Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

+++++++++++++++++++++++
NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 822 van 12/10/2013Gegroet lezer,

Ook deze week hebben wij een verslag van u van onze ervaringen met een Android toestel uit het ietst goedkopere gamma. Onze redactie vindt nu eenmaal de sommen die je voor een smartphone moet neertellen echt wel hoog bij sommige merken. Daarom wilden wij onderzoeken of toestellen uit een goedkoper gamma hun werk even goed doen. En tot nu toe werden wij in dat onderzoek niet teleurgesteld over de capaciteiten van de geteste toestellen. Deze week was het de Huawei Ascend P6, een toestel van een bedrijf dat je toch een nieuwkomer mag noemen op de Belgische markt.

Verder heel wat nieuws: over spionnen, over slinkse handelswijzen van de groten uit de IT wereld, maar ook over mooie nieuwe mogelijkheden die weer voor ons uitgevonden werden. Snel maar aan uw leesvoer!

Bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NSA EN GCHQ HEBBEN HET GEMUNT OP HET TOR NETWERK
Anonimiteit is de vijand!

De reeks onthullingen over de spionage-activiteiten van zowel de Amerikaanse (NSA) als de Britse (GCHQ) geheime diensten blijft maar voortduren. Verleden week werd dan bekend dat beiden het gemunt hebben op TOR. TOR, kort voor The Onion Router, is een open source publiek project, waarbij het internetverkeer via verschillende andere computers geleid wodt, de relays of nodes, zodat het anoniem wordt. Hiermee kan je anoniem blijven.

Tor wordt gebruikt door o.a. journalisten, activisten, mensen die campagne voeren in de VS en Europa, maar ook in CHina, Iran en Syrië, om zo vrij te kunnen publiceren en represailles van de overheid te voorkomen. De VS, die zich graag oproept als de grote verdediger van de democratie, is zelfs goed voor 60% van de steun die TOR krijgt. En toch, diezelfde VS met zijn spionagedienst NSA heeft het op TOR gemunt, en tracht met alle middelen de identiteit van de gebruikers ervan te achterhalen.

Een geval van de linkerhand die niet weet wat de rechterhand doet? Of een masker van democratie, waarachter de repressie van de spionage zit? Een eigenaardige houding in elk geval.

Is TOR dan nog veilig? Ja en neen. De geheime diensten waren wel in staat om voor bepaalde personen de anonimiteit op te heffen, maar enkel voor heel doelgerichte TOR gebruikers, en het was echt niet simpel. "We zullen nooit in staat zijn om alle TOR gebruikers de hele tijd te ont-anoniemen", zo wordt in een van de dia's van de beruchte presentaties die Edward Snowden aan het licht bracht, geklaagd...

Meer hierover bij THe Guardian (1)(2) en Ars Tecnica (3)
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/04/nsa-attacks-internet-bruce-schneier
http://www.theguardian.com/world/2013/oct/04/nsa-gchq-attack-tor-network-encryption
http://arstechnica.com/security/2013/10/nsa-repeatedly-tries-to-unpeel-tor-anonymity-and-spy-on-users-memos-show/W3C WIL DRM IN JE BROWSER STOPPEN
En het is Tim Berners-Lee zelf die een fiat gegeven heeft...

Neen, goed nieuws is het niet meteen te noemen. Het WereldWijde Web Consortium, kort W3C, dat de standaards bepaalt voor onze browsers en de internet protocollen, heeft een alarmerende beslissing genomen, zo klaagt Electronic Frontier Foundation aan. Het zal namelijk DRM toevoegen aan HTML5.

Oorspronkelijk is EME of Encrypted Media Extension, zoals het in de nieuwe standaard HTML5.1 zou bestaan, bedoeld om de auteursrechten van de amusementsbedrijven te beschermen. Tim Berners-Lee, de man die de peetvader is van het internet, zou namelijk bezweken zijn voor het argument van Hollywood: als er geen DRM komt in HTML5, dan laten we het web links liggen, en gaan we terug naar besloten netwerken, een toestand zoals ten tijde van AOL.

Nu kan je ergens wel begrijpen dat er bescherming gezocht wordt voor auteursrechten voor films; maar gevreesd wordt dat deze DRM de controlefreaks meteen aan het werk zal zetten, om allerlei beperkingen in pagina's in te bouwen.  Dat zal er voor zorgen dat je browser af en toe "neen" zegt tegen jou, bijvoorbeeld wanneer je de broncode van een pagina wil bekijken, een afbeelding wil downloaden, tot javascript dat je niet kan opslaan en offline kan draaien.

Volgens Cory Doctorow zijn er, meteen nadat EME bekend werd, stemmen opgegaan om webcode niet meer publiek te stellen; webtoepassingen zouden dan niet meer online onderzocht kunnen worden, enkel uitgevoerd. Makers van stilstaande beelden zoals fotografen willen ook DRM voor hun foto's. En nog een andere groep wil dat je geen hele HTML-pagina meer kan opslaan op je eigen computer, maar online moet bekijken.

Geen mooie toekomst. Lees Cory Doctorow, en het document van EFF.
https://www.eff.org/deeplinks/2013/10/lowering-your-standards
http://boingboing.net/2013/10/02/w3c-green-lights-adding-drm-to.htmlFBI DOEKT DRUGSSITE SILK ROAD OP
Goederen werden verhandeld in Bitcoin munt

Het internet zorgt voor heel wat alternatieve verkoopskanalen - ook voor drugs, van hard tot soft. Uiteraard ga je die dan niet betalen met je kredietkaart, maar met de alternatieve munt die zo'n furore gemaakt heeft de laatste maanden: Bitcoins.

Verleden week heeft het FBI een van de grootste sites voor het verhandelen van drugs, Silk Road, in beslag genomen. En meteen ook de rekening ervan - niet van de oprichter van de site, Ross William Ulbricht, maar van de gebruikers van de site. Op die laatste stond voor 26.000 Bitcoins aan geld. Omgerekend aan een koers van ongeveer 95 euro per Bitcoin, is dat toch maar eventjes 2,470 miljoen euro.

Deze som zal het FBI nu downloaden, en bewaren tot na het proces van Ulbricht; dan zal beslist wordenn wat met het geld gedaan wordt. Via de site Reddit zijn activisten het bestaan te weten gekomen van deze portefeuille, en zij hebben actie ondernomen: ze sturen microbetalingen met telkens een persoonlijke boodschap erbij, om te protesteren tegen het sluiten van Silk Road, en een lans te breken voor de vrije verkoop van (soft) drugs.(1)

Het blijkt dat deze site een hele economie heeft doen ontstaan. In totaal werd er voor 9,5 miljoen bitcoins verkocht. De rekening van de oprichter zou goed zijn voor 80 miljoen dollar. Op de site BTC-E (2) kan je trouwens Bitcoins verhandelen. The Genesis Block maakte een analyse van de invloed van Silk Road op de evolutie van de virtuele munt. En daar lees je dat de munt, in december 2010 eigenlijk begonnen is aan $0,30 voor 1 BTC. De steile klim van de munt lijkt parallel te lopen met het succes van Silk Road; een dDOS aanval bijvoorbeeld in april en mei zorgden voor een scherpe dip in de koers van de munt. Een artikel dat we economen aanraden!
http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2013/10/04/fbi-silk-road-bitcoin-seizure/
https://btc-e.com/exchange/btc_eur
http://thegenesisblock.com/analysis-silk-roads-historical-impact-bitcoin/ANDROID ONTWIKKELAARS KUNNEN GOOGLE ANALYTICS KOPPELEN AAN GOOGLE PLAY
Weer een stukje nauwere integratie van Google...

Google is de meest gebruikte zoekmachine. Google is ook, met zijn Adword en AdSense, een heel grote adverteermachine. De lijm die dit alles bijeenbrengt is Google Analytics, de cijfers die je, als webmaster of als adverteerder, van Google krijgt over het gedrag van de gebruikers, zodat je weet wat je moet doen om het bezoek aan te zwengelen.

Google wil nu met die lijm ook nog een andere poot van zijn gigantisch concern vaster aan zich plakken: Google Play. Voortaan kunnen ontwikkelaars Google Analytics koppelen aan hun Google Play account. Zij krijgen dan cijfers te zien over verschillende zaken:

- Bron van verkeer op Google Play: welke marketing campagnes, welke zoekopdrachten zorgen voor nieuwe gebruikers, zorgen voor downloads van de app.

- Views op Google PLay: hoe vaak wordt gekeken naar je omschrijving van een app, de screenshots en andere content. Zo kan je beter begrijpen wat het is dat zorgt voor een download.

- Installs: het aantal gebruikers per doorverwijzing dat ook echt de install link aanklikt - wat in vaktermen dus conversies heet.
- Nieuwe gebruikers: vertelt je zelfs hoeveel actieve gebruikers je app ook opstarten na installatie.
Meer hierover bij The Next Web en ReadWriteWeb. Wat wij hieruit onthouden is dat dit weer een zet is in de strategie van Google, om zijn Analytics te promoten, en daarmee ook zijn AdSense en AdWords adverteernetwerken...
http://readwrite.com/2013/10/04/google-analytics-developer-console#awesm=~ojvoXwsa0kcHzG
http://thenextweb.com/google/2013/10/03/developers-can-now-link-google-analytics-with-google-play-to-see-user-acquisition-and-engagement-for-their-apps/


FACEBOOK APP VOOR WINDOWS PHONE KRIJGT UPDATE
Maar update wordt niet enthousiast onthaald...

Microsoft heeft eind verleden week een update uitgebracht van de Facebook app voor Windows Phone. En uiteraard zitten daar handige nieuwe functies in - alhoewel je "nieuw" met een korreltje zout moet nemen. Want het feit dat je nu ook iemand kan ontvrienden of "unliken" vanuit de app beklemtoont alleen maar het feit dat het hoogst ongewoon is dat je dat voorheen niet kon doen - terwijl dat bij de gewone versie in de browser op de phone wel mogelijk was.

Nog een nieuwigheid in deze tool je kan vrienden inline taggen, wat wil zeggen dat je je vrienden kan vermelden in een posting, ongeacht wat je aan het posten bent. Wat wel handig is: het is veel eenvoudiger om iemands naam toe te voegen zodat hij de melding krijgt dat hij in een boodschap vermeld wordt, dan door verschillende menu's te bladeren en hen een boodschap te sturen over jouw posting.

Ook qua foto's zouden er verschillende verbeteringen zijn, alhoewel Microsoft er in zijn blog slechts één vermeldt: het bijvoegen van foto's bij je boodschappen, en het uploaden van foto's naar Facebook in reeksen (batches).

Toch nog even dit: het is Microsoft zelf die de Facebook app ontwikkelt. Het moet wel: Facebook vindt Microsoft met zijn Windows Phone niet interessant genoeg, en heeft zelf enkel apps gemaakt voor Android en iOS....
http://thenextweb.com/microsoft/2013/10/04/facebook-for-windows-phone-gets-support-for-multi-photo-messages-unfriending-unliking-inline-tagging-and-more/
http://blogs.windows.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2013/10/04/facebook-update-brings-new-photo-features-languages.aspx
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/facebook/82a23635-5bd9-df11-a844-00237de2db9eNIEUWE VERSIE VAN YOUTUBE APP VOOR WINDOWS PHONE
Maar verwijst enkel naar website... ruzie tussen MS en Google?

Kan het echt zo moeilijk zijn om een goede YouTube App te maken voor Windows Phone, zoals ook voor de andere mobiele besturingssystemen bestaat? Of is het gewoon een ruzie tussen Microsoft en Google, waarbij die laatste opzettelijk de toegang tot YouTube blokkeert?

Feit is dat Microsoft enkele maanden geleden een app had gemaakt voor het afspelen van YouTube content. Maar Google vond die app niet goed genoeg. Microsoft lanceerde de app toch, om een reactie van Google uit te lokken - en die was "not amused", en zorgde ervoor dat de app niet werkte, door vanop afstad zijn toegangssleutel tot de app te gebruiken.

Ondertussen zijn we enkele maanden verder, en Microsoft brengt een nieuwe versie uit van de YouTube app. Helaas opent die de filmpjes niet in de app zelf, maar in de browser: wanneer je een link aanklikt in een mail of een MMS boodschap, dan wordt YouTube geopend in de browser Klik je op het YouTube icoontje op je phone, dan word je gewoon naar m.youtube.com gebracht. Waardoor je niet kan genieten van de extra functies die meestal in zo'n aparte app zitten, zoals downloads, account management, meldingen...

Opzettelijke sabotage van Google, om het Windows Phone OS dwars te zitten? Hoe het ook zij, gelukkig zijn er enkele alternatieve appswaarmee je toch van YouTube kan genieten, zoals MetroTube, of MyTube.
http://www.windowsphone.com/s?appid=8d93224f-2808-e011-9264-00237de2db9e
http://www.windowsphone.com/s?appid=d994dce8-38f9-4ed3-ae6c-e334d4bd558c
http://www.wpcentral.com/microsoft-updates-youtube-app-surrenders-to-googleFILIP: SLIM UURWERK VOOR DE KINDEREN
Bezorgde ouders kunnen hen overal volgen

Slimme uurwerken zijn in tegenwoordig. Er wordt al lang gesproken dat Apple aan een iWatch zou werken, en Samsung heeft onlangs zijn Gear uitgebracht, een uurwerk dat vooral je sportprestaties volgt. In de VS wordt binnenkort nog een slim uurwerk uitgebracht, maar dat is dan vooral op kinderen gericht: de FiLIP.

Met dat uurwerk annex smartphone kunnen zij hun kinderen volgen, zien waar zij zich bevinden via GPS, WiFI en metingen via de gsm-masten. Zij kunnen een sms sturen naar de kinderen, en ook een lijstje maken van wie naar de kinderen mg bellen. Er kan een zone ingesteld worden waarbinnen het kind zich kan bewegen - verlaat het die zone, dan wordt er een alarm gestuurd naar de ouders.

Het bericht over het slimme uurwerk/traceertoestel voor kinderen lokt gemengde reacties uit bij Engadget. Is het overdreven je kind hiermee op te zadelen, en getuigt het van overbescherming, teveel bemoeizucht van de ouders? Worden de kinderen teveel aan banden gelegd, letterlijk en figuurlijk, met zo'n toestel? Kind zijn in deze tijd, met zijn GAS-boetes en nu dit uurwerk, wordt er alvast niet leuker op...
http://www.engadget.com/2013/10/07/filip-electronic-leash-smartwatch-ATT/
http://www.theverge.com/2013/10/7/4813024/new-at-t-smartwatch-offers-a-gps-leash-for-worried-parents
http://www.myfilip.comMOZILLA WIL FLASH PLAYER VERVANGEN DOOR SHUMWAY
Zou SWF bestanden niet in Flash maar via JavaScript weergeven

Flash is een veel gebruikt formaat op het internet; tal van filmpjes en animaties op websites worden in Flash gemaakt. Maar tegelijk is Flash een van de meest gehate plug-ins voor browser. Hij slikt geheugen en is een vector voor het binnensmokkelen van allerlei malware code.

Het is Apple geweest dat als eerste de moedige stap gezet heeft om Flash te bannen uit zijn OS: de iPhone en iPad ondersteunen het gewoon niet meer. Tot frustratie soms van de gebruiker, die geen toegang meer heeft tot de vele Flash content op het web.

Het initiatief van Apple wordt door vele anderen gevolgd; het Mozilla team, dat de Firefox browser bouwt, is bezig aan een alternatieve manier om Flash bestanden weer te geven. Het gaat om een combinatie van JavaScript en HTML5, die Shumway heet. In de nieuwste pre-bèta versie van Firefox, versie 27, zit hij al, maar nog niet standaard geactiveerd: je moet hem zelf activeren door naar de about:config te gaan. (1)

Je kan trouwens ook zonder versie 27 bekijken wat Shumway vermag, en wel op de Shumway Inspector (2). Daar kan je enkele spelletjes zien die in Flash gemaakt zijn, maar door Shumway weergegeven worden.

De vervanging van de Flash player door gewone code in de browser, kadert in een strategie die Mozilla al langer hanteert: zoveel mogelijk add-ons uit de browser weren. Eerder had het ook al PDF.js uitgebracht, een PDF viewer in JavaScript, die in Firefox zit vanaf versie 19. Daarmee kan je PDF bestanden bekijken in de browser, zonder de Acrobat Reader plug-inte moeten activeren. Meer bij ZDNet. (3)
http://techcrunch.com/2013/10/03/shumway-mozillas-html5-based-flash-player-replacement-lands-in-firefox-nightly/
http://mozilla.github.io/shumway/
http://www.zdnet.com/mozilla-edges-closer-to-replacing-flash-with-javascript-7000021499/BELGISCH WETGEVER IS NIEUWSGIERIGER DAN EU
Ons land neemt voortouw in het bijhouden van onze gegevens. Vraag is: waarom?

Het komt toch tamelijk onverwacht: een nieuw Koninklijk Besluit zou, volgens de krant De Tijd, de telecomoperatoren verplichten om veel meer gegevens over ons bij te houden dan voorheen. Het is even schrikken wanneer je het leest: de providers zouden gegevens moeten onthouden over d de mails die je verstuurt, je Skype gesprekken, je mobiel bellen en surfen, het doorschakelen van je gesprekken, enz.

Nu is het wel, aldus de krant L'Echo, slechts een ontwerp van KB, dus nog geen wet. En is het niet de inhoud van de gesprekken en mails, maar de data errond die bijgehouden moeten worden: hoeveel mails je verstuurt, wanneer en via welk netwerk je mobiel surft bijvoorbeeld. Het zijn eigenlijk gegevens die de operatoren voor een groot deel al bijhouden, om je factuur te kunnen opstellen, zoals bijvoorbeeld de data die je verbruikt bij het surfen. Gaan tellen hoeveel mails we gaan versturen is echter nieuw, en vooral de verplichting om bij te houden waar jij je simkaart gekocht hebt.

Je kan je dan ook vragen stellen bij deze nieuwe verplichting voor de operatoren. Dit gaat namelijk veel verder dan wat de EU oplegt. Waarom is dit eigenlijk nodig? Waarom moet ons land heiliger dan de paus gaan zijn - zijn de Belgen dan zo'n gevaarlijke burgers, dat zij meer in het oog gehouden moeten worden?

De Tijd trok in elk geval naar de privacycommissie, om te vragen wat die van de wet vond. En die bleek het KB nog niet eens bekeken te hebben; het laatste advies van de commissie over de wetten op het bijhouden van telecomdata dateert uit 2009... Al een geluk dat De Tijd het KB, of althans het ontwerp ervan, onder de aandacht brengt, zodat de burger tenminste weet hoe erg de staat hem wantrouwt...
http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Niemand_kan_nog_anoniem_op_het_internet.9416881-3136.art?utm_medium=email&utm_source=SIM&utm_campaign=MORNING_COMMENT
http://www.lecho.be/actualite/entreprises_technologie/Les_operateurs_telecoms_vont_devoir_ficher_leurs_clients.9416918-3061.art?utm_medium=email&utm_source=SIM&utm_campaign=MORNING_COMMENT
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1719501/2013/10/09/Internetproviders-moeten-jaar-lang-alle-surfdetails-opslaan.dhtmlBLACKBERRY BRENGT CLOUD DIENSTEN VOOR BEDRIJVEN UIT
Beheer wordt zo vereenvoudigd en veilig

Het is voor bedrijven niet zo simpel met alle mobiele toestellen. De grenzen tussen werk en privé vervagen - je geeft steeds vaker je eigen mobiele nummer om bij taken voor het werk, omdat men zo rechtstreeks bij jou terecht komt. Maar datzelfde nummer is vaak ook het nummer dat jouw familie en vrienden draaien om je te contacteren. Je kan wel werken met 2 simkaarten op één toestel, maar dan blijft het nog altijd één toestel, waarmee je dus zowel zakelijke toepassingen (je mail) draait, als vrijetijds (gamen, Facebooken...).

BYOD heet dat, Bring Your Own Device: de gebruiker heeft zijn eigen toestel (smartphone en/of tablet) en zorgt voor het onderhoude ervan. Prima, zal je zeggen, dan hebben de IT diensten minder werk aan het onderhoud. Toch zit er een groot nadeel aan: de veiligheid. IT managers zien de BYOD trend met lede ogen aan, want zij hebben geen centrale controle meer over wat er gebeurt op het netwerk. Zij zullen dan ook verheugd reageren op dit bericht: BlackBerry, dat altijd sterk was in toepassingen voor bedrijven, zal starten met een cloud dienst, die het beheer van mobiele toestellen eenvoudig maar ook veilig moet maken.

Volgens de aankondiging bij BlackBerry zouden de beheerders voortaan alle smartphones en tablets, zowel BlackBerry, iOS en Android toestellen, gemakkelijk kunnen activeren, de apps beheren, de beveiliging configureren. Zij kunnen ook een cataloog aanmaken van apps die in de AppStore zitten, Google Play en BlackBerry World, en dan in het oog houden hoe die verdeeld worden, hoe ze gebruikt worden op de toestellen.

Meer in de aankondiging bij BlackBerry en bij Engadget. Opvallend is wel dat de Windows Phone toestellen niet mogen meespelen, die zijn weer gestraft en staan in het hoekje...
http://bizblog.blackberry.com/2013/10/blackberry-cloud-solution-announced/
http://www.blackberry.com/cloud?CPID=SOC_B_WW_Blog1381151832
http://www.engadget.com/2013/10/08/blackberry-developing-enterprise-cloud-service/MICROSOFT BRENGT DE DESKTOP NAAR ANDROID EN IOS TOESTELLEN
Andere benadering van BYOD probleem

Wat Blackberry voorstelt, het beheren van de toestellen van de gebruikers vanuit de cloud, is één oplossing op het BYOD probleem. Microsoft heeft een andere oplossing: draai gewoon een virtuele desktop op je toestel - je werkcomputer dus via het Remote Dekstop Protocol gewoon verder gebruiken op je mobiele toestel.

Dat was al mogelijk op PC's en Macs, maar voortaan zal het ook kunnen op iOS en Android toestellen. Alles wat je nodig hebt is een gebruikers account, en een versie van de software die het Remote Desktop Protocol draait. Uiteraard moet de server die de sessies regelt sterk genoeg zijn, en moet de netwerkverbinding ook prima zijn om een kwalitatieve weergave van je desktop te verzekeren.

Een uitgebreide bespreking van dit systeem vind je bij CiteWorld. (1)Bij de Remote Desktop Protocol, en de Windows Server 2012R2 horen ook Remote Desk apps, die je dan op je mobiele toestel zal kunnen draaien. ZDNet heeft daar meer over (2). Het betekent kort samengevat dat een iOS gebruiker voortaan ook op zijn iPad Office kan gebruiken via zo'n app. Het een en ander leidt wel tot ingewikkelde structuren voor de licenties...
http://www.citeworld.com/mobile/22531/microsoft-rdp-ios-android
http://www.zdnet.com/microsoft-to-launch-new-remote-desktop-apps-for-ios-android-7000021660/GOOGLE MAPS NU OOK MET GEGEVENS VAN JE VLUCHT
Evenementen en meerdere bestemmingen op de keert

Google is voortdurend bezig aan updates voor zijn Google Maps kaartendienst. Die is, vooral op mobiele toestellen, uitgegroeid tot een onmisbare compagnon wanneer je onderweg bent. Voor Google zelf zijn die kaarten dan weer een middel om doelgerichte reclame tot bij jou te krijgen, in functie van waar je bent en waarheen je gaat.

Bij een vorige update werd een van de mogelijkheden met de Maps, namelijk het ingeven van verschillende bestemmingen, terug verwijderd - tot teleurstelling van velen. Google is blijkbaar bezweken voor hun smeekbeden, en heeft deze mogelijkheid bij de nieuwste versie terug ingevoerd. Je kan dus terug meerdere plaatsen die je wil/moet bezoeken ingeven, en Google zal de juiste route uitstippelen, te voet, per auto of per openbaar vervoer. Je moet gewoon een startpunt ingeven, en dan op het plusteken (+) tikken om een tweede of derde bestemming in te even.

Verder kan je voortaan je reservaties voor hotel en restaurant, en ook je vlucht invullen, alsook evenementen die gaan plaatsvinden. Zo kan je alles veel beter plannen, omdat Google dit in zijn achterhoofd houdt wanneer je dan afspraken maakt. Daardoor leunt Google Maps eigenlijk een beetje dichter aan bij die andere Google dienst, Google Now. Deze diensten zijn te zien op de apps voor Android en iPhone, en uiteraard moet je ingelogd zijn in Google.
http://techcrunch.com/2013/10/09/new-google-maps-regains-support-for-multi-destination-trips-now-integrates-your-flights-and-upcoming-events/
http://thenextweb.com/google/2013/10/09/google-updates-maps-with-directions-for-multiple-destinations-tools-to-manage-reservations-and-upcoming-events/
http://www.webpronews.com/google-maps-gets-directions-for-multiple-destinations-reservations-upcoming-events-2013-10POLITIE VAN LONDEN DWINGT REGISTRARS DOMEINEN VAN BITTORRENT SITES OP TE SCHORTEN
Verzet van één registrar wijst alvast op verschillende onregelmatigheden

Een tijdje geleden heeft de politie van Londen een nieuwe afdeling opgericht, de Intellectual Property Crime Unit of the City of London Police. En blijkbaar is die afdeling erg ijverig, want het heeft verleden week verschillende registrars (de bedrijven die domeinnamen registreren) aangeschreven, om hen te bevelen dat zij de domeinnaam registratie van verschillende torrent sites moesten opschorten en het verkeer doorverwijzen. En als ze dat niet deden, zou de politie zich richten tot ICANN, en zouden zij wel eens hun licentie kunnen verliezen. Als gevolg van deze actie verloren Sumo Torrent en Mister Torrent de controle over hun domein, en de .com naam van ExtraTorrent werd opgeschort.

Een van de registrars die aangeschreven werd, EasyDNS, gaf zich niet zo gauw gewonnen. IN een open brief stelde het aan de kaak dat de politie enkel een bevel gaf, zonder een veroordeling van de site in kwestie voor te leggen, of een rechterlijk bevel. Het is niet omdat de politie zegt dat een website illegaal is, dat het zo is, er bestaat een heel rechtssysteem, een rechter moet dat in een proces beslissen.

Bovendien neemt EasyDNS er aanstoot aan dat de politie opdracht gaf alle verkeer naar een andere site te leiden, die bepaalde content diensten promoten - het noemt dit ronduit het wegkapen van verkeer. Dat de politie ermee dreigt bij ICANN klacht in te dienen over de registrar, zit EasyDNS ook hoog. Want het is eigenlijke de plicht van een registrar om eerst zo'n rechterlijk bevel te vragen, vooraleer uit te voeren wat de politie nu bevolen had.

Het hele protest van EasyDNS kan je bij TechDirt en Torrentfreak nalezen. Feit is in elk geval dat buiten EasyDNS verschillende registrars bezweken zijn voor de druk van de politie, en de sites dus afgesloten zijn. In de strijd tegen inbreuken op auteursrechten wordt blijkbaar de normale rechtspleging gewoon opzij geschoven...

De commentaren bij TechDirt zijn verhelderend om te lezen. Een lezer wijst bovendien op een bijkomend gegeven dat de hele zaak nog moeilijker maakt: een Britse politie die aan een Canadese domein registrar vraagt om een website, die in Singapore gebaseerd is, door te linken naar een een andere website met daarop links naar concurrerende diensten gebaseerd in Londen, en als de registrar niet zou gehoorzamen, zou de politie naar ICANN trekken, een instelling die in de VS gebaseerd is. En dat alles zonder enig rechterlijk bevel...
http://torrentfreak.com/uk-police-orders-registrars-to-suspend-domains-of-major-torrent-sites-131009/
http://www.techdirt.com/articles/20131008/18300324805/london-police-order-registrars-to-shut-down-bunch-websites-without-any-legal-basis-threaten-registrars-if-they-dont-comply.shtmlDISNEY ONTWIKKELT EEN VOELBAAR AANRAAKSCHERM
Zou ook ideaal zijn voor blinden

Disney brengt blijkbaar niet alleen tekenfilms en pretparken voort. Het bedrijf heeft blijkbaar ook een R&D afdeling die met hoogtechnologische zaken bezig is. Dat mag blijken uit een research paper die de voorbije week gepubliceerd werd, en die over een nieuwe technologie voor aanraakschermen gaat. Bij het aanraken van het scherm zou je namelijk het gevoel krijgen dat je het oppervlak van iets wat afgebeeld is op het scherm, echt aanraakt. 3D geometrische dingen op het aanraakscherm zouden namelijk via een algoritme omgezet worden in randen, hoeken, vooruitstekende delen, putjes enz.

Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld een landkaart bekijkt, dan zou hij feedback krijgen van diepte en hoogte op die map. Meer hierover lees je o.a. bij Computerworld en Washington Post. De technologie zou, aldus Computerworld, ook nuttig zijn voor blinden die zo voorwerpen op hun scherm kunnen herkennen.

Maar wij zien nog een andere toepassing, niet omdat wij een "dirty mind" hebben hoor - maar heb je al eens gedacht aan de toepassingen die dit zou kunnen geven voor de rode-oortjes industrie? Het opent perspectieven - letterlijk en figuurlijk!

Bij Mashable staat een filmpje dat het een en ander uitlegt.
http://www.computerworld.com/s/article/print/9243101/Disney_develops_feel_around_touchscreens_
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2013/10/08/disney-invents-touchscreen-that-lets-you-feel-textures/

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HUAWEI ASCEND P6: BESPREKING (HARDWARE)
Hardware met scherpe kantjes
De Netties redactie mag dan al geen specialist zijn op gebied van hardware, van smartphones testen hebben we ondertussen al wel kaas gegeten. Meestal zijn dat de nieuwste toestellen uit de hogere klasse. Maar toch is voor velen 500, 600 of zelfs 700 euro veel geld voor een toestel, dat toch nog altijd "maar" een telefoon is, een slimme weliswaar, maar toch iets dat je over een jaar of twee moet vervangen, wegens compleet verouderd.

Daarom ging de redactie op zoek naar goedkopere toestellen, die toch ook slim zijn. Als eerste kwam de Alcatel One Touch aan de beurt, die 219 euro kostte. Deze keer de Huawei Ascend P6, die toch al iets meer kost - 399 euro. Voor die prijs krijg je een toestel met 2,04 GB werkgeheugen, 8 GB opslag (4,7 ter beschikking van de gebruiker), een aansluiting voor microSD om het geheugen uit te breiden tot maximaal 32 GB, een camera achteraan van 8 megapixel, een camera vooraan van 5 MP zodat je mooie zelfportretten kan maken, een acceleromter, gyro, proximity, kompas, en zelfs een meter voor de temperatuur. Radio zit er ook in, da's altijd handig.

Wat uiterlijk betreft zijn wij geen voorstander om het toestel te activeren, die aan de zijkant zit. Dat is bij vele toestellen zo, maar het is erg onhandig: je toestel ligt toch naast je, op tafel of je bureau, en als je het uit zijn sluimerstand wil wekken, dan is een button vooraan, zoals bij mijn Nokia E7 toch veel gemakkelijker. Bij de button op de zijkant moet je het toestel in je hand nemen om het te wekken. Maar zoals gezegd, er zijn wel meer toestellen die de slaapknop aan de zijkant hebben, misschien staan wij alleen met die mening.

Wat in elk geval negatief is bij het uiterlijk, is de scherpe rand onderaan het toestel. De zijkant lijkt te lang doorgetrokken, zodat je geen afgerond geheel hebt onderaan. Wij hebben getracht dit duidelijk te maken met een foto.


Verder is er, heel eigenaardig, in de zijkant onderaan links een uitsparking voor pinnetje, een soort grote punaise. Dat heeft ons enigszins verbaasd. Uiteraard is dat pinnetje handig om te gebruiken om simkaart en geheugenkaart aan de rechter zijkant te openen (punt in het gaatje steken), maar het leek ons gek om daarvoor speciaal iets te ontwerpen, voor een taak die je wellicht slechts één keer of erg zelden moet doen - tot we op zoek gingen naar de aansluiting voor de oortjes, want blijkbaar is die "pinhouder" eigenlijk de aansluiting! Rare jongens, die Chinezen...


De plaatsing van deze aansluiting is trouwens tamelijk ongelukkig - bij de meeste toestellen zit die aan de bovenkant of onderkant, en daar is wel degelijk een reden voor. Namelijk dat de jack van je koptelefoon niet in de weg gaat zitten, wanneer je het toestel in de hand neemt - wat  dus wel het geval is bij de P6.


De verpakking van het toestel is trouwens prima in orde - velen zouden denken dat Huawei, in het westen een nog onbekende speler op de markt, een verpakking "op zijn Chinees" zou brengen, maar dat is dus niet het geval: mooie discrete witte doosjes met duidelijke symbolen op in mat gouden opdruk, uit een stevig karton, zorgen ervoor dat je bij het uitpakken het gevoel hebt dat je een klasse toestel in handen krijgt. Wij hebben duurdere toestellen in handen gehad, in een veel minder verzorgde verpakking! Bovendien krijg je er een hoesje bij in transparante plastic - wat uiteraard geen echt duur geschenk is, maar het is alvast een attentie die een goed gevoel geeeft bij het uitpakken van het toestel.

De verpakking omvat: het toestel, het hoesje, een gebruikershandleiding (bij ons testtoestel was dat in het Chinees, en dat was Chinees voor ons, maar men heeft ons verzekerd dat voor de gewone toestellen in de handel de gebruikshandwijzing wel degelijk in het Engels en Nederlands is), een hoofdtelefoon, een adapter (stekker met USB kabeltje dat meteen ook voor gegevensoverdracht kan dienen).
http://www.huawei.com/minisite/ascendp6/#home_landing
http://www.pdashop.be/product/342407/huawei-ascend-p6.html?ref=82814&gclid=CJak4f30groCFQOW3godVlgAtw
http://www.gsmarena.com/huawei_ascend_p6-5467.php


HUAWEI ASCEND P6: BESPREKING (SOFTWARE)
Handige wissel van profielen

Dit is een Android toestel - dat waren we nog vergeten te vertellen. Het is Android versie 4.2.2 (Jelly Bean) die op het toestel zit, en natuurlijk heeft ook Huawei zijn eigen sausje daaraan gegeven. Wat wij vooral handig vinden is de manier om van profiel te wisselen; open de meldingenbalk door hem naar beneden te slepen, en blader naar rechts tot je Profielen tegenkomt. Dit opent een wieltje, waaruit je een van de verschillende profielen kan kiezen. Deze profielen kan je dus zelf aanpassen via de app Profielen.

De standaard profielen zijn Normaal, Slaapstand, Vergadering en Buiten, maar je kan zelf ook profielen bijmaken. Spijtig echter dat je bij het bepalen van zo'n profiel bepaalde instellingen zoals ophalen van mail of Twitter-meldingen niet kan opnemen in dat profiel. Want dat zou gemakkelijk zijn. Dit toestel heeft immers voor de mail-instellingen heel simpele opties. Ofwel controleer je mail, ofwel controleer je je mail niet. Ofwel haal je afbeeldingen binnen, ofwel niet. Je kan dus niet, zoals bij andere toestellen zoals de E7 van Nokia, maar ook de Samsung of andere Androids, bepalen: haal mail binnen op maandag, dinsdag, woensdag niet, donderdag, vrijdag, tussen de uren 8u en 17u. Dat zijn immers de uren dat vele mensen onderweg zijn, en hun mails via de smartphone bekijken en eventueel beantwoorden. Wanneer ze 's avonds thuis zijn, of tijdens het weekend, dan wordt de smartphone daar vaak niet voor gebruikt. Het is erg lastig om dat manueel via settings in de mail app elke ochtend om 8u te gaan activeren, en om 17u te gaan deactiveren.... Als men deze opties ook in een profiel zou kunnen opnemen (overdag, thuis, weekend), dan zou een deel van dit probleem al opgelost zijn.

Voor de rest viel het ons op dat er erg weinig apps reeds op voorhand geïnstalleerd zijn. Meestal krijg je bij aankoop een toestel in handen met allerlei apps - soms crapware, inderdaad, maar soms ook niet. Bij dit toestel moesten we zelfs de Twitter app voor Android zelf gaan downloaden in de Play Store en installeren!

We hebben niet langer dan een week kunnen spelen met het toestel, dus we konden niet alle functies grondig uittesten. De automatische thema's zijn leuk, maar dat is niet echt een reden waarom je dit toestel zou kopen, en geen andere android. De camera is goed, heel goed zelfs, en je kan foto's achter elkaar opnemen, om een actie vast te leggen. Het toestel is snel, maar de batterij is niet echt denderend - wellicht heeft men een toegeving moeten doen door voor een dunnere batterij te gaan, om die in het toch wel erg slanke omhulsel te persen. Want dat waren we haast vergeten te zeggen: dit is echt een flinterdun toestel, amper 6,2 mm dik, terwijl de iPhone5 tot nu toe het record had met zijn "dikte" van 7,5 mm.

Het verdict? Een prima toestel qua hardware en specificaties, toch zeker voor die prijs. Enkele schoonheidsfoutjes zijn er wel, zoals de scherpe rand aan de onderkant, waarbij we natuurlijk niet bedoelen dat je er je vingers aan kan kwetsen, maar wel dat het een reden is om het toestel niet perfect te noemen. En die pin opzij... het blijft door ons hoofd spoken...

Op de Huawei site vind je enkele filmpjes die de werking van het toestel uitleggen. Op het toestel zelf zijn ook enkele helpbestanden aanwezig, met een summiere uitleg. Bij de Samsung die we onlangs uittesten, was die uitleg uitgebreider, en iets meer interactief. Maar we moeten eerlijk bekennen: waar we vroeger bij het verkennen en bespreken van een nieuwe smartphone eerst de handleiding downloadden, zijn de nieuwe toestellen in zoverre geëvolueerd dat je er meteen mee aan de slag kan, en al doende leert, dankzij de tips die je krijgt wanneer je voor het eerst een actie onderneemt of een app opent.
http://www.gsmarena.com/huawei_ascend_p6-5467.php

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Onder het motto ‘Voorzien in betrouwbare en efficiënte communicatie in een smart grid’ presenteert devolo tijdens de European Utility Week 2013 het eerste G3-PLC-modem in DINRail-formaat. Met dit modem is stabiele, veilige en kostenefficiënte datacommunicatie mogelijk tussen meetpunten in een smart home en nodes binnen een smart grid. Tijdens de ontwikkeling van dit product zijn uitgebreide veldtesten uitgevoerd. Die toonden prestaties van PLC-technologie in frequenties tot 500 kHz. De European Utility Week 2013 vindt plaats van 15 tot en met 17 oktober 2013 in de RAI Amsterdam en richt zich op thema’s rond smart grid en smart home.
http://www.youtube.com/devolo
http://www.devolo.be


*** Orange Business Services en Samsung tekenen overeenkomst voor strategisch partnerschap op het gebied van innovatieve en veilige zakelijke tablet-oplossingen
http://www.orange-business.com

*** Lancering CIAO Academy, eerste executive opleidingsprogramma in Nederland voor meer vrouwen in ICT
Rol van Creative IT Alignment Officer biedt nieuwe kansen voor het invullen van ICT-vacatures en economisch perspectief
http://www.ciao-academy.nlHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


AD'M - BREAK THE BARRICADE IN YOU

[electronic] Een singer/songwriter uit Japan, die zijn muziek ook zelf speel. Elektronische muziek, maar heel afwisselend, zoals deze Break The Barricade In You. Mooi opgebouwd, met afwisselende fases erin. Geen gratis downloads, maar wel verschillende songs in streaming te beluisteren op zijn Soundcloud pagina.
https://soundcloud.com/andredimuzio
https://soundcloud.com/andredimuzio/break-the-barricade-in-youABLE8 - STORMWATER
[dubstep/witch house] De eerste keer dat ik de term "witch house" tegenkwam, maar het heeft inderdaad iets erg spookachtigs en griezeligs, deze muziek. Een artiest/dj en een Producer die beiden uit Canberra afkomstig zijn. Geen gratis downloads -- maar wie downloadt er eigenlijk nog?
https://soundcloud.com/2fuddha/able8-2fuddha-stormwater
https://soundcloud.com/able8Q FYBTUIB - LIKE I USUALLY DO
[Funk] Tamelijk repetitieve muziek, erg sexy eigenlijk, met heel veel sfeer. Afwisselende beats, die tamelijk filmisch aandoen. Een knappe song, die deze keer wel gedownload kan worden.
https://soundcloud.com/q-funktion
https://soundcloud.com/cold-busted/01-q-funktion-like-i-usuallyBLACK INK - MADEMOISELLE
[chanson] Een song in het Frans, dus inderdaad een chanson. Maar tegelijk ook een blues balad, mooi gemaakt, en rijk instrumentaal begeleid. Downloaden kan je niet, maar gelukkig wel gratis beluisteren ;)
https://soundcloud.com/black_ink
https://soundcloud.com/black_ink/mademoiselleVRIJDAG PODCASTDAG: OCHTEND IN PRETPARKLAND

Een podcast die gemaakt wordt door een vast panel, aangevuld met afwisselende gasten, over... pretparken dus. Daarin nieuws over wat je mag verwachten in de pretparken, en wat er momenteel te beleven valt. Het zijn podcasts van een 30 minuten ongeveer.
Is het een onderwerp om het 30 minuten lang over te hebben? Blijkbaar wel, want de heren houden het al enkele seizoenen vol!
[Taal: NL]
http://www.pretparkland.be/index.htm
Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @DeFotograag: #Lache!! Je moet deze foto's rangschikken, en bepalen wie de meest luie mens op aarde is! #fun http://t.co/MsfGPEdX4r

@janvd: RT @bencaudron: opiniestuk in @tijd: "Alles bijhouden over ons internetverkeer vloekt met een open samenleving" http://t.co/meZ7PKFXj7 #privacy

@krgcarteblanche: Vanavond onze 3e aflevering om 20u40 op op12 en op ons Youtubekanaal: http://t.co/VFTj3GcW5B

@hautekiet: Foto's van #belgiansolutions blijven welkom via #hautekiet. Onze (hilarische!) collectie tot dusver: http://t.co/DhZPloazNk

@Kris10Vermoesen: Super interesting background information on how we rank our yearly Top 100 influential journalists on Twitter: http://t.co/wRyxp9PH6F #PR

@clickfire: RT @LeoWid: The origin of the to-do list and how to design one that actually works http://t.co/x8AXDOOkrm

@bnox: RT @Morfitis: Selling Secrets of Phone Users to #Advertisers http://t.co/zo51hjzRYt

Netties werkt samen met:


EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoeveel tijd spaart hij niet die niet kijkt naar wat zijn buurman zegt, doet of denkt..
- Marcus Aurelius -


 
De nieuwe oogst


 BREVADO: TIJDLIJN VAN EEN PROJECT

Deze webdienst is ideaal voor mensen die met een project bezig zijn voor een klant. Daarmee kunnen ze op de tijdlijn de planning neerzetten van het project, afvinken wat al gedaan is, zodat de klant het overzicht behoudt, en je minder tijd met hem moet doorbrengen aan de telefoon.
De dienst kan ook automatisch updates zenden aan de klant naargelang het project vordert.
[Taal: ENG]
https://www.brevado.com/


ADDY: EEN ADRES DOORGEVEN
Een link naar een plek op Google Maps is erg handig, maar mooi kan je het niet meteen noemen. Deze site beweert beter te kunnen: je kan een locatie vastpinnen, notities toevoegen, en een link kiezen, en zo maak je dus een "Addy". Mooi zien ze er wel uit, en je kan ze openen op elk toestel met internettoegang. Je kan de details van het adres bekijken, routebeschrijving, de notities. Een Addy delen is simpel, via sms, mail, Facebook or Twitter.
[Taal: ENG]
https://addy.co/


COPY ALL LINKS: ALLES INEENS
Add-on voor Firefox
Een kleine tool, maar superhandig: kom je op een webpagina met meerdere links, die je eigenlijk allemaal wil kopiëren, dan kan deze add-on dat in één klap doen, zodat jij niet meer een voor een aan de slag moet. Je kanook een deel van de pagina met de gewenste links selecteren. Bovendien kan je ook kiezen tussen alle links, of enkel de download links
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/copy-all-links/


PANDADOC: VOLG JE DOCUMENT

Dit is een handige manier om te volgen wat er met je document gebeurt. Soms stuur je een document op naar iemand, en zit je maar te wachten tot die reageert, het tekent, enz. Deze dienst vertelt je wie het document bekeken heeft, wanneer, en geeft je een gedetaillleerde analyse die je kan helpen om je volgende zet te doen. Je kan ook gebruik maken van een e-handtekening.
[Taal: ENG]
http://www.pandadoc.com/


PDF TO EXCEL: OMZETTEN
Deze webdienst doet wat de titel belooft: je kan er PDF bestanden omzetten in Excel bestanden. Je moet gewoon de PDF uploaden, en het resulterende Excel bestand zal naar jou gemaild worden. De datatabellen zullen nauwkeurig weergegeven worden in in zowel de kolom en rij structuur van het Excel bestand.
[Taal: ENG]
http://www.pdftoexcel.org/


WEBCURFEW - GEEN INTERNET MEER!
Vroeger had je als ouder controle over de internettoegang van je kinderen - ze zaten op hun kamertje achter de pc, en je kon gewoon een kabeltje uittrekken. Nu echter hebben de kinderen een laptop, tablet en/of smartphone met WiFi. Voor je het weet zitten ze te Facebooken in plaats van hun huiswerk te maken. Deze webdienst geeft je een controlepaneel waarmee je manueel internet aan/af kan zetten voor iedereen in het huis.
[Taal: ENG]
https://www.webcurfew.com/


FACELESS.ME: ANONIEM SURFEN

Dit is een VPN (Virtual Private Network) dienst waarmee je anoniem kan surfen op het internet, zonder echt een techneut te moeten zijn. En wi wil tegenwoordig niet anoniem zijn, met alle verhalen van de NSA de laatste weken...
[Taal: ENG]
http://faceless.me/


REFUND.ME: COMPENSATIE KRIJGEN
Heb je vertraging gehad op je vlucht? En heb je daardoor een aansluiting gemist? Je kan dan compensatie krijgen - maar het invullen van de formulieren vraagt heel wat tijd en geduld. Deze webdienst, die oorspronkelijk in Duitsland van start is gegaan, zorgt in jouw plaats voor de aanvraag. Je moet wel een commissie van 15% betalen op het geld dat je ontvangt. Journal Du Net heeft een bespreking van de site. (FR)
[Taal: ENG]
http://www.refund.me/en/


FLATICONS: GRATIS AFBEELDINGEN
Op deze website vind je maar liefst 12.643 icoontjes in het vector formaat, om gratis te downloaden.  Het bijzondere aan het vector formaat is dat het heel gemakkelijk is om ze te vergroten of verkleinen, zonder kwaliteitsverlies. Op de site is er een zoekmachine om tussen die hele berg afbeeldingen te vinden wat je zoekt. De iccontjes kan je downloaden als SVG, PNG of WebFont.
[Taal: ENG]
http://www.flaticon.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KOKEN OP HAKKEN

Er bestaan wel meer blogs over recepten en voedsel in het algemeen, maar deze onderscheidt zich door zijn speelse taal. Elke titel is goed doordacht en speels, zoals "Hoezu? Tartaar van makreel met yuzu"  of "Ik wil nog rog!". Het blog wordt regelmatig, zo goed als dagelijks onderhouden en ook de foto's zijn verzorgd. Ook informatie over nieuwe producten die je in de supermarkt kan vinden, staat er te lezen. Een aanrader!
[Taal: NL]
http://kokenophakken.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KRANTENMAKER
Een handige en knappe online tool, van Vlaamse bodem: hiermee kan je online een krant aanmaken. De webdienst is vooral gericht naar kinderen vanaf 10 jaar; er zijn verschillende versies, naargelang de leeftijd, en naargelang je alleen wil werken of samen met een redactie.
[Taal: NL]
http://www.krantenmaker.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MEFIRST
Op deze site, die zowel in het Nederlands als Frans bekeken kan worden, kan je de tarieven van de verschillende verzekeringsmaatschappijen vergelijken. Wil u uw auo verzekeren, uw woning, moto, een schuldsaldo verzekering afsluiten of uw mobilhome verzekeren? Voor al deze onderwerpen en meer kan u zien welke verzekering in uw geval het goedkoopste is. Er zijn ook enkele tools, zoals een herinnering laten verzenden wanneer je een verzekering moet opzeggen. Het is ook leuk om de real time rubriek te bekijken met daarin de laatste 5 tarieven die de surfers op de site gevonden hebben.
[Taal: NL]
http://www.mefirst.be/nl/verzekeringen-vergelijken/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE IDEALE WERELD

Zijn eerste seizoen was Vier nog aan het zoeken naar zijn eigen identiteit. Maar die heeft hij nu gevonden, en de satirische nieuwsshow De Ideale Wereld is daarvan het symbool. Op de website van Vier kan je verschillende filmpjes herbekijken - en een van onze favorieten is Jonas, die naar aanleiding van het bericht over het bewaren van onze data door de providers, meteen contact opnam met hen om een telefoongesprek te laten "verdwijnen"... Op de site zijn nog veel meer leuke filmpjes te vinden!
[Taal: NL]
http://www.vier.be/deidealewereld/videos/jonas-zocht-het-uit/79968
http://www.vier.be/deidealewereld


VRIJDAG MULTIMEDIA: BELGIAN SOLUTIONS
De voorbije week begon het radioprogramma Hautekiet met het verzamelen van foto's van "Belgian solutions", of Belgische oplossingen - het vinden van oplossingen, vaak absurde voor problemen, of zorgen voor problemen bij absurede situaties. De luisteraars brachten foto's aan van fietspaden die doodlopen tegen huizen, idiote aankondigingen op aanplakborden. Hautekiet verzamelde alles in een Pinterest pagina.
[Taal: NL]
http://www.pinterest.com/hautekiet/belgian-solutions/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VISA POUR L'IMAGE
De in Nairo gebaseerde fotograaf Phil Moore brengt voor AFP verslag uit van het conflict in Oost-Congo. Onder de ttiel "cycle of Violence" kan je zijn foto's bewonderen, die een gruwelijk beeld bieden van de werkelijkheid daar...
[Taal: ENG]
http://www.afp.com/en/node/1056303/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- De switch van iPhone naar Android, of Windows Phone getest
http://www.belgiancowboys.be/mobile/de-switch-van-iphone-naar-android-of-windows-phone-getest/
- Zo ziet adverteren op Pinterest eruit.
http://www.belgiancowboys.be/web/pinterest_advertising/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Assange weigerde hoofdrolspeler Wikileaks-film te ontmoeten
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3524912/2013/10/10/Assange-weigerde-hoofdrolspeler-Wikileaks-film-te-ontmoeten.dhtml
- Filmpjes YouTube 48 uur offline te bekijken
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3524948/2013/10/10/Filmpjes-YouTube-48-uur-offline-te-bekijken.dhtml
 
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Bose lanceert draadloos muzieksysteem voor het hele huis
Met de SoundTouch Wi-Fi Music Systems wil de audiospecialist draadloos muziek streamen door het hele huis gemakkelijker maken. Met één druk op de knop ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7588/Bose-lanceert-draadloos-muzieksysteem-voor-het-hele-huis.html
- Samsung Galaxy Round: eerste smartphone met gebogen scherm
http://www.elektrozine.be/ez/article/7581/Samsung-Galaxy-Round-eerste-smartphone-met-gebogen-scherm.html
 
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Een tool om de klassering van je apps op de App Store te verbeteren!
http://www.digimedia.be/News/nl/15291/een-tool-om-de-klassering-van-je-apps-op-de-app-store-te-verbeteren.html
- De nieuwe iPhones beschikbaar vanaf 25 oktober, een nieuwe iPad voor 22 oktober
http://www.digimedia.be/News/nl/15284/de-nieuwe-iphones-beschikbaar-vanaf-25-oktober-een-nieuwe-ipad-voor-22-oktober.html

 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Vijf apps voor een nieuw huis
http://computertaal.info/2013/10/09/vijf-apps-voor-een-nieuw-huis/
- Solo: lancering eerste fully interactive online bakworkshops
http://computertaal.info/2013/10/07/solo-lancering-eerste-fully-interactive-online-bakworkshops/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- EHRM: nieuwssites zijn verantwoordelijk voor opruiende comments
http://tweakers.net/nieuws/91875/ehrm-nieuwssites-zijn-verantwoordelijk-voor-opruiende-comments.html
- Facebook faseert 'onvindbaarheid' in zoekmachine uit
http://tweakers.net/nieuws/91860/facebook-faseert-onvindbaarheid-in-zoekmachine-uit.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Twitter wordt ingezet om zelfmoorden te voorkomen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/twitter-wordt-ingezet-om-zelfmoorden-te-voorkomen/article-4000421033457.htm
- 'Vlaamse tv-app Stievie in november beschikbaar voor 5 euro per maand'
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/vlaamse-tv-app-stievie-in-november-beschikbaar-voor-5-euro-per-maand/article-4000420734767.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Logitech Bluetooth Speakers Z600: geluid met stijl(vol design)
http://www.themobilerevolution.be/2013/10/logitech-bluetooth-speakers-z600-geluid-met-stijlvol-design/
- BlackBerry Q5: de budgetBerry met een toetsenbord
http://www.themobilerevolution.be/2013/10/blackberry-q5-de-budgetberry-met-een-toetsenbord/

*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Nest Protect, de intelligente rook & CO detector
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/nest-protect-de-intelligente-rook-co-detector
- Nielsen toont eerste Twitter TV-rapport met overdonderende cijfers
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/nielsen-toont-eerste-twitter-tv-rapport-met-overdonderende-cijfers*** WIJS

- Thank you Google! for (Not Provided)
Het online wereldje staat op z'n kop. Google zet namelijk de schaar in het opmeten van zoekwoorden. Hoe pak je dat aan als bedrijf en marketeer?
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/not-provided
- Affiliates kennen hun korting
Wat is affiliate marketing en welke types affiliates zijn er? Een inzicht in de groeiende populariteit van vergelijkingwebsites en kortingscodes in België.
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/affiliates-kennen-hun-korting


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
GOOGLE MAPS: JE EIGEN ROUTEBESCHRIJVINGEN EN KAARTEN

Het is heel gemakkelijk om je eigen kaarten aan te maken; daarop komen we later nog meer gedetailleerd op terug. Het grote voordeel is dat zo'n eigen landkaart veel gemakkelijker is voor mensen om een routebeschrijving te volgen, omdat je o.a. zelf bezienswaardigheden kan toevoegen zoals benzinestations of opvallende affiches enz.
Op een eigen kaart kan je ook allerlei pins zetten, en daarbij kan je echt wel alles doen wat je wil. Zoals de plek waar de verschillende medewerkers zitten die aan een project werken, je favoriete restaurants waar ze heel lekkere aperitiefhapjes of desserts hebben, of gewoon een kaart waarop je alle plekken markeert in een stad, die je wil gaan zien bij je eerstvolgende bezoek daar.
http://www.makeuseof.com/tag/become-a-google-maps-boss-with-these-6-crucial-tips/


GOOGLE MAPS: DE LABS EXTENSIES
Net zoals bij de andere onderdelen van het Google koninkrijk, heeft ook Maps zijn "Labs" extensies. Dat zijn tools die nog in ontwikkelingfase zitten, en die je in experimentele fase kan uittesten. Veel zijn het erniet, en als het niet 100% lukt, mag je niet klagen. Maar ze zijn wel leuk om te ontdekken.Zo krijg je een tool om afstanden te meten tussen twee punten op de kaart, via een weg; je kan met Show Me Here meteen inzoomen tot het maximum op het punt waar de cursor zich bevindt, met Drag 'n Zoom kan je de Drag 'n Zoom kader verslepen naar een stuk van de kaart, en daar inzoomen,, enz. Om de Maps Labs te activeren, ga je in de linker kolom van Maps helemaal naar benden, waar je Maps Labs vindt, waar je dan de verschillende opties apart kan activeren of uitschakelen.
https://maps.google.com/ZELF EEN GOOGLE MAP MAKEN 1: BEGIN

In de vorige reeks zag je hoe je de verschillende opties in Google Maps kan activeren, om meer informatie op een Google Map te vinden. Maar hoe ga je tewerk om die informatie aan anderen door te geven? Met andere woorden: hoe maak je een gepersonaliseerde Google Map aan voor een bepaald doel, om die dan met anderen te delen?
Eerst een kleine inleiding. Om te beginnen moet je naar Google Maps gaan, en zorgen dat je ingelogd bent met je Google account. Verder moet je werken met het menu in de balk links. Heb je dat menu niet, dan moet je op het pijltje klikken bovenaan links van de landkaart. En dan moet je klikken op My Places. Doe je dat, dan krijg je een interactief menu, om uit verschillende opties te kiezen. Die linken dan door naar enkele YouTube filmpjes die alles uitleggen.
http://www.makeuseof.com/tag/create-google-maps-of-your-own-to-share-collaborate-with-friends/
 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

FOTOCOLLAGES MAKEN: PICISTO

Bij MakeUseOf vonden wij een erg interessant artikel waarin verschillende tools voorgesteld worden waarmee je collages kan maken. En zoiets willen we graag met onze lezers delen. Het artikel behandelt zowel webdiensten als software om te downloaden.
Om te beginnen is er Picisto, een webdienst. Die bevat verschillende tools, maar enkel de basis tools zijn gratis, de rest moet je met Picisto coins betalen. Je krijgt wel al 10 gratis muntjes wanneer je je aanmeldt, dus kan je meteen aan de slag. Bovendien zijn die basis tools toch ook al interessant: 15 layouts voor kleine collages, 4 voor grote collages, 7 voor een cover op Facebook, en 16 blanco canvassen voor je eigen ontwerp.
http://www.makeuseof.com/tag/create-beautiful-photo-collages-with-these-great-tools/
http://www.picisto.com/


COLLAGES MAKEN: COLLEGATOR
Windows  Mac
Niet iedereen ziet het zitten om foto's te uploaden naar het web, vooraleer je er een fotocollage van kan maken. Er is de soms lange uploadtijd, maar er is natuurlijk ook het probleem van de privacy. Daarom verkiezen zij een desktop toepassing, zodat je op je eigen computer aan de slag kan gaan.
Collegator is gratis, althans zolang hij nog in bètafase is, en je kan verschillende soorten collages maken. Om te starten kies je de grootte van de collage die je wil maken, en de richting vervan. Daarna kan je kiezen uit 5 verschillende soorten collages, die variëren in positie van de foto's, achtergrond, randen en schaduwen. En vervolgens importeer je je foto's, om ze te rangschikken op de manier die jij wil. Het resultaat kan je opslaan in het programma zelf, of exporteren als een afbeelding die je ook kan delen.
http://www.mediahuman.com/collagerator/


COLLAGES MAKEN: PHOTOTASTIC


Windows 8 en Windows Phone
Een heel mooie app, waarvan de basis tools gratis zijn, en waar de volledige versie maar een schamele $2,99 kost! Met de gratis versie kan je kiezen uit verschillende lay-outs voor 2, 3 en 4 foto's, die je kan bevolken met foto's van je eigen computer, van FLickr, of van je webcam, of zelfs gewoon afbeeldingen in een simpele kleur. Daarna kan je de collage gaan aanpassen met randen de vormen van de foto's, de achtergrond, schaduwen.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/bbeaae5c-7578-4b63-b055-06230e400aa7


COLLAGES MAKEN: PICSART
Android - iOS
Een leuke lichtgewicht app waarmee je meer doen kan dan een simpele collage. Het is weliswaar geen volledige fotobewerker, maar voor collages is hij wel uitstekend geschikt. Nadeel is wel dat de gratis versie besmeurd wordt met advertenties, maar bij de iOS versie kan je die advertenties kwijt spelen door een in-app aankoop te doen. Je moet een lay-out kiezen voor je collage, foto's toevoegen, waarna je je collage kan gaan bewerken. Een gebruiksvriendelijke app.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.picsart.studio
https://itunes.apple.com/il/app/picsart-photo-studio/id587366035?mt=8


COLLAGES MAKEN: MOLDIV
iPad of iPhone
Met deze app kan je gemakkelijk collagesmaken van de beelden op je camera. Je krijgt ook een groot aantal lay-outs gratis. De werking is simpel: je selecteert de gewenste foto's, waarna je die kan schikken in het gewenste patroon, een achtergrond en schaduw kan toevoegen, de foto kan bijknippen, en meer. Ook tekst kan je toevoegen. Om van alle mogelijkheden gebruik te kunnen maken, moet je de volledige versie kopen die $5,99 kost, maar je kan ook aparte tools kopen aan $0,99.
https://itunes.apple.com/us/app/moldiv-collage-photo-editor/id608188610?mt=8


BULLZIP: PDF MAKEN
Windows all - 11,9 MB - freeware
Handig: met deze software kan je vanuit elk Office document een PDF bestand aanmaken - van een Word, Excel of Outlook mail dus. Na insallatie verschijnt deze software als een extra printer in het dialoogscherm om af te drukken. Daar kies je dan Bullzip, en het Office document wordt naar PDF omgezet. Je kan zelfs belangrijke gegevens versleutelen, en een watermerk gebruiken tegen wijzigingen.
http://www.bullzip.com/


RED ECLIPSE VOOR WINDOWS


Windows XP/Vista/7 - 0,6 MB - freeware
Red Eclipse is een gratis open-source ego-shooter, waarbij  je met vele verschillende landkaarten en afwisselende games een heel leuke tijd kan beleven. Je kan het spel alleen spelen of tegen anderen.
http://www.redeclipse.net/


REALVNC: TOEGANG VANOP AFSTAND
Windows XP/Vista/7/8 - 6,9 MB - freeware
VNC staat voor Virtual Network Computing - en als wij je erbij vertellen dat het afkomstig is van Oracle, dan weet je dat het hier om serieuze software gaat, die nochtans gratisis. Met de software kan je één pc bedienen vanop andere, of dat nu via een lokaal netwerk is of via het internet. Doordat muis en klavier meteen reageren lijkt het alsof je op je eigen computer aan het werken bent!
http://www.realvnc.com/
http://www.chip.de/downloads/RealVNC_12997724.html


FIXICO: HERSTELLING AAN JE AUTO
iOS - freeware
Schade aan de carosserie van je wagen oplopen is niet leuk. Maar het moeten missen van je wagen tijdens de herstelling is nog minder leuk. Deze app wil de tijdsduur van de herstelling verkorten, doordat je foto's maakt van de schade, en dan aan verschillende garages kan vragen om een offerte te maken voor de herstelling. De app zorgt dan verder voor de rest, en plant zelfs voor jou de afspraak in!
http://www.fixico.nl/
https://itunes.apple.com/us/app/fixico/id688820856?ls=1&mt=8
https://itunes.apple.com/us/app/fixico/id688820856?ls=1&mt=8


CONCERTO TIME: HAAGEN DASZ VULT JE TIJD
iOS - freeware
Een app die ijsroom fabrikant Haagen-Dasz speciaal gemaakt heeft om gebruiker 2 minuten bezig te houden - de tijd die nodig is om het ijs wat te laten smelten, letterlijk dan, zodat het zijn volle smeuïgheid krijgt. De app verwerkt 3D Kinect technologie en videodata, en maakt er een augmented reality ervaring van.
https://itunes.apple.com/us/app/haagen-dazs-concerto-timer/id670015815?mt=8
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het leven draait niet rond wachten tot de storm voorbij gaat,
maar rond leren dansen in de regen.
-onbekend-