Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
26/9/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 819 van 21/9/2013Gegroet lezer,

Tja, het is zover. Dit voorwoord wordt geschreven uit de trein, terwijl het buiten nog donker is. Twee dagen geleden heb ik hutsepot gemaakt. Mijn haar krult helemaal, van de regen en de wind. Herfst, met andere woorden. Een seizoen om te genieten van een andere schoonheid van de natuur - die van de vele tinten bruin, wanneer de bladeren verkleuren en het landschap enorm varieert. En ook een seizoen waarin het erg gezellig wordt om binnen te zitten, lekker warm, terwijl de regen tegen de ramen tikt. Hopelijk pakt u er dan een Netties bij :)

Deze week staan we in onze tips even stil bij snelkoppelingen voor Twitter en Facebook. Ook voor ons was dat een ware ontdekking, en wij passen de snelkoppelingen voor Twitter dan ook meteen al toe. In de nieuwsrubriek blijven de aankondigingen van Apple verleden week nog nazinderen, en ook de NSA-spionage steekt zijn kop weer op. In elk geval genoeg leesvoer, om even zoet te zijn.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
EEN VERDOKEN GEVAAR VAN DE FINGERPRINT ID
Zich beroepen op het 5e amendement wordt lastig...

Je hebt verleden week kunnen lezen dat wij erg gecharmeerd waren van het feit dat de nieuwe iPhone 5s de home-knop tegelijk laat functioneren als vingerafdruk-scanner, waarmee je je toestel kan ontgrendelen zonder moeilijke paswoorden te moeten onthouden.

Wired kwam dit weekend echter af met een artikel waarin gewezen wordt op een addertje onder het gras bij die vingerafdruk ID; een kritiek die niet meteen tegen Apple gericht is, maar tegen het principe. Wellicht zullen in de nabije toekomst vele fabrikanten deze technologie immers ook gaan inbouwen in hun toestellen, en dat houdt, aldus Wired, toch wel een gevaar in.

Het gaat om de wettelijke impact. In de VS bestaat er zoiets als het "Vijfde amendement", een onderdeel van de grondwet dat waarborgt dat niemand verplicht kan worden om zichzelf te beschuldigen; in een proces zal je dus vaak een beschuldigde dit 5e amendement horen inroepen als reden om een vraag niet te beantwoorden, omdat het antwoord tegen de belangen van de beschuldigde zou indruisen.

Wanneer de politie bij een huiszoeking een versleutelde computer tegenkomt, kan de eigenaar van die computer niet verplicht worden om paswoord of PIN te overhandigen. Komen ze een safe tegen, dan kan de eigenaar wel verplicht worden om de sleutel te overhandigen, maar bijvoorbeeld niet om de cijfercombinatie te overhandigen. Het verschil zit tussen een voorwerp, en wat je weet. En in het geval van de Fingerprint ID zou je vinger als een voorwerp beschouwd kunnen worden, zodat agenten bijvoorbeeld het recht zouden hebben om je te dwingen je vinger op je toestel te leggen, om het zo te ontgrendelen.

Een interessante gedachtegang. Het volledige artikel is te vinden bij Wired. Tussen haakjes: Wired geeft er meteen een heel simpele oplossing bij, om dit probleem op te lossen: het ontgrendelen afhankelijk maken van je vingerafdruk, PLUS iets dat je weet, een paswoord of PIN...
http://www.wired.com/opinion/2013/09/the-unexpected-result-of-fingerprint-authentication-that-you-cant-take-the-fifth/MICROSOFT NIET ALTIJD HANDIG MET RECLAMECAMPAGNES...
Maar zal inruilformule oude iPads werken?

Je kon er niet naast kijken: verleden week heeft Apple zijn twee nieuwe iPhones voorgesteld. Een feit dat concurrenten niet naast zich konden neerleggen, zonder iets te doen. Het reclameagentschap dat Microsoft in de arm genomen had, meende een goede tegenzet te kunnen doen. Zoals wel vaker gebeurt, worden dan filmpjes gemaakt waarin met de nieuwe toestellen gespot wordt - filmpjes die dan viraal gaan, en hun eigen leven op het internet gaan leiden.

Maar blijkbaar had het agentschap iets verkeerd gedaan met de 3 filmpjes die het thema" Fly on the wall" hadden meegekregen. "Blijkbaar" zeggen we, want zelf hebben we de filmpjes niet kunnen bekijken. Zij zijn namelijk allemaal verwijderd van YouTube - inbegrepen de mirror versie die Cnet gevonden had (1). Van "Oops" gesproken - vooral voor het agentschap dat het filmpje uitgedacht had.

Verleden week kondigde Microsoft nog een andere strategische zet aan in zijn campagne: inruilen. Apple had namelijk een tweetal weken geleden aangekondigd dat je voortaan ook oudere iPads of iPhones zou kunnen inruilen, en mits betaling van een supplement zou je dan een nieuw toestel krijgen. Microsoft gaat een stukje verder: breng je een oude iPad binnen (2e, 3e of 4e generatie) in een Microsoft Store, dan krijg je een tegoedbon voor Microsoft producten van $200. Die je dan natuurlijk kan gebruiken om een Surface tablet te kopen! (2)

Het is een harde wereld, die concurrentie onder de tech-giganten, en alle wapens zijn blijkbaar goed!
http://news.cnet.com/8301-10805_3-57602902-75/microsoft-pulls-fly-on-the-wall-anti-iphone-ads/
http://www.webpronews.com/microsoft-offering-200-for-old-ipads-2013-09GOOGLE TRENDS WERD WEER WAT HANDIGER
Wat zoeken de mensen het meest?

Google sleutelt voortdurend aan zijn zoekmachine, om de meest relevante zoekresultaten te brengen. Dat wil zeggen dat het heel wat statistieken bijhoudt over wat de mensen eigenlijk zoeken. En die resultaten die kan jij ook bekijken, via Google Trends.(1)

Daarbij werden de laatste tijd enkele wijzigingen doorgevoerd, die we hier even overlopen. Ga naar Google Trends (1) en klik op Top Charts in de linkerbalk. Dan krijg je (voorlopig alleen voor de VS, later zouden andere landen moeten volgen) de top trefwoorden in verschillende categorieën - bij dieren is bijvoorbeeld de hond het meest gezocht, bij hondenrassen iets meer onderaan de Bulldog, bij Games Lego, enz. Bij de meeste van deze rubrieken heb je ook nog een symbool voor statistieken (de pijl die naar boven wenst, rechts bovenaan bij de titel van de rubriek). Die verwijst naar Trending: het zoekwoord dat weliswaar niet het populairst was, maar wel een stijging kende in de recente periode.

Terug naar boven. Links zie je ook Hot Searches. Rechts bovenaan zie je zowel "Latest" als "Past 30 days". Die tweede geeft je dan weer een overzicht, dag na dag, van wat die dag het meest gezocht werd.

En dan is er nog de "Explore" optie, in de balk links. Die geeft je de mogelijkheid om de trends te vergelijken voor 2 zoektermen. Vergelijk je bijvoorbeeld iPhone en Windows, dan zie je een dalende trend voor Windows, maar een stijgende voor iPhone, met een piek rond 12 september; Deze interesse kan je dan ook weer opbreken per regio, en zelfs per stad.

Een heel handige tool, die echt wel het ontdekken waard is!
http://www.google.com/trends/
http://www.webpronews.com/google-trends-just-became-a-lot-more-useful-2013-09CHINA: WIE BIEDT DE BESTE CENSUURDIENSTEN?
Harvard professor zoekt incognito werking censuur uit

Dat China censuur toepast, weten we ondertussen wel. Het staat bekend als de "grote Chinese muur" - maar dan digitaal. Hoe die muur werkt, dat wou Gary King,  een professor aan Harvard wel eens weten, en hij ging op onderzoek uit. Hij creëerde daarvoor een Chinees sociaal netwerk, om als insider de gewenste informatie te krijgen.

En dan bleek het erg gemakkelijk. Alles wat hij moest doen was een contract afsluiten met een grote Chinese provider van web software om zijn site te laten draaien, en voortaan kreeg hij een inzicht in de tools die bestaan om censuur uit te oefenen. Het bedrijf had namelijk een helpdesk op poten gezet, die de klanten moest bijstaan.

Zo kwam hij te weten dat de Chinese censuur niet gebaseerd is op een uniek, gecentraliseerd model, maar dat er een heuse markt ontstaan is van bedrijven die erom wedijveren de beste censuurtools aan te beiden. Men kan censureren op sommige trefwoorden, of het IP adres van de gebruiker. Maar de methode die het vaakst gebruikt wordt is het manueel filteren van postings, op basis van hun lengte, de plek waar de posting gepubliceerd werd, of het feit dat de posting geschreven werd als reactie op een gesprek, of om een gesprek op te starten.

Bovendien voerde Gary King nog een ander experiment uit, zo lees je bij TEchnology Review. Hij rekruteerde tientallen mensen in China, die dan  berichten posten op 100 verschillende sociale netwerken - echte, wel te verstaan. Zo kon hij zien wat wel en niet gecensureerd werd.

Een interessant experiment, waarover je alles lezen kan bij Slate.fr en Technologyreview.

Tussen haakjes: België lijkt ook stilaan op weg om een muur op te trekken rond het Belgische internet. Goksites, sites met pedofiele porno, maar ook sites waar illegale content aangetroffen kan worden (vooral torrent-sites) worden tegenwoordig geblokkeerd door de Belgische providers. ZDNet heeft er een verhelderend artikel over (3)
http://www.slate.fr/monde/77660/censure-chine-reseaux-sociaux
http://www.technologyreview.com/news/519066/academics-launch-fake-social-network-to-get-an-inside-look-at-chinese-censorship/
http://www.zdnet.be/nieuws/151750/belgische-overheid-blokkeert-meer-websites-dan-ze-toegeeft/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=20130916&utm_campaign=seedingTWITTER WERKT MET MAGISCHE ACCOUNT MAGIC RECS
Vertelt je via DM aanbevelingen wie je moet volgen

Verleden week heeft Twitter gedaan wat iedereen verwacht had: zijn IPO ingediend. Dat staat voor Initial Public Offering, en het is een van de stappen om, als een echte grote, naar de beurs te trekken. Veel ophef maakte het er niet rond, toch niet zoals Facebook. En het is te hopen dat de beursgang van Twitter onder een beter gesternte mag vertrekken dan die van Facebook - alhoewel het aandeel van die laatste, na een duizelingwekkende val vlak na de beursgang, stilaan toch aan een klim bezig is.

Maar vermits jij en wij wellicht geen geld teveel hebben om op de beurs te gaan speculeren, beperken wij ons tot wat ons wél interesseert: een nieuwe evolutie bij Twitter zelf. Het gaat om Magic Recs (1), een account die Twitter zelf op Twitter aangemaakt heeft, en die aan de gebruikers via DM boodschappen stuurt met aanbevelingen wie ze moeten volgen, gebaseerd op de activiteiten van de mensen die ze nu reeds volgen. Wanneer jij bijvoorbeeld Janneke, Mieke en  , en die gaan nu plots de account van @albertII volgen, dan krijg jij een DM die je hiervan op de hoogte brengt - op voorwaarde dat je zelf ook Magic Recs volgt.

Het betekent dat Twitter weer een stapje verder gegaan is in het kaf van het koren onderscheiden - weten wat belangrijk is voor de gebruiker en wat niet. Mashable en New York Times hebben een achtergrondverhaal (2) (3). Om zelf uit te testen dus.
https://twitter.com/magicrecs
http://bits.blogs.nytimes.com/2013/09/13/twitters-magic-recs-experiment-personalizes-what-you-follow/?_r=0
http://mashable.com/2013/09/15/twitter-magic-recs-dm/GOOGLE KOOPT BUMP
App om contacten te delen blijft voorlopig apart bestaan

Stel: je maakt een pracht van een app. Die kent veel succes - en groeit uit tot een van de meest gedownloade mobiele apps. Maar rijk word je er niet van, want een echt business model heb je nog niet gevonden. En dan... komt er iemand met veel geld, en die doet een aanbod dat je niet kan afslaan - zelfs als dat betekent dat je je geesteskind moet afstaan, en dat het wellicht niet zal overleven en opgeslokt wordt door de overnemer. Dan ga je toch op dat aanbod in, niet?

Dat overkwam Bump Technologies, maker van de gelijknamige Bump app. Daarmee kan je, zoals de naam suggereert, twee toestellen met elkaar "bumpen" of tegen elkaar tikken. En dan wordt als bij wonder contact info uitgewisseld. De verbinding blijft daarna nog even open, om andere info uit te wisselen zoals audio, video, foto's en meer. In maart waren er al 1 miljard foto's gedeeld via Bump, en de app werd 125 miljoen keer gedownload.

Degene met de diepe zakken is Google. Hoeveel het voor Bump neergeteld heeft, is niet geweten. Het bijzondere aan deze affaire is dat Bump eigenlijk gestart is als een app voor de iOS toestellen. De app kreeg mettertijd concurrentie, en enkele weken geleden heeft Apple dan nog aangekondigd dat iOS 7 een tool zou bevatten, AirDrop, die eigenlijk hetzelfde zou doen als Bump. Het aanbod van Google moet dan ook meer dan welkom geweest zijn bij Bump Technologies...

Meer achtergrond bij TechCrunch, All Things D en GigaOm.
http://allthingsd.com/20130916/google-acquires-bump-for-at-least-30m/
http://gigaom.com/2013/09/16/remember-bump-well-google-gave-it-a-soft-landing/
http://techcrunch.com/2013/09/16/bump-mobile-contact-sharing-app-acquired-by-google-will-stay-alive-for-now/NSA EN BELGACOM: DE COMMENTAREN
Is België dan geen bondgenoot?

Je hebt het wellicht op het nieuws gehoord: Belgacom, het grootste telecombedrijf van België, heeft bekend gemaakt dat het malware op haar systemen aangetroffen heeft, die gebruikt werd voor spionage. En dat alle sporen erop wijzen dat die malware er geplaatst is door een aanval die door een overheidsorganisatie georkestreerd was. De Amerikaanse spionagedienst NSA werd niet met naam genoemd, maar iedereen begreep zonder woorden dat deze organisatie bedoeld werd. Belgacom zelf heeft bij het parket een klacht ingediend tegen onbekenden (1).

Voeg deze berichten bij een artikel dat het Duitse magazine Der Spiegel uitbracht, en waaruit blijkt dat NSA ook financiële transacties monitort in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, via het SWIFT betaalverkeer. En je begrijpt dat het spioneren van NSA op een veel grotere schaal gebeurde dan iedereen vermoedde.

Interessant daarbij is het om de reacties te lezen. Zoals die bij een artikel in De Tijd, door de Belgen dus, en bij een artikel in Ars Technica, door de Amerikanen dus. Dat de NSA spioneert lijkt men normaal te vinden, maar dat het op zo'n grote schaal gebeurt, buiten enige democratische controle om, dat stoort velen. Sommigen vinden het dan weer ongepast dat de NSA een bondgenoot, België, bespioneert. Anderen vinden het dan weer normaal dat een bondgenoot bespied wordt, maar zijn verontwaardigd dat Amerika zijn eigen burgers bespioneert.(2)(3)

Sommigen, vooral in België dan, knopen er dan weer politieke gevolgtrekkingen aan vast. Europa en de VS staan op het punt belangrijke handelsakkoorden af te sluiten. Deze praktijken van de VS, gericht tegen een bondgenoot, zouden die onderhandelingen wel eens kunnen opschorten.

Hierbij dient toch wel opgemerkt te worden dat Belgacom nooit in enig perscommuniqué de naam van de NSA uitgesproken heeft, en evenmin naar de VS verwezen heeft als de mogendheid die achter de malware zit.
http://www.belgacom.com/be-nl/newsdetail/ND_20130916_Belgacom.page
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_telecom/Belgacom_virus_komt_van_een_overheid.9399644-3125.art
http://arstechnica.com/tech-policy/2013/09/major-belgian-telco-targeted-by-a-foreign-state-brussels-says/
Meer:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20130916_00745184BOX MOET JE HELPEN NAAR DE CLOUD TE TREKKEN
Versleuteling zou bestand moeten zijn tegen NSA-spionnen...

Er is de laatste dagen veel geschreven over een webdienst, Box; die zou Microsoft het vuur aan de schenen moeten gaan leggen, de mensen moeten helpen om de overgang naar de cloud te maken... Tijd dus om even stil te staan bij wat Box eigenlijk is.

Box is een dienst voor het delen van bestanden, die al een jaar of acht bestaat, en zich voornamelijk tot bedrijven richt. Zij krijgen online opslagruimte, en tools om samen te werken. Het bedrijf wil nu een stapje verder gaan, en heeft enkele nieuwigheden aangekondigd waarmee het de arena betreedt waarin ook Google en Microsoft voor de aandacht van de gebruiker strijden: die van de kantoorsoftware in de cloud - Google met zijn Google Docs, Microsoft met Office 365. Of Box het kan opnemen tegen deze giganten, is nog de vraag.

Tot de nieuwigheden behoren Box Preview. Daarmee kan je elk bestand dat online in een Box staat, als preview in je browser bekijken. Meer en dan 100 verschillende bestandtypes worden ondersteund, je kan in- en uitzoomen, tekst kopiëren en plakken, dit alles in een mooie gebruiksinterface. Box Preview is wel handig, omdat je zo documenten kan openen en (beperkt) bewerken, zelfs wanneer de bijhorende software niet op je computer staat (Photoshop, Adobe Illustrator...).

Er komt ook een mobiele versie uit, Box for Mobile. Die richt zich tot iOS gebruikers en geeft hen offline toegang tot de bestanden in hun Box: je downloadt de bestanden en mappen naar je toestel die je offline wil bewerken, en kan ze later dan weer synchroniseren. Verder is er Box Notes, een manier om documenten aan te maken. Een uitgebreide bespreking daarvan vind je bij CiteWorld (1) En tot slot is er het Box Platform: de makers van Box willen dat ontwikkelaars van andere apps gebruik gaan maken van Box, zodat die bijvoorbeeld bij het openen en opslaan van bestanden rechtstreeks naar je Box verwijzen..  (2)

Maar zijn de mensen, met alle berichten over NSA en spionage, niet bang om hun documenten in de cloud te zetten? Daarop meent Box een antwoord te bieden, zo weet Ars Technica (3). Het bedrijf zou namelijk de bestanden versleutelen, en de sleutel daarvan enkel aan de gebruiker geven. Voor de technische details verwijzen wij graag naar het artikel. Het is opvallend dat steeds meer bedrijven hun producten en diensten aanprijzen als "NSA-proof" - bestand tegen spionagetechnieken van het NSA. Maar tegelijk zullen de meeste burgers, ondertussen wijs geworden door de recente onthullingen, schamper de schouders ophalen bij deze bewering, en er cynisch aan toevoegen "tenzij ze natuurlijk een achterdeurtje in hun software of dienst ingebouwd hebben"....
http://www.citeworld.com/cloud/22413/boxworks-2013-box-notes-launches
http://thenextweb.com/insider/2013/09/16/box-helps-users-get-more-out-of-their-content-with-new-preview-mobile-app-notes-and-platform-play/
http://arstechnica.com/information-technology/2013/09/box-aims-for-nsa-resistant-cloud-security-with-customers-holding-the-keys/IS AFSCHAFFEN VAN COOKIES VAN DERDEN EEN GOED PLAN VAN GOOGLE?
Of trekt het zo nog meer macht naar zich toe?

Zoals je wellicht weet, bestaan er al langer plannen om cookies van derden af te schaffen. Het systeem cookie ken je: dat is een klein bestandje dat op je computer gezet wordt wanneer je een website bezoekt, en waarmee bijvoorbeeld onthouden wordt dat je taal Nederlands is, of dat je in Hasselt woont, zodat de inhoud van de site aan die gegevens aangepast kan worden. Maar buiten de eigen cookies van een website, zijn er ook cookies van derden: cookies die door de advertenties op de site geplaatst worden, zodat de adverteerders je doorheen verschillende sites kunnen volgen, en op basis van je surfgedrag gerichte advertenties kan sturen. En waar de eerste soort cookies onschuldig zijn, vormt de tweede soort toch een bedreiging voor je privacy.
 
De laatste tijd zijn er verschillende pogingen ondernomen om iets aan de cookies van derden te doen. Om te beginnen een administratieve verplichting, om de burger te melden dat een site gebruik maakt van cookies. Dat is eigenlijk alleen maar uitgegroeid tot een vervelende hindernis bij het bezoeken van een site, die verder geen enkel gevolg heeft, laat staan je privacy beter beschermt.
 
Maar er is ook op het vlak van de browser gewerkt, waarbij je de meer mogelijkheden krijgt om cookies te weren. De adverteerders van hun kant zijn, schoorvoetend, bezig aan een "do not track" systeem, een opt-out voor alle cookies van derden. Ze doen het niet graag, maar als zij het niet doen, zou de wetgever zelf wel eens kunnen ingrijpen, en dan zouden cookies van derden wel eens helemaal verboden kunnen worden.
 
Deze week kondigde USA Today aan dat Google zou overwegen om een heel ander systeem te gaan gebruiken dan deze cookies, namelijk de AdID. In plaats van "third party" data, verzameld via de third party cookies, zou er gewerkt worden met "first party" data, informatie die rechtstreeks verzameld wordt bij gebruikers wanneer zij sites zoals Gmail of YouTube bezoeken. Dankzij een recente wijziging in zijn gebruiksvoorwaarden, mag Google al die gegevens verweven.

Ook andere sites, waarbij de gebruiker voortdurend ingelogd wordt, zoals Twitter en Facebook, zullen sterke troeven in handen krijgen, want ok zij zouden beschikken over first-party data, die zij dan kunnen doorverkopen aan adverteerders.

Met andere woorden: zelfs al zouden de third party cookies afgeschaft worden, het is nog de vraag of het systeem dat in de plaats komt, zoveel  beter is. Het geeft in elk geval nog meer macht aan de groten zoals Google, Twitter en Facebook, terwijl de "onafhankelijke" adverteersystemen gedoemd lijken te worden...

Meer bij GigaOm, USA Today. Als derde link een artikel dat verleden week bij Netties verschenen is, en waarin we al een andere praktijk van Google aangeklaagd hebben: het niet meer doorgeven van de origine van een bezoeker, aan webmasters die geen gebruik maken van Google AdSense.
http://gigaom.com/2013/09/17/google-ready-to-chuck-cookies-as-ground-shifts-for-on
http://www.usatoday.com/story/tech/2013/09/17/google-cookies-advertising/2823183/   
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=19915

   

TELENET WIL NETFLIX VOOR ZIJN MET ZIJN REX & RIO
Al dan niet meetellen van downloadvolume kan groot verschil maken..

Verleden week werd aangekondigd dat de veel geroemde Amerikaanse content-aanbieder NetFlix naar Nederland zou komen. Netflix biedt films en feuilletons op aanvraag (VODof video on demand), tegen betaling. Wat NetFlix vooral interessant maakt is dat je series kan bekijken, ook voor ze op de nationale zenders te zien zijn. En dit alles voor een forfait per maand - geen verrassingen wanneer je de factuur op het einde van de maand ontvangt, om vast te stellen dat je toch wel wat veel films aangevraagd hebt.

Vele Nederlanders hadden al van het aanbod van Netflix in de VS gehoord, en namen meteen een abonnement. Wat ervoor zorgde dat Netflix binnen de kortste tijd in verantwoordelijk was voor 10% van het breedbandgebruik in Nederland.

Nu is de situatie in Nederland helemaal anders dan in België / Vlaanderen. Bij ons staat namelijk Telenet heel sterk; door het opkopen van verschillende gemeentelijke kabelbedrijven bestrijkt het ondertussen zowat heel Vlaanderen. Het is een "echt" kabelbedrijf, in die zin dat internet en tv bij jou de huiskamer binnenkomen via de glasvezelkabel - dit terwijl Belgacom ook wel breedband aanbiedt, maar dat het vaak nog via traditionele telefoonlijnen loopt.

Eigenlijk mag de internaut, de tv-kijker in Vlaanderen niet klagen. Hij krijgt breedband internet via de kabel, aan een betaalbare prijs; Telenet biedt bovendien, via de Digibox, de mogelijkheid om programma's naar eigen believen op te nemen op de harde schijf en terug te zien wanneer je wil. Uitgesteld kijken, tv op aanvraag, het zit er ook allemaal bij (bij Belgacom ook, alhoewel het aanbod daar iets beperkter is). En nu heeft Telenet dan de grote stap gezet: het wil de Vlaamse Netflix worden. Je zal voortaan feuilletons op aanvraag kunnen zien, enkele dagen nadat zij in de VS in première gingen. Vlaamse of buitenlandse films op aanvraag. En bovendien is er een "download to rent" aanbod, wat wil zeggen dat je feuilletons en films kan downloaden, om ze later, wanneer je geen internetverbinding hebt, te bekijken. Handig om bijvoorbeeld een feuilleton naar je iPad over te zetten, en dan rustig in de trein te bekijken.

Wat ook aantrekkelijk is aan het aanbod van Telenet, is dat je de on demand programma's niet alleen op je tv kan bekijken, maar ook op andere schermen in huis: zoonlief op zijn laptop boven, dochtertje op de smartphone, terwijl ze haar haar brusht in de badkamer, en mama (om het stereotype maar ineens door te trekken) op de laptop, terwijl ze aan het koken is. Binnenkort zou er een Yelo app uitkomen, die dit mogelijk maakt.

Rex & Rio hebben ook het voordeel dat, wil je ze op de tv bekijken, dan staan ze meteen klaar - je moet niet eerst een programma downloaden via IP, en dan overzetten naar je tv.

En daar zit komt weer dat venijnig vraagje opduiken: wat kost het ons aan bandbreedte? Want feuilletons en programma's die je via internet zou bekijken, dus via Netflix, komen via de kabel, en worden dus afgetrokken van het downloadvolume dat jou elke maand toegemeten is. Terwijl wat Telenet je brengt, aan tv-content gewoon als "tv" beschouwd lijkt te worden, en dus niet zou meetellen...

Rex kost en $14,95 per maand, Rio kost $24,95 per maand (1). In een live videoconferentie beantwoorden de medewerkers van Telenet vragen van het publiek. (2)

Twijfel je nog wat jij zou kiezen, of dat het aanbod überhaupt voor jou interessant is? Ben je Telenet-klant, dan kan je volgende week op je digibox zien waaruit het aanbod bestaat, en kan je dan alsnog beslissen.

http://snap.telenet.be/nieuw/artikel/rex-rio-een-nieuwe-manier-van-tv-kijken   
http://persco.telenet.be/?utm_source=SNAP_Rex-%26-Rio%3A-een-nieuwe-manier-van-tv-kijken.VIRGIN MOBILE LANCEERT EEN OPMERKELIJK FORFAIT IN FRANKRIJK   
$19,99 per maand... en de smartphone huur je!

In Frankrijk is Virgin Mobile begonnen met een nieuwe forfaitaire formule, die toch wel interessant is voor de gebruiker. Voor €19,99 per maand krijgt hij niet alleen internettoegang, met 10 GB per maand inbegrepen in Frankrijk en 1 GB in Europa, maar is er ook een toestel in die prijs inbegrpen: de Acer Liquid Z3.

Virgin Mobile is een MVNO, oftewel een virtuele operator. Dat wil zeggen dat hij bandbreedte afhuurt van een "echte" mobiele operator, in dit geval Bouygues Telecom, en aan eigen voorwaarden aanbiedt. Pluspunt van het aanbod is dat Bouygues vanaf 1 oktober ook 4G aanbiedt, wat wil zeggen dat de nieuwe abonnees van het Virgin Mobile aanbod meteen van deze nieuwe vorm van breedband kunnen genieten.

Een aanbod dat wel aanlokkelijk lijkt; het doet ons alvast uitkijken naar de eerste provider in België die een dergelijk aanbod uitbrengt!

http://fr.news.yahoo.com/virgin-mobile-lance-forfait-%C3%A0-084320522.html   GOOGLE RICHT NIEUW BEDRIJF OP: CALICO
Gooit zich nu ook op onze gezondheid...
Nobel is het wel, wanneer een bedrijf zich tot doel stelt de gezondheid van de mensen te verbeteren zodat ze langer leven. Maar wanneer je leest bij Time dat het om Calico gaat, een nieuwe onderneming van Google, dan frons je wellicht toch even de wenkbrauwen.

Time heeft, onder de uitdagende titel "Kan Google de dood verslaan?" de oprichting van Calico onthuld. Het bedrijf zal geleid worden door Arthur Levinson, die al een verleden in de technologische gezondheidssector achter de rug heeft, als ex-CEO van biotech bedrijf Genentech. Momenteel zit hij in de beheerraad, maar hij heeft toestemming gekregen van Apple CEO Tim Cook om dit bedrijf op te starten.

Nu, we weten allemaal dat er veel geld te verdienen is met gen-technologie. Vooral sinds het begrip "patenten" binnengeslopen is in deze technologie, en het ontdekken van DNA en genen die een bepaalde ziekte veroorzaken, patenteerbaar geworden is. Wellicht ziet Google daarin een nieuwe bron van inkomsten. Of misschien meent Google het echt, en wil het de kwaliteit van het leven verbeteren. Als er één bedrijf is dat voldoende geld heeft om zich op research te werpen, dan is het Google wel.

Hoe het Calico initiatief zal uitdraaien, komen we wellicht in de volgende maanden/jaren te weten. Vermits Google niet echt in offline diensten en producten zit, zal het wellicht eerder draaien in online medische dossiers, medische metingen van bloeddruk, suiker, hartritme enz. die via het internet opgevolgd worden. Maar dat moet dus nog bevestigd worden.

Ondertussen kan je de commentaren lezen bij Business Insider, Ars Technica (dat het bedrijf "anti-veroudering" noemt) en The Next Web (dat zegt dat het nieuwe bedrijf ouderdomskwaaltjes wil aanpakken).
http://thenextweb.com/google/2013/09/18/larry-page-and-apple-chairman-art-levinson-launch-calico-a-new-company-to-tackle-age-related-health-problems/
http://arstechnica.com/science/2013/09/google-launches-calico-an-anti-aging-company-lead-by-an-apple-executive/
http://www.businessinsider.com/google-is-launching-a-company-that-hopes-to-cure-death-2013-9?op=1EEN DATABASE VAN ONZE DROMEN?
Dromen herinneren om er een verklaring voor te vinden...

"I had a dream... " zei Martin Luther King. Nu, we hebben allemaal wel dromen, maar vaak kunnen we ze niet mer herinneren, wanneer we wakker worden. Hoe vaak is het niet gebeurd dat je tijdens je slaap prachtige drome hebt, in het moment van sluimeren na het wakker worden nog even nadroomt, maar wanneer je echt wakker bent en opgestaan bent, de hele droom floeps! verdwenen is?

Wel, daar is binnenkort een app voor! Shadow moet hij gaan heten, en in The Atlantic wordt het project dat via Kickstarter geld probeert op te halen, voorgesteld. Concreet gaat het om een wekker, met geluiden die u gradueel moeten wakker maken, in een tijdspanne van 5 tot 30 minuten. "95% van onze dromen vergeten wij in de vijf minuten na het wakker worden", aldus de oprichter van het project. Shadow zou dat moeten verhelpen: door het wakker worden zo lang uit te spreiden, zou de periode waarin je je droom kan herinneren, ook langer duren en heb je dus meer kans om die bij het echt wakker zijn, nog te weten.

Zodra je wakker bent, schakelt de app ook een micro in, zodat je je droom kan vertellen. De app zet die dan om in tekst, haalt er trefwoorden uit, en stuurt het geheel naar de cloud. Jij kan dan beslissen of je je droom deelt of niet, en met wie je hem deelt: met je vrienden, of met iedereen. In dat laatste geval wordt de droom in een database gestopt, om zo te helpen de dromen beter te begrijpen.

Enkele marketing termen mogen bij de lancering van de app niet ontbreken: hier gaat het niet om "quantified self", een methode om alles van zichzelf te meten (de km die je aflegt tijdens je jogging, hoeveel je weegt, hoeveel stappen je zet, hoeveel invloed je hebt...) maar om "understood self", zichzelf begrijpen dus.

Het Franse Slate heeft een video over de app. Wij willen hem alvast wel uittesten!
http://www.slate.fr/life/77868/appli-base-donnees-reves
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2013/09/an-app-to-build-a-database-of-the-worlds-dreams/279753/
http://www.kickstarter.com/projects/hunterleesoik/shadow-community-of-dreamersBINNENKORT YOUTUBE VIDEO'S OOK OFFLINE BEKIJKEN
Echter enkel voor mobiele apps...

Afgaande op het aantal programma's dat bestaat om filmpjes van YouTube en co te downloaden, doen heel wat mensen het - alhoewel het eigenlijk niet mag, omwille van de auteursrechten: filmpjes downloaden naar je harde schijf om ze te bewaren, en later ook offline te kunnen bekijken.

YouTube kondigt nu aan dat het zelf een tool gaat uitbrengen, die het offline bekijken van filmpjes mogelijk maakt. Het gaat wel om een app die enkel voor mobiele toestellen verkrijgbaar is. Wat eigenlijk maar logisch is: wanneer je met je desktop werkt, heb je meestal wel een internetverbinding. Maar met je mobiele toestel is dat een andere zaak: de meeste gebruikers zullen enkel filmpjes bekijken wanneer ze via WiFi werken, omdat breedband via de 3G of 4G verbinding nog altijd heel duur kost, en niet altijd echt breedband is zodat je het filmpje enkel met horten en stoten bekijken kan.

Voortaan zal je dus filmpjes via de app kunnen downloaden, om later te bekijken. Een initiatief dat eigenlijk al langer in de pijplijn zit: voor Android toestellen was het al mogelijk om filmpjes te "preloaden", waarbij content waarop je geabonneerd bent en filmpjes die je op je "watch later" lijst zet, gedownload worden en klaargezet om te bekijken. Bij die preload was echter nog wel een internetverbinding nodig om het filmpje te starten. Dat valt nu dus ook weg.

Volgens sommige bronnen zouden de downloads enkel 48 bewaard blijven, zodat je ze dus binnen die 48u moet zien. En wie een video uploadt, krijgt ook de optie om het downloaden ervan te verbieden, zodat de video enkel in streaming bekeken kan worden. En natuurlijk krijg je ook je portie advertenties mee...

In elk geval een zet van YouTube die vele gebruikers zullen waarderen, want nu kunnen zij hun content op de trein, tram en bus bekijken!
http://arstechnica.com/gadgets/2013/09/youtube-to-add-another-offline-viewing-feature-for-mobile-in-november/
http://youtubecreator.blogspot.com/2013/09/heads-up-about-upcoming-youtube-mobile.html

 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HET SLIMME UURWERK VAN GARMIN
GPS en sportprestaties

Het slimme uurwerk heeft de wind in de zeilen. De meeste van die uurwerken zijn "compagnons", zij worden gekoppeld aan een smartphone en dienen als berichtenvenster of als bediening voor bepaalde functies.

De uurwerken die Garmin op de markt brengen, zijn meer gefocust op GPS, het eigenlijke product van Garmin (het is begonnen als fabrikant van GPS-toestellen, weet je nog?). Verleden week heeft het bedrijf twee nieuwe GPS-uurwerken voorgesteld: de Forefunner 220 en 620.

Mooi zien ze er wel uit: hun scherm is in kleur, wat dan Chroma heet. De 620 wordt bediend door een aanraakscherm, terwijl de 220 fysieke knopjes heeft. De uurwerken zijn bedoeld voor de sporter: het zal de gegevens onthouden van je training, en je ziet je statistieken meteen op het scherm. En je kan deze gegevens via Bluetooth overzetten naar smartphone of computer.

Meer info en een filmpje bij GigaOm. Goedkoop zijn de uurwerken niet te noemen - $249,99 voor de Forerunner 220 en $399,99 voor de 620. En dan moet je ook nog een monitor voor de hartslag kopen, die $50 kost. Maar ja, gezondheid kent geen prijs!
http://gigaom.com/2013/09/16/garmin-introduces-the-first-gps-watches-with-color-screens/ 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Wat moet u weten voor u iOS 7 installeert op iPhone of iPad?
http://www.standaard.be/cnt/dmf20130918_021

***Brother-apps inbegrepen in nieuwe inkjetgamma
De nieuwe apps van Brother (beschikbaar in de modellen DCP-J552DW, DCP-J752DW, MFC-J470DW, MFC-J870DW ) bieden tijdbesparende scanoplossingen en een naadloze samenwerking tussen papieren en digitale documenten.
http://www.flexmail.eu/r-a4ccf2c6c4abc0068e7319883d0c1f48

*** Tumblr Prepares To Sell Ads Based On Users' Data
http://e.businessinsider.com/4d1fafc0cc0c1adbb05c0fb715btc.7s8/UjhWYMJSYdanD_C7Aea0f

***What Advertisers Really Think About Facebook
http://e.businessinsider.com/4d1fafc0cc0c1adbb05c0fb715a39.7s7/UjdqUMJSAvL_VrjlAc52e

*** Philips lanceert haar eerste collectie ‘Frames’ hoofdtelefoons. Zo cool als je favoriete zonnebril en modieus genoeg voor op de catwalk. Centraal staat het compromisloze design: Inklapbaar en compact, zonder in te boeten op geluidskwaliteit dankzij het gesloten akoestisch systeem en eersteklas speaker-drivers. Een streetwise hoofdtelefoon voor wie een fashion statement durft te maken.
http://www.ifa.philips.com/pressreleases/Philips-CitiScape-Frames/index.htmlHet oor wil ook wat!
Audio op het Internet


JOE FARREN - AMERICAN DREAM

[singer/songwriter] Zin in wat rustige, introverte maar toch opgewekte muziek? American Dream van Joe Farren brengt je dat. Een folk ballade, het mag er af en toe tussen zitten, niet? Gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/436631/joe-farren


MINUS BLUE - REVEREND AND THE MAKERS
[Electronica] Een project van producer Leigh Devlin en enkele vrienden, die elektronische muziek maken, met steun van vocalisten Emma Saville, Justin Lewis, Tom Sand. Heel mooie muziek als je het ons vraagt - relax, maar toch met ingehouden kracht. Deze song kan je gratis downloaden. OP de site van de band bij Soundcloud vind je trouwens ook verschillende DJ remixes, die absoluut de moeite waard zijn!
https://soundcloud.com/minusblue-1
https://soundcloud.com/minusblue-1/reverend-and-the-makers-no-soap-in-a-dirty-war-minusblues-martyr-remix


JBOOGIE - LUCKY SAMBA
[Sambadisco] Buiten is het al herfst, maar met deze muziek wordt het weer zomer binnen. Heerlijke dansmuziek, opgewekt, die je meteen aanspoort om de beentjes in beweging te zetten. Verschillende songs kan je op de Soundcloud account donwnloaden.
https://soundcloud.com/jboogiedubtronic
https://soundcloud.com/jboogiedubtronic/lucky-samba-jboogie-edit


BLACKFISH - HAVE YOU BEEN
[trip hop] Elektronische muziek met een bijzondere, oosterse sfeer. De moeite waard om te ontdekken op Soundcloud, zelfs al kan je de songs niet downloaden.
https://soundcloud.com/blackfish
https://soundcloud.com/blackfish/have-you-been


VRIJDAG PODCASTDAG: LODE ROELS

Over de steengoede Vlaams/Nederlandse podcast Tech45 hebben we het al enkele keren gehad. Maar wist je dat er nog meer Vlaamse podcasts bestaan? Lode Roels bijvoorbeeld maakt de podcast Canada Draai en Radio Roels. Om uit te proberen!
http://loderoels.blogspot.ca/p/blog-page.html
http://www.draai.be/

Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @lemondefr: Des prêts bancaire accordés en fonction de sa "e-réputation" http://t.co/e3aGkfWXRE

@TomVervoort: RT @Mathiasdmstr: Why GenY Yuppies Are Unhappy. http://t.co/7f7P9fxudP via @gertjanvanegdom

@saravercauteren: En vanaf 3 oktober nieuwe topreeks Broadchurch @VitayaTV RT“@EW: '#Broadchurch' sneak peek: -- EXCLUSIVE CLIP http://t.co/hAsZKPyH8g”

@netlash: @Joke Kijk eens op http://t.co/SXP3hmrDwM ?

@lemondefr: Le fonds Google d'aide à la presse officiellement lancé http://t.co/289zGOKwP2

@librarianbe: Samenwerkingsverband Auteursrecht en Samenleving (SA&S) wil auteursrecht aangepast aan digitale samenleving http://t.co/J1OSXgTwyN

@CedricBonnet: Je le savais ! @linilim est aussi une terroriste !!! OMG !!!  http://t.co/U3YM2JrvZS #yadesgensvraimentvraimentcons

@marcvandaele: Google+ heeft zo zijn eigen gedragscode: "What NOT to Share in Google+ Communities" http://t.co/hMe2KstHkS #socmed #kortom

@Korben: Un memcached pour tous… hmm.. je suis sceptique http://t.co/e09QmUVY6v

@pietercolpaert: One month after Apps for Culture, we have Apps for Energy. And they have just announced their first prize: http://t.co/YFXOrDlw7y

@NozzleChief: Dit is vet! Nettlebox launches real-time 3D hologram device http://t.co/V9dTrM1tbo

@barteeckhout: Met @jorisluyendijk naar de essentie, alweer http://t.co/5t1TfPQNNG via @nrc #vijfjaarcrisis

@saschel: Gortdroog maar razend relevant: Joris Deene over auteursrecht en nieuw memorandum van SA&S http://t.co/QkCAtYDPjU #iaz2013Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Worstel nooit met een varken. Jullie worden beiden vuil, maar het varken zal dat leuk vinden.
-Cale Yarborough-

 
De nieuwe oogst


   
DE 2013 IGNOBEL PRIJZEN
Elk jaar worden er prijzen uitgereikt voor wetenschappers die onderzoeken doen naar dingen die je eigenlijk ook al weet zonder onderzoek, of die totaal geen nut hebben. Zoals het feit dat klassieke muziek een kalmerende invloed hebben op muizen die een harttransplantatie ondergaan... Dit artikel zet de Ignobel Prijzen 2013 op een rijtje.
[Taal: ENG]
http://www.networkworld.com/slideshow/119712/2013-ig-nobel-prize-winners-from-opera-loving-mice-to-stargazing-dung-beetles.html


IS DIT RETINA?
Apple schermt vaak met zijn inderdaad erg heldere schermen, Retina genoemd. Nu is dat een handelsmerk van Apple, voor een scherm dat zo duidelijk is dat het menselijk oog vanop een bepaalde afstand de aparte pixels niet meer kan zien. Wat inhoudt dat élk toestel, als je het maar ver genoeg van je ogen houdt, op een bepaald moment "retina" wordt.
Deze site vertelt je wanneer jouw toestel ook retina wordt: ofwel door het soort toestel in te geven, ofwel het aantal pixels in hoogte en breedte. Interessant om te vergelijken!
[Taal: ENG]
http://isthisretina.com/


DB INBOX: EEN INBOX VOOR JE DROPBOX

Weer zo'n handige uitbreiding voor Dropbox. Wanneer je bij DBInbox een account aanmaakt, en dan die account linkt aan je Dropbox account, dan kan je dit adres delen met je vrienden (dbinbox.com/jouwnaam), die dan bestanden naar jou kunnen sturen. Interessant om bijvoorbeeld mensen te vragen om de foto's die zij van een evenement (huwelijk, feestje, ...) aan jou te bezorgen. Het gebruik van dbinbox is gratis tot 50 MB.
[Taal: ENG]
http://dbinbox.com/
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-and-tools-coffee-shop-sounds-cloud-printing-developers-dropbox-inbox/


19 WEBSITES WAAR JE STOCK VIDEO'S VINDT
Een creatieve video om je webpagina mee te openen, maakt natuurlijk een mooie indruk op je bezoeker. Maar hij moet wel mooi zijn. Heb jij niet de tools, de creativiteit of de kennis om een video te maken, dan kan je beroep doen op "stock video's", video's die al gemaakt zijn of onderdelen om video's te maken. En die meestal gratis gebruikt mogen worden. Dit artikel vermeldt 19 websites waar je zulke video's en tools vindt. (Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.hongkiat.com/blog/download-free-stock-video-intros/


GOREAD: RSS READER

Voor de fans van de ondertussen ter ziele gegane Google Reader: ook dit is een mogelijke vervanger, en hij is webgebaseerd, wat wil zeggen dat je hem kan oproepen vanop elke mogelijke computer. Er zijn ook verschillende sneltoetsen om het lezen van berichten gemakkelijker te maken.
[Taal:ENG]
http://www.goread.io/
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-and-tools-coffee-shop-sounds-cloud-printing-developers-dropbox-inbox/


CURIATOR: KUNST ONTDEKKEN EN DELEN
Deze site/app is een soort pinterest, om kunst te ontdekken. Vind je een schilderij of foto mooi, dan kan je hem naar je eigen collectie slepen, en je bewondering ook delen via de sociale netwerken. Bij TechCrunch vind je een uitgebreide bespreking.
[Taal: ENG]
http://techcrunch.com/2013/09/10/curiator-is-a-pinterest-style-marketplace-to-help-you-discover-and-one-day-buy-the-art-you-like/
http://curiator.com/welcome


5 HANDIGE YOUTUBE TOOLS
In dit artikel vind je tips om beter van de filmpjes op YouTUbe te kunnen genieten. Geschreven in het Nederlands - dus moeten wij het niet meer doen :)
Op de website staan nog meer tips en zelfs cursussen, die eerder gericht zijn op webmasters, zoals cursus Zoekmachine Optimalisatie, Google Analytics, Google Adwords, website maken met WordPress.
[Taal: NL]
http://www.karelgeenen.nl/
http://www.karelgeenen.nl/09/5-handige-en-makkelijke-youtube-tools


PREVIEW VAN CIRCA VOOR IPHONE
De Circa app voor iPhone is heel handig: de app brengt het laatste nieuws, maar dan wel in gecondenseerde vorm, herleid tot de essentie, enkele quotes, foto's, de laatste ontwikkelingen. Nu bestaat er ook een online versie van, maar die is eigenlijk alleen bedoeld om de gebruiker nieuwsgierig te maken, en aan te zetten tot het aanschaffen van de app.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/circa-launches-online-version-of-iphone-news-app/
http://preview.cir.ca/


B1 ONLINE ARCHIVER: ONLINE ARCHIVEREN

Deze webapp laat je werken met gecomprimeerde archieven, zoals ZIP-bestanden, zonder dat je zelf een comprimeer-tool nodig hebt. Het is weliswaar omslachtig (je moet de bestanden uploaden), maar het heeft wel het voordeel dat je geen eigen zip-tool moet hebben op je computer, maar vooral dat je het gevaar van virussen in de zip-bestanden kan voorkomen.
[Taal: ENG]
http://b1.org/online


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TABLEBOOKER
Ondanks de Engels klinkende naam, is dit een site die door een Vlaams bedrijf opgericht werd. Via de website en de bijhorende app, kan je heel gemakkelijk een restaurant reserveren. Alle nodige informatie is aanwezig: je kiest de plek, het uur, en het aantal personen, en dan krijg je een lijst van mogelijke restaurants. Foto's van het interieur, een link naar het restaurant zelf, en een korte beschrijving (prijsklasse, betalingsmodaliteiten, faciliteiten) zijn aanwezig.
Momenteel zijn er al best veel restaurants in de grote steden zoals Antwerpen ingevuld. Maar voor Heist op den Berg vonden we helaas (nog) niets...
[Taal: NL]
http://www.tablebooker.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VLAAMSEFILM

Er is een nieuw platform waar men tegen betaling films kan downloaden - en dan nog wel Vlaamse films. Momenteel zijn er het 150, waaronder populaire films zoals De Zaak Alzheimer en Rundskop, maar ook minder bekend, documentaires en kortfilms. Tegen 2014 zouden dat er, in samenwerking met de Vlaamse Film Producenten Bond, UniversCine.be het Vlaams Audiovisueel Fonds en Flanders Doc er 200 moeten worden. Een oudere film kost 2,99 euro.
[Taal: NL]
http://www.vlaamsefilm.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEKKERS MET STREKEN
Er zijn heel wat streekgerechten, die je enkel in een bepaalde stad of regio aantreft, en nergens anders in het land. Deze site geeft een overzicht van deze producten, maar vertelt je ook waar je ze kan aantreffen. Zo worden er de evenementen aangekondigd waar je deze producten kan kopen op marktbouwmarkten, beurzen, en meer.
[Taal: NL]
http://www.lekkersmetstreken.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRUNO IMBRIZI
Een van de experimenten van deze webontwikkelaar werd verleden week op Twitter vermeld als een real time weergave van de metro's in de Londense Tube. Wat half waar is, want het is een voorspelling voor de volgende 30 minuten, gebaseerd op gegevens van de metro. Maar het blijft heel knap gemaakt. De andere experimenten van deze man zijn ook absoluut de moeite waard om te ontdekken!
[Taal: -]
http://brunoimbrizi.com/experiments/#/07


VRIJDAG MULTIMEDIA: UNSPLASH

Dit blog brengt elke dag 10 foto's in hoge resolutie, die je mag gebruiken naar eigen goeddunken. Ben je zelf fotograaf, dan kan je er ook je foto voorleggen.
[Taal: ENG]
http://unsplash.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DRAW MY LIFE
Een van de vele memes op het internet: men vertelt zijn leven, aan de hand van simpele tekeningen met potloodmannekes in een schetsboek. Op deze site vind je de uitleg van de meme, plus enkele mooie voorbeelden. Ondertussen is de meme ook overgeslagen naar Frankrijk; Yahoo vond enkele mooie Franse "Draw My Life"s.
http://knowyourmeme.com/memes/draw-my-life
http://www.20minutes.fr/article/1222543/ynews1222543?xtor=RSS-176Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Phonebloks: customize je duurzame smartphone in Lego-stijl
http://www.belgiancowboys.be/technology/phonebloks-customize-op-een-duurzame-manier-je-smartphone-en-verander-gemakkelijk-onderdelen/
- 2 futuristische horloges
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/2-futuristische-horloges/*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- BREIN en providers lijnrecht tegenover elkaar
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3512761/2013/09/19/BREIN-en-providers-lijnrecht-tegenover-elkaar.dhtml
- Paniek op Facebook om 'als agent verklede kinderlokkers'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3512562/2013/09/19/Paniek-op-Facebook-om-als-agent-verklede-kinderlokkers.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- iOS 7 gelanceerd: wat verandert er?
Apple-gebruikers kunnen vanaf nu aan de slag met het nieuwe besturingssyteem iOS 7. Maar wat verandert er nu concreet?
http://www.elektrozine.be/ez/article/7548/iOS-7-gelanceerd-wat-verandert-er.html
- Nexus 7 verkrijgbaar in België
Googles nieuwste tablet, de 7 inch Nexus 7, is vanaf nu verkrijgbaar in ons land. Het toestel komt in verschillende uitvoeringen met verschillende opslagcapaciteiten en met of zonder 4G-ondersteuning. 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7526/Nexus-7-verkrijgbaar-in-Belgi%EB.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Geen rust voor MostWanted
http://www.digimedia.be/News/nl/15130/geen-rust-voor-mostwanted.html
- Campagnes en merkstrategie onder de loep van de ‘Social’ Jury
Welke merken mogen de Best Social Media Brand Awards in ontvangst nemen ? Welke campagnes winnen de Best in Social Award ? Wie scoort met de beste content marketing approach ? Dat wordt beslist door de ‘Social’Jury van IAB MIXX Awards.
http://www.digimedia.be/News/nl/15127/campagnes-en-merkstrategie-onder-de-loep-van-de-social-jury.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Vrouwen zijn online gevaarlijker dan mannen
http://computertaal.info/2013/09/19/vrouwen-zijn-online-gevaarlijker-dan-mannen/
- Review: 2 batterijen van Verbatim en Kingston
http://computertaal.info/2013/09/17/review-2-batterijen-van-verbatim-en-kingston/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google brengt gratis versie Quickoffice uit voor Android en iOS
http://tweakers.net/nieuws/91407/google-brengt-gratis-versie-quickoffice-uit-voor-android-en-ios.html
- Apple synchroniseert mobiele Safari-bookmarks met Firefox en Chrome
http://tweakers.net/nieuws/91391/apple-synchroniseert-mobiele-safari-bookmarks-met-firefox-en-chrome.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Eerste inzamelactie gsm-toestellen in Aalsterse school
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/eerste-inzamelactie-gsm-toestellen-in-aalsterse-school/article-4000402429904.htm
- 'Liken' op Facebook is vrijheid van meningsuiting
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/liken-op-facebook-is-vrijheid-van-meningsuiting/article-4000402376655.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- 8 Keer geld besparen met Augmented Reality
Augmented reality, of het mengen van digitaal voorgeprogrammeerde data met de realiteit is de technologie van de toekomst. Dat is ook waar ik me mee bezig hou in 'World of Waw'. Zo is dit een jong Belgische bedrijf die digitale 3D figuren ontwerpt die je oproept met je smartphone of tablet.
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/8-keer-geld-besparen-met-augmented-reality
- De 4 straffe madammen van eTrade Summit
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-4-straffe-madammen-van-etrade-summit


*** WIJS

- Sublime Text Tips
Designer Xavier Bertels geeft enkele praktische tips om vlot met Sublime Text te werken.
http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/sublime-text-tips
- Een virale content strategie
Hoe werkt content? Welk framework te gebruiken om content te analyseren? En wat heeft een druppel water hier in godsnaam mee te maken? 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
SNELTOETSEN VOOR TWITTER

Net zoals in de meeste andere programma's of omgevingen, heb je ook in Twitter en Facebook sneltoetsen waarmee je een handeling snel kan uitvoeren.
Zo bijvoorbeeld de toetsen "J" (om een posting neerwaarts te gaan) en "K" voor een posting boven. Je zal zeggen: Waarom niet de gewone pijltjes naar boven/ naar beneden gebruiken? Wel, omdat die niet altijd tussen postings wisselen, maar soms ook tussen rubrieken links, enz.
Probeer het maar: bij Twitter wordt meteen de geselecteerde tweet met een blauw kadertje omringd
Deze tip werkt ook wanneer je bijvoorbeeld de tweets van individuele twitteraars bekijkt.
Voor ons was deze tip in elk geval een openbaring!


SNELTOETSEN IN TWITTER (2)
Buiten het feit dat je met J en K naar beneden en boven kan bladeren in de tweets, zijn er nog enkele sneltoetsen. Let wel op: die werken alleen wanneer je met J of K op een bepaalde tweet beland bent - niet wanneer je die tweet aangeklikt hebt bijvoorbeeld, of met de pijltjestoetsen er beland bent.
Zo kan je met R een antwoord (reply) opstellen: het berichtenvakje wordt geopend. Met F kan je een tweet toevoegen tot je Favorieten. en met T kan je de tweet reteweeten.
Een nieuwe tweet opstellen doe je dan weer met N.
Even oefenen vandaag dus!


SNELTOETSEN VOOR TWITTER (3)
We gaan verder met ons lijstje sneltoetsen, die het gemakkelijker maken om Twitter te bedienen. Gisteren deden we allerlei acties (antwoorden, retweeten enz.) vandaag hebben we het over het navigeren tussen de verschillende rubrieken op de Twitter pagina. Het geheim daarbij is de "G" van "go".
Dit geeft het volgende resultaat:
G+H Home
G+C Connect
G+A Activiteit
G+R Mentions
G+D Discover
G+P Profiel
G+F Favoriet
G+L Lijstjes
G+M Messages
G+S Settings
G+U User (ga naar gebruiker ....)


SNELTOETSEN VOOR FACEBOOK
Ook bij Facebook kan je gebruik maken van toetscombinaties om snel doorheen de postings en rubrieken op het sociale netwerk te bladeren. Alhoewel de toetscombinaties bij Facebook niet altijd even voor de hand liggend zijn als bij Twitter...
Net zoals bij Twitter kan je met de toetsen K en J naar boven en beneden bladeren. En net zoals bij Twitter geven wij hetzelfde antwoord op de vraag: "Waarom niet gewoon de pijltjestoetsen gebruiken?": omdat het niet altijd duidelijk is in welk onderdeel van de pagina je zit, en je dus met de pijltjestoets in bijvoorbeeld je profiel of meldingen gaat bladeren. Met J en K zit je gewoon in de postings, klaar en duidelijk.     Je ziet meteen welke tweet geselecteerd is, door de blauwe rand rondom.
Is er een posting geslecteerd met deze toetscombinatie, dan kan je met de toets C een veld activeren om een commentaar te geven. Wie heel lui is, moet maar gewoon op de L drukken om een Like te geven. Eigenlijk heel simpel voor een luie avond: met J en K bladeren, en dan maar op de L drukken...
Om bij Facebook te bladeren tussen de verschillende rubrieken, is het helaas niet zo simpel. Waar je bij Twitter met G+L bijvoorbeeld naar Lists gaat, en alle andere opties simpel te onthouden zijn (de eerste letter van de optie), is dat bij Facebook echt niet evident. Daar wordt namelijk met... letters gewerkt. Wat echt niet gebruiksvriendelijk te noemen is.
Op onderstaande link vind je de volledige lijst met Facebook sneltoetsen. Studeren maar!
https://www.facebook.com/help/156151771119453

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

SEO TOOL: TRAFFIC TRAVIS

Windows - freeware
Wanneer je een website hebt, dan wil je graag dat anderen die bezoeken. Dat kan je doen door ervoor te zorgen dat anderen je site gemakkelijk kunnen vinden, via de zoekmachine - Search Engine Optimisation dus. ER bestaan verschillende tools die je daarbij kunnen helpen, en in de volgende artikels reiken we enkele van die tools aan, met dank aan Wim W. voor de tip. Wellicht zijn er nog andere SEO tools, die even goed of misschien zelfs beter zijn. Als dat het geval is, geef ze even aan ons door?
Om te beginnen Traffic Travis. Na installatie van de tool, moet je een account aanmaken, en je mail-adres valideren. Vervolgens geef je details in over je site. Het mooie daarbij is dat de tool meteen al de dingen toont die op jouw pagina niet echt goed zijn, en een goede ranking in de weg staan. De tool bevat ook een analyse van de trefwoorden (keyword).
http://download.cnet.com/Traffic-Travis/3000-18485_4-10865956.html?tag=mncol;5
http://www.traffictravis.com/


SEO TOOL: ALL IN ONE SUBMISSION TOOL
Windows - $69,90 maar met gratis probeerversie
Deze tool helpt je om je website aan te melden bij de verschillende zoekmachines. Daarbij moet je zelf niet echt veel werk doen: de site haalt  het merendeel van de nodige informatie van je website. Na het indienen van de site bij de zoekmachines, kan je via analysetools opvolgen of ze er stijgt of daalt.
http://download.cnet.com/All-in-One-Submission-Tool/3000-18485_4-10197837.html?tag=mncol;9SEO TOOLS: SEO ADMINISTRATOR

Windows - $49,00 (met gratis probeerversie)
Met deze tool kan je niet alleen je ranking monitoren, en de populariteit van je links controleren, maar hij geeft ook suggesties voor trefwoorden, analyse van HMTL, en van de site.
http://download.cnet.com/SEO-Administrator/3000-18485_4-10372244.html?tag=mncol;9


ZOTERO: BRONNEN VERZAMELEN
Wanneer je research doet, dan zal je eerst documentatie gaan verzamelen, en die dan uitvlooien. Deze tool helpt je daarbij: je kan allerlei documenten (PDF afbeeldingen, audio en videobestanden, knipsels van webpagina's en meer) in je collectie zetten. Zotero zal dan de tekstbestanden indexeren, zodat je meteen kan terugvinden wat je nodig hebt.
De tool is verkrijgbaar als stand alone versie, maar ook als een add-on voor Firefox, of een plugin voor Word en Libre Office (tip: Wim W)
http://www.zotero.org/download/


EVERNOTE WEB CLIPPER 6

Extensie voor Chrome
Evernote heeft zijn Web Clipper voor de Chrome browser een update gegeven. Voortaan zijn er ook markup tools bij van Skitch, en een weergave die aangenaam is om lezen. En de lay-out kreeg ook een update. Opgelet: volgens sommige commentaren bij Make Use Of  zou de versie voor WIndows bugs bevatten, maar die voor Mac niet.
https://chrome.google.com/webstore/detail/evernote-web-clipper/pioclpoplcdbaefihamjohnefbikjilc?hl
http://www.makeuseof.com/tag/evernote-web-clipper-6-for-chrome-brings-markup-reminders-new-design-more/


PICWORD: JE WINDOWS COMPUTERONTGRENDELEN
WIndows - 5,5 MB - freeware
Handig: deze desktop app zorgt ervoor dat je je computer kan ontgrendelen op de manier die tegenwoordig op veel smartphones en tablets toegepast wordt: je krijgt een tekening, en door erop te klikken in een bepaald patroon wordt het toestel ontgrendeld. Je kan kiezen uit verschillende afbeeldingen.
http://www.vaptim.com/picword/index.html


SCHEMES: BOODSCHAPPEN PLANNEN
Android freeware
Deze app laat je boodschappen op voorhand plannen, zodat die op een bepaald tijdstip naar bepaalde mensen verstuurd worden, via SMS, Facebook, Twitter en Gmail. Zo zal je nooit meer een verjaardag vergeten! (Bron: Make Use Of)
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.oxapps.schemes


WICKR: BERICHTEN WISSEN
iOS / Android
Deze app was al een tijdje beschikbaar voor iOS toestellen, maar nu kunnen ook Android gebruikers ervan genieten. De app zorgt er namelijk voor dat vertrouwelijke boodschappen, voor zover het mogelijk is, vertrouwelijk blijven. zij worden versleuteld, en bovendien na een tijdje vernietigd. Het enige zwakke punt is dat de gebruiker zelf een schermafdruk maakt van jouw boodschap...
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mywickr.wickr
http://www.makeuseof.com/tag/wickr-brings-secure-messaging-and-snapchat-like-message-destruction-to-android/


VRIJDAG (BELGISCHE) APPDAG: PASSPHOTO SHOOTER


Windows Phone - $1,29
Dankzij deze app moet je niet meer naar een professionele fotograaf trekken om een pasfoto te laten maken: je neemt gewoon een foto van iemand anders of jezelf, en die wordt automatisch omgevormd tot een 10x15 cm blad met 4 pasfoto's. Dat blad kan je dan afprinten en de pasfoto's gebruiken voor je officiële documenten. Bestaat in het Engels en Nederlands.
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/passphoto-shooter/c5371b21-4297-415e-8df8-c8c193d1d4a4


VRIJDAG (BELGISCHE) APPDAG: TWOO
Windows - Android - iPhone - freeware
Via de website Twoo kan je nieuwe mensen leren kennen. Er is nu ook een app, die je meteen verwittigt van al je boodschappen, bezoekers op je profiel, personen met wie het zou kunnen klikken, en meer.
http://www.twoo.com/download

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als ik 9 uren had om een boom om te hakken,
dan zou ik de eerste 6 besteden aan het scherpen van mijn bijl.
-Abraham Lincoln-