Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
3/10/2013  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 820 van 28/9/2013Gegroet lezer,

De ene week 's ochtends vroeg, en vandaag wordt dit voorwoord geschreven tegen de avond aan, na een dag vruchtbaar werken - schilderen, oprommelen, gras afrijden, de tuin wat ordenen... Fysiek werken, geloof me vrij, geeft minstens evenveel voldoening als het schrijven van artikels, of deze nieuwsbrief ineen te boksen. Van het eerste word je echter wel wat meer moe dan van het tweede :)
Snel dus zorgen dat deze nieuwsbrief de deur uitgaat, om dan te genieten van welverdiende rust.

Wat hebben wij voor u in petto? Enkele berichten over Apple - van wie de vingerafdruklezer op zijn nieuwe iPhone5s toch niet de verhoopte beveiliging bevat, zodat hij niet kan dienen als authenticatiemethode om gemakkelijk offline te betalen. Maar wellicht zal in een volgende versie deze heilige graal toch wel gehaald worden - Apple heeft het voorbeeld alvast gegeven. Alhoewel eerlijkheid gebiedt dat identificiatie via aan vingerafdruk echt niets nieuws is, en niet uitgevonden is door Apple. Heel wat laptops zijn met een vingerafdrukscanner uitgerust, die het toestel ontgrendelt. En als je aandachtig toekijkt in bepaalde winkels, zal je merken dat de verkoopster of de cassière zich eveneens aanmeldt met een vingerafdruk op haar scherm....

In elk geval: dit nummer heeft weer heel wat te bieden, voor elk wat wils. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE NIEUWE TLD'S: EN WAT MET WHOIS?
ICANN wil de domein database afsluiten - keuze tussen privacy en openbaarheid...

Over de nieuwe Top Level Domains die eraan komen wordt niet veel gepraat in de media. Nochtans zullen zij het internet grondig wijzigen. Doordat de vele nieuwe domeinextensies een duidelijke identiteit geven aan een website, in plaats van het superneutrale .com of .biz, ontstaat een vertikaal klassement van het internet. Naast de gewone landendomeinen zoals .BE en .NL komen er ook regio's zoals .VLAANDEREN, .BRUSSELS maar ook regio's die al lang naar onafhankelijkheid streven, maar politiek nooit gekregen hebben, zoals .CATALONIA en .WALES. Een volledige lijst met alle beschikbare domeinnamen (buiten merknamen zoals .cocacola of .bmw) vind je bij het Belgische hostingbedrijf .Combell, dat tussen haakjes de infrastructuur zal verzorgen voor het nieuwe .GENT TLD.

Helaas krijgt het grote publiek weinig informatie over de nieuwe generische TLD's. Het gevolg daarvan is dubbel. Enerzijds zijn de bedrijven zich niet bewust van de vele kansen die de nieuwe TLDs bieden, en laten zij, zoals gewoonlijk, de kaas van het brood eten door domeinspeculanten en de grote (vooral Amerikaanse) spelers. Anderzijds zal de gewone gebruiker plots geconfronteerd worden met een volledig nieuwe internetwereld, en er kop noch staart aan kunnen breien. Hij kan nauwelijks een internetadres correct lezen, getuige daarvan de vele succesvolle phising aanvallen. En nu moet hij gaan weten welke nieuwe domeinnamen er bestaan?

Om aan dit gebrek aan informatie te verhelpen, zullen wij in de volgende dagen verschillende artikels wijden aan de nieuwe gTLD's - en dan vooral aan enkele heikele punten die hierbij optreden.

Om te beginnen het probleem van de Whois database. Elke domeinnaam heeft een eigenaar, en die kan opgespoord worden. Voor de .BE domeinnaam bijvoorbeeld ga je naar DNS.BE (2) waar je een opzoeking kan uitvoeren op bijvoorbeeld netties.be. En zo heeft elke ccTLD (country code of landencode TLD) wel zijn eigen database waar je de gegevens kan opzoeken.

Voor de generische TLD's kan je bij verschillende bedrijven terecht, waar je een WHOIS opzoekactie kan uitvoeren. (3) Zo'n zoekactie geeft je alle informatie die publiek verkrijgbaar is over degene die de website geregistreerd heeft, de registrant dus. Wat een goede zaak is, want zo kan je vaak uitvinden of een website legitiem is of wie erachter steekt. Anderzijds zijn er sommigen die menen dat het niet goed is dat iedereen deze gegevens zomaar kan opvragen, omdat de privacy daardoor bedreigd wordt. Spammers zouden bovendien daar gegevens kunnen plukken, om de domeineigenaars met spam te bestoken.

Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om deze gegevens niet meer publiek te maken. In de plaats daarvan zou er een nieuw systeem komen, de ARDS of Aggregated Registration Data Service. Daarin zouden alle gegevens bewaard worden over de registranten, maar het systeem zou gesloten zijn. Enkel wie de beheerder van ARDS kan overtuigen dat hij een legitieme reden heeft om deze data in te zien, zou toegang krijgen.

Wanneer jij als gewone internaut wil weten wie achter een website zit, zal je het dus niet gemakkelijk meer kunnen uitvinden. Een goede of slechte zaak voor het internet? Een werkgroep van deskundigen buigt zich momenteel over het voorstel, en heeft het puliek opgeroepen om commentaar te geven. Nadien zal het zijn conclusies trekken, en een aanbeveling doorgeven aan ICANN, de beheerder van het internet. Wanneer het dat zou doen, staat echter nog niet vast.
http://www.combell.com/nl/domeinnamen/nieuwetlds
http://www.dns.be
http://www.who.isPOLITIE VAN NEW YORK MOEDIGT AAN OM IOS 7 TE DOWNLOADEN
Verbeterde beveiliging tegen verhoogde diefstallen...

iPhones zijn erg gegeerd, wat ze tot een aantrekkelijk voorwerp maken voor dieven om te stelen. Dat sommige dieven werkelijk voor niets terugdeinzen bij die diefstal, werd aangetoond door enkele dramatische incidenten, waarbij de eigenaar van het toestel het met zijn leven moest bekopen - zoals in het Brusselse metrostation.

De nieuwe iPhones 5S en 5C zijn dus ook erg gegeerd. Getuige daarvan de lange rijen wachtenden in de winkels, de Belgen die naar Duitsland trokken om daar een toestel te kopen - alhoewel de meeste commentaren tamelijk negatief hadden gereageerd op de lancering van de twee nieuwe toestellen, die ze eerder een update noemden, dan echt nieuwe toestellen. Bij de 5S ook een toestel te maken met een goudkleurig randje, en dat dan "iPhone 5S Gold" noemen was tussen haakjes een meesterlijke zet van Apple: het toestel was (opzettelijk of niet) slechts in beperkte hoeveelheid beschikbaar, en in de meeste winkels meteen uitverkocht.

De gelukkigen hebben dus ondertussen hun nieuwe toestel. En meteen reageerde de politie van New York: het vreesde dat dieven hun pogingen om een iPhone in handen te krijgen, zouden verhogen. De politie moedigde via Twitter gebruikers aan om hun toestellen te updaten naar iOS7. Niet dat de politie zo Apple-minded is, maar deze nieuwe versie heeft een beveiliging op de "Find my phone" tool, waarmee je een gestolen of verloren toestel kan opsporen. In iOS 7 kan degene die het toestel gestolen of gevonden heeft deze tool niet zomaar uitschakelen, doch is hiervoor een paswoord vereist.

Als bewijs dat het de politie menens is met dit advies: bij All THings D vind je een foto van een flyer die de politie van New York ronddeelde, met daarop het advies "Attention Apple Uses!!!".

Voor de mensen die de hele hetze rond de nieuwe toestellen volkomen overdreven vinden, een ontnuchterend filmpje over de mensen die in de rij gaan staan voor de nieuwe iPHone (wie zijn zij, wat drijft hen?), met o.a. enkele professionele line-sitters. (2) En een artikel over de artificieel gecreëerde schaarste van de iPhone 5S Gold toestellen...(3)
http://allthingsd.com/20130921/police-in-new-york-really-want-you-to-download-ios-7/
http://www.businessinsider.com/casey-neistat-on-iphone-5s-lines-2013-9
http://www.businessinsider.com/apples-gold-iphone-5s-shortage-2013-9BING PAGE ZERO: NU MET PREVIEWS TIJDENS HET TYPEN
Automatisch aanvullen nog een stapje verder gebracht...

Wanneer je begint een woord in te tikken in een zoekmachine, dan zullen zowel Google als Bing dat woord automatisch gaan aanvullen, op basis van de meest populaire zoekopdrachten op dat moment. Tik je bijvoorbeeld president O in, dan krijg je de suggesties voor President Obama, en bij president A een suggestie voor President Assad.

Google gaat al een tijdje een stukje verder daarbij, en geeft bij Obama meteen onderaan de zoekresultaten met foto en al, zonder dat je ook maar op Enter moet drukken. Bing heeft nu, zo kondigde het verleden week aan, een dergelijke functie, alleen verschijnt die "zwevend" naast de automatische suggesties, niet op de plek van de zoekresultaten zoals bij Google.

Je kan het zelf uitproberen: ga naar Bing, en tik in "Michelle Pf   - Bing zal meteen weten dat je Michelle Pfeiffer bedoelt, de actrice, en geeft in het zwevend venster de keuze tussen films, biografie, filmografie, beelden. Bij San Francisco Airport krijg je dan weer landkaarten, weer, parking, aankomsten van vliegtuigen. Bij San Francisco Giants krijg je Nieuws, afbeeldingen, tickets en scores. Zoekopties dus die volkomen aangepast zijn aan de content, de betekenis van de zoekterm.

Volgens Bing is deze tool, "Page Zero", te danken aan de Satori Graph, in combinatie met de webindes van Bing. Meer hierover bij Bing zelf, en bij Search Engine Land. Maar je kan het natuurlijk ook zelf uitproberen!
http://searchengineland.com/bing-rolls-out-page-zero-172362
http://www.bing.com/blogs/site_blogs/b/search/archive/2013/09/20/page-zero-a-deep-dive.aspx


APPLE LANCEERT EEN AFDELING "KIDS" IN DE APP STORE
Nu nog meerdere accounts op een toestel...

De toestellen van Apple zijn zo simpel in gebruik, dat een kind ze kan bedienen. Het is keer op keer bewezen. Maar tegelijk waren er, tot op heden, voor datzelfde kind weinig voorzieningen in de App Store. Dat gaat nu veranderen. In het kielzog van de lancering van iOS7 kondigt Apple de Kids App Store aan. Dat is geen aparte mobiele app, maar een rubriek binnen de gewone App Store van Apple.

De apps worden hier in drie leeftijden geschikt tot 5 jaar, tussen 6 en 8, en tussen 9 en 11. Zij draaien ook rond verschillende thema's, zoals Create & Play, Shapes & Colors, Explore the World, First words & Numbers, Musical Apps, Learning Made Fun, Interactive Kids stories en meer. Bekende merken hebben ook hun eigenhoekje gekregen, zoals Disney, Sesam Street, PBS Kids enz.

Tot nu toe konden kinderen onder de 13 geen account aanmaken in de App Store of in iTunes (de rubriek zit trouwens ook in de desktop versie van iTunes). Dat verandert nu ook, maar ze moeten dan wel eerst toestemming voorleggen, gek genoeg niet van de ouders, wel van "een erkende onderwijsinstelling", zo meldt TechCrunch. Bovendien zullen de maker van apps voor kinderen aan strenge regels moeten voldoen; in de apps mogen zij bijvoorbeeld geen informatie over de kinderen vragen, en pop-ups die naar advertenties buiten de app leiden zijn uit den boze. In-app aankopen trouwens ook - dit om te vermijden dat kinderen hun ouders op kosten jagen, zoals in het verleden al gebeurd is.

Meer info dus bij TechCrunch. Een goed initiatief van Apple, omdat heel wat kids toch zoet gehouden worden met de iPad of iPhone. Nu nog de mogelijkheid aanmaken om ook op die toestellen verschillende accounts aan te maken, en we zijn er...
http://techcrunch.com/2013/09/22/introducing-apples-new-kids-app-store/
http://fr.ubergizmo.com/2013/09/apple-lance-la-section-enfants-dans-litunes-app-store/?utm_source=yahoonewsfranceJONGEREN KRIJGEN RECHT OP VERGETELHEID
Wetgever in Californië bouwt recht in de wet in

Je bent jong, en je wil wat. Je durft wat, en je pocht erover. Al je stomme stoten, zonder je hand ervoor om te draaien deel je ze op het internet - zonder te beseffen dat het internet nooit vergeet, en dat die stomme stoten er nog altijd terug te vinden zijn wanneer jij, een jaar of tien later, zonder wilde haren, voor een ernstige job gaat solliciteren.

De Amerikaanse staat California wil de jongeren nu tegen zichzelf  beschermen. Op digital vlak heeft deze staat al wel vaker het voortouw genomen. Zo was California de eerste staat waar het verplicht werd om datalekken of inbrakente melden. Een recente wet verplicht bijvoorbeeld ook de websites om de gebruikers te vertellen of zij de do-not-track instelling in de browser van de gebruiker al dan niet respecteren (want jij kan dat wel instellen, maar de website moet er nog naar luisteren!).

Nu dus een wet op het recht om te wissen, oftewel de "eraser" weg (gom). Die maakt eigenlijk deel uit van een bredere wet, waarbij websites die weten dat minderjarigen de site gebruiken, verbiedt om advertenties te vertonen voor bepaalde producten, zoals alcohol, tattoos, zonnebanken, e-sigaretten. De eraser-sectie verplicht sites om het jongeren onder de 18 mogelijk te maken om tweets, afbeeldingen, status updates enz. te verwijderen. Wat je al wel kan doen bij Facebook en twitter, maar het is toch nog een verschil wanneer je het als een "recht" in een wet giet. Een voorbeeld om te volgen?

Meer bij New York Times.
http://www.nytimes.com/2013/09/20/technology/bill-provides-reset-button-for-youngsters-online-posts.html?pagewanted=all&_r=0PREVIEW VERSIE VAN FIREFOX NU VOOR WINDOWS 8 TABLETS
Less is more?

Er bestaat al veel langer een versie van de Firefox browser voor het WIndows 8 besturingssysteem maar nog niet voor de Windows 8 tablets, die met een aanraakscherm werken. Nu is die er dan uiteindelijk wel: in het Aurora release kanaal kan je een tablet versie van Firrefox downloaden die draait in de Metro interface van Windows 8. Wat wil zeggen dat je binnenkorteen bèta zal zien, gevolgd door de officiële release - maar dat zal wel duren tot januari 2014.

Net zoals bij de Metro versie van de IE browser, werden bij deze versie van Firefox heel wat knoppen overboord gegooid, en is de interface erg vereenvoudigd. Zo zal je met een '+' button aan de rechterkant van het scherm nieuwe tabs kunnen openen, en rechts heb je een button om terug te bladeren.Maar je kan ook een wuivende gebaar maken om terug te gaan.

Opvallend is wel dat Firefox voor Windows 8 tablets geen bookmarks deelt met jouw desktop versie, geen geschiedenis, en paswoorden. Maar dat doen ook IE en Chrome voor Metro niet. Je moet in het geval van Firefox gebruik maken van Firefox Sync (of andere synchronisatie tools). Om te testen via de gratis download (1).Techcrunch en The Next Web hebben een vespreking (2)(3)
http://www.mozilla.org/en-US/firefox/aurora/?utm_source=pr&utm_medium=blog&utm_campaign=aurorahttp://
http://techcrunch.com/2013/09/20/mozilla-launches-preview-of-firefox-for-windows-8-tablets/
http://thenextweb.com/microsoft/2013/09/21/preview-version-of-firefox-now-available-for-windows-8-tablets/CONSTITUTE: DE GRONDWETTEN
Mooi doorzoekbaar op land en op onderwerp

We hebben vaak kritiek op Google, maar als het goed is, mag het ook gezegd worden: met Constitute heeft Google een pracht van een initiatief neergezet. Deze website is het eindresultaat van het Comparative Constitutions Project, waarbij, zoals de naam al laat vermoeden, de grondwetten van de verschillende landen met elkaar vergeleken worden.

Op de website vind je de grondwetten van alle landen ter wereld, zoals ze van kracht zijn in september 2013. Binnenkort zou het project ook de vorige versies bevatten, teruggaande tot 1789. Je kan ze bekijken per land, maar wat nog veel beter is: voor 350 thema's kan je zien wat de verschillende landen hierover vermelden. Zo kan je bijvoorbeeld zien wat in de verschillende landen ter wereld geldt voor "citizenship" of "foreign policy".

Een pracht van een project, en handig voor studenten ook. Wist je trouwens dat er elk jaar ongeveer vijf nieuwe grondwetten geschreven worden, en dat er 20-30 elk jaar gewijzigd of aangevuld worden? Dat Afrika het continent is met de "jongste" grondwetten, waarbij 19 van de 39 grondwetten sinds 2000 geschreven werden?

Om te ontdekken.
http://googleblog.blogspot.be/2013/09/explore-worlds-constitutions-with-new.html
http://www.webpronews.com/google-helps-get-the-worlds-constitutions-online-and-searchable-2013-09
https://www.constituteproject.orgLINE WIL FACEBOOK EN WHATSAPP DOEN VERBLEKEN...
Nieuwe instant messaging dienst waait over uit Japan

Wellicht zegt de naam Line je niets. Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort veranderen. Het is een mobiele app voor instant messaging op smartphones, die zijn origine en Japan vindt, en waarmee twee mensen die elkaar kennen boodschappen en foto's kunnen uitwisselen.

Daar zijn er wel meer diensten van, o.a.het befaamde WhatsApp. Wat Line echter zo bijzonder maakt, zijn de stickers: emoticons in ale maten en gewichten waarmee de gebruikers extra emoties kunnen uitdrukken.

De Japanners zijn er in elk geval verzot op, en nu zou de dienst ook Europa willen veroveren. In Spanje ging de dienst 7 maanden geleden van start, en kon al 40% van de bezitters van smartphones verleiden. Frankrijk zou nu aan de beurt zijn, zo verklaarde directrice Sunny Kim, tijdens haar bezoek aan Parijs aan het Franse magazine 20minutes.Fr.

Of de dienst hier ook zo'n succes zal kennen (in totaal zijn er al 230 miljoen gebruikers), zullen we in de volgende weken en maanden te weten komen...
http://www.20minutes.fr/article/1226711/ynews1226711?xtor=RSS-176
http://line.naver.jp/en/


PINTEREST WIL EEN "READ IT LATER" DIENST WORDEN
Eerst advertenties, nu deze nieuwe "pin" mogelijkheden: het is menens!

Pinterest ken je: je kan daar afbeeldingen rond een bepaald onderwerp "pinnen", een collectie uitbouwen dus, en anderen kunnen jou en je collectie volgen. Een handige dienst, die tot nu toe echter alleen handenvol geld kostte aan de makers ervan, omwille van het volume aan afbeeldingen op de site, en de bandbreedte die verbruikt werd. Nochtans heeft Pinterest heel wat commerciële mogelijkheden, o.a. voor bedrijven om hun eigen producten in mooie collecties te tonen.

Enkele dagen geleden heeft Pinterest nu aangekondigd dat het wil beginnen met advertenties - in die zin dat er niet echt advertenties te zien zullen zijn op de pagina's met pins, maar wel dat bepaalde pins gepromoot zullen worden. Als voorbeeld werd toen gegeven dat, wanneer je op Pinterest zoekt naar Halloween, je afbeeldingen zal zien van een kostuum dat te koop is in de supermarkt in de buurt. (1)

Nu gaat Pinterest nog verder. Van puur afbeeldingen, schakelt het over op teksten. Voortaan zal je artikels die je op het web vindt, aan jouw Pinterest account kunnen toevoegen onder een bepaalde header. In dat geval worden de kop, auteur, omschrijving van het artikel en een link in de pin bewaard. Dit in tegenstelling tot de manier waarop je voorheen zo'n tekst artikel kon pinnen: enkel de url, en een afbeelding van de screenshot. Tussen haakjes: wat je voorheen op die manier gepind had, wordt in jouw account automatisch aangepast aan de huidige manier van weergeven.

Deze manier om over te schakelen van enkel afbeeldingen naar tekst, zou Pinterest wel eens kunnen doen uitgroeien tot een bookmarking dienst zoals Delicious, of zelfs tot een "read it later" dienst zoals Instapaper of Pocket. En voor journalisten en tech magazines die voor hun lezers content bijeensprokkelen uit het hele web, wat dus "curating" heet", zou Pinterest in de toekomst ook hiervoor gebruikt kunnen worden.

Om uit te proberen!
http://techcrunch.com/2013/09/24/pinterest-article-pins/
http://www.pinterest.comGOOGLE BRENGT NIEUW COMMENTAAR SYSTEEM NAAR YOUTUBE
En haalt Torrents weg uit zoekfilter

Twee berichten vandaag uit de Google stal. Een eerste over YouTube: daar zal Google in de toekomst een nieuwe systeem van commentaren gebruiken. Dat is gebaseerd op Google+, dus weer een strategische zet van Google om je toch maar te laten ingelogd blijven, en gebruik te maken van je Google+ account.

De commentaren zouden voortaan "threaded" zijn, wat wil zeggen dat ze als gesprekken weergegeven worden, in een hiërarische volgorde. De commentaren worden ook vertoond in orde van belangrijkheid: zo zal een commentaar van de maker van de video hoger genoteerd staan in de lijst, en commentaren van bekende mensen of mensen uit jouw Google+ vriendenkring zullen ook duidelijker gemarkeerd zijn. Maar anderzijds is het ook zo dat boodschappen die je enkel voor jouw Google+ vrienden geschreven hebt, niet publiek te zien zullen zijn op YouTube. Bevalt het nieuwe systeem je niet, dan kan je nog altijd terugkeren naar het oude, op tijd gerangschikte systeem (1)

Het tweede bericht betreft het zoeken bij Google. De laatste twee jaar had Google een soort censuur doorgevoerd, door in zijn autocomplete verwijzingen naar BitTorrent niet meer automatisch aan te vullen. In alle stilte heeft Google dit blijkbaar veranderd: begin je nu in Google "bit..." in te vullen, dan zal Google als een van de automatische aanvullingen bittorrent geven, plus links in de instant search, zo weet TorrentFreak te melden (1). Wij deden de test, en bij ons verscheen Bittorrent wel bij autocomplete, maar niet bij de instant search.

Blijkbaar is Google dan toch tot de conclusie gekomen dat Bittorrent wel degelijk ook legale materialen bevat, en dus niet volledig uit gepirateerde content bestaat. Andere zoektermen zoals "The Pirate Bay","Rapidshare" en "IsoHunt" blijven nog wel op de piraterij-lijst staan: geen autocomplete dus, je zal de woorden volledig moeten intikken vooraleer je ernaar kan zoeken...
http://techcrunch.com/2013/09/24/youtube-announces-a-new-google-powered-commenting-system/
http://torrentfreak.com/google-removes-bittorrent-from-piracy-search-filter-130924/EBAY START IN HET VK MET CLICK & COLLECT EN EBAY NOW
Verbeteringen aan de leveringsmethoden zijn de sleutel tot groei

We worden het stilaan gewoon om via het internet te kopen. E-commerce komt dus stilaan echt van de grond. Toch zijn er twee redenen die ons nog altijd wat terughouden om voor bepaalde goederen echt over te stappen op webshops.

De eerste is wat "instant gratification" heet. Bij een bakstenen winkel koop je meestal cash&carry: je koopt iets, en je neemt het mee. Bij de aankoop van een materieel goed via het internet is dat niet zo: je moet er nog altijd even op wachten. Voor digitale goederen is die instant bevrediging van je aankoopbehoefte er wél: even downloaden, en je bent vertrokken. Daarom ook dat muziek en e-boeken via het internet kopen zo goed ingeburgerd is.

Een andere factor is de levering zelf. Pakjes bij je thuis laten afleveren is zo lastig, want je zal net zien dat de postbode komt wanneer jij er niet bent. Je kan toch niet hele dagen thuis blijven om op zo'n pakje te wachten, niet?

Webshops zijn zich van deze problemen bewust, en doen alles om die twee barrières weg te werken. Wat instant graficitation betreft, proberen zij voor de haastige klant een levering dezelfde dag te brengen. Coolblue bijvoorbeeld had altijd al het motto "voor 22u besteld, volgende dag geleverd". En sinds enkele maanden kan je bij de verschillende webshops van het succesvolle bedrijf ook levering dezelfde dag kiezen, althans voor bepaalde artikels in voorraad.

eBay zelf begint nu ook in het VK met zo'n supersnelle levering voor handelaren die via deze veilingsite verkopen: eBay Now. Deze dienst bestond al in de VS, en waait nu dus ook over naar het Verenigd Koninkrijk. Het is dus wel te verstaan dat de snelle optie niet bestaat voor "gewone" mensen die via eBay goederen aanbieden.

Wat levering betreft, zal eBay in het VK ook met het systeem van "click & collect" gaan werken. Daarbij kan je dus goederen kopen op eBay, en dan een fysieke winkel kiezen waar je de goederen kan laten leveren, om ze op te halen. In eigen land kennen we daarvoor de Kiala dienst,  met zijn ophaalpunten in supermarkten, krantenwinkels, benzinestations, ... Ook BPost heeft tegenwoordig in grote stations, o.a. Antwerpen Centraal, kluisjes waar je goederen kan ophalen op het moment dat jou past.

TechCrunch heeft een gesprek met een vertegenwoordiger van eBay over deze evolutie, die online en offline weer wat dichter bij elkaar brengt.
http://techcrunch.com/2013/09/24/ebay-bridges-online-and-high-street-with-click-and-collect-service-in-the-uk-argos-first-partner/
http://thenextweb.com/uk/2013/09/24/ebay-is-already-known-as-the-leading-marketplace-for-amateur-online-resellers-but-now-the-company-is-looking-to-brick-and-mortar-retailers-as-its-next-big-driver-for-growth-in-the-uk-click-and-col/AANRAAKSCHERMEN GEVEN DE DUIM EEN NIEUWE ROL
"Digital natives" gebruiken duim meer dan wijsvinger

De meeste oudere internauten zullen vooral hun wijsvinger gebruiken om een aanraakscherm aan te raken. Maar de jongeren die groot geworden zijn met het internet, de "digital natives" zullen twee vingers gebruiken, waarbij ook de duim. Dat blijkt uit een onderzoek dat Microsoft uitvoerde in samenwerking met Ipsos.

De duim is dus een nieuwe rol aan het krijgen, nadat de wijsvinger in de voorbije eeuwen eigenlijk zich ontwikkeld heeft als de vinger waarmee we het gemakkelijkst en nauwkeurigste iets kunnen aanraken. Het aanraakscherm verandert onze hele motoriek, en door het gebruik van de twee duimen op een aanraakscherm om teksten te typen, een sms te versturen, worden we dus ambidexter: links en rechts even handig. Linkshandigen, die voorheen altijd beperkt waren door de ergonomie van toestellen die altijd bedacht waren voor rechtshandigen, zijn erg blij met deze evolutie.

Toch nog even dit. We bedienen blijkbaar onze aanraakschermen met alle mogelijke middelen. Uit het onderzoek, dat te lezen valt bij L'express, blijkt namelijk dat 13% van de ondervraagden zijn scherm al bediend heeft met zijn vingerkootjes, 3% met zijn neus, 2% met zijn elleboog, 2% met zijn tong, en 1% met zijn kin...
http://lexpansion.lexpress.fr/high-tech/comment-les-ecrans-tactiles-donnent-au-pouce-un-nouveau-role_402887.html#xtor=AL-241REALNETWORKS VERSCHIJNT TERUG OP HET TONEEL
Probeert het met een player voor cloud-filmpjes

Wie al enkele jaartjes meedraait op het internet, zal zich wellicht nog RealNetworks herinneren. Het was de eerste dienst die streaming media bracht - in de beginjaren vooral muziekbestanden. Breedband was toen eigenlijk smalband in een maatje meer, maar RealNetworks slaagde er toch in om de internaut voor het eerst content te brengen die hij niet eerst moest downloaden.

Het initiatief van RealNetworks kende na enkele jaren een stille dood. Real had wel een business plan (het verkopen van de Real Player Gold), maar niet veel mensen gingen over tot de aankoop ervan. Andere spelers zagen de potentie in van streaming media, en sloten vanaf het begin afspraken met content aanbieders - het toverwoord dat bij streaming media wél voor inkomsten kon zorgen.

Het feit dat de meeste jeugdige internauten nooit gehoord hebben van RealNetworks bewijst hoezeer het bedrijf op de achtergrond gedrongen is. Rob Glaser, de toenmalige baas van RealNetworks, was door deze desastreuze achteruitgang van het bedrijf gedwongen terug te treden maar is verleden zomer terug binnengehaald. Het eerste wat hij vroeg was "En waar is nu die iOS versie van RealPlayer?" waarop zijn medewerkers met hun mond vol tanden stonden. Glaser liet het er niet bij zitten, en ging meteen aan de slag met een team van 100 mensen, om aan apps te werken.

Het resultaat werd deze week voorgesteld: RealPlayer Cloud. De bedoeling daarvan is dat de internaut filmpjes die hij opgenomen heeft met zijn smartphone en tablet, kan delen met vrienden en familie. De gebruiker krijgt in de cloud webruimte van 2 GB gratis, en tegen betaling va 5, 0 of 30 $ per maand krijgt hij resp. 25, 100 of 300 GB indien hij dat nodig heeft. Op die cloud kan hij zijn eigen filmpjes zetten, en die mogen kort of lang zijn. Maar content van derden die hij daar zet, mag maximum 15 Minuten duren, om piraterij tegen te gaan.

Bij deze cloud horen ook apps om de filmpjes af te spelen: voor Android, iOS en, gek genoeg, voor Roku. RealNetworksgaat uit van het idee dat de gebruiker massa's filmpjes maakt op zijn smartphone, maar die raar of zelden deelt, omdat er geen gemakkelijke manier is om het te doen. Bovendien, zo stelt Glaser, is er geen Dropbox voor je iPhone video's, en dat beschouwt hij als een gat in de markt dat hij kan vullen.

We zullen zien of hij gelijk heeft!
https://cloud.real.com/
http://gigaom.com/2013/09/24/realplayer-cloud-launch/NSA/PRISM ONTHULLINGEN BRENGT AMERIKAANSE CLOUD IN GEVAAR
NSA zelf vraagt publiek om voort te mogen doen...

Drie berichten vandaag in de media over Prism, de wijdverbreide spionagetechnieken van de Amerikaanse veiligheidsddienst NSA. Om te beginnen een bericht van het Franse Le Point. Dat stelt dat president Obama de Amerikaanse IT-bedrijven een ferme kater bezorgd heeft. Hij mag dan wel de spionagepraktijken van NSA niet zelf bedacht hebben, maar hij heeft er niets aan gedaan om ze stop te zetten - in tegendeel, onder zijn bewind is de grenzeloze macht van NSA alleen nog maar gegroeid, buiten alle controle van de democratie om. Dat heeft zijn gevolgen voor de Amerikaanse IT-bedrijven. Zij moeten het produceren van hardware al een hele tijd overlaten aan Aziatische bedrijven, en beperken zich tot dienstverlening. Maar door de afluisterpraktijken van NSA zijn de bedrijven hun vertrouwen kwijt geraakt in Google, Apple, Microsoft en co. (1)

"Het is een voordeel om geen Amerikaan te zijn", verkondigt zelfs de baas van het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure in een vraaggesprekt met datzelfde Le Point (2). De bedrijven kijken tegenwoordig goed na waar hun gegevens staan, want een datalek kan een ramp veroorzaken. De IT managers willen weten welke wet van toepassing is op hun data, en hoe die beheerd worden. En alles wat Amerikaans is, is momenteel uit den boze...

Maar denk nu niet dat het NSA ondertussen stilzit. Onder druk van de publieke opinie in de VS zelf en het buitenland, gaan er stemmen op om de macht van het NSA aan banden te leggen. In het Congres zou een wetsvoorstal daarvoor ingediend worden. De directeur van NSA, generaal Keith Alexander, heeft daarom een oproep gedaan om het publiek om het recht van het NSA om te spioneren te verdedigen. Als het dat niet mag, dan zouden de terroristen vrij spel krijgen, om aanslagen uit te voeren zoals verleden week in Nairobi, Kenya. Dat het NSA niet in staat was om, met al zijn spionagetools, de aanslag op de marathon in Boston te voorspellen en te voorkomen, vergeet hij daar wel bij te vermelden...(3)
http://www.lepoint.fr/chroniqueurs-du-point/guerric-poncet/prism-barack-obama-a-t-il-poignarde-google-apple-et-microsoft-25-09-2013-1735022_506.php
http://www.lepoint.fr/chroniqueurs-du-point/guerric-poncet/f-secure-apres-prism-c-est-un-atout-de-ne-pas-etre-americain-25-09-2013-1735041_506.php
http://thehill.com/blogs/hillicon-valley/technology/324499-nsa-chief-pleads-for-publics-help-as-congress-eyes-restrictionsAUDIO GALERIJ VAN YOUTUBE GEEFT JE 150 MUZIEKJES OM OVERAL TE GEBRUIKEN...
... en hashtags krijgen meer zin bij het zoeken

ook vandaag weer twee berichten uit de Google stal. Om te beginnen vind je voortaan bij YouTube een nieuwe rubriek, Audio Gallery. Daarin staan 150 muziekjes die je vrij van rechten mag gebruiken, overal op het internet, niet alleen bij YouTube zelf. De bestanden zijn MP3's, in een fatsoenlijke kwaliteit (320 Kbps), en geschikt om als achtergrondmuziek te dienen bij een filmpje. Je kan de deuntjes sorteren op stemming, instrument, genre en lengte. (1)

Google heeft dus blijkbaar muzikanten gevonden die hun songs gratis willen afstaan voor publiek gebruik. Het doet trouwens een oproep naar meer muzikanten, die aan deze gratis galerij willen meewerken (2)

Het tweede bericht betreft dan weer Google Search, de zoekmachine dus. Voortaan zal het hashtags ondersteunen, onderwerpen dus die van het bekende kardinaalsteken voorzien zijn (#). Maar alleen voor content op Google+. Opnieuw een duidelijke poging van Google om Google+ te promoten, en Google+ en Google Search nauwer met elkaar te verweven.

Concreet zal je, wanneer je een #onderwerp intikt, in de resultaten een reeks Google+ postings zien die dit onderwerp bevatten. Dat zijn uiteraard alleen publieke postings, ofwel postings die jouw vrienden in jouw kring met je gedeeld hebben. Klik je op een van die postings, dan word je naar Google+ gevoerd, waar je alle relevante postings ziet. Je zal ook links zien in de resultaten om naar deze hashtag te zoeken op andere sociale netwerken. En dat laatste is wel belangrijk, want als Google dat niet gedaan had, dan had het toch wel beschuldigd kunnen worden van het voortrekken van zijn eigen diensten, ten koste van andere zoals Twitter en Facebook (wat het natuurlijk nog altijd doet hier, maar althans de schijn van objectiviteit wordt hoog gehouden)...

Het zoeken naar hashtags op Google Search is enkel mogelijk bij Google.com, en voor gebruikers die Engels als taal ingesteld hebben.
http://www.youtube.com/audiolibrary?feature=blog
https://docs.google.com/forms/d/1kjyiA-bQUMCpGraLI1-z2ey941pmsyYMAkoqUzVEKTA/viewform
http://thenextweb.com/google/2013/09/25/google-search-gains-support-for-hashtags-but-only-for-google-content/ALTERNATIEVEN VOOR KEYWORD PLANNER GEZOCHT!
'Not Provided' resultaat zorgt voor grote onrust bij SEO-bedrijven

We hebben het er al eerder over gehad, het magische "not provided". Kort samengevat gaat het over het feit dat een webmaster normaal gezien te weten kan komen via zijn statistiek hoe de bezoeker op zijn website beland is, en als dat via een zoekmachine is, welk trefwoord de bezoeker daar ingegeven had dat hem naar de website gevoerd heeft. Belangrijke informatie voor de webmaster, want zo kan hij zijn website optimaliseren (search engine optimisation) om meer bezoek naar de site te lokken.

Maar sinds enkele weken is Google bezig om de informatie over die trefwoorden niet meer door te geven. Officieel gaat het om een bescherming van de privacy van de gebruiker, maar het gekke is dat, wanneer de webmaster gebruik maakt van Google AdWords en Adsense, hij die informatie nog wel krijgt om zijn trefwoorden te kunnen aanpassen, en die bescherming van de privacy dus plots niet meer telt.

Een praktijk die een beetje op chantage lijkt, en de webmaster dus eigenlijk dwingt om van de Google adverteerdiensten gebruik te maken, wil hij deze belangrijke informatie nog krijgen. Toch bestaan er alternatieven om naar trefwoorden te zoeken, en zelfs enkele gratis tools. WebPronews wijdde er een artikel aan, dat je zeker moet doornemen wanneer je zelf begaan bent met SEO.

Om te beginnen is er Bing Keyword Tool. Google mag dan de belangrijkste zoekmachine zijn, Bing, de concurrent van Microsoft, is er ook nog altijd, en het levert de nodige informatie over trefworden wél. Het nadeel is natuurlijk dat de informatie enkel afkomstig is van de Bing zoekmachine...

Een andere tool die je zou kunnen gebruiken is Google Trends, die je vertelt hoeveel verkeer een bepaald trefwoord geeft, en waarbij je zelfs twee trefwoorden met elkaar kan vergelijken. Maar Google Trends geeft geen vergelijkingsmateriaal voor België of Nederland, dus dat is dan weer een nadeel.

Meer (betalende) tools in het artikel. Wat ons vooral interesseert is dat Google de laatste tijd toch echt wel schaamteloos uitpakt met zijn macht, toont dat het kan doen wat het wil en dat de webmaster maar moet volgen. Uiteraard is Google baas in eigen buik, en mag het, als commercieel bedrijf, proberen om zijn diensten als Google+ en AdSense door de gebruiker en de webmaster hun strot te rammen. Maar echt fijnzinnig en etisch kan je het niet noemen, toch?
http://www.webpronews.com/keyword-planner-alternatives-for-keyword-research-who-will-rise-to-the-challenge-2013-09
http://www.bing.com/toolbox/keywords


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SURFACE 2 EN PRO 2: NOG BETER ... MAAR OOK DUURDER
Wat ze zeker hebben: leuke accessoires

Neen, geen persconferentie die weken tevoren voor buzz zorgde, of waarover live door de halve tech wereld verslag uitgebracht werd. Microsoft vond het blijkbaar voldoende om met een simpel persbericht aan te kondigen dat er nieuwe Surface toestellen onderweg zijn.

Het gaat om de simpele versie, de gewone Surface, en de meer professionele versie, Surface Pro. Beiden krijgen binnenkort een update. Om te beginnen de Surface 2, die een NVIDIA TEgra 4 processor heeft, wat natuurlijk in snelheid scheelt. De batterij is nu goed voor meer dan 10u video. Het toestel heeft een scherm van 10,6 inch, bij een resolutie van 1060p, plus een USB 3.0 poort. Vooral dat laatste is handig, omdat je er danook een stick op kan aansluiten om een draadloze internetverbinding te leggen. Qua camera's is er eentje van 3,5MP vooraan, en 5 MP achteraan.

Het toestel is geschikt voor ontspanning (met Window RT 8.1 heb je nu ook de nieuwe apps van Xobx Music, en de tofst games) als werk (Office 2013RT met Outlook RT). Verkrijgbaar in een versie van 32 GB (€429) en 64 GB (€529).

De surface Pro 2van zijn kant lijkt nog meer op een pc, of liever laptop danvoorheen .Alle "serieuze" toepassingen van Office draaien erop, zodat je het toestel kan gebruikan als laptop wanneer je aan je bureau zit, en als tablet onderweg. Onder de motorkap een Intel Core i5 processor - wat toch wel een beetje tegenslaat, vooral wanneer je weet dat er ook al i7 processoren zijn. Wellicht is hier gekozen voor batterijduur boven computerkracht, want dit toestel zou 60% langer meegaan dan zijn voorganger.

Verkrijgbaar in versies van 64, 128, 256 en 512 GB aan prijzen die toch even laten slikken: resp. €879, €927, €1279 en €1779.

Er zijn ook enkele nieuwe accessoires te krijgen (een Touch Cover 2 en een Tye Cover 2), maar wat ons vooral interesseert is de Power Cover, die een geïntegreerde baterij heeft, waardoor de Surface 2 en Pro2 extra adem krijgen.

De toestellen kunnen vanaf 24 september via pre-order besteld kunnen worden. De commentaren op de aankondiging lijken eerder positief. CNet bijvoorbeeld heeft het over "hoe Microsoft van de Surface tablet de tablet gemaakt heeft die de wereld wenste". En Engadget heeft het dan weer over de Surface Music Kit (2), een digitale audio workshop. (3)
http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/sep13/09-23surface2PR.aspx
http://news.cnet.com/8301-10805_3-57603984-75/surface-2-declassified-how-microsoft-made-surface-into-the-tablet-the-world-said-it-wanted/
http://www.engadget.com/2013/09/23/microsoft-surface-remix-project-hands-on/STEAMOS: EEN BESTURINGSSYSTEEM VOOR GAMES
Moet game-bedenkers overhalen om met Linux te werken

Heel wat games zijn gemaakt voor Windows computers. Dat dateert nog uit het tijdperk van MS-DOS, en sindsdien is er weinig veranderd aan dat overwicht. En omdat de meeste games voor Windows-computers gemaakt zijn, blijven ontwikkelaars dus voor Windows games maken. Een vicieuze cirkel, die volgens het bedrijf Valve doorbroken moest worden. Linux zou een beter besturingssysteem zijn voor games, zo heette het.

Het bedrijf heeft deze week een heus nieuw besturingssysteem gelanceerd, gebaseerd op Linux: SteamOS, bedoeld voor het spelen van games in de huiskamer (dus niet mobiel). Volgens Valve heeft SteamOS het voordeel dat er belangrijke verbeteringen zijn in de performantie van de grafische processorkracht, wat tot een betere game-ervaring zou leiden.

Valve heeft bovendien plannen om dit OS te laten draaien op "Steam Box" pc's, maar het kan ook door andere hardware fabrikanten in licentie genomen worden - gratis, want SteamOS zou volkomen open source zijn.

Meer informatie bij o.a. Ars Technica en The Verge.
http://arstechnica.com/gaming/2013/09/valve-announces-linux-based-steamos-as-basis-for-living-room-gaming/
http://www.theverge.com/2013/9/23/4762370/steam-box-osEVERNOTE ZAL JE POST-IT PLAKBRIEFJES DIGITALISEREN
Samenwerking met 3M moet het mogelijk maken.

Wellicht ben jij zoals wij, en beheer jij je leven, je taken, je agenda in een combinatie van on/offline - digitaal en op papier dus. Een plakbriefje nemen en er snel iets op krabbelen, gaat in vele gevallen nog altijd sneller dan je smartphone boven halen, de nodige app te openen, en je tekst in te tikken.

Anderzijds is Evernote ook heel handig - taken die wederkeren bijvoorbeeld of gepland zijn voor de toekomst horen in een digitale agenda thuis. Een webadres manueel neerpennen is al evenmin aan te raden.

Een combinatie van beide werelden zou ideaal zijn. En het lijkt erop dat die combinatie er gaat komen: Evernote gaat samenwerken met 3M, de maker van de originele Post-It notes. Het zou de bedoeling zijn dat je foto's kan maken van je post-its, en dat die dan in een speciale app komen. Maar het zouden meer dan gewone foto's zijn. Zo zou de software de kleur herkennen van de post-it, en de briefjes volgens die kleur organiseren.

3M van zijn kant zou Post-Its gaan verkopen met het logo van Evernote erop, en zal ook 30 dagen van de Premium diensten van Evernote gratis aanbieden, die de gebruiker extra opslagruimte geven, offline toegang, en de mogelijkheid om presentaties vanuit de app van Evernote te draaien.

Het is niet de eerste keer dat Evernote probeert offline en online met elkaar te verzoenen. Eerder had het al een samenwerking gesloten met Moleskine, de maker van de befaamde Moleskine notaboekjes. Daarbij maakte Moleskine speciale pagina's met het logo van Evernote, die dan gemakkelijk gefotografeerd zouden kunnen worden door de gebruiker; ook daar zou de foto in de app bewaard worden.
http://blogs.wsj.com/digits/2013/09/25/the-post-it-note-goes-digital-on-evernote/
http://www.theverge.com/2013/9/25/4771278/3m-evernote-post-it-note-photo-apps 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Dell deelt mee dat zijn Dell 20 Touch Monitor (E2014T), Dell 23 Touch Monitor (P2314T) en Dell 27 Touch Monitor (P2714T) vanaf vandaag in de handel verkrijgbaar zijn. Deze stijlvol hertekende schermen bieden tal van functies voor een erg scherpe prijs, waardoor aanraakfunctionaliteit voor een groot aantal gebruikers toegankelijk wordt. De schermen laten de gebruikers genieten van intuïtieve interactie met inhoud op het scherm door aanraken, verschuiven,  verslepen, draaien, in- en uitzoomen met hun vingers.
http://accessories.us.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=us&cs=19&l=en&s=dhs&sku=858-BBBE&~today=2013-08-29T01:01:01&redirect=1*

*** Orange Business Services en Weinmann ontwikkelen homecareONLINE, een totaaloplossing op het gebied van telegeneeskunde voor slaapapneu-patiënten
Oplossing verbetert de gezondheidszorg voor slaapapneu-patiënten, voldoet aan nieuwe compliance-eisen en maakt beoordeling van de omstandigheden van patiënten en thuisbehandeling van stoornissen mogelijk
http://www.orange-business.com/en/videos/m2m-intelligent-apps-enabler

***  Apple brengt een vernieuwde iMac uit
www.apple.com/imac/features

***  Deskundigen van Kaspersky Lab en Outpost24 voerden recent een security audit uit bij een aantal Europese organisaties. Hierbij onderzochten zij de aanwezigheid van ongepatchte kwetsbaarheden, om zo de (on)veiligheid van het IT-landschap beter in kaart te brengen.
http://www.securelist.com/en/blog/8132/Exposing_the_security_weaknesses_we_tend_to_overlookHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetDRUMLAND - GOTHIC HARMONY
[alternative] Een song die ingetogen begint, maar waarvan je de kracht voelt, alsof die elk moment kan losbarsten. Een trage ballade, die soms teder wordt.
Knap. Gratis te beluisteren bij Jamendo, en ook te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/373729/drumland
http://www.jamendo.com/en/track/1055879/drumland-gothicharmony-the-world-wav


CLOZEE - COLOSSAL

[Worldfusion] Zalig zomerse muziek, een mengeling tussen triphop en worldfusion, met oosterse invloeden. En toch ook weer die zware bas. Een mooie combinatie.
Gratis te downloaden, net als andere songs, die soms van een heel ander kaliber zijn. How Fast bijvoorbeeld is echte trip hop - ideaal om op te dansen!
http://www.jamendo.com/en/artist/436338/clozee
http://www.jamendo.com/en/track/1053559/colossal
http://www.jamendo.com/en/track/1053554/how-fast


ALBERTO ADUER - QUE NO PARE
[Lating] Een feestje van zin? Haal dan zeker deze song in huis. Alle dansbeentjes staan geheid meteen op de dansvloer! Een vrolijk Latijns ritme, heel opzwepend, en een sensueel Braziliaans... Meer moet dat niet zijn!
http://www.jamendo.com/en/track/1052982/alberto-aduer-que-no-pare
http://www.jamendo.com/en/artist/340881/alberto-aduer


THE KYOTO CONNECTION - REVEAL THE MAGIC
[electronic] Muziek afkomstig uit Buenos Aires, en toch met een Japans tintje. Mooie parlando rap, die niet echt agressief is, onderbroken door een vrouwenstem. Een mooi geheel.
http://www.jamendo.com/en/artist/341585/the-kyoto-connection
http://www.jamendo.com/en/track/1036512/reveal-the-magic


VRIJDAG PODCASTDAG: DUTCH COWBOYS

In een reeks "De Pod Op", gaat magazine Dutch Cowboys nader in op podcasts. Is het een fenomeen dat voorbij is? De redacteuren gingen het vragen aan toonaangevende mensen uit de podcastwereld. Het resultaat kan je bewonderen in ... neen, niet een podcastreeks, maar wel videoblogserie.
[Taal: NL]
http://www.dutchcowboys.nl/podcast/29811Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @bnox: Jana Romanova photographs sleeping pregnant couples in her series, “Waiting.” http://t.co/D4ZvNtMq1S

@stadantwerpen: 3000 foto's van Antwerpen in anderhalve minuut. Top! http://t.co/PgYKwy52vK

@robinwauters: So what if I spent almost 15 minutes on this site? http://t.co/Tf6uHkflWL

@mbrinkerink: RT @arjandenboer: M'n bijdrage #appsforculture Vlaanderen: Verken en zoom 440 Belgische spoorweg-affiches met Pivot #opencultuurdata http://t.co/Cjg3fDQFST

@earthoutreach: RT @googleearth: [Watch] What does Jane Goodall have to do with Google Earth? Find out now  http://t.co/VJVhrxaLX4


@stevenn: The New Photojournalism: use Google Streetview to decorate filler content. http://t.co/QTqZNFBuE6 #copypresse http://t.co/5jfVvweCRq

@Jozefs: DiskIdee: HP Envy laptop met ingebouwde Leap Motion-technologie http://t.co/cY8PqBojHx

@netlash: RT @Lisamille_be: As promised de link naar ons onderzoek rond E-commerce & retail: http://t.co/dmnn8my2AM #smdayBe #safeshopscafé Thx voor het enthousiasme!

@haploc: RT @glynmoody: #Copyright Industries Pushing for Search Engine "Voluntary Agreements," Despite Risks to Users - http://t.co/kPbh3d9K14 as we long feared

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het grootste probleem in communicatie is de illusie dat zij plaats gehad heeft...
-George Bernard Shaw-

 
De nieuwe oogst


   
GHOST: ONLINE PUBLICEREN
Tijd voor een nieuw publicatieplatform? Ghost wil dat worden. Het is een Open Source toepassing waarmee je je eigen blog kan schrijven en publiceren, op een intuïtieve en leuke manier. Eenvoudig en elegant, zo beloven de makers. Een filmpje legt uit hoe het werkt.
Een van de pluspunten is dat het met een opgedeeld scherm werkt, met een linker kolom waarin een overzicht staat van je postings. Je kan dus gemakkelijk de koppen van die postings zien, en wanneer je een kop aanklikt, verschijnt het artikel in de kolom rechts. Zo kan jegemakkelijk bladeren doorheen de verschillende postings - veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld bij WordPress. Om toch eens nader te bekijken!
[Taal: ENG]
http://ghost.org/features/


DATASHEETLIB: VOOR DE TECHNIEKER

Wanneer je een ouder toestel moet herstellen, dan moet je op zoek gaan naar de datasheets van dat toestel, waarop de elektrische schakelingen uitgelegd staan. Deze website is een pracht van een informatiebron voor alle doe-het-zelvers en herstellers, omdat je hier datasheets vindt van allerlei mogelijke bronnen - gratis te raadplegen.
[Taal: ENG]
http://www.datasheetlib.com/


STYLIFYME: STIJL-SPIONAGE!
Kom je een mooie website tegen tijdens het surfen, en wil je weten wat de verschillende elementen zijn? Deze site helpt je bij je stijspionage. Geef gewoon de URL in, en je krijgt informatie over de gebruikte lettertypes, de kleuren, de afmetingen van de afbeeldingen, enz. Je kan deze informatie ook als PDF downloaden, om later te bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-and-tools-do-not-link-clean-html-cloud-desktops/
http://stylifyme.com/


TWEET2CITE: TWEETS CITEREN
Dit is een simpele, gebruiksvriendelijke online generator; hij maakt van tweets netjes geformatteerde citaten. Alles wat je moet doen is een link naar een tweet in het veld plakken, op Go klikken, en je krijgt een stukje code. 
[Taal: ENG]
http://tweet2cite.com/


TYPEFORM: ENQUÊTEFORMULIEREN
Deze webdienst maakt het gemakkelijk om aan je bezoekers een vraag te stellen. Je kan je logo toeveogen, zelf de kleuren en letteryptes bepalen of een achtergrond toevoegen. Via mail kan je verwittigd worden van de antwoorden, en je krijgt bovendien waardevolle statistieken over gebruikte toestellen en andere data, om verder te analyseren.
[Taal: ENG]
http://www.typeform.com/


RINEMA:FILMS DELEN

Bij deze site kan je zelf de films catalogeren die je graag ziet. En dan zal de site je zeggen welke films je wellicht ook zou moeten zien. Je kan films doorbladeren op basis van taal, genre, jaar van lanceren. En je kan dus ook een lijstje aanmaken van je eigen favoriete films, of de lijst volgen van anderen met een uitstekende film-smaak...
[Taal: ENG]
http://www.rinema.com/


APPSPLIT: CROWDFUNDING VOOR APPS
Dit platform is bedoeld voor app makers, die daar fondsen kunnen proberen te ronselen voor hun geesteskind. Er zijn verschillende soorten campagnes: om fondsen te werven, of om bijvoorbeeld je app te verkopen.
[Taal: ENG]
http://appsplit.com/


SCHOOLSWORLD.TV - VOOR HET ONDERWIJS

Een multimedia platform dat vernieuwende en informatieve content brengt voor iedereen in het onderwijs. Video's, interactieve games, werkbladen, databladen, nieuws over onderwijs (in het Engels uiteraard).
[Taal: ENG]
http://www.schoolsworld.tv/


WEBCAPTURE: WEBDIENST VOOR SCHERMAFDRUK
Niet iedereen is handig met grafische toepassingen - en toch heb je af en toe een schermafbeelding nodig om duidelijk te maken wat er zich op je scherm afspeelt. Deze dienst helpt: je moet gewoon een link invullen in het online formulier, en de webdienst zal je een screenschot geven in JPG, PDF, enz of online. Je kan de afbeelding ook als ZIP bestand downloaden.
[Taal: ENG]
http://web-capture.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RADIOPLUS

Deze webdienst van de VRT zorgt ervoor dat je de verschillende radiokanalen van de Vlaamse openbare omroep via één centrale website kan beluisteren. VOorheen moest je surfen naar radio1, Studiobrussel, MNM, Klara, Radio2, enz. Dit is toch wel een heel mooie centrale samenwerking!
[Taal: NL]
http://www.radioplus.be/#/nieuwsplus/welkom


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RELAXY
Zin om eens heerlijk te relaxen - maar je weet niet goed waar je voor een sauna of bepaalde wellness behandeling terecht kan? Deze site wil je helpen. Je vindt er een database van alle mogelijke relax en wellness  instituten, die je kan doorzoeken op naam van het bedrijf, op plaats, of op soort (wellness, privé-sauna, beauty). Laat je maar eens lekker verwennen!
[Taal: NL]
http://www.relaxy.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PUBLEAKS
Wikileaks kennen we al. Publeaks wil hetzelfde doen, maar dan voor het Nederlandse taalgebied. Het is de bedoeling dat iedereen hier misstanden aan de kaak kan stellen, en op een veilige manier informatie kan lekken naar de pers. Die zou zo versterkt moeten worden in haar controlerende rol. Aan het initiatief werken verschillende Nederlandse media mee.
[Taal: NL]
https://www.publeaks.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: RAY BRADBURY

Op de internet-archief site Archive.org vind je o.a. ook een hele collectie luisterboeken. Deze link bijvoorbeeld verwijst naar een reeks korte science fiction verhalen, bewerkt door Ray Bradbury. Ideaal om in de auto te luisteren, wanneer u nog eens moet aanschuiven in de file!
[Taal: ENG]
http://archive.org/details/future_fantasia_1305_librivox


VRIJDAG MULTIMEDIA: SILVIA GRAV
Een fotografe die haar zwart-witte foto's ook kunstig met Photoshop bewerkt. Het resultaat is erg speciaal, en kan bewonderd worden op de Flickr-site van de fotografe.
[Taal: ENG]
http://www.flickr.com/photos/silviabmx/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE SINGER/SONGWRITER
Na Nederland, dat al eerder eenzelfde wedstrijd organiseerde, is nu ook de Vlaamse zender VIER op zoek naar de beste singer/songwriter. Tot 1 oktober kan je je inschrijven, en ondertussen kan je al de inzendingen bekijken op de website.
Dat de beste moge winnen!
[Taal: NL]
http://www.vier.be/debestesingersongwriter


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/- De switch van iPhone naar Android, of Windows Phone getest
http://www.belgiancowboys.be/mobile/de-switch-van-iphone-naar-android-of-windows-phone-getest/
- Second screen bij Disney’s Kleine Zeemeermin
http://www.belgiancowboys.be/marketing/second-screen-bij-disneys-kleine-zeemeermin/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Bill Gates: 'Control-alt-delete was een fout'-
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3516797/2013/09/26/Bill-Gates-Control-alt-delete-was-een-fout.dhtml
- Inspectie pakt 'foute' digitale dokters aan
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3516444/2013/09/26/Inspectie-pakt-foute-digitale-dokters-aan.dhtml
 
 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- Nexus 7 verkrijgbaar in België
http://www.elektrozine.be/ez/article/7526/Nexus-7-verkrijgbaar-in-Belgi%EB.html
- Nikon 1 AW1 is eerste waterdichte systeemcamera
http://www.elektrozine.be/ez/article/7540/Nikon-1-AW1-is-eerste-waterdichte-systeemcamera.html
 
 *** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Veet gebruikt de kracht van de sociale media om verkopen te genereren
http://www.digimedia.be/News/nl/15178/veet-gebruikt-de-kracht-van-de-sociale-media-om-verkopen-te-genereren.html
- Belgische supermarkten zijn de koplopers op Facebook
http://www.digimedia.be/News/nl/15164/belgische-supermarkten-zijn-de-koplopers-op-facebook.html
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Google Maps: een overzicht van alle plekken waar jij bent geweest
http://computertaal.info/2013/09/26/google-maps-een-overzicht-van-alle-plekken-waar-jij-bent-geweest/
- Android Device Manager
http://computertaal.info/2013/09/25/android-device-manager/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple repareert lockscreen-bugs met iOS 7.0.2-update
http://tweakers.net/nieuws/91544/apple-repareert-lockscreen-bugs-met-ios-702.html
- KPN biedt dove gebruikers van mobieltjes gebarentaaldienst met Teletolk
http://tweakers.net/nieuws/91541/kpn-biedt-dove-gebruikers-van-mobieltjes-gebarentaaldienst-met-teletolk.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Apple blokkeert 4G op iPhone tot Belgacom betaalt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-blokkeert-4g-op-iphone-tot-belgacom-betaalt/article-4000408338345.htm
- eID vervangt SIS-kaart vanaf 2014
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/eid-vervangt-sis-kaart-vanaf-2014/article-4000408226978.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Trip door conversational wonderland: Ook een autolening is een conversatie
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/trip-door-conversational-wonderland-ook-een-autolening-is-een-conversatie
- Eindelijk in België: Google Shopping & Adwords Product Listing Ads
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/eindelijk-in-belgie-google-shopping-adwords-product-listing-ads


*** WIJS- Onderzoek van Google: 70% van mobiele zoekers belt bedrijven rechtstreeks vanuit zoekresultaten.
http://t.co/NdhSAjxUIw
- Hoeveel Belgen zijn mobile? Wat leren wij uit responsive design projecten? De #Financelab slides van @netlash
http://t.co/uTBNDP6PlK
 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
PROBLEMEN OPLOSSEN IN WIN8: GEWISTE BESTANDEN
We hadden beloofd dat we, na onze reeksen met tips voor Windows 8, eens wat anders zouden doen. Welgeteld één week hebben we het uitgehouden, met tips voor snelkoppelingen in Twitter en Facebook. Op aandringen van onze lezers keren we toch nog even terug naar Win8, omdat de lezers vaak geconfronteerd werden met alledaagse problemen.
Zoals bijvoorbeeld: wat als je per ongeluk een bestand gewist hebt? Dan is er de File History, de geschiedenis van je bestanden, die, wanneer je tenminste deze optie activeert, automatisch een kopie maakt van je bestanden. Dan kan je gewoon een bestand dat je gewist hebt terug oppikken, of een vorige versie van een bestand terug opvissen. File History maakt elk uur een backup van je bestanden.
Om een bestand te herstellen (restore), moet je in je Verkenner een bestand selecteren, en dan bij de Library Tools op de History knop (rechts naast Properties of Eigenschappen) klikken.
http://www.makeuseof.com/tag/ooops-10-common-user-errors-how-to-fix-them-in-windows-8/


PROBLEMEN OPLOSSEN IN WIN8: TEVEEL STARTUP PROGRAMMA'S

Doet je systeem er te lang over om op te starten? Dat kan zijn omdat er telkens teveel programma's meereizen in die opstart, die eigenlijk niet nodig zijn. Dat kan je heel snel oplossen: klik rechts op de taakbalk, en kies Task Manager. Onderaan kan je dan kiezen voor "Meer detailss", waarna je meer tabblaadjes krijgt. Kies vervolgens het tabblaadje Startup, en zie welke programma's je niet nodig hebt. Bijvoorbeeld Apple Push en iTunes Helper heb je niet nodig wanneer je niet met iTunes werkt. En zo zal je allicht nog wel meer programma's tegenkomen die wellicht niet echt nodig zijn. Selecteer een programma, en klik op "disable". De volgende keer je je systeem herstart, zal dit programma niet meer meedraaien en moet je het manueel opstarten.
http://www.makeuseof.com/tag/ooops-10-common-user-errors-how-to-fix-them-in-windows-8/


PROBLEMEN OPLOSSEN IN WIN8: INSTELLINGEN
Heb je de standaard instellingen van een Windows programma gewijzigd, maar wil je eigenlijk terug naar de instellingen van voorheen? Dat kan.
Heb je een bibliotheek gewist, klik op de Libraries header in de File Explorere, en kies: Herstel standaard bibliotheken (restore default libraries).
Heb je de instellingen gewijzigd voor hoe een folder er moet uitzien: klik op View (Beeld) tabblaadje in File Explorer, kies Options, en selecteer "Change folder and search options" (wijzig opties voor mappen en zoeken). Er is een apart Restore Default (Beginwaarde) button vp elk tabblaadje van de verschillende opties.
Heb je teveel icoontjes in je systeembalk verborgen? Klik rechts op je taakbalk, kies Eigenschappen, kies Customize vlak naaast Notification (Aanpassen naast Meldingen), en selecteer Herstel de standaard icoontjes.
http://www.makeuseof.com/tag/ooops-10-common-user-errors-how-to-fix-them-in-windows-8/


PROBLEMEN OPLOSSEN IN WIN8: IE
Wanneer je bij je IE browser (de desktop versie dan) teveel browser add-ons installeert, zoals extra balken, dan kan je wel eens in de problemen raken. Maar gelukkig is er een manier om dit te verhelpen, en wel een heel simpele.
In je IE browser klik je op het tandwieltje, waar je Internet Opties kiest, om vervolgens het tabblad Advanced te kiezen. Klik daar op Reset, om je instellingen terug op de beginwaarde te zetten.
Hierdoor zal je wel je extra knoppenbalken verliezen, je add-ons, en verdere instellingen en gegevens van je browser. Maar je favorieten behoud je wel.
http://www.makeuseof.com/tag/ooops-10-common-user-errors-how-to-fix-them-in-windows-8/


PROBLEMEN OPLOSSEN IN WIN8: PROGRAMMA'S DIE BEVRIEZEN OF VEEL COMPUTERKRACHT VERGEN
Soms kan een programma blijven hangen. Of gaat het om een of andere reden plots enorm veel computerkracht opeisen, terwijl het in de achtergrond draait. Dat kan je vaak merken aan je ventilator, die dan op een hoog toerental draait.
Om dit probleem op te lossen, kan je gebruik maken van de task Manager: druk op Ctrl+Alt+Delete en kies Task Manager, of klik rechts op de taakbalk, en kies Task Manager. Je krijgt nu een lijstje van de programma's die draaien, met daarbij de CPU, geheugen, disk, en netwerk die ze gebruiken. Selecteer de boosdoener, en klik op de button End Task onderaan.
http://www.makeuseof.com/tag/ooops-10-common-user-errors-how-to-fix-them-in-windows-8/

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ISPY: WAT GEBEURT ER?
Windows WP/Vista/7/8 - 39 MB - freeware
Deze software maakt gebruik van de webcam en microfoon op je computer, om beweging en geluid te detecteren, en je hiervan tet verwittigen. Je kan dit dus gebruiken om een kamer te bewaken waarin de computer staat - of om, wat niet echt netjes is, mensen te bespieden. De beelden kunnen automatisch geüpload worden naar YouTUbe of een server, je kan live luisteren en kijken via het netwerk, meerdere camera's en microfoons verbinden, enz.
http://downloads.zdnet.com/product/2348-75915136/?tag=nl.e530&s_cid=e530&ttag=e530&ftag=TRE63473b3
http://downloads.zdnet.com/product/2348-75915136/?d=1


LINUX EDITORS: GEDIT


Voor Linux versies die Gnome ondersteunen
Sommige lezers verwijten ons dat we te veel over programma's voor Windows toestellen schrijven, en te weinig over Linux. Om dat foutje recht te zetten, een korte reeks over Linux editors. De tijd dat je, om met Linux te werken, een echte techneut moest zijn, is voorbij: tegenwoordig is Linux echt wel gebruiksvriendelijk. En zo ook de tekstbewerkers.
Bij Computerworld vonden wij een artikel waarin enkele Linux tekstverwerkers besproken worden; wij keken even mee voor jou.
Om te beginnen Gedit. Het is de officiële tekstverwerker voor LInux versies die de Gnome desktop omgeving ondersteunen. Gedit is een simpele maar handige grafische tekstverwerker, die o.a. syntax van programmeertalen kan markeren, en ondersteuning biedt voor automatisch inspringen, het nummeren van lijnen, werken tabblaadjes. Ideaal voor de programmeru dus.
(Opmerking: de links in deze reeks verwijzen naar artikels bij Computerworld; om de artikels volledig te kunnen lezen, moet je je (gratis) registreren.
http://projects.gnome.org/gedit/
http://www.computerworld.com/s/article/9241134/5_free_Linux_text_editors_for_programming_and_word_processingcts.gnome.org/gedit/


LINUX EDITORS: GNUE EMACS
Linux - freeware
De naam van deze tool is afgeleid van "editing Macros": het is een geavancderde tekstverwerker. De software is gebruiksvriendelijk, aanpasbaar, en kan uitgebreid worden met add-ons. Je krijgt ook een goede handleiding, en je kan de teksten afdrukken en documenten formatteren, net als bij een gewone tekstverwerker - wat echt niet evident is bij een tekstverwerker voor programmeertalen.
http://www.computerworld.com/s/article/9241134/5_free_Linux_text_editors_for_programming_and_word_processing?taxonomyId=122&pageNumber=2
http://www.gnu.org/software/emacs/


LINUX EDITOR: GNU NANO
Linux - freeware
Dit is een editor voor de echte die-hards - een comand-line editor, die eigenlijk in 1999 al gelanceerd werd als gratis alternatief voor de fabriekseigen tekstverwerkerPico. Het programma heette dan ook in het begin TIP, als afkorting voor This Isn't Pico. Zoals gezegd: gratis, maar de meeste mensen die met Linux beginnen, zullen zich echt niet thuis voelen in deze omgeving.
http://www.computerworld.com/s/article/9241134/5_free_Linux_text_editors_for_programming_and_word_processing?taxonomyId=122&pageNumber=3
http://www.nano-editor.org/


LINUX EDITORS: KATE


Linux - freeware
Dit programma met zijn sexy naam, Kate, is een tekstverwerker voor deKDE gebruiker. Kate staat eigenlijk voor KDE Advanced Text Editor. Maar ook hier is het eigenlijk een tekst editor die niet echt bedoeld is voor gewone teksten, als wel voor het programmercode. De editor werkt ook met projecten, om een snel overzicht te hebben van de verschillende onderdelen van een project, en de codec bestanden die erbij horen.
http://kate-editor.org/
http://www.computerworld.com/s/article/9241134/5_free_Linux_text_editors_for_programming_and_word_processing?taxonomyId=122&pageNumber=4


LINUX EDITORS: VIM
Linux - freeware
Oorspronkelijk stond VIM voor Vi Imitation, en nu voor Vi IMproved. En het was een tekst editor bedoeld als een cloon van VI voor het Amiga Platform. En geloof het of niet, de eerste release van VIM dateert van 2 november 1991! Sindsdien zijn er versies uitgebfracht voor Linux, Windows, Mac OS X en QNX.
http://www.computerworld.com/s/article/9241134/5_free_Linux_text_editors_for_programming_and_word_processing?taxonomyId=122&pageNumber=5
http://www.vim.org/index.php


COOL PHOTO TRANSFER: FOTO'S SYNCHRONISEREN

Windows PC - Android app
Deze tool helpt je om foto's van je Android telefoon over te zetten naar je pc, op een simpele en leuke manier - en zelfs via WiFi, zodat je niet met kabeltjes moet sukkelen. Het overzetten gaat echt heel snel. De tool bestaat in een versie voor de Windows computer, en als app voor je Android toestel.
http://www.coolphototransfer.com/


RETOUCHER: FOTO'S RETOUCHEREN
Windows 2000/XP/Vista/7/8 - 28,8 MB - demo (10 dagen)
We kennen allemaal Photoshop, die foto's echt wijzigt. Maar AKVIS is eerder bedoeld om foto's te verbeteren, althans de kwaliteit: stofkorreltjes,krassen plekken worden verwijderd. Je kan zelfs ontbrekende delen van een foto reconstrueren.
http://akvis.com/en/retoucher/index.php


VRIJDAG APPDAG: POMODORO FREE
Windows PHone - freeware
Deze app wil je productiever laten zijn, door je tijd in te delen in perioden van 25 minuten, die dan "pomodori" heten, het Italiaans woord voor tomaten. Tussen die tomaten in zit er dan een korte pauze. Het zijn juist die pauzes die je dan meteen scherp houden en je productiever laten werken.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/pomodoro-free/490ca9a0-e23a-4d53-8189-3f144ceacac4


VRIJDAG APPDAG: BONGOBOS

iPad - 1,99 euro
Een Belgische app, gemaakt met steun van het VAF Gamefonds, door de Vlaamse overheid opgericht om makers van games een steuntje in de rug te geven. De app wil de vaardigheden en creativiteit bij kleuters stimuleren. Zij vinden het dan ook erg leuk wanneer de tekeningen die zij maken, met een in het verhaal geïntegreerd worden.
http://www.bongobos.com/herfst/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is beter dat je je mond dicht houdt, en de mensen laat denken dat je een dwaas bent,
dan hem open te trekken, en alle twijfel weg te nemen.
-Mark Twain-