Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/9/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer  818 van 14/9/2013Gegroet lezer,

Vrijdag de 13e! Dat is het wanneer we deze inleiding schrijven. Tot hiertoe is alles vlot gegaan - maar het is dan ook nog maar 6u 's ochtends. Ongelooflijk eigenlijk dat we in dit tijdperk van smartphones en allerlei mogelijke technologieën nog altijd bijgelovig zijn...

Deze week was het vooral de lancering van de twee nieuwe smartphones van Apple, de 5s en 5c, plus de nieuwe versie van het iOS7, die de aandacht trokken. De phones werden door veel waarnemers verguisd, wegens te duur. Toch bevat deze generatie twee nieuwe technologieën die het mobiel internet wel eens grondig kunnen veranderen: zich aanmelden met de vingerafdruk, en de iBeacon, de Apple versie van een nieuwe vorm van Bluetooth, als alternateif voor NFC of Near Field Technologie dat we vooral in Android toestellen aantreffen. Daarover leest u meer in dit nummer.

Veel leesplezier gewenst... en wij hopen dat u vrijdag de 13e veilig doorkomt, inbegrepen de zwarte katten en de ladders!
Bij leven en welzijn tot volgende week,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TECHMEME HERSCHRIJFT KOPPEN VAN TECH VERHALEN
En voegt er zelfs commentaar aan toe...

Wellicht zal de gewone internaut niet elke dag de site TechMeme bezoeken. Maar voor tech journalisten, voor ons Netties-team, is deze site de heilige graal. Hier staat elke dag, uur na uur, het tech nieuws verzameld. En netjes geklasseerd bovendien: per item zal je het artikel van de groten onder de tech sites zien: GigaOm, Engadget, TheVerge, AllThingsD...

TechMeme heeft eind verleden week een wijziging aangekondigd, die eigenlijk een symbool is van een verschuivend machtsevenwicht in de media. Concreet gaat het om het volgende: TechMeme vindt dat de koppen van artikels vaak niet de lading dekken, en zal die voortaan, indien nodig, herschrijven. Een slimme zet, want inderdaad zijn koppen door eindredacteurs vaak bedacht om de lezer te lokken, dan dat zij echt vertellen waarover het artikel gaat. Het wijzigen van de titels moet ervoor zorgen dat de lezer meteen weet waarover het artikel gaat.

Maar de uitgever van TechMeme, Gabe Rivera, heeft nog iets anders aangekondigd. Namelijk dat het in de toekomst ook mogelijk is dat er een kleine opmerking wordt toegevoegd door de medewerkers van TechMeme. Om de inhoud van het artikel in vraag te stellen, te verbeteren, of te weerleggen.

Wat dit betekent? Dat TechMeme afstapt van het pure "content aggregation", het verzamelen van content, naar "content curation". En ook dat de machtsverhouding tussen de aggregator en de maker van het nieuws aan het veranderen nis. Volgens een recent Pew onderzoek zou namelijk een groot deel van de mensen die nieuws lezen, zijn informatie halen van sites die het nieuws verzamelen, de aggregatoren en de curatoren, maar ook van sites zoals Twitter en Facebook. De aggregator wordt belangrijker in die machtsverhouding.

Of de content makers, de schrijvers van artikels (en hun hoofdredacteuren) gelukkig zijn met deze wijziging, is natuurlijk nog de vraag...
http://news.techmeme.com/130906/headlines
http://allthingsd.com/20130907/the-best-tech-news-site-that-isnt-a-tech-news-site-that-didnt-exist-yesterday/
http://paidcontent.org/2013/09/06/when-aggregators-attack-techmemes-headline-rewriting-is-just-part-of-a-larger-shift/


DOCKSTATION VOOR SURFACE PRO ZOU ERAAN KOMEN
Maar ook een Power Cover voor langere batterijduur

Dat Microsoft van een softwaregigant een bedrijf wil worden van hardware en diensten, dat heb je al kunnen lezen. Een van de afdelingen die daarbij een belangrijke rol zullen spelen, is de afdeling "Devices and Studios", die nu al de Surface, Xbox en meer gebaard heeft. En die in de toekomst Stephen Elop van Nokia aan het hoofd zal krijgen. Dus verwacht maar wat mooie dingen van die afdeling.

Volgens insiders zouden er nu al enkele dingen gepland zijn. Zij hebben het met name over een docking station - een omhulsel dat je op je bureau laat staan, en waar je 's avonds de Surface in propt, om meer mogelijkheden te hebben met het toestel. Zo zou het docking station een video out poort krijgen met een Mini Display Port, en een 1 Gbps Ethernet poort. Eén extra USB 3.0 poort aan de zijkant, en drie USB 2.0 poorten aan de achterkant. Naast ook aparte poorten voor microfoon en luidsprekers/koptelefoon.

Een handig ding. Een tablet is nu eenmaal goed voor onderweg, maar eens aan je bureau gezeten, wil je wel wat kunnen doorwerken. Je moet een printer kunnen verbinden, en een externe harde schijf wellicht ook. Die extra poorten zijn dus heel handig. (1)(2)

De Surface zou trouwens nog een compagnon krijgen volgens sommige waarnemers: een Power Cover. Dat is een hoes die tegelijk ook klavier is, en  die ook als extra batterij dient voor de Surface zelf. Hoeveel extra leven hij brengen zal voor de tablet is nog niet bekend. Wel dat hij uiteraard wat extra gewicht voor je tablet brengen zal.

Prijzen zijn nog niet bekend. Wel dat de accessoires niet zullen werken voor de Surface RT - Surface Pro, Surface Pro 2 en Surface 2 zal je wel kunnen koppelen aan Power Cover en dockstation (3)
http://winsupersite.com/windows-8/microsoft-prepping-surface-docking-station
http://www.wpcentral.com/surface-pro-could-be-getting-docking-station-soon
http://www.wpcentral.com/new-power-cover-be-released-microsofts-surface-tablets


OYSTER VOOR IPHONE: DE NETFLIX VOOR E-BOEKEN
$9,95 per maand voor alles wat je lezen wil. Maar nog niet hier...

Digitale boeken zijn duur - haast even duur als print boeken, ondanks het feit dat er geen papier mee gemoeid is, geen drukkosten, geen vervoer, geen kosten voor stockering enz. En waar je een print boek na het lezen gemakkelijk naar een tweedehands boekenwinkel kan brengen, en er toch nog wat geld mee kan verdienen, mag je dat meteen e-boek eigenlijk niet, wegens de auteursrechten. Een print boek kan je bovendien op een boekenrek zetten in je huiskamer, zodat je bezoeker een beeld krijgt van je interessegebieden. En een e-boek... tja, dat staat op je smartphone, reader of harde schijf. Eens gelezen, verkommert het.

E-boeken kopen is dus echt niet economisch. E-boeken lenen is een praktijk die niet zo simpel is, omwille van de auteursrechten. Daarom is het initiatief van Oyster in de VS zo interessant. Het bedrijf heeft akkoorden kunnen regelen voor de auteursrechten van een 100.000 boeken. Die kan je lezen, zoveel je wil, mits betaling van $9,95 per maand. De boeken, zo weet GigaOm te vertellen, behoren tot het populaire genre. De app zelf is mooi gemaakt. En, heel belangrijk, je kan de boeken ook offline lezen. Je moet enkel een internetverbinding hebben om het boek te mogen downloaden.

Een uitgebreide bespreking dus van Oyster bij GigaOm. Positief nieuws dus over e-boeken, dat we helaas moeten afsluiten met een negatieve noot. De makers van Oyster hebben aangegeven dat zij niet van plan zijn om in de nabije toekomst ook een app uit te brengen voor Android of een ander OS. En het is niet bekend of de afspraken voor de auteursrechten die Oyster nu eeft, ooit uitgebreid zullen worden tot het Nederlandstalig taalgebied...
http://gigaom.com/2013/09/05/oyster-netflix-for-ebooks/
https://www.oysterbooks.com/
http://www.theverge.com/2013/9/5/4698442/a-few-pearls-found-in-oyster-the-netflix-of-ebooksSPEELT GOOGLE EEN BEETJE VALS MET ZIJN 'NOT PROVIDED'?
Het lijkt er in elk geval op...

Twee jaar geleden lanceerde Google zijn SSL Search, wanneer je zocht op Google.com. Concreet betekent dit dat, wanneer je ingelogd bent op Google (en wie is dat tegenwoordig niet), je privacy beter beschermd zou zijn, doordat het zoekwoord, waarmee je op een site beland bent, niet meer zichtbaar zou zijn voor de webmaster van die site. De webmaster zou wel zien dat je er geraakt bent via Google, maar niet welke zoekterm je er bracht. Die zoekterm staat dan vermeld, in de rapporten en statistieken van de webmaster, als 'not provided'.

Mooi, zal je zeggen. Je privacy is beschermd. Voor de webmaster is het minder leuk, want die trefwoorden vormen toch een belangrijke informatie, die hem kunnen helpen bij het optimaliseren van zijn campagnes om de site meer te laten ranken in de zoekmachines (SEO of Search Engine Optimisation).

Maar nu blijkt, zo lees je bij WebProNews, dat er toch wel iets eigenaardigs aan de hand is. Die bescherming van jouw privacy werkt alleen... als de webmaster geen klant is bij Google voor de AdWords, een programma bij Google waarmee je bepaalde trefwoorden kan "kopen" om daarbij een advertentie te plaatsen. Dit heeft twee gevolgen. Om te beginnen voor de gebruiker - de hele opzet van de SSL Search, het versleutelen van de zoektermen, valt hiermee in duigen, want de AdWords-webmasters kunnen die info toch lezen. En verder voor de webmaster. Want hij wordt als het ware gedwongen om gebruik te maken van Google AdWords, wil hij die voor hem toch belangrijke informatie kunnen lezen.

Het probleem wordt trouwens nijpender. Webmasters die geen AdWords gebruiken, zien dat die 'not provided' een steeds groter deel van de trefwoorden uitmaakt, nu steeds meer mensen voortdurend op Google ingelogd zijn. Zij worden dus steeds meer afgesneden van deze voor hen toch belangrijke informatie.

Verschillende webmasters beschuldigen Google er dan ook van dat het vals speelt, door webmasters als het ware te dwingen om gebruik te maken van AdWords. Een interessant artikel daarover bij WebProNews.
http://www.webpronews.com/the-google-not-provided-problem-isnt-getting-any-better-2013-09GOOGLE OPNIEUW BETROKKEN BIJ RECHTSZAAK  ROND VERWIJDEREN CONTENT
Voormalige F1-baas wil zijn blazoen vrijmaken van smet

Het volgende verhaal beklemtoont nogmaals hoe het internet over een olifantengeheugen beschikt, als het op nieuws aankomt. En het raakt het tere punt weer aan: is een zoekmachine verantwoordelijk voor de content die hij vindt?

Het verhaal betreft Max Mosley. In 2008 bracht News of the World een verhaal uit over een orgie, waaraan deze voormalige baas van de Formule 1 racing deelgenomen zou hebben. Bovendien zou tijdens die orgie zouden sommige deelnemers zich ook verkleed hebben als nazi. Mosley gaf wel toe dat hij bij de orgie aanwezig was, maar ontkende het Nazi-element.

En het internet vergeet niet. Wanneer je nu "max mosley orgy" intikt in Google, zal je bij een van de top resultaten een artikel zien van LiveLeak, met een video, die de titel draagt "F1's Max Mosley's Nazi Orgy with 5 Hookers". Wat Mosley natuurlijk niet fijn vindt. Hij trok naar de rechter, en eist via de rechtbank dat Google deze link uit zijn index verwijdert.

Een deel van de argumenten waarmee Google zich verdedigt, vind je bij WebProNews (1). Zo stelt Google dat het plaatsen van filters die op bepaalde woorden reageren, censuur is. En verder dat zelfs indien Google de pagina's uit zijn index zou verwijderen, die pagina's nog altijd zouden bestaan op het internet, en gevonden kunnen worden. En daar heeft Google natuurlijk gelijk in. Bovendien kan en mag je geschiedenis niet gaan vervalsen: deze artikels zijn verschenen, de orgien heeft plaats gehad.

Uitspraak in deze zaak volgt op 21 oktober.
http://www.webpronews.com/former-formula-one-head-wants-google-to-remove-results-showcasing-infamous-orgy-2013-09


BING BRENGT NU OOK TRENDING NIEUWS VAN FACEBOOK EN TWITTER
Zoekmachine van Microsoft in een nieuw kleedje gestoken.

Microsoft heeft verleden week een update uitgebracht van zijn Bing News dienst. Om te beginnen werd het ontwerp van de site verbeterd, zodat zij zich aanpast aan de breedte van het scherm van de surfer, en er zowel op tablet, smartphone als pc netjes uitziet.

Verder bevat de carrousel met de 'trending topics', de nieuwsitems die op dit moment veel bekeken en besproken worden, bovenaan uitgebreid met een real-time overzicht van de meest opvallende verhalen. Dit overzicht wordt gehaald uit de eigen zoekmachine, doordat gekeken wordt naar wat op dat moment populair is op Bing, wat veel gezocht wordt.

Maar er zijn nog twee bijkomende bronnen waar het "hot" news gehald wordt. In het nieuwe ontwerp is er rechts een balk, met trending nieuws uit de sociale netwerken. Bovenaan van Facebook, daaronder van Twitter. Bij die laatste kan je meteen ook zien hoeveel keer de tweet gedeeld werd.

Marketland heeft een duidelijke uitleg over deze nieuwigheid. Het is in elk geval een verbetering, die je zeker eens moet uittesten.
http://marketingland.com/bing-news-trending-topics-facebook-twitter-58183
http://www.bing.com/blogs/site_blogs/b/search/archive/2013/09/05/bings-news-gets-modern-makeover.aspx


GOOGLE+ SIGN IN: AUTEURSCHAP BENADRUKT IN SEARCH
Integratie in Wordpress en Typepad

Google is al langer bezig aan een strategie om meer de nadruk te leggen op auteurschap. Zo worden de namen van auteurs bij nieuwsartikels duidelijker in de verf gezet, ook bij Google News en bij de gewone Google Search.

Nu gaat Google nog een stapje verder. Het heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met WordPress en Typepad, waardoor auteurs kunnen inloggen in deze diensten met hun Google+ account - een mogelijkheid die nu Google+ Sign-In heet. (1) Log je bijvoorbeeld in met je Google+ account op je WordPress blog, en komt jouw artikel ergens te staan in de lijst met resultaten bij een Google Search, dan zal Google jouw Google+ profiel vertonen naast het artikel: je naam, je profielfoto, en een link naar je Google+ profiel.

Voorlopig is deze mogelijkheid beperkt tot WordPress en TypePad, maar Google zou aan het onderhandelen zijn met Examiner, WikiHow en About.com om ook hen in dit programma te betrekken. (2)

Maar er is nog iets nieuws bij Google+. Google weet ook wel dat deze sociale netwerkdienst niet echt populair is bij de grote massa. En als Mohammed niet naar de berg wil komen, dan komt de berg naar Mohammed: voortaan kan je postings op Google+ met een stukje code overal inbedden. Net zoals je een tweet kan inbedden of een Facebook posting. (3)

Toch slim bekeken van Google, om auteurs te verleiden van Google+ gebruik te maken. Want uiteraard betekent het een en ander dat postings met auteurschap hoger in de zoekresultaten komen...
https://developers.google.com/+/features/sign-in
http://searchengineland.com/google-adds-automatic-authorship-with-google-sign-in-171514
http://techcrunch.com/2013/09/09/google-plus-embeds-and-authorship/


OPENID STOPT ERMEE
Echt open, unieke ID is overgenomen door commerciële ID

Nu zijn wij het zo gewoon dat we overal kunnen inloggen met een bepaalde login - van Facebook, of van Google bijvoorbeeld. Maar ooit was dat anders. Elke website vereiste een eigen login, en daar zat je dus, met je honderden gebruiksnamen en paswoorden om te onthouden.

Toen werd het concept OpenID bedacht: een ID die over het hele internet zou gelden. Een groep ontwikkelaars startte met myOpenID, en het idee kende succes. Tot daar Facebook afkwam met zijn oAuth dienst, die al snel opgepikt werd door websites omdat het hele systeem van de likes en de unieke inlog zo aantrekkelijk was. Andere diensten, zoals Google, Twitter, LinkedIn, Yahoo! maakten ook gebruik van een openID systeem.

Waarmee de eigenlijke myOpenID dienst overbodig werd, omdat die de facto vervangen werd door de meer commerciële initiatieven. myOpenID heeft daarom in een mail aan alle gebruikers (waartoe ook wij behoorden) laten weten dat het zijn dienst stopzet op 1 februari 2014. Wat toch wel spijtig is - een volkomen neutrale ID-dienst is eigenlijk toch nog altijd te verkiezen boven een commerciële aanbieder...
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenID
http://www.theregister.co.uk/2013/09/05/myopenid_closes_for_good_2014/


TECHCRUNCH MOET VERONTSCHULDINGEN AANBIEDEN OVER 'TITSTARE'
Sommige mensen leren het nooit...

Humor is een heel slappe koord om te bewandelen. De ene vindt iets grappig, de ander lacht maar zuur met diezelfde mop. Sommigen geraken niet verder dan puberale humor, die vaak heel vrouwonvriendelijk is. Wanneer zij hun grappen vertellen en enkele dames in het publiek nemen aanstoot aan hun grofgebektheid, dan heet het dat die dames geen gevoel voor humor hebben. "Ge moet toch eens kunnen lachen...."

Ook mensen in tech middens blijken soms over een vreemd gevoel voor humor te beschikken. Denk bijvoorbeeld aan de vele "fart" apps voor de smartphone, die niets anders doen dan... jawel.

Enkele ontwikkelaars hebben op de TechCrunch conferentie in San Francisco nogmaals aangetoond dat sexisme (en puberale humor) blijkbaar nog welig tieren in tech middens. Op die conferentie kunnen ontwikkelaars na 24u programmeren een nieuw product voorstellen voor een publiek van ontwikkelaars en beleggers. Twee jonge mannen uit Australië, die in een gelijkaardige conferentie in hun land de trip naar San Francisco gewonnen hadden, stelden "titstare" voor. Gluren naar borsten dus. Met de app kunnen zij een foto maken van zichzelf, terwijl ze naar borsten gluren, omdat dat zogezegd gezond zou zijn voor hun hart. En een andere ontwikkelaar stelde dan weer een app voor met de naam "Circle Shake", waarin een man masturbatie simuleerde.

De ontwikkelaars kregen de mannelijke helft van hun publiek aan het lachen. Maar niet iedereen lachte mee, en op Twitter klonken meten negatieve reacties. Onder andere van een vrouw die daar was met haar dochtertje van 9, dat als fier programmeurtje op de conferentie een app voor kinderen mocht voorstellen.

Het gevolg laat zich raden. Verontwaardiging alom, en TechCrunch heeft zich nadien verontschuldigd. Het incident zorgde uiteraard voor de nodige commentaar, van verontwaardiging, maar ook van afkeuring van die verontwaardiging. Het hele verhaal lees je bij The Age.

Tussen haakjes: de app waarmee de twee Australische ontwikkelaars hun reis naar San Francisco gewonnen hadden, was ook niet meteen fijnzinnig te nemen: Hate You Cards. Daarbij kunnen mensen foto's nemen van zichzelf, en daaraan gemene teksten toevoegen die ze dan aan hun vrienden kunnen zenden.
http://www.hateyoucards.com/
http://www.theage.com.au/digital-life/smartphone-apps/techcrunch-forced-to-apologise-over-sydney-duos-titstare-app-20130909-2tflb.html


DE NIEUWE IPHONE 5C EN 5S: EEN OVERZICHT
Home-toets met vingerafdruk scanner krijgt alvast goedkeuring

Gisteren heeft Apple dan zijn nieuwigheden voorgesteld. Wat de waarnemers voorspeld hadden, is grotendeels uitgekomen: een nieuwe iPhone, en een nieuwe versie van het iOS. Geen nieuwe Apple TV, geen nieuwe iPad.

Om te beginnen de nieuwe 5s. Die lijkt eigenlijk heel erg op de vorige versie, de 5, en het feit dat Apple met zijn naamgeving niet overgeschakeld is naar 6, doch een extraatje heeft toegevoegd (geen hoofdletter, let wel), wil zeggen dat het eigenlijk eerder een update is dan een volkomen nieuw toestel. Toch heeft Apple het verschil duidelijk willen maken door enerzijds de metalen rand van het toestel (goudkleurig, zilver en goud bij de 5S) en anderzijds de achterkant die in verschillende kleuren verkrijgbaar is (5C).

Er is nog een opvallend verschil - en dat houdt naar onze mening een van de handigste nieuwigheden in van dit toestel: de home-button is niet meer rond met een vierkanje in, maar volkomen rond. Hij dient tevens als vingerafdruk-scanner, en wordt zo de manier om het toestel te ontgrendelen. Een identificatie die (hopelijk) snel door andere fabrikanten overgenomen wordt, want dit is toch wel erg gemakkelijk, en veilig tegelijkertijd.

Het tweede model, de 5C, zou dan weer de goedkopere versie moeten zijn. Zou, want alhoewel het toestel in de VS verkrijgbaar is aan $99 met een tweejarig contract bij een mobiele provider aldaar, zou je voor het toestel in andere landen, zonder contract, toch nog $739 moeten neertellen voor het 16 GB toestel, en $869 voor 32 GB. Daarvoor krijg je dan wel een 4 inch Retina scherm, een camera achteraan van 8 MP, en een A6 chip. Maar hij moet het wel doen zonder de vingerafdrukscanner, en bevat de vertrouwde ronde knop met het vierkantje in.

De 4S heeft dan weer een A7 chip, en kost $869 voor een 16 GB toestel, $999 voor 32 GB en $1129 voor 32 GB. Deze prijzen zijn geldig voor Australië; wij hebben ons daarop gebaseerd, omdat het persbericht van Apple zelf geen indicatie bevat over de prijzen, en je de prijzen in de VS, gesubsidieerd door een contract, niet in België zal aantreffen. Het persbericht van Apple zelf vermeldt geen prijzen, en op de website vind je evenmin enige aanwijzing.

Voor meer info verwijzen we je naar de website van Apple, en de info die TechMeme verzameld heeft.
http://www.apple.com/benl/iphone-5c/
http://www.apple.com/benl/iphone-5s/
http://www.techmeme.com/130910/p38#a130910p38


APPLE IOS7: STIJLVOL
Nieuwe versie vanaf 18 september gratis verkrijgbaar

Buiten het nieuwe uiterlijk van de iPhone5s zit er ook heel wat vernieuwing onder de motorkap: de nieuwe versie van het OS, waarnaar reikhalzend uitgekeken werd. Die bevat namelijk honderden nieuwe functies, die je op de website van Apple zelf goed bekijken kan.

OS7 zal weliswaar als gratis update verkrijgbaar zijn vanaf 18 september voor de de iPad, iPod, iPhone, maar het is de iPhone 5s die echt ten volle geniet van het OS, omdat dit een 64bit architectuur van het toestel.

Enkele van de "nieuwigheden" in het OS zijn moeilijk nieuw te noemen, omdat je ze ook al bij andere besturingssystemen gezien hebt. Het bedieningspaneel dat je met een simpele veegbeweging kan oproepen bijvoorbeeld tref je ook aan bij de Android toestellen en bij Windows Phone. Maar Apple heeft er wel zijn eigen stempel op gedrukt, met een mooie vormgeving. Het berichtencentrum is al evenmin nieuw, maar stijlvol is het wel. Multitasking, waarbij je gemakkelijk kan wisselen tussen de apps die je gebruikt, is in die zien vernieuwend dat je in het overzicht van de open apps een grotere afbeelding krijgt van elke app, dan bij andere toestellen.

Wat op het eerste zich wel enorm handig lijkt, is de nieuwe Foto-app. Daarbij kan je, via de momentenfunctie, foto's en video's automatisch rangschikken op basis van tijdstip en locatie. Wat wil zeggen dat je alle foto's die je op je werk genomen hebt bijvoorbeeld kan oproepen, of alle foto's thuis, of bij je vriend/in..

Nog nieuw is dat de "Zoek mijn iPhone" functie, die de laatste tijd erg in het nieuws gekomen is, nu ook een activeringsslot krijgt. Voortaan kan die functie enkel uitgeschakeld worden, wanneer Apple ID en wachtwoord ingegeven worden.

Een volledig overzicht, mét foto's en in het Nederlands, op de website van Apple.

En dan nog dit. De persconferentie zelf werd door vele tech-blogs en bloggers live gevolgd, en er werd, zoals dat ondertussen de gewoonte is, druk over getwitterd. Een algemene indruk was wel van desillusie: "is dit alles?" - blijkbaar had het publiek nieuwe wonderen van Apple verwacht. De nieuwe toestellen zijn wel mooi, maar wereldschokkend kan je ze niet noemen. De beurs reageerde in elk geval teleurgesteld: het aandeel daalde meteen na de aankondiging met 2,28%.

Het nieuwe iOS7 werd trouwens al enkele maanden geleden in bèta aan ontwikkelaars doorgegeven. Die hebben sindsdien hun commentaar gegeven, en verschillende punten werden aangepast. Wat die zijn, lees je in een artikel bij The Verge.
http://www.apple.com/benl/ios/ios7/
http://www.theverge.com/2013/9/10/4712538/ios-7-design-evolution


DRYFT: NIEUWE MANIER VAN TYPEN OP TABLET
Toetsen volgen je vingers gewoon...

De meeste mensen zullen, wanneer ze iets moeten intikken op een tablet, een klavier boven halen dat dan via Bluetooth met de tablet verbonden is. Het is nu eenmaal niet simpel om op het scherm te tikken, toch niet voor ervaren typisten die met10 vingers typen. De reden is simpel: wie met 10 vingers (blind) typt houdt zijn hand altijd boven dezelfde "thuis" toetsen, en gebruikt die als uitvalsbasis. Bij een tablet "voel" je die basistoetsen niet, en kanje dus ook niet blind typen.

Een nieuwe technologie zou dat moeten veranderen: Dryft. Dat is een software klavier, gebouwd door een man die ook de fameuze software Swype mee bedacht heeft. Het principe werkt als volgt: de toetsen worden gewoon onder je vingers geplaatst, waar die zich ook op het scherm bevinden. Dat kan omdat Dryft niet allen rekening houdt met de aanraaksensoren in het scherm zelf, maar ook gebruik maakt van data van de accelerometer, om te weten of jouw vingers rusten of typgebaren maken.

Dit wil wel zeggen dat Dryft van heel dichtbij toegang moet hebben tot die data, en dus eigenlijk ingebouwd moet zijn in het toestel. Je zal dus in de toekomst wellicht geen Dryft apart kunnen krijgen, als app om te downloaden. Eerder zullen fabrikanten van tablets een licentie nemen op de Dryft software, om die in te bouwen in hun Windows Phone, Android en iOS toestellen.

Bij Engadget vind je een video die je de werking uitlegt.
http://www.engadget.com/2013/09/10/dryft-a-software-keyboard-that-follows-fingertips-to-improve-to/


DE NIEUWE IPHONES: REACTIES VAN DE WAARNEMERS
Over 64bit marketing, crocs en Non-hoesjes

Uiteraard hadden heel wat waarnemers een commentaar op de lancering van de nieuwe toestellen. Een algemeen gehoorde commentaar is dat de iPhone 5s en 5c te weinig nieuwigheden bevatte om voor de gebruiker een reden te zijn om dit nieuwe toestel, dat buiten de VS echt niet goedkoop is, aan te kopen. Maar wie de aantrekkingskracht kent van het merk Apple, weet dat dit  nonsens is: de gebruiker zal dit toestel zonder morren binnen de 6 maanden aangekocht hebben.

Sommige kritieken zijn ludiek. Zij  hebben het over de kleurtjes; de 5c versie heeft namelijk een plastic omhulsel, dat in verschillende kleuren beschikbaar is. En die je kan aanpassen aan je Crocs (1). Bovendien kan je ook nog eens een hoesje kan kopen, met gaatjes. Maar zet je zo'n hoesje over je toestel, dan krijg je een eigenaardig, wellicht niet gewild effect: je ziet door die gaatjes niet het befaamde embleem van Apple, wel het woordje "non"... (2)

Andere commentaren zijn dan weer erg technisch. Zo is, volgens Neowin.net, de vermelding dat deze nieuwe toestellen gebaseerd zijn op een 64bit architectuur, pure marketing, die misbruik maakt van de verwarring die heerst bij de gebruiker over RAM geheugen, opslagruimte, en architectuur. De juiste argumenten hier herhalen zou ons te ver leiden, maar u kan het zelf nalezen (3). Een kritiek die later diezelfde dag weerlegd wordt door Samsung, dat aankondigt ook met 64 bit architectuur te beginnen...

De moraal van het verhaal is gewoon dat Apple twee mooie toestellen gelanceerd heeft. Prijzig, dat wel. Maar zij zullen hun afnemers wel vinden. En slecht zijn ze zeker niet!


https://twitter.com/ItsThingsInLife/status/377572284145618944/photo/1
http://www.huffingtonpost.fr/2013/09/10/bug-iphone-5c-5s-apple-date-sortie-prix_n_3903026.html
http://www.neowin.net/news/editorial-iphones-64-bit-architecture-is-pure-marketing-fluff


IBEACON: DE TECHNOLOGIE DIE NFC ZAL VERVANGEN?
Ideaal voor in-store boodschappen

Bij de lancering van het nieuwe iOS7 besturingssysteem, was er een belangrijk aspect dat de meeste gebruikers ontgaan zal zijn, maar waarop GigaOm de aandacht vestigt. Namelijk het ontbreken van de NFC technologie (Near Field Communication). Deze technologie maakt gebruik van radiogolven en laat u toe om bijvoorbeeld contactloos te betalen: je moet je chipkaart niet in een lezer steken, maar hij wordt als het ware in uw broekzak gelezen. Alle Android toestellen hebben tegenwoordig NFC aan boord, waarmee je bijvoorbeeld ook data draadloos kan uitwisselen. Alleen Apple springt niet aan boord van NFC. Waarom niet?

Omdat het voor een andere technologie gaat, waarover tot nu niet veel ruchtbaarheid bestond: iBeacon. Die naam stond te lezen op de dia's die gebruikt werden in juni, bij de aankondiging van iOS 7 - maar ook toen werd er niet veel over gezegd. En ook dinsdag, bij de voorstelling van de definitieve versie van het OS, bleef de technologie in de schaduw. Toch houdt iBeacon een grote belofte voor de toekomst in, omdat het navigeren binnen een winkel, met plattegronden van de indeling in die winkel mogelijk maakt, maar ook in-store marketing, het gericht zenden van aanbiedingen aan de gebruiker wanneer hij zich in de nabijheid van een bepaalde afdeling bevindt.

iBeacon maakt gebruik van Bluetooth Low Energy of BLE, ook bekend onder de naam Bluetooth 4.0 en Bluetooth Smart. Aan de winkels worden dan beacons of bakens bevestigd; zij zenden data uit, en zodra je in de nabijheid komt van zo'n baken, worden die data door je toestel opgepikt. Je kan dan bijvoorbeeld een coupon aangeboden krijgen voor een item, je aandacht kan gevestigd worden op bepaalde items waarvoor je korting kan krijgen, maar je kan ook instructies krijgen hoe je moet lopen, om bij een bepaalde afdeling te geraken.

Dit is vooral handig in bijvoorbeeld grote shoppingcentra, of grootwarenhuizen met grote oppervlakte. Vergeleken met NFC is BLE een betere technologie voor deze toepassing. NFC heeft een korter bereik, 20 cm, terwijl BLE tot 50 meter kan gaan. Niet alle mobiele telefoons hebben een NFC chip om de NFC signalen op te vangen, maar bijna alle toestellen hebben Bluetooth aan boord.

In de VS zijn er al bedrijven die producten aan het ontwikkelen zijn rond iBeacon, zoals Estimote. Meer over deze technologie lees je bij GigaOm. Het is nu natuurlijk wel de vraag of dit een puur Apple/iPhone ding gaat blijven, of dat ook Android en Windows Phone toestellen hun eigen toepassingen voor BLE gaan maken. iBeacon zullen ze dan in elk geval niet heten...
http://gigaom.com/2013/09/10/with-ibeacon-apple-is-going-to-dump-on-nfc-and-embrace-the-internet-of-things/


DE VINGERAFDRUK VAN DE IPHONE 5s
Naar een toekomst zonder paswoorden?

We blijven toch nog even bij de aankondiging van Apple eerder deze week. In ons artikel over de persconferentie, stipten we al aan dat we toch wel onder de indruk waren van de technologie om de smartphone te ontgrendelen door middel van een vingerafdruk.

Meteen na de aankondiging regende het echter kritiek op deze technologie. Apple zou het de spionagediensten gemakkelijk maken, want zo hebben zij meteen een vingerafdruk van elke iPhone-bezitter. Het blijkt echter dat de vingerafdruk niet doorgestuurd wordt naar Apple (en dus ook niet naar spionagediensten), maar versleuteld wordt op het toestel zelf, en wel op de A7 chip.

Bovendien zou de methode om de de vingerafdruk te scannen, erg veilig zijn. Om Apple's woorden aan te halen: de tool wordt aangedreven dooe een "met laser gesneden saffierkristal, en een capacitieve aanraaksensor, die een afbeelding van hoge resolutie kan maken, gebaseerd op de sub-epidermale lagen van de huid van de gebruiker". Mooie woorden, die eigenlijk betekenen dat het niet mogelijk is om de smartphone te ontgrendelen door een techniek die je ook in James Bond films ziet - de vingerafdruk van iemand afhalen van een voorwerp, en daarmee een 3D plastic film maken die de hacker over zijn vinger schuift.

Zoals Ars Technica het stelt, zal pas over enige tijd blijken of de technologie inderdaad 100% hack-vrij is. Hackers zijn nu eenmaal erg spitsvondig in het bedenken van oplossingen om beveiligingssystemen te ontwijken....

Maar er zit nog een tweede aspect aan de vingerafdruk. Indien hij inderdaad volkomen betrouwbaar blijkt, dan zou Apple, met de combinatie vingerafdruk en iBeacon, wel eens de toekomst van het mobiele betalen een heel andere richting uit kunnen sturen. Nu wordt immers gewerkt in de richting van NFC en pincode. Dat zou dan de iBeacon technologie worden, met de vingerafdruk. En alles zou dan meteen langs Apple passeren, net zoals je al je apps via de App Store aankoopt. Apple als bankier. Wie had dat gedacht...

Meer over de vingerafdruk technologie bij Ars Technica en Wall Street Journal.
http://arstechnica.com/security/2013/09/fingerprints-as-passwords-new-iphone-touch-id-gets-mixed-security-verdict/
http://blogs.wsj.com/digits/2013/09/11/apple-new-iphone-not-storing-fingerprints-doesnt-like-sweat/ 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!ALCATEL ONE TOUCH STAR: MOET EEN ANDROID ECHT VEEL GELD KOSTEN?
Onze laatste bespreking ging over een van de nieuwste Android toestellen, de Galaxy 4S. Een pracht van een toestel, een raspaard, maar ook een luxeslee. Goedkoop kan je hem niet noemen - net als de andere toestellen die we de laatste maanden getest hebben. Daarom rees bij ons de vraag: moet je echt zoveel geld uitgeven, de prijs van een echte laptop eigenlijk, om een smartphone te hebben die de meeste dingen kan doen die je ervan verwacht?
Daarom trokken wij naar de FNAC, en bekeken het aanbod van wat daar tentoongesteld werd. Het viel ons meteen op dat twee merken toestellen boden die redelijk geprijsd aren, maar toch ook een groot scherm hadden: Huawei en Alcatel. Daarom dat wij beide fabrikanten contacteerden, om te vragen of wij hun goedkoopste smartphone mochten testen. Als eerste kregen wij de Alcatel One Touch Star in huis, die 219 euro kost. Hieronder ons verslag.

UITERLIJK
Het scherm maakt meteen duidelijk dat het toestel tot de betere klasse behoort: 11,79 x 6,08 breed, en superslank (0,97 cm, met een gewicht van net geen 120 gram) Een knop bovenaan voor het aan/af zetten, en om het toestel uit de sluimertoestend wakker te maken, plus de aansluiting voor de koptelefoon. Links een toets om het volume hoger/lager te zetten. Onderaan de micro SD poort, om bestanden over te zetten, en het toestel op te laden. Achteraan de camera met 5 MP. Koptelefoon en lader (via stekker of via USB aansluiting op je computer) zijn bijgeleverd.

Al bij al weinig knoppen. We weten het - het staat elegant, zo'n strak omhulsel. Maar toch... een aparte knop om de camera te bedienen is wel handig. Bij sommige andere toestellen kan je met de volumeknop ook in/uitzoomen. Bij de Alcatel One Touch gebruik je de volumeknop om een foto te nemen, of om een video-opname te starten of stoppen. Tussen haakjes: een screenshot kan je maken door de volumeknop  samen met de aan/uit knop ingedrukt te houden.

En dan zijn er de softwareknoppen, die ondertussen gemeengoed geworden zijn, en die (naar mijn mening toch wel verwarrend voor nieuwe gebruikers) enkel zichtbaar zijn wanneer je ze aanklikt. Links de backtoets, om naar het vorige scherm te gaan, een dialoogvenster te sluiten, een menu, of een paneel met meldingen te sluiten, enz. Midden de home toets met het bekende huisje. Rechts de recente apps-knop. Dat opent een lijst met daarin thumbnails van de apps waarmee je recent gewerkt hebt. Door in die lijst een app naar links of rechts te swipen, wordt die afgesloten. Houd je de Recent apps toets langer ingedrukt, dan kan je de menu's Wallpaper, Manage Applications, en Settings oproepen. Die Settings is natuurlijk erg belangrijk.

Sim-kaart en batterij kan je bereiken door de rugzijde, die van tamelijk lichte plastic gemaakt is, los te wrikken. Dat is niet simpel: met je nagel kan je het deksel niet openwrikken, best neem je een (onscherp) plat voorwerp zoals een pincet, om via de hoek links onder het deksel te openen.

Toch nog dit: voor zijn lage prijs, biedt dit toestel wel de mogelijkheid om twee SIM kaarten te gebruiken. Maar wanneer je twee kaarten in het toestel gestopt hebt, zal slechts één van de aansluitingen breedband hebben (aansluiting 1). Zo'n dual simkaart is trouwens een optie die je meestal in een high end toestel vindt, en dit maakt deze smartphone dus nog mer een goedkoop maar krachtig alternatief tegenover de toestellen die veel duurder zijn...
http://www.alcatelonetouch.com/global-en/products/smartphones/one_touch_star.html


ALCATEL ONE TOUCH STAR: DE WERKING
Trouwe lezers weten dat onze redactie specifieke eisen stelt aan een smartphone - en dan wel op gebied van mail. Wij moeten kunnen mail controleren wanneer we onderweg zijn, maar de mail wordt pas binnengehaald op de hoofdcomputer. Overdag kijken we alleen, om eventueel op dringende mails te kunnen te kunnen reageren. Dus is het belangrijk dat we kunnen duidelijk maken aan het toestel dat we onze mail enkel tussen 8u en 18u willen checken vanop de smartphone, van maandag tot vrijdag, en als we een dagje verlof hebben, dat het heel gemakkelijk is om deze instelling te wijzigen.

In onze vorige bespreking van de Galaxy S4 toonden we ons verheugd dat dit toestel deze mogelijkheden bood. Maar we vroegen ons wel af of dit aan Android te danken was, of aan de interface die Samsung er overheen gelegd heeft. En blijkbaar is dat laatste het geval - de mail app biedt de door ons gewenste mogelijkheden niet. Volgens de persberichten van Alcatel is het inderdaad zo dat er een minieme eigen laag over het Android OS heen gelegd is, vooral om de CPU niet teveel te belasten. En inderdaad kwam de One Touch van Alcatel, met zijn 1 Ghz processor,even snel over als de Samsung 4S met zijn 1,7 Ghz.

Deze iets lagere processorkracht, gecombineerd met het iets kleinere scherm, maakt ook dat het toestel qua batterijduur het veel beter doet dan duurdere collega's. En inderdaad, naar onze ervaring kan het toestel het wel echt lang volhouden - zelfs al laat je het de hele dag je mail controleren, en je Twitter account volgen.

Verder toch nog ook even vermelden dat dit toestel goed geschikt is om bewegende beelden vast te leggen: in de camera app houd je de knop om foto's te maken, lang ingedrukt, en je krijgt foto's die in reeks opgenomen zijn. De Samsung heeft ook zo'n functie, maar voegt er nog wat meer opties aan toe. Maar of je 200 euro en meer moet neertellen voor die extra functie, die je wellicht ook gewoon via een beeldbewerker kan uitvoeren na het binnenhalen van de foto's op je laptop of desktop computer.

Dit gezegd zijnde: deze smartphone is, voor zijn prijs, ongemeen krachtig. Om de meeste Android apps te draaien volstaat het toestel ruimschoots. En dus, voor wie toch een beetje op zijn portemonnee moet letten, is dit wel een aanrader.

Volgende week komt de postbode langs met een Huawei P6. Wij kijken alvast uit naar onze kennismaking met dit toestel van deze nieuwkomer met Chinese roots op de Belgische markt!
http://www.gsminfo.nl/blog/reviews/5194/alcatel-one-touch-star-review
http://blog.imwellconfused.me.uk/2013/07/the-alcatel-one-touch-star-review.html


 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** DELL breidt zijn aanbod van veilige, beheerbare en betrouwbare zakelijke pc’s uit met Ultrabooks™ uit de Latitude 7000-reeks en laptops uit de Latitude 5000- en Latitude 3000-reeksen. De nieuwe modellen bieden een combinatie van design, kwaliteit en duurzaamheid voor bedrijven van elke grootte. De systemen uit de Latitude 7000-, 5000- en 3000-reeks zijn optioneel leverbaar met touch screens voor betere interactie met bijvoorbeeld klanten, scholieren of patiënten.
http://www.dell.be

*** HTC BoomBass brengt ongeëvenaarde geluidservaring
http://www.whizpr.be/press/htc-boombass-brengt-ongevenaarde-geluidservaring

*** HTC introduceert nieuwe Desire 601: een krachtige 4G telefoon voor iedereen
http://www.whizpr.be/press/htc-introduceert-nieuwe-desire-601-een-krachtige-4g-telefoon-voor-iedereen

*** Trend Micro introduceert Trend Micro Titanium 2014
http://www.whizpr.be/press/trend-micro-introduceert-trend-micro-titanium-2014

*** Kingston Digital introduceert MobileLite Wireless reader, een acculader voor mobiele Apple en Android apparaten
http://lewispr.createsend1.com/t/j-l-ttjklrd-htqpjji-j/
 
*** Nissan komt ook met een smartwatch uit... maar dan voor de auto; vertoont niet alleen gegevens over de wagen, maar ook biologische gegevens van gebruiker.
http://www.pressetext.com/news/20130909007

*** Panasonic brengt een 20" tablet uit onder Windwos 8.1, bestemd voor professionals in de verkoop en arketing. En begin 2014 komt er een speciaal model uit voor 3D moddelling en CAO.
http://ga.journaldunet.com/ss/link.php?M=9035329&N=1606&C=c0705d47fe0c301f8f09bc617f3c46f2&L=18919

*** Augmented reality game in Antwerps winkelcentrum
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/augmented-reality-game-in-antwerps-winkelcentrum/article-4000392631541.htm

[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse] 
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSOFTWAVER - I LUV U

[soft electronic] Elektronische muziek, tamelijk ingewikkeld van ritme, maar dat goedgemaakt wordt door de vrouwenstem die het geheel meer samenhang geeft. Bij Soundcloud kan je verschillende songs beluisteren, met de link om ze via iTunes aan te kopen.
https://soundcloud.com/softwaver
https://soundcloud.com/softwaver/softwaver-i-luv-u


QUADRAPHONIC SOUND PROJECT: YOU'RE ALREADY GONE
[headphone electronica] Tamelijk sombere, broederige elektronische muziek, met een zware bas, en een hoge vrouwenstem als contrast. Prachtige song, die je bovendien gratis kan downloaden. Doen!
https://soundcloud.com/quadraphonicsoundproject/youre-already-gone


MATHIEU & FLORZINHO  - MAHA-AMBA
[world music] Een combinatie van hiphop met oosterse klanken. Het resultaat is echt geslaagd te noemen, en heeft wel iets mysterieus. Verschillende songs zijn in streaming te beluisteren bij Reverbnation.
http://www.reverbnation.com/mathieuflorzinho


TRICKY - NOTHING'S CHANGED
[hiphop] Van Tricky zijn we al lang fan. Nu kan je een song gratis downloaden van de site, mits je wel je mailadres achterlaat om in de toekomst informatie te ontvangen over nieuwe releases.
http://www.trickysite.com/


VRIJDAG HOORSPELDAG: COMMISSARIS VAN IN - HET LUSTHUIS

De derde reeks van het hoorspelfeuilleton, gebaseerd op de verhalen van Pieter Aspe. Een bloedstollend verhaal, waarin Carine Neels bijna het leven laat. Superspannend, uitstekende acteerprestaties.
De plot: in een tuin worden de restanten gevonden van een dode. Van In gaat op onderzoek uit, en stuit op sporen die lijken te leiden naar een incident in het verleden, pestgedrag op de school, en een leraar die zijn leerlingen op de verkeerde manier graag zag...
http://hoorspel.wordpress.com/2013/09/05/commissaris-van-in-reeks-3-het-lusthuis/
Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @OttoJanHam: Voor de liefhebbers van het betere Internet: http://t.co/ZWIcU0PIAf

@haploc: A much better overview of the downfall of European #Netneutrality here: http://t.co/1MQa1VUkJ5

@prov_antwerpen: Gek op koken, chocolade of bier? Kleren een tweede leven geven of een gps-spel spelen? Doe mee aan #iedereenmondiaal. http://t.co/s00ys3V1ld

@Gelerobbie: Terwijl #terzaketv ruim plaats maakt voor non-debatten over jointjes boort @vegoossens verder in over oorzaak crisis http://t.co/dVACz6fxBu

@BertBouserie: Wie o wie is de privé-investeerder? Ik duim alvast dat het goed afloopt. http://t.co/MttCkqZMZT

@BeeldenGeluid: Er is een nieuwe online reeks rond het Koningshuis van start gegaan! http://t.co/5q3SX9WHxB @WDehandschutter @Anne_Vader @Casimirreplay

@OpiniePers: Belastinggeld voor een frivole internetstarter is niet altijd een stom idee: Wie het echt wil maken als intern... http://t.co/xs2QbgeLZt

@filletk: Ik was tot tien minuten geleden niet echt bang voor de dood. Toen zag ik tekening vier. http://t.co/u9ZhnndpxQ


@vansan2010: Constat:Storify n’aurait pas pu naitre chez nous RT @AlainGerlache: #Storify, de Nivelles à San Francisco http://t.co/OliP7JZgQd #mediaTIC

@pietercolpaert: Already 29 exclusive datasets made available for Apps for Culture - http://t.co/GBByD2RujV - This is amazing

@villamedia: ‘Leksite’ Publeaks van start http://t.co/klewYlmbhn

@Adgenius: Facebook grants #TV networks and news sites backdoor access to its audience data http://t.co/cIaFoCZGxO

@Beatever: Klassieke radiozenders, opgelet! "Spotify Connect Is Like Chromecast for Music" http://t.co/MA5h2tUded

@Humo: Zin in een terrasje? In de buurt van waar je nù bent? Met wifi? Met info over de prijs per pint? Download de #app http://t.co/OQqdeOstim

@ward_cannaerts: RT @herfstmensje: Yes! Een interessante deal in het krantenlandschap. http://t.co/5RRM0vS8ZY http://t.co/yHm1iLASbq

@vansan2010: RT @mediaspecs: MediaSpecs binnenkort in Frankrijk! Database van alle Franse media in volle voorbereiding. Lancering 15/11! http://t.co/yioiPzKm85

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Passie is het genie van het genie.
-Tony Robbins-


 
De nieuwe oogst


    DROPBOX VOOR DUMMIES

Zo'n dropbox - het is toch gemakkelijk! Altijd je bestanden bij de hand. En je kan ze nog delen met anderen ook. In dit artikel een korte inleiding tot alles wat je zoal kan doen met je Dropbox.
[Taal: ENG]
http://teachingwithipad.org/2013/08/31/dropbox-for-dummies/


PEERREACH: TWITTERAARS VINDEN
Twitter zelf mag dan al een poging doen om, gebaseerd op zijn algoritme en wat het weet van jouw interesses, interessante mensen te vinden die je zou kunnen volgen. Maar bij sommigen vraag je je echt af waarom Twitter in godsnaam die of gene voorgesteld heeft. PeerReach kan helpen: het deelt Twitteraars in op basis van hun onderwerpen, maakt dan een top 100, en je kan dan interessante mensen kiezen.
[Taal: ENG]
http://peerreach.com/

AZENDOO: AL JE CLOUD TOOLS GECOMBINEERD
Je hebt nu dus je Google Drive, je evernote, je Dropbox, je Box. Zou het niet fijn zijn als die allemaal in een dashboard bediend konden worden, zodat je gemakkelijker met je team kan samenwerken? Dat is alvast wat Azendoo belooft. Samenwerken, overal en altijd.
[Taal: ENG]
https://en.azendoo.com/

PICADILO: ONLINE FOTO'S BEWERKEN

Er zijn wel meer tools om online foto's te bewerken. Maar deze heeft wel een streepje voor. Picadilo is gebruiksvriendelijk maar biedt wel echt geavanceerde tools, met brushes, effecten, selecteren enz. Om uit te proberen!
[Taal: ENG]
http://www.picadilo.com/

OPINION STAGE: DE MENING VRAGEN VAN JE BEZOEKERS
Wil je een opiniepeiling doen onder de bezoekers van je website? Deze tool maakt het mogelijk, en combineert de peiling met de sociale netwerken. Je kan zelf bepalen of de bezoeker een profiel moet hebben of niet om te mogen stemmen. De bezoeker kan ook zijn stem bekend maken via de sociale netwerken, zodat jouw peiling wat meer ruchtbaarheid krijgt.
[Taal: ENG]
http://www.opinionstage.com/


KEEPY: HERINNERINGEN VOOR LATER

Ik herinner me dat ik het enorm lief vond van mijn ouders dat zij mijn eerste tekeningen van de kleuterklas, de eerste dingen die ik gemaakt had, bewaard hadden. Maar nu zijn we natuurlijk in het digitale tijdperk. En kijk: nu zijn er tools die die herinneringen levend houden. Met Keepy kan je een foto nemen van de eerste tekeningen van je kindje, zijn eerste rapport, wat hij met lego gemaakt heeft, hoe hij eruitzag op een verjaardagsfeestje, en meer. Dat alles bewaar je, kan je delen ook. Kortom: je maakt een KEEP bewaardoosje aan.
[Taal: ENG]
http://www.keepy.me/


THE GREAT LANGUAGE GAME: WELKE TAAL IS DIT?
Er zijn wel 6 tot 7.000 verschillende talen in de wereld. Wie al heel knap is in talen, spreekt er zes of meer. Maar de meesten weten niet eens dat sommige talen bestaan. Daarom dit spelletje: hier moet je proberen te raden tot welke taal iets behoort, afgaande op de klank ervan. Je kan je score delen met je vrienden.
[Taal: ENG]
http://greatlanguagegame.com/


CLOUDUP: BESTANDEN STREAMEN

Klikken, verslepen, droppen, en streamen. Dat is wat deze dienst belooft: een gebruiksvriendelijke instant oplossing om grote en kleine bestanden te streamen, en dat alles gratis. Nu kan ook jij een bestand delen via streaming (let wel op met auteursrechten!)
[Taal: ENG]
https://cloudup.com/


READY OR NOT?
Een griezelige online app. Die leert je eigenlijk hoe anderen jouw activiteiten op Twitter en co kunnen gebruiken, om te zien wat je in het echte leven en doet. Het gebruikt de GPS data van Twitter en Instagram postings, om een map te maken van de plekken waar iemand recent gepost heeft. En dan kan je ook zien waar iemand bijvoorbeeld op woensdag om 14u gewoonlijk is. Je kan het uittesten voor jezelf, je vrienden, of je favoriete VIP! Gewoon een gebruikersnaam op Twitter of Instagram invullen, en op enter drukken...
[Taal: ENG]
http://teachingprivacy.icsi.berkeley.edu:8080/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MEDIASPECS
Een handige site voor professionals in de media, en ook voor adverteerders. Dit is namelijk een database die alle media bevat (magazines, huis-aan-huisbladen, kranten, digitaal, enz.), met hun advertentietarieven, technische fiches, en contactadressen . Toegang is wel betalend.
[Taal: NL]
http://mediaspecs.be/page/home


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: YURLS / TEKENEN

Een soort verzamelsite, een beetje à la startpagina, maar dan meteen heel leuke design, speciaal voor kinderen. Deze pagina is gewijd aan tekenlessen, tekensuggesties enz. en is uitstekend geschikt om in de klas gebruikt te worden.
[Taal: NL]
http://tekenen.yurls.net/nl/page/


HIER SPREEKT MEN NEDER
LANDS: JOURNALISTIEKE STARTPAGINA
Het concept van de Startpagina's is je wellicht bekend. Verschillende internauten onderhouden zelf een pagina rond een bepaald thema, en sommige van die pagina's zijn echte pareltjes. Neem nu deze pagina over journalistiek, met veel algemene links, maar toch met veel specifiek voor Nederland bestemde journalistieke links. Om te ontdekken!
[Taal: NL]
http://journalistiek.startpagina.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FREDERIK BUYCKX

Een Belgische fotograaf, die internationale faam gemaakt heeft met zijn indrukwekkende foto's. Zijn werk werd gepubliceerd in kranten en magazines in binnen- en buitenland. Wie de foto's op de site bekijkt, zal ongetwijfeld onder de indruk zijn.
[Taal: ENG]
http://www.frederikbuyckx.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FUKUSHIMA
Google heeft beelden online gezet van de streek rond Fukushima, de stad die nu verlaten is omdat er nog altijd een te hoge straling is, na de tsunami die de kerncentrale in maart 2011 overspoeld heeft. Je kan er StreetView beelden zien van voor en na de ramp. Het project heet "Mirai no kioku", oftewel "Herinneringen voor de toekomst".
[Taal: ENG]
http://www.miraikioku.com/streetview/en/about
http://google-latlong.blogspot.fr/2013/03/imagery-on-google-maps-of-fukushima.html
http://www.abondance.com/actualites/20130906-13090-google-street-view-cap-sur-fukushima.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: EVEN SCHRIKKEN!

Bewegende GIF's zijn erg leuk - vooral wanneer het om beelden van dieren gaat, die niet weten wat hen overkomt. Gieren geblazen!
[Taal: ---]
http://www.funnyordie.com/lists/bd363a60c5/gifs-of-some-dumb-animals-who-don-t-know-what-the-hell-just-happenedBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Chromecast : Google’s 2de poging om de tv te veroveren
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/chromecast-googles-2de-poging-om-de-tv-te-veroveren/
- Pressy: een extra knop voor je smartphone
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/pressy-een-extra-knop-voor-je-smartphone/

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Ook live-tv in nieuwe NPO-app
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3508479/2013/09/12/Ook-live-tv-in-nieuwe-NPO-app.dhtml
- Verizon rondt recordveiling obligaties af: 37 miljard euro
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3507904/2013/09/11/Verizon-rondt-recordveiling-obligaties-af-37-miljard-euro.dhtml
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Opmerkelijk: is dit de smartphone van de toekomst?  filmpje   
Phonebloks wil de vergankelijkheid van onze smartphone aanpakken en met een universeel design komen dat gebroken onderdelen vervangen of hardware upgraden ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7532/Opmerkelijk-is-dit-de-smartphone-van-de-toekomst.html
- Leg sferische plaatjes vast met de Ricoh Theta
De Theta is een opvallende camera waarmee je 360graden-foto’s kan nemen dankzij twee lenzen. Het resultaat is een sferische foto die je een uniek beeld geeft van je omgeving. 
http://www.elektrozine.be/ez/article/7520/Leg-sferische-plaatjes-vast-met-de-Ricoh-Theta.html
 


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google gaat u betalen voor het delen van foto’s
http://www.digimedia.be/News/nl/15084/google-gaat-u-betalen-voor-het-delen-van-foto-s.html
- Twitter krijgt een voet binnen in de reclame door de overname van MoPub
http://www.digimedia.be/News/nl/15077/twitter-krijgt-een-voet-binnen-in-de-reclame-door-de-overname-van-mopub.html
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: GData Internet Security 2014
http://computertaal.info/2013/09/12/review-gdata-internet-security-2014/
- Windows 7: Bitlocker
http://computertaal.info/2013/09/09/windows-7-bitlocker/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apples iPhone 5c: dure telefoon met goedkope uitstraling
http://tweakers.net/reviews/3210/apples-iphone-5c-dure-telefoon-met-goedkope-uitstraling.html
- Hack bij Vodafone Duitsland treft 2 miljoen klanten
http://tweakers.net/nieuws/91258/hack-bij-vodafone-duitsland-treft-2-miljoen-klanten.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be- Twitter gaat naar de beurs
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/twitter-gaat-naar-de-beurs/article-4000397413124.htm
- Kroes zet alles op eengemaakte telecommarkt
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/kroes-zet-alles-op-eengemaakte-telecommarkt/article-4000396466325.htm


*** MOBILEREVOLUTION

http://www.themobilerevolution.be/


- Sony Cyber-shot integreert smartphone in nieuwe generatie digitale fotografie
http://www.themobilerevolution.be/2013/09/sony-integreert-smartphone-in-nieuwe-generatie-in-digitale-fotografie/
- Zenus E-style Diary case: review
http://www.themobilerevolution.be/2013/08/zenus-e-style-diary-case-review/ 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


STARTEN MET WIN8: DEVICE MANAGER EVENTS

Heb je een probleem met een driver of je hardware, dan moet je Device Manager lanceren (Start - Device Manager intikken in het zoekvak), en blader je naar het bewuste toestel. Klik rechts, en kies Properties / Eigenschappen. Klik vervolgens op het Events tabblaadje, een nieuwigheid in Win8. Indien Windows drivers geïnstalleerd hebt, diensten errond of andere belangrijke dingen gedaan hebt met dit toestel, dan zal je die daar zien. En dat kan je dan weer op weg helpen om het probleem op te lossen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent


STARTEN MET WIN8: CHKDSK VERSNELLEN
Vermoed je dat je Windows 8 systeem een harde schijf gecorrumpeerd heeft, dan zou je wellicht kunnen proberen met het aloude chkdsk/f commando het probleem op te lossen. Ook in Win8 bestaat dit commando nog, maar het werkt erg traag, en het zal niets doen tot je je systeem herstart.
Eigenlijk is dit commando zelfs overbodig geworden. Want Windows 8 draait regelmatig chkdsk (checkdisk) op de achtergrond, kijkt of er problemen zijn, en logt die dan. Wanneer je checkdisk draait bij het opstarten, dan moet niet elke sector van je harde schij gecontroleerd worden - er worden gewoon alle problemen in enkele seconden opgelost.
Hieruit leer je dus dat je eigenlijke chkdsk niet meer moet gebruiken. Maar wil je dat nog doen, gebruik dan niet eerst chkdsk/f, maar chkdsk/spotfix, en accepteer dat de check uitgevoerd wordt bij de volgende herstart. Start vervolgens je pc opnieuw op, en alle reparaties (fix) worden uitgevoerd.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent


STARTEN MET WIN8: SYSTEEM RECOVERY
Heb je problemen met het opstarten van je Windows, dan kan je met Shift+F8 de tool opstarten met de recovery tools. Open het Troubleshoot menu, kies daar Advanced Options, om dan de Automatic Repair tool te starten. Die kan dan eventueel je probleem oplossen.
Lukt dat niet? Via datzelfde probleem kan je ook terugkeren naar het laatste System Restore punt, kan je aan de Windows Startup instellingen sleutelen, en ook een systeemprompt openen om manuele commando's uit te voeren.


STARTEN MET WIN8: SYSTEEM RECOVERY
Vind je de tips van gisteren te omslachtig, dan kan je ook gewoon in het Troubleshoot menu de optie "Refresh your pc" kiezen. Daarbij wordt Windows 8 opnieuw geïnstalleerd, maar je eigen bestanden blijven behouden, en vele problemen worden dan meteen opgelost.
Is het probleem nog niet opgelost, dan kan je de meer drastische "Reset your PC" optie kiezen. Al je bestanden worden dan gewist (je bent ze kwijt, dus opgepast!), en er wordt een nieuwe kopie van Windows 8 geïnstalleerd.
Om deze opties op te roepen, moet je niet echt je systeem opstarten; je kan ook de Recovery Apple openen in het Controle Paneel. Daar vind je dan de Refresh, Reset en andere tools om je systeem terug veilig te maken.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent

 

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

ALGEBRA LEREN
Android - freeware
Niet echt de favoriete bezigheid van de meeste gebruikers, maar algebra moet je echt wel kennen. Deze app probeert het leren van algebra wat leuker te maken.  Voor de jonge student.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.handsonequationslite1


MNMLRDR - READER

iOS / Android / WIndows Phone
Huh? Zo'n naam? Tja, eigenlijk is het Minimal Reader, maar door de "overbodige" klinkers eruit te knippen, willen de makers beklemtonen dat zij alle overbodige tierlantijntjes weggelaten hebben bij deze reader, die een vervanger kan zijn voor Google Reader. Je kan items als gelezen markeren, of met een sterretje, of om later te lezen.
https://mnmlrdr.com/


HUMAN: HOE ACTIEF BEN JE?
App
Deze app volgt je activiteiten; je stopt gewoon je smartphone in je handtas of broekzak, en je doet gewoon wat je moet doen. Maar de app telt wel hoeveel je gestapt hebt, gelopen en gefietst. Hoeveel je bewogen hebt, en ook hoeveel je eigenlijk zou moeten bewegen. Je kan al je individuele activiteiten zien, ook op landkaarten, en details.
http://human.co/


TASKCRACKER VOOR OUTLOOK
$39,95 met gratis probeerversie
Outlook heeft het grote voordeel dat je van een mail een taak kan maken, waaraan je herinnerd kan worden, en die je kan opvolgen. Maar de eigenlijke taken staan lineair voorgesteld, niet in een grid, niet met kleurtjes die belangrijkheid weergeven. Dit programma, een add-on voor Outlook, stelt de taken heel visueel voor, dag na dag, met de verschillende prioriteiten. Je kan de tool gratis uitproberen, om te zien of hij je bevalt. En bij MakeUseOf vind je een uitgebreide bespreking van de tool.
Werkt met Outlook 2003, 2007, 2010, 2013, en ondersteunt ook meerdere e-mail accounts.
http://www.taskcracker.com/taskcracker-for-outlook/
http://www.makeuseof.com/tag/manage-your-tasks-visually-with-taskcracker-for-outlook-giveaway/


YAHOO SCREEN: VOOR DE EIGEN CONTENT
iOS - freeware
Yahoo heeft een mobiele app gelanceerd voor iPhone, iPad en iPod Touch, die moet dienen om alle eigen Yahoo content te bekijken en die van de media partners. Met een simpele wuivende beweging kan je doorheen de verschillende programma's bladeren. Uitleg en achtergrond bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2013/09/09/yahoo-launches-yahoo-screen-on-mobile/
https://itunes.apple.com/us/app/yahoo!-screen/id694865999?ls=1&mt=8


COAST OPERA BROWSER VOOR IPAD
iPad - freeware
Sinds de eerste browser, Mosaic, is de browser eigenlijk niet heel erg geëvolueerd. Opera wil daarmee breken, en heeft een browser uitgebracht, Coast, die belooft grote verandering te brengen, door alles wat overbodig is, te verwijderen, zodat de browser nu heel gemakkelijk op een tablet gebruikt kan worden. Achtergrond en bespreking bij TechCrunch.
https://itunes.apple.com/in/app/id674024845?mt=8
http://techcrunch.com/2013/09/09/opera-launches-coast-its-new-webkit-based-ipad-browser/


SEND TO KINDLE

Firefox add-on, Windows , Mac OS
Met deze gratis tool kan je dingen meteen naar je Kindle e-reader sturen. De Firefox-addon gebruik je om websites naar je toestel te sturen, om later te lezen. Met de software voor Windows verzend je documenten, en met de MaApp kan je eBooks en documenten verzenden.
http://www.amazon.com/gp/sendtokindle


SHAREX: DELEN
Windows XP/Vista/7/8 - 1,5 MB - freeware
Een handigte tool om schermafdrukken, teksten en andere data te dlen met anderen. Bij het nemen van de printscreen of schermafdruk heb je bovendien de keuze om het volledige venster te kiezen, of slechts een deel ervan. Na nemen van de schermafdruk kan je verschillende bewerkingen uitvoeren, en je afbeelding zelfs van een watermerk voorzien.
https://code.google.com/p/sharex/
http://www.chip.de/downloads/ShareX_64066096.html


VRIJDAG APP-DAG: 6TAG
Windows PHone - freeware
Deze app geeft je toegang tot je Instagram account - en heb je er meerdere, dan kan je die ook vanuit deze app beheren. Je kan foto's en video's naar Instagram uploaden, filters op de foto's leggen, je vrienden taggen, postings op een map zien, en meer.
http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/6tag/7d795cdf-fb1b-4bdf-8f5e-76eb19f7079e


VRIJDAG APP-DAG: REMEMBER THE MILK
Android - 2,4 MB - freeware
Een handig to-do lijstje, waarbij je niet alleen een prioriteit kan toewijzen aan bepaalde taken, en kan je met categorieën werken. Je kan het lijstje ook met verschillende toestellen synchroniseren, alhoewel de gratis versie beperkt is tot één toestel, en één keer per dag.
http://www.rememberthemilk.com/services/android/


 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Passie is energie. Voel de kracht die komt van het focussen op wat je boeit.
-Oprah Winfrey-