Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/9/2013 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 17
Nummer 817 van 7/9/2013Gegroet lezer,

Deze week krijgt u heel wat berichten over nieuwe toestellen - hardware dus. Dat bent u eigenlijk niet van ons gewoon, maar het heeft een reden: deze week was er de IFA beurs in Berlijn. Nieuwe smartphones, slimme uurwerken, ... wij reiken de links aan waar je meer informatie vindt. Let wel op uw portemonnee, want slimme dingen kosten blijkbaar veel geld!

Verder natuurlijk nog wat nieuws over spionagepraktijken, helaas. Waarbij we natuurlijk onze realiteitszin moeten behouden - elk land spioneert immers, de Amerikanen maken daar geen uitzondering op. Alleen... zijn er in die andere landen geen klokkenluiders zoals Snowden!

Kortom, u hebt weer heel wat te lezen. Snel aan de slag, en bij leven en welzijn (en hopelijk nog veel meer van dit prachtige eind-zomerweer!) tot volgende week

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 

 
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MEER DETAILS BEKEND OVER SPIONAGE ACTIVITEITEN NSA: NIETS WAS VEILIG.
Niet verwonderlijk dat India US gebaseerde webmail wil verbieden voor overheidsdiensten...

Er komt steeds meer informatie vrij over wat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA allemaal deed in zijn pogingen om informatie te verzamelen. En eigenlijk... is het allemaal nieuws dat je eigenlijk al verwacht had. Het is nu eenmaal een spionagedienst, en die spioneert dus. Net zoals de collega's in Rusland, China, Frankrijk en elders doen. Alleen is het in het geval van de NSA op een supergrote schaal, en is alles, dankzij Snowden, nu uitgelekt.

Het blijkt uit documenten, waarop ook de Duitse krant Der Spiegel de hand kon leggen, dat NSA diep binnengedrongen was in de communicatie van nieuwszender Al Jazeera. Wat eerlijk gezegd niet verwonderlijk is, want via Al Jazeera werden heel wat berichten van Al Qaida de wereld ingestuurd. En dan is het natuurlijk interessant om de bron van die berichten stroomopwaarts te volgen (1).

Volgens een artikel bij Washington Post is het werk dat NSA doet trouwens heel nuttig; in 2011 zouden zou de spionagedienst 231 "offensieve" cyberoperaties uitgevoerd hebben. Er werd ingebroken in buitenlandse netwerken om die onder controle van de VS te brengen. Daarvoor werd gebruik gemaakt van malware die in routers, computers en firewalls overal ter wereld gestopt werd. De berichten als dat de VS samen met Israel achter de Stuxnet worm zit, die het Iraanse nucleaire programma enkele jaren terugdraaide, worden in deze documenten eveneens bevestigd. Het doornemen van het hele artikel bij Washington Post doet je soms de wenkbrauwen fronsen - maar echt verbaasd mag je niet zijn. Een spionagedienst is nu eenmaal gemaakt om te spioneren... (2)

De vraag is nu: heeft Snowden verkeerd gedaan door deze "staatsgeheimen" te onthullen, of wordt enkel iets bevestigd aan het grote publiek wat door iedereen al geweten is - inclusief de buitenlandse contraspionagediensten? Wat in elk geval duidelijk is, is dat de Amerikaanse spionagediensten nergens voor terugschrikken, en als het ware vrije toegang hebben tot alles wat op het Amerikaanse grondgebied gebeurt. Ook in de "Amerikaanse" cloud. Het mag dan ook niet verwonderen dat steeds meer bedrijven en organisaties terugschrikken van het gebruik van clouddiensten die via Amerikaanse servers lopen, zoals webmail. India heeft deze week trouwens bekend gemaakt dat het overweegt om alle overheidsdiensten te verbieden nog gebruik te maken van US-gebaseerde mailsystemen. Toch opmerkelijk, als je bedenkt dat India en de VS goede vriendjes zijn. Een voorbeeld dat wellicht door vele andere bedrijven en overheden gevolgd zal worden. En wel eens de doodsteek zou kunnen zijn voor de door Google en Amazon gehoste diensten...(3)
http://www.spiegel.de/international/world/nsa-spied-on-al-jazeera-communications-snowden-document-a-919681.html
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-spy-agencies-mounted-231-offensive-cyber-operations-in-2011-documents-show/2013/08/30/d090a6ae-119e-11e3-b4cb-fd7ce041d814_story.html
http://www.techdirt.com/articles/20130830/10502924366/india-banning-us-based-email-systems-government-communications-over-nsa-concerns.shtml


ZAL SAMSUNG DE SMART WATCH RACE WINNEN OP 4 SEPTEMBER?
Wat het ook is: Samsung houdt als eerste persvoorstelling...

Ondertussen zijn Samsung en Apple de twee bedrijven geworden waarbij iedereen uitkijkt naar de persconferenties: wat voor moois wordt er uit de hoge hoed getoverd?

Apple heeft een persconferentie gepland voor 13 september. Algemeen wordt verwacht dat daar de nieuwe iPhone voorgesteld zal worden. Hoe die eruit zal zien, is nog niet gelekt. Wat wel vaststaat, is dat alle verloven van het Apple-personeel voor de periode van 15 tot 28 september ingetrokken zijn. Apple verwacht blijkbaar een grote rush op zijn winkels. Of zou dan toch de iWatch, de smartphone/MP3 player in de vorm van een uurwerk voorgesteld worden? De meeste waarnemers schudden als antwoord op deze vraag, ietwat teleurgesteld, het hoofd. (1)

En zelfs als Apple met zijn iWatch zou uitpakken op 13 september, dan nog wordt het in snelheid geklopt door Samsung. Verleden week zijn er foto's gelekt van de "Galaxy Gear", eveneens een smartphone in de vorm van een polsuurwerk, en die zou op 4 september tijdens een evenement voorgesteld worden.

Enkele details hiervan zijn al bekend: een vierkant, hoge kwaliteits OLED scherm, van 2,5 inch diagonaal (6,25 cm). Een dualcore processor, een camera in het polsbandje, kleine luidsprekers in de gesp van het uurwerk. Ingebouwde NFC connectiviteit voor een bump-to-sync functie, en voor authenticatie. En Bluetooth om het uurwerk met je smartphone te verbinden.

De batterijduur die door verschillende bronnen vermeld wordt, valt echter tegen: 10u. Maar misschien is dat 10u met het scherm actief, en kan het toestel langer mee als het scherm gaat slapen - je moet nu eenmaal niet voortdurend weten hoe laat het is.

Meer zullen we weten op 4 september. Nog even wachten dus!
http://gigaom.com/2013/08/29/more-galaxy-gear-details-leak-10-hour-battery-life-two-storage-options/
http://gigaom.com/2013/08/19/whats-inside-samsungs-galaxy-gear-smartwatch-here-are-some-key-details/
http://9to5google.com/2013/08/29/screenshots-of-samsungs-galaxy-gear-smartwatch-companion-app-leak-ahead-of-sept-4-unveiling/


OOK ONLINE TWITTER.COM KLEURT DE GESPREKKEN
Maar gebruikers zijn niet opgetogen met verandering...

Verleden week brachten we het bericht dat Twitter enkele veranderingen doorgevoerd had bij zijn apps voor iOS en Android. Eerst en vooral werd het gemakkelijker om aanstootgevende of misplaatste berichten te melden, via een speciale button. En verder wordt er nu meer nadruk gelegd op gesprekken: zij worden meteen weergegeven, althans de eerste 3 tweets over dat onderwerp, en een blauwe lijn verbindt de tweets, om een onderscheid te maken tussen deze conversatie en de "gewone" tweets in de tijdlijn.

Deze laatste wijziging echter is niet goed gevallen bij vele twitteraars. Vooral het feit dat de oudste tweet bovenaan staat, stoort hen. Weliswaar is die tweet dan eigenlijk het begin van het gesprek, maar je krijgt het perverse effect dat je tijdlijn begint met een bericht dat al uren, zelfs een dag oud is. En dat terwijl je Twitter beschouwt als een "heet van de naald" nieuwsmedium.

Na de aankondiging uitten heel wat twitteraars hun ongenoegen over de blauwe lijn, en zij gingen naarstig op zoek naar alternatieve apps, die zij ter vervanging van de originele Twitter app kunnen gebruiken. Wellicht zal hetzelfde zich nu ook afspelen bij de webversie van Twitter, want blijkbaar is daar ook de conversatie-weergave ingevoerd. Alleen is het verticale lijntje daar niet blauw, maar rood. Bevalt het je niet, en wil je meteen op zoek gaan naar een alternatieve manier om op de desktop met Twitter te werken? Wij raden je alvast Hootsuite aan,  dat naast je Twitter account ook de updates kan verwerken van Facebook en andere media, en je bovendien toelaat om verschillende accounts te beheren vanuit één dashboard.

http://abcnews.go.com/Technology/twitters-conversations-feature-blue-line-causing-twitter-users/story?id=20110709
http://www.hootsuite.com


OOK LG WAAGT ZICH OP HET TABLET-PAD
Terwijl Microsoft de prijs van zijn Surface Pro definitief maakt

Iedereen lijkt zich wel aan een tabletje te willen wagen. Zo kondigde LG Electronics dit weekend aan dat het de G Pad tablet uitbrengt, met een officiële voorstelling ervan op de IFA 2013 beurs deze week.

Het toestel is voorzien van een 8.3 inch scherm (20,75 scherm), wat wel groot is. Onder de motorkap Android Jelly Bean 4.2.2, een 1,7 Ghz Quad-core Qualcomm Snapdragon 600 processor, 16 GB geheugen, 2 GB RAM, camera vooraan (1,3 MP) en achteraan (5 MP). Het geheel weegt 338 gram, en het toestel zal verkrijgbaar zijn in wit en zwart.

Wat deze tablet zo bijzonder maken moet? Om te beginnen het gewicht: met zijn 338 gram en scherm van 8,3 inch, is hij 38 gram lichter dan de iPad Mini, die een 7,9 inch scherm heeft. Bovendien is het scherm Full HD, dus prachtig helder beeld. En tot slot is er de QPair app; dat is software die het gemakkelijk maakt om het toestel te koppelen aan andere Android smartphones, of die nu ook van LG zijn of van andere merken. Daardoor kan je op de tablet binnenkomende berichten en oproepen zien, en die beantwoorden.

En tot slot is er ook de "slide aside" tool QSlide die bij deze tablet het verschil moet maken. Daarbij kan je multitasken, door een open applicatie opzij te schuiven, en even aan iets ander te werken.  Je kan in totaal drie verschillende apps tegelijk laten werken. Met de KnockOn functie kan je dan weer het toestel op en af zetten door er twee keer op te tikken.(1)

Een belangrijke factor ontbreekt echter nog: de prijs. Die zal waarschijnlijk pas op IFA onthuld worden. Ondertussen is er goed nieuws vanuit het Microsoft-kamp, op het gebied van prijs: de kortingen die aangekondigd werden als tijdelijke promo, worden permanent. Dat wil zeggen dat de Surface Pro $100 goedkoper wordt en nu $799 kost, de Touch Cover daalt met $40 en kost $79 voor het beginmodel, en de Surface RT daalt met ^50 om nu $399 te kosten. Let wel, deze prijzen zijn voor de Amerikaanse markt - hoe die naar de Europese markt vertaald zullen worden, is nog niet geweten.(2)
http://thenextweb.com/insider/2013/09/01/lg-announces-the-g-pad-an-8-3-inch-android-jelly-bean-powered-ipad-rival-going-worldwide-q4-2013/
http://www.zdnet.com/microsoft-makes-latest-surface-price-cuts-permanent-7000020034/


NOKIA DOE HET MET EEN PHABLET
En brengt ook de Nokia 625 op de markt

Je hebt tablets, je hebt smartphones, en dan heb je er iets tussenin: de phablets. Dat zijn phones die zo groot zijn, dat je ze als een kleine tablet gebruiken kan. Om tegen je oor te houden zijn ze wellicht (belachelijk) groot, maar het voordeel is dat je productiever kan zijn, meer taken kan doen op zo'n groter toestel, dat meer geduld heeft met je toch wat plompe vingers.

Nokia zou, volgens sommige bronnen, een 6 inch phablet uitbrengen; en getrouw aan de Microsoft-alliantie die het de laatste tijd lijkt aangegaan te zijn, zal het een Windows Phone toestel zijn. 6 inch, dat is 15 cm groot; pak even een meetlat en je ziet meteen dat je dan met een groot toestel tegen je oor geplakt zit. Maar het toestel, dat de werknaam Bandit meekreeg, heeft wel wat aantrekkelijke punten die je zouden kunnen overhalen het te kopen.

Om te beginnen bevat de Bandit een quadcore Qualcomm Snapdragon processor in, wat het toestel heerlijk snel maakt. Maar het meest opmerkelijke is de camera achteraan van maar liefst 20 megapixel! Dat heeft wel een prijs qua elegantie van het toestel, want om de grote sensor plaats te geven, zit je nu met een bultje achteraan het toestel. Nokia is met deze grote camera niet aan zijn proefstuk toe - denk aan de 41 MP camera bij de Lumia 1020.

De Bandit zou qua software enkele updates aan de door Nokia zelf bedachte Amber gebruiksinterface bevatten; en ook Microsoft zelf zou werken aan een update van zijn Windows Phone systeem, zoals een extra kolom met Live tegeltjes, op telefoons met een groot scherm.

Wanneer we dat bandietje te zien krijgen? Wellicht komt hij met de kerstman mee vanuit het hoge noorden, want het toestel wordt verwacht tegen einde dit jaar. Hoeveel centjes we daarvoor moeten neertellen, is nog niet gekend.

Ondertussen heeft Nokia nog nieuws, voor een toestel dat je vanaf midden september zal kunnen kopen: de Lumia 625, met een scherm van 4,7 inch en  ondersteuning voor 4G. En bovenal: een supervriendelijke prijs van 289 euro, inbegrepen BTW. De volledige specificaties van het toestel vind je in de Nokia Newsroom (2)
http://gigaom.com/2013/08/19/nokia-is-reportedly-working-on-a-6-inch-20-megapixel-windows-phone-phablet/
http://newsroom.nokia.be/nokia-lumia-625-vanaf-midden-september-2013-in-belgi-4g-en-groot-47-inch-scherm/


TABLETS: 62% VAN DE IT PROFESSIONALS DOET HET LIEVER MET KLAVIER
Hybride tablets zijn de oplossing

Elke fabrikant, zo blijkt uit de vorige artikels, lijkt wel voor een tablet te gaan. Maar willen de gebruikers wel een tablet? Onderzoeksbureau Forrester deed onderzoek, en kwam tot enige ontnuchterende conclusies.

Van de 1070 ondervraagde IT professionals, zie 62% te verkiezen met een tablet mét klavier te werken. 34% verkiest een simpele tablet zonder klavier, en 4% had geen voorkeur. Van de 62% klavier-gebruikers, verkiest 35% en tablet met geïntegreerd klavier, al dan niet verwerkt in het omhulsel van het toestel (zoals Microsoft met Surface, Dell met de XPS12, ...). 27% echter zegt een voorkeur te hebben voor een tablet, gekoppeld aan een draadloos klavier.

Nog een ander verrassend resultaat betreft het samengaan van een tablet en draagbare computer. Zo wil 34% van de ondervraagden zijn tablet houden zoals hij is, met aanraakscherm en zonder extra klavier; voor taken die veel schrijfwerk vereisen, zouden ze dan een laptop of computer nemen. Wat dus betekent dat een groot deel van de IT personeelsleden zowel een tablet met klavier zal gebruiken, naast een draagbare computer, voor werk-gerelateerde taken.

Nog even herhalen dus dat dit een onderzoek is dat uitgevoerd werd bij IT-professionals. Een onderzoek dat uitgevoerd zou worden bij gewone thuis-gebruikers, die de tablet naast zich leggen in de zetel en af en toe bekijken tijdens het tv-avondje, zal uiteraard heel andere resultaten geven...
http://www.journaldunet.com/solutions/mobilite/tablettes-avec-clavier-sans-fil-forrester-0813.shtml?utm_source=greenarrow&utm_medium=mail&utm_campaign=ML49_QuiseraPDGdeMic


MICROSOFT NEEMT DEEL ACTIVITEITEN NOKIA OVER
Liefde tussen Nokia en Microsoft nu officieel bezegeld

Het was al een tijdje duidelijk dat Nokia een boontje had voor Microsoft. Als een van de weinige smartphonemakers bracht het opvallend veel toestellen uit onder het Windows Phone en Windows 8 besturingssysteem. Die voorliefde heeft nu een officiële stempel gekregen: Microsoft heeft aangekondigd dat het bepaalde activiteiten van Nokia zal overnemen.

In een officiële verklaring op zijn blog heeft Microsoft bekend gemaakt dat Microsoft alle "Devices & Services" business zal kopen voor 3,79 miljard euro , licenties neemt op de patenten van Nokia, en licenties neemt op de kaartendiensten van Nokia en die gebruiken zal, en dat voor een bedrag van 1,65 miljard euro.

Als je het ons vraagt een slimme beslissing. Nokia heeft een hele ervaring in het bouwen van smartphones, en Microsoft heeft aangekondigd dat het zich meer op hardware wil toeleggen. Anderzijds zijn de stratenplannen en de routeplanners van Nokia supergoed, en daarmee kan Microsoft die aanbieden aan alle fabrikanten die met het Windows Phone OS willen werken.

Bij deze belangrijke stap zijn 32.000 personeelsleden betrokken, die van Nokia naar Microsoft zouden overgeheveld worden, waarvan 18.300 die rechtstreeks betrokken zijn bij de productie van toestellen. Het is echter wel zo dat Microsoft niet het hele Nokia overgenomen heeft - het Finse bedrijf zou alsnog zijn zelfstandigheid behouden, maar dus enkele afdelingen afgestaan hebben aan Microsoft.

Nadat het bericht bekend gemaakt werd, gaven vele waarnemers hun mening weg over deze toch wel belangrijke evolutie. Om te beginnen, zo stellen vele waarnemers, is dit een impliciete erkenning van Microsoft aan Apple, dat de toekomst aan de "ecosystemen" is, namelijk hardware gekoppeld aan OS en programma's, een complete ervaring dus. Maar door zelf smartphones met het Windows OS te gaan fabriceren, is Windows Phone 8 geen onafhankelijk besturingssysteem meer, en zullen andere fabrikanten zoals HTC of Samsung minder geneigd zijn om zelf ook nog Windows phones uit te brengen. Eén fabrikant zal alvast heel sip kijken: BlackBerry, dat nu als enige overblijft met een eigen onafhankelijk besturingssysteem.

Andere waarnemers wijzen er dan weer op dat het hele bedrijf Nokia ooit 220 miljard dollar waard was, en nu (gedeeltelijk) verkocht is voor een bedrag dat lager ligt dan wat voor Skype betaald werd. En tot slot zijn er de waarnemers die al in de glazen bol kijken, en die de huidige baas van Nokia, Elop, al meteen tot nieuwe directeur van Microsoft bombarderen, ter opvolging van Steve Ballmer...

Zoals gewoonlijk heeft TechMeme de vele, vele artikels over Nokia en Microsoft verzameld. Je bent wel even bezig met lezen hoor!
http://www.theverge.com/2013/9/2/4688530/microsoft-buys-nokias-devices-and-services-unit-unites-windows-phone
http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/Sep13/09-02AnnouncementPR.aspx
http://www.techmeme.com/130902/p32#a130902p32


GOOGLE NOW HERINNERT JE AAN NIEUWE ALBUMS EN TV-SHOWS
En je kan nu ook zeggen dat sites hoger moeten staan in de lijst...

Twee nieuwigheden van het Google front, die beiden te maken hebben met het zoeken. Verleden week kondigde Google een update aan voor zijn Search app voor Android, waardoor sommige van de Google Now functies in het zoeken verwerkt worden. Ter herinnering: Google Now is de functie waarbij Google jouw persoonlijke voorkeuren onthoudt, dingen die je elke dag doet, zoals 's ochtends de trein nemen naar Brussel, om dan zelf automatisch bepaalde informatie klaar te zetten op je smartphone, zoals eventuele vertragingen van de trein, en het weer in Brussel.

Door de Google Now functies in de gewone search te integreren, kan je nu ook herinneringen instellen - iets wat trouwens nu ook mogelijk is vanop de desktop. Zoek je voor een muziekgroep of een tv-feuilleton, dan kan je vragen dat je voortaan verwittigd wordt wanneer er een nieuw album uitkomt, of wanneer er nieuwe episodes zijn van het feuilleton. Bij WebProNews zie je hoe de zoekresultaten er dan uitzien, met de optie "Remind you about new episodes?" met daarnaast de button "remind me". Handig! (1)

Een tweede nieuwigheid is dat Google een feedback formulier online gezet heeft, met de titel "small website survey". Daarin zou je dan kunnen aangeven dat kleinere websites, die hoge kwaliteit informatie brengen (zoals netties bijvoorbeeld!) een hogere plaats verdienen in de zoekresultaten. Alleen... is het niet duidelijk of dat wel effect zal hebben. Want in datzelfde formulier staat duidelijk: "wij verzamelen op dit moment enkel feedback; verwacht bijvoorbeeld niet dat dit onderzoek de ranking van enige site zal beïnvloeden".... (2).

Door het toevoegen van dat laatste, lijkt het er eerder op dat dit onderzoek voor intern gebruik door Google is, om te zien of zijn eigen algoritmes nog juist zitten, dan dat hetinderdaad wijzigingen zou doorvoeren aan zijn resultatenlijsten...
http://www.webpronews.com/new-google-now-knowledge-graph-reminders-for-music-and-tv-shows-are-pretty-awesome-2013-08
http://www.webpronews.com/google-wants-you-to-tell-it-what-specific-small-sites-should-be-ranking-better-and-go-2013-08


YAHOO GEEFT FLICKR VOOR IOS NU OOK FILTERS
... en Instagram verbiedt sommige tags

Flickr is een van de oudste sites op het web om foto's te deponeren. En dat merk je wel een beetje - de site heeft het dan ook moeilijk om op te tornen tegen nieuwkomers zoals Instagram. Vooral het feit dat je bij die laatste automatisch filters kan toepassen op je foto's, heeft gezorgd dat Instagram een groot succes kende.

Yahoo, dat al een tijdje eigenaar is van Flickr, wil de fotodienst wat opfrissen. Een initiatief dat kadert in het algemene beleid van de laatste tijd, dat Yahoo wat jonger en hipper wil maken, getuige de vele recente aankopen die het bedrijf gedaan heeft - een beleid dat blijkbaar zijn vruchten begint af te werpen, want in de VS is Yahoo terug de nummer één bij de best bezochte sites, voor Google dus.

En wat heeft Flickr nu dus gekregen, om wat volk van Instagram weg te snoepen? Juist ja: filters. Het bijzondere daaraan is dat je die filters kan toepassen vooraleer je een foto neemt, zodat je het resultaat ook meteen kan bekijken, vooraleer op de (virtuele) knop van de camera te drukken. Buiten de voorgekauwde filters kan je ook eigen filters invoeren. Verder kreeg de app voor iOS, die gratis is, ook extra functies om foto's te bewerken, zoals het verscherpen van foto's, uitknippen (crop), kleuren aanpassen, enz. (1)(2)

Ondertussen zijn we ook te weten gekomen via de site TheDataPack, dat Instagram het gebruik van sommige #hashtags verbiedt. Bij deze fotodienst kan je namelijk, net als bij Twitter, #hashtags toevoegen aan foto's, zodat ze gemakkelijker gevonden kunnen worden bij een zoekactie. Bij Instagram zouden sommige #hashtags verboden zijn, en volgens Business Insider is dat omdat in sommige app stores (om Apple niet bij naam te noemen) er stricte regels bestaan voor porno en obscene inhoud. Door hashtags zoals #sex te blokkeren, zou de Instagram zich voegen naar de regels van Apple.

Andere woorden die geblokkeerd worden, zijn #thinspo (omdat het anorexia promoot), #whitepower (racisme), maar ook #popular (om spamming te vermijden). Neem het lijstje zelf even door, om te vermijden dat je per ongeluk de verkeerde hashtag gebruiken zou!
http://www.theverge.com/2012/12/12/3758022/flickr-ios-app-update-instagram-filters-redesign
https://itunes.apple.com/en/app/flickr/id328407587?mt=8
http://thedatapack.com/banned-hashtags-instagram/NIEUWSTE VERSIE VAN ANDROID OS HEET KITKAT
En Nestlé brengt meteen 50 miljoen chocoladerepen op de markt met mascotte..

We hadden al cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, en Jelly Bean. Getrouw aan deze reeks snoepjesnamen heeft Google aangekondigd dat zijnnieuwste versie van het Android OS ook verwijst naar iets lekkers, maar deze keer is het voluit voor een merknaam gegaan: KitKat, de chocoladekoek die heel erg lijkt op onze Leo-wafel.

Volgens Google heeft deze naamgeving niets te maken met reclame voor KitKat, en heeft het geen geld ontvangen van Nestlé, de maker van het chocoladekoekje. Maar ergens moet er toch wel een soort zakelijke afspraak gemaakt zijn, want Nestlé heeft alvast aangekondigd dat het 50 miljoen KitKat repen op de markt zal brengen, met daarop het Android logo.

Volgens BBC zou Google oorspronkelijk een andere naam in gedachten gehad hebben, die ook met K begon: Key Lime Pie. Maar omdat de meeste mensen dit snoepje niet kennen, werd uiteindelijk gekozen voor KitKat. Het BBC-artikel vertelt trouwens ook hoe de onderhandelingen tussen Google en Nestlé over deze naamgeving verlopen zijn (1)

Het nieuws over de naamgeving werd druk besproken op het internet(2). Wat er voor nieuws zit in KitKat, is helaas nog niet bekend. Evenmin of hte pure of melkchocolade zal zijn. Nu, in elk geval is het de eerste keer dat er aan product-placement gedaan wordt bij een besturingssysteem....
http://www.bbc.co.uk/news/technology-23926938
http://www.techmeme.com/130903/p39#a130903p39


NIEUWE KINDLE:LICHTER EN LICHTER
En met ingebouwd licht.

Als er één ding is dat je van de nieuwe Kindle kan zeggen, die Amazon zopas aangekondigd heeft, dan is het wel "licht". Want om te beginnen is het toestel iets lichter in gewicht dan de vorige versie (0,2069 kg tegenover 0,2126 kg). Bovendien is het lichter, in de zin dat het scherm meer licht bevat, en dus een beter contrast geeft voor de lettertjes, wat het lezen bevordert. En tot slot heeft het ook een ingebouwd licht.

Wat prestaties betreft, is het toestel ook verbeterd. De Paperwhite, zoals het toestel heet, heeft een snellere processor, waardoor het omslaan van de pagina's sneller gaat. Via de Page Flip functie kan je pagina per pagina lezen, per hoofdstuk scannen, of naar het einde van je boek gaan, en dat alles zonder dat het toestel vergeet waar je gebleven was in je lectuur.

Er is nu ook integratie met Goodreads, de grootste community van boekenliefhebbers die hun lectuur digitaal lezen, met elkaar van gedachten wisselen over hun boeken, en elkaar boeken aanraden. En via Fre Time hebben ouders een betere controle over wat de kinderen lezen.

Amerikaanse gebruikers kunnen alvast intekenen op de Paperwhite; er zijn versies met enkel WiFi ($119 voor de versie met advertenties, $139 zonder - lancering 30 september), en met 3G ($189 - lancering 5 november).Wat de Europese/Belgische markt betreft is ons nog niets bekend.
http://arstechnica.com/gadgets/2013/09/amazon-unveils-new-slightly-improved-kindle-paperwhites/
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=irol-newsArticle&ID=1851497&highlight=


DEZE TWEET VERNIETIGT ZICHZELF OVER 2 MINUTEN
Spirit app laat je tweets automatisch verdwijnen

Een ingenieur die voorheen zelf bij Twitter gewerkt heeft, heeft zopas een app uitgebracht die wel een interessante optie biedt: je kan je tweets na een welbepaalde tijd laten verdwijnen. Alles wat je moet doen is voortaan via de app Twitteren, en de tweet die je wil laten verdwijnen voorzien van de hashtag #1m of #2h of #3d. Dan zal je tweet in resp. 1 minuut, 2 uur of 3 dagen uit je tijdlijn verdwijnen.

Het lijkt een beetje op Snapchat, de app waarmee je foto's kan delen met vrienden, maar die dan na een bepaalde tijde eveneens verdwijnen. Alleen is Spirit dus voor je tweets.

Voor wie is dit bestemd? Wel, voor mensen die hun digitale spoor of hun tijdlijn met getweete berichten vrij willen houden van rommel. Of voor bedrijven die over een bepaalde, tijdelijke actie tweeten, en die de tweets willen verwijderen nadat de actie gedaan is, zodat de gebruiker niet in de war kan raken.

Om uit te proberen dus.
http://twitterspirit.com/
http://laughingsquid.com/spirit-for-twitter-a-snapchat-like-app-that-makes-tweets-disappear-after-a-set-amount-of-time/
http://www.theverge.com/2013/9/2/4686228/time-your-tweets-to-disappear-with-using-a-simple-hashtag-twitterspirit


MOOVLY: BRENG BEWEGING IN JE LEVEN.
Vorige week werd met gepaste trots en fierheid de eerste versie van Moovly aangekondigd. Moovly is een programma waarmee het mogelijk is om animatie te creëren, bijvoorbeeld bewegende banners, presentaties of video’s die je kan delen op multimedia. Inderdaad, dit bestaat al, maar ofwel zijn de programma's zeer simplistisch of zeer ingewikkeld. Moovly combineert echter simpel en ingewikkeld: eenvoudig in gebruik en professioneel in output. En dat maakt Moovly zo interessant.

Even de werking van Moovly in een notendop: het is een online tool, en eens ingelogd heb je toegang tot een bibliotheek van figuurtjes, objecten enz.. die je op een werkblad kan plaatsen, en die je dan kan voorzien van animatie. Dat is het, maar het bijzondere aan het programma is de tijdlijn. Je bepaalt zelf wanneer een object verschijnt, welke kleuren het heeft, welke beweging je eraan koppelt enzoverder. Je bepaalt dus zelf wanneer en hoe lang er iets gebeurd in je project. Je kan op elk moment geluid (ingesproken tekst of muziek) toevoegen, net zoals foto’s, video en dergelijke. Het resultaat kan een youtube filmpje zijn, een banner op je website, een e-card, een presentatie of een video. Het klinkt simpel, en werken met Moovly is ook simpel, je hoeft geen technische voorkennis te hebben om ermee aan de slag te gaan. Maar de resultaten zijn, zoals gezegd ronduit professioneel.

De eerste indruk die het programma op ons maakte was dat de basis objecten er ‘gewoontjes’ uitzagen. Maar de mogelijkheden die je ermee hebt zijn enorm. Vooral het tijdlijn-idee maakt dat alles vlotjes en vloeiend verloopt.  Je kan dus zeer vakkundige multimediacontent creëren, evenwel op één grote voorwaarde: alles staat of valt met hetgeen je wil tonen. Moovly stelt dan ook verschillende voorbeelden voor, zodat je de nodige ideeën kan opdoen. 

Het programma is geschikt voor alle soorten gebruikers, zowel voor de hobbyist die een e-card wil sturen of zijn website wil opvrolijken, tot de professionele user. We denken bij deze laatste aan webdesigners, reclamemensen en in feite aan iedereen die op een duidelijke en boeiende manier iets wil voorstellen of onder de aandacht brengen: onderwijs, vergaderingen...

Moovly biedt momenteel al drie verschillende versies aan. De eerste is de free versie. Je betaalt niets en kan het programma uittesten. Uiteraard zijn er wel enkele beperkingen zoals een gelimiteerd aantal objecten om uit te kiezen, een watermerk enzoverder. Maar deze versie laat perfect toe om de uitgebreide mogelijkheden van Moovly uit te proberen. Verder is er de plus versie. Deze is nog tot 15 september gratis uit te proberen. Hier zijn de mogelijkheden al veel ruimer. Als (voorlopig?) laatste versie is er het professionele pakket. Dit is bedoeld voor grootgebruikers en grote firma’s. Het is ook mogelijk om deze versie volledig te laten aanpassen aan de huisstijl. De prijs is dan echter ook ‘professioneel’. Maar bedenk dat een video laten maken door een gespecialiseerde firma nog veel duurder zal uitvallen. Iedereen met wat PC ervaring en een goed idee kan door de gebruiksvriendelijke interface hetzelfde bereiken.

Moovly werd deze week beschikbaar gesteld voor het grote publiek en er wordt achter de schermen nog hard aan verder gewerkt. Zo was het bij de persvoorstelling in de testversie nog niet mogelijk om dxf of dwg files te importeren (wel door ze eerst zelf te exporteren naar jpg). Eveneens waren de tutorials nog niet beschikbaar, maar er werd ons verzekerd dat dit eraan komt en mogelijk is dat nu al in orde.

Hoewel Moovly een Belgisch initiatief is, is het programma momenteel enkel in het Engels beschikbaar en worden de prijzen enkel in US dollar geafficheerd. Moovly gaat duidelijk de internationale toer op.

Nieuwsgierig? De website van Moovly (1). geeft je alle informatie. Of kijk eens naar enkele voorbeelden (2)(3)(4)
Paul Liekens
http://moovly.com/  
http://www.moovly.com/gallery/the-water-cycle
http://www.moovly.com/gallery/what-is-a-vector


IFA: TIJD VOOR WAT NIEUWE SMARTPHONES
De camera speelt een hoofdrol...

Momenteel loopt in Berlijn de IFA beurs. En dat zal je geweten hebben, want deze week schonken we echt heel veel aandacht aan nieuwe hardware. Om te beginnen de nieuwe smartphones. Buiten het motto "nog sneller, nog beter", is het nu ook "een nog betere camera". Alvast bij twee merken speelt de camera een hoofdrol. Zo kondigt Sony de Xperia Z1 aan, een Android toestel met als bijzondere kenmerken dat het toestel in een watervaste behuizing zit, en een "ehte" camera-ervaring belooft, dankzij de G-Lens, een grote 20,7 MP "Exmor RS for Mobile" CMOS beeldsensor, gecombineerd met de "BIONZ for mobile" beeldverwerkingsengine.  De volledige specificaties vind je op de website van Sony. Het toestel is later deze maand beschikbaar, en richtprijs is €699. Sony doet echter een actie: wie nu reeds intekent, krijgt gratis een SmartWatch 2, het tweede scherm van Xperia1, erbij.  (1)

Wie vindt dat 20,7 MP voor een camera op een smartphone veel is, die staat een verrassing te wachten: Nokia brengt namelijk eind september de Nokia Lumia 1020 uit, waarvan de camera zomaar eventjes 21 megapixel is. Het toestel bevat de innovatieve PureView technologe van Nokia, beeldstabilisatie en zes ZEISS lenzen. De foto's die men zo maakt zijn ongelooflijk scherp, en je kan achteraf tot wel 25 keer inzoomen op de foto. Het toestel is beschikbaar vanaf eind september, en zal 699 euro kosten. Exacte specificaties bij Nokia zelf.(2)

En tot slot is er ook nog Samsung, dat de Galaxy S4 Zoom uitbrengt; daarbij slaat de Zoom zowel op de camerafunctie, als een software tool: Zoom Ring. Daarmee krijg je toegang tot alle belangrijke functies van het toestel vanuit één controlesysteem, zoals de In-Call Photo Share, waarmee je snel een foto kan maken en die meteen kan verzenden naar de persoon waarmee je aan het bellen bent. Wat camera betreft bevat het toestel een 10x Optische Zom, een 16 MP BSI CMOS Sensor, Optical Image Stabilization en Xenon Flash. Heel handig is trouwens de Photo Suggest functie: op basis van de gps van je smartphone wanneer je een foto maakt, wordt gekeken welke foto's nog in deze omgeving genomen werden, zodat je naar de leukste plekjes geloodst wordt!
http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-z1/
http://www.nokia.com/global/products/phone/lumia1020/
http://www.lewiswire.com/be_fl/lewiswire/Samsung/Samsung-breidt-GALAXY-S4-zoom-gamma-uit-met-krachtig-nieuw-LTE-model/c/868/n/14791


SAMSUNG GEAR SMARTWATCH: DE KAMERAAD VAN JE SMARTPHONE
En ook Qualcomm werkt aan een smartwatch

Er is al heel wat te doen geweest rond slimme uurwerken of smartwatches. Dingetjes die je rond je arm draait, en die je smartphone niet vervangen, maar ermee samenwerken. Eerst werd gedacht dat Apple zo'n toestel zou uitbrengen, de iWatch, en daarmee de toon zou zetten voor eventuele copycats.

Tot nu toe echter blijft Apple heel stilletjes op dat gebied. Er is wel een persconferentie aangekondigd, maar de meeste waarnemers verwachten daar enkel een nieuwe versie van het iOS, plus eventueel een nieuwe iPhone. Over een iWatch werden echt weinig geruchten opgevangen uit de gewoonlijke bronnen.

Samsung heeft blijkbaar Apple met een lengte voor verslagen, met een smart watch: de Galaxy Gear, die deze week voorgesteld werd. Ook dit is een "smartphone companion", met andere woorden een verlengstuk van je smartphone. En in dat opzicht is het toestel niet origineel, want Sony heeft al langer een Sony watch als extraatje voor zijn Sony Xperia reeks. Waarin Samsung wel innoveert, is het feit dat de Galaxy Gear een camera bevat (1,9 MP), een luidspreker en twee microfoontjes, zodat je 720p filmpjes kan maken met het smartwatch, en zelfs een telefoongesprek kan voeren met de armband, zonder je smartphone uit je handtas of broekzak te moeten halen.

De Samsung Gear zou in oktober uitkomen, via BlueToothe verbinding leggen met je Galaxy, en men is bij Samsung druk bezig om verschillende toestellen compatibel te maken met de Gear, waaronder de Galaxy Note, S4, SIII, Note II. Een uitgebreide bespreking vind je bij The Verge (1)

Ondertussen blijkt ook Qualcomm met een smartwatch bezig te zijn. Op de IFA stelde het namelijk de Toq. Ook dit is een kameraad van de Android smartphone, waarbij meldingen vanop de smartphone te zien zijn op het scherm van de Toq. Daarbij kan de gebruiker, vanop de Android smartphone, de instellingen bepalen, o.a. welke meldingen er op het uurwerk verschijnen. Qualcomm zou trouwens ook een developer tool kit uitbrengen, waarmee bedrijven hun eigen applets voor de watch kunnen maken. Van dit toestel een uitgebreide bespreking bij AllThingsD. (2)

En om dit artikel over slimme uurwerken te besluiten, een studie waarop Business Insider de hand kon leggen, en die voorspelt dat de Smart Watch markt een grote toekomst tegemoet gaat. Bovendien zou het miljoenen gebruikers de streep van draagbare computers overhalen. Gewoon omdat gebruikers graag een uurwerk dragen, en als ze er dan toch een dragen, waarom dan niet voorzien van wat internet-connectiviteit?

Er worden zelfs enkele cijfertjes tegen geplakt: tegen 2018 zouden er wereldwijd 91,6 miljoen slimme uurwerken verkocht worden, die tegen dan een gemiddelde prijs van $100 hebben (de huidige toestellen zitten allemaal rond de $300).  20 miljoen smartphones zouden gekoppeld worden met slimme uurwerken. Meer cijfertjes en glazen bol voorspellingen bij Business Insider. (3)
http://www.theverge.com/2013/9/4/4692824/samsung-galaxy-gear-features-specs-release-date-price
http://allthingsd.com/20130904/it-turns-out-qualcomm-is-making-a-smartwatch-too/
http://www.businessinsider.com/global-smartwatch-sales-set-to-explode-2013-9


 

  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NYMI: DOE DE DINGEN MET JE HART
Biometrie anders bekeken

Een Canadees beveiligingsbedrijf heeft een armband voorgesteld, die wel eens het einde zou kunnen betekenen van alle gesukkel met paswoorden. Het gaat om de Nymi, een armband die een sensor bevat die je ECG (electrocardiogram), dus je hartslag leest. Elke mens heeft namelijk een unieke hartslag. Zodra de Nymi geverifieerd heeft dat de hartslag van de drager, overeenkomst met de hartslag die in het toestel geregistreerd werd, wordt het zijn unieke paspoort, en kan het gebruikt worden om de drager te authenticeren. Dat kan voor oneindig veel zaken zijn, zoals het openen van de deur van een hotelkamer, zich aanmelden bij een computer, een digitale betaling uitvoeren, een document digitaal tekenen, enz. (1)

Het lijkt prachtig, maar Ars Technica heeft toch wel enkele bedenkingen. Zo is er de vraag of een andere armband het signaal dat uitgezonden wordt tijdens de authenticatie, niet kan oppikken, en zich zo de identiteit van de drager kan aanmeten. Het voerde daarover een discussie met de CEO van het bedrijf Bionym, dat de Nymi armband op de markt brengt. Die tamelijk technische uitleg kan je lezen in het Ars Technica artikel. (2)
http://www.betakit.com/unlock-your-smartphone-with-heart-nymi/
http://arstechnica.com/security/2013/09/futuristic-bracelet-uses-heartbeats-as-a-password-but-is-it-secure/

 


 
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***Symantec, een van de belangrijkste softwarebedrijven ter wereld om digitale gegevens te beschermen, heeft deze maand een boekje gepubliceerd met informatie over internetcriminaliteit gericht op kleine en middelgrote ondernemingen. Het bevat ook aanbevelingen voor kmo’s om te vermijden dat ze er het slachtoffer van worden. Het boekje vind je als bijlage en op de website van Symantec op
http://www.symantec.com/content/nl/nl/smb/media/other/Symantec_ISTR_SMB_NL.pdf.

*** Corel lanceert CorelDRAW Home & Student Suite 2014 voor Thuisgebruik en Studenten
Editie voor Thuisgebruik en Studenten van het prestigieuze CorelDRAW Graphics Suite X6 voor een fantastische prijs
www.corel.com/coreldraw

*** Ricoh introduceert twee nieuwe Pentax flitsers
Weerbestendige AF540FGZ II en AF360FGZ II bij uitstek geschikt voor het maken van foto’s én video’s
www.pentax.nl en www.pentax.beHet oor wil ook wat!
Audio op het InternetMOTIF: SONGBIRD 339
[dance electro] Hop met de beentjes! Bij het beluisteren van deze muziek word je meteen meegevoerd naar een house tent, met zijn uptempo, onderbroken door tragere stukken waarin je meteen de schijnwerpers over het publiek ziet schijnen. Muziek dus die niet dient om rustig op de achtergrond te draaien wanneer je een boek leest, maar die om actie schreeuwt!
https://soundcloud.com/motif-music
https://soundcloud.com/blackholerecordings/sets/songbird-339-0-motif-featuring
http://www.motif-music.net/FON LEMAN - DIMENSION & PERCEPTION
[trance / progressive]
Fon Leman heeft een podcast, en dit is een aflevering ervan. Via de man kan je meer muziek ontdekken in het dance genre - soms erg opzwepend, soms wat intiemer, en ja, soms ook wat té repetitief, op het randje van vervelend af.
https://soundcloud.com/fonleman
https://soundcloud.com/fonleman/fon-leman-dimension-perception-10


BAMALOT - ALWAYS BE
[beats] Een Nederlandse artiest, uit Uden. Afwisselende ritmes, afwisselende verhalenlijnen, soms wat experimenteel. Maar het geheel klopt, de stukken passen goed ineen. Geen downloads, wel meerdere stukken in streaming te beluisteren op SoundCloud.
https://soundcloud.com/bamalot
https://soundcloud.com/bamalot/always-be


CENTRAL PARKS - ELECTRIC SLOTH
[Electro / Hip HOp] Een traag ritme, waarbij je meteen zit mee te wiegen. Een zware baslijn met een jazzy soulritme. Het leven kan mooi zijn! Geen downloads te vinden, maar wel erg goede muziek in streaming te beluisteren.
https://soundcloud.com/bradparks
https://soundcloud.com/bradparks/electric-sloth


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE DERDE VERDIEPING
Een spannend, maar griezelig fantasy hoorspel van de Vlaamse radio, gebaseerd op een werk van Eddy De Vries. Het verhaal gaat over een man die 's avonds in een hotel aankomt, zonder gereserveerd te hebben. Volgens de portier is alles volzet, behalve kamers op de 3e verdieping. Maar die mag hij van zijn baas niet verhuren. Waarom niet?
Hoor en huiver!
http://hoorspel.wordpress.com/2012/09/23/de-derde-verdieping/


Voor u gelezen op

 _            _ _   _           
| |          (_) | | |          
| |___      ___| |_| |_ ___ _ __
| __\ \ /\ / / | __| __/ _ \ '__|
| |_ \ V  V /| | |_| ||  __/ |  
 \__| \_/\_/ |_|\__|\__\___|_|  @regvulture: ICANN destroys Google's dotless domain dream: Internet names overlord finishes new global top level domain checking … http://t.co/2OVyoLojuU

@journalismnews: Storify now supports Google+ authorship and posting to Facebook Pages http://t.co/VYpMVBp1Dc via @thenextweb

@mbaeten: Weer een knaller van -jawel!- Het Belang van Limburg. http://t.co/vyM5R0dSEP

@barteeckhout: Game change in de politieke verslaggeving: #mustread Campaign Journalism in the Age of Twitter http://t.co/u035Jy47aY

@SDemeulemeester: Erg boeiend: “@Wim_Vermeersch: Herlees het @Sampol interview uit 2009 met nieuwe NMBS baas @FVMas  http://t.co/XyWh5I5JEx”

@Frankwatching: Gespot! Ketchuppp-app: Onverwachte ontmoetingen met vrienden in de buurt http://t.co/jEzCY8OOWU

@hpvhnl: Gaaf: 3D tekenen ala #Escher http://t.co/RdhfC7pdc3 door @hideyuki_nagai

@socialemail: What Matters Most in Email Marketing: Five Questions for 5 Experts http://t.co/ze5524BZRn

@kunstbuzz: Bizarre 3 d schilderijen: Artworks Unexpectedly Leap from the Canvas.  http://t.co/lfPbu9dbQQNetties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De grootste vijand van creativiteit is gezond verstand.
-Pabloc Picasso-

 
De nieuwe oogst


   
FILEE: BEHEER VAN JE DOCUMENTEN
Een intelligent hulpje om al je papieren en digitale documenten op één plek te beheren - de dossierkast van de toekomst dus. Papieren documenten toevoegen is heel simpel: gewoon een foto nemen met de smartphone app. Je kan ook je e-mail account of je cloud dienst zoals Dropbox koppelen aan je Filee account, en alle documenten zullen automatisch geïmporteerd worden. Bij de webdienst hoort ook een app voor Android en iOS.
[Taal: ENG]
https://www.fileee.com/en/CLEARLY: BLOG POSTS BEWAREN
Deze Chrome extensie ontdoet blog postings, artikels en webpagina's van overdadige content, zodat zij gemakkelijker worden om lezen. Je kan ze zo bewaren in Evernote wanneer je de extensie koppelt aan je Evernote account, en dan worden de artikels ook met elke computer, telefoon en tablet die je gebruikt gesynchroniseerd.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/clearly/iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj


FANCY QR CODE: QR CODES MET EEN EXTRAATJE
Er zijn tal van websites waarmee je QR codes kan aanmaken. Deze site geeft je echter iets meer: je kan van websites, maar ook van teksten, contacten in je mailprogramma, email adressen, de lengte- en breedtegraad van een plek, links naar profielen op sociale media, telefoonnummers enz. een QR code maken. Je kan bovendien de grootte van de code bepalen (klein, medium, groot) en de kleur. Er bestaat ook een extensie voor de Chrome browser.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/fancyqrcode-make-custom-qr-codes/
http://www.fancyqrcode.com/

MEDIA HISTORY DIGITAL LIBRARY: MAGAZINES
Een ongelooflijke schat aan informatie! In deze bibliotheek, verzameld door een non-profit organisatie, werden magazines verzameld die tot het publieke domein behoren, en die draaien rond degeschiedenis van film, tv en geluid. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://mediahistoryproject.org/


PUMPIC: FOTO'S DELEN
Dit is een dienst om onbeperkt foto's te delen, en er een backup van te maken. Je kan vandaaruit ook in je favoriete sociale netwerk posten. Bovendien kan Pumpic je accounts bij de sociale netwerken afscannen, de foto's vinden waarin je getagd bent, die downloaden en aan jouw fotoverzameling toevoegen, in de originele kwaliteit. Je mappen met foto's worden ook automatisch gesynchroniseerd.
[Taal: ENG]
http://www.pumpic.com/


SAFEMONK: VEILIGHEID BINNEN JE DROPBOX

Maak je je zorgen over de privacy van je bestanden in de cloud, met al die berichten over spionagepraktijken van de NSA? Deze webdienst kan helpen. Hij versleutelt namelijk alle bestanden die je in de SafeMonk map binnen je Dropbox zet. Die versleutelde bestanden worden dan met alle Dropbox-instanties op al jouw andere toestellen gesynchroniseerd. Ook handig is dat je vanop afstanden bestanden kan wissen in de Dropbox map op een toestel, wanneer dat verloren of gestolen is. Er bestaat ook een premium versie voor bedrijven.
[Taal: ENG]
https://www.safemonk.com/


TATTLY: TIJDELIJKE TATTOO NAAR JOUW TEKENING
Zou je een tattoo willen hebben, maar waag je je er niet aan, omdat je toch terugschrikt van het permanente karakter ervan? Een tijdelijke tattoo, die je later terug kan verwijderen, kan de oplossing zijn. Er bestaan tijdelijke tattoos in de handel, maar wil je eens origineel uitpakken, dan moet je misschien deze dienst eens uitproberen. Die maakt namelijk tijdelijke tattoos naar jouw tekening, en die worden wereldwijd verzonden. Veilig en niet giftig.
[Taal: ENG]
http://tattly.com/
Nagekomen bericht:
Wij ontvingen volgende reactie van lezer Jan
Ook het aanbod van de Belgische webshop www.TattooForAWeek.com is meer dan de moeite waard. Met meer dan 3000 tijdelijke tattoos zijn ze de grootste ter wereld, in 4 talen (Nl, FR, EN, DU). Waarom altijd naar de amerikanen kijken :-)SYNC VIDEO: SAMEN KIJKEN

Een YouTube filmpje bekijken, samen met je vrienden, is heel leuk. Maar wat als je niet met die vrienden in één kamer bent? Sync Video biedt je de kans om een online kamertje aan te maken waar jij samen met je vrienden tegelijk de video bekijken kan, synchroon.
[Taal: ENG]
http://sync-video.com/


GIFME: GIF'S BEKIJKEN
Met deze extensie voor Chrome kan je GIF-afbeeldingen bewaren, delen en organiseren in een online GIFme bibliotheek.. Je kan ze taggen en doorzoeken. De dienst is gratis, en vanop elke computer met deze extensie kan je de aangemaakte bibliotheek oproepen en delen. Gewoon op een GIF afbeelding op een website klikken, en de afbeelding verschijnt in het uitklapmenu van je Chrome extensie.
[Taal: ENG]
http://gifme.io/


VRIJDAG MULTIMEDIA: OPEN MONUMENTENDAG
Dit weekend is het weer zover: dan worden in heel Vlaanderen monumenten opengesteld voor het publiek. Kloosters, archieven, bedrijven... die in onze maatschappij een monument geworden zijn, en die je uitzonderlijk kan bezoeken, om er een blikje achter de schermen te brengen. De website Openmonumenten.be heeft alle informatie over deze monumenten, en bevat ook een zoekmachine waarmee je kan zien welke monumenten er in jouw omgeving toegankelijk zijn.
Opmerkelijk: er is ook een website openmonumentedag.be - maar die verwijst eigenlijk naar sfeerverlichting die in sommige monumenten gebruikt wordt, en heeft voor de rest niets met deze overheidssite te maken!
http://www.openmonumenten.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OVER WOORDEN
Een reis door woordenland, zo noemt de maker van dit blog het zelf. De postings gaan inderdaad over woorden, in songteksten, in poëzie. Sober maar verzorgd. Een veelschrijver is de blogger niet - maar het is uiteraard niet kwantiteit, maar kwantiteit die telt.
[Taal: NL]
http://overwoorden.wordpress.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MYPENSION.BE
Gek. De Vlaamse overheid dringt aan dat men zoveel mogelijk Nederlands spreekt - wat in het geval van de instructies in Menen tot hilarische toestanden leidt: liever gebarentaal gebruiken, dan Frans te spreken. Maar zelf... doet de overheid het in het Engels. De site Mypension.be is eigenlijk bedoeld als opstapje naar de federale overheidsdienst voor pensioenen. Maar was mijnpensioen.be niet beter geweest, als we dan toch met zijn allen Nederlands moeten spreken, te allen tijde. De site staat trouwens te koop...
Dit gezegd zijnde: via dit opstapje kom je dus op de website van de overheidsdienst voor pensioenen terecht, waar je dus te weten komt wanneer je met pensioen kan gaan, wat je rechten zijn, enz.
[Taal: NL]
http://www.mypension.be
http://www.mijnpensioen.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE MOOISTE DORPEN

Dit artikel bevat foto's van dorpen uit de hele wereld, die echt mooi en pittoresk zijn. Een visueel feest!
[Taal: ENG]
http://onebigphoto.com/most-beautiful-villages-around-the-world/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DEFCON: THE DOCUMENTARY
DEFCON is de grootste hack conferentie ter wereld; het heeft plaats in Las Vegas. In 2012 was dat voor de 20e keer dat de conferentie gehouden werd. Normaal gezien heerst er een streng verbod op filmen, maar een ploeg documentairemakers kreeg uitzonderlijk toegang. Dit is de documentaire. Bereid je vor op een hoog gehalte nerds en baarden, maar ook heel knappe situaties, en veel, veel enthousiasme!
[Taal: ENG]
https://archive.org/details/DEFCON20Documentary


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE EERSTE 49 KORTVERHALEN VAN ERNEST HEMINGWAY
Een collectie die te vinden is bij Archive.org, en die je kan downloaden als PDF, EPUB, voor Kindle, maar ook voor Daisy toestellen voor blinden. Je kan de verhalen ook online lezen - in het Engels weliswaar. Om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://archive.org/details/firstfortyninest030256mbpBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- België gaat kindermobieltje verbieden
http://www.belgiancowboys.be/mobile/belgie-gaat-kindermobieltje-verbieden/
- Met Topsy kan je zoeken door alle Tweets ooit gepost. Alle 425 miljard!
http://www.belgiancowboys.be/web/met-topsy-kan-je-zoeken-door-alle-tweets-ooit-gepost-alle-425-miljard/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Nederlandse internetpiraat opgepakt in België
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3504993/2013/09/06/Nederlandse-internetpiraat-opgepakt-in-Belgie.dhtml
- Miljardair verkoopt laatste aandelen Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3504326/2013/09/05/Miljardair-verkoopt-laatste-aandelen-Facebook.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
  - Lenovo kiest voor flexibiliteit
Met de IdeaPad Yoga 2 Pro en de ThinkPad Yoga breidt Lenovo zijn aanbod laptops met omdraaibaar scherm uit. Het bedrijf heeft daarmee een oplossing voor ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7519/Lenovo-kiest-voor-flexibiliteit.html
- Apps steeds belangrijker voor Philips huishoudtoestellen
Het ziet er naar uit dat elk nieuw huishoudapparaat van Philips bijna standaard een app zal meekrijgen. Consumenten willen immers persoonlijke toestellen ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/7515/Apps-steeds-belangrijker-voor-Philips-huishoudtoestellen.html

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- 3,7 miljoen .eu extensies
http://www.digimedia.be/News/nl/15050/3-7-miljoen-eu-extensies.html
- De tablet kent een doorbraak bij de Belgische bedrijven
http://www.digimedia.be/News/nl/15027/de-tablet-kent-een-doorbraak-bij-de-belgische-bedrijven.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Kodak gered van faillisement
http://computertaal.info/2013/09/05/kodak-gered-van-faillisement/
- Review: Epson’s EB-1410Wi en EB-1400Wi projector
http://computertaal.info/2013/09/05/review-epson%e2%80%99s-eb-1410wi-en-eb-1400wi-projector/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gerucht: Microsoft brengt Surface-cover met ingebouwde accu uit
http://tweakers.net/nieuws/91154/gerucht-microsoft-brengt-surface-cover-met-ingebouwde-accu-uit.html
- Sony demonstreert nieuwe 'draadloze' head mounted display
http://tweakers.net/nieuws/91153/sony-demonstreert-nieuwe-draadloze-head-mounted-display.html

*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- NSA verzwakt internetveiligheid
Het Amerikaanse NSA zou bedrijven beïnvloeden om hun encryptieproducten af te zwakken, en zou internet beveiligingstechnologieën zoals HTTPS en SSL kraakbaar maken.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nsa-verzwakt-internetveiligheid/article-4000392446705.htm
- Augmented reality game in Antwerps winkelcentrum
Het winkelcentrum Grand Bazar Antwerp organiseert een digitaal detectivespel. De startup World of Waw werkte het augmented reality game uit.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/augmented-reality-game-in-antwerps-winkelcentrum/article-4000392631541.htm


*** MOBILEREVOLUTION
http://www.themobilerevolution.be/

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautSTARTEN MET WIN8: VERKENNER HERSTARTEN

Wanneer je bij vorige versies van Windows een probleem had met je besturingssysteem, met name met je Verkenner / Explorer, dan bleef er niets anders over dan je systeem te herstarten: Explorer zelf stoppen leidde onvermijdelijk tot een grote crash. In Windows 8 doet zich dat probleem niet meer voor: je moet gewoon Ctrl+Alt+Esc indrukken, uit de lijst Explorer kiezen, en dan Restart (herstarten) kiezen. Windows 8 doet de rest - en je systeem loopt weer op rolletjes!
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/6#articleContent


STARTEN MET WIN8 - WAT ALS WINDOWS 8 APPS NIET OPSTARTEN?
Wanneer je op een Win8 app klikt, en er gebeurt niets, dan zijn vaak schermproblemen de oorzaak. Zo ondersteunen Windows 8 apps momenteel geen schermresoluties lager dan 1024 x 768 (of 1366 x 768). Een oplossing kan zijn om de schermresolutie te wijzigen: start de destop op, klik rechts op een lege plek, en kies Schermresolutie. Helpt dat niet, dan moet je misschien je video drivers upgraden.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent


STARTEN MET WIN8: PROBLEMEN MET DE STORE
Het installeren en updaten van een Windows 8 app vergt normalerwijze slechts heel even, maar wanneer jouw pc dat niet kan doen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is een corrupte cache van de Store. Dat kan je oplossen door Win+R in te drukken, en dan wsreset in te typen, en vervolgens Enter te drukken. De cache van de Store zal dan opgekuist worden.
Wanneer Windows Update niet actief is, dan kan je ook problemen hebben met je apps. Om dit op te lossen moet je met Win.W, het woord "trouble" intypen, en dan op Troubleshooting klikken, het Control Panel Troubleshooting applet opstarten. Hier kies je dan "Fix problems with Windows update". Daarmee kan je alle problemen zoeken en oplossen.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent


STARTEN MET WIN8: PROBLEMEN MET PERFORMANTIE

Lijkt je systeem te slabakken, dan kan de vernieuwde Task Manager hulp bieden. Met Ctrl+Shift+Esc start je die op.
Klik op More Details. Via het tabblad Processes kan je zien welk proces momenteel hoeveel CPU tijd, RAM, harde schijf en netwerk bandbreedte gebruikt.
Via het tabblaadje Performance, krijg je een grafisch overzicht van het gebruik van je systeembronnen in de laatste seconden. Het tabblaadje App History bekijkt welke apps de laatste dagen gebruikt werden, zodat je kan zien welke app het meeste energie verbruiken.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent


STARTEN MET WINDOWS 8: TRAAG OPSTARTEN
Vind je dat je systeem traag opstart? Dan kan je in de Task Manager het tabblaadje Startup bekijken. daarin zie je de programma's die je systeem mee opstart wanneer Windows opgestart wordt. Hier zit tegenwoordig ook een rubriek "startup impact" bij, die vertelt hoeveel invloed deze programma's hebben op de opstarttijd. Is er een programma bij dat veel tijd vergt, en dat je eigenlijk niet nodig hebt, dan kan je het rechts aanklikken, en kies je "disable". Het wordt dan niet meer opgestart bij de volgende start.
Vind je deze nieuwe Task Manager toch maar niets, en zou je de oude willen hebben, dan kan dat ook. Met de toetscombinatie Win+R, roep je het Run venster op. Typ vervolgens TaskMGR op, druk enter, en de oude Task Manager wordt opgestart.
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/50-windows-8-tips-tricks-and-secrets-1028220/7#articleContent

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp  
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

 
PRODUCTIVITEITSAPP OP WIN8: WORLDMATE
Win8 - freeware
Deze app, die een enorm succes kent op Android en iOS toestellen, is nu ook beschikbaar voor Windows 8, waar het tot de Live tegeltjes behoort. Je moet gewoon alle bevestigingen van je boekingen -hotel, auto, vlucht, enz.- naar WorldMate laten forwarden, en de dienst zal dit tot een coherente reisroute combineren, inbegrepen routes voor je bestemmingen.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/worldmate/71c1d0f1-9a47-47a0-9f18-fd5d72df6d25


PRODUCTIVITEITSAPP VOOR WIN8: KAYAK

Win8 - freeware
Deze dienst geeft je dan weer de mogelijkheid om plekken te vinden war je kan overnachten, of om een goedkope vlucht te vinden. En wanneer je de confirmaties van Kayak doorstuurt naar WorldMate, wordt deze ook weer opgenomen in de routes die WorldMate uitstippelt!
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/kayak-flights-hotels/115b13de-2d8e-4c70-9a36-dfd2c6a7a923


PRODUCTIVITEITSAPP VOOR WIN8: GMAPS
Niet tevreden met Bing Maps? De echte Google Maps zal je niet vinden in de Windows Store. Maar gMaps wel. Eigenlijk is dat Google Maps, maar dan in een modern kleedje verpakt door een derde partij. Je vindt er verkeersinformatie, openbaar vervoer, fietsroutes, een extra laagje met de weersvoorspellingen, enz.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/gmaps/98b49a0d-4ca7-4d4c-9ade-6a496541637e


PRODUCTIVITEITSAPP VOOR WIN8: SCRIBBLERT
Windows - $2,50
Notities op een touchscreen typen in een meeting is niet altijd simpel. Deze app vormt je tablet om tot een digitale notitieblok, waarom je gewoon dingen kan schrijven, met een stylus of gewoon met een vinger.
http://apps.microsoft.com/windows/en-ca/app/scribblert/8bb56dea-2e2c-4af9-a157-254b9dc11e79


PRODUCTIVITEITSAPP VOOR WIN8: ONENOTE MX
Win8 - gratis
Notities nemen, geheugensteuntjes van taken die je moet doen, dingen die je niet mag vergeten, websites die je interessant vindt en nader wil bekijken: daarin is OneNote erg sterk. Lijstjes maken met een aan te vinken check-box is een van de sterke punten van de app. Je kan je notities intikken, tekenen, aanklikken, swipen, en meer.
http://apps.microsoft.com/windows/en-US/app/onenote-mx/f022389f-f3a6-417e-ad23-704fbdf57117


PRODUCTIVITEITSAPP VOOR WIN8: EVERNOTE TOUCH

Win8 - freeware
Evernote is alom bekend: net als One Note helpt het je om dingen te onthouden. Er zijn heel wat categorieën reeds vooraf aangemaakt. Het bijzondere aan Evernote is dat je het ook kan synchroniseren met andere toestellen, zelfs indien die niet met Win8 werken. Voor Win8 werd een versie gemaakt, speciaal voor het aanraakscherm.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/evernote-touch/5aba7f8c-318f-42aa-9590-b1fc31e5cba6


PRODUCTIVITEITSAPP VOOR WIN8: DRAWBOARD PDF EN PDF TOUCH
Win8 - $3
Om PDF bestanden te bekijken, notities te maken en stukken te markeren, heb je de keuze uit twee tools: Drawboard PDF of PDF Touch. Volgens de besprekingen zijn ze niet perfect, maar momenteel is er nog geen grote keuze in zulke apps in de Windows Store. Drawboard PDF biedt wel een versie die je eerst mag uitproberen, vooraleer de $3 neer te tellen.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/pdf-touch/c9d9c388-68ca-499b-ae0f-d829f19ad613
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/6d65bcd8-8390-4533-af58-307d2e1ec1dd


PRODUCTIVITEITSAPP VOOR WIN8: BOX
Win8 - 6,1 MB - freeware
Je hebt bij Win8 natuurlijk je gratis webruimte bij SkyDrive, maar voor bedrijven is Box wel aan te raden. Een Box business account heeft immers controle over de toegang tot bestanden, tools om online samen te werken, beveiligde verbinding, een uptime waarborg. Je kan de bestanden in je Box ook doorzoeken vanuit de Search charm, en dat bespaart je heel wat tijd. Je kan zelfs verschillende Box mappn op je startscherm vastpinnen, waar ze tot Levende tegeltjes worden.
http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/box/5183c685-a8ee-4b9e-b716-9509ebde9a52


VRIJDAG APPDAG: HEY HEY PIX

iPad, iPhone, iPod Touch- $0,99
Een app voor de kids, waarmee zij leuke dingen doen met foto's en afbeeldingen.
http://heyheyapps.com/heyhey-pix/
https://itunes.apple.com/us/app/heyhey-pix/id660189895?ls=1&mt=8


VRIJDAG APPDAG: KETCHUPP
iOS - Android
Sociale netwerken? Het lijkt wel of ze steeds meer afstand scheppen tussen mensen. Deze app wil het ontmoeten van je vrienden in real life juist vergemakkelijken, door je te vertellen wie van je vrienden in de buurt is. De app wil daarbij niet de fout maken die in Foursquare en Facebook gemaakt wordt, die van vrienden van vrienden van vrienden: het is de bedoeling dat je enkel met je echte vrienden in deze app contact legt.
http://www.ketchuppp.com/
https://itunes.apple.com/us/app/ketchuppp/id675630165?ls=1&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.daylike.ketchuppp


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere. 
 

Het laatste woord.... 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Als passie je drijft, laat de reden de teugels in hand houden.
-Benjamin Franklin-