Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/10/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17

Nummer 821 van 5/10/2013



Gegroet lezer,

Deze week gingen we wat dieper in op Google Maps. Het blijft een verschrikkelijk handige tool, die zoveel informatie bevat. Steeds weer echter worden we geconfronteerd met de vraag: vertrouwen wij ons leven toe aan Google of niet? Momenteel testen wij een Android toestel uit, een Huawei. Het is o zo handig om dan al je mail in Gmail te hebben, om te surfen met de Chrome browser, en zo dan meteen je hele geschiedenis ook thuis op de gewone computer meteen aan te treffen. Google met zijn Android wordt een one-stop systeem. Maar willen we dat wel? De nieuwe generatie heeft geen moeite met dat alles-bloot principe, maar wie nog een tijdperk zonder computers kende aarzelt toch.

Het gevaar zit in wat met die informatie die over ons op het internet zwerft, gedaan wordt. Zo vertellen we deze week van een nieuwe vorm van lening, waarbij je vrienden en je gedragingen op het internet gebruikt worden om je kredietwaardigheid te bepalen. En dat is nog maar het begin...

Kriebels of niet, we hebben weer heel wat nuttige informatie voor u. Snel maar aan de slag! Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 




 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




NSA BRACHT OOK METADATA VAN AMERIKAANSE BURGERS IN KAART
Sociale banden tussen burgers, plaatsen, enz.

Over de praktijken van de Amerikaanse binnenlandse veiligheid is er de laatste tijd veel aan het licht gekomen. De man aan wie we dat te danken hebben is Edward Snowden, die in dienst van een onderaannemer op documenten bij de NSA stuitte en daardoor zo geschokt was, dat hij het als zijn plicht voelde om die aan het licht te brengen.

Uiteraard heeft een veiligheidsdienst de taak om te spioneren. Maar tegelijk is dat spioneren, althans in een democratische staat, aan regels onderworpen, om de privacy van de onschuldige burger te beschermen. Sinds 2010 echter heeft het NSA een vrijgeleide gekregen in de VS, in de strijd tegen terrorisme. Dat het daarbij veel verder ging dan verdachte burgers te bespioneren, is één ding. Maar dat het daarvan zo'n "gewone" zaak maakte, dat het de hele lesprogramma's errond opbouwde en in presentaties met slides stopte, de slides die Snowden dan te zien kreeg, dat is toch nog een stukje straffer.

Nu blijkt, uit een artikel bij New York Times, dat het NSA in zijn spionage van Amerikaanse burgers ook grafieken maakte van de sociale banden die bepaalde personen hebben, waar ze zich op bepaalde momenten bevonden, wie hun reisgenoten waren, en andere persoonlijke informatie. Daartoe combineerde het afgeluisterde en onderschepte communicatie met materiaal dat te vinden is bij openbare en private bronnen, zoals bankcodes, informatie over verzekeringen, passagierslijsten, GPS informatie, en ja, ook van Facebook.

Meer daarover lees je bij New York Times, The Verge, Ars Technica. Wat ons vooral interesseert is dat laatste. Hopelijk zullen mensen eindelijk eens begrijpen dat privacy een recht is, dat je niet zomaar moet verkwanselen om jezelf toch maar interessanter te kunnen voordoen dan je bent op Facebook...
http://www.nytimes.com/2013/09/29/us/nsa-examines-social-networks-of-us-citizens.html?pagewanted=all&_r=0
http://www.theverge.com/2013/9/28/4780448/nsa-mines-data-to-map-americans-social-connections-report-says
http://arstechnica.com/tech-policy/2013/09/bypassing-oversight-nsa-collects-details-on-american-connections/



EU WIL USB-ADAPTER VERPLICHTEN VOOR BATTERIJLADER
Zou vooral moeilijk liggen bij Apple..

Kan je je de tijd nog herinneren toen elke smartphone zijn eigen type lader had? Nokia had zo van die ronde dingetjes, andere toestellen hadden weer andere pinnen of sleufjes... Het gevolg: telkens je een nieuw toestel kocht, moest je ook een nieuwe lader of adapter kopen. De oude verdween, net als het toestel, in een of andere schuif.

Om die verspilling tegen te gaan, heeft de EU in 2009 een vrijwillige overeenkomst afgesloten met 10 fabrikanten van mobiele toestellen, om in de toekomst de micro-USB poort als standaard te zetten en die te gebruiken, voor zowel het laden als het overzetten van bestanden. Sindsdien hebben de meeste fabrikanten zich aan deze regel gehouden, en de micro-USB poort is universeel geworden op smartphones, maar ook op camera's, e-readers, MP3 players, ...

Behalve bij Apple. Het heeft wel het Memorandum of Understanding hierover getekend, maar nooit tot uitvoer gebracht, en werkt nog altijd met zijn eigen laders met 30 of 8 pinnen. De reden die het daarvoor inroept is design: de eigen sleuven zouden beter passen in het ontwerp van Apple. Waarbij je wel de vraag kan stellen wat er zo on-design zou zijn aan de micro-USB poort - zou het Apple verplichten om dan zijn toestellen een haartje dikker te maken om die poort te kunnen herbergen? Als de lezer de juiste reden weet, dan mag hij ons die altijd melden.

Bij de iPhone5 reeks van smartphones had Apple de kans om de micro-USB in te voeren, maar opnieuw koos het voor een eigen formaat: de Lightning connector. In een artikel uit 2012 kan je lezen hoe Mashable zich toen vragen stelde bij die beslissing (1)

Zoals gezegd, de overeenkomst om de micro-USB poort te gebruiken, was gebaseerd op vrijwilligheid. Nu wil de EU het gebruik ervan verplichten.  en ligt er een voorstel van wet op tafel om de micro-USB te verplichten. Wat voor Apple uiteraard een streep door de rekening is, als de wet erdoor komt. In afwachting van het uitbrengen van toestellen met deze poort aan boord, zou het eventueel wel een adapter kunnen uitbrengen die van de eigen lightning-poort naar de micro-USB poort gaat.

Eerlijk gezegd is het voorstel van de EU een gezond, milieuvriendelijk voorstel. Toch is het voor het blog TUAW (The Unofficial Apple Weblog) reden om uit te pakken met de tendentieuze titel "EU bureaucraten willen Apple dwingen om de micro-USB adapter te gebruiken"...
http://mashable.com/2012/10/29/apple-lightning-micro-usb/
http://www.tuaw.com/2013/09/27/eu-bureaucrats-want-to-force-apple-to-adopt-micro-usb-adapter
http://www.macworld.co.uk/digitallifestyle/news/?newsid=3470883&olo=rss



VOORTAAN POSTINGS IN FACEBOOK ACHTERAF NOG VERBETEREN
Oops! Even een blundertje wegwerken!

Verba volent, scripta manent. Woorden vervliegen, het geschrevene blijft. Dat mag in het verleden zo geweest zijn, maar in het digitale tijdperk is dat echt niet meer het geval. Een tekst die geschreven werd in een digitaal document, kan online net als offline gemakkelijk veranderd worden. Dat heeft zijn voordelen, al is het maar voor de arme typiste die niet een hele tekst telkens opnieuw moet tikken, om één enkele paragraaf te veranderen. Maar ook zijn nadelen.

In de online journalistiek, en ook bij bloggers die eerlijkheid nastreven, is het de gewoonte om duidelijk aan te geven wanneer een tekst na zijn posting nog geredigeerd werd - wijzigingen, correcties die aangebracht werden. Zij vermelden duidelijk die wijzigingen, om bijvoorbeeld de puntjes op de i te zetten, en een feit (cijfers, jaartal enz.) dat onjuist weergegeven werd, te corrigeren.

Maar waarom zou je die mogelijkheid niet hebben in de sociale netwerken? Bij Twitter kan je bijvoorbeeld niet achteraf wijzigen - je kan wel een posting terugtrekken, eventueel gevolgd door een tweet met de correcte informatie. Facebook wil nu de deur openzetten naar zulke wijzigingen: je zou een van je eigen postings kunnen aanpassen vanop de web-interface via de browser, vanop een Android of iOS app. Daarvoor moet je gewoon op de uitklappijl klikken bovenaan rechts in een van je postings, en de optie 'edit post' kiezen. Dan maak je de gewenste wijzigingen, om af te sluiten met 'Done Editing'.

Mooi, zal je zeggen. Maar zet dit de deur niet open naar misbruik? Stel dat iemand een posting plaatst: "Als je Daan een hufter vindt, zeg dat dan met een 'Like' op deze posting". En jij vindt Daan een hufter, dan klik je dus op Like. Maar na voldoende Likes verzameld te hebben, verandert die persoon zijn posting naar "Als je Daan GEEN hufter vindt, zeg dat dan met een 'Like' op deze posting". Dan sta je daar... Facebook heeft dus lange tijd geaarzeld om deze mogelijkheid te bieden. Het heeft de knoop doorgehakt, door bij postings ook een "editing history" weer te geven, zodat je kan zien welke wijzigingen er aan een posting aangebracht werden.
http://www.theverge.com/2013/9/26/4774152/facebook-now-lets-users-edit-posts-on-web-and-android-ios-support
http://techcrunch.com/2013/09/26/edit-facebook-post/



GOOGLE ZET DE DEUREN VAN HET CERN OPEN
StreetView binnendeurs in Zwitsterland...

Sinds enkele dagen kan je met Google Streetview gewoon de dueren binnenwandelen van een van de grootste fysicacentra ter wereld, het Europese CERN lab nabij Zwitserland. Het is hier dat wetenschappers de structuren van de materie trachten te doorgronden, en de fundamentele wetten van de natuur.

De beelden werden gemaakt in de laatste twee jaar, en ze tonen ons de labo's 100 meter onder de grond, de controlecentra, en de gigantische deeltjesversnellers waarmee men de omstandigheden probeert na te maken die er enkele seconden na de Big Bang geweest moeten zijn. Met als orgelpunt de LHC of Large Hadron Collider, het grootste wetenschappelijk onderzoeksinstrument, met zijn tunnel van 26 km lang.

Zelfs wanneer je geen kaas gegeten heb van al die wetenschap, toch blijft een virtueel bezoek aan het CERN indrukwekkend. En bedenk daarbij dat het hier is dat in 1989 een informaticus, die de uitwisseling wou vergemakkelijken van gegevens tussen de medewerkers van het onderzoeksinstituut, het wereldwijde web uitgevonden heeft!
http://fr.news.yahoo.com/bienvenue-au-coeur-mati%C3%A8re-google-ouvre-portes-cern-094800574.html
https://www.google.com/maps/views/streetview/cern?gl=us
http://home.web.cern.ch/



DE NIEUWE GTLD'S: DISPUTEN OPLOSSEN
Wine en vin: wie schenkt klare wijn?

In onze reeks over de nieuwe generische Top Level Domains, die er binnenkort aankomen, willen we enkele aspecten aanstippen waarbij je wellicht nog niet stilgestaan hebt. Het is immers zo dat degene die een nieuwe domeinextensie voorstelt, ook de voorwaarden mag bepalen waaraan je moet voldoen wil je een domein in dat nieuwe gTLD registreren. Bepaalde domeinnamen zullen immers voorbehouden zijn aan beroepscategorieën, zoals .law voor advocaten, en .bank voor échte banken en financiële instellingen - een beslissing die heel logisch is.

En dan zijn er weer andere gTLD's waarvoor helemaal geen restricties gelden, waar er volgens sommigen toch zouden moeten zijn. Zo bijvoorbeeld voor zowel .wine als .vin. Om te beginnen is het bestaan van deze twee domeinen die allebei naar hetzelfde woord verwijzen, wine, de een in het Frans, de ander in het Engels, al verwarrend. Maar als klap op de vuurpijl kan iedereen een .wine of .vin domein registreren, zonder dat nagegaan wordt of de naam wel verwijst naar een wijn die in een bepaalde streek vervaardigd is. De Europese wetgeving is immers heel streng op de zogenaamde appelation controlé, in vaktermen ook Geografische Indicaties genoemd.

Neelie Kroes heeft in een brief aan het iCANN haar vrees uitgedrukt dat de bestaande wetgeving over GI's, die ervoor zorgt dat een bordeaux-wijn ook echt uit de Bordeaux-streek komt, een Médoc uit het Médoc-gebied enz., niet gerespecteerd zal worden in deze nieuwe TLD's, en dat de gebruiker zo misleid kan worden. Er was wel, van zodra bekend werd dat deze nieuwe gTLD's aangevraagd waren, protest ingediend door het GAC - Governmental Advisory Committee, een officieel adviesorgaan dat feedbackmoet bezorgen aan ICANN over zijn beleid. En bij een recente conferentie over de nieuwe gTLD's, in Beijing, was afgesproken dat het advies van GAC gevolgd zou worden, en men de verdere procedure voor het ontwikkelen van de nieuwe .vin en .wine gTLD's zou opschorten. Op een later congres, in september in Durban, werd dit negatieve advies omgebogen tot een "non-consensus", waardoor de procedure toch voortgezet kan worden.

Toch blijft Neelie Kroes aandringen dat er voorwaarden zouden gesteld worden bij het registreren van een .wine of .vine domein. Vandaar haar brief aan ICANN.

Hoe het verder zal gaan, zal je in de volgende maanden te weten komen...
http://www.icann.org/en/news/correspondence/kroes-to-chehade-crocker-12sep13-en
http://icannwiki.com/index.php/.wine
http://www.domainnews.com/new-gtlds-name-collisions-wine-applicant-gac-limbo.html



INSTAGRAM EN TWITTER CARDS: GEEN BESTE MAATJES
Maakt Instagram een cruciale fout door niet op de cards-trein te springen?

Je zal het allicht gemerkt hebben: wanneer je op Twitter bent, moet je tegenwoordig eigenlijk niet meer "buiten". Foto's en filmpjes kan je "binnen" bekijken - de content wordt in je Twitter tijdlijn getoond. Dat is mogelijk dankzij de "cards", waarin externe bedrijven zoals youTube hun content ter beschikking stellen.

Nu is zo'n card een tweesnijdend mes. De content wordt wel bekeken, maar de internaut gaat niet meer naar de website van de content aanbieder.  Waardoor die geen kijkers meer heeft voor de reclame op zijn website, vaak de enige manier om geld te verdienen. In het geval van YouTube is dat geen probleem: de reclame wordt gewoon vertoond aan het begin van het filmpje, of je nu op de YouTube website bent of niet. YouTube is dan ook eigenlijk de eerste die met dat systeem van inbedden (embedden in het Engels) begon: via een stukje code kan je gewoon het filmpje in je website of blog inlassen, en de bezoeker kan het daar lezen.

Andere bedrijven zijn Google gevolgd in het embedden, en nu is er daar dus Twitter met zijn cards. Ook hier is YouTube op de kar gesprongen, en verschillende online magazines doen mee. Een belangrijke speler die ontbreekt is echter Instagram. Dat weigert zijn content via de cards te laten integreren in Twitter. Wanneer iemand een link naar een Instagram foto in een posting zet, moet degene die het leest de link aanklikken, en wordt hij nog altijd naar de Instagram website gevoerd.

Een foute zaak, zo meent het blog Hunterwalk. Instagram laat daardoor kansen liggen. Net zoals YouTube synoniem is geworden voor video, zo had Instagram synoniem kunnen worden voor foto op Twitter. Maar door niet mee te spelen met de cards, heeft het andere spelers, die wél aan het systeem meedoen, vrije baan gegeven. Instagram heeft veel te verliezen, zo stelt het blog...

De commentaren geven de schrijver van het artikel alvast gelijk.
http://hunterwalk.com/2013/09/29/instagram-stabbing-itself-by-leaving-twitter-cards-off/



GOOGLE LANCEERT HTML5 WEB DESIGNER
Maar visuele tool is vooral bedoeld voor advertenties...

Google heeft een tool uitgebracht, Google Web Designer, die gratis te downloaden is (in bèta) voor Mac en Windows. Google zelf zegt dat je er websitess mee kan maken in HTML5. Voorlopig echter lijkt de tool eerder gemaakt om advertenties te maken in Flash-stijl, maar dan zonder Flash te gebruiken: alles gebeurt op basis van HTML5 en CSS3, en wat je met deze tool maakt kan dus gewoon in de browser draaien, zonder beroep te moeten doen op een plug-in. De tekst op de website spreekt immers niet zozeer van websites, als wel van "advertenties die je kan publiceren via elk platform", van DoubleClick Studio tot AdMob of elk ander advertentienetwerk (1). Een uitgebreide bespreking vind je bij ZDNet, dat de tool een beetje vergelijken met Frontpage 2000 van Microsoft. (2)

De aankondiging van de HTML5-maker komt in elk geval op tijd. Verleden week heeft Firefox aangekondigd dat het in de toekomst plug-ins standaard gaat uitschakelen in zijn browser. Die plug-ins van derden zijn vaak de oorzaak voor crashes en de verspreiding van malware. Voortaan zal Firefox telkens er een website is die een plug-in vereist, aan jou vragen of die plug-in geactiveerd worden. Je kan niet meer zeggen dat bijvoorbeeld Silverlight altijd geactiveerd mag worden, het zal echt pagina per pagina zijn dat je toestemming moet geven. Behalve... voor Flash, "omdat dat zo veel voorkomt op het web". Wat de hele strategie om plug-ins uit te schakelen, toch wel wat ondergraaft...(3)
https://www.google.com/webdesigner/
http://www.zdnet.com/google-launches-web-designer-app-for-creating-animated-html5-ads-7000021353/
http://www.webpronews.com/firefox-to-soon-block-plugins-by-default-2013-09



MICROSOFT BRENGT BROWSERSWARM UIT
Open source tool laat je JavaScript frameworks testen

Een bericht dat wellicht de ontwikkelaar meer zal interesseren, net als het vorige bericht van de Google Web Designer. Microsoft heeft namelijk een open source tool uitgebracht die BrowserSwarm heet, en waarmee de ontwikkelaar zijn JavaScript framework kan uittesten op alle grote browsers.

Tegenwoordig bestaat het web uit verschillende frameworks, zoals jQuery, Prototype, Modernizr; zij zijn de bouwstenen van het web. Elk jaar worden er weer nieuwe JavaScript projecten gebouwd door de open source community, en dan bijvoorbeeld gepubliceerd op GitHub. Maar vooral voor kleinere ontwikkelaars is het moeilijk om hun nieuwe framework uit te testen. Daarom heeft Microsoft, in samenwerking met Sauce Labs en het open source team van AppendTo nu BrowserSwarm uitgebracht. Daar kan je je project dat op GitHub staat, aanmelden, en het wordt uitgetest. De volledige uitleg vind je bij Microsoft zelf en bij The Next Web.
http://browserswarm.com/
http://thenextweb.com/microsoft/2013/09/26/microsofts-open-source-browserswarm-tool-lets-developers-test-javascript-frameworks-across-all-major-browsers/
http://blogs.windows.com/ie/b/ie/archive/2013/09/26/introducing-browserswarm-less-time-testing-more-innovation-on-the-web.aspx



VOORTAAN OOK HET FACEBOOK VERLEDEN DOORZOEKEN MET GRAPH SEARCH
Nieuwe verzekeraar toont echter de gevaren aan...

Het is wellicht goed bedoeld van Facebook: voortaan zal je via Graph Search alle postings, status updatess, vermeldingen bij foto's, check-ins op plekken, en commentaren die iemand publiek gezet heeft op zijn Facebook profiel, kunnen doorzoeken. Het verleden heeft met andere woorden geen geheimen meer. Onder andere Ars Technica en TechCrunch wijden er een artikel aan (1)(2).

Maar samen met dit bericht kwamen wij een ander bericht tegen, bij het Franse Journal Du Net, dat ons toch even liet slikken, en op de gevaren van die openheid op Facebook wijst. Onder de titel "Opgelet voor je Facebook vrienden, want zij kunnen je je lening kosten!", beschrijft het artikel een nieuwe soort leningsinstellingen die aan het ontstaan zijn, zoals Kreditech. Wanneer jij daar een lening aanvraagt, zullen die niet langer enkel jouw solvabiliteit onderzoeken, maar ook de sociale netwerken. Via een logaritme wordt op basis van 8.000 gegevens berekend of een lening al dan niet toegestaan mag worden.
Nu gaat het, in het geval van Kreditech, om niet zo'n grote bedragen: je kan tot 1.000 euro lenen via online contract of per sms, een dienst die beschikbaar is in Polen, Spanje, Tsjechië en Rusland. Maar het gaat ons vooral om het feit dat al jouw gegevens die publiek op het internet te vinden zijn over jou, meetellen bij dat logaritme: je sociale netwerken en je vrienden daar, je online shopping, het gebruik van je telefoon, ... Je let dus echt best goed op met wat je over jezelf op het internet vertelt!

Een interessant artikel over deze nieuwe manier van geld lenen, in het Frans te lezen bij Journal Du Net (3)
http://techcrunch.com/2013/09/30/graph-search-posts/
http://arstechnica.com/business/2013/09/all-public-facebook-posts-ever-made-are-now-searchable/
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/facebook-prets-solvabilite.shtml?utm_source=greenarrow&utm_medium=mail&utm_campaign=ML50_Vente-priv%C3%A9edop



OOK IN EIGEN LAND WORDT POPULARITEIT OP TV AFGEMETEN IN DE SOCIALE MEDIA
Kandidatenprogramma's meeste positieve tweets, praatprogramma's meeste negatieve

We hadden het al vaker over een trend die in de VS merkbaar is: het afmeten van de populariteit van een tv-programma aan zijn populariteit op het internet. Het bedrijf Havas Media, in samenwerking met TEVIZZ, bekeek de cijfers van de start van het nieuwe tv-seizoen, en keek ook naar de interactie op de sociale media.

Voor de Vlaamse zenders zijn er 3 programma's die voor het meeste activiteit gezorgd hebben: So You THink You Can Dance (4.600 berichten), De ZevendeDga (900 berichten) en het Lichaam van Coppens (500 berichten). Aan Waalse zijde de voetbalwedstrijd Benfica-Anderlecht (5.300 berichten), Belgium's Got Talent (3.400 berichten) en Questions à la Une (600 berichten) - noem het de tegenhanger van De Zevende Dag.

Die twee actualiteitenprogramma's generen trouwens veel activiteit op de sociale netwerken, ondanks een lager tv-bereik. De commentaren zijn ook veel negatiever dan bij kandidatenshows of sportuitzendingen.

Nog een opmerkelijk feit: in het zuiden reageren mannen het meest, terwijl in het noorden vrouwen het meest reageren tijdens programma's als SYTYCD en Het Lichaam van Coppens. Dat laatste heeft trouwens ook een sterke gemeenschap kunnen opbouwen op Facebook, van meer dan 25.000 fans - van wie er maar liefst 18.000 bijgekomen zijn in de periode 9-22 september.

Leuke cijfers om weten - en te blijven opvolgen.
http://www.havasmedia.com
http://www.tevizz.com
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=34683&language=NL



GOOGLE CHROME DOET HET BETER DAN IE
en Windows Phone haalt 10%

Gaan we het over cijfertjes hebben? Om te beginnen de browsers. De Chrome browser van Google lijkt aan een stijle opmars bezig. Na eerder Firefox ingehaald te hebben, laat het nu ook de jarenlange koploper, Internet Explorer, achter zich. Dat blijkt althans uit de barometer van AT Internet die naar het gebruik keek van de browsers in Europa. Met 27,1% van de bezoeken is Chrome nu de meest gebruikte browser, wat 0,8% meer is dan IE. In 13 maanden tijd ging Chrome 6 punten vooruit, terwijl IE er meer dan 9 achteruit ging. Firefox staat op 21,3, en Safari op 17,8%. In een jaar tijd heeft Safari de achterstand op de Firefox browser van 11 naar 3,5 punten teruggebracht. (1)

Geen goed nieuws dus voor Microsoft. Gelukkig mag het zich troosten met het stijgend marktaandeel van Windows Phone in Europa: op sommige markten bedraagt dat nu meer dan 10%: 10,8% in Frankrkijk en 12% in Groot-Brittannië. Bij andere landen is het wat lager, zodat we op een gemiddelde van 9,2% uitkomen. Het is vooral Nokia met zijn goedkopere modellen Windows Phone dat achter deze stijging zit.

Bekijken we de andere mobiele besturingssystemen, dan staat Android op 70,1%, waar dat een jaar geleden 68,8% was. Het iOS van Apple gaat 2 punten vooruit tegenover verleden jaar, en staat nu op 16,1%. BlackBerry hangt helemaal achteraan, en ging van 5,8% verleden jaar,naar 2,4% nu. (2)

En dan nog dit: de dag v an de lancering van Windows 8.1 nadert: op 17 oktober is het zover. Een Franstalige reportage van wat je mag verwachten, kan je lezen bij Maxisciences (3)

http://fr.news.yahoo.com/google-chrome-d%C3%A9passe-internet-explorer-154219864.html
http://fr.news.yahoo.com/windows-phone-d-passe-10-180133359.html
http://www.maxisciences.com/windows-8/windows-8-1-sortie-le-17-octobre-de-la-mise-a-jour-quoi-s-039-attendre_art30929.html



YOUTUBE MUSIC AWARDS, FOLLOW ME BUTTON VAN SPOTIFY...
...en web gebaseerd sociaal muzieknetwerk Smule

Drie berichten uit de muziekwereld. Om te beginnen zal YouTube zijn eigen Music Awards gaan uitreiken. Die heten dan YMA's, en zullen voor het eerst op 3 november tijdens een live uitzending uitgereikt worden. Groten uit de muziekwereld zullen aan de ceremonie deelnemen, maar niet in New York zelf, waar de ceremonie zich afspeelt, maar wel met een concert in Londen, Seoul, Moskou en Rio. (1)

De awards zullen uitgereikt worden aan de artiesten die het meest bekeken werden op het videonetwerk. Een toch wel opmerkelijke evolutie - wie kan zich de tijd niet herinneren dat filmpjes van artiesten op YouTube als illegaal beschouwd werden, wegens inbreuken op de auteursrechten. En nu wordt het vertonen van zulke filmpjes ronduit beloond...

Een tweede bericht betreft Spotify. Dat brengt nu een nieuwe Follow button uit, een widget die men op de desktop kan zetten of op een mobiele pagina; de grootste nieuwigheid daarbij is dat dit gelijk welke pagina kan zijn op het internet, waar dat vroeger enkel op een Spotify pagina was. Wat dus wil zeggen dat je voortaan iedereen met een profiel op Spotify kan volgen: een artiest, maar ook andere gebruikers, muziek magazines of blogs en labels. (2)

Een slimme zet. De button zou naast die van Twitter, Facebook, Google+ en de sociale netwerken moeten komen, en houdt je op de hoogte van de Spotify activiteiten van de mensen die jij volgt, via updates in jouw activiteiten stream.

Een derde bericht uit de muziekwereld betreft een nieuw sociaal netwerk - net alsof we er nog niet genoeg hadden. Maar misschien heeft dit wel een zin, doordat het zich echt richt tot een niche. Zoals je wellicht weet, zijn er verschillende apps zoals Ocarina en Sing Karaoke, waarmee je zelf muziek kan maken. Die kon echter alleen beluisterd worden via die apps. Het nieuwe sociale netwerk Smule wil die muziek naar het internet brengen.

Smule zelf is de maker van de Ocarina app vor de iPhone - een grote hit. Later volgde nog Sing Karaoke, waar nu elke dag gebruikers 480.000 songs zingen. En met zijn andere app, Magic Piano, worden elke dag 1,2 miljoen songs gespeeld. Die zal je dus voortaan via een gemakkelijke web interface kunnen delen met anderen, en zoals het bij een heus sociaal netwerk past, zal je mensen kunnen volgen, enz. Om te ontdekken (3)
http://www.engadget.com/2013/10/01/youtube-music-awards-take-place-nov-3rd-blend-mainstream-artis/
http://techcrunch.com/2013/10/01/spotify-takes-its-follow-button-outside-its-walled-garden-to-let-fans-follow-musicians-and-other-users-from-any-site/
http://news.cnet.com/8301-10797_3-57605399-235/smule-launches-huge-web-based-music-social-network/



SCRIBD EN HARPER COLLINS WERKEN SAMEN AAN BOEKENABONNEMENT
$8,99 voor "all you can read".

We hebben al muziekabonnementen zoals Spotify, waar we onbeperkt naar muziek kunnen luisteren voor een vast bedrag. En filmabonnementen zoals Netflix in de VS en Nederland, maar ook Rex & Rio bij Telenet in Vlaanderen, waar we voor een vast bedrag onbeperkt naar films en series kunnen kijken via het internet en op de tv. Waarom dan geen boekenabonnement?

Dat is wat de website Scribd wil brengen, in samenwerking met HarperCollins, een van de grootste uitgevers ter wereld. Voor $8,99 krijgt d gebruiker toegang tot een uitgebreide cataloog. Scribd meent dat dit abonnement de verkoop van digitale boeken niet zal kannibaliseren, maar een extra inkomen zal betekenen.

Andere bedrijven zitten op hetzelfde spoor, maar gaan nog niet zo ver. Amazon bijvoorbeeld werkt met een systeem van boeken lenen, waarbij een deel van de boeken die het aanbiedt, in de leenbibliotheek zitten. Scribd wil het nu dus proberen; het experimenteert al een tijdje met de abonnementsdienst, die toegankelijk zal zijn op iPhone, iPad, Android toestellen, Kindle Fire en Nook tablets. Maar ook bij het HarperCollins-Scribd abonnement zal je de meest recente boeken niet meteen in het abonnement aantreffen. Bij de lancering zal je boeken vinden tot 2012. Andere uitgevers zouden in de toekomst ook deelnemen aan het aanbod. En, slim bekeken, je zal ook boeken, die niet in het abonnement zitten, kunnen aankopen, wanneer je honger om de laatste hype-boek te groot is!

Tot slot dit: Scribd ken je waarschijnlijk al wel - het is die dienst waar je je presentatie en documenten online kan delen met anderen. Dat zijn er ondertussen 40 miljoen geworden. Van die documenten naar boeken lijkt een natuurlijke evolutie. Scribd wil in de toekomst nog verder gaan, en ook werken met magazines, academische papers, bladmuziek, en ook content die die gebruiker zelf aanbrengt.
http://www.fastcompany.com/3018856/scribd-harpercollins-launch-899-subscription-book-service
http://www.scribd.com




GROOTSCHALIGE INTOXICATIE IN FRANSE VRIJE TRIBUNES
Opvallend groot aantal valse bijdragen door fictieve personenn

Door schaalvergroting brengen haast alle nieuwsmedia tegenwoordig dezelfde berichten, zij het met nuances. Het enige waarmee zij zich kunnen onderscheiden zijn de eigen reportages, vaak over plaatselijke gebeurtenissen, en ook de opiniestukken. De laatste tijd maken die dan ook grote opgang op het internet. Ook in Vlaanderen, waar een nieuwe generatie schrijvers naam maken via hun stukken.

In Frankrijk lijkt er echter iets vreemd aan de hand met die opiniestukken. Zowel MediaPart, Le Figaro, Les Echos, de Franse versie van Huffington Post, en Economie Matin blijken geïnfiltreerd te zijn door fictieve schrijvers.

Het is het magazine Journal Du Net die deze opmerkelijke ontdekking deed. De valse kroniekschrijvers schrijven over uiteenlopende onderwerpen, vermelden in hun bio een niet-bestaande carrière, en zelfs de foto die zij bij hun profiel zetten, lijkt ergens op het internet geplukt te zijn. Zo bijvoorbeeld ene Niklas Boden, die stukken gepubliceerd heeft in Les Echos, maar van wie de foto eigenlijk die van een voormalige Zweedse tennisser is, Niklas Kulti.

Maar waarom deze valse bijdragen, en wie zit erachter? Volgens Journal du Net zou het om verdoken propaganda gaan voor bepaalde bedrijven. Door zich een reputatie op te bouwen met andere onderwerpen, wordt op een bepaald moment in een van de artikels de naam van een bedrijf gedropt. Het is, aldus JDN, niet zeker dat de bedrijven in kwestie achter deze teksten zitten, of hiertoe opdracht gegeven hebben. Het kan gewoon een heel onhandige manier van werken zijn van enkele PR bureaus - die echter als een boemerang kan terugkeren, en het omgekeerde effect kan hebben nu deze slinkse propaganda aan het licht gekomen is.

Een eigenaardige zaak... Het volledige relaas kan je bij JDN nalezen, waar ook de verwijzingen te vinden zijn naar de artikels in kwestie. Nu is het uiteraard zo dat een PR bedrijf gerust een artikel mag schrijven over het product dat het vertegenwoordigt. Maar dan wel onder eigen naam, en met vermelding dat het om een promo-artikel gaat. Deze slinkse manier van werken is oneerlijk en verfoeilijk...
http://www.journaldunet.com/ebusiness/crm-marketing/faux-chroniqueurs-sites-medias-influence-e-reputation.shtml?utm_source=greenarrow&utm_medium=mail&utm_campaign=ML50_Fauxchroniqueur



BING IMAGE SEARCH NU MET PINTEREST AFBEELDINGEN
En Skype-integratie in de Bing advertenties

Enkele berichten vandaag uit de Microsoft stal. Om te beginnen de Bing zoekmachine, en wel het zoeken naar afbeeldingen. Daarin worden nu ook de Pinterest afbeeldingen opgenomen. Zoek je naar een bepaalde afbeelding, en bestaat daarover een board op Pinterest, dan zal je die aan de rechterkant van de zoekresultaten zien.

Het zoeken naar afbeeldingen maakt ongeveer 10% uit van alle zoekopdrachten. Maar het vinden van de juiste afbeelding is niet evident. Daarom zal Bing in de toekomst meer sociale resultaten integreren, en de Pinterest integratie is daarvan het begin. (1)

Een tweede bericht betreft de advertenties op de Bing zoekmachine. Nu Google een steeds meer eigenzinnige koers vaart, is het misschien tijd om eens het alternatief, Bing, te overwegen. Vooral nu Microsoft daarin een grote troef uitspeelt: Skype, de internettelefoondienst die het al een tijdje terug gekocht heeft. Voortaan zal je in Bing advertenties een Skype logo zien. Klik daarop, en je zal meteen contact kunnen leggen met de adverteerder. Deze "Call Extensions" werken op alle mogelijke toestellen: pc's, tablets en smartphones, voor wie Skype geïnstalleerd heeft uiteraard. (2)

Tot slot nog dit. Microsoft doet erg hard zijn best om de Bing zoekmachine populair te maken, maar het opnemen tegen Google is niet bepaald een makkie. Daarom heeft het gekozen voor een vertrouwde reclametactiek: de blinde test. Gebruikers worden aangemoedigd om zelf een zoekopdracht uit te voeren bij twee "blanco" zoekmachines, en te zeggen welke resultaten zij de beste vinden. Volgens Bing zelf zouden de gebruikers Bing verkiezen, in een ratio van 2:1. Een bewering die echter kritiek krijgt van studenten aan de Yale universiteit. Waarom, dat kan je zelf lezen in het derde artikel. (3)

Feit is echter dat we misschien toch eens moeten overwegen om te ont-Googlen, ons minder afhankelijk te maken van Google. Niet om volledig in het Microsoft universum over te stappen uiteraard. Maar misschien moeten we wel een beetje diversifiëren in besturingssystemen, en niet volledig in één bepaald ecosysteem gaan leven?
http://www.webpronews.com/bing-image-search-gets-pinterest-boards-2013-10
http://www.webpronews.com/bing-ads-finally-get-those-skype-integrated-call-extensions-2013-10
http://www.webpronews.com/yale-law-students-freakonomics-slam-microsofts-bing-it-on-campaign-2013-10


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NEDERLANDSE POLITIE DIKKE MAATJES MET RATTEN
Nieuwste rekruten van de Rotterdamse politie hebben vier poten, maar zijn geen honden...

Jij en ik zijn wellicht geen grote fans van ratten. Toch blijken die diertjes niet alleen slim te zijn, maar ook over een goed ontwikkelde reukzin te beschikken. Bovendien zijn ze heel gemakkelijk te trainen. En dat is juist de reden waarom ze in het Nederlandse Rotterdam ingezet worden bij de politie, zo bericht Ars Technica.

Er zijn verschillende redenen om de ratten te gebruiken. Ze zijn om te beginnen goedkoop in aanschaf. Ze kunnen getraind worden 14 dagen tijd een uitgebreide reeks geuren te herkennen, van drugs tot explosieven. Daar tegenover kost het acht maanden minstens om een hond op te leiden, en kost die duizenden ponden aan aankoop en opleiding.

Toch is het niet zo simpel om ratten in te zetten. Het zijn van nature verlegen diertjes, die zich verbergen bij het zicht van mensen. En je zal ze dus niet kunnen aan een leiband naar de koffers van passagiers kunnen brengen, zoals honden, om die te besnuffelen. Daarom moeten de methodes van de politie aangepast worden, en de te onderzoeken voorwerpen tot bij de ratten gebracht worden.

De ratten zijn trouwens niet de enige dieren die ingezet worden omwille van hun reukzin. Elders op de wereld worden ook bijen ingezet om explosieven op te sporen. In Thailand is er een aap bij de politie, om de communicatie te vergemakkelijken (heus, we verzinnen dit niet!), en in Japa is er een kat bij de politie; zij wordt dan weer ingezet om mensen te kalmeren...
http://arstechnica.com/business/2013/09/dutch-police-recruit-rat-detectives-to-sniff-out-crime/


DELL BRENGT NIEUWE ANDROID EN WINDOWS TABLETS UIT
Erg aantrekkelijk in prijs: vanaf $149

Het merk "Dell" kennen we allemaal als een degelijk merk, gebruikt voor mensen die echt werken met hun laptop of pc - niet zozeer voor fancy toestellen. Dell wil daarin verandering brengen met een reeks trendy tablets, die het lanceert onder de naam Venue.

In totaal gaat het om vier tablets, waarvan er twee Android draaien, en twee Windows 8.1 - van Windows RT is dus geen sprake. Nemen we eerst de Android toestellen onder de loep, dan gaat het om een schermgrootte van 7 en 8 inch (17,5 cm en 20 cm), en een processor van resp. 1,6 GHZ Atom Z2560 en een 2.0GHZ Z2580. Beide toestellen draaien onder Android 4.2.2, hebben 2 GB LPDDR2 RAM, WiFi, Bluetooth en GPS, en hebben een microSD sleuf om het interne geheugen uit te breiden. Goede, maar geen spectaculaire specificaties, niets om over naar huis te schrijven, behalve de prijs: $149 voor de 7 inch, en $179 voor de 8 inch.

De Windows 8.1 toestellen dan. Die heten Venue 8 Pro en Venue 11, waarbij die laatste eigenlijk vergelijkbaar is met de Surface Pro van Microsoft zelf, maar dan een veel lagere prijs heeft: $499. De Venue 8 Pro doet het dan weer voor $299, en dat is toch wel erg aantrekkelijk.

Ars Technica heeft een uitgebreide bespreking en foto's. Om in het oog te houden!
http://arstechnica.com/gadgets/2013/10/hands-on-dell-ups-its-game-with-new-android-and-windows-8-1-tablets/
http://www.theverge.com/2013/10/2/4793408/dell-unveils-first-four-venue-tablets-including-a-microsoft-surface


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***  Mobistar versnelt de uitrol van zijn 4g-netwerk. Voor eind 2013 zullen de Mobistar-klanten de 4g-technologie kunnen gebruiken in meer dan 15 steden en gemeenten: Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven, Mons, Brugge, Oostende, Sint-Stevens-Woluwe, Diegem, Kraainem, Zellik, Strombeek-Bever, Vilvoorde, Heverlee, Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk en Hoboken. In het eerste trimester van 2014 zal Mobistar een 40-tal steden en gemeenten meer voorzien van het 4g-netwerk. De commerciële aanbiedingen worden begin 2014 gelanceerd.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=34693&language=NL

*** Gewelddadige games en kinderen: een gevaarlijke combinatie?
Het nieuwste game in de populaire Grand Theft Auto-reeks werd zoals verwacht een groot succes. Hoewel duidelijk aangegeven dat het spel voor meerderjarigen bedoeld is, spelen ook veel jonge kinderen dit spel. Wat doet zoveel extreem geweld met een kind? En hoe wordt de verkoop gecontroleerd?
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=34728&language=NL

*** Ericsson herdefinieert de small cell markt met de introductie van het Ericsson Radio Dot System - een nieuwe indoor draadloze oplossing. Het Ericsson Radio Dot System is het resultaat van 2 jaar onderzoek en ontwikkeling en is voorzien van 14 patenten. Het systeem zorgt voor kwalitatief hoogwaardige toegang tot mobiele breedband-en spraakdiensten binnenshuis. De oplossing pakt de uitdagingen van de huidige dekking hiermee effectief aan.
Lees hier het volledige Engelstalige bericht: http://www.ericsson.com/news/1731153  en bekijk bijbehorende video via http://youtu.be/3TisYYOw1MA
Beeldmateriaal vindt u via www.evokepr.be/press-photos

 




Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



ARTEMIS - AURALEI
[alternative electronic] Een band die wij al langer volgen. Mooie chill lounge muziek, waarbij vooral de hoge vrouwenstem een extra accent geeft aan de songs. Traag tempo, maar warm en niet boeiend. Geen gratis downloads, je kan de muziek wel aankopen via iTUnes.
https://soundcloud.com/artemis-official
https://soundcloud.com/artemis-official/auralei-1


CIVIL PROTECTION - REDRAWN
[alternative rock] In de omschrijving van de band staat dat hij een melodische post-rock maakt. De songs beginnen verraderlijk zacht, om dan in meer geweld uit te barsten, vooral van de gitaren. Het geheel neigt soms naar grunge. Toch knap. Geen gratis downloads, helaas.
https://soundcloud.com/civilprotection
https://soundcloud.com/civilprotection/redrawn


LOKIXIMMO - BOYZ SHORTY WANNA RYDE
[reggaeton] Een groep uit de Bronx, die een latin rap brengt op een reggae ritme. Een melodische rap bovendien. Niet slecht. De rap-delen in het Spaans maken de roots van de band duidelijk.
http://www.jamendo.com/en/artist/1212/lokixximo
http://www.jamendo.com/en/track/1058182/lokixximo-boyz-shorty-wanna-ryde-feat-slykat-superstar-musik-album-prod-by-add-on


MILLIONAIRE BL ONDE - SE NE VA
[pop] Vrolijke, niet-bij-nadenken pop om lekker op te dansen. Dat de zangeres in het Italiaans zingt, geeft er een hoog Dolly-Dots gehalte aan. Leuk voor een feestje!(met gratis download)
http://www.jamendo.com/en/artist/351372/millionaire-blonde
http://www.jamendo.com/en/track/369697/se-ne-va


VRIJDAG PODCASTDAG: DE NAAMLOZE PODCAST

Stand Up Comedian Nigel Williams moeten we je niet meer voorstellen. Zijn humor is niet meteen zachtzinnig te noemen, maar wel to the point. Maar wist je dat hij ook een podcast verzorgt, samen met Jens Vanderbeke? Die heette in het begin "De naamloze podcast", daarna Fart and Fart, om nadien omgedoopt te worden tot De F+F podcast, om toch maar aan het label "clean" te geraken...
[Taal: NL]
https://itunes.apple.com/be/podcast/nigel-williams-en-lieven-bax/id500997109
https://itunes.apple.com/be/podcast/nigel-williams-en-lieven-bax/id500997109







Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  



@rafweverbergh: Are These the Next Hot European Startups? http://t.co/8H4Hwbdfkh

@bitsoffreedom: RT @Consumentenbond: Je digitale schaduw is enorm. Weet jij wie wat van je weet? Kom er achter met hulp van PIM http://t.co/RSXwmpmkDH #bitsoffreedom

@canvastv: Econoshock 2.0 zit erop. Wie alle infografieken rustig wil bekijken, kan hier terecht #canvastv http://t.co/lISZQWwfEs

@pascaldecroos: Reminder: vanavond hebben we het over regionale journalistiek! Bij @deBuren ism @mediakritiek @VVOJ - http://t.co/2AKWomr7o6 #mediacafé

@demeyeresven: De collega's van @ReferenceMobile lanceren de nieuwe Start 2 Run app (iOs & Android). http://t.co/yUPx494Vh6 Knap werk!

@haploc: RT @csoghoian: Lavabit turned over private encryption key, as 11 page printout in 4-point font that the gov called "illegible" http://t.co/0Bw6L6mhl8

@haploc: RT @FredericJacobs: The fact that the NSA only asked Lavabit for it's SSL key and nothing else leaves no doubt that they already stored all the traffic.

@vreewijs: Gratis adverteren kan met Google Grants, een advertentieprogramma voor non-profits. Kom jij in aanmerking?: http://t.co/gasHFjOjJr #SEA

@pascaldecroos: Wie komt er zoal spreken op de @VVOJ-conferentie op 15 en 16 november? - http://t.co/NlzFQKfbfJ






Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De belangrijkste dingen zijn het moeilijkste om te zeggen,
want woorden doen er afbreuk aan.
-Stephen King-

 
De nieuwe oogst


   
CIGARETTESPEDIA - ALLES OVER SIGARETTEN
Neen, wij zijn niet betaald door de tabakslobby. Maar informatie mag er zijn, zelfs over schadelijke producten. Deze wikipedia over sigaretten bevat informatie over sigaretten, de merken, de doosjes, hun geschiedenis, de fabrikanten. Meer dan 30.000 artikels en afbeeldingen. Know thy enemy!
[Taal: ENG]
http://www.cigarettespedia.com/index.php/Main_Page


CINEGIF: GIF AFBEELDINGEN MAKEN
Een web app om kwalitatieve GIFs te maken. Je kan video uploaden van verschillende formaten, waaronder mov; avi, mpeg, flas en mwv. Je kanook stilstaande foto's en afbeeldingen uploaden van een opname, een design project, of een camera. En vervolgens heb je verschillende opties en tools om een bewegend GIFje te maken. De site richt zich wel voornamelijk tot bedrijven, met marketing als hoofddoel..
[Taal:ENG]
http://www.cinegif.com/


PASTEVAULT: EEN BOODSCHAP VEILIG VERZENDEN

Tegenwoordig letten we er veel meer op, met alle verhalen over spionnen, NSA en co. Wanneer je gevoelige informatie wil verzenden via mail, dan zal die altijd wel ergens blijven bestaan, in een of andere vorm, op een of andere server. Daarom is wat deze webdienst aanbiedt wel interessant: de informatie wordt verzonden, samen met een paswoord om de boodschap te ontgrendelen, en zal na een door jou ingestelde periode gewist worden.(Bron: Makeuseof.com)
[Taal: ENG]
https://www.pastevault.com/


BREVADO: EEN TIJDLIJN VAN JE PROJECT
Deze webdienst biedt je de mogelijkheid om een prachtige tijdlijn te creëren van de vorderingen van je project. Je kan je team of klanten uitnodigen, via hun e-mail. Op de tijdlijn kan je de vorderingen vertonen, commentaren, en kan iedereen die de tijdlijn volgt verwittigd worden van verdere vorderingen. Je kan ook afbeeldingen, documenten en video's delen.(Bron: MakeUseOf.com)
[Taal: ENG]
https://www.brevado.com/


STAND TO MAKE: WAT KAN JE VERDIENEN?
Dit is een online tool die je helpt om te berekenen wat je zou kunnen verdienen met een project. Wil je een eBook schrijven? Wil je een prachtige set icoontjes ontwerpen, een UI kit, een WordPress thema? Deze tool berekent wat je zou kunnen verdienen, aan de hand van de verkoopprijs die jij ingeeft, op een jaar tijd, min de kosten.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-and-tools-calculate-your-earnings-dynamic-mathematics-online-educational-courses/
http://standtomake.com/


DO A MAP: EEN LANDKAART

Deze webdienst is super gemakkelijk om een kaart te maken en te delen: je hebt geen registratie nodig. Je kan op de kaart plekken aanduiden, routes tekenen en uitstapjes zetten. En met enkele klikken kan je de kaart met je vrienden delen op de sociale netwerken, of inbedden in je website of blog.(Bron: MakeUseOf)
[Taal: ENG]
http://www.doamap.com/


MY MUSIC CLOUD: JE MUZIEK OVERAL
Met deze webdienst kan je je muziek op elke computer, smartphone, tablet of tv spelen, of je nu online of offline bent. Je kan je muziek synchroniseren tussen alle toestellen via de cloud: MyMusicCloud haalt die uit je iTunes en Windows MediaPlayer bibliotheek, maar ook uit je Dropbox of Google Drive map of een andere map op je computer. Opslag van de bestanden is gratis. De site is ook in het Nederlands te gebruiken.
[Taal: NL/ENG]
http://www.mymusiccloud.com/


DO NOT LINK
Deze website is heel simpel: hij geeft je de code die je moet gebruiken bij een link die je in een posting wil gebruiken, maar die je niet door de zoekmachines geïndexeerd wil zien. Soms verwijs je namelijk in een artikel naar een website die bij de zoekmachines een negatieve reputatie heeft. Maar omdat jij een website hebt met goede reputatie, en er wellicht nog andere websites zijn die ook over deze "slechte" website schrijven, bestaat het risico dat de slechte site een hoge ranking krijgt in de zoekmachines. DoNotLink wil dit voorkomen: plak de link van de site in kwestie in het webformulier, en je krijgt een stukje code dat je kan gebruiken om te voorkomen dat deze link geïndexeerd wordt door de zoekmachines.
[Taal: ENG]
http://www.donotlink.com/


TALL TWEETS: WAT IS ER POPULAIR TER WERELD

Deze website stelt de landen ter wereld voor op een landkaart, en klik je een van de befaamde ballonnetjes aan, dan krijg je de populairste tweets, trending volgens Twitter. Interessant om ook eens over de grenzen heen te kijken. Maar het valt wel op dat Twitter nog altijd moeite heeft met Frans/Nederlands dat in België gesproken wordt, en de Nederlanders zelfs allerlei vreemde talen laat spreken...
[Taal: ENG]
http://talltweets.com/trends/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK INNOVEER
Stilstaan is achteruitgaan, en dat geldt zeker en vast in het bedrijfsleven. Je moet vooruit, vernieuwen, voortdurend. Deze website, een initiatief van Flanders DCen enkele partners, wil bedrijven de mogelijkheden bieden om te innoveren. Je vindt er informatie, maar ook praktische workshops en sessies.
[Taal: NL]
http://www.ikinnoveer.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FAILLISSEMENTSDOSSIER
Helaas zijn er nog nooit zoveel bedrijven failliet gegaan als de laatste maanden. Op deze website kan je volgen welke de laatste bedrijven zijn die voor de bijl gingen. En onder het motto "de een zijn dood is de ander zijn brood", kan je ook volgen waar en wanneer de inboedel van zo'n bedrijf openbaar verkocht wordt - meestal voor een appel en een ei...
[Taal: NL]
http://www.faillissementsdossier.be/nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE CONTRABAS

Er zijn heel wat blogs, en soms gaan ze echt over triviale onderwerpen. Blogs over wat als serieuze onderwerpen beschouwd worden, zoals literatuur, zijn er niet zoveel. Daarom verdient deze je aandacht: het startte in 2005, en kon sindsdien rekenen op de medewerking van verschillende auteurs. Er wordt op hoog niveau literaire kritiek bedreven. Je bent gewaarschuwd :)
[Taal: NL]
http://www.decontrabas.com/de_contrabas/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HOVER

Heimwee naar Windows 95? Dan bedient Microsoft je op je wenken. Het brengt immers een web-gebaseerde versie uit van het populaire spel Hover, dat je nu dus in de browser kan spelen. In de tijd van Win95 zat dat pareltje verborgen in de "fun stuff" map die in de originele WIndows 95 cd zat. Bij Ars Technica vind je een bespreking.
[Taal: ENG]
http://www.hover.ie/
http://arstechnica.com/gaming/2013/10/microsoft-touts-browser-gaming-with-web-based-relaunch-of-windows-95s-hover/


WINNAARS DESIGNWEDSTRIJD VAN COREL
Kunnen werken met software voor beeldbewerking is één ding. Ideetjes hebben om een ontwerp te maken is nog heel wat anders. De design-wedstrijd die Corel elk jaar inricht, wil dat talent aanmoedigen.Op deze site kan je de winnaars vinden in de verschillende categorieën, zoals  textielontwerp, opdruk op auto's, enz. Om te bewonderen - en wie weet om zelf een volgende keer mee te dingen?
[Taal: ENG]
http://www.corel.com/corel/pages/index.jsp?pgid=14400015


VRIJDAG MULTIMEDIA: ECONOSHOCK
Als er één Canvas-documentairereeks is die je op tv gezien moet hebben, dan is het wel Econoshock 2.0, die in beeld brengt hoe onze economie danig op haar grondvesten aan het daveren is. Op dit adres vind je niet alleen alle infographics die in de reeks gebruikt werden, maar kan je ook alle afleveringen in streaming bekijken.
[Taal: NL]
http://www.canvas.be/programmas/docview%3A-econoshock-20/451ecbbb-3e13-4b18-a08c-a4a453cb88cd#allevideo






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- De switch van iPhone naar Android, of Windows Phone getest
http://www.belgiancowboys.be/mobile/de-switch-van-iphone-naar-android-of-windows-phone-getest/
- Just Delete Me: handig bij het verwijderen van je profiel op sociale netwerksitesµ
http://www.belgiancowboys.be/web/just-delete-handig-bij-het-verwijderen-van-je-profiel-op-sociale-netwerksites/



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Ludieke actie in Belgische treinen
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3520892/2013/10/03/Ludieke-actie-in-Belgische-treinen.dhtmlNokia Lumia 1020 brengt de smartphonecamera naar nieuw hoogtepunt 
- Toekomst van de gezondheidszorg? Philips test Google Glass
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3520838/2013/10/03/Toekomst-van-de-gezondheidszorg-Philips-test-Google-Glass.dhtml
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Snelle 4G-netwerk beschikbaar voor Mobile Vikings en BASE 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7565/Snelle-4G-netwerk-beschikbaar-voor-Mobile-Vikings-en-BASE.html
- Nokia Lumia 1020 brengt de smartphonecamera naar nieuw hoogtepunt 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7563/Nokia-Lumia-1020-brengt-de-smartphonecamera-naar-nieuw-hoogtepunt.html
 



*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Belgische bedrijven zijn bang voor een tekort aan “Big Data”-specialisten
http://www.digimedia.be/News/nl/15235/belgische-bedrijven-zijn-bang-voor-een-tekort-aan-big-data-specialisten.html
- Google koopt Flutter over en verdiept zich in de gebarenherkenning
http://www.digimedia.be/News/nl/15230/google-koopt-flutter-over-en-verdiept-zich-in-de-gebarenherkenning.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Windows 7 nog altijd flink groter dan Windows 8
http://computertaal.info/2013/10/03/windows-7-nog-altijd-flink-groter-dan-windows-8/
- Google werd 15
http://computertaal.info/2013/10/02/google-werd-15/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Philips test chirurgen-app voor Google Glass
http://tweakers.net/nieuws/91693/philips-test-chirurgen-app-voor-google-glass.html
- Nederlandse student ontwikkelt 'sociale' tekstvoorspeller
http://tweakers.net/nieuws/91687/nederlandse-student-ontwikkelt-sociale-tekstvoorspeller.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Zo gebruikt de Belg zijn apps
Nieuws   Op zijn mobiel event State of Mobile doet applicatiebouwer In The Pocket een aantal interessante cijfers uit de doeken over de belgische app-gebruiker.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/zo-gebruikt-de-belg-zijn-apps/article-4000413790454.htm
- iPhone in zijn eentje groter dan Microsoft en Google
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/iphone-in-zijn-eentje-groter-dan-microsoft-en-google/article-4000413451163.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/


- Ook Nokia zet in op de foto’s met de Lumia 1020
http://www.themobilerevolution.be/2013/09/ook-nokia-zet-in-op-de-fotos-met-de-lumia-1020/
- Review: Google Music All Access
http://www.themobilerevolution.be/2013/09/review-google-music-all-access/


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Apple huurt TV-topman voor ‘iets groots’
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/apple-huurt-tv-topman-voor-iets-groots
- Is dit de nieuwe Nexus 5?
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/is-dit-de-nieuwe-nexus-5



*** WIJS



- Gratis adverteren kan met Google Grants, een advertentieprogramma voor non-profits. Kom jij in aanmerking?:
http://t.co/gasHFjOjJr
- De evolutie van #notprovided in België en waarom dit eigenlijk een goede zaak is. Blogpost door @DriesBultynck
http://t.co/klK4hYepRL




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


GOOGLE MAPS: WERK EN THUIS

Google Maps is heel handig, maar je kan er nog veel meer plezier van hebben, wanneer je echt gebruik maakt van de mogelijkheden die de landkaarten bieden via de instellingen.
Zo bijvoorbeeld deze tip: vaak moet je een route berekenen om ergens heen te gaan, rijden. Maar soms is dat dan vertrekkend vanuit thuis, of vanop je werk. In plaats van telkens weer te moeten ingeven vanuit welke locatie je vertrekt, kan je via de instellingen een "thuis" en een "werk" ingeven.
Open daarvoor Google Maps, klik op MyPlace in de alk links, en selecteer Set Home Locaten of Set Work Location.
http://www.makeuseof.com/tag/become-a-google-maps-boss-with-these-6-crucial-tips/


GOOGLE MAPS: SOORTEN ROUTEBESCHRIJVING
Wanneer je op "Get directions" klikt, dan krijg je een routebeschrijving van plek A naar plek B. Misschien ben jij een ervaren Google-Maps gebruiker  en kende je deze optie al. Maar heb je al opgemerkt dat daarbij verschillende tabblaadjes zijn: niet alleen voor de auto, maar ook voor het openbaar vervoer, te voet, en met de fiets.
En onder de vakjes van/naar, zie je ook nog eens "Show options". Deze opties hangen af van het tabblaadje dat je gekozen hebt. Bij autovervoer  heb je de optie om snelwegen te vermijden, of tolwegen, en om de afstand in km of miles te zien. Bij openbaar vervoer kan je kiezen tussen: vertrek nu, vertrek op / kom aan, plus datum en uur waaruit je kan kiezen. Voor voetgangers en fietsers zijn er geen extra opties.
http://www.makeuseof.com/tag/become-a-google-maps-boss-with-these-6-crucial-tips/


GOOGLE MAPS: BETER ZOEKEN
De meeste mensen gebruiken Google Maps om een exact adres op te zoeken. Maar je kan natuurlijk veel meer - zoals een echte zoekactie uitvoeren. Bijvoorbeeld: Parken in Antwerpen, geeft je de parken aldaar. Je kan ook "scholen near huppeldepupstraat" invullen, om te weten te komen welke scholen er in de buurt zijn (Tja, Google spreekt nu eenmaal Engels). De scholen worden op de kaart voorgesteld, en bovendien krijg je hun adres en contact gegevens in de kolom links van de kaart.
Bovendien kan je met het | symbool een twee zoektermen combineren. Bijvoorbeeld ikea|carrefour geeft je de plekken waar zowel Ikea winkels als Carrefours zijn, in je nabijheid. Met het minteken sluit je dan weer bepaalde resultaten uit, zoals fastfood -pizza krijg je allerlei fast food restaurants behalve pizzeria's.
Deze tip zal je wellicht niet weten: door gewoon één enkele asterisk (*) in te tikken, in het zoekveld, krijg je alle bezienswaardigheden in de streek.
https://maps.google.com/
http://www.makeuseof.com/tag/become-a-google-maps-boss-with-these-6-crucial-tips/


GOOGLE MAPS: LAGEN

Wellicht heb je bij het lezen van de vorige tips zelf wat geëxperimenteerd. Deze zoekopdrachten heeft Google onthouden, en kan je oproepen als laag op de landkaarten. Bovenaan rechts is er immers onder het vakje "Map" een uitklapmenu. Daar kan je Traffic, Photos, Weather, Webcams, Labels, maar ook die zoekopdrachten terugvinden. en ze een voor een, of allemaal samen op de landkaart als laag weergeven. Dat laatste zorgt natuurlijk voor een super drukke kaart!
Even dieper ingaan op deze verschillende opties:
- Traffic geeft het verkeer, dus waar er files op de wegen zijn.
- Photos: foto's van de bezienswaardigheden in die streek
- Weather: het weer wordt in de linkerbalk weergegeven.
- Terrain: zo zie je of het gaat om een stad, park, heuvels, bomen, enz.
- Bicycling: toont je de fietspaden, en rangschikt die in een volgorde gebaseerd op hun populariteit en gebruiksgemak.
http://www.makeuseof.com/tag/become-a-google-maps-boss-with-these-6-crucial-tips/
 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

UNTILAM VOOR CHROME: DJ SETUP


Chrome add-on - freeware
Waar is dat feestje? Hier is dat feestje! Deze add-on voor de Chrome browser geeft je een uitgebouwde DJ setup, in een lichtgewicht verpakking. Je kan o.a. vinyl scratchen met twee draaitafels of pick-ups, je kan de weergavesnelheid aanpassen, geluid wijzigen via effecten en meer. Ben je tijdens het feestje online, dan kan je ook muziek uit de cloud gebruiken.
https://chrome.google.com/webstore/detail/until-am-for-chrome/mjafmkicbmhcbapadecadciafbkecofl



GEOGEBRA: REKENEN

Desktop/app - freeware
Deze tool is zowel voor de desktop (Chrome, Windows, Mac OS X, Ubuntu, ...)als als app voor de verschillende mobiele systemen verkrijgbaar. je zal het niet graag horen, maar deze app draait rond wiskunde - door velen verguisd, maar iets waar de hele wereld op gebaseerd is. Statistieken, algebra, tabllen, zij zijn allemaal met elkaar verbonden en volkomen dynamisch. De interface is ook gebruiksvriendelijk.
http://www.geogebra.org/cms/en/download/


MEMOIR: HERINNERINGEN DELEN


iPhone/iPad/iPod Touch - 27,2 MB - freeware
Met deze app kan je je foto's en de plekken waarheen je gaat, plus je sociale media omvormen tot herinneringen, memories dus. De tool combineert de data van je foto's met andere informatie, om foto's te vinden wanneer jij en je vrienden samen waren. Zijn dat foto's die door jouw vrienden gemaakt zijn, dan kan je hen verzoeken of zij ze met je willen delen, en worden zijn deel van jouw Memoir.(bron: MakeUseOf)
https://itunes.apple.com/us/app/memoir/id544754670


CONTACTIVE: OPBELLERS IDENTIFICEREN
Android
Deze app is echt wel handig. Door gebruik te maken van je sociale media zal hij je de naam van de persoon die je opbelt kunnen vertellen, zelfs als die je nog nooit tevoren had gebeld. Bovendien krijg je meteen de laatste informatie over die persoon zien, zijn laatste posting in de sociale netwerken, enz. zodat je meteen kan inpikken op die informatie. (Bron: MakeUseOf)
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.contactive&hl=en


MEDIAPORTAL: ALTERNATIEF VOOR MEDIA CENTER

Windows Vista / 7 / 8 - 91,8 MB - freeware
Dit gratis programma is een volwaardige vervanger voor het Media Center van Windows. Maar je kan er ook mee video-opnames mee maken, dvd's afspelen. Je moet wel de Windows Media Player eerst geïnstalleerd hebben, en het codec-pakket ffdshow, naast Microsoft .NET Framwork en DirectX. Je kan die trouwens meteen bij het installeren downloaden. Een uitgebreide bespreking, plus een fotoreportage met de functies, kan je lezen bij Chip.de.
http://www.team-mediaportal.com/
http://www.chip.de/downloads/MediaPortal_13014456.html


PIXELMATOR VOOR MAC OS
Mac OS - 41,6 MB - 13,99 euro
Deze beeldbewerker voor Mac OS biedt alles wat je nodig hebt om afbeeldingen en foto's te bewerken: meer dan 150 filters, meteen delen op Flickr, Fcebook, Picasa, iPHoto en Aperture. De software ondersteunt import en export van verschillende bestandsformaten.
http://www.pixelmator.com/


OKMAP: LANDKAARTEN BEWERKEN
Windows XP/Vista/7/8 - 19 MB - freeware
Een handige software, ook om te installeren op je eigen pc: je kan hier notaties maken op landkaarten, maar je bent niet beperkt tot de kaarten van Googele Maps. Je kan ook aangekochte kaarten of ingescande kaarten bewerken, om routes uit te tekenen, daarop punten aan te duiden, en die dan weer te verbinden. Het resultaat kan je dan weer naar je GPS overzetten.
http://www.okmap.org/default.asp


TEAMVIEWER: VANOP AFSTAND EEN COMPUTER BESTUREN
Windows all - 5,6 MB - freeware
Krijg je soms een vraag van vrienden of familie om een probleem op hun computer op te lossen - maar heb je niet de tijd om je te verplaatsen naar hun huis? Dan kan deze software helpen: je kan rustig vanop afstand de computer van de ander besturen, en zo de problemen oplossen. Deze software is gratis voor privégebruikers.
http://www.teamviewer.com/


VRIJDAG APP-DAG: PINNACLE STUDIO
iPad - 97,9 MB - 11,99

De nieuwe versie biedt nog meer sjablonen om beelden te monteren en titels te plakken, zodat je nog gemakkelijker je filmpjes kan bewerken. Ook
het opslaan in de cloud werd vereenvoudigd.
https://itunes.apple.com/nl/app/pinnacle-studio/id552100086?mt=8


VRIJDAG APP-DAG: OGGL
Windows Phone - freeware
Deze app is nu gratis voor Windows Phone toestellen. Het bijzondere aan de camera-app is dat hij verschillende instellingen heeft, kant en klaar om te gebruiken, voor bijzondere omstandigheden: landschappen, eten, portretten, nacht, en zonsondergang. Je kan nog voor het nemen van een foto een preview krijgen van hoe de foto er zou uitzien in de verschillende instellingen.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/hipstamatic-oggl/7e4e9622-6f64-4594-a921-72ff0930e572
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Communicatie is een vaardigheid die je kan leren. Het is zoals fietsen of typen.
Doe je de moeite om het te leren, dan kan je snel de kwaliteit van elk aspect van je leven verbeteren.
-Brian Tracy-