi uitgewerkt, kronkelend langs vele paden.
Alle songs van deze artiest zijn gratis te downloaden op Jamendo. Niet alles is even gedenkwaardig - maar de song No More heeft toch wel iets moois in zijn ruwe gitaren. Om te ontdekken.
http://www.jamendo.com/en/track/1067689/roman-ram-lobashkov-destiny
http://www.jamendo.com/en/track/1067706/roman-ram-lobashkov-no-more
http://www.jamendo.com/en/artist/437999/roman-ram-lobashkov


JOSH WOODWARD - MEMORY REPLACED
[singer songwriter] Over deze artiest hebben we het in deze rubriek al meer gehad. Zijn songs zijn niet mainstream, maar wel knap - boeiend, afgewerkt, professioneel gemaakt, met afwisselende toonaarden en verzorgde arrangementen. Deze song kan je gratis downloaden. Doen!
http://www.jamendo.com/en/list/a125536/memory-replaced-single
http://www.jamendo.com/en/artist/7872/josh-woodward


CLOZEE COLOSSAL
[trip hop / oriental] Een instrumentaal nummer dat beelden oproept van warme nachten op Oosterse stranden. Vooral de uitheemse gitaar draagt daartoe bij.
Een song die je gratis kan downloaden, net als de rest van het werk van de Franse band CLoZee. "How Fast" is in elk geval een song om niet te missen, want die combineert koormuziek met zware rap. Je moet het maar doen!
http://www.jamendo.com/en/artist/436338/clozee
http://www.jamendo.com/en/track/1053559/colossal
http://www.jamendo.com/en/track/1053554/how-fast


COMPUTERS DISCUSSIËREN NIET   

Hoorspel genre: Losse verhalen - Computers - satire - NL   
Aflevering: 1 / 1
Uitgezonden: 15/10/1974   
Door: KRO   
De plot: Een computergeschreven brief maant Walter F. Child aan om een boek van de boekenclub te retourneren. Meneer Child probeert in een vriendelijke brief uit te leggen dat hij dat al gedaan had...
Auteur:    Gordon Dixon   
Regisseur: Leon    Povel   
Bijkomende info: ----   
Acteurs: Met de stemmen van: Tom van Beek, Joke van den Berg, Willie Brill, Bert Dijkstra (rechter Joch Mc Divot), Elly den Haring, Broes Hartman, Eva Janssen (secretaresse Clara Jilks), Paul van der Lek (Mike), Trudy Libosan, Huib Orizand (Joe), Joke Reistma-Hagelen, Fé Sciarone, Grans Somers, Frans Vasen   
Duur: 0:28   
Appreciatie: *****   
Commentaar: Uiterst amusante, maar griezelige schets van een maatschappij waar men enkel nog te doen heeft met computers...   
Download: https://archive.org/download/ComputersDiscussierenNiet/Computers%20discussieren%20niet.mp3 (19,40 MB)
Kwaliteit geluid: *** (    96 kbps - CBR    )
Pagina: https://archive.org/details/ComputersDiscussierenNiet
   








Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  








Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een geeuw is een stille schreeuw.
-Chesterton-


 
De nieuwe oogst


   
CLOUDPAINT: WEBDIENST
In de beginjaren van de Mac stond er een programma op dat Paint heette. Sindsdien is er heel wat water door de zee gevloeid, maar wie graag nog eens een tijdreis maakt naar het verleden, kan eens een blik werpen op Cloudpaint, een browsergebaseerde versie van Paint.
[Taal: ENG]
http://www.cloudpaint.com/client/index.php


JIGSAWPLANET: PUZZELS MET HOPEN!
Een prachtige site die de liefhebbers van puzzels zal laten smelten! Tal van puzzels zijn hier te vinden, die je online kan maken. De grootte varieert van 6 tot zelfs 300 stukjes! (Met dank aan Frank VDW voor de tip!)
[Taal: ENG]
http://www.jigsawplanet.com/


MATTERMAP: INFORMATIE ORDENEN
Deze webapp is eigenlijk gemaakt door journalisten, voor journalisten, maar uiteraard kan iedereen ermee aan de slag. Het idee is simpel informatie die online beschikbaar is, organiseren en filteren. De oprichters van Mattermap zijn twee Nederlandse journalisten, die in 2010 het idee door een technisch team lieten uitvoeren. Om uit te proberen! (Met dank aan Frank FCW voor de tip)
[Taal: NL/ENG]
https://www.mattermap.nl/meer-weten/over-mattermap/
https://www.mattermap.nl/


HET BEROEMDSTE BOEK PER STAAT

Deze landkaart geeft, per Amerikaanse staat, het boek weer dat zich in die staat afspeelt en het beroemd werd. Het geeft je alvast voer voor inspiratie: To kill a Mockingbird van Harper Lee, bijvoorbeeld, behoort tot mijn lievelingslectuur.
[Taal: ENG]
http://www.businessinsider.com/most-famous-book-set-in-every-state-map-2013-10


TOURAMERICAL: OLDTIMERS
In oktober reden 155 Belgische oldtimers een tocht langs de Amerikaanse oostkust - een een van hen was Véronique de Kock, die met een Mercedes 280 SL reed. Die auto's waren uitgerust met software van Geodynamics, waarmee de auto's gemakkelijk gevolgd kunnen worden, dankzij gps en simkaart. Dat heeft als bijkomend voordeel dat, wanneer een oldtimer gestolen wordt, die meteen op het internet teruggevonden kan worden.
Op de site Touramerical vind je de foto's en het verslag van de toer. En bij GeoDynamics lees je meer over de traceersystemen.
http://www.geodynamics.be/
http://www.touramerical.com/index.php/videos


BUNKR: ONLINE PRESENTATIES

Deze webdienst zegt van zichzelf dat hij een PowerPoint Killer is - maar het is aan jou om die bewering op de proef te stellen. Na registratie (gratis) zie je al jouw video's, afbeeldingen, artikels, websites, notities aan de linker kant van het scherm. Je kan slides importeren van oude presentaties, en onderaan de pagina kan je doorheen die slides bladeren. Wat ook interessant is dat anderen mee kunnen werken aan de presentatie, en zelfs materiaal kunnen uploaden voor jouw presentatie.
[Taal: ENG]
https://www.bunkr.me/


ANONYMOUS DELIVERS: ANONIEM UPLOADEN
Er zijn wel 13 in een dozijn sites waar je bestanden kan uploaden. Maar waar kan je nog echt anoniem zijn? En daarbij willen we wel beklemtonen dat die anonimiteit niets te maken heeft met illegale, gepirateerde bestanden, doch alles met omstandigheden waarbij het belangrijk is dat je anonimiteit gewaarborgd blijft, zoals bij politieke censuur, klokkenluiders, enz. Na het uploaden van een bestand naar deze site, krijg je een volkomen anonieme link die je dan kan verzenden. Het bestand is wel beperkt tot 200 MB, en wordt na 30 dagen gewist.
[Taal: ENG]
http://anonymousdelivers.us/


PSD VALIDATOR: HULPMIDDEL VOOR PHOTOSHOP
Deze webapp laat je uitvinden of jouw PSD bestanden wel goed gestructureerd zijn, via de grondregels van de Photoshop Etiquette. Deze site probeert enkele basisregels vast te leggen voor goede Photoshop praktijken. Je uploadt je PSD bestand, en je krijgt een analyse ervan.
[Taal: ENG]
http://www.psdvalidator.com/


SHOWMETREND: YOUTUBE TRENDS
Deze website vertelt je welke video's er trending zijn op YouTube, op basis van het aantal keren dat een video bekeken wordt. Je kan daarbij een selectie maken tussen wereldwijd, de VS, Brazilië of Spanje. Bovendien kan je een bepaalde datum in het verleden ook bekijken. En natuurlijk kan je ook de video's in kwestie op de site bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.showmetrend.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE UNIVERSITEIT VAN NEDERLAND
Op het eerste zicht lijken het simpele vragen, waarover deze universiteit van Nederland zich buigt. Je kan er namelijk gratis online colleges volgen over allerlei onderwerpen. Maar op het tweede zicht zijn de vragen toch niet zo gek, en zijn het dingen waarover wel degelijk wetenschappelijke studies gemaakt zijn. Zoals: "Zijn mensenapen nou onze voorouders of zijn we broer en zus?" of "Wat is het evolutionair nut van tongzoenen?". (Met dank aan Hans voor de tip)
[Taal: NL]
http://www.universiteitvannederland.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TAAL-IQ TEST
Er is een groot verschil tussen foutloos kunnen schrijven en echte taalintelligentie of taal-IQ.  Hoe snel kan je een tekst samenvatten, de belangrijkste informatie uit een tekst halen? De KU Leuven heeft voor het radioprogramma Hautekiet en voor de krant De Standaard een test ontworpen om jouw taal-IQ te bepalen. Wie durft?
[Taal: NL]
http://www.radio1.be/hautekiet/test-je-taal-iq


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOOKBOON
Verleden week hadden wij het over websites waar je gratis eBoeken kan lezen en downloaden. Wij vroegen onze lezers of zij ook dergelijke sites kenden voor Nederlandstalige boeken. En lezer Toon Goderis had deze site voor ons: waar je een duizendtal gratis boeken vindt - geen romans, maar wel studieboeken en boeken over productiever werken enz. Met dank aan Toon!
[Taal: NL]
http://bookboon.com/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: CARLI DAVIDSON: SHAKE

Fotograaf Carli Davidson maakte een prachtig haarscherpe reeks foto's van honden die hun kop uitschudden. Geen wazige foto's, maar ongelooflijk heldere bekken.
[Taal: ENG]
http://carlidavidson.photoshelter.com/gallery-image/Shake/G0000s_trsF9CDFI/I0000Sz03P1L2rr4


VRIJDAG MULTIMEDIA: LEGALE BITTORRENTS
Wie beweert dat alle BitTorrents illegaal zijn? Via dit artikel ontdekten we drie super populaire Torrents, die perfect legaal zijn. Als bewijs dat het onzin is om BitTorrent volledig te verbieden, uiteraard.
Om te beginnen TPB AFK - een documentaire die de gebeurtenissen vertelt rond de rechtszaak tegen de oprichters van The Pirate Bay (1). Verder 4-Hour Chef Bundle, een gratis bijvoegsel bij een kookboek van auteur Tim Ferriss, met extra recepten, video's en foto's (2). En tot slot ... eigenlijk alles van het Internet Archive. Boeken, films, audio-opnames, en veel meer, allemaal bewaard in het internetarchief. En alles beschikbaar via BitTorrent! (3)
http://thepiratebay.sx/torrent/8118458/TPB.AFK.2013.720p.h264-SimonKlose
http://bundles.bittorrent.com/4hourchef/
http://archive.org/details/bittorrent


VRIJDAG MULTIMEDIA: Z6.COM
Zin in een spelletje? Dan moet je zeker en vast deze site bezoeken. Hier vind je een heel uitgebreide verzameling spelletjes in alle soorten - avonturen, behendigheidsspelletjes, puzzels, schietspelletjes, en ja, zelfs spelletjes voor meisjes (!). Je moet wel Flash op je computer hebben.
http://z6.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Motorola Ara, zelf de optimale smartphone creëren
http://www.belgiancowboys.be/technology/motorola-ara-zelf-de-optimale-smartphone-creeren/
- Met Scentee krijg je smartphone notifications via geur
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/met-scentee-krijg-je-smartphone-notifications-via-geur/



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Online drugsmarktplaats 'Silk Road' alweer terug
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3540632/2013/11/07/Online-drugsmarktplaats-Silk-Road-alweer-terug.dhtml
- Uitvinder internet: spionage is 'verraad aan de IT-industrie'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3540562/2013/11/07/Uitvinder-internet-spionage-is-verraad-aan-de-IT-industrie.dhtml
 
  


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - LG stelt Nexus 5 voor
De samenwerking tussen Google en LG levert een nieuwe topsmartphone op, die als eerste met Android 4.4 (KitKat) uitgerust is. Het toestel brengt een combinatie ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7636/LG-stelt-Nexus-5-voor.html
- Uitgelegd: HDMI ARC
Tegenwoordig vinden we bij de nieuwste televisies, Blu-ray spelers en receivers de HDMI ARC-functie terug. Niet iedereen is echter vertrouwd met deze ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7634/Uitgelegd-HDMI-ARC.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Een onbreekbare en waterdichte smartphone? Het kan!
http://www.digimedia.be/News/nl/15457/een-onbreekbare-en-waterdichte-smartphone-het-kan.html
- Samsung gaat investeren om de concurrentie met Apple aan te gaan op het vlak van tablets
http://www.digimedia.be/News/nl/15458/samsung-gaat-investeren-om-de-concurrentie-met-apple-aan-te-gaan-op-het-vlak-van-tablets.html
 
 
*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Facebook: Friends Status Monitor
http://computertaal.info/2013/11/07/facebook-friends-status-monitor/
- Freeware: .Net version Detection
http://computertaal.info/2013/11/06/freeware-net-version-detection/


 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google Nexus 5: toptelefoon met scherpe prijs
http://tweakers.net/reviews/3298/google-nexus-5-toptelefoon-met-scherpe-prijs.html
- Aap bedient virtuele armen met brein
http://tweakers.net/nieuws/92459/aap-bedient-virtuele-armen-met-brein.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Lanceert Apple in maart 2014 een iPad Maxi?
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/lanceert-apple-in-maart-2014-een-ipad-maxi/article-4000443996374.htm
- Verlies nooit nog je reiskoffer dankzij nieuw elektronisch label
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/verlies-nooit-nog-je-reiskoffer-dankzij-nieuw-elektronisch-label/article-4000443352416.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Tablebooker: Press event en Review
http://www.themobilerevolution.be/2013/10/tablebooker-press-event-en-review/
- Een eerste kennismaking met de Nexus 5
http://www.themobilerevolution.be/2013/11/een-eerste-kennismaking-met-de-nexus-5/

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Welke iPad past bij jou? Air of Mini?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/welke-ipad-past-bij-jou-air-of-mini
- Robert Cailliau, uitvinder van het www ontevreden over recente ontwikkelingen
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/robert-cailliau-uitvinder-van-het-www-ontevreden-over-recente-ontwikkelingen





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

BITSTRIPS: EEN STRIP VAN JE VRIENDEN

iPhone / Facebook app
Wellicht heb je ze al gezien op Facebook, die strips waarin de gezichten van je vrienden voorkomen. Die zijn niet gemaakt door mensen die toevallig goed kunnen tekenen, maar wel door mensen die gebruik maken van dit programma, Bitstrips. Daarmee maak je namelijk een avatar versie van jezelf en je vrienden, en maak je er een strip van. Bitstrips bestond reeds als Facebook app, en nu is het ook verkrijgbaar als iPhone app. Bij Business Insider lees je hoe je van start moet gaan met de app.
http://www.businessinsider.com/bitstrips-creates-personalized-comic-strips-for-facebook-2013-10
https://itunes.apple.com/ca/app/bitstrips/id694701214?mt=8


FREEFILESYNC - VERGELIJKEN EN SYNCHRONISEREN
Windows XP/Vista/7/8- 11,1 MB - freeware
Met deze open source tool kan je verschillende datadragers met elkaar vergelijken en synchroniseren - of het nu om harde schrijven (intern of extern) gaat, USB sticks, of een back-up partitie. Je moet gewoon de twee te vergelijken dragers (of mappen daarop) selecteren, en dan op "Compare" klikken.
http://freefilesync.sourceforge.net/usage.php
http://freefilesync.sourceforge.net/


WIRESHARK: ANALYSE VAN JE NETWERK
WIndows XP/2003/server/Vista/7/8 - 26,7 MB - freeware
Dit programma heette vroeger Ethereal, en is een tool voor de analyse van je netwerk op een 64 bit computer, aan de hand van 472 verschillende protocollen, gaande van Virtual LAN via FibreChannel tot het klassieke IP en het nieuwere IPv6.
http://www.wireshark.org/
http://www.chip.de/downloads/Wireshark-64-Bit_40729497.html


LIBRECAD: 2D CAD TEKENINGEN

Windows / Apple / Linux - 9,7 MB - freeware
Met deze software kan je allerlei dingen die in je hoofd zitten, in 2D op je computer weergeven - of het nu om een renovatie van een kamer gaat, de planning van een groot feest, of het maken van een 2D tekening. De software biedt vele tools en opties, maar je hebt eerlijk gezegd toch wel een basiskennis nodig van het werken met een beeldbewerker, om ook met deze software te kunnen werken.
Op de site van Chip.de staat wel dat de software in het Duits is, maar je kan hem evengoed in het Engels downloaden.
http://www.chip.de/downloads/LibreCAD-CAD-Freeware_53434491.html
http://librecad.org/cms/home.html


WHATSAPP WALLPAPER
Android - 4,3 MB - freeware
Dit is de officiële wallpaper pack voor Whatsapp. Daarmee kan je 30 mooie wallpapers downloaden voor je WhatsApp app op je smartphone. Na download van de pack  moet je gewoon het archief uitpakken op je smartphone, waarna je in de instellingen van Whatsapp naar Chat-instellingen gaat. Daar kies je de optie "Achtergrond", om "Galerij" te selecteren. Vervolgens kies je je favoriete wallpaper.
http://www.whatsapp.com/


GIMP 2.8.8
Windows XP/Vista/7/8 - 86,1 MB - freeware
Een nieuwe versie voor Windows van de beeldbewerker die ooit startte als een Linux software, onder de titel GNU Image Manipulation Program, dat als gratis alternatief voor Photoshop van Adobe furore maakte. Het bijzondere aan deze versie is dat alles zich in één venster afspeelt, wat het gebruik toch wel vereenvoudigt.
http://www.gimp.org/


YUMI 1.9.9.1: OPSTARTBARE USB STICK

Windows XP/Vista/7/8 - 0,9 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je een opstartbare USB stick aanmaken, waarop meerdere besturingssystemen staan. Bij het starten van je systeem kan je dan kiezen met welk besturingssysteem je wil werken.
Met Yumi kan je kiezen welke OS je op de stick zet, en ook welke extra tools je kiest. Vervolgens moet je ook nog de bijhorende ISO data downloaden, en daarna kan je de USB stick aanmaken.
http://www.pendrivelinux.com/


JOOMLA 3.2.
All OS - 9,0 MB - freeware
Er is een nieuwe versie van dit open source Content Management Systeem, waarmee je zelf een dynamische website kan maken, met andere woorden waarbij vaste elementen hetzelfde blijven, terwijl je in een handomdraai de eigenlijke content kan aanpassen.
http://www.joomla.org/


VRIJDAG APPS-DAG: STAR WARS - TINY DEATH STAR
iPhone / iPad - Android - freeware
Een spelletje rond de bekende Star Wars figuurtjes. De enige kritiek is dat de nadruk teveel ligt op in-app aankopen, wat veel van het spelplezier bederft. Er bestaat een versie voor iOS toestellen, maar ook voor Android.
https://itunes.apple.com/us/app/id663576850?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lucasarts.tinydeathstar_goo&hl=en


VRIJDAG APPDAG: MY PERMISSIONS
iOS - Android
Het is zo gemakkelijk om even op die "verbind met Facebook" of "Verbind met Twitter" knop te drukken, maar na een tijdje vergeet je wel aan hoeveel sites je permissie gegeven hebt en toegang tot jouw Twitter of Facebook account. Met deze app kan je heel snel nagaan bij wie die permissies zitten, en die eventueel terug intrekken. Een app voor iOS en voor Android.
https://itunes.apple.com/us/app/mypermissions-online-privacy/id535720736?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mypermissions.mypermissions&hl=en
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....


Francis Vissers reageert op onze vraag over de layout van de nieuwsbrief:
<<<
Beste Hilde,

Ook ik was blijkbaar bij diegene die het nummer 824 niet hebben ontvangen.

Ik vind de huidige vorm, qua inhoud en structuur, nog steeds het beste. Met koppen en korte intro.
Als het aan mij lag, zou ik het liefst de huidige vorm behouden willen zien. Dit verschaft mij nog het meeste leesplezier.

Met vriendelijke groeten,
Francis
>>>


Ook lezer Jan Moerman houdt het liever bij de huidige vorm
<<<
Beste Hilde,

ik vind de huidige vorm van de nieuwsbrief ideaal. De redactie geeft korte en toch voldoende info om te beslissen of ik het onderwerp interessant genoeg vind om er dieper in te duiken.
De groepering van de onderwerpen in rubrieken past mij ook uitstekend. Zo is (momenteel) Twitter aan mij niet besteedt en sla ik dat in zijn geheel over. Dat is ook zo voor bvb tips i.v.m. Win8, nu heb ik daar niets aan maar dat kan ooit wel veranderen en dan weet ik dat ze in het archief te vinden zijn.
Ik sluit me dan ook volledig aan bij de mening van lezer Han Andriesse.

Vriendelijke groeten,
Jan Moerman
>>>


En lezer Jan de Waal reageert op ons artikel over de sociale netwerken en overlijdens:

<<<
Onderwerp: Google en dood
Hoi

Ik lees zonet de netties...maar over Google klopt het toch niet in het artikel Ja, er is leven na de dood - op het internet..
Google heeft een account waar je 10 personen de rechten over je account kan geven als je dood bent.
http://googleproducts-nl.blogspot.nl/2013/04/regel-je-digitale-nalatenschap-met.html
https://www.google.com/settings/u/0/account/inactive
groeten
>>>
Antwoord van de redactie:

Dag Jan,
Je hebt gelijk, maar ik heb ook een beetje gelijk. Jij hebt gelijk dat je  bij Google je account kan laten verwijderen na 3, 6  of 9 maanden inactiviteit, en  eventueel de inhoud laten doorzenden naar mensen die  jij in je "virtuele testament" aanduidt.
Maar ik heb gelijk wanneer het gaat om die 3, 6, 9 maanden inactiviteit niet af te wachten, en rechtstreeks  aan te tonen dat iemand overleden is, en dus actief toegang te vragen tot de account.  Het probleem zou, volgens de bron waarop ik me baseerde, vooral daar liggen.
Maar je opmerking is in elk geval een goede aanvulling op het artikel, en ik geef de link mee aan de lezers.

Hilde


 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Alle veralgemeningen zijn slecht.
-R.H Grenier-